Pagina's

zondag, augustus 29, 2010

Runder-tbc bij Fries melkveebedrijf

AMSTERDAM - Bij runderen bij een melkveebedrijf in Friesland is tuberculose ontdekt. De Voedsel en Warenautoriteit (VWA) heeft een onderzoek opgestart naar onder meer de oorzaak van de uitbraak.
Een dierenarts van de VWA trof eind vorige maand tijdens een keuring na het slachten van een rund verschijnselen van tuberculose aan bij het dier.
Onderzoek van materiaal van het geslachte dier toonde vervolgens aan dat het dier zeer waarschijnlijk was besmet met rundertuberculose.
Tests op alle andere runderen op het bedrijf wezen uit dat twintig procent de ziekte had. Deze dieren zijn gedood om verdere verspreiding te voorkomen.
Het bedrijf werd daarnaast dezelfde dag dat de dierenarts de ontdekking deed geblokkeerd, wat onder meer betekent dat de onderneming geen runderen meer mag afvoeren.
Uit het onderzoek naar de herkomst van de besmetting is tot nu toe gebleken dat zeven Nederlandse bedrijven runderen aan het melkveebedrijf hebben geleverd. De runderen op al deze bedrijven worden ook getest.
Ook de 41 bedrijven die sinds 1 januari 2009 dieren hebben ontvangen van het Friese bedrijf worden onderzocht.
De overgebleven runderen op het bedrijf in Friesland worden met een tussentijd van twee tot vier maanden nog minimaal twee keer onderzocht op rundertuberculose voordat het bedrijf weer wordt vrijgegeven.
Van de andere bedrijven worden de eerste uitslagen in de loop van volgende week verwacht. Tot de uitslagen bekend zijn, zijn ook deze bedrijven geblokkeerd.
Runder-tbc is een ziekte die van dieren op mensen overgedragen kan worden. Vooral het drinken van rauwe melk of het nuttigen van rauwmelkse kazen kan een risico vormen om tuberculose te krijgen.
Runder-tbc kan bij mensen leiden tot vage verschijnselen als moeheid, lusteloosheid, vermagering, lichte temperatuurverhoging en nachtzweten.
Nederland is door de Europese Unie vrij verklaard van runder-tbc. In Nederland worden slechts zelden runderen met tbc aangetroffen.
De bedrijven die bij deze uitbraak betrokken zijn, verhandelden overigens geen rauwe melk of rauwmelkse kazen.
De melk van deze bedrijven gaat naar een melkfabriek waar de melk wordt gepasteuriseerd. Door het pasteurisatieproces worden eventueel aanwezige bacteriƫn onschadelijk gemaakt.
Ruim twee jaar geleden bleken twaalf kalveren bij zes bedrijven in Nederland besmet met rundertuberculose. De dieren waren afkomstig van een bedrijf in Engeland, waar de ziekte vaker voorkomt.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten