zaterdag, april 23, 2011

Tuin gesproeid. Al voor ik halverwege was, zat de merel in de natte grond te woelen en te zoeken. En wat ruikt dat toch lekker, natte grond op een kurkdroge dag.
Toen ik de waterbakken bijvulde, in de hoop dat T&T het water dan nog lusten want kraanwater is kennelijk heel smerig, ging er een bruine kikker op de loop. Fijn dat er in elk geval nog één zit, dan worden het er vanzelf wel meer.
Vanochtend vroeg zat ik buiten in de zon, en pal voor m'n neus waren in de es de tortels bezig met driftig voorspel en wat daar op volgt. Dicht tegen elkaar zitten op een doorbuigende tak, met de vleugels tegen elkaar aan fladderen, wegvliegen en terugkomen en achter elkaar aan zitten, alles met flink gefladder en geklap.
Tijger werd dol, ging eerst krabben aan de onderkant van de stam, sprong toen de boom in en ging op het stukje zitten op pakweg 1.80 m, waar de boom ooit getopt is en daarna drie takken maakte: dat blijkt nu een prima Tijger-eilandje.
Pal boven haar hoofd gingen de tortels door, paarden, en bleken daarna ook nog aan naspel te doen, met net zoveel lawaai en beweging. Tijger werd stapelgek maar begreep kennelijk wel dat die dunne takjes aar weinig kans gaven om hoger te klimmen.
Toen de duiven klaar waren en weer richting hun nestboom gingen, sprong ze maar op de schutting.
Ben benieuwd of ze daar nu vaker gaat zitten, want dan zit ze nog in de tuin maar kan wel over de schutting heen kijken ;-)

woensdag, april 20, 2011

Humor. Ik werd naadloos doorgeschoven naar het onderzoek "Return study: Evaluatie van MRDTI (Magnetic Resonance Direct Thrombus Imaging) bij de diagnostiek van recidief acute diepe veneuze trombose".
Dus moest er een MRI-scan gemaakt worden. Ik meldde de arts al dat ik me afvroeg of ik in zo'n apparaat zou passen, maar dat zou wel lukken dacht ie.
Ik kom opdraven, alle metaal uitgedaan en afgelegd en als een blinde kip (want zonder bril) richting apparaat, waar mijn twijfels niet minder werden.
Even passen: hm, ik paste wel, maar erg krapjes. En er moesten nog platen op en onder me. De platen onder werden al gelijk geschrapt. Dus dan alleen platen op me en weer apparaat in: volkomen klem.
De scan zou nog wel kunnen, maar met het risico dat alle klemme delen oververhit zouden raken, nog los van dat een half uur klem liggen niet echt prettig is.
Aangezien het onderzoek voor de wetenschap was en niet direct medisch noodzakelijk voor mij, hebben we het daar maar bij gelaten.
Er is een grotere scanner, maar daar kan dit specifieke onderzoek niet mee gedaan worden. We waren in een kwartier klaar.

Eenmaal weer thuis had de poli gemaild dat ze mij niet konden bereiken en dat er een afspraak was in Zeist, want een afspraak in Utrecht kan pas over 3 weken.
En de Trombosedienst belde, dat ik vrijdag geprikt moet worden maar ook een intakegesprek moet hebben en dat ik dus weer op pad zou moeten. Dat heb ik toch maar in een afspraak aan huis omgezet, de controleprikken kunnen gewoon hier in de wijk bij het prikpunt, daar kan ik makkelijk zelf heen.
Maar dinsdag een halve dag op pad voor het been, vandaag voor niets heen en weer gebust en vooral op de terugweg akelig opgevouwen gezeten zodat m'n been weer erg pijnlijk is, morgen naar de poli, dinsdag naar Zeist en dan vrijdag even niet ergens heen hoeven is wel zo fijn.
Wat kun je zoet zijn met zo'n been.
Steeds minder vis in Middellandse Zee

GLAND - Meer dan veertig vissoorten dreigen de komende jaren uit de Middellandse Zee te verdwijnen. Dit blijkt uit een onderzoek voor de Rode Lijst van bedreigde diersoorten die de internationale natuurorganisatie IUCN maandag publiceerde.
De consumptievissen tonijn en zeebaars zijn mogelijk over vijf jaar niet meer te vinden in de Middellandse zee.
Ook lopen alle soorten haaien en roggen en zeker twaalf ‘gewone’ graatvissen het gevaar uit de zee te verdwijnen, staat in het rapport van de IUCN.
Overbevissing door vissersboten die met enorme sleepnetten de zee leegtrekken is de voornaamste boosdoener, zegt een woordvoerder van het IUCN in Nederland.
De netten die soms wel 2,5 kilometer lang zijn, nemen veel meer vis mee dan wordt verkocht, zegt de woordvoerder. Naar schatting 40 procent van de gevangen vis bestaat uit deze zogeheten bijvangst. Ook slepen de netten de zeebodem kapot en vervuilen de boten het zeewater.
Er zijn verscheidene Europese regelingen die de visvangst aan banden leggen, de zogeheten visquota, zegt de woordvoerder. ''Maar deze zijn vaak veel te ruim. Er wordt veel meer gevist dan dat er nieuwe vissen bijkomen.
Ook worden de quota heel slecht nageleefd. Onze Noordzee raakt ook steeds leger", zegt de woordvoerder. ''Negen van de tien vissen die in de Noordzee worden gevangen, zijn niet volgroeid. Dat geeft aan hoe groot het probleem is."
Nederlandse en andere Europese vissersboten wijken daarom uit naar de kust van West-Afrika en de Middellandse Zee om te vissen, aldus de woordvoerder. ''Overbevissing voor de kust van West-Afrika is ook een groeiend probleem. Vergunningen om daar te vissen zijn veel minder duur dan in de Middellandse Zee."
De IUCN wil dat er beschermde zeereservaten komen en dat er veel meer onderzoek wordt gedaan naar hoeveel er precies wordt gevist en door wie.
Daarnaast legt de organisatie de verantwoordelijkheid bij de viseter. ''Verantwoorde visconsumptie is een van de manieren waarop we allemaal kunnen meehelpen om de vissoorten te beschermen."
Begin april stelde Eurocommissaris Maria Damanaki (Visserij) een nieuw controlesysteem voor de visvangst in werking. De EU-lidstaten kunnen door het systeem efficiënt optreden tegen illegale praktijken.
(Bron)
Ook resistente bacteriën in groenten

AMSTERDAM - Niet alleen in kip maar ook in groenten zijn bacteriën gevonden die resistent zijn voor een groot aantal antibiotica.
Een woordvoerster van het VU Medisch Centrum (VUmc) in Amsterdam heeft maandag een bericht van de NOS hierover bevestigd.
Onderzoekers van het VUmc vonden een resistente bacterie in vijftien groenten, waaronder taugé, radijs, lente-ui en pastinaak.
Als mensen de stoffen binnenkrijgen, kan het zijn dat ze bij ernstige ziekte moeilijker te genezen zijn, omdat antibiotica niet meer aanslaan.
De wetenschappers onderzochten 120 groentemonsters. Bij zeven daarvan werd een ESBL-houdende resistente bacterie aangetroffen. ESBL is een groep van enzymen die bacteriën aanmaken waardoor ze resistent worden voor veel antibiotica.
Volgens het VUmc waren vijf van de zeven besmette monsters van biologische teelt.
De onderzoekers nemen aan dat de groenten besmet raken door dierlijke mest. Het kan ook zijn dat de grond waarin de groenten zijn gekweekt, al vervuild was met de resistente bacteriën.
(Bron)

dinsdag, april 19, 2011

En daar zit je dan weer, met een ingepakt been, een set spuiten voor je neus en een pak pillen. Trombose, voor de tweede keer. Zij het nu niet in de lies, maar in de bovenkant kuit.
Ziekenhuis gebeld, 'komt u maar gelijk'(dat wil je eigenlijk helemaal niet horen), van de röntgen naar de Spoedeisende Hulp naar de poli Derma voor zwachtels terug naar de SEH door naar het lab voor bloedafname terug naar de SEH voor heparineprik terug naar huis door naar apotheek om medicijnen op te halen.
En van het onderzoek 'is twee jaar steunkous dragen na eerste trombose noodzakelijk' naadloos doorgeschoven naar 'heeft MRI-onderzoek aanvullende waarde in geval van herhaalde trombose', dus morgen gaan we kijken of ik in de scanner pas ;p
In elk geval is mijn been al minder pijnlijk met die zwachtel, vannacht zat ik buiten in de kou met een natte lap om m'n been te janken - slapen ging niet want te warm voor m'n been en ik verdroeg het dekbed niet eens wat betreft de druk op m'n been, en met been bovenop het dekbed slapen lukte ook niet.
Na het ziekenhuis- en apotheekbezoek heb ik zowaar 4 uur aan één stuk geslapen, voor mijn doen enorm lang :)
Noord-Holland verwerpt hoofddoekjesmotie PVV

HAARLEM - Provinciale Staten van Noord-Holland hebben maandagmiddag een PVV-motie verworpen om geen provincieambtenaren aan te nemen die een hoofddoek dragen.
Behalve van de zeskoppige PVV-fractie kreeg de motie alleen de steun van Meino Schraal, CDA-Statenlid van Iraanse afkomst.
De PVV vindt dat hoofddoekjes als symbool van de islam onderdrukkend zijn voor de vrouw en de integratie tegenwerken. Bestuurders en ambtenaren zouden daarom het goede voorbeeld moeten geven.
''Provinciepersoneel moet complete onafhankelijkheid tonen'', aldus PVV-fractievoorzitter Hero Brinkman.
Brinkman zei dat hij er persoonlijk geen moeite mee zou hebben als hij te woord zou worden gestaan door een provincieambtenaar met een hoofddoekje, maar dat burgers daar wel problemen mee zouden kunnen hebben.
De in Iran geboren CDA'er Schraal zei dat hij de neutraliteit van de overheid van groot belang vindt en dat hij een cultuur verwerpelijk vindt waarin de vrouw haar schoonheid moet bedekken, zodat de man zich kan beheersen.
De PVV in Noord-Holland kondigde al tijdens de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen aan met een motie te zullen komen voor een hoofddoekjesverbod op het provinciehuis.
De partij had de destijds aangekondigde motie afgezwakt door die te beperken tot nieuw aan te nemen provinciepersoneel.
(Bron)

Als "complete onafhankelijkheid" het doel zou zijn, dan had dit een hoofddoek-kruisje-davidsster-et cetera-verbod moeten zijn. Dus Brinkman zwetst.
Twee jaar cel voor hacker die media aanvalt

AMSTERDAM – Een hacker die ruim 100.000 computers infecteerde met een virus en ze vervolgens media liet aanvallen die over hem schreven, is veroordeeld tot twee jaar cel.
Dat schrijven Amerikaanse media.
De 48-jarige Bruce Raisley werkte bij de organisatie Perverted Justice, die in samenwerking met de politie en de tv-show To Catch a Predator pedofielen ontmaskert.
Raisley deed zich samen met anderen voor als minderjarige meisjes en sprak af met pedofielen om ze via een verborgen camera te ontmaskeren en over te dragen aan de politie.
Na onenigheid met de oprichter van de organisatie, Xavier von Erck, vertrok Raisley. Van Erck was niet blij met de ruzie en besloot Raisley in chatgesprekken te verleiden door zich voor te doen als een vrouw.
De inmiddels veroordeelde hacker besloot zijn vrouw te verlaten voor ‘Holly’, de naam die Von Erck zichzelf had toebedeeld.
Toen Raisley achter de waarheid kwam, lanceerde hij een programma waarmee zo’n 100.000 computers geïnfecteerd werden met een virus. Hij gebruikte dit botnet vervolgens om websites van media aan te vallen die artikelen schreven over de situatie tussen hem en Von Erck.
Naast een celstraf van twee jaar, moet Raisley 90.000 dollar betalen aan de getroffen websites.
(Bron)
Zes arrestaties na vechtpartij op basisschool

ARNHEM - De Arnhemse politie heeft rond het weekeinde in totaal zes personen aangehouden wegens een vechtpartij op een basisschool in Arnhem-Zuid.
Bij de vechtpartij was zelfs een honkbalknuppel in het spel, aldus de politie maandag.
Twee leerlingen van de school vlogen elkaar vrijdag in de haren en riepen de hulp van volwassenen in. Die kregen het vervolgens met elkaar aan de stok. De gewaarschuwde politie hield vrijdag al vier personen aan. Twee van hen moesten zich in het ziekenhuis laten behandelen.
Zondag hield de politie nog eens twee mannen aan. Het Openbaar Ministerie bepaalt wat er met de zes verdachten gaat gebeuren.
(Bron)

Lekker volwassen, om zo een potje te gaan matten.
'Koekoek door evolutie vermomd als havik'

AMSTERDAM – Koekoeken jagen andere vogels waarschijnlijk schrik aan, omdat ze in de loop van de evolutie op haviken zijn gaan lijken. Dat betogen Britse wetenschappers in een nieuwe studie.
Koekoeken hebben een streepjespatroon op de veren van hun onderbuik dat veel overeenkomsten vertoont met dat van haviken.
Hoe meer een koekoek op een havik lijkt, hoe gemakkelijker het dier zijn eieren in de nesten van andere vogels kan leggen zonder te worden aangevallen. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Cambridge in het wetenschappelijk tijdschrift Behavioural Ecology.
De gelijkenis tussen koekoeken en haviken is overduidelijk. Maar het is voor het eerst dat wetenschappers hebben aangetoond dat het streepjespatroon op de onderbuik van koekoeken een evolutionair voordeel met zich meebrengt.
Koekoeken zijn zogenaamde broedparasieten. Ze leggen hun eieren stiekem in de nesten van andere vogels, zoals pimpelmezen en bosrietzangers. Deze dieren broeden de koekoek-jongen uit zonder dat ze het zelf in de gaten hebben. Dat bespaart de koekoeken veel tijd en moeite.
Om deze truc te kunnen uithalen, moeten de koekoeken echter eerst het nest van andere vogels benaderen zonder te worden aangevallen. Daarbij komt hun gelijkenis met haviken van pas, zo vermoeden de wetenschappers.
“Het blijkt dat vogels als koolmezen, bosrietzangers en pimpelmezen vaak net zo bang zijn voor koekoeken als voor haviken”, verklaart hoofdonderzoeker Justin Welbergen op BBC News.
De onderzoekers kwamen tot hun bevindingen door modellen van koekoeken en haviken te plaatsen in de buurt bij nesten van bosrietzangers. Deze vogels vertoonden veel angst voor de nepdieren. Maar als de wetenschappers het streepjespatroon op de buik van de koekoekmodellen bedekten, waren de bosrietzangers minder bang.
“De bosrietzangers aarzelden meer om de nepvogels te benaderen als het streepjespatroon zichtbaar was”, aldus Welbergen. “Maar als we het streepjespatroon van een koekoek verwijderden en zijn uiterlijk dus minder havikachtig maakten, werd het nepdier vaker aangevallen.”
De resultaten van het onderzoek tonen volgens Welbergen duidelijk aan dat het havikachtige uiterlijk van koekoeken in de loop van de evolutie is ontstaan om de dieren gemakkelijker toegang te geven tot de nesten van andere vogels.
(Bron)

maandag, april 18, 2011

'Huurbeleid leidt tot ongelukken'

UTRECHT - De bonden roepen politieke partijen op om de geplande bezuinigingen niet alleen over de rug van huurders door te zetten.
De Nederlandse Woonbond, FNV en FNV Bouw trekken samen op om duidelijk te maken dat het huidige kabinetsbeleid voor huurders ''tot ongelukken leidt'', aldus een woordvoerder van de Woonbond maandag.
Volgens de bonden leidt het beleid tot een forse aantasting van de koopkracht van onder meer lagere inkomens, waaronder relatief veel huurders.
''Denk aan de verhoging van de zorgpremies en de afbouw van de zorgtoeslag, bezuinigingen op de minimumuitkeringen en de kinderopvang'', aldus de drie bonden in een verklaring.
De bonden pleiten ervoor dat de huurtoeslag niet verder wordt gekort. Verder moet het kabinet afzien van het verhogen van de maximale huur en de sociale huursector moet bereikbaar blijven voor de lagere middeninkomens.
De Tweede Kamer praat dinsdag met minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) over zijn plannen voor het huurbeleid.
(Bron)
Meisje overleeft val van Golden Gate-brug

AMSTERDAM - SAN FRANCISCO - Een meisje van 16 heeft een val overleefd van de beroemde Golden Gate-brug in San Francisco.
De tiener belandde zondag in het zeventig meter lager geleden water en werd daar twintig minuten na haar val door de Californische kustwacht uit gevist.
Of ze per ongeluk is gevallen of is gesprongen is niet bekend, meldde de San Francisco Chronicle.
Jaarlijks springen of vallen 25 mensen vanaf de brug hun dood tegemoet. In maart sprong een jongen van 17 van de brug. Ook hij overleefde.
(Bron)
Geboorte zonnevlek voor het eerst waargenomen

AMSTERDAM - Dankzij NASA's Solar Dynamics Observatory (SDO), een satelliet die de zon continu in het oog houdt, is voor het eerst de geboorte van een zonnevlek in real time waargenomen.
Zonnevlekken zijn donkere en koelere gebieden op de zon, die ontstaan onder invloed van magnetische velden.
Hun vorming en evolutie is nog lang niet volledig begrepen. In magnetogrammen van SDO, gemaakt op 30 mei 2010, waren de eerste magnetische verstoringen zichtbaar rond 19.00 uur Nederlandse tijd.
Vijf uur later verscheen de eerste zogeheten 'porie' - een klein, donker plekje in het zonsoppervlak, veroorzaakt doordat heet gas vanuit het inwendige van de zon op die plaats minder gemakkelijk omhoog kon borrelen.
Twee dagen later was een volgroeide, kleine zonnevlek zichtbaar. Volgens onderzoekers van de University of Central Lancashire, die de resultaten presenteerden op de National Astronomy Meeting (NAM 2011) van de Royal Astronomical Society in Llandudno, Wales, verscheen de eerste porie overigens op een onverwachte locatie.
Onderzoek aan de allereerste levensfasen van zonnevlekken zal er hopelijk leiden tot meer inzicht in de vorming van zonnevlekken.
(Bron)
Auto met 211 km per uur over Afsluitdijk

DEN OEVER - Een automobilist heeft zondagmiddag met 211 kilometer per uur over de Afsluitdijk gescheurd. Dit heeft de politie maandag bekendgemaakt.
De snelheidsovertreding kwam na afloop van een flitscontrole aan het licht, waardoor de bestuurder niet direct is aangehouden. ''Maar aan de hand van het kenteken zal de officier van justitie actie ondernemen richting de eigenaar van de auto'', aldus een woordvoerster van de politie.
De politie controleerde van donderdag tot en met zondag uitvoerig op snelheid op de Afsluitdijk. Op het deel waar sinds kort een maximumsnelheid geldt van 130 kilometer per uur, werden in totaal 1.508 hardrijders bekeurd.
Meerdere bestuurders raakten direct hun rijbewijs kwijt, omdat ze meer dan 50 kilometer per uur te hard reden.
(Bron)
Ooievaar veroorzaakt stroomstoring

MEPPEL - Een nestelende ooievaar heeft zondag het elektriciteitsnetwerk in het zuiden van Drenthe en de Kop van Overijssel platgelegd. Ongeveer 60.000 huishoudens moesten het korte tijd zonder stroom stellen.
Dat heeft netwerkbeheerder TenneT maandag bekendgemaakt. Volgens een woordvoerder van TenneT bouwde de ooievaar zijn broedplaats in een transformatorstation in Zwartsluis.
De vogel is tijdens het nestelen op een transformator gevallen, wat kortsluiting tot gevolg had. Het nest is daarbij vermoedelijk in brand gevlogen.
De ooievaar liep flinke brandwonden op, maar heeft het ongeval overleefd.
(Bron)
Wespen zijn er vroeg bij door warm weer

AMSTERDAM - Door het zonnige en warme weer van de afgelopen weken zijn wespen er dit jaar vroeg bij. De afgelopen twee weken ontwaakten veel koninginnen uit hun winterslaap, meldt natuurbericht.nl maandag. Normaal worden koninginnen half april wakker.
Als de nachtvorst uitblijft, zijn er dit jaar relatief veel wespennesten te verwachten. Het duurt nog wel even voor de diertjes voor overlast gaan zorgen.
De koningin moet eerst haar energievoorraad aanvullen, een nest bouwen, eitjes leggen en larven voeren. De eerste larven verpoppen zich ongeveer een maand nadat de koningin is begonnen met het bouwen van een nest.
Veel koninginnen streven na het ontwaken, vooral als het weer nat en koud is. De weersverwachtingen voor de komende tien dagen zien er echter gunstig uit, waardoor de kans groot is dat in de zomermaanden meer wespen dan gemiddeld zijn.
(Bron)

Ik zag hier een ruime week geleden al een wesp de spouw invliegen :/
Fred R. houdt liquidatieproces voor gezien

AMSTERDAM - Fred R., een van de hoofdverdachten in het Amsterdamse liquidatieproces Passage, wenst niet meer voor de rechtbank te verschijnen.
R. verzet zich daarmee tegen zijn detentie in de zogeheten Landelijke Afzondering Beheersgevaarlijke Gedetineerden (LABG), een speciale afdeling van de gevangenis in Vught.
R. probeert al geruime tijd naar een normale gevangenis overgeplaatst te worden, maar pogingen daartoe zijn tot dusver gestrand.
Nadat de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming zeer onlangs een beroep tegen een afwijzing tot overplaatsing van R. had afgewezen, was voor de verdachte de maat vol.
Hij maakte de rechtbank in Amsterdam kenbaar dat hij niet meer zal terugkeren in de rechtszaal. Fred R. verblijft inmiddels zestien maanden op de LABG. Dit is volgens R.'s raadsman, Geertjan van Oosten, uitzonderlijk lang. ''Normaal gesproken duurt een verblijf op de afdeling maximaal een paar maanden'', aldus de raadsman.
Fred R. heeft Van Oosten opgedragen eveneens weg te blijven uit de zittingszaal van de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp, de plaats van handeling van het Passageproces.
In het verleden zijn er problemen gerezen met gedetineerde Fred R. Zo zou hij medegevangenen hebben gemanipuleerd en zelfs hebben gerekruteerd om hen op te zetten tegen het gevangenispersoneel.
R. meent dat de afzondering waarin hij wordt gehouden, een drukmiddel is om hem aan het praten te krijgen. Als verdachte heeft R. tot dusver vooral gezwegen, als het om de inhoud van de zaken van het proces gaat.
Fred R. werd in augustus 2006 in Spanje gearresteerd. Justitie beschouwt hem als belangrijke schakel tussen opdrachtgevers en uitvoerders van huurmoorden.
Met name in het dossier over de liquidatie van de Amsterdamse kroegbaas Thomas van der Bijl, doodgeschoten in april 2006, komt deze rol duidelijk naar voren. De in die zaak gepakte uitvoerders hebben allen uitvoerig en uiterst belastend over R. verklaard.
(Bron)
Natuursteenbedrijf 'leent' grafsteen voor kopie

DELFT - Op begraafplaats de Iepenhof in Delft ontstond afgelopen week consternatie toen een grafsteen verdwenen was. Maandag bleek dat een natuursteenbedrijf de steen had 'geleend' om een exacte kopie te maken voor de schoonmoeder van de familie.
De naaste familie van de overledene was geschokt toen zij afgelopen week het graf bezocht en de steen niet aantroffen.
"Mijn moeder wilde altijd dezelfde grafsteen als mijn schoonmoeder", vertelt één van de betrokken familieleden. Daarom zou er een kopie komen van de steen.
Volgens het familielid heeft het natuursteenbedrijf geen toestemming gekregen van de families om de steen te verwijderen. Het bedrijf heeft inmiddels excuses aangeboden aan beide families.
(Bron)
Man aangehouden na afranselen pup

TOLBERT - Een 19-jarige man uit het Groningse Tolbert is zondag in zijn woonplaats aangehouden nadat hij een jonge terriër had afgeranseld met een houten paal. De man bedreigde ook omstanders die hem op zijn gedrag aanspraken.
Dat meldde de politie Groningen maandag.
De man bedreigde de omstanders met dezelfde houten paal toen ze hem vroegen het puppie met rust te laten. Agenten konden hem later op basis van een signalement in de omgeving aanhouden.
De man is ingesloten op het politiebureau en wordt verhoord. Hij wordt verdacht van dierenmishandeling en bedreiging. Het hondje maakt het naar omstandigheden goed en is opgevangen.
(Bron)
Orka's gezien in de Noordzee

HOEK VAN HOLLAND - Op de grens van Nederlandse en Engelse wateren zwommen zaterdagavond vier orka's in de Noordzee.
Waarnemers van Stichting Rugvin die dit weekeinde op een veerboot van Hoek van Holland naar Harwich (Engeland) voeren, zagen de dieren. Dat heeft een woordvoerder van de organisatie die onderzoek doet naar walvisachtigen in de Noordzee, maandag bekendgemaakt.
Vorige week zagen Franse onderzoekers deze vier orka's waarschijnlijk in de Britse en Franse wateren ter hoogte van Calais, aldus de zegsman.
''We weten niet zeker of het om dezelfde beesten gaat, maar ze zwommen wel naar het noorden.''
De orka's zagen er volgens de woordvoerder vanaf een afstandje goed uit. Het gebeurt ''zeer incidenteel'' dat orka's ter hoogte van Nederland in de Noordzee worden gesignaleerd. Vorig jaar juni werd de jonge vrouwtjesorka Morgan in de Waddenzee gevonden.
Zij was ernstig verzwakt en verblijft nu in het Dolfinarium in Harderwijk.
Volgens Stichting Rugvin is nog onduidelijk of de waarnemingen van orka's in de Nederlandse Noordzee meer zijn dan een incident. ''De populatie walvisachtigen in het algemeen is wel veranderd. Er zijn in het Nederlandse deel van de Noordzee steeds meer bruinvissen te zien en de witsnuitdolfijnen zien we juist bijna niet meer.''
Stichting Rugvin kijkt maandelijks naar de populatie walvisachtigen in de Noordzee tussen Nederland en Engeland.
(Bron)

zondag, april 17, 2011

Gezin hele nacht opgesloten bij woningoverval

WOERDEN - Bij een overval op een boerderij in Woerden is in de nacht van zaterdag op zondag een heel gezin opgesloten. De politie heeft zondag een bericht daarover van RTV Utrecht bevestigd.
De gewapende daders drongen de woning rond elf uur ’s avonds binnen en bedreigden de oppas en twee van de kinderen. Een meisje van vier lag toen boven te slapen.
De inbrekers sloten het drietal vervolgens op in de kelder. Toen even later de vader van het gezin en zijn vriendin thuiskwamen, werden ook die vastgebonden in de kelder.
De daders hebben de boerderij ruim twee uur doorzocht en een nog onbekend bedrag meegenomen. Toen het 4-jarige meisje ’s ochtends wakker werd en de rest van het gezin niet in het huis aantrof, ging ze naar de buurman, die de politie waarschuwde.
Niemand van de slachtoffers raakte overigens gewond. De politie heeft nog geen idee in welke richting de daders gezocht moeten worden.
Getuigen die tegen elf uur iets verdachts hebben gezien op of rond de ’s Gravensloot, waar de overval plaatsvond, wordt gevraagd zich te melden.
(Bron)
Massale vechtpartij tussen families in Eindhoven

EINDHOVEN - De politie heeft zaterdagavond in Eindhoven een einde gemaakt aan een vechtpartij tussen tientallen mannen en vrouwen. Het ging om een ruzie tussen twee families in het stadsdeel Woensel.
De politie hield drie mannen (24, 40 en 46 jaar oud) en twee vrouwen (16 en 22 jaar) aan.
Het kostte de agenten moeite in te grijpen omdat de ruziemakers zich massaal tegen hen keerden op het moment dat ze zich vertoonden.
Dat heeft een woordvoerder van de politie zondag laten weten. Waar de familieruzie precies over ging is niet bekend.
(Bron)
Hotels pakken diefstal handdoeken aan

LONDEN - Een Amerikaanse bedrijf heeft een systeem ontwikkeld dat het stelen van handdoeken en ander linnen in hotels moet tegengaan.
Een hotel in Hawaï, dat het systeem sinds de zomer gebruikt, zag het aantal verdwenen handdoeken van vierduizend per maand teruglopen tot ongeveer 750.
Dat berichtte website van de Britse krant The Daily Telegraph zondag. In het linnen is een wasbare chip genaaid, waarmee de route van de handdoek of badjas naar het zwembad of in de tas van een gast gevolgd kan worden.
Net als in winkels klinkt er een signaal als de gast met hotellinnen in de koffer de deur uit loopt. De chips kunnen ongeveer driehonderd wasbeurten mee.
Het systeem wordt inmiddels in meerdere hotels gebruikt.
(Bron)
Pastoor van parochie Kerkrade overvallen

KERKRADE - Twee in het zwart geklede mannen met bivakmutsen op hebben zondagochtend vroeg de 68-jarige pastoor van de parochie St.Joseph in Kerkrade in zijn woning overvallen. Ze dwongen hem zijn eigen kluis en die van de kerk aan de overkant van de weg te openen.
Dat maakte de politie zondag bekend.
De mannen drongen de pastorie aan de Kampstraat rond kwart over vier binnen en verrasten de pastoor in zijn slaap.
Nadat de overvallers met de pastoor de kerk verlaten hadden, wist deze de aandacht van twee passanten te trekken, waarop de overvallers het hazenpad kozen. Ze gingen er met een onbekend geldbedrag vandoor.
De geestelijke is volgens de politie volledig overstuur, maar verder ongedeerd.
(Bron)
Auto ontploft in Geleen

GELEEN - Op een parkeerplaats aan de Asterstraat in Geleen heeft zich zaterdagochtend een explosie in een geparkeerde auto voorgedaan. Daarbij raakte de voorkant van de auto zwaar beschadigd, maakte de politie zondag bekend.
Ook auto's die in de buurt geparkeerd stonden liepen schade op. Niemand raakte gewond.
Volgens een woordvoerder van de politie was met opzet een explosief aan de auto geplaatst. De explosie veroorzaakte volgens de woordvoerder een grote commotie in de woonwijk, die door de luide knal gewekt was.
De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) werd erbij gehaald om te kijken of er mogelijk nog meer explosieven waren. Maar dat bleek niet het geval.
De politie heeft geen idee wat de achtergrond van de explosie is en heeft een buurtonderzoek ingesteld.
(Bron)
Politie arresteert drugscriminelen in Rotterdam

ROTTERDAM - De politie heeft tien mensen opgepakt, van wie de meesten afkomstig uit de regio Rotterdam-Rijnmond, die worden verdacht van de smokkel van heroïne en het witwassen van geld.
Bij doorzoekingen op 26 locaties nam de politie 60 kilo heroïne, auto's, boten en andere luxegoederen, ongeveer 600.000 euro aan contanten en drie vuurwapens in beslag.
De verdachten, die lid zouden zijn van een criminele organisatie, zijn acht mannen en twee vrouwen in de leeftijd van 37 tot 54 jaar. Ze zijn vrijdag aangehouden, meldde de politie zondag.
De partij drugs zat verpakt in een lading tassen. De container waarin deze tassen zaten, werd onderschept in de haven van Antwerpen en was bestemd voor Rotterdam.
Onder de verdachten zit de vermoedelijk leverancier van de heroïne. De man, afkomstig uit Pakistan, was in Nederland toen de partij in Antwerpen arriveerde.
De verdachten bezitten huizen in Nederland, Curaçao en Turkije en beschikken over vele luxe goederen zoals dure auto’s en boten, vermoedelijk aangeschaft uit opbrengsten van eerdere drugstransporten, aldus de politie.
De Nederlandse opsporingsautoriteiten namen deze goederen in beslag. Banktegoeden in Nederland en in Dubai zijn bevroren.
De arrestaties zijn het resultaat van een onderzoek dat in maart 2009 werd gestart onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam. Daarbij werd samengewerkt met opsporingsautoriteiten in Antwerpen, Turkije en Dubai.
Het onderzoek duurt nog voort. De politie sluit meerdere arrestaties niet uit.
(Bron)
Kungfucursus voor cabinepersoneel

HONGKONG - Een luchtvaartmaatschappij in Hongkong heeft al zijn cabinepersoneel uitgenodigd deel te nemen aan een cursus vechtsport om lastige passagiers te bedwingen. Dat meldde zondag The South China Morning Post.
Het is weliswaar niet verplicht, maar Hong Kong Airlines (HKA) beveelt van harte aan de cursus wingchun te doen. Dat is een tak van vechtsport die onder de verzameling kungfu valt.
Wingchun is gericht op vechten met personen in de onmiddellijke nabijheid. Die kunnen behoorlijk vervelend zijn. HKA-communicatiemanager Eva Chan zei dat er wekelijks drie incidenten met lastige en soms dronken passagiers zijn.
Wingchunglerares Katherine Cheung beveelt de sport aan als ideaal voor mensen die in vliegtuigen werken: ''Wingchun kan worden gedaan in beperkte ruimtes, zoals een vliegtuig, het is gemakkelijk te leren en je bent dan moeilijk te overmeesteren.''
(Bron)
Automobilist rijdt in op groep mensen in Arnhem

ARNHEM - Een automobilist is zondagochtend vroeg op het Velperplein in Arnhem ingereden op een aantal personen. Een 22-jarige man uit Elst raakte daarbij gewond. Dat heeft de politie gemeld.
Voorafgaand aan het incident zouden enkele personen ruzie met elkaar hebben gemaakt. Ook het slachtoffer was daar mogelijk bij betrokken. Daarbij werd een autoruit ingeslagen, waarschijnlijk door de Elstenaar of een vriend van hem.
De auto reed vervolgens op de stoep op een aantal mensen in. De 22-jarige werd geraakt en moest met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis. De auto met drie inzittenden, ging er vervolgens vandoor.
De oorzaak van de ruzie is nog niet bekend. De politie is op zoek naar getuigen.
(Bron)
Politie rol drugsbende in Utrecht op

UTRECHT - De politie heeft twaalf mensen gearresteerd wegens drugshandel in georganiseerd verband.
De verdachten, mannen en vrouwen in de leeftijd van 21 tot 44 jaar, werden opgepakt bij invallen die de politie zaterdag deed in verschillende plaatsen in de provincie Utrecht. Dat maakte de politie zondag bekend.
Bij de invallen in woningen en andere panden in Breukelen, Zeist, Maarssen, IJsselstein, De Meern, Vreeland, Nieuwersluis, Loenersloot en Loenen aan de Vecht nam de politie zes auto’s, een motor, 300.000 euro contant geld, twee vuurwapens, een geldtelmachine en administratie in beslag.
Bij de invallen trof de politie twee hennepplantages aan met in totaal 1300 planten.
Van een huis in De Meern, eigendom van een van de verdachten, confisqueerde de politie delen van de kostbare inboedel.
Bij de invallen, het resultaat van een onderzoek dat een rechercheteam in februari startte, trof de politie twee hennepplantages aan met in totaal 1300 planten.
(Bron)
Personeel tankstation overmeestert overvaller

SPIJKENISSE - Personeelsleden van een tankstation aan de Maaswijkweg in Spijkenisse hebben zaterdagavond een gewapende overvaller overmeesterd. Het bleek om een 16-jarige jongen te gaan. Dat meldde een woordvoerster van de politie.
Met de arrestatie hoopt de politie meerdere overvallen te kunnen oplossen die de afgelopen tijd in Spijkenisse werden gepleegd, vertelde de woordvoerster.
Toen de jeugdige overvaller eenmaal was overmeesterd, bleek zijn wapen overigens nep. Volgens de zegsvrouw zag het 'wapen' er wel behoorlijk realistisch uit.
(Bron)