zaterdag, november 27, 2004

Steekpartij na kritiek op tafelmanieren

Een 24-jarige man uit Worcester in het noordoosten van de VS is door de Amerikaanse justitie aangeklaagd wegens het neersteken van twee familieleden die kritiek hadden op zijn tafelmanieren.
De verdachte, Frank Palacio, zat tijdens de Amerikaanse feestdag Thanksgiving met de 49-jarige Gonzalo Ocasio en diens 18-jarige zoon Gonzalo junior aan de Thanksgiving-kalkoen. De twee vroegen Palacio niet met zijn vingers het vlees van de kalkoen te plukken, maar met een mes er stukjes af te snijden. Palacio pakte daarna inderdaad een mes. Hij gebruikte dit echter niet om de kalkoen te snijden maar stak Gonzalo junior ermee in de borst, zij en rug en Gonzalo senior in de arm.
Palacio is aangeklaagd wegens het plegen van huiselijk geweld en poging tot moord. Hoe de twee Gonzalo's het maken is niet bekend.
(Bron)
Vrouw leeft 50 jaar met handgranaten

Een behulpzame buur kreeg de schrik van zijn leven in de Californische stad Garden Grove. Tijdens het opruimen van de garage van zijn bevriende buurvrouw stuitte hij op twee handgranaten uit de Tweede Wereldoorlog. De buur alarmeerde de hulpdiensten.
Omdat de autoriteiten niet de kennis hadden om de handgranaten onschadelijk te maken werd de hulp ingeroepen van de 250 kilometer verderop liggende legerdivisie uit San Diego.
De vrouw verklaarde dat de handgranaten waren meegenomen na de oorlog. Haar inmiddels overleden man had deze granaten gebruikt als deurstoppers en later als speelgoed voor de kleinkinderen. Ze wist niet dat de handgranaten nog op scherp stonden.
De politie gaf uiteindelijk de straat na vijf uur vrij. Niemand raakte gewond.
(Bron)
Gratis hotelovernachting voor Maria en Jozef

Ruim 2000 jaar geleden moesten Jozef en Maria noodgedwongen in een stal overnachten toen alle herbergen (dan wel nachtverblijven) bezet waren. Als goedmakertje hiervoor biedt een Britse hotelketen paren met de namen Jozef en Maria met Kerst een gratis overnachting aan.
"Ons hotel is absoluut comfortabeler dan een stal", aldus manager Leckie van hotel Travelodge in Londen. "Ik hoop alleen dat Maria en Jozef geen ezel meebrengen." Gasten moeten overigens wel bewijzen dat ze echt Jozef en Maria heten. Het is niet bekend hoeveel stellen daadwerkelijk die namen dragen.
(Bron)
Duizenden klanten Essent hebben problemen met internet

ARNHEM - Ongeveer 8500 klanten van Essent kunnen niet via de kabel op internet. Het adres van hun computer communiceert niet met het adres op de server van de provider.
De gedupeerden kunnen het probleem alleen oplossen als zij met de helpdesk (0900-8112) bellen, aldus een woordvoerder zaterdag. Een medewerker kan dan het juiste IP-adres doorgeven, dat de klant moet invoeren in zijn computer.
De helpdesk is alleen moeilijk bereikbaar; al heeft Essent honderden mensen opgeroepen bij te springen. Gedupeerden moeten blijven proberen, adviseert de woordvoerder. De medewerkers staan klanten ook zondag te woord.
De problemen begonnen donderdag toen de internetleverancier van server veranderde. Enkele tienduizenden klanten konden daardoor tijdelijk niet op het wereldwijde web. Voor de duizenden surfers die het nu nog zonder e-mail moeten doen, bleken de problemen hardnekkiger en de oplossing ingewikkelder. Ruim 400.000 mensen gaan via Essent op het internet.
(Bron)
'Discriminatie op de werkvloer te weinig aangepakt'

EDE - Er is te weinig oog voor discriminatie op de werkvloer, terwijl momenteel alle signalen op rood staan. Dat concludeerden vice-voorzitster A. Jongerius van de FNV en directeur H. Fermina van het Landelijk Bureau ter Bestrijding van Rassendiscriminatie zaterdag tijdens een bijeenkomst van de vakcentrale in Ede over integratie en de arbeidsmarkt voor etnische minderheden.
Volgens Fermina en Jongerius valt niet meer uit te leggen dat de werkloosheid onder mensen afkomstig uit niet-westerse landen als Turkije, Marokko, Suriname en de Antillen, drie keer zo hoog is als onder autochtonen.
Zij wezen erop dat de verschillen in opleiding en kwalificaties van allochtonen ten opzichte van autochtonen steeds kleiner wordt. Zo geniet inmiddels 22 procent van de tweede generatie uit etnische minderheden een hoger beroeps- of wetenschappelijke opleiding, terwijl dat onder kinderen met Nederlandse ouders 27 procent is.
Jongerius stelde dat na de moord op filmmaker Theo van Gogh in discussies zoveel wordt geroepen, vooral door politici, dat werk de beste weg naar integratie is. "Maar goed opgeleide jongeren uit etnische minderheden lopen een behoorlijk risico niet aan het werk te komen, waardoor zij geïsoleerd kunnen raken en zogezegd: geen al te warme band met de Nederlandse samenleving aangaan."
Fermina zei bang te zijn dat na de moord op Van Gogh het voor allochtonen alleen maar moeilijk wordt om aan de slag te komen. Hij en Jongerius verweten vooral het kabinet dat het "geen gevoel voor urgentie" heeft. Volgens de FNV-bestuurster wordt er een veel te algemeen arbeidsmarktbeleid gevoerd. "Het niet benoemen van problemen in beleid wekt bij ons de indruk dat het kabinet daarmee probeert deze uit de statistieken te laten verdwijnen."
Directeur-generaal J. van den Bos van het ministerie van Sociale Zaken bestreed de aantijging van de FNV. Volgens hem worden wel degelijk alle groepen gevolgd en hij sprak van 'gevoelige tijden'. Het kabinet wil juist met zijn algemene beleid voorkomen dat groepen worden gestigmatiseerd. Ook zou tegenwoordig per individu meer maatwerk mogelijk zijn om mensen te helpen bij het vinden van werk.
Van den Bos erkende wel dat het ministerie in de aanpak van de werkloosheid onder jongeren via de Taskforce Jeugdwerkloosheid merkt, dat momenteel bij werkgevers een soort huivering bestaat om jongeren van onder meer Marokkaanse afkomst aan te nemen. Volgens hem wordt met de lancering van het Landelijk Netwerk Diversiteitsmanagement geprobeerd drempels bij werkgevers weg te nemen.
Jongerius deed het aanstellen van het netwerk, waarin werkgevers ervaringen kunnen uitwisselen, echter af als een doekje voor het bloeden. Volgens haar is een meer concrete aanpak nodig. Zo stelde zij dat FNV-bonden komende CAO-onderhandelingen met werkgevers afspraken willen maken over de aanpak van discriminatie en het vinden van werkplekken voor allochtone jongeren.
(Bron)
Texaanse basisschool verloot 2 jachtgeweren

Een basisschool in de Amerikaanse staat Texas wil twee jachtgeweren verloten. Met de loterij hoopt de Hanna Springs Intermediate School in het plaatsje Lampasas 15.000 dollar in te zamelen om een hek rond het schoolterrein te bouwen. In de buurt van de school zou vorig jaar een verkrachter zijn gesignaleerd.
"Met de verloting van de geweren beschermen we onze kinderen", betoogde de lokale Republikeinse politica Suzanna Hupp. Hupp doneerde één van de geweren, enkele ouders gezamenlijk de andere. "Zelfgebakken koekjes brengen hier geen cent op", meent een woordvoerder van Hupp. Lampasas ligt in een gebied waar het jagen op herten erg populair is. In het jachtseizoen trekken duizenden jagers naar de streek.
De ouders van de schoolkinderen staan vrijwel unaniem achter de verloting. "Wij verkopen geen wapens aan kinderen, maar aan de jagers die hierheen komen", reageerde een ouder. De winnaar van de loterij moet minimaal achttien jaar oud zijn, en is gebonden aan de lokale wapenwetten. De verloting vindt plaats op 8 december.
(Bron)

vrijdag, november 26, 2004

Kabinet wil paspoort terroristen intrekken

Veroordeelde terroristen met een dubbele nationaliteit moeten voortaan hun Nederlandse paspoort kwijtraken. Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten. Het gaat om alle personen die zijn veroordeeld voor terroristische misdrijven of misdrijven tegen de veiligheid van de Staat. Voorwaarde is dus wel dat de terrorist een dubbele nationaliteit heeft, want anders zou hij staatloos worden, wat in strijd is met het internationale verdragen.
Nu kan het Nederlandse paspoort alleen ingetrokken worden bij mensen die hebben gefraudeerd zodat ze Nederlander konden worden, of bij mensen die onvoldoende hun best hebben gedaan om van hun oorspronkelijke nationaliteit af te komen.
De ministerraad is ook akkoord gegaan met maatregelen om het aantal dubbele nationaliteiten te beperken. Vreemdelingen die met een Nederlander trouwen en allochtonen van de tweede generatie moeten voortaan afstand doen van hun tweede nationaliteit, mits dat mogelijk is. Bijvoorbeeld Marokkanen kunnen hun Marokkaanse nationaliteit namelijk niet opzeggen omdat de Marokkaanse wet dat verbiedt.
(Bron)
Hekel aan racisten reden racistische vernielingen Dokkum

De vernielingen die eerder deze maand werden gepleegd aan het openbare Piter Jelles College in Dokkum hebben géén racistische achtergrond, terwijl het daar wel alle schijn van had. Zo werden op de ramen leuzen geklad als '666', 'WP' (White Power) en het getal '187'. Ook werden vier ruiten door ontploffingen volledig weggevaagd en werden alle sloten dichtgelijmd, zodat niemand het pand meer kon betreden.
De politie heeft inmiddels vier verdachten aangehouden: een 15-jarige inwoner van de gemeente Dantumadeel en drie Dokkumers van 15, 16 en 17 jaar. Zij hebben de bekend bewust een racistische tint aan de vernielingen te hebben willen geven om zodoende de schuld in de schoenen te kunnen schuiven van groepen racistische jongeren uit Dokkum en omgeving, waaronder nazi's en 'Lonsdalers'. De aangehouden verdachten hadden al langere tijd ruzie met de 'nazi's' en de 'Lonsdalers', en wilden hen zo in diskrediet brengen.
De verdachten worden naast de vernielingen aan de school ook verantwoordelijk gesteld voor het bekladden met hakenkruizen van een glasbak, vernielingen aan zeventien auto's, de gereformeerde kerk, muren in het centrum van Dokkum, een woning en het oude gemeentehuis. De totale schade bedraagt enkele duizenden euro's. Ze hebben inmiddels een beketenis afgelegd. Ook is gebleken dat de groep zich schuldig heeft gemaakt aan een tiental winkeldiefstallen en diefstal van twee fietsen.
Buiten een pesthekel aan extreem-rechts gaf een aantal van hen aan ook het Piter Jelles College te haten, wat mede gezien moet worden als reden voor de vernielingen. Justitie tilt zwaar aan de motivatie van de verdachten omdat ze met vooropgezette bedoelingen handelden.
(Bron)
Politie stuurt kinderporno naar scholen

De Australische politie heeft haar verontschuldigingen moeten aanbieden, nadat ze per ongeluk kinderporno had gestuurd naar maar liefst 1.800 scholen. Doel van de actie was om docenten te waarschuwen, maar dit pakte niet helemaal goed uit.
De foto's waren gevonden tijdens een grootscheepse politie-actie tegen kinderporno waarbij 200 mensen zijn aangehouden, waaronder politie-agenten, leraren en eigenaren van kinderopvangcentra.
Op de foto's die door de politie zijn doorgestuurd naar de scholen waren drie jonge meisjes te zien. Een politiefunctionaris had ze gecensureerd waardoor alleen de gezichten te zien zouden zijn, maar door een menselijke fout en verkeerde software waren sommige foto's helemaal zichtbaar.
Hierdoor is pornografisch materiaal naar scholen gestuurd waarop mogelijk dus leerlingen van die scholen open en bloot te zien zijn. Tot dusver is 80 procent van de mails geopend. De politie roept de scholen op om de mails ongeopend te verwijderen en alle uitgeprinte foto's te vernietigen.
(Bron)
Lerares besproeit scholieren met traangas

SOFIA - Een lerares in het Oost-Bulgaarse Devnja heeft leerlingen in haar klas met traangas besproeid. De 50-jarige docente Engels verklaarde dat een scholier op haar zenuwen had gewerkt.
Vijf leerlingen raakten gewond. De burgemeester diende bij de politie een klacht over de vrouw in.
(Bron)
Heldere vuurbal gezien boven Nederland

Donderdag is er door verschillende getuigen een grote bal van vuur gezien in het Nederlandse luchtruim. Het object was zeker drie tot vier seconden zichtbaar, en had een lange helder witte sleep.
Het object dat vermoedelijk een meteoor was, werd om 18:04 door verschillende mensen gezien. Een getuige uit 't Harde nam het object waar toen hij over de A28 ter hoogte van Elspeet reed. "Het was naar mijn idee te hoog in de lucht en ook te groot om een vuurpijl te zijn," aldus de getuige.
De 23-jarige ict-er werd verward door hetgeen hij zag. "Voor zover ik weet is een vallende ster meestal heel kort en vrij flauw te zien. Echter dit was zo helder en lang, zeker drie tot vier seconde, te zien dat ik begin te twijfelen wat het was," verklaart hij in het wetenschapsforum van Tweakers.
Het object werd rond dezelfde tijd ook gezien in Groningen. Een andere getuige zag het object boven Veldhoven. "Ik zat op een knal te wachten toen ik hem zag vallen, maar het bleef stil. Het was wel een gaaf gezicht," aldus de 27-jarige rij-instructeur.
Volgens commentaar van het KNMI zou het heel goed een meteoor geweest kunnen zijn. Een meteoor is een stuk ruimtesteen dat door wrijving met de atmosfeer verbrandt en helder oplicht.
(Bron)
Donner wil verbod op slaan kinderen

DEN HAAG - Minister Donner (Justitie) wil een wettelijk verbod op het slaan van kinderen door hun ouders. Hij zegt dat vrijdag in een gesprek met dagblad Trouw. "Ik wil als wettelijke norm vastleggen dat slaan niet mag", aldus Donner in het artikel dat is gewijd aan huiselijk geweld.
De minister hoopt dat mensen een andere houding krijgen tegenover het slaan van kinderen, als er in de wet een verbod is opgenomen. "Buitenstaanders zullen zich vrijer voelen om eerder commentaar te leveren, als ze zien dat een ouder een kind een tik geeft", aldus Donner.
Om dat te bereiken, wil de bewindsman het burgerlijk wetboek aanpassen, waarin het ouderlijk gezag is geregeld. De zwaarste sanctie is dat ouders dat gezag wordt afgenomen. Aanpassing van het wetboek van strafrecht ziet Donner niet zitten.
(Bron)

Kweeniet hoor, de mensen die gevoelig zijn voor zo'n aanpassing dan wel voor commentaar, zijn niet degene die je hoopt te bereiken lijkt me.
Tekort aan langdurige tbs-plaatsen

DEN HAAG - Er is een groot tekort aan opvangplaatsen voor patiënten die blijvend gevaarlijk zijn voor hun omgeving, zowel in de tbs-klinieken als in de instellingen van de geestelijke gezondheidszorg (GGz). Van de ruim duizend tbs-patiënten merken deskundigen er bijna 450 aan als blijvend delictgevaarlijk. In de GGz-instellingen zijn dat tweehonderd van de zeshonderd patiënten.
Dat concluderen onderzoekers van het WODC, het wetenschappelijk bureau van het ministerie van justitie. Volgens hen zouden 180 tbs-patiënten een verblijf op een gesloten afdeling, een zogeten longstay, nodig hebben, terwijl er maar plaats is voor zestig. Van de patiënten in de GGz-instellingen, hebben 24 mensen een plek binnen een gesloten longstay nodig.
(Bron)
'Sint en kerst bezorgen weinig vreugd in speelgoedfabriek'

DEN HAAG - Consumenten en winkeliers moeten in het geweer komen tegen de schrijnende arbeidsomstandigheden in Chinese speelgoedfabrieken. Dat kunnen klanten en winkels doen door alleen producten te kopen en verkopen die op een menswaardige manier zijn gemaakt. Met het oog op de komende kerstdagen en de intocht van sinterklaas doet de Consumentenbond deze oproep in de vrijdag verschenen Consumentengids.
Het meeste speelgoed dat in Nederland wordt verkocht, komt volgens de bond uit China. De belangenorganisatie schrijft echter: "Aan Sinterklaas en kerst beleven Chinese werknemers weinig vreugd." Werkdagen van twaalf tot vijftien uur zijn voor hen geen uitzondering.
Dat blijkt uit een onderzoek van Europese consumentenorganisaties bij zes speelgoedmerken met fabrieken in China: Bandai (Power Rangers), Disney (pluche speelgoed), Hasbro (Action Man), Lego (Clikits), Mattel (Barbie) en MGA Entertainment (Bratz Doll). Bij twee productielocaties, die van Bandai en Lego, waren de consumentenorganisaties welkom voor een bezoek. Bij de overige vier fabrieken werden gesprekken met werknemers buiten de poorten gevoerd.
Lego was de enige fabriek waarbij het aantal gewerkte uren binnen aanvaardbare grenzen bleef, maar heeft daardoor wel juist moeite personeel te vinden. De normale verdiensten van de Chinese werknemers is namelijk zo laag, dat 'vrijwillig' overwerk de enige manier is om het hoofd boven water te houden.
Naast de enorme werkdruk en structureel overwerk, bleek ook veel mis met de veiligheid. Zo loopt het personeel op verf- en persafdelingen (waar speelgoed in vorm wordt geperst) risico's op vergiftigingen en gehoorbeschadigingen. Verder constateerden de consumentenorganisaties dat sommige fabrieken buitenproportionele straffen hanteren voor het te laat komen. Bij één minuut te laat, wordt bijvoorbeeld twee uur loon ingehouden en één dag afwezig betekent drie dagen salaris inleveren.
Het leeuwendeel van de Chinese werknemers bestaat uit jonge vrouwen tussen de 18 en 30 jaar, die minder 'lastig' zouden zijn dan mannen. Veelal komen de werkneemsters van ver, waardoor ze gedwongen zijn dure en slechte huisvesting van de fabriek te accepteren. Zij krijgen vaak ook zo slecht betaald, dat ze vervolgens schulden opbouwen bij de fabriekseigenaar en vast komen te zitten.
(Bron)

donderdag, november 25, 2004

"Socialisten dwingen mij in Franse auto"

Een inwoner van Ede is er van overtuigd dat Rooms-Katholieken en socialisten tegen hem samenspannen. Doel van het complot zou zijn om de man te dwingen in een auto van Franse makelij te rijden. De Nederlandse 'Mulder' verklaarde dit tegenover de Raad van State, waar hij vergeefs de beslissing van het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) om hem geen nieuw rijbewijs te geven aanvocht.
Het CBR had de man ongeschikt geacht om achter het stuur te zitten, nadat hij een Renault en een Citroën van de weg had gedrukt. Beide auto's en de inzittenden hielden niets aan de incidenten over, maar het bureau vond dat de Edenaar 'ernstig gestoord inzicht of gedrag' vertoonde.
De man erkende dat het niet slim was om de wagens van de weg te drukken, maar voegde daar aan toe dat hij al sinds 1999 achtervolgd wordt door Franse automerken. Zo bood een uitzendbureau hem een baan aan bij een vrachtwagenbedrijf van Renault. Daarna viel het de man op dat er steeds meer 'Franse' auto's aan de bumper van zijn Mercedes kleefden. "Ik ging mij steeds meer irriteren aan het gedrag van weggebruikers met Franse automerken. Op een gegeven moment werd het me allemaal te veel", verklaarde de Edenaar, die zeker weet dat Rooms-Katholieken en socialisten hem in een Frans automerk willen dwingen.
(Bron)

Da's gewoon sneu.
BZN-bassist bedreigd met de dood

Jan Tuijp, de 56-jarige bassist van BZN, is per brief bedreigd met de dood. Dat heeft zijn manager Dick de Boer donderdag bevestigd. Tuijp heeft woensdagmorgen aangifte gedaan van bedreiging en belediging bij de politie in Volendam.
De dreigende woorden 'In je eigen stank zitten is niets. Verbranden in je eigen vliegtuig met die vieze vette hoer uit M'dam of door het MES' staan achterop een foto in A4 formaat van Theo van Gogh. Met M'dam wordt Monnickendam bedoeld, waar de vrouw van de muzikant vandaan komt, aldus de manager. Daarnaast is Tuijp piloot, bezit hij twee vliegtuigen en geeft hij soms vliegles. Van wie de brief afkomstig is, is niet bekend.
De manager denkt niet dat de brief, die Tuijp maandag ontving, met moslimextremisme te maken heeft, maar met een ruzie om het bestuur van de oudheidkundige vereniging Oud Volendam. "De vereniging stond onder leiding van een ondemocratisch gekozen bestuur. Een tijdje geleden is op democratische wijze een nieuw bestuur benoemd, waarin onder anderen Jan Tuijp zit. De zaak ligt voor de rechter. Die doet in december uitspraak."
De optredens van BZN voor komend weekend gaan gewoon door, aldus de manager. "Daarnaast laat Jan zich, voor zover ik weet, niet extra beveiligen."
(Bron)
"IJskou voor gelukshormonen"

De spelers van de Duitse club Dynamo Dresden weten sinds kort goed wat ijskou is. Clubarts Sigurd Hegner beval de trainer een koudetraining aan. Het elftal werd daarbij blootgesteld aan diepvriestemperaturen om gelukshormonen aan te maken.
Dynamo Dresden draait niet best, het verloor in de competitie tot dusver al haar zeven uitwedstrijden. Om het komende duel met Erzgebirge Aue wel in winst om te zetten werd nu de koudetraining ingezet.
De spelers moeten daarbij eerst een minuut in een vriescel onder -60º doorstaan. Vervolgens moet de groep nog eens voor drie minuten bij -110º overleven. "Het centrale zenuwstelsel wordt geprikkeld door de extreme kou, waardoor er in het lichaam een schokreactie optreedt en er gelukshormonen vrij komen. De patiënten voelen zich verfrist en worden gehard", aldus luidt de aangehangen theorie.
Aanvaller Klemen Lavric na afloop: "Het was angstaanjagend koud." Assistent-coach Meinhard Hemp zegt op een zege tegen Aue te hopen: "In dat geval blijven ons verdere sessies bespaard. Of werkt het juist andersom?"
(Bron)
Het vriest hier, het is erg mistig, en net fietste ik door de motsneeuw.
Mag het al lente worden?

woensdag, november 24, 2004

Winterzonnetje, de koude lucht maakt de geuren scherper. Rottende bladeren, het water, vlees dat ergens staat te sudderen, iemand die voorbij fietst met een brandende sigaret. Eenden dobberen rond, een eend wast zich en duikt onder om daarna spetterend boven te komen en weer verder te poetsen.
Het licht is laag, en ik denk terug aan vroeger - toen ik op paardrijden zat, en de manege was buiten de stad. Ik mocht er niet alleen heen, dus mijn moeder bracht en haalde me. De Parallelweg, lange rechte weg met aan weerszijden lange rechte populieren met lange rechte schaduwen. Waar het winterlicht op de heenweg ook zo doorheen streek - terug was het dan al helemaal donker.
Mijn moeder was gisteren jarig. We hebben elkaar al 16 jaar niet meer gezien.
Ik fiets door, langs kinderen die spelen op het schoolplein, langs huizen waar vader thuiskomt en bij het openen van de deur begroet wordt door kinderen, omgeven door hutspotgeur.
Ik fiets door. Het is koud.

dinsdag, november 23, 2004

Dag Wim Rigter. Het is niet eerlijk.
Dolfijnen beschermen zwemmers tegen haai

WHANGAREI - Een groep dolfijnen heeft vier Nieuw-Zeelandse zwemmers beschermd tegen een aanval van een grote witte haai. De dieren vormden volgens Nieuw-Zeelandse media van dinsdag veertig minuten lang een cirkel rond de zwemmers, zodat de haai hen niet kon bereiken.
De vier leden van een reddingsbrigade oefenden honderd meter uit de noordoostelijke kust van het Noordereiland toen de dolfijnen op hoge snelheid op hen afzwommen en het viertal bijeendreven. "Ze duwden ons tegen elkaar aan door nauwe cirkels rond ons te zwemmen", aldus Rob Howe, een van de zwemmers.
Toen hij probeerde naar het strand te komen stuurden twee grotere dolfijnen hem terug. Pas toen zag Rob Howe waarom. Een drie meter lange haai zwom twee meter onder het wateroppervlak op hen af. "Ik deinsde terug. Het dier was maar een meter of twee van me vandaan, het water was kristalhelder."
Het incident vond al drie weken geleden plaats, maar de zwemmers hielden het voor zich om het voor te leggen aan deskundigen. Een wetenschapper van de Universiteit van Auckland meent dat de reactie van de dolfijnen, die haaien in geval van dreiging ook wel aanvallen, normaal is. "Ze houden ervan de hulpelozen te helpen."
(Bron)
Stoel

Een bejaarde Litouwer heeft zelfmoord gepleegd op een zelfgemaakte elektrische stoel. Het lichaam van de man werd maandag gevonden in zijn appartement in de stad Kaunas. Hij zat op een stoel waaraan stroomdraden waren bevestigd die met een stopcontact waren verbonden. De man zou een hoge technische functie hebben bekleed bij een failliet gegaan bedrijf.
(Bron)
Justitie en internetter kansloos tegen spionagesoftware

TILBURG - De verspreiding van programma's die het surfgedrag van internetters registreren, is niet verboden. Het strafrecht kent geen bepalingen die zogenoemde spyware verbieden, en ook een wetsvoorstel computercriminaliteit gaat niet ver genoeg, aldus jurist F. Wiemans, die in juni promoveerde op een onderzoek naar de lacunes in de wet en het wetsvoorstel.
Alleen de verspreiding en vermenigvuldiging van gegevens die schade aanrichten aan computers, is momenteel strafbaar. Uit de nieuwe wet verdwijnt alleen de term vermenigvuldiging. Spyware richt geen schade aan en is daarom niet verboden.
Spionagesoftware vormt volgens Wiemans desondanks een groter gevaar dan spam. "Ongewenste mail is lastig maar geen bedreiging voor de privacy. Als je optreedt tegen spam, ligt het voor de hand om ook maatregelen te nemen tegen spyware", meent Wiemans.
In de aangepaste Telecommunicatiewet is een Europese richtlijn opgenomen die spyware toelaat indien de internetter is geïnformeerd en de kans krijgt om het te weigeren, stelt de Tilburgse hoogleraar informatisering en recht J. Prins. "Een manco", zegt Prins over de richtlijn met het oog op de regels tegen spam. Spam mag niet ongevraagd gestuurd worden, tenzij vooraf toestemming is gegeven (opt-in), terwijl spyware mag tot de computergebruiker duidelijk maakt dat hij er geen prijs op stelt (opt-out).
Prins meent dat opt-in ook voor spyware moet gelden. De OPTA handhaaft de Telecomwet maar heeft nog nooit opgetreden tegen de makers van spyware. Een woordvoerder zegt dat recent is begonnen met de opsporing van overtreders. "Dat is technisch erg lastig", laat de handhaver weten.
Programma's die het surfgedrag van internetters registreren vormen een ernstige bedreiging van de privacy, aldus Wiemans. "Het is alsof iemand je tijdens het winkelen met een camera volgt." De wet Computercriminaliteit II krijgt als het aan Wiemans ligt een uitgebreide bepaling die ook de verspreiding van spyware strafbaar maakt. Het moet volgens de jurist verboden worden om opzettelijk, wederrechtelijk van afstand systeemfuncties uit te voeren, zoals spyware doet.
Anderzijds moeten Wiemans en Prins erkennen dat een Nederlands verbod vrijwel zinloos is omdat de meeste spyware uit het buitenland komt. Wiemans pleit voor maatregelen op Europees niveau. Prins noemt een verbod in het strafrecht het allerlaatste redmiddel. Ze is er geen voorstander van om het Openbaar Ministerie extra te belasten. "Spyware is lastig en vervelend maar nog niet strafwaardig. Regel bestrijding eerst goed in de Telecomwet. Als het echt problemen veroorzaakt en alle mogelijkheden zijn uitgeput is het strafrecht de laatste optie."
Bij het Openbaar Ministerie leeft de bestrijding computercriminaliteit sowieso niet heel erg sterk, aldus Wiemans. "Cybercrime is nauwelijks strafbaar. Het krijgt vooralsnog aandacht noch prioriteit. De wetgever raakt het spoor bijster door de snelheid van alle nieuwe ontwikkelingen. Het kan geen kwaad hier en daar wat meer haast te maken", zegt Wiemans over de geldende wet Computercriminaliteit die al meer dan tien jaar oud is.
De Amerikaanse staat Utah heeft eerder dit jaar een wet doorgevoerd die softwaremakers verplicht computergebruikers om toestemming te vragen als ze spyware installeren. Omdat het Nederlandse Openbaar Ministerie nu nog tandenloos is en geen prioriteit toekent aan de bestrijding van computercriminaliteit, is een gedragscode voor softwareproducenten voorlopig de enige oplossing, aldus Wiemans.
Ook in de strijd tegen spam heeft het bedrijfsleven gekozen voor zelfregulering. De jurist meent bijvoorbeeld dat alle computerprogramma's hun gebruikers moeten informeren over de functies en gevolgen van installatie. "Consumenten horen te weten wat er gebeurt. De gevolgen moeten duidelijk kenbaar worden gemaakt. Spywarefuncties moeten makkelijk uitgeschakeld kunnen worden."
Het kabinet besloot begin deze maand computercriminaliteit harder te gaan aanpakken, maar de Tweede Kamer buigt zich waarschijnlijk pas in het voorjaar over de aangepaste wet Computercriminaliteit.
(Bron)
Consumentenbond wil wetgeving voor verfrissers

DEN HAAG - Minister Laager (Volksgezondheid) moet zo snel mogelijk de wetgeving rondom luchtverfrissers aanpassen. Dat heeft de Consumentenbond dinsdag gezegd.
Uit onderzoek van de koepelorganisatie van consumentenbonden in Europa is gebleken dat luchtverfrissers vaak hoge concentraties kankerverwekkende stoffen bevatten. Door mazen in de huidige wetgeving hoeven fabrikanten de samenstelling van hun producten niet aan te passen en zijn ze niet strafbaar, aldus een woordvoerster van de Consumentenbond.
De onderzoekers hebben 76 producten onderzocht van Airwick, Breeze, Ambi Pur, Fresh Air en een aantal huismerken. Het gaat om onder meer spuitbussen, verstuivers, gels, elektrische verstuivers, geurkaarsen, etherische oliën en wierrook.
In de helft van de producten zitten kankerverwekkende stoffen die te vergelijken zijn met hoge concentraties uitlaatgassen. Tweederde van de geteste luchtverfrissers bevat stoffen, die verdacht kankerverwekkend zijn, maar waarvan dat nog niet is bewezen. De producten bevatten allemaal stoffen die irritatie van de luchtwegen en slijmvliezen kunnen veroorzaken. Vooral de etherische oliën en de wierook komen slecht uit de bus, aldus de woordvoerster.
[Dat iets verbranden slecht voor je gezondheid is, zeker in een afgesloten ruimte, is natuurlijk niet verrassend.]
Behalve een goede Europese wetgeving pleit de Consumentenbond voor etiquetten op de luchtverfrissers die waarschuwen voor de mogelijke effecten. Ook gaat de bond de fabrikanten verzoeken de schadelijke stoffen weg te laten.
Ondertussen adviseert de bond mensen met luchtwegklachten en babies luchtverfrissers te vermijden. "Het is beter om frisse lucht te krijgen door de ramen te openen en fruit, bloemen en planten in huis te zetten", aldus de zegsvrouwe van de bond.
(Bron)
Imam blijft weigeren vrouwen de hand te schudden

TILBURG - De Tilburgse imam Ahmad Salam zal ook in de toekomst geen vrouwen de hand schudden. Dat zei de voorganger dinsdag tijdens een persconferentie. Rond de Tilburgse imam ontstond afgelopen zaterdag ophef, nadat hij had geweigerd minister Verdonk (Integratie) een hand te geven.
Een man mag de vrouw volgens Salam de hand niet schudden om "het contact tussen man en vrouw te stabiliseren en verleiding te voorkomen". Salam benadrukte dat hij desondanks graag in debat wil met Verdonk. Volgens hem is voor aanvang van de bijeenkomst met imams zaterdag in Soesterberg geprobeerd duidelijk te maken dat hij de minister de hand niet wilde schudden. "Maar dat is niet doorgegeven", aldus Salam.
"Ik wil graag mijn opvattingen over integratie met de minister bespreken, maar het lijkt erop dat integratie voor minister Verdonk iets is dat ertoe leidt dat mensen van buiten de islam zeggen hoe moslims de islam moeten beleven", zei Salam. "Ze zegt met woorden dat we gelijk zijn, maar ze vraagt me mijn keuzes te verlaten en de hare aan te nemen. Dat klopt toch niet?"
Tijdens de bijeenkomst in de Tilburgse moskee haalde de imam verschillende passages uit de islamitische bronnen aan die zijn gelijk moesten onderbouwen.
(Bron)

Ik vind de motivatie van dat niet schudden van handen volkomen krankzinnig: mannen kunnen zich dus (letterlijk) niet in de hand houden als ze een vrouw maar de hand schudden? (En dat is dan ook nog de verantwoordelijkheid van de vrouw, misschien, in deze fossiele opvatting.) Zelfde gezwets als 'een vrouw in minirok moet niet zeuren als ze aangerand wordt' - onzin, onzin, onzin.
Maar als die man dat niet wil, waarom hem dan dwingen dat wèl te doen? Wat mij betreft is het feit dat hij op die bijeenkomst was veelzeggender dan dat hij geen hand wilde schudden.
Driekwart computers besmet met kwaadaardige software

LEIDEN - Driekwart van de thuiscomputers is geïnfecteerd met kwaadaardige software. In de meeste gevallen gaat het om spionagesoftware, blijkt uit een analyse die informatiebeveiliger Symantec dinsdag publiceerde.
Tweehonderd willekeurige internetgebruikers stuurden het beveiligingsbedrijf een overzicht met de kwaadaardige programmaatjes die ze na een inventarisatie aantroffen op hun computer. Naast spionagesoftware, gaat het om autodialers (programmaatjes die automatisch verbinding maken met dure telefoonnummers) en wormen of andere virussen.
Spionagesoftware (spyware) is programmatuur die informatie van de computergebruiker verzamelt en verstuurt naar de uitgever. Meestal presenteert het programma zich als handige toepassing, computergebruikers installeren het en zijn zich vaak niet bewust van de gevaren. Gegevens over surfgedrag worden vaak verhandeld of misbruikt voor toegesneden reclame. Ook kunnen betaalkaartgegevens worden gestolen.
Vier op de vijf deelnemers aan het onderzoek gebruikt de computer voor bankzaken of om betalingen te verrichten. Eenzelfde deel beschouwt spyware daarom als een bedreiging.
Symantec meent dat het onderzoek aantoont dat de gemiddelde computer onvoldoende is beveiligd tegen kwaadaardige software. Het bedrijf adviseert de computergebruiker om altijd de gebruiksvoorwaarden van programma's door te lezen en alleen software te installeren waarvan duidelijk is wat die doet.
De meest aangetroffen spyware gaat schuil onder namen als Binet, Ncase, Cydoor en Gator. Tussen de tien kwaadaardige computerprogramma's die computerbeveiliger Symantec het meest ontdekte, staat één zogenoemde autodialer. Het Nederlandse programmaatje DialXS stond op meer dan 10 procent van de computers.
De autodialer installeert zich na een bezoek aan Nederlandse pornosites, aldus Symantec en de Stichting Informatiedienstencode (Stic). DialXS probeert verbinding te maken met een duur telefoonnummer zonder dat computergebruikers het beseffen.
DialXS is aangetroffen op computers in Nederland, Australië, België, Canada, Frankrijk, Duitsland, IJsland, Iran, Japan, Noorwegen, Polen, Spanje, Zweden, Zwitserland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, concludeerden beveiligers eerder. Het programma zoekt verbinding met een duur 0906-nummer, slachtoffers krijgen te maken met onverwacht hoge telefoonrekeningen.
De Stichting Informatiedienstencode (Stic) die de gedragscode voor 0906-aanbieders handhaaft, heeft in de laatste jaren honderden klachten gehad over DialXS, aldus technisch bestuurslid R. Harrems. Het gelijknamige bedrijf in Oss is regelmatig veroordeeld en beboet voor overtreding van de gedragsregels.
Klagers hebben meestal ten minste één keer gezocht naar seks op internet, legt Harrems uit. Ze ontkennen dat ze toestemming hebben gegeven om de dialer te installeren. Het programma begint daarna autonoom te bellen of vervangt het inbelnummer voor de internetverbinding voor een duur nummer. Het gevolg is een torenhoge rekening. DialXS zou verder verzuimen om het inbeltarief te vermelden.
DialXS ontkent dat het gelijknamige product een autodialer is die automatisch, ongemerkt verbinding tot stand brengt. Van misbruik is volgens commercieel-directeur C. Visser dan ook geen sprake. Internetters worden altijd geïnformeerd als het programma zich wil installeren en het tarief staat duidelijk vermeld, aldus Visser.
Het Stic meent dat er hoe dan ook een keurmerk voor dialers moet komen, zoals Duitsland dat ook kent. "Dialers mogen niet het internet op, tenzij ze zijn goedgekeurd door een telecombedrijf."
(Bron)
Bedrijven worstelen met beoordeling werknemers

HAARLEM - Bedrijven worstelen met het voeren van beoordelingsgesprekken met hun medewerkers. Zo zien veel leidinggevenden en personeelsfunctionarissen het beoordelen van het functioneren als iets vaags.
Ook ontbeert het de managers vaak aan objectieve meetinstrumenten, worden nog weinig concrete verbeterafspraken gemaakt met werknemers en komt een resultaatafhankelijke beloning nauwelijks uit de verf.
Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van de werkgeversorganisatie AWVN onder ruim 450 leidinggevenden en personeelsfunctionarissen. In het overgrote deel van het bedrijfsleven (80 procent) worden jaarlijks beoordelingsgesprekken gevoerd met werknemers. Ruim een op de drie van de managers is ontevreden over het instrument.
(Bron)

maandag, november 22, 2004

TT 105 Kamer achter scholenplan Rotterdam

DEN HAAG De Tweede Kamer staat achter het Rotterdamse plan om zwarte scholen tegen te gaan door te selecteren op afkomst. Het CDA wil wel zeker weten of er geen sprake is van discriminatie als er aparte wachtlijsten voor witte en zwarte leerlingen worden ingevoerd.
Minister Van der Hoeven van Onderwijs denkt dat afkomst als selectiecriterium wettelijk niet haalbaar is. Ze voelt meer voor selectie op leerachterstand.
De VVD vergelijkt selectie op afkomst met selectie op geslacht, dat ook is toegestaan. De PvdA wil dat de maatregel van Rotterdam tijdelijk is. Daarna neemt de scheefgroei vanzelf af, is de hoop.
zie ook 751

Die laatste zin is raar. TT 751 is namelijk de pagina van de treinvertragingen...
TT 401 De eigenaar van een cafetaria in Weert heeft een gewapende overvaller dapper weten te overmeesteren. Even na 22.00 uur op vrijdagavond kwam de gemaskerde man binnen en bedreigde het personeel met een vuurwapen. De eigenaar reageerde alert en greep zijn bezem, waarmee hij de man zijn zaak uit joeg.
Boer laat jagers op zijn koeien schieten

Ed Wedman, een Canadese boer, biedt jagers de mogelijkheid om tegen betaling van 500 Canadese dollar (330 euro) op zijn koeien te mogen schieten. De veehouder uit de provincie Alberta plaatste daartoe een advertentie in een lokale krant.
De boer voelde zich gedwongen tot deze stap, nadat de VS vorig jaar een importverbod instelde voor Canadees rundvlees, vanwege een geval van BSE dat in Canada werd aangetroffen. Dit importverbod bracht de veehouder in zulke financiële problemen, dat de man geen andere uitweg meer zag dan de dieren tegen betaling te laten afschieten.
Wedman heeft naar aanleiding van z'n advertentie al tientallen belangstellende telefoontjes gehad - van belangstellende jagers èn van dierenactivisten.
(Bron)
Ik word erg moe van dat gedoe rondom de hand die Verdonkeremanen geweigerd werd. Ze wist dat de bewuste imam er zo over dacht, en hij maakte wel een soort buiging met handgebaar - ook een teken van respect. Dus dat zij haar hand uitstak, was gewoon provocatie.
En waarom kopte de Telegraaf niet net zo groot toen die orthodoxe rabbijn een paar dagen terug ook geen hand wilde schudden met Verdonkeremanen?
'Nederlanders werken weinig'

DEN HAAG - Minister Brinkhorst van Economische Zaken blijft het volhouden. We werken veel te weinig en we werken in ieder geval veel minder dan mensen in andere westerse landen. In een nieuw overzicht, dat de D66-bewindsman maandag naar de Tweede Kamer stuurde, laat Nederland alleen België en Italië achter zich.
Vooral de Socialistische Partij wilde de D66-bewindsman niet geloven toen die in de Tweede Kamer zei dat Nederland tot de landen behoort waar het minst gewerkt wordt. Brinkhorst heeft daarop zijn ambtenaren aan het werk gezet, die allerlei buitenlandse statistische bronnen hebben geraadpleegd.
Zij hebben zo goed als kon rekening gehouden met werkloosheid, deeltijdwerk, overwerk, vakanties, verlofdagen en zelfstandigen. Uit de internationale vergelijking komt naar voren, dat vrijwel nergens zoveel mensen betaald werk hebben als in Nederland, maar dat hier al met al toch weinig wordt gewerkt.
In Nederland bedraagt de zogeheten netto-arbeidsparticipatie (aantal mensen met betaald werk gedeeld door totale aantal mensen van 15 tot 65 jaar) 74,5. Dat is meer dan in de Verenigde Staten 71,9 procent en het gemiddelde in de vijftien onderzochte landen van de Europese Unie (64,4 procent). Een belangrijk verschil is echter dat vrouwen met een deeltijdbaan in Nederland veel minder uren maken dan vrouwen in het buitenland.
Nederland komt al met al uit op 911 gewerkte uren per jaar per hoofd van de beroepsbevolking. Frankrijk doet het nauwelijks beter met 912 uur. We laten België (866 uur) en Italië (852 uur) achter ons. Daar staat tegenover dat Nederland ver achterblijft bij Zwitserland (1251 uur) en het Verenigd Koninkrijk (1124 uur). Ook Scandinaviërs en Duitsers werken veel meer dan Nederlanders.
(Bron)

En straks komt dan weer de 'conclusie' dat werkenden vooral langer moeten werken (tegen hetzelfde loon uiteraard). Dat is goed voor de economie, want dan blijven de werklozen werkloos. Daarom is destijds de ADV bedacht.
Rotterdam wil scholen 'opwitten'

ROTTERDAM - Rotterdam wil zwarte scholen in de stad 'opwitten' door kinderen te selecteren op basis van afkomst van de nieuwe leerling. Dat staat volgens De Telegraaf in een plan van Onderwijs-wethouder Leonard Geluk (CDA) segregatie in het basisonderwijs tegen te gaan. Het plan wordt maandag gepresenteerd.
Als het plan wordt goedgekeurd gaan scholen in Rotterdam straks alleen 'witte' leerlingen toelaten als scholen te 'zwart' zijn en blijven 'zwarte' kinderen op een wachtlijst staan. Omgekeerd zal dat ook gebeuren. Het is de bedoeling dat er zo een betere mix komt van autochtone en allochtone kinderen op basisscholen.
"Voor de ontwikkeling van kinderen is het beter dat zij op een basisschool zitten waar leerlingen van verschillende sociale lagen, afkomst en milieus samenkomen", legt Geluk uit. Rotterdam heeft zestigduizend leerlingen in het basisonderwijs. Van hen is 60 procent van allochtone afkomst.
(Bron)

"Voor de ontwikkeling van kinderen is het beter dat zij op een basisschool zitten waar leerlingen van verschillende sociale lagen, afkomst en milieus samenkomen" - dus er zijn ook selecties op milieu en sociale laag? Of is dat een schaamlapje?
Rotterdam wordt steeds onsmakelijker.
Jager schiet vijf jagers dood

FORT WORTH - Een Amerikaanse jager heeft vijf medejagers in een ruzie om een uitkijkpunt doodgeschoten. De slachtoffers zijn een jongen, een vrouw en drie mannen. Drie andere mannen raakten gewond en zijn naar een ziekenhuis gebracht.
Volgens Amerikaanse media maandag zou de 36-jarige Chai Soua Vang zich op het jachtterritorium van andere jagers hebben bevonden. Toen twee eigenaren van de grond hem ontdekten, vroegen ze hem te vertrekken.
Wie het vuur opende is niet bekend. De politie pakte de dader op toen hij het bos in het district Sawyer County (Wisconsin) wilde verlaten. Volgens de sheriff ter plaatse zijn de lichamen van de slachtoffers ver uit elkaar gevonden, wat zou kunnen betekenen dat de moordenaar een achtervolging inzette na de eerste confrontatie.
(Bron)
Remmer voor SARS-virus ontdekt

UTRECHT - Wetenschapper B.J. Bosch heeft ontdekt dat hij met een peptide (stukje eiwit) van een van de eiwitten van het SARS-coronavirus kan voorkomen dat het virus zich manifesteert in een gezonde cel. Volgens Bosch, die hierop deze week promoveert, is de werking echter alleen nog in het laboratorium bewezen. Onderzoek op levende dieren is nog niet gedaan.
Bosch deed het onderzoek aan de faculteit Diergeneeskunde onder leiding van prof. P. Rottier in samenwerking met viroloog A. Osterhaus. Bosch is niet de enige die onderzoek naar SARS-remmers doet. Een aantal maanden geleden presenteerde viroloog A. Osterhaus de resultaten van onderzoek met een bestaand medicijn. Dit bleek aan te slaan bij levende fretten.
Verder lopen er diverse onderzoeken in de Verenigde Staten. Tot nu toe heeft dat echter nog geen medicijn opgeleverd dat al door mensen kan worden gebruikt.
(Bron)
TT 401 Met de woorden "verborgen gevaren van toiletdecadentie" waarschuwt de Britse krant The Times voor het feit dat wc's in toenemende mate verstopt raken door het gebruik van luxe toiletpapier.
Uit een onderzoek dat maandag in The Times is gepubliceerd, blijkt dat het aantal verstopte toiletten in Groot-Brittannië in de eerste zes maanden van dit jaar met tien procent is gestegen.
Wc-papier op basis van hergebruikt papier valt binnen 3 minuten in water uiteen, maar vochtig papier lost pas na 5 dagen op. "De explosieve toename van luxueus papier zet de wc's onder druk", aldus een woordvoerder van British Gas.

zondag, november 21, 2004

Auto in de sloot, eigenaar zit rustig thuis

Een 45-jarige man uit Beets zat zaterdag rustig thuis, terwijl in Noordbeemster aan de Vrouwenweg/Noorddijk hulpdiensten met man en macht probeerden zijn auto uit de sloot te halen.
Buurtbewoners hadden de politie gealarmeerd nadat ze een auto op zijn kop in de sloot hadden zien liggen. Die stuurde twee politieteams, vier brandweerauto's, een duikteam, twee ambulances en een traumahelicopter naar Noordbeemster omdat niet bekend was of er nog mensen in de wagen zaten.
Al snel bleek dat de eigenaar gewoon thuis zat. De man bleek vrijdagavond met zijn wagen in de sloot te zijn beland nadat hij door onoplettendheid een bocht had gemist. Na uit zijn auto te zijn geklommen was de Beetser te voet naar huis gegaan. De politie heeft een proces-verbaal tegen de man opgemaakt wegens het verlaten van de plaats van het ongeval.
(Bron)
TT 127 Eurocommissaris Barrot onder vuur

BRUSSEL De liberale fractie in het Europees Parlement vindt dat de Franse eurocommissaris Barrot moet opstappen. Fractieleider Watson zei dat Barrot op zijn minst geschorst moet worden zolang geen vragen zijn beantwoord over zijn verleden.
Barrot is in 2000 veroordeeld wegens gesjoemel met geld voor zijn politieke partij. Het vonnis kwam pas donderdag aan het licht. Door een speciale Franse wet was dat steeds geheim gebleven.
Ook de socialistische fractie in het EP wil overleg met voorzitter Barroso van de Europese Commissie. Die presenteert morgen zijn nieuwe Commissie.
Leerlingen in tranen door dreigende meteoor

Een Britse docente heeft haar leerlingen grote angst aangejaagd door ze te vertellen dat er binnenkort een meteoor op de aarde zou neerstorten. Het verhaal van de lerares was zo realistisch dat vele toehoorders in tranen uitbarstten, ook al was de voordracht niet serieus bedoeld.
De docente droeg de tieners op naar huis te gaan en afscheid te nemen van hun familieleden. Het doel van het verhaal was om de leerlingen mee te geven dat ze het beste van elke dag moesten maken omdat het leven zo over kan zijn. De meteoor werd alleen gebruikt als voorbeeld, maar nadat vele leerlingen begonnen te huilen besefte de lerares dat haar boodschap niet zo was overgekomen als ze bedoeld had.
(Bron)

Erg pedagogisch...
Duits protest tegen islamitisch terrorisme

In de Duitse stad Keulen zijn vandaag duizenden moslims de straat opgegaan om te demonstreren tegen islamitisch geweld. De Turks-Islamitische Unie en andere vertegenwoordigingen van de Turkse gemeenschap in Duitsland hadden tot de betoging opgeroepen. De organisatoren hopen dat er zo'n 20.000 deelnemers de straat opgaan. Regionale politici kondigden ook hun deelname aan, net als vertegenwoordigers van christelijke en joodse gemeentes.
Gisteren riep Bondskanselier Gerhard Schröder de Duitse moslims op om een grotere bereidheid tot integratie te tonen. "Immigranten moeten zich duidelijk tot de Duitse rechtsorde en de Duitse democratische spelregels bekennen", aldus de sociaal-democraat. Schröder wees daarbij expliciet naar de gebeurtenissen van de laatste weken in Nederland: "Een democratie kan noch rechtsvrije ruimtes noch parallelle samenlevingen dulden. Tolerantie kan er in een democratie slechts zijn binnen duidelijk gedefinieerde grenzen", zo zei de Duitse leider.
Ook de Duitse christen-democraten (CSU) riepen dit weekend alle islamitische burgers op zich sterker tegen islamitisch extremisme en terrorisme te keren. CDU-vice-voorzitter Schäuble haalde vandaag in een interview fel uit naar de gedwongen huwelijken van moslimmeisjes uit Duitsland. De jonge vrouwen worden door hun ouders voor korte tijd bijvoorbeeld naar Turkije gestuurd om daar te trouwen. "Dergelijke praktijken zijn absoluut niet met het Duitse rechtssysteem verenigbaar", aldus de Schäuble.
(Bron)
NBA-duel eindigt in massale vechtpartij

Het NBA-duel tussen de Detroit Pistons en de Indiana Pacers in Detroit is uitgelopen op een massale vechtpartij. Met nog minder dan een minuut te gaan in de Amerikaanse basketbalwedstrijd raakten spelers en fans slaags in één van de ergste gevechten in de geschiedenis van de NBA. De chaos leidde tot zes gewonden, de politie heeft een onderzoek ingesteld.
De rel begon toen Pacers-speler Ron Artest en Ben Wallace van de Pistons mot kregen op het veld. Artest maakte een fout op Wallace, waarna laatstgenoemde Artest in het gezicht duwde. Vervolgens kwamen de reservespelers het veld op en ontstond er een flinke opstoot. Na enige tijd stopte het en leek de rust weergekeerd.
Plotseling kreeg Artest, die op een tafel aan de rand van het speelveld lag, echter een beker naar zijn hoofd gegooid vanaf de tribune. Het bleek afkomstig te zijn van een Pistons-fan, waarna Artest samen met teamgenoot Stephen Jackson woedend de tribune opstormde en met enkele fans begon te vechten. De chaos was hiermee compleet, mensen gooiden met van alles en nog wat en er werden stevige beuken uitgedeeld.
De Pacers-spelers vluchtten, onder een regen van bier, popcorn en stoeltjes, na enkele minuten naar hun kleedkamer. De wedstrijd werd met nog 46 seconden op de klok vroegtijdig gestaakt, hetgeen de ploeg uit Indiana een overwinning van 97-82 opleverde. Een persoon moest naar een ziekenhuis worden gebracht, een ander meldde zichzelf bij een hospitaal.
De NBA heeft Artest en Jackson voor een onbepaalde tijd geschorst. Ook Jermaine O'Neal van de Pacers en Wallace van de Pistons zijn voorlopig uitgesloten van deelname aan wedstrijden. De lengte van hun straffen zal worden bepaald na uitgebreide bestudering van de beelden. De politie heeft inmiddels meerdere videobanden van enkele tv-zenders in beslag genomen en al verschillende mensen ondervraagd.
"Dit is het meest verschrikkelijke wat ik ooit als speler of coach heb meegemaakt", aldus Pistons-coach Larry Brown na afloop.
(Bron, video)