Pagina's

woensdag, oktober 20, 2010

'Illegale handel munitie aantrekkelijk in Nederland'

ENSCHEDE - Het illegaal verhandelen van munitie lijkt in Nederland een ''buitengewoon aantrekkelijke criminele activiteit'' te zijn.
Munitie is voor personen met een vergunning voor ongeveer een kwartje per kogel legaal te koop bij de wapenhandel, maar brengt op de illegale markt wel 2,50 tot 3 euro per stuk op.
Kwaadwillende verlof- en aktehouders hebben vrij spel bij het wegsluizen van munitie vanuit het legale naar het illegale milieu, stelt woensdag onderzoeker Marsha de Vries van het Instituut voor Maatschappelijke Veiligheidsvraagstukken (IPIT) van de Universiteit Twente.
Het IPIT heeft in opdracht van het instituut Politie & Wetenschap onderzoek gedaan naar de herkomst van munitie die bij criminele activiteiten in Nederland wordt gebruikt.
Leden van een schietvereniging met een vergunning, een zogeheten verlof, en jagers met een akte mogen munitie kopen. Bij wet is geregeld dat iemand een vergunninghouder maximaal 10.000 stuks munitie in een kluis in zijn woning mag bewaren.
Controle van dergelijke privéwapenkluizen door de politie is niet vastgelegd in het Wetboek van strafrecht. De kluishouder kan de politiecontroleurs dus aan de deur weigeren en hen op een ander tijdstip terug laten komen. Zo is er alle gelegenheid illegale voorraad te verbergen, aldus De Vries.
Volgens de onderzoeker deugt de huidige wetgeving niet en besteedt de politie te weinig aandacht aan de herkomst van munitie. Wapenhandelaren moeten maandelijks een verkoopregistratie bij de politie inleveren, maar die lijsten worden nauwelijks gecontroleerd volgens De Vries, die zelf bij de Nationale Recherche heeft gewerkt.
''Criminelen blijken in Nederland heel makkelijk aan illegale munitie te kunnen komen. De aankoop, het bezit en het gebruik van legaal gekochte munitie lijkt het lekkende leertje van de kraan te zijn'', meldt De Vries in haar rapport.
De Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie KNSA, waarbij 43.000 sportschutters zijn aangesloten, noemt het onderzoek van De Vries ''broddelwerk, een universiteit onwaardig''.
Volgens directeur Sander Duisterhof doet De Vries beweringen die nergens op zijn gestoeld. ''Ik heb nog nooit gehoord dat dit zou gebeuren, het is een schande om zoiets op te schrijven'', meent hij desgevraagd.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten