zaterdag, februari 17, 2007

Co-assistenten slachtoffer seksuele intimidatie

UTRECHT - Een op de vijf co-assistenten is slachtoffer van seksuele intimidatie. Vooral patiënten maken zich daaraan schuldig, maar ook stafleden en artsassistenten. Dat blijkt uit een deze week verschenen onderzoek van het studentenplatform van de artsenorganisatie KNMG.
Opmerkingen over het uiterlijk zijn de meest voorkomende vorm van intimidatie. Verder worden de co-assistenten ongewenst geconfronteerd met persoonlijke vragen over seksualiteit of liefdesleven.
Aan het onderzoek deden 1856 studenten geneeskunde mee. Een op de negen (11 procent) meldde seksuele intimidatie, bij co-assistenten was dat 21 procent. Studenten medicijnen die co-schappen volgen, lopen meer risico omdat ze veel contact hebben met docenten, artsen en patiënten en onderaan in de medische hiërarchie staan.
(Bron)
Op 2 januari at ik een maaltijdsalade van de AH, zo'n dure bak met veldsla en geitenkaas en pasta. Heel lekker, alleen at ik die twee grote hompen mos onderin maar niet. Op zich niet zo'n ramp, ik ben niet bang voor mos en ik ontdekte het pas toen de salade al bijna helemaal achter de kiezen was, en daar was niks mis mee behalve wat zanderigheid - die ik weet aan de veldsla.

Via de site AH gemaild daarover. Nooit meer iets gehoord, tot gisteren, 16 februari.
Excuses en niet normaal en hopelijk het vertrouwen niet verloren, standaard allemaal.
En dan... Ze zouden het product graag willen vervangen, helaas gaat dat niet via de mail, dus of ik me met bon en het product wil vervoegen bij de dichtstbijzijnde Appie, dan krijg ik een nieuwe salade.

Het zal wel een standaardmail zijn waarin alleen de productnaam moet worden ingevuld of zo. Want ze zullen toch niet serieus denken dat ik anderhalve maand later dat bakkie restjes nog heb staan? Of zal ik de mail uitprinten, wat rottend groen uit de tuin halen en me melden bij de winkel? ;-)
Het raam staat open, Tijger is buiten, Tom zit binnen op de vensterbank.
Ik hoor een zielige mauw. Da's raar, want Tijger is nogal vocaal, maar die is buiten, en dit klinkt ook niet Tijgerig. Tom blèrt alleen, als je 'm vastpakt.
Ik hoor dezelfde mauw, het klinkt echt benauwd. Het moet Tom wel zijn. O help, wat is er aan de hand?
Ik loop naar de vensterbank, en al snel is het duidelijk. Op het vogelhuisje zit een Turkse tortel te acrobatieken om bij het voer te komen.
Tom durft niet naar buiten want dat beest is eng, maar blijkbaar niet eng genoeg om niet tegelijkertijd verlekkerd van te gaan mauwen...

vrijdag, februari 16, 2007

Wat is dat toch met katten? Vers water in de drinkbak. Regenwater op diverse plekken buiten. Meestal geven ze de voorkeur aan het regenwater, zeker als het al groen uitslaat of er rottende slakken in zitten. (Ja heus, ze hebben buiten óók vers water. Maar ze drinken het liefst dat water dat mij nogal goor lijkt.)
Ik zag Tom al vreemd bewegen op tafel. En net zat Tijger te rommelen. Er staat dus een mok, waar ik eergisteren water uit gedronken heb, en waar nog een bodempje water in zat. Dus waren ze druk bezig: pootje dopen, pootje aflikken, pootje dopen.
Als ze maar het idee hebben dat het niet voor hun genoegen is neergezet, wordt het plots enorm verleidelijk, blijkbaar.
TT 103 FNV kwaad over bonus voor NS-top

FNV Bondgenoten is kwaad over de bonussen voor de NS-directie. Topman Veenman krijgt over 2006 een bonus van 104.406 euro, bijna 24.000 euro meer dan over 2005. Ook de andere NS-directeuren krijgen hogere bonussen.
Volgens de NS hebben ze geen maximale bonus gekregen, omdat de doelen voor informatievoorziening en punctualiteit niet zijn gehaald.
FNV Bondgenoten neemt geen genoegen met die uitleg. De vakbond wijst erop dat het personeel een bonus van 300 euro is misgelopen doordat de klantbeoordeling nét niet hoog genoeg was. Ook de Tweede Kamer zet vraagtekens bij de bonussen.

Allemaal een bonus, of allemaal niet. En als je het echt eerlijk wilt spelen: al het personeel tót aan het hogere niveau een bonus.
Werktijden verzet van 8-16.30 naar 10.30-19. Eens kijken of dat makkelijker slaapt ;-)
Vis tijdens zwangerschap maakt kinderen slimmer

WASHINGTON - Kinderen van moeders die tijdens hun zwangerschap veel vis en ander zeevoedsel hebben gegeten, zijn intelligenter. De kinderen zijn ook beter in staat allerlei vaardigheden te ontwikkelen dan kinderen waarvan moeders dit niet hebben gedaan.
Dit blijkt uit een onderzoek verricht door de Amerikaanse Nationale Gezondheidsinstituten (National Institutes of Health). De onderzoekers noemden de resultaten donderdag verrassend.
De uitkomst van het onderzoek staat lijnrecht tegenover de nu geldende gedachte dat vis tijdens de zwangerschap slecht is voor het ongeboren kind omdat het kwik in vis schadelijk zou zijn voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel.
Zeevoedsel bevat juist essentiële bestanddelen die nodig zijn voor de ontwikkeling van hersenen, aldus onderzoeker Joseph Hibbeln. Het onderzoek volgde 8000 Britse vrouwen die tijdens hun zwangerschap ruim drie ons vis per week aten.
(Bron)
'Croissantboete' ingetrokken

AMSTERDAM - De politie in Amsterdam heeft het voornemen de bekeuringen in te trekken van twee mensen die donderdagavond in de metro een broodje aten en een leeg patatbakje bij zich hadden. Een mevrouw kreeg een boete van 50 euro omdat ze een croissantje nuttigde in de metro.
"Als hun verhalen kloppen, trekken we hun bekeuringen in", aldus een woordvoerder van de politie vrijdag. "We zijn een lerende organisatie en hebben geconcludeerd dat we voor dit soort dingen geen boetes horen uit te schrijven." Er moeten dan geen andere verzwarende omstandigheden zijn, zoals zwartrijden of met de voeten op de bank zitten.
De politie en het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB hielden donderdagavond een grote actie in de metro en controleerden onder anderen of passagiers zich aan de huisregels hielden. Een van die regels is dat reizigers in de ondergrondse geen etenswaar of dranken mogen nuttigen "die hinder of schade kunnen veroorzaken". Twee personen die hiervoor werden beboet, deden hierover hun beklag.
De politie en de toezichthouders van het GVB controleerden 4700 passagiers. Ze schreven 350 bekeuringen uit, onder andere omdat mensen met hun voeten op de bank zaten of geen identiteitsbewijs konden tonen. Ze hielden dertig mensen aan, onder wie vijftien personen die illegaal in Nederland verblijven. Honderd agenten en GVB-medewerkers deden mee aan de actie.
(Bron)
Rutte die zich druk maakt over de laagstbetaalden.
Ik dacht eerst dat ik een ogentest moest laten doen. Maar nee, ik las het toch echt goed, en inmiddels heb ik het ook gezien.
Wel sneu dat je als notabene VVD over de ruggen van de armen winst probeert te behalen.
Paraglider overleeft ijzige hoogten

SYDNEY - Een Duitse paraglider, Ewa Wisnierska (35), heeft ijzige hoogten en een dodelijk onweer overleefd circa 325 kilometer ten noorden van Sydney. Ze werd door een storm weggezogen naar de ijzige hoogte van 9950 meter, bijna net zo hoog en koud als waar een Boeing-747 doorgaans vliegt. Dit meldt het Australische dagblad Sydney Morning Herald vrijdag.
Wisnierska verloor temidden van bliksem en hagel bij temperaturen van naar schatting veertig graden onder nul het bewustzijn. Ze kwam echter weer bij en overleefde de storm op wonderbaarlijke wijze. Ze keerde met moeite en geplaagd door bevriezing terug op de grond.
Een 42-jarige Chinese paraglider die net als Wisnierska door de storm werd meegevoerd, is dood teruggevonden op 75 kilometer van het startpunt van een groep paragliders die trainde voor het wereldkampioenschap.
Wisnierska wilde naar eigen zeggen de storm ontwijken. Maar ze werd met 20 meter per seconde naar het onweer en omhoog gezogen.
Bliksem, kou en hagelstenen zo groot als meloenen omringden haar toen ze "dwarrelend als een blaadje" in centrum van de storm verzeild raakte. Ze steeg op tot bijna 9550 meter hoogte, hoger dan de Mount Everest. Later stortte ze op sommige momenten blijkens meetapparatuur op haar glider met 33 meter per seconde naar beneden.
Wisnierska raakte door zuurstofgebrek bewusteloos, maar dat is volgens haar haar redding geweest. Haar hart temperde de lichaamsfuncties. Ze kwam later bij in de lucht maar kon eerst vrijwel bevroren niet bewegen. Wisnierska dacht dat ze even buiten westen was geweest maar ze was meer dan een half uur door de storm bewusteloos meegevoerd.
Ze was bij haar ontwaken nog altijd op een hoogte van bijna 7000 meter. Bedekt met ijs, gewond maar bij kennis wist Wisnierska te landen.
Volgens meteorologen komen in onweersbuien opwaartse winden met snelheden oplopend tot vijftig meter per seconde voor. Die kunnen reiken tot een hoogte van tien kilometer, waar de rustigere stratosfeer begint.
(Bron)

Vreem dat je zo'n bui niet aan ziet komen - niet letterlijk, maar als weersvoorspelling.
TT 108 Moszkowicz in veiligheid gebracht

Advocaat Bram Moszkowicz is door de politie uit zijn kantoor in Amsterdam gehaald. Dat is gebeurd om Moszkowicz in veiligheid te brengen, zegt de politie van Amsterdam.
Ooggetuigen hebben tegen de NOS gezegd dat de advocaat door een zwaar bewapend politieteam uit zijn kantoor is gehaald en met een auto is afgevoerd. Hij wordt naar een geheime locatie gebracht.
Volgens de politie zijn er vandaag bedreigingen binnengekomen. Gisteren werd bekend dat vanuit het kantoor van Moszkowicz stukken over de vermoorde vastgoedhandelaar Endstra zijn gelekt naar de media.

Risico van het vak?
Jonge straatrovers beroofden bejaarden voor snoep

SCHIEDAM - Een groep minderjarige straatrovers heeft de afgelopen maanden in Schiedam zeker vijftien bejaarden en hulpbehoevende vrouwen beroofd. De buit ging, zo meldde de politie vrijdag, meestal op aan snoep en bezoekjes aan de schaatsbaan.
De politie hield de zes jonge Schiedammers, 9 tot 13 jaar oud, vorige week aan. Een van hen leidde doorgaans het slachtoffer af door wat te vragen, terwijl de anderen de portemonnee of tas ongezien wegnamen.
De slachtoffers zaten of in een scootmobiel of liepen achter een rollator. De politie denkt dat de groep zich behalve aan de straatroven ook schuldig heeft gemaakt aan mishandeling van een 11-jarige Schiedammer.
(Bron)
Nietsvermoedende schilder verft verkeerde flat

FRANKFURT - Toen een man uit Frankfurt donderdagavond thuiskwam, kon hij zijn ogen nauwelijks geloven. Iemand had namelijk de muren van zijn appartement geverfd. De waardevolle spullen in de flat waren onaangeroerd gebleven. De verbouwereerde man haalde er de politie bij.
Die geloofde niet meteen in kabouters of elfjes en ging op zoek naar harde bewijzen. Op de keukentafel vonden de agenten een rekening van een schilder voor het verven van de muren; gericht aan de buurman.
De conciërge had de schilder blijkbaar de verkeerde sleutel gegeven en de schilder had niet gemerkt dat hij in de verkeerde flat was, aldus de politie vrijdag.
(Bron)
Als je een waardeloze nacht hebt gehad, is het opstaan niet leuk. Maar ik werd vanochtend toch netjes om zes uur wakker. En om half zeven weer, oeps!
Racen: plee, poetsen, aankleden, brood en kaas in de tas gooien want geen tijd voor ontbijt, zoef naar de bushalte - bus gemist. Dus ik dacht smartelijk: was ik maar wat later wakker geworden dan half zeven.
De bus gaat eens in het half uur, ik kon wel weer even heen en weer lopen maar ik zat er nu eenmaal al, dus ik bleef zoet wachten. En dat geduld werd beloond, en hoe! Als ik die eerdere bus had gehad, was ik het spektakel grotendeels misgelopen.
Een vlammende zonsopkomst, zoals ik nog nooit gezien heb. Ik heb zelfs nog serieus overwogen om weer uit de bus te stappen om terug naar huis te gaan, met de camera op de fiets te springen en een plek op te zoeken waar ik foto's kon maken.
Na een tijdje werd het zelfs angstaanjagend om te zien: de halve hemel was werkelijk bloedrood, de rest was iets bescheidener oranje, verlopend naar wat donkerder in het westen. Alles kleurde rood. Iets later werd het net zo knallend oranje, en pas toen dat wat wegtrok, kleurde de bewolking in het westen roze.
Verslapen wordt beloond :-)

donderdag, februari 15, 2007

De pest van dit weer is dat je het 's avonds weer zo koud krijgt...
TT 751 20:04 uur Utrecht Centraal

De beperkingen als gevolg van logistieke problemen van en naar Utrecht Centraal zijn voorbij. De meeste treinen rijden weer op tijd.

Dat laatste is best nieuws.
'Overvolle treinen niet laten rijden'

AMSTERDAM - De spoorwegvakbonden roepen machinisten op om treinen niet te laten rijden wanneer ze denken dat de veiligheid in het geding is. Treinen moeten niet vertrekken als ze overvol zitten, stellen de vakbonden VVMC en FNV Spoor.
Regelmatig maakt een machinist de keuze om niet te rijden vanwege veiligheidsredenen. Volgens de bonden worden machinisten dan echter onder druk gezet om wel te rijden.
Door de overvolle treinen is de veiligheid voor de reizigers niet gegarandeerd maar ook de veiligheid voor de machinist is een probleem, zegt VVMC-bestuurder Wim Eilert. "Het balkon naast de cabine van de machinist is zo vol, dat er geen vluchtroute is voor de machinist."
Eind vorig jaar stuurde de VVMC daarom een brief aan de NS met enkele voorstellen om de vluchtroute van de machinist te garanderen. "We stelden onder meer voor een duidelijke markering te maken, zodat de machinist alle ruimte heeft om naar buiten te kunnen", stelt Eilert.
"Ook is het volgens ons een optie om reizigers te beboeten wanneer zij geen ruimte willen maken."
In de brief werd ook gevraagd om ondersteuning van de machinisten in hun keuze om niet te rijden. "Die ondersteuning is door de NS niet gegeven en dat is een kwalijke zaak", zegt Eilert. "Daarom roepen wij machinisten op om veiligheid boven alles te laten gaan."
Volgende week vrijdag is er een overleg tussen de vakbonden en de NS waar in elk geval gesproken wordt over de mogelijkheid duidelijkere markeringen aan te brengen.
(Bron)
Het was bijna schokkend na die regen en die regen en die regen. Zon! Droog! Blauwe lucht! En jee wat was het ineens niet-koud! Bloemetjes her en der, allerlei spul dat de grond uit schiet (zoals fluitekruid, maar helaas ook de zuring), steeds meer vogeltjes aan het zingen. Of aan het nestbouwen. De scholeksters tepieten weer driftig.
Het was 'wasdag' - zo'n dag dat hele flats ineens alleen nog maar balkons vol drogende was hebben, omdat het plots zulk weer is.
Bejaarde hoeft nooit meer belasting te betalen

DEN HAAG - Een 72-jarige man hoeft door een fout van de Belastingdienst de rest van zijn leven geen belasting te betalen. Dat heeft een woordvoerder van de Belastingdienst donderdag bevestigd naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf.
De man vulde op zijn belastingaangifte onder hypotheekrente een bedrag in van 3.419.635 euro, in plaats van 3419 euro.
De Belastingdienst signaleerde de fout automatisch maar herstelde die niet. De man behoudt daarom zijn recht op aftrek op basis van het bedrag van 3,4 miljoen euro. In de praktijk komt het erop neer dat hij geen belasting meer hoeft te betalen.
De woordvoerder van de Belastingdienst spreekt van een menselijke fout. Hij schat dat die de dienst enkele tienduizenden euro's zal kosten.
De foute aangifte stamt uit 2001. De Belastingdienst stuurde alsnog een navordering na de ontdekking van de fout.
De man ging tegen de navordering in beroep. Het gerechtshof in Den Bosch stelde hem onlangs in het gelijk. Volgens het hof had de belastinginspecteur eerder op de fout moeten aanslaan.
De Belastingdienst ziet in het incident geen aanleiding zijn manier van werken aan te passen. Wel wordt gewerkt aan een aanpassing van de wetgeving waardoor de Belastingdienst in de toekomst geld kan terugvorderen na foutmeldingen.
(Bron)
Vieze luchtjes en remsporen grootste toiletergernissen

AMSTERDAM - Grootste bron van irritatie voor toiletgangers zijn een onfris ruikend toilet en remsporen in de pot. In de top drie van minst populaire toiletten buitenshuis staan wc's in de trein bovenaan, gevolgd door de potten bij benzinestations en op treinstations.
Dat blijkt uit een onderzoek door het NIPO in opdracht van een fabrikant van toiletverfrissers.
De gang naar het toilet is voor de meeste Nederlanders geen taboe meer. Zes op de tien mensen kondigen het toiletbezoek aan.
Ook bellen op het kleinste kamertje is nauwelijks een taboe. 20 Procent van de bellers onderbreekt het gesprek niet voor een bezoek aan het toilet.
Het schoonhouden van toiletten is nog altijd vooral een vrouwenzaak. Bijna 70 procent van alle wc's wordt schoongemaakt door een vrouw. Het ideale toilet van de Nederlander is wit, voorzien van een kraan, handdoek en zeepje.
(Bron)

Mijn eigen plee is vooral schoon (en ik geef direct toe dat dat 'schoon' beperkt is, de 'voet' vergeet ik altijd te poetsen), voorzien van pleepapier en leesvoer, en met een lekker warme mat voor m'n voeten. Wasbak in de buurt, met precies de schoonmaakspullen en handdoeken die ik wil. Oh ja, en natuurlijk een Tijger die ronddrentelt omdat ze nou eenmaal altijd mee moet, wat ik ook doe.

Voorkeuren voor een openbare plee: schoon, ruim, goed verlicht, géén spuitbussen en andere blije geurtjes want ze helpen niet maar maken me wel stikbenauwd, ruim voldoende stevig papier en dan niet van dat papier zoals op m'n werk (dat je uit een soort cilinder moet peuteren en dat na elk velletje spontaan afscheurt omdat je het zo scheef uit die houder moet halen), een wasbak met een kraan die automatisch aan gaat als je je handen er onder houdt, en papieren handdoekjes.
Luxere versie: ook nog een automaat met dingen als tampons en dergelijke.
Dit overzicht is niet beschikbaar. Klik hier om de post te bekijken.
Ongekende groei voor NS

AMSTERDAM - De Nederlandse Spoorwegen hebben voor het tweede jaar op rij het aantal reizigers zien groeien met 5 procent. President-directeur Aad Veenman van NS sprak donderdag bij de presentatie van de jaarcijfers van zijn onderneming op het Centraal Station in Amsterdam van een "fenomenale groei" van het aantal reizigers.
Veenman toonde zich content met de toenemende klandizie en het hogere rapportcijfer dat de klant NS toekent. Hij wees erop dat 68 procent van de reizigers NS een 7 of hoger geeft, waar dat een jaar eerder 67 procent was. Klanten oordeelden onder meer positiever over de properheid van de treinen en de veiligheid op de stations.
Er valt echter nog wel het een en ander te verbeteren. Te veel treinen rijden niet op tijd en klanten klagen terecht over het niveau van de informatievoorziening bij vertragingen en de niet altijd optimale klantgerichtheid van het NS-personeel.
De grootste reizigersvervoerder op het spoor gaat tientallen miljoenen euro's investeren om de achterblijvende prestaties op te krikken. "We moeten alle zeilen bijzetten om op die vraag naar informatie een goed antwoord te vinden", aldus Veenman.
De spoorwegonderneming boekte vorig jaar een nettowinst van 197 miljoen euro. Er werd voor 372 miljoen euro geïnvesteerd, voornamelijk in nieuw materieel.
De komende jaren wil NS opnieuw vele honderden miljoenen investeren in de vernieuwing van het materieel en de stations.
Dat past in het eigen toekomstplan voor de periode tot en met 2020. In dat jaar moet het aantal reizigers dat dagelijks gebruik maakt van de diensten van NS zijn gestegen naar 1,5 miljoen. Nu zijn dat er nog 1,1 miljoen.
Deze optimistische groeiprognose is onder meer gebaseerd op de aanname dat het fileprobleem op de Nederlandse wegen de komende jaren nog verder zal toenemen en dat het openbaar vervoer een steeds aantrekkelijker alternatief wordt. De komende jaren worden HSL-Zuid en de Hanzelijn in gebruik genomen.
NS gaat zelf 2 tot 3 miljard euro investeren in de stations, maar vooral in nieuwe treinen. Daarnaast moet de overheid volgens het OV-bedrijf veel meer geld vrijmaken voor het spoor. In de periode tot en met 2020 gaat het om een bedrag van ongeveer 7,5 miljard euro. Dat bedrag komt bovenop de reeds geplande investeringen in onder meer de HSL-Zuid en de Hanzelijn.
"Het regeerakkoord, dat uitgaat van een reizigersgroei van 5 procent, is wat ons betreft goed nieuws", zei Bert Meerstadt, directeur commercie bij NS. Hij erkende dat het aanstaande kabinet nog geen duidelijke financiële onderbouwing heeft geleverd bij de groeiambitie. "De grote onbekende is nog de inhoud van het infrastructuurfonds".
Het plan van NS vergt een investering van 6 miljard euro, bovenop het geld dat de overheid al heeft vrijgemaakt voor het spoor. Als het plan van de NS doorgaat, rijden er straks zeer snelle treinen (160 kilometer per uur) in een metrofrequentie tussen de belangrijkste steden in Nederland.
Eind 2007 wordt daarmee een begin gemaakt op de nieuwe hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en Breda, waarmee de reiziger een reistijdwinst boekt van 40 minuten.
(Bron)
KPN gooit mailservers dicht

AMSTERDAM - Klanten van internet- en telefonieaanbieder KPN Telecom kunnen niet langer een eigen mailserver draaien. Een woordvoerster van KPN verklaarde tegen over NU.nl dat het bedrijf de mailservers dichtgooit om spam te bestrijden.
Doordat de internetaanbieder de zogeheten poort 25 heeft dichtgegooid gaat al het e-mailverkeer via de servers van KPN zelf. "Op deze manier kunnen we de inkomende en uitgaande mail filteren op spam", aldus woordvoerster Eke Wolters.
"Als wij veel spamberichten door laten, dan komen anderen providers ook weer bij ons klagen", aldus Wolters. KPN probeert gebruikers die mailservers draaien al jaren zover te krijgen hun configuratie dusdanig aan te passen dat spam er niet meer doorheen komt.
"Een harde kern van gebruikers weigert dit te doen. Daarom zijn wij sinds het einde van vorig jaar bezig poort 25 in fases volledig af te sluiten. Wij hopen de poort voor het einde van de maand volledig dicht te hebben", legt de woordvoerster uit.
De aanpassing wordt gedaan in de strijd tegen spam. "De meeste mensen die spam versturen hebben hier geen weet van. Wij vragen aan deze groep nogmaals hun instellingen en configuraties te checken op onze website."
De overgrote meerderheid van internetters met een aansluiting bij KPN zal van de omschakeling niks merken. "De gewone klanten hebben hier geen last van. Die versturen hun mail sowieso al via onze eigen servers", aldus Wolters.
(Bron)
Japanse walvisvaarder in brand

WELLINGTON - Op de Japanse walvisvaarder Nisshin Maru is donderdag brand uitgebroken. Een deel van de bemanning is geëvacueerd. Een opvarende wordt vermist. Het schip voer bij Antarctica.
De brand zou niets te maken hebben met de acties van milieuorganisatie Sea Shepherd, dat de walvisvaarder enkele dagen geleden achtervolgde. Toen vond een aanvaring plaats tussen het schip van Sea Shepherd en een schip uit de vloot van de Nisshin Maru.
De Nieuw-Zeelandse minister van Milieu Chris Carter sprak donderdag zijn bezorgdheid uit over mogelijke schadelijke gevolgen van de brand. Volgens hem zou het schip een deel van de 1000 ton olie en chemicaliën aan boord kunnen gaan lekken.
De brand werd gedeeltelijk gevoed door walvisolie in het ruim van het vlaggenschip van de walvisvloot. De Japanse bemanning kan niet meer doen dan wachten tot het vuur is uitgebrand.
(Bron)
PVV: Geen bewindslieden met dubbele nationaliteit

DEN HAAG (ANP) - Bewindslieden moeten volgens de Partij voor de Vrijheid (PVV) alleen de Nederlandse nationaliteit hebben. Volgens de fractie mogen de beoogd staatssecretarissen Ahmed Aboutaleb en Nebahat Albayrak daarom niet worden beëdigd, omdat ze een dubbele nationaliteit hebben.
De PVV zal daarover donderdagochtend een motie indienen tijdens een debat in de Tweede Kamer over de Rijkswet op het Nederlanderschap, zei fractieleider Geert Wilders. De PvdA'er Aboutaleb, die staatssecretaris van Sociale Zaken wordt, is van Marokkaanse afkomst. Zijn partijgenoot Albayrak is van Turkse afkomst en gaat Justitie doen.
(Bron)

Dan liever mannen met raar haar, racistische vrouwen en mannen met losse handjes.

woensdag, februari 14, 2007

Zo... Nu zzzlapen...
Vier aanhoudingen voor terroristische dreiging Schiphol

SCHIPHOL - De marechaussee heeft woensdag vier personen aangehouden naar aanleiding van de terroristische dreiging die tegen Schiphol was gericht. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Haarlem gemeld. In belang van het onderzoek wil justitie verder nog niets kwijt.
Volgens medewerkers op Schiphol keek de marechaussee uit naar een auto met een Duits kenteken. Er is "effectief ingegrepen", zei minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) in een eerste reactie.
De bewindsman is woensdagochtend tijdens een debat in de Tweede Kamer geïnformeerd over de bedreiging.
De Koninklijke Marechaussee intensiveerde woensdag het toezicht en de controle op en rondom de luchthaven Schiphol als gevolg van de dreigbrief. Die extra maatregelen werden in de loop van de middag weer ingetrokken na de arrestaties.
De marechaussee was tot die tijd druk in de weer om de extra beveiliging op en rondom de luchthaven in goede banen te leiden. Er werden onder meer controleposten ingericht.
Marechaussees controleerden voor vertrekhal 1 auto's en hun inzittenden. Verder fouilleerden zij preventief buiten de terminal, onder meer op parkeerplaatsen.
(Bron)
'Nederlandse kinderen het gelukkigst'

GENEVE - Kinderen in Nederland zijn bofkonten. Volgens een onderzoek van het VN-kinderfonds Unicef zijn zij het gelukkigst van alle kinderen in de ontwikkelde wereld.
Unicef vergeleek de positie van kinderen in 21 ontwikkelde landen op basis van veertig factoren, onder meer armoede, gezondheid en veiligheid, onderwijs, relatie met familie en de mate waarin de kinderen zelf aangaven gelukkig te zijn met hun leven.
Samen met Nederland scoorden ook Zweden en Denemarken hoog.
Groot-Brittannië staat onderaan de lijst. Volgens de studie bestaat er geen direct verband tussen materiële welvaart in een land, gemeten naar het bruto nationaal product, en de kwaliteit van leven van kinderen. Zo zouden kinderen in Tsjechië gelukkiger zijn dan die in Frankrijk, dat welvarender is dan het voormalige Oostblokland.
Hoewel Nederland over alle categorieën genomen het hoogst scoort van de 21 onderzochte landen die lid zijn van de OESO, de organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, is het in ons land niet best gesteld met de materiële welvaart van kinderen.
Dat wordt in het onderzoek van Unicef gemeten aan de hand van het aantal kinderen dat leeft in gezinnen die moeten rondkomen van een inkomen dat lager is dan modaal.
Unicef noemt het positieve beeld in een persbericht een "mooie uitgangspositie" voor André Rouvoet, de toekomstige minister Jeugd en Gezin in het nieuwe kabinet. "Tegelijkertijd is het een stevige uitdaging voor deze minister om deze plaats in de top te behouden en het aantal kinderen en jongeren dat nog wel in armoede leeft, terug te dringen."
De autoriteiten van hekkensluiter Groot-Brittannië reageerden kritisch op het rapport. Staatssecretaris Jim Murphy van sociale zaken verklaarde tegenover de BBC dat Unicef in het onderzoek verouderde gegevens heeft gebruikt, en dat de situatie op veel gebieden de afgelopen vijf tot acht jaar echt is verbeterd.
(Bron)
Google waarschuwt voor schadelijke websites

AMSTERDAM - Google gaat internetters beter waarschuwen voor potentieel gevaarlijke websites. Daartoe voegt de zoekgigant een waarschuwing toe aan de zoekresultaten, zo melden verschillende media woensdag.
Wanneer men bijvoorbeeld 'beautiful free screensaver' in het zoekveld intypt, wordt de waarschuwing 'Deze site kan schade toebrengen aan uw computer' getoond. De waarschuwing wordt getoond tussen de titel en de omschrijving.
In augustus vorig jaar nam Google al maatregelen om zijn gebruikers beter te beschermen tegen spyware en andere kwaadaardige software. Zo toonde de zoekgigant een waarschuwingsvenster na een klik op een schadelijke link.
Google is overigens niet van plan de schadelijke links te blokkeren. De zoekgigant wil het de internetter enkel een stapje lastiger maken om gevaarlijke sites te openen.
(Bron)
Sneeuwchaos in Verenigde Staten

WASHINGTON/NEW YORK - Zware sneeuwstormen hebben woensdag in het noordoosten van de Verenigde Staten chaos veroorzaakt. In de hoofdstad Washington moesten de twee belangrijkste luchthavens sluiten. Op de drie grote vliegvelden van New York werden honderden vluchten uit voorzorg geschrapt.
Talrijke scholen in het getroffen gebied gingen niet open. Automobilisten die zich op de ondergesneeuwde wegen waagden, bleven in lange files steken.
Vanwege de storm worden vele Valentijnskado's te laat of zelfs helemaal niet geleverd. "De mensen moeten begrijpen dat als wij nu de straat op gaan om de bestellingen af te leveren, we grote kans lopen deze barre weersomstandigheden niet te overleven."
(Bron)

Romantisch samen insneeuwen...
Opnieuw model aan uithongering gestorven

MONTEVIDEO - In Zuid-Amerika is opnieuw een model overleden aan de gevolgen van uithongering. De 18-jarige Uruguayaanse Eliana Ramos overleed dinsdag in de hoofdstad Montevideo. Haar 22-jarige zus, eveneens fotomodel, overleed vorig jaar augustus tijdens een modeshow als gevolg van anorexia.
In Europa laaide onlangs een discussie op over veel te magere modellen. Dit gebeurde onder meer naar aanleiding van de dood van het Braziliaanse model Ana Carolina Reston. Zij woog bij haar overlijden 40 kilo.
Zij zouden een rol kunnen spelen in het voorkomen van anorexia bij bepaalde groepen meisjes. Op een internationaal modefestijn in Madrid in september stelden de organisatoren een voorbeeld door magere modellen te weren.
Uit studies blijkt dat ongeveer een op de zes anorexiapatiënten aan de gevolgen van de ziekte overlijdt. Slechts de helft van de patiënten geneest voorgoed van de eetstoornis.
(Bron)
'Vlieland en Texel willen ook status aparte'

AMSTERDAM - Vlieland en Texel willen net als Bonaire een status aparte binnen het staatsbestel. Burgemeester Joke Geldrop van Texel en Baukje Galama van Vlieland gaan daarom eind februari op werkbezoek naar Bonaire om zich te verdiepen in de bestuurlijke structuur van dat eiland. Dat schrijft de Volkskrant woensdag.
"Wij eilanden zien onszelf als bijzondere gemeenten binnen het Nederlandse staatsbestel", zegt een woordvoerder van Vlieland in de krant. "Voor allerlei rijks- en provinciale regelgeving, maar ook voor Europese regels moeten wij vaak een uitzonderingspositie aanvragen. Het zou goed zijn als wij eilanden een status aparte binnen het staatsbestel krijgen."
De vijf Nederlandse Waddeneilanden zouden al langer proberen te voorkomen dat zij samengevoegd worden met een gemeente van het vaste land.
Maandag werden door minister voor Bestuurlijke Vernieuwing Atzo Nicolaï (VVD) en de Nederlandse Antillen definitieve afspraken gemaakt over staatkundige vernieuwing van de eilanden. Er is besloten dat de Nederlandse Antillen eind december 2008 verdwijnen.
De eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba worden Nederlandse gemeenten. Sint Maarten krijgt een onafhankelijke status, zoals Aruba die nu al heeft. Curaçao maakt nog geen onderdeel uit van het akkoord.
(Bron)
Stel vergeet tas met 80.000 euro in restaurant

AMERSFOORT - Het beveiligingspersoneel van een restaurant aan de Euroweg in Amersfoort zal vorige week woensdag raar hebben opgekeken toen de medewerkers een gevonden tas doorzochten. In de tas zat 80.000 euro. Een 34-jarige vrouw uit Weesp en een 39-jarige man uit Amsterdam hadden de tas na een drankje simpelweg vergeten.
Dat maakte de politie woensdag bekend. De man en vrouw kwamen er al snel achter dat zij de tas hadden laten staan. Ze konden de beveiligers niet uitleggen waarom zij zoveel geld bij zich hadden, waarna de politie werd gewaarschuwd.
Het stel is aangehouden en zat twee dagen vast. Ze worden verdacht van het mogelijk witwassen van geld. Het geld is in beslag genomen.
(Bron)

Dat overkomt mij nou nooit ;-)
Wel vreemd dat je dan direct aangehouden wordt - als je nou gewoon zoveel geld wilt meesjouwen, ben je dan dus een fraudeur??

dinsdag, februari 13, 2007

Nog meer leeftijdssores?
Collega heeft het over merk en imago. Ik begin over Buckler. Daar heeft ze nog nooit van gehoord. Youp van 't Hek kent ze wel.
Verkoudheid en griepnaweeën heersen alom, en ik zeg: 'Nu hebben we allemaal 06-stemmen' - wat die gasten die op hun achtste een mobieltje kregen ook al niks zegt.
Er is nog iemand die besloten heeft dat ze geen mevrouw is. Tijger zit als een dolle achter haar staart aan, als een kitten.
Winter op weg naar warmterecord

AMSTERDAM - De warmte in Nederland houdt aan. De meteorologische winter, december, januari en februari, komt tot nu toe uit op een gemiddelde van 5,9 graden. De warmste winter werd in 1990 gemeten, toen het kwik steeg tot 6,0 graden.
De kans dat de winter dit jaar boven deze temperatuur uitkomt is groot, aangezien het KNMI verwacht dat de gemiddelde temperatuur de komende tien dagen ruim boven de 6,0 graden komt. Normaal ligt de temperatuur in februari gemiddeld op 3,0 graden.
Het warmterecord van deze winter is een logisch gevolg van de warme temperaturen in de maanden december en januari. In december werd het gemiddeld 6,5 graden, waarmee het ging om de op drie na warmste decembermaand ooit.
In januari kwam de gemiddelde temperatuur zelfs uit op 7,1 graden. Zo warm was het niet eerder in januari. In februari leek de kou aanvankelijk de overhand te krijgen, maar dat bleek maar voor een paar dagen.
Het warmterecord volgt op diverse records vorig jaar. Zo waren de maanden juli en september nog nooit zo warm en ook de meteorologische herfst, de maanden september, oktober en november, was gemiddeld niet eerder zo warm. Ook was de gemiddelde temperatuur over het hele jaar met 11,2 graden de hoogste ooit gemeten.
(Bron)
Robothandje voor operaties op de millimeter

LOS ANGELES - Wetenschappers van de University of California in Los Angeles hebben een robothandje van een millimeter gebouwd.
Het handje, dat bestaat uit vier vingers, zal worden gebruikt bij precisieoperaties.
Het apparaatje kan een klein visseneitje oppakken zonder het beschadigen. Elke vinger van de hand bestaat uit zes plaatjes silicium, die op de scharnierpunten met opblaasbare plastic ballonnetjes zijn verbonden.
(Bron)
Politie neemt maatregelen na reeks overvallen

AMSTERDAM - De politie houdt sinds maandagavond extra toezicht bij avondwinkels en andere kleine ondernemers in Amsterdam naar aanleiding van een reeks overvallen afgelopen weekeinde.
In vier uur tijd vonden zaterdagavond vijf gewapende overvallen plaats in de hoofdstad. Dat baart de politie zorgen, liet een woordvoerder dinsdag weten.
Daarom wordt behalve het extra toezicht ook gekeken of er gecoördineerd beleid moet komen. Het platform criminaliteitsbestrijding in de hoofdstad bekijkt of er preventieve maatregelen nodig zijn, vooral voor kwetsbare kleine ondernemers.
Amsterdam telt 11.000 zaken in deze categorie, in het bijzonder in de horeca en de detailhandel. Volgens de politiezegsman neemt het aantal overvallen in de stad nog altijd af.
De politie stuurt dinsdag 25 agenten naar Amsterdam-Noord om flyers uit te delen in de omgeving van avondwinkel La Nuit, waar vorige week de 29-jarige eigenaar werd doodgeschoten. Volgens een woordvoerder heeft de politie inmiddels vele getuigen gehoord, maar zijn er nog geen aanhoudingen verricht.
(Bron)

"In vier uur tijd vonden zaterdagavond vijf gewapende overvallen plaats in de hoofdstad. Dat baart de politie zorgen, liet een woordvoerder dinsdag weten."
Jeetje.
Stoplicht meet luchtkwaliteit klaslokaal

ARNHEM - Ongeveer 160 scholen in Gelderland krijgen zogenoemde venti-lights in de klaslokalen. Deze stoplichten geven met oranje en rood licht aan wanneer het tijd is om iets te doen aan de kwaliteit van de binnenlucht. Als het licht op groen staat, is alles in orde.
De aanschaf van de venti-lights, een lespakket en een advies op maat van de GGD is mogelijk doordat Gedeputeerde Staten van Gelderland dinsdag hebben besloten een bedrag van 120.000 euro beschikbaar te stellen voor de verbetering van de luchtkwaliteit in scholen.
Een aantal jaren is al bekend dat de binnenlucht op 80 procent van de scholen onder de maat is. In Gelderland wordt daar nu door geld van de provincie, gemeenten en de GGD's structureel iets aan gedaan, aldus verantwoordelijk gedeputeerde René van Diessen.
(Bron)

Natte, koude dagen, in die noodbarakken die er al 20 jaar te lang stonden. Druppende jassen op de gang, zwoegende kacheltjes in de lokalen, gemene tocht over de vloer en door de verbogen voegen. En als het zomer was, smolt je er weg.
Brrrr.
Linkeroor gevoeliger voor lieve woordjes

LONDEN - Het linkeroor blijkt gevoeliger voor lieve woordjes dan het rechteroor. Personen die hun lief op Valentijnsdag willen paaien, kunnen dat dan ook beter met wat gefluister in het linkeroor doen, meldde de Britse krant Daily Telegraph maandag.
De krant baseert zich op een onderzoek door een Amerikaanse universiteit. De wetenschappers vermoeden dat er verschil is omdat het linkeroor wordt gecontroleerd door de rechterhelft van de hersenen, de zogenoemde emotionele kant.
De deskundigen lieten honderd proefpersonen via de koptelefoon afwisselend in beide oren 'emotionele' en neutrale woorden horen.
De ondervraagden bleken via hun linkeroor meer emotionele woorden te onthouden dan via hun rechteroor.
Eerder was al vastgesteld dat melodietjes beter worden herkend door het linkeroor.
(Bron)
Amsterdam tegen weigering homohuwelijk

AMSTERDAM - Ambtenaren van de burgerlijke stand in Amsterdam mogen niet weigeren huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht te sluiten. Dat staat in een motie van de Amsterdamse VVD-fractie die op steun kan rekenen van de gemeenteraad.
In het regeerakkoord van het nieuwe kabinet is vastgelegd dat ambtenaren met principiële bezwaren dit moeten kunnen weigeren.
VVD-raadslid Robert Flos wil met de motie, die hij woensdag indient, dat Amsterdam een algemene richtlijn stelt die het onmogelijk maakt om het sluiten van homohuwelijken tegen te gaan. Nieuwe ambtenaren moeten worden verplicht homohuwelijken te sluiten. Voor de huidige ambtenaren moet worden onderzocht of zo'n verplichting juridisch haalbaar is. "Er is wel een uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling over dit onderwerp waaruit blijkt dat iemand wél kan weigeren, maar de rechter heeft zich hier nog nooit over gebogen."
Volgens Flos steunen de PvdA, GroenLinks en D66 de motie. Daardoor heeft het plan in ieder geval een meerderheid van 37 van de 45 raadsleden voor het plan.
Homobelangenvereniging COC Nederland begint woensdag met de inventarisatie van ambtenaren die weigeren homohuwelijken te voltrekken. COC Nederland vindt dat ambtenaren, precies zes jaar na openstelling van het huwelijk voor homo's, de wet moeten laten prevaleren boven eventuele persoonlijke bezwaren.
Burgemeester Job Cohen van Amsterdam onthult woensdag een gedenkplaat naar aanleiding van zes jaar homohuwelijken in Nederland.
(Bron)
Politie zoekt maker van foto verkrachting in Delft

AMSTERDAM - De politie is op zoek naar de voorbijganger die maandagavond een foto heeft gemaakt van de verkrachting van een 18-jarige vrouw in Delft. De maker heeft mogelijk gedacht dat het ging om een vrijend stelletje.
De verkrachting vond rond 23.30 uur plaats op de Buitenwatersloot. De verkrachter was in het centrum van Delft achterop de fiets van het slachtoffer gesprongen. De vrouw uit Delft durfde niet te stoppen. Op de Buitenwatersloot stopte ze toch, waarna zij door de man op de motorkap van een geparkeerde auto werd geduwd en werd verkracht. De dader is volgens de politie 19 à 20 jaar oud.
Uit getuigenverklaringen blijkt dat er meer mensen zijn voorbijgekomen en mogelijk hebben gedacht dat het om een vrijend stelletje ging. Eén voorbijganger zou een foto hebben gemaakt van de verkrachting.
(Bron)
Zelfmoordaanslag tegen Wilders beraamd

DEN HAAG - Tweede Kamerlid Geert Wilders is vorige week bedreigd met een zelfmoordaanslag. Twee jongemannen zouden het plan hebben om Wilders neer te schieten en vervolgens een busje vol explosieven bij de politicus tot ontploffing te brengen. Daarbij moesten "veel onschuldigen omkomen in de enorme choas".
Dat blijkt uit de aangifte die Wilders bij de politie Haaglanden heeft gedaan. Een waarschuwing voor de geplande aanslag in Den Haag of Amsterdam kwam eind vorige maand binnen via Meld Misdaad Anoniem. Deze week is via dat meldpunt een soortgelijke, maar minder gedetailleerde doodsbedreiging geuit. Opmerkelijk is dat de dreigementen bekend worden via telefoontjes naar Meld Misdaad Anoniem.
(Bron)

Ik weet niet van wie de fout is trouwens.
En ik vind het hele verhaal wat raar.
Man beroofd en naakt op straat achtergelaten

DEN HAAG - Een 37-jarige gehandicapte man zegt dinsdagochtend tijdens een beroving in Den Haag ernstig te zijn mishandeld. Volgens de politie liep hij daarbij waarschijnlijk een hersenbloeding op. Agenten vonden hem dinsdagochtend vroeg naakt en verward in de Zorgvlietstraat.
De man zei dat onbekenden hem hadden uitgenodigd een biertje in een café te drinken. Hij ging op de uitnodiging in maar werd vervolgens onder dwang meegenomen in een auto.
De daders sloegen hem in de Zorgvlietstraat in elkaar. Daarna beroofden ze hem van zijn portemonnee en mobiele telefoon en lieten hem naakt achter, verklaarde het slachtoffer.
Volgens de politie was de man twee jaar geleden ook al slachtoffer van een gewelddadige beroving. Hij liep daarbij hersenletsel op.
(Bron)
Seksonderzoek onthult lacunes bij Britten

LONDEN - Nogal wat Britten weten onvoldoende over de bloemetjes en de bijtjes. Een op de drie ondervraagden denkt dat een zwangerschap kan worden voorkomen door bijvoorbeeld een bezoek aan het toilet of als de vrouw zich wast na de seks.
Ook heeft bijna 90 procent geen idee hoe lang sperma in het vrouwelijk lichaam in leven kan blijven. De helft weet niet wanneer een vrouw het vruchtbaarst is, blijkt uit een onderzoek onder vijfhonderd personen.
De Britse krant Daily Telegraph publiceerde de resultaten in het kader van een nationale actieweek rond het voorkomen van ongewenste zwangerschappen.
Volgens seksgezondheidsorganisatie FPA laten de resultaten zien dat seksuele voorlichting en relatieonderwijs een verplicht onderwerp in het onderwijs moet zijn. "Het huidige systeem van seksuele voorlichting werkt niet", concludeert Anne Weyman, hoofd van de FPA.
Slechts vier procent van de 500 ondervraagde Britten was bijzonder positief over de seksuele voorlichting op school. De meesten waren negatief: 39 procent noemde de lessen slecht of extreem slecht en 18 procent van de respondenten heeft nooit seksuele voorlichting gehad.
De vragen die de onderzoekers stelden, en de antwoorden, zijn hier te vinden.
(Bron)
Vier doden bij kantoorruzie

PHILADELPHIA - Een hoog oplopende ruzie tussen collega's is maandagavond (plaatselijke tijd) in de Amerikaanse stad Philadelphia geëindigd in een schietpartij die aan vier mensen het leven kostte.
De schutter nam volgens de politie vier mensen onder vuur, van wie één was vastgebonden en de mond was gesnoerd. Drie van hen stierven meteen, de vierde raakte zwaargewond. De politie haaste zich naar het kantoor en opende het vuur op de dader, die daarop zichzelf doodschoot.
Philadelphia staat bekend als de gewelddadigste grote stad in de Verenigde Staten.
(Bron)
Bedrijfsborrel stimuleert creativiteit

AMSTERDAM - Een bedrijfsborrel vergroot de creativiteit op de werkvloer. Dat blijkt dinsdag uit een onderzoek van het economisch bureau van ING Bank onder ruim 1700 ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf.
Het nieuwe kabinet trekt de komende vier jaar 4,3 miljard euro uit voor projecten die de economie 'slimmer' moeten maken. Uit onderzoek van ING Bank blijkt dat bedrijven medewerkers weinig stimuleren met ideeën te komen. De onderzoekers hebben tien geboden opgesteld voor succesvol ondernemen met personeel.
Een borrel is volgens het rapport één van de beste initiatieven die de verhouding tussen werknemers verbetert. "Mensen gaan zich doorgaans veiliger en vertrouwder voelen wanneer ze elkaar beter kennen en worden dan minder geremd in het uiten van ideeën", concluderen de onderzoekers. Uit de enquête blijkt dat bij 80 procent van de ondervraagde bedrijven niet regelmatig wordt geborreld.
Ook doorstroming van werknemers, contact met leveranciers en het volgen van cursussen zijn volgens het rapport initiatieven die succes opleveren. Daarnaast stimuleert het afschaffen van overbodige regels de creativiteit van werknemers. Uit het onderzoek blijkt dat 90 procent van de ondernemers deze mening onderstreept.
Toch beperkt 70 procent van de ondernemers zijn personeel door regels en voorschriften.
(Bron)
'Nog honderden potvissen in Middellandse Zee'

CATANIA - In de Middellandse Zee leven veel meer potvissen dan tot nog toe gedacht. Alleen al in de wateren rond Sicilië zwemmen vermoedelijk honderden exemplaren van de grote zeezoogdieren rond, stelden Italiaanse wetenschappers dinsdag. Deskundigen gingen er tot nog toe vanuit dat in het gebied hooguit nog enkele tientallen potvissen leven.
Biologen registreerden op twee kilometer diepte met akoestische sensoren om de dag drie tot vijf exemplaren. "Dat wijst erop dat de gehele populatie meerdere honderden walvissen bedraagt", aldus een van de onderzoekers van de Universiteit van Pavia in de krant Corriere della Sera.
Milieubeschermingorganisaties reageerden echter sceptisch op de ontdekking. In de Middellandse Zee maken drijfnetvisserij, klimaatverandering en natuurvervuiling het de dieren moeilijk, aldus Greenpeace. Het International Fund for Animal Welfare (IFAW) vond in 2003 tijdens onderzoekstochten voor de zuidkust van Italië slechts zeventien potvissen. Mogelijk hebben de Italiaanse onderzoekers steeds dezelfde dieren geregistreerd, aldus IFAW.
Grote potvissen kunnen tot achttien meter lang, vijftig ton zwaar en tachtig jaar oud worden. Wereldwijd leven er naar schatting nog 100.000 potvissen.
(Bron)
Bloedbad in Salt Lake City

AMSTERDAM - In een winkelcentrum in Salt Lake City heeft een gewapende man maandagavond het vuur geopend op het winkelend publiek. Vijf mensen, waaronder de schutter, zijn daarbij om het leven gekomen.
Minstens vier mensen raakten bij de schietpartij gewond en zijn naar het ziekenhuis overgebracht.
Getuigen zeiden dat de man met een geweer de Trolley Square Mall binnenkwam en zonder een woord te zeggen in verschillende winkels vijf mensen neerschoot. Getuigen zeiden dat de man twintig keer gericht op mensen schoot.
Uiteindelijk werd de schutter zelf doodgeschoten door een agent die zijn vrije tijd in het winkelcentrum doorbracht.
De politie zocht uren na de schietpartij nog naar geschrokken klanten en personeel in het winkelcentrum.
(Bron)
TT 103 Namen van alle ministers bekend

De namen van alle ministers van het nieuwe kabinet zijn bekendgemaakt.
Voor de CU wordt Rouvoet minister van Jeugd en Gezin, Van Middelkoop krijgt Defensie. [Als er in godsnaam maar nooit oorlog uitbreekt op zondag...]
Namens het CDA blijft Hirsch Ballin op Justitie, komt Donner op Sociale Zaken, Verhagen op Buitenlandse Zaken, Ab Klink op Volksgezondheid en Eurlings op Verkeer. Van der Hoeven gaat naar Economische Zaken, Verburg naar Landbouw.
Voor de Pvda komt Bos op Financiën, Ronald Plasterk wordt minister van Onderwijs, Guusje ter Horst op Binnenlandse Zaken, Jacqueline Cramer op VROM, Ella Vogelaar op Integratie en Wijkverbetering en Koenders komt op Ontwikkelingssamenwerking.
Au. Een stel meiden in de bus, eerstejaarsstudentes. Ze moesten ergens zijn en wisten niet waar ze eruit moesten, dus ik zei dat ik ze wel zou waarschuwen.
Bij de halte, stappen ze uit, draaien ze zich op het trapje op en zeggen akelig beleefd: 'Dank u wel mevrouw'...
Mevrouw! Belachelijk! Ik ben maar... eh... Mja. Twee keer zo oud als zij. Toen ik zo oud was als zij, had ik nog net geen grijze haren. Maar maakt dat me een mevrouw? Ik wil geen mevrouw zijn...

maandag, februari 12, 2007

Oostenrijkse meisjes zeven jaar in kelder opgesloten

WENEN - Drie Oostenrijkse meisjes zijn zeven jaar lang door hun moeder opgesloten in een kelder. Ze verbleven daar in vrijwel volkomen duisternis, speelden met muizen en spraken in een eigen taal, meldde Oostenrijkse media maandag.
De politie ontdekte Viktoria, Katharina en Elisabeth al in oktober 2005 nadat een buurman herhaaldelijk zijn vermoedens had geuit en dreigde met een rechtszaak tegen de gemeente. Pas zondag maakten de autoriteiten de ontdekking van de zusjes (nu 14, 18 en 21 jaar) bekend.
In Oostenrijk is geschokt gereageerd op de onthulling. Een half jaar geleden werd het land al opgeschikt door de verschijning van Natascha Kampusch, die na acht jaar opsluiting in een kelder aan haar ontvoerder had weten te ontsnappen.
De drie zussen waren het slachtoffer van hun eigen moeder, die na haar echtscheiding in een depressie raakte. Ze is inmiddels in hechtenis en moet over enkele weken voorkomen wegens het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel en mishandeling. Ze kan vijf maanden tot vijf jaar gevangenisstraf krijgen.
De meisjes werden aangetroffen in een volkomen vervuilde woning. Er was geen stromend water en het vuil en uitwerpselen lagen tot een meter hoog. De vloer was aangetast door de muizenpoep. De meisjes zijn er zowel lichamelijk als geestelijk ernstig aan toe.
Deskundigen spraken maandag in de Oostenrijkse media de vrees uit dat zij nooit over hun afschuwelijke jeugd zullen heenkomen.
(Bron)

Eng dat zo'n buurman dan al een tijd vruchteloos roept...
Gehandicapte hardhandig van ring beroofd

KATWIJK - Een gehandicapte Katwijker is vrijdag door twee mannen van zijn ring beroofd. Zij waren eigenlijk uit op zijn geld, maar verlegden hun aandacht naar het sieraad toen de man antwoordde dat hij niets bij zich had. Dat meldt de politie maandag.
De Katwijker, die gebruikmaakt van een scootmobiel, werd door het tweetal min of meer klemgezet. Een van hen haalde de sleutel uit het contact van de scootmobiel om een vluchtpoging te voorkomen.
Nadat de gehandicapte tevergeefs was gevraagd om zijn ring, werd deze hardhandig van zijn hand gehaald en gingen de mannen ervandoor.
(Bron)
Zware zeebeving voor kust van Portugal

AMSTERDAM - Een zware zeebeving heeft maandagochtend het zuiden van Portugal en een deel van Spanje opgeschrikt. In Lissabon zijn trillingen waargenomen.
De beving, met een kracht van zeker 6,0 op de schaal van Richter, deed zich rond 10.35 uur voor in de Atlantische Oceaan, op zo'n zevenhonderd kilometer ten zuidwesten van de Portugese hoofdstad Lissabon.
De beving deed de grondvesten van gebouwen trillen. Het Portugese Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft bekendgemaakt dat er geen gewonden of meldingen van schade bekend zijn.
De lichte beving leverde een storing op voor het netwerk van mobiele telefoons. De Portugezen belden massaal hun naasten of zij in veilige toestand waren. Spaanse radiostations wisten te melden dat de beving te voelen was in Andalusië.
(Bron)
Iets minder bijstandsfraude

VOORBURG - In de eerste zes maanden van vorig jaar hebben de gemeenten 16.600 keer fraude met bijstanduitkeringen geregistreerd. Dat zijn 1500 zaken minder dan in het tweede halfjaar van 2005. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag gezegd.
Het gaat om fraude waarbij mensen onjuiste of onvolledige informatie aan hun dorp of stad gaven, of die gegevens te laat inleverden.
Het gemiddelde bedrag aan fraude ging wel omhoog. In de eerste zes maanden van vorig jaar was dat 3800 euro. Een half jaar eerder was het gemiddelde fraudebedrag 3300 euro.
(Bron)

Minder fraude, terwijl er veel meer op gerechercheerd wordt. Wat zegt dat?
'Dodelijkste bommen van Iraaks verzet komen uit Iran'

BAGDAD - Geavanceerde explosieven van Iraanse makelij hebben de afgelopen tweeënhalf jaar aan zeker 170 Amerikaanse militairen in Irak het leven gekost. Ruim zeshonderd militairen raakten gewond door de bommen. Dat hebben Amerikaanse defensiefunctionarissen anoniem laten weten.
De drie functionarissen spraken zondag in Bagdad met enkele journalisten. Volgens hen hebben de Amerikaanse inlichtingendiensten bewijzen verzameld dat de dodelijkste bommen die opstandelingen in Irak inzetten tegen Amerikaanse militairen afkomstig zijn uit Iran. Tot op het hoogste niveau zou de Iraanse regering weet hebben van de smokkel.
Teheran zou het wapentuig exporteren naar radicale sjiitische groeperingen in Irak die ze vervolgens tegen Amerikaanse militairen gebruiken. Het gaat om zogenoemde EFP-explosieven, die zelfs in staat zijn zware Amerikaanse Abraham-tanks te vernietigen. Volgens de VS is Iran het enige land in de regio dat dergelijke specifieke antitankwapens produceert.
De 170 omgekomen militairen vormen overigens een fractie van de ruim 3100 Amerikaanse soldaten die sinds de invasie in Irak in maart 2003 zijn gesneuveld. De meeste doden zijn gevallen door aanslagen van soennitische opstandelingen. De soennieten waren onder de vroegere dictator Saddam Hussein de belangrijkste machtsfactor, de sjiieten zijn op dit moment de dominante partij.
De Amerikaanse beschuldigingen richting Iran komen op het moment dat de spanningen tussen beide landen steeds verder lopen. Behalve aan de vermeende Iraanse infiltratie in Irak wil de Amerikaanse regering een einde maken aan het Iraanse nucleaire programma. De VS beschuldigen Teheran ervan in het geheim te werken aan een atoombom.
(Bron)
Drietal met 'bewapende baby' opgepakt na achtervolging

MIDDENMEER - De politie heeft vrijdag een 29-jarige Amsterdammer en een man (42) en een vrouw (33) uit Purmerend opgepakt, na een wilde achtervolging over de A7. Dat heeft een woordvoerder maandag bekendgemaakt.
Bij de achtervolging werden snelheden van circa 200 kilometer per uur gehaald.
De drie konden uiteindelijk worden aangehouden in twee verschillende auto's; een Porsche en een Golf. In de Golf zat naast de twee Purmerenders een baby in een babystoeltje.
In het stoeltje vonden agenten een vuurwapen en in de kleding van de kleine troffen ze harddrugs aan.
(Bron)
Zes doden in grot Tenerife

SANTA CRUZ - Op het Canarische eiland Tenerife zijn zes mensen omgekomen tijdens een voettocht in een ondergrondse tunnel. Reddingswerkers hebben de stoffelijke overschotten van vijf mannen en een vrouw zondag gevonden. Het gaat om vijf Spanjaarden en een Italiaan. De slachtoffers waren tussen de 20 en 30 jaar.
Het zestal maakte deel uit van een groep van de dertig, vooral Spaanse natuurvrienden, die zaterdag een grot in het noorden van het eiland ingingen voor een excursie. Bij een splitsing zouden ze de verkeerde afslag hebben genomen en in een oude tunnel zijn beland.
In de schacht was een gebrek aan zuurstof en mogelijk heeft het gezelschap ook giftige gassen van de nabijgelegen vulkaan Teide ingeademd. De meeste mensen wisten op eigen kracht weer naar boven te komen. Reddingswerkers wisten acht mensen die onwel waren geworden in veiligheid te brengen.
Spaanse media berichtten zondag dat de gids die de groep zou begeleiden op het laatste moment had afgezegd en in plaats daarvan telefonische instructies zou hebben gegeven. Hij zou de groep per ongeluk de verkeerde kant op hebben gestuurd.
(Bron)
Inflatie Zimbabwe naar 1600 procent

HARARE - De inflatie in Zimbabwe is in januari uitgekomen op bijna 1600 procent op jaarbasis, een toename van meer dan 300 procentpunten ten opzichte van de voorgaande maand.
Dat maakte het Zimbabwaanse bureau voor de statistiek maandag bekend. Het Afrikaanse land heeft veruit de hoogste inflatie ter wereld.
Volgens het waarnemend hoofd van het statistisch bureau betekent het inflatiecijfer dat de consumentenprijzen vorige maand gemiddeld zeventien keer zo hoog waren als in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral elektriciteit, vlees en brood werden fors duurder.
De Zimbabwaanse overheid wilde de inflatie dit jaar onder de 400 procent drukken, maar dat streven lijkt volgens analisten onhaalbaar.
(Bron)
Experimentele zoekmachine vindt klassieke muziek

Uitgegeven: 12 februari 2007 17:23

UTRECHT - De tijd dat muziek op internet alleen te vinden was door te zoeken op titel of op artiestnaam is bijna voorbij. In de toekomst kunnen muziekliefhebbers de melodie zingen, spelen, neuriën of fluiten, waarna een speciale zoekmachine de juiste muziek erbij zoekt. Dat heeft de Universiteit van Utrecht maandag bekendgemaakt.
De zoekmachine is ontwikkeld door informaticus Rainer Typke, die op 19 november op dit onderwerp promoveert. Binnen enkele minuten doorzoekt zijn applicatie 500.000 klassieke muziekstukken, een handeling die zonder computer ruim een jaar zou duren, aldus de universiteit.
Typke heeft de zoekmachine zo ingesteld dat deze niet gevoelig is voor variaties en toonhoogte van degene die de muziek inzingt. Het maakt dus niet uit of de zoeker kan zingen. Zolang de melodie juist is, kan de zoekmachine de bijbehorende muziek terugvinden.
De universiteit verwacht dat de applicatie in de toekomst voor het grote publiek toegankelijk zal zijn. De zoekmachine kan dan uitgebreid worden met andere muziekgenres.
Onlangs zag overigens de website midomi.com het licht. Daar kunnen gebruikers al naar muziek zoeken door een deel van de melodie te zingen in de microfoon van hun computer.
(Bron)

Wel ideaal als je weer zo'n niet te stuiten 'wat is dat toch ook weer'-wijsje in je kop hebt.
Defensie naar de CU. Voortaan bidden voor de aanval?
Jachtluipaard bijt vrouw dood in Belgische dierentuin

OLMEN - In een dierentuin in het Belgische Olmen heeft een jachtluipaard zondagavond een vrouw doodgebeten. Het slachtoffer was na sluitingstijd de kooien van de wilde dieren binnengedrongen, zo liet de politie weten.
De vrouw was een regelmatig bezoekster van de dierentuin geweest. Over de achtergrond van het incident tast de politie vooralsnog in het duister.
Het 37-jarige slachtoffer had waarschijnlijk de sleutels van de gesloten kooien. De vrouw had zich vermoedelijk verstopt om na sluitingstijd het niet-openbare gedeelte van het park te betreden, zo schrijft het Gazet van Antwerpen.
Dierenrechtenorganisatie Gaia vindt dat het dierenpark moet sluiten omdat het al langer niet aan de minimumnormen voor veiligheid en welzijn van de dieren zou voldoen. "Het loopt er al jaren de spuigaten uit. Dit incident is enorm te betreuren, maar lag in de lijn van de verwachtingen. Het is de verantwoordelijkheid van het park ervoor te zorgen dat die sleutel niet ontvreemd kan worden", aldus Gaia.
Volgens Gaia wekt de dierentuin in Olmen al jaren de indruk dat gevaarlijke roofdieren knuffelbeesten zijn. Volgens de wet is alle contact tussen dier en bezoeker verboden, maar in Olmen mogen de mensen de dieren voederen waar de verzorgers bijstaan. Nog geen jaar geleden introduceerde een band er zelfs zijn nieuwe CD in de kooien van gevaarlijke dieren.
De dierentuin ontkende maandagochtend dat het park onveilig is voor bezoekers. De aanval van de dieren wordt 'uitzonderlijk' genoemd. "Het treft geen schuld", aldus de Olmense Zoo. De dieren worden niet afgemaakt, wel stopt de directie met het maken van foto's van verzorgers met roofdierwelpen en mogen bezoekers ook niet langer helpen bij het voederen van de dieren.
(Bron)
Buschauffeur bewusteloos geslagen

HOOFDDORP - Een 43-jarige buschauffeur uit Hoofddorp is in de nacht van zaterdag op zondag bewusteloos geslagen door twee passagiers. De politie trof de chauffeur omstreeks 01.15 uur buiten bewustzijn in zijn bus aan, ter hoogte van Spaarnepoort, aldus de politie Kennemerland.
De chauffeur verklaarde te zijn aangevallen door twee jongens van ongeveer 16 à 17 jaar. De jongens wilden naar Haarlem, maar de bus ging niet verder dan Hoofddorp. Hierdoor zouden zij kwaad geworden zijn en daarom hebben besloten de buschauffeur te mishandelen. De chauffeur is voor onderzoek en behandeling overgebracht naar het ziekenhuis.
(Bron)
Armoede in grote steden treft vooral alleenstaande vrouw

VOORBURG - Armoede in de grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht doet zich het meeste voor onder alleenstaande vrouwen van 45 tot 64 jaar. In Rotterdam bijvoorbeeld gold dat in 2004 voor bijna vier op de tien van deze vrouwen. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Het CBS spreekt van armoede wanneer een huishouden een jaarlijks inkomen heeft met een lagere koopkracht dan 9250 euro. In de meeste gevallen gaat het om mensen met alleen bijstand of AOW.
In 2004 had vijftien procent van de huishoudens in de vier grote steden zo'n laag inkomen. Landelijk was dat negen procent. Behalve onder alleenstaanden van 45 tot 64 jaar doet armoede in de vier grote steden zich relatief veel voor onder eenoudergezinnen en paren met minderjarige kinderen.
Amsterdam en Rotterdam tellen de meeste huishoudens met een laag inkomen, respectievelijk zeventien en zestien procent. In Den Haag heerst er armoede bij veertien procent van alle huishoudens, in Utrecht elf procent.
Anders dan in Den Haag en Utrecht, is de armoede in Amsterdam en Rotterdam redelijk gespreid over de stad. In alle wijken van deze steden had in 2004 meer dan een vijfde van de niet-westerse allochtone huishoudens een laag inkomen.
Den Haag heeft als enige grote stad wijken waar het aandeel lage inkomens onder autochtone huishoudens boven de twintig procent uitkwam.
In Amsterdam en Rotterdam lag het maximaal op zestien procent, in Utrecht op twaalf procent.
(Bron)

Hm, dan was ik de afgelopen jaren officieel arm. Wist ik al, alleen geloven veel mensen niet dat armoede bestaat in dit luxe land. Het is natuurlijk relatieve armoede, maar toch. Het is uitputtend en vernederend.
Help!!! Ik doe de Stemwijzer en ik kom exact in het midden uit... Het is wel erg met mij.

zondag, februari 11, 2007

Nieuwe Tijgertic: normaal rent ze heel hard weg uit de badkamer als de wasmachine aan staat. Al die geluiden, dat was niet leuk.
En nu? Ze zit op de badmat, gefascineerd te kijken. Als gehypnotiseerd, zelfs als de centrifuge aan gaat. Je kunt haar wel heel even afleiden, maar dat wordt duidelijk niet gewaardeerd.
Straks moet ik extra gaan wassen, omdat de kat het zo leuk vindt ;-)
Consumentenbond waarschuwt voor 'Valentijnsmailtjes'

DEN HAAG - De Consumentenbond waarschuwt voor e-mailtjes met anomieme liefdesbetuigingen die op Valentijnsdag worden verstuurd. Internetcriminelen willen privé-gegevens van banknummers en creditkaarten stelen, meldde de organisatie op haar eigen website, enkele dagen voor Valentijnsdag.
"Het openen van een mailtje van een anonieme afzender en zeker de bijlage daarbij, of het bezoeken van een website waarnaar in het mailtje verwezen wordt, kan gevaarlijk zijn," waarschuwt de Consumentenbond.
(Bron)
16-jarige automobilist ramt gevel winkel

SIMPELVELD - Een 16-jarige jongen uit Heerlen heeft in de nacht van zaterdag op zondag met de 'geleende' auto van zijn moeder een gevel van een winkel in Simpelveld geramd. Dat meldde de politie.
De bestuurder had even daarvoor een stopteken van de politie genegeerd en ging er met gedoofde lichten vandoor. Tijdens een achtervolging door de politie verloor de onervaren chauffeur de macht over het stuur en botste tegen de winkelgevel, die forse schade opliep. De politie heeft de vijf inzittenden aangehouden.
(Bron)
Doden door brand in Zuid-Koreaans uitzettingscentrum

SEOUL - Zeker negen mensen hebben zondag in Zuid-Korea het leven verloren door een brand in een uitzettingscentrum voor illegalen. Onder de slachtoffers zijn zeker vijf Chinezen en een Oezbeek. Van de overige slachtoffers zijn de nationaliteiten niet bekendgemaakt.
Het vuur brak door nog onbekende oorzaak uit in het detentiecentrum in Yosu, 300 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Seoul. Circa vijftig illegale immigranten zaten er vast in afwachting op uitzetting. Het dodental kan nog oplopen doordat verscheidene mensen levensgevaarlijke verwondingen hebben opgelopen. Zeker achttien mensen raakten gewond.
(Bron)
Portugezen naar stembus voor abortusreferendum

LISSABON - Ruim acht miljoen Portugezen mogen zich zondag in een referendum uitspreken voor of tegen abortus. Veel mensen in het katholieke Zuid-Europese land lijken echter niet warm te lopen voor de volksraadpleging.
Om het resultaat rechtsgeldig te laten zijn moet meer dan helft van het electoraat opkomen. Het gaat er volgens peilingen om spannen of dat quotum gehaald wordt of niet. Een ruime meerderheid van de Portugese bevolking is voor het opheffen van het verbod op de vroegtijdige beëindiging van zwangerschappen.
In 1998 hield Lissabon ook al een referendum over het onderwerp. Toen nam nog niet de helft van de kiesgerechtigden de moeite te stemmen en bleef het verbod overeind. Kiezers kunnen zondag tussen acht uur 's ochtends en zeven uur 's avonds (lokale tijd) hun voorkeur kenbaar maken.
(Bron)
Kwart werknemers bestolen op eigen werkplek

AMSTERDAM - Eén op de vier Nederlanders is vorig jaar slachtoffer geworden van diefstal op de eigen werkplek. Het gaat daarbij om portemonnees, mobiele telefoons, laptops en kleding, schrijft De Telegraaf zondag op basis van onderzoek van CSU Security Services.
Ruim één op de vijf werknemers geeft aan zijn jas niet meer onbeheerd aan de kapstok te laten hangen; vier op de tien geven aan dat het onmogelijk is een laptop onbeheerd achter te laten.
Ook is er regelmatig sprake van geweld op de werkplek, schrijft de krant. Van de werknemers die aangeeft vorig jaar iets 'onveiligs' te hebben meegemaakt (een kwart) geeft 14 procent aan direct te zijn bedreigd door collega's. Eén op de tien van deze groep kreeg te maken met fysiek geweld. Een minderheid, 12 procent, durfde zijn collega hierop aan te spreken.
(Bron)
Jongeren slaags met agenten in Meerkerk

MEERKERK - Bij een grote vechtpartij in het Zuid-Hollandse Meerkerk zijn zaterdagnacht zes mensen aangehouden. De politie greep in met honden om rivaliserende jongeren uit verschillende dorpen van elkaar te scheiden. Verschillenden werden daarbij gebeten.
Rond 22.30 uur kreeg de politie melding dat een feest in een sporthal van een dorpshuis aan de Lindenstraat uit de hand dreigde te lopen. Er waren enkele honderden feestgangers op het evenement afgekomen, uit Meerkerk en ook uit Ameide en Lexmond.
Toen een politiehond een 28-jarige man uit Tienhoven beet die de hond had geprovoceerd door te proberen hem te knuffelen, richtten de jongeren zich op de agenten. Ze gooiden met stenen en in de schermutselingen die volgden werden nog eens vier jongeren gebeten door de honden. De politie hield in totaal zes mensen aan.
De rust in het dorp was rond 01.00 uur hersteld. Volgens de politie leidde overmatig alcoholgebruik tot de agressie.
(Bron)