Pagina's

vrijdag, februari 11, 2011

PVV'ers kunnen de best verdienende politici worden van Nederland

AMSTERDAM - Negen kandidaten van de PVV die verkiesbaar zijn voor de Provinciale Staten, willen die functie combineren met hun werk voor de Tweede Kamer of het Europarlement. Ze zouden daarmee de best verdienende volksvertegenwoordigers worden van Nederland.
De lijst van bijverdiensten van Tweede Kamereden wordt nu al aangevoerd door twee PVV-Tweede Kamerleden; Raymond De Roon en Richard de Mos. Door functies te combineren in het parlement en in de gemeenteraden van Almere en Den Haag, verdienen zij jaarlijks ruim 24 en 30 duizend euro bovenop hun kamersalaris van 90 duizend euro.
De meeste Tweede Kamerleden hebben nu geen enkele betaalde bijbaan. Slechts acht verdienen jaarlijks tienduizend euro of meer, meestal door lid te zijn van een raad van bestuur, raad van toezicht of gemeenteraad. Naast de PVV'ers De Mos en De Roon gaat het om vier VVD-kamerleden (Van der Steur, Van Beek, Blok en Hamming-Beumink), de SGP'er Dijkgraaf en D66-lid Berndsen.
In de provinciale verkiezingsprogramma's van de PVV wordt niets gezegd over bijklussende Statenleden, maar wel opgeroepen tot versobering van de inkomsten van provinciale bestuurders. In Zuid-Holland pleit de partij voor een verlaging van de vergoeding van statenleden, gedeputeerden en de Commissaris van de Koningin.
Volgens het PVV-verkiezingsprogramma van Flevoland moet de 'overheid altijd eerst in eigen vlees snijden'. In Limburg eist de partij een 'stop op cursussen en studiereizen voor ambtenaren en bestuurders alsmede dure dienstauto's met chauffeur.'
Volgens bronnen in de partij zijn de meeste PVV-leden van plan om extra bijverdiensten zelf te houden, en niet deels af te staan aan hun partij zoals bijvoorbeeld binnen de SP gebeurt. 'Hoe wij dat onderling regelen, daar zeg ik niets over', zegt kamerlid Hero Brinkman.
Volgens Kamerlid en Haags gemeenteraadslid Richard de Mos is sprake van een vrijwillige regeling: 'Er zijn leden die iets afstaan, maar dat is privé.' Hij houdt beide vergoedingen voor zichzelf: 'Wie mij kent zal bevestigen dat ik daar keihard voor werk.'
Brinkman is provinciaal lijsttrekker in Noord-Holland en is daardoor niet alleen beschikbaar voor de Provinciale Staten (vergoeding: 13 duizend euro per jaar), maar ook in beeld als dagelijks bestuurder. Een gedeputeerde verdient 118 duizend euro bruto. De lucratiefste stapeling is die van gedeputeerde en lid van het Europarlement (93 duizend euro per jaar plus pensioenvoorziening). Twee PVV-europarlementsleden zijn beschikbaar voor de Provinaciale Staten: Laurence Stassen (Limburg) en Lucas Hartong (Zeeland).
PVV-bestuurder Raymond de Roon maakt zelfs kans op drie functies.
Naast zijn lidmaatschap van de Tweede Kamer en de gemeenteraad van Almere is ook lijstduwer in voor de Provinciale Staten van Flevoland. PVV-kamerleden die daarnaast verkiesbaar zijn voor het provinciaal bestuur zijn Sietse Fritsma (Zuid-Holland), Marcial Hernandez (Overijssel), Roland van Vliet (Limburg), Ino van den Besselaar (Utrecht) en Harm Beertema (Zuid-Holland).
In de gemeenteraad van Almere is afgelopen jaar kritiek geuit op Raymond de Roon omdat die nauwelijks deelneemt aan het raadswerk en vrijwel geen vergaderingen bijwoont. De Roon is niet bereikbaar voor commentaar. Volgens Richard de Mos in Den Haag is de combinatie van werkzaamheden echter niet onmogelijk. 'Het is een kwestie van goed plannen en gemiddeld zeker tien uur per dag werken. Maar ik ben een single man, dat scheelt ook. Met een gezin en twee kinderen zou je het waarschijnlijk niet redden ook nog op tijd thuis te zijn.'
De Tweede Kamer heeft haar eigen bijverdiensten deels beperkt met een fiscale regeling. Een Kamerlid met een gemiddelde schadeloosstelling mag de eerste extra verdiende 12 duizend euro houden, maar draagt over het meerdere de helft af aan de fiscus. Die eigen bijdrage is gemaximeerd op ongeveer 30 duizend euro.
In een aantal kleinere gemeenten, zoals in Purmerend, zijn PVV-raadsleden eveneens beschikbaar voor het de Provinciale Staten. Die combinatie van lokaal en provinciaal bestuurder komt ook bij verschillende andere partijen voor.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten