Pagina's

maandag, maart 08, 2010

CDA bespreekt verkiezingsverlies

DEN HAAG - Het partijbestuur van het CDA komt maandag om 17 uur in Den Haag bijeen om lessen te trekken uit de slechte uitslag bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorige week. In de achterban wordt gemord over de leiding van de partij.
Het CDA verloor vorige week rond de tweehonderd raadszetels, terwijl de inzet van lokale kandidaten toch echt niet minder was dan vier jaar terug, zegt voorzitter Wim Groeneweg van het CDA-bestuur in de provincie Utrecht.
''Er zijn landelijke elementen die een negatieve rol hebben gespeeld'', constateert Groeneweg.
Wat hem betreft hoeft premier Jan Peter Balkenende niet weg als voorgedragen lijsttrekker, maar het zal er in het overleg maandagavond ''niet omfloerst'' aan toegaan.
''Als het moet zullen we elkaar met respect confronteren met de waarheid.'' Groeneweg heeft ''zijn oren niet in de zak'' en hoorde de afgelopen tijd veel gemor in de achterban over premier Balkenende en de rest van de partijtop.
Zelf zal hij het niet doen, ''maar als iemand het lijsttrekkerschap ter discussie stelt, dan staat het daarmee ter discussie'', aldus de Utrechtse voorzitter.
Ook vanuit de jongerenbeweging CDJA lijkt de steun niet onvoorwaardelijk. Het CDJA heeft ''op dit moment vertrouwen'' in Balkenende, maar de premier zal wel moeten uitleggen hoe hij de komende maanden tot de verkiezingen van 9 juni ziet, zegt CDJA-bestuurslid Arrie Vis.
De jongeren vertrouwen er wel op dat Balkenende vanuit een achterstandspositie kan terugkomen. Hij heeft dat eerder bewezen.
Ook bij de oudere CDA-prominenten vallen kritische opmerkingen te beluisteren. Willem Aantjes, voormalig fractievoorzitter van het CDA, liet maandag in het radioprogramma Stand.nl weten niet gelukkig te zijn met de manier waarop Balkenende als lijsttrekker is voorgedragen.
Maar Balkenende daar nu weer vanaf halen, is volgens de CDA-coryfee niet goed voor de partij. Balkenende zou wel zijn woorden dat hij alleen beschikbaar is als premier moeten terugtrekken, vindt Aantjes.
Ook moet hij terugnemen dat de PvdA wordt uitgesloten als nieuwe coalitiepartner. Balkenende zei eerder dat een nieuwe samenwerking met de sociaaldemocraten niet geloofwaardig zou zijn.
Oud-Europarlementariƫr en voormalig directeur van het wetenschappelijk instituut van de partij, Arie Oostlander, vindt dat de leiders van CDA, PvdA en ChristenUnie zich meer boven de partijpolitieke belangen moeten stellen. ''De heren zouden elkaar eens heel diep in de ogen moeten kijken.''
Balkenende schoof om vijf uur ontspannen aan bij de vergadering van het partijbestuur. Balkenende zei voorafgaand dat hij gaat luisteren naar wat het partijbestuur te vertellen heeft.
Op de vraag of Balkenende gespannen was, antwoordde hij: ''Nee, natuurlijk niet.'' Andere deelnemers aan de vergadering, zoals de Drentse afdelingsvoorzitter Tjitte de Jong en europarlementariƫr Wim van de Camp, spraken openlijk hun steun uit voor de CDA-leider.
Volgens Van de Camp is er geen sprake van dat de positie van Balkenende als voorgedragen lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni ter discussie staat.
(Bron)

'''Er zijn landelijke elementen die een negatieve rol hebben gespeeld'', constateert Groeneweg.'- dan moet je er geen landelijke show van maken.

''Als het moet zullen we elkaar met respect confronteren met de waarheid.'' - dat klinkt niet best...
En ik lees en hoor steeds dat mensen niet tevreden zijn over JPB maar zolang anderen het niet ter sprake brengen binnen de partij, doen zij het ook niet. Durven ze niet?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten