maandag, september 22, 2008

Traditionele man verdient meer

AMSTERDAM - Mannen die uitgaan van een traditionele rolverdeling tussen man en vrouw blijken aanzienlijk meer te verdienen dan hun collega's met modernere opvattingen.
Wetenschappers aan de universiteit van Florida kwamen tot die opvallende conclusie na een onderzoek, waarbij ze een groep van ruim 10.000 mannen en vrouwen vijfentwintig jaar volgden.
De deelnemers werden voor het eerst geïnterviewd in 1979, toen ze tussen de 14 en 22 jaar oud waren. Ze kregen vooral vragen als: 'vind je het huishouden vooral een taak voor de vrouw?' en 'denk je dat kinderen sneller in de criminaliteit belanden als hun moeder werkt?'
In de twee decennia daarna vulden de proefpersonen nog een aantal keer eenzelfde soort vragenlijst in. De wetenschappers onderzochten met de enquêtes hoe snel traditionele rollenpatronen veranderen.
De meeste mannen en vrouwen bleken - zoals verwacht - hun denkbeelden snel aan te passen. Maar de onderzoekers stuitten wel op een andere opvallende uitkomst van de vragenlijsten: mannen die bleven hangen in traditionele rolpatronen, verdienden meestal een aanzienlijk hoger salaris.
De opmerkelijke resultaten van het onderzoek zijn vorige week gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Applied Psychology.
Mannen met traditionele opvattingen over de rolverdeling tussen man en vrouw blijken op jaarbasis gemiddeld 8500 dollar (ongeveer 5780 euro) meer te verdienen dan hun collega's die uitgaan van een moderne taakverdeling - zelfs als ze in verhouding evenveel werken.
Bij vrouwen geldt het omgekeerde. Een vrouwelijke werknemer die gelooft in moderne rolpatronen verdient gemiddeld meer dan haar collega die vasthoudt de aan traditionele taakverdeling. Het verschil in salaris is bij vrouwen echter maar 1500 dollar (1020 euro) per jaar.
Volgens de wetenschappers komt er bij een gezin dat uitgaat van traditionele rolpatronen dus aanzienlijk meer geld binnen. Naar een verklaringen kunnen psychologen alleen gissen.
"Misschien dat traditioneel denkende mannen meer in macht geïnteresseerd zijn", zegt onderzoekster Magdalena Zawisza op de website van de BBC. "Ze zouden daarom niet alleen uit zijn op veel geld, maar ook op enigszins onderdanige vrouwen."
"Maar", zegt ze. "Het kan ook zo zijn dat mannen die alleenverdiener zijn in een gezin vaker promotie krijgen, omdat hun werkgevers geloven dat zij het geld harder nodig hebben."
(Bron)

Geen opmerkingen: