Pagina's

maandag, januari 10, 2011

'Werkgevers sjoemelen met flexwerkers'

AMSTERDAM - Vakcentrale FNV trekt bij minister Henk Kamp van Sociale Zaken aan de bel, omdat werkgevers zouden sjoemelen met flexibele contracten.
De vakcentrale ziet steeds vaker dat vaste werknemers worden ontslagen om vervolgens als freelancer of als ingehuurde kracht (payroller) te worden teruggehaald.
Volgens de vakbond mogen flexwerkers alleen worden ingezet om tijdelijke problemen op te lossen, zoals ziekte of plotselinge toename van de productie. Dat benadrukte FNV-voorzitter Agnes Jongerius maandag in haar nieuwjaarstoespraak.
Flexwerkers doen in veel gevallen hetzelfde werk tegen een lagere prijs, stelt de vakcentrale aan de hand van een eigen onderzoek. Ook hebben zij minder mogelijkheden een opleiding te volgen.
''Dit willen we voorkomen'', zei Jongerius. Volgens de vakbondsvrouw komt voor veel mensen de bestaanszekerheid in het geding. ''Je zult maar een gezin hebben of een huis willen kopen.''
Ook CNV-voorzitter Jaap Smit is bezorgd over de tweedeling die hij op de arbeidsmarkt ziet ontstaan tussen mensen met een vast contract en ''het geweldige leger" van flexwerkers.
''Is dit de samenleving die we willen", vroeg hij zich hardop af in zijn nieuwjaarstoespraak die hij net als Jongerius maandag hield. Volgens de voorzitter van de christelijke vakcentrale slaat de flexibilisering helemaal door.
''We moeten onszelf de vraag stellen hoe wij gezonde grenzen aanbrengen in deze ontwikkelingen.''
De FNV is alleen voor flexibel werken, als de werknemer hierin ook wat te zeggen heeft. De vakcentrale heeft op de eigen website een meldpunt geopend waar mensen terechtkunnen met klachten over ''gesjoemel met flexwerk.''
VNO-NCW en MKB-Nederland herkennen zich niet in de terminologie van de vakbonden: ''Zonder flexibele schil zou de werkgelegenheid er in ons land aanmerkelijk minder goed hebben voorgestaan. Het Nederlandse banensucces is daar mede aan te danken.''
De bonden gaan volgens de werkgeversorganisaties ook voorbij aan de groeiende behoefte bij veel werknemers om juist flexibel of als zelfstandige te gaan werken.
''Bovendien gaat de FNV totaal voorbij aan de nauwe relatie tussen flexwerk en het rigide ontslagrecht in ons land. Door hardnekkig te weigeren over aanpassing van het ontslagrecht met de werkgevers te spreken promoot de FNV zelf toename van flexwerk'', aldus de organisaties.
(Bron)

Er zijn hordes bedrijven en organisaties waar je een tijd kunt werken als flexer, dan een tijd op kunt donderen, en dan weer aan de slag kunt. Dan lijkt het er toch veel op dat die werkplekken structureel zijn, maar een bedrijf of organisatie wordt nooit aangepakt omdat ze personeel zo inzetten - en bedonderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten