Pagina's

vrijdag, september 03, 2010

Elektrische prikkel helpt tegen broekpoepen

MAASTRICHT - Een onderhuidse stimulator die elektrische prikkels afgeeft helpt bij vier van de vijf patiënten die last hebben van faecale incontinentie, in de volksmond wel broekpoepen genoemd.
De patiënten hebben veel minder vaak last van ongewild ontlastingverlies en dat verbetert de kwaliteit van hun dagelijks leven aanzienlijk.
Dat blijkt uit een onderzoek dat maagdarmspecialist Özenc Uludag van het Academisch Ziekenhuis Maastricht heeft gedaan. Uludag heeft als eerste ruim zeven jaar lang een groep patiënten gevolgd die experimenteel behandeld werden met sacrale neuromodulatie, zoals het plaatsen van de stimulator heet.
Zij stelt dat de methode weliswaar kostbaar is, maar een uitkomst lijkt voor mensen met incontinentie voor ontlasting. Uludag promoveert deze maand op haar onderzoek.
Faecale incontinentie komt bij mannen en vrouwen ongeveer evenveel voor. Hoeveel patiënten er precies zijn, is niet bekend, omdat velen zich te veel schamen om met hun probleem naar de dokter te gaan. Er zijn diverse oorzaken voor de kwaal.
Wie pas op latere leeftijd incontinent wordt, stopt niet zelden met werken wegens de enorme psychische en sociale gevolgen. Uludag wijst erop, dat de economische gevolgen voor de arbeidsmarkt zeker de helft van de kosten van de ziekte beslaan.
Bij patiënten die worden geholpen met SNM, wordt een elektrode in de dikke darm geplaatst. Die is verbonden met een onderhuidse stimulator in de bil, die prikkels afgeeft. De stimulator is met een afstandsbediening te regelen.
Patiënten melden dat het aantal incontinente dagen daalt van gemiddeld vier naar een halve dag per week, terwijl ze ook veel minder vaak naar het toilet hoeven te gaan. Hun kwaliteit van leven verbetert daardoor enorm.
Het Maastrichtse ziekenhuis zoekt verder naar het fysiologische proces dat faecale incontinentie veroorzaakt. Ook lopen er onderzoeken naar de toepassing van SNM bij obstipatie (verstopping), bij een prikkelbare darm en bij erectieproblemen.
Uludag verwacht dat er stimulators op de markt komen die oplaadbaar zijn. De huidige apparatuur moet na 7 jaar worden vervangen.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten