zaterdag, februari 12, 2005

Uit auto gegooide baby blijkt verzonnen

Het bericht over een pasgeboren baby in de Amerikaanse staat Florida die volgens een ooggetuige uit een rijdende auto werd gegooid blijkt niet waar te zijn. De 38-jarige ooggetuige die het kind bij een lokale sheriff afleverde blijkt zelf de moeder van het kind. De baby was kort tevoren geboren.
De vrouw verzon het verhaal met de bedoeling van het kind af te komen. Ze had haar zwangerschap voor haar omgeving verborgen gehouden, en wilde de baby niet houden. De sheriff noemde de vrouw 'gestoord'. Ze zal niet worden vervolgd.
(Bron)

vrijdag, februari 11, 2005

TT 109 Kritiek raadsheer op terrorismewet

RIJSWIJK Nederlandse rechters dreigen in een moeilijke positie te komen door de nieuwe terrorismewet. Dat schrijft raadsheer Corstens van de Hoge Raad in het Nederlands Juristenblad.
Rechters mogen voortaan genoegen nemen met minder bewijs om verdachten van terrorisme vast te zetten. Maar ze blijven daarnaast wel gebonden aan de internationale regels voor de rechten van de mens. En die stellen zwaardere eisen, schrijft Corstens.
Daarom zal het volgens hem blijven voorkomen dat vermoedelijke terroristen vrijkomen. Dat zal tegen de zin zijn van 'spraakmakende politici', denkt hij.

Eindelijk wat commotie...
Marokkanen stoppen tasjesdief

Een tweetal jeugdige Marokkanen heeft zich eerder deze week van hun beste kant te laten zien, door een notoire tasjesdief te stoppen. Deze poogde bij een 94-jarige vrouw met rollator haar handtas te jatten. Het voorval vond maandag vlakbij een winkelcentrum in het Brabantse Oosterhout plaats.
De hoogbejaarde vrouw was bezig een weg over te steken, toen de onbekende tasjesdief, eveneens van Marokkaanse afkomst, haar tas pakte. De twee jongens zagen dit en twijfelden geen moment. Zij zetten gelijk de achtervolging in. Twee minuten later konden zij de handtas weer overhandigen aan de vrouw.
Later heeft de vrouw aangifte bij de politie gedaan. Die is uitermate content over de daad van de twee jongens. De politie hoopt dat ze nog contact opnemen, zodat de twee alsnog een persoonlijk bedankje kunnen krijgen.
(Bron)
Gigantische ijsberg botst niet met ijstong

De voorspelde giga-botsing tussen enorme ijsberg en een ijstong nabij Antartica is er toch niet van gekomen. Dit blijkt uit satellietfoto's van de NASA. Reden is dat de ijsberg met een oppervlakte van ruim 3000 vierkante kilometer is vastgelopen op de zeebodem.
Op foto's is nu duidelijk te zien hoe dicht de enorme ijsberg (één van de grootste ter wereld), met de naam B-15A, de ijstong heeft genaderd. Door de omvang van de ijsberg wordt de zeearm aldaar geblokkeerd, met alle problemen van dien.
(Bron)

Botsing treinen bij station Rotterdam Centraal

ROTTERDAM - In de buurt van station Rotterdam Centraal zijn vrijdagochtend rond 07.15 uur twee treinen op elkaar gebotst. Dat liet spoorbeheerder ProRail vrijdag weten. Bij het ongeval raakten geen passagiers gewond.
Op de plek van het ongeval mogen treinen maximaal 40 kilometer per uur rijden.
Van elke trein zijn twee wagons ontspoord. In de voertuigen zaten in totaal enkele tientallen reizigers. Die zijn teruggelopen naar het station en zijn daar opgevangen door de NS.
De sneltrein van Rotterdam naar Utrecht botste op een wissel bij het station op de stoptrein die onderweg was van Rotterdam naar Gouda Goverwelle. Beide treinen reden op dat moment langzaam. Op de plek van het ongeval mogen treinen maximaal 40 kilometer per uur rijden. Wat de daardwerkelijke snelheid was, is nog niet bekend.
De Inspectie voor Verkeer en Waterstaat heeft het onderzoek naar het ongeval afgerond. Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft het ongeval onderzocht. Hierdoor kunnen de herstelwerkzaamheden aan het zwaar beschadigde spoor beginnen. Eerst moeten de treinen omhoog worden getakeld en met hydraulische vijzels worden gekrikt. Vervolgens worden ze horizontaal verplaatst en als de treinen boven de sporen hangen, kunnen ze daarop worden geplaatst.
De verwachting is dat het verplaatsen van de treinen pas komende nacht is afgerond. Hierna kunnen de spooraannemers beginnen met het herstel van de spoorinfra, zoals de rails. Volgens ProRail zal het treinverkeer zaterdagochtend daarvan nog hinder ondervinden.
Door de aanrijding rijden er minder treinen tussen Rotterdam Centraal en Rotterdam Alexander. Het verplaatsen van de ontspoorde treinen zal geen extra vertragingen geven boven op de huidige.
(Bron)

SBS6 komt met 'super-aso serie'

Televisiezender SBS6 komt volgende maand met een nieuwe tv-serie op de proppen over aso-gezinnen getiteld Probleemwijken. De beelden zijn dermate 'schokkend' dat de tv-uitzendingen omtrent de Tokkies erbij in het niet vallen.
De zender heeft voor de serie in een zevental probleemwijken gefilmd, waaronder in 'Woensel-West' in Eindhoven, 'De Bartjes' in Den Bosch, 'Duindorp' in Den Haag en de 'Wielenpolle' in Leeuwarden. De 'hoofdrolspelers' die in beeld worden gebracht zijn lieden die schijt aan alles en iedereen hebben en om de haverklap voor de rechter staan. In beeld worden gebracht onder meer: onderlinge scheldpartijen, openlijk racistisch gedrag van bewoners, doorlopend drankmisbruik en het met elkaar bekijken van pornofilms.
'Probleemwijken' start op dinsdag 1 maart om 21.55 uur. Daarna vervolgt SBS6 de serie wekelijks vanaf donderdag 10 maart om 21.55 uur.
(Bron)

Stoer hoor SBS6.
Tientallen doden na dambreuk Pakistan

Een dambreuk in Pakistan heeft donderdag aan zeker 70 mensen het leven gekost. Meer dan zevenhonderd mensen worden nog vermist. Het leger is ingezet voor een reddingsoperatie.
De dam, nabij de kustplaats Pasni, begaf het na zware regenval. Pasni en nog vijf andere dorpen kwamen vervolgens onder water te staan. Veel mensen verdwenen met het woeste water de Arabische Zee in.
Al een week is het enorm slecht weer in Pakistan. Het land wordt geteisterd door de zwaarste regen- en sneeuwbuien in 16 jaar. Volgens meteorologen wordt het weer de komende dagen nog slechter.
(Bron)
Britse krijgt celstraf voor aftrekken testikel

Een Britse vrouw heeft donderdag een veroordeling tot 2,5 jaar celstraf tegen zich horen uitspreken, omdat zij bij haar oud-geliefde een testikel had afgerukt. Tijdens de rechtszaak bleek dat de 24-jarige vrouw dat had gedaan nadat het 37-jarige slachtoffer tijdens een feestje niet op haar avances inging. Uit woede ging ze hem hierom te lijf en bij de worsteling die daar op volgde rukte ze hem de linkertestikel af.
Uit de verslagvoering tijdens de rechtzaak bleek dat de vrouw de testikel, nadat ze deze had afgerukt, probeerde door te slikken, maar hem uit moest spugen omdat ze er zelf in dreigde te stikken. Een vriend van het slachtoffer ontfermde zich vervolgens over het lichaamsdeel en retourneerde het vervolgens aan de ongelukkige eigenaar met de woorden: "Dit is van jou".
De vrouw bekende schuld aan het voorval, en verklaarde dat de man hun relatie kort voor het feestje beëindigd. In een verklaring van het slachtoffer, die bij afwezigheid van de man zelf in de rechtszaal werd voorgelezen, verklaarde deze dat het voorval zijn leven had verwoest.
(Bron)
Griep bedreigt Nederland vanaf twee kanten

AMSTERDAM - In België is nu officieel sprake van een epidemie en ook in Nederland zijn al veel kleine kinderen en 65-plussers door de griep getroffen. Dat meldt de Nederlandstalige website 'De Grote Griepmeting' , die aan de hand van de meldingen van ruim 19.000 vrijwillige 'griepmeters' al een week geleden alarm sloeg over de op handen zijnde griepgolf.
"We zagen een scherpe stijging van het aantal ziekmeldingen. Dat was een duidelijk voorteken van een epidemie," vertelt Carl Koppeschaar, van de populair-wetenschappelijke website Kennislink en initiatiefnemer van De Grote Griepmeting. "Ook zagen we aan de hand van metingen in andere landen dat de griep zich vanuit Spanje en Italië noordwaarts verspreidde.
Op dit moment ligt Nederland van twee kanten onder vuur. Vanuit Vlaanderen is de griep via Brabant in het land gekomen, terwijl vanuit Duitsland de griep het oosten van Nederland binnendringt.
Het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg, NIVEL, dat de metingen coördineert van huisartsen die zich als 'peilstation' hebben opgegeven, bevestigt de op handen zijnde griepgolf. "Ten opzichte van week de laatste week van januari is in de eerste week van februari een verdubbeling van het aantal nieuwe griepgevallen opgetreden," zegt huisarts Aad Bartelds, projectleider van de peilstation- huisartsen bij het NIVEL. "We zien in een week tijd een stijging van 54 gevallen per 100.000 inwoners naar 98 per 100.000.
De meldingen komen uit het hele land. In het zuiden worden meer patiënten gezien dan in de noordelijke provincies en op het platteland meer dan in de grote steden. De kleinste kinderen zijn het meest betrokken, gevolgd door de 65-plussers. Hieraan is goed te zien dat de influenza 'uitgebroken' is."
De Belgische viroloog prof.dr. Marc Van Ranst van de Katholieke Universiteit Leuven heeft zijn handen vol aan de griepgolf die op dit moment door België raast. "Ik verwacht dit jaar een epidemie als in 2002-2003," vertelt Van Ranst: "Dat wil zeggen: laat in het seizoen en vrij langdurig, maar zonder een zeer hoge piek."
Griep, of influenza, begint zeer plotseling, met hoge koorts tot 40 °C, aandoeningen van de ademhalingswegen (keelpijn, hoest en snotterigheid) en algemene tekenen en spierpijn en hoofdpijn. De behandeling van griep bestaat uit het bestrijden van koorts (geen aspirine gebruiken bij jongeren!), rust en voldoende drinken.
Het isoleren van de patiënt verhindert dat de omgeving geïnfecteerd wordt. Voor risicogroepen komen nu ook specifieke antivirale middelen in aanmerking, mits die 48 uur na de eerste ziekteverschijnselen worden toegediend. Deze middelen verminderen de ernst van de symptomen en de duur van de ziekte, alsook het risico op complicaties. Ze zijn uitsluitend verkrijgbaar op medisch voorschrift en worden niet vergoed door de verzekering.
(Bron)
Stel gooit baby uit rijdende auto

MIAMI - De Amerikaanse politie is in de omgeving van Miami, in de staat Florida, op zoek naar een stel dat donderdag een pasgeboren baby uit een rijdende auto heeft gegooid.
Het kind is met ernstige verwondingen opgenomen in een ziekenhuis, meldde de politie in Fort Lauderdale.
(Bron)
Rusland schiet slakken de ruimte in

MOSKOU - Rusland gaat een lading slakken naar het ruimtestation ISS sturen. Daar zullen de beestjes worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek aan hun evenwichtssyteem. Dat heeft de ruimtevaartorganisatie Roskosmos donderdag gemeld op haar website.
Bij de lading van het ruimteveer Progress, dat op 28 februari wordt gelanceerd zullen ongeveer vijftig slakken zitten. Het experiment moet wetenschappers meer inzicht geven in de effecten van gewichtloosheid op mensen, aldus de verklaring van het Russische ruimtevaartagentschap.
Ook kan de proef volgens Roskosmos een positief effect hebben op de moraal van de kosmonauten die het ISS bemannen, de Rus Salizhan Sjaripov en de Amerikaan Leroy Chiao. "De kosmonauten hebben zelf gezegd dat zelfs een experiment met het kweken van bonen een belangrijke psychologische steun voor hen is. Experimenten met levende wezens zijn misschien nog wel beter."
(Bron)

De slakken hadden geen commentaar.
Strippenkaart verdwijnt uit tabakswinkel

DEN HAAG - Een deel van de kleinere verkooppunten, zoals tabakswinkels, buurthuizen en bejaardentehuizen, mag met ingang van mei geen strippenkaarten voor het openbaar vervoer (OV) meer verkopen.
Het gaat om vierhonderd van de 2500 kleine aanbieders, heeft een woordvoerder van de vervoersorganisatie Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) vrijdag bevestigd. De ongeveer 2200 postkantoren en -agentschappen en de stations blijven de kaarten voorlopig nog wel verkopen.
(Bron)

Dus als je geen postagentschap of grote super of station in de buurt hebt, moet je flink plannen of een dure strippenkaart aan boord kopen.
Service wordt een scheldwoord geloof ik.
Daklozen raken uitkering kwijt door strengere regels

HAARLEM - In Haarlem zijn bijna vijftig daklozen hun uitkering kwijtgeraakt vanwege een aanscherping van de Bijstandswet. Enkele maatschappelijke organisaties hebben vrijdag in een brief aan het stadsbestuur van Haarlem gevraagd dit beleid te herzien.
Daklozen krijgen in Haarlem sinds enkele maanden op grond van het nieuwe beleid pas een uitkering als ze een postadres hebben én hun vaste verblijfplaats opgeven. Dat laatste is in de praktijk soms onmogelijk, omdat zwervers van de ene naar de andere plek trekken. De dakloze verliest in dat geval zijn uitkering.
(Bron)

Dat wordt steeds meer standaardbeleid. Zoals je een ziektekostenverzekering kunt afsluiten als je gezond bent - ja, als je ziek bent word je wel geaccepteerd, maar dan betaal je meer. En laten we het maar heelmaal niet over tandartsverzekeringen hebben.
De Kneus komt middeninkomens tegemoet

AMSTERDAM - Minister van Sociale Zaken Aart Jan de Kneus heeft toegezegd dat middeninkomens volgend jaar een financiële tegemoetkoming moet kunnen krijgen. Voor Radio 1 gaf hij vrijdag aan bij de nieuwe begroting 'zeker rekening te houden' met de verslechterde financiële situatie van mensen met een netto inkomen tussen de 1500 en 3100 euro per maand. "Inkomensbeleid is niet alleen voor de minima."
Uit een onderzoek van de Geassocieerde Pers Diensten bleek donderdag dat gezinnen in deze inkomensgroep steeds minder te besteden hebben. Ze beknibbelen op vakanties en kleding, en doen bij goedkopere supermarkten hun inkopen.
In de afgelopen begroting werden speciale regelingen getroffen voor minima, zoals ouderen zonder aanvullend pensioen.
(Bron)
Treinverkeer stil door persoon in Schipholtunnel

AMSTERDAM - Het treinverkeer van en naar luchthaven Schiphol is op last van de Koninklijke Marechaussee vrijdagmiddag stilgelegd. Dit zegt voorlichter Rob Stenakker van de Koninklijke Marechaussee Schiphol. "De machinist zag iemand door de spoortunnel lopen en hij heeft direct de trein stilgezet."
De marechaussee is op zoek naar de man. Totdat de politie het sein veilig heeft gegeven, staat de trein met passagiers stil in de tunnel. Het is nog onduidelijk hoe lang dit gaat duren.
(Bron)
LEES deze column alsjeblieft.

En mail: vragenaanministerverdonk@minjus.nl of voorlichting@minjus.nl

of schrijf: Postbus 20301 2500 EH Den Haag

of bel: (070) 3 70 79 11

of fax: 070) 3 70 75 94

Gewoon uit menselijkheid.

donderdag, februari 10, 2005

Het ergste is dus dat ik helemaal geen zin meer had in melk toen ik eenmaal thuis was.
Togolese marktvrouwen in oppositie tegen nieuwe president

De vrouwen die traditioneel de stallen op de uitgestrekte Assigame Adawlato Markt in de Togolese hoofdstad Lome bemannen zijn donderdag massaal in verzet gekomen tegen de door het leger geïnstalleerde president van Togo, Faure Gnassingbé, de zoon van de zaterdag aan een hartaanval overleden Gnassingbé Eyadema.
De vrouwen, vanouds een economische en politieke macht in Togo, zeggen dat er maar een manier is waarop de Togolese economie nieuw leven kan worden ingeblazen: alle Gnassingbés moeten vertrekken. "Wij kunnen niet toestaan dat de zoon van de president aan de macht blijft", zegt Francisca Anator (38), een textielverkoopster.
"De Europese Unie en de Verenigde Staten moeten druk op dit regime uitoefenen om op te stappen", meent Afi Agossou (50), die ook in de textiel zit. "Wij hebben genoeg van de manier waarop zij ons volk behandelen", voegt rijsthandelaarster Ameyo Adalbert (45) hieraan toe.
Op reclameborden in de straten van Lome is de gestorven Eyadema nog prominent aanwezig, gestoken in zwart kostuum en met een dure zonnebril op. Een populair radiostation speelt onafgebroken het nationale volkslied, afgewisseld door een droevige Franse versie van 'Rock of Ages'.
De Afrikaanse marktvrouwen zijn in de roerige geschiedenis van het continent niet zelden de stabiliserende factor geweest. Zij zorgden er in perioden van oorlog en militaire dictatuur voor dat er brood op de plank kwam. In Lome waren de textielverkoopsters in de jaren '60 en '70 zo succesvol dat zij de bijnaam Mama Benz kregen, omdat zij de eersten waren die zich luxe auto's konden veroorloven.
Een van de vrouwen, Adgey Akuvu, klimt boven op een stoel en wijst op de vrouwen. "Al onze mannen hadden ooit werk als vakman, en hadden een opleiding", zegt Akuvu. "Nu kunnen ze alleen nog maar werken als taxichauffeur en worden nooit betaald."
Negen West-Afrikaanse staatshoofden die de situatie in Togo woensdag bespraken lieten weten dat ze de regering van Gnassingbé niet erkennen, omdat die door een staatsgreep aan de macht is gekomen. Gnassingbé werd maandag door het parlement beëdigd, na door het leger naar voren te zijn geschoven als de opvolger van zijn vader. Volgens de grondwet had de parlementsvoorzitter interim-president moeten worden, maar om de benoeming van Gnassingbé mogelijk te maken voerde het parlement snel een grondwetswijziging door.
De West-Afrikaanse leiders kondigden aan een afvaardiging naar Togo te zullen sturen om met de nieuwe machthebbers te praten. Als zij weigeren in te binden dan volgens sancties tegen Togo, werd gezegd. De leiders kwamen bijeen op initiatief van president Mamadou Tandja van Niger, die momenteel de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) voorzit.
Gnassingbé heeft verkiezingen beloofd, maar niet gezegd wanneer ze worden gehouden en of er ook een nieuwe president gekozen kan worden.
(Bron)
Negen op tien Italianen eet liefst Italiaans

Van zes Europese volken zijn de Nederlanders het minst trots op hun nationale eetcultuur. Dat blijkt uit een onderzoek van het Britse onderzoeksbureau MORI. De Italianen zijn het meest chauvinistisch wat betreft hun eten; maar liefst 89 procent van de Italianen eet het liefst Italiaans.
Ook de meeste Spanjaarden (85 procent) en Fransen (76 procent) houden vooral van hun eigen gerechten. De Duitsers en Engelsen volgen, de Nederlanders sluiten de rij.
Niet alleen de Italianen, ook de andere Europese volken houden van Italiaans. Van de 5.500 ondervraagden zei 42 procent dat het liefst Italiaans te eten, gevolgd door Chinees en Frans.
Nog een paar opmerkelijke uitkomsten. Honderd procent van de ondervraagden in Baskenland en de naburige regio Rioja zei de voorkeur te geven aan Spaanse gerechten. In Madrid was dat slechts 62 procent. Slechts een op de vijf Londenaren houdt het meest van Engels voedsel.
Dat slechts een miezerig procentje van de Britten het liefst Spaans eet, komt waarschijnlijk door slechte ervaringen opgedaan in goedkope restaurants tijdens vakanties aan de Spaanse kust. Tenminste, dat denkt de Amerikaanse kok Jamie Downing. Hij werkt in een sjiek Engels restaurant in Madrid. De Spaanse olijfolie is ook een factor, meent Downing. De Britse maag verdraagt het spul gewoon niet.
(Bron)

Dat laatste is onzin.
Anonieme meldlijn levert recordaantal tips op

HOEVELAKEN - De anonieme tiplijn M. (Meld Misdaad Anoniem) heeft vorig jaar een recordaantal meldingen opgeleverd. Ruim honderdduizend mensen belden naar het nummer 0800-7000, meer dan twee keer zoveel dan in 2003. Circa 12.000 meldingen speelde M. door naar de politie, marechaussee, belastingdienst, AIVD of het Verbond van Verzekeraars. Uiteindelijk leidde de tiplijn tot 841 aanhoudingen en 485 opgeloste misdrijven.
Dat heeft de Stichting M. donderdag bekendgemaakt in Verzekerd, het blad van het Verbond van Verzekeraars. Deze brancheorganisatie vormt met de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken en met de Raad van Hoofdcommissarissen het bestuur van Stichting M.
Hoewel het aantal van 485 opgeloste misdrijven de stichting tevreden stelt, denkt ze dat het werkelijke aantal opgeloste misdrijven veel hoger ligt. Van de doorgestuurde meldingen krijgt Stichting M. maar van 40 procent te horen wat het heeft opgeleverd. Dat percentage is al wel hoger dan de 23 procent die in 2003 als retourmeldingen binnenkwam.
Bij bijna de helft van de meldingen ging het om tips over drugshandel, zowat een verdubbeling ten opzichte van 2003. Het aantal veiligheids-, wapenhandel- en terreurtips nam bijna 2,5 keer toe tot 784 meldingen. Vooral na de moord op Theo van Gogh (2 november) en de aanhoudingen in het Haagse Laakkwartier steeg dat soort meldingen. De topdagen lagen op 29 en 30 november, kort nadat M. had bekendgemaakt dat tips ook in het Arabisch konden worden gemeld.
Het geografische zwaartepunt van de meldingen lag rond de drie grootste steden. De politieregio's Haaglanden, Amsterdam-Amstelland en Rotterdam-Rijnmond waren goed voor bijna 25 procent van het aantal meldingen. Opmerkelijke misdrijven die werden opgelost waren de ontmanteling van een geldpakhuis van een drugsbende in Zwanenburg (7 miljoen euro inbeslaggenomen) en belastingfraude ter waarde van meer dan 400.000 euro.
De meldlijn heeft ook last van misbruik. Volgens directeur H. Munting zijn er altijd nog grappenmakers "die het leuk vinden de meest verschrikkelijke verhalen te vertellen". Dankzij de inmiddels opgedane ervaring worden zulke telefoontjes er steeds vaker uitgefilterd. Het misbruik daalde van 25 procent in 2003 naar 21 procent vorig jaar.
(Bron)
Forse boete voor helikopterpiloot na noodlanding

DRIEBERGEN - De Belgische helikopterpiloot die dinsdag een noodlanding maakte in Biddinghuizen omdat hij zonder brandstof zat, krijgt een forse boete, aangezien hij in strijd met luchtvaartwetgeving heeft gehandeld. Dat meldde de Luchtvaartpolitie donderdag.
De helikopterpiloot landde, gedwongen door brandstoftekort, op het platteland bij Biddinghuizen. Een bewoner van die plaats bracht de vlieger naar een tankstation waar een paar jerrycans met super plus werden gevuld. Na te hebben bijgetankt, vloog de helikopter weer verder.
"Het is een opperste gebod in de luchtvaart om, voordat je ergens heenvliegt, eerst te berekenen of je daar de brandstof wel voor hebt", aldus een woordvoerder van het KLPD, waar de Luchtvaartpolitie onder valt. "De piloot heeft een onvergeeflijke fout gemaakt. De vlieger had het geluk dat hij op het platteland kon landen, want voor hetzelfde geld was hij boven een stad zonder brandstof komen te zitten."
Volgens de Luchtvaartpolitie verzuimde de piloot bovendien dat hij, na het bijtanken, weer verder wilde vliegen. "Bij dit soort gevallen moeten eerst verschillende instanties worden gebeld, waaronder de Luchtvaartpolitie", aldus de woordvoerder. "We gaan dan eerst ter plekke kijken of het toestel wel in orde is." De Luchtvaartpolitie schat dat de piloot een boete van tussen de 3000 en 4000 euro krijgt.
(Bron)
Recordaantal aanvallen tegen Britse joden

LONDEN - Antisemitisch geweld in Groot-Brittannië heeft een "alarmerende" recordhoogte bereikt. Dat heeft de CST, de organisatie voor veiligheidszaken van de Britse joodse gemeenschap donderdag gemeld.
De Community Security Trust schrijft in een rapport dat zich in 2004 532 antisemitische incidenten hebben voorgedaan, waaronder een recordaantal van 83 gevallen van mishandeling. Het totale aantal incidenten, waaronder ook bedreiging, betekende een stijging met 42 procent ten opzichte van 2003.
De Britse regering noemde de stijging "totaal onacceptabel". Voorzitter Peter Hain van het Lagerhuis zei dat al maatregelen waren genomen. Zo is de maximumstraf op het aanzetten tot rassenhaat verhoogd.
(Bron)
Kamer wil bezoek terroristenkamp strafbaar stellen

Uitgegeven: 10 februari 2005 21:59

DEN HAAG - De Tweede Kamer vraagt minister Donner (Justitie) om te onderzoeken of het bezoeken van of deelemen aan een opleidingskamp voor terroristen strafbaar gesteld kan worden. Een motie van LPF-Kamerlid Eerdmans met die strekking kreeg donderdag de steun van de gehele Kamer.
Donner had de motie in het terrorismedebat woensdag ontraden. Hij voorziet grote problemen bij de bewijsvoering. Het Openbaar Ministerie moet dan kunnen aantonen dat iemand wist naar wat voor kamp hij ging en dat hij het doel had een terroristenopleiding te krijgen. Ook vroeg Donner zich af wat er met journalisten moet gebeuren die een dergelijk kamp bezoeken voor een reportage.
Toch wil de Kamer dat Donner de mogelijkheden onderzoekt. Het gaat om terroristenkampen in bijvoorbeeld Pakistan, maar de Kamer denkt ook aan het onlangs opgerolde PKK-kamp in het Noord-Brabantse Liempde. Een aantal terreurverdachten van de Hofstad-groep bezocht in het verleden opleidingskampen in het buitenland.
(Bron)
Op hol geslagen vuilniswagen richt ravage aan

In het Belgische Kontich heeft een op hol geslagen vuilniswagen donderdagmiddag voor een ravage gezorgd. De vuilniswagen ramde meerdere auto's en reed een woning binnen. Er raakten zeven mensen gewond, onder wie de chauffeur. De chauffeur, die suikerziekte heeft, viel vermoedelijk flauw door een tekort aan suiker.
Rond 14.30 reed de vuilniswagen eerst door een rood stoplicht, om daarna tien rijdende en stilstaande wagens aan te rijden. Zes inzittenden van de auto's moesten naar het ziekenhuis vervoerd worden voor behandeling. Eén geparkeerde auto, die gelukkig leeg was, werd zelfs helemaal verpletterd.
Na het rammen van de voertuigen reed de vuilniswagen tegen een woning aan, om vervolgens te kantelen. Twee woningen raakten daardoor zwaar beschadigd, waarvan er zelfs één gestut moest worden.
(Bron)
Gewonden na bestorming IKEA door koopjesjagers

Bij een bestorming van een IKEA-vestiging in Noord-Londen zijn donderdag zeker zes mensen gewond geraakt. Er kwamen zoveel koopjesjagers op de opening van de nieuwe vestiging af, dat de directie de deuren na drie kwartier noodgedwongen weer moest sluiten. Er ontstonden hopeloze verkeersopstoppingen voor de deur, en er werd zelfs iemand met een mes gestoken.
De deuren van de nieuwe vestiging gingen om middernacht open. Het was de bedoeling dat de winkel 24 uur achter elkaar open zou blijven, bij wijze van stunt. In plaats van de verwachte 2000 bezoekers kwamen er echter meer dan 6000 op de aangekondigde koopjes af.
Het verkeer kwam helemaal vast te zitten omdat er mensen waren die hun auto's midden op de weg parkeerden, zodat ze maar zo snel mogelijk hun spullen konden inladen. Vijf mensen moesten voor behandeling naar het ziekenhuis vervoerd worden, en nog eens 22 anderen raakten lichtgewond maar konden ter plaatse geholpen worden.
IKEA heeft geschokt gereageerd op het gebeuren. De aanbiedingen zijn inmiddels ingetrokken, en de vestiging zal voorlopig gesloten blijven.
(Bron)
Quarantaine op luchthaven door knoflook

Door een pakketje waaruit gassen lekten is vanmiddag een gedeelte van het Esenboga vliegveld in het Turkse Ankara onder quarantaine gesteld. Ook de afdeling spoedeisende hulp van het ziekenhuis is afgesloten. In totaal moesten 27 mensen naar het ziekenhuis vervoerd worden. Dat hebben diverse Turkse media donderdag gemeld. De luchthaven wordt nu zwaar bewaakt.
Het pakketje bevond zich op de cargoafdeling toen een aantal personeelsleden zich rond 11.40 uur onwel begonnen te voelen. De brandweer en andere hulpdiensten waren snel ter plaatse, waarna duidelijk werd dat er meer personeelsleden onwel waren geworden. De slachtoffers roken een vreemde geur, en zijn direct uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht. Volgens officiële berichten zijn de mensen die naar het ziekenhuis zijn overgebracht niet ziek.
Op dit moment wordt het pakje van ongeveer 30 à 40 cm. door experts onderzocht. Onofficiële bronnen melden dat het pakketje van Peking onderweg was naar de Chinese ambassade in Ankara. Het is nog onduidelijk wat er in het pakketje zat.

Update 19.18 uur
Een grondig onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat de 27 medewerkers onwel werden van de geur van knoflook. Een vat knoflook lekte op de postpakketjes, waardoor het leek alsof er een irriterend gas uit vrijkwam. De luchthaven en het ziekenhuis zijn inmiddels weer vrijgegeven, alle medewerkers maken het goed.
(Bron)
Bejaarde raakt auto 3x kwijt in 2 maanden

Een 71-jarige vrouw uit Breezand is gisteren voor de derde keer in twee maanden haar auto kwijtgeraakt. Haar rijbewijs werd op 11 december in beslag genomen toen ze haar auto total loss reed. Sindsdien is ze nog twee keer achter het stuur van een auto betrapt. Dat heeft de politie gemeld.
De vrouw uit het Noord-Hollandse plaatsje raakte haar rijbewijs kwijt omdat ze haar auto onder invloed tegen een lantaarnpaal aan had geparkeerd. Op 12 januari kwam ze doodleuk met de auto bij het politiebureau aanrijden om aangifte te doen van diefstal van haar mobiele telefoon. De auto, die nog onverzekerd bleek ook, werd meteen in beslag genomen.
Woensdag werd de vrouw weer achter het stuur van een auto aangehouden nadat de politie was getipt. Ze reed rond in een wagen die ze de week daarvoor voor 750 euro had gekocht. De auto is opnieuw in beslag genomen.
(Bron)
'IND geeft vertrouwelijke informatie aan Congo'

DEN HAAG - De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND lijkt vertrouwelijke informatie over uitgeprocedeerde asielzoekers aan de autoriteiten van Congo te geven. Dat valt donderdag op te maken uit een document dat in handen is van het tv-programma Netwerk. Hierdoor kunnen Congolezen die gedwongen moeten terugkeren naar hun land, in gevaar komen.
Het ministerie van Justitie ontkent ten stelligste dat dergelijke gegevens over de betrokken Congolezen worden overhandigd. Alleen de naam en de nationaliteit worden kenbaar gemaakt. De IND meldt niet eens dat het om een uitgeprocedeerde asielzoeker gaat, aldus Justitie.
Toch wil de Tweede Kamer snel schriftelijke opheldering van minister Verdonkeremanen van Vreemdelingenzaken en Integratie. Daarna volgt waarschijnlijk een debat.
(Bron)
Almere krijgt 'mobiele hangplekken'

Stationaire hangplekken voor jongeren waren er al langer, maar de jongeren in Almere kunnen binnenkort ook op 'mobiele hangplekken' rondhangen. De gemeente heeft een aantal van dergelijke hangplekken besteld, aldus een woordvoerster donderdag. De hangplekken komen in twee verschillende varianten.
Eén van de varianten bestaat uit een bankje en een boom van kunststof. De andere variant bestaat uit een aantal banken en een tafel, met overkapping.
De 'Spotts', zoals de mobiele hangplekken ook genoemd worden, kunnen gemakkelijk verplaatst worden naar een wijk waar ze het hardste nodig zijn. Dit is volgens de gemeente handig omdat de samenstelling van de stad snel verandert. "Nu wonen er misschien veel jongeren in een bepaalde wijk, maar dat is met een paar jaar weer anders. Dan kunnen we de Spott gemakkelijk verplaatsen naar een wijk waar hij meer nodig is", aldus de woordvoerster.
(Bron)

Hangplekken voor jongeren. Ik stel me er even iets anders bij voor.
Ross zwaar onder vuur over verpleeghuizen

DEN HAAG - Staatssecretaris Ross (Volksgezondheid) ligt zwaar onder vuur in de Tweede Kamer. Niet alleen de oppositiepartijen, maar ook coalitiepartijen D66, VVD en het CDA zijn ontevreden over de manier waarop ze met de slechte situatie in verpleeghuizen omgaat.
Ross zou donderdagochtend met een brief komen, waarin ze ingaat op de wensen die de Tweede Kamer vorige week bij haar heeft neergelegd.
Volgens D66 hangt het politieke bestaan van de CDA-staatssecretaris van de inhoud van de brief af. Als Ross niet snel met maatregelen komt, zit ze niet lang meer als staatssecretaris, verkondigde D66 donderdag.
De VVD noemt de brief een absolute "testcase". Het CDA dreigt een "hartig" woordje met de eigen bewindsvrouw te willen spreken als krachtige maatregelen uitblijven.
(Bron)

Maar extra geld komt er niet. En dus geen extra personeel. En dus blijft alles zoals het was :-(
Overvaller geeft eerst zijn naam op

Een overvaller van een telefoonwinkel in Zwolle had zijn overval wel erg slecht doordacht. Hij gaf namelijk eerst zijn naam op, waarna hij de winkelmedewerker neersloeg en de zaak overviel. Het kostte de politie dan ook weinig moeite om de 40-jarige man aan te houden.
De overvaller gaf zijn naam en adres op omdat hij zei een nieuwe telefoon te willen kopen. De 24-jarige winkelmedewerker die hem hielp ging daarop de telefoon uit het magazijn halen. Toen de medewerker terugkwam sloeg de overvaller hem met een honkbalknuppel op zijn hoofd, waarna hij er met de telefoon vandoor ging.
De politie kon de man gisteren zonder moeite arresteren in zijn woning, omdat de gegevens die de man had ingevuld bleken te kloppen.
(Bron)
Overvaller haalt vergeten portemonnee op bij politie

In Nederland hadden we een overvaller die eerst zijn naam opgaf voordat hij een winkel overviel, maar een overvaller in de Verenigde Staten kon er ook wat van. De man liet zijn portemonnee liggen op de toonbank van de winkel die hij overviel, en kwam hem vervolgens doodleuk ophalen op het lokale politiebureau.
De 22-jarige Joseph Fahnbulleh overviel op 29 januari een winkel in Euless in Texas. Hij gaf de medewerker een briefje van 5 dollar om een pakje sigaretten af te rekenen. Toen de medewerker de kassa open deed spoot Fahnbulleh pepperspray in zijn gezicht, waarop hij er vandoor ging met ongeveer 200 dollar.
Helaas voor de overvaller vergat hij zijn portemonnee mee te nemen. "Toen we de portemonnee vonden, belden we de man op om te zeggen dat zijn portemonnee bij de afdeling 'gevonden voorwerpen' was afgegeven. Die afdeling hebben we hier niet eens", aldus rechercheur Marco Valladares.
Fahnbulleh rook kennelijk geen onraad, en liep een paar dagen later doodleuk het politiebureau binnen om zijn portemonnee op te halen. Uiteraard werd hij meteen gearresteerd.
(Bron)
Restaurant serveert papieren eten

LONDEN - Een tekening van een pizza die ook nog naar pizza smaakt. Bezoekers van het restaurant Moto in Chicago kunnen genieten van een smaakvolle afbeelding van hun eten dat nog voedzaam is ook.
Het eetbare papier met afbeelding is afkomstig uit een printer waarvan de cartridges niet zijn gevuld met inkt, maar met sausjes en smaakstoffen. De printer is een uitvinding van de chef van Moto, Homaru Cantu, zo meldde het wetenschappelijke blad New Scientist donderdag.
Het 'papier' is gemaakt van gemalen sojabonen en aardappelzetmeel. Cantu, de moderne Willy Wonka, directeur van de legendarische chocoladefabriek uit het boek van Roald Dahl, haalt de smakelijke afbeeldingen van eten van het internet en laat de printer de plaatjes uitprinten. Daarna worden de bladen behandeld met een speciaal poeder gemaakt uit sojasaus, suiker en groenten en gebakken.
De menu's van Moto worden op dezelfde manier vervaardigd. Zij dienen als hors d'oeuvres of kunnen worden genuttigd als soepstengels.
Cantu is nog bezig een patent aan te vragen voor zijn uitvinding. Hij ziet belangrijke commerciële mogelijkheden voor zijn eetprinter. "Stel je voor dat je in een blad een advertentie ziet voor een pizza. Je vraagt je af hoe die smaakt, en scheurt een stukje van de bladzijde af om te proeven", aldus Cantu.
(Bron)
Kabinet zegt urgentie bij eerwraak toe

DEN HAAG - Het kabinet zegt snel maatregelen te zullen nemen om de bescherming van ernstig bedreigde allochtone vrouwen in de noodopvang te verbeteren. Het gaat om vrouwen die vrezen voor eerwraak, geweld van familieleden, omdat zij de eer van de familie zouden hebben bezoedeld.
Minister Donner van Justitie zal hierover zo spoedig mogelijk gaan praten met de Federatie Opvang en gemeenten. Daarmee hield hij een motie van treurnis, die VVD-Kamerlid Hirsi Ali voor hem in gedachten had, van zich af.
De bewindsman deed zijn toezegging donderdag tijdens een ingelast spoeddebat. De Tweede Kamer drong unaniem aan op meer en snellere maatregelen en vond daar in de ochtend te weinig gehoor voor bij Donner en minister Verdonkeremanen van Vreemdelingenzaken en Integratie.
Ook een oude motie van Hirsi Ali en D66 uit maart vorig jaar, was nog steeds niet volledig uitgevoerd. Daarin werd al om extra beschermingsmaatregelen gevraagd. De afwijzende reactie bleek te berusten op een misverstand, meldden de bewindslieden in het spoeddebat. Verdonkeremanen erkende haar vergissing. Ze was niet op de motie ingegaan, omdat zij dacht dat die niet aangenomen was. "Dat was een communicatiefout aan mijn tafel. Het is van mijn kant niet alles zuiver gelopen", aldus de bewindsvrouw. PvdA-Kamerlid Albayrak vroeg Verdonkeremanen cynisch of de coördinatie over het eerwraak-dossier "haar boven het hoofd was gegroeid?". Verdonk: "Nee, maar er ging me even geen lichtje branden."
Donner zelf ging helemaal niet meer op de motie in, door tijdgebrek naar hij zei. Uiteindelijk bleek dat de ministers al schriftelijk hadden toegezegd de betreffende motie uit te voeren. De andere partijen hekelden de dreiging die Hirsi Ali opvoerde.
Opmerkelijk genoeg haalde VVD-fractieleider Van Aartsen nog voor het debat de kou uit de lucht. Hij had contact gehad met Donner en Verdonk en sprak van een misverstand. GroenLinks sprak in het debat spottend over "het toverstokje" van Van Aartsen.
Aanleiding voor de haast bij de Kamer was de melding van de Federatie Opvang onlangs dat meer dan honderd vrouwen die in opvanghuizen verblijven, toch in levensgevaar verkeren.
Na afloop van het debat zei Hirsi Ali over de bemoeienis van Van Aartsen: "We leven in een coalitiesamenleving. Er is formeel en informeel gepraat." Volgens haar was de motie van treurnis "geen doel op zich", maar een middel om resultaten te bereiken voor de bedreigde vrouwen.
(Bron)
Rechter stelt Peijnenburg in gelijk

DEN BOSCH - Peijenburg hoeft de levering van ontbijtkoek aan Albert Heijn niet te hervatten. Dat heeft de kortgedingrechter in Den Bosch donderdag bepaald. Sinds 1 januari heeft de koekfabrikant de levering van de 600-gramversie van de ontbijtkoek gestaakt, als reactie op de prijzenslag die Albert Heijn heeft ontketend.
Peijnenburg stelt dat de koek door de supermarktoorlog met fors verlies wordt verkocht. Daardoor zou zelfs het voortbestaan van de overbekende ontbijtkoek in gevaar komen.
Peijnenburg staakte begin dit jaar de levering van de koek (600 gram). De supermarktketen spande daarop een kort geding aan. Het conflict is een direct gevolg van de prijzenslag die de verschillende supermarktketens in Nederland al bijna anderhalf jaar met elkaar voeren. De prijsverlagingen zorgen er volgens
Peijnenburg voor dat de koek met fors verlies wordt verkocht. "Dat brengt de toekomst van de ontbijtkoek in gevaar", waarschuwde directeur Johan Lokhorst vorige week.
De controverse spitst zich toe op de koekvariant van 600 gram. Peijnenburg levert nog wel circa twintig andere producten aan de marktleider. De koek van 600 gram is echter een van de populairste producten onder consumenten. Albert Heijn verkoopt er ongeveer 1 miljoen per jaar. Daarom wil de supermarktketen deze zogenoemde 'hardloper' graag opnieuw opnemen in zijn kernassortiment.
(Bron)

Albert Heijn 'laat het er niet bij zitten'

DEN BOSCH - Albert Heijn is ontevreden met de gerechtelijke uitspraak dat Peijnenburg geen koek aan de supermarktketen hoeft leveren. "Wij laten het er niet bij zitten", reageerde een woordvoerder donderdag.
De supermarktketen overweegt naar de mededingingsautoriteit NMa te stappen om via die weg een herziening van het vonnis af te dwingen. Verder komt Albert Heijn met een eigen ontbijtkoek van 600 gram, die de koekvariant van Peijnenburg in de schappen moet vervangen.
(Bron)
Vrouw scalpeert meisje vanwege hanenkam

In Idaho is een vrouw gearresteerd en aangeklaagd wegens mishandeling van een tiener. De twee waren lid van dezelfde groep punkers. De vrouw, de 26-jarige Marianne Dahle, zou een 10 centimeter lang mes hebben gebruikt om het meisje, dat om veiligheidsredenen Sheila wordt genoemd, te scalperen. Sheila overleefde de aanval, maar een gedeelte van haar hoofdhuid ter grootte van 15 bij 20 centimeter werd weggesneden.
Dahle verklaarde dat de aanval een soort straf was vanwege het gebrek aan respect voor vrouwen. In de groep waar de twee deel van uitmaakten was het verboden een hanenkam te dragen als je je vrouwonvriendelijk uitliet. Sheila was echter wel getooid met zo'n hanenkam.
De tiener onderging verschillende operaties om haar hoofdhuid te herstellen. De scalp werd nog wel gevonden op de plaats delict, maar kon door artsen niet meer teruggeplaatst worden. Na twee weken in het ziekenhuis mocht ze naar huis, waar ze nu verder herstelt.
De politiechef van Boise County, waar het voorval plaatsvond, zegt dat Dahle psychologische invloed had op het slachtoffer en andere leden van de groep punkers. Ook zou er sprake zijn van 'seksuele factoren'. Als Marianne Dahle veroordeeld wordt kan ze tot 14 jaar celstraf krijgen.
(Bron)
Survival in suburbia

Ik wilde helemaal geen boodschappen doen, maar ik had ineens zo'n zin in melk. Normaal neem ik in een automatisme m'n camera en m'n shag mee, nu niet, kweeniet waarom niet.
In de winkel liepen drie jongens van een jaar of 16, 17 die het leuk vonden om te schelden: dikzak, dikzak, dikzak, dikzak, en zo verder.
Bij de kassa stonden er twee, de derde, met rode capuchon, stond inmiddels bij de uitgang - te schelden.
Er kwam van buitenaf op signaal van de rode capuchon een groepje van pakweg 7 jongere kids naar binnen: dikzak, walvis, dikzak, vetzak.
Ik vroeg aan de breed grijnzende kassière of ze dat normaal vond, waarop ze wat hinnikte, en giechelde: "Ach, je doet er niks aan hè".
Eenmaal buiten pakte ik m'n fiets, onder luid gescheld van de groep die inmiddels dus 10 jongens sterk was. Daarna kreeg ik de inhoud van een zakje tumtum over me heen, en een steen om m'n oren (opgemeten, 4,5 cm).
Vriendje gebeld, kids gingen er rap vandoor toen ik m'n telefoon pakte. Even later zag ik ze om de hoek gluren, dus toen toch de politie gebeld.
Inmiddels kwam een man op me af die zei dat ie het schandalig vond. Twee stadswachten wandelden toevallig voorbij, en wandelden ook rustig verder.
Vriendje arriveerde, ging erg kwaad een rondje fietsen en greep de grootste van het groepje bijna in de kraag.
Waarna we braaf bleven wachten voor de deur van de winkel, vriendje, de bezorgde man, en ik. Rode capuchon kwam aanlopen met zo'n 'ik rule heftig man'-houding (maar dan in het jargon van nu, zal vast weer anders zijn). Ik sprak 'm aan, en hij wist van niks weet je wel, blablabla. Twee meiden bemoeiden zich ermee, kalmeerden de capuchon, mopperden op ons dat het niet eerlijk was met drie tegen een - waarop wij natuurlijk zeiden dat tien tegen een inderdaad veel eerlijker is.
Capuchon begon te schreeuwen dat ie net vrij was maar als vriendje wilde vechten, kom dan, kom dan. Inmiddels keerde de rest van het groepje terug, op de grootste na.
Er arriveerden 5 agenten, 3 per auto en 2 per fiets. Alle gegevens genoteerd, gesprekje hier, gesprekje daar.
Ja, die jongens verveelden zich, en ja, het kon natuurlijk niet, en ja, ze zouden weer vaker een rondje fietsen op koopavond.
Toen ik later naar huis fietste, kwam ik drie van de jongste tegen, die dwars op het fietspad gingen staan, maar opzij gingen toen ze zagen dat ik dóórfietste.
Iets verderop zag ik er twee het jongerentehuis binnengaan.
Even snel melk halen - het kan soms wat langer duren dan gepland.
Loverboys verdacht van misbruik vijf meisjes

HARDERWIJK - Twee mannen van 19 en 28 jaar uit Harderwijk worden ervan verdacht minderjarige meisjes te hebben gedwongen tot prostitutie en hen te hebben verkracht. Vijf meisjes hebben aangifte gedaan. De twee 'loverboys' zitten vast, meldde de politie donderdag.
De meisjes komen uit verschillende plaatsen in Gelderland. Een van de vijf minderjarigen deed ook aangifte van bedreiging, mishandeling en ontucht. Een derde verdachte, een 22-jarige man uit Harderwijk, is door de politie verhoord voor medeplichtigheid.
In het onderzoek werd ook een 32-jarige man uit Den Haag aangehouden op verdenking een vuurwapen te hebben geleverd. Deze werd tijdens het onderzoek niet aangetroffen.
De verdachten komen op 16 februari voor de rechter in Zutphen.
(Bron)
Man rijdt kantoor UWV binnen

HENGELO - Een 38-jarige man uit Enschede is donderdagmorgen met zijn bestelbus het kantoor van uitkeringsinstantie UWV aan de Beatrixstraat in Hengelo binnengereden. Niemand raakte gewond, maar de ravage is groot, zo meldde de politie donderdag.
Het incident gebeurde omstreeks 09.00 uur. Het busje ramde de draaideur en kwam tot stilstand in de hal van het UWV. De politie kon de man na zijn wildemansactie aanhouden.
Volgens de politie was de man niet tevreden over een gesprek dat hij woensdag tegen sluitingstijd met het UWV had gevoerd. Hij had toen al gedreigd zijn busje in het kantoor te rijden.
Bij het UWV zijn ze erg geschrokken van het incident. De uitvoerder van onder meer WAO- en WW-uitkeringen gaat nu kijken of de beveiliging van de kantoren wel voldoende is. "Er staan paaltjes voor de panden, maar deze man kon er precies doorheen met zijn bestelbus", aldus een woordvoerder van het UWV.
Volgens de zegsman komt bedreiging van UWV-medewerkers vaker voor. De instantie heeft interne protocollen over omgaan met agressie en het melden van bedreigingen bij de politie. "Zo moet altijd van geval tot geval bekeken worden in hoeverre je een bedreiging serieus moet nemen. Het is gelukkig vrij uniek wat er nu in Hengelo is gebeurd. Bedreigingen zijn meestal meer verbaal."
(Bron)

Waar ze bij het UWV over na moeten denken, is of de _emotie_ van deze man uniek is.

woensdag, februari 09, 2005

Verdonkeremanen: "geen discriminatie bij moslims"

Volgens minister Verdonkeremanen van Integratie en Vreemdelingenzaken is er geen sprake van discriminatie van moslims op de werkvloer. Althans, bij de overheid komen daar geen signalen van binnen. Dit zei ze tijdens het terrorismedebat deze avond in de Tweede Kamer.
De uitspraak van Verdonkeremanen volgde op een vraag uit de Tweede Kamer van de PvdA. Een Kamerlid vroeg welke concrete maatregelen het kabinet gaat nemen om het wij-zij-gevoel weg te nemen. Dit zou zich onder meer uiten in discriminatie op het werk.
Het Landelijk Bureau van Rassendiscriminatie gaf vorige maand nog aan bij Verdonkeremanen dat er sprake is van een hoge mate van discriminatie op de werkvloer. Desondanks zegt de minister hier geen concrete informatie over te hebben. Ook via de website van haar, of via haar e-mail.
"Ik hoor vaak genoeg mensen in debatten zeggen dat er gediscrimineerd wordt, maar als ik vraag om voorbeelden dan hoor ik niks meer. Op mijn emailadres, die duidelijk om mijn site vermeld staat, komen geen berichten binnen." Verdonkeremanen zei dat ze graag concrete voorbeelden zou ontvangen zodat ze 'dan kan ingrijpen'. Iedereen zou daarbij mee moeten doen aan het debat.
Tevens is er volgens Verdonkeremanen geen sprake 'vervreemding van de moslims'. Desondanks waren met name de linkse partijen ontevreden over de inspanningen van het kabinet om de dialoog te realiseren. "Ik vind dat u denigrerend doet over mijn integratiedebat", aldus een verwijtende Verdonkeremanen.
(Bron)

Sommige mensen zijn in staat je elke keer weer te verbijsteren.
Zware zeebeving bij Vanuatu

PORT VILA - Bij de eilandengroep Vanuatu in de Stille Oceaan heeft zich woensdag een zware zeebeving voorgedaan. Volgens Australische seismologen had de beving een kracht van 6,7 op de schaal van Richter. Meldingen van schade zijn er niet.
Het Tsunami Warning Centre in Hawaii sloeg alarm na de beving, maar dat bleek achteraf niet nodig. Het epicentrum van de beving lag in de Koraalzee, 200 kilometer onder het aardoppervlak. Dat is te diep om een tsunami of grote schade aan de oppervlakte te kunnen veroorzaken, aldus de seismologen.
Niettemin leidde de beving tot grote paniek aan de kust van Papoea Nieuw-Guinea, 2000 kilometer ten noordwesten van Vanuatu. In de omgeving van de hoofdstad Port Moresby ontvluchtten duizenden mensen hun huizen. In 1998 kwamen in Papoea Nieuw-Guinea enkele duizenden mensen om door metershoge vloedgolven na een zeebeving met een kracht van 7,0 op de schaal van Richter.
Vanuatu ligt in dezelfde breukzone als Sumatra, waar de zeebeving op tweede kerstdag wel door verwoestende tsunami's werd gevolgd. Daardoor kwamen in de landen rond de Indische Oceaan bijna 300.000 mensen om. Wetenschappers zien geen verband tussen beide zeebevingen.
(Bron)
Seksuele delicten minder bestraft dan andere misdrijven

DEN HAAG - Plegers van seksuele misdrijven hebben veel minder kans om gestraft te worden dan daders van andere soorten strafbare feiten. Dit blijkt uit een onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie.
Volgens het studie wordt 15 procent van de verdachten van seksuele misdrijven vrijgesproken. Bij overige misdrijven is dat gemiddeld 4 procent, stellen de onderzoekers M. Brouwers en P. Smit.
(Bron)
Donner spreekt internetproviders over maatregelen

DEN HAAG - Minister Donner (Justitie) spreekt binnenkort met internetproviders over maatregelen tegen de verspreiding van extremistische teksten via internet. Dat zei de bewindsman woensdag in het debat met de Tweede Kamer over de bestrijding van terrorisme.
Uit een onderzoek van het televisieprogramma Nova en de internetprovider Planet Internet bleek dinsdag dat op internet nog tal van oproepen zijn te vinden om mee te doen met de jihad, de islamitische strijd tegen de ongelovigen. Vooral in chatprogramma's (MSN) zijn deze oproepen te vinden. Ook zijn er MSN-sites over schietlessen, militaire training en boodschappen om het gezag van parlement en rechtbanken af te wijzen.
Donner zei dat de politie en het Openbaar Ministerie onderzoeken of dergelijke informatie die via MSN beschikbaar wordt gesteld, strafbaar is. Eind januari had hij een gesprek met vertegenwoordigers van internetproviders en toen bleek volgens Donner dat die ook een "net" internet willen.
(Bron)
Racistische carnavalswagen in optochten

ZUNDERT - De politie stelt een onderzoek in naar een carnavalswagen met racistische leuzen die meereed in de carnavalsoptochten van Wernhout en Achtmaal (gemeente Zundert). Dat liet de politie woensdag weten.
Op de wagen stond de tekst 'vol=vol'. Ook zou de leuze 'elektrische stoel voor negers' op het voertuig hebben gestaan. Volgens een woordvoerder van de politie had de wijkagent de teksten op de wagen niet opgemerkt. Zij is daarop ook door niemand uit het publiek gewezen.
Carnavalsvoorzitter A. Oostvogels van Achtmaal vond de ophef over de wagen in eerste instantie wat overdreven. In een latere reactie liet hij weten toch wel geschrokken te zijn van de teksten die hem bij het voorbijtrekken van de optocht niet waren opgevallen.
Oostvogels, die de optocht samen met waarnemend burgemeester Keijzer van Zundert bekeek, denkt dat het eerder om een kwajongensstreek gaat dan om kwade bedoelingen van de personen op de wagen. Hij geeft toe dat de jury en de carnavalsorganisatie wat te gemakkelijk zijn geweest bij het toelaten van de gewraakte carnavalswagen. "We gaan er in ieder geval aan werken om dit soort uitingen voortaan uit onze optocht te weren", zegt Oostvogels.
De burgemeester wil volgens een woordvoerder van de gemeente niet inhoudelijk reageren, zolang het onderzoek van de politie loopt.
(Bron)



Ook andere racistische carnavalswagen reed mee

Nadat FOK! vanmorgen al melding maakte van een racistische carnavalswagen in de gemeente Zundert, blijkt er minimaal nog een carnavalswagen voorzien van White-Power-tekens te hebben meegereden in de optocht van Wernhout. Bronnen meldden dit aan Omroep Brabant. Foto's op internet bevestigen dit.
Ook de wagen van 'de Zuipkiekes' was speciaal beschilderd met onder meer White-Power-tekens, die wereldwijd staan als symbool voor racisten. Naast de optocht in Wernhout reed de wagen van deze vereniging mee in de optocht van Schijf. Bronnen hebben FOK! gemeld dat er ook nog tumult geweest is rondom een derde wagen.
Deze wagen reed weliswaar keurig mee in de optocht zonder van racistische leuzen voorzien te zijn. Echter de website van betreffende carnavalsvereniging schijnt vol Hitler-propaganda te hebben gestaan. De site is overigens van het internet gehaald.
(Bron)
Excuses Blair voor justitiële dwaling

LONDEN - De Britse premier Blair heeft woensdag publiekelijk zijn excuses aangeboden voor een van de grootste dwalingen van de Britse justitie: de achteraf onterechte gevangenneming van elf personen wegens aanslagen van de terroristische IRA op pubs in Guildford en Woolwich in 1974.
Blair sprak volgens de BBC woensdag met leden van de familie Conlon en Maguire die zwaar werden getroffen. Alle arrestanten waren leden of vrienden van deze families. De arrestanten werden bekend als de Guildford Four en de Maguire Seven.
Hun straffen werden ongedaan gemaakt in 1989 en 1991. Blair heeft al alle nog levende ex-gedetineerden eerder al zijn excuses aangeboden. Over de Guildford Four is de film In The Name of the Father gemaakt, met Daniel Day-Lewis in een van de hoofdrollen.
(Bron)
'VS hebben meer atoomwapens in Europa'

WASHINGTON - In Europese landen bevinden zich veel meer nucleaire wapens dan deskundigen tot nu toe aannamen. Het zou volgens de New York Times van woensdag gaan om circa 480 kernkoppen, het dubbele van het aantal waar kenners tot voor kort van uitgingen.
De atoomwapens zijn onder Amerikaans toezicht opgeslagen op acht strengbeveiligde bases in Nederland, België, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië en Turkije. De plaatsing is geregeld met geheime verdagen, aldus het dagblad, dat zich baseert op een nieuwe studie van de milieuorganisatie Natural Resources Defense Council.
De bevindingen van de Amerikaanse activisten worden in de krant weersproken door een anonieme hoge Amerikaanse legerfunctionaris. Die stelt dat de VS het aantal kernwapens in Europa de afgelopen jaren 'aanzienlijk' hebben teruggebracht. Volgens de zegsman bevinden zich in Europa momenteel ongeveer tweehonderd nucleaire projectielen.
De opsteller van het rapport, de kernwapendeskundige Hans Kristensen, stelt echter dat voorheen geheime documenten, commerciële satellietfoto's en andere gegevens zijn stelling onderbouwen.
Op het hoogtepunt van de Koude Oorlog, in het begin van de jaren '70 van de vorige eeuw, bevonden zich in Europa circa 7300 Amerikaanse kernkoppen voor de korte afstand. In de jaren tachtig en negentig is dat aantal sterk teruggebracht. De overgebleven projectielen in Europa zijn B61-bommen, die door gevechtsvliegtuigen kunnen worden afgeworpen. Ze zijn minder krachtig dan kernwapens voor de lange afstand die vanaf de grond of onderzeeërs worden afgevuurd.
(Bron)
Politie onderzoekt betrokkenheid bij coke-deal

DEN HAAG - De politie in Den Haag houdt een intern onderzoek naar de handelwijze van enkele agenten die een verslaafde prosituée aan cocaïne zouden hebben geholpen, opdat zij aangifte kon doen van verkrachting. Dat liet een woordvoerder woensdag weten.
De vrouw kwam in november op een nacht naar een politiebureau in Den Haag om aangifte te doen tegen een 45-jarige Hagenaar, die haar zou hebben verkracht.
De advocaat van de Hagenaar, J. Soeteman, zei woensdag dat uit het proces-verbaal van het incident blijkt dat de agenten onder meer haar een mobiele telefoon leenden, waarmee ze een handelaar belde die ze naar het politiebureau liet komen. Daar kreeg en gebruikte ze uiteindelijk de drug, aldus de raadsman.
"Tijdens de opname van de aangifte merkte de politie blijkbaar dat ze het slecht kreeg en niet meer wilde verklaren", aldus Soeteman. De agenten concludeerden dat de vrouw cocaïne nodig had en reden met haar door de stad op zoek naar een dealer. Toen ze die niet vonden, lieten ze haar met hun telefoon bellen.
Soeteman meent dat het Openbaar Ministerie (OM) in de zaak tegen zijn cliënt niet-ontvankelijk moet worden verklaard. "De officier van justitie en de rechter-commissaris zijn die nacht betrokken geweest bij de gang van zaken, want de politieagenten hebben met hen overlegd wat ze zouden doen. Dat is actief meewerken aan het tot stand komen van een drugsdeal."
De rechtbank in Den Haag heeft de verdachte Hagenaar dinsdag voorlopig vrijgelaten, volgens Soeteman omdat ze de verdenking niet sterk genoeg vond. De zaak is voor onbepaalde tijd aangehouden.
Politie Haaglanden wil niet inhoudelijk op de zaak ingaan. Korpschef Bouwman heeft opdracht gegeven tot een intern onderzoek naar de kwestie. De resultaten daarvan gaan naar de korpsbeheerder, burgemeester Deetman.
(Bron)
Dronken man parkeert auto op wip

IJMUIDEN - Een 49-jarige beschonken bestuurder heeft rond een autowasplaats in zijn woonplaats IJmuiden voor chaotische taferelen gezorgd. De man stond dinsdag met zijn auto in de wasplaats toen de bediende vroeg of hij een stukje vooruit kon rijden. De man gaf gas, maar had niet in de gaten dat de versnelling in z'n achteruit stond.
De wagen reed dwars door een gesloten roldeur richting een even verderop gelegen speeltuin. De wagen reed over een wip, kwam daarna tegen een bank terecht en schoot weer terug op de wip. Na een ademanalyse bleek de man te veel alcohol te hebben genuttigd. Bovendien was hij al sinds 2001 niet meer in het bezit van een geldig rijbewijs.
(Bron)
1700 arrestaties door cameratoezicht Den Haag

De politie in Den Haag en Zoetermeer heeft vorig jaar 1721 verdachten kunnen oppakken dankzij het cameratoezicht in de risicogebieden. Dat heeft de politie Haaglanden woensdag gemeld. Met het cameratoezicht werd twee jaar geleden begonnen. Er hangen nu zo'n 270 camera's verspreid door de twee plaatsen.
De meeste camera's hangen in risicogebieden met veel criminaliteit. De 1721 verdachten konden allen opgepakt worden omdat ze met behulp van de camera's op heterdaad betrapt werden.
De politie denkt niet aan uitbreiding van het cameratoezicht, omdat er niet voldoende personeel voor beschikbaar is.
(Bron)
Zoutwinning Friesland stil na bodemdaling

LEEUWARDEN - De zoutwinning door Frisia in Noordwest-Friesland blijft voorlopig stilliggen omdat de bodem in het gebied te snel daalt. De drie betrokken gemeenten, het Friese waterschap Wetterskip Fryslân en de provincie Friesland hebben dat woensdag in Leeuwarden besloten.
Dinsdag stelde het Friese waterschap dat de zoutwinning moet stoppen, wil de waterhuishouding in Noordwest-Friesland op niveau blijven. De bodem is rond het dorpje Sexbierum al 32 centimeter gedaald. Een maximale daling van 35 centimeter is toegestaan. Het waterschap verwacht dat de grens door natuurlijke daling sowieso wordt doorbroken.
De betrokken partijen hebben woensdag besloten voorlopig geen vergunning aan Frisia te verstrekken voor het winnen van 200.000 ton zout, zoals het bedrijf had gevraagd. De komende maand wordt daardoor geen zout gewonnen.
In die tijd wordt onderzocht hoeveel de bodem zonder zoutwinning daalt. De provincie, het waterschap, de gemeenten, Frisia en het ministerie van Economische Zaken zitten eind maart om de tafel om de resultaten van dat onderzoek te bespreken.
(Bron)
'Kindermishandeling komt vaker voor'

Kindermishandeling gebeurt in Nederland op veel grotere schaal dan eerder werd aangenomen. Dit geeft Operatie Jong aan, een samenwerkingsverband van vijf ministeries op het gebied van jeugdzorg. Tot nu toe werd altijd uitgegaan 80.000 gevallen van kindermishandeling per jaar. Nieuwe cijfers geven honderduizenden gevallen aan. Jaarlijks overlijden in Nederland 50 à 80 kinderen door mishandeling.
De nieuwe cijfers zijn volgens een woordvoerder het resultaat van een inventarisatie, waarbij de gegevens van onder meer de ministeries van Justitie, Onderwijs en VWS bij elkaar zijn gebracht. Operatie Jong is opgericht om de versnippering op het gebied van jeugdzorg en beleid daarvoor tegen te gaan.
(Bron)
Verbod op string boven jeans

Het Huis van Afgevaardigden van de Amerikaanse staat Virginia ging deze week akkoord met een wet om mensen te beboeten bij wie de slip, boxer of string "op obscene wijze" boven de afzakkende broek uitsteekt. De Senaat moet zich er nog over uitspreken.
De Democratische tegenstander van de wet Lionell Spruill, vroeg de afgevaardigden zich te herinneren hoe zij er zelf in hun tienerjaren bij liepen. Hij noemde de wet een ongrondwettelijke aanval op jongeren en zei dat talloze ouders gedwongen zullen worden vrij te nemen om met hun kinderen naar de rechtbank te gaan, alleen maar omdat die er modieus uit willen zien. Maar de indiener van de wet Algie Howell, die met een ruime meerderheid werd aangenomen, zei dat zijn achterban aanstoot nam aan de aanblik van het ondergoed.
(Bron)
Hamas-lid blaast zichzelf per ongeluk op

Een lid van de Palestijnse terreurorganisatie Hamas heeft zichzelf woensdag per ongeluk opgeblazen. Hij was bezig met het plaatsen van een bom langs de kant van de weg, toen die te vroeg afging. Dat hebben Palestijnse bronnen gemeld. De bom was waarschijnlijk bedoeld voor een Israëlische legerpatrouille.
Het Hamas-lid is de eerste dode in het Palestijns-Israëlisch conflict sinds president Abbas en premier Sharon dinsdag een bestand afkondigden. Meteen na het sluiten van het bestand lieten diverse Palestijnse terreurorganisaties, waaronder Hamas, al weten zich er niet aan te zullen houden.
(Bron)
Briefkaart voor Hitler bij parlement

BERLIJN - Zestig jaar na de zelfmoord in de Berlijnse bunker van Hitler is bij het Duitse parlement nog een briefkaart aangekomen die aan hem was geadresseerd. Dat heeft een woordvoerster van het parlement woensdag bevestigd.
Op de briefkaart, die vanuit Groot-Brittannië is verstuurd, staat "aan de Führer Adolf Hitler, Reichstag, Duits parlement, Duitsland". Het Duitse postbedrijf Deutsche Post heeft op de kaart aangetekend dat het adres niet klopt en dat de afzender daarvan op de hoogte moet worden gesteld. Vervolgens is de kaart doorgestuurd naar de Bundestag.
(Bron)
Italiaan overleden in bijzijn van drie prostituees

MILAAN - In Milaan is een 66-jarige Italiaan overleden, terwijl hij de nacht doorbracht met drie prostituees. Dat meldde het persbureau Ansa woensdag.
Kort na middernacht kreeg de man een hartstilstand. De politie werd gealarmeerd door een voorbijganger die had gezien hoe de drie callgirls een lichaam uit hun flat naar een auto sleurden.
De drie vrouwen, in leeftijd variërend van 20 tot 34 jaar en allen van Latijns-Amerikaanse afkomst, zijn ervan beschuldigd het slachtoffer geen hulp te hebben geboden.
(Bron)
Bedrijfsrestaurant minder vaak bezocht

WAGENINGEN - Werknemers zijn vorig jaar minder vaak gaan eten in bedrijfsrestaurants. Uit Het Nationale Cateringonderzoek onder 11.000 consumenten blijkt dat mensen vorig jaar 9 procent minder bezoeken hebben gebracht in vergelijking met 2003.
Het gemiddeld aantal bezoeken was vorig jaar 2,55 per week. Veel consumenten zeggen dat het brood dat van huis is meegenomen tot tevredenheid stemt. Ook vinden veel mensen het bedrijfsrestaurant te duur of gaan ze buiten het gebouw eten.
Ongeveer tweederde van het aantal ondervraagden neemt gemiddeld een keer per week voor de lunch eten mee van huis. Ongeveer 43 procent doet het elke dag. Verder viel het de onderzoekers op dat de trend naar gezond eten zich langzaam vertaalt naar een daadwerkelijk veranderend consumptiepatroon.
(Bron)
Nog volop extremistische teksten op internet

HILVERSUM - Op internet zijn nog tal van oproepen te vinden om mee te doen met de jihad, de islamitische strijd tegen de ongelovigen. Vooral in chatprogramma's (MSN ) zijn deze oproepen te vinden. Ook zijn er MSN-sites over schietlessen, militaire training en boodschappen om het gezag van parlement en rechtbanken af te wijzen.
[Hm, dan ben ik deels toch ook een extremist.]
Dat bleek dinsdag uit een onderzoek van het televisieprogramma Nova en de internetprovider Planet Internet . Onder meer de dreigbrief aan de Amsterdamse wethouder Aboutaleb staat op de MSN-groep Nlboeken. Op de groep Nlmaroc staan instructies over onthoofdingen en zijn videofilms daarover te zien.
Ook zijn er artikelen te vinden die Mohammed B. schreef, de verdachte van de moord op Theo van Gogh.
De Tweede Kamer had tijdens het laatste overleg over de aanpak van terrorisme, vlak na de moord op Van Gogh, erop aangedrongen deze radicaal extremistische sites snel aan te pakken. Het kabinet had toegezegd dit te doen.
(Bron)
'Haast maken met uitvoering maatregelen'

DEN HAAG - De Tweede Kamer wil dat het kabinet haast maakt met de uitvoering van tal van aangekondigde maatregelen tegen het terrorisme. Het mogen geen papieren plannen blijven. De partijen maken zich ernstige zorgen over de radicalisering van vooral jonge moslims.
Het CDA en de VVD, voor het eerst, prijzen de voortvarendheid van de ministers Donner (Justitie) en Remkes (Binnenlandse Zaken). Meer verdeeldheid is er nu bij de andere partijen.
Dat bleek woensdag tijdens het debat in de Tweede Kamer over de plannen die het kabinet heeft uitgewerkt sinds de moord op Theo van Gogh in november. Unanieme steun is er voor de uitbreiding van de opsporingsdiensten. De PvdA, SP, GroenLinks en D66 twijfelen bij enkele maatregelen echter aan de effectiviteit of vinden die te ver gaan. De LPF en de Groep Wilders willen op sommige punten juist verder gaan en nu meer actie zien.
Coalitiepartij D66 wil dat de vergaande bevoegdheden tegen het terrorisme voor maximaal vijf jaar gaan gelden. De politiek moet daarna over verlenging beslissen. Ook de SP wil een beperkte periode, omdat de partij niet wil dat het verband met het terrorisme verloren gaat en de bevoegdheden vermengd raken in het normale strafrecht.
De PvdA hekelt de bestuurlijke chaos bij de terreurbestrijding, waarop de commissie-Havermans onlangs heeft gewezen. "We kunnen er nog zoveel geld in steken, maar als de manier van aansturing en de schotten blijven staan, zijn het paarlen voor de zwijnen", zei PvdA-leider Bos.
Hoe het dan wel moet, maakte hij niet duidelijk. Ook wilde Bos nog geen oordeel vellen over de plannen van het kabinet, tot ergernis van onder anderen Verhagen (CDA), Halsema (GroenLinks) en Dittrich (D66). De PvdA wil wachten op de wetsvoorstellen en kijken of die voldoen aan haar eisen voor zorgvuldigheid en controle van diensten en de nieuwe bevoegdheden.
VVD-fractieleider Van Aartsen zei juist dat hij zich heeft geërgerd aan mensen die beweren dat het kabinet de rechtsstaat ondermijnt. "Geen gewone burger hoeft er bang voor te zijn dat de politie zijn huis binnenstormt. We moeten de zaken niet omdraaien. De democratie is in gevaar door lieden die een kleine minderheid vormen, zoals Mohammed B. en de zijnen."
Eerdmans en de Groep Wilders vinden dat er nog te weinig concreets gebeurt: er is nog geen radicale moskee gesloten of kwalijke stichting ontbonden. Ook op internet staan nog tal van extremistische oproepen en documenten. Zij willen daden, zoals het oppakken van de ongeveer 150 radicale moslim-extremisten die de veiligheidsdiensten nu al extra in de gaten houden.
De andere partijen vinden dat veel te ver gaan. CDA en VVD kunnen zich vinden in het voorstel dat extremistische types zich periodiek op het politiebureau moeten melden. Zij denken dat dit hinderlijk storen kan verhinderen dat zij werkelijk tot misdaden komen. SP, GroenLinks, D66 en Wilders vinden dat naïef of overbodig. Dittrich wees erop dat het om mensen gaat die de Nederlandse autoriteiten verachten. In bedoelde kringen kan verplichte melding volgens hem zelfs statusverhogend werken.
D66 en GroenLinks zijn verder tegen het strafbaar stellen van de verdediging van gepleegde misdrijven, de zogeheten apologie. Als het gaat om opruiing en haatzaaien, is dat volgens hen al strafbaar volgens de huidige wet.
(Bron)
'Rechten' op ongeboren kind te koop op internet

SYDNEY - Een Australisch stel heeft op internet "de naamgeving en de advertentie- en promotierechten" van hun ongeboren dochter te koop aangeboden. Ze deden dat in een advertentie op de veilingsite eBay, onder de titel 'Truman Baby'.
Belangstellenden kunnen tot en met woensdag een bod uitbrengen. De toekomstige ouders, uit de westelijke stad Perth, zeggen toe dat de hoogste bieder in overleg met henzelf een naam mag bedenken voor het kind, dat rond 1 maart geboren moet worden. Vervolgens mag de koper het meisje voor een periode van vijf jaar gebruiken voor bijvoorbeeld reclamedoeleinden.
De advertentie is geplaatst op 2 februari. De veiling sluit woensdag. Er hebben zich nog geen geïnteresseerden gemeld. Het kennelijk zeer commercieel ingestelde paar noemt het ongeboren kind "een unieke en historische kans" voor bedrijven om hun merknaam te promoten.
(Bron)
Ergernis politie over 'grap' tasjesdief op internet

AMSTERDAM - De politie van Amsterdam is een onderzoek begonnen naar de student van de Amsterdamse Politie Academie die op zijn persoonlijk website een 'cursus tasjesdief aanrijden' had geplaatst. De agent in opleiding wordt momenteel gehoord, zei woensdag een woordvoerder van de politie. Vermoedelijk later deze week neemt de politie "passende maatregelen. Want dit hoort niet", aldus de zegsman.
Op www.klasb03.tk had de student een rode auto afgebeeld met op de hoedenplank een detectiesysteem om tasjesdieven te signaleren.
Het systeem schakelt automatisch de 'handtas-module' in als een handtas uit de auto wordt gestolen, zo was op de internetpagina te lezen. Op een beeldscherm op het bedieningspaneel stond een afbeelding van de Marokkaanse rapper Ali B. De misplaatste grap is inmiddels van de site verwijderd en vervangen door de homepage van Peter R. de Vries.
De foto is afkomstig van de zogenoemde 'Feauteaufuck'-wedstrijd van weblog Geenstijl.
(Bron)

Inderdaad: geen stijl.
Pinguïns

Een Duitse dierentuin uit Bremen probeert hun mannelijke pinguïns weer hetero te maken. De dierentuin had niet in de gaten dat zij alleen mannelijke pinguïns hadden. Inmiddels zijn er diverse stelletjes gevormd. Een stelletje heeft zelfs een steen geadopteerd als ei. De dierentuin heeft inmiddels vier vrouwelijke pinguïns uit Zweden gehaald.
(Bron)

dinsdag, februari 08, 2005

TT 402 Afvallen zonder streng dieet

Vergeet je dieet en je abonnement op de sportschool: om af te vallen poets je gewoon wat vaker je tanden! Tot deze conclusie komen Japanse onderzoekers.
Dr.Takashi Wada van de Universiteit in Tokio onderzocht bijna 14.000 mensen van in de veertig. Degenen met een goed figuur bleken na iedere maaltijd hun gebit te poetsen. Mannen met overgewicht zagen hun tandenborstel soms meer dan een hele dag niet.
De studie keek ook naar eet-, drink- en slaapgewoontes. De resultaten betekenen echter niet dat je tanden poetsen een vetverbrandende beweging op zich is.
TT 402 Cambodja verbiedt pornoblaadjes

De Cambodjaanse premier Hun Sen heeft dinsdag een verbod op pornoblaadjes aangekondigd. De regeringsleider zou bang zijn dat seksbladen bijdragen aan de toch al alarmerende verspreiding van hiv en aids onder jongeren.
De premier maakt zich zorgen omdat pornoblaadjes veel worden verkocht in de buurt van scholen. Hij zou zich met name hebben opgewonden over de bladen Happy Youth, Happiness en Rose.
"De bladen zijn gevaarlijker dan seksfilms omdat jongeren ze naar hun kamer kunnen meenemen en bekijken zonder een videorecorder", aldus Sen.
IND doet aangifte wegens vals 'paspoort'

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zal vandaag nog aangifte doen tegen de interkerkelijke vluchtelingenorganisatie Inlia. Volgens de IND heeft Inlia, die steun verleent aan asielzoekers uit Groningen, valse documenten in omloop gebracht.
De stichting geeft identiteitskaarten uit aan uitgeprocedeerde asielzoekers die nog in de gemeentelijke noodopvang zitten en geen papieren hebben. Volgens de IND is de identiteitskaart van Inlia ongeldig. Bij de dienst zijn al enkele gevallen bekend waarbij asielzoekers die de kaart hebben gekregen denken dat ze dankzij het document legaal in Nederland zijn en via uitzendbureaus aan de slag kunnen.
Inlia ontkent de beschuldigingen. Volgens directeur J. van Tilborg is er nog geen enkele registratiekaart van Inlia afgegeven, omdat de kaarten nog gedrukt moeten worden. Hij is dan ook woedend op de IND over de aangifte.
(Bron)
Steun voor internationaal terreurcentrum

RIYAD - De deelnemers aan de conferentie in Saudi-Arabië over terrorismebestrijding hebben dinsdag het Saudische voorstel voor de oprichting van een internationaal centrum voor terreurbestrijding goedgekeurd.
Hoewel de Britse en Amerikaanse afgevaardigden er niet echt warm voor leken te lopen, kwam er toch een gezamenlijke verklaring over steun aan het voorstel. Waar het centrum moet komen, stond niet in de verklaring. Een lid van een van de delegaties zei dat het land van vestiging Zwitserland zou worden.
De conferentie was zaterdag begonnen met de oproep van de Saudische kroonprins Abdullah bin Abdul Aziz. Vertegenwoordigers van vijftig landen en internationale organisaties woonden de bijeenkomst bij. De deelnemers riepen in hun slotverklaring ook op tot politieke hervormingen als manier om geweld te voorkomen. De Verenigde Naties moeten volgens de verklaring de instantie zijn die internationale samenwerking tegen terrorisme aanmoedigt.
Saudi-Arabië, het geboorteland van vijftien van de negentien terroristen die op 11 septemer 2001 toesloegen in de Verenigde Staten, heeft de afgelopen jaren steeds ontkend dat het terreurgroepen of moslimextremisten de ruimte geeft. Volgens de Saudische minister van Binnenlandse Zaken zijn de afgelopen twee jaar meer dan 220 doden gevallen bij terreuraanslagen in zijn land. Onder de doden zouden 92 leden van militante islamitische organisaties zijn geweest.
(Bron)
Geen mededogen voor dronken medewerker

Een dronken werknemer van een bedrijf uit Brabant is door zijn baas bij de politie in Zevenbergen afgeleverd wegens dronken rijden. De man reed een bedrijfsbus in puin op de A17 en belde direct zijn baas om hulp.
Toen de baas op de plaats van het eenzijdige ongeval aankwam rook hij een alcohollucht bij zijn werknemer. Hij nam zijn ondergeschikte mee naar de politie die hem onderwierp aan een blaastest. Deze wees uit dat de werknemer inderdaad te veel alcoholische versnaperingen had genuttigd. Waarschijnlijk zal de werknemer op zoek moeten gaan naar een nieuwe baan.
(Bron)
Prinsenwagen vast op spoor Schinnen

De prinsenwagen van het Limburgse Sjènne (Schinnen) is gisterenmiddag tijdens de optocht stil blijven staan op een spoorwegovergang. Ternauwernood kon de intercity uit Heerlen een noodstop maken. Omstanders konden vervolgens de slagbomen omhoog drukken en de wagen zijn weg laten vervolgen.
De prins en de complete raad van elf zagen hoe de slagbomen zich sloten voor en achter de wagen, waardoor die geen kant meer opkon. De raad van elf sprong meteen van de wagen, maar de prins kon er niet zo snel van af.
(Bron)
Overvallers in carnavalspak slaan toe in supermarkt

HEESCH - Een personeelslid van een supermarkt in het Brabantse Heesch is dinsdagmorgen tijdens een overval beschoten. De man raakte daardoor lichtgewond. De in carnavalspak gestoken daders verdwenen in een auto die werd bestuurd door een derde man.
Het voertuig is korte tijd daarna brandend teruggevonden. De auto bleek te zijn gestolen. Van de daders ontbreekt elk spoor. Een woordvoerder van de politie heeft dit dinsdag gemeld.
Tijdens de overval waren naast een aantal personeelsleden ook klanten in de zaak. De overvallers verdwenen met vier kassalades. Hoeveel geld daarin zat, is niet bekend.
(Bron)
Google zoekt bij een lage 'vangst' ook op woordpatroon, en suggereert dan heel vriendelijk: 'Bedoelde je: ...', met een woord dat een soortgelijk patroon heeft.
Dat _kan_ pijnlijke gevolgen hebben:

Boze buurman is carnavalsfeest zat

Buurman Tom van den Belt van café Murphy?s in Deventer is gisternacht zo kwaad geworden over het uit zijn slaap houden door carnavalsfeesten, dat hij de kroeg onder water heeft gezet. Van den Belt boorde daartoe een gat in de muur en propte daar een tuinslang in die hij aanzette. Vervolgens schroefde hij, toen carnavalsvereniging De Deurzakkers al was verdwenen, de deuren van de kroeg dicht met centimeters lange schroeven.
Van den Belt heeft gezegd dat als er weer een luidruchtig feest plaatsvindt, hij een stinkbom door het gat in de muur naar binnen zal gooien.
Bedrijfsleider Rianne Jansen van Murphy?s is hevig ontdaan door de acties van de boze buurman. "Hij schroeft gewoon de nooduitgangen dicht. Hij speelt met levens." Van den Belt zegt dat hij de brandweer heeft ingelicht over het dichtschroeven van de nooddeuren. Een woordvoerder van de brandweer bevestigt dat. Het café beschikt overigens over alle noodzakelijke vergunningen en ontheffingen.
Saillant detail is dat de burgemeester van Deventer James van Lidth de Jeude, gisteren ook op het carnavalsfeest in Murphy?s aanwezig was. Van de carnavalsvereniging zijn bovendien veel ambtenaren lid.
De gemeente Deventer heeft inmiddels milieuambtenaren opgedragen onmiddellijk in de zaak te duiken. Ze moeten onderzoeken hoe erg de geluidsoverlast is.
(Bron)


Meer op Beeldsoep.
'Topoogst voor akkerbouw in 2004'

VOORBURG - De akkerbouwers hebben vorig jaar meer producten dan in andere jaren van het land gehaald. Per hectare is onder meer de hoeveelheid geoogste aardappelen en uien flink gestegen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) spreekt op grond van de cijfers van een "topoogst".
In totaal haalden de boeren vorig jaar 7,5 miljard kilo aardappelen van het land. Iedere hectare leverde gemiddeld 46 ton aardappelen op. Dat is bijna 13 procent meer dan in het droge 2003, zo bleek dinsdag uit de 'oogstraming akkerbouw' van het CBS. Wanneer naar de gemiddelde opbrengst over de afgelopen tien jaar gekeken wordt, is de oogst over 2004 6 procent groter.
Het CBS stelt verder dat een "uitzonderlijk grote hoeveelheid uien" is geoogst. Per hectare was de opbrengst vorig jaar een kwart groter dan in 2003. Voor het eerst is ook meer dan een miljard kilo zaaiuien geoogst.
De grote oogst zorgde er afgelopen najaar al voor dat de boeren de aardappelen en uien aan de straatstenen niet kwijtraken. Waar de kostprijs van een kilo uien tussen de 8 en 10 eurocent ligt, kregen de boeren er amper 1 eurocent voor op de markt.
Uit de CBS-cijfers blijkt tevens dat telers van suikerbieten steeds efficiënter te werk gaan. Hoewel het aantal hectaren voor deze teelt gestaag daalt, blijft de geoogste hoeveelheid met ruim 6 miljard kilo nagenoeg gelijk. De hoeveelheid geoogst graan is net als in voorgaande jaren opnieuw gestegen. Deze klom met 2 procent tot 1,6 miljard kilo.
(Bron)

Ik voorspel een campagne ter promotie van aardappelen en uien.
Rugbyfan castreert zichzelf na weddenschap

Een 26-jarige Welshman heeft zichzelf van z'n mannelijkheid beroofd, na het verliezen van een weddenschap. De man, een rugbyfan in hart en nieren, had beloofd zijn ballen af te zullen snijden als het nationale rugbyteam van Wales tijdens het tournooi om de Six Nations Cup zou winnen van aartsrivaal Engeland. En Wales won met 11-9, de eerste overwinning op Engeland in twaalf jaar.
De rubyfan verliet na de wedstrijd de pub om naar huis te gaan, maar keerde even later terug met zijn afgesneden testikels in zijn hand. Dit tot grote schrik en afschuw van de overige aanwezigen, want die waren er van overtuigd dat hij een grapje maakte.
De man is vervolgens in zorgwekkende toestand in een ziekenhuis opgenomen. Volgens een lokale politiefunctionaris stond de man al overigens ook al lang bekend als een psychisch probleemgeval.
(Bron)
Cybergeliefden blijken in het echt getrouwd

Een cyberaffaire van een Jordaans stel liep helemaal verkeerd af toen ze ontdekten dat ze in het echt al met elkaar getrouwd waren. Het stel leefde al een aantal maanden gescheiden. Door puur toeval kwamen ze elkaar tegen in een chatroom op internet. Er ontstond meteen een romance, die uiteindelijk leidde tot een afspraak.
Zowel Bakr Melhem als zijn vrouw Sanaa gebruikten niet hun echte namen in de chatroom, waardoor ze elkaar niet herkenden. Bakr, die de alias Adnan gebruikte, werd direct verliefd op Sanaa, die zichzelf Jamila ('mooi') noemde. Jamila beschreef zichzelf als een ongetrouwde moslima die van lezen hield.
Na drie maanden was het stel zo verliefd op elkaar dat ze besloten te gaan trouwen. Ze spraken af elkaar voor het eerst in het echt te ontmoeten bij een busstation in het plaatsje Zarqa.
Volgens het persbureau Petra werd Bakr lijkwit toen hij zijn vrouw herkende. Hij schreeuwde direct drie keer "ik scheid van je", wat daar de officiële manier is om een huwelijk te beëindigen. Sanaa viel daarop flauw, maar niet voordat ze haar man nog net kon uitmaken voor leugenaar.
(Bron)

Vaag verhaal. Bij 'Escape' (beter bekend als de 'Pina Colada Song') kunnen ze er tenminste nog om lachen.
Legerpiloot gebruikt heli om pizza te bezorgen

Een helikopterpiloot uit het Britse leger heeft zich een reprimande op de hals gehaald door zijn helikopter op een wel heel bijzondere manier voor eigen doeleinden te gebruiken. De man gebruikte de Lynx-helikopter namelijk om een pizza naar zijn vriendin te brengen. Het incident vond al op 20 januari plaats, maar is vandaag pas bekendgemaakt.
De 25-jarige piloot maakte deel uit van een eenheid gestationeerd in Suffolk. Hij was bezig met een kaartleesoefening toen hij besloot de pizza bij zijn vriendin af te geven, die 50 kilometer verderop bezig was met een andere legeroefening.
De betrokken personen hebben allen disciplinaire straffen gekregen, maar het leger wilde niet zeggen om wat voor straffen het gaat.
(Bron)
'Marihuana tast bloedvaten hersenen aan'

LONDEN - Het roken van marihuana heeft waarschijnlijk een langdurige vernauwing van de bloedvaten in de hersenen tot gevolg. Dit blijkt uit een onderzoek aan het National Institute on Drug Abuse in het Amerikaanse Baltimore.
Het bloed van mensen die marihuana gebruiken, blijkt sneller door hun hersenbloedvaten te stromen. Ook de 'weerstand' die het bloed in de vaten ondervindt, blijkt hoger. Dit wijst op vernauwing van de bloedvaten, waardoor de gebruikers mogelijk een grotere kans hebben op een beroerte of geheugenverlies, meldde de BBC dinsdag.
Bij het onderzoek werd de snelheid gemeten van de bloedstroom in de hersenen van 54 marihuanagebruikers en 18 mensen die de softdrug niet rookten. De gebruikers rookten tussen twee en 350 joints per week. [350 per week is 50 per dag. Hebben ze het ook vergeleken met rokers van 'gewone' sigaretten?]
Opvallend vonden de onderzoekers dat het gebruik van marihuana een langdurig effect bleek te hebben. Bij mensen die een maand lang geen joint hadden gerookt, bleek de bloedstroom nog steeds versneld. In de groep die minder dan zeventig joints rookte, ging de conditie van de bloedvaten na een maand niet roken wel iets vooruit.
(Bron)
Scholieren gooien fiets van viaduct als experiment

Drie scholieren uit Bunnik hebben maandagmiddag een fiets van een voetgangersbrug op de Parallelweg van de A12 gegooid. Er raakte niemand gewond door de actie. Volgens de scholieren voerden ze het 'experiment' uit in het kader van een project over zwaartekracht van hun school. Dat heeft de politie dinsdag laten weten.
De jongens, met leeftijden van 15 en 16 jaar, verklaarden benieuwd te zijn wat er zou gebeuren als ze een fiets van een bepaalde hoogte lieten vallen. Om dit te testen gooiden ze de fiets boven de berm van de Parallelweg naar beneden, wat werd gezien door een man. Die waarschuwde direct de politie.
De jongens hadden zich niet gerealiseerd hoe gevaarlijk hun experiment was, en begrepen wat ze fout hadden gedaan. De politie gaf de jongens daarom alleen een vermaning, waarna ze weer mochten gaan.
(Bron)

Voortaan op elke fiets een etiketje: 'Niet van viaducten gooien'? Of misschien gewoon 'Niet voor sukkels'?
Hubble definitief terug naar aarde

NASA heeft gisteren besloten geen geld uit te trekken om de ruimtetelescoop Hubble langer in bedrijf te houden. Over twee jaar zal er dan ook een einde komen aan de missie van de telescoop die sinds 1990 in de ruimte is.
Volgens Steve Moskowitz van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie is een nieuwe onderhoudsmissie naar de Hubble te riskant. Vier keer eerder is er wel onderhoud aan de telescoop gepleegd. Veel astronomen hoopten dat de telescoop na een nieuwe onderhoudsmissie nog tot 2011 in gebruik kon blijven.
De zonnecellen die de telescoop van energie voorzien, kunnen zonder nieuw onderhoud nog tot uiterlijk 2007 mee. Daarna is het de bedoeling dat het gevaarte op gecontroleerde wijze in de oceaan stort.
(Bron)
Kind (4) neemt auto naar de videotheek

Een 4-jarige jongen uit de Amerikaanse staat Michigan vond de plaatselijke videotheek kennelijk te ver lopen. Hij reed er daarom vrijdag midden in de nacht met de auto van zijn moeder naartoe. Pas bij het inparkeren beschadigde de kleuter een aantal andere voertuigen.
Omdat de jongen te klein was om bij het gaspedaal te kunnen kwam de auto nauwelijks vooruit. Hij wist de videotheek 400 meter verderop echter wel te halen. Op de weg terug werd het slingerende voertuig door een politieagent opgemerkt.
De agent volgde de auto, die geen bestuurder leek te hebben, tot aan de woning van de jongen. Bij het inparkeren daar raakte de auto twee geparkeerde voertuigen, om vervolgens achteruit tegen de politieauto aan te rijden. Pas toen ontdekte de verbaasde agent wie het voertuig bestuurde. De moeder van het kind verklaarde later hem te hebben leren autorijden terwijl hij op haar schoot zat.
Zowel de moeder als het kind zullen niet aangeklaagd worden voor het incident. "Hij is vier jaar oud. Zijn moeder wist niet eens dat hij wakker was", aldus politiechef Doug Heugel tegen een krant.
(Bron)

maandag, februari 07, 2005



En meer.
Een muurbloempje:

TT 402 Een deel van een proefveldje van genetisch aangepaste appelbomen van de Wageningen Universiteit is door hazen vernield. Dat is uit onderzoek van VROM gebleken.
Staatssecretaris Van Geel (Milieu) was ervan uitgegaan dat tegenstanders van gentechnologie verantwoordelijk waren voor de vernieling van het veld met ongeveer vierhonderd bijzondere bomen. Onderzoek wees echter andere daders aan. Hiervoor vormden knaagsporen het onomstotelijke bewijs.
De vernieling eind november zorgde voor veel ophef. Begin 2004 was het veld wel prooi van gentech-opponenten geweest.
TT 120 ALMERE Een buscontroleur heeft een zwartrijder in Almere zo lang in een wurggreep genomen, dat de 19-jarige jongen bewusteloos raakte. De man (53) zit vast wegens zware mishandeling.
Brandweerman geschorst na pizzarit

SYDNEY - Een brandweerman in de Australische stad Sydney is geschorst omdat hij de enige brandweerwagen uit zijn kazerne had meegenomen om pizza te gaan halen. Daarna nam de spuitgast ook nog enkele vrienden mee voor een ritje door de stad. Daardoor kon zijn brandweerpost niet reageren op een brandmelding. Dat hebben brandweerfunctionarissen maandag gemeld.
Andere brandweerkorpsen in de omgeving konden wel uitrukken toen de brandmelding binnenkwam. Er zijn geen gewonden gevallen en de publieke veiligheid zou niet in gevaar zijn geweest. Toch neemt de brandweer in Sydney de zaak zeer hoog op. Er is een onderzoek ingesteld en tot die tijd hoeft de brandweerman niet op zijn werk te verschijnen.
(Bron)
Londen wil alleen bruikbare immigranten toelaten

LONDEN - Groot-Brittannië wil zijn immigratiewetgeving zo aanpassen dat alleen nog asielzoekers worden toegelaten die over vaardigheden beschikken waaraan het land een tekort heeft. Dat heeft premier Tony Blair zondagavond gezegd op de radiozender BBC.
Het voorstel van de Conservatieven om een maximaal aantal immigranten vast te stellen, wees Blair van de hand. "We moeten het aantal kunnen terugbrengen of juist opvoeren al naar gelang de behoeften van ons land", aldus de premier.
Minister van Binnenlandse Zaken Charles Clarke presenteert maandag de plannen van de regering voor de komende vijf jaar op het gebied van immigratie. Verwacht wordt dat de regels flink zullen worden aangescherpt.
(Bron)
'Nederlandse uploaders hard aangepakt'

AMSTERDAM - Internetprovider @Home heeft de afgelopen week diverse e-mails verstuurd naar een aantal abonnees. In de e-mail worden de gebruikers beschuldigd wegens het illegaal uploaden van films. Als de gebruikers niet stoppen met het uploaden, riskeren zij een boete van 4500 euro, zo meldt RTV Noord.
De Amerikaanse filmmaatschappijen, waaronder Paramount, zijn een groot offensief begonnen tegen onder andere Nederlandse uploaders. De maatschappijen kwamen erachter dat de uploaders een aantal films van hen op de harde schijf hadden staan. Vervolgens heeft Stichting Brein de gebruikers opgespoord.
Woordvoerder Jan Bakker van Essent Kabelcom stelt dat de e-mail slechts een service is van de provider: "Het is volstrekt onjuist dat wij de boetes gaan uitdelen. Wij wijzen onze klanten in een e-mail op het feit dat de filmmaatschappij hen verdenkt van illegale praktijken. Wij zenden deze e-mail naar de betreffende klant om hen te beschermen (waarschuwen) tegen eventueel justitieel ingrijpen."
Verder wil de woordvoerder benadrukken dat Essent geen privé-gegevens prijs geeft aan derden, zoals Stichting Brein of de filmmaatschappijen.
(Bron)
Marokkanen en Surinamers slechter betaald

VOORBURG - Marokkaanse en Surinaamse werknemers verdienen gemiddeld circa 5 procent minder per uur dan autochtonen en Turkse en Antilliaanse werknemers. De verschillen zijn vooral te vinden tussen mannelijke werknemers.
Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Het CBS heeft de uurlonen uit 2002 naast elkaar gelegd en deze gecorrigeerd voor verschillen in leeftijd, opleiding en beroep. Als dat niet wordt gedaan, zijn de inkomensachterstanden bij niet-westerse allochtonen ten opzichte van autochtonen groter. Dit varieerde van 17 procent bij Surinamers tot circa 30 procent bij Turken, Marokkanen en overige niet-westerse allochtonen.
Volgens het statistisch bureau zijn autochtone werknemers gemiddeld ouder, waardoor hun salaris hoger ligt. Bovendien doen allochtonen vaker laaggeschoolde arbeid.
Het CBS constateert dat de verschillen kleiner worden. Zo kende de tweede generatie allochtonen vrijwel geen loonachterstand op de autochtone werknemers. Alleen Marokkaanse werknemers verdienden enkele procenten minder. "De tweede generatie allochtonen is in Nederland geboren, waardoor hun positie op de arbeidsmarkt veel meer lijkt op die van autochtonen."
Bij vrouwen zijn de verschillen veel minder groot. Alleen de Marokkaanse werkneemsters en die uit kleinere niet-westerse herkomstgroepen verdienden na correctie voor leeftijd, beroeps- en opleidingsniveau ongeveer 5 procent minder dan de rest.
(Bron)
Dronken automobilist rijdt carnavalswagen sloot in

HUIJBERGEN - Een dronken automobilist heeft zondag in Huijbergen een carnavalswagen van bouwclub De Papegaai de sloot in gereden. De wagen, die net terugkwam van een optocht in het Belgische Essen, raakte hierdoor totaal vernield.
Voor de leden van de bouwclub, die drie maanden aan de wagen werkten, is het ongeval een drama. De club bouwt elk jaar twee wagens. Een voor de eigen optocht en een om te verhuren aan carnavalsverenigingen in de omgeving. Met de opbrengst daarvan worden het jaar daarop nieuwe wagens gebouwd.
De vernielde carnavalswagen zou maandag meerijden in de carnavalsoptocht van Hoogerheide en dinsdag in die van Ossendrecht. Daarna zou de wagen worden verhuurd aan diverse Vlaamse plaatsen waar halfvastenoptochten worden gehouden. Andy Verresen, lid van De Papegaai, spreekt dan ook over een financiële ramp.
De automobilist is sinds de aanrijding spoorloos. De politie is naar de man op zoek.
(Bron)