Pagina's

woensdag, november 03, 2010

'Opwarming van Nederland gaat bovengemiddeld snel'

AMSTERDAM - De opwarming van het klimaat verloopt in Nederland ruim twee keer zo snel als in de rest van de wereld. Dat zou blijken uit een nieuw meteorologisch onderzoek.
Met name in de lente, de zomer en de herfst vallen de dag- en nachttemperaturen in ons land het afgelopen decennium een stuk hoger uit dan in de jaren daarvoor. Gemiddeld is het in 10 jaar tijd ongeveer 0,42 graden warmer geworden. Dat blijkt uit een omvangrijke weeranalyse van weerleverancier MeteoVista | Weeronline.nl.
Volgens de onderzoekers verloopt de opwarming in Nederland ruim tweemaal zo snel als in de rest van de wereld, wanneer wordt gekeken naar NASA-satellietwaarnemingen.
“De snelle opwarming wordt onder meer veroorzaakt door het feit dat Nederland relatief dicht bij de Noordpool ligt”, verklaart klimaatspecialist Rolf Schuttenhelm van Meteovista. “Sneeuw en ijs nemen daar flink af, zodat meer zonnestraling geabsorbeerd wordt. Het hele noordelijk halfrond krijgt hierdoor een versterking van de opwarming.”
Ook het aantal zonuren is toegenoemen in Nederland. Dat komt vooral door een afname van mist en stratusbewolking, een gevolg van de aanpak van luchtverontreining.
Een gemiddelde Nederlandse dag heeft nu een kwartier extra zon. Ook de gemiddelde neerslag gaat omhoog. Vooral in de wintermaanden regent het vaker, terwijl in augustus vaker lokale stortbuien voorkomen.
Op 1 januari gaan Nederlandse meteorologen rekenen met nieuwe klimaatcijfers, de gemiddelden voor het Nederlandse weer. Tot nog toe werd het gemiddelde weer berekend over de periode van 1971 t/m 2000; straks wordt dat 1981 t/m 2010. Vergelijking met deze waarden geeft aan of het actuele weer ‘te warm’ of bijvoorbeeld ‘relatief nat’ is.
De meteorologen van MeteoVista | Weeronline.nl vergeleken voor de beide perioden duizenden metingen van temperatuur, wind, neerslag en zonne-intensiteit voor de 10 belangrijkste Nederlandse weerstations – en constateren dat het Nederlandse weer in relatief korte tijd sterk is veranderd.
Schuttenhelm verwacht overigens dat de opwarming van ons land in de toekomst nog grootsere vormen aan zal nemen.
"Door de hoge concentratie broeikasgassen die momenteel al in de atmosfeer zitten, heeft de aarde nog tenminste een verdubbeling van de waargenomen klimaatverandering in de pijplijn", aldus de klimaatdeskundige. "Ook in Nederland is de opwarming hiermee dus beslist niet ten einde, zelfs niet wanneer strikte emissiereducties worden doorgevoerd."
De enige weerfactor die volgens MeteoVista maar weinig verandert is de wind. De meest voorkomende windrichting blijft zuidwest. De gemiddelde windsnelheid neemt wel af: met 2,5 procent.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten