Pagina's

donderdag, mei 27, 2010

Armoedeval aanzienlijk in Amsterdam

AMSTERDAM - Amsterdammers met een minimuminkomen hebben te maken met een aanzienlijke armoedeval.
Als zij zelf meer geld gaan verdienen, leidt dat slechts tot een kleine stijging van hun besteedbaar inkomen. Oorzaak: allerlei landelijke en gemeentelijke inkomensondersteunende maatregelen voor minima, die wegvallen als zij meer gaan verdienen.
Dat is een van de conclusies van een rapport dat de Rekenkamer Amsterdam donderdag heeft gepubliceerd over het armoedebeleid van de gemeente Amsterdam.
Zij geeft het volgende voorbeeld: Als een gezin met kinderen zelf 30 procent meer gaat verdienen dan het bijstandsniveau, komt er bijna 4.200 euro meer geld binnen. Doordat het allerlei bijdragen van de overheid verliest, heeft het echter slechts 855 euro meer te besteden.
Volgens de Rekenkamer komt dit voor het grootste deel (55 procent) door allerlei regelingen van de gemeente zelf. De overige 45 procent is te wijten aan het wegvallen van landelijke regelingen en de kwijtschelding van de waterschapslasten.
De gemeente krijgt het advies om te kijken naar maatregelen om de armoedeval te beperken. Daarbij valt te denken aan het stapsgewijs verminderen van financiƫle ondersteuning bij het stijgen van het eigen inkomen.
De Rekenkamer stelt verder onder meer dat het aantal minimahuishoudens in Amsterdam hoger is dan de gemeente denkt. Volgens de armoedemonitor waar de hoofdstad elk jaar mee komt, zijn het er 69.000. De Rekenmaker schat echter dat de teller op 80.000 staat.
Hierdoor bereiken de armoedemaatregelen van de gemeente ook een kleiner deel van deze huishoudens dan gedacht: 60 in plaats van 69 procent.
Amsterdam gaf in 2008 ruim 78 miljoen euro uit aan armoedebeleid. Het grootste deel hiervan ging naar financiƫle hulp aan minimahuishoudens.
Voorbeelden van maatregelen zijn het kwijtschelden van belastingen, langdurigheidtoeslag voor gezinnen die langere tijd een laag inkomen hebben en bijzondere bijstand in geval van nood, ziekte of een handicap.
(Bron)

Het zal niet alleen voor Amsterdam gelden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten