Pagina's

zaterdag, april 30, 2011

'Nauwkeurige navigatie van bultrug is onverklaarbaar'

AMSTERDAM – Bultruggen navigeren zo goed tijdens hun migratietochten dat wetenschappers dat vermogen niet kunnen verklaren met bestaande theorieën, zo blijkt uit een nieuwe studie.
Tijdens hun reizen door de oceanen wijken bultruggen nooit meer dan vijf graden af van hun migratiekoers, ondanks stormen, sterke stromingen en andere afleidingen die ze tegenkomen.
Dat vermogen is niet te verklaren met bestaande theorieën over navigatiemechanismen van dieren. Mogelijk gebruiken walvissen een combinatie van verschillende mechanismen en bepalen ze daarnaast hun koers op basis van de stand van de maan en de sterren.
Onderzoekers van de Universiteit van Canterbury komen tot die conclusie in het wetenschappelijk tijdschrift Biology Letters.
“Deze walvissen doorkruisen sommige van de meest turbulente zeeën ter wereld en toch blijven ze in een rechte lijn zwemmen”, verklaart hoofdonderzoeker Travis Horton op Wired News. “Ze gebruiken waarschijnlijk geen intern systeem, maar baseren zich op iets dat buiten henzelf ligt.”
De onderzoekers kwamen tot hun bevindingen door acht jaar lang de migratieroutes van zestien bultruggen te volgen met behulp van satellieten. Op het lichaam van de dieren werden GPS-chips bevestigd.
Bultruggen voeden zich in de zomer in de buurt van de Noord- en Zuidpool. In de winter migreren ze naar tropische oceanen.
Uit het onderzoek blijkt dat de kaarsrechte migratielijnen van de dieren niet kunnen worden verklaard met navigatie op basis van het aardmagnetisch veld. Dit mechanisme leidt normaal gesproken tot veel minder nauwkeurige routes.
Het is ook onwaarschijnlijk dat de dieren de zon als navigatiebron gebruiken, omdat er onderwater nauwelijks referentiepunten zijn.
Met een vervolgonderzoek hopen de wetenschappers er achter te komen op welke manier de bultruggen hun koers dan wel bepalen.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten