Pagina's

vrijdag, december 31, 2010

'Prehistorische krokodil ontdekt in keukenblad'

AMSTERDAM – Italiaanse wetenschappers hebben de fossiele resten van een prehistorische krokodil ontdekt in een blad kalksteen dat ooit was bestemd voor de productie van een keukenaanrecht.
De botten in het stuk kalksteen zijn afkomstig van een tot voor kort onbekende krokodillensoort die ongeveer 165 miljoen jaar geleden in zee leefde. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Bologna in het wetenschappelijk tijdschrift Gondwana Research.
Het dier was ongeveer vier meter lang en behoorde tot de groep Metriorhynchidae. De krokodil heeft de naam Neptunidraco ammonicitus gekregen. Door zijn gestroomlijnde bouw en vissenstaart leek het dier maar weinig op zijn moderne soortgenoten.
“Dit dier was zo aangepast om in zee te leven, dat hij niet in staat was om buiten het water in leven te blijven”, verklaart hoofdonderzoeker Andrea Cau op National Geographic News. “In sommige opzichten leek deze soort meer op een dolfijn dan op een krokodil.”
De resten van de krokodil werden al in 1955 ontdekt toen het brok kalksteen door arbeiders in stukken werd gesneden voor de productie van een keukenblad. De eigenaar van de kalksteen besloot het fossiel uiteindelijk te doneren aan een museum.
Destijds werd er alleen een vluchtig onderzoek uitgevoerd, waaruit bleek dat de fossiele resten afkomstig waren van een prehistorische krokodil. De Italiaanse wetenschappers zijn er nu voor het eerst in geslaagd om te bepalen tot welke soort het dier behoorde.
Gezien de vorm van zijn tanden at de nieuw ontdekte krokodil waarschijnlijk vooral inktvissen en kleine visjes. Vermoedelijk kwam het dier alleen aan land om eieren te leggen.
Volgens de onderzoekers stierf de soort Neptunidraco ammonicitus uiteindelijk uit, omdat de dieren te weinig voedsel in zee konden vinden en in tegenstelling tot veel andere krokodilachtigen niet konden uitwijken naar het land.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten