Pagina's

dinsdag, april 05, 2011

Oudste fossiel van vliegend insect gevonden

AMSTERDAM - Amerikaanse wetenschappers hebben de oudste lichaamsafdruk van een vliegend insect ontdekt.
Het gaat om een fossiel van een primitieve eendagsvlieg die ongeveer 312 miljoen jaar geleden landde op de modderige oever van een poel in het huidige Massachusetts. Dit gebied had toen een tropisch klimaat.
De afdruk van het dier bevat een gedetailleerde weergave van de verschillende segmenten van het lichaam. Ook zitten er sporen van de klauwen van het insect op het fossiel. Dat meldt Discovery News.
Het fossiel is gevonden door onderzoeker Richard Knecht van Tufts University in Medford. Hij ontdekte de afdruk aan de binnenkant van een stuk gesteente in een moeras.
''Ik pakte een losliggend stuk rots op dat al in tweeën was gespleten, zoals je wel vaker ziet bij oude stenen”, verklaart hij op Discovery News. ''Ik opende de steen als een boek en ik zag twee helften van de afdruk.”
Volgens de onderzoekers suggereert het fossiel dat eendagsvliegen veel eerder ontstonden dan tot nu toe werd aangenomen. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.
De afdruk van de eendagsvlieg is zeker 25 miljoen jaar ouder dan alle andere fossielen van vliegende insecten die tot nu toe zijn gevonden.
De oudste bewijzen voor het bestaan van (niet-vliegende) insecten zijn gedeeltelijke afdrukken van insectenlichamen uit het Devoon, een periode in de geologische tijdschaal die ongeveer 416 miljoen jaar geleden begon.
Eendagsvliegen zijn ranke insecten met twee paar vleugels en grote ogen. De dieren leven slechts slechts enkele uren, mede doordat ze niet kunnen eten.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten