Pagina's

zondag, september 19, 2010

Entomologen luiden noodklok over snuitkever

WAGENINGEN - Uitheemse snuitkeversoorten veroorzaken steeds meer overlast in tuinen en parken in Nederland. Daarover luidt entomoloog Silvia Hellingman zondag de noodklok op de gezaghebbende natuursite Natuurbericht.nl.
In Nederland zouden op dit moment ''zeker vele duizenden'' exemplaren rondlopen van de snuitkever die berucht is om de schade die wordt toegebracht door de vraat aan granen en andere planten die dienen als voedsel voor de mens.
Het probleem begon in de Randstad, maar verspreidt zich nu over de rest van het land, stelt Hellingman.
De dieren komen via het transport van Europees plantmateriaal naar Nederland, denkt de entomoloog.
Vroeger werden gewassen die binnen Europa werden vervoerd goed gecontroleerd. Maar sinds de regelgeving op dit gebied is versoepeld, hebben de snuitkevers vrij spel om zich door heel Europa te verplaatsen.
Keverdeskundige Hellingman ontvangt naar eigen zeggen dagelijks tientallen e-mails en telefoontjes van verontruste tuineigenaren die melden dat hun tuinen compleet worden opgevreten.
Vooral de conifeer, klimop en rododendron zijn populair onder de vraatzuchtige kevers. Niet alleen particulieren, maar ook gemeenten klagen steen en been over de diertjes.
Entomologen van de Wageningen Universiteit beamen de noodkreet van Hellingman. Een woordvoerder stelt dat het ''nauwelijks mogelijk is iets te doen tegen de kevers die al in Nederland zitten. Ze hebben geen natuurlijke vijanden en ook het klimaat deert ze nauwelijks.’’ Bovendien planten de beestjes zich in noodtempo voort.
De enige oplossing is volgens de deskundigen om de controle op de import van Europese planten weer wettelijk aan te scherpen.
''Niet alleen in Nederland richten uitheemse diersoorten grote schade aan de biodiversiteit aan’’, aldus een zegsman van de universiteit. Eerder luidde ook de VVD-fractie in de Haagse gemeenteraad al de noodklok over de opmars van de snuitkever.
(Bron)

Hm... De conifeer en de rodondendron zijn ook niet inheems, dus waarom mogen die wel en die snuitkevers niet?
En wij wachten op de volgende coniferenpyromaan die zegt dat ie alleen maar snuitkevers aan het bestrijden was.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten