Pagina's

donderdag, december 30, 2010

'Supersimulator moet hele wereld nabootsen'

AMSTERDAM – Zwitserse wetenschappers willen een computersimulatie ontwikkelen die alles nabootst wat er op aarde gebeurt, om zo meer inzicht te krijgen in het ontstaan van onze samenleving.
Het ambitieuze computerproject van het Zwitserse Federale Instituut voor Technologie moet een simulatie gaan uitvoeren van geologische, meteorologische en sociale gebeurtenissen in de wereld.
Zo moet het weer worden nagebootst, maar ook de verspreiding van ziektes, het ontstaan van economische trends en de vorming van files. Het project heeft voorlopig de bijnaam Living Earth Simulator gekregen, zo meldt BBC News.
De wetenschappers vergelijken de Living Earth Simulator met de deeltjesversneller Large Hadron Collider bij Genève. De computersimulatie moet echter geen informatie leveren over de vorming van het heelal, maar over het ontstaan van de samenleving en bijbehorende problemen op aarde.
Volgens hoofdonderzoeker Dirk Helbing kan de ‘supersimulator’ zorgen voor een beter begrip van de invloed van menselijk handelen op de maatschappij. “Veel problemen die we vandaag de dag hebben – zoals sociale en economische instabiliteit, oorlogen en de verspreiding van ziektes – zijn gerelateerd aan menselijk gedrag”, verklaart Helbing op BBC News.
“Tot nu toe is er een serieus gebrek aan begrip voor de manier waarop de maatschappij en de economie precies werken. Het onthullen van de verborgen wetten en processen die ten grondslag liggen aan onze maatschappij is één van de grootste uitdagingen van deze eeuw”, aldus Helbing.
Computercapaciteit hoeft volgens de onderzoekers geen probleem meer te vormen bij de bouw van de supersimulator. Als voorbeeld haalt Helbing het bedrijf Google aan, dat op dit moment ongeveer 39.000 computerservers in gebruik heeft.
“We hebben maar een fractie van de opslagruimte nodig die jaarlijks in de wereld wordt geproduceerd”, aldus de wetenschapper. “De computercapaciteit zal dus geen groot obstakel zijn.”
De grootste moeilijkheid is volgens Helbing het verzamelen van data waarmee een correcte simulatie van de wereld kan worden ontwikkeld.
“Het toegang krijgen tot die data zal een uitdaging worden. Ook zal het lastig zijn om uit te zoeken hoe we die gegevens op een nuttige manier kunnen gebruiken”, voorspelt Helbing.
Het is nog onduidelijk op welke termijn de Living Earth Simulator kan worden gerealiseerd. Ook over de kosten van het project tasten de wetenschappers nog in het duister.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten