zaterdag, januari 22, 2005

Honderd vrouwen in opvanghuizen lopen gevaar

HILVERSUM - Meer dan honderd vrouwen die in Nederlandse vrouwenopvanghuizen verblijven, verkeren in direct levensgevaar. Ze worden bedreigd door mannen die zich op hen willen wreken.
Dat bleek zaterdagavond uit een onderzoek van de Federatie Opvang, het samenwerkingsverband van opvanghuizen voor vrouwen, in opdracht van het actualiteitenprogramma NOVA.
Directeur I. Smidt van de Federatie Opvang zei in NOVA zich ernstig zorgen te maken over deze situatie. Ze wees daarbij op twee recente moorden die zouden zijn gepleegd wegens eerwraak of familie-eer.
Op eerste kerstdag werden in Ruurlo een Afghaanse moeder en haar dochter vermoord door de ex-man van de dochter. Op 15 januari vond in Culemborg een 18-jarig Irakees meisje de dood. Ze was neergestoken door haar broer.
In totaal zijn in twee jaar tijd al zeven moorden gepleegd die, aldus de federatie, "binnen een culturele context zijn te plaatsen en eer-gerelateerd zijn".
(Bron)
Lynx ontsnapt uit dierentuin Aken

Uit de dierentuin van het Duitse Aken, over de grens bij Zuid-Limburg, is gisteren een lynx ontsnapt. Het katachtige roofdier is nog steeds spoorloos.
De lynx zou gistermiddag gesignaleerd zijn in de buurt van het dierenpark. Daarop zetten de brandweer en dierenverzorgers straten af en gingen ze op zoek naar het dier. De speurtocht leverde echter niets op.
(Bron)
Bedreigingen met samoeraizwaarden in R'dam

Drie mannen van tussen de 20 en 26 jaar oud hebben vrijdagnacht in Rotterdam een aantal mensen met samoeraizwaarden bedreigd. De politie heeft ze alledrie weten aan te houden. De mannen zijn afkomstig uit Capelle aan den IJssel.
De mannen bedreigden verschillende mensen op de Hattasingel en het Jacob van Campenplein met hun zwaarden. Toen de politie wilde ingrijpen maakten ze zich snel uit de voeten. De auto waarin ze ervandoor gingen werd op hetzelfde plein teruggevonden. Na een korte achtervolging konden de drie mannen daar in de omgeving aangehouden worden. De zwaarden werden teruggevonden in de bosjes.
Over een motief is nog niets bekendgemaakt.
(Bron)
Drie lijken gevonden op verschillende plaatsen

Op drie verschillende plaatsen zijn vrijdagmiddag en zaterdagochtend in totaal drie lijken gevonden. Van alle drie de slachtoffers bestaat het vermoeden dat ze door een misdrijf om het leven zijn gekomen. Dat blijkt zaterdag uit verschillende verklaringen van de politie. Er bestaat geen verband tussen de zaken.
In Groningen werd vrijdagmiddag een man met onbekende identiteit op een stuk braakliggend terrein gevonden. Een toevallige voorbijganger ontdekte het lichaam toen ze haar hond aan het uitlaten was. De politie is gestart met een buurtonderzoek en houdt rekening met een misdrijf. Het Nederlands Forensisch Instituut zal vandaag proberen de precieze doodsoorzaak vast te stellen.
Vrijdagmiddag werd er in Loendersloot ook een onbekende dode man aangetroffen. Een aantal medewerkers van een bouwbedrijf ontdekten het lichaam op een bouwterrein. Het eerste onderzoek van de politie wijst op een misdrijf, dus er zijn direct tien rechercheurs op de zaak gezet. Het lichaam is ook naar het Nederlands Forensisch Instituut gestuurd.
Zaterdagochtend trof de politie ook een onbekende man aan in Alphen aan den Rijn. De man werd na een melding op een talud bij een parkeerplaats gevonden. Hij zou volgens de politie 'onder verdachte omstandigheden' om het leven zijn gekomen.
(Bron)
'Coole mam' hield seksfeestjes voor tieners

Een Amerikaanse vrouw is aangeklaagd vanwege het organiseren van seks- en drugsfeesten voor minderjarige jongens. De vrouw uit de staat Colorado verklaarde dat ze weinig populair was op de school van haar kinderen, en dat ze dat wilde veranderen. Ze wilde 'bij de groep horen', vertelde ze de politie.
De 40-jarige Silvia Johnson uit Denver wordt ervan verdacht marihuana, amfetaminen en alcohol te hebben verstrekt aan acht minderjarige jongens die de feestjes bij haar thuis bijwoonden. Johnson heeft bekend met vijf van de jongeren, in de leeftijd van 15 tot 17 jaar oud, seks te hebben gehad. Ze wordt aangeklaagd wegens seksueel misbruik en het aanzetten van minderjarigen tot een misdrijf.
De vrouw werd opgepakt nadat een van de jongens thuis uit de school klapte. Zijn ouders stapten vervolgens naar de politie. De autoriteiten wilden niet bekend maken hoeveel kinderen de vrouw heeft en of zij ook bij de feestjes van hun 'coole mam' aanwezig waren.
(Bron)
Landmachtmilitairen krijgen extra ethiek-les

De komende maanden zullen de lage officieren van de landmacht, zoals sergeanten en luitenants, extra lessen in militaire ethiek krijgen. In deze lessen wordt de officieren geleerd hoe ze 'normoverschrijdend' gedrag moeten herkennen en moeten aanpakken. Dat meldt De Gelderlander zaterdag. De directe aanleiding voor de extra lessen zijn de berichten over mishandeling van Iraakse gevangenen door Amerikaanse, Britse en Deense militairen.
Hoofd van het Bureau voor Ethiek en Krijgsmacht, T. van Baarda, heeft deze week speciale bevoegdheden gekregen van staatssecretaris Van der Knaap van Defensie. Van Baarda moet extra ethieklessen gaan organiseren. Door zijn speciale bevoegdheid kan hij eventueel hoge officieren dwingen de ethieklessen prioriteit te geven.
Volgens Van Baarda zullen Nederlandse militairen niet zo snel gevangenen mishandelen of martelen. "Binnen de Nederlandse krijgsmacht wordt haat jegens een vijand of tegenstander niet bevorderd. Dat is bij de Engelsen en Amerikanen wel anders."
(Bron)
Massale vechtpartij op school Amsterdam

Drie mannen moesten het gisteren op een school in Amsterdam-Zuid ontgelden toen ze vermoedelijk een leerling van die school wilden overvallen. Dit ging niet helemaal volgens plan waarna de drie daders door zo'n 50 scholieren werden belaagd.
De massale vechtpartij vond plaats op het Hervormd Lyceum Zuid in Amsterdam-Zuid. De drie mannen betraden het schoolpand en probeerden een scholier te overvallen. Een groep medeleerlingen pikte dit niet en namen het voor de leerling op. De grote groep achtervolgde de drie mannen naar buiten waar een vechtpartij ontstond. Hierbij raakte 1 van de drie mannen gewond.
Uiteindelijk wist een buurtregisseur de boel te sussen en kon de politie uiteindelijk zes verdachten oppakken. Allen bevinden zich in de leeftijd tussen de 15 en 25 jaar, vier van hen zijn leerlingen.
(Bron)
Terreinmeester Ajax verkracht meisje

Een terreinmeester van Ajax heeft een gehandicapt meisje verkracht. Het achttienjarige meisje dat de verstandelijke vermogens heeft van een elfjarige, raakte zelfs zwanger.
Het gaat om Jan B., het hoofd facilitaire dienst van de voetbalclub, en al negentien jaar in dienst bij Ajax. Volgens ingewijden sleept deze zaak zich al maanden voort. Het meisje liep stage bij de club op het Ajax-terrein De Toekomst. Het ging om het uitvoeren van eenvoudige klusjes in de wasserij en vuil op het terrein opruimen. Toen het meisje zwanger raakte probeerde B. de schuld nog in de schoenen van een collega te schuiven. Een DNA-test wees hem echter onomstotelijk aan als de vader.
Ajax-directeur Arie van Eijden ontsloeg de man op staande voet. "Zo lang de zaak in onderzoek is, doe ik geen mededelingen over de reden van het ontslag. Maar als iemand van de ene op de andere dag niet meer welkom is, betekent dat wel het een en ander."
De verdachte is aangehouden maar loopt weer vrij rond. Justitiewoordvoerder Robert Meulenbroek: "Maar er loopt wel een onderzoek tegen hem. We hebben hem aangehouden en hij is voorgeleid voor de rechter-commissaris. Die ziet weliswaar de ernst van de situatie in, maar vond het niet nodig de man langer in voorlopige hechtenis te houden. Hij blijft echter wel verdachte en het onderzoek is nog in volle gang."
De zwangerschap van het meisje is inmiddels in een Leids ziekenhuis afgebroken.
(Bron)
Raketlanceervoertuig op eBay

Een wapenfanaat uit het Britse Cambridgeshire heeft sinds afgelopen maandag een wel heel bijzonder voertuig te koop aangeboden op eBay. Het gevaarte is niet van een oud vrouwtje geweest, maar toch staat er slechts 2200 kilometer op de teller. De vraagprijs is 18.990 Britse ponden, dat overeenkomt met ongeveer 27.500 euro. Maar dan heb je ook wat.
Het voertuig is een Russische Zil 135 Frog-7, welke geschikt is om SCUD-raketten mee af te vuren. "De Taliban hadden twee van deze voertuigen. Er zijn een hoop troepen van de NAVO en VS nodig geweest om ze op te sporen en te vernietigen vanwege hun reële bedreiging" aldus de aanbieder. In de omschrijving noemt de verkoper het voertuig "de moeder van alle speeltjes". Het voertuig is tien meter lang, net iets minder dan drie meter breed en weegt een indrukwekkende tien ton. Het chassis is gemaakt van titanium en het bodywork is van fiberglas. Roesten zal het gevaarte dus niet. Er wordt gewaarschuwd voor het brandstofverbruik: "de teller zal meerdere malen gereset moeten worden om de drie tanks te vullen".
Volgens de verkoper is de verzekering erg goedkoop te regelen. Het voertuig wordt nog opnieuw geverfd voordat het wordt verkocht. Het transport kost ongeveer 1,80 euro per kilometer indien het gevaarte over de weg binnen het Verenigd Koninkrijk wordt vervoerd. Het vervoer over zee is aanzienlijk duurder: tussen 2.900 en 4.400 euro.
(Bron)

Een commentator vindt 'm nogal hoog geprijsd en meldt dat zelf halen in het Oostblok veel goedkoper is. Dat je het effe weet ;-)
Supermarkt mag verlopen producten verkopen

AMSTERDAM - Producten die de houdbaarheidsdatum gepasseerd zijn mogen gerust nog in de supermarkt verkocht worden, meldt het Algemeen Dagblad zaterdag. Het gaat onder meer om koekjes, chips, bier, frisdrank, blikfruit en chocolade. Winkeliers mogen de termijn ook verlengen door er een sticker overheen te plakken.
De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) wordt volgens de krant regelmatig gebeld door verontwaardigde consumenten. "In de Warenwet staat nergens dat je die producten niet mag verkopen", aldus een woordvoerder van VWA. "Sommige mensen vinden dat raar, maar verkoop is toegestaan zolang de producten hun normale eigenschappen bezitten en er geen gevaar is voor de gezondheid." Alleen zuivelproducten en eieren mogen niet na de datum verkocht worden.
Producten die de houdbaarheidsdatum zijn gepasseerd kunnen van winkeliers een sticker krijgen die de datum verlengt. "Als een winkelier die datum verandert, neemt hij wél de verantwoording voor het product van de fabrikant over", zegt de woordvoerder.
(Bron)

Ik vind die houdbaarheidsdatum niet zo'n probleem voor veel produkten. Maar ik wil wel weten wat die datum is/was, dus geen sticker er overheen geplakt, want dan kan ik niet meer bepalen of ik het 'risico' aan wil.
En ik neem aan dat 'over datum'-dingen toch afgeprijsd worden (want hé, anders neem je toch de versere variant?).
Balkenende wil naar nieuwe ordening

DEN HAAG - Nederland, zo vindt premier Balkenende, is hard toe aan een nieuwe ordening van de samenleving waarin professionele werkers en burgers zelf hun verantwoordelijkheid kunnen nemen. De huidige sociale zekerheid te passief. Het begrip werkloos moet vervangen worden door 'tussen twee banen in'.
Balkenende noemde zaterdag op de jaarlijkse besloten Bilderbergconferentie in Oosterbeek een aantal "coördinaten" voor een dergelijke nieuwe ordening. De nieuwe samenleving moet veel investeren in kennis. Het mag niet zo zijn dat straks mensen die hard nodig zijn aan de kant blijven staan door een gebrek aan opleiding. Balkenende wil het bijspijkeren van kennis en opleiding aftrekbaar van de belasting maken, door het arbeidskostenforfait deels tot een kenniskostenforfait om te vormen.
Verder ziet de premier voordelen in een terugkeer naar het klassieke onderscheid tussen het werkterrein van de belastingen en dat van de werkgevers- en werknemerspremies. Lasten en lusten van werknemersregelingen zijn zo direct voelbaar bij bedrijven en werknemers. Dat bevordert het nemen van eigen verantwoordelijkheid.
Als derde punt vindt Balkenende (CDA) dat werknemers opgebouwde rechten makkelijker moeten kunnen meenemen naar een volgende baan. Ook dat past volgens de premier in een maatschappij waar de baan voor het leven een uitzondering zal worden en flexibiliteit van de arbeidsrelatie de norm is.
Tot slot vraagt Balkenende zich af of het kabinet niet toe moet naar een inkomenspolitiek die meer rekening houdt met bestedingspatronen gedurende een mensenleven dan met koopkrachtplaatjes in een afzonderlijk jaar. Draagkracht van huishoudens en de kosten voor wonen, onderwijs en zorg zijn volgens hem betere aanknopingspunten dan "goochelen met tiendepunten van premie- en belastingtarieven".
(Bron)
Moeder geeft 4-jarig zoontje crack

De politie heeft een moeder in het Amerikaanse Kansas City aangehouden omdat ze haar 4-jarige zoontje crack gaf om hem rustig te maken.
De politie verklaarde dat het kindje geen zichtbare schade heeft overgehouden aan het gebruik van de sterk verslavende drug. De politie heeft het jongetje onder toezicht laten plaatsen.
Volgens de moeder heeft zij niet zelf de crack aan het jongetje gegeven. Zij zegt dat hij het middel mogelijk op kinderfeestjes bij vriendjes tot zich heeft genomen. De politie zegt echter dat buren hebben verklaard dat het zoontje crack kreeg van de moeder zodat hij rustig bleef.
De politie heeft een haar van het kind laten analyseren. Daaruit bleek dat het ventje de afgelopen tijd regelmatig drugs moet gekregen hebben.
(Bron)
Vrouw ontwaakt uit coma na zelfmoord echtgenoot

ROME - Een Italiaanse man heeft zelfmoord gepleegd uit wanhoop omdat zijn echtgenote in coma lag. Enkele uren laten ontwaakte de vrouw. Dat heeft het persbureau Ansa gemeld op basis van de lokale krant Il Mattino di Padova van vrijdag.
De tragedie speelde zich enkele dagen geleden af in de noordoostelijke stad Padua. De 71-jarige man en zijn vrouw van 67 hadden daar hun hele leven gewoond en hadden geen kinderen.
In september was de vrouw in coma geraakt na een beroerte. Haar man had maanden aan de rand van haar bed doorgebracht voordat hij de situatie niet meer aankon en zichzelf in de garage van hun huis van het leven beroofde. Enkele uren later kwam de vrouw bij uit haar coma, omgeven door naaste familieleden, maar haar man was daar niet bij.
(Bron)
'Kankerpatiënten dood door goedkope medicijnen'

AMSTERDAM - Jaarlijks sterven tientallen mensen aan kanker omdat ze zich de juiste medicijnen niet kunnen veroorloven. Volgens het RTL Nieuws, dat zich baseert op kankerspecialisten, gaat het om 'zeker 2500 kankerpatiënten' die niet de juiste medicijnen krijgen. Artsen moeten vaak goedkope medicijnen voorschrijven terwijl ze weten dat duurdere medicijnen betere kans op genezing geven.
Oncologen hebben een jaar geleden al een brief naar minister Hans Laager van Volksgezondheid gestuurd. Er zou 100 miljoen euro nodig zijn om de budgetten van de ziekenhuizen toereikend te maken. De bezuinigingen op die budgetten zorgen ervoor dat de ziekenhuizen hun patiënten niet het juiste middel kunnen voorschrijven.
Minister Laager gaat uitzoeken welke ziekenhuizen de dure medicijnen niet kunnen betalen en wat daar de oorzaak van is. Hij zegt geen extra geld te willen uitgeven, meldt RTL Nieuws. Dat zou tegen de afspraken zijn.
(Bron)
Software voorspelt of een lied een hit wordt

AMSTERDAM - Een computerprogramma, ontwikkeld door het Spaanse bedrijf Polyphonic HMI, kan de hitpotentie van een nieuw nummer voorspellen. De software, genaamd Hit Song Science , voorspelde al eerder het succes van Norah Jones en ook alle vijf hits van de Amerikaanse band Maroon 5 werd goed voorspeld.
Hit Song Science (HSS) is een programma waarin alle 3,5 miljoen zogenaamde 'Billboard'-hits opgeslagen staan. Het programma analyseert alle nummers en zoekt naar wiskundige patronen in een lied. Als een nieuw nummer wordt ingevoerd om te worden geanalyseerd dan vergelijkt het programma het nummer met de hits die in de database staan. Als het wiskundig patroon overeenkomt met een hit, dan is er een grote kans op succes.
Echter alleen een goed wiskundig patroon in een nummer is niet het enige wat nodig is om een hit te scoren. Er zijn drie factoren nodig volgens het Spaanse bedrijf: het liedje moet goed in het gehoor liggen (in je hoofd blijven hangen), het liedje moet een goed wiskundig patroon bevatten en als laatste moet het nummer gepromoot worden.
Volgens insiders zouden artiesten zoals Robbie Williams, Anastacia en Jennifer Lopez interesse hebben getoond in het programma.
(Bron)

vrijdag, januari 21, 2005

Gehandicapten online met uniek programma

LANGBROEK - Na acht jaar van ontwikkelen en testen is vanaf vrijdag het eerste computerprogramma speciaal voor verstandelijk en visueel gehandicapten op de markt. Een wereldprimeur, zeggen de makers die het programma vrijdag in Langbroek (Utrecht) presenteerden.
Pilotus 2.0 stelt gehandicapten in staat om in een besloten, veilig netwerk berichten, foto's en tekeningen te maken en te sturen naar een selecte groep van maximaal tien vrienden, familieleden en begeleiders.
Alle storende elementen uit normale computerprogramma's hebben plaatsgemaakt voor kleurige handigheidjes toegesneden op elke beperking. "Zó eenvoudig, dat zou iedereen wel willen", zeggen de gebruikers en hun begeleiders.
(Bron)
Politie ontmantelt hennepkwekerij in uitgegraven tuin

UDEN - De politie heeft vrijdagmorgen in Uden op een wel erg ongebruikelijke plaats een hennepkwekerij ontmanteld. De 42-jarige bewoner van een pand aan de Luitstraat had zijn achtertuin ongeveer twee meter diep uitgegraven en daarna vakkundig afgedicht.
De politie trof in die ondergrondse ruimte een professioneel ingerichte kwekerij aan, aldus een zegsman.
Daarin stonden ruim driehonderd planten. De verdachte is aangehouden. De politie weet nog niet of hij de tuin met de hand heeft uitgegraven of met behulp van een graafmachine.
Hoe de politie de ondergrondse kwekerij op het spoor is gekomen, wist de zegsman niet te melden.
(Bron)
Computervirus lijkt op actuele CNN-nieuwsbrief

GORINCHEM - Computervirusschrijvers zijn er voor het eerst in geslaagd een tijdloos virus te ontwikkelen. Een nieuwe mailworm misbruikt actueel nieuws van de internetpagina van CNN in de onderwerpregel, het bericht of bijlage, waarschuwde computerbeveiliger Sophos vrijdag.
Het virus probeert zichzelf via e-mail te versturen naar adressen in de geïnfecteerde computer. De onderwerpregel wijzigt, zodra het mailtje zich doorstuurt.
Crowt-A, zoals het virus heet, installeert een programmaatje dat het voor kwaadwillenden mogelijk maakt gegevens te stelen. Verder richt het weinig schade aan. Het aantal besmettingen in Nederland is nog beperkt, zei een expert van de Nederlandse informatiebeveiliger Crypsys vrijdag.
(Bron)
Ruim 5000 Opel-werknemers geven baan vrijwillig op

RÜSSELSHEIM - De Amerikaanse autofabrikant General Motors (GM) heeft bij zijn dochterbedrijf Opel in Duitsland 5600 werknemers bereid gevonden vrijwillig hun baan op te zeggen. Dat is nog geen duizend minder dan het aantal van 6500 dat het moederconcern als doel had gesteld.
"Ik ben ervan overtuigd dat wij dat aantal (van 6500, red) kunnen halen en zo gedwongen ontslagen kunnen voorkomen", zei Klaus Franz, voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad vrijdag. Meer dan 6800 arbeiders hebben zich over het aanbod van GM laten voorlichten. GM heeft de datum waarop de werknemers zich kunnen aanmelden voor het vrijwillige vertrek, verschoven van 31 januari naar 25 februari.
De banenreductie van General Motors in Duitsland maakt deel uit van een omvangrijke sanering in Europa die het concern weer winstgevend moet maken.
(Bron)
Zeventien kinderen verdacht van zedenzaak

ROTTERDAM - Justitie verdenkt zeventien Rotterdamse jongens tussen de negen en zestien jaar van het verkrachten van een 13-jarig meisje. Vrijdag liet de persofficier van justitie weten dat de jongens het meisje meermalen misbruikten in kelderboxen en een woning.
Een van de verdachten is de 16-jarige jongen die volgens justitie een 15-jarige jongen doodstak op de Beijerlandselaan in Rotterdam op 20 december.
(Bron)
Van Haugesund naar Trondheim volgens de MSN routeplanner:

Start: Haugesund, Rogaland, Norway
End: Trondheim, Sør-Trøndelag, Norway
Total Distance: 2713.2 Kilometers
Estimated Total Time: 47 hours, 31 minutes
Directions Kilometers Map
Start: Depart Haugesund, Rogaland, Norway on 47 [Karmsundgata] (West) 1.0

1: At roundabout, take the THIRD exit onto 47 [Djupaskarvegen] 1.5
2: Road name changes to Garpeskjærvegen 0.2
3: *Check timetable* Take Haugesund-Newcastle Upon Tyne (North-East)
4: Entering United Kingdom
5: Take Local road(s) (West) 0.5
6: Bear LEFT (West) onto Local road(s) 0.2
7: At roundabout, take the FIRST exit onto Coble Dene 0.5
8: At roundabout, take the SECOND exit onto A187 [Howdon Road] 0.9
9: At roundabout, take the SECOND exit onto Local road(s) 0.7
10: At roundabout, take the SECOND exit onto A193 0.3
11: At roundabout, take the FIRST exit onto Ramp 0.2
12: Merge onto A19 3.3
13: Merge onto Local road(s) < 0.1
14: Bear RIGHT (East) onto Local road(s) < 0.1
15: Bear RIGHT (East) onto Local road(s) < 0.1
16: Merge onto Local road(s) < 0.1
17: Bear RIGHT (South) onto Local road(s) < 0.1
18: Merge onto Local road(s) < 0.1
19: Keep LEFT onto A19 0.9
20: Keep LEFT onto Ramp 0.4
21: At roundabout, take the THIRD exit onto A194 [Leam Lane] 3.6
22: At roundabout, take the THIRD exit onto A194(M) 6.2
23: Merge onto A1(M) 53.8
24: Road name changes to A1 38.6
25: At Exit 49, road name changes to A1(M) [Leeming Lane] 20.8
26: Road name changes to A1 towards A1 / The South / Wetherby 14.7
27: Road name changes to A1(M) 7.2
28: Road name changes to A1 27.2
29: Road name changes to A1(M) 24.5
30: At roundabout, take the SECOND exit onto A1 towards A1 10.9
31: At roundabout, take the FIRST exit onto A1 [Worksop Road] 8.8
32: At roundabout, take the THIRD exit onto A1 59.6
33: At roundabout, take the SECOND exit onto A1 [Great North Road] 8.1
34: Stay on A1 29.4
35: At Exit 17, road name changes to A1(M) 20.0
36: Road name changes to A14 25.4
37: Road name changes to M11 towards M11 / London 67.7
38: At Exit 6, keep LEFT onto 6 towards M25 / M20 / M1 / Dartford Tnl. / Watford 0.1
39: Road name changes to Local road(s) 0.4
40: Take Local road(s) (LEFT) onto M25 towards M25 / M20 / M23 / Dartford Tnl. / Gatwick Airport 25.2
41: Road name changes to A282 7.9
42: At Exit 2, keep LEFT onto Ramp towards A2 / M2 / M'way / Canterbury / London 0.9
43: Take Ramp (LEFT) onto A2 towards A2 / M2 / Canterbury 14.6
44: Road name changes to M2 towards M2 / Dover / Channel Tunnel / Canterbury / Chatham 8.8
45: At Exit 3, keep LEFT onto Ramp towards A229 / M20 / Maidstone / Chatham / Channel Tunnel 0.6
46: At roundabout, take the THIRD exit onto Local road(s) 0.6
47: At roundabout, take the FIRST exit onto Ramp 0.3
48: Merge onto A229 3.3
49: Keep LEFT onto Ramp 0.6
50: At roundabout, take the FIRST exit onto Ramp towards M20 / Ashford / Channel Tunnel / Dover 0.6
51: Merge onto M20 47.6
52: At Exit 11A, take Ramp (LEFT) onto Local road(s) towards Channel Tunnel 2.2
53: *Check timetable* Take Channel Tunnel (East)
54: Entering France
55: *Check timetable* Stay on Tunnel Sous la Manche (South)
56: *Check timetable* Stay on Tunnel Sous la Manche (South)
57: Take Local road(s) (West) 0.2
58: Turn RIGHT (North) onto Local road(s) 1.1
59: Road name changes to Avenue de France 1.0
60: Take Ramp (RIGHT) onto A16 [E402] towards A16 / E402 / A26 / E15 / Calais / Lille / Reims Paris / Bruxelles 56.9
61: Entering Belgium
62: Road name changes to A18 [E40] 42.1
63: Merge onto A10 [E40] 48.6
64: Keep RIGHT onto Local road(s) towards E17 / Kortrijk / Antwerpen / Gent 2.8
65: Merge onto A14 [E17] 49.4
66: Merge onto R1 5.0
67: Road name changes to A12 [R1] 0.5
68: Merge onto A1 [A12] 3.3
69: Keep RIGHT onto Antwerpen-Oost towards E34 / E313 / Eindhoven / Turnhout / Aken / Luik / Hasselt 0.8
70: Road name changes to A13 [E313] 8.5
71: Keep RIGHT onto E34 [Ranst] towards E34 / Eindhoven / Turnhout 2.1
72: Road name changes to A21 [E34] 46.6
73: Entering Netherlands
74: Road name changes to A67 [E34] 19.1
75: Merge onto A2 [A67] 3.5
76: Keep LEFT onto A67 [E34] towards E34 / Venlo / Duisburg 52.2
77: Entering Germany
78: Road name changes to A40 [E34] 42.5
79: Keep RIGHT onto E34 [14] towards A3 / Hannover / Du-Kaiserberg / Arnheim / Köln 0.9
80: Merge onto A3 [E34] 5.2
81: At Exit 12, keep RIGHT onto Ramp [Autobahnkreuz Oberhausen-West] towards A42 / Kamp-Lintfort / Dortmund / Oberhausen 0.1
82: Take Autobahnkreuz Oberhausen-West (RIGHT) onto A42 [Emscherschnellweg] towards A42 / Dortmund / Oberhausen 28.6
83: Keep RIGHT onto 21 [Autobahnkreuz Herne] towards A43 / Wuppertal / Münster / Recklinghausen / Bochum 0.1
84: Road name changes to Autobahnkreuz Herne 0.7
85: Merge onto A43 59.8
86: Keep RIGHT onto 2 [Autobahnkreuz Münster-Süd] towards A1 / Bremen / Osnabrück / Münster-Nord / Dortmund / Flughafen 0.1
87: Keep LEFT onto Autobahnkreuz Münster-Süd towards A1 / Bremen / Osnabrück / Münster-Nord / Flughafen 1.7
88: Merge onto A1 [E37] 393.8
89: Keep STRAIGHT onto E47 [B207] 32.9
90: *Check timetable* Take Puttgarden-Rodby (East)
91: Entering Denmark
92: Take Local road(s) (North-East) 0.9
93: Road name changes to E47 [Sydmotorvejen] 120.4
94: Merge onto E20 [E47] 27.6
95: Road name changes to Amagermotorvejen [E20] 8.5
96: Road name changes to E20 [Øresundsmotorvejen] 309.2
97: Entering Sweden
98: Keep RIGHT onto E6 [Kungsbackaleden] towards E6 / E45 / 45 / Oslo / Frederikshavn 97.9
99: Keep STRAIGHT to stay on E6 132.3
100: Entering Norway
101: Keep RIGHT onto Ramp 0.5
102: Keep LEFT to stay on Ramp < 0.1
103: Turn RIGHT to stay on Ramp 0.5
104: Bear RIGHT (North-West) onto E6 12.0
105: *Toll road* Stay on E6 (North) 0.7
106: Stay on E6 (East) 29.8
107: Road name changes to E18 [E6] 18.6
108: Keep RIGHT onto Ramp 0.2
109: At roundabout, take the SECOND exit onto Local road(s) 0.3
110: Merge onto 190 5.1
111: Road name changes to E6 102.6
112: Keep RIGHT onto Kolomoen Vegkryss 0.4
113: Bear RIGHT (North-East) onto 3 29.1
114: Turn LEFT (North) onto 3 [Trondheimsvegen] 207.0
115: Stay on 3 54.3
116: Turn RIGHT (North-East) onto E6 94.6
End: Arrive Trondheim, Sør-Trøndelag, Norway



De ANWB-routeplanner zegt: 801.6 km in ongeveer 12 uur en 28 minuten.
Schrijver Theun de Vries (97) overleden

AMSTERDAM - Schrijver Theun de Vries is vrijdag overleden. Dat heeft zijn uitgeverij Querido bekendgemaakt. Voor zover bekend stierf hij thuis in Amsterdam, in aanwezigheid van zijn dochter. De Vries is 97 jaar geworden. Hij had de afgelopen week een zware bronchitis gekregen, aldus Querido. Over de uitvaart zijn nog geen gegevens bekend.
Theun de Vries begon al op zeer vroege leeftijd met schrijven en laat een enorm oeuvre na. Ver over de honderd publicaties zijn bekend. Bij het grote publiek is hij vooral bekend als de schrijver van Het meisje met het rode haar, dat in 1981 met groot succes werd verfilmd. Hij schreef proza zowel als poëzie.
De Vries debuteerde in 1925 met Friesche Sagen. Beroemd werden onder meer de boeken Rembrandt en Wiarda, kroniek van een geslacht. Theun de Vries was langdurig lid van de communistische partij. In de oorlog zat De Vries in het verzet. Hij werd opgepakt en opgesloten in het doorgangskamp Amersfoort.
In 2003 wijdde het Letterkundig Museum in Den Haag een expositie aan de schrijver, die daar zelf toen nog volop aan meewerkte.
(Bron)
Premie voor werkende bijstandouder

AMSTERDAM - Arbeidsongeschikten en alleenstaande ouders met jonge kinderen krijgen van de gemeente Amsterdam extra financiële ondersteuning als zij een deeltijdbaan vinden en weten te behouden. Ze ontvangen twee jaar lang een premie van 250 euro. Dat blijkt uit voorstellen van het college van burgemeester en wethouders, zo liet de gemeente vrijdag weten.
Daar tegenover stelt de gemeente dat uitkeringsgerechtigden die verwijtbaar niet meewerken bij het zoeken naar een baan, een korting krijgen op hun uitkering. Amsterdam wil die gevallen 200 euro per maand minder betalen. Het kan zelfs voorkomen dat de gemeente de hele uitkering voor een maand intrekt als iemand bijvoorbeeld werk weigert of als mensen zaken verzwijgen die invloed hebben op het recht op bijstand.
Voor 65-plussers die langer dan drie jaar van een minimuminkomen leven, behoudt Amsterdam de huidige plusvoorziening. Alleenstaande ouderen krijgen jaarlijks 162 euro en samenwonenden 231 euro. De gemeente trekt hiervoor 2,3 miljoen euro uit.
Daklozen kunnen in het vervolg alleen nog in aanmerking komen voor een toeslag van 10 procent als zij gebruik maken van maatschappelijke opvang. Als zij dat niet doen, krijgen ze deze financiële steun niet. Het college van b en w wil hiermee stimuleren dat zoveel mogelijk daklozen zich melden bij hulpverlening. De gemeente keert een extra premie van 10 procent uit als deze groep deelneemt aan activiteiten of een hulpverleningsprogramma.
(Bron)
Quizverbod bij de publieke omroep

AMSTERDAM - Staatssecretaris Medy van der Laan (Media) wil de publieke omroep drastisch omgooien, meldt De Telegraaf. Quizzen en andere spelletjes zullen in de nieuwe opzet streng verboden worden, en de macht van de omroepen Tros, KRO, NCRV, Avro en Vara zal worden geminimaliseerd.
De bewindsvrouw zal haar plan volgens 'ingewijden' komende week aan het kabinet voorleggen. In april komt het kabinet met definitieve plannen voor de publieke omroepen. Het nieuwe bestel moet in 2008 van kracht worden. Waarschijnlijk blijven maar twee van de drie publieke netten over.
In een van de belangrijkste varianten van Van der Laan worden de omroepen slechts producenten van programma's voor publieke netten, waar ze verder niets over te zeggen hebben. Ze baseert zich op een aantal kritische onderzoeken naar de publieke omroep, onder meer van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, dat begin februari met onderzoeksresultaten naar buiten komt.
(Bron)
Hindoestaans pleidooi voor eerherstel swastika

Hindoestanen zijn in Groot-Brittannië begonnen met een campagne om de swastika, bij ons beter bekend als het hakenkruis, in ere te herstellen. De swastika is binnen het hindoeïsme een teken dat symbool staat voor het leven. De oorsprong van het 5000 jaar oude symbool is te vinden in het hindoeïsme, maar ook in het boedisme en andere cultureel religieuze stromingen is het al eeuwen in gebruik als symbool wat (zonne)kracht of levenskracht uitstraalt.
Het hakenkruis dat in de jaren dertig van de vorige eeuw door de nazi's als germaans symbool werd geadopteerd en sindsdien symbool staat voor superioriteitsgevoel, antisemitisme, geweld, haat en moord, dreigt nu in Europa te worden verboden. Aanleiding daartoe was de recente ophef rond het hakenkruis op een uniform dat de Britse prins Harry bij wijze van grap droeg op een verkleedfeest.
"Een symbool dat we meer dan 5000 jaar hebben gebruikt staat nu op het punt om te worden verboden wegens zijn associatie met de nazi's over wie wij geen controle hadden", aldus een woordvoerder van de hindoestaanse gemeenschap in Groot-Brittannië. In de hindoecultuur worden swastika's nog vaak gebruikt om hindoegebouwen op te sieren als teken van leven en geluk. Ook wordt het symbool vaak verwerkt in sieraden.
(Bron)
Rellen in winkelcentrum Hoog Catharijne

UTRECHT - De politie heeft donderdagavond in Hoog Catharijne opgetreden tegen groepen Marokkaanse jongeren, die zich in groten getale in het Utrechtse winkelcentrum ophielden. Volgens een woordvoerder van de politie ging het om enkele groepen van veertig tot tachtig personen, in totaal minstens tweehonderd tot driehonderd man.
Onder hen waren diverse jongeren die zich eerst provocerend opstelden tegen het winkelend publiek en later tegen agenten die hen daarop aanspraken. Vervolgens keerden de groepen zich als geheel tegen de politie.
Om hier een eind te maken hielden enkele tientallen agenten een zogenoemde veegactie. Daarbij werden honden en de wapenstok ingezet. Volgens de zegsman van de politie is er echter weinig geweld gebruikt.
De politie hield acht personen aan. Onder hen waren volgens de politie ook veel jongeren van buiten Utrecht. Wat precies de reden van hun aanwezigheid in Hoog Catharijne was, is de politie niet duidelijk.
(Bron)
Amerikaanse knorrepos duikt op in Noordzeekanaal

IJMUIDEN - In het Noordzeekanaal is een voor Nederland nieuwe vissoort gevonden. Het gaat om de 'Atlantic Croaker' die van origine voorkomt voor de Atlantische kust van Noord-Amerika.
Onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Visserijonderzoek (RIVO) hebben de vis inmiddels de Nederlandse naam "knorrepos" gegeven. De vis lijkt immers sterk op de baarsachtige pos en maakt bij aanraking "knorrende geluiden".
De Amerikaanse vis dook enkele jaren geleden al op in de Belgische wateren voor Oostende en Antwerpen. Voor het eerst is de soort nu ook in Nederland gesignaleerd. Twee exemplaren zijn afgelopen najaar in fuiken voor de Amerika-haven in het Noordzeekanaal gevonden.


De visserijonderzoekers willen nu bekijken hoe de Amerikaanse vis in Nederland terecht is gekomen. Belgische biologen menen dat de dieren via het ballastwater in zeeschepen zijn meegelift naar Europa.
Het RIVO denkt echter dat de vrij jonge exemplaren uit het Noordzeekanaal hier geboren zijn. "Het zou ons daarom niet verbazen als er nog veel meer jonge knorrepossen gevangen worden", aldus de onderzoekers.
(Bron)
Bende slaat man dood in ambulance

LONDEN - In het noorden van de Britse hoofdstad Londen heeft een bende jongeren een man doodgeslagen die zijn toevlucht had gezocht in een ambulance.
Het slachthoffer had na een ruzie met de groep zijn heil in de ambulance gezocht, maar zijn achtervolgers klommen in de auto en bleven met honkbalknuppels en golfclubs op hem inslaan. Het slachtoffer overleed in een ziekenhuis aan zijn verwondingen, meldden Britse kranten vrijdag.
Voorbijgangers zagen hoe de groep van ongeveer twintig jongeren bewapend met knuppels, golfclubs en messen de vermoedelijk 26-jarige man achtervolgde vanuit een metrostation. Agenten konden drie verdachten inrekenen.
De Londense ambulancedienst heeft geschokt gereageerd op het voorval. "Woorden kunnen niet uitdrukken hoe verschrikkelijk dit is. Je verwacht niet dat een ambulance een plaats van geweld en angst is."
(Bron)

donderdag, januari 20, 2005

Duits jongetje brengt twee dagen door met lijk van zijn moeder

Een 4-jarige Duitse jongen heeft twee dagen in een kamer opgesloten gezeten met het lijk van zijn moeder. De 34-jarige vrouw pleegde in het bijzijn van de jongen zelfmoord in de afgesloten slaapkamer van hun huis in de plaats Herzogenrath, net over de grens bij Kerkrade.
De politie brak donderdag zowel de deur van de woning als die van de slaapkamer open en vond het lijk van de vrouw en de op het eerste gezicht ongedeerde jongen, die voor de zekerheid naar het ziekenhuis is overgebracht.
Een arts stelde vast dat de vrouw waarschijnlijk al twee dagen dood was. De politie kwam in actie nadat de werkgever van de vrouw haar donderdagochtend had opgegeven als vermist. In de woning werd een afscheidsbrief gevonden.
(Bron)
Scholieren aangehouden voor wapenbezit

Twee Tilburgse jongens zijn donderdagochtend op school aangehouden wegens wapenbezit. De politie had een tip gekregen, waarna de jongens van 14 en 16 jaar werden aangehouden. De politie vond in de rugzak van de 14-jarige scholier een imitatiewapen. In het ouderlijk huis van de jongen vond de Brabantse politie een alarmgaspistool.
De 16-jarige jongen werd aangehouden wegens medeplichtigheid. Bij hem thuis werden een luchtdrukpistool, een luchtbuks, een imitatiebuks, twee nepwapens, een dolk en een boksbeugel aangetroffen. De wapens zijn in beslaggenomen en de politie onderzoekt waar het wapentuig vandaan komt vandaan en waarom de middelbare scholieren de beschikking hadden over de wapens.
(Bron)
Franse crimineel vreest Nederlandse maffia

RIOM - De hoofdverdachte van twee ripdeals in Nederland, de 59-jarige Mickaël L. vreest voor zijn leven wegens "de Nederlandse maffia, die wordt beschermd door de Nederlandse politie".
De Fransman heeft dat donderdag gezegd op de tweede dag van zijn proces voor het Hof van Assisen (juryrechtbank) in het Midden-Franse Riom.
L. moet zich daar verantwoorden voor twee gevallen van oplichting van drugshandelaren. In Wassenaar werd in januari 1997 de 25-jarige Ron S. doodgeschoten tijdens een transactie op camping Duinrell. Hij werd beroofd van 200.000 euro voor 500 kilo nooit geleverde hasj.
Bijna een jaar eerder, in maart 1996, raakte bij een soortgelijke oplichting in een hotel in Maastricht Johannes D. gewond, maar hij overleefde de ripdeal. L. kan tot levenslang worden veroordeeld.
Zijn nu 32-jarige handlanger Christophe L. kan maximaal 30 jaar krijgen voor zijn aandeel in de deal in Maastricht, waarbij ruim 90.000 euro verdween.
(Bron)
Grootste zonnevlam in vijftien jaar waargenomen

MOSKOU - Wetenschappers hebben de grootste zonnevlam van de afgelopen vijftien jaar waargenomen. De enorme energiegolf die de zon uitzond, bereikte de aarde in minuten, maakten Russische wetenschappers donderdag bekend.
Zonnevlammen van een dergelijke omvang doen zich normaal gespoken ongeveer eens in de twintig jaar voor. Schadelijk voor mensen zijn ze niet. Satellieten zouden er evenwel door beschadigd kunnen worden.
(Bron)
Rechercheur verdacht van drugscriminaliteit

HEERLEN - De politie heeft donderdagochtend in Zuid-Limburg een van haar eigen rechercheurs opgepakt in een grootschalig drugsonderzoek. De rechercheur is samen met drie andere verdachten aangehouden tijdens invallen in elf woningen en bedrijfspanden in Heerlen, meldde de politie donderdag.
De verdachten zijn tussen de 35 en 45 jaar. Bij de invallen, waaraan vijftig mensen van de politieregio's Limburg-Zuid, Limburg-Noord en de Koninklijke Marechaussee deelnamen, werden vijf hennepplantages opgerold. De politie verwacht meer aanhoudingen in deze zaak.
De politie wil niet zeggen of de opgepakte rechercheur een man of vrouw is en zegt ook niets over de leeftijd van deze persoon. Wel zei een woordvoerder van de politie Limburg-Zuid "geschokt" te zijn over de aanhouding van de inmiddels geschorste rechercheur.
(Bron)
Keniaanse leerling (84) verstoort les

NAIROBI - Een 84-jarige Keniaan die leerling is op een basisschool, wordt mogelijk van school gestuurd, omdat hij de les te veel verstoort. Kimani Maruge meldde zich vorig jaar als leerling op de basisschool in Kapkenduiywo.
Maruge kon volgens de Britse krant The Daily Telegraph als kind niet naar school, omdat hij voor de kudde van zijn vader moest zorgen. Later kon de analfabeet zich geen onderwijs veroorloven, maar de Keniaanse regering beloofde vorig jaar gratis onderwijs voor iedereen. Maruge hoefde daarom alleen aan de kledingvoorschriften te voldoen. Hij knipte zijn broek af op kniehoogte en schafte een paar kniekousen aan.
De jonge leerlingen in zijn klas worden echter veel te veel afgeleid door de grappen van de hoogbejaarde. Hun ouders eisen daarom dat Maruge vertrekt.
(Bron)
TT 402 Op verzoek van Stichting Wakker Dier stapt bakkerij 't Stoepje vanaf deze maand over op scharreleieren. Dit houdt in dat op de ruim 900 markten waar de bakkers van 't Stoepje te vinden zijn, alleen nog scharrelproducten verkocht zullen worden. De omschakeling betekent dat er 250.000 legbatterij-eieren per jaar minder gebruikt worden.
TT 402 Met ruim 1400 passagiers aan boord vertrok het superdeluxe cruiseschip de Aurora woensdag uit de Britse havenstad Southampton. Aan boord waren mensen die ruim 60.000 euro hadden neergeteld voor de reis rond de wereld en het moest dan ook de trip van hun leven worden.
Eigenlijk had het schip al op 9 januari het ruime sop moeten kiezen, richting zijn eerste stop Madeira. Maar dat werd uitgesteld wegens technische problemen.
De mankementen bleken na tien dagen sleutelen toch niet helemaal verholpen. Na 25 kilometer moest de Aurora bij het Isle of Wight rechtsomkeerd maken en werd de trip definitief afgelast.
TT 402 Een bruinvis die op de Maasvlakte bij Rotterdam was aangespoeld, is woensdag naar Dolfinarium Harderwijk gebracht. Het ongeveer een jaar oude zoogdier, een vrouwtje, knapt al wat op. Woensdagmiddag zwom ze met een begeleider rondjes in het bassin. Het is dit jaar al de tweede bruinvis die aanspoelt op onze kust.
Bijzondere overval in Milaan

In Milaan vond woensdag een bijzondere roofoverval plaats. Een seksshop in de Italiaanse stad werd opgeschrikt door een gewapende man die de winkel binnenkwam.
De overvaller nam echter speciale dingen mee na zijn overval. Hij verliet de winkel met een opblaaspop en een lederen bondage-setje voor een vrouw. Ook zag hij kans wat kleingeld te stelen. De totale opbrengst van zijn overval was ongeveer zestig euro.
(Bron)
Jippie! De ontstopper is geweest, heeft de rioolveer losgelaten op de afvoer, en alles loopt weer keurig door. Wat een luxe is dat dan :-)
'Tienduizenden krijgen verkeerd medicijn'

DEN HAAG - Tienduizenden mensen per jaar krijgen medicijnen die schadelijk voor hen zijn. Honderden mensen overlijden of lopen letsel op door dergelijke vermijdbare fouten. Vooral ouderen en kinderen zijn een risicogroep. Het gaat bijvoorbeeld om te hoge doseringen, medicijnen die niet geschikt zijn, of voorschrijven van teveel verschillende medicijnen aan ouderen.
Dat stelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg in het rapport de Staat van de Gezondheidszorg 2004, dat donderdag is verschenen. De inspectie baseert zich in het onderzoek voor het eerst ook op databestanden van anderen, zoals ziekenhuizen, universitaire onderzoeksgroepen en het College voor zorgverzekeringen.
Op basis van buitenlandse cijfers vertaald naar de Nederlandse situatie gaan er in Nederland jaarlijks enkele duizenden mensen per jaar dood en ondervindt een veelvoud daarvan ernstige schade door fouten in de hele zorgsector, schrijft de inspectie. Harde Nederlandse cijfers bestaan niet. Generaal- inspecteur H. Kingma wil daarom een landelijk registratiesysteem voor fouten die voorkomen hadden kunnen worden. Hij wil zo risico's in kaart brengen. Fouten door nalatigheid moeten tuchtrechtelijk worden vervolgd.
Eén op de vijf ouderen krijgt elk jaar minstens één recept voorgeschreven dat schadelijk voor zijn of haar gezondheid kan zijn. Het gaat daarbij om middelen die niet geschikt zijn voor ouderen of in lagere dosering moeten worden voorgeschreven. Ouderen die vijf verschillende medicijnen gebruiken, lopen bovendien bij elk geneesmiddel dat daarbij komt 10 procent meer kans om te vallen.
Niet goed bewaken van de medicatie van patiënten is tuchtrechtelijk verwijtbaar. Dat geldt voor apotheken die geen contact opnemen met de arts om ze te waarschuwen èn voor artsen die zo'n waarschuwing in de wind slaan.
In ziekenhuizen worden fouten lang niet altijd gemeld, laat staan dat er maatregelen worden genomen om ze te herstellen. Zo blijkt uit gesprekken met verpleegkundigen dat maar de helft van incidenten met infusen worden gemeld. Het kan zijn dat dit niet gebeurt uit angst voor repressailles, of omdat mensen geen zin hebben in de administratieve rompslomp waarmee een melding gepaard gaat.
In verpleeghuizen bestaan wel goede registratiesystemen, maar ook hier worden fouten, zoals ongelukken met tilliften, niet altijd gemeld. Vier van de tien thuiszorginstellingen hebben helemaal geen registratiesysteem.
(Bron)
'Alcoholvrij bier bevat kankerremmende stoffen'

LONDEN - Alcoholvrij bier bevat een stof die de werking van kankerverwekkende stoffen kan afremmen. Dat hebben Japanse wetenschappers vastgesteld door middel van onderzoek bij muizen, meldde het Britse wetenschappelijke tijdschrift New Scientist woensdag op zijn website.
Sommige vormen van kanker worden veroorzaakt door chemicaliën die voorkomen in vlees en vis, en die het DNA aantasten. De onderzoekers van de universiteit van Okayama stelden muizen bloot aan deze stoffen. De schade aan het DNA in lever, longen en nieren was bij muizen die in plaats van water alcoholvrij bier te drinken kregen, 85 procent minder.
De wetenschappers denken dat alcoholvrij bier een of meerdere stoffen bevat die voorkomen dat kankerverwekkende stoffen zich binden aan het DNA. Of dat ook geldt voor normaal bier, is nog niet onderzocht. De wetenschap gaat ervan uit dat zware drinkers juist beduidend meer risico lopen kanker te krijgen.
(Bron)
Vleessector pakt 'verziekers' aan

DEN HAAG - De vleessector gaat een kleine groep 'verziekers' aanpakken, die vaak betrokken zijn bij schandalen of uitbraken van dierziektes. Deze bedrijven en veehouders worden straks publiekelijk aan de schandpaal genageld.
Dat hebben alle betrokkenen bij de intensieve veehouderijsector woensdag afgesproken. Vertegenwoordigers van onder meer varkens- en kippenhouders, slachterijen, voerleveranciers, supermarkten en milieu- en consumentenorganisaties waren bijeengekomen om over de toekomst van de sector te praten.
Binnen twee maanden moet er een plan van aanpak op tafel liggen. De namen van de 'verziekers' worden in ieder geval openbaar gemaakt.
Volgens de sector geeft slechts een kleine aantal partijen de hele branche een slechte reputatie. Het gaat vooral om de mengvoerbranche, die vaak aan de wieg heeft gestaan van crises in de veehouderij.
In bijvoorbeeld 2002 werd in varkensvoer het MPA-hormoon aangetroffen. Bron van de vervuiling was Iers farmaceutisch afval dat het Belgische bedrijf Bioland in voer had verwerkt. Uit voorzorg werden ruim 20.000 besmette dieren afgemaakt. In 1999 mengde het Belgische bedrijf Verkest afgewerkte motorolie in vet voor veevoer. [Motorolie???] Belgische kippen kregen daardoor te veel kankerverwekkende dioxine in hun vlees en eieren.
De sector heeft zijn pijlen ook gericht op transporteurs die het niet nauw nemen met de hygiëne. Daardoor neemt het risico op dierziektes toe. Er wordt gewerkt aan een betere registratie van vervoerders.
Bij een uitbraak van bijvoorbeeld varkenspest of mond- en klauwzeer worden vaak veel dieren geruimd. Vaccinatie is echter bij een aantal ziektes een goed alternatief. Probleem is nu wel dat supermarkten het vlees van ingeënte dieren liever niet verkopen. De sector is echter van plan het vlees 'normaal' te gaan verkopen, zo werd woensdag duidelijk. De gevaccineerde dieren worden apart geslacht, maar het vlees komt gewoon in de schappen te liggen.
(Bron)
Braziliaanse baart reuzenbaby

AMSTERDAM - Een Braziliaanse vrouw heeft in een ziekenhuis in het noordoosten van Brazilië een zoon van ruim vijftien pond ter wereld gebracht. Dat hebben de artsen van het ziekenhuis in Salvador woensdag bevestigd.
De jongen, Ademilton genaamd, werd dinsdag geboren. Vanwege zijn omvang moest zijn moeder, de 38-jarige Francisca Ramos dos Santos, een keizersnede ondergaan. Zowel Ademilton als zijn moeder maken het goed.
Volgens een kinderarts in het ziekenhuis in Salvador had de reuzenbaby bij geboorte het gewicht dat een normale baby met zes maanden zou moeten hebben. Jongensbaby's in Brazilië wegen bij de geboorte gemiddeld 7 pond.
(Bron, met video)
Muizen bouwen nestjes in F16-vliegtuigen

LEEUWARDEN - Muizen hebben eind november op de militaire vliegbasis in Leeuwarden nestjes gebouwd in vier F16's. De vliegtuigen stonden daar al een tijdje voor een onderhoudsinspectie. Luitenant Regnery verklaarde donderdag dat de hangars inmiddels 'muisonvriendlijk' gemaakt zijn.
De dieren vraten de bekabeling van de toestellen aan en gebruikten deze voor het bouwen van hun nesten. Er is geen sprake van grote materiële of financiële schade, aldus Regnery. "De bedrading van de toestellen is wel vervangen."
De ongediertebestrijdingsdienst van de Koninklijke Landmacht heeft met gif en vallen de muizen verjaagd.
(Bron)

"Verjaagd" lijkt me niet helemaal de juiste term...
Fout bij innen ziekenfondspremie AOW'ers

AMSTERDAM - De Sociale Verzekeringsbank (SVB) is er achter gekomen dat zij voor ongeveer 11.000 AOW'ers ten onrechte geen ziekenfondspremie heeft ingehouden. Vanaf februari gebeurt dat wel. Dat betekent dat alleenstaanden 98 en gehuwden 79 euro per maand minder overhouden.
Bij 16.000 anderen is mogelijk ten onrechte wel ziekenfondspremie ingehouden, aldus een woordvoerder van de SVB. Als uit nader onderzoek blijkt dat dit zo is, dan krijgen de betrokkenen geld terug. Hierbij geldt een maximum van vijf jaar premie.
(Bron)
Ierland kiest definitief voor kilometer

Ierland gaat steeds meer deel uitmaken van Europa. Sinds de Engelse overheersing werden op het eiland mijlen gebruikt om afstanden en snelheden aan te duiden, maar vanaf vandaag is dat voorbij. Ierland heeft definitief gekozen voor de 'Europese' kilometer.
Door het hele land moeten zo'n 58.000 verkeersborden worden aangepast die de maximumsnelheid aangeven. Daarbij vinden ook kleine wijzigingen plaats. Op provinciale wegen was de snelheidsgrens altijd 60 mijl per uur. Vanaf vandaag wordt dat echter 80 kilometer (49,7 mijl) per uur. Wel mogen de Ieren harder gaan rijden op de snelweg. De snelheid stijgt daar van 70 mijl naar 120 kilometer (74,5 mijl).
De omschakeling op het metrisch systeem kost de Ierse regering negen miljoen euro. Daarvan gaat 2,5 miljoen op aan een grote informatiecampagne voor het publiek. Ook voor de Ierse burgers hangt er nog een prijskaartje aan de omschakeling. Voor het ombouwen van de snelheidssystemen in de auto moet ongeveer 750 euro worden neergelegd.
(Bron)
'Homohuwelijk is als relatie tussen mens en dier'

Het goedkeuren van het homohuwelijk is te vergelijken met het instemmen met een echtelijke verbintenis tussen mens en dier. Dat is de mening van het belangrijkste Spaanse wetgevingsadviesorgaan, het equivalent van de Nederlandse Raad van State. Het orgaan spreekt zich in een advies aan de regering uit tegen het homohuwelijk.
De omstreden passage is inmiddels uit het advies geschrapt. Van de vijf leden van het als conservatief bekend staande Consejo General del Poder Judicial onderschreven drie de stelling. Twee leden namen afstand van de omstreden zinnen.
De Spaanse regering onder leiding van de sociaal-democratische premier Zapatero diende vorige maand een wetsvoorstel in dat moet leiden tot openstelling van het huwelijk voor homo's. Waarschijnlijk zal het voorstel moeiteloos door het parlement komen, waardoor het katholieke Spanje na Nederland en België het derde Europese land zal worden waar huwelijken tussen personen van hetzelfde geslacht zijn toegestaan.
(Bron)
Marokkaans manifest tegen anti-terreurbeleid

Een geschakeerd gezelschap van Nederlandse Marokkanen heeft een manifest opgesteld waarin ze zich keren tegen de strijd van de regering tegen het islamitisch terrorisme. De opstellers van het stuk zeggen dat de spanningen tussen de diverse bevolkingsgroepen alleen maar toenemen, "omdat de regering repressie centraal stelt en meegaat met degenen die de islam als de oorzaak van terrorisme zien".
Het manifest is opgesteld naar aanleiding van de moord op film- en opiniemaker Theo van Gogh. Volgens de verklaring leidt de strijd van de regering vooral tot meer haat en onbegrip en vergroot het de kans op het ontstaan van radicalisme en extremisme.
In het stuk wordt ook de houding van Nederland in de Irak-oorlog onder vuur genomen. Ons land steunt volgens de opstellers ten onrechte de "bezetting" van Irak. Daarmee vervreemdt de regering zich vooral van Nederlanders met een islamitische achtergrond, zo menen de schrijvers van het manifest.
Het manifest roept met name op tot een gelijkwaardige plaats van Marokkanen in de Nederlandse samenleving. Volgens Fenna Ulichki van de Marokkaanse vrouwenvereniging valt er nog veel te verbeteren aan de rechts- en arbeidspositie van vrouwen. De Nederlandse overheid zou er volgens haar voor moeten zorgen dat Marokko echtscheidingen die in ons land zijn uitgesproken, gaat erkennen.
Marokkaanse jongeren, die zich nu vaak buitengesloten voelen, moeten gelijke kansen op de arbeidsmarkt krijgen. Ook moet er een einde komen aan alle vormen van discriminatie.
Voormalig GroenLinks-lijsttrekker Mohammed Rabbae, zelf van Marokkaanse afkomst en medeopsteller van het manifest, vindt dat minister Rita Verdonk "een minister van desintegratie" is: "Ze wil allochtonen zonder overleg disciplineren". Volgens hem moet Verdonk haar toon veranderen, en niet langer met een "arrogante en koloniale" houding regeren, maar ook luisteren naar Marokkanen.
Het manifest, dat inmiddels wordt gesteund door 170 Marokkanen en Marokkaanse organisaties, roept het met de dood bedreigde Kamerlid Ayaan Hirsi Ali op nu eens in het openbaar met de Marokkanen in debat te gaan.
(Bron)
F16's onderscheppen Boeing

Twee F16-straaljagers van de Koninklijke Luchtmacht hebben woensdag een Boeing 747 onderschept. De Boeing drong het Nederlandse luchtruim in de buurt van Twente binnen, hij was afkomstig uit Duitsland.
De Boeing werd onderschept omdat er geen communicatie tussen de luchtverkeersleiding en de Boeing was. Uit voorzorg moesten de F16 toestellen het vliegtuig identificeren en begeleiden tot het radiocontact hersteld was.
Tijdens het op weg zijn naar de Boeing brak één van de straaljagers boven Amersfoort door de geluidsbarrière. Dat leidde tot overlast en verschillende telefoontjes met vragen bij de Luchtmacht.
Onder visuele instructies van de F16-piloten werd het contact met de Luchtverkeersleiding en de Boeing tot stand gebracht. Er bleek uiteindelijk 'niets aan de hand', aldus de Luchtmacht. Waarom er in eerste instantie geen radiocontact was, is onduidelijk.
(Bron)
Vrouw verstopt dode vader om pensioen

Een vrouw uit de Duitse plaats Emmerich heeft drie jaar lang verzwegen dat haar vader overleden was. Ze verstopte bovendien het lijk in een compostvat. Op deze manier hoopte de 55-jarige vrouw haar vaders pensioen te kunnen incasseren.
De man stierf op 82-jarige leeftijd een natuurlijke dood. In plaats van haar vader te begraven, liet de dochter het lichaam echter in het compostvat wegrotten. De politie trof het lijk, dat in verregaande staat van ontbinding verkeerde, afgelopen dinsdag aan. De dag ervoor had de vrouw haar vader als vermist opgegeven.
(Bron)
Brussel weert junkfoodreclame bij kinderen

BRUSSEL - Kinderen mogen geen reclame voor junkfood meer te zien krijgen. Zonder de lokkende tv-spotjes en advertenties voor bijvoorbeeld hamburgers moeten jongeren makkelijker overgewicht bestrijden.
Europees commissaris Kyprianou (Gezondheid) heeft de gezamenlijke fabrikanten een jaar de tijd gegeven om zelf een verbod op te stellen. Als dat niet lukt, legt Brussel hen een verbod op, waarschuwde Kyprianou donderdag in een interview met de Financial Times.
De Europese Commissie heeft recent de strijd tegen de zwaarlijvigheid opgevoerd. Het overgewicht is een belangrijke oorzaak van veel gezondheidsklachten.
De Europese Commissie heeft vorig jaar de Universiteit van Maastricht gevraagd groot onderzoek te doen naar de genetische oorzaken van zwaarlijvigheid. Etiketten moeten duidelijker de risico's vermelden van producten met veel vet, zout en suiker.
De eurocommissaris zei dat veel Europeanen het overgewicht "vooral een Amerikaans probleem vonden. We maakten er grappen over, maar het is nu een Europees probleem."
In Nederland heeft 36 procent van de inwoners matig overgewicht en 12 procent heeft ernstig overgewicht, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vorig jaar.
De Europese voedingsbranche, verenigd in CIAA, heeft Kyprianou al toegezegd mee te werken. Ook elders staan de junkfoodfabrikanten onder druk. In de VS heeft Kraft Foods de kinderreclame voor bijvoorbeeld koekjes al gestopt. Groot-Brittannië bespreekt plannen om tv-reclame voor junkfood te beperken als die op kinderen is gericht.
(Bron)
Schiphol spil in mensensmokkel

SCHIPHOL - De marechaussee op Schiphol heeft de afgelopen vijf jaar 675 medewerkers van de luchthaven aangehouden voor mensensmokkel. Volgens een woordvoerder is het bijna niet aan te geven hoeveel illegalen ze hebben geholpen ons land binnen te komen, maar het gaat volgens hem vermoedelijk om enige duizenden.
De personeelsleden die zich bezighielden met de mensensmokkel waren in het bezit van een Schipholpas waarmee ze de mogelijkheid hebben om van het onbeschermde naar het beschermde gebied van de luchthaven te gaan. Ze probeerden op die manier illegalen via onder meer personeelsingangen binnen te smokkelen.
De aangehouden medewerkers werkten volgens de zegsman bij verscheidene op de luchthaven gevestigde ondernemingen zoals schoonmaakbedrijven, luchtvaartmaatschappijen en belastingvrije winkels. Van de 60.000 werknemers op Schiphol hebben er ongeveer 30.000 een Schipholpas. De luchthaven telt circa zeshonderd bedrijven.
Achter de mensensmokkel zitten vrijwel altijd internationale criminele organisaties, hoewel dat volgens de woordvoerder vaak moeilijk te bewijzen is. Ze ronselen medewerkers van Schiphol en betalen hen gemiddeld tussen de 3000 en 5000 euro per gesmokkelde illegaal.
Vrijwel alle opgepakte Schipholwerknemers zijn volgens de zegsman veroordeeld. Op mensensmokkel staat een straf van tussen de vier en acht jaar. In de afgelopen jaren is het vier keer gelukt om te bewijzen dat er een criminele organisatie achter de smokkel zat, zei de woordvoerder.
De marechaussee is sinds 1994 met teams actief om mensensmokkel op Schiphol op te sporen. In totaal ruim vijftig leden van het zogeheten Sluisteam en het Team Migratiecriminaliteit zijn daar dagelijks mee bezig. Het aantal gevallen van mensensmokkel op de luchthaven is al jarenlang stabiel op circa 160 per jaar.
De screening van nieuwe Schipholmedewerkers is volgens de woordvoerder in orde, maar mensensmokkel is volgens hem moeilijk te voorkomen. Nadat een werkgever een pasje heeft aangevraagd, voert de marechaussee het veiligheidsonderzoek uit in opdracht van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).
Als er twijfel bestaat over iemands verleden, geeft de marechaussee dat door aan de AIVD. Die zal dan verder onderzoek doen en besluiten of het pasje afgegeven kan worden. Mensen die zich schuldig hebben gemaakt aan delicten als diefstal of een overval komen niet in aanmerking voor een pasje, aldus de zegsman.
(Bron)

woensdag, januari 19, 2005

Mercedes gezocht, Opel gevonden

De Groningse politie is gisteren uitgerukt omdat in het Hoendiep een Mercedes te water was geraakt. Het eveneens gealarmeerde bergingsbedrijf haalde echter een Opel boven water. De Mercedes werd niet gevonden.
Doordat de chauffeur van de Mercedes met zijn klomp bekneld raakte onder het gaspedaal, geraakte hij te water. De bestuurder kon, in tegenstelling tot zijn auto, wel uit het water gehaald worden. Hij is met onderkoelingsverschijnselen overgebracht naar een ziekenhuis.
De gevonden Opel bleek duidelijk in het water gedumpt. Aangezien de kentekenplaten van de wagen verwijderd waren, zoekt de politie uit of de auto mogelijk gestolen is. Toen de Opel op de kant was getild bleek er nog een verrassing in te zitten: hij zat vol met paling.
(Bron)

Volgens de reacties is de Mercedes inmiddels ook boven water, en het moet een heel klein Opeltje zijn geweest of reusachtige palingen: "vol" met 3 palingen ;-)
Lichaam van vrouw gevonden in Nuenen

NUENEN - De politie heeft woensdag vermoedelijk het lijk gevonden van de Nuenense vrouw die sinds 2001 wordt vermist. Het lichaam is gevonden in het huis van de broer van de hoofdverdachte in de zaak, de echtgenoot van de verdwenen vrouw. De politie wil in het belang van het onderzoek niet meer informatie geven.
Eind vorig jaar zocht de politie ook al uitgebreid in de voormalige woning van de hoofdverdachte. Dat leverde niets op. De man is wel twee keer aangehouden geweest in Noorwegen waar hij woont. Hij heeft altijd verklaard dat zijn 31-jarige vrouw is teruggekeerd naar de Filippijnen, haar vaderland.
De politie arresteerde de hoofdverdachte zondag in Amsterdam. Naar aanleiding van zijn verhoor werd dinsdag ook zijn broer in de hoofdstad gearresteerd. Een dag later vond de politie onder een betonnen vloer in diens huis het stoffelijk overschot van een vrouw. Het lichaam is overgebracht naar het Nederlands Forensisch Instituut om de identiteit en de doodsoorzaak vast te stellen.
Het grootschalige onderzoek begon eind vorig jaar nadat misdaadverslaggever Peter R. de Vries aannemelijk maakte dat de vrouw nooit was aangekomen in de Filippijnen.
Op de Noorse computer van de hoofdverdachte is door de politie onlangs kinderporno aangetroffen. Of hij daarvoor wordt vervolgd, is niet bekend.
(Bron)
Vrouw (73) jaagt overvallers het huis uit

Een 73-jarige vrouw uit Zaandam heeft te overvallers letterlijk haar huis uit geslagen. De vrouw werd afgelopen maandagavond verrast door de twee mannen.
Na herhaaldelijk aanbellen, besloot de vrouw toch maar de deur open te doen. Vervolgens probeerden de twee mannen, met vermoedelijk een negroïde uiterlijk, de woning aan de De Wetstraat binnen te dringen. Zo vertelde de 73-jarige later aan de politie.
Beide mannen droegen een bivakmuts en volgens de vrouw had één van hen iets in de hand wat op een mes leek. De daders vroegen om geld. De vrouw werd hier zo boos om, dat ze één van de mannen vol met haar vuist in het gezicht sloeg. Hierop kozen de twee het hazenpad.
(Bron)
Om zes uur was het nog niet helemaal donker :-)
Androgyne eigenschappen essentieel voor topvrouw

AMSTERDAM - Eigenschappen als goed kunnen delegeren en coachen, een wij-gevoel creëren en vertrouwen wekken, zijn essentieel voor een vrouw in een topfunctie. Dat is een van de conclusies in de afstudeerscriptie van communicatiewetenschapper Carlijn Gerritsen. Met de constatering dat deze androgyne kenmerken het meest succesvol zijn, lijkt de bewering 'een goede manager is een mannelijke' van tafel, meent zij.
Doorzettingsvermogen en karakter zijn ook belangrijke eigenschappen verklaren zeventien vrouwen die grotendeels aan de top van het bedrijfsleven staan. Zij werkten mee aan het onderzoek dat Gerritsen hield. Dat doorzettingsvermogen naar voren komt is opvallend denkt zij, omdat dit geen eigenschap is die in andere onderzoeken naar voren gekomen is.
Gerritsen, die vandaag afstudeert als eerste masterstudent in Toegepaste Communicatiewetenschappen aan de Universiteit in Twente, deed het onderzoek in opdracht van het project 'Women on Board'. Dit project is om meer vrouwen in hoge functies van het bedrijfsleven te krijgen. Nederland deelt op wereldniveau de zesentwintigste plek met Pakistan.
(Bron)
Delen Waddeneilanden mogen overstromen

Bepaalde gedeelten van de waddeneilanden Vlieland, Terschelling en Ameland worden niet meer beschermd tegen overstromingen. Rijkswaterstaat wil alleen in de binnendijkse gebieden droge voeten garanderen. De maatregelen zorgen ervoor dat de dorpjes Oost-Vlieland, Terschelling West en bewoonde gebieden op Ameland niet beschermd worden.
Genoemde dorpen liggen buiten de binnendijkse gebieden en mogen dus van Rijkswaterstaat ten prooi vallen aan een overstroming. Wethouder Piet IJnsen van Ameland laat in een reactie weten dat zijn gemeente een rechtszaak heeft aangespannen tegen Rijkswaterstaat.
(Bron)
De ontstoppingsdienst (gootsteen zit nu echt dicht) zou tussen half een en half drie komen. Dus net maar even gebeld, belt de wbv het bedrijf, ja, ze hadden een forse vertraging, een klus die ineens 4 uur duurde, maar ze komen vandaag nog.
Da's lekker. Nu kan ik dus niet weg. Was ik ook niet van plan, maar als het niet kan, bedenk ik altijd ineens minimaal 10 redenen waarom het zou moeten.
Ik had netjes gestofzuigd, maar Tijger heeft de kattenbak al zo ongeveer geleegd op het kleed, en het zal wel - die korreltjes ga ik nou niet weer stofzuigen.
En met dit soort weer krijg ik altijd huishoudelijke drang, dus eigenlijk zou ik wel willen afwassen. Maar ja ;-)
De lamp in de gang moet vervangen worden, maar ik ga niet op een stoeltje staan met het idee dat er elk moment aangebeld kan worden. Intussen had ik alle lampen van het halve blok kunnen vervangen, maar goed.
Ik wacht weer verder. Raar dat wachten dan ineens een activiteit wordt.
TT 122 Dodental tsunami Azië boven 225.000

JAKARTA Het dodental als gevolg van de tsunami in Azië is opgelopen tot boven de 225.000. Indonesië heeft het aantal doden met 50.000 naar boven bijgesteld tot 166.320. Daardoor staat het totale aantal doden nu op zeker 226.000. Meer dan 6000 mensen worden nog vermist.
Volgens de Indonesische autoriteiten is het aantal doden in de provincies Atjeh en Noord-Sumatra naar boven bijgesteld. De twee provincies lagen het dichtst bij het epicentrum van de aardbeving.
In Sri Lanka staat het aantal doden nu op bijna 39.000, in India op 16.000. Het aantal daklozen in Indonesië wordt nu geschat op 617.000.
De ontstoppingsdienst (gootsteen zit nu echt dicht) zou tussen half een en half drie komen. Dus net maar even gebeld, belt de wbv het bedrijf, ja, ze hadden een forse vertraging, een klus die ineens 4 uur duurde, maar ze komen vandaag nog.
Da's lekker. Nu kan ik dus niet weg. Was ik ook niet van plan, maar als het niet kan, bedenk ik altijd ineens minimaal 10 redenen waarom het zou moeten.
Ik had netjes gestofzuigd, maar Tijger heeft de kattenbak al zo ongeveer geleegd op het kleed, en het zal wel - die korreltjes ga ik nou niet weer stofzuigen.
En met dit soort weer krijg ik altijd huishoudelijke drang, dus eigenlijk zou ik wel willen afwassen. Maar ja ;-)
De lamp in de gang moet vervangen worden, maar ik ga niet op een stoeltje staan met het idee dat er elk moment aangebeld kan worden. Intussen had ik alle lampen van het halve blok kunnen vervangen, maar goed.
Ik wacht weer verder. Raar dat wachten dan ineens een activiteit wordt.
Vier aanhoudingen voor stoeptegelincident automobiliste

RIJSWIJK - De politie heeft vier verdachten aangehouden in het onderzoek naar het fatale stoeptegelincident waardoor een 30-jarige automobiliste uit Uden werd gedood. Dat heeft een woordvoerster van de politie Haaglanden dinsdag desgevraagd bevestigd. Verder wil de politie geen enkele informatie geven over de achtergrond van de verdachten.
De vrouw is ruim een week geleden overleden doordat iemand een stuk stoeptegel van een viaduct boven de A4 gooide. Dat gebeurde ter hoogte van Rijswijk.
Het stuk steen sloeg door de voorruit van de auto en veroorzaakte zwaar hoofdletsel bij de vrouw. Zij overleed in het ziekenhuis aan haar verwondingen.
Vlak voor dit incident werd vanaf een viaduct een eindje verderop een zak puin naar beneden gegooid, die een vrachtwagen raakte. De chauffeur van de wagen kwam met de schrik vrij. Rijswijk heeft inmiddels het toezicht op viaducten verscherpt. De gemeente is blij dat minister Peijs van Verkeer Rijkswaterstaat laat onderzoeken bij welke viaducten het verkeer het meeste risico loopt door vandalen te worden bekogeld.
Rijkswaterstaat heeft al eerder gekeken naar oplossingen om het gooien van voorwerpen vanaf viaducten en bruggen tegen te gaan, maar nam geen maatregelen. Het probleem is dat er te veel bruggen en viaducten zijn. Wel let de dienst er op of er bij werkzaamheden geen losse voorwerpen liggen.
De minister wil nu de risicovolle plekken en de kosten van extra beveiliging in kaart brengen, "maar we kunnen niet heel Nederland overdekken". Ze kondigde boetes aan voor aannemers die hun spullen niet opruimen.
(Bron)
Minder mensen om psychische klachten in WAO

DEN HAAG - Het aantal mensen dat door psychische problemen in de WAO terechtkomt, neemt af. Vooral bij vrouwen is een afname te zien. Dit blijkt uit een rapport dat de werkgroep Psychische Problematiek woensdag presenteert.
Per duizend werknemers kwamen in 2001 ruim zeven vrouwen en vier mannen in de WAO terecht. In 2003 liep dit terug tot vier vrouwen en ongeveer drie mannen per duizend. Ondanks de afname vormen mensen met psychische klachten nog steeds een belangrijk deel van het aantal werkenden dat arbeidsongeschikt raakt.
Van de mensen die vorig jaar in de WAO terechtkwamen, werd 32 procent arbeidsongeschikt wegens psychische klachten. In 2001 was dat nog 36 procent, zegt de werkgroep op basis van cijfers van het UWV, de uitvoerder van de WAO.
Deze trend geldt echter niet voor alle leeftijdsgroepen. Bij mensen tussen de 15 en 34 jaar neemt het aandeel psychisch arbeidsongeschikten toe. In 1999 was 39 procent van de nieuwe WAO'ers in deze leeftijdsgroep psychisch arbeidsongeschikt. In 2003 liep dat op tot 46 procent. De eerder genoemde daling deed zich dus voor bij werknemers van 35 jaar en ouder.
De werkgroep Psychische Problematiek merkt in het rapport op dat werkgevers en werknemers heel anders zijn gaan aankijken tegen de problematiek van psychische arbeidsongeschiktheid. Leidinggevenden vinden het wel nog steeds moeilijk zulke problemen bespreekbaar te maken. Een betere communicatie kan leiden tot een betere aanpak, denkt de werkgroep.
Overigens daalt het totaal aantal WAO's sinds ongeveer twee jaar. Door de economische malaise deinzen werknemers ervoor terug zich ziek te melden. Bovendien kan het UWV sinds april 2002 loonsancties opleggen aan werkgevers die zich onvoldoende inspannen om arbeidsongeschikten weer aan het werk te krijgen. In september vorig jaar telde Nederland 771.000 WAO'ers tegenover 787.000 aan het eind van vorig jaar.
(Bron)
Automobilist omgekomen tijdens achtervolging

SITTARD - Een nog onbekende automobilist is in de nacht van dinsdag op woensdag in Sittard om het leven gekomen tijdens een achtervolging door de Duitse en Nederlandse politie. Dat heeft de Duitse politie woendagmorgen vroeg bevestigd.
De automobilist negeerde in het Duitse Saeffelen, niet ver van Sittard, een stopteken van de politie. Die zette daarop de achtervolging in tot in Sittard toe. Daar raakte de auto van de weg en kwam terecht in een beek bij de Sportcentrumlaan.
De identiteit van de chauffeur is nog niet bekend. De Duitse politie in Heinsberg wil niets over de achtervolging zeggen. Het stoffelijk overschot is volgens de Nederlandse politie overgebracht naar een ziekenhuis voor verder onderzoek.
(Bron)
Omwonenden Schiphol extra beschermd tegen lawaai

DEN HAAG - Nog een grote groep omwonenden van Schiphol kan rekenen op isolatie van hun huis. Minister Peijs (Verkeer) heeft definitief besloten 1251 woningen extra te beschermen tegen vliegtuiglawaai, liet zij woensdag in een brief aan de Tweede Kamer weten.
Volgens de wettelijke normen komen deze mensen niet in aanmerking voor een isolatieregeling. Verantwoordelijk staatssecretaris Schultz van Haegen liet in september echter weten dat zij zich ruimhartig zou opstellen als ze een claim zouden indienen. Ze kwam met die toezegging na een hard rapport van de Algemene Rekenkamer waarin stond dat het ministerie een rommeltje heeft gemaakt van de geluidsisolatie rond Schiphol.
De luchtvaartsector, waarvoor het motto geldt "de vervuiler betaalt", hoefde daarom niet volledig voor de kosten van het project op te draaien. Het ministerie kwam met 110 miljoen euro extra over de brug, van de 400 miljoen die de isolatie van ongeveer 7000 woningen kostte.
Een groep van 1800 woningen zou echter niet aangepakt worden, omdat ze door de ingebruikneming van de vijfde baan van Schiphol niet meer binnen de lawaaizones vallen. Als de bewoners zich echter zouden melden, was Schultz bereid de woningen wel mee te nemen in de regeling. Uiteindelijk hebben 1251 huizenbewoners zo'n claim ingediend, aldus een woordvoerder van Peijs.
(Bron)
Belastingdienst richt pijlen ook op Spanje

AMSTERDAM - De belastingdienst is in Spanje Nederlanders op het spoor die met zwart geld een tweede huis gekocht hebben. De dienst zou 'al een behoorlijke hoeveelheid' Spaanse documenten in handen hebben. Dat meldt Het Financieele Dagblad woensdag. Onlangs kreeg de fiscus al zicht op het huizenbezit van Nederlanders in Frankrijk.
De Franse autoriteiten hebben de belastingdienst tienduizenden koopakten ter inzage gegeven. Deze akten zullen de komende maanden worden bekeken om te controleren of er mensen bij zijn die hun huizen in Frankrijk niet hebben opgegeven bij de belastingdienst. Deze mensen kunnen een naheffing en boetes krijgen.
De Spaanse belastingdienst heeft inmiddels enkele duizenden koopakten opgestuurd. De Italiaanse en Portugezen autoriteiten zullen 'waarschijnlijk spoedig volgen', aldus Het Financieele Dagblad. De belastingdiensten daar zijn begonnen om de documenten over Nederlandse vakantiehuizen te verzamelen.
De onderzoeken naar huizenbezitters is onderdeel van een groter onderzoek door de fiscus naar buitenlands vermogen waarover geen belasting betaald is. Dit onderzoek werd in 2003 gestart.
(Bron)
Gemeenten willen snelheidsverlaging op A15 en A16

ZWIJNDRECHT - Acht gemeenten langs de A15 (Rotterdam-Nijmegen) en de A16 (Rotterdam-Breda) willen dat het kabinet maatregelen neemt om de luchtvervuiling boven deze snelwegen te verminderen. Dat schrijven de milieuwethouders van de gemeenten in een brief aan minister Peijs van Verkeer en Waterstaat, staatssecretaris Van Geel van Milieu en minister Donner van Justitie. De brief is woensdagmorgen ondertekend in Zwijndrecht.
In de betrokken gemeenten worden de normen voor luchtkwaliteit overschreden. De vervuiling wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door het verkeer op de A15 en de A16. Daarom pleiten de gemeenten voor een snelheidsverlaging naar 80 kilometer per uur op de A16 ter hoogte van Barendrecht en Ridderkerk en een verlaging naar 100 kilometer per uur op de A15 ter hoogte van Papendrecht en Sliedrecht.
"De tijdelijke snelheidsverlagingen zijn nodig totdat maatregelen aan de bron, zoals schonere voertuigen en brandstoffen, effecten sorteren", aldus de gemeenten. Naast de al genoemde gemeenten werd de brief ondertekend door de milieuwethouders van Alblasserdam, Dordrecht en Hendrik-Ido-Ambacht.
De gemeenten pleiten ook voor een inhaalverbod voor vrachtwagens op de A15 en het stimuleren van vrachttransport via de Betuweroute en de rivieren. Ze verwachten dat het wegvangen van stikstofdioxide en fijn stof langs de wegen op de lange termijn een gunstig effect heeft op de luchtkwaliteit.
"Onderzocht zou moeten worden hoe dat het best kan worden gerealiseerd. Ook zou moeten worden bekeken op welke manier geluidsschermen zo gemaakt kunnen worden dat zij een bijdrage kunnen leveren aan een verbeterde luchtkwaliteit", schrijven de gemeenten.
(Bron)
Getuige in zaak-Soares aangeklaagd voor meineed

ROTTERDAM - Een van de twee getuigen die woensdag voor de rechtbank in Rotterdam is gehoord in de zaak van de doodgeschoten Sedar Soares, is aangehouden op verdenking van meineed. De 25-jarige man verklaarde eerder dat de hoofdverdachte Gerald H. hem had verteld dat hij betrokken was geweest bij een schietpartij op 1 februari 2003, waardoor de 13-jarige Sedar Soares om het leven kwam.
De getuige ontkende echter woensdagochtend voor de rechtbank dat H. hem dat heeft verteld. Op vragen van de advocaat van H., G. Stolk, zei de getuige: "Mijn hoofd is niet goed, ik ben gek."
Sedar Soares werd op de avond van 1 februari 2003 doodgeschoten op een parkeerdek bij het Rotterdamse metrostation Slinge toen hij samen met vriendjes sneeuwballen gooide. Het Openbaar Ministerie ging er aanvankelijk vanuit dat er gericht was geschoten op de jongens. Later bleek dat Soares ook het toevallige slachtoffer zou kunnen zijn van uit de hand gelopen criminele activiteiten waarbij werd geschoten.
(Bron)
Woonwagenbewoners aangehouden om bijstandsfraude

HAARLEM/ZANDVOORT - Opsporingsambtenaren hebben dinsdag acht personen aangehouden tijdens invallen op vier woonwagenkampen in Haarlem en Zandvoort. De verdachten zouden betaald werk verrichten en tegelijkertijd een uitkering ontvangen. Verder zouden ze bijstandsbedragen hebben ontvangen voor alleenstaanden, terwijl ze samenwoonden.
De Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) heeft dat woensdag bekendgemaakt. De fraude zou jarenlang zijn gepleegd en de schade voor de gemeenschap loopt in de tonnen.
(Bron)
PvdA waarschuwt voor gevolgen nieuwe subsidiewet

DEN HAAG - De nieuwe subsidiewet waarover de Tweede kamer woensdag debatteert, leidt tot een forse armoedeval voor mensen met een laag inkomen. Dat komt doordat aanvragen voor bijvoorbeeld huursubsidie niet meer getoetst worden op het inkomen van het vorige jaar, maar van het lopende jaar.
Dat stelt PvdA-Kamerlid Noorman. Wie in de loop van het jaar een hoger inkomen krijgt, houdt van dat extra bedrag maar tussen de 16 en 18 procent over, zo heeft de PvdA berekend.
(Bron)
Politie spreekt veilingsites aan op politie-uniformen

DEN HAAG - De politie spreekt, in overleg met het ministerie van Binnenlandse Zaken, veilingwebsites aan op advertenties waarin politie-uniformen worden aangeboden. De politie hoopt dat eigenaren van de internetpagina's zelf opletten of klanten via het internet een uniform te koop zetten.
Het is volgens een woordvoerder van het Nederlands Politie Instituut namelijk verboden deze te verkopen of in bezit te hebben.
Iemand die een officieel politie-outfit koopt, maakt zich schuldig aan heling. Diegenen die ermee onbevoegd over straat lopen, riskeren een celstraf van drie maanden. De woordvoerder denkt dat de uniformen vooral in trek zijn bij verzamelaars.
(Bron)

dinsdag, januari 18, 2005

Patiënt overlijdt door vergeten handdoek

Een 53-jarige arts moet zich voor het Oostenrijkse gerecht verantwoorden omdat hij bij een operatie in 2002 vergat een handdoek uit de buik van de patiënt te halen. De patiënt, een 69-jarige man, overleed na negen maanden door de reactie die zijn lichaam op het vreemde voorwerp gaf.
Het slachtoffer liet zich drie jaar geleden opereren omdat een deel van zijn darm verwijderd moest worden. Toen zijn klachten na de operatie niet verminderden, ging hij nog enkele malen onder het mes. Pas bij de vijfde operatie werd de handdoek, die toen al negen maanden in de buik van de man zat, ontdekt. Het slachtoffer overleed enkele dagen later.
De chirurg is aangeklaagd voor dood door schuld.
(Bron)

Het klinkt mij meer in de oren alsof ie door die operatie is overleden, want die handdoek zat er al langer - maar zonder die handdoek was die operatie natuurlijk niet nodig geweest. En zo'n fout mag je gewoon niet maken. Kan eigenlijk ook niet - na een operatie wordt alles geteld, en als er iets ontbreekt, wordt er actie ondernomen. Dus lijkt er hier wel meer mis te zijn gegaan :-(
Eindhovens bier voortaan in veiligheidsglas

EINDHOVEN - De horecaondernemers van het Stratumseind, de uitgaansstraat in Eindhoven, willen binnen zes maanden hun drank alleen nog schenken in veiligheidsglas, dat direct verbrokkelt als het kapotgeslagen wordt. Dat is de uitkomst van een overleg tussen de Eindhovense horecabazen, verenigd in de belangenorganisatie VHS.
Het voornemen volgt op het 24e incident met glas in een jaar tijd. Begin januari overleefde een 23-jarige inwoner van Geldrop ternauwernood een halsslagaderlijke bloeding. In een horecagelegenheid aan het Stratumseind was hij met een kapotgeslagen glas in zijn nek gestoken.
Volgens de ondernemers is veiligheidsglas een goed alternatief voor het gewone bierglas. Daarnaast ziet het geharde glas er mooier uit dan het andere alternatief, plasticglazen. De VHS onderzoekt of alle in de horeca gebruikte soorten glaswerk in veiligheidsglas leverbaar zijn, of kunnen worden ontwikkeld.
Daarnaast willen de ondernemers dat burgemeester Sakkers van Eindhoven alle horecabedrijven in de stad verplicht om voortaan met veiligheidsglas te werken. "Als Sakkers op het verzoek ingaat, is Eindhoven de eerste gemeente in Nederland die veiligheidsglas verplicht stelt in de horeca", aldus F. Reijnaerdts van de VHS.
(Bron)
Nog meer verrassend nieuws:

Bedrijven slordig in beantwoording e-mail

DEN HAAG - Veel bedrijven reageren traag of helemaal niet op e-mails die via hun eigen internetpagina's binnenkomen. In 2004 werd 43 procent van deze digitale brieven niet beantwoord. Dat blijkt uit onderzoek dat het Haagse marktonderzoeksbureau Morph dinsdag publiceerde.
De onderzoekers schreven 98 organisaties aan, waaronder grote concerns als Shell, Unilever, KLM, TPG, Vodafone en Center Parcs. Ze stuurden elk daarvan vijf verschillende mailtjes, waaronder één klachtenbrief. Slechts een op de vijf organisaties beantwoordde alle mailtjes. Bijna een derde reageerde helemaal niet op het mailtje met de klacht.
(Bron)
Sterke toename vervalste euromuntstukken

BRUSSEL - In de twaalf eurolanden zijn vorig jaar ruim 74.500 vervalste muntstukken van 1 en 2 euro en vijftig cent aangetroffen. Dat is een sterke stijging ten opzichte van 2003, toen er nog 26.191 vervalste euromuntjes werden ontdekt. Dat blijkt uit een dinsdag gepresenteerd overzicht van de Europese antifraudedienst OLAF.
Het muntstuk van 2 euro is het meest vervalst. [Goh!] In totaal zijn er vorig jaar 64.603 nagemaakte munten met die waarde aangetroffen.
Vooral de Duitse munt van 2 euro is geliefd bij vervalsers. In het overzicht is de ontmanteling van drie illegale munterijen in Spanje en Italië niet meegenomen. Daar trof de politie in totaal nog eens ruim 80.000 valse muntstukken aan, voordat deze in circulatie konden komen.
(Bron)
Er zijn mensen boos omdat andere mensen adressen van Tweede Kamerleden op het net zetten.
Maar dat is schijnheilig: hier (.doc; HTML-versie) staan die adressen ook, gepubliceerd door de Kamer zelf. Slimmeriken laten daar alleen een correspondentie-adres in opnemen, maar als jij je volledige gegevens daar in laat zetten, moet je niet zeuren dat die gegevens bekend worden.
TT 107 Tv-spotje Versatel wekt ergernis

DEN HAAG De Dierenbescherming en de Reclame Code Commissie hebben in een week tijd meer dan honderd klachten gekregen over een tv-reclamespotje van Versatel, waarin een duif zich tegen een raam te pletter lijkt te vliegen.
Volgens de Dierenbescherming reageren veel mensen geschokt en geërgerd. De Dierenbescherming noemt de spot smakeloos. De Reclame Code Commissie zal de klachten op 8 februari behandelen.
Versatel zegt dat de dood van de duif geënsceneerd is. In werkelijkheid vloog het dier het raam uit. Het dier dat dood neervalt, was al dood en is niet voor voor de commercial doodgemaakt.
Thaise gevangenissen uitgerust met webcam

AMSTERDAM - Thaise gevangenissen worden met webcams uitgerust, zodat internetsurfers getuige kunnen zijn van het leven in een gevangenis en bijvoorbeeld de laatste minuten van een terdoodveroordeelde kunnen meemaken. Het hoofd van het Thaise gevangeniswezen, Nathee Chitsawang, heeft dit maandag bekendgemaakt. Doel van de maatregel is het afschrikkingseffect, vooral voor het rap groeiende aantal mensen dat zich met drugshandel bezig houdt, te vergroten.
De webcams zijn al geïnstalleerd in de zwaarbeveiligde Bangkwang-strafinrichting aan de rand van Bangkok, waar ruim zesduizend gedetineerden vastzitten. Bijna duizend van hen zijn terdoodveroordeeld. Thailand kampt met toenemende criminaliteit, speciaal op het gebied van de drugshandel.
Nathee zei dat het plan is binnenkort beelden door te geven van het dagelijks leven in de gevangenis en ook van terdoodveroordeelden voor en tijdens de executie. "Het internet zal laten zien hoe wij de veroordeelden in hun laatste minuten behandelen (...) maar tijdens de executie zal de kijker alleen maar een gedeelte van de gang van zaken zien", zei Nathee.
Amnesty International Thailand heeft protest tegen het plan aangetekend. De organisatie wijst op mogelijke schending van de mensenrechten en zegt dat gevangenen, ook terdoodveroordeelden, respect verdienen.
(Bron)
Grote spanningen na zinloos geweld R'dam

In Rotterdam zijn de spanningen na het overlijden van een 38-jarige man door zinloos geweld flink opgelopen. Terwijl de man lag te vechten voor zijn leven, had de politie grote moeite een groep jongeren in bedwang te houden. Dit, omdat de opgeschoten groep de ambulancemedewerkers verhinderde hun werk te doen.
Vooral de houding van een groep uitgaansjongeren, voornamelijk van Marokkaanse komaf, zette kwaad bloed bij omstanders en buurtbewoners. Een omstander meldt dat Marokkaanse lieden naar de toen nog creperende man "ga maar dood, ga maar dood" riepen. De politie heeft dit niet bevestigd.
Een getuige zegt 'kotsmisselijk' van het gebeuren te zijn geworden. "Dit was te walgelijk voor woorden. Ik heb het er nog steeds moeilijk mee, zeker nu ik weet dat die man een paar uur later is gestorven", aldus een hevig geëmotioneerde omstander.
Een andere omstander meldt dat er een twintig- dertigtal hangjongeren om de man heen gingen staan, waardoor hulp van buitenaf de man niet kon bereiken. "Ik wilde zelf nog met die gasten op de vuist om te zorgen dat ze weggingen, maar we waren maar met een paar, dus dan doe je niks. Ook de politie kon in eerste instantie helemaal niets doen, pas later kwamen er meer agenten. Toen was de rust voorbij."
De ruzie tussen de man uit Ridderkerk, die samen met een vriend was wezen stappen, en de twee daders was ontstaan in de broodjeszaak Sandwichhouse. Op het moment van de woordenwisseling zat de zaak vol.
"Die man die nu dood is, wilde het opnemen voor een ander, met wie die twee daders woorden hadden", zo vertelt een medewerkster van de broodjeszaak. "Op een gegeven moment gingen die man en zijn vriend weg en leek de boel gesust. Later bleek, dat ze op straat waren verder gegaan."
(Bron)
Nederlandse soldaten teruggehaald na misdragingen

DEN HAAG - Vier Nederlandse militairen die op missie waren in Bosnië zijn teruggehaald naar Nederland omdat zij zich hebben misdragen. Defensie heeft de zaak voorgelegd aan het Openbaar Ministerie in Arnhem.
Dit heeft een woordvoerster van het ministerie van Defensie dinsdag bevestigd. De woordvoerster wilde niets zeggen over de aard van de misdragingen.
De commandant ter plekke heeft een onderzoek naar het gedrag van de vier laten instellen. Op basis daarvan besloot hij dat er grond was hen terug te zenden naar Nederland.
De vier zijn inmiddels terug. Zij moeten zich maandag melden bij hun eenheid. De militairen, die een half jaar in Bosnië zouden blijven, hadden er de helft van hun tijd opzitten.
(Bron)
Politie Utrecht zoekt criminelen met smoelenboek

UTRECHT - De politie gaat binnenkort met een 'smoelenboek' langs de deuren in de Utrechtse wijk Kanaleneiland om criminelen op te sporen.
Het boek bevat foto's van 25 personen, die vastgelegd zijn door beveiligingscamera's of door camera's in pinautomaten in die wijk. Dat zei een woordvoerder van het Utrechtse korps dinsdag.
De gezochte personen zijn plegers van delicten als openlijk geweld, beroving, diefstal van pinpassen en woninginbraak. De politie gaat met hun portretten langs de deur in Kanaleneiland, omdat ze aanwijzingen zegt te hebben dat de daders daar veelal wonen.
De huis-aan-huis-opsporingsmethode is nieuw en voor zover de Utrechtse politie weet in Nederland nog niet eerder toegepast.
(Bron)
Oplichter verdient aan tsunami

AMSTERDAM - Met behulp van computergebruikers is een oplichter ontmaskerd die via internet geld probeerde te verdienen aan de ramp in Azië. Oplichter Harm Z. uit Tolbert hanteerde zeker twaalf schuilnamen die allemaal te herleiden waren naar zijn computer. Het is niet bekend hoeveel geld hij heeft geïncasseerd met zijn zwendel, aldus De Telegraaf.
De verdachte plaatste op het prikbord van de website ramp-azie.pagina.nl namens de niet-bestaande Stichting Hulp Thailand vrijwilligers op deel te nemen aan een hulpverleningstrip naar Thailand. Een retourtje met een zelf geregelde chartervlucht zou de 82 deelnemers zo'n 475 euro per persoon kosten. Eten en onderdak zou geschonken worden door een bevriende hoteleigenaar. De hulptrip blijkt echter een verzinsel.
Op hetzelfde prikbord deed Z. zich ook voor als Search and Rescue Team (SAR) en als duikschoolhouder. "Wij hebben besloten dat een ieder die bij onze duikschool een Padiduikbrevet wil halen het lesgeld ten gunste van de slachtofferhulp mag storten. De kosten bedragen 325 euro", staat in de mededeling.
Toen bezoekers van het prikbord gingen doorvragen over de acties, kwam de fraude aan het licht. De paginabeheerder kwam er vervolgens achter dat alle aliassen naar één en hetzelfde computeradres waren te herleiden. Er is nog geen aangifte tegen Z. gedaan.
(Bron)
Onopgemaakt bed goed voor de gezondheid

LONDEN - Je bed 's morgens lekker onopgemaakt laten, dat zou wel eens goed voor de gezondheid kunnen zijn. Volgens Britse onderzoekers kiezen vieze beestjes als huismijt het hazenpad als de dekens opengeslagen blijven liggen. Dat meldde de BBC dinsdag.
Teruggeslagen dekens maken dat het bed lucht en dat er vocht uit het beddengoed trekt. In een droge omgeving verdroogt de huismijt en legt hij uiteindelijk het loodje. Huismijt kan allergische reacties en ademhalingsproblemen veroorzaken.
Volgens hoofdonderzoeker Stephen Pretlove kan zijn theorie de kosten drukken die Groot-Brittannië jaarlijks kwijt is aan ziektes door huismijt.
(Bron)

Dit kan toch elke nitwit bedenken? Je ligt te dampen in bed, dus laat maar lekker luchten.
Belastingdienst kent Franse huizen in Nederlands bezit

DEN HAAG - Nederlanders die hun tweede huis in Frankrijk hebben betaald met zwart geld, kunnen op korte termijn een naheffing verwachten van de Belastingdienst. De fiscus heeft van de Franse collega's alle koopaktes van onroerend goed gekregen waarbij Nederlanders waren betrokken.
Dat heeft de woordvoerster van staatssecretaris Wijn (Financiën) dinsdag bevestigd. Volgens haar gaat het om vele tienduizenden dossiers.
(Bron)
Bende babyhandelaars in Maleisië opgerold

KUALA LUMPUR - In Maleisië heeft de politie een bende opgerold die baby's verhandelde. Negen mensen zijn opgepakt. Volgens de krant New Straits Times van dinsdag hebben zij het afgelopen halfjaar 27 kinderen verkocht.
De handel kwam vrijdag aan het licht, toen de politie een baby'tje van 25 dagen oud wist te redden bij een transactie. De vrouw aan wie de baby was aangeboden, had de politie ingeschakeld.
Twee vrouwen (60 en 66 jaar) en een 30-jarige taxichauffeur zijn onder de arrestanten. De zuigelingen zijn door hun moeders, vermoedelijk illegale immigranten uit Indonesië, verkocht voor tussen 2000 en 3600 euro.
(Bron)
Politie op zoek naar 'poep-protestanten'

De Duitse politie is op zoek naar protestanten die bij wijze van protest kleine Amerikaanse vlaggetjes steekt in hondepoep, die ook in Duitsland overal in parken en plantsoenen te vinden is.
Nu wordt er ook in Duitsland wel vaker geprotesteerd tegen de overlast van hondepoep, toch denkt de politie dat het de daders niet zo zeer om deze vorm van overlast gaat, maar om te protesteren tegen de Amerikaanse politiek. Tot op heden zijn in een jaar tijd al naar schatting zo'n 2000 tot 3000 drollen voorzien van een miniatuur stars 'n' stripes.
In aanleg dacht de politie dat de politieke oorzaak moest worden gezocht in het feit dat de Amerikanen hun invasie in Irak begonnen. Nu denkt men dat het een algemeen protest is tegen de buitenlandse politiek van de regering Bush en de herverkiezing van Bush als president.
De politie heeft inmiddels extra surveillances ingezet, maar heeft nog geen flauw benul wie er achter deze actie zit. Juridische experts hebben inmiddels al hun vraagtekens gesteld ten aanzien van eventuele stappen tegen de dader(s). Zolang de vlaggetjes niet worden besmeurd en de poep slechts dient als 'sokkel', stellen zij dat er geen enkele juridische basis is om een dergelijke actie te vervolgen.
(Bron)
Verloren buskaart nekt inbreker

Een 14-jarige jongen uit Vught die inbrak in een school in zijn woonplaats is wel op een vrij domme manier in de kraag gegrepen.
De jongen brak afgelopen zondag in de school in, maar verloor bij zijn daad zijn busabonnement. De politie trof het abonnement aan bij het onderzoek en had zodoende weinig moeite de zaak op te lossen.
Agenten zochten de jeugdige inbreker thuis op en namen hem mee naar het politiebureau. Op het bureau is de Vughtenaar tijdelijk in verzekering gesteld.
(Bron)