zaterdag, februari 27, 2010

Tsunami raast over Grote Oceaan

SANTIAGO/WELLINGTON - Na de krachtige aardbeving onder de zeebodem bij het Zuid-Amerikaanse Chili raast een tsunami met de snelheid van een passagiersvliegtuig over de Grote Oceaan.
De vloedgolf bereikte in de loop van zaterdag Frans-Polynesië en Nieuw-Zeelandse eilanden.
Meldingen over golven van vier meter hoogte kwamen van het eiland Hiva Oa, deel van de Frans-Polynesische Marquesaseilanden. Er zouden geen slachtoffers zijn gevallen.
Golven van enkele tientallen centimeter hoogte bereikten de Chathameilanden ten oosten van Nieuw-Zeeland. De autoriteiten verwachten uiteindelijk een drie meter hoge 'muur van water', berichtten media.
Na de aardbeving in Chili werd het buurland Argentinië ook door een schok getroffen. Zeker een kind kwam daarbij om het leven. Het ging hierbij niet om een naschok.
Bij de oorspronkelijke beving in Chili kwamen zeker 214 mensen om het leven.
(Bron)
Honderd Russische tanks onbewaakt achtergelaten

MOSKOU - Russische militaire aanklagers hebben een onderzoek ingesteld naar de 'vondst' van ongeveer honderd moderne tanks van de strijdkrachten in het Oeralgebergte. De tanks van het type T-80 waren onbewaakt aangetroffen in een plaats op ongeveer 100 kilometer van de stad Jekaterinenburg.
De Russische televisie en websites toonden zaterdag beelden van burgers bij de achtergelaten en door sneeuw bedekte voertuigen.
Een woordvoerder van het leger stelde later dat de tanks onderweg zijn naar een basis. Hij sprak over een routineoperatie. Het zou onmogelijk zijn geweest bij elke tank een bewaker te plaatsen.
De T-80 is de belangrijkste gevechtstank van de Russische strijdkrachten. Onlangs verklaarden commandanten dat zij maar de helft van de huidige 20.000 tanks nodig zouden hebben in een gemoderniseerd leger.
(Bron)
Grotere kloof rijke en arme jeugd

AMSTERDAM - De tweedeling tussen kinderen die onder goede en slechte omstandigheden opgroeien neemt toe.
Hoewel het de afgelopen vijf jaar gestaag beter is gegaan met de kinderen in Nederland, komen deze verbeteringen vooral ten goede aan kinderen in goede wijken.
Dat staat in het vijfde onderzoek van Kinderen in Tel. De verbeteringen zouden deels door veranderingen in het jeugdbeleid van de overheid komen.
Zo is er een minister voor Jeugd en gezin gekomen en is er in het lokale jeugdbeleid meer aandacht voor kinderrechten. Het aantal tienermoeders in Rotterdam is mede door deze veranderingen de afgelopen vijf jaar gehalveerd.
In de minst scorende wijken van Nederland is de situatie echter juist verslechterd. In Nederland leven nog steeds bijna tweehonderdduizend kinderen in een achterstandspositie.
De onderzoekers maken zich daarbij zorgen dat de kinderen die nu al in armoede leven het nog moeilijker krijgen.
Vanwege de kredietcrisis zal de jeugdwerkloosheid de komende jaren daarbij alleen maar stijgen. Door de overheid geplande bezuinigingen kunnen ook voor problemen zorgen.
Kinderen in Tel roept daarom gemeenten op goed in de gaten te houden dat ze met hun bezuinigingsplannen de meest kwetsbare kinderen ontzien.
Kinderen in Tel is een samenwerkingsverband van onder meer Unicef en Jantje Beton Het Verwey-Jonker Instituut voert het jaarlijkse onderzoek uit.
Per provincie, gemeente en wijk staat er in hoe de leefsituatie van de Nederlandse jeugd er is. Hiervoor is onder meer gekeken naar het aantal tienermoeders, speelruimte, achterstandsleerlingen, zuigelingensterfte, jeugdwerkloosheid en kindermishandeling.
Het onderzoek wordt maandag aangeboden aan minister voor Jeugd en Gezin André Rouvoet (ChristenUnie).
(Bron)
Zuurkool gaat erin als koek

ZUID-SCHARWOUDE - Het aanhoudende winterweer heeft geleid tot een extra grote verkoop van zuurkool.
Zuurkoolfabriek G. Kramer & Zonen uit Zuid-Scharwoude moest voor het eerst in het 120-jarig bestaan een extra ploeg inzetten om aan de vraag te kunnen voldoen.
Volgens directeur Nick Kramer bereikte de omzet een recordhoogte.
Maar zuurkool is niet alleen in trek dankzij de koude winter, meldt het Productschap Tuinbouw.
De nieuwste cijfers wijzen uit dat de omzet van zuurkool in de supermarkten over heel 2009 met 12,6 procent is gestegen, veel meer dan bijvoorbeeld de omzet van verse groenten die met 1,7 procent toenam.
Een jaar eerder steeg die omzet met 10,8 procent, tegenover 3,7 procent bij verse groenten.
De omzet in de supermarkten mag de afgelopen jaren gegroeid zijn als kool, volgens het productschap ligt de productie van zuurkool over een lange reeks van jaren gezien op een gelijk niveau van zo'n 24 miljoen kilo, waarvan een deel wordt uitgevoerd.
De producenten proberen dan ook de omzet verder te vergroten. Volgens Nick Kramer is zuurkool niet alleen echte winterkost, maar ook iets voor de warme zomer: ''Het is zo lekker fris in de salade",' zegt hij.
Nederlanders hoeven bij zuurkool niet op de kleintjes te letten. De zuurkool is relatief goedkoop en niet aantrekkelijk voor prijsbrekers.
De discounters Aldi en Lidl verkopen weinig zuurkool in verhouding tot hun omzet van verse groente.
(Bron)
Belgische jongeren folteren zwakbegaafde dag lang

BRUSSEL - Vier jongeren uit het Belgische Neeroeteren, bij Maaseik, zijn opgepakt wegens het mishandelen van een zwakbegaafde jongen. De politie heeft dat zaterdag laten weten.
De verdachten filmden hun praktijken en plaatsten de beelden op YouTube. De politie arresteerde hen deze week nadat de vader van het slachtoffer aangifte had gedaan.
De vier hadden de minderbegaafde afgelopen week vastgebonden, opgesloten in een hondenhok en stroomstoten toegediend. De folterpraktijken duurden bijna 24 uur. De jongen kon uiteindelijk weglopen en hulp zoeken bij de buren.
Het was niet de eerste keer dat de vier de jongen mishandelden, zo blijkt uit een filmpje op YouTube dat van juni 2009 dateert. De politie had die beelden niet eerder gezien.
(Bron)

Je vraagt je af wie er in dit verhaal allemaal zwakbegaafd zijn. Kunnen ze die vier niet gelijk blijvend opsluiten?
Chili getroffen door Tsunami na aardbeving

SANTIAGO - Het dodental door de zware aardbeving in Chili is opgelopen tot zeker 122. Dat heeft Sebastian Pinera, de rechtse zakentycoon die in januari winnaar werd van de presidentsverkiezingen in het Zuid-Amerikaanse land, zaterdag bekendgemaakt.
Pinera sluit niet uit dat het aantal doden nog verder zal stijgen. Volgens hem is de infrastructuur op een aantal plaatsen zwaar beschadigd geraakt door de beving.
Chili werd in de nacht van vrijdag op zaterdag opgeschrikt door een zware aardbeving, met een kracht van ongeveer 8,8 op de schaal van Richter.
Het epicentrum lag circa honderd kilometer ten noordwesten van Concepcion, de derde stad van Chili. In Concepcion en omgeving wonen meer dan een half miljoen mensen.
Na de aardbeving zijn zeker negentien naschokken geregistreerd. Dat meldde de Amerikaanse geologische dienst USGS.
De zwaarste naschok had een kracht van ongeveer 6,9 op de schaal van Richter, bijna even zwaar als de aardbeving die vorige maand grootschalige verwoestingen aanrichtte in Haïti.
De internationale luchthaven van de Chileense hoofdstad Santiago is tot nader order gesloten Alle inkomende en uitgaande vluchten zijn geschrapt. Het vliegveld is beschadigd door de zware beving.
Berichten over schade in het zwaarst getroffen gebied zijn schaars, omdat de stroom daar is uitgevallen. Contact met de buitenwereld is daardoor nagenoeg onmogelijk.
De aardbeving wekte een tsunami op. Bij Valparaiso, de tweede stad van het Zuid-Amerikaanse land, werden golven met een hoogte van 1.29 meter gemeten.
Die kunnen volgens de USGS verwoestende gevolgen hebben. Het is nog niet bekend of de tsunami ook levens heeft geëist.
De Nederlandse autoriteiten hadden na de aardbeving aan het eind van de middag met 27 Nederlanders in Chili nog geen contact gehad. Dat meldde een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, die benadrukte dat de 27 mensen niet meteen als vermist moeten worden beschouwd. In het Zuid-Amerikaanse land wonen ongeveer duizend Nederlanders.
Van de 27 Nederlanders woont ongeveer de helft in Chili. De anderen waren er op vakantie op het moment van de aardbeving. Het is heel moeilijk om telefonisch contact met het land te krijgen. Door de beving zijn de verbindingen heel slecht, zo stelde de zegsman van het ministerie.
De EU stelt 3 miljoen euro beschikbaar voor hulp aan de slachtoffers. Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie heeft dat zaterdag bekendgemaakt. Hij beloofde meer geld als dat nodig mocht zijn en sprak zijn medeleven uit met de getroffenen.
Ook EU-buitenlandchef Catherine Ashton en Eurocommissaris Kristalina Georgieva (Humanitaire Hulp) zeiden dat de EU klaarstaat om onmiddellijk in actie te komen.
De landen in en rond de Grote Oceaan hebben maatregelen genomen in verband met de tsunami die ontstond.
Onder meer op Paaseiland, in de Amerikaanse staat Hawaï, op de Galapagoseilanden en in Frans-Polynesië werd de bevolking gewaarschuwd en waar nodig geëvacueerd.
Mensen die dicht bij de kust wonen, moeten op last van de autoriteiten de wijk nemen naar hoger gelegen gebieden. De gevolgen van de tsunami lijken vooralsnog mee te vallen.
Op de Galapagoseilanden, een van de eerste gebieden die te maken kregen met de tsunami, was slechts sprake van aanzienlijk hogere golven dan normaal. Meldingen van doden, gewonden of schade waren er nog niet.
Het tsunamiwaarschuwingssysteem is ingeschakeld voor vrijwel alle landen in en rond de Grote Oceaan, tot Japan, Rusland en Nieuw-Zeeland aan toe. Deskundigen verwachten dat de golven bij de kust van Japan ongeveer dertig centimeter hoger zullen zijn dan normaal.
De kuststrook tussen Valparaiso en Concepcion werd in 1960 getroffen door de zwaarste aardbeving die ooit is geregistreerd.
Die beving had een kracht van 9,5 op de schaal van Richter. Meer dan 1600 mensen kwamen toen om het leven. De beving veroorzaakte een tsunami met tientallen meters hoge vloedgolven.
Chili ligt op de zogeheten Ring van Vuur, een gebied rond de Grote Oceaan waar veel vulkaanuitbarstingen en aardbevingen voorkomen.
(Bron)
Smeltwater overstroomt Duitse rivieren

NÜRNBERG - Rivieren in de omgeving van de Duitse stad Nürnberg zijn buiten hun oevers getreden door regen en smeltend ijs en sneeuw.
Dat meldden de autoriteiten in de zuidelijke deelstaat Beieren zaterdag.
Onder de overstromende rivieren zijn de Itz en de Fränkische Saale. Die monden uit in de rivier de Main, die op haar beurt bij de stad Mainz uitmondt in de Rijn. Ook in bronrivieren van de Donau staat het water hoog.
(Bron)
Koperzoeker geëlektocuteerd

LUNTEREN - Een 34-jarige man is zaterdag om het leven gekomen doordat hij op zoek naar koper in een leegstaand pand in Lunteren een draad doorknipte en onder stroom kwam te staan. Dat heeft de politie laten weten.
Een 40-jarige man die ook in het pand was en het slachtoffer te hulp schoot, raakte daarbij gewond en moest worden opgenomen in het ziekenhuis.
Beide mannen hebben geen vaste woon- of verblijfplaats. De twee waren in het pand aan de Barneveldseweg volgens de politie kennelijk op zoek naar koper en hadden niet in de gaten dat de elektriciteit er nog op stond. Of de twee legaal in het pand waren, is niet duidelijk, aldus de politie.
(Bron)

vrijdag, februari 26, 2010

TT 137 Bij de Zuidpool is een ijsberg ter grootte van Drenthe losgeraakt van een gletsjer. Hij brak twee weken geleden af toen er een andere ijsberg tegenaan klapte. Het heeft niets te maken met veranderingen in het klimaat, maar is een verschijnsel dat eens per 50 tot 100 jaar voorkomt.
Spanjaarden verzocht binnen te blijven wegens noodweer

MADRID - In Spanje geldt de hoogste alarmfase vanwege zware stormen die dit weekeinde in de kustgebieden zullen woedden. Spaanse meteorologen spraken vrijdag over een 'meteorologische bom'.
Bewoners is dringend verzocht zoveel mogelijk thuis te blijven en deuren en ramen gesloten te houden.
De hevige storm zal gepaard gaan met rukwinden tot 160 kilometer per uur. De storm zal volgens de meteorologische dienst kort aanhouden, maar krachtig zijn.
Het extreme weer wordt veroorzaakt door twee stormdepressies die op elkaar botsen. Dit komt relatief weinig voor.
(Bron)
'Intelligente mensen zijn vaker liberaal en atheïst'

AMSTERDAM – Mensen met een hoog IQ hebben relatief vaak liberale en atheïstische opvattingen. Dat blijkt uit een statistisch onderzoek van Britse wetenschappers.
De onderzoekers van de London School of Economics and Political Science analyseerden gegevens van de National Longitudinal Study of Adolescent Health, een onderzoek waarbij vele duizenden Amerikaanse scholieren werden gevolgd in hun tienerjaren.
De wetenschappers ontdekten een duidelijk verband tussen liberale en atheïstische opvattingen en hoge intelligentie.
Zo bleek dat ondervraagden die zichzelf omschreven als ‘zeer liberaal’ gemiddeld genomen een IQ van 106 punten hadden. Proefpersonen die zichzelf ‘ zeer behoudend’ vonden, hadden een gemiddeld IQ van 95.
De wetenschappers stuitten op ongeveer hetzelfde patroon bij religieuze opvattingen. Mensen die aangaven dat ze ‘zeer religieus waren, hadden gemiddeld genomen een IQ van 97, terwijl ‘atheïstische’ proefpersonen een gemiddeld IQ van 103 hadden.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Social Psychology Quarterly.
Volgens hoofdonderzoeker Satoshi Kanazawa is het niet toevallig dat intelligente mensen vaak dezelfde denkbeelden koesteren.
“Algemene intelligentie, oftewel het vermogen om na te denken en te redeneren, stelde onze voorouders in staat om nieuwe evolutionaire problemen op te lossen waarvoor ze geen onmiddellijke oplossing hadden”, verklaart Kanazawa op de Amerikaanse nieuwssite Physorg.com.
“Als gevolg daarvan zijn intelligente mensen vaker in staat om nieuwe situaties te herkennen en begrijpen dan minder intelligente mensen”, aldus Kanazawa. “Sommige van die situaties hebben te maken met normen en waarden en levensstijlen.”
(Bron)
Verhuisgeld bij sloop of opknappen huurwoning

DEN HAAG - Als huurders moeten verhuizen omdat hun woning wordt gesloopt of gerenoveerd, moeten verhuurders hun een bijdrage geven in de verhuis- en inrichtingskosten.
Voorheen waren alleen woningcorporaties daartoe verplicht, maar vanaf zaterdag moeten alle verhuurders zo'n bijdrage ophoesten. Dat meldde het ministerie van VROM vrijdag.
Voor woningen, woonwagens en standplaatsen is de bijdrage van de verhuurder minimaal 5264 euro. Vanaf 1 maart wordt deze bijdrage verhoogd naar 5327 euro.
De regeling geldt zowel voor verhuizingen waarbij de bewoners tijdelijk uit hun huis moeten als voor definitieve verhuizingen waarbij de huurovereenkomst wordt beëindigd.
(Bron)

Hier in Utrecht verhuist uiteindelijk 17% van de mensen weer terug naar hun oude wijk. Mogelijke redenen: de terugverhuispremie is ruim 1000 euro - niet riant als je een compleet nieuw huis moet inrichten (verven, behangen, vloeren). En vaak duurt het ook zo lang voor ze terug kunnen dat mensen ervoor kiezen in de nieuwe wijk te blijven, waar de kinderen inmiddels aan de nieuwe school gewend zijn en nieuwe vriendjes hebben.
TON wil af van term 'Marokkanen' in Amsterdam

AMSTERDAM – Trots op Nederland wil Amsterdammers van Marokkaanse en Turkse afkomst niet langer benoemen naar hun land van herkomst. “Het zijn godverdomme Amsterdammers”, aldus Ans van der Velde, lijsttrekker van de partij in Amsterdam.
Dit zegt ze in een interview met het Parool. “Wij maken geen onderscheid tussen mensen en afkomst. Iedereen is welkom.”
“Amsterdam is altijd een multiculturele samenleving geweest en dat zullen we ook altijd blijven. We moeten ophouden iedereen als cultureel groep te benoemen.”
Volgens de politica is het juist een ‘verrijking’ dat er Amsterdammers zijn met ouders uit een andere cultuur. “Dat zegt Rita ook.”
Maar Rita Verdonk heeft zich in het verleden juist wél expliciet uitgesproken over ‘Marokkaanse rotjochies’.
Van der Velde: "Het zijn allemaal Amsterdammers, met een bepaalde problematiek en we rekenen ze af op het gedrag. Het maakt niet uit waar hun ouders vandaan komen."
(Bron)

Hm, het lijkt er op dat er binnen TON ook nogal wat diversiteit is.
Trots op Nederland steelt op internet'

AMSTERDAM – Trots op Nederland maakt op haar webkrant illegaal gebruik van foto’s van anderen. Dat schrijft HP/De Tijd.
De site, De krant voor de rest van Nederland, plaatste onder andere een foto van een spaarvarken met het Icesave-logo.
Deze fotobewerking is echter gemaakt door een voormalig webredacteur van het inmiddels ter ziele dagblad DAG.
"Ik kwam tijdens rondzwervingen op de site van TON erachter dat Rita mijn lelijke, edoch treffende creatie heeft gejat", aldus de redacteur.
Enig speurwerk leert dat Trots op Nederland vaker foto’s gebruikt van andere sites. Onder meer foto's van NRC.
(Bron, met links naar voorbeelden)

Wat een losers. Bronvermelding is wel het minste.
Echte vrouwen in lingeriecampagne Bravissimo

AMSTERDAM – Lingeriemerk Bravissimo heeft het duidelijk even gehad met modellen: voor de jongste reclamecampagne heeft het label tenminste vijf echte vrouwen ingehuurd.
De wind was even gaan liggen maar de discussie over size zero versus plus-size is in de modewereld weer in volle hevigheid losgebarsten.
Dit naar aanleiding van enkele incidenten waaronder de modeshow van Mark Fast (waar slanke en plus-size modellen door elkaar heen liepen), model Coco Rocha die de publiciteit opzocht omdat ze met haar maatje 32 voor ontwerpers te dik zou zijn en de Italiaanse Vogue die deze week een online afdeling lanceerde speciaal voor vollere modellen.
Bovendien verzochten Britse psychologen recentelijk nogmaals met klem om een Photoshop-waarschuwing voor gemanipuleerde foto’s in tijdschriften én zagen de eerste plus-size paspoppen onlangs het levenslicht.
Naar nu blijkt draagt ook lingeriemerk Bravissimo een steentje bij aan de discussie. Voor de nieuwe campagne van het grote matenlabel zijn alleen echte vrouwen ingehuurd, aldus de Daily Mail vrijdag.
De gelegenheidsmodellen zijn het resultaat van een casting op basis van het klantenbestand van Bravissimo. In totaal hebben 600 vrouwen een oproep gekregen waar de vijf meest geschikte uitgekozen zijn.
Foto’s en de commerical met Patricia Arteaga, Leela Tikadar, Riann Quinn, Katie Hardy en Jess Edwards zijn hier te zien.
(Bron)

Dit zijn schitterende meiden, en hoera ja, ze hebben heupen! Ze hebben een pietsje beenomvang waar 'echte' modellen van die enge stokjes met wat spieren hebben. Ze hebben borsten zonder dat je je afvraagt of de bh-vulling niet meer weegt dan het model zelf.
Daarnaast denk ik toch dat veel vrouwen denken: als het deze dames staat, staat het mij ook. Waar bij andere foto's nog weleens gedacht wordt: mja, als ik maatje 36 had...
Sowieso: val je in de "grotere" maten, ga dan eens op die site kijken.
Een homo mag niet ter communie gaan want zo zijn de regels van oudsher.
Waarom mag een katholiek dat wel zeggen en een moslim niet?

donderdag, februari 25, 2010

Merelconcert.
Besmettelijke varianten van menselijke vogelgriep gecreëerd

AMSTERDAM – Amerikaanse wetenschappers hebben griepvirussen van mensen en vogels gecombineerd om de gevolgen van mogelijke mutaties in kaart te brengen.
Een groep onderzoekers onder leiding van viroloog Yoshihiro Kawaoka van de Universiteit van Wisconsin heeft in een laboratorium alle mogelijke combinaties tussen een dodelijk vogelgriepvirus uit Borneo en een menselijk griepvirus uit Tokyo gecreëerd.
In totaal ontstonden er 254 virussen, waarvan drie zowel dodelijk als zeer besmettelijk bleken bij muizen. De drie virussen bevatten allemaal een eiwit uit de menselijke griepvariant, dat ervoor leek te zorgen dat de viruscellen zich gemakkelijker in de luchtpijp van de dieren nestelden.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.
Wetenschappers waarschuwen al jaren dat het vogelgriepvirus H5N1 zich kan vermengen met menselijke griep. Er zou dan een dodelijk virus kunnen ontstaan dat ook nog eens zeer besmettelijk is.
Met het experiment in het Amerikaanse laboratorium is nu aangetoond hoe gemakkelijk dat zou kunnen gebeuren.
“Gelukkig is het H1N5-virus nog niet in staat om zich efficiënt onder mensen te verspreiden”, verklaart hoofdonderzoeker Kawaoka in het Amerikaanse tijdschrift Wired.com.
“Maar dit obstakel kan gemakkelijk verdwijnen als het virus zich vermengt met menselijke griep. Als dat gebeurt, is een nieuwe pandemie onvermijdelijk”, aldus Kawaoka.
(Bron)
Zoon Hamas-kopstuk werkte jaren voor Israël

AMSTERDAM - De zoon van een van de oprichters van Hamas heeft meer dan tien jaar gewerkt voor de Israëlische inlichtingendienst Shin Bet.
Dat meldt het Israëlische dagblad Ha'aretz woensdag. Aan de hand van informatie van de nu 32-jarige Mosab Hassan Yousef zouden tientallen zelfmoordaanslagen zijn voorkomen. Yousef is een zoon van sjeik Hassan Yousef, een van de oprichters van Hamas en een kopstuk van de beweging op de Westelijke Jordaanoever.
Yousef bekeerde zich tien jaar geleden tot het christendom en verhuisde in 2007 naar Californië. Volgens Ha'aretz is Yousef pessimistisch over de kansen op vrede tussen Israël en de Palestijnen. Volgens hem is het 'tegen het geloof' van de Hamasleden om vrede met Israël te sluiten. Hooguit zou een wapenstilstand mogelijk zijn.
(Bron)
Amerikaanse school stuurt alle leraren naar huis

WASHINGTON - De directie van een Amerikaanse middelbare school in de staat Rhode Island heeft alle docenten naar huis gestuurd, omdat de leerlingen steevast slechte cijfers haalden.
Dat meldde de lokale krant The Providence Journal woensdag.
Slechts 7 procent van de leerlingen scoorde tijdens de eindexamens afgelopen schooljaar een voldoende voor wiskunde.
Ook behaalde slechts de helft van de eindexamenleerlingen een diploma, voerde het schoolbestuur aan als motivatie voor het ontslag van 93 docenten.
Het massaontslag heeft tot grote verontwaardiging en lerarenprotesten geleid.
Om herhaling te voorkomen verplicht de directie toekomstige leraren zich te laten bijscholen.
(Bron)
Verdachte steekincidenten Lelystad opgepakt

LELYSTAD - De politie in Flevoland heeft een 25-jarige man aangehouden die wordt verdacht van betrokkenheid bij de steekincidenten die eind 2008 en begin 2009 voor grote onrust zorgden in Lelystad.
Vier, voor zover bekend willekeurige, personen werden neergestoken. Drie slachtoffers raakten zwaargewond, een vierde overleed aan zijn verwondingen.
Dat heeft de politie donderdag bekendgemaakt. Het eerste steekincident vond plaats op 23 december 2008. Daarbij raakte een 60-jarige vrouw zwaargewond. Op Eerste Kerstdag werd een man, die zijn hond uitliet, neergestoken.
Begin februari 2009 werd in dezelfde wijk een 30-jarige man doodgestoken en niet veel later werd ook een 55-jarige man, die in zijn tuin aan het werk was, neergestoken.
In Lelystad groeide de onrust en werd al snel gesproken over Jack de Prikker. De politie zette extra mensen in, er werd een informatieavond voor buurtbewoners gehouden, flyers werden uitgedeeld en er werd een compositietekening van de mogelijke dader in de stad verspreid.
Justitie loofde zelfs een beloning uit voor de gouden tip die zou leiden tot de aanhouding van de dader.
De politie wil op dit moment niets kwijt over de verdachte vanwege het onderzoeksbelang. De man wordt vrijdag voorgeleid bij de rechter-commissaris.
(Bron)
Volkskrant gaat op 'tabloid'

AMSTERDAM - De Volkskrant verschijnt vanaf maandag 29 maart op halfformaat, het zogenoemde tabloidformaat. Dat meldt de krant donderdag op zijn website.
Het dagblad kent nu al diverse katernen die op tabloid worden gedrukt. Vanaf eind maart zal ook het eerste katern, dat nu nog in broadsheet-formaat wordt afgeleverd, overgaan naar tabloid.
De weekendbijlages krijgen het Berlinerformaat, dat iets groter is dan tabloid. Het formaat van het Volkskrant Magazine blijft ongewijzigd.
Hoofdredacteur Pieter Broertjes heeft donderdag intern een mail gestuurd over de komende veranderingen. Het NCRV-programma Lunch! wist daar de hand op te leggen.
Volgens de radiomakers was het overgaan op een kleiner formaat al langer bekend, maar de precieze datum nog niet. Daarover zou bij het dagblad lang zijn overlegd.
''Broertjes geeft in zijn e-mail aan dat uitstel niet langer gewenst was'', staat in een NCRV-persbericht. ''Uitstel met een paar weken had menigeen wat meer comfort gegeven maar had, in verband met de sluiting van de drukkerij in Rotterdam per 1 april, ook vervelende gevolgen gehad voor de broadsheet-krant. Daar zou ook niemand blij van zijn geworden.''
Broertjes zelf was donderdag niet voor commentaar bereikbaar.
(Bron)

Da's makkelijker lekker de krant lezen in bed op zaterdag. Hoewel Tijger dan minder plek heeft om onder te gaan zitten (die kruipt altijd onder krant als ik 'm lees, en wordt dan narrig als ik een katern uit heb zodat ze weer even tevoorschijn komt).
Man aangereden en meegesleurd op motorkap

AMSTERDAM - Een medewerker van een winkel in Tilburg is woensdagmiddag zo'n honderd meter meegesleurd op de motorkap van de auto van twee winkeldieven. Hij liep hierbij lichte verwondingen op.
De twee dieven zijn aangehouden en zitten vast op verdenking van winkeldiefstal en poging tot moord, meldt de politie.
Rond 16.15 uur betrapte personeel van de winkel aan de Lijnsheike de man en de vrouw op diefstal van kookspullen.
De medewerker sprak het stel buiten de winkel aan en sommeerde de twee om mee naar binnen te komen, zodat de politie erbij kon komen. Het duo stapte echter na teruggave van de gestolen waar in de auto en reed weg.
De medewerker ging voor de auto staan, maar werd meegenomen op de motorkap. Een andere automobilist blokkeerde de weg en dwong zo de dieven om te stoppen.
Hierbij viel de winkelmedewerker van de motorkap. Hij hield hier enkele schaafwonden aan over. Op basis van het kenteken konden de twee later in Waalwijk worden aangehouden.
(Bron)

Wat een idiote sufkoppen.
Woede over stakingsbrekers bij schoonmaak NS

UTRECHT - PvdA en SP hebben woedend gereageerd op de mogelijke inzet van stakingsbrekers door de Nederlandse Spoorwegen (NS) bij de acties van schoonmakers.
Tweede Kamerlid Sadet Karabulut van de SP en haar PvdA-collega Hans Spekman willen opheldering van de demissionaire ministers Camiel Eurlings (Verkeer) en Piet Hein Donner (Sociale Zaken).
Bestuurder Ron Meyer van FNV Bondgenoten heeft al gedreigd juridische stappen te ondernemen tegen de NS, omdat het breken van een staking door het inzetten van ander personeel niet mag.
PvdA'er Spekman noemt de inzet van ander personeel om de treinen schoon te houden tijdens de acties, ''echt heel fout''.
''Het hoort zeker niet bij een bedrijf, waar de overheid een hele dikke vinger in de pap heeft.'' Karabulut stelt dat ''de NS als semipubliek bedrijf'' niet het slechte voorbeeld mag geven.
Bij de PvdA en SP is ook de mededeling van de NS dat ze geen partij is in het cao-conflict in de schoonmaak, verkeerd gevallen. Opdrachtgevers van schoonmaakbedrijven zouden wel degelijk een verantwoordelijkheid hebben.
In de ogen van Spekman en Karabulut willen de opdrachtgevers alleen een zo laag mogelijk prijs betalen en werken ze zo mee aan ''een race naar de bodem'' op het gebied van loon en arbeidsomstandigheden.
De Tweede Kamer heeft vorige week nog een rondetafelgesprek gevoerd met de schoonmaakbranche, vakbonden en opdrachtgevers wegens signalen over misstanden in de sector.
Volgens Spekman lijkt de wijze van aanbesteding van schoonmaakklussen vooral prijsconcurrentie in de hand te werken, waardoor de arbeidsomstandigheden in het geding komen.
De PvdA en SP maken zich zorgen over de veiligheid, omdat schoonmakers in steeds kortere tijd meer moeten doen.
Spekman: ''Daar is de NS ook verantwoordelijk voor, want mensen hebben soms maar een paar minuten om een trein in en uit te gaan en schoon te maken.'' Karabulut zei tevens dat schoonmakers bepaalde diploma's moeten hebben om op het spoor te kunnen werken en meent dat dit niet altijd het geval is.
(Bron)

Ik kan me wel voorstellen dat de NS de treinen toch schoon willen hebben. Maar ik kan me nog beter voorstellen dat de schoonmakers fatsoenlijk betaald willen worden.
‘Schoothondjes ontstonden in Midden-Oosten’

AMSTERDAM – Kleine hondenrassen ontstonden waarschijnlijk ongeveer 12.000 jaar geleden in het Midden-Oosten. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers ontdekt met een genetisch onderzoek.
De onderzoekers van de Universiteit van Californië bestudeerden een genmutatie met de naam IGF1, die voorkomt bij alle kleine hondenrassen.
De genmutatie blijkt nauw verwant aan een specifiek stukje DNA dat vaak wordt aangetroffen bij wolven uit Israël, Iran en India. Volgens de wetenschappers suggereert de ontdekking dat kleine hondenrassen afstammen van deze dieren.
De onderzoeksresultaten worden ondersteund door overblijfselen van kleine honden van 12.000 jaar oud die onlangs door archeologen zijn aangetroffen in het Midden-Oosten.
De wetenschappers hebben hun bevindingen gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift BioMed Central.
Ze vermoeden dat ‘schoothondjes’ zijn ontstaan toen mensen wolven als huisdier begonnen te houden. Mensen kozen daarbij vermoedelijk vaker voor kleine exemplaren, omdat ze gemakkelijker waren onder te brengen in huis.
“Omdat alle kleine honden beschikken over deze variant van het gen IGF, was het waarschijnlijk al heel vroeg in de historie in opkomst”, verklaart hoofdonderzoekster Melissa Gray op BBC News.
De onderzoeksresultaten zijn volgens haar bruikbaar voor hondenfokkers. “Nu we hebben ontdekt dat dit gen de lichaamsgrootte beïnvloedt, kan het mogelijk worden gebruikt om honden met een klein lichaam te fokken”, aldus de onderzoekster.
Verder verwacht Gray dat de baasjes van schoothondjes geïnteresseerd zullen zijn in haar onderzoek. “Zij kunnen hierdoor meer te weten komen over de geschiedenis van hun huisdieren: waar ze vandaan kwamen en hoe ze zich vanuit deze regio hebben verspreid.”
(Bron)
Meer ruimte voor dikke en zwarte modellen op Vogue.it

AMSTERDAM - De Italiaanse Vogue heeft haar Engelstalige website opnieuw gelanceerd. Nieuw is dat de content is onderverdeeld in drie onderwerpen, Vogue Black, Vogue Curvy en Vogue Talents.
Vogue Black gaat over het donkere talent in de mode-industrie. Op deze eerste dag wordt er bijvoorbeeld een artikel gewijd aan topmodel Tyra Banks.
Vogue Curvy wordt logischerwijs gevuld met vrouwen met een gevormd figuur. Dat onderwerp wordt op dit moment ondersteund door een interview met misschien wel het bekendste plus-size model: Crystal Renn. Ook aandacht voor Lizzie Miller, de vollere dame die bekendheid genereerde met haar bijna-bloot reportage in Marie Claire.
Vogue Talents lijkt tenslotte te handelen over meer algemene zaken. Bij dit onderwerp wordt op dit moment up-coming modemerk Rodarte aangehaald.
Waarom de Italiaanse Vogue deze drie onderwerpen apart presenteert is niet duidelijk. Het medium lijkt er echter mee in te willen springen op de huidige veranderingen in de modewereld waarin zaken als discriminatie en chronisch ondergewicht vaker aan de kaak gesteld worden.
New York Magazine lijkt de nieuwe weg vooralsnog niet erg te steunen. Op de nieuwe indeling van de site reageert het medium althans met sarcasme: “Interessant genoeg zijn er nu drie secties. Want deze zaken moeten apart behandeld worden. Zo blijkt.”
(Bron)

En als je nou een dikke, zwarte, getalenteerde vrouw bent?
'Dik' is hier waarschijnlijk een bescheiden maatje 40, misschien zelfs wel 42. Maar sommige hippe modellen hebben tegenwoordig een krap maatje 32 (vroeger was je met die maat aangewezen op kinderkleding). Die doorschijnende skeletjes vind ik vooral erg lelijk, in wat voor kleding ook.
Discriminerende jongen GeenStijl opgepakt

UTRECHT - Een 17-jarige jongen uit Utrecht is aangehouden wegens kwetsende uitspraken over joden, die hij deed in een filmpje op de website GeenStijl.
Dat maakte de politie donderdag bekend. De jongen van Marokkaanse komaf is eind januari geïnterviewd door GeenStijl. Hij zei onder meer dat 'joden uitgeroeid moeten worden' en dat hij 'mensen met een keppeltje wilde prikken'. Joden en Israëliërs zouden volgens hem de Palestijnen ruïneren.
Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) deed aangifte van discriminatie. De uitspraken zouden volgens het centrum kunnen leiden tot extra polarisatie in de samenleving.
Wijkagenten in Utrecht herkenden de jongen op het filmpje. De politie heeft hem dinsdag aangehouden en proces-verbaal opgemaakt. Het Openbaar Ministerie onderzoekt of tot vervolging kan worden overgegaan.
(Bron)
Explosieve chemicaliën in schuur

WAPENVELD - De politie heeft woensdag in een schuur in het Gelderse Wapenveld chemicaliën aangetroffen die samengevoegd een explosie kunnen veroorzaken.
De politie vond de stoffen toen zij een 25-jarige man wilde aanhouden in verband met een vuurwerkbom die op nieuwjaarsdag afging in Wapenveld.
Na de ontdekking schakelde de politie het Explosieven Opruimings Commando (EOC) in. De woning bij de schuur en naastgelegen huizen werden ontruimd.
De brandweer en de ambulancedienst waren uit voorzorg aanwezig. De stoffen werden in beslag genomen. Het is onduidelijk wat de verdachte ermee van plan was, aldus de politie. Het ging niet om grote hoeveelheden.
De 25-jarige is voor verhoor en nader onderzoek aangehouden. De vuurwerkbom van 1 januari richtte volgens de politie grote schade aan.
(Bron)

Ik denk dat het gemiddelde keukenkastje ook gevaarlijke combinaties van stoffen bevat. Maar de gemiddelde keukenkasteigenaar knutselt er niet mee.
Dakloze woont een jaar in lift

SKOPJE - Een dakloze Macedoniër heeft meer dan een jaar in een kapotte lift in een winkelcentrum gewoond.
Dat meldde een lokale krant in Macedonië donderdag. De 48-jarige vrouw wordt nu verbannen uit 'haar' lift, nadat het winkelcentrum aangifte had gedaan.
De vrouw werkte als schoonmaakster in het complex. Ze raakte dakloos nadat de woning die voor haar bestemd was, werd afgebroken en de stad voor haar geen vervangende woning kon vinden.
(Bron)
'Grizzlyberen duiken op in leefgebied ijsberen'

AMSTERDAM – Grizzlyberen worden steeds vaker waargenomen in het leefgebied van ijsberen. Dat melden Amerikaanse wetenschappers in een nieuwe studie.
De onderzoekers van City University of New York hielden bij hoe veel grizzlyberen er in de afgelopen decennia zijn gespot in Manitoba, een provincie van Canada waar normaal gesproken alleen ijsberen voorkomen.
Uit de studie blijkt dat er tot 1996 geen waarnemingen van grizzlyberen zijn geregistreerd. Daarna nam het aantal meldingen echter snel toe.
Tussen 1996 en 2008 werden er negen grizzlyberen gezien in het gebied. En alleen in 2009 werden er drie van de dieren waargenomen in Manitoba.
De gegevens zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Canadian Field-Naturalist. De grizzlyberen werden in bijna alle gevallen waargenomen vanuit helikopters.
Volgens de onderzoekers wordt de kans steeds groter dat ijsberen en grizzlyberen elkaar ontmoeten in het gebied. Dat kan gevaar opleveren voor ijsbeerjongen, omdat zij worden geboren in het hol waarin hun moeder overwintert.
“Grizzyberen zullen mogelijk hun winterslaap houden in schuilplaatsen van ijsberen”,verklaart hoofdonderzoeker Linda Gormezano op BBC News.“De dieren zullen dan mogelijk tegelijkertijd met de ijsberen uit hun winterslaap komen en vervolgens de ijsbeerjongen doden."
Maar ook de kans op kruisingen tussen de twee diersoorten wordt groter naarmate meer grizzlyberen naar Manitoba trekken. Tot nu toe komen kruising tussen grizzly’s en ijsberen vooral voor in dierentuinen. Maar in 2006 werd er in Canada ook een in het wild levende ‘ijsgrizzly’ geschoten door een jager.
(Bron)
Tien graden, de zon is wel weer verdwenen achter de wolken, maar toch.
De ganzen vliegen nu weer pal noord.
Acht graden, ook al waait het redelijk, het voelt toch prettig aan.
De groenlingen zwermen om de kronkelwilg om de pluizebollen van de clematis leeg te snaaien alsof het heel erg winter is, de vinken slaan alsof het heel erg lente is.
En de speenkruidblaadjes komen weer tevoorschijn, later dan vorig jaar. Nu nog even wachten op die gele sterretjes en hopen dat ze zich weer uitgebreid hebben in de tuin :-)

woensdag, februari 24, 2010

Rouvoet doet geen homo-emancipatie

DEN HAAG - Demissionair staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) neemt het pakket van de afgezwaaide PvdA'er Ronald Plasterk over. Dat betekent dat ze zich de komende tijd ook onder meer bezighoudt met homo-emancipatie.
Volgens Van Bijsterveldt heeft Plasterk ''enorme stappen gezet'' op dat gebied. ''Die erfenis zal ik goed borgen'', zei de CDA-bewindsvrouw woensdag.
Ze had daarvoor met demissionair minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin), die voorlopig ook verantwoordelijk is voor het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, gesproken over de verdeling van de portefeuilles die Plasterk en zijn partijgenote Sharon Dijksma na hun ontslag hebben achtergelaten.
Daarbij is volgens Van Bijsterveldt en Rouvoet, die het pakket van Dijksma overneemt, gekeken naar verwantschap met hun huidige pakketten. Dat vonden zij de meest logische en duidelijke verdeling.
Van Bijsterveldt zal zich vooral op onderwijs richten. Maar ze zal ook veel kijken naar cultuur en media. ''Op dat gebied zal ik minister Plasterk nooit kunnen evenaren. Ik heb minder tijd dan hij had en ook geen hoed'', zei ze.
Van Bijsterveldt zal ook veel aandacht schenken aan het onderwerp 'vrouwen aan de top'.
Vooral GroenLinks noemde het voorafgaande aan de portefeuilleverdeling schandalig dat Rouvoet (ChristenUnie) wel OCW erbij neemt, maar zich niet wil inzetten voor homo-emancipatie. Rouvoet nam daar afstand van. ''Er liggen geen taboes of claims'', zei hij bij RTLZ.
Rouvoet liet in het midden of er onder zijn verantwoordelijkheid weer een boot van het ministerie van OCW meevaart in de Gay Pride.
''Er zijn belangrijker onderwerpen op dit moment om mij druk mee bezig te houden dan de vraag of een boot wel of niet gaat varen, met permissie'', zei hij.
Het feit dat niet minister Rouvoet, maar staatssecretaris Marja van Bijsterveldt het pakket homo-emancipatie heeft overgenomen van de afgetreden PvdA-minister Ronald Plasterk, heeft woensdag tot afkeurende reacties geleid in de homogemeenschap.
D66 wil zelfs dat Rouvoet in de Tweede Kamer uitlegt waarom hij de portefeuille niet onder zijn hoede heeft genomen.
''Het lijkt er toch op dat Rouvoet geen zin heeft zich te branden aan dit voor de ChristenUnie toch gevoelige onderwerp'', stelde voorzitter Frank van Dalen van organisatie ProGay. Als voorzitter van het COC was Van Dalen er vier jaar geleden medeverantwoordelijk voor dat homo-emancipatie voor het eerst als specifiek onderdeel van het kabinetsbeleid werd benoemd.
''De ChristenUnie heeft zich toen ook aan de afspraken geconformeerd. Het is een zwaktebod dat de portefeuille nu van een minister naar een staatssecretaris gaat.''
Ook hoofdredacteur Henk Krol van de GayKrant noemt de benoeming van Van Bijsterveldt ''een teken aan de wand. Wij hebben van bronnen uit Den Haag vernomen dat Rouvoet zijn vingers niet aan dit pakket wil branden, dat bij zijn achterban heel lastig ligt.''
Stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch, die binnen de moslimgemeenschap een lans wil breken voor tolerantie tegenover homo's, noemt het ''ongelooflijk'' dat Rouvoet de portefeuille niet zelf heeft genomen.
''Het is een slecht voorbeeld voor de Nederlandse jeugd die hij wél in zijn pakket heeft om weg te lopen van elementaire rechten voor alle mensen'', stelt Marcouch. ''Het maakt niet uit of dat nou homo's, joden of christenen zijn.''
(Bron)

Ongelooflijk. En maar zaniken over moslims die anti-homo zijn...
Vrijspraak voor laserstraal op Awacs

AMSTERDAM - De man die met een laser op Awacs-vliegtuigen zou hebben geschenen om ze te laten verongelukken, is woensdag vrijgesproken.
De rechtbank in Maastricht acht niet bewezen dat de man bewust meerdere keren de laserstraal op de vliegtuigen heeft gericht met als doel de Awacs te laten neerstorten of bemanningsleden zwaar lichamelijk letsel toe te brengen.
De rechter komt tot deze conclusie omdat niet duidelijk is geworden wat de intensiteit, het bereik en het effect van de gebruikte laser is. Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden vier jaar cel tegen de de 55-jarige Eduard D. uit Schinveld geëist.
Het OM beschuldigde de man ervan met een zelfgebouwd laserapparaat zes keer te hebben geprobeerd een Awacs te laten verongelukken.
De verdachte hinderde de toestellen, die landen en vertrekken van de Navo-basis in Geilenkirchen, toen ze boven Schinveld vlogen. Het beschijnen met de laser had kunnen leiden tot gevaarlijke situaties tijdens 'de kritische momenten' van een vlucht, het landen en opstijgen, zo stelt het OM.
De bemanningsleden werden door de laserstraal afgeleid, verblind en soms was sprake van paniek in de cockpit. De radarvliegtuigen veroorzaken veel geluidsoverlast in de regio.
(Bron)
'Lingeriemodel leidt internationaal drugskartel'

AMSTERDAM – Het voormalige lingeriemodel Angie Sanselmente Valencia (30) wordt verdacht van het leiden van een drugskartel. De organisatie zou bij wijze van dekmantel bovendien uit alleen maar mooie vrouwen bestaan.
Helemaal waterdicht bleek dat idee alleen niet: een internationaal opsporingsbevel is inmiddels tegen Angie Sanselmente Valencia uitgevaardigd. Daarvan maakten verschillende media dinsdag melding.
Sanselmente Valencia, die onder meer werd uitgeroepen tot Colombia's Queen of Coffee (2000), zou voor haar illegale praktijken alleen gebruik maken van mooie meiden. Als 'gezichten van onschuld' zouden zij de drugs 'zonder argwaan te wekken' vervoeren tussen Noord-Amerika en Europa.
Van veel van de deelnemende jonge vrouwen wordt gedacht dat zij zelf ook (lingerie)modellen zijn. De meisjes zouden 1300 pond per transport gekregen hebben.
Een 21-jarige die betrapt werd met 55 kilo cocaïne leidde uiteindelijk tot de ontmaskering van Sanselmente Valencia.
Het motief Sanselmente Valencia zou niet alleen financieel geweest zijn, maar ook relationeel. De ex van de sexy Colombiaanse zou de Mexicaanse drugsbaron ‘Het Monster’ zijn. Ze zou zijn imperium hebben willen aftroeven met die van haar.
(Bron)
'Van Rompuy heeft charisma van een dweil'

BRUSSEL - EU-president Herman Van Rompuy heeft woensdag bij zijn eerste optreden in het Europees Parlement harde kritiek gekregen van de Britse Europarlementariër Nigel Farage.
''U hebt het charisma van een dweil en het uiterlijk van een bankbediende'', beet Farage Van Rompuy toe.
Farage, die lid is van de eurosceptische fractie Europa van Vrijheid en Democratie (waartoe ook de SGP behoort), noemde Van Rompuy ''de sluipmoordenaar van de Europese democratie en de nationale staten. Misschien is dat omdat u uit België komt, wat niet eens een echt land is.''
De Brit werd terechtgewezen door parlementsvoorzitter Jerzy Buzek. Die betitelde de persoonlijke beledigingen aan het adres van Van Rompuy als ''ontoelaatbaar''.
De EU-president praatte het Europarlement woensdag bij over de informele EU-top van twee weken terug, die vooral in het teken stond van de financiële crisis in Griekenland.
Eigenlijk hoeft hij dat alleen te doen na formele toppen, maar de Belg wilde duidelijk maken dat hij prijs stelt op een goede samenwerking met het Europees Parlement.
(Bron)

Je snapt niet wat een club die strijdt voor terugtrekking van de UK uit de EU in het Europees parlement doet. Maar dat Farage lomp doet, is niets nieuws.
'Trots-kandidaat gewipt na Twitter-uitspraken'

AMSTERDAM – Trots op Nederland-kandidaat in Alphen aan de Rijn, Wim Schouten, is uit de partij getrapt na uitlatingen op Twitter die door de partij als rechts-extremistisch zijn beoordeeld.
Dat schrijft Omroep West. Schouten zei op Twitter onder andere: 'Allochtonen en oude rooie socialisten gooien Nederlandse waarden en normen veel te makkelijk door de gootsteen! Dit moet stoppen!'.
Ook was te lezen: "Dubbel paspoort houdende criminelen moet je altijd extra in de gaten houden. Vaak vluchten ze naar hun vaderland!"
Trots op Nederland neemt afstand van de uitspraken van Schouten. Volgens de partij zijn de kandidaten wel gecheckt voordat ze op de kieslijst terecht kwamen, maar is Schouten er tussendoor geglipt.
Omdat de kieslijsten al vast liggen kan Schouten niet meer van de lijst worden verwijderd. Wel is er met hem afgesproken dat hij, wanneer hij toch gekozen wordt, niet in de gemeenteraad gaat.
(Bron)

Hij kan zo door naar de PVV, daar zijn dit erg bescheiden uitspraken.
Hoge boetes voor aspergeteelster

AMSTERDAM - De eigenares van de beruchte aspergestekerij in Someren moet twee boetes van in totaal 283.800 euro betalen aan de minister van Sociale Zaken.
Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald in twee zaken die de vrouw had aangespannen tegen de boetes.
Met de uitspraak bevestigt de Raad van State twee eerdere uitspraken van de rechtbank in Den Bosch van mei vorig jaar. De vrouw kreeg de boetes opgelegd na controles op haar bedrijf in 2005 en 2006. Bij die controles werd destijds een groot aantal Polen aangetroffen die zonder de daarvoor benodigde vergunningen op haar aspergeveld aan het werk waren.
De aspergeteelster had voor de Raad van State aangevoerd dat haar bedrijf mogelijk failliet zou gaan als zij de boetes zou moeten betalen, maar de Raad van State gelooft dat niet. Daarbij heeft de vrouw ook onvoldoende informatie gegeven over haar financiële positie. Zij zei dat dit kwam doordat deze informatie door politie en justitie in beslag zijn genomen voor onderzoek.
Volgens de Raad van State had zij de stukken echter voordat die in beslag waren genomen al kunnen indienen. Het risico dat ze er geen beschikking meer over zou hebben voor de behandeling van de aangespannen zaken heeft zij zelf genomen, vindt de Raad van State. "De gevolgen daarvan komen voor haar rekening." Tegen de uitspraak van de Raad van State is geen beroep mogelijk.
De aspergestekerij is al vaak in opspraak gekomen. De aspergeteelster werd in januari nog aangehouden op verdenking van mensenhandel. De uitspraken van de Raad van State van woensdag hebben daar geen betrekking op. Ook werden er vorig jaar vijftig Roemenen onder erbarmelijke omstandigheden aangetroffen bij het bedrijf.
(Bron)
Ook de krokussprieten staan al vrolijk boven de grond, en de eerste katjes zitten al in de wilgentop.
Tom kwam na uren uit de slaapkamer, liep naar z'n brokjes en at wat. Daarna racete hij naar het raam en maakte zich uit de voeten.
Een tijd later kwam ie terug, en zowaar: hij durfde rond te lopen over de lege vloer. Met hele grote ogen en bijna net zo hard mauwend als z'n zusje eerder. Snuffelend en draaiend en naar mij kijkend: wat was hier nou gebeurd?
Hij zal wel wennen.

dinsdag, februari 23, 2010

Sneu.
Rebellen en regering Sudan tekenen akkoord

DOHA - De grootste rebellenbeweging van Sudan en de regering hebben dinsdag in Qatar hun handtekening gezet onder een wapenstilstand en een raamakkoord voor verdere onderhandelingen om tot een algehele vredesregeling te komen.
De regering zou bereid te zijn de macht te delen met de JEM (Rechtvaardigheids- en Gelijkheidsbeweging) uit de conflictregio Darfur. De wapenstilstand geldt vanaf woensdag.
Uit gelekte documenten zou blijken dat Sudan de rebellenbeweging regeringsposten heeft aangeboden. JEM-leider Khalil Ibrahim was voor het begin van het conflict in het noordoostelijke Darfur minister in de Sudanese regering.
Hij zou de druk op de regering hebben opgevoerd om de verkiezingen uit te stellen, zodat hij zich kandidaat kan stellen. Mogelijk kiest de JEM er echter voor om oppositie te voeren.
Ook zou in het raamakkoord staan dat de relatief goed bewapende strijders van de JEM in het Sudanese leger worden opgenomen.
In Darfur woedt sinds 2003 een burgeroorlog. Het conflict ontstond toen rebellen een opstand tegen de regering in Khartoem begonnen. De overheid nam wraak.
Door de Sudanese regering gesteunde Arabische milities brandden dorp na dorp van Afrikaanse stammen plat en verjoegen, mishandelden, verkrachtten en doodden inwoners.
Ruim 300.000 mensen zijn omgekomen en twee miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen. Sudanese president Omar Hassan al-Bashir is door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag aangeklaagd voor oorlogsmisdaden.
De Sudanese leider, die in 1989 via een militaire staatsgreep aan de macht kwam, houdt het dodental echter op 10.000.
Maandag noemde Bashir het tekenen van het raamakkoord ''het begin van het einde van de oorlog in Darfur''. Volgens waarnemers wil de president graag een vredesakkoord sluiten met de rebellen voor de verkiezingen van 11 april, de eerste meerpartijenverkiezingen in 24 jaar.
Andere rebellengroepen weigeren echter te onderhandelen met de regering. De Sudan Liberation Army (SLA) wil eerst een einde aan het geweld in het land voordat het bereid is te praten.
Naast Bashir en JEM-leider Ibrahim behoren de Tsjadische president Idriss Déby en gastheer Sheikh Hamad bin Khalifa al-Thani tot de ondertekenaars. Bashir kon veilig naar Qatar reizen, omdat dat land geen lid is van het ICC en geen verplichting heeft Bashir te arresteren.
Het akkoord is een vervolg op een raamovereenkomst die zaterdag in Doha werd aangenomen. Bashir zei dat de akkoorden van Doha ''de eerste stap vormen voor het beëindigen van de crisis'' in de West-Sudanese regio Darfur.
''Dit wordt het jaar van een nieuw Sudan, stabiel, vreedzaam en verenigd Sudan'', aldus de president.
Gesprekken tussen JEM en Khartoem in gastland Qatar lagen al maanden stil. Maar sinds de onderlinge banden tussen Sudan en Tsjaad zijn aangetrokken zit er weer wat schot in de zaak.
Khartoem heeft buurland Tsjaad er altijd van beschuldigd de rebellen in Darfur te steunen, wat Tsjaad tegenspreekt. Ook in Tsjaad vinden binnenkort verkiezingen plaats.
(Bron)
Zweepslagen om urine in eten

DJEDDA - Een dienstmeisje in Saudi-Arabië heeft een onsmakelijke wraakactie tegen haar bazen duur moeten bekopen.
De krant Arab News meldde dinsdag dat ze is veroordeeld tot tweehonderd zweepslagen en een jaar gevangenisstraf omdat ze eten had vermengd met haar urine.
Het meisje deed dat omdat ze boos was over de slechte behandeling door haar werkgevers.
Hulpen in de huishouding worden vaak slecht behandeld in het strengislamitische Saudi-Arabië.
Ze komen doorgaans uit arme Zuidoost-Aziatische families en bij aankomst worden hun verblijfspapieren meestal ingenomen door hun werkgevers, waarna ze tegen een hongerloontje lange werkdagen maken. Fysiek en seksueel misbruik zijn geen uitzondering.
Internationale mensenrechtenorganisaties strijden al jaren tegen de uitbuiting van dienstmeisjes in Saudi-Arabië.
(Bron)
China verscherpt internetregels

AMSTERDAM - Het Chinese ministerie van industrie en informatietechnologie heeft de regels voor het gebruik van internet verscherpt. Het ministerie zei dinsdag dat privépersonen die een website willen beheren zich eerst in persoon bij de toezichthouder moeten melden.
In december werd de registratie van domeinnamen door privépersonen bevroren, nadat de staatsmedia hadden geklaagd dat de toezichthouder te weinig controleerde op pornografisch materiaal op de websites.
Het ministerie zei dat de bevriezing is opgeheven, maar dat toekomstige beheerders nu hun identiteitsbewijs en pasfoto moeten inleveren en in persoon moeten verschijnen bij de toezichthouder en bij vertegenwoordigers van internetproviders voordat hun website wordt geregistreerd.
China heeft de grootste online populatie van de wereld, ruim 384 miljoen internetters. De Chinese regering beheert het grootste controle- en filtersysteem ter wereld en blokkeert pornografische sites en sites die door de machthebbers in Beijing worden gezien als staatsondermijnend. Vorig jaar verdwenen 5400 mensen achter de tralies wegens online pornografie.
De nieuwe regels worden ingesteld op een moment dat de Chinese regering in gesprek is met Google of het bedrijf zijn activiteiten in de Volksrepubliek mag voortzetten. In januari verklaarde Google niet langer mee te willen werken aan de Chinese censuur. Wat de staat van de gesprekken is werd niet bekendgemaakt.
(Bron)
Tsjernobyl-ramp wordt verfilmd

KIEV - Een liefdesverhaal tegen de achtergrond van een kernramp. Dat is volgend jaar te zien in de bioscoop.
Op 26 april 2011, precies 25 jaar na de nucleaire ontploffing in het Oekraïense Tsjernobyl, gaat een film over de ramp in première. Dat meldden Oekraïense media dinsdag.
De film heeft als werktitel Etot Soebota (Die zaterdag) meegekregen. Bij de circa 3 miljoen euro kostende productie zijn bedrijven uit Oekraïne, Wit-Rusland, Rusland en Duitsland betrokken.
Op 26 april 1986 deed zich een grote explosie voor in een kernreactor in Tsjernobyl, in de toenmalige Sovjet-Unie. Radioactieve deeltjes verspreidden zich over grote delen van Europa.
De explosie zelf kostte 56 mensen het leven, maar sindsdien zijn minstens 14.000 mensen overleden aan door de straling veroorzaakte kanker, blijkt uit berekeningen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Het rampgebied is nog altijd zwaar vervuild en onbewoonbaar.
(Bron)

Al bijna 25 jaar geleden...
Duitser vindt 'bomcomputer' op straat

BERLIJN - Een Duitse voormalige voddenhandelaar heeft maandag in Berlijn in een computermonitor zeven handgranaten en vijf ontstekingen gevonden. Hij alarmeerde de politie, die de explosieven heeft veiliggesteld.
De 64-jarige man had de monitor enkele weken geleden aan de straat gevonden en mee naar zijn huis in de wijk Kreuzberg genomen. Toen hij maandag het beeldscherm wilde openen ontdekte hij de explosieve inhoud.
Het is niet duidelijk waar de granaten en ontstekingen vandaan komen, aldus de politie maandag. Er is een onderzoek ingesteld.
(Bron)
Verwarde man zaagt veertig bomen om

AMSTERDAM - Een verwarde Arnhemmer is maandagavond in Elst opgepakt omdat hij zonder toestemming veertig bomen had omgezaagd.
De 44-jarige man was op de Rijksweg Noord tot zijn actie gekomen.
De man maakte volgens de politie een verwarde indruk toen hij rond 18.00 uur werd aangehouden. Daarom is contact opgenomen met de geestelijke gezondheidszorg.
(Bron)
De thuiszorgdame is 3 uur geweest. De lage tafel is leeg op een stapel uitzoekpapieren na, een deel van de vloer is leeg, we hebben 7 vuilniszakken gevuld en ze is 4 keer naar de papierbak geweest, 2 boekenplanken gepoetst en 1 weer vol gezet. Ik krijg al bijna ruimtevrees ;-)
Tijger kwam net binnen, heeft een half uur rondgelopen, al mauwend, en inmiddels zit ze pontificaal (mauwend zodra ik naar haar kijk) bovenop de tafel. Al is dat natuurlijk helemaal geen compensatie voor het feit dat ze de kast niet meer in kan.
Tom kwam aanlopen, keek naar binnen, deinsde terug en zit nu te bibberen op de vensterbank: eng! Eng!
Ik ga intussen verder met de afwas (pff), uitzoekspullen, en wegbrengen van de vuilniszakken en de lege flessen. Kreeg nog een compliment: ze vond dat ik veel had afgewassen en goed dat ik eraan gedacht had kastje en lade te soppen voor ik die weer volmikte.
Ze vertelde ook dat ze regelmatig bij mensen kwam waar ze dan gewoon letterlijk direct achter de voordeur moest beginnen met uitgraven.
We hebben eerst koffie gedronken, en zijn toen gaan spitten bij de boekenkast, zodat ze daar een trapje neer kon zetten om aan de kast te beginnen, elke keer een paar plankjes: stoffen, soppen, drogen, indelen. Ik stofte de boeken af en gaf ze weer aan.
Daarna dus de tafel uitgemest, af en toe pauzeren, en overleggen wat we volgende week gaan doen: de andere tafel en wat daar allemaal vóór staat, en de badkamer.
Ik blijf het een topwijf vinden maar ze wordt een beetje verlegen als ik dat zeg ;-)
Ik zag nog maar één vrouwtjeseend. De rest is allemaal al verstopt. Over 30 dagen zullen overal weer pulletjes ronddobberen.
Tegelijkertijd kwamen er een paar groepen ganzen over, op weg naar het zuidwesten.

maandag, februari 22, 2010

Het fluitconcert tegen de schemering wordt steeds massaler, en voor het eerst hoor ik de merel weer uitgebreid meedoen.
Supporters ADO Den Haag gewond door lawinepijl

ROTTERDAM - Tijdens de wedstrijd Feyenoord-ADO Den Haag in de Kuip in Rotterdam is zondag een lawinepijl afgevuurd vanuit het vak met supporters van ADO Den Haag. De pijl kwam in het vak zelf tot ontploffing.
Daarbij is zeker een Haagse fan gewond geraakt. Dat meldde de politie maandag.
De politie hield zondag direct al twee 14-jarige Hagenaars aan, maar die bleken niks met de zaak te maken te hebben.
De politie zoekt verder naar de dader, die poging tot doodslag ten laste zal worden gelegd.
Door de ontploffing liepen verschillende Haagse supporters en politiemensen oorsuizingen op. Een 24-jarige man raakte gewond aan zijn oor en heeft waarschijnlijk gescheurde trommelvliezen.
Verder waren er in het ADO-vak nog twee gewonden. Een persoon had letsel aan zijn hand en een ander had een schouder uit de kom nadat hij in de commotie was gevallen.
Volgens een woordvoerster van de politie is nog niet helemaal duidelijk of deze twee gewonden een direct gevolg zijn van de afgeschoten pijl.
De perswoordvoerder van Feyenoord omschrijft de situatie: ''Vermoedelijk kwam de pijl in de gracht rondom het veld terecht en schoot daarna terug naar de fans uit Den Haag.’’
(Bron)
Binnenvaartschepen botsen frontaal bij Tiel

TIEL - Twee binnenvaartschepen zijn in de nacht van zondag op maandag op de Waal bij Tiel frontaal op elkaar gevaren. Dat maakte de politie maandagochtend bekend.
Er vielen geen gewonden, maar de schade was groot, meldde het Korps landelijke politiediensten (KLPD).
De aanvaring, waarvan de oorzaak nog niet bekend is, deed zich voor rond 01.00 uur.
Een schip was geladen met stookolie, de andere containers. De eerste voer vlak voor de aanvaring over een boei heen.
De ketting van de boei kwam in de schroef terecht, waardoor het schip onbestuurbaar raakte. Het vaartuig is met hulp van een ander binnenvaartschip naar de haven van IJzendoorn gevaren.
Het schip met de containers kon die haven op eigen kracht bereiken. Bij de aanvaring is geen stookolie vrijgekomen.
(Bron)
Ontsnapte oehoe terecht

GRONINGEN - Oehoe Pluim die vorige week ontsnapte uit het attractiepark Wonderwereld Zoo in Ter Apel, is terecht. Dat meldde het attractiepark maandag.
De Europese oehoe keerde zondagmiddag terug nadat hij ruim zeven dagen vermist was geweest.
De verzorgers vermoeden dat het dier flink heeft rondgezworven en uiteindelijk vanwege de honger is teruggekeerd.
Desondanks verkeert het dier in goede gezondheid. ''We zijn erg blij dat hij wonderwel de weg terug heeft gevonden'', aldus een medewerker van het park. ''Vooral de verzorgers zijn erg emotioneel.''
(Bron)
Verdachte pleegt zelfmoord bij aanhouding

WAALWIJK - Een 40-jarige man uit Waalwijk heeft zich maandagochtend kort voor zijn arrestatie door de politie van het leven beroofd. Een politiewoordvoerster heeft dat gemeld.
De man werd verdacht van de geruchtmakende schietpartij in Sprang-Capelle begin deze maand toen een 42-jarige fietsster schijnbaar willekeurig onder vuur werd genomen. De vrouw raakte ernstig gewond.
Volgens de woordvoerster was de politie al bij het huis van de Waalwijker toen hij zelfmoord pleegde. Over de wijze waarop dat gebeurde, doet de politie nog geen mededelingen.
De man was een 'zeer serieuze verdachte', aldus de politie. Nader onderzoek in het huis levert mogelijk meer aanwijzingen op voor zijn betrokkenheid bij het schietincident.
Over een motief tast de politie tot dusver nog in het duister. Verdachte en slachtoffer kenden elkaar niet.
De woning is afgezet. Omwonenden zijn met een brief geïnformeerd. Agenten houden een buurtonderzoek.
(Bron)
Raney baalt van startplek op 1500 meter

VANCOUVER - Veel schaatsers zouden er een moord voor willen doen om bij de Olympische Winterspelen aan de start te verschijnen.
De Amerikaanse rijdster Catherine Raney denkt er blijkbaar anders over. Zij merkte één dag voor de start van de 1500 meter dat ze op de startlijst stond en daar had ze duidelijk niet op gerekend.
''Verrassing. Ik moet morgen schaatsen op de 1500 meter. Niet gepland, maar ik doe mijn best'', schreef ze zaterdag op haar Twittersite.
Een dag later stond ze met enige tegenzin op het olympisch ijs. ''Ik had kaartjes voor de ijshockeywedstrijd Verenigde Staten tegen Canada. Heel jammer dat ik die wedstrijd mis.''
(Bron)
'Sekscruises vinden gretiger aftrek'

AMSTERDAM – Erotisch vertier op zee blijkt in populariteit toe te nemen. Steeds meer gerenommeerde cruisemaatschappijen proberen klandizie althans in toenemende mate te verleiden met allerhande ‘love boats’.
Zo zijn er al tripjes speciaal voor cougars (oudere vrouwen die het graag aanleggen met veel jongere mannen) en cruisevakanties exclusief voor swingers, aldus de Telegraaf maandag.
Carnival Cruise Lines (CCL), de eerste aanbieder van dergelijke reizen, is in middels gestopt met het aanbieden van de ‘cougar-vakanties’. Niet vanwege tegenvallende omzetresultaten maar vanwege de bak kritiek die de maatschappij ontving naar aanleiding van het initiatief.
Het gat dat CCL achterliet is echter ook alweer gedicht. Concurrent van CCL, Royal Carribean, komt dit jaar namelijk met een cougartrip en ook Norwegian Cruise Line biedt vanaf dit jaar een dergelijke vakantie aan.
CCL mag de 'cougars' dan voortaan overslaan, het blijft de cruise voor swingers wel aanbieden. Dit betreft een driedaagse tocht door de wateren van de Bahama’s waarbij passagiers niet alleen van de zon en de zee kunnen genieten maar ook van erotische shows en -zwembadparty’s. Bovendien vinden er orgasme-, massage- en sm-seminars plaats.
Overigens merken de Nederlandse reisbureaus nog altijd weinig van de trend waar de krant melding van maakt. Maar, zo laat een medewerker van een bureau weten, de balie van een reisbureau is nu niet bepaald een plek waar je open en bloot vertelt dat je een swingerscruise wil maken.
Dergelijke vakanties zouden dan ook met name bij de cruiseaanbieders zelf geboekt worden.
(Bron)

Leuke kop ook.
Dutje werkt beter dan dubbel espresso

AMSTERDAM – Wie een drukke werkdag voor de boeg heeft doet er goed aan in ieder geval een minuutje of twintig vrij te houden voor een dutje. Het zou het prestatievermogen aanzienlijk verbeteren, beter nog dan een dubbele espresso dat kan.
“Ons onderzoek was er onder meer op gericht uit te zoeken of een dutje dezelfde voordelen heeft als een volledige nachtrust”, vertelt onderzoekster Sara Mednick, verbonden aan de University of California, over de studie. “Daarvoor hebben we verschillende tests gedaan, waaronder een visuele leerproef. Deze toonde aan dat een middagslaapje van anderhalf uur diezelfde voordelen inderdaad heeft.”
Niet iedereen heeft overdag echter zomaar tijd om er 90 minuten tussenuit te knijpen en menigeen zoekt zijn of haar heil dan liever in een sterke kop koffie. Echter, laat Mednick weten aan AFP, een schoonheidsslaapje van een minuut of twintig werkt al beter dan een dubbele espresso.
“Maar voor sommige taken, zoals zaken die te maken hebben met het zintuigelijk geheugen, geldt dat cafeïne net zo goed werkt”, aldus de onderzoekster.
Tegen dat relatief kleine voordeel van de koffiesoort staat echter onmiddellijk een nadeel: opdrachten waarbij de hippocampus betrokken is, die onder meer van invloed is op het werkgeheugen, worden met een dosis cafeïne achter de kiezen namelijk juist slechter uitgevoerd.
“Bij dergelijke taken neemt het geheugen na cafeïne-inname inderdaad af”, bevestigt Mednick.
Het onderzoek van Mednick en haar collega’s is inmiddels gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Association for the Advancement of Science.
(Bron)
CDA wil allochtone crimineel harder aanpakken

DEN HAAG - Het CDA wil dat allochtone jongeren die strafbare feiten begaan, bijvoorbeeld vrouwen uitmaken voor hoer en ze openlijk bedreigen, harder worden aangepakt.
De partij zou graag zien dat de zogenoemde strafdienstplicht wordt ingevoerd, zei Tweede Kamerlid Sybrand van Haersma Buma maandag.
Bij de strafdienstplicht krijgen jongeren een straf opgelegd die ze na schooltijd moeten uitvoeren.
In speciale opvoedinstituten moet hun, in een strakke structuur, worden bijgebracht hoe ze zich dienen te gedragen.
Het CDA wil ervan af dat de straf voor jongeren zich nu vaak beperkt tot een taakstraf, zoals papierprikken. De partij vindt dat er ook sprake moet zijn van detentie.
Ook pleit het CDA ervoor dat iemand die over de schreef is gegaan, direct een paar dagen in bewaring komt en dus niet kort na een delict alweer op straat loopt.
Verder moet de school worden betrokken bij een plan van aanpak. Het pleidooi voor de hardere aanpak van criminele allochtone jongeren maakt onderdeel uit van een bredere visie op vraagstukken van integratie, die het CDA presenteerde.
In bredere zin wil het CDA dat er meer eisen komen rond de inburgering van nieuwkomers. Een belangrijk onderdeel daarvan is de taal.
Verder wil de partij strenger zijn bij het toelaten van nieuwkomers. Iemand die nuttig kan zijn voor de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld een ict-specialist, is welkom.
Maar huwelijksmigratie, waarbij vrouwen uit Marokko naar Nederland komen, moet beperkt worden. Het CDA wil de toestroom van nieuwkomers in algemene zin beperken door meer te kijken naar opvang van asielzoekers in hun eigen regio.
Volgens Van Haersma Buma is het momenteel nog zo dat nieuwkomers zich te veel richten op het eigen land. ''Je ziet dat bijvoorbeeld aan de grote aantallen tv-schotels. Op termijn kun je daar geen samenleving op bouwen'', aldus het Kamerlid.
Het CDA ziet liever dat de allochtonen zich meer richten op de Nederlandse samenleving. Ook propageert de partij ook dat vaker symbolen moeten worden gebruikt.
Zo herhaalde hij dat op elk overheidsgebouw de Nederlandse en Europese vlag zou moeten hangen.
Van Haersma Buma zei dat de opkomende populariteit van Geert Wilders en diens visie op integratie geen rol heeft gespeeld bij de bepaling van de eigen standpunten.
(Bron)

Sja, die laatste zin hè.
'NS klopt toeristen geld uit zak'

AMSTERDAM - De Nederlandse Spoorwegen kloppen toeristen die van Schiphol naar Amsterdam reizen miljoenen uit de zak. De automaten van de NS bieden de reizigers standaard een eersteklaskaartje aan.
Dat schrijft het Haarlems Dagblad maandag. De Consumentenbond laat weten de NS hier al eens op te hebben aangesproken en gaat dit opnieuw doen.
Per dag reizen volgens de krant gemiddeld vijfduizend toeristen van Schiphol naar Amsterdam. Op het welkomstscherm van de automaten staat een foto van een Amsterdamse gracht met de uitnodiging een 'comfort class' kaartje naar Amsterdam te kopen. Wie hiervoor kiest, koopt een eersteklaskaartje.
Reizen met de tweede klas kan ook, door via een paar stappen in het menu een kaartje uit te kiezen. "De gemakkelijkste weg moet ook de meest gebruikelijke weg zijn", vindt een woordvoerder van de Consumentenbond, die erop wijst dat de overgrote meerderheid in Nederland tweede klas reist.
Veel toeristen die op Schiphol landen kopen een kaartje via de korte weg van de automaat en betalen zo 6,50 euro voor de eerste klas in plaats van 3,80 euro voor de tweede klas. Door het grote aantal toeristen levert dit de NS miljoenen op.
In de krant stelt de NS dat de toeristen zelf eerste klas willen reizen, omdat ze vaak veel ruimte nodig hebben vanwege de koffers die ze bij zich hebben. De ervaring van het Amsterdam Toerisme & Congres Bureau is echter dat toeristen met veel koffers liever met de taxi reizen. "Wij verkopen hier alleen tweedeklaskaartjes, naar eerste klas wordt nooit gevraagd", zegt een woordvoerder.
(Bron)
11,7 graden in het zuiden van Limburg. We komen er wel.

zondag, februari 21, 2010

Dronken kapitein verstopt zich voor politie

TERNEUZEN - De waterpolitie heeft zondag een 41-jarige Russische kapitein van een kustvaarder aangehouden. De man bleek een flinke hoeveelheid alcohol genuttigd te hebben.
De kapitein wilde tijdens het schutten in de sluizen van Terneuzen niet op de brug verschijnen ondanks verzoeken hiertoe van een loods. Die schakelde de politie in, meldde het Korps landelijke politiediensten.
De coaster was onderweg van Dublin naar Gent. Het schip had vijf bemanningsleden aan boord.
De stuurman stond aan het roer, maar de kapitein hield zich schuil in zijn hut. Uit een blaastest bleek dat de man drie keer meer had gedronken dan toegestaan.
De rederij heeft de in Tallinn in Estland woonachtige Rus direct ontslagen. Nadat een andere kapitein was komen opdraven, kon het schip zijn tocht voorzetten. De Rus moet in april voor de rechter verschijnen.
(Bron)
Hardleerse drankrijders zijn rijbewijs kwijt

ERMELO - De politie is zaterdagavond en -nacht in Ermelo druk geweest met twee hardleerse drankrijders. Beide automobilisten, (23 en 32, beiden uit Ermelo) raakten hun rijbewijs kwijt voor rijden onder invloed.
Uiteindelijk heeft de politie ook de bestelauto waarin ze reden in beslag genomen.
Agenten zagen rond elf uur 's avonds een bestelauto door een rood verkeerslicht rijden. Toen de 23-jarige man, die op dat moment reed, daarop werd aangesproken bleek hij te veel te hebben gedronken. Zijn rijbewijs werd direct ingenomen.
Anderhalf uur later zagen dezelfde agenten dezelfde auto door het centrum van Ermelo rijden, nu bestuurd door de 32-jarige man van wie de wagen is.
Ook hij bleek te diep in het glaasje te hebben gekeken. De man kreeg een rijverbod en ook zijn rijbewijs werd ingevorderd.
Tot verbazing van de agenten zagen ze de auto iets na half vier opnieuw rijden, weer bestuurd door de 32-jarige eigenaar. Toen hij opnieuw werd aangehouden bleek hij nog steeds onder invloed.
De agenten namen toen ook zijn bestelwagen in beslag.
(Bron)
Complete parkeerautomaat gestolen

VLISSINGEN - Onbekenden zijn er in de nacht van zaterdag op zondag in Vlissingen met een parkeerautomaat vandoor gegaan, maakte de politie zondag bekend.
De automaat stond aan het Stadhuisplein. Het apparaat is in z'n geheel van de grondplaat afgebroken en meegenomen.
Volgens de politie zat er een onbekende hoeveelheid parkeergeld in de automaat. Het ding zelf is enkele duizenden euro's waard.
(Bron)
Vrouw verkracht in eigen woning

AMSTERDAM - Een 43-jarige vrouw uit Enschede is zondagochtend ernstig mishandeld en verkracht in haar woning. Het slachtoffer raakte ernstig gewond en is naar een ziekenhuis vervoerd. Na behandeling mocht ze het ziekenhuis weer verlaten.
Een blanke, Nederlandssprekende jongeman bedreigde, sloeg en verkrachtte de vrouw in de woning aan de Paulus Potterstraat in de wijk Stadsveld, meldt de Twentse politie.
De dader drong de woning rond 06.00 uur binnen via de achterkant. De politie is een groot onderzoek gestart en is op zoek naar mensen die iets hebben gezien.
(Bron)
Steward weg na ruzie om naam Perzische Golf

TEHERAN - Iran heeft een Griekse steward het land uitgezet nadat hij tijdens een binnenlandse vlucht met passagiers ruzie had gemaakt over de naam van de Perzische Golf. Dit heeft het Iraanse persbureau Fars zondag gemeld.
Passagiers hadden geklaagd dat de Perzische Golf op een monitor in het vliegtuig werd aangeduid als Arabische Golf. Daarop kwam het tot een ruzie waarbij de Griek dreigde de passagiers te 'arresteren'.
De Perzische Golf ligt tussen het Arabische schiereiland en Iran, het voormalige Perzië.
Daarom wordt hij dan ook bijvoorbeeld in de Franstalige wereld politiek correct aangeduid als 'Arabisch-Perzische Golf'. Maar Iran staat erop dat de zeearm Perzische Golf moet heten.
Iraanse luchtvaartmaatschappijen huren soms buitenlandse vliegtuigen met bemanning in voor binnenlandse vluchten. Volgens minister van Verkeer Hamid Behbaha mag de hele bemanning van de 'Arabische-Golfvlucht' niet meer werken in Iran.
Ook waarschuwde de bewindsman Arabische luchtvaartmaatschappijen dat zij de 'juiste' naam moeten gebruiken als zij over Iraans grondgebied vliegen: ''Als jullie de verkeerde term gebruiken, zal het jullie onmogelijk worden gemaakt om te vliegen.''
De Islamitische Solidariteitssportfederatie, die zetelt in het Saudische Riyad, gelastte in januari een sportcompetitie af die in Teheran zou worden gehouden.
Daartoe werd besloten omdat Teheran de term Perzische Golf wilde gebruiken op de medailles.
(Bron)
Hulpvaardige Belg beroofd

WEERT - Een 37-jarige Belg is zaterdagavond in Weert beroofd van gsm en laptop, toen hij hulp bood aan enkele mannen met 'autopech'. Dat maakte de politie zondag bekend.
De Belg zag langs de Kempenweg een man om hulp zwaaien bij een auto met geopende motorkap.
De Belgische bestuurder stopte en stapte uit om te helpen, waarop nog twee mannen uit de zogenaamd gestrande auto stapten. De Belg leende zijn gsm zodat de mannen een vriend konden bellen.
Twee mannen liepen met hem naar zijn auto, waar hij een startkabel uit de kofferbak pakte. Op dat moment griste één van de twee mannen drie tassen uit de auto van de Belg, waaronder een met een laptop. Hij rende ermee terug naar zijn eigen auto en gooide onderwijl de motorkap dicht.
Het slachtoffer werd vervolgens bedreigd, waarna ook de andere twee in hun auto sprongen en met buit verdwenen richting Budel of België.
(Bron)
Aanhouding voor diefstal ambulance

AMSTERDAM - De politie in het Brabantse Reusel heeft vrijdag een man aangehouden voor het stelen van een ambulance. De 19-jarige man uit Bladel zou er een maand eerder met de ziekenwagen vandoor zijn gegaan.
De verdachte zat de afgelopen tijd in het buitenland en kon daarom nu pas worden ingerekend, meldt de politie.
Ambulancebroeders hadden het voertuig op 11 januari met draaiende motor laten staan aan de Bakkerstraat in Reusel. Ze hoopten bij terugkomst weer snel weg te kunnen rijden.
Toen ze terugkeerden was de ambulance echter verdwenen. De wagen werd teruggevonden op de markt in Bladel.
Het motief van de ambulancedief is niet bekend.
(Bron)
Nu ga ik toch bijna geloven dat ik gek aan het worden ben. Een vertrouwd geluid, dat al lang niet meer te horen was: de ijsboer komt langs.
En even iets in de herhaling...

vrijdag 18 april 18, 2003

Even jatten van de Terzijdes in Vrij Nederland:

- Kan Teleac niet komen met een cursus regeren?
- Kiezer: 'Je kunt niet stemmen, blanco stemmen, ongeldig stemmen, geldig stemmen, en nu ook vergeefs stemmen.'
- Uw man begrijpt u heel goed als u hem verwijt dat hij weer eens vervelend zit te janpeteren
- Haagse flopjes
De halve afwas weggewerkt. Ter voorkoming van gejuich: de gootsteen staat vol met een volgende lading, de helft van het aanrecht en het hele fornuis nog decimeters hoog volgestapeld met kopjes, glazen, pannen, schalen, vazen en daarnaast zwerft er nog van alles her en der in huis (denk aan borden, kopjes, bestek).
Tijger is boos omdat de plank waar ze meestal op springt om in de kast te komen, ineens vol staat met borden en schaaltjes, en natuurlijk ook omdat ik steeds in de keuken ben en er maar niks te snaaien komt ;-)
Wel heel erg eng als je alles eens begint af te wassen, en je genadeloos geconfronteerd wordt met de gevolgen van de tactiek 'borden (etc) kwijt, dan maar weer es nieuwe kopen'.
En zie je wel dat ik vazen heb! Ze zwierven gewoon onder de zooi omdat ik ze niet vaak gebruik. Twee stonden er altijd voor de grijp, nu staan er nog 4 in het sop.
En oh ja, die magnetronschaaltjes die ik al zolang kwijt was, gewoon in de kast waar ik eigenlijk niet meer in durfde te kijken (met schone kopjes, glazen, een pan, schalen...).
Ik vrees toch dat ik servies en bestek voor minstens een tienpersoonshuishouding heb.
Zowel de kool- als de pimpelmezen vinden dat het lente wordt. Met als gevolg veel driftig geknetter, getik en getjuut in de tuin, en heftige vechtpartijen waarbij de veren in het rond vliegen.
Als je een pimpelmees een koolmees ziet aanvallen, lijkt zo'n pimpeltje wel erg klein - maar de koolmees gaf als eerste op.
Als je vier kabinetten hebt geleid en geen ervan heeft het einde gehaald (nou ja, eentje, min of meer). Waarom wil je partij jou dan nog steeds als lijsttrekker? 'Het was hullie schuld!'?
Zeker 32 doden op Madeira door noodweer

AMSTERDAM - Op het Portugese eiland Madeira zijn zaterdag als gevolg van noodweer zeker 32 mensen om het leven gekomen. Dat maakte de Portugese vicepresident van het eiland, Joao Cunha e Silva, bekend.
De regering overweegt de noodtoestand op Madeira uit te roepen en om hulp te vragen bij de Europese Unie.
Meer dan zestig mensen worden in het ziekenhuis behandeld, meldde persbureau Lusa. Het is niet bekend of onder de slachtoffers ook toeristen zijn.
Zware regenval en harde wind veroorzaakten overstromingen en aardverschuivingen. Vooral het zuiden van het eiland in de Atlantische Oceaan zou zwaar zijn getroffen. Het eiland, een autonome regio, ligt circa 900 kilometer zuidwestelijk van het Portugese vasteland.
Op televisiebeelden was te zien hoe het water door de hoofdstad Funchal stroomde en auto's en gevelde bomen meesleurde. Het vliegveld van het eiland is gesloten. Burgemeester Miguel Albuquerque van Funchal adviseert inwoners binnen te blijven. Volgens meteorologen zou het ergste inmiddels voorbij zijn.
De Portugese premier José Socrates heeft het eiland hulp toegezegd. Hij zei ''diep geschokt'' te zijn. Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie heeft zijn deelneming betuigd met de slachtoffers aan de president van de regionale regering van Madeira, Alberto Joao Jardim.
Volgens Portugese media gaat het om de ergste storm sinds 1993, toen acht mensen om het leven kwamen.
(Bron)
'Dikke vogels migreren sneller'

AMSTERDAM - Vogels die veel vet om hun lijf hebben, nemen aanzienlijk minder rust tijdens hun migratie dan hun magere soortgenoten. Dat hebben Duitse wetenschappers aangetoond.
Onderzoekers van het Max Planck Instituut volgden enkele migrerende tuinfluiters tijdens een tussenstop die de vogels maakten op Ventotene, een eilandje voor de Italiaanse kust.
De wetenschappers rustten tien dunne en tien dikke tuinfluiters uit met een radiozender om te controleren hoe lang de dieren op het eiland verbleven.
Uit het experiment bleek dat negen van de tien dikke vogels op de nacht van hun aankomst alweer verder vlogen. De dunne tuinfluiters namen een veel langere rustpauze. Ze maakten een tussenstop van gemiddeld bijna twee dagen.
De resultaten van het experiment zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Ornithology Letters.
Volgens de wetenschappers bewijst het experiment dat de vogels profiteren van een extra vetlaagje als ze verre reizen maken.
“Dikke tuinfluiters kunnen tijdens hun jaarlijkse migratie naar hun broedgebieden aanmerkelijk kortere tussenstops maken om hun vetreserves aan te vullen”, verklaart hoofdonderzoeker Wolfgang Goymann op nieuwssite Physorg.com.
(Bron)
Aantal treinen maandag niet schoongemaakt

HEERLEN - Een aantal treinen en stations in het zuiden van het land wordt maandag niet schoongemaakt. FNV Bondgenoten liet zaterdag weten dat zeker zestig schoonmakers in Eindhoven, Venlo, Maastricht en Heerlen het werk zullen neerleggen.
's Ochtends voeren de schoonmakers vlak voor het station in Eindhoven en 's middags in Maastricht actie.
De afgelopen maanden gingen al in onder meer Groningen, Amsterdam, Rotterdam, Schiphol, Heerlen, Maastricht, Eindhoven en Zwolle schoonmakers de straat op.
Dinsdag vindt in Utrecht een grote protestactie van schoonmakers plaats. De schoonmakers hebben er, volgens eigen zeggen ''schoon genoeg van'' en willen een betere cao, met onder meer meer loon, betere reiskostenvergoeding en betere opleidingsmogelijkheden.
(Bron)
Overvaller neergeschoten in Almere

ALMERE - De politie heeft zaterdagmorgen een gewapende overvaller neergeschoten in Almere. De man, die op heterdaad was betrapt, raakte gewond.
Hij is aangehouden. Dat meldde een woordvoerder van de politie.
De overval had plaats op een bloemenkiosk aan het C. van Eesterenplein in Almere-Buiten. Een tweede overvaller ging op de vlucht.
Kort voor het incident hadden twee overvallers het ook al gemunt op een groothandel aan het Karperplein in Almere-Stad.
Het duo ging er zonder buit vandoor op een scooter. De politie sluit niet uit dat het om dezelfde daders gaat.
Zoals gebruikelijk wanneer de politie op iemand heeft geschoten, zal de rijksrecherche een onderzoek instellen.
De politiewoordvoerder kon niet zeggen in welk deel van zijn lichaam de man gewond is geraakt en of hij in het ziekenhuis ligt.
(Bron)
Ruim 30 gewonden door metrobotsing Amsterdam

AMSTERDAM - In Amsterdam zijn 31 mensen gewond geraakt doordat twee metrostellen op elkaar botsten. Negen van hen, onder wie de bestuurder van een van de metrostellen, moesten met nekklachten naar het ziekenhuis. De rest is behandeld in een huisartsenpost.
Dat heeft een woordvoerder van de politie zaterdagavond gezegd. Volgens de woordvoerder is niemand in levensgevaar.
De bestuurder van een van de voertuigen moest worden losgeknipt door de brandweer. De politie kreeg de melding over de botsing om 16.25 uur.
Bij het metrostation Wibautstraat reed een langzaam rijdende trein reizigers tegen een lege stilstaande metrotrein aan. Volgens een woordvoerder van het vervoersbedrijf GVB reed de trein niet hard. De Inspectie Verkeer en Waterstaat en het Korps Landelijke Politiediensten zijn inmiddels een onderzoek begonnen naar de oorzaak.
Het is niet bekend wanneer dit onderzoek klaar is. Pas daarna kunnen de voertuigen worden weggesleept. Het is nog onduidelijk of de metro's schade hebben veroorzaakt aan het spoor. Het GVB verwacht dat alle metro's in ieder geval niet zaterdag, maar mogelijk wel zondag weer over de hele lijn rijden. Het vervoerbedrijf heeft vijf pendelbussen ingezet.
Eerder op de middag, om 16.10 uur, kreeg de politie een melding dat het metrostation bij Centraal Station werd ontruimd wegens rookontwikkeling in de metro. Wat de oorzaak van die rookontwikkeling is is nog onduidelijk.
Volgens het GVB staan beide incidenten los van elkaar. Volgens de politie is dat onderwerp van onderzoek. De lege metro stond volgens het GVB stil op de Wibautstraat omdat het voertuig niet verder kon rijden vanwege het incident op centraal.
Het brandje in de metro op Centraal Station was volgens een woordvoerster van de brandweer klein en snel onder controle. Daarna is het station snel weer vrijgegeven.
(Bron)
Elke maand 7 nieuwe paddenstoelen gevonden

WAGENINGEN - Mycologen, ofwel paddenstoeldeskundigen, hebben in de afgelopen 14 jaar elke maand gemiddeld zeven nieuwe paddenstoelsoorten in Nederland ontdekt. Het gaat vaak om heel kleine zwammetjes, die alleen met een vergrootglas te zien zijn.
Dat meldt woordvoerder Menno Boomsluiter van de Nederlandse Mycologische Vereniging.
Volgens Boomsluiter is het opduiken van steeds nieuwe paddenstoelsoorten een illustratie voor de constante verandering van het milieu. Of de opwarming van de aarde er ook mee te maken heeft, is nog niet wetenschappelijk vastgesteld.
De mycologen hebben volgens Boomsluiter ongeveer twintig nieuwe soorten plaatjeszwammen ontdekt, paddenstoelen met een steel en een hoed. Voorbeelden daarvan zijn de cantharel Cantharellus melaoxeros en de mestpaddenstoel Psathyrella berolinensis.
Veel vaker zijn zogenoemde ascomyceten gevonden, zwammetjes die maar op één soort plant of boom voorkomen en die niet zelden van dood materiaal leven.
Zo is kortgeleden de Amicodisco virella aangetroffen, een voor heel Europa uiterst zeldzame paddenstoel.
Het zwammetje heeft nog geen Nederlandse naam. Voorgesteld is om hem Grootsporig vriendenschijfje te gaan noemen. Elke nieuwe soort krijgt een nummer in het Grote Paddenstoelenbestand, aldus Boomsluiter.
Zo heeft de bekende rood-met-wittestippenpaddenstoel, de vliegenzwam, nummer 003110.
(Bron)