'Uitstel doktersbezoek door afschaffing taxivergoeding'
Het afschaffen van de taxivergoeding voor artsenbezoek uit het ziekenfonds, leidt er zelfs toe dat mensen afspraken bij de dokter afzeggen. Dat concludeert gehandicaptenorganisatie CG-Raad.
Dat blijkt uit de 322 reacties die de gehandicaptenorganisatie tussen 10 juni en 24 juli op een meldpunt van chronisch zieken en gehandicapten binnen heeft gekregen.
Sinds 1 juni komen alleen nog rolstoelgebruikers, blinden en slechtzienden, patiƫnten die een nierdialyse of een chemokuur moeten ondergaan, voor de taxivergoeding in aanmerking.
De Tweede Kamer eiste vorig jaar een regeling voor schrijnende gevallen (hardheidsclausule), maar deze werkt in de praktijk niet, stelt de CG-Raad. De organisatie praat volgende week op het ministerie over de kwestie.
Van de 322 bellers en mensen die de vragenlijst op internet invulden hadden 197 een definitieve afwijzing voor die regeling binnengekregen.
Een kwart van deze mensen heeft al een of meerdere keren een afspraak voor behandeling of onderzoek afgezegd, vanwege gebrek aan vervoer. Van de 121 mensen die nog definitief zijn afgewezen zei 30 procent een afspraak te hebben laten schieten.
Ruim de helft van al deze mensen heeft een of meer chronische aandoeningen. Een op de drie heeft er twee of meer.
Vorige maand vroeg de Tweede Kamer minister Laager (Volksgezondheid) al om opheldering. Er waren teveel berichten van schrijnende gevallen die buiten de hardheidsclausule vallen.
Laager was het er mee eens dat de zorgverzekeraars te rigide omgaan met de voorbeeldregeling die koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland heeft opgesteld. Ze moeten de individuele patiƫnt, individueel beoordelen, stelde hij toen al.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten