Pagina's

maandag, mei 17, 2010

'Werkstress verpest zondagen'

AMSTERDAM – Veel werknemers kijken in het weekend alweer zo op tegen het werk maandag, dat de zondag erdoor verpest wordt. Een effect dat sinds de crisis zijn intrede deed, verergerd zou zijn.
Volgens Mind heeft een ongeveer 70 procent van de werknemers wel eens last van de zogenaamde zondagdepressie, dagen waarop men zegt zich onrustig en angstig te voelen. Een kwart (26 procent) heeft hier zelfs iedere week last van.
Mind, een liefdadigheidsinstelling die zich inzet voor de geestelijke volksgezondheid, liet voor de uitspraken onderzoek doen onder 2000 werknemers.
De organisatie meent dat deze zondagen gezien kunnen worden als graadmeter voor de druk waar men mee te maken heeft. Die druk hangt samen met het economische klimaat, wat zou verklaren waarom nu meer mensen lijden onder de zondagblues. Hoe groot de toename is, wordt echter niet gezegd.
Uit de rondvraag van Mind bleek verder dat niet alleen de zondagen 'eraan gaan'. Ook nachtrust en levenlust boeten in als gevolg van de werkdruk. Het immuunsysteem blijft eveneeneens niet ongemoeid: men geeft althans aan zich tegenwoordig meer ziek te melden.
De grootste klachten richten zich daarbij op onbetaald overwerk, slechte sfeer op de werkvloer en een verstoorde werk- en privébalans.
"Als je ziet hoeveel tijd men doorbrengt op zijn werk, is het nauwelijks verrassend dat het zo’n effect kan hebben op het geestelijke welzijn van mensen", stelt Mind-hoofdredacteur, Paul Farmer, tegenover de Guardian.
"De werkomstandigheden zijn aanzienlijk slechter en emotionele impact van de recessie beperkt zich ook niet alleen tot mensen die hun baan kwijt zijn", vervolgt hij. "Ook werknemers die worstelen met het extra werk en de extra druk blijven niet gespaard."
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten