zaterdag, maart 26, 2005

Octopussen ontdekt die op twee 'poten' lopen

Amerikaanse onderzoekers hebben vreemd gedrag geobserveerd bij twee soorten octopussen. Het is voor het eerst dat onderzoekers octopussen zien die twee van hun tentakels gebruiken om ermee te lopen. Dit heeft het onderzoeksteam van de universiteit van Californië ontdekt.
Normaal gesproken zijn er voor tweebenige loopbewegingen botten nodig waaraan spieren zijn bevestigd. De octopussen hebben echter alleen maar spieren en dus geen skelet. Het onderzoeksteam heeft op videobeelden vastgelegd hoe de twee soorten octopussen zich voortbewegen door slechts twee tentakels te gebruiken.
De ene soort genaamd Octopus marginatus komt uit Indonesië. Deze octopus wikkelt zich als een bal tijdens het lopen en imiteert daarmee een kokosnoot. De andere octopus heet Octopus aculeatus en komt uit Australië. Deze octopus vermomt zich als een stukje zeewier terwijl het loopt. "Ik heb nog nooit zoiets gezien", zegt Steve O'Shea, een expert op het gebied van de cephalopoden. "Dit is weer een voorbeeld van hoe weinig we weten van deze dieren", aldus O'Shea.
(Bron, met links naar videofragmenen)
Man bespuugt conductrice in Hoorn

Een conductrice die haar best deed de trein volgens de dienstregeling te laten rijden is op het station van Hoorn bespuugd door een 21-jarige man. De man stond in de deuropening van de trein afscheid te nemen van zijn vriendin. Toen de conductrice de trein wilde laten vertrekken en daarover een opmerking maakte tegen de jongeman, bespuugde hij haar.
(Bron)
'Hulpdiensten nog niet goed voorbereid op ramp'

HILVERSUM - Bij een grote ramp in Nederland zullen onnodig slachtoffers vallen omdat brandweer, ambulancediensten en politie nog altijd niet in staat zijn adequaat op te treden. Dat zei Inspecteur Rampenbestrijding P. van Zanten zaterdag in een interview met RTL Nieuws.
De Inspectie Openbare Orde en Veiligheid heeft zeven brandweerregio's doorgelicht en niet een ervan is in staat een ramp goed te bestrijden. De dienst gaat er van uit dat het in de andere achttien regio's niet beter is gesteld met de kwaliteit van de rampenbestrijding.
Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) noemt de situatie "zorgelijk". Hij komt aan het eind van dit jaar met basisrichtlijnen waar de rampenbestrijding minimaal aan moet voldoen. "Er moet nog een stevige slag geslagen worden", aldus Remkes.
Uit onderzoek blijkt dat meldkamers niet op hun taak zijn berekend en dat hulpdiensten langs elkaar heen werken. Ze hebben volgens Van Zanten weinig weinig geleerd van de vuurwerkramp in Enschede en de Nieuwjaarsbrand in Volendam. "De aanbevelingen die de commissies-Oosting en Alders hebben gedaan, zijn onvoldoende overgenomen. Daardoor zullen dezelfde fouten opnieuw worden gemaakt", aldus de inspecteur.
(Bron)
Coalitie eens over voortgang kabinet

DEN HAAG - De regeringspartijen CDA, VVD en D66 zijn het zaterdag na ruim elf uur onderhandelen eens geworden over hoe ze verder willen in het kabinet-Balkenende. De politieke crisis, die dinsdag begon toen het D66-kroonjuweel van de gekozen burgemeester sneuvelde in de Eerste Kamer, is daarmee bezworen.
Het akkoord omvat een rechtstreeks gekozen burgemeester in 2010, een kleine wijziging van het kiesstelsel in 2007, een verhoging van het budget voor onderwijs met structureel een kwart miljard euro en een half miljard euro voor kennis en innovatie, die afkomstig is uit een meevaller van de aardgasbaten.
Na afloop van het overleg zaterdagavond zei premier Balkenende dat iedereen gelukkig is: "Er zijn drie winnaars en dat zijn de drie partijen."
De hele zaterdag spraken CDA-premier Balkenende, VVD-vice-premier Zalm en D66-minister Brinkhorst samen met de fractievoorzitters Verhagen (CDA), Van Aartsen (VVD) en Dittrich (D66). Ook donderdag onderhandelden ze al enige uren over de compensatie die D66 eiste na het einde van de gekozen burgemeester.
Het kabinet zal een voorstel indienen om de rechtstreeks door de bevolking gekozen burgemeester in de Grondwet op te nemen. Tot nu toe ging het er alleen om dat de benoeming door de Kroon uit de Grondwet werd gehaald. De wijze waarop een burgemeester zou moeten worden gekozen, moest nog door de Tweede Kamer worden behandeld.
Een meerderheid wilde rechtstreekse verkiezingen maar de linkse oppositie wil liever dat de gemeenteraad de eerste burger kiest. De rechtstreeks gekozen burgemeester moet er zijn in 2010. Tot die tijd worden alleen waarnemers benoemd. Ook wil het kabinet gemeenten stimuleren om alvast raadplegende referenda te houden waarmee de bevolking al een burgemeester kan aanwijzen. Dit kan al maar is slechts een paar keer gebruikt en het heeft geen rechtsgrond.
Ook wil het kabinet het kiesstelsel zodanig veranderen dat er meer gewicht komt op de voorkeurstemmen die kiezers kunnen uitbrengen op kandidaten voor de Tweede Kamer. Er komt geen gemengd stelsel voor de Tweede-Kamerverkiezingen, zoals eerder was voorgesteld. Hiernaar komt eerst een onderzoek, evenals naar andere varianten van het zogeheten districtenstelsel.
Het kabinet heeft verder met de coalitiefracties afgesproken dat er een breed onderzoek komt naar allerlei mogelijkheden van bestuurlijke vernieuwing. Het lijstje hiervan is lang: versterking van de positie van de minister-president, referenda en burgerinitiatieven, de positie van de Eerste Kamer en van de Raad van State, de procedure voor een grondwetsherziening, toegang tot informatie, bestuurlijke verhoudingen.
(Bron)

Dus De Graaf is opgestapt en nu gaat er toch iets soortgelijks komen. Die zal zich lekker voelen.
En: jammer. Op naar de volgende crisis?
TT 192 Française roeit Stille Oceaan over

HIVA OA De Française Maud Fontenoy (27) is in een roeiboot de Stille Oceaan overgestoken. Ze kwam zaterdagmiddag aan bij Hiva Oa op de Marquesaseilanden van Frans Polynesië. Ze was 72 dagen geleden vanuit Peru vertrokken.
Fontenoy is de eerste vrouw die erin is geslaagd de overtocht alleen en zonder hulp te maken. Ze legde de 6900 km lange reis af in een roeiboot van 7,5 meter lengte. Ter ere van Fontenoy werd op Hiva Oa - de laatste rustplaats van Jacques Brel en Paul Gauguin - een groot feest aangericht.
President Chirac heeft Maud Fontenoy een gelukstelegram gestuurd.
Veel Duitsers willen Berlijnse Muur terug

BERLIJN - Bijna een kwart van alle West-Duitsers en 12 procent van de Oost-Duitsers willen de Berlijnse Muur terug, vijftien jaar na de val van de Muur. Dat blijkt uit een zaterdag gepubliceerd onderzoek van de Vrije Universiteit van Berlijn en het onderzoeksbureau Forsa onder 2000 Duitsers. Zij moesten antwoord geven op de vraag: Zou het beter zijn als de Muur tussen Oost en West nog bestond?.
De Berlijnse Muur was het symbool van de Koude oorlog. De Muur viel op 9 november 1989 en daarmee kwam de weg vrij voor de hereniging van het communistische oosten (de DDR) en het kapitalistische westen van Duitsland op 3 oktober 1990. Ondanks het feit dat vele tientallen miljarden euro's in het oostelijke deel zijn gepompt, heeft de oude DDR nog steeds te maken met een hoge werkloosheid en een dalende bevolking.
Uit de peiling blijkt verder dat 47 procent van de Oost-Duitsers het eens is met de verklaring dat het Westen "het oosten heeft verworven als een kolonie". Daar staat tegenover dat 58 procent van de ondervraagde Westerlingen instemt met de verklaring dat de "Oosterlingen zwelgen in zelfmedelijden".
(Bron)
Pinpasfraude via geldautomaat uitgebannen

UTRECHT - Het plaatsen van speciale beschermingskapjes op geldautomaten heeft de pinpasfraude via de 'flappentapper' tot een minimum teruggebracht. De laatste maanden zijn geen nieuwe meldingen binnengekomen van bij geldautomaten gekopieerde pasjes, waarmee illegaal bedragen zijn opgenomen.
Dat heeft Interpay, dat in Nederland het elektronische betalingsverkeer regelt, zaterdag verklaard. Bij de betalingsverwerker komen alle meldingen van pinpasfraude binnen.
Interpay turfde jaarlijks honderden meldingen van zogenoemd skimmen. Daarbij plaatsten criminelen op geldautomaten kleine camera's en speciale leesapparatuur waarmee ze pinpascodes kopiëren. Met die codes deden ze spookopnames.
Interpay, banken en geldautomatenleveranciers besloten daarop de geldautomaten uit te rusten met beschermkapjes op de pasgleuf en het gedeelte waarin klanten hun code moeten intoetsen. "Eind vorig jaar is die aanpassing afgerond. Sindsdien zijn er geen meldingen meer binnengekomen van fraude via geldautomaten", legt een woordvoerder uit.
Hij benadrukt dat de geboekte winst niet betekent dat pinpasmisbruik is uitgeroeid. "Andere vormen van fraude zijn er nog wel degelijk." Het gaat daarbij onder andere om ordinaire diefstal, het meekijken naar pincodes bij betaling bij een kassa of frauderende winkelmedewerkers.
Ook komt nog voor dat criminelen zich voordoen als postbode en aanbellen bij vooral alleenstaande ouderen. Het slachtoffer wordt gevraagd met zijn pas portokosten te betalen via het mobiele pinapparaat dat de 'postbode' bij zich heeft. In werkelijkheid ontfutselt het apparaat de pascode, waarna de spookopnames beginnen. "Wat de mensen moeten weten is dat TPG helemaal geen postbodes uitrust met een mobiel pinapparaat."
(Bron)
Veel meer vrouwen dan mannen gedood door tsunami

BANDA ATJEH - De tsunami's die op 26 december de landen rond de Indische Oceaan troffen na een zeebeving, hebben tot wel vier keer zo veel vrouwen als mannen gedood. Dat staat in een zaterdag gepubliceerd rapport van de internationale hulporganisatie Oxfam, waar Novib de Nederlandse tak van is.
In de Indonesische provincie Atjeh onderzocht Oxfam acht getroffen dorpen. Het opvallendste geval was Kuala Cangkoy, waar tegenover elke man vier vrouwen waren omgekomen door het natuurgeweld. Ook in India en Sri Lanka was het aantal vrouwelijke slachtoffers een veelvoud van het aantal omgekomen mannen.
Volgens het rapport konden vrouwen zichzelf wellicht moeilijker redden doordat ze zich om de kinderen moesten bekommeren tijdens de ramp en minder goed konden zwemmen en klimmen dan mannen.
In de meeste opvangkampen voor overlevenden van de tsunami's zijn mannen en vrouwen niet gescheiden. Zij slapen in dezelfde tenten en gebruiken dezelfde wc's. "We horen nu al over verkrachtingen en gedwongen vroege huwelijken", zei beleidsdirecteur Beckey Buell van Oxfam. De organisatie dringt dan ook aan op bescherming van de vrouwen in de getroffen gebieden.
De hulporganisatie vreest ook de gevolgen van de scheve verhouding tussen de seksen in de komende jaren. De overlevende vrouwen worden mogelijk onder druk gezet om meer kinderen te krijgen met minder tijd ertussen, om de verliezen van de gemeenschap zo snel mogelijk aan te vullen.
(Bron)
'Minder criminaliteit door gratis peuterspeelzaal'

WOERDEN - Gratis toegankelijke peuterspeelzalen voor alle kinderen van twee tot vier jaar kunnen in combinatie met opvoedingsondersteuning voor ouders veel problemen op latere leeftijd voorkomen. Ook moeten consultatiebureaus kinderen minstens tot hun twaalfde volgen om psychische, lichamelijke en opvoedingsproblemen te signaleren.
Dat zei J. Hermanns, adviseur op het gebied van jeugdzorg en deeltijdhoogleraar opvoedkunde aan de Universiteit van Amsterdam, zaterdag. Hermanns is lid van de zogeheten Inventgroep, die staatssecretaris Ross (Volksgezondheid) heeft ingesteld om te adviseren over opsporing en aanpak van gedragsproblemen bij kinderen.
Het pleidooi voor gratis peuterspeelzalen in combinatie met opvoedingsondersteuning zal volgens Hermanns zeker in het eindrapport staan dat de groep in september uitbrengt.
Amerikaans en Canadees onderzoek heeft uitgewezen dat die combinatie ertoe bijdraagt dat kinderen op latere leeftijd minder crimineel gedrag vertonen en het beter doen op school. De benodigde investering van enkele honderden miljoenen euro verdient zich volgens Hermanns zesvoudig terug in de vorm van minder criminaliteit, minder speciaal onderwijs en minder schooluitval.
Ongeveer 60 procent van de kinderen tussen twee en vier gaat naar de peuterspeelzaal. Juist voor (allochtone) kinderen in achterstandsituaties, die er het meest baat bij zouden hebben, is de speelzaal vaak te duur. Aparte voorzieningen voor die groep hebben volgens Hermanns een averechts effect omdat ze tot 'zwarte' peuterspeelzalen leiden die de eventuele achterstand van kinderen eerder versterken dan verhelpen.
(Bron)
Man beklimt brugboog in Maastricht

Een Russische man heeft vannacht voor massale inzet van hulpdiensten gezorgd. Politie, brandweer, hulpverleners en duikers waren urenlang bezig om te voorkomen dat de man van de Hoge Brug in Maastricht zou afvallen. De Rus liep op de tientallen meters hoge boog die boven de brug gespannen is.



Rond drie uur 's nachts beklom de man de brugboog. Onderhandelaars van de politie wisten de man rond half acht naar beneden te praten. Nadat hij van de door de regen spekgladde boog was afgekomen, werd hij voor verhoor naar het politiebureau gebracht. Het is nog niet bekend waarom de man de boog beklom.
Sinds de brug in 2003 werd opengesteld voor fietsers en voetgangers hebben zich vaker dergelijke incidenten voorgedaan. Burgemeester Gerd Leers van Maastricht wil de situatie met betrekking tot de Hoge Brug dinsdag in de vergadering van B&W bespreken.
(Bron, foto)
'Dittrich wilde zelf De Graaf opvolgen'

D66-leider Boris Dittrich wilde zelf de afgetreden minister Thom de Graaf opvolgen. Dat meldt de Volkskrant vandaag. Onder druk van de enig overgebleven D66-minister Laurens Jan Brinkhorst zag de fractievoorzitter van zijn wens af. Zelf ontkent hij dat hij uit was op de baan van zijn partijgenoot.
Bronnen binnen het kabinet en de regeringspartijen D66 en VVD bevestigen echter dat Dittrich niets liever wilde dan een ministerschap. Daarbij doet het gerucht de ronde dat Brinkhorst en Dittrich niet de beste vrienden zijn. Brinkhorst zou de fractieleider verstaan hebben gegeven dat hij beter in het parlement kan blijven. Met Dittrich in het kabinet en een nieuwe fractievoorzitter in de Kamer zou er bijvoorbeeld onduidelijkheid ontstaan over het partijleiderschap.
Dittrich wordt ondertussen ook verweten dat hij maar weinig zou hebben gedaan om de val van De Graaf te voorkomen. Zo zou hij in overleg met CDA en VVD te gemakkelijk het punt van bestuurlijke vernieuwing terzijde hebben geschoven, voor De Graaf de druppel om woensdag zijn functie ter beschikking te stellen. Onder druk van partijgenoten staan punten als de gekozen burgemeester, een nieuw kiesstelsel en invoering van een referendum inmiddels toch weer op de agenda van de coalitie-onderhandelingen.
Het overleg tussen kabinet en de fractieleiders van CDA, VVD en D66 is vanochtend hervat, nadat gisteren de partijen in eigen kring de stand van zaken bespraken. D66 wil harde afspraken over bestuurlijke vernieuwing en extra geld voor onderwijs en kinderopvang. Bovendien eist de partij geen blokkades bij CDA en VVD over de plannen van D66-staatssecretaris Van der Laan om de macht van de publieke omroepen in te perken.
(Bron)
Jongens schieten op trein

ALKMAAR - Tussen Alkmaar en Heerhugowaard is vrijdagmiddag een trein beschoten met kunststof balletjes. Na een snelle alarmering van de machinist kon de politie even later drie jongens aanhouden.
De verdachten, 15 en 16 jaar uit Alkmaar en Warmerhuizen, waren in de buurt van het spoor in camouflagepakken oorlogje aan het spelen. Toen de trein passeerde heeft een van jongens gericht geschoten, meldde de regiopolitie vrijdagavond. De kracht van het speelgoedpistool was zo groot dat putjes in het plaatwerk van de trein zijn ontstaan.
De machinist en een passagier voelden zich dusdanig bedreigd dat ze aangifte hebben gedaan.
(Bron)

Binnenkort: treinen met bull bar en AK-47 voorop.

vrijdag, maart 25, 2005

Terreurverdachte in A'dam opgepakt

In Amsterdam is een 20-jarige man opgepakt die verdacht wordt van terroristische activiteiten. Hij zou onder meer militante moslims hebben geronseld. Ook vermoedt de politie dat de verdachte heeft geprobeerd om explosieven te kopen.
Bij de arrestatie van de man zijn een computer en MP3-bestanden in beslag genomen, zo meldt AT5. Er wordt nog onderzocht of de verdachte banden onderhouden heeft met de Hofstadgroep. De aanhouding van de verdachte geschiedde in samenwerking met de Nationale Recherche.

Update 21:08
De verdachte die nu is aangehouden is dezelfde man die onlangs werd veroordeeld voor het bedreigen van het Tweede Kamerlid Geert Wilders. Hij deed dat via internet. De 20-jarige heeft daar enige tijd voor in de cel gezeten.
Het Openbaar Ministerie zegt dat de jongeman verdacht wordt personen benaderd te hebben voor springstoffen en deelname aan de gewapende strijd. Het onderzoek staat onder leiding van het Landelijk Parket.
(Bron)

Of hij is ontzettend dom, of hij heeft overal schijt aan in combinatie met de overtuiging dat ie onkwetsbaar is. Dat zou weleens kunnen tegenvallen.
Regering Blair zwijgt over herkomst terreurinformatie

De Britse parlementscommissie voor buitenlandse zaken heeft premier Tony Blair vrijdag op de vingers getikt, omdat zijn regering weigert te zeggen of ze gebruik maakt van informatie die is verkregen door marteling.
In haar rapport stelt de commissie dat het "verrassend en verontrustend" is dat de regering al twee keer heeft nagelaten te antwoorden op de specifieke vraag of Groot-Brittannië informatie ontvangt en/of gebruikt die in een ander land is verkregen door marteling. Het ministerie van buitenlandse zaken verklaarde nooit te martelen of anderen aan te zetten tot marteling.
De commissie meent dat er overtuigende argumenten zijn om informatie over op handen zijnde terreuraanvallen die is verkregen door marteling te gebruiken, maar verzet zich tegen een beleid dat structureel gebruik maakt van zulke informatie.
Mensenrechtenorganisatie Amnesty International concludeerde dat de indruk ontstaat dat de regering "schrikbarend" onverschillig is wat betreft het gebruiken van "met bloed besmeurde" informatie. Ook Amnesty riep de regering op duidelijkheid te verschaffen over haar positie.
(Bron)
Vrouw krijgt vergoeding voor zevenjarige 'seksstraf'

Een Italiaanse vrouw krijgt een schadevergoeding omdat haar ex-man geen seks met haar wilde hebben. Dat heeft het Hooggerechtshof van Italië deze week beslist. De toenmalige echtgenoot hield het vol om zeven jaar lang geen seks met zijn vrouw te hebben. Naar eigen zeggen wilde hij haar straffen.
Francesco begon zijn seksstaking in 1990. De reden was om zijn vrouw, Piera, te straffen omdat ze niet aan zijn zijde stond tijdens een familieruzie over geld. De twee zijn vervolgens uit elkaar gegaan in 2000. Francesco was ervan overtuigd dat Piera de reden was van de echtscheiding en hij wilde haar daarom geen compensatiegeld betalen. Hij is al een aantal keer in beroep gegaan, en kreeg telkens gelijk.
Het Hooggerechtshof gaf hem echter geen gelijk. Er werd geoordeeld dat Francesco's seksstraf niet gepast was. Het gebrek aan seks frustreerde Piera toentertijd. De scheiding was volgens het Hooggerechtshof daardoor niet de schuld van Piera. "De weigering van affectie en seksuele aandacht is de reden van de scheiding", aldus het Hooggerechtshof van Italië. Voor Piera was "een bevredigend leven onmogelijk". Francesco moet, naast de schadevergoeding voor Piera, tevens opdraaien voor de kosten van de gerechtelijke procedure. Het zou gaan om duizenden euro?s.
(Bron)
Britse botanicus door gsm gered

LONDEN - De Britse botanicus John Gillatt wilde eigenlijk nooit een mobiele telefoon. Hij vond het onzin dat je altijd en overal bereikbaar zou moeten zijn, maar uiteindelijk ging hij overstag. Dat heeft hem het leven gered, meldde de Britse krant The Independent vrijdag. Dank zij zijn gsm'etje kon hij worden gered uit de Maleisische jungle waarin hij verdwaald was.
De 55-jarige plantenkundige was bezig met een onderzoek in het oerwoud van Maleisië. In zijn wanhoop belde hij zijn vrouw in het bijna 10.000 kilometer ver weg gelegen Engeland. Vijf dagen lang belden beiden met elkaar om reddingsploegen naar zijn verblijfplaats te loodsen.
Aan de reddingsactie deden ongeveer zeventig mensen mee. Uiteindelijk troffen de redders Gillaat verzwakt maar ongedeerd aan, zo'n tien kilometer van de plaats waar zijn tocht begonnen was. Hij had zich in leven gehouden met planten.
(Bron)
'Rood toerisme' ideologisch én economisch interessant voor China

Breng een bezoek aan de westelijke bergstad Yan'an, waar de communistische guerrillatroepen begin jaren '40 in grotten leefden. Of ga eens naar Xibaipo, het stadje ten zuidwesten van Beijing waar de communistische leiders aan de vooravond van hun overwinning in 1949 bijeenkwamen. Met het uitroepen van 2005 tot Jaar van het Rode Toerisme hoopt de Chinese overheid twee vliegen in een klap te slaan: de economische ontwikkeling van het Chinese platteland en de ideologische ontwikkeling van de Chinezen.
De Nationale Toerisme Administratie heeft een lijst uitgegeven met dertig verschillende 'rode toeristische routes' en honderd 'klassieke rode toeristische plekken', meldde het Chinese staatspersbureau Xinhua. "Ten eerste is het een gids voor het publiek om grote historische figuren en hun bijdragen te gedenken", zei een niet bij naam genoemde ambtenaar tegen het persbureau. "Ten tweede zal het de economisch achterblijvende voormalige revolutionaire bases helpen zich te ontwikkelen."
Veel van de plaatsen waar tijdens de communistische revolutie in China historie is geschreven, liggen op het arme platteland in het westen, waar de Chinese economische groei van de afgelopen twintig jaar volledig aan voorbij is gegaan.
(Bron)
Arnhemse tiener (14) verdacht van 14 aanrandingen

Een 14-jarige jongen uit Arnhem is dinsdag aangehouden op verdenking van het plegen van zeker veertien aanrandingen. Dat meldt de politie Gelderland-Midden vrijdag. De tiener heeft een aantal gevallen bekend. Hij is vrijdagochtend in bewaring gesteld.
De politie kreeg sinds eind vorig jaar zeker tien meldingen van gewelddadige aanrandingen binnen uit de omgeving van het Spijkerkwartier. Vorige week vrijdag deed een 51-jarige vrouw aangifte, nadat zij agressief was vastgepakt en in haar kruis was betast. Maandag gebeurde dit bij een 29-jarige vrouw. Mede op basis van deze gevallen is de 14-jarige jongen opgepakt.
De tiener benaderde zijn slachtoffers volgens de politie in alle gevallen op agressieve wijze, waarbij hij ook schopte en sloeg in het kruis van de vrouwen. De politie sluit niet uit dat nog meer vrouwen slachtoffer zijn geworden.
(Bron)
Spanje stikt in de 500-eurobiljetten

AMSTERDAM - De meeste Spanjaarden hebben waarschijnlijk nog nooit een biljet van vijfhonderd euro in handen gehad en de meeste winkels accepteren ze niet. Toch heeft sinds 2002 bijna een kwart van alle vijfhonderd-eurobiljetten die de Europese Centrale Bank in omloop heeft gebracht, zijn weg naar Spanje gevonden. Het afgelopen jaar is het aantal biljetten van vijfhonderd verdubbeld. Dat heeft de krant El Pais vrijdag bericht.
Volgens gegevens van de Bank van Spanje overtreft het aantal vijfhonderd-eurobiljetten (72 miljoen) inmiddels zelfs het aantal vijf-eurobiljetten, zei de krant.
Deskundigen die de krant raadpleegde, schreven de ophoping van grote coupures toe aan het grote zwart-geldcircuit (dinero negro) in Spanje. Daarin gaan vaak grote bedragen om en dan zijn biljetten van vijfhonderd euro wel zo praktisch. Een deel van de biljetten circuleert in het drugscircuit, want Spanje is een van de belangrijkste Europese aanvoerhavens voor drugs uit Zuid-Amerika.
(Bron)

Als het erg in de weg gaat zitten, wil ik me wel opofferen - stuur maar hierheen.
Brit hangt stiekem eigen kunst in musea

Een Britse straatartiest heeft in minimaal vier New Yorkse musea eigen kunstwerken neergehangen. De kunstenaar, die zich Banksy noemt, zegt dat hij zijn acties tijdens de normale openingsuren uitvoert. Hij zou simpelweg met een doek onder de armen een museum binnenlopen en zijn eigen werken tussen de andere kunst ophangen.
Volgens de krant The New York Times heeft Banksy dezelfde stunt eerder in het Louvre in Parijs en in de Londense Tate Gallery uitgehaald. In het Museum of Modern Art en het Metropolitan Museum of Art werden de afgelopen weken werken van de man aangetroffen, en onmiddellijk verwijderd. In het Brooklyn Museum en het American Museum of Natural History zouden de kunstwerken zelfs al ruim tien dagen te zien zijn, zonder dat het de medewerkers opgevallen is. Zo hangt in het Brooklyn Museum een portret van een koloniale legerofficier met een verfspuitbus in de handen aan de muur. In de achtergrond zijn leuzen tegen oorlog te lezen.
Op de website van de kunstenaar staan de meest recente 'exposities' van Banksy vermeld. Op een andere website is te zien is hoe hij musea binnenwandelt en zijn werken ophangt.
(Bron)
Wanbetaler valt door de mand bij aangifte

Een 24-jarige Zaandammer is door de politie aangehouden toen hij aangifte kwam doen van vermissing van zijn paspoort. Niet omdat de man zich niet kon legitimeren, maar omdat hij nog flink wat boetes te betalen had.
Bij controle van zijn gegevens in het opsporingssysteem bleek dat de Zaandammer nog ruim 900 euro aan boetes open had staan. Ook moest hij nog 189 dagen in hechtenis doorbrengen. De man werd na het doen van de aangifte opgesloten in afwachting van transport naar een huis van bewaring.
(Bron)
'Allochtone meid R'dam leeft vaak miserabel'

Een onderzoek door de Rotterdamse PvdA naar de leefsituatie van Rotterdamse, veelal allochtone, meiden tussen de dertien en 23 jaar laat schokkende cijfers zien. Twintig procent van de 40.000 meiden is slachtoffer van huiselijk geweld. Tien procent heeft ooit een zelfmoordpoging gedaan.
Ruim de helft van de in Rotterdam woonachtige Kaapverdische meiden wordt door haar (stief)vader seksueel misbruikt. Een kwart van de opgroeiende meiden slaapt slecht. Zeventien procent heeft een laag zelfbeeld. Achtduizend meiden kampen met huiselijk geweld. Daarbij gaat het om mishandeling, grote psychische druk en emotionele chantage, een opgelegd maatschappelijk isolement, seksueel misbruik of ontvoering.
Vooral Turkse en Marokkaanse meisjes hebben vaak een miserabel leven. Vaak lijden ze onder hun gedwongen uithuwelijking. Geëmancipeerde meiden die weigeren, hebben de grootste moeite om een partner te vinden met dezelfde achtergrond. Importbruiden blijken vaak in een sociaal isolement te leven. Ze worden in familiekring opgesloten, hebben geen zelfstandige verblijfsvergunning en moeten zich schikken naar de grillen van man en schoonmoeder. "Er zijn situaties die in de buurt komen van moderne slavernij", aldus één van de onderzoekers.
(Bron en bron)
Dittrich mede schuldig aan vertrek de Graaf

Volgens ingewijden heeft een vertrouwensbreuk tussen Thom de Graaf en Boris Dittrich bijgedragen aan het vertrek van de vice-premier. Thom de Graaf kreeg steeds vaker te horen dat de D66-fractie in de Tweede Kamer geen toekomst zag in een nieuw kiesstelsel.
Bij de verwerping van zijn plan voor gekozen burgemeesterschap, wilde De Graaf nog wel het nieuwe kiesstelsel uitwerken. Boris Dittrich had echter andere prioriteiten. Toen de fractieleiders bij elkaar waren en Maxime Verhagen (CDA) en Jozias van Aartsen (VVD) lieten merken niets te voelen voor een nieuw kiesstelsel, haalde Dittrich het nieuwe kiesstelsel van de agenda af. Dit tot woede van Thom de Graaf.
De spanningen tussen die twee gaat verder: in D66 gaat er een richtingenstrijd schuil. De klassieke vleugel van de partij, waar Thom de Graaf bij hoort, wil burgers meer invloed geven op de politiek. Dit moet gebeuren door gekozen burgemeesters, referenda en een nieuw kiesstelsel. De andere tak van de partij wil de agenda verder verbreden tot onderwerpen als onderwijs, kenniseconomie en milieu.
"We moeten geen one issue partij zijn. Ik weet dat sommige D66'ers bereid zijn een kabinet op te blazen voor dit kiesstelsel, maar het is een mank paard waar we als partij niet op kunnen galopperen. Met andere thema's kan dat wel. Kies daar dan voor", aldus een prominente democraat.
(Bron)
Megazware vrouw mag niet met OV reizen

De 65-jarige Amerikaanse Pat Kern gaat er graag op uit. Er is alleen één probleem voor haar: ze is nu nagenoeg immobiel. Vanwege haar extreme overgewicht (ze weegt 290 kilo) mag ze geen gebruik meer maken van openbare vervoermiddelen in de Verenigde Staten. Daarvoor mag je maximaal 272 kilo wegen. De limiet is de inzet van een nieuwe strijd.
Zo zijn mensenrechtenorganisaties druk in de weer om de grens van het maximaal toegestane gewicht omhoog te krijgen. Voor Kern begonnen de problemen in augustus, toen ze het limietgewicht overschreed.
Het bedrijf Metro weigert haar nog te vervoeren. "De Disabilities Act is duidelijk. De grens ligt op 272 kilogram en dit om praktische en veiligheidsredenen. Zwaardere mensen nemen te veel plaats in en de liften van onze busjes zijn berekend op het limietgewicht", zo licht woordvoerster Diane Williams van vervoersmaatschappij Metro het beleid toe. Kern is nu het tiende slachtoffer van de gewichtspolitiek van Metro in Illinois en Missouri.
(Bron)
Extra toezicht langs spoor loont

UTRECHT - Spoorbeheerder ProRail zet dit jaar vijftig toezichthouders extra in langs het spoor om het vandalisme te verminderen. Het gaat om boventallige treinconducteurs, meldde vrijdag een woordvoerder van ProRail.
Een proef in de drie zuidelijke provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg heeft uitgewezen dat een pakket maatregelen, waaronder toezichthouders maar ook hogere hekken en voorlichting op scholen, loont. Het aantal storingen door vandalisme die tot vertragingen leiden, is daar gedaald met 23 procent. Landelijk zijn er 14 procent minder problemen.
Het spoor heeft veel last van vandalen. Jaarlijks meldt ProRail 1800 gevallen, liet minister Peijs (Verkeer) donderdag nog weten in een brief over de aanpak van stenengooiers.
ProRail zet verder ook camera's in bij overwegen, en laat aannemers bouwmateriaal beter opruimen. De toezichthouders moeten lastpakken weghouden van het spoor, en mogen sinds kort ook bekeuringen (vanaf 45 euro) uitdelen. De officier van justitie kan bij herhaling zwaarder straffen. "Dat werkt", aldus de woordvoerder van ProRail.
(Bron)
Wimax moet buitengebied binnenhalen

LONDEN - Een nieuwe technologie voor snel internet staat voor de deur. Wimax , het snelste draadloos internet tot nu toe, moet de grote concurrent worden van glasvezel, umts, adsl en kabelinternet. Tenminste, dat is de verwachting van de markt en analisten.
"Wimax is de technologie die de volgende miljard mensen op het internet gaat krijgen", stelt Dirk Roziers, productmanager van de draadloze divisie van chipfabrikant Intel. Wimax heeft, in tegenstelling tot het kleine broertje WiFi, een bereik van tientallen kilometers. WiFi komt tot enkele meters.
Volgens Roziers is Wimax met name geschikt om dunbevolkte gebieden aan het internetten te krijgen. "Ik denk dan bijvoorbeeld aan landen zoals India. Daar zijn veel mensen hoog opgeleid maar het is niet rendabel voor bedrijven om overal snel internet aan te leggen." Om het draadloze internet te krijgen, moeten er antennes geplaatst worden. Deze hebben een bereik van gemiddeld 30 kilometer. Het signaal wordt dan opgepikt door de computer die verbinding maakt met het internet.
Wimax is op dit moment nog te duur voor consumenten om thuis te gebruiken. Dat komt omdat er nu nog in de fabrieken geen hoge productie is van de Wimax-chips. "We verwachten eind 2006 of begin 2007 dat de nieuwste laptops worden uitgerust met chipjes die toegang geven tot het snelle internet." In 2008 is het de bedoeling dat de uitgebreide mobiele telefoons (smartphones) de chipjes standaard krijgen. Op dit moment is iedere laptop wel al uitgerust met een chip voor WiFi.
In Nederland heeft het telecombedrijf Enertel al enkele zakelijke klanten in grote steden aangesloten op het snelle draadloze internet. Het gaat om steden als Rotterdam, Den Haag en Eindhoven. Volgens Keimpe Algra, directeur van de afdeling Wireless, is het voor Enertel juist voorlopig niet de bedoeling om dunbevolkte gebieden in Nederland aan te sluiten. "In de grote steden en bij Schiphol is op dit moment voor ons de winst te behalen." Enertel biedt Wimax nu alleen nog aan voor de zakelijke markt. "Consumenten staan hoog op onze prioriteitenlijst, maar daar is het nu nog te duur voor."
Rob van Esch, directeur van de Vecai (de branchevereniging voor kabelbedrijven) ziet de komst van Wimax met argusogen tegemoet: "Wimax gaat zeer waarschijnlijk concurreren met de kabelbedrijven, die ook snel internet aanbieden. De technologie moet zich nog wel bewijzen. Zo is nog onduidelijk of het bereik door bijvoorbeeld dikke muren van een flatgebouw kan".
Volgens Van Esch wordt de concurrentie tussen infrastructuren steeds heftiger. Hij doelt dan op de verschillende manieren waarop mensen kunnen internetten, zoals via adsl, kabel, de normale telefoonlijn en dan sinds kort via WiFi, glasvezel en ook zelfs via satelliet. Wimax is de nieuwste techniek in dat rijtje.
De veiligheidsproblemen die er met WiFi waren, zijn volgens Roziers met Wimax nagenoeg opgelost. Bij Wifi was het netwerk niet altijd volledig beveiligd, daardoor kon iedereen bewust of onbewust op het netwerk van iemand anders gaan internetten. "We hebben veel geleerd van Wifi. Daardoor is in Wimax de veiligheid standaard meegenomen", aldus Roziers.
(Bron)
Dodental Marburgvirus stijgt in Angola

LUANDA - Het dodental door de uitbraak van het levensgevaarlijke Marburgvirus is in Angola opgelopen tot 113. Dat hebben gezondheidsfunctionarissen in het Afrikaanse land vrijdag bekendgemaakt. In de noordelijke provincie Uíge vielen de afgelopen maanden 111 doden, in de hoofdstad Luanda twee.
Een van de slachtoffers is een Italiaanse arts, die donderdagavond aan het virus is overleden. Het Marburgvirus is verwant aan het bekendere en zeer gevreesde Ebolavirus. Het dook in 1967 op in Europese laboratoria, onder meer in het Duitse Marburg. Verscheidene wetenschappers werden ziek nadat zij in contact waren gekomen met geïnfecteerde apen uit Uganda. Tegenwoordig komt het virus alleen nog in Afrika voor.
Voor zover bekend was de jongste uitbraak in 1998 in de Democratische Republiek Congo, dat grenst aan Angola. De getroffenen, voornamelijk kinderen, kampen met hevig braken, bloed in de ontlasting en hoge koorts.
Deze symptomen zijn ook kenmerkend voor een besmetting met het Ebolavirus. Ebola is vernoemd naar de gelijknamige rivier in de binnenlanden van Congo, waar het in 1976 voor het eerst werd ontdekt. Dat virus stak vijf jaar geleden voor het laatst de kop op in Uganda, waar het honderden mensenlevens eiste.
(Bron)
'Brinkhorst biedt veel te lage vergoeding internettaps'

DEN HAAG - Minister Brinkhorst (Economische Zaken) heeft de toekomstige basisvergoeding aan internetaanbieders voor het plaatsen van een internettap vastgesteld op iets meer dan 13 euro per keer. Internetaanbieders noemen de overheidsvergoeding "exorbitant laag".
Opsporingsdiensten gebruiken informatie uit internettaps om surf- en e-mailgedrag van verdachten te volgen. In de conceptregeling staat dat de vergoeding is gebaseerd op eerdere ervaringen. Een internetaanbieder als XS4All declareert momenteel echter gemiddeld 1350 euro per tap. "Dat zijn de reëele personeelskosten", verklaarde technisch-directeur S. Hania vrijdag.
XS4All voelt zich bovendien gepasseerd omdat de minister de regeling heeft opgesteld zonder de internetaanbieders te raadplegen. Brinkhorst wil de verlaagde vergoeding zo snel mogelijk invoeren.
Internetaanbieders zijn volgens de Telecommunicatiewet verplicht de technische maatregelen te treffen die het mogelijk maken om hun diensten af te tappen. Over het aantal taps dat providers in opdracht van de opsporingsdiensten plaatsen, mogen ze in het belang van de staatsveiligheid niets zeggen.
Ook andere internetaanbieders zijn ontevreden. "De minister heeft dit eenzijdig vastgesteld. We zijn daar allerminst gelukkig mee", bevestigde een woordvoerder van Wanadoo vrijdag. Wanadoo ontving tot nu toe 700 euro per aftapbevel.
"Misschien kan Brinkhorst de mensen leveren die het voor dat geld doen", schamperde een woordvoerder van @Home/Essent vrijdag. KPN (Planet en Het Net) is "bijzonder ongelukkig" met het voorstel van de minister. "De werkelijke kosten liggen veel hoger dan deze vergoeding", aldus een zegsman. Het bedrijf zal op korte termijn zijn zorgen uiten aan het ministerie en de Tweede Kamer.
Brinkhorst rekent een uurtarief van 26,25 euro voor de medewerkers die taps plaatsen, verlengen of beëindigen. Maar volgens XS4All is daarvoor duurder, hooggekwalificeerd personeel nodig dat kan omgaan met complexe en gevoelige informatie. Voorts laat de internetaanbieder een jurist elk tapverzoek op legitimiteit toetsen. De conceptregeling voorziet weliswaar in extra vergoeding voor tapverzoeken in de nacht en in het weekeinde, maar op die momenten is bij de meeste providers nu helemaal niemand aan het werk.
Voor de persoonsgegevens (naam, adres, woonplaats) van klanten die horen bij verdachte ip-nummers, declareerden de aanbieders tot op heden meer dan 100 euro per keer. Brinkhorst wil die vergoeding verlagen tot 6,56 euro.
(Bron)
Kogelbrief wegens kievitseieren

LEEUWARDEN - Plaatsvervangend voorzitter H. Niessen van de Faunabescherming heeft donderdag een kogelbrief gekregen omdat zijn organisatie mede heeft afgedwongen dat het rapen van kievitseieren in Friesland dit jaar is verboden. "Ik ga zaterdag aangifte doen bij de politie, maar ik word er eerlijk gezegd niet warm of koud van", aldus Niessen vrijdag.
Na een rechtszaak van de Faunabescherming en de Vogelbescherming verbood de Leeuwarder bestuursrechter op woensdag 16 maart het rapen van kievitseieren. Dit tot grote woede van veel Friezen. De kogelbrief die Niessen heeft, refereert aan de emotie in Friesland.
'Die Friezen zijn kogels, wij waarschuwen niet maar schieten meteen', zo staat in het Fries in de brief te lezen. De twee kogels in de brief waren onder die tekst geplakt. "Voor mijn vrouw en kinderen is dit niet leuk", aldus Niessen.
De plaatsvervangend voorzitter staat vrijdagmiddag opnieuw in Leeuwarden bij de bestuursrechter. Ditmaal om een jaagverbod op vossen in Friesland af te dwingen. "De rechtbank waarschuwde mij telefonisch al dat er mogelijk protesten bij de rechtbank komen", aldus Niessen. In verband met de verwachte protesten zijn vrijdag door de rechtbank extra veiligheidsmaatregelen genomen.
(Bron)

Je bent wel een loser als je zo'n brief stuurt.
Spookrijder neemt kortste route voor sigaretten

OSS - De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 27-jarige Ossenaar aangehouden, omdat hij op de A50 (Oss-Den Bosch) bewust tegen het verkeer inreed. "Hij was te lui om de normale weg te nemen", meende een politiewoordvoerder. De man was een pakje sigaretten gaan kopen en nam de kortste weg terug naar huis.
Agenten zagen de man op zich afkomen toen zij in Oss de A50 opreden. Hij negeerde het blauwe zwaailicht op de politieauto en bleef doorrijden.
De politie kon de 27-jarige man even later in zijn woning aanhouden. "Deze eigenwijze man was even een pakje sigaretten gaan kopen bij een tankstation langs de A50 onder Geffen en besloot toen maar de kortste route terug te nemen", zei de woordvoerder, die geen goed woord voor de actie van de man overhad. "Een dwaas, je zult hem maar tegenkomen", wijst de politie op het gevaar dat de man veroorzaakte. Uit onderzoek bleek ook nog dat het rijbewijs van de spookrijder ongeldig was verklaard.
(Bron)

donderdag, maart 24, 2005

'Nederland wil nieuwe verkiezingen'

De Nederlandse kiezer wil nieuwe verkiezingen. Dat blijkt althans uit een onderzoek van opiniepeiler Maurice de Hond. Zijn bureau Peil.nl verrichtte het onderzoek naar aanleiding van het opstappen van minister Thom de Graaf van Bestuurlijke Vernieuwing. Tweederde van de Nederlanders is van mening dat de rest van het kabinet de D66-bewindspersoon moet volgen.
Alleen bij de VVD is een duidelijke meerderheid tegen het uitschrijven van nieuwe parlementsverkiezingen, namelijk 61 procent. Bij kiezers met een CDA-voorkeur is de verhouding 50/50. Bij de overige kiezers is een grote meerderheid voor een nieuwe gang naar de stembus. Het onderzoek werd gehouden onder zevenhonderd respondenten.
Uit de peiling blijkt dat de gebeurtenissen van de afgelopen week de negatieve gevoelens over politiek en politici hebben versterkt. Zes op de tien Nederlanders maakt zich absoluut niet druk over het niet doorgaan van de gekozen burgemeester, een vrijwel evengroot aantal stelt dat met de bestaande politieke partijen geen echte bestuurlijke vernieuwing mogelijk is. De helft van de respondenten twijfelt aan het nut van D66. Ook de PvdA en haar voorman Wouter Bos krijgen er van langs. 57 procent vindt dat de sociaal-democraten in feite een conservatieve partij zijn, 54 procent is het eens met de stelling dat Bos niet heeft laten zien dat hij een sterke leider is.
(Bron)
Automobilist bekeurd tijdens regelen verkeer

Een politieagent die maandagmiddag in Roermond het verkeer stond te regelen omdat er een ongeluk was gebeurd, heeft een automobilist bekeurd toen deze via het fietspad een door het ongeluk ontstane file voorbij reed om het verkeersongeval van dichtbij te kijken.
De verdachte reed over het fietspad en parkeerde z'n voertuig doodleuk achter de politieauto op de plaats van het ongeval, er van uitgaande dat de politie toch geen tijd voor hem zou hebben. De politie kende echter geen pardon en bekeurde de automobilist; hij mocht z'n weg met een geldboete van 65 euro vervolgen.
(Bron)
Van der Laan was zo fel over geen kruimels, dat ik vreselijk zin kreeg ze allemaal op een zakkie stroopwafelkruimels te trakteren.
Wat is dat voor vage verkoudheid? Veel niezen, bij vlagen flink snotteren en vooral een branderige keel. Ik hoor er nu wel erg veel mensen over, heb zelf nu drie dagen last, vriendje twee dagen (van wie zou hij het hebben?).
Veiligheidssysteem spoor faalt bij goederentreinen

DEN HAAG - Het veiligheidssysteem op het Nederlands spoor schiet tekort voor zware goederentreinen. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerd onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Het zogenoemde ATB-systeem geeft aan wanneer een trein te hard rijdt, maar daarbij wordt alleen gekeken naar de maximumsnelheid die op een bepaald baanvak geldt en niet naar het type trein. Zo kan het gebeuren dat een goederentrein gevaarlijk hard rijdt zonder dat het systeem reageert.
Goederentreinen mogen 95 kilometer per uur rijden. Op veel baanvakken is echter voor treinen van de Nederlandse Spoorwegen een maximumsnelheid van 130 kilometer per uur toegestaan. Het ATB-systeem houdt alleen rekening met dat maximum.
In Apeldoorn ontspoorde in 2003 een goederentrein beladen met stalen rollen, omdat deze te hard reed en de lading niet goed was vastgezet. Er ontstond een grote ravage, maar er vielen geen gewonden. De machinist was in slaap gesukkeld en hield de snelheid niet in de gaten. Hij zag niet dat het gevaarte op een gegeven moment veel te hard reed. Het ATB-systeem reageerde niet.
Het waarborgen van de juiste snelheid bij goederenvervoer is volgens de Onderzoeksraad volledig afhankelijk van menselijk handelen. Als de machinist niet alert genoeg is, zijn er geen technische middelen die ingrijpen.
De Onderzoeksraad eist van spoorvervoerder Railion, eigenaar van de ontspoorde trein, dat er een technische aanpassing komt die het tekortschieten van het ATB-systeem ondervangt. Ook moet de onderneming de machinisten scherper in de gaten houden.
De goederentrein in Apeldoorn vervoerde geoliede stalen rollen afkomstig van Corus. Bij het vastsjorren van de lading is onvoldoende rekening gehouden met het glibberig staal, dat makkelijk kon gaan glijden bij hoge snelheden. De Onderzoeksraad wil dat Railion en Corus voortaan beter opletten.
(Bron)
Slechts een op drie Nederlanders vertrouwt regering

DEN HAAG - Nederlanders blijken weinig geloof te hebben in de regering. Vorige zomer had 32 procent van de bevolking vertrouwen in de regering. "Het vertrouwen is gering in verhouding tot andere instanties zoals de media, grote ondernemingen en vakbonden". Dat concludeert het kabinet uit een belevingsonderzoek onder de bevolking dat donderdag is gepubliceerd.
Volgens het kabinet geldt het lage vertrouwen overigens ook voor de overheid in het algemeen. Zo heeft 38 procent van de Nederlanders vertrouwen in de gemeenten. De Europese Unie scoort 33 procent.
Uit de zogeheten Belevingsmonitor blijkt verder dat de regering het meeste aandacht moet schenken aan de bestrijding van de criminaliteit. Binnen de criminaliteitsbestrijding moet de middelen vooral gericht zijn op risicojongeren en veelplegers, wil de bevolking.
Het kabinet pakt veelplegers sinds 1 oktober strenger aan. Zij kunnen maximaal twee jaar in een inrichting voor stelselmatige daders (ISD) worden geplaatst. In 2007 moet Nederland duizend ISD-plaatsen tellen.
Met het periodieke belevingsonderzoek wil de regering peilen hoe de bevolking het overheidsbeleid beleeft. Nederlanders blijken harder optreden van de overheid te wensen op het gebied van onderwijs, verkeer, vreemdelingenbeleid en de controle op sociale voorzieningen.
Het inkomen, de eigen gezondheid, de opvoeding en opleidingskosten van kinderen en het milieu zien burgers als hun eigen verantwoordelijkheid, blijkt uit het onderzoek.
"Maar voor maatschappelijke problemen voelt men een beperkte verantwoordelijkheid. De bereidheid om een salarisverhoging in te leveren, langere werkweken te maken of later met pensioen te gaan om de economie te stimuleren of de sociale voorzieningen veilig te stellen, is beperkt", schrijft het kabinet.
(Bron)
Bijzondere cocaïnevangst in Leeuwarden

LEEUWARDEN - De politie in Friesland heeft een partij cocaïne gevonden die was verwerkt in het glas van 237 schilderijtjes. De cocaïne, in totaal twee kilo, had een straatwaarde van 200.000 euro. Dat liet de politie donderdag weten.
Bij de drugsvangst zijn drie verdachten aangehouden, een 20-jarige inwoner van Schiedam, een 50-jarige inwoonster van Drachten en een 24-jarige Colombiaan.
De politie kwam de drugs na een tip op het spoor. Het glas van de schilderijtjes heeft een gelei-achtige vorm. De vangst is volgens de politie uniek. Volgens een woordvoerder hebben andere korpsen nooit eerder cocaïne gevonden die op deze manier was verstopt.
(Bron)
Politie tolereert schelden niet meer

AMSTERDAM - De politie in Amsterdam wil het schelden tegen agenten officieel aan banden leggen. Plaatsvervangend korpschef Wijbenga pleit voor een lijst met scheldwoorden die niet door de beugel kunnen. Aan de hand daarvan zou justitie de dader moeten vervolgen.
Het idee voor zo'n lijst staat nog in de kinderschoenen, liet een woordvoerder donderdag weten. De politie moet nog met het Openbaar Ministerie in gesprek om de plannen nader uit te werken. De lijst zou beter in kaart moeten brengen wat de gevolgen zullen zijn als iemand een agent de huid volscheldt.
Indien van tevoren duidelijk is dat justitie vervolgt als iemand een politieman uitmaakt voor klootzak, leidt dat wellicht sneller tot een proces-verbaal, aldus de zegsman.
De politie voert al langere tijd strijd tegen belediging van agenten. Onlangs oordeelde de rechter dat een Amsterdamse agente een schadevergoeding moest krijgen omdat zij was uitgescholden door een arrestant.
Volgens de woordvoerder is de lijst vergelijkbaar met maatregelen die nu gelden voor spreekkoren. "Op het moment dat in een stadion bepaalde teksten worden geroepen, wordt de wedstrijd gestaakt."
(Bron)
Regen! Het lijkt meer alsof het steeds vochtiger (en donkerder) werd, en dat vocht nu niet meer blijft zweven maar naar beneden valt.
Tijger is al Beledigd naar binnen gekomen en zit me nu aan te kijken alsof ik er iets aan kan doen ;-)
Tom zit in de raamopening en schudt met z'n oren elke keer als daar een druppel op valt.
En ik denk met angst en beven aan wat de regen zal doen met het kale stuk grond. Ik vrees dat ik zeer snel zal weten hoeveel wortels er nog in zitten.
Rotterdam stuurt 20.000 allochtone moeders op taalles

ROTTERDAM - Rotterdamse allochtone moeders die het Nederlands gebrekkig beheersen, moeten vanaf volgend jaar verplicht een taalcursus volgen. Het gaat om 20.000 vrouwen die van de gemeente een aanbod voor een cursus krijgen om binnen vijf jaar de taal te beheersen. Maken ze de opleiding niet af, draaien ze op voor de kosten van ongeveer 6000 euro. Dit heeft wethouder L. Geluk van onderwijs en integratie donderdag bekendgemaakt.
Volgens Geluk gaat het niet alleen om het leren van Nederlands, maar trekt Rotterdam de inburgering veel breder. Opvoedingsondersteuning, ouderparticipatie op scholen, oriëntatie op de maatschappij en de voorbereiding op scholing en werk vallen er ook onder. De kosten van het ambitieuze project bedragen 160 miljoen euro.
Rotterdam hoopt op een extra financiële bijdrage van het Rijk van 10 miljoen euro per jaar om de aanpak te bekostigen. Dit bedrag komt boven op de 17 miljoen euro die Rotterdam al jaarlijks krijgt voor inburgering en educatie. Volgens Geluk wil verantwoordelijk minister Verdonkeremanen daarop bezuinigen, maar met een gerichte lobby in Den Haag zal Rotterdam het belang van de aanpak onderstrepen. "We lopen met dit project voorop, want we voeren het nieuwe inburgeringsstelsel van Verdonk versneld uit", aldus de wethouder.
Rotterdam heeft de meeste van de 20.000 vrouwen die Nederlands moeten gaan leren en moeten gaan inburgeren, in beeld. De moeders worden benaderd via de consultatiebureaus, via vrouwenorganisaties of buurtmoeders. Allochtone vrouwen die nauwelijks buiten komen, krijgen bezoek thuis.
Het stedelijk inburgeringsloket zal het taalniveau van de moeders gaan beoordelen om ze een cursus te bieden die op dat niveau is afgestemd. Volgens Geluk verzorgt de gemeente de cursus niet zelf, maar doen de regionale opleidingscentra Albeda en Zadkine dat. De deelnemers moeten vooraf een contract tekenen om de cursus af te maken. De eigen bijdrage is 270 euro.
"We verwachten dat de moeders massaal gebruik gaan maken van het aanbod. Het is een aanbod dat ze niet kunnen weigeren", zei Geluk. Het project 'Meer dan taal alleen' sluit aan bij het nationaal actieplan van de commissie PaVEM om alle 240.000 zogenoemde vrouwelijke oudkomers in 2010 Nederlands te laten spreken.
(Bron)
Naakte man verstoort Kamerdebat

DEN HAAG - Een naakte man heeft donderdagmorgen korte tijd een debat in de Tweede Kamer verstoord. Vanaf de publieke tribune riep hij de Kamerleden toe. Voorzitter Weisglas schorste de vergadering voor korte tijd.
De beveiligingsdienst wist de man vrij snel in te rekenen. Hij verzette zich niet. Het is de vraag of de boodschap die de streaker wilde overbrengen, is aangekomen. Volgens VVD-Kamerlid Snijder schreeuwde de man iets in een "vreemde taal". "Ik kon niet verstaan wat hij zei."
De kans dat het protest betrekking had op het debat, wordt vrij klein geacht. De Kamer debatteerde op dat moment met minister Veerman van Landbouw over de illegale handel in beschermde dieren en de zeehondenjacht in Canada.
(Bron)

Misschien riep ie wel iets als 'liever naakt dan bont'?
Doden door explosie bij raffinaderij Texas

HOUSTON - Een enorme explosie op het 486 hectare grote terrein van een olieraffinaderij van BP in de Amerikaanse staat Texas heeft woensdag aan zeker veertien mensen het leven gekost. Meer dan honderd mensen raakten gewond,volgens Amerikaanse media. De explosie was in Texas City, circa 50 kilometer ten zuidoosten van Houston.
Het aantal doden zal verder oplopen zo wordt gevreesd, terwijl reddingswerkers de ravage doorzoeken. Over de oorzaak is nog niets bekend. BP liet echter weten niet uit te gaan van een terroristische aanslag.
Het getroffen complex is de op twee na grootste raffinaderij van Noord-Amerika en is verantwoordelijk voor 3 procent van de totale Amerikaanse benzinevoorziening.
(Bron)
Politie tolereert schelden niet meer

AMSTERDAM - De politie in Amsterdam wil het schelden tegen agenten officieel aan banden leggen. Plaatsvervangend korpschef Wijbenga pleit voor een lijst met scheldwoorden die niet door de beugel kunnen. Aan de hand daarvan zou justitie de dader moeten vervolgen.
Het idee voor zo'n lijst staat nog in de kinderschoenen, liet een woordvoerder donderdag weten. De politie moet nog met het Openbaar Ministerie in gesprek om de plannen nader uit te werken. De lijst zou beter in kaart moeten brengen wat de gevolgen zullen zijn als iemand een agent de huid volscheldt.
Indien van tevoren duidelijk is dat justitie vervolgt als iemand een politieman uitmaakt voor klootzak, leidt dat wellicht sneller tot een proces-verbaal, aldus de zegsman.
De politie voert al langere tijd strijd tegen belediging van agenten. Onlangs oordeelde de rechter dat een Amsterdamse agente een schadevergoeding moest krijgen omdat zij was uitgescholden door een arrestant.
Volgens de woordvoerder is de lijst vergelijkbaar met maatregelen die nu gelden voor spreekkoren. "Op het moment dat in een stadion bepaalde teksten worden geroepen, wordt de wedstrijd gestaakt."
(Bron)
Genezer krijgt 3,5 jaar cel voor aardappelmassage

WELLINGTON - Een rechtbank in Hamilton, in Nieuw Zeeland, heeft een traditionele Maori-genezer veroordeeld tot 3,5 jaar celstraf omdat hij twee vrouwelijke patiënten heeft aangerand met aardappelen. Dat berichtte dagblad Waikato Times donderdag.
Christopher Tuaupaki (64) liet zijn patiënten naakt op bed liggen, terwijl hij hen met een aardappel 'masseerde'. Tegen een 38-jarige vrouw zei hij dat deze behandeling haar zoon van een boze geest zou afhelpen. Tegen het andere slachtoffer zei hij dat hij zo haar borstkanker kon genezen. Onderzoek door echte artsen wees uit dat de 49-jarige vrouw die ziekte helemaal niet had.
(Bron)
UWV stuit op fraude met sofinummers

AMSTERDAM - Het UWV heeft tijdens een landelijke actie dertien werknemers aangehouden wegens fraude met identiteitsbewijzen. Dat heeft de uitvoerder van de WW en de WAO donderdag gezegd. Naast de aanhoudingen stuitte het UWV ook op vervalste identiteitsbewijzen van 25 ex-werknemers.
De aangehouden "werknemers moeten allen voor de rechter verschijnen en riskeren een gevangenisstraf van een aantal maanden. Er zijn vier valse identiteitsbewijzen in beslag genomen", aldus de uitkeringsinstantie.
Tijdens de opsporingsactie onderzocht het UWV 67 dienstverbanden. "UWV had het vermoeden dat de werknemers bij het aangaan van deze dienstverbanden gebruikgemaakt hebben van valse of vervalste sofinummerbrieven."
De actie is de eerste van zes landelijke acties die het UWV dit jaar houdt. "In 2004 zijn vier opsporingsacties gehouden, waarbij in totaal negenhonderd dienstverbanden zijn nagetrokken. Daarbij zijn 56 aanhoudingen verricht. Van de onderzochte identiteitsdocumenten bleek bijna de helft vals, vervalst of gestolen te zijn," aldus het UWV.
De uitkeringsinstantie stuit veelal op malafide uitzendbureaus die illegalen aan het werk zetten in onder meer de schoonmaakbranche. Daarbij gebruiken ze van valse of gestolen sofi-nummers en identiteitspapieren.
(Bron)
Coalitiepartners willen met elkaar verder

DEN HAAG - De regeringspartijen CDA, VVD en D66 beginnen donderdagmiddag de onderhandelingen over een herziening van het regeerakkoord. Die is nodig nu duidelijk is dat de gekozen burgemeester er niet komt en dat de herziening van het kiesstelsel evenmin haalbaar is.
Beide punten waren D66 in het regeerakkoord beloofd en de democraten willen nu compensatie. Het is de inzet van alle drie partijen om eruit te komen, zeggen betrokkenen. D66 is zeker niet uit op een breuk, stellen fractieleden. Ook D66-minister Brinkhorst van Economische Zaken wil - als er een behoorlijk compensatiepakket komt - op zijn post blijven.
Woensdagavond heeft Brinkhorst weliswaar overwogen te vertrekken, maar dat was volgens een D66-bron uit solidariteit met zijn collega De Graaf (Bestuurlijke Vernieuwing). Die zag het ministerschap niet meer zitten nadat hem woensdag duidelijk was geworden dat de herziening van het kiesstelsel er niet meer inzit.
Voor De Graaf was zijn voorstel voor een nieuw kiesstelsel van essentieel belang, maar de D66-fractie hecht er wat minder aan. Noch in de politiek noch in de samenleving bestaat er een draagvlak voor de plannen van De Graaf, constateerde fractieleider Dittrich woensdag.
"We hebben geen zin om ons dood te vechten voor iets dat toch niet haalbaar is", formuleerde een ander D66-kamerlid het donderdag.
D66 wil het kiesstelsel nu gebruiken als wisselgeld om andere concessies los te krijgen van CDA en VVD. Ze denken dan aan zaken als onderwijs, kenniseconomie, duurzame energie en een hervorming van het omroepbestel. De nieuwe afspraken moeten passen binnen de hervormingsagenda van het kabinet. Ze hoeven niet per se geld te kosten, aldus een D66-bron.
De onderhandelingen worden gevoerd door de fractieleiders Verhagen (CDA), Van Aartsen (VVD) en Dittrich (D66). Maar op de achtergrond speelt Brinkhorst een belangrijke rol.
Brinkhorst is na het vertrek van De Graaf de enig overgebleven D66-minister. Zou hij alsnog besluiten op te stappen, dan valt het kabinet.
Ook als de onderhandelingen slagen houdt Brinkhorst een sleutelrol. Hij wordt dan zo goed als zeker de nieuwe D66-vice-premier. Daarnaast zal D66 een vervanger voordragen voor De Graaf op Bestuurlijke Vernieuwing.
Die portefeuille is, na het sneuvelen van de gekozen burgemeester en het kiesstelsel, niet meer echt gevuld. Binnen D66 wordt er daarom gedacht aan een extra takenpakket.
Zo zou de minister voor Bestuurlijke Vernieuwing zich kunnen gaan bezighouden met het bestrijden van de bureaucratie waar vooral maatschappelijke instellingen en burgers last van hebben. De onderhandelingen tussen de drie partijen moeten in de loop van volgende week worden afgerond, schatten betrokkenen in.
(Bron)
Het is buiten warmer (en vochtiger) dan binnen, en binnen is het 19,5 graden.
Jammer dat het de laatste dag is.
Peuterspeelzaal dicht na vondst kogeltjes

JIPSINGHUIZEN - Een peuterspeelzaal in het Groningse Jipsinghuizen is donderdag op last van de burgemeester met onmiddellijke ingang gesloten nadat er tijdens een routinecontrole van de GGD kleine loden kogeltjes waren gevonden. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente Vlagtwedde, waar Jipsinghuizen onder valt, donderdag bevestigd.
De kogeltjes zijn vermoedelijk afkomstig van een schietclub die in het lokale buurthuis dezelfde ruimte huurt als de peuteropvang. Volgens de zegsman was het de gemeente niet bekend dat beiden van dezelfde zaal gebruik maken. De gemeente wil dan ook bekijken of de schietclub mogelijk elders kan worden ondergebracht.
De GGD onderzoekt hoe gevaarlijk de loden kogeltjes voor kinderen zijn. De uitslagen van dit onderzoek worden dinsdag verwacht. In ieder geval blijft de speelzaal tot die tijd gesloten en zal de ruimte grondig worden gereinigd. De ouders van de vijftien kinderen die gebruik maken van de ruimte zijn inmiddels per brief over de situatie geïnformeerd.
(Bron)
Salaris baas Nuon stijgt 42 procent

AMSTERDAM - Nuon-directeur Ludo van Halderen heeft zijn salaris vorig jaar met 42 procent zien stijgen tot 815 duizend euro. Naast deze salarisverhoging ontvangt hij een eenmalige pensioenstorting van 599 duizend euro. Dat meldt de Volkskrant donderdag.
Door deze salarisstijging behoort Van Halderen volgens de krant tot een van de bestbetaalde bestuurders in de publieke sector van Nederland. Met 1,4 miljoen euro per jaar kost deze baas meer dan Gerlach Cerfontaine van Schiphol (602 duizend euro) en Aad Veenman van de Nederlandse Spoorwegen, die goed is voor 618 duizend euro per jaar.
De provincie Gelderland heeft als grootaandeelhouder van Nuon met "verontrusting" kennis genomen van het hoge salaris van topman L. van Halderen van het energiebedrijf. Dat zei een woordvoerder van de provincie donderdag.
De kwestie komt volgende maand aan de orde op een ingelaste vergadering van het provinciaal bestuur, in de aanloop naar de algemene aandeelhoudersvergadering van Nuon. Gelderland, dat 42 procent van de aandelen houdt, heeft vorig jaar nog aangedrongen op terughoudendheid bij het verstrekken van bonussen.
(Bron)
Kirgizische oppositie bestormt regeringsgebouw

BISJKEK - Duizenden aanhangers van de oppositie in Kirgizië hebben donderdag het belangrijkste regeringsgebouw in de hoofdstad Bisjkek bestormd. De oproerpolitie probeerde de demonstranten terug te drijven van het plein voor het Witte Huis, maar trok zich na enige tijd terug. Twee ministers zitten vast in het regeringsgebouw. Ook in de zuidwestelijke stad Batken hebben aanhangers van de oppositie een regeringsgebouw bezet.
De betogers zwaaiden met witte vlaggen uit ramen op de tweede verdieping van het gebouw. De aanhangers van de oppositie eisen het ontslag van president Askar Akajev. De demonstranten maakten het staatshoofd uit voor bedrieger en leugenaar. Akajev verliet donderdag het regeringsgebouw via de achterkant om overleg te voeren met vertegenwoordigers van de Organisatie voor Samenwerking en Veiligheid in Europa (OVSE).
De massale demonstratie liep eerder al uit op botsingen met aanhangers van de president. Volgens ooggetuigen zouden er schoten zijn gelost, maar is nog niet duidelijk wie daarvoor verantwoordelijk is.
De regeringsgetrouwen trokken gewapend met stokken en geïmproviseerde schilden naar een plein in het centrum van Bisjkek, waar naar schatting 10.000 demonstranten van de oppositie waren samengekomen. "De sfeer is explosief. Mensen rennen alle kanten op, jagen achter elkaar aan met stokken en stenen. Duizenden mensen zijn in gevecht met elkaar", meldde een verslaggever van het Britse persbureau Reuters.
De oppositieleden, studenten en burgers zouden inmiddels steun krijgen van politiemensen, die zich bij hen hebben aangesloten. De woensdag aangetreden minister van Binnenlandse Zaken in het Centraal-Aziatische land, Kenesjbek Doesjebajev, riep de demonstranten eerder op de dag op de rust te bewaren, niet te plunderen en geen overheidsgebouwen te bestormen. Hij voegde daaraan toe dat hij de politie nooit opdracht zal geven te schieten op vreedzame demonstranten.
Het impliciete dreigement volgde op uitlatingen die Doesjebajev woensdag al deed, waarin hij geweld tegen demonstrerende aanhangers van de oppositie niet uitsloot. "We kunnen geweld gebruiken, en wapens. Maar we zullen niet schieten op burgers die zich houden aan de wet, op vrouwen, oude mensen en kinderen", zei Doesjebajev in zijn eerste publieke optreden.
De bewindsman, tot woensdag hoofd van de politie van Bisjkek, kreeg de ministerspost, nadat president Akajev in de ochtend plotseling minister Soebambekov en de procureur-generaal had ontslagen. Doesjebajev geldt als een man van de harde lijn.
De net aangetreden procureur-generaal Marat Soetalinov liet woensdag ook direct dreigende taal horen. Hij zei een vooronderzoek te willen beginnen naar een van de oppositieleiders en ex-premier, Koermanbek Bakiev. Hij zou zich schuldig maken aan een poging tot staatsgreep, omdat hij tegenstanders van de president heeft gemobiliseerd in de steden Osh en Dzalal-Abad. Donderdag zouden oppositieaanhangers ook een regeringsgebouw in de zuidelijk stad Batken hebben ingenomen.
De oppositie voert al bijna een week actie tegen de uitslag van de parlementsverkiezingen. Die werden op 27 februari en 13 maart in twee rondes gehouden. De OVSE oordeelde dat de verkiezingen onrechtmatig waren verlopen.
Waarnemers vrezen dat de steeds grimmiger sfeer kan uitmonden in een burgeroorlog. Het land, dat grenst aan China, is rijk aan energiebronnen. Zowel Rusland als de Verenigde Staten hebben militaire bases in de buurt van de hoofdstad.
Twee ministers zitten vast in het regeringsgebouw. Het Russische persbureau Interfax meldde dat het om de ministers van Defensie en Veiligheid gaat.
(Bron)

woensdag, maart 23, 2005

Basisschoolleerling deelt cocaïne uit

Een jongetje heeft veertig zakjes cocaïne meegenomen naar zijn basisschool en aan zijn klasgenootjes uitgedeeld. De jongen dacht dat de zakjes snoep bevatten, omdat hij dat van zijn moeder gehoord had. De politie van Illinois, VS, zoekt op dit moment de moeder van de jongen.
Volgens de politie leefde de jongen waarschijnlijk in een gezin waar drugs werden verhandeld. De jongen had hier geen idee van. Toen hij op een dag vroeg wat het witte spul was, kreeg hij te horen het om 'snoep' ging. Later heeft een onbekend persoon kennelijk een ongelukkige plek gekozen om de cocaïne te verbergen: in de tas van het jongetje. De jongen ging daarna met de cocaïne naar school om zijn klasgenootjes van 'het snoep' te laten genieten.
De politie gaat de jongen niet vervolgen, maar de moeder en andere familieleden zullen berecht worden op grond van handel in drugs en het in gevaar brengen van kinderen. Kinderbeschermingsinstanties hebben de jongen in het huis van een verwante geplaatst. De moeder is vooralsnog voortvluchtig.
(Bron)
Grootste ijsberg ter wereld weer in beweging

's Werelds grootste ijsberg vervolgt op dit moment zijn tocht weer richting de reuze ijstong Drygalski. Het 120 kilometer lange gevaarte liep vorige maand vast op de zeebodem waardoor een botsing voorkomen werd.
Volgens het Europese ruimtevaartbureau ESA is de kans groot dat de ijsberg alsnog botst met de ijstong. Op beelden van de Europese milieu-satelliet Envisat is te zien dat de twee ijsgiganten nog maar enkele kilometers van elkaar verwijderd zijn. Welke gevolgen een botsing precies zou hebben is onduidelijk. Waarschijnlijk zou een groot deel van de vierduizend jaar oude ijstong afbreken en samen met de reusachtige ijsberg naar open zee drijven. Volgens de NASA zou de botsing in elk geval geen gevolgen hebben voor de zeespiegel.
(Bron)
Grote bakkerijen kopen Tarvobrood

AMSTERDAM - Drie grote bakkerijorganisaties willen het ruim zeventig jaar oude broodmerk Tarvo nieuw leven inblazen. Bakkersland, Bake Five en Kamps Quality Bakeries (bekend van Bakker Bart) nemen het merk over van Meneba, producent van graanproducten.
De drie hebben een gezamenlijke onderneming opgericht die met het vernieuwde merk de markt opgaat. Begin april wordt het nieuwe Tarvo gelanceerd tijdens de Nationale Food Week in Utrecht. Op 25 april worden de eerste nieuwe broden geleverd.
De naam Tarvo is ontstaan uit een samenvoeging van tarwe en Vos, de molenaar die bijna 75 jaar geleden het speciale moutmeel ontwikkelde waarvan Tarvo wordt gebakken. Tarvo is te herkennen aan zijn lichtbruine kleur, zachte korst en er zitten geen korrels of pitjes in. Daarom is het vooral bij kinderen populair. De laatste jaren is er niet meer geadverteerd voor het in de vergetelheid geraakte broodmerk.
Om het merk weer onder de aandacht te brengen bij jongeren, die Tarvo meestal niets zegt, is het merkbeeld gemoderniseerd waarbij Tarvo met thema's rond voeden en opvoeden wordt verbonden. Dagelijks wisselende, vrolijke verpakkingen moet weer voor meer enthousiasme bij kinderen gaan zorgen. Vorig jaar zijn er ruim zeven miljoen Tarvobroden verkocht.
(Bron)
Diplomaat opgepakt met drugs in dienstwagen

SOFIA - De Bulgaarse politie heeft een Mongoolse diplomaat opgepakt die voor ruim 18 miljoen euro aan amfeteminetabletten in zijn dienstwagen had. Ook twee gewapende Bulgaren die in een auto achter de man reden, werden gearresteerd.
Dat meldde het ministerie van Binnenlandse Zaken in Sofia woensdag. De diplomaat uit Mongolië geniet onschendbaarheid en moest weer snel worden vrijgelaten.
De arrestaties maakten deel uit van een groot onderzoek naar de smokkel van synthetische drugs via Bulgarije naar Turkije en het Midden-Oosten. Afgelopen jaar trok Noord-Korea twee diplomaten terug uit Bulgarije nadat beiden waren gearresteerd wegen drugshandel in buurland Turkije.
(Bron)
'Hardere aanpak onveilige homoseks'

DEN HAAG - Minister Laagst (Volksgezondheid) wil een hardere aanpak van homoseksuele mannen die bewust onveilige seks hebben met wisselende partners. Gemeentelijke verboden op reclame voor feesten waar dit gebeurt, vindt hij in principe een goed idee. Met welke maatregelen Laagst onveilige seks wil aanpakken, laat hij afhangen van adviezen van deskundigen.
De minister heeft dit woensdag geantwoord op vragen van SGP-Tweede-Kamerlid Van der Staaij. Deze reageerde op het boek 'Je lust of je leven', waarin J. van Wijngaarden, inspecteur infectieziekten bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg, pleit voor een verbod van zogeheten bareback-feesten.
Laagst zegt advies van onder meer de Schorerstichting, instituut voor homoseksualiteit, gezondheid en welzijn, af te wachten over een eventueel verbod van deze feesten. De stichting heeft al eerder gezegd dat dit te ver gaat, maar pleitte wel voor een directere en meer confronterende aanpak om onveilige seks aan te pakken.
Volgens de Schorerstichting vrijt een heel klein deel, slechts 1 à 2 procent van de homoseksuelen, bewust onveilig.
(Bron)
De Graaf treedt af. Hij heeft niks fout gedaan, is alleen maar op zijn bek gegaan. Hij heeft (ex-)collega's die daar een voorbeeld aan zouden kunnen nemen.
'Jaarlijks ten minste vijftig meisjes besneden'

DEN HAAG - Jaarlijks worden tenminste vijftig meisjes uit Nederland besneden. Dat heeft de Commissie Bestrijding Vrouwelijke Genitale Verminking becijferd op basis van enquêtes onder hulpverleners, artsen en scholen in Amsterdam en Tilburg. Het is niet duidelijk of en hoe vaak die strafbare besnijdenissen in Nederland plaatsvinden, of dat het gebeurt tijdens reizen naar het buitenland, blijkt uit het woensdag gepubliceerde onderzoek.
Wel blijkt dat het in Nederland minder vaak voorkomt dan in de landen van herkomst, zoals Somalië. Ook zijn de vormen van besnijdenissen hier minder gruwelijk. Meisjesbesnijdenissen worden vaak wegens godsdienstige motieven uitgevoerd.
Om ze te voorkomen, moet minister Hoogervorst (Volksgezondheid) zorgen dat kinderen vaker lichamelijk worden onderzocht om meisjesbesnijdenis en andere vormen van mishandeling te voorkomen. Daarom is het nodig een meldplicht in te stellen. Ook moet het werk van consultatiebureaus worden voortgezet met gedegen lichamelijk onderzoek van alle jongens en meisjes als ze 6, 9 en 13 jaar zijn.
Onderzoek van de externe geslachtsdelen moet daarvan deel uitmaken. Mishandeling en seksueel misbruik komen dan ook vaker aan het licht, denkt de commissie. De commissie is er niet voor alleen een specifieke groep te controleren, zoals de VVD voorstelde. De overheid heeft daarvoor geen bevoegdheden.
Meisjesbesnijdenis is in Nederland strafbaar, maar er is nog nooit vervolging ingesteld. Om de mogelijkheden voor vervolging te vergroten, moet de verjaringstermijn pas ingaan op 18-jarige leeftijd van het slachtoffer, vindt de commissie. Nu is dat op het moment van het misdrijf.
Verder adviseert het plan meisjesbesnijdenis als specifieke vorm van mishandeling op te nemen in het Wetboek van Strafrecht. Dat zal de ouders duidelijk maken dat meisjesbesnijdenis een misdrijf is. Om alle maatregelen mogelijk te maken, is een bedrag nodig van 10 tot 14 miljoen euro. Dat bedrag is vooral bestemd voor meer deskundigheid en uitbreiding bij de Jeugdgezondheidszorg en de Advies- en meldpunten Kindermishandeling.
(Bron)
Man bestolen tijdens epileptische aanval

Een 32-jarige Limburgse man uit Beek is bestolen van zijn fiets nadat hij een epileptische aanval kreeg. De man fietste vrijdagochtend rond kwart over zes over de Vliegveldweg in zijn woonplaats toen hij getroffen werd door een epileptische aanval. Toen de man weer bijkwam, was zijn fiets weg.
De man moest daarna naar huis lopen. Hij heeft vervolgens zelf een zoektocht ingesteld om zijn fiets terug te vinden, maar dit heeft niets opgeleverd.
(Bron)
In brand steken haar lerares mogelijk stoerdoenerij

DORDRECHT - Of de twee leerlingen van het Stedelijk Dalton Lyceum in Dordrecht, die maandag het haar van hun docente in brand staken, dat bewust hebben gedaan, is nog niet duidelijk. "De nuance tussen bewust en stoerdoenerij, zal gemaakt moeten worden door de politie, omdat wij de zaak wat dat betreft aan hen overlaten", aldus adjunct-directeur A. Cové. woensdag.
De twee meisjes van 13 en 14 jaar oud hebben twee dagen in de politiecel gezeten. Woensdag worden ze voorgeleid aan de rechter-commissaris. Hun 56-jarige lerares geeft gewoon weer les.
Het standpunt van de directie van de school is volgens Cové heel helder. "Voor leerlingen die zich op een dergelijke manier misdragen is op onze school geen plaats. De strafrechtelijke kant van de zaak wordt door de politie en rechter behandeld die daar zelf ook mededelingen over zullen doen. Communicatie over het schoolstandpunt wordt alleen gegeven door de rector."
(Bron)

Is het dan minder erg als het uit stoerdoenerij is? Het gaat er toch meer om dat ze beseffen wat de gevolgen kunnen zijn lijkt me.
Rij-instructeur haalt uit met honkbalknuppel

CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Tijdens een rijles in Capelle aan den IJssel, heeft een beginnend automobilist al kennis gemaakt met agressie in het verkeer. De 27-jarige rij-instructeur deelde een klap uit met een honkbalknuppel toen een 51-jarige man hem aansprak op het rijgedrag van de leerling.
De 51-jarige Capellenaar ergerde zich zo aan de leswagen dat hij op het Valeriusrondeel in discussie ging met de instructeur uit Rotterdam. De Capellenaar trok daarbij een mes waarop de instructeur een honkbalknuppel uit de leswagen pakte en uithaalde, aldus de politie.
De man uit Capelle aan den IJssel hield aan de klap een lichte hersenschudding en een hoofdwond over. De politie nam beide mannen voor verhoor mee naar het bureau.
(Bron)
'Mobiel bellen bij tankstation niet gevaarlijk'

AMSTERDAM - Mobiel bellen bij een tankstation is niet gevaarlijk. Dit beweert onderzoeker Adam Burgess van de universiteit van Kent, meldt de BBC woensdag. Burgess heeft een onderzoek gedaan, en is tot de conclusie gekomen dat er bij 243 tankstationbranden in de laatste elf jaar, geen explosies hebben plaatsgevonden die zijn veroorzaakt door het bellen met mobiele telefoons.
Burgess presenteert zijn bevinden later deze week. "Het verhaal over explosies door mobieltjes bij tankstations is een broodje aap verhaal. Zelfs op een booreiland, is mogelijke afleiding de enige echte reden dat je niet mobiel mag bellen", zegt Burgess.
De uitkomsten van het onderzoek van Burgess zijn opmerkelijk. Al jarenlang beweren andere onderzoekers dat het juist wel gevaarlijk is om te bellen bij een tankstation.
(Bron)
Wandelende wekker jaagt uitslapers uit bed

LONDEN - Een ingenieuze wandelende wekker kan ervoor zorgen dat mensen 's ochtends niet keer op keer de sluimerknop indrukken, maar direct opstaan. Wanneer de sluimerknop wordt ingedrukt, rolt het apparaat van het nachtkastje af en verstopt zich elders in de kamer.
Volgens het gerenomeerde Britse wetenschappelijke tijdschrift New Scientist slaagt de klok er bovendien in elke dag een andere verstopplaats te vinden. De zoektocht naar de wekker wanneer die de volgende keer afgaat, moet zelfs de dufste slaapkop wakker schudden, meldt het tijdschrift in de editie die zaterdag uitkomt.
De wandelende wekker is een uitvinding van een Amerikaans bedrijf dat is gelieerd aan de Technische Universiteit van Massachusett.
(Bron)
Europa schrapt milieudoel voor 2050

BRUSSEL - Europa streeft niet langer naar 60 tot 80 procent beperking van broeikasgassen in 2050. De staats- en regeringsleiders van de EU hebben dat doel woensdag geschrapt uit de conclusies van de tweedaagse EU-top.
De doelstelling voor de verminderde uitstoot in ontwikkelde landen ging de meeste landen te ver. Wel blijft men streven naar 15 tot 30 procent daling in 2020, vergeleken met 1990.
De Europese Unie heeft woensdag wel opnieuw gesteld dat de opwarming van de aarde beperkt moet blijven tot 2 graden. Een hogere temperatuur zou grote onherstelbare schade toebrengen aan de aarde.
De milieuministers van de 25 EU-landen hadden twee weken geleden nog unaniem aangedrongen op het milieudoel voor 2050. Ze vonden dat een passend vervolg op het zogeheten Kyoto-protocol, dat in 2012 afloopt.
In het protocol verplichten veel landen zich om broeikasgassen te bestrijden. Die gassen ontstaan door auto's, energiecentrales en andere apparaten die fossiele grondstoffen verbranden. De VS produceren veel van deze gassen, maar weigeren de uitstoot te beperken.
Staatssecretaris Van Geel begon eind 2004 als fungerend EU-voorzitter overleg over een vervolg op het Kyoto-akkoord, waarbij ook de VS zouden meedoen.
(Bron)
'Celstraf voor computerkraker'

DEN HAAG - Mensen die opzettelijk een computer of computersysteem binnendringen, krijgen voortaan een jaar gevangenisstraf. Stelen ze ook nog informatie, dan kunnen ze maximaal vier jaar de cel in. Dat staat in wetsvoorstellen die minister Donner (Justitie) woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Met de uitbreiding van de huidige wetgeving hoopt de bewindsman computercriminaliteit harder aan te kunnen pakken. De specifieke eisen die aan strafbaar gedrag worden gesteld, komen te vervallen. Nu is het voor die strafbaarstelling nog vereist dat de beveiliging van een computer is gekraakt, een technische ingreep is gedaan of van een valse identiteit gebruik is gemaakt om toegang te krijgen.
Mensen die computersystemen platleggen of deze aanzienlijk vertragen door virussen te verspreiden of een enorme hoeveelheid voor de ontvanger ongewenste e-mail (spam) te versturen, kunnen een jaar celstraf krijgen. Het moet daarbij gaan om "ernstige vormen van hinder voor de gebruiker".
Donner wil ook voorbereidingshandelingen van computermisdrijven zoals computervredebreuk en het onrechtmatig aftappen van informatie bestraffen met één tot vier jaar cel. Daarbij gaat het om de verkoop, het vervaardigen of het beschikbaar hebben van gegevensdragers (floppy's en cd's) of gegevens zelf om daarmee een misdrijf te plegen.
Justitie en politie krijgen meer bevoegdheden om computercriminaliteit te bestrijden. Zo kunnen verdachten daarvan in voorlopige hechtenis worden genomen. Ook wordt het mogelijk goederen in beslag te nemen en telefoons af te tappen. De officier van justitie kan internetproviders bovendien dwingen bepaalde gegevens, die een rol kunnen spelen bij de opsporing van criminelen, tijdelijk te bewaren.
Het betreft volgens een woordvoerder van het ministerie informatie die inzicht geeft in het surfgedrag van een verdachte, zoals een registratie van de internetsites die iemand heeft bezocht en de tijdstippen waarop dat gebeurde. Providers slaan dergelijke gegevens al op. Het gaat niet om de inhoud van de informatie die mogelijk is uitgewisseld.
De voorstellen van Donner vloeien voort uit het Cybercrime Verdrag, dat in november 2001 door veel landen, waaronder Nederland, is ondertekend. Doel ervan is een internationale aanpak van computercriminaliteit.
(Bron)
Klachtenlijn loterijen toch gratis

AMSTERDAM - Op verzoek van minister Donner van Justitie hebben de Postcodeloterij, BankGiroloterij en Sponsorloterij woensdag toch een gratis telefoonnummer ingesteld voor mensen die niet willen dat de loterijen automatisch geld inhouden voor het jubileumcadeau voor koningin Beatrix.
Deelnemers die de 5,25 euro niet willen betalen, moesten tot nu toe met een betaald nummer bellen. Maandag en dinsdag maakten circa 16.000 mensen gebruik van dat nummer. Zij betaalden toen 15 cent per minuut.
De loterijen nemen het nieuwe telefoonnummer (0800-1155) donderdagochtend in gebruik. Tot die tijd is het bestaande nummer 0909-0011 te bereiken voor 1 cent per minuut, omdat het volgens de loterijen technisch niet mogelijk is het bestaande nummer gratis te maken.
(Bron)
De Graaf wil niets kwijt

DEN HAAG - Minister De Graaf (Bestuurlijke Vernieuwing) wilde woensdagmiddag nog niets kwijt over zijn positie. "Ik heb niets mee te delen", zei hij na afloop van een ruim een uur durend gesprek met premier Balkenende.
Hij verwees naar het spoeddebat dat de Tweede Kamer woensdagavond gaat houden over de kwestie. De Graaf noemde het wel erg nuttig om met Balkenende bij te praten.
Hij wees ook naar de ministerraad die deze week in verband met Goede Vrijdag op donderdag al wordt gehouden. Dat zou er op kunnen duiden dat hij in ieder geval niet van plan is voor de ministerraad op te stappen.
De D66-fractie ziet in het sneuvelen van de gekozen burgemeester geen enkele reden voor een breuk met de coalitie. "Het probleem ligt niet bij ons, maar bij de PvdA", aldus Tweede-Kamerlid Van der Ham donderdag na afloop van een fractieberaad. "Dit motiveert alleen maar om door te gaan."
Volgens Van der Ham vindt de fractie unaniem dat minister De Graaf voor Bestuurlijke Vernieuwing moet aanblijven. Fractieleider Dittrich en D66-minister Brinkhorst van Economische Zaken hebben eerder op de dag een beroep op hem gedaan om in functie te blijven, maar het is onduidelijk wat De Graaf uiteindelijk gaat doen.
Minister-president Balkenende vindt het niet nodig dat minister De Graaf aftreedt. Dat liet hij woensdag weten bij terugkeer in Den Haag. De premier had de EU-top in Brussel eerder dan gepland verlaten wegens de politieke problemen thuis.
Balkenende zei dat De Graaf zich tijdens het debat in de Eerste Kamer "geweldig" heeft geweerd. Speculaties over aftreden zijn dan ook niet aan de orde, vindt de premier. Van een bungelende bewindsman is geen sprake, benadrukt hij.
De premier onderstreepte dat de coalitie "heel goed op een lijn zit". Dat is dinsdag ook gebleken in de Eerste Kamer, stelt hij. Het optreden van de PvdA daarentegen vindt hij "onbegrijpelijk en zeer teleurstellend".
(Bron)
Het middendeel van het achterste stuk van m'n tuin is kaal. Geen plantjes meer, de ergste zooi diep uitgestoken, alle rooisel op de hoop in de hoek wegens geen plek meer in de biobak.
Ik heb niet de illusie dat de kale grond kaal blijft, want nu zijn er natuurlijk joost mag weten hoeveel onkruiden die denken: 'Ha! Ruimte!', maar toch, het is een begin.
Op een gegeven moment heb ik er wel voor gekozen om in een schaduwrijk deel verder te gaan, want het werd te warm :-)
Er leeft ontzettend veel in die grond, had ik niet verwacht. Wel wormen en zo, maar ik kwam heel veel rupsen en larven en kevers tegen. En ik denk dat ik ongezien kan zeggen dat de grond vrij kalkrijk is, want het is één groot slakkenkerkhof.

Nu ben ik alweer moe, ik heb door onoplettendheid m'n knie opengehaald aan een schroef, ik heb het adreskokertje dat Tom destijds direct verloor teruggevonden in goede conditie (er zat water in maar het is nog steeds leesbaar), mijn handen doen zeer, mijn rug doet zeer, ik voel m'n benen en de spieren bij m'n ribben en ik ben uitermate tevreden ;-)
Volgende stappen: rest van de tuin ook rooien wat weg moet, grond openleggen, gras zaaien waar ik dat weer hebben wil, de kale grond spitten of iets dergelijks, onkruid daar fanatiek bestrijden, en die gezaaide dingen de grond uitkijken.

dinsdag, maart 22, 2005

TT 192 Blote borsten uit inburgeringsfilm

DEN HAAG Minister Verdonkeremanen heeft een gekuiste versie laten maken van de film die immigranten in spe kunnen bestellen voor ze naar Nederland afreizen. Met de video over ons land kunnen mensen zich voorbereiden op de inburgeringstoets.
In de gekuiste versie zijn de beelden van een strand met topless vrouwen, de huwelijksvoltrekking van twee mannen en een opwindend popconcert geschrapt.
Buitenlandse Zaken had Verdonkeremanen erop gewezen dat sommige mensen in eigen land in moeilijkheden komen door het bezit van de 'kinky' film. In landen als Afghanistan, Tunesië en Maleisië zouden mensen erom kunnen worden vervolgd.
Vóór, het meeste groen is brandnetel:


Image hosted by Photobucket.com

Image hosted by Photobucket.com



Tijdens:

Image hosted by Photobucket.com

Image hosted by Photobucket.com



Na:

Image hosted by Photobucket.com
SER bereikt principeakkoord over WW

DEN HAAG - De kroonleden binnen de Sociaal-Economische Raad (SER) hebben de vakbonden en de werkgeversorganisaties een eindbod voorgelegd over de nieuwe WW. In het nieuwe stelsel krijgen mensen twee maanden een uitkering van 75 procent van het laatstverdiende loon als zij in de laatste 39 weken minimaal 27 weken hebben gewerkt.
Na deze twee maanden ontvangen werklozen een maand lang 70 procent van hun laatste loon. Verder krijgen mensen die langer dan vier jaar aan de slag waren voor ieder gewerkt jaar een maanduitkering van 70 procent. Het maximum daarbij is 35 maanden. De WW-uitkering gaat dus maximaal drie jaar en twee maanden lopen tegen vijf jaar nu.
De werkgevers- en werknemersorganisaties gaan het eindbod de komende dagen voorleggen aan hun achterbannen, zo zei kroonlid A. Kolnaar maandag na SER-overleg. De aangesloten bonden van de vakcentrale FNV komen dinsdag bijeen. Werkgeversorganisatie VNO-NCW zegt een week later of het instemt met het eindbod.
Het kabinet heeft toegezegd dat een eventueel SER-advies zeer zwaar zal meewegen in de uiteindelijke plannen voor een nieuwe WW. Het kabinetsplan waarin mensen 39 van de laatste 52 weken gewerkt moeten hebben voor een WW-uitkering, dat inmiddels door de Tweede Kamer is aangenomen, kan dan van tafel. Doel van het nieuwe stelsel is de kosten van de WW te verlagen.
"Dit (Het eindbod van de kroonleden) is duizend keer beter dan de plannen van het kabinet", aldus FNV-bestuurder T. Heerts. "Mensen die premie betalen, krijgen ook een uitkering en de solidariteit tussen jongeren en ouderen is herstelt. Maar het wordt moeilijk om dit te verdedigen naar de achterban." Naast de scherpere wekeneis wilde het kabinet aanvankelijk ook de kortdurende WW afschaffen. Vooral jongeren zouden daarmee hun recht op een uitkering verliezen.
Ook directeur sociale zaken J. van den Braak van VNO-NCW is er niet zeker van dat van dat zijn achterban het eindbod zal goedkeuren. "De duur van de uitkering mag korter en 70 procent van het laatstverdiende loon is genoeg."
Ouderen krijgen een speciale regeling in het eindbod van de kroonleden van de SER. Mensen ouder dan 60 jaar van wie de WW-uitkering afloopt, krijgen bij de beoordeling voor een vervolguitkering op bijstandsniveau niet te maken met een vermogenstoets of een toets op het inkomen van hun partner. Zij moeten wel zo veel mogelijk vrijwilligerswerk gaan doen.
Daarnaast krijgt uitkeringsinstantie UWV de vrijheid om mensen van boven de 50 jaar vrij te stellen van de verplichting om te solliciteren als er in hun vakgebied geen uitzicht is op een baan.
In het eindbod is verder opgenomen dat de zogeheten gouden handdruk bij ontslag niet in mindering wordt gebracht op de WW-uitkering. Voor de premies voor de WW-uitkeringen over de eerste zes maanden gaat het principe 'de vervuiler betaalt' gelden. Dit betekent dat sectoren die veel werklozen veroorzaken relatief veel premie gaan betalen.
Verder hebben de werkgevers en de vakbonden afspraken gemaakt om werkloosheid zo veel mogelijk te voorkomen. Het gaat daarbij onder andere om zogeheten werk naar werk trajecten, waarin werknemers begeleid worden naar een andere baan binnen of buiten het bedrijf. De partijen gaan daarnaast verder praten over de toekomst van het ontslagstelsel.
(Bron)
Slaapwandelaar maait naakt het gras

De Amerikaan Ian Armstrong heeft het gras gemaaid. Niet zomaar even overdag, maar 's nachts terwijl hij compleet naakt was. Zijn vrouw Rebekah schrok zich rot toen ze hem om twee uur 's nachts naakt in de tuin aantrof. De vrouw werd wakker door een geluid in de tuin, en stelde vast dat haar man Ian niet meer in bed lag. "Ik mag er niet aan denken hoe lang hij er al mee bezig was, want hij was al bijna klaar met maaien."
Toen Rebekah de stekker uit het stopcontact haalde kroop Ian opnieuw in zijn bed. De volgende ochtend kon hij zijn vrouw niet geloven toen ze hem vertelde hoe hij de nacht had doorgebracht. "Pas toen ik hem naar de vuile zolen van zijn voeten liet kijken, wilde hij me geloven", zegt Rebekah.
(Bron)
Amsterdam gaat hinder op metrostations te lijf

AMSTERDAM - Gemeente, politie, justitie en de openbaarvervoerbedrijven in Amsterdam maken korte metten met de overlast op de ondergrondse metrostations en het Amstelstation.
Per 1 april letten extra surveillanten en agenten scherp op drugsgebruik, zakkenrollers, dieven en zaken zoals het wegwerpen van afval, bedelaars, doelloos rondhangen, zwartrijden en alcoholgebruik. Op de metrohaltes Nieuwmarkt, Waterlooplein, Weesperplein en Wibautstraat komen de hele dag ingangscontroleurs. De politie gaat een lik op stukbeleid voeren.
Alle betrokken partijen hebben dinsdag een 'veiligheidsarrangement' ondertekend, dat in 2003 al voor het gebied rond Amsterdam Centraal Station in het leven is geroepen. Daar heeft dit gewerkt, zo blijkt uit de cijfers. Een paar jaar geleden liepen nog 350 overlastveroorzakers rond op het Stationsplein, nu is dat nog maar een enkeling. Het drugs- en alcoholgebruik is afgenomen en reizigers zeggen zich veiliger te voelen.
Reizigers hebben al vaak aangegeven de sfeer op de ondergrondse metrostations griezelig te vinden. Door drugsverslaafden, drugshandelaren en zwartrijders voelen veel mensen zich er onveilig. Met de maatregelen moet het aantal slachtoffers van criminaliteit en geweld op 1 januari 5 procent zijn afgenomen ten opzichte van het niveau op 1 januari 2004. Het percentage Amsterdammers dat zich onveilig voelt in en rond het Amsterdamse openbaar vervoer, moet in die twee jaar 4 procent zijn gedaald.
(Bron)
Camilla wordt toch koningin

LONDEN - Camilla Parker Bowles wordt automatisch koningin wanneer de Britse kroonprins Charles als haar echtgenoot de troon bestijgt. Dat heeft de Britse regering maandag voor het eerst bevestigd, meldden Britse media maandagavond.
Minister Christopher Leslie van Constitutionele Zaken bevestigde de toekomstige status van Camilla toen daar in het Lagerhuis om werd gevraagd. Alleen een wetswijziging kan voorkomen dat ze de rechten van een koningin krijgt. Dat geldt voor alle zeventien landen waarvan de Britse monarch staatshoofd is.
Bij de aankondiging van het huwelijk had Clarence House gemeld dat Camilla Princess Consort (prinses-gemalin) zou worden als haar man koning werd. De toekomstige echtgenote van de kroonprins zou daar ook zelf de voorkeur aan geven.
(Bron)
'Plaats in schap superbelangrijk'

AMSTERDAM - De plaats van een product in het schap van een supermarkt is van groot belang. Staat een product op grijphoogte dan is de verkoopkans vele malen groter dan als zo'n zelfde artikel onderin staat. "Plaats is superbelangrijk" zei supermarktdeskundige Gerard Rutte dinsdag. "Consumenten nemen maar weinig tijd om te kiezen welk product ze kopen, dus dan moet je er wel uitspringen."
Over supermarktschappen is de afgelopen jaren veel gezegd en veel geschreven. Zo weten deskundigen dat consumenten maximaal drie minuten nemen om een keuze te maken. "Bij een test in een C1000 enkele jaren geleden schrapte het bedrijf een deel van het cosmetica-assortiment. Vervolgens schoot de omzet met 20 procent omhoog. Daaruit blijkt dus dat consumenten niet houden van te veel keuze, want dan zien ze door de bomen het bos niet meer."
Maar er zijn ook andere effecten. "In een doe-het-zelfzaak kan een bepaalde houtlijm beter op een minder gunstige positie liggen bij het hout dan in een gunstige positie tussen andere houtlijmsoorten. Consumenten houden ervan als winkelbedrijven meedenken en met houtlijm kun je hout lijmen. Dus is het logisch dat dit bij elkaar in de buurt ligt."
Rutte noemt de actie van Albert Heijn, waarbij huismerken lijken op het A-merk, bedrog. "Een A-merkfabrikant investeert zeer veel geld in het merk en de verpakking. Als je dan iets maakt dat er op lijkt, dan lift je mee op de investeringen en de goodwill van het merk. Ik zie dat steeds vaker gebeuren."
Het is niet voor het eerst dat Albert Heijn met een fabrikant ruziet over het uiterlijk van een product. Eind vorig jaar spande het wijnhuis Les Grands Chais de France, eigenaar van J.P. Chenet, een rechtszaak aan tegen de grootgrutter. Toen de Fransen hun prijs flink verhoogden, besloot AH een eigen wijnfles op de markt te brengen onder het Vigneau-merk. In december vorig jaar bepaalde de rechter echter dat de AH-flessen te veel leken op die van J.P. Chenet. Het supermarktbedrijf moest het etiket aanpassen.
Dat plaats in het schap een belangrijk instrument is voor de supermarkt, ondervond ook de Consumentenbond. De bond schortte de prijspeilingen op naar aanleiding van een uitspraak van de rechter in een geschil tussen koekfabrikant Peijnenburg en Albert Heijn.
Peijnenburg wilde niet koek van 600 gram leveren, omdat de koek met een dubbeltje verlies werd verkocht. Volgens de fabrikant verlaagde Albert Heijn de prijs alleen omdat het in het mandje van de Consumentenbond zat. De producten in het mandje zouden op een ongunstige plek liggen tegen een lage prijs, zodat supermarkten er weinig van verkochten, maar het product toch wilden voeren om als goedkoop uit de bus te komen.
(Bron)