zaterdag, mei 29, 2004

Van mij mag het dit weer blijven tot half oktober :-)
TT 125 Opvolger PKK beëindigt bestand

ANKARA Kongra-Gel maakt op 1 juni een einde aan het eenzijdige bestand dat de Koerdische organisatie sinds 1999 in acht neemt. Kongra-Gel is de opvolger van de Koerdische Arbeiderspartij PKK, die strijdt voor onafhankelijkheid.
De beweging kondigde in 1999 aan de wapens neer te leggen toen haar leider Abdullah Öcalan werd opgepakt. Öcalan werd tot levenslang veroordeeld.
"Toeristen moeten Turkije mijden&", liet Kongra-Gel in een verklaring weten. "We zullen diverse activiteiten inzetten tegen Turkse doelen." In Istanbul vindt 28 en 29 juni een NAVO-top plaats, waar ook president Bush van de VS zal komen.
Vanunu wilde geen 'nieuwe holocaust'

LONDEN - Mordechai Vanunu, de man die in 1986 Israëls nucleaire geheimen openbaarde, heeft herhaald geen spijt te hebben van zijn actie. Hij heeft zijn stilzwijgen zaterdag doorbroken. Tegen het programma This World van de Britse omroep BBC zei de 49-jarige Vanunu de vertrouwelijke gegevens van Israëls militair programma alleen te hebben gepubliceerd om de joodse staat te behoeden voor een "nieuwe holocaust".
In zijn eerste interview sinds zijn vrijlating vorige maand zei hij zich geen verrader te voelen. Hij deed in 1986 in The Sunday Times uit de doeken hoe de nucleaire installatie in Dimona in de Negev-woestijn werkte. Hij werd na zijn onthulling door de Israëlische geheime dienst ontvoerd. Na achttien jaar celstraf, waarvan elf jaar in eenzame opsluiting werden doorgebracht, kwam hij in eind april vrij.
"Wat ik deed was de wereld op de hoogte stellen van wat in het geheim gebeurde. Ik kwam niet en zei: we moeten Israël vernietigen, we moeten Dimona vernietigen. Ik zei: kijk wat ze hebben en trek daaruit je conclusie", aldus Vanunu. Hij laat verder weten een nieuw leven te willen beginnen in Europa of de Verenigde Staten. De tot het christendom bekeerde Vanunu wordt in Israël door velen als verrader gezien.
Volgens de voorwaarden van zijn vrijlating mag hij Israël niet verlaten, geen buitenlanders ontmoeten en geen geheimen over de nucleaire faciliteiten in Dimona onthullen. Het interview met de BBC werd daarom afgenomen door een Israëlische journalist. De Britse journalist Peter Hounum die het verhaal van Vanunu in 1986 publiceerde, is deze week opgepakt door Israël. Hij werd na een dag weer vrijgelaten.
(Bron)
'Toppolitici Antillen omgekocht voor drugshandel'

AMSTERDAM - Een inmiddels veroordeelde drugsbaas op Curaçao heeft een aantal prominente politici van het eiland omgekocht om zo door te kunnen gaan met zijn drugshandel. Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag op basis van gegevens van het parket in Willemstad en bronnen rond het onderzoek. De drugsbaas zou onder meer de afgetreden minister van Justitie Ben Komproe hebben omgekocht.
Ook leden van de politieke partij van Anthony Godett zouden het smeergeld hebben aangenomen. NRC haalt deze informatie uit een grootscheeps corruptieonderzoek op het eiland, waaruit ook naar voren zou zijn gekomen dat Komproe prostituees zonder verblijfsvergunning aan een baan heeft geholpen. Het bordeel waar zij werkten speelde een rol bij het witwassen van drugsgelden.
(Bron)
Conducteurs controleren in burgerkleding

UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen (NS) zetten conducteurs in burgerkleding in bij controles in de trein. Het gaat in eerste instantie om een proef in de regio's Den Haag en Rotterdam, zei een woordvoerder van de NS zaterdag.
De conducteurs werken in teamverband. Het geeft de reizigers volgens de NS niet alleen een veiliger gevoel, maar het moet ook zwartrijden tegengaan. "Er zijn veel verschillende manieren om aan controles te ontsnappen", legt de woordvoerder uit. "We gaan eens kijken hoe dit verloopt. Als het bevalt, voeren we het wellicht ook elders in."
De NS is niet de enige vervoersonderneming waar personeel in burger controleert. In de grote steden is het al jaren het geval in de metro's en de trams. De niet-geüniformeerde controleurs van de NS gaan aan het werk in treinen waar ook 'gewone' conducteurs aan het werk zijn.
Zwartrijders zijn een groot probleem voor de NS. Vorig jaar waren ze verantwoordelijk voor ongeveer 7000 incidenten. Dat is ongeveer 60 procent van het totaal. Het gaat volgens de NS om een kleine groep mensen, veelal veelplegers.
Eind januari klaagde de NS dat het Openbaar Ministerie zwartrijders niet hard genoeg aanpakt. De Spoorwegen hebben verscheidene maatregelen getroffen om zwartrijders aan te pakken. Het is echter wel nodig dat justitie die ook aanpakt, want anders hebben de maatregelen geen zin, stelde de NS.
De reizigersvereniging Rover juicht het plan van de NS toe. "De betalende reizigers financieren nu de zwartrijders. Dat kan niet de bedoeling zijn." Rover zet alleen vraagtekens bij de extra veiligheid. "Daarvoor is meer blauw nodig. Hoe meer geüniformeerde controleurs des te veiliger het publiek zich voelt."
(Bron)
Dierenmishandelaar Twente slaat opnieuw toe

ENSCHEDE - In een weiland in Lonneker, bij Enschede, is vrijdagmiddag een dode pony aangetroffen die op een gruwelijke wijze met een scherp voorwerp was toegetakeld. Dat heeft de politie vrijdag gezegd.
De politie gaat ervan uit dat er een relatie is met tien incidenten vorig jaar. Ook toen werden pony's, paarden en schapen zo zwaar met een scherp voorwerp toegetakeld dat ze aan hun verwondingen bezweken. "We hebben destijds zeven mensen op de zaak gezet. December 2003 werd het team ontbonden. Hetzelfde team gaat nu het jongste geval van dierenmishandeling onderzoeken", vertelde een politiewoordvoerder. De technische recherche heeft een uitgebreid sporenonderzoek gedaan. Zaterdag wordt de buurt gehoord.
(Bron)
Verdachten van kinderonthoofding opgepakt

BALTIMORE - In de Amerikaanse stad Baltimore heeft de politie vrijdag twee jongens gearresteerd die ervan worden verdacht dat ze een kind hebben onthoofd en bij twee andere kinderen een deel van de keel hebben doorgesneden. Dat heeft The Washington Post vrijdag bericht.
Volgens de politie zijn de vermoedelijke daders twee neven van 17 en 22 jaar. Ze zijn net als hun slachtoffers van Mexicaanse komaf.
De jongens zouden donderdag een woning zijn binnengedrongen, waar de drie kinderen op dat moment net waren. Een jongen van 10 jaar sneden ze het hoofd af. Bij zijn zusje en nichtje van 9 jaar sneden ze een flink deel van hun keel door.
De moeder van het broertje en zusje, de tante van het nichtje, vond de drie ontzielde lichamen later op de dag. Het moordwapen werd in de tuin teruggevonden.
(Bron)

vrijdag, mei 28, 2004

Zambiaan pleegt zelfmoord na seks met kip

LUSAKA - Een 50-jarige Zambiaan heeft zichzelf opgehangen nadat zijn vrouw hem had betrapt terwijl hij zijn lusten aan het botvieren was op een kip. Dat maakte de politie in het dorpje Chongwe vrijdag bekend.
De echtgenote van de kippenliefhebber betrapte hem omdat zij een vreemd geluid hoorde. De man probeerde haar te vermoorden maar zij wist te ontsnappen. Daarop pleegde hij zelfmoord, uit angst dat het hele dorp hem zou uitlachen. De kip is na het incident afgemaakt.
(Bron)
De mokkavariant van Chocomel is errug lekker...
Wat is dat toch voor een idioot trekje.
Vriendjes bier is op, dus bestel ik bij de Albert nieuw bier. Vier kratten per keer, plus 'handig' bergen kattenvoer en kattengrit.
Ze komen tussen zes en acht. Ze zijn er nog niet.
Ik kan dan niks. Ik wil van alles doen, maar in gedachten hóór ik dan gewoon de bel al gaan, en dus kom ik tot niets. Gewoon dom zitten wachten, en mezelf stom vinden dat ik zo dus een soort gevangene in eigen huis ben door de luxe van het thuis bezorgd krijgen van boodschappen.
Chipo logt iets leuks: de dino is niet dood, hij leeft!
Kater is best stoer, buiten. Andere katten knokt ie de tuin uit. Hoewel - laatst kwam er een schone deerne langs, en die mocht ongehinderd doorlopen.
En vanmiddag liep er een kater, duidelijk géén je-weet-wel-kater. En meneer Tom liep erop af, ik bereidde me voor op heftig gemauw en gehark, maar nee. Tom snuffelde aan meneers snuit, gaf een kopje, en ging erbij zitten. De buurkater snuffelde eens terug, en liep rustig door.
Is Tom nou dom of juist verstandig?
TT 114 Cao-afspraken niet meer bindend

DEN HAAG Het kabinet gaat cao-afspraken die de loonkosten opjagen, niet meer bindend opleggen. Dat heeft vice-premier Zalm gezegd na de ministerraad. "We gaan niet meewerken aan loonstijgingen", zo zei Zalm. Een verplichte bevriezing van alle lonen gaat het kabinet te ver.
Eén op 140 Amerikanen in de gevangenis

WASHINGTON - Van elke 140 Amerikanen zat er in juni 2003 een in de gevangenis. Dat maakte het ministerie van Justitie in Washington donderdag bekend. Dat betekent dat toen in totaal bijna 2,1 miljoen Amerikanen in de gevangenis zaten.
Het aantal gedetineerden in juni 2003 was 2,9 procent hoger dan in diezelfde maand het jaar daarvoor. Het betekent dat al 31 jaar achter elkaar het aantal gevangenen in de VS toeneemt. Een nieuw record, aldus The Sentencing Project dat de cijfers voor het ministerie bijhoudt.
(Bron)
Drie kinderen onthoofd aangetroffen in flat

AMSTERDAM - In een appartement in de Amerikaanse stad Baltimore heeft een vrouw donderdag toen ze thuiskwam haar drie kinderen onthoofd aangetroffen. De politie tast nog in het duister omtrent het motief voor de moord op de twee 9-jarige meisjes en de 10-jarige jongen.
De eerste politieagent die ter plaatse kwam, moest versterking inroepen omdat hij de lugubere scène niet alleen aankon. Later op de dag werd door de recherche een persoon ondervraagd naar wie de moeder de politie had verwezen. Het is niet duidelijk wat de relatie tussen de man en de kinderen is.
De kinderen behoorden tot een van de drie of vier Spaanse families die tussen een hechte joods-orthodoxe gemeenschap in Baltimore wonen. "Het waren heel lieve, beleefde kinderen", zei een buurman. "Het is een schok voor iedereen. Het is hier een zeer rustige en vreedzame gemeenschap."
(Bron)
Zoon topcrimineel Van Dam in Zandvoort doodgeschoten

ZANDVOORT - Gijs van Dam jr. is vrijdag overleden. Hij bezweek in het VU-ziekenhuis in Amsterdam aan de gevolgen van de aanslag eerder op de dag in Zandvoort. De politie heeft dat bekendgemaakt.
Hij werd vrijdagochtend op het Ir. G. Friedhoffplein in Zandvoort neergeschoten. Volgens de politie is Van Dam in zijn auto door een man neergeschoten. De dader is later bij een andere man ingestapt. De vluchtauto van het tweetal is vlakbij de plek van de aanslag brandend teruggevonden.
Het slachtoffer is de zoon van de vroegere hasjhandelaar Gijs van Dam sr., die al jaren een bekende is in de Amsterdamse onderwereld. Van Dam sr. zou in het verleden zaken hebben gedaan met onder anderen Sam Klepper, die in oktober 2000 werd geliquideerd.
Het is niet de eerste moordaanslag op de jonge Gijs van Dam. In december 2002 werd hij neergeschoten voor zijn woning in Amsterdam-Buitenveldert. Hij overleefde de aanslag, maar raakte wel invalide.
In oktober 1985 werd Van Dam jr. ontvoerd en vastgehouden in een woning in Lelystad. De bende wilde 8 miljoen gulden losgeld van de oude Van Dam. De jongen kwam echter vrij zonder dat er iets was betaald.
Vlak na de ontvoering van zijn zoon werd senior opgepakt toen hij samen met Sam Klepper werd betrapt bij het uitladen van een busje met hasj. In de jaren zeventig en tachtig was hij een grote naam in de Amsterdamse onderwereld wat betreft de import van hasj. Van Dam sr. werd begin jaren tachtig in Frankrijk veroordeeld tot twintig jaar celstraf, maar hij kwam na een paar jaar al weer vrij.
(Bron)

Je gaat je zo langzamerhand wel afvragen hoeveel er overblijven.
Dolfijn verbruikt minder energie dankzij roos

DEN HAAG - Dolfijnen hebben voortdurend roos. Hun huid schilfert af, elke twee uur ververst de opperhuid zich. Uit onderzoek van Japanse natuurkundigen is gebleken dat de loslatende huidschilfers de waterwrijving verminderen. Ze hebben dat geschreven in de deze maand verschenen editie van het Journal of Turbulence.
Het onderzoek toont aan dat dat de zachte, schilferende huid van een dolfijn de waterstroom om het dier kalmeert. Daardoor gaat er minder energie verloren aan het overwinnen van de waterweerstand en hoeft de dolfijn minder energie te verbruiken.
(Bron)

Worden anti-roosmiddelen nu verboden?
Zeven jaar cel voor Amerikaanse megaspammer

AMSTERDAM - Een jury in de stad Buffalo in de staat New York heeft donderdag een man die 850 miljoen spam-mailtjes verstuurde veroordeeld tot een gevangenisstraf van 7 jaar. Eerder werd de man, Howard Carmack, al veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 16,4 miljoen dollar aan internetprovider Earthlink.
Carmack, die zeker 3,5 jaar van zijn straf uit zal moeten zitten, had 343 emailadressen bij Earthlink, die hij gebruikte om in twee jaar tijd 850 miljoen ongewenste, commerciële e-mails te versturen. Carmack gebruikte de identiteit van een groot aantal andere mensen om nieuwe accounts bij Earthlink te openen.
Een vertegenwoordiger van de internetprovider zei te hopen dat de straf die Carmack opgelegd heeft gekregen "andere mogelijke spammers op andere gedachten brengt." Carmack betuigde na zijn veroordeling donderdag spijt, maar zei het oneens te zijn met zijn straf omdat hij niemand schade zou hebben berokkend.
(Bron)
'Nederland betaalde miljoen losgeld voor Arjan Erkel'

MOSKOU - De Nederlandse regering heeft volgens de Franse krant Le Monde 1 miljoen euro losgeld betaald aan de ontvoerders van Arjan Erkel, die in april vrijkwam na twintig maanden ontvoerd te zijn geweest in de Kaukasus. Volgens Le Monde probeert Den Haag het geld te verhalen op Artsen zonder Grenzen, de hulporganisatie waavoor Erkel werkte. Ook NRC Handelsblad meldt dit.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft vrijdagmiddag om 17.00 uur een persconferentie, waarin het departement zegt 'een belangrijke mededeling' te doen over de ontvoeringszaak. Ook AzG zal volgens Le Monde vrijdag met een verklaring komen.
Volgens de bronnen waarop Le Monde zich beroept heeft de Nederlandse regering gedreigd om, indien AzG niet over de brug komt, diplomatieke druk uit te oefenen op andere Europese regeringen en de Europese Commissie om te snijden in de subsidies die de liefdadigheidsorganisatie ontvangt voor haar werk in het zuiden van Rusland. De directie van AzG vindt dat chantage. Twee hoge functionarissen van de organisatie overwegen volgens het Franse dagblad hun functie neer te leggen.
Erkel werd op 12 augustus 2002 ontvoerd in Dagestan, waar hij medische hulp verleende aan vluchtelingen aan de nabijgelegen opstandige Russsche deelrepubliek Tsjetsjenië. Tot dusver hebben alle instanties die betrokken waren bij de inspanningen om hem vrij te krijgen, waaronder het ministerie van Buitenlandse Zaken, de Russische autoriteiten en AzG, steeds tegengesproken dat er losgeld zou zijn betaald.
(Bron)

Het zou me niet verbazen als dit waar is. Weer een mooi staaltje schofterigheid, pardon, een goed voorbeeld van normen en waarden.
Planeet

Er is een planeet geboren. Op 13.700 lichtjaren afstand, in het sterrenstelsel RCW 149, heeft de ruimtetelescoop Spitzer van NASA, de geboorte van het hemellichaam waargenomen. Dichterbij huis, op 420 lichtjaren afstand, is een stofwolk in de vorm van een donut gevonden, die sterrenkundigen veel inzicht verschaft in hoe planeten ontstaan. Gemiddeld zijn planeten een miljard jaar oud. Onze eigen blauwe bol is relatief een oudje: 4,5 miljard jaar.
(Bron, video)
Die Google-ads bovenaan hebben enigszins een relatie met de inhoud van het log eronder. Dat ik dus vaak reclame zie voor tuinen en zo is logisch.
Maar wat moet ik hier nou mee:

Militaire Uitrusting Aanvullende uitrusting voor professionals.

Tis een harkerige site vol spelfouten, met een slechte navigatie en steeds een popup 'use of cookies is verplicht' (dat maak ik zelf wel uit, dank u).
Maar mocht u behoefte hebben aan camouflagemake-up, slachtmessen of een anti-haai-middel ('niet goed, geld terug' - zo kan ik het ook), dan weet u waar u wezen moet.
Reinigingsdienst gebeld voor een nieuwe kliko. Het blijkt dat er minstens 50 kliko's PER DAG verdwijnen in Utrecht (dat zouden er ruim 18000 per jaar zijn...).
Waar gaan die heen? Zijn er mensen die er iets van bouwen, in de tuin? Lopen ze weg om wilde jaren te gaan beleven in Klikoland? Verdampen ze spontaan?
Raadselachtig.

donderdag, mei 27, 2004

Condooms worden in Zweden thuis bezorgd

De Zweedse Organisatie voor Seksuele Voorlichting (RFSU) heeft een condoombezorgservice opgezet. Voor vijftig kroon, ongeveer 5,50 euro, bezorgt de Cho-San Express overal in Stockholm, Göteborg en Malmö een pakje met tien condooms. De bestelservice is zelfs vijftig cent goedkoper dan een drogist.
Uit onderzoek is gebleken dat Zweedse jongeren steeds vaker aan onveilige seks doen. De RFSU hoopt met de actie duidelijk te maken dat een condoom 'een grappige seksaccessoire' is en niet alleen een manier om soa's en zwangerschappen te voorkomen.
(Bron)
Italiaans kandidaat-politicus onthoofd

In Italië is donderdag het onthoofde lichaam van de 43-jarige Carlo Cirillo gevonden. Cirillo stond bij lokale verkiezingen die over ruim twee weken worden gehouden kandidaat voor een linkse lijstcombinatie in de gemeente Pompeï.
Het aspirant-raadslid verdween maandag. Vermoedelijk is hij op weg naar zijn werk ontvoerd. De politie heeft nog geen aanwijzingen over het motief van de moord. Er zijn geen tekenen dat de camorra, de Napolitaanse georganiseerde misdaad, achter de onthoofding zit.
(Bron)
Vrouw belt per ongeluk politie voor drugs

De politie bellen in zaken rondom drugs is natuurlijk niet raar. Wel raar is het als je besluit dit te doen om zelf drugs te ontvangen. De 27-jarige Amy Logue zal zich dat ene telefoontje nog lang herinneren.
Wanhopig op zoek naar narcoticum pakte ze de haak van de telefoon om vervolgens, naar eigen zeggen, per ongeluk te bellen naar de politie. Tot drie keer over vroeg de Amerikaanse, afkomstig uit Ohio, naar verdovende middelen zonder te weten dat ze een agent aan de lijn had. Eén van de gesprekken ging als volgt:

Amy: "Heb je iets?"
Agent: "Heb ik wat?"
Amy: "Iets?"
Agent: "Ja, waarschijnlijk."
Amy: "Is het goed spul?"
Agent: "Zeker."

De politie liet weten na de telefoontjes een afspraak te hebben gemaakt met Logue. De vrouw werd onmiddellijk gearresteerd toen ze kwam opdagen. De Amerikaanse is drugsmisdrijf ten laste gelegd.
(Bron)
Jongen (15) gewond door explosief mengsel

Een 15-jarige jongen uit Purmerend is ernstig gewond geraakt bij de ontploffing van een mengsel waarvan hij het recept op internet vond. Hij bracht het mengsel aceton-peroxide afgelopen vrijdag tot ontploffing in een natuurgebied. De moeder van de jongen meldde zich met het verhaal op het politiebureau, uit vrees dat er in huis meer explosieven aanwezig waren.
Bij huiszoeking door de politie bleek die vrees gegrond. In de slaapkamer van de jongen vond de politie nog eens tien gram aceton-peroxide. Het Explosieven Opruimings Commando (EOC) moest eraan te pas komen om het mengsel gecontroleerd tot ontploffing te brengen. Een aantal woningen moest daarvoor korte tijd worden ontruimd.
(Bron)
Stel hè. Het is woensdagavond, de straat staat vol vuilniszakken omdat mensen geen rekening houden met de verschoven ophaaldag. En ik heb gezien waar mijn vuilcontainer de week heeft doorgebracht.
Ben ik dan erg hufterig als ik de tuin van de betrokken 'lener' volstort met vuilniszakken van de straat? Zakken voor een zak, zoiets?
Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan zolang het nog kan: je leven lang gratis bellen!!
(Wederom met dank aan X.)
Hoe later het wordt hoe lichter - die wolkenpartijen trekken nu echt weg. Tis veel lichter dan een paar uur terug, nog even en ik krijg het gevoel dat de dag gaat beginnen ;-)
Een lolbroek of een hebberd of iemand die te laf is zelf naar de Reinigingsdienst te bellen, heeft mijn vuilcontainer ingepikt.
Komende week maar op de loer gaan liggen, gelukkig is ie erg herkenbaar.
TT 401 Eduard Daams (61) heeft "eindelijk de indringende geur van kroegenlucht in een blik gevangen". Hij heeft hiervoor jarenlang 's ochtends voor openslaande deuren van Amsterdamse kroegen en dranklokalen geëxperimenteerd.
In De Telegraaf beschrijft hij de geur: "Een mix van varkensurine, nagebootst menselijk zweet, tabak en bier".
De bijna bejaarde man wil de 'kroegenlucht in blik' nu aan de man brengen. Daams: "Ik ken veel oud-Amsterdammers die in een bejaardenoord heimwee hebben naar het kroegleven. Ik gun die kerels een echte Mokumse kroegenlucht. Je waant je echt in een Amsterdams café".
TT 130 BRATISLAVA De Slowaakse politie heeft in de hoofdstad Bratislava twee zakken met explosieven gevonden bij een gebouw waar morgen 300 NAVO-functionarissen een vergadering houden. De autoriteiten denken een aanslag te hebben voorkomen.
TT 124 Oefening VS-leger Suriname afgelast

PARAMARIBO Een oefening van circa 300 Amerikaanse militairen in de jungle van Suriname, van juni tot september, gaat niet door. De VS en Suriname zijn het niet eens over de inspectie van de bagage van de militairen en het dragen van wapens buiten de oefengebieden.
Suriname loopt nu humanitaire hulp ter waarde van vier miljoen dollar mis. De VS zou in het binnenland dorpen, scholen en poliklinieken laten bouwen.
De Surinaamse minister van Defensie, Assen, hoopt dat het meningsverschil snel wordt bijgelegd. Vorig jaar werd om dezelfde reden een jungletraining van Nederlandse militairen afgelast.
TT 123 Dodental noodweer Cariben naar 2000

SANTO DOMINGO De hevige overstromingen en modderlawines als gevolg van zware regenval in Haïti en de Dominicaanse Republiek hebben mogelijk 2000 mensen het leven gekost. Dit heeft het hoofd van de dienst burgerbescherming voor de zuidoostelijke regio van Haïti gezegd.
Het dodental liep dramatisch op na de vondst van meer dan duizend lichamen in de stad Mapou, in het zuidoosten van Haïti. Elders in de regio zouden zeker 500 mensen zijn omgekomen. In heel Haïti zouden er bijna 1700 doden zijn.
In de Dominicaanse Republiek kostte het natuurgeweld ook honderden mensen het leven. Honderden mensen worden vermist.
TT 116 RIVM vreest terugkeer van polio

DEN HAAG Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) roept artsen en andere zorgverleners op om extra alert te zijn op polio. Volgens het RIVM zijn er aanwijzingen dat de ziekte weer in Nederland kan opduiken, vooral in en om de stad Rotterdam.
In die regio wonen veel Nigerianen, die vaak niet zijn ingeënt. Ook wonen er veel orthodoxe protestanten, die zich om religieuze redenen niet laten inenten.
Volgens het RIVM kan de combinatie van die twee groepen ervoor zorgen dat de ziekte zich snel verspreidt. Het risico geldt ook voor kinkhoest, omdat de vaccinatiegraad voor die ziekte daalt.
Snelle stijging aantal gevallen kinkhoest

AMSTERDAM - Het aantal kinderen in Nederland met kinkhoest neemt zeer snel toe. Het aantal neemt voor het eerst in jaren ook in het voorjaar toe. Andere jaren daalde de hoeveelheid besmettingen in dit seizoen juist. En dat is een reden voor zorgen, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Algemeen Dagblad schrijft er donderdag over.
Gemiddeld komen 150 meldingen per week over kinkhoest binnen. Het RIVM noemt deze ontwikkeling 'ongebruikelijk' en roept artsen en andere hulpverleners op de komende tijd extra alert te zijn. Veel kinderen zijn momenteel kwetsbaar, omdat ouders inenting uitstelling vanwege bijwerkingen als koortsaanvallen en huilbuien, meent het RIVM.
De directeur-generaal van het rijksinstituut doet in de krant een dringend beroep op ouders hun kinderen juist nu toch te laten inenten. "De bijwerkingen (...) wegen niet op tegen de ellende die een epidemie met zich meebrengt", meent hij.
(Bron)
'Lekkerste ijsje wordt in Arcen verkocht'

AMSTERDAM - De prijs van softijs is sinds 1998 gemiddeld met 65 procent gestegen. De inflatie sinds dat jaar is ongeveer de helft. Dat is een van de conclusies die Algemeen Dagblad heeft getrokken uit de ijstest die de krant heeft gehouden. Van de zestig bezochte ijsverkopers verkoopt Theo Clevers uit het Limburgse Arcen het lekkerste vanille- en aardbeienijsje.
Uit de test zou blijken dat tien van de zestig geteste bedrijven niet voldoen aan de gestelde eisen in de Warenwet. Dat zijn er volgens Algemeen Dagblad minder dan zes jaar geleden. Het bedrijf Arty in Rotterdam-Zuid deed het belabberd in de test. Zowel op het gebied van smaak als op het gebied van hygiëne kwam een dikke onvoldoende uit het ijshoorntje rollen.
Er is overigens een groot verschil in prijs. Winzo in Vlaardingen biedt honderd gram te koop aan voor een bedrag van 64 eurocent en is daarmee het goedkoopst. Het duurst is Ben & Jerry's in Amsterdam, waar de liefhebber een bedrag van 2,30 euro voor honderd gram ijs moet neertellen.
(Bron)
Italië legt richtlijnen voor maken van pizza's vast

In een poging de echte Napolitaanse pizza te beschermen tegen slappe namaak, heeft Italië strikte richtlijnen opgesteld voor het maken van het authentieke traditionele gerecht. Restaurants die zich houden aan de voorschriften - die gaan over de omvang en de ingrediënten, maar ook over het soort oven - kunnen een speciaal kwaliteitskeurmerk aanvragen.
Het ministerie van landbouw legde de regels vast en publiceerde ze dinsdag in het staatsblad. Ze maken deel uit van het plan om de Italiaanse cuisine in de Europese Unie te beschermen. Het is niet duidelijk hoe er zal worden toegezien op de naleving van de regels.
Echte Napolitaanse pizza moet rond zijn en niet meer dan 35 centimeter doorsnee, niet dikker dan 0,3 centimeter in het midden en met een korst van zo'n twee centimeter. "De structuur moet zacht, elastisch en makkelijk vouwbaar zijn", aldus de richtlijnen die voorts beschrijven welk soort bloem, gist, tomaten en olie gebruikt moeten worden. Het deeg moet met de hand gekneed worden en gebakken in houtovens met de vereiste temperatuur van 485 graden Celsius.
Er zijn drie types echte pizza: de Marinara, met knoflook en oregano; de Margherita, met basilicum en mozzarella uit de zuidelijke Apennijnen; en Extra-Margherita, met verse tomaten, basilicum en buffelmozzarella uit Campania, de streek waarin de bakermat van de pizza, Napels, ligt.
De regels werden in samenspraak met pizzabakkers in Napels en omstreken opgesteld. "Deze normen beschermen een van de oudste en belangrijkste gastronomische tradities. We willen anderen niet verbieden om pizza te maken, we willen alleen dat ze het doen zoals wij, zoals het hoort", aldus Antonio Pace, eigenaar van een van de oudste pizzeria's in Napels.
Volgens het persbureau ANSA zullen van de 23.000 restaurants in Italië die wekelijks 56 miljoen pizza's bakken er zo'n tweehonderd meteen een kwaliteitskeurmerk aanvragen. Het is de bedoeling om een grote meerderheid van de pizzeria's uiteindelijk volgens de richtlijnen te laten werken. De krant Il Sole 24 Ore noemde de regels "een daad van liefde, maar een wanhopige. Nu is pizza ontheemd en grenzeloos voedsel."
(Bron)
Eerste rit met rijbewijs wordt vrouw fataal

HAAREN - Het eerste ritje met het net behaalde rijbewijs is woensdagmiddag fataal afgelopen voor een 18-jarige vrouw uit het Brabantse Esch. Het slachtoffer had haar rijbewijs opgehaald op het gemeentehuis.
Kort daarna verongelukte ze in het Brabantse dorp Haaren nadat zij door nog onbekende oorzaak de macht over het stuur kwijt was geraakt. Een woordvoerster van de politie heeft dat donderdag laten weten.
Het slachtoffer kwam met haar auto tegen een boom tot stilstand. Een traumateam kon haar niet meer helpen. Het meisje overleed ter plaatse. De brandweer moest eraan te pas komen om haar uit het wrak te bevrijden.
(Bron)
CDA twijfelt aan schrappen ozb huurders in 2005

DEN HAAG- Het CDA twijfelt of het afschaffen van het gebruikersdeel van de onroerendzaakbelasting per 1 januari 2005 wel haalbaar is zonder de gemeenten in problemen te brengen. CDA-Tweede-Kamerlid Smilde zei dat donderdag in een overleg met de ministers Remkes van Binnenlandse Zaken, Zalm van Financiën en diens staatssecretaris Wijn.
De afschaffing van het gebruikersdeel van de ozb, dat betaald wordt door huurders en huiseigenaren die zelf in hun woning wonen, is in het regeerakkoord afgesproken. De maatregel moet een lastenverlichting van circa 1 miljard euro opleveren. Die compenseert de burgers voor de stijging van de kosten van de gezondheidszorg, die het gevolg is van een geplande wijziging van het zorgstelsel.
Hoewel de gedeeltelijke afschaffing van de ozb vooral op aandringen van de VVD in het regeerakoord is opgenomen, zei fractievoorzitter Van Aartsen onlangs er niet rouwig om te zullen zijn als de maatregel niet doorgaat. Volgens hem beschouwt de VVD-kiezer die niet als een belangrijk punt. Overigens zwakte Van Aartsen zijn woorden later af.
VVD-Kamerlid Van Beek kreeg in het overleg donderdag de woorden van Van Aartsen voordturend voor de voeten geworpen door de oppositie. Maar hij wil dat de afschaffing van de ozb gewoon doorgaat. Ook Van Beek onderstreepte echter dat de gemeenten daarbij niet in de problemen mogen komen. Volgens organisaties als de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Raad voor de Financiële Verhoudingen zal dat zeker gebeuren als de ozb deels verdwijnt, ook al is het Rijk van plan de gemeenten financieel te compenseren.
De oppossitiefracties zijn tegen het schrappen van de ozb. Zij vinden dat het Rijk het geld dat met de lastenverlichting gepaard gaat beter voor andere doelen kan gebruiken.
(Bron)
Korting op uitkering na belediging ambtenaar

UTRECHT - Een onbekend aantal gemeenten kort uitkeringsgerechtigden die een ambtenaar hebben bedreigd of beledigd op hun uitkering. Die maatregel is mogelijk door invoering van de Wet werk en bijstand.
Voor de invoering hadden gemeenten geen mogelijkheden lastige klanten te bestraffen. Zij konden alleen mensen de toegang tot een gebouw ontzeggen. Vaak doen ze ook geen aangifte omdat dat veel tijd kost.
Voorzitter T. Thissen van Divosa, de vereniging van directeuren van sociale diensten, heeft zijn bedenkingen over de nieuwe koers. De beste sanctie is volgens hem nog steeds aangifte. Wel moeten er dan betere afspraken komen tussen enerzijds politie en Openbaar Ministerie en anderzijds overheidsdiensten die direkt contact met burgers hebben, zoals sociale diensten, burgerzaken en scholen.
(Bron)
Bijzondere zonsverduistering op komst

RIJSWIJK - Sterrenwachten maken zich op voor een wel heel bijzonder verschijnsel op 8 juni. Die dag beweegt de planeet Venus zich precies tussen de aarde en de zon door. Van 07.19 tot 13.23 uur schuift het donkere silhouet van de planeet langs de zon.
Volgens de kenners is dit een zeer zeldzaam verschijnsel. De laatste keer dat deze bijzondere zonsverduistering plaatsvond was 122 jaar geleden.
Het Universiteitsmuseum en Museum Sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht openen op 8 juni vanaf 07.00 uur hun deuren. In Sonnenborgh kunnen bezoekers op een veilige manier de verduistering bekijken. Het Universiteitsmuseum nodigt vooral scholieren uit om samen het bijzondere verschijnsel te aanschouwen.
(Bron)
Marokkaanse ouderen krijgen woongroep

DEN HAAG - Den Haag heeft vanaf donderdag een woongemeenschap voor Marokkaanse ouderen. De Marokkaanse ambassadeur Ali el Mhamdi opent 'Dar Es Salaam' (Huis van Vrede) donderdagmiddag officieel. In de groep van 34 woningen aan de Fischerstraat delen Marokkaanse 50-plussers voortaan in groepsverband hun toekomst.
Met dit project is er volgens woningstichting Haag Wonen voor het eerst binnen Europa sprake van een woongroep speciaal voor Marokkaanse ouderen. De bewoners beschikken over twee gemeenschappelijke ruimten, een voor mannen en een voor vrouwen. Ook is er een afgesloten tuin. Tot nu toe zijn achttien woningen verhuurd.
De twee-, drie- en vierkamerappartementen van het complex zijn rolstoelvriendelijk. Ze zijn uitgerust met een elektrische deuropener, een videofoon en een gemeenschappelijke satellietantenne. In 'Dar Er Salaam' komen in eerste instantie ouderen van de eerste generatie immigranten te wonen Marokkaanse ouderen namen zelf het initiatief voor het project.
De huidige bewoners zijn overigens bekenden van elkaar. De woongemeenschap is de elfde in Den Haag voor oudere allochtonen. De opening van het woonproject vindt plaats in de gemeenschappelijke tuin. Behalve de Marokkaanse ambassadeur zijn de Haagse wethouders Hilhorst en Klijnsma bij de onthulling van de naam aanwezig. Tien witte duiven, symbool van de vrede, worden losgelaten bij de opening van het 'huis van de vrede'.
(Bron)
Kamer botst hard met Donner over alimentatie

DEN HAAG - Zoals een kibbelend echtpaar in scheiding is minister Donner van Justitie donderdag hardhandig in de clinch geraakt met de Tweede Kamer over een nieuw systeem van alimentatie voor kinderen. De Kamer wees unaniem en faliekant het wetsvoorstel af maar Donner weigerde het direct in te trekken, tot grote ergernis van de fracties.
De minister begon daarop gewoon met de uitleg van het nieuwe stelsel, dat ertoe moet leiden dat kinderalimentatie voortaan standaard naar inkomen wordt berekend. "De minister doet voorkomen dat de Kamer het niet weet of begrijpt maar er is sprake van een fundamenteel verschil van mening", verwoordde Dittrich van D66 de ergernis.
De Kamer denkt dat zo'n forfaitair alimentatiestelsel, wat de kern is van het wetsvoorstel, niet goed uitpakt. Daarnaast hadden de fracties nog meer uiteenlopende kritiek. Ook de Raad van State, de rechters en gemeenten waren eerder al negatief over het wetsvoorstel.
Als het nieuwe systeem er niet komt, valt er een gat in het budget van staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken. Het gaat om bezuinigingen die zijn ingeboekt, omdat minder beroep wordt gedaan op de bijstand. Het gat loopt op van 50 miljoen euro dit jaar tot 190 miljoen over drie jaar.
De Kamer heeft nu unaniem een motie ingediend om Donner te dwingen het wetsvoorstel in te trekken. Daar wordt woensdag over gestemd. Donner zal de wens in het kabinet bespreken maar wil nog steeds niet weten van intrekking. "De regering dient niet lichtvaardig een wetsvoorstel in. Eventueel zullen wij alsnog gemotiveerd aangeven waarom we dit zo willen doen."
(Bron)
Over Linke soep gesproken...

Soeppie?

Een ober in een restaurant in West-China heeft een vlieg veroberd na een klacht van een klant. De gast had het insect in haar noedelsoep ontdekt waarop zij woedend om de manager riep. De ober wilde vermijden dat zijn baas het ongedierte zou zien en besloot de vlieg in te slikken. Het restaurant weigerde vervolgens te erkennen dat er zich iets ongebruikelijks in de kom noedels had bevonden.
(Bron)
Gescheiden man wordt priester

UTRECHT - Een gescheiden man met twee kinderen wordt priester in het aartsbisdom Utrecht. Kardinaal Simonis wijdt Ed Wassink samen met kandidaat-priester Hans de Vries op 5 juni in de St. Catharinakathedraal in de Domstad.
Doordat Wassinks kerkelijk huwelijk is nietigverklaard, is zijn echtscheiding geen belemmering voor het priesterschap. Dat heeft het aartsbisdom donderdag laten weten.
Wassink, die in het bezit is van het vakdiploma kruidenier en in de verpleging heeft gewerkt, trouwde tijdens de studie theologie die hij op latere leeftijd begon. Na zijn echtscheiding dacht hij dat hij niet meer in aanmerking zou komen voor een priesterwijding en werkte hij jarenlang als pastoraal werker.
(Bron)
'Besmettingsmeldingen moeten stoppen'

AMSTERDAM - De onafhankelijke computervirusbestrijder VirusAlert heeft Nederlandse internetaanbieders en systeembeheerders gevraagd te stoppen met het versturen van besmettingsmeldingen aan computergebruikers. Dit meldt de Telegraaf vandaag.
De virusnotificaties gaan in de meeste gevallen naar internetters die niet zijn besmet. Dit komt doordat 85 procent van de e-mailvirussen een onjuist afzendadres gebruikt zo meldt VirusAlert woensdag.
Als gevolg van de besmettingsmeldingen maken ondeskundige computergebruikers zich vaak ten onrechte zorgen, en melden ze zich onnodig tot de helpdesk. "Ook ontvangen ze een overbodige hoeveelheid e-mail", stelt VirusAlert.
XS4All spreekt van een "zinnig" advies. XS4All stuurt geen berichten naar de afzenders van e-mailvirussen waarvan bekend is dat ze zich via valse adressen verspreiden, legt technisch-directeur S. Hania uit. De internetaanbieder vermoedt dat vooral systeembeheerders in kleinere bedrijven onvoldoende ervaring hebben en de meeste onnodige virusmeldingen versturen.
(Bron)
'Ruimere openingstijden overheid levert miljoenen op'

GRONINGEN - Ruimere openingstijden van gemeentehuizen, gezondheidscentra en andere gemeenschappelijke voorzieningen kan jaarlijks enkele honderden miljoenen euro's opleveren. Dat heeft minister De Kneus van Sociale Zaken donderdag gezegd in een toespraak voor Groningse studenten.
Volgens de bewindsman worden gebouwen efficiënter gebruikt, zijn er minder inventariskosten en kan personeel flexibeler ingezet worden. Alleen al een betere benutting van kantoorruimtes van collectieve voorzieningen levert ongeveer 300 miljoen euro op, liet onderzoek van ambtenaren van het ministerie zien.
(Bron)

Wedje maken? "De kosten zijn gestegen nu we langer open zijn, want er moet langer verwarmd en verlicht worden, en ja, dat merkt u aan de stijgende prijzen."
Want met dit soort dingen worden kostendalingen niet doorberekend aan de burger, maar kostenstijgingen liefst met terugwerkende kracht.


Meer
Verbalk!

woensdag, mei 26, 2004

SP'er wil rookvrije stranden

Aparte stranden voor niet-rokers. In Australië bestaat dat al, en volgens Tweede-Kamerlid Harry van Bommel (SP) zou Nederland dat initiatief moeten volgen. De parlementariër, onlangs door antirookvereniging Clean Air Now (CAN) uitgeroepen tot 'niet-roker van het jaar', meent dat strandliefhebbers desgewenst recht hebben op schone lucht.
Tot voor kort was Van Bommel zelf een frequent roker. Met de beslissing de sigarettenpakjes de deur uit te doen startte de parlementariër ook een publieke kruistocht tegen de sigaret. Zo schreef hij een anti-rook column op Theo van Goghs website 'De Gezonde Roker'. Ook bepleitte hij rookvrije pannenkoekenhuizen, omdat in die restaurants veel kinderen komen. Een Kamermeerderheid lijkt vooralsnog echter niet voor het rookvrij maken van cafés en restaurants.
Zijn pleidooi voor een rookverbod in auto's omdat bestuurders hun handen niet aan het stuur kunnen houden viel niet bij iedereen in goede aarde. Ook in zijn vriendenkring krijgt Van Bommel niet alleen positieve reacties op zijn omslag in het denken over roken. Nadat de Palestijnse sjeik Yassin door Israëliërs werd omgebracht, kreeg Van Bommel een e-mail met de tekst: 'Harry's vriendje Yassin is ook net gestopt met roken'. Een vriendin schrapte hem van haar vriendenlijst met de mededeling: "Toen je nog rookte, vond ik je veel leuker."
(Bron)

Echt, verse bekeerlingen zijn het allerergst.
DVD biedt papegaai afleiding

Uw papegaai hoeft zich nooit meer te vervelen. Sinds kort is er een tachtig minuten durende dvd met beelden van wilde papegaaien in het regenwoud, bestemd om de vogel in zijn kooi te vermaken als het baasje naar zijn werk is.
De Amerikaanse bioloog Jamie Gilardie is de producent van de dvd, die op de markt wordt gebracht door de World Parrot Trust. "Papegaaien zijn heel intelligente, gevoelige en sociale wezens, dus ze hebben veel stimulering nodig. Anders raken ze verveeld en depressief", zegt Gilardie.
De dvd komt precies op tijd. Op 31 mei is het Wereldpapegaaiendag.
(Bron)
De huren stijgen de komende jaren fors

De huren stijgen de komende jaren fors. Dat blijkt uit een nog geheime notitie van minister Dekker van Volkshuisvesting die in het bezit is van RTL Nieuws.
Vanaf volgend jaar gaan de huren omhoog, eerst nog geleidelijk maar over een paar jaar fors. In 2005 stijgt de huur met de inflatie van dat jaar plus 0,4%. In 2006 met de inflatie plus 0,8% Het jaar daarop met de inflatie plus 1,2%. In 2008 met 2%, en in 2009 met 3%.
Als tegenprestatie moeten verhuurders veel meer nieuwe woningen bouwen. Vorig jaar werden 60.000 nieuwe huizen gebouwd, terwijl er minimaal 80.000 per jaar nodig zijn. Investeerders stoppen hun geld liever in andere projecten, waaraan ze meer geld verdienen. Daar zijn vooral de starters op de woningmarkt en de mensen met een laag inkomen de dupe van.
Het gaat niet goed op de woningmarkt. Er worden niet alleen te weinig nieuwe huizen gebouwd, maar ook de doorstroming stokt en de wachtlijsten voor een woning lopen op. In 1998 was er een tekort van 110.000 woningen. Dat is inmiddels opgelopen tot 170.000. Ook wordt er veel minder verhuisd. Vier jaar geleden stroomden 410.000 huishoudens door naar een andere woning. Nu zijn dat er nog maar 320.000.
Minister Dekker wil het bouwen van woningen aantrekkelijker maken door verhuurders meer vrijheid te geven bij het verhogen van de huren. Als er voldoende nieuwe woningen worden gebouwd, wil het kabinet de huurverhoging helemaal vrijlaten. Vrijdag praat het kabinet over de notitie van de minister.
(Bron)
Amsterdams meisje al anderhalve maand vermist

AMSTERDAM - Een 12-jarig meisje uit Amsterdam wordt al sinds 13 april vermist. Dit maakte de politie woensdag bekend. Het gaat om een alleenstaande minderjarige asielzoekster die in Amsterdam woonde bij een pleeggezin. Op dinsdag 13 april is ze voor het laatst gezien in de woning van dit gezin aan Eeftink in Amsterdam-Zuidoost.
Patricia Andrea is die ochtend waarschijnlijk op weg gegaan naar school, maar daar is ze nooit aangekomen. Het meisje heeft een donkere huidskleur, een slank postuur, is 1.64 meter groot, heeft donkerbruine ogen en zwart haar. Verder is een spleetje tussen de tanden opvallend aan haar.
De politie in Amsterdam zoekt getuigen die iets weten over de vermissing van Patricia Andrea.
(Bron)
TT 122 Vertalers EC kunnen werk niet aan

BRUSSEL De vertalers die stukken van de Europese Commissie vertalen, kunnen het werk niet meer aan. De achterstand is op dit moment nog 60.000 pagina's. Als er niet wordt ingegrepen, ligt er over drie jaar een berg van 300.000 pagina's.
Om de werkdruk te verminderen heeft de Europese Commissie haar ambtenaren met klem verzocht om alleen korte stukken te schrijven. Verklarende teksten en mededelingen mogen niet langer zijn dan vijftien pagina's.
De belangrijke stukken van de EC worden in alle Europese talen vertaald. Door de uitbreiding naar 25 landen is het aantal talen met 9 toegenomen tot 20.
TT 121 Amnesty bezorgd om mensenrechten EU

AMSTERDAM In 21 van de 25 landen van de Europese Unie worden de mensenrechten geschonden, staat in het Jaarboek 2004 van Amnesty International. Nederland, Luxemburg, Denemarken en Cyprus worden als enige EU-landen niet genoemd.
AI spreekt van "zorgwekkende" patronen van machtsmisbruik door wetshandhavers. Wereldwijd leidt de door de VS geleide strijd tegen het terrorisme tot een verslechtering van de situatie, zegt AI.
Zo zaten er in 2003 14 buitenlanders in Britse cellen zonder vorm van proces en op grond van geheime bewijsvoering. Ook Spanje en Frankrijk schenden de rechten van terreurverdachten, zegt Amnesty.
Hoogbejaard echtpaar zwerft ruim een dag rond

ARNHEM/DIDAM - Een hoogbejaard echtpaar uit Didam heeft in hun auto ruim een dag door de regio Arnhem gezworven. Een wijkagent op de fiets maakte dinsdagmiddag in het centrum van Arnhem een einde aan de zwerftocht van de man en de vrouw, beiden 82 jaar oud.
Het paar, dat verschijnselen van dementie heeft, maakte nog geregeld korte tochtjes door de omgeving. Maandag rond het middaguur stapten zij in de auto voor een ritje, maar verdwenen daarna spoorloos. Dinsdag alarmeerde de familie de politie, die een opsporingsbericht uitzond.
Een fietsende agent zag een auto in het centrum van Arnhem uiterst langzaam rijden. Daarna keerde de bestuurder op een zeer gevaarlijke plek en reed het fietspad op. De agent herkende het kenteken van de auto van het vermiste echtpaar en wist hen op zijn fiets in te halen.
De hoogbejaarden hebben verklaard dat zij de nacht in de auto hebben doorgebracht. Waar zij waren geweest en waar zij uiteindelijk door de politie werden gevonden, wisten zij niet meer. De 82-jarige man heeft zijn rijbewijs ingeleverd.
(Bron)
'Minima gaan meer achteruit dan kabinet voorspelde'

DEN HAAG - Mensen met een laag inkomen worden dit jaar harder in hun portemonnee gepakt dan het kabinet heeft voorspeld. Huishoudens die draaien op een modaal of hoger inkomen, gaan er minder op achteruit of zelfs op vooruit. Dat blijkt uit een onderzoek dat Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft verricht in opdracht van de PvdA.
Het Nibud onderzocht de zogeheten koopkrachtcijfers van negen veel voorkomende samenstellingen van huishoudens. Daaruit blijkt dat vooral alleenstaande jong gehandicapten, mensen met een AOW-uitkering en mensen die een beroep doen op de thuiszorg harder getroffen worden dan het kabinet voorzag.
Een alleenstaande jong-gehandicapte heeft volgens het Nibud 66 euro per maand minder te besteden. Dat is een koopkrachtverlies van 5,7 procent. Iemand met een modaal inkomen en een zieke partner gaat er 27 euro per maand (1,2 procent) op vooruit. Een gezin met twee kinderen, een inkomen van twee keer modaal en een eigen huis gaat er 0,5 procent op achteruit en niet de 1,25 procent die het kabinet voorspelde.
Minister De Kneus van Sociale Zaken liet in een reactie weten dat het te vroeg is om conclusies te trekken. Het kabinet heeft in december besloten gemeenten 110 miljoen euro extra te geven voor bijzondere bijstand juist voor mensen die door de maatregelen in financiële problemen komen. Dat geld is volgens de minister voor een deel nog niet besteed. Hij riep mensen die in de problemen komen op om bij hun gemeente aan te kloppen.
Overigens heeft De Kneus de Tweede Kamer eerder al moeten beloven dat hij de Kamer zou informeren over de koopkrachtgevolgen van de bezuinigingsmaatregelen van dit kabinet. De verwachting is dat dit nog voor de zomervakantie gebeurt.
(Bron)
Engelse kunstverzameling gaat in vlammen op

LONDEN - Een brand heeft een deel van de kunstcollectie van de Britse verzamelaar en miljonair Charles Saatchi vernietigd. Dat meldde de BBC woensdag. De schade loopt vermoedelijk in de miljoenen. Onder de verloren kunstwerken zijn mogelijk moderne klassiekers van Britse kunstenaars zoals Tracey Emin, Damien Hirst en de broers Jake en Dinos Chapman.
Het vuur brak maandag uit in het oosten van Londen in een pakhuis van Momart, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de opslag en transport van kunst. De politie heeft de zaak in onderzoek.
Meer dan honderd kunstwerken gingen in vlammen op. Saatchi zei compleet van slag te zijn door het verlies. Welke kunstwerken verloren zijn gegaan, wist hij nog niet precies.
Directeur Carole Hastings van Momart wilde niets kwijt over de vernietigde kunstwerken. Volgens haar is de brand begonnen in een pand naast de opslagplaats, die helemaal is verwoest.
Tot de klanten van Momart behoren de National Gallery, Tate Modern, Tate Britain en Buckingham Palace. Door de brand verliest Momart 5 tot 10 procent van haar opslagruimte.
(Bron)

dinsdag, mei 25, 2004

TT 192 Van Geel ruilt schone dienstauto in

DEN HAAG Staatssecretaris Van Geel van Milieu vindt dat dieselauto's te veel schadelijke stoffen uitstoten. Hij zint daarom op hogere accijnzen op diesels, tot ergernis van transporteurs.
Van Geel kreeg enkele weken geleden een nieuwe dienstauto: de milieuvriendelijke Toyota Prius, een hybride die zowel op benzine als op elektriciteit rijdt. Schoon, zuinig en toch snel.
Maar Van Geel, die zijn dienstwagen als rijdend kantoor gebruikt, vindt de auto wat krap achterin. Met pijn in het hart heeft hij de Prius daarom ingeruild voor zijn oude dienstwagen: een ruime Mercedes...diesel.

Pakje boter erbij, voor op het hoofd?
TT 103 Jeugd rookt steeds minder cannabis

HILVERSUM Steeds minder jongeren tussen 12 en 18 jaar roken nog cannabis. Bij de jongens steekt tien procent wel eens een joint op, van de meisjes is dat 7%. Dat blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut voor Verslavingszorg.
Tussen 1988 en 1996 steeg het gebruik bij jongens nog van 5 naar 14 procent. Daarna nam het weer af om op de huidige 10 procent uit te komen. Het aantal blowende meisjes is al jaren stabiel.
Het percentage gebruikers is op alle schooltypes ongeveer even hoog. Wel roken VMBO'ers per keer meer joints dan VWO'ers. De onderzoekers zijn bezorgd over het stijgende alcoholgebruik.
'Al-Qaeda heeft 18.000 strijders klaarstaan'

LONDEN - De terreurgroep al-Qaeda heeft meer dan 18.000 strijders klaarstaan om aan te vallen. Dat heeft een zogenoemde denktank in Londen dinsdag gezegd. Volgens de denktank heeft al-Qaeda zijn financiën goed op orde. Het 'middenkader' traint moslimmilitanten overal ter wereld en Bin Laden lijkt machtiger dan ooit.
De informatie is verzameld door het IISS, het internationale instituut voor strategische studies. De groep komt elk jaar met een verslag. Volgens het IISS blijft al-Qaeda aanslagen in Noord-Amerika en Europa plannen. Bovendien streeft de groepering ernaar om massavernietigingswapens te gebruiken. Tot het zover is, zal al-Qaeda zich richten op 'zachte doelen', zoals Amerikanen, Europeanen en Israëliërs, maar ook de opstandelingen in Irak steunen.
De denktank stelt dat al-Qaeda een levensvatbaar en effectief netwerk van netwerken blijft. De beweging is haar basis in Afghanistan kwijtgeraakt, toen het Taliban-regime eind 2001 werd verdreven. Sindsdien heeft de groep zich gedecentraliseerd en houdt zich vrijwel onzichtbaar in ruim zestig landen. Voornaamste doel: het verspreiden van extremisme.
Een soort middenkader levert kleinere afdelingen in Saudi-Arabië en Marokko (en vermoedelijk Indonesië en Kenia) logistiek advies, materiaal en geld.
Er zijn tot nu toe 2000 al-Qaedaleden en meer dan de helft van de dertig leiders gedood of opgepakt. Het IISS geeft overigens geen bron voor het aantal van 18.000 bereidwillige al-Qaedastrijders. De aanslag op de trein in Madrid, medio maart, doen vermoeden dat al-Qaeda weer helemaal op sterkte is en de Verenigde Staten met zijn bondgenoten in Europa als voornaamste doelwit heeft.
(Bron)
NS stopt met verkoop strippenkaarten aan balies

UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen stoppen vanaf 1 januari met de verkoop van strippenkaarten aan de balies. In plaats daarvan gaan de Kiosk-winkeltjes de vervoerbewijzen verkopen. Dat heeft een woordvoerster van de NS dinsdag gezegd.
Consumentenorganisaties, zoals Rover en de Consumentenbond, zijn woedend op de NS. De onderneming had eerder nog afgezien van een verkoopstop, stellen zij. "Met de maatregel laat de NS wederom zien niet geïnteresseerd te zijn in goed en aantrekkelijk openbaar vervoer." De organisaties willen dat reizigers bij één punt terechtkunnen voor zowel treinkaartjes als strippenkaarten.
De belangenverenigingen begrijpen niet waarom de NS nu nog besluit om de verkoop van de strippenkaarten aan de balies te stoppen. Begin 2007 moet de chipkaart voor het openbaar vervoer alle huidige vervoerbewijzen vervangen.
De NS wil minder klanten aan de verkoopbalies. Het is de bedoeling dat de NS'ers op de stations reizigers gaan helpen. Een van de maatregelen is de zogenoemde balietoeslag. Een enkeltje of retourtje aan het loket wordt per 1 juni per stuk 0,50 euro duurder. De NS hoopt dat de klanten meer gebruik gaan maken van de kaartautomaten.
De strippenkaarten keren echter niet terug in de automaten. In 2001 verdwenen ze uit de apparaten, omdat deze geregeld werden opengebroken. "We moesten dus een andere oplossing zoeken", zei de woordvoerster. Er is voor gekozen om de strippenkaarten vanaf 1 juni bij de Kiosk-winkeltjes, een onderdeel van de NS, te verkopen.
De NS verkoopt jaarlijks ongeveer vijf miljoen strippenkaarten op 135 stations. Momenteel zijn er 180 Kiosk-vestigingen op 92 stations. Toch zullen volgens het spoorbedrijf de strippenkaarten per 1 januari op 135 stations verkrijgbaar blijven. "We maken bijvoorbeeld gebruik van postkantoren die naast het station liggen", aldus de zegsvrouw. Deze oplossing "kenschetst de minachting van de NS voor zijn klanten", stellen de consumentenorganisaties.
(Bron)

NS: Niks Service
Commissarissen Vendex KBB krijgen extraatje

AMSTERDAM - De commissarissen van het detailhandelsconcern Vendex KBB kunnen rekenen op een extraatje. Ze krijgen hun salaris tot eind januari 2005 doorbetaald, terwijl ze in juli aftreden na afronding van de overname van het bedrijf. Dat heeft een woordvoerster dinsdag gezegd.
Het leek Vendex KBB niet meer dan redelijk om de commissarissen door te betalen tot het lopende boekjaar is afgelopen. Ze hebben volgens de zegsvrouw veel werk gehad aan de overname van het concern.
De investeringsmaatschappijen Kohlberg Kravis Roberts & Co, Change Capital Partners en AlpInvest Partners nemen Vendex KBB waarschijnlijk in juli definitief over. Daarna benoemen de eigenaren nieuwe commissarissen.
(Bron)
Consumenten somberder over economie, producenten vrolijker

VOORBURG - Consumenten zijn in mei somberder geworden over de economie in vergelijking met april. Daarentegen zien ondernemers in de industrie de zaken een stuk zonniger tegemoet, zo heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekendgemaakt.
Mogelijk zijn de hogere olieprijzen, oplopende spanningen in het Midden-Oosten en dalende koersen op de effectbeurzen debet aan de daling van het consumentenvertrouwen, zo stelde econoom M. Vergeer van het CBS. Het aantal mensen dat pessimistisch was over de economie was in mei 39 procent hoger dan het aantal optimisten. In april was dat nog 33 procent meer.
"Na de flinke stijging in februari is het vertrouwen in de economie de laatste drie maanden weer afgenomen", aldus het CBS. De werkloosheid speelt hier waarschijnlijk ook een grote rol. "42 procent verwacht dat die de komende twaalf maanden nog flink zal stijgen", aldus Vergeer. Consumenten zijn in mei negatiever dan in april over het doen van grote aankopen zoals meubels en televisies.
Maar producenten hebben juist meer vertrouwen gekregen. Dat heeft vooral te maken met hun ontvangen orders. Zowel uit het binnen- als uit het buitenland hebben zij meer opdrachten ontvangen. Voorts is het aantal ondernemers dat rekent op een hogere productie toegenomen.
Het vertrouwen van de producenten heeft in mei dit jaar zijn hoogste stand bereikt sinds februari 2001. Sinds juni vorig jaar is het producentenvertrouwen gestaag opgelopen. De omvang van de verbetering in mei noemt het CBS "uitzonderlijk".
Vergeer verklaart de tegengestelde ontwikkelingen bij producenten en consumenten met een verbetering van de internationale economie waarin de export aantrekt, maar de bestedingen van Nederlandse huishoudens niet. "De wereldeconomie leeft op, met name in Ooot-Azië en de Verenigde Staten. Het lijkt erop dat Nederland daarbij graantje begint mee te pikken. Producenten benaderen alles veel rationeler dan consumenten", aldus de CBS-econoom.
(Bron)
Veel meer tips bij anonieme meldlijn M.

HOEVELAKEN - Het aantal tips dat bij de anonieme meldlijn M. (Meld Misdaad Anoniem) is dit jaar zeer fors toegenomen. Dit blijkt uit onderzoek van de Stichting M. Tijdens de eerste vier maanden van dit jaar zijn er 4182 tips gemeld. Vorig jaar waren dat er in diezelfde periode nog maar 1763. De tiplijn is vorig jaar landelijk ingevoerd.
Op dit moment zijn nog maar van 943 meldingen de resultaten bekend. Van de overige meldingen moet nog duidelijk worden wat zij gaan opleveren.
Achtenzestig procent van de meldingen waarvan het resultaat inmiddels bekend is, bestempelden politie en andere betrokkenen als bruikbaar. Op grond van deze tips werden 241 personen aangehouden en zijn 136 misdrijven opgelost.
De Stichting M. laat verder weten dat in 112 zaken de informatie die de politie via de meldlijn kreeg, van doorslaggevend belang was. In 197 zaken is een misdaad door tips uit deze bron aan het licht gekomen en in 61 gevallen is een verdachte hierdoor bekend geworden.
Uit het onderzoek blijkt vooral een opvallende toename van het aantal tips over drugshandel. Ook zijn er meer meldingen over fraude en diefstal. Voor de stijging van tips over wapenhandel, voertuigcriminaliteit, vernielingen en terreur is volgens Stichting M. geen verklaring te geven.
De meldingen over moord en doodslag, mishandeling, bedreiging, zedenmisdrijven en mensensmokkel nemen iets af.
(Bron)
Maker Biostabil verliest zaak over kritische website

GRONINGEN - Ondernemer Bruno Santanera uit Godlinze heeft een kort geding rondom zijn wonderhanger Biostabil verloren. Een kritische website hoeft niet van internet te worden gehaald, zo bleek dinsdag uit een uitspraak van de voorzieningenrechter. Santanera had dat vorige week in kort geding voor de rechtbank in Groningen geëist.
Hij wilde onder meer dat een website met in zijn ogen onrechtmatige en kwetsende kritiek op zijn vermeende genezende sieraad Biostabil van het net zou verdwijnen. De rechter oordeelde dat de kritische opmerkingen duidelijk voor rekening zijn van de auteur.
"Het gaat om een eigen, subjectief, waardeoordeel. De grenzen van het betamelijke zijn niet overschreden." Tegen andere kritiek, bijvoorbeeld over een al dan niet waardeloos echtheidscertificaat, wordt Santanera door de rechter mans genoeg geacht zichzelf te verweren.
(Bron)
Verdachte bekent ontvoering Wei Wei Hu

MÜNSTER - De man die ervan wordt beschuldigd dat hij de 13-jarige Wei Wei Hu uit Eibergen heeft gegijzeld en seksueel heeft misbruikt, zat vast in een tbs-kliniek in Utrecht. Hij was op het moment van de gijzeling niet teruggekeerd van zijn onbegeleid proefverlof. Hij had zich op 11 mei moeten melden, maar deed dat niet.
Dat heeft persofficier van justitie E. Heus dinsdag gezegd op een persconferentie op het gemeentehuis van Eibergen. De gijzelnemer liet Wei Wei dinsdagochtend in Münster in Duitsland vrij na onderhandelingen met de politie en gaf zich toen over. De gijzeling begon zondag.
Volgens de politie heeft de ontvoerder het meisje seksueel misbruikt in de Duitse plaats Gronau. Hoe ver dat is gegaan kon Heus nog niet zeggen. Artsen hebben het meisje inmiddels in een ziekenhuis in Münster onderzocht. Ze is verder niet gewond geraakt.
De verdachte wordt volgens Heus al een aantal jaren in een TBS-kliniek verpleegd. Hij zit daar onder meer vanwege een ander zedendelict. "Hij zat in een periode van resocialisatie. Daarom had hij onbegeleid verlof", legde de persofficier uit. "Hij was niet van verlof teruggekeerd."
De man wordt woensdag voorgeleid aan de rechter in Duitsland. Hij wordt beschuldigd van een poging van ontvoering van twee meisjes in Duitsland en van gijzeling en seksueel misbruik van het Nederlandse meisje Wei Wei Hu. De komende week gaan de Nederlandse en Duitse autoriteiten overleggen hoe het onderzoek verder gaat en waar de man vervolgd gaat worden. Ook wordt dan gekeken naar een eventuele uitlevering van de gijzelnemer aan Nederland.
De politie kwam de TBS'er op het spoor door de honderden tips die zijn binnengekomen, liet districtschef T. Beelen van de politie weten. Een belangrijke tip ging over de diefstal van een Mercedes, die de verdachte heeft gebruikt.
De identiteit van de gijzelnemer kwam maandagochtend in beeld. Daarna moest de politie de man zien te vinden. Dat lukte de Duitse politie uiteindelijk. Vervolgens moest nog heel voorzichtig te werk worden gegaan, om ervoor te zorgen dat Wei Wei Hu veilig uit handen van haar gijzelnemer kon worden bevrijd.
(Bron)
TT 120 DEN HAAG De schrijfster Ethel Portnoy (77) is in Den Haag overleden. De van oorsprong Amerikaanse leed aan kanker. Ze schreef onder meer Broodje Aap. In juni verschijnt haar laatste werk.
Het bankje zit in elkaar. Mèt de juiste schroefjes is dat een fluitje van een cent ;-)

maandag, mei 24, 2004

Praxis meldde bij navraag dat de schroeven, ringetjes, moertjes etc. allemaal bij het bankje hoorden, dus of ik ze morgen even kom ophalen, dan halen ze ze intussen uit een ander bouwpakketje.
Ik denk dat ze gewoon doorgaan tot ze op zijn, of dat ze hopen dat ergens iemand thuis al wel de goeie schroefjes heeft.
Had ik al gezegd dat ik twee kilo ben afgevallen? En ik heb er niks voor gedaan :D
TT 401 Een Duitse dief had zondag duidelijk even zijn dag niet toen hij een lading versnaperingen bij een pompstation buit wilde maken. De twintigjarige langvinger propte behoedzaam de spullen in zijn jas, maar had niet door dat hij hierbij bekeken werd door honderd paar ogen.
Toen hij even later de winkel uitliep, werd hij omsingeld door een groep van honderd agenten. De gerechtsdienaars hadden even een stop gemaakt op weg naar Hamburg waar ze voor een grote opdracht naar toe moesten.
En terwijl zij dus hun bakkie leut naar binnen slobberden, zagen ze de dief. Hij is overgeleverd aan de lokale politie.
TT 401 Twee biochemici uit het Amerikaanse Nashville hebben tijdens hun onderzoek naar medicijnen tegen kanker een verrassende ontdekking gedaan.
Bij leverexperimenten stuitten de wetenschappers op een enzym met een bijzondere nevenwerking. Als ze het enzym bij een bacterie inspoten, werd de bacterie blauw.
De onderzoekers besloten de leverenzym in te spuiten bij een roos en te kijken of ze deze konden manipuleren. En het geintje werkte! Rozenkwekers zijn in rep en roer. Ze verwachten dat blauwe rozen 5% van de markt in zullen gaan nemen.
Politie pakt illegaal kamperende vissers aan

NIJMEGEN/ARNHEM - De politie gaat illegaal kamperende vissers in het stroomgebied van de grote rivieren de komende maanden streng aanpakken. Volgens een woordvoerder van de politie zijn er steeds meer sportvissers uit binnen- en buitenland, die denken dat ze zonder toestemming in weilanden en uiterwaarden mogen overnachten.
De politie krijgt steeds meer klachten over vissers, die 's avonds een tentje opzetten bij het viswater, zodat ze 's morgens heel vroeg hun hengel kunnen uitwerpen. Deze illegale kampeerders veroorzaken overlast, brengen schade toe aan het gebied waar ze overnachten en gebruiken de struiken als toilet. De politie gaat vanaf deze week bekeuringen uitdelen aan overtreders, aldus de woordvoerder.
De politieregio's Gelderland-Zuid en Gelderland-Midden gaan de controles gezamenlijk aanpakken. Zij richten zich vooral op het gebied van de Waalsprong, de Lingewaard en de Overbetuwe. Door dat gebied stromen de Rijn, de Waal en de Linge met alle nevengeulen, wielen en plassen. Behalve de grote rivieren is het meeste viswater in het gebied particulier eigendom, waarvoor een vergunning nodig is. Ook de omliggende grond is niet vrij toegankelijk.
Behalve Nederlandse vissers heeft de politie volgens de woordvoerder ook al Polen, Duitsers en Russen betrapt langs het viswater. Met name de buitenlanders beschikken meestal ook niet over een visakte, die op grond van de Visserijwet noodzakelijk is om te mogen hengelen.
De politie gaat tot ongeveer half augustus gericht surveilleren langs viswater. De zegsman sluit niet uit dat er in de weekeinden ook een aantal malen gerichte acties zullen plaatshebben.
(Bron)
Opta ontvangt tientallen klachten over spam

DEN HAAG - De telecomwaakhond Opta heeft sinds de opening van een meldpunt voor spam, negentig klachten ontvangen. Op de internetpagina spamklacht.nl kunnen particulieren sinds woensdag klagen over ongevraagde e-mails, faxen of sms'jes. Op die dag trad de nieuwe Telecommunicatiewet in werking en sindsdien is de Opta verantwoordelijk voor de bestrijding van ongewenste communicatieboodschappen.
Het merendeel van de klachten (85) ging over e-mail, vier mensen klaagden over ongevraagde sms'jes en één klacht ging over een ongewenste fax. De Opta neemt de klachten niet stuk voor stuk in behandeling, maar speurt naar de grote overtreders van de nieuwe wet. "We gaan op jacht naar de grote vissen", vertelde een woordvoerder maandag.
Aan de opening van het meldpunt is geen grote bekendheid gegeven. De Opta vertrouwt er op dat de internetters de digitale klachtenbus automatisch gaan vinden. De telecomwaakhond is naar eigen zeggen tevreden over de eerste tussenstand.
Voor zijn nieuwe taak heeft de Opta een bedrag van 300.000 euro gekregen. Voor dat geld heeft de toezichthouder vijf specialisten aangesteld, technologie aangepast en een internetpagina gemaakt.
Spamklacht.nl is bedoeld voor particulieren die willen klagen over commerciële, ideële of charitatieve spam met een Nederlandse herkomst. Hoewel de Opta spambestrijding hoog op de agenda heeft geplaatst, is concreet resultaat nog ver weg omdat de meeste ongewenste digitale post niet uit Nederland komt. Ongeveer de helft van alle e-mail is ongewenst. Spam komt vooral uit de Verenigde Staten en zal naar verwachting voorlopig alleen nog maar toenemen.
(Bron)
Meer appels uit het buitenland

VOORBURG - De appelproductie in Nederland is tussen 2000 en 2003 met 22 procent gedaald tot 359 miljoen kilo. Hierdoor zijn er 40 procent meer appels aangevoerd uit het buitenland. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag in zijn Webmagazine.
De dalende productie in Nederland komt grotendeels door de afname van het areaal appelbomen, dat in die drie jaar met 20 procent daalde. Vorig jaar waren de belangrijkste appelprovincies: Gelderland (31 procent), Zeeland (17 procent) en Limburg (14 procent). Dat beeld is sinds 2000 echter niet wezenlijk veranderd.
Elstar en Jonagold zijn Neerlands belangrijkste appelrassen, maar hun aantal liep terug. De productie van Elstar daalde van 167 miljoen kilo in 2000 tot 133 miljoen kilo in 2003. Jonagold ging eveneens omlaag, van ruim 162 miljoen in 2000 tot 133 miljoen vorig jaar. Ook van appelrassen als de Cox, Golden Delicious en Rode van Boskoop nam de productie af.
De belangrijkste afnemers van Nederlandse appels zijn de EU-landen (87 procent). Rusland was goed voor 7 procent.
In 2000 was de appelinvoer nog fors lager dan de uitvoer. Vorig jaar lag de invoer met 441 miljoen kilo echter ruim 20 miljoen hoger dan de uitvoer. Nederland kocht in 2003 voor 269 miljoen euro aan appels in onder meer de EU (41 procent), Zuid- en Midden-Amerika (38 procent), Zuid-Afrika (9 procent) en Nieuw-Zeeland (7 procent).
De kiloprijs tussen de invoer uit de EU en de overige landen verschilt fors. Voor de invoer uit EU-landen werd vorig jaar bijna 45 eurocent per kilo betaald, terwijl 1 kilo appels uit Zuid-Amerika, Zuid-Afrika of Nieuw-Zeeland 83 eurocent kostte.
(Bron)
Honderden kinderen ziek na slecht eten

KIEV - Meer dan zevenhonderd kinderen in Oekraïne zijn ziek geworden na het eten van zuivelproducten. De overheid had die goedgekeurd. Dat heeft de krant Kievskie Vedemosti maandag gemeld.
In ziekenhuizen in drie regio's liggen kinderen van zes tot dertig maanden met darmproblemen. Volgens artsen zullen ze allemaal opknappen. Alle kinderen hadden zuivelproducten genuttigd die waren gemaakt in een fabriek van kindervoeding.
De openbare aanklager in Kiev is een onderzoek gestart. In laboratoria worden de producten geanalyseerd. Kranten beschuldigen de fabriek van onhygiënische praktijken en kapotte koelapparatuur.
(Bron)
Vliegterminal Parijs opnieuw ontruimd

PARIJS - De Franse autoriteiten hebben maandag de terminal van de luchthaven Roissy-Charles de Gaulle die zondag gedeeltelijk instortte, laten ontruimen toen het dak opnieuw begon te kraken. Dat hebben medewerkers maandag gezegd.
Het dak van terminal 2E begon maandag op twee plaatsen te kraken. Uit voorzorg werden de aanwezige mensen geëvacueerd. Brandweerlieden en technici waren maandag in het gebouw aanwezig om de oorzaak van de instorting te onderzoeken.
Zondag kwamen vier mensen om het leven toen een deel van het dak na veel gekraak naar beneden kwam. "Gezien de gegeven situatie werd geacht dat het beter was om iedereen te evacueren", aldus een medewerker. Later op de dag wordt bekeken of de technici het gebouw weer in kunnen.
(Bron)
Signalement ontvoerder Eibergse bekend

EIBERGEN - De Duitse politie heeft een signalement bekendgemaakt van de man die zondagmiddag waarschijnlijk de 13-jarige Eibergse Wei Wei Hu ontvoerde. De beschrijving is afkomstig van twee Duitse meisjes die anderhalf uur voor het misdrijf in het Duitse Ahaus op identieke wijze werden lastiggevallen. De afstand tussen de twee locaties bedraagt 20 kilometer.
De man droeg fel gekleurde kleding en reed in een grijsgroene Mercedes 190 of W 124 met Nederlands kenteken.
Volgens een beschrijving van de Duitse politie gaat het om een man van tussen de 40 en 45 jaar met een lengte van 1 meter 85. Het gaat om een slank persoon met een ongeschoren gezicht en grijsgrauw haar. Links onder de bovenlip heeft hij een moedervlek. De man droeg fel gekleurde kleding en reed in een grijsgroene Mercedes 190 of W 124 met Nederlands kenteken.
Maandagavond vanaf 22 uur besteedt het televisieprogramma Opsporing Verzocht aandacht aan de kidnapping.
(Bron, met compositiefoto)
Veel stellen samen naar de plastisch chirurg

LONDEN - Steeds meer stellen gaan samen naar de plastisch chirurg. Velen hebben daarbij het echtpaar David en Victoria Beckham voor ogen en hopen ook zo rijk en beroemd en gelukkig te worden. Dat blijkt uit een onderzoek van een Britse keten van particuliere klinieken. De Britse krant The Daily Mail heeft de resultaten maandag gepubliceerd.
De populairste behandeling waar stellen samen om vragen zijn grotere borsten voor haar, en liposuctie voor hem. Van honderd vrouwelijke patiënten gaven er dertien aan de operatie van hun man cadeau te krijgen. Een kwart van de bezoekende cliënten vertelde dat zijn of haar partner ook al iets aan het lichaam had laten verbouwen.
De Britse Harley Medical Group, die het onderzoekje uitvoerde, spreekt al van de 'Dosh and Pecs-behandeling', oftewel Poen en Prik. De naam verwijst ook naar Posh en Becks, oftewel het echtpaar Beckham.
(Bron)

zondag, mei 23, 2004

Weer twee verdachten opgepakt in Brunssumse moordzaak

MAASTRICHT - De politie heeft zondag opnieuw twee inwoners van Brunssum aangehouden, omdat ze mogelijk betrokken zijn geweest bij de gewelddadige dood van de 77-jarige invalide Arnold Vink uit die plaats. Het gaat om een 22-jarige man en een 17-jarige jongen, zo heeft het Openbaar Ministerie in Maastricht laten weten.
Justitie verdenkt de twee ook van diefstal van goederen uit de woning van het slachtoffer. Afgelopen vrijdag hield de politie al twee jongens van 15 en 17 uit Brunssum aan op verdenking van betrokkenheid bij de dood van Vink. De bejaarde man werd op 10 maart dood in zijn woning aangetroffen.
De rechter-commissaris bepaalt maandag of de twee verdachten die zondag zijn opgepakt, blijven vastzitten. Ook de beide jongens die vrijdag werden aangehouden, hebben volgens justitie spullen uit de woning van Vink gestolen. Daarbij is de man om het leven gekomen. Hoe dat precies is gebeurd, wilde het OM niet zeggen.
Het is ook nog niet duidelijk of er een verband bestaat tussen een inbraak in de woning van het slachtoffer vijf dagen voor zijn dood. Bij die inbraak verdwenen een videorecorder en sieraden.
(Bron)
Chinees meisje uit Eibergen ontvoerd

REKKEN - Een onbekende man heeft zondagmiddag een 13-jarig meisje uit Eibergen onder bedreiging van een mes ontvoerd. De politie heeft direct groot alarm geslagen. Zij heeft uren tevergeefs met onder meer een helikopter naar het meisje gezocht.
Het meisje, de Chinese Wei Wei Hu, fietste met een evenoud vriendinnetje uit Eibergen op de Kienvenneweg in het buitengebied van het kerkdorp Rekken. Het duo werd door een Nederlands sprekende automobilist aangesproken, die onder bedreiging van een mes de Chinese dwong in te stappen.
De ontvoering had plaats op enkele kilometers van de Duitse grens. Ook de politie in Duitsland is ingeschakeld. De politie heeft vijftien mensen op het onderzoek gezet. Over het mogelijke motief van de dader is niets bekend.
(Bron)
Ben ik nou raar afgericht door Ikea als ik verbaasd ben dat er bij een bouwpakket van een Praxisbankje geen schroeven etc. zitten?
Update na de stuip: overal spierpijn - veel erger dan anders. Maar ik heb de hele dag geslapen en mijn hoofd is helder.
Voor dat slapen was die stuip een lage prijs.
Gewonden bij campingbrand

NUNSPEET - Door een brand zondagochtend op een camping in Nunspeet zijn twee Duitse toeristen gewond geraakt. Een van de twee slachtoffers, een 67-jarige man, is met ernstige brandwonden per helikopter naar een ziekenhuis in Aken vervoerd, aldus de politie.
Rond half zes brak brand uit in de voortent van de caravan van de toeristen. Beide 67-jarige slachtoffers uit Dortmund lagen op dat moment te slapen. De vrouw werd wakker door een knal. De man is door de brandende voortent naar buiten gevlucht en heeft de vrouw door het raam van de caravan gered. De man raakte daarbij ernstig gewond, de vrouw licht.
De caravan en voortent zijn geheel uitgebrand, ook zes andere caravans zijn door de brand beschadigd. Het vuur is waarschijnlijk ontstaan in de koelkast, meldde de politie.
(Bron)
Aanhoudingen bij preventief fouilleren in Eindhoven

EINDHOVEN - De politie heeft zaterdagavond in het centrum van Eindhoven 7000 mensen preventief gefouilleerd. Daarbij betrapte zij 37 mensen op verboden wapenbezit. Dat heeft de politie zondag bekendgemaakt.
Het merendeel van de aangehouden verdachten is met een boete of dagvaarding naar huis gestuurd. Een man zit nog vast. Hij had volgens de politie een mes meegenomen om een ruzie met een portier te beslechten.
De politie vond veel kleine zakmessen. Verder leverde de actie een stroomstootwapen, traangas, een fileermes en een golfclub op. Een persoon had 78 viagrapillen bij zich. Er zijn opmerkelijk genoeg geen drugs gevonden, aldus een politiewoordvoerder. Het publiek reageerde over het algemeen positief op de actie. Door preventief te fouilleren wil de politie het aantal wapens in het uitgaansleven verminderen. Het was de eerste fouilleeractie van de Eindhovense politie.
(Bron)
Dak van terminal op vliegveld Parijs ingestort

PARIJS - Op vliegveld Roissy-Charles de Gaulle bij Parijs is zondagmorgen een deel van een gloednieuwe vertrekhal ingestort, nadat het dak naar beneden was gekomen. Ook een loopbrug die aan de terminal vastzat stortte in. Er zijn volgens hulpdiensten zes doden gevallen en drie gewonden.
Reddingswerkers hebben met speurhonden het puin doorzocht en gaan er vanuit dat er geen slachtoffers meer onder liggen. De tonnen beton, staal en glas liggen over een oppervlakte van 50 bij 30 meter. Waarschijnlijk zijn alle slachtoffers passagiers. Eerder was er sprake van dat medewerkers van de luchthaven waren omgekomen.
Minister De Robien van Transport heeft gezegd dat het zeker niet om een terroristische aanslag gaat. President Chirac heeft onmiddelijk een onderzoek gelast. Het Openbaar Ministerie kondigde zondagnamiddag aan een justitieel vooronderzoek te zijn begonnen naar personen die zich mogelijk schuldig hebben gemaakt aan "onvrijwillige doodslag".
Het ongeval gebeurde om 07.00 uur. Er waren toen weinig passagiers in de terminal. Even daarvoor waren scheuren in het dak van de vertrekhal ontdekt en de politie stond op het punt het gebied af te zetten. Drie politiemannen raakten licht gewond toen het dak instortte.
Onmiddellijk trad het rampenplan in werking. Leger en politie zijn permanent aanwezig op het vliegveld en waren snel te plekke. Ze kregen versterking van ruim tweehonderd brandweerlieden. Een aantal vluchten wordt nu omgeleid via vliegveld Orly ten zuiden van Parijs.
Vertrekhal 2E is nog maar een jaar oud en wordt als prestigeobject vooral gebruikt door Air France. In 1999 werd begonnen met de bouw van de terminal die jaarlijks zes miljoen passagiers kan verwerken. De bouw kostte 750 miljoen euro. De opening in 2003 werd een week uitgesteld omdat er een luchter naar beneden was gekomen. Net op het moment dat de terminal op veiligheid werd geïnspecteerd. Critici menen dat de vertrekhal te snel is gebouwd.
(Bron)