Energietoeslag en gemeentelijke belastingen
Dan komt vervolgens de aanslag gemeentelijke belastingen en waterschapsheffingen.
Je kunt daar kwijtschelding voor aanvragen, maar je mag niet meer dan anderhalf keer sociaal minimum (= bijstandsniveau) spaargeld hebben.
Staat je energietoeslag nog geparkeerd op je rekening, dan kom je daar misschien (net) boven, en zou je geen kwijtschelding krijgen.
Dat je toeslag krijgt wegens armoede zou dan leiden tot het moeten betalen van die belasting (hier tegen de 500 euro).
Ik schreef in september een brief aan de gemeente en aan de Vaste Kamercommissie SZW, met de vraag hoe dat in de praktijk zou werken, en dat het vreemd zou zijn als een inkomensreparatie zou leiden tot extra kosten.
Die brief is besproken in de commissie, doorgestuurd naar de minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen (Carola Schouten), die het besprak met Binnenlandse Zaken en Financiƫn (want belasting, dus zij gaan daar ook over).
Ze waren zich er nog niet van bewust, en mijn signaal heeft ertoe geleid dat besloten is met terugwerkende kracht (ook voor 2022) de officiƫle Leidraad Invordering aan te passen: het normbedrag tot waaronder je in aanmerking kunt komen voor kwijtschelding, is verhoogd.
In Utrecht zou (spaar)geld tot 2000 euro geen probleem moeten zijn, maar dat kan per gemeente mogelijk verschillen.
Idealiter zou het zo moeten zijn dat je, als je energietoeslag kreeg en krijgt, automatisch voor kwijtschelding in aanmerking komt, want dan is al getoetst dat je een laag inkomen hebt. Maar zo zal het vast niet werken. Zelf in de gaten houden dus.
Ik hoorde ook al een bizar verhaal over dat kleine gemeentes soms niet eens energietoeslag betalen omdat het 'teveel werk is', want de gemeente moet het aanvragen bij het Rijk, en het weer uitkeren aan wie daarvoor in aanmerking komt, wat ook een hoop administratie is. Die onwilligheid scheelt hun burgers dus 1300 euro, zowel vorig jaar als dit jaar. Ik hoop dat daar ook mensen aan de bel trekken.