Pagina's

dinsdag, juli 06, 2010

Laaggeschoolden vinden moeilijk werk

DEN HAAG - Vooral voor laaggeschoolden blijft het de komende jaren moeilijk werk te vinden. Wanneer het broze economische herstel doorzet, leidt dat met enige vertraging wel tot herstel van de werkgelegenheid.
Maar dat betekent niet dat er ook voor iedereen geschikt werk is. Ook de vergrijzing leidt er niet als vanzelf toe dat werkloosheid straks geen probleem meer is.
Dat stelt de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) in de Arbeidsmarktanalyse 2010 die de raad dinsdag heeft aangeboden aan demissionair minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken.
Een geschikte baan voor iedereen komt niet vanzelf, waarschuwt de raad. Aan de onderkant van de arbeidsmarkt dreigt volgens de RWI een groot maatschappelijk probleem te ontstaan.
Ongeschoolden en mensen met alleen een elementaire opleiding worden verdrongen door werknemers met een iets betere opleiding. Op dat niveau (mbo2) neemt het aantal banen af, waardoor zij aangewezen zijn op ongeschoold werk. Daarom hamert de RWI op het belang van verdere scholing wat de doorstroming bevordert.
Er is beleid nodig om ervoor te zorgen dat op de arbeidsmarkt vraag en aanbod op elkaar aansluiten en zoveel mogelijk mensen werk vinden. Dat bevordert de economische groei en is nodig om voorzieningen ondanks de vergrijzing betaalbaar te houden.
Daarom moet nu worden geïnvesteerd, adviseert de raad. Niet alleen in scholing, maar ook in behoud en uitbreiding van arbeidsplaatsen.
Het afgelopen jaar zijn door de economische crisis vooral in de marktsector veel banen verloren gegaan. Die komen de komende jaren waarschijnlijk niet terug.
In de collectieve sector komen banen onder druk te staan omdat de nieuwe regering stevig moet bezuinigen om het financieringstekort terug te dringen.
Tot nu toe groeide met name in de zorg het aantal banen tegen de trend in nog steeds. Maar de bezuinigingen kunnen arbeidsplaatsen gaan kosten, ook in de zorg.
Daar staat tegenover dat veel mensen de komende jaren met pensioen gaan die moeten worden vervangen. Maar dat neemt niet weg dat volgens de RWI de komende twee jaar over het algemeen nog sprake is van een overschot aan werknemers.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten