zaterdag, januari 01, 2005

Man slaat Berlusconi met camerastatief

Op de Piazza Navona in Rome is Silvio Berlusconi gisteren met een camerastatief in zijn nek geslagen. De Italiaanse premier kwam er met een kleine kras op zijn oor en een kneuzing in zijn nek vanaf.
Door een lijfwacht van Berlusconi werd de dader overmeesterd, het bleek een 28-jarige toerist uit de noordelijke plaats Mantua te zijn. Zijn precieze motief is vooralsnog niet bekend, maar tegen de politie zei hij dat hij Berlusconi haat en dat hij "de verleiding niet kon weerstaan". De man is gearresteerd, hij riskeert een straf van zeven jaar wegens het aanvallen van een politicus.
(Bron)
Op Sri Lanka zijn de eerste 4 choleragevallen ontdekt :-(
En dat dit maar snel weer op mag duiken:



En daarna dit:

Aanhouding na bedreiging werkgever moslima

De politie van het Belgische Kortrijk heeft vrijdagmiddag een man aangehouden die ervan verdacht wordt de werkgever van een moslimvrouw te hebben bedreigd. Werkgever Remmery, eigenaar van een visgroothandel en delicatessenbedrijf, ontving vorige week de boodschap dat er een prijs van ¤ 250.000 op zijn hoofd zou komen te staan indien hij de werkneemster niet ontsloeg.
Eerder had Remmery al anonieme bedreigingen ontvangen om de 31-jarige Naïma Amzil, een Belgische van Marokkaanse komaf, te verbieden haar hoofddoek te dragen. Amzil gaf daar vrijwillig gehoor aan. Remmery weigerde zijn werkneemster, over wie hij tevreden is, te ontslaan. "Als ik haar nu ontsla, vindt ze nooit meer werk. Dan wil niemand haar aannemen, omdat ze zullen vrezen dat ook zij doodsbedreigingen zullen krijgen", aldus Remmery.
De aangehouden man zou net als het bedrijf uit het West-Vlaamse Ledegem komen. Volgens de televisiezender VRT betreft het een afgewezen sollicitant. In de bedreigingen werd een extreemrechtse achtergrond gesuggereerd. Zo werden de brieven ondertekend met de oproep Nieuw Vrij Vlaanderen, en werd de werkgever beschuldigd van 'heulen met de islam'. De man wordt vooralsnog gehoord als getuige. Bij zijn aanhouding verzette hij zich dusdanig dat twee agenten lichtgewond raakten.
(Bron)
Britse 'engel' redt honderden toeristen

LONDEN - "Mama, we moeten van het strand af, nu!" Dat riep een 10-jarig Brits meisje vorige week toen ze de aarde voelde beven op het Thaise Phuket.
Tilly had pas op school geleerd dat aardbevingen tsunami's kunnen veroorzaken. Haar doortastendheid redde honderden badgasten het leven, zo berichtte de boulevardkrant The Sun zaterdag.
"Ik was op het strand en het water begon raar te doen", vertelt Tilly. Ze sloeg direct alarm. Haar leraar had uitgelegd dat het vanaf het moment dat het water zich terugtrekt van het strand, ongeveer tien minuten duurt voor een tsunami toeslaat.
Die tien minuten waren precies genoeg om het Maikhao-strand en een nabijgelegen hotel te ontruimen. Volgens The Sun, die Tilly 'de engel van het strand' noemt, raakte op het hele strand niemand ernstig gewond.
(Bron)
Jaarwisseling verloopt rustig

RIJSWIJK - De jaarwisseling is in een groot deel van het land relatief rustig verlopen. De politiekorpsen meldden dat er, behalve veel kleine incidenten, weinig bijzonders is gebeurd. De brandweer was wel druk met het blussen van branden.
Op Goeree-Overflakkee ontstond na middernacht een grimmige sfeer toen in Dirksland, Melissant en Ouddorp zich enkele vechtpartijen voordeden waarbij tientallen jongeren betrokken waren. De ME greep in en de politie hield ongeveer dertien jongeren aan.
In Scheveningen kwam de mobiele eenheid in actie toen politieagenten werden bekogeld en twee van hen lichtgewond raakten. Ook elders in de Haagse regio, in Voorburg en Monster, moest de politie optreden. Er waren in totaal 42 arrestaties.
In de regio Rotterdam-Rijnmond hield de politie circa twintig man aan wegens vernielingen en vechtpartijen. In Amsterdam is de jaarwisseling rustiger dan vorig jaar verlopen. Op de Dam waren 30.000 mensen bijeen voor de speciale nieuwjaarsviering.
In Groningen raakten in de J.H. Jansenstraat acht woningen door brand beschadigd. De brand ontstond vermoedelijk door een vuurpijl. Twee van de woningen zijn volledig uitgebrand. Er waren geen gewonden.
In het Oost-Groningse Oostwold zit een 45-jarige inwoner van Winschoten vast die om onduidelijke redenen met een auto inreed op twee politieagenten die met twee burgers stonden te praten. Ze konden bijtijds wegkomen; niemand raakte gewond.
In Delft raakten drie personen lichtgewond toen een automobilist op een groep feestvierders inreed. In Capelle aan den IJssel raakte een man zwaargewond toen hij door een auto werd aangereden. De bestuurder ging ervandoor.
In Haarlem pakte de politie een automobilist in de kraag die via het trottoir vuurwerk probeerde te ontwijken en bijna een groep mensen aanreed.
In Nijmegen gooiden onbekenden aan het begin van de vrijdagavond enkele nitraatbommen naar politie en brandweer. Niemand raakte gewond.
Volgens de politie was het rustig in gebieden in Gelderland waar de jaarwisseling traditioneel tot veel onrust leidt, zoals in de regio Tiel en in Nijkerkerveen. In de laatste plaats hadden jongeren zelf feesten georganiseerd.
In het Brabantse Veen (gemeente Aalburg) hield de politie 21 personen aan. De politie trad zeer streng op wegens eerdere onrustige nieuwjaarsvieringen. Mede daardoor bleef het deze keer rustig.
Een 13-jarige jongen uit Yerseke liep vrijdag brandwonden in zijn gezicht, verbrande haren en een gescheurd trommelvlies op toen vuurwerk dat uit een rijdende auto werd gegooid, in de kraag van zijn trui ontplofte.
In Kallenkote (gemeente Steenwijkerland) kreeg een jongen bij het carbidschieten de achterkant van een melkbus tegen zijn hoofd. "De jongen is afgevoerd naar het ziekenhuis, maar het ziet ernaar uit dat hij geluk heeft gehad", aldus een politiewoordvoerder.
In Vriezenveen raakte een 16-jarige man zwaargewond aan hoofd en hand toen hij vuurwerk afstak.
Een 25-jarige Arnhemmer is in Nijmegen door een nog onbekende man met een bierfles op zijn hoofd geslagen, omdat hij een rotje verkeerd weggooide. De man moest zich in het ziekenhuis aan zijn verwondingen laten behandelen.
In het asielzoekerscentrum in Schagen raakten aan het eind van de oudejaarsavond twee personen gewond door een steekpartij. De politie heeft zeven betrokkenen aangehouden.
(Bron)
Vredesakkoord Sudan bereikt

De Sudanese regering en onderhandelaars van de rebellen zijn een wapenstilstand overeengekomen. Hiermee wordt een burgeroorlog van 21 jaar beëindigd. Tijdens een overgangsfase van zes jaar wordt een apart leger opgericht in het zuiden van Sudan om de veiligheid te garanderen. De permanente wapenstilstand maakt de weg vrij voor het uitvoeren van afspraken die in 2002 in Kenya gemaakt werden.
In de hoofdstad Khartoem gingen Zuid-Soedanezen de straat op om de wapenstilstand te vieren. Volgens de rebellen is het de eerste stap naar onafhankelijkheid voor het zuiden.
De burgeroorlog tussen het islamitische noorden en het christelijke zuiden heeft naar schatting aan twee miljoen mensen het leven gekost. De burgeroorlog breidde zich vorig jaar uit naar Darfur, toen rebellen zich verzetten tegen de slechte behandeling van Afrikaanse Soedanezen in Darfur.
(Bron)
Dat 2005 maar een mooi jaar mag worden.

vrijdag, december 31, 2004

De knallen worden steeds harder en Tijger zie ik er nu ook op reageren - ze kijkt verstoord op als het dreunt. Tom komt niet meer uit z'n doos.
Vriendje fietst straks hierheen, en maar hopen dat ie geen gekken tegenkomt die iets naar z'n kop gooien, want dan wordt ie zelf ook gek denk ik...
Veel foto's van Atjeh en Si Lanka voor en na de tsunami: DigitalGlobe.
TT 120 HUISSEN Een garagebox bij een woning in Huissen is vanmiddag ontploft. Daarbij raakte de 34-jarige bewoner zwaargewond aan armen, benen en buik. De politie zegt dat de man probeerde zelf vuurwerk te maken. Zijn vrouw en twee buren hebben mogelijk giftige stoffen ingeademd.
Excuses na binnendringen verkeerde huis

Twee gewapende mannen zijn in Engeland de woning van een vrouw binnengedrongen, om zich daarna met welgemeende excuses uit te voeten te maken. De indringers hadden zich namelijk in het huis vergist; ze wilden de buurman in elkaar slaan.
De vrouw was samen met haar twee kinderen aanwezig in de woning, toen de mannen, gewapend met een mes en een flink stuk hout, het huis via de achterdeur binnenkwamen. Toen zij de vrouw aantroffen werd hen duidelijk dat zij in de verkeerde woning waren. De mannen verlieten het huis zo snel als ze gekomen waren, maar boden de vrouw nog wel hun excuses aan.
De twee insluipers lieten zich door het foutje overigens niet uit het veld slaan en sloegen in het huis ernaast alsnog het bedoelde slachtoffer in elkaar. Hij raakte niet ernstig gewond.
(Bron)
Ruzie met politie om vuurwerk

NIJMEGEN - Een 37-jarige Nijmegenaar heeft een politieagent in zijn woonplaats donderdag met een heggenschaar aangevallen. De man werd volgens een woordvoerder van de politie boos, omdat de agent een jongen wilde bekeuren voor het afsteken van vuurwerk.
De man kwam uit zijn woning toen hij zag dat de agent de jongen aansprak. Anderen politiemensen moesten de agent ontzetten. Die bleef ongedeerd. De Nijmegenaar was onder invloed van alcohol. Hij ontkent dat hij wilde steken.
In Arnhem gingen drie jongens van 15, 16 en 21 jaar met agenten op de vuist toen die hen aanspraken over het afsteken van vuurwerk. Buurtbewoners hadden daar last van. De jongens sloegen de agenten. Een van hen gooide met vuurwerk. Er moesten vijf politiemensen aan te pas komen om de jongens aan te houden.
(Bron)
Litouwen begint ontmanteling omstreden kerncentrale

VILNIUS - Litouwen is vrijdag begonnen met het langdurige proces van ontmanteling van de omstreden kerncentrale Ignalina. De Europese Unie had sluiting van de centrale, die bestaat uit twee reactoren van hetzelfde type als die van Tsjernobyl, als voorwaarde gesteld voor toetreding van Litouwen.
Het ontmantelingproces zal naar verwachting in 2009 zijn afgerond. De EU zag de centrale Ignalina, die voor 80 procent van de Litouwse energievoorziening zorgt, als een groot veiligheidsrisico.
In de kerncentrale van Tsjernobyl deed zich in 1986 het ernstigste nucleaire ongeval uit de geschiedenis voor. De ontmanteling begint met het stilleggen van reactor één op vrijdag. De sluiting van de eerste reactor betekent dat tweehonderd van de 3500 werknemers komend jaar hun baan kwijtraken.
In het oosten van Litouwen is de werkloosheid al hoog. De EU heeft fondsen beschikbaar gesteld om investeerders naar het gebied te trekken en probeert de hooggeschoolde werknemers elders aan de slag te krijgen.
President Valdas Adamkus heeft onlangs beloofd dat in het land een moderne kerncentrale zal worden gebouwd, die in gebruik moet zijn voordat de tweede reactor van Ignalina wordt gesloten. Naar de mening van experts is zo'n tijdschema voor de bouw van een nieuwe reactor echter niet realistisch.
De twee reactoren van Ignalina werden midden jaren tachtig operationeel. De bouw van een derde reactor werd stopgezet na de ramp in Tsjernobyl. Dertien van de 25 EU-lidstaten gebruiken kerncentrales.
Terwijl Duitsland en Zweden hebben besloten geleidelijk van atoomenergie af te stappen, heeft Finland ervoor gekozen zijn nucleaire stroomcapaciteit uit te breiden.
(Bron)
Ik snap het echt niet. Ouder dan 10 zijn ze niet, en bezig met vuurwerk dat de grond onder m'n voeten doet trillen.
Welke ouder laat een kind daarmee spelen?
TT 109 Klanten mishandeld in kledingwinkel

AMSTERDAM Vijf mannelijke medewerkers van een kledingzaak in Amsterdam zijn aangehouden. Ze worden verdacht van het mishandelen van drie vrouwen die in de zaak winkelden. De vrouwen zeggen met een stroomstootwapen te zijn bewerkt.
Toen de vrouwen (21,27 en 28) de winkel verlieten, ging het alarm af. De mannen namen hen mee naar een ruimte achter de winkel, waar ze hen fouilleerden en mishandelden. Ze moesten zich deels ontkleden en werden toen half ontkleed de zaak uitgezet. Er werd geen gestolen waar gevonden. De drie zijn lichtgewond.
De gealarmeerde politie trof in de zaak twee stroomstootwapens aan.
Overleden vrouw blijkt miljonair te zijn (geweest)

De nabestaanden van een 53-jarige vrouw uit Groot-Brittannië keken wel erg raar op toen ze bij het voorlezen van haar testament te horen kregen dat de vrouw miljonair was. Van het feit dat de aan kanker overleden vrouw enkele jaren daarvoor de Lotto had gewonnen, wisten ze namelijk helemaal niets. Helaas voor de familieleden konden ze verder weinig met het nieuws, want al het geld was inmiddels opgegaan aan goede doelen.
De alleenstaande en kinderloze Gail German won drie jaar geleden de Lotto-jackpot van bijna 1 miljoen pond, zo'n 1,5 miljoen euro. Ze vertelde echter niemand over de winst en bleef net zo leven als ze altijd al gedaan had. Het vermogen doneerde ze aan diverse ziekenhuizen in het land.
In haar testament liet ze vastleggen dat na haar overlijden een mededeling de deur uit moest gaan waarin werd gesteld dat ze in oktober 2001 de Lotto had gewonnen en dat het merendeel van het geld besteed was aan goede doelen. De familie van German reageerde verbaasd. Geen van allen had ook maar het vermoeden dat de vrouw een prijs gewonnen kon hebben bij het kansspel.
(Bron)
Slachtoffers tsunami gered dankzij mobieltje

Vier Britse toeristen die op Sri Lanka gewond raakten door de tsunami die onder andere dit eiland trof, zijn gered dankzij hun mobiele telefoons. De Srilankaanse telefoonmaatschappijen kwamen op het lumineuze idee om vermiste buitenlanders in hun land op te sporen door na te gaan welke mobiele telefoons er binnen het bereik van hun netwerk bevonden. Dit is ook meetbaar indien men wel het gsm-toestel ingeschakeld heeft, maar niet aan het bellen is.
Uit metingen bleek dat er ruim 10.000 vreemdelingen met een mobiele telefoon op het eiland te zaten, op het moment dat de rampzalige vloedgolf de kust overspoelde. De telefoonmaatschappijen stuurden daarop een sms-bericht naar al deze toestellen, met de vraag of alles in orde was. Op dit sms-bericht kwamen bijna 4300 reacties terug. Onder hen zat een groep van 35 toeristen uit Hong Kong en een van 36 Britten, die op moeilijk bereikbare plaatsen waren gestrand en niet meer verder konden.
Ook vond men een groep Britse toeristen waarbij zich vier zwaargewonden bevonden, die niet wisten waar zij zich precies bevonden. Zij konden dankzij hun gsm-signalen in het zuidelijke Hikkaduwa worden getraceerd en daardoor worden gered. Ook enkele tientallen anderen die geen idee meer hadden waar zij zich na hun vlucht voor het water bevonden, konden zo terug gevonden en geholpen worden.
(Bron)
Vuurwerk verwoest woning in Amsterdam

AMSTERDAM - Een woning op de eerste etage aan Beek en Hoff in Amsterdam-Osdorp is donderdagavond volledig uitgebrand door vuurwerk.
Omwonenden verklaarden dat jongens via een open balkondeur vuurwerk naar binnen gooiden, aldus een woordvoerder van de politie. Daardoor brak er brand uit in het huis.
Een bewoner is zwaargewond in het ziekenhuis opgenomen. Hij heeft ernstige brandwonden aan zijn armen. De overige gezinsleden bleven ongedeerd. De politie is nog op zoek naar de daders.
(Bron)
Hamburgerconcern overweegt zachte dood kippen

CHICAGO - De snelle hap-gigant McDonald's overweegt kippen een zachte dood te laten sterven. De plannen worden uitgewerkt onder druk van een van de aandeelhouders, een organisatie die zich inzet voor de bestrijding van dierenleed.
De onderneming maakte donderdag bekend dat ze een relatief nieuwe techniek wil gaan gebruiken om kippen te slachten. Die techniek wordt 'doden in beheerste atmosfeer' (CAK) genoemd.
Daarmee laat de slachter zijn kippen zacht inslapen door langzaam de zuurstof uit de lucht te halen en te vervangen door stoffen die de zachte dood veroorzaken. Het CAK heeft in Europa al zijn intrede gedaan, maar in de VS zou McDondald's de eerste kunnen worden.
(Bron)
Aarde wiebelde door kracht zeebeving Azië

LOS ANGELES - De enorme aardbeving die afgelopen zondag Azië trof, had grotere gevolgen dan voorzien. Volgens Amerikaanse wetenschappers is de aarde een fractie sneller gaan draaien. Hierdoor wiebelde onze planeet om zijn as, aldus The Independent donderdag.
De wetenschappers van NASA denken dat door een verplaatsing van massa naar het centrum van de aarde, de planeet drie microseconden sneller om zijn as is gaan draaien. Dit is een miljoenste van een seconde. Ook is de as waar de aarde om draait, verschoven met ongeveer 2,5 centimeter.
Volgens de wetenschappers komt dit omdat bij de beving een enorme tectonische aardschol onder een andere is geschoven. Hierdoor werd het gewicht van de aarde compacter. De aarde gaat dan sneller draaien. De onderzoekers denken niet dat de veranderingen waarneembaar zijn met satellietsystemen, maar ze sluiten het niet uit.
Veranderingen in de rotatie van de planeet komen geregeld voor. De polen van de aarde volgen een cirkel die wel tien meter kan uitwijken. Een afwijking van 2,5 centimeter heeft dus weinig effect, menen de wetenschappers.
(Bron)
Twee medewerkers bibliotheek gewond na steekpartij

DEVENTER - Twee medewerkers van een bibliotheek in Deventer zijn donderdagavond gewond geraakt door een steekpartij. Over de toedracht kon de politie vrijdagochtend nog niets zeggen. Agenten hebben een verdachte aangehouden, aldus een woordvoerder.
Een van de medewerkers is met ernstige verwondingen opgenomen in het ziekenhuis. Zijn toestand is inmiddels stabiel. De andere medewerker raakte lichtgewond.
De steekpartij vond rond half negen plaats. De verdachte is kort na de steekpartij aangehouden op straat. Hangende het onderzoek wil de politie geen mededelingen doen over de identiteit van de aangehouden persoon.
(Bron)
Belastende gegevens over gevaren Prozac teruggevonden

LONDEN - Het Britse medische tijdschrift British Medical Journal (BMJ) zegt vertrouwelijke documenten in handen te hebben gekregen die het antidepressivum Prozac in verband lijken te brengen met gewelddadigheid en suïcidaliteit. Dat meldde de BBC vrijdag.
De documenten behoren toe aan het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Eli Lilly, de producent van Prozac. Ze raakten ruim tien jaar geleden zoek toen ze moesten dienen als bewijsmateriaal in een rechtszaak in verband met een achtvoudige moord in de Verenigde Staten in 1989.
De 47-jarige Joseph Wesbecker, die leed aan depressieve klachten en net een maand Prozac slikte, schoot acht mensen dood en verwondde er twaalf. Vervolgens sloeg hij de hand aan zichzelf. De nabestaanden sleepten vijf jaar later Eli Lilly voor de rechter, omdat hij onder invloed van Prozac zou hebben gehandeld.
Omdat de belastende documenten verdwenen waren, won Eli Lilly de zaak. Het gebruikte die overwinning om het publiek voor te houden dat een onafhankelijke rechter had vastgesteld dat Prozac veilig is. Later moest het bedrijf echter toegeven dat het in het geheim een schikking had getroffen met de eisers. Een rechter verklaarde daarop het vonnis in Eli Lilly's voordeel nietig.
BMJ heeft de documenten, die handelen over een onderzoek in opdracht van Eli Lilly naar de effecten van Prozac, overgedragen aan de Amerikaanse instantie die waakt over de veiligheid van medicijnen, de FDA. Een woordvoerder van de FDA noemt de onderzoeksgegevens "zeer belangrijk".
Volgens de woordvoerder was Eli Lilly, als het inderdaad de uitvoerder of opdrachtgever was van het onderzoek, verplicht de uitkomst te melden aan de FDA of te publiceren. In plaats daarvan blijft het bedrijf volhouden dat Prozac een veilig medicijn is dat miljoenen mensen heeft geholpen.
Prozac is een van de meestgebruikte antidepressiva. Meer dan vijftig miljoen mensen wereldwijd hebben het voorgeschreven gekregen.
Toen de VS en sommige Europese landen in 2003 het gebruik van antidepressiva door jongeren aan banden legden, omdat zij bij hen zelfmoordneigingen kunnen veroorzaken, werd voor Prozac een uitzondering gemaakt. Het werd gezien als het enige antidepressivum waarvan de voordelen opwegen tegen de nadelige bijwerkingen.
(Bron)
Doden bij inferno in discotheek in Buenos Aires

BUENOS AIRES - Door een brand in een grote discotheek in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires zijn donderdagavond 169 mensen om het leven gekomen en naar schatting 375 mensen gewond geraakt. Dat hebben autoriteiten van de stad meegedeeld. Veel slachtoffers zijn met ernstige brandwonden in ziekenhuizen opgenomen.
In de club vond een popconcert plaats. Er zouden circa 6000 veelal jonge mensen binnen zijn geweest toen de brand ongeveer een uur voor middernacht uitbrak. Dat is volgens de eerste aanwijzingen gebeurd omdat een jongere binnen vuurwerk afstak.
Het gebouw zou maar één nooduitgang hebben gehad. De brandweer heeft de brand in de wijk Once, vlakbij het centrum van de metropool, inmiddels geblust.
(Bron)
Sommige planten gaan gewoon door, ook al is het winter, zoals het fluitekruid:

donderdag, december 30, 2004

Het went weer snel, online zijn :-)
Kat doorkruist Siberië om thuis te komen

Een Russische huiskat is 1300 mijl, bijna 2100 kilometer, door Siberië gestruind om weer thuis te komen. Dit meldt het Regum nieuws agentschap.
De kat Kuzya was weggelopen toen zijn baasjes hem meenamen op reis. Het dier liep vanuit het in Oost-Rusland gelegen Jakoetsk terug naar zijn huis in Olenyok. Zijn baasjes hadden wekenlang naar het dier gezocht en dachten dat hij dood was. Ze waren teruggekeerd naar huis en waren dan ook verrast toen het dier drie maanden later weer voor de deur stond.
Kuzya was moe en erg dun maar verder in goede gezondheid. Eén van de baasjes verklaarde dat de kat sinds zijn lange reis bijtwonden op z'n staart had. En dat z'n voetzooltjes waren weggesleten. "Ook is de kat sindsdien nerveus om naar buiten te gaan en lijkt hij continu op zoek naar goede schuilplaatsen. Het is ongelofelijk dat het hem gelukt is de Siberische bossen, heuvels, rivieren en meren te doorkruisen en thuis te komen."
(Bron)
Aardbeving verstoort rotatie aarde

De rotatie van de aarde is waarschijnlijk permanent verstoord door de aardbeving in Azië. Dit wordt beweerd door de Amerikaanse geophysicist Richard Gross, die werkzaam is voor NASA.
Het evenwicht van de aarde is door het verschuiven van de twee tektonische platen verstoord, hierdoor is de aarde compacter geworden en ongeveer twee-en-een-halve centimeter gekanteld. Een effect van deze compressie is dat de aarde drie microseconden per dag sneller is gaan draaien.
Het effect is echter niet merkbaar en zal ook geen gevaar vormen voor de toekomst van de aarde. Per jaar zal er echter wel een extra schrikkelseconde moeten komen om het lange-termijn-effect te neutraliseren.
(Bron)
LiveStrong-bandje kan gevaarlijk zijn in VS

Wie een geel armbandje draagt van Lance Armstrong en naar Amerika gaat, kan hem beter aflaten. Dit zogenoemde LiveStrong-armbandje kan namelijk voor levensgevaarlijke situaties zorgen. Ziekenhuizen gebruiken namelijk gele bandjes om aan te geven welke patiënten na een hartstilstand niet meer beademd willen worden. De kans bestaat dat artsen op dat moment het verschil niet zien tussen een ziekenhuis- en een LiveStrongbandje.
In Nederland zijn de bandjes een groot succes. De kleur geel verwijst naar de gele leiderstrui in de Tour de France. Armstrong won zes maal achter elkaar deze wielrencompetitie. De drager geeft aan solidair te zijn in de strijd tegen kanker, een ziekte die de wielrenner ook heeft gehad. De opbrengst van de bandjes gaat naar de Lance Armstrong Foundation.
De Nederlandse verzekeraars raden hun cliënten aan om het bandje meteen af te doen zodra ze worden opgenomen in een Amerikaans ziekenhuis.
(Bron)
Japanse student doodt moeder om GSM-rekening

TOKYO - Een 19-jarige student in het Japanse Tondabayashi heeft zijn 48-jarige moeder vermoord omdat die bleef zeuren over de hoogte van de rekening van zijn GSM-telefoon. Dit heeft de Japanse politie woendag laten weten nadat de student een bekentenis had afgelegd, aldus het Japanse persbureau Kyodo.
De jongen had al weken geleden een mes aangeschaft. Hij stak zijn moeder in nek en hand. Ook probeerde hij de indruk van een zedenmisdrijf te wekken door haar broek open te snijden. Vervolgens probeerde de Japanner het stoffelijk overschot van zijn moeder te verbranden.
Volgens de politie had de student in drie maanden gebeld voor circa 90.000 yen (bijna 690 euro).
(Bron)
Moeder legt zoon (16) aan de ketting

TILBURG - De politie heeft een 36-jarige Tilburgse aangehouden op verdenking van mishandeling en wederrechtelijke vrijheidsberoving van haar zestienjarige zoon.
Volgens de politie had ze haar kind met een kettingslot rond zijn enkel vastgelegd aan een steunbalk op zolder.
De tiener zou woensdagmiddag vier uur op zolder op een matras hebben gelegen. Zijn moeder legde de nogal rigoureuze straf op omdat haar zoon te maken zou hebben met de verdwijning van een Playstation-spelcomputer.
De politie heeft de ketting in beslag genomen. Voor de jongen is via Bureau Jeugdzorg elders onderdak gevonden.
(Bron)
Gemeentebelastingen pakt prijswinnaars loterij aan

ROTTERDAM - De Gemeentebelastingen Rotterdam (GBR) heeft donderdag beslag gelegd op het prijzengeld van maximaal 76 potentiële prijswinnaars van de Nationale Postcode Loterij in de wijken Ommoord en Zevenkamp. Nadat bekend was geworden dat de prijs in Rotterdam valt, heeft de Gemeentebelastingen het betreffende postcodegebied 3068 op wanbetalers gecontroleerd.
De gevonden 76 wanbetalers hebben schulden variërend van 500 tot 6500 euro, in totaal bedraagt de schuld 110.000 euro. Het gaat om belastingaanslagen, zoals onroerendzaakbelasting en parkeerbelasting, maar ook om schulden ontstaan door bijstandsfraude.
De uitreiking van de winnende loten is op zaterdag 1 januari. Het is overigens nog niet bekend of al deze 76 wanbetalers ook meedoen aan de Postcodeloterij, maar de Gemeentebelastingen geeft aan dat ze in ieder geval niet achter het net willen vissen.
(Bron)
Man aangehouden voor opruiing via internet

AMERSFOORT - De politie heeft donderdag in Amersfoort een man aangehouden die via een internetsite mensen opriep om zich tijdens de oudejaarsnacht te gaan misdragen. De 24-jarige inwoner van Amersfoort had volgens de politie al enkele tientallen positieve reacties binnen op zijn oproep om vernielingen te plegen, brand te stichten en de politie te provoceren.
Internetbezoekers hadden de politie op het bestaan van de oproep gewezen. De tekst is inmiddels van de site verwijderd, aldus een woordvoerder van de politie. Hij gaat ervan uit dat de Amersfoorter tijdens oud en nieuw in de cel zal zitten.
(Bron)
Toch raar: als ik niet log, krijg ik nog meer bezoekers dan wanneer ik wel log. Hm.
Zondagavond, ik ga naar bed, de computer gaat uit.
Maandagmiddag, comp aan, netverbinding maken - hé, dat lukt niet. Modem gecontroleerd, comp gecontroleerd, alles gecontroleerd. Dingen gereset, geen resultaat.
Helpdesk gebeld. Alles getest, deïnstalleren, installeren, zelfde foutmelding.
Vier helpdeskers verder wordt besloten dat de specialist me terug zal bellen. Die belt snel, en klinkt erg 'dat gaan we eens even oplossen'.
Anderhalf uur later hangt hij op, met de toezegging dat morgen nagekeken wordt of er misschien iets vreemds met mijn account is (dat is na 5 uur niet meer na te gaan), en dat hij zelf ook zal terugbellen omdat ie geïntrigeerd is.

En steeds betrap ik mezelf op: even mail lezen, even Teletekst kijken, even nieuws kijken, even online - hm, kan niet.
Ik heb geen ontwenningsverschijnselen, dus verslaafd ben ik geloof ik niet, maar toch...
GRRRRRRRRR!


Dinsdag: raadsel opgelost. Het kon absoluut beslist zeker weten helemaal niet zo zijn dat de verbinding weg was omdat ik van provider (en netwerk) ga switchen. Voor de zekerheid KPN gebeld, waar me droogweg gemeld werd: O ja, die lijn is gesloopt, want u krijgt een provider via een ander netwerk.
Dus: nieuwe provider gebeld. Ja, ik heb het modem. Ja, de lijn is geschikt. Néé, die brief met inlogggegevens heb ik nog niet, daarom bel ik. Néé, die zat niet in het modempakket, daar zat een brief in met de mededeling dat het een nieuwere modem was waar nog geen handleiding voor was, en dat de brief met inloggegevens apart verzonden zou worden. Ja, voor de abonnement dat 1 december zou ingaan, lijkt er niet echt op hè?
De dame beloofde dat ze nog een brief zou sturen. Ik ben benieuwd of ik dit jaar nog online kom...

Donderdag: brief aangekomen. En hoera!

zondag, december 26, 2004

Duizenden vast door sneeuwstormen in Spanje

Duizenden automobilisten zijn zondag in het noorden van Spanje komen vast te zitten als gevolg van zware sneeuwstormen. Het zwaarst getroffen werd de provincie Burgos, waar de feestdagen voor drieduizend mensen eindigden met langdurig wachten in hun auto. In de provincie Palencia moesten ruim duizend automobilisten noodgedwongen een benzinestation opzoeken nadat de autoriteiten twee snelwegen hadden gesloten vanwege de zware sneeuwval. In de provincie Leon raakten 200 dorpen, met bij elkaar meer dan twaalfduizend inwoners, van de buitenwereld afgesloten.
(Bron)
Wildplassen kost man 800 euro

In Weert heeft een 23-jarige man wel een heel duur plasje gedaan. De Weertenaar werd afgelopen nacht opgepakt toen hij op de Magdalenastraat tegen de muur van een snackbar stond te plassen.
De man kreeg een bekeuring wegens wildplassen, toen vervolgens bleek dat hij ook nog verschillende andere boetes open had staan. Op het lijstje stond nog 672 euro wegens belediging, 60 euro wegens het ophouden in een portiek en 42 euro vanwege een onbekend delict. De man, een bekende veelpleger, is dan ook ingesloten voor verder onderzoek.
(Bron)

Een onbekend delict, hm...
Grote kans op asteroideinslag in 2029

Er is een kans van 1 op 45 dat dat er een grote asteroïde op aarde inslaat. De asteroide, genaamd 2004 MN4 komt met 12,59 km/s op de aarde af, en zou een krater groter dan die nu bestaat in Arizona maken. Dat heeft het NEO van de NASA zaterdag berekend.
Eerdere berekeningen kwamen uit op een risico van 1 op 233, maar omdat de asteroide nu dichter bij de aarde is heeft men een nauwkeuriger berekening kunnen maken. De asteroide heeft een diameter van 390 meter en een inslagenergie van 1600 Megaton. Als de asteroide de aarde raakt, vindt dit plaats op vrijdag 13 april 2029.
(Bron)
Mooi gezicht: tegen een donkere achtergrond zie ik een enorme groep muggen dansen in de zon. De katten zitten al likkebaardend mee te kijken ;-)
Opnieuw lynxen in België

Drie eeuwen na hun verdwijning uit onze contreien zijn in het oosten van ons land opnieuw enkele lynxen gezien, de katachtige roofdieren met de bijzondere oorpluimpjes.
Eerst waren er de geruchten. Die begonnen zo´n zes jaar geleden. Maar intussen zijn er diverse betrouwbare getuigenissen dat er opnieuw lynxen zijn in België, meer bepaald in de bossen van de Oostkantons.
Volgens het departement Natuur en Bossen van het Waalse Gewest concentreren de meldingen over de aanwezigheid van het katachtige roofdier zich op een gebied langs beide zijden van de Duits-Belgische grens, in de buurt van Bullange.
De Belgische lynxen zouden kunnen voortkomen van het illegaal uitzetten van dieren in de jaren negentig in Duitsland of door uitzwermingen van lynxen uit de Franse Vogezen, de Jura, de Alpen of het Paltsgebied in Duitsland.
(Bron)
Ober steekt Brusselse caféklant neer op kerstavond

Ober Abdouaid heeft in een café in de Jennartstraat in Molenbeek Abdelahmid met een mes neergestoken. Het drama gebeurde gisteravond om 21 uur.
Abdelahmid (geboren in 1962) ging op kerstavond een glas drinken. Toen hij iets bestelde gaf hij de ober een briefje van 10 euro. De man gaf hem 7 euro en wat Marokkaans geld terug als wisselgeld. Toen Abdelahmid de ober daarop aansprak, haalde die een mes in de keuken en stak hem in de borst.
De eigenaar van het café nam het lichtgewonde slachtoffer daarop mee naar buiten. De politie kwam ter plaatse en pakte de verdachte op. Het gaat om Abdouaid, een Marokkaan geboren in 1966. Hij verblijft illegaal in ons land. De twee hadden eerder al ruzie gehad. Het parket van Brussel vraagt zijn aanhouding.
(Bron)
"The difference between 'involvement' and 'commitment' is like an eggs-and-ham breakfast: the chicken was 'involved' - the pig was 'committed'."
Vandaag is de eerste dag die langer is. Hoera.
Voedsel voor bemanning ISS

MOSKOU - De bemanning van het internationale ruimtestation ISS heeft weer voldoende voedsel. Een Russisch ruimtevoertuig met 2,5 ton nieuwe voorraden koppelde zondagochtend vroeg met succes aan de ISS vast.
Dat hebben Russische ruimtevaartautoriteiten laten weten. Behalve het dringend noodzakelijk voedsel, bracht de Progress water, zuurstof, brandstof en kerstgeschenken. Als de missie was mislukt, hadden de Rus en Amerikaan aan boord van de ISS op 30 december in een noodcapsule voortijdig naar de aarde moeten terugkeren.
Tijdens een inventarisatie eerder deze maand was gebleken dat de vorige bemanning de voedselvoorraad had geplunderd.
(Bron)
Duizenden doden na zeebeving bij Sumatra

JAKARTA/BANGKOK/NEW DELHI - Duizenden mensen in landen rond de Golf van Bengalen zijn zondag omgekomen door hoge vloedgolven, die het gevolg waren van een zware aardbeving onder zee bij het Indonesische eiland Sumatra. Volgens deskundigen gaat het om een van de zwaarste bevingen in ruim een eeuw tijd.
Sri Lanka lijkt met zeker 2100 doden het zwaarst getroffen. Vele honderden mensen worden vermist en de verwachting is dat het dodental nog zal oplopen, meldden de autoriteiten. Een miljoen mensen hebben te maken met de gevolgen van de catastrofe.
Talloze woningen zijn beschadigd of ondergelopen. Delen van de noordoostelijke districten Trincomalee en Muttur werden getroffen door de vloedgolven van zes meter hoog. President Kumaratunga van Sri Lanka heeft in zijn land de noodtoestand uitgeroepen en de internationale gemeenschap om hulp gevraagd.
Onder de vermisten op Sri Lanka zijn drie Nederlandse toeristen. De drie behoren tot een reisgezelschap. Hun medereizigers hebben geen idee waar het trio is gebleven, liet de toeristenbond ANWB zondag weten.
Op de stranden van Zuid-India, vooral in de staat Tamil Nadu, zijn honderden lijken aangetroffen. Ongeveer vierhonderd vissers worden vermist. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Shivraj Patil zijn aan de zuidkust in totaal zeker duizend mensen om het leven gekomen. Boten, huizen en voertuigen werden weggevaagd.
De beving deed zich voor rond 2.00 uur Nederlandse tijd en had een kracht van 8,9 op de schaal van Richter, meldde het Amerikaanse geologisch instituut (USGS). Daarmee is het de vijfde zwaarste aardbeving sinds 1900.
De aardbeving veroorzaakte een muur van water van tien meter hoog die over de kusten van Sri Lanka, India en Thailand vaagde. Het epicentrum van de beving lag voor de kust van Sumatra, ter hoogte van Atjeh. Daar zijn volgens de autoriteiten zeker 241 mensen omgekomen. De televisiezender Metro-tv meldde al 483 doden. Tientallen lijken zijn aangespoeld bij het surfeiland Nias. Hele dorpen zijn weggevaagd door de vloedgolven.
In de kustgebieden van Zuid-Thailand zijn zeker 120 mensen omgekomen en zeker duizend mensen gewond geraakt. Veel luxe-hotels met buitenlandse toeristen zijn getroffen. Op het Thaise strand van het eiland Phuket zou een aantal toeristen zijn meegesleurd door het zeewater. Ook zijn honderd toeristen die op duikvakantie waren bij de zuidelijke eilanden van Thailand, vermist. Ongeveer zeventig van hen bezochten tijdens de beving een bekende grot.
Ook Maleisië werd getroffen. Op het noordelijke eiland Penang zijn zeker acht doden gevallen. Gevreesd wordt dat veel vissersboten die in de ochtend zijn vertrokken, zijn vergaan. Op de Malediven is de hoofdstad Male voor tweederde overstroomd. Een golf van 1,3 meter ging over de eilanden, die maar een meter boven zeeniveau liggen.
(Bron)
Theater dumpt drie van de zeven dwergen

Een theater in het Duitse Stendal heeft drie van de zeven dwergen uit het toneelstuk Sneeuwwitje en de zeven dwergen geschrapt wegens geldgebrek. Er was nog net genoeg geld om twee poppen in dwergenkostuums in het decor te plaatsen en de prins voor heel even een dubbelrol als zevende dwerg te laten spelen.
Protest van theatergangers bij de theaterdirecteur haalde weinig uit, hij zei simpelweg dat er geen geld was voor meer acteurs. Hij was alleen bereid om de prins op te laten treden als zevende dwerg, maar dit was van zeer korte duur. "De zevende dwerg was aan het overwerken in de mijnen", luidde het excuus van het theater.
(Bron)