Pagina's

woensdag, juli 28, 2010

Catalonië verbiedt stierenvechten

BARCELONA - Het parlement van de Spaanse regio Catalonië heeft woensdag het stierenvechten verboden.
Van de afgevaardigden stemden 68 voor het verbod, 55 tegen en negen onthielden zich van stemming, berichtte de website van de Spaanse krant La Vanguardia.
Het stierenvechten lijdt in Catalonië al geruime tijd onder een afnemende belangstelling, die deze bijzondere tak van sport bedreigt en arena's waar de gevechten plaatsvonden, dwongen te sluiten.
Het verbod is echter tot stand gekomen op initiatief van een dierenbeschermingsorganisatie, Prou! (Genoeg).
Die had 180.000 handtekeningen ingezameld om het verbod aan het parlement voor te leggen. Prou hoopt dat het verbod een voorbeeld wordt voor andere Spaanse regio's.
Het besluit van het parlement betekent dat er geen stierengevechten (corridas) meer worden gehouden in Catalonië met ingang van 2012. In de praktijk verandert er niet veel, want stierengevechten zijn geen Catalaanse traditie en komen al nauwelijks meer voor in Barcelona. Er is nog maar een arena, La Monumental.
Het afgelopen halfjaar werden veel verhitte discussies gevoerd over de vraag of stierengevechten kunst, sport of dierenmishandeling zijn. Deze folklore is in Spanje bijna 1300 jaar oud.
Het stierenvechten in de huidige Spaanse vorm dateert uit de achttiende eeuw. Het is ook populair in voormalige Spaanse gebiedsdelen. De grootste arena ter wereld staat in Mexico-Stad.
Het Comité Anti Stierenvechten (CAS) is blij met het Catalaanse verbod van stierengevechten (corrida's).
De Nederlandse voorzitter van CAS-International, Marius Kolff, woonde de stemming in het parlement in Barcelona bij. Hij noemde de uitslag ''een overwinning voor stieren en paarden die in Catalonië worden gemarteld en gedood''.
Kolff zei over de mogelijke consequenties van de stemming in Spanje dat die ''enorm'' zijn. ''Hiermee kunnen we de andere deelstaten van Spanje gaan bewerken.'' Hij voegde eraan toe dat het voor het in Utrecht gevestigde CAS International extra feest was.
CAS International werd in 1993 opgericht op initiatief van een dierenbeschermingsorganisatie uit Barcelona, de ADDA (Vereniging Verdediging Dierenrechten).
De Franse actrice en activiste voor dierenrechten Brigitte Bardot heeft het verbod ''een overwinning van waardigheid op wreedheid'' genoemd. Bardot hoopt dat ''de barbarij straks in heel Spanje wordt afgeschaft''.
Het is voor het eerst dat stierenvechten in een regio op het Spaanse vasteland wordt verboden. De Canarische Eilanden, die tot Spanje behoren, deden dit al in 1991.
Het verbod zal 1 januari 2012 van kracht worden.
(Bron)

Het heeft ook iets te maken met het feit dat Catalonië eigenlijk niet Spaans wil zijn.
En Bardot heeft boter op haar hoofd, die vindt dat alle dieren beschermd moeten worden maar datzelfde gaat niet op voor bepaalde bevolkingsgroepen als het aan mevrouw ligt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten