Pagina's

donderdag, december 23, 2010

Wetenschappers passen genen varroamijt aan

AMSTERDAM – De toekomst voor de honingbij ziet er rooskleuriger uit. Britse wetenschappers hebben een genetische techniek ontwikkeld waardoor de varroamijt, een parasiet die voorkomt op insecten, minder schade aan kan richten op zijn gastheer.
Deze nieuwe methode noemen zij RNA interference (RNAi). Zij veranderen een onderdeel van de genetische code in het organisme. De Britten schrijven over dit onderzoek in het tijdschrift Parasites and Vectors.
De varroamijt (Varroa destructor) plant zicht voort met het bloed van honingbijen. Als een bij de parasiet op zijn lichaam heeft, wordt het imuumsysteem aangetast.
Met de experimentele techniek schakelen de wetenschappers enkele genen van de mijt uit. Uiteindelijk zou dit tot een middel kunnen leiden dat de effecten van een varroamijtbeet uitschakelt.
Onderzoeker Giles Budge van de National Bee Unit in het Engelse York maakt tegenover de BBC een metafoor. ‘’Als een mens een parasiet op zijn rug zou hebben die verhoudingsgewijs even groot zou zijn, zou dat een object ter grootte van een eetbord zijn, die een gat in je rug maakt om zichzelf en zijn familie te voeden.''
‘’Dat enorme gat wordt niet meer gedicht. De parasiet zal er bloed door blijven drinken en injecteert virussen in het lichaam.’’
De varroamijt wordt gezien als de grootste vijand van de honingbij. Duizend van deze parasieten, die er uitzien als minuscule bruine krabben, zijn in staat een kolonie van 50.000 bijen om te brengen.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten