zaterdag, juli 15, 2006

'Eikenprocessierups grootste plaag door klimaat'

WAGENINGEN - De eikenprocessierups vormt de grootste plaag in Nederland door veranderingen in het klimaat. Dat stelt onderzoeker Leen Moraal van Alterra, onderdeel van Wageningen Universiteit. De eikenprachtkever en de paardenkastanjemineermot maken zijn insectenplagen top-drie compleet.
De eikenprocessierups hoort thuis in warmere streken in Zuid- en Oost-Europa. Maar het diertje zorgt met zijn irriterende brandharen sinds de jaren negentig bij vlagen voor overlast in vooral Noord-Brabant, Limburg en Gelderland.
De komst van vreemde insecten en andere dieren is mede dankzij de Hollandse handelsgeest van alle tijden. Het verschil met enkele eeuwen geleden is dat ze hier nu kunnen overleven. "Vroeger kregen ze hier geen kans maar nu het klimaat gunstiger is, krijgen ze die kans wel", zei Moraal woensdag.
Het Wageningse onderzoeksinstituut houdt sinds 1946 met behulp van gemeenten en natuurbeheerders als Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten bij welke insecten voor plagen zorgen. Op grond van het aantal meldingen per soort per jaar stelt Alterra vervolgens een ranglijst samen.
De afgelopen twee decennia zijn het vaak andere, vreemde soorten die voor de grootste overlast zorgen. Deze verschuiving kwam ongeveer gelijktijdig met veranderingen in het klimaat op gang.
Vooral de zachtere en nattere winters zorgen er volgens Alterra voor dat insecten, die als eitje overwinteren zoals de eikenprocessierups, beter overleven en sneller tot een plaag kunnen uitgroeien.
Naast warmere winters spelen volgens Moraal ook andere factoren een rol. Veel stikstof in de lucht laat bomen bijvoorbeeld sneller groeien. Voor bladetende rupsen is er zodoende meer en sneller voedsel voorradig. "Maar het klimaat is wel een heel belangrijke factor", voegt hij daaraan toe.
De effecten van veranderingen in het klimaat reiken verder dan de natuur alleen. Het ministerie van Landbouw houdt daarom op 14 september de Nationale LNV Klimaat Adaptiedag. Op deze conferentie wordt gesproken over hoe de Nederlandse natuur, het platteland, recreatie, landbouw en visserij zich kan voorbereiden op de verschuivingen.
(Bron)
'Risico's kernstraling kleiner dan gedacht'

LONDEN - Het gezondheidsrisico van radioactieve straling is veel kleiner dan gedacht. Dat zeggen verscheidene wetenschappers die onderzoek hebben gedaan naar de gevolgen van de kernramp in het Oekraïense Tsjernobyl in 1986.
Volgens de nieuwe theorie zou straling onder een bepaalde grens vrijwel nooit schadelijk zijn, zo meldt The Times maandag.
Eerder werd verondersteld dat hoe meer mensen en dieren aan straling werden blootgesteld, hoe groter de schade aan de gezondheid en aan het DNA. Nu zou zijn aangetoond dat een grote groep mensen die in 1986 wel in de buurt van de radioactieve 'wolk' was, maar geen grote stralingsdoses binnenkregen, helemaal niet ziek is geworden.
Verwacht werd dat het aantal slachtoffers van Tsjernobyl in de tien- en mogelijk honderdduizenden zou lopen. Maar twintig jaar later zouden nog maar 56 mensen zijn overleden aan de directe gevolgen van de kernramp. De straling zou de komende jaren de oorzaak van de dood van niet meer dan ongeveer 4000 mensen kunnen worden, zo denken deskundigen nu.
(Bron)

Ach, dan valt het allemaal best mee hè?
Weer een feestje :-) Weer op een prachtplek, met fijne mensen, mooi weer, lekker eten.
Volgens mij zit er zo langzamerhand een heel pakje boter op m'n neus :-)
Ik heb een ruige tuin, met in een hoek veel brandnetels, in het midden diverse grassen, en her en der struiken en een paar bomen. Het is geen aangeharkt geheel, maar hé, ik heb een hommelkolonie, minstens één egel, hordes insekten, weekdieren, spinnen en alles wat daar van leeft.
Gisteren sproeide ik de tuin, en als ik aan het middenstuk begin, met de struiken en de grassen, zet ik die sproeier eerst op z'n zachtst. Want ik weet dat er veel vlindertjes in dat groen schuilen. Maar deze keer was ik verrast door de enorme wolken vlinders die opstegen, zoveel zag ik er nooit. Waarschijnlijk gaat het om de Cabera pusaria oftewel de witte grijsbandspanner.

vrijdag, juli 14, 2006

Het kan altijd erger: het wuppielog!
Lachen mag niet meer in nieuwe paspoort

DEN HAAG - Mensen mogen op de pasfoto's voor het nieuwe paspoort niet meer lachen. Ze moeten neutraal kijken en de mond gesloten houden. Dat staat in de aangescherpte regels voor foto's op het nieuwe elektronische paspoort. Dat heeft een woordvoerster van het ministerie van Binnenlandse Zaken vrijdag bevestigd.
Eind augustus wordt het nieuwe reisdocument ingevoerd. Daarin komt een chip waarin behalve de persoonsgegevens ook de foto wordt opgenomen. Later komen er twee vingerafdrukken in de chip.
De foto's moeten recht van voren worden gemaakt, in kleur zijn en een neutrale lichtgrijze achtergrond hebben. Brillen mogen, maar de glazen daarvan mogen niet te veel reflecteren. Een hoofddoek mag ook, om religieuze redenen, maar het hele gezicht moet goed te zien zijn. Verder zijn er eisen gesteld aan de korrelgrootte en de grootte van de persoon op de foto.
Volgens Binnenlandse Zaken gelden al regels voor de pasfoto's maar waren die tot nu toe niet zo strikt omschreven. Afwijkende of onduidelijke foto's worden nu ook al geweerd bij de aanvraag.
Met de eerste generatie nieuwe reisdocumenten volgt Nederland Europese regels voor veiligheidskenmerken en biometrische gegevens.
(Bron)

Brillen mógen?

woensdag, juli 12, 2006

Bush op bezoek in Duitsland: Er zijn 12.500 agenten op de been en langs de route die Bush rijdt moeten de mensen hun ramen dicht houden. (TT 125)
Zou je gearresteerd worden als je je ramen open hebt/doet?
Vondst zeldzame planten in De Wieden

ZWARTSLUIS - In nationaal park De Wieden in de Kop van Overijssel zijn door Natuurmonumenten bijzondere plantsoorten ontdekt. De vondst van onder meer plat blaasjeskruid en schorpioenmos lijkt te wijzen op een verbeterde kwaliteit van het water in het gebied.
"Met de opkomst van deze zeldzame planten is het herstel van trilveen weer mogelijk", zei beheerder Wessel Fokkema van Natuurmonumenten dinsdag. Trilveen, een drijvend pakket van vaak bijzondere planten, is de laatste jaren in Europa steeds minder te vinden.
Schoon water is een absolute vereiste voor de vorming van dit type veen. "Door de slechte waterkwaliteit stopte de vorming van trilveen. Nu is het water schoner, onder meer doordat er minder fosfaten in zijn aangetroffen", zegt Fokkema. Volgens hem komt dat doordat boeren in de omgeving minder gebruik van mest maken en er bij droogte minder water uit onder meer het IJsselmeer wordt binnengelaten.
De Wieden is deels ontstaan, doordat er tot omstreeks 1930 turf werd gewonnen. Het open water dat toen is ontstaan, verlandt langzaam en zal uiteindelijk bosgebied worden. Natuurmonumenten graaft gaten om het bijzondere laagveenmoeras in stand te houden.
De natuurbeheerders voeren de komende tijd intensief floraonderzoek uit om de stand van de natuur in De Wieden te meten. Mogelijk worden dan meer bijzondere soorten ontdekt. "We beheren een gebied van ruim 5000 hectare, dus wie weet wat er nog te vinden is."
(Bron)
Ook Nijmegen zet thuistest in tegen baarmoederkanker

NIJMEGEN - Het UMC St Radboud in Nijmegen gaat, in navolging van het VU medisch centrum in Amsterdam, vrouwen in de regio een thuistest sturen om baarmoederhalskanker op te sporen. Het gaat om de groep vrouwen die niet komen opdagen voor een uitstrijkje via het landelijke bevolkingsonderzoek (BVO).
Dat heeft hoogleraar gynaecologische oncologie Leon Massuger van de Radboud Universiteit Nijmegen vrijdag bevestigd naar aanleiding van een artikel in de Volkskrant.
Vrouwen worden vanaf hun dertigste tot en met hun zestigste een maal per vijf jaar opgeroepen voor een uitstrijkje. Bijna een kwart geeft hier geen gehoor aan en laat zich dus niet screenen. Juist in deze 'no-showgroep' ontstaat volgens Massuger relatief veel baarmoederhalskanker.
Met de thuistest hoopt Massuger deze vrouwen toch te bereiken. Ze kunnen in hun eigen vertrouwde omgeving met een wattenstaafje vocht van de baarmoederwand afnemen en dit opsturen naar het ziekenhuis. Massuger verwacht de eerste zelftests dit jaar al te kunnen versturen.
De hoogleraar pleit verder voor een lagere leeftijdsgrens voor het BVO. De belangrijkste risicofactor voor baarmoederhalskanker is het seksueel overdraagbare HPV-virus. "Meisjes hebben tegenwoordig op veel jongere leeftijd al onbeschermd seksueel contact. Met een incubatietijd van tien jaar mogen we de eerste gevallen van baarmoederhalskanker al vanaf het 25ste levensjaar verwachten."
Baarmoederkanker is de meest voorkomende vorm van kanker aan de geslachtsorganen met 1600 gevallen per jaar. Daarvan hebben bijna zeshonderd vrouwen kanker aan de baarmoederhals. Ongeveer 250 van hen overlijden. Bij 60 procent van de diagnoses had de patiënt nooit of langer dan vijf jaar geleden een uitstrijkje laten maken.
Het VU medisch centrum in Amsterdam gaat dit najaar thuistesten versturen. 44.500 vrouwen in Noord-Holland en Flevoland die niet reageerden op het BVO krijgen een test thuis gestuurd.
(Bron)

Mooi idee. En ik begrijp nog steeds niet waarom de pil wel in veel zorgvergoedingen is opgenomen en condooms niet.
Bloedingsziekte onder paardenkastanjes rukt op

WAGENINGEN - Een bacterie is definitief de belangrijkste oorzaak van de kastanjebloedingsziekte, die huishoudt onder deze grote bomen. De ziekte rukt steeds verder op. Beschadigingen en wondjes vergroten de kans op besmetting.
De Wageningse werkgroep Aesculaap noemde woensdag de situatie ernstig, omdat er nog geen afdoende bestrijdingsmiddelen beschikbaar zijn. De werkgroep die in opdracht van minister Cees Veerman van Landbouw onderzoek doet naar de ziekte, gaat nu verder aan de slag om uit te zoeken hoe die kan worden bestreden.
Maar programmacoördinator Marijke Dijkshoorn van de universiteit van Wageningen vreest niet voor het verdwijnen van de wilde of paardenkastanje uit Nederland. De ziekte waart alleen onder deze kastanjes rond, die veel parken en lanen opsieren. Tamme kastanjes blijven ervan gevrijwaard. "We zetten nu alles op alles om een middel te vinden. Ik ga ervan uit dat we dat vinden."
Aesculaap richt zich daarbij op de vraag hoe de bacterie de boom binnendringt, en hoe die zich verspreidt, bijvoorbeeld via spatwater of insecten. Stressfactoren als droogte en wateroverlast, kunnen ook een rol spelen.
De oorzaak van de ziekte is achterhaald door oudere bomen kunstmatig te infecteren. Daardoor werd het vermoeden bevestigd dat een bacterie de boosdoener is. Of het een nieuwe soort is of een bestaande, wordt nog uitgezocht. Hoeveel paardenkastanjes zijn aangetast, is niet te zeggen.
Vorig jaar is een inventarisatie onder alle gemeenten begonnen. Toen bleek bijna eenderde van de geïnventariseerde bomen was aangetast. Vervolgonderzoek wijst voorlopig uit dat het aantal aangetaste bomen is toegenomen en deze zieker zijn geworden.
Dijkshoorn merkt ten slotte aan de vele mailtjes die zij krijgt, dat mensen zich betrokken voelen bij deze zaak. "Naast gemeenten hebben veel particulieren een paardenkastanje in hun tuin staan. Ze willen weten hoe ze die kunnen behouden." Op een site waarschuwt de werkgroep mensen de boom zoveel mogelijk met rust te laten.
"Als er gesnoeid moet worden, is het zaak het materiaal goed te ontsmetten", stelt Dijkshoorn. In haar werkgroep zitten diverse deskundige organisaties maar ook gemeenten zoals Den Haag. Den Haag zette vorig najaar de bijl in vijftien kastanjebomen aan de Hofvijver, vlakbij het Torentje van de minister-president, omdat ze waren aangetast door de ziekte.
(Bron)
Otterclub wil stop op uitzetten otters

NIJETRIJNE - Stichting Otterstation Nederland (SON) wil dat Nederland stopt met het uitzetten van de otter. Aanleiding is een incident zondag met een 4-jarig kind, dat door een otter werd gebeten. Volgens SON houdt Nederland zich niet aan de internationale richtlijnen voor herintroductie. Staatsbosbeheer spreekt van een uitzondering, omdat otters normaal 'erg schuw' zijn.
Het onderzoeksinstituut Alterra probeert de betreffende otter met inloopvallen te vangen. Het instituut is verbonden aan de universiteit van Wageningen en verantwoordelijk voor de herintroductie van de otter. Volgens Staatsbosbeheer is de kans dat het dier wordt gevangen bijzonder klein.
Volgens SON, die zich inzet voor het 'wel en wee' van otters, kunnen te tamme otters niet worden gebruikt voor herintroductie. De stichting heeft daarom de coördinator van het internationale fokprogramma gevraagd om geen meer te leveren voor Nederlandse herintroductie. Volgens SON moeten de geschikte otters uit gevangenschap langzaam aan verwilderen.
Otters worden sinds 2002 uitgezet in noordwest Overijssel. In Friesland werden eind juni voor het eerst weer otters uitgezet. Vier beesten werden in natuurgebied Rottige Meente in Zuidoost-Friesland geplaatst. Ze werden gehaald uit landen met een overschot aan otters, zoals Wit-Rusland en Letland.
(Bron)

"Volgens SON moeten de geschikte otters uit gevangenschap langzaam aan verwilderen." En dan gedraagt zo'n beest zich wild, is het weer niet goed...
Hopelijk is het niet zo'n verhaal als dat beruchte incident met de Schotse Hooglander: een man zette zijn kind op een Hooglanderkalf, en mamma Hooglander vond dat geen goed idee en viel aan. Ik geloof dat de schade relatief meeviel, maar het was wel een domme actie van de man.
'Kangoeroes vroeger vleesetende monsters'

SYDNEY - Wie dacht dat kangoeroes slechts schattige buideldieren waren, heeft het mis. Paleontologen hebben in Australië fossielen ontdekt waaruit blijkt dat kangoeroes vroeger grote slagtanden hadden en dodelijk gevaarlijk waren. Dat meldde de Australische zender ABC woensdag.
Onderzoekers van de universiteit van New South Wales ontdekten in Queensland overblijfselen van zeker twintig kangoeroesoorten, die tussen de tien en twintig miljoen jaar geleden leefden. Enkele van de fossielen hadden grote slagtanden, om vlees mee af te scheuren.
"Als je toen Skippy zocht, had je die zeker niet gevonden. Je zou zijn voorganger hebben gevonden, die jou direct had opgegeten", aldus professor Michael Archer van de universiteit.
De wetenschappers troffen ook longvissen en "demonische eenden" aan. Het team onderzoekers bestudeert alle fossielen om meer te weten te komen over de verandering van het klimaat, tussen de vijf en 24 miljoen jaar geleden.
(Bron)

Die "demonische eenden" klinken wel ehm... eng.
Groningse studentes belaagd door tamponmaniak

GRONINGEN - In Groningen is sinds enkele maanden een tamponmaniak actief die in vuilniszakken op zoek is naar gebruikte tampons en maandverbanden. De man, een 40-jarige Groninger, heeft het vooral gemunt op tampons van studentes en jonge vrouwen, zo meldde een woordvoerder van de politie in Groningen dinsdag.
Volgens de politie wordt de man sinds ruim een half jaar regelmatig bij studentenpanden gesignaleerd waar hij in buiten staande vuilniszakken snuffelt. Wat hij vervolgens met de gevonden tampons en maandverbanden doet, is niet bekend.
De tamponfetisjist heeft bij een aantal van zijn slachtoffers een briefje achtergelaten. De politie wil in het belang van het onderzoek niet zeggen wat er in die briefjes stond, maar zegt wel dat er 'zinspelingen' in worden gemaakt.
Tot nu toe heeft één studente aangifte gedaan, maar de politie vermoedt dat daar binnenkort twee bij zullen komen. Op basis van die aangiftes en het strafrechtelijk onderzoek dat momenteel loopt, hoopt de politie de man binnenkort aan te kunnen houden. Volgens de zegsman zal hij dan worden beschuldigd van belaging en bedreiging. Voor het openen en doorsnuffelen van vuilniszakken kan alleen een boete worden opgelegd.
Het is niet de eerste keer dat de tamponmaniak in Groningen actief is. Ook een aantal jaren geleden ging hij met regelmaat in vuilniszakken op zoek naar gebruikte tampons. Na een goed gesprek met de politie hield hij zich een tijd gedeisd, maar sinds een paar maanden heeft hij z'n oude gewoonte weer opgepakt. Hoe vaak hij er nu op uit gaat om tampons te zoeken, is niet bekend, maar volgens de woordvoerder is hij wel 'zeer actief'.
De politie spreekt van 'buitengewoon afwijkend' gedrag. Zodra de Groninger is aangehouden zal de politie hem dan ook doorverwijzen naar professionele hulpverleners.
(Bron)
'Binnen twee eeuwen bomen op de Zuidpool'

SYDNEY - De aarde warmt zo snel op, dat op de Zuidpool binnen een of twee eeuwen opnieuw bomen kunnen groeien. Dat zei Robert Dunbar, een wetenschapper uit een onderzoekscommissie naar het klimaat op de Zuidpool, tijdens een bijeenkomst in het Australische Hobart woensdag.
Dunbar, onderzoeker aan de Stanford universiteit in de Verenigde Staten, zei dat door de grote toename van kooldioxide in de dampkring de Zuidpool teruggaat naar haar landschap van twintig miljoen jaar geleden. "Antarctica was begroeid. Er waren bomen, bosjes en grasvelden", aldus Dunbar. Volgens hem konden de planten zich aanpassen aan de kleine hoeveelheid licht.
(Bron)
'World Wide Web telt zeker 14 miljard pagina's'

TILBURG - Het world wide web telt zeker 14,3 miljard webpagina's. Dat heeft de Tilburgse student Maurice de Kunder becijferd. Het Nederlandse web telt minstens 291 miljoen webpagina's.
De Kunder, student bedrijfscommunicatie en digitale media in Tilburg, heeft zijn afstudeerscriptie aan het onderwerp gewijd. Gewoon tellen zou de duur van de studie aanzienlijk verlengen. Daarom hanteerde De Kunder een methode die uitgaat van woord- en documentfrequenties in verschillende tekstverzamelingen.
Als een woord in dertig artikelen voorkomt in een verzameling van 30.000 krantenartikelen, dan is de verwachte documentfrequentie van dat woord 1 op 1000. Wanneer een zoekmachine meldt dat er 9 miljoen webpagina's zijn waarop dat woord voorkomt, dan is het aannemelijk er 9 miljard webpagina's te vinden zijn.
De Kunder herhaalde de rekensom voor een groot aantal woorden en kon op die manier de omvang van de database van de zoekmachines Google, Yahoo Search, MSN Search en Ask schatten. Maar omdat de machines voor een deel dezelfde sites vinden, moest de student via een steekproef de overlap er uit halen. Die correctie bracht De Kunder op 14,3 miljard. Volgens de student groeit het wereldwijde web met 2 procent per maand.
Google, de meest gebruikte zoekmachine, geeft als het om de omvang gaat zeer uiteenlopende resultaten, vond De Kunder uit. In een maand, waarin iedere dag werd gemeten, varieerde de geschatte grootte tussen de 25 en de 45 miljard webpagina's.
Volgens hoofddocent Antal van den Bosch, die De Kunder begeleidde, zet Google op drukkere tijden een kleinere database in. De Kunder meent dat Yahoo Search veel beter de omvang van het web weergeeft.
(Bron)
Recordwarmte eerste tien dagen van juli

DE BILT - De eerste tien dagen van juli zijn de warmste in tenminste honderd jaar. Dat meldt het KNMI dinsdag. De gemiddelde temperatuur in De Bilt lag de afgelopen dagen op ruim 22 graden, terwijl het gemiddeld in juli 17,4 graden wordt. De komende tien dagen voorspelt het weerinstituut temperaturen tussen de 25 en 30 graden.
De kans is groot dat deze maand de warmste ooit wordt. Dit record staat nu op naam van de maand juli in 1994. Toen werd het gemiddeld 21,4 graden.
In het noorden van het land was het de afgelopen tien dagen zelfs 28,5 graden, meldt het KNMI. Hier stond het oude record op 27,5 graden in 1976. De keren dat in een van de maanden juni, juli en augustus het gemiddeld warmer was dan 20 graden zijn volgens het KNMI zeldzaam. Sinds de eerste weerkundige meting in 1706 is dit maar vier keer voorgekomen. Naast juli 1994, werd het in juli 1983 (20,1 graden), juli 1995 (20,1 graden) en augustus 1997 (20,5) warmer dan 20 graden.
Volgens de nieuwe klimaatscenario's die het KNMI onlangs bekendmaakte, neemt de kans op hitte de komende decennia toe. De vier klimaatscenario's laten rond 2050 in de zomer een opwarming zien tussen 0,9 en 2,3 graden. Het aantal zomerse en tropische dagen neemt dan ook sterk toe.
Nu telt De Bilt nog 24 zomerse en 4 tropische dagen in een jaar. In 2050 telt De Bilt volgens de nieuwe klimaatscenario's gemiddeld tussen de 30 en 47 zomerse dagen en zeven tot veertien tropische dagen.
(Bron)
McDonald's haalt omstreden urinoirs weg

HEERLEN - De vestiging van McDonalds aan de Breukerweg in Heerlen verwijdert zijn urinoirs in de vorm van een geopende vrouwenmond. Dat gebeurt na klachten van een gechoqueerde Amerikaan bij de hoofddirectie van het fastfoodconcern over de urinoirs, die eruitzien als wijd opengesperde knalrode lippen.
Dat heeft eigenaar Giel Pijpers van de McDonalds-vestiging woensdag laten weten. Volgens Pijpers gaat het om kunstwerken, maar in de Verenigde Staten kijkt men daar anders tegen aan. Pijpers laat de urinoirs slopen en zal ze verkopen. "Ik ga niet zeiken over een paar pisbakken", zei hij woensdag.
(Bron)

Hoeveel grapjes zal die man in dit verband over zijn achternaam gehoord hebben?
De Buddleja davidii, oftewel de vlinderstruik. Een makkelijke tuinbewoner, groeit overal, is makkelijk te snoeien (in maart), bloeit prachtig en ruikt (vind ik) lekker.
Daarnaast doet ie zijn naam eer aan: hij trekt vreselijk veel vlinders. Net ontdekte ik daar toch een nadeel van. Tijger had ineens rare vlekken om haar snuit: knaloranje, en bij nadere inspectie ook wat blauw. Ik denk dat ze een kleine vos te pakken heeft genomen.

dinsdag, juli 11, 2006

Machteloos. Kwaad. Verdrietig. Hopend dat het snel voorbij mag zijn. Bezorgd. Bang.
Op bezoek bij een vriendin.

maandag, juli 10, 2006

Wat die zomer betreft: de krekels (of soortgelijke tsjirpers) zijn massaal losgebarsten. Soms zelfs oorverdovend ;-)
Hittegolf achter de rug, nu steeds 25 graden en de voorspellingen voor het weekend zijn nog hoger.
Persoonlijke voorspelling: zodra het echt herfst is gaan mensen mieren dat we nooit meer een mooie zomer hebben.

zondag, juli 09, 2006

Nah, Italië dan maar.
En wat een onbegrijpelijk stompzinnige actie van Zidane.
Ik kijk naar buiten, wegens de mooie maan.
Langs de tuin loopt een schutting, ongeveer halverwege staat een kronkelwilg die daar heel handig staat, omdat ie precies in de baan van het licht van de lantaarnpaal staat. Op de schutting dus een zee van licht, dat verstrooid raakt in de wilg.
Wat zie ik? Tijger, lekker op het randje van de schutting, in het licht. En ik zie ook mensen aankomen. Die mensen zien Tijger. Mompelen onderling wat, en draaien dan om: 'Ik ga niet langs zo'n kat lopen! Die zit daar gewoon te wachten!'
Ik _noem_ ze weleens waakkatten, maar ik heb niet de indruk dat ze dat tot nu toe erg serieus namen. En: als die mensen doorgelopen waren, was Tijger of de tuin in gedoken, of kalmpjes blijven zitten met de 'jullie bestaan voor mij niet, plebs'-blik.
Nu maar hopen dat ik er geen klachten over krijg ;-)