zaterdag, april 30, 2005

Rechter verbiedt 13-jarige om abortus te plegen

De rechtbank van de staat Florida heeft het een 13-jarig meisje verboden om abortus te plegen. De rechtszaak was aangespannen door een openbaar lichaam van de staat, het departement van Kinderen en Families.
De rechtbank kwam tot de beslissing na te hebben overwogen dat het meisje nog te jong is om medische beslissingen voor zichzelf te kunnen nemen. Het meisje is drie maanden zwanger en zou komende dinsdag de zwangerschap laten beëindigen. De ouders van het meisje waren eerder uit hun ouderlijk gezag ontzet en de voogdij over haar behoort toe aan de staat.
Tegenstanders van de beslissing wijzen op de wet in Florida, die bepaalt dat een kind geen toestemming van de ouders nodig heeft om een zwangerschap te beëindigen, en zeggen dat het bruut is om een 13-jarige te dwingen een baby te voldragen.
(Bron)

En vooral geen voorlichting geven en condooms onbereikbaar maken.
Mogelijk moordplan als wraak na misbruik

Het Roermondse raadslid W. Potter (VVD) heeft bekend dat hij in het verleden een minderjarige jongen heeft misbruikt. Die bekentenis kwam nadat de politie het slachtoffer, de nu 25-jarige D.F., ervan verdenkt dat hij bezig was een moord op het 61-jarige raadslid te beramen.
Volgens D.F. zou Potter hem tussen zijn negende en veertiende seksueel hebben misbruikt. De advocaat van Potter geeft geen details over de bekentenis van zijn cliënt. "Zijn verklaringen lopen in elk geval niet parallel met die van het slachtoffer." Het misbruik zou hebben plaatsgevonden in een supermarkt in de Roermondse wijk 't Veld waar Potter gewoond heeft.
D.F. is samen met een 27-jarige plaatsgenoot eind maart al aangehouden. Zij zouden betrokken zijn geweest bij een steekpartij tijdens carnaval. Tijdens het onderzoek naar die steekpartij heeft D.F. opgebiecht dat hij Potter iets aan wilde doen. Justitie beschouwt dat als het plannen van een moord.
Doordat D.F. de motivatie voor zijn plannen heeft verteld, werd Potter afgelopen dinsdag gearresteerd op verdenking van seksueel misbruik van zeker één minderjarige jongen. Na zijn bekentenis is het raadslid op last van de rechter-commissaris in Roermond vrijdag vrijgelaten.
"Mijn cliënt vindt het verschrikkelijk wat er is gebeurd. Hij beseft dat hij fout is geweest", aldus advocaat Th. Dierichs. Hij denkt dat de bekentenis heeft bijgedragen aan de snelle vrijlating. "Als hij niet bekend zou hebben, was de kans dat hij in de cel had moeten blijven, natuurlijk veel groter geweest. Nu vervalt voor de rechter-commissaris de zogenoemde onderzoeksgrond om hem langer vast te houden." Het OM is het daar niet mee eens. Volgens persofficier van justitie M. Smits waren er nog wel redenen om het raadslid in bewaring te houden. Welke redenen dat zijn, wilde ze niet zeggen.
(Bron)
Japans passagiersvliegtuig landt op gesloten baan

Een Japans passagiersvliegtuig is vrijdagavond geland op een landingsbaan die was gesloten wegens herstelwerkzaamheden. Een tweede toestel was een paar minuten later bijna op dezelfde landingsbaan geland, maar kon tijdens de landingsprocedure nog naar een andere landingsbaan worden gedirigeerd. Een woordvoerder van het Japanse ministerie van vervoer heeft dit zaterdag bekendgemaakt. Beide toestellen zijn veilig geland.
Volgens de woordvoerder waren alle twintig verkeersleiders die op dat moment in de verkeerstoren waren, vergeten dat de landingsbaan gesloten was. Zelfs toen de piloten, die kennelijk vermoedden dat er een vergissing werd gemaakt, nog eens vroegen of het de juiste landingsbaan was, herinnerde geen van de verkeersleiders zich dat de landingsbaan momenteel drie nachten per week gesloten is voor herstel.
De woordvoerder sprak van een ernstig incident dat tot een groot ongeluk had kunnen leiden. Het ministerie laat de zaak verder onderzoeken.
(Bron)
Prijzenslag supermarkten kost 34.000 banen

De prijzenslag in de supermarkten heeft tot dusver 34 duizend volledige banen gekost. Dat zeggen Laurens Sloot, directeur van de business-school voor de levensmiddelensector EFMI, en Jan-Willem Grievink van adviesbureau CapGemini. NRC Handelsblad schrijft dat zaterdag.
De inkomsten van de levensmiddelensector zijn door de prijzenoorlog met 1,7 miljard euro gedaald. De helft daarvan ging van de winst af; de andere helft werd op het personeel bespaard. 850 miljoen euro gedeeld door 25 duizend euro (dat is wat een arbeidsplaats gemiddeld kost) levert een verlies op van 34 duizend banen, aldus de berekening van Sloot en Grievink.
Die banen zijn niet alleen verdwenen bij de supermarkten, maar ook bij fabrikanten als Unilever en Heineken. Verder zijn veel distributiecentra gesloten: om geld uit te sparen laten supermarkten zich minder vaak bevoorraden.
Sinds de prijzenoorlog in oktober 2003 begon, zijn de prijzen gemiddeld met vier procent verlaagd. Daarnaast berekenen supermarkten de inflatie niet meer door, waardoor de prijsdaling op zes procent uitkomt.
Het einde van de oorlog is nog niet in zicht. Integendeel, Albert Heijn laat in NRC Handelsblad weten dat het dit jaar meer wil besparen dan vorig jaar. Sloot en Grievink verwachten opnieuw banenverlies bij fabrikanten.
Albert Heijn, dat de oorlog begon, heeft zijn marktaandeel in 2004 overigens met niet meer dan 0,2 procent weten te vergroten. Voorlopige winnaar van de prijsslag is Dirk van den Broek/Bas van der Heijden, dat vorig jaar zijn marktaandeel met 0,6 procent zag stijgen.
(Bron)
Nederlanders chippen te weinig

DEN HAAG - Minister Zalm van Financiën en de PvdA zijn het erover eens, dat meer pinnen en chippen tot grote besparingen in het betalingsverkeer leidt, waarvan de burger uiteindelijk kan profiteren. Maar de VVD-bewindsman blijft grondig van mening verschillen met de grootste oppositiepartij over de manier waarop dat bereikt kan worden.
PvdA-Tweede-Kamerlid Crone wil chippen belonen met vijf cent of een dubbeltje. Zalm zit meer op de lijn van de banken, die contant betalen duurder willen maken.
Dit blijkt uit het antwoord van Zalm op schriftelijke vragen van Crone en uit een rapport over betalingsverkeer, dat de VVD-bewindsman naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Als het aantal elektronische betalingen verdubbelt en daardoor het aantal contante transacties vermindert, levert dat een kostenbesparing van 100 miljoen euro op. Een deel daarvan komt terecht bij banken, een ander deel bij de detailhandel. De kostenvermindering van banken en winkels zou kunnen worden gebruikt om efficiënt betaalgedrag van de consument te belonen.
Die voordelen ontstaan echter pas, als consumenten meer elektronisch gaan betalen. Daarom noemt Zalm het "denkbaar" inefficiënt betalen duurder te maken en met de opbrengst daarvan elektronisch betalen te stimuleren.
Dat consumenten meer moeten betalen voor betalingsverkeer lijkt op het eerste gezicht niet onredelijk. De direct geheven tarieven, het betalen voor de pinpas, dekken de kosten niet. Daar staat tegenover dat banken geen of een lage rente geven op een gewone betaalrekening, rente heffen bij rood staan en het geld bij overboekingen een dagje langer vasthouden dan nodig is om zo rentevoordeel te behalen. Maar het is volgens Zalm niet uit te sluiten dat in de huidige situatie zakelijke gebruikers opdraaien voor de kosten die voor consumenten worden gemaakt.
Per huishouden komen de totale maatschappelijke kosten voor het betalingsverkeer voor consumenten uit op ongeveer 400 euro. Dat is dan de optelsom van contant betalen, chippen, pinnen en het gebruik van een creditcard. Uit onderzoek blijkt bovendien dat bij bedragen boven 11,63 euro het betalen met chipknip en pinpas de kosten van betalingsverkeer drukt. Dat dit onvoldoende gebeurt, komt volgens De Nederlandsche Bank doordat de kosten onvoldoende zichtbaar zijn voor de gewone consument.
Uit het rapport blijkt ook, dat de magneetstrip op de pinpas de achilleshiel is bij het bestrijden van fraude. Criminelen kunnen door het kopiëren van die magneetstrip met valse passen geld opnemen. Er is daarom een opvolger van de bestaande pinpas in de maak, die niet langer een magneetstrip heeft, de zogeheten EMV-chip. Dat zou de nieuwe standaard moeten worden, maar daarvoor moeten dan wel allerlei apparaten vervangen worden. Over de verdeling van de kosten daarvan kunnen banken, detailhandel en consumentenbond het niet eens worden. Crone is ook hierover kritisch. Volgens hem zetten banken een rem op nieuwe positieve ontwikkelingen, omdat ze eerst hun bestaande apparatuur willen afschrijven.
(Bron)
25-jarige Bredanaar schiet op woning

Een 25-jarige man uit Breda is op de vlucht voor de politie nadat hij een aantal schoten heeft gelost op een huis aan de Daniël Marotstraat in zijn woonplaats. Enkele kogels gingen door het raam van de woonkamer. De bewoners, een 17-jarige jongen en zijn moeder waren op dat moment op de bovenverdieping.
De schietpartij is vermoedelijk het gevolg van een eerdere ruzie tussen de 17-jarige jongen uit Breda en de 25-jarige man. De twee kregen eerder op de dag ruzie. Waarom is niet bekend. De 25-jarige man kwam omstreeks middernacht naar het huis van de jongen. Zijn moeder deed open. Toen bleek dat de jongen niet naar buiten wilde, deed zijn moeder de deur weer dicht. Even later vuurde de 25-jarige man enkele kogels af.
Enkele omwonenden belde de politie. Voor de bewoners van het getroffen huis is slachtofferhulp ingeschakeld. De politie heeft een buurtonderzoek gehouden en getuigenverklaringen opgenomen. De dader is een bekende van de politie, maar is nog voortvluchtig.
(Bron)
Het vleermuist buiten.
Verzekeraars wijzen WAO-plan De Kneus af

DEN HAAG - Het Verbond van Verzekeraars ziet niets in de manier waarop minister De Kneus (Sociale Zaken) hen wil laten concurreren met uitkeringsinstituut UWV bij de uitvoering van de WAO. Dat heeft een woordvoerder vrijdag gezegd. De private verzekeraars vinden dat de minister zijn plan maar een jaar moet uitstellen. Volgens de VVD dreigt daarmee een groot probleem voor De Kneus.
Het kabinet wil dat UWV en private verzekeraars met elkaar gaan concurreren om gedeeltelijk arbeidsongeschikten zo snel en goedkoop mogelijk weer aan het werk te krijgen. Het is onderdeel van de plannen om de WAO volgend jaar aan te scherpen.
De Kneus kreeg vrijdag steun van het kabinet om die concurrentie mogelijk te maken door werkgevers tijdelijk (in 2006) een extra premie van 0,3 procent van de loonsom te laten betalen bij het verzekeren van gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid. De werkgevers worden hiervoor gecompenseerd met een verlaging van de premie voor de verzekering voor volledig arbeidsongeschiktheid.
Op deze manier wordt het verschil tussen de publieke en private uitvoering van de WAO met 60 procent verkleind. De verzekeraars blijven er echter bij dat in het eerste jaar van het nieuwe stelsel minimaal 80 procent moet worden overbrugd. "Anders kunnen wij geen marktwerking realiseren", aldus een woordvoerder van het Verbond.
De Tweede Kamer moet de regeling Werkhervatting Gedeeltelijke Arbeidsgeschikten (WGA) nog bespreken. "Ik kan niet beoordelen of dit een loos dreigement is. Maar als de private verzekeraars afhaken, heeft De Kneus een groot probleem," zegt Tweede-Kamerlid De Vries (VVD) in een eerste reactie.
Dan moet De Kneus zijn wet herschrijven. Volgens De Vries komt er ook van de werkgevers en vakbonden steeds meer kritiek op de plannen.
Volgens FNV-bestuurder T. Heerts is de WGA "een steeds groter wordend gedrocht". Hij wees erop dat de uitvoering veel te complex wordt en volgens het Centraal Planbureau ook duurder is dan de huidige WAO. "Als dan nog de verzekeraars afhaken, is het heel wel mogelijk dat de FNV zijn steun hiervoor intrekt. Zeker omdat het aantal arbeidsongeschikten al dalende is."
CDA-Kamerlid Verburg laat weten in elk geval niets te voelen voor een jaar uitstel. "Ze zijn al een jaar aan het onderhandelen." Zij vindt dat arbeidsongeschikten ook niet zo lang in onzekerheid mogen blijven.
Verburg wil eerst de kabinetsvoorstellen goed bestuderen om te kijken of de verzekeraars een punt hebben. Ze roept betrokken partijen op om er nog eens tweede gedachten aan te wijden.
De Kneus hield vrijdag in elk geval vast aan zijn op een advies van oud-directeur-generaal van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) Kist gebaseerd plan. Hij verwacht dat de verzekeraars alsnog hun kansen zullen grijpen.
De Kneus had Kist om advies gevraagd, omdat de verzekeraars al eerder zeiden af te haken bij de invoering van een nieuwe, strengere WAO. In tegenstelling tot de UWV hebben zij geen WAO-fonds als dekking voor de uitkeringen achter de hand en moeten ze helemaal vanaf nul beginnen met hun financiering. Hierdoor moeten ze in het begin hogere premies in rekening brengen bij werkgevers.
Volgens de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA), zoals de WAO vanaf volgend jaar gaat heten, krijgen alleen 'volledig' arbeidsongeschikten volgend jaar nog een uitkering. Werknemers die 35 tot 80 procent zijn afgekeurd, komen in de regeling WGA.
Het CDA en D66 willen dat private partijen betrokken zijn bij de uitvoering van de WGA. De VVD is altijd kritisch geweest. "Het moet wel uitvoerbaar zijn", aldus De Vries.
(Bron)
Amerikaan klaagt haargroeisalon aan voor tumor

LOS ANGELES - Een Amerikaan heeft een haargroeisalon aangeklaagd, omdat medewerkers hem nooit hadden gewezen op een tumor die zich op zijn hoofd ontwikkelde.
Gedurende tien jaar waren de werknemers van de Hair Club for Man uit Portland (Oregon) de enigen die zijn schedel hadden gezien, maar niemand zei ooit iets over "het zwarte, groeiende gezwel" onder zijn toupet, aldus de aanklacht.
Uiteindelijk stond hij erop dat medewerkers het haarstukje verwijderden, zodat hij hen kon wijzen op de pijnlijke plek op zijn hoofd. De kwaadaardige tumor werd uiteindelijk in mei 2004 verwijderd. De man eist nu meer dan 450.000 dollar (350.000 euro) als compensatie voor zijn ziektekostenrekeningen, emotionele stress en schade.
(Bron)
'Tegenstemmers Europese grondwet rukken op'

HILVERSUM - Het aantal tegenstemmers bij het referendum over de Europese grondwet neemt toe. Als het referendum nu zou worden gehouden, zegt 32 procent "nee" tegen de EU-constitutie. Twee weken geleden was 19 procent van de stemmers nog tegen. Het percentage voorstanders slinkt al een paar weken en ligt nu op 30 procent.
Dat meldde de actualiteitenrubriek NOVA vrijdagavond op basis van een peiling van Interview NSS. Het referendum heeft in Nederland plaats op 1 juni.
De animo om naar de stembus te gaan, blijft laag. Net als een week eerder geeft 63 procent van de geënquêteerden aan dat ze niet gaan stemmen.
Van de mensen die aangeven dat ze wel gaan stemmen, heeft 38 procent zijn standpunt nog niet bepaald. Deze groep vormt volgens de onderzoekers de belangrijkste bepalende factor voor de uiteindelijke uitslag.
(Bron)

Ze 'rukken op', ze nemen niet gewoon toe. Als je dus nee wilt stemmen, hoor je blijkbaar bij een vage horde engerds?
Brussel bestrijdt wijnplas

BRUSSEL - Europa gaat het overschot aan wijn bestrijden. Volgend jaar verschijnt een radicaal plan, stelde Europees Commissaris Fischer Boel (Landbouw) zaterdag in de Financial Times. Dat betekent dat Franse en andere boeren heel wat wijngaarden moeten rooien.
De Europese Unie kampt met een 'wijnplas' door de opkomst van niet-Europese soorten. Europeanen drinken bovendien gemiddeld minder wijn. De oogst in 2004 was ook nog eens uitbundig. Dat kost de Europese Unie veel subsidies.
Brussel besloot donderdag een grote hoeveelheid wijn uit de handel te nemen: 1,5 miljoen hectoliter Franse kwaliteitswijn en 4 miljoen liter Spaanse tafelwijn. Van de drank wordt brandstof en industriële alcohol gemaakt. De 'crisisdistillatie' is de eerste sinds 2001 en kost Brussel 145 miljoen euro.
Behalve een overschot aan wijn heeft Europa ook een overvloed aan graan en suiker. De Europese Commissie kocht dit jaar al 7 miljoen ton graan op. De maatregel moet het inkomen van de wijnboeren op peil houden. De overschotten gaan uiteindelijk met subsidie naar de wereldmarkt. Het overschot is ontstaan door een overvloedige oogst in vooral Hongarije en Duitsland.
Van suiker is in 2004 ook bovenmatig veel geoogst, terwijl de vraag tegenvalt. De handelsprijzen daalden in sommige landen tot onder het Europese minimum van 63 cent per kilo. Enkele honderdduizenden tonnen zijn al opgeslagen.
(Bron)
Tumult op aandeelhoudersvergadering T-Online

HANNOVER - Op een aandeelhoudersvergadering van de Duitse internetaanbieder T-Online is vrijdag groot tumult ontstaan. De politie moest eraan te pas komen om woedende aandeelhouders in toom te houden.
Het ongenoegen richtte zich op de voorwaarden waartegen het moederconcern Deutsche Telekom de andere aandeelhouders wil uitkopen om T-Online vervolgens van de beurs te halen.
De vergadering begon donderdag en werd toen na elf uur opgeschort. Vrijdag waren er nog zo'n honderd aandeelhouders aanwezig. De voorzitter van de raad van commissarissen van T-Online, Kai-Uwe Ricke, beperkte de spreektijd tot tien minuten per persoon nadat een aandeelhouder het bestuur meer dan een uur had bestookt met vragen. Toen daarna een andere aandeelhouder na herhaalde aanmaningen weigerde het spreekgestoelte te verlaten, schakelde het bestuur de politie in.
Het resultaat van de stemming stond van tevoren vast. Voor goedkeuring van de plannen is 75 procent van de stemmen nodig. Deutsche Telekom heeft al 90 procent van de aandelen in handen.
(Bron)
Delfzijlse 'gangsters' filmden eigen daden

In het Groningse Delfzijl is een groep jongeren opgepakt die de eigen criminele daden op videocamera vastlegde. De zich Delfzijl Noord Professional Gangsters noemende tieners, 16 tot 18 jaar oud, mishandelden voorbijgangers, gooiden stenen naar treinen en pleegden forse vernielingen.
In de afgelopen maanden werden er in Delfzijl al zo'n zestig jongeren opgepakt wegens geweldsmisdrijven, vernielingen en inbraken. De politie denkt dat er een vaste kern van ongeveer twintig jongeren is. Zij is verontrust over de toename van het aantal jeugdigen dat zich na het gebruik van drugs en drank schuldig maakt aan criminaliteit. Zelfs moord is al voorgevallen; in december doodden twee tieners uit Delfzijl onder invloed van softdrugs een 53-jarige drugshandelaar.
Volgens politiechef Janis Winter gaat het om schoolgaande jeugd. "Jongeren uit alle lagen van de bevolking. Uit dorpen en uit Delfzijl. Ze gebruiken meestal softdrugs, maar ook xtc-pillen. Vaak plegen ze delicten om aan geld voor drugs te komen", stelt Winter. Behalve in Delfzijl is de trend ook in nabijgelegen kernen zichtbaar. "Er komen veel zaken naar boven in Delfzijl, omdat jeugd en criminaliteit hier ons speerpunt is", benadrukt de politiechef.
(Bron)

Wel handig voor het OM dat het bewijs bijgeleverd wordt.
Statenleden weigeren naar Bush te gaan

MAASTRICHT - Twee leden van Provinciale Staten in Limburg weigeren eregast te zijn bij het bezoek van de Amerikaanse president Bush aan Margraten op 8 mei. Dat hebben zij zaterdag laten weten.
De statenleden J. Zuidgeest (PvdA) en H. Gubbels (GroenLinks) hebben de uitnodiging voor de "verwerpelijke poppenkast" afgeslagen onder meer wegens de inval in Irak. CDA-statenlid J. Loonen verwerpt het standpunt van zijn twee linkse collega's. De kern van de herdenking is volgens hem "nooit meer oorlog" en daar sluit hij zich naar eigen zeggen graag bij aan. [En dus mogen andere mensen geen andere mening hebben?]
Overigens schoot het nogal wat statenleden in het verkeerde keelgat dat de Amerikaanse ambassadeur Sobel hen per e-mail uitgenodigd had. De griffie kreeg klachten dat "spam of funmail" bij de Statenleden binnen was gekomen en moest iedereen laten weten dat het om serieuze post ging.
(Bron)
Giftige spin zet ziekenhuis op stelten

LONDEN - Een zeer giftige spin veroorzaakt al enige dagen lichte paniek in en rond een ziekenhuis in het Britse Somerset. Een medewerker liet de spin, die gevangen zat in een jampotje, los in de tuin omdat hij dacht dat het een huis-tuin-en-keukenspin was. Maar een 23-jarige kok weet beter. Hij werd ernstig ziek na een beet, meldde The Times zaterdag.
Matthew Stevens werd enkele dagen eerder in een pub gebeten door de grote, harige spin. Hij wist het dier in de vriezer te gooien en goot er kokend water over. Daarna werd Stevens een beetje ziek, liet zich behandelen in het ziekenhuis en mocht weer naar huis. Hij fotografeerde de spin, die aanvankelijk dood leek, maar toch weer ging bewegen.
Op dat moment werd Stevens pas goed ziek en ging met de spin in een jampot per ambulance naar het ziekenhuis. De jampot verdween. Aan de hand van de foto wisten deskundigen dat het ging om een dodelijke Braziliaanse soort, vermoedelijk in Groot-Brittannië gearriveerd in een bananendoos.
Later bleek dat een ijverig personeelslid met het potje naar buiten was gelopen en het beestje zijn vrijheid terug had gegeven, terwijl Stevens doodziek in zijn ziekenhuisbed lag. Volgens de krant slapen de patiënten de laatste nachten niet echt lekker meer. Deskundigen vermoeden dat het beest door het Britse klimaat allang dood is.
(Bron)

Ik kan me nog herinneren dat er begin jaren zeventig zo'n verhaal rondwaarde in Nederland. Een vrouw had een hele gevaarlijke spin gezien op een tros bananen (meen een vogelspin, maar de hysterie die erbij hoorde zou niet gerechtvaardigd zijn door een vogelspin).
Het was ook erg warm, dus De Spin Kon Best Overleven! Angst en paniek alom.
Ik herinner met het vooral zo goed omdat mijn ouders net een nieuwe, grote koelkast hadden gekocht. En ik raampjes in de doos had gemaakt en vrolijk huisje speelde - tot dat spinnenverhaal, toen durfde ik er niet meer in.
Toen de vrouw bekende dat ze het verhaal verzonnen had (omdat ze wilde verhuizen? Of was dat weer een ander incident?), was ik woest - want toen was het geen mooi weer meer, dus geen huisje spelen meer.
De redenen waarom je sommige dingen onthoudt zijn soms heel vreemd ;-)
Rekenen en Nederlands moet beter op pabo

Pabo-studenten die na na het eerste jaar van hun opleiding nog onvoldoendes halen voor Nederlands en rekenen, moeten de opleiding verlaten. Deze regeling heeft minister Maria van der Hoeven (Onderwijs) vrijdag gemaakt met de lerarenopleidingen. De minister verklaarde tot deze regeling te zijn over gegaan omdat veel studenten die een opleiding voor onderwijzer volgen, onvoldoende kunnen rekenen.
Alle studenten die de pabo willen volgen moeten voortaan voor de opleiding een toets rekenen en taal maken. Is het niveau onvoldoende, dan krijgen ze bijlessen. Na het eerste pabo jaar krijgen de leraren-in-spé nog een test. Studenten die die test niet halen krijgen een bindend studieadvies iets anders te zoeken. Welk niveau de studenten moeten halen, mogen de opleidingen zelf bepalen.
(Bron)
Jeeeeee zeg, ze zijn er achter!

Gulden 'te goedkoop' geruild voor euro

AMSTERDAM - De Nederlandse gulden is te goedkoop ingeruild voor de euro. Volgens directeur H. Brouwer van De Nederlandsche Bank werd de gulden ondergewaardeerd. De koers werd in 1999 bepaald.
"We konden vaststellen dat de gulden 5 tot 10 procent was ondergewaardeerd tegenover de D-mark. Het is altijd heel moeilijk om een evenwichtskoers te bepalen, maar je mag wel zeggen dat de gulden ondergewaardeerd was", zegt Brouwer zaterdag in een interview met het Nederlands Dagblad.
Hij zei dat opwaardering was uitgesloten. "Daar is nooit over gesproken. Het veranderen van een wisselkoers ligt ongelooflijk gevoelig."
De onderwaardering van de gulden had nogal wat effecten op de economie. Een goedkope gulden trekt vraag aan en versterkt de concurrentiepositie. Er kwam geen revaluatie, maar in plaats daarvan stegen de lonen, de prijzen en nam de inflatie toe.
Brouwer: "Nu de koers zich niet aanpaste, pasten de prijzen zich aan. Er kwam later wel een ander effect bij: doorschieten. Onze concurrentiepositie verslechterde sterk door te forse loonstijgingen."
(Bron)

Dus omdat dommies niet opletten toen de euro kwam, mogen nu de lonen niet stijgen. Logisch ja.

vrijdag, april 29, 2005

Ik heb het niet gehoord deze keer, maar Tom heeft duidelijk weer gevochten. Hij zat weer vol met vage vlekken (tis niet zo'n poetser), dus even uitgebreid geïnspecteerd, en een vastzittend nagelhoesje (van een andere kat dus) uit zijn huid gehaald. Nu maar duimen dat het niet verder gaat ontsteken, anders laat ik een harnasje voor 'm maken.
Fotograaf opgepakt voor maken kinderporno

ALMERE - Een 42-jarige fotograaf uit Almere is op 30 maart opgepakt, omdat hij meer dan een half miljoen kinderpornobestanden in bezit had. Justitie liet vrijdag weten de man te verdenken van het downloaden van kinderporno, maar ook van het zelf maken van foto's. Hij zou foto's gemaakt hebben van kinderen die bij zijn modellenbureau in Almere-Haven langskwamen.
Naar alle waarschijnlijkheid heeft de man de kinderen ook seksueel misbruikt. Om hoeveel kinderen het gaat is nog onduidelijk. Justitie hoopt dat slachtoffers die nog geen aangifte hebben gedaan, dat alsnog doen.
Het Korps Landelijke Politie Diensten kwam de man tijdens een grootschalig onderzoek naar kinderporno op internet op het spoor. Na een inval in zijn woning en bedrijf vonden agenten de pornografische bestanden verdeeld over cd-roms, dvd's, video's en acht computers.
De man wordt psychisch onderzocht. Justitie hoopt de man eind mei voor de rechter te brengen.
(Bron)
Loods Schiphol ontruimd vanwege verdacht pakket

SCHIPHOL - Een loods op Schiphol is donderdagavond ontruimd geweest vanwege een verdacht pakket. Na onderzoek van het Explosieven Opruimingscommando bleek dat er geen explosieven in het pakket zaten, zo meldde een woordvoerster van de Koninklijke Marechaussee.
Het pakket werd aan het begin van de avond gescand in een vrachtloods op Schiphol-Oost voordat het met een cargo-vlucht zou vertrekken. Bij het scannen van de vracht door het luchtvrachtbedrijf ging het alarm af. Uit voorzorg heeft het personeel van het bedrijf het pakket apart gelegd voor nader onderzoek door de marechaussee.
Ook de marechaussee kon geen uitsluitsel geven over de inhoud van het pakket na eigen onderzoek. "Onze honden hebben er aan gesnuffeld en de bijgevoegde papieren konden ons niet verder helpen. Om het zekere voor het onzekere te nemen, hebben wij het EOC om half tien ingeschakeld en de loods ontruimd."
Nadat het EOC had geconcludeerd dat het pakket geen gevaar zou opleveren, is de loods om elf uur weer vrijgegeven. De marechausse kan geen mededeling doen over de inhoud van het pakket.
(Bron)
Drugskoeriers aanpakken via uitkering werkt

SCHIPHOL - De marechaussee op Schiphol heeft in de afgelopen maanden gegevens van ruim 1400 drugskoeriers met een uitkering doorgegeven aan de opsporingsafdelingen van de sociale dienst in negen steden. Die kunnen de betrokkenen vervolgens financieel aanpakken als blijkt dat ze zich schuldig hebben gemaakt aan uitkeringsfraude.
Aanvankelijk kreeg alleen de sociale recherche in Amsterdam de gegevens. Inmiddels geldt dat ook voor Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Almere, Groningen, Leiden, Schiedam en Zaanstad. Negen van de tien drugskoeriers komen uit die steden, zei een woordvoerster van de marechaussee vrijdag.
Velen hebben een uitkering. Ze plegen uitkeringsfraude als ze hun inkomsten uit drugssmokkel niet opgeven of als ze zonder toestemming naar het buitenland vertrekken. De sociale dienst kan de verstrekte uitkering dan terugvorderen, wat tot jaren terug kan gaan. [Alsof ze dat niet zouden doen als je keurig op zou geven wat je verdient met je smokkel...]
Dat is al diverse keren gebeurd. Maar de marechaussee heeft geen overzicht van het aantal geïncasseerde heffingen, omdat de dienst dergelijke informatie niet krijgt. Sinds het begin van de afspraken met Amsterdam in oktober heeft de marechaussee gegevens van 550 drugskoeriers uit die stad verstrekt. De sociale recherche in Rotterdam ontving eenzelfde aantal. Bij de overige steden ging het tot dusver om in totaal ongeveer driehonderd.
De marechaussee sprak begin dit jaar al over een onconventionele werkwijze om potentiële drugskoeriers af te schrikken en de huidige hard aan te pakken. Juridisch gezien is er volgens de woordvoerster geen bezwaar tegen. Als de ene opsporingsdienst het redelijke vermoeden heeft dat iemand een misdrijf heeft gepleegd op een ander vlak, zoals uitkeringsfraude, dan mag ze die informatie verstrekken aan de opsporingsdienst die zich daarmee bezighoudt.
Bij een verdachte van drugssmokkel die tijdens het verhoor aangeeft dat hij een uitkering heeft, moet de marechaussee wel hebben vastgesteld dat iemand drugs bij zich had. De marechaussee geeft alleen gegevens door van bolletjesslikkers en andere drugskoeriers die in Nederland wonen, op Schiphol zijn aangehouden voor drugssmokkel en een uitkering genieten.
(Bron)
'NVU provoceerde rellen rond moskee'

De neo-nazistische splinterpartij Nederlandse Volksunie (NVU) zit achter de ongeregeldheden rond een moskee in het Limburgse Venray, begin deze maand. Dat beweren medewerkers van het lokale jongerencentrum Dingus. Een kleine groep NVU'ers afkomstig uit Venray, Eindhoven en Zwolle zou de rellen hebben geprovoceerd door flessen naar de moskee te gooien. De politie zegt hiervoor geen aanwijzingen te hebben.
Volgens een afgerond onderzoek van de politie waren twee of drie onbekende personen de gangmakers van het incident. Het politierapport heeft het over een niet-georganiseerde spontane actie. De flessengooiers hadden zich losgemaakt uit een groep jongeren dat op een grasveldje vlakbij de moskee zat. Nadat het gebouw met bierflessen was bekogeld sloeg de vlam in de pan doordat de jongeren op het grasveld werden aangevallen door een groep Turkse jongeren.
Een 33-jarige inwoner van Belfeld, een 21-jarige man uit Zwolle en een 17-jarige inwoner van Tegelen werden naar aanleiding van de vechtpartij aangehouden. Later bleek dat de 33-jarige eerder was veroordeeld voor zware geweldpleging, en op verlof was van tbs met dwangverpleging. Volgens de politie waren personen van buiten Venray betrokken bij de ongeregeldheden, waarbij één persoon gewond raakte.
Overigens meldde de anti-facistische onderzoeksgroep Kafka al eerder dat NVU'ers mogelijk betrokken waren bij de rellen in Venray. Op een foto van een bezoek van minister Rita Verdonkeremanen aan Venray zou onder meer de penningmeester van de Germaanse Jeugd, de jongerenorganisatie van de NVU, te herkennen zijn. Verdonk was op 15 april in de Limburgse gemeente om jongeren van allochtone en autochtone kant met elkaar in gesprek te brengen.
(Bron)

Zolang de NVU het van dit soort tyypes moet hebben, en met deze resultaten, ach.
Vrouwen liggen vaker wakker dan mannen

UTRECHT - Bijna een kwart van de Nederlanders (vier miljoen mensen) had in 2001 problemen met slapen. Vrouwen liggen vaker wakker dan mannen. Bij vrouwen ging het om 28 procent, bij mannen was het 18 procent.
De slaapproblemen van de bevolking zijn vergeleken met 1987 ook toegenomen. Toen zei 16 procent van de Nederlanders in een periode van twee weken problemen te hebben met slapen.
Dit blijkt uit een analyse van gegevens van huisartsen over 2001 en een enquête onder 12.500 mensen door onderzoeksinstituut Nivel. Van de mensen met slaapproblemen gaat 10 procent naar de huisarts. Vaak zijn dat ouderen die niet kunnen slapen door klachten aan bijvoorbeeld nek of rug. Bijna alle patiënten krijgen uiteindelijk slaapmiddelen voorgeschreven.
(Bron)
Geen vervolging voor maken naaktfoto's van bejaarden

MAASTRICHT - Justitie stelt geen vervolging in tegen twee verzorgers die in februari naaktfoto's maakten van dementerende bejaarden in een Brunssumse zorginstelling. Dat maakte de Maastrichtse persofficier van justitie W. Smits vrijdag bekend.
Het Openbaar Ministerie heeft hun zaak voorwaardelijk geseponeerd. Wel vindt justitie het verwerpelijk dat ze onverhoeds foto's maakten van bejaarden in situaties, waarin ze zich niet konden verweren. Maar volgens justitie zijn de verzorgers al genoeg gestraft. Een verdachte, een 24-jarige verzorger is inmiddels ontslagen, en tegen de andere, een 23-jarige leerlingverpleegster, loopt een ontslagprocedure.
(Bron)
Peter R. de Vries start politieke partij

DEN HAAG - Misdaadverslaggever Peter R. de Vries heeft zijn eigen politieke partij opgericht. De Vries wil met de Partij voor Rechtvaardigheid, Daadkracht en Vooruitgang (PRDV) meedoen aan de verkiezingen van 2007. De journalist werkt in de PRDV samen met oud-politievoorlichter Klaas Wilting en Jan Nagel, oprichter van Leefbaar Hilversum.
De partij van De Vries werd vorige week ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en de Kiesraad. "Daarmee is nog niets definitief, maar er is wel een belangrijke stap genomen", aldus De Vries. "Als morgen ineens het kabinet valt, moet je er klaar voor zijn."
De Vries zet met de PRDV in op minstens twaalf of vijftien zetels. "Ik wil geen rol in de marge. In dat geval heb ik niks in de politiek te zoeken en kan ik als misdaadverslaggever meer betekenen." Ook de gemeenteraadsverkiezingen passen niet bij De Vries. "We zijn een partij die landelijk zaken wil veranderen. Daarop concentreren wij ons."
Volgens Nagel heeft het drietal ieder een eigen rol binnen de nieuwe partij. "Uit peilingen van Maurice de Hond is gebleken dat Peter R. de Vries als lijsttrekker zetels in de dubbele cijfers kan halen", aldus Nagel. "Wilting is goed in staat belangrijke zaken naar voren te brengen en ik zorg voor de politieke ervaring. Na de oprichting van Leefbaar Hilversum is de partij drie keer achter elkaar de grootste geweest bij de verkiezingen."
Over het verkiezing- en partijprogramma wordt voorlopig niet veel bekendgemaakt. De Vries: "We komen pas naar buiten op een tijdstip dat ons schikt."
Premier Balkenende zei in een reactie dat hij met grote belangstelling zal afwachten met welke ideeën en mensen Peter R. de Vries komt. "Dan moet blijken hoe de partij functioneert." Of de PRDV een verrijking is voor de politiek "zal moeten blijken", aldus de premier. Volgens hem hebben nieuwe partijen in het verleden geleid tot "verrassingen en teleurstellingen".
Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) zei in een reactie af te wachten wat de boodschap van De Vries wordt. Op de vraag of hij niet bang is dat de misdaadverslaggever in zijn eventuele nieuwe functie met geheime dossiers op de proppen komt, antwoordde Remkes: "Als hij geheime dossiers vindt, kan hij zeker als Kamerlid maar één ding doen: terugbrengen".
(Bron)
Honderden telefoontaps blijven liggen in Haagse zaak

DEN HAAG - De politie heeft 580 telefoontaps, opgenomen in het onderzoek naar een explosie in de Herman Costerstraat in juni 2003 in Den Haag, maandenlang ongebruikt laten liggen. Dat bleek donderdag bij het gerechtshof in Den Haag, dat de zaak behandelde.
Al eerder bleek dat de politie veertien telefoongesprekken tussen de twee verdachten en hun advocaten, zogenaamde geheimhoudersgesprekken, tegen de regels in bijna een jaar bewaarde.
De advocaten F. van Ardenne en M. van Stratum menen dat politie en justitie informatie uit deze gesprekken hebben gebruikt om het opsporingsonderzoek richting te geven. Normaal gesproken is communicatie tussen advocaten en verdachten beschermd, omdat verdachten recht hebben op vertrouwelijke communicatie met hun raadslieden.
De explosie in de Herman Costerstraat in de Haagse wijk Transvaal, gebeurde in de kelder van een juwelierswinkel. Zestien mensen raakten gewond, vijf woningen en drie winkels werden beschadigd.
De rechtbank in Den Haag besloot vorig jaar de twee verdachten, eigenaars van de winkel, niet te berechten. Ze verklaarde het Openbaar Ministerie (OM) niet-ontvankelijk, omdat het fouten had gemaakt met de geheimhoudersgesprekken.
Het OM bood donderdag wederom zijn excuses aan voor de gemaakte fouten. De 580 niet beluisterde telefoontaps stemden de aanklager, advocaat-generaal G. Haverkate, "niet vrolijk". Het dossier kenmerkte zich volgens hem al door slordigheden en daar zijn er nu nog meer bijgekomen.
Maar het waren ook niet meer dan slordigheden. Het is allemaal niet gebeurd om de verdachten van hun rechten te beroven. De verklaring van niet-ontvankelijkheid is een veel te zware sanctie, aldus Haverkate.
Overigens is niet duidelijk of zich onder de honderden taps die zijn blijven liggen ook gesprekken met advocaten bevinden. De inhoud is in zijn geheel niet bekend, aldus het OM, omdat de politie die niet heeft besluisterd en uitgewerkt.
De regels stellen dat justitie gesprekken tussen verdachten en hun advocaat wel mag opnemen, maar zodra duidelijk wordt dat ze gaan over de verdediging, moeten ze worden vernietigd.
De officier van justitie die de zaak onderzoekt, moet daarvoor een bevel geven aan de politie. In de zaak van de Herman Costerstraat is het rechercheteam op een bepaald moment opgeheven en zijn de telefoontaps vergeten.
Op 2 juni doet het hof uitspraak over de ontvankelijkheid van het OM. Het hof heeft meer tijd nodig dan de normale twee weken om te beslissen over wat het een principiële zaak noemt. Als het OM de verdachten mag vervolgen, gaat de zaak terug naar de rechtbank.
(Bron)
Extreme droogte in Spanje

MADRID - Het is in zestig jaar niet zo droog geweest in Spanje. Dat liet vrijdag het Spaanse Nationale Meteorologische Instituut (INM) weten.
Het waarschuwde tegen "een extreme droogte zonder precedent". Het INM begon in 1947 de neerslag systematisch te meten en is geschokt door de geringe regens van de afgelopen herfst en winter. De afgelopen maanden november tot maart zijn volgens het INM in al die jaren niet zo droog geweest in Spanje, zo berichtte het INM.
Er is gemiddeld 37 procent minder regen gevallen dan het normale gemiddelde in deze periode. Januari spande de kroon met slechts 16 procent van de gemiddelde neerslag. De droogste gebieden liggen in het midden van Spanje waar nauwelijks een kwart van de normale regenval voorkwam.
(Bron)
Ambtenaren dreigen met acties op 17 mei

ZOETERMEER - Als er aan het begin van week 19 nog geen nieuwe CAO is, gaan de gemeenteambtenaren op dinsdag 17 mei acties houden. Dat heeft vakbondbestuurder P. Wiechmann van Abvakabo FNV donderdag laten weten.
De onderhandelingen over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst voor de ongeveer 190.000 gemeenteambtenaren in Nederland liepen in de nacht van dinsdag op woensdag vast. Werkgevers- en werknemersorganisaties konden het niet eens worden over onder meer loonsverhoging en de doorbetaling van salaris bij ziekte.
Een ander belangrijk twistpunt is het zogeheten Functioneel Leeftijdsontslag (FLO). Op grond van dat begrip moeten ambtenaren in fysiek veeleisende functies (brandweer, ambulancedienst etc) nu tussen hun 55e en 60e verplicht met pensioen. De werkgevers willen de regeling afschaffen en een andere voorziening treffen. De vakbonden vrezen dat de werknemers hierdoor worden gedupeerd.
Juristen van de vakbonden zijn nog aan het uitzoeken wanneer hun ultimatum aan de werkgevers moet aflopen. Waarschijnlijk wordt dat maandag 9 of dinsdag 10 mei.
Het is nog onduidelijk hoe de acties er precies uit gaan zien en waar ze worden gehouden. Wiechmann oppert de mogelijkheid van werkonderbrekingen en demonstratieve bijeenkomsten.
(Bron)
Slapende stuurman botst tegen stormvloedkering

DEN HELDER/COLIJNSPLAAT - Een 24-jarige stuurman van een Belgische viskotter is vrijdagmorgen in slaap gevallen en met zijn schip tegen pijler tien van de stormvloedkering in de Oosterschelde gebotst. Het schip zonk, maar de bemanning wist zich te redden, meldden het kustwachtcentrum en de waterpolitie vrijdag.
De viskotter keerde vrijdagochtend terug van zee met aan boord de stuurman, de 29-jarige schipper en een 19-jarige matroos. Op weg naar Colijnsplaat is het schip met de slapende bemanning ter hoogte van de Roompot rechtdoor gevaren over de veiligheidslijn, die op honderden meters van de kering ligt.
Door de klap van de botsing werden de drie opvarenden wakker. Ze klommen op tijd van boord op een steiger aan de pijler. De boot maakte water, kapseisde en dreef vervolgens op zijn kop door de kering. In de Oosterschelde is de boot teruggevonden.
Het vaartuig (23 meter) lag vrijdagmiddag nog op zijn kop, maar 'onder controle' in het water. Rijkswaterstaat verwacht de viskotter zaterdag te kunnen bergen. De pijler raakte beschadigd, maar de stormvloedkering is normaal te bedienen. Tegen de stuurman is proces-verbaal opgemaakt.
(Bron)
Mannen gearresteerd voor 'oorlogje spelen'

AUGSBURG - In een gecoördineerde actie hebben de Duitse en Oostenrijkse politie bij huiszoekingen een grote hoeveelheid wapens in beslag genomen en vier mannen gearresteerd. De verdachten zijn lid van de 'Europäischer Darstellungsverein für Lebendige Geschichte'. Die vereniging speelt in het geheim slagen uit de Tweede Wereldoorlog zo natuurgetrouw mogelijk na in Tsjechië en Slowakije.
De Duitse radiozender Bayerischer Rundfunk meldde donderdag op zijn website dat tegen nog vier mannen in Beieren arrestatiebevelen zijn uitgevaardigd. Zij moeten zich onder meer verantwoorden voor overtreding van de wapenwet en de oorlogswapenwet. Een aantal verdachten is al bekend bij de politie in verband met propagandadelicten, het dragen van nazi-insignes en dergelijke.
De leider van de groep zou een 31-jarige man uit Bielefeld zijn, die wegens overtredingen van de wapenwet heeft vastgezeten en sinds kort weer vrij is.
Volgens de politie vormt de vereniging een "potentiële bedreiging". Een deel van de wapens en springstoffen komt vermoedelijk uit Oost-Europese legervoorraden. Al maanden loopt een onderzoek naar de club van wapengekken, maar de politie ging tot actie over toen bekend werd dat die begin mei weer in Tsjechië zou gaan 'spelen'.
(Bron)
Bos: PvdA-leden moeten ongelijkheid accepteren

DEN HAAG - De Partij van de Arbeid moet een andere kijk op het begrip solidariteit krijgen. "De PvdA moet meer ongelijkheid accepteren als onvermijdelijk gevolg van een grondige maatschappelijke analyse. Meer ongelijkheid is nodig om de solidariteit overeind te houden." Dat heeft partijleider Wouter Bos vrijdag gezegd in het dagblad Trouw.
Voor veel PvdA-leden is het woord ongelijkheid vloeken in de kerk. "De PvdA zal af moeten van het gelijkheidsdenken. Dat is de fundamentele vernieuwing", zegt Bos. De gemiddelde burger bestaat volgens hem niet.
(Bron)
Vrouwen liggen vaker wakker dan mannen

UTRECHT - Bijna een kwart van de Nederlanders (vier miljoen mensen) had in 2001 problemen met slapen. Vrouwen liggen vaker wakker dan mannen. Bij vrouwen ging het om 28 procent, bij mannen was het 18 procent.
De slaapproblemen van de bevolking zijn vergeleken met 1987 ook toegenomen. Toen zei 16 procent van de Nederlanders in een periode van twee weken problemen te hebben met slapen.
Dit blijkt uit een analyse van gegevens van huisartsen over 2001 en een enquête onder 12.500 mensen door onderzoeksinstituut Nivel. Van de mensen met slaapproblemen gaat 10 procent naar de huisarts. Vaak zijn dat ouderen die niet kunnen slapen door klachten aan bijvoorbeeld nek of rug. Bijna alle patiënten krijgen uiteindelijk slaapmiddelen voorgeschreven.
(Bron)
Zwaailicht ingenomen

Een 43-jarige automobilist uit Zoetermeer dacht donderdagavond behulpzaam te zijn, door bij een aanrijding op de A4 zijn zwaailicht aan te zetten. De politie gebruikt dezelfde zwaailichten voor burgerauto's. Zij troffen de auto van de man op de plaats van het ongeluk aan, met het blauwe zwaailicht flitsend op zijn dak. De agenten hebben toen de lamp in beslag genomen. Tegen de burger is proces-verbaal opgemaakt. De reactie van de man: "Ik gebruik dat zwaailicht wel vaker, om de veiligheid van de mensen te waarborgen".
(Bron)

donderdag, april 28, 2005

De referendumwijzer werkt nu inderdaad vlot. En uiteraard is ie héél neutraal, ook in verwoordingen en uitslag: ik ben 50% voor de grondwet (die geen grondwet is).
Consternatie na eiergevecht in Amsterdam

AMSTERDAM - De politie heeft donderdagmiddag een einde moeten maken aan een eindexamenstunt van honderd tot honderdvijftig scholieren van het Bredero College in Amsterdam-Noord. De eindexamenleerlingen bekogelden elkaar op het Hagedoornplein massaal met eieren, maar raakten daarbij ook een passerende auto en een lijnbus. In een van de ruiten van de bus kwam een flinke ster te zitten en ook de auto raakte beschadigd.
De politie kwam poolshoogte nemen nadat de buschauffeur en omwonenden van het plein hadden geklaagd over de scholieren. Toen agenten ter plekke kwamen, kregen ook zij talloze eieren naar zich toegegooid. Een agent greep een 16-jarige eiergooier in de kraag. De hele buurt rukte uit om een kijkje te nemen bij het eiergevecht.
De politie kan op zich de grap er wel van inzien, liet een woordvoerder weten. "De directie van de school heeft ook zijn excuses aangeboden voor de stunt van een aantal eindexamenklassen." De politie gaat ervan uit dat een paar eieren uit koers raakten en langsrijdend verkeer troffen. De 16-jarige knaap mocht na verhoor weer naar huis.
(Bron)
'Terreurdreiging komt meer van eigen bodem'

DEN HAAG - Het dreigingsbeeld van terrorisme is verschoven van internationale netwerken naar lokale Nederlandse netwerken die bereid zijn tot het uitvoeren van een terroristische aanslag op eigen bodem. De kans op zo'n aanslag is nog steeds reëel.
Tot deze conclusies kwam S. van Hulst, het hoofd van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), donderdag bij de presentatie van het jaarverslag 2004 van zijn dienst.
De arrestatie van leden van het vermeende terroristische netwerk de Hofstadgroep en van mensen die ernstige dreigingen hebben geuit aan personen zoals het Tweede-Kamerlid Wilders, hebben de toen bestaande dreiging weggenomen. Maar volgens Van Hulst vormt het optreden van Mohammed B., die heeft bekend Theo van Gogh te hebben vermoord, daarentegen weer een inspiratie voor andere moslimjongeren.
Ook is het doelwit van een terroristische aanslag verschoven, van grote groepen zoals bij de treinaanslag in Madrid, naar de aanslag op een enkel individu zoals Theo van Gogh. Dat maakt de kans op ontdekking van die dreiging vele malen kleiner, aldus Van Hulst.
(Bron)
Kamer wil defibrillator in politieauto

DEN HAAG - De Tweede Kamer wil dat in alle politieauto's een defibrillator komt te liggen. Met het apparaat is het mogelijk een elektrische schok aan het hart toe te dienen als er sprake is van levensbedreigende hartritmestoornissen. Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) voelt er echter niets voor de politieauto's daarmee uit te rusten.
Volgens hem behoort het niet tot de kerntaken van de politie om op die manier hulp te verlenen. Bovendien zou landelijke invoering van het apparaat bij de politie nogal wat financiële en personele gevolgen hebben. Volgens de minister kost dat 5,8 miljoen euro. De training met de defibrillator zou bovendien neerkomen op structureel 45 arbeidsplaatsen.
Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde donderdag een motie van het CDA om politieauto's uiterlijk per 2007 te voorzien van de zogeheten automatische externe defibrillator (AED). Volgens de partij kunnen daardoor jaarlijks tientallen tot enkele honderden mensenlevens worden gered. De AED geeft de gebruiker via een ingebouwde computerstem opdracht om een stroomstoot toe te dienen of te beginnen met hartmassage en mond-op-mondbeademing.
Als de defibrillator in politieauto's leidt tot een zwaardere taak voor de politie, dan moet dat worden gecompenseerd door andere taken af te stoten, vinden CDA, VVD, D66, PvdA en LPF. De minister moet bepalen welke daarvoor in aanmerking komen.
Remkes vindt het verzoek om defibrillators in politieauto's te plaatsen op zich sympathiek. Maar volgens hem is sprake van een principiële kwestie, omdat de kerntaken van de politie in het geding zijn. De politie moet zich richten op het handhaven van de rechtsorde en is geen "verlengde ambulancezorg", zei de minister. Zijn collega Laagst (Volksgezondheid) had hem ook laten weten geen behoefte te hebben om alle politieauto's uit te rusten met een defibrillator.
Remkes wees er verder op dat burgemeesters verantwoordelijk zijn voor de hulpverlening en als beheerder van het politiekorps over de aanschaf van materiaal gaan. Ook is het volgens hem wenselijk dat defibrillators op meer plaatsen beschikbaar komen, zoals in winkels of in banken. De Raad van Hoofdcommissarissen is tegen de defibrillators in politieauto's, omdat agenten niet zijn opgeleid om medische handelingen te verrichten.
(Bron)
'Antillen bestaan in 2007 niet meer'

PHILIPSBURG - Het land Nederlandse Antillen wordt uiterlijk per juli 2007 opgeheven. Dat zijn afgevaardigden van Curaçao, Sint Maarten, Saba en Bonaire overeengekomen tijdens een tweedaagse conferentie over de staatkundige toekomst in Philipsburg (Sint Maarten).
De delegatie van Sint Eustatius weigerde op het laatste moment het slotdocument te ondertekenen en heeft de vergadering verlaten. De bewoners van het eiland spraken zich eerder deze maand in grote meerderheid uit voor behoud van de Antillen.
De overige eilanden hebben afgesproken dat Curaçao en Sint Maarten in 2007 hun status aparte krijgen. Bonaire en Saba worden koninkrijkseiland. De bewoners van de eilanden hebben zich daar eerder in referenda voor uitgesproken.
Wat de status van koninkrijkseiland precies inhoudt, is nog niet bekend. [Je stemt dan voor iets waarvan je niet weet wat het is? Lijkt het Europa-referendum wel!]
Delegatieleider Will Johnson van Saba hoopt dat zijn eiland net zoveel autonomie krijgt als in de huidige situatie het geval is. Nederland zou in zijn visie de taken moeten overnemen van de Antilliaanse centrale regering, waardoor Saba zou kunnen profiteren van bijvoorbeeld de Nederlandse gezondheidszorg.
Afgevaardigden van Bonaire en Saba willen uiterlijk in juni dit jaar met Nederland over de invulling van hun nieuwe status spreken. De bevolking van Sint Eustatius koos 8 april voor behoud van een Nederlandse Antillen nieuwe stijl, mede op aanraden van politici van het land.
De afgevaardigden van Sint Eustatius hebben het overleg verlaten, omdat ze het niet eens waren met een aantekening van Curaçao. Dat eiland wilde laten vastleggen dat het niet wil opdraaien voor het voorzieningenniveau op Sint Eustatius. "Het is een principekwestie", zei delegatieleider Roy Hooker van Sint Eustatius. "We gaan nu terug naar huis en dan beslissen we hoe we verder gaan."
Hoewel niet alle eilanden het slotdocument van de conferentie dragen, vindt minister Gibson van Constitutionele Zaken dat de top niet mislukt is. "Vier van de vijf eilanden en de centrale regering hebben het stuk wel getekend," zei hij. "In hoeverre het voor Sint Eustatius een haalbare kaart is om behoud van de Antillen te wensen, laat ik aan ieders fantasie over."
De vier eilanden hebben met elkaar afgesproken voor 15 mei een commissie en werkgroepen in te stellen om een nieuwe staatkundige structuur op te zetten. Bonaire en Saba willen hiervoor personele en financiële steun, onder meer uit Nederland.
In juli moeten de werkzaamheden van de commissie zijn afgerond. In augustus vindt nogmaals een top plaats. Gibson hoopt in oktober in een rondetafelconferentie met Nederland en Aruba definitieve beslissingen te kunnen nemen. Gibson verwacht dat Sint Eustatius zich vanzelf weer zal aansluiten.
(Bron)
AIVD: onderzoek jongeren

DEN HAAG - De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) hield in 2004 een aantal bevolkingsgroepen extra in het vizier. Een overzicht uit het jaarverslag.

MAROKKAANSE JONGEREN:

De AIVD constateerde in het afgelopen jaar een verdere religieuze radicalisering van moslimjongeren van Marokkaanse komaf. Jongeren tussen de vijftien en 25 blijken ontvankelijk voor een ultraorthodoxe interpretatie van de islam. Ze trekken zich het lot van moslims in Irak, in de Palestijnse Gebieden en in Tsjetsjenië persoonlijk aan. Dit leidt tot een radicale, zogeheten salafistische, interpretatie van de islam. Ook door hun situatie in Nederland voelen Marokkaanse jongeren zich achtergesteld.

TURKSE JONGEREN:

Dat salafistisch gedachtegoed vond vorig jaar voor het eerst ook opgang onder Turkse jongeren. Radicalisering onder Turken in Nederland is een nieuw fenomeen. Volgens de AIVD gaat het om enkele tientallen Turken die het salafisme hebben omarmd. Vanwege de dreiging van het salafisme wordt het onderzoek naar deze personen voortgezet en geïntensiveerd, aldus het jaarverslag.
Er zijn ook Turken die zich aansloten bij andere radicaal-islamitische organisaties als de IBDA-C, de Turkse Hezbollah, de Kaplan-beweging en de Hizb-ut-Tahrir.

LONSDALE-JONGEREN:

De subcultuur van blanke Nederlandse jongeren die vijandig staan tegenover allochtonen, ontbreekt het nog aan een politieke ideologie en een strakke organisatie. Wel waren sommige van deze zogenoemde 'Lonsdale-jongeren' betrokken bij brandstichtingen bij islamitische instellingen. Volgens de AIVD heeft georganiseerd extreem-rechts nog nauwelijks succes gehad met rekrutering onder Lonsdale-jongeren. Wel vreest de dienst een verdere polarisatie onder de jongeren die volgens AIVD-chef Van Hulst "een bedreiging voor de cohesie van de samenleving" kan vormen.

LINKS-ACTIVISME:

De buitenwereld verwachtte veel van links-activisten en de anti-globaliseringsbeweging in 2004, aldus het jaarverslag. Vooral het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie (eind vorig jaar) had gepaard moeten gaan met allerlei activiteiten vanuit de links-activistische hoek. De AIVD constateert: "Niets bleek minder waar: er gebeurde zo goed als niets. In 2004 werd allengs duidelijk dat activistisch links in Nederland in toenemende mate, en bijna over de gehele linie, te maken kreeg met een groeiende moedeloosheid en lethargie."
(Bron)
Man overleden in metaalverwerker

AMERSFOORT - Een 41-jarige man uit Amersfoort is donderdagochtend om het leven gekomen bij een bedrijfsongeval. De man is tijdens zijn werk bij een metaalverwerkingsbedrijf in Amersfoort door nog onbekende oorzaak in een metaalverwerkingsapparaat gevallen. Dat meldde de politie donderdag.
Toen de brandweer arriveerde, bleek de man al overleden.
(Bron)
Tsunami-slachtoffers India krijgen vier cent

NEW DELHI - Inwoners van de afgelegen Indiase eilandengroepen Andamanen en Nicobaren zijn woest op de autoriteiten. De eilanden werden zwaar getroffen door de zeebeving van 26 december, maar naar eigen zeggen krijgen de slachtoffers nu alleen "fooien" als vergoeding voor de geleden schade.
Volgens de BBC werd een dorpeling die haar notenbomen verloor gecompenseerd met slechts 2 roepie ofwel 4 eurocent. "Ik ben 300 notenbomen door de tsunami verloren. De schade beloopt zeker 20.000 rupee (bijna 400 euro). Een schadevergoeding van 2 roepie keer je nog niet bij een gebroken ruit!", zo klaagt ze. De cheque voor 2 roepie kan ze niet eens laten uitkeren omdat daarvoor een bankrekening nodig is. Om die te openen vraagt een bank minimaal 500 roepie.
Een andere getroffene kreeg omgerekend welgeteld nog geen 80 eurocent schadevergoeding voor het verlies van 200 notenbomen en 300 bananenbomen. Sommigen hebben zelfs geweigerd een cheque van de autoriteiten in ontvangst te nemen. De overheid zelf zegt dat de slachtoffers volgens de "objectieve realiteit" uitgekeerd krijgen.
(Bron)
Balkenende haalt uit naar tegenstanders EU-grondwet

AMSTERDAM - Premier Balkenende beticht tegenstanders van de Europese grondwet ervan dat zij onwaarheden verkondigen over de Europese Unie en de grondwet. Hij schrijft dat donderdag in een lange ingezonden brief in De Telegraaf.
Zo is het volgens Balkenende "onwaar" dat de grondwet de deur open zet voor toetreding van Turkije tot de Europese Unie. De premier is van mening dat de tegenstanders van de constitutie "alles uit de kast" halen om draagvlak te vinden voor hun verzet. [En dat doen de voorstanders niet?]
Er is Balkenende veel aan gelegen om tegengas te geven. Opiniepeilingen maken duidelijk dat Nederland de grondwet nog niet omarmt. Op 1 juni kan Nederland zich in een referendum uitspreken over de grondwet.
In zijn brief somt Balkenende een aantal voordelen op van de EU en de grondwet. Zo schrijft de premier dat de grondwet de basis legt voor een betere samenwerking in de EU, zonder dat Brussel meer macht krijgt. Hij noemt het onwaar dat de grondwet zou leiden tot hogere defensie-uitgaven en dat hij slecht zou zijn voor het welzijn van dieren.
(Bron)
Wildwest op autosnelweg A50

NISTELRODE - Het moeten volstrekte wildwesttaferelen zijn geweest, donderdagmorgen op de autosnelweg A50 ter hoogte van het Brabantse Nistelrode. Een 33-jarige vrachtwagenchauffeur uit Hollandscheveld maakte zich boos op een medeweggebruiker. Die zou hem met zijn personenauto na het inhalen hebben gesneden.
De vrachtwagenchauffeur ging daarop rechts op de vluchtstrook rijden. Vervolgens week hij plotseling naar links uit om de andere auto te rammen. Dat lukte bijzonder goed. De personenwagen werd volgens een woordvoerder van de politie aan de rechterflank helemaal opengereten.
De bestuurder, een 47-jarige man uit Apeldoorn, zag kans zijn wagen tot stilstand te brengen. Hij raakte niet gewond. De politie heeft de vrachtwagenchauffeur aangehouden en in de cel gezet.
(Bron)
Meer foto's.
Image hosted by Photobucket.com
Een zeldzaamheid in deze regio, en hoe ie in m'n tuin beland is, geen idee: Hydrocotyle vulgaris, Waternavel:

Image hosted by Photobucket.com
Het blijft lastig, scherpe foto's maken:

Image hosted by Photobucket.com
Pulmonaria, longkruid (met slakkenschade):

Image hosted by Photobucket.com
Die hoek waar takken et cetera gedumpt worden, en waar heel gek ontzettend veel brandnetels staan ;-), is Toms stekkie geworden:

Image hosted by Photobucket.com
Image hosted by Photobucket.com
Image hosted by Photobucket.com
Ajuga retans, kruipend zenegroen:

Image hosted by Photobucket.com
Unilever smelt voor gezond ijs

ROTTERDAM - Unilever brengt deze zomer minder ongezonde ijsjes op de markt. De ijsjes zullen minder calorieën en vet bevatten. Daarnaast vervangt het bedrijf de kunstmatige kleur- en smaakstoffen in kinderijsjes als Twister en Calippo door natuurlijke ingrediënten.
Volgend jaar gaat Unilever minder suikers toevoegen aan de kinderijsjes, aldus het concern donderdag. In de rest van het assortiment wordt het vetpercentage teruggebracht. Van het populaire chocolade-ijsje Magnum komen meer lightvarianten in de schappen.
Unilever ziet brood in de markt voor gezonde producten, die volgens het bedrijf jaarlijks met 11 procent groeit. Naast het gezonder maken van het bestaande assortiment komt Unilever met ijsjes speciaal voor kinderen, met een grote hoeveelheid melk (70 procent).
Het vorig jaar geintroduceerde ijs Hertog Light overtrof de verwachte verkoopcijfers met 30 procent. Het bedrijf verwacht dat in 2010 een op de vijf verkochte ijsjes 'gezond' zal zijn.
(Bron)

Light caloriebommen. Hm.
'De Schreeuw van Munch vermoedelijk verbrand'

OSLO - Het beroemde schilderij De Schreeuw van de Noorse schilder Edvard Munch, dat afgelopen zomer uit een museum in Oslo werd gestolen, is vermoedelijk verbrand. Dat meldde de Noorse krant Dagbladet donderdag op basis van een vertrouwelijk politierapport en bronnen in het criminele circuit.
De autoriteiten vrezen dat het befaamde kunstwerk samen met de Madonna van Munch is vernietigd, omdat het de daders te heet onder de voeten werd. Drie mensen zitten vast in verband met de diefstal van de werken. De personen die voor de roof verantwoordelijk zijn, zijn nog niet gepakt.
De Noorse politie toonde zich eerder deze maand nog optimistisch dat het meesterwerk uit 1893 kan worden teruggevonden. In totaal maakte Munch vier versies van De Schreeuw. De waarde van het vermiste werk zou niet in geld zijn uit te drukken. De waarde van de Madonna wordt door experts geschat op 20 miljoen euro.
(Bron)
De Kneus wil af van 'negen tot vijf'-cultuur

ROTTERDAM - De werktijden van werknemers moeten volgens minister De Kneus van Sociale Zaken flexibeler. Tijdens de zogeheten Tijdsconferentie in Rotterdam riep de bewindsman werkgevers donderdag op mee te werken aan een omslag in de bedrijfscultuur om een einde te maken aan het "negen tot vijf-patroon".
De acht-urige werkdag zou volgens De Kneus niet meer tussen 9.00 en 17.00 uur moeten afspelen, maar tussen 7.00 en 19.00 uur. Hierdoor wordt het volgens hem voor veel mensen makkelijker om te gaan werken. Zo kunnen ouders beter arbeid- en zorgtaken combineren, doordat zij bijvoorbeeld 's ochtends later kunnen beginnen en de kinderen naar school of de crèche kunnen brengen.
Het voordeel voor werkgevers is bedrijfstijdverlenging zonder overwerktoeslag, waardoor een flinke toename van het aantal productieve uren per dag ontstaat. De samenleving heeft volgens De Kneus bovendien minder last van files, omdat meer mensen op verschillende tijden van en naar hun werk vertrekken.
(Bron)
Arrestant trekt aan handrem politieauto

Een politieauto van het korps Brabant-Noord is dinsdagochtend in de slip geraakt nadat een arrestant tijdens het vervoer naar het bureau onverwacht aan de handrem trok. Niemand raakte hierbij gewond. Dit meldt politiewoordvoerder Nicole Geerts.
Nadat een 37-jarige man uit Drunen op verzoek van de sociale recherche door de politie in Vlijmen was aangehouden op verdenking van uitkeringsfraude, werd hij naar het bureau gebracht. Hoewel hij zich in het begin kalm gedroeg, ging hij zich naarmate de rit vorderde steeds onwilliger gedragen. Ook werd hij verbaal agressiever.
De arrestant zag tijdens de rit kans aan de handrem van de politieauto te trekken, waardoor de achterwielen blokkeerden en de auto in de slip raakte. Het voertuig kwam 180 graden gedraaid op de andere weghelft terecht. Een botsing met een andere auto kon worden voorkomen.
Volgens Geerts is het 'een vrij unieke' situatie dat een verdachte aan de handrem trekt. "De politieagenten zagen er geen aanleiding toe om de arrestant in de boeien te slaan. Het zag er niet naar uit dat hij zich tijdens de rit zo agressief zou gedragen."
De verdere rit werd door de verdachte geboeid voortgezet. De 37-jarige Brabander wordt naast de verdenking van uitkeringsfraude nu ook in verzekering gesteld wegens poging tot doodslag.
(Bron)
Bende oplichters van hoogbejaarden opgepakt

ZWOLLE - Vier mannen uit Arnhem, Doetinchem en Raalte zijn aangehouden op verdenking van oplichting van welgestelde hoogbejaarden. Het viertal deed zich voor als medewerker van openbare nutsbedrijven en liet slachtoffers betalen voor niet-verrichte werkzaamheden.
De bende wist zo vele duizenden euro's en sierraden buit te maken, liet het Openbaar Ministerie Zwolle-Lelystad donderdag weten. De vier opereerden in n onder meer Rotterdam, Apeldoorn, Leeuwarden, Wijchen en Nijmegen.
(Bron)
Alternatieve browsers winnen iets meer terrein

AMSTERDAM - Nog altijd is de browser van Microsoft, Internet Explorer, veruit de meest gebruikte internetbrowser van de wereld, maar uit de laatste cijfers van OneStat blijkt dat alternatieve browsers steeds meer terrein winnen.
Internet Explorer (IE) heeft een marktaandeel van 86,63 procent. Het markaandeel van IE is de afgelopen maanden iets gedaald met bijna 1 procent. Het marktaandeel van Safari, de browser van computerfabrikant Apple, is iets toegenomen met 0,05 procent naar 1,26 procent. Volgens OneStat komt dit doordat Mac-gebruikers steeds vaker overstappen van 'IE voor de Mac' naar Apple's eigen browser Safari.
Het marktaandeel van de browser van Mozilla, Firefox, ging ook iets omhoog met een kwart procentpunt naar 8,69 procent. De makers van de browser zijn in afwachting van de 50 miljoenste download van de browser. Dinsdagavond ging de teller over de 49 miljoen downloads heen.
Firefox 1.0 werd in november 2004 gelanceerd. In die maand werd de nieuwe browser maar liefst 10 miljoen keer gedownload.
(Bron)
Geïrriteerde Weisglas geeft Kamer uitbrander

DEN HAAG - Tweede-Kamervoorzitter Weisglas heeft de Kamerleden die woensdag deelnamen aan een debat over het softdrugsbeleid een uitbrander gegeven. Hij ergerde zich eraan dat ze elkaar onderling voortdurend in de rede vielen, waardoor het overleg uren langer duurde dan gepland.
Tijdens het betoog van CDA-Kamerlid Van Haersma Buma, die herhaaldelijk door collega's werd onderbroken, was Weisglas het zat. "Hou nou eens op met dat getoeter tussendoor", riep de voorzitter bij de zoveelste interruptie. "U kunt normaal debatteren. Nu is het afgelopen."
Weisglas was later opnieuw geïrriteerd, omdat minister Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing) door alle vertragingen maar niet aan het woord kwam. De Kamer had hem wegens zijn uitspraken over legalisering van softdrugs juist speciaal uitgenodigd om samen met minister Donner (Justitie) bij het debat te zijn. Het was bovendien het eerste optreden van de kersverse bewindsman in de grote zaal.
Weisglas noemde het gedrag van de Kamerleden "onhoffelijk". Uiteindelijk kreeg Pechtold de kans zich te verdedigen.
(Bron)
Dodental treinramp Japan boven honderd

TOKIO - Het dodental van de treinramp in een voorstad van de Japanse stad Osaka is de honderd gepasseerd. Brandweerlieden verklaarden donderdag tegen het Japanse persbureau Kyodo dat inmiddels 106 lijken zijn geborgen. Door de ergste treinramp in Japan in bijna veertig jaar raakten meer dan 450 mensen gewond.
Onder de laatste geborgenen bevond zich ook het lichaam van de machinist van de trein. Deze 23-jarige man is er door ooggetuigen van beschuldigd dat hij te hard reed en daardoor uit de bocht vloog. De man, nog geen jaar actief als machinist, zou hebben gepoogd zijn achterstand van 1,5 minuut op de dienstregeling in te lopen.
(Bron)
'Oranjegevoel' zegt allochtoon niets

DEN HAAG - Een meerderheid van de 'nieuwe Nederlanders' heeft geen Oranjegevoel. Uitzondering vormen de Surinamers in Nederland, waarvan 60 procent wel bekend is met het gevoel. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de Staatsloterij onder bijna negenhonderd in Nederland wonende allochtonen.
In totaal is 53 procent niet bekend met het Oranjegevoel, 43 procent kent het gevoel wel. De nieuwe Nederlanders vinden Koninginnedag met 33 procent het beste voorbeeld van Oranjegevoel. Het Nederlands Elftal staat op de tweede plaats met 16 procent.
De koningin is voor zowel Nederlanders als allochtonen het vleesgeworden Oranjegevoel. Prinses Máxima staat voor de allochtonen op de tweede plaats. André Hazes is dat voor de Nederlanders.
Van de Nederlandse Marokkanen is 62 procent niet bekend met het Oranjegevoel. 34 Procent kent het gevoel wel. Van de Turken in Nederland zegt 58 procent het gevoel niet te kennen, tegen 39 procent die het wel kent.
Van de ondervraagde allochtonen is de tweede generatie opvallend positiever over de Oranjegevoelens dan de eerste. Bij de Marokkanen is dat verschil het grootst. Van de eerste generatie vindt 26 procent het Oranjegevoel positief, van de tweede generatie is dat 46 procent.
Uit het onderzoek blijkt verder dat nieuwe Nederlanders zich tijdens Koninginnedag en voetbalwedstrijden wel eens in het oranje hijsen. Surinamers en Antillianen doen dat het meest, Turken en Marokkanen vrijwel nooit.
(Bron)
Donner overweegt vervolging huistelers te staken

DEN HAAG - Minister Donner van Justitie overweegt kleine huistelers van wiet niet langer strafrechtelijk te vervolgen. Hij is hierover in overleg met het Openbaar Ministerie, liet een woordvoerder van het ministerie van Justitie donderdag weten.
De tijd die politie en justitie hiermee winnen, kunnen zij dan aan opsporing besteden. Om duidelijk te maken dat ook huisteelt op kleine schaal niet mag, overweegt Donner de thuisteler zelf de planten te laten vernietigen. De apparatuur wordt in beslag genomen. Mensen die bij herhaling worden betrapt, worden wel strafrechtelijk vervolgd.
Eenzelfde aanpak volgt justitie bij bolletjesslikkers op Schiphol. Koeriers die met een kleine hoeveelheid drugs worden betrapt, gaan na inbeslagname van de drugs vrijuit. Wel komen zij op een zwarte lijst.
(Bron)
Kopspijkers voorlopig van de buis

HILVERSUM - Kopspijkers komt dit seizoen niet meer op tv. De laatste vier afleveringen worden geschrapt, liet de VARA donderdag weten. De omroep heeft daartoe besloten wegens het conflict met presentator Jack Spijkerman. Die wil zijn contract met de VARA ontbinden om over te kunnen stappen naar Tien, de zender van John de Mol. De omroep weigert daar echter aan mee te werken.
VARA-voorzitter Vera Keur wil de programmamakers niet in de problemen brengen. Het programma kijkt op een satirische manier naar het nieuws, waardoor het voor de makers nagenoeg onmogelijk is om niet te reageren op de mogelijke overstap van Spijkerman.
De presentator is verbijsterd door het besluit van de VARA. "Ik ben zeer aangeslagen. Dit is het laatste dat ik had verwacht." Spijkerman was al druk bezig met de voorbereidingen voor de nieuwe aflevering. "Het cabaret zou mij flink gaan aanpakken, ze hadden al wereldgrappen bedacht. Ook wilden ze me nomineren voor Gouden Zwatelaar. Daar kan ik prima tegen, dit is juist de bedoeling van een satirisch programma."
Donderdagochtend kreeg Spijkerman de mededeling van de omroep dat het programma wordt geschrapt. "Ik weet niet waar de VARA bang voor is", aldus de presentator. De omroep weet nog niet wat zaterdagavond op Nederland 3 om 20.00 uur wordt uitgezonden. Op dat tijdstip begint normaliter Kopspijkers.
Jack Spijkerman kondigde woensdag aan dat hij na 23 jaar de VARA wil verlaten om bij de nieuwe zender van John de Mol, Tien, te gaan werken. Voor dat station gaat hij een satirisch en een sportprogramma maken. De VARA liet woensdag echter weten dat de presentator een contract heeft tot september 2007. De omroep is niet van plan het te ontbinden.
Op het gastenboek van de internetpagina van Kopspijkers staan wisselende reacties te lezen. Een aantal mensen feliciteert Spijkerman met zijn overstap, anderen noemen hem "totaal ongeloofwaardig" omdat het lijkt alsof de presentator zwicht voor het grote geld.
(Bron)

woensdag, april 27, 2005

Bush wil meer kern- en energiecentrales bouwen

WASHINGTON - De Amerikaanse president Bush heeft woensdag een aantal initiatieven ontvouwd die moeten bijdragen aan een grotere productie van energie in de Verenigde Staten. Vooral kernenergie moet een oplossing bieden. "De meest belovende bron van energie is kernenergie", aldus Bush.
Hij stelde voor om de aanvraagprocedure voor een vergunning voor de bouw van nieuwe kerncentrales te versoepelen. Volgens Bush zijn veel ondernemingen huiverig om in deze procedure te stappen, omdat dit erg tijdrovend kan zijn. Om bedrijven te stimuleren meer kerncentrales te bouwen, wil Bush dat er ook een speciale bedrijfsverzekering komt die bedrijven vergoedt voor de verloren tijd bij de aanvraagprocedure.
Bush stelde verder voor om oude militaire terreinen te gebruiken voor de aanleg van nieuwe olieraffinaderijen. De laatste olieraffinaderij in de VS werd opgeleverd in 1976. Een gebrek aan raffinagecapaciteit is een van de oorzaken voor de hoge brandstofprijzen in de VS.
Tevens wil Bush de overheid meer macht geven om te beslissen waar nieuwe terminals voor vloeibaar aardgas worden gebouwd. Bush wil ook dat het belastingvoordeel voor hybride auto's wordt uitgebreid, zodat die ook geldt voor voertuigen die gebruik maken van nieuwe schone dieseltechnologie. Tenslotte riep Bush op voor meer internationale samenwerking bij de ontwikkeling van schonere en zuinigere vormen van energie.
(Bron)
Internetsparen sterk toegenomen

VOORBURG - Sparen via internet is vorig jaar sterk toegenomen. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stond er eind 2004 een totaalbedrag van 58,4 miljard euro op deze rekeningen. Dit is 37 procent meer dan een jaar eerder. Deze ontwikkeling gaat ten koste van 'gewoon' sparen en telefonische spaarrekeningen, aldus het CBS woensdag.
De totale omvang van alle spaarrekeningen bedroeg eind 2004 199,7 miljard euro. Het jaar ervoor was dat nog 185,1 miljard euro. Eerder is al vastgesteld dat consumenten meer sparen door onzekerheid over de ontwikkeling van de economie. Grote uitgaven, zoals voor de aankoop van auto's en meubels, stellen zij al enige tijd uit.
Consumenten blijken de extra bedragen die zij sparen vooral over te boeken naar internetrekeningen, geholpen door campagnes van banken om hun rekeningen online te beheren. Het bedrag op de telefonische spaarrekeningen daalde met 2,1 miljard euro tot 21,6 miljard euro. Bij de overige spaarrekeningen was er een magere groei van 900 miljoen euro.
Er is wel een kentering zichtbaar in de spaarzucht. In het eerste kwartaal van dit jaar werd er 2,2 miljard euro op de spaarrekeningen gestort. Een jaar geleden was dat nog 4 miljard euro.
Het bedrijfssparen is vorig jaar verder afgenomen. De inleg voor het spaarloon kwam uit op bijna 1,4 miljard euro. Dit is bijna 100 miljoen minder dan in 2003.
(Bron)
'Voordelen splitsing energiebedrijven onduidelijk'

Het kabinet moet niet te snel overgaan tot definitieve splitsing van de energiebedrijven. De overheid kan beter de huidige juridische splitsing versterken. Ook is het beter de positie van de aandeelhouders te versterken, zodat zij beter kunnen besluiten of de commerciële activiteiten, de productie en levering van elektriciteit, moeten worden verkocht.
Dat zijn de belangrijkste conclusies van een rapport dat het Centraal Planbureau (CPB) woensdag heeft gepubliceerd. Op dit moment kennen de bedrijven alleen een juridische splitsing. Die splitsing is binnen de Europese Unie verplicht, in tegenstelling tot volledige splitsing.
Minister van Economische Zaken Laurens Jan Brinkhorst wil de sector opsplitsen in bedrijven die het netwerk beheren en bedrijven die de energie leveren. Volgens Brinkhorst werkt de splitsing de concurrentie op de energiemarkt in de hand. Hierdoor zou de consument kunnen rekenen op scherpere tarieven en minder stroomuitval.
Het CPB concludeert in het rapport dat het niet duidelijk is hoe groot de voordelen zijn van definitieve splitsing. Zo zou de splitsing kunnen leiden tot hoge kosten voor het afkopen van Amerikaanse investeerders.
(Bron)
Nieuw Roemeens virus wist zigeunermuziek

AMSTERDAM - Virusexpert Bitdefender waarschuwt voor een snelle verspreiding van een nieuw virus. Het virus, Antiman.A genaamd, speelt in op de verdwijning van drie Roemeense journalisten. Ze werden een maand geleden ontvoerd door een relatief onbekende Irakese terroristische groepering.
Het onderwerp van de geïnfecteerde mail verschijnt in het Roemeens en gaat van "Voteaza azi!" ("Stem vandaag"), over "Antivirus" en "Antimanele" ("Tegen zigeunermuziek") tot "Cum a murit Papa?" ("Hoe stierf de paus?").
De tekst van de mail is eveneens in het Roemeens geschreven en roept op tot het stemmen in een virtuele peiling betreffende de terugtrekking van Roemeense troepen in Irak, of doet zich voor als de laatste versie van een antivirus dat "al je problemen oplost". Eens het virus wordt uitgevoerd, wist ze alle bestanden die namen bevatten van bekende zangers van zigeunermuziek.
"De auteur van deze malware is ongetwijfeld iemand van Roemeense afkomst, die het virus heeft ontwikkeld om zijn ontevredenheid te tonen over de toenemende populariteit van zigeunermuziek in Roemenië, "aldus Bitdefender CTO, Bogdan Dumitru.
(Bron)
Bush kort in schuilkelder

WASHINGTON - De Amerikaanse president Bush heeft woensdag korte tijd in een schuilkelder onder het Witte Huis moeten doorbrengen. Veiligheidspersoneel reageerde op een alarm dat een vliegtuig het gesloten luchtruim boven het Witte Huis was binnengedrongen.
Nadat het om loos alarm bleek te gaan, kon Bush weer naar boven, aldus een zegsman van het Witte Huis. Volgens hem was het waarschijnlijk de eerste keer dat Bush naar een ondergrondse bunker moest sinds de terroristische aanslagen in 2001 op de Verenigde Staten.
(Bron)
Exploderende padden raadsel voor Duitse wetenschappers

Duitse wetenschappers snappen nog steeds niet waarom de afgelopen weken ruim duizend padden zijn geëxplodeerd in een vijver in Hamburg. Zowel het water als lichaamsdelen van de padden zijn aan allerlei tests onderworpen, maar tevergeefs.
De padden zwellen op als ballonnen, tot hun maag het begeeft en ze ontploffen. De opgeblazen dieren lijden een paar minuten voor ze sterven, aldus het hoofd van de plaatselijke milieuorganisatie tegen de krant Hamburger Abendblatt.
De meeste wetenschappelijke theorieën om de ontploffingen te verklaren zijn al onderuit gehaald. Het water in de vijver is normaal, de padden lijden niet aan een ziekte en ook een Zuid-Amerikaanse schimmel is niet de oorzaak, aldus een laboratorium in Berlijn.
(Bron)
Noorse veroordeeld voor verkrachting man

OSLO - Een Noorse vrouw is veroordeeld tot negen maanden cel voor de verkrachting van een man. Het is de eerste keer in Noorwegen dat een vrouw voor zoiets is bestraft, stelden media in het Scandinavische land woensdag.
De 23-jarige vrouw had ongewild orale seks uitgevoerd, was de klacht van de 31-jarige man. Hij was op een bank in slaap gevallen toen de vrouw hem verkrachtte. De vriend van de vrouw fotografeerde het voorval. De vrouw beweerde dat de man had ingestemd. De vrouw moet ook bijna 5000 euro smartengeld betalen.
(Bron)
Kabinet bekijkt vrijgeven huren per regio

Woningverhuurders in regio's met een 'ontspannen' huizenmarkt mogen vanaf 2008 de huren verhogen. Minister van Volkshuisvesting Sybilla Dekker kijkt niet meer naar het landelijk woningtekort om te bepalen of de huren worden vrijgegeven; in een brief aan de Tweede Kamer schrijft ze dat dit nu per regio wordt bepaald.
Minister Dekker wilde aanvankelijk de huren vrijgeven als het woningtekort landelijk tot 2,2 procent zou zijn teruggebracht. Onder druk van de Tweede Kamer heeft Dekker het beleid aangepast. In 2008 moet per regio - Nederland is door Dekker verdeeld in 20 regio's - nu 90 procent van het aantal afgesproken woningen gerealiseerd zijn. Dan is de huizenmarkt volgens haar ontspannen genoeg om vrij te geven.
Woordvoerder Babette Verstappen van het ministerie erkent dat in een regio als Amsterdam, waar het huizentekort bovengemiddeld is, de woningmarkt nooit helemaal ontspannen zal zijn. Toch worden volgens haar ook in de regio Amsterdam de huren vrijgegeven als 90 procent van de afgesproken hoeveelheid woningen is gebouwd.
(Bron)
'Jaarlijks duizenden doden door gevaarlijk werk'

AMSTERDAM - Gevaarlijk werk en slechte werkomstandigheden eisen in Nederland ieder jaar duizenden dodelijke slachtoffers. Dat bleek woensdag uit een onderzoek van het Hugo Sinzheimer Instituut van de Universiteit van Amsterdam.
Het instituut verrichtte het onderzoek in opdracht van de vakcentrale FNV. Donderdag herdenkt de internationale vakbeweging dat wereldwijd zo'n 2 miljoen werknemers per jaar door hun werk overlijden.
Volgens de FNV is er nog niet eerder onderzoek gedaan naar sterfte die kan worden gerelateerd aan het werk. De onderzoekers hebben op basis van wetenschappelijke bevindingen van collega's in de Verenigde Staten en Finland een doorberekening gemaakt voor de situatie in Nederland.
In de conservatieve schatting overlijden jaarlijks 2635 Nederlanders door gevaarlijk werk en slechte werkomstandigheden. Een ruimere schatting gaat uit van 5545 slachtoffers.
"Dit zijn wel aantallen waar je stil van wordt", reageert FNV-bestuurder T. Heerts. "Zeker als je bedenkt dat het aantal verkeersslachtoffers in ons land iets meer dan duizend bedraagt. Nog niet de helft van de meest conservatieve schatting uit ons onderzoek. Let wel, we hebben het hier niet over het BNP of de AEX-index, maar over mensenlevens."
Schadelijke stoffen en dampen die kanker en aandoeningen aan de long- en luchtwegen en het zenuwstelsel tot gevolg hebben, veroorzaken de meeste dodelijke slachtoffers onder werknemers. Toenemende werkdruk veroorzaakt stress en hart- en vaatziekten. Bedrijfsongevallen eisen relatief weinig dodelijke slachtoffers.
(Bron)
ID-ers geven wethouder 'verklaring van ongenoegen'

Ruim tweeduizend ID-ers hebben woensdag in Rotterdam een 'verklaring van ongenoegen' overhandigd aan wethouder Wim van Sluis. De in het zwart geklede ID-ers waren na een tocht bijeengekomen op de Coolsingel. Daar luisterden ze naar de speech van de wethouder, die sprak over de op handen zijnde bezuinigingen op de ID-banen. De wethouder heeft geen concrete toezeggingen gedaan, zegt woordvoerder van Abvakabo FNV Arno Bonte.
De gemeente wil dat drieduizend ID-ers uitstromen naar een nieuwe baan en geeft hierbij twee jaar werkgarantie. De voormalige Melketiers moeten dan binnen twee jaar een baan vinden. De vakbond wilde eerder een werkgarantie van vijf jaar en kwam met een compromisvoorstel: twee jaar werkgarantie en een evaluatie na twee jaar als er geen baan gevonden is. Dit accepteerde de wethouder niet.
Donderdag wordt hierover gedebatteerd in de Rotterdamse gemeenteraad. Wanneer de wethouder het compromisvoorstel niet accepteert, komen er 'nog hardere acties', zegt Bonte.
(Bron)
97-jarige winkeldief verstopt worst in broek

In België is een 97-jarige winkeldief ingerekend die in de plaatselijke supermarkt een worst uit de rekken haalde en die in zijn broek verstopte. De man die waarschijnlijk van mening was dat je nooit te oud bent om te leren, besloot naast de worst er ook maar een paar pakken kaas in te stoppen.
Toen de hoogbejaarde dief de kassa passeerde zonder maar enige aanstalten te maken om te betalen, werd hij aangehouden door het personeel en overgedragen aan de politie. De politie onderzoekt of de bejaarde een inkomen heeft of dat hij moest stelen om te overleven.
(Bron)

Nu is de vraag: zijn die spullen teruggegeven aan de winkel, en ligt alles dus weer in de schappen?
Terugkeer naar Suriname wordt mogelijk moeilijker

Het wordt mogelijk moeilijker voor Nederlanders die in Suriname zijn geboren om terug te keren naar hun geboorteland. Minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot is bereid om op korte termijn met Suriname te praten over de afschaffing van de zogeheten Toescheidingsovereenkomst.
De Toescheidingsovereenkomst, die geldt sinds de onafhankelijkheid van Suriname in 1975, regelt dat meerderjarigen die in Suriname zijn geboren te allen tijde met hun gezin naar hun geboorteland moeten kunnen terugkeren. Ze moeten dan als Surinaams staatsburger worden behandeld. Volgens Bot heeft de Surinaamse regering gevraagd de overeenkomst te beëindigen, zei hij woensdag in de Tweede Kamer.
De fracties van PvdA en GroenLinks zijn niet direct voorstander van afschaffing van de overeenkomst. "Ik vind het prima dat de minister daarover met Suriname gaat praten, maar het gaat om de Nederlandse Surinamers die hier leven", zegt Farah Karimi van GroenLinks. Karimi vraagt Bot rekening te houden met die 'belangrijke' bevolkingsgroep.
PvdA-Kamerlid Bert Koenders noemt het een 'radicale stap' van de regering: "Ik heb nog nooit gehoord dat de Nederlandse regering voor beëindiging van de overeenkomst is."
In het debat over de relatie met Suriname sprak de Tweede Kamer haar steun uit voor het voorstel van de regering om de ontwikkelingshulp aan Suriname af te bouwen. "Het moet afgelopen zijn met de traditionele ontwikkelingsrelatie", meent Koenders. Deze moet volgens het Kamerlid 'meer vraaggestuurd' zijn. VVD-Kamerlid Zsolt Szabo sluit zich hierbij aan.
Bot pleitte woensdag voor een 'verdieping en verbreding' van de relatie tussen Nederland en Suriname. "Het gaat mij om een volwassen verhouding tussen beide landen."
In het licht van deze discussie pleit Tweede-Kamerlid Hans van Baalen (VVD) voor een gemenebestrelatie waarbij ook Aruba, de Nederlandse Antillen en Indonesië worden betrokken. "De Fransen kennen hun Francofonie, de Britten hun Commonwealth, de Portugezen en de Spanjaarden hebben speciale banden met hun voormalige overzeese gebieden", legt Van Baalen woensdag in de Volkskrant uit.
Voor deze gemenebestconstructie zijn in de Kamer nauwelijks voorstanders te vinden. Alleen LPF'er Mat Herben geeft aan iets in deze manier van samenwerken te zien. Bot gaat een dergelijke constructie te ver. "Kijk naar Engeland daar probeert men juist onder dat gemenebest uit te komen. Wat ik wel heel belangrijk vind, is een goede bilaterale samenwerking met Suriname."
Over de verkiezingen op 25 mei in Suriname, waaraan ook voormalig legerleider Desi Bouterse meedoet, willen de meeste Kamerleden zich niet uitspreken. "Het is niet aan Nederlandse parlementariërs om waarschuwingen uit te delen. Het is aan de Surinaamse bevolking te kiezen", meent Koenders. D66'er Boris Dittrich en Kees van der Staaij (SGP) sluiten zich aan bij Koenders.
Zonder zijn naam te noemen, lieten CDA en VVD weten Desi Bouterse liever niet als president te zien. "Het zou bizar zijn als Suriname een president zou kiezen die in Nederland elf jaar cel heeft gekregen wegens drugshandel en in Suriname een mogelijk strafproces krijgt voor zijn aandeel in de decembermoorden", verklaart CDA-Kamerlid Theo Brinkel. VVD'er Szabo volstaat met de mededeling dat zijn partij 'het liefst niet diegene als president heeft waar wij het vandaag over hebben'.
(Bron)
Voetbalduel gestaakt vanwege bevroren speler

Een partijtje voetbal werd een 19-jarige jongen uit Nieuw-Zeeland afgelopen weekend bijna fataal. De jongen speelde met zijn team Wairarapa United tegen Featherston. Door een sterke wind was de gevoelstemperatuur min achttien graden Celsius en raakte de jongen onderkoeld. Zijn lichaamstemperatuur was met 10 graden gezakt. Hij werd naar het ziekenhuis vervoerd, waar hij zelfs even stopte met ademen.
De wedstrijd werd gestaakt nadat de scheidsrechter en teamleiders merkten dat sommige spelers wel heel erg bevangen waren door de kou. De jongen, Azim Sheikh, was er het slechtst aan toe. Sheikh herinnerde zich dat hij na rust wel heel erg veel last kreeg van de kou. "Het volgende wat ik wist, was dat ik helemaal niet meer kon bewegen. Ik kon niet lopen en raakte buiten bewustzijn."
"Mijn ploeggenoten vertelden me dat het waarschijnlijk heeft te maken met dat ik uit een warm land afkomstig ben." De jongen verhuisde twee jaar geleden van de tropische Fiji-eilanden naar Nieuw-Zeeland. Inmiddels heeft hij het ziekenhuis weer verlaten en is hij volledig hersteld. Komend weekend hoopt de jongen gewoon weer te voetballen met zijn team.
(Bron)
Hacker wist eigen harde schijf

Een Duitse hacker heeft zichzelf behoorlijk belachelijk gemaakt door zijn eigen harde schijf te wissen. De 26-jarige man beschreef zichzelf in een chat-kanaal als 'the baddest hacker in town'. Hij dreigde een moderator van een kanaal te gaan hacken omdat hij eruit gegooid was.
De hacker eiste dat de moderator zijn IP-adres zou geven. De moderator gaf echter niet zijn eigen IP-adres, maar dat van de hacker zelf. Deze had niets door, en na een tijdelijke stilte riep de hacker uit: "Ik zie je E: drive gewist worden! D: is ook al 45% down!" Hierna verdween de hacker in het niets. Hij had zijn eigen harde schijven gewist. Over 'the baddest hacker in town' gesproken...
(Bron)

Hij zal de schijf die in gebruik was niet hebben kunnen wissen, maar goed - toch een mooi verhaal.
Juf probeert tevergeefs publicatie seksfoto's te voorkomen

HARKEMA - Juf Ingrid uit Harkema heeft geprobeerd een uitgebreidere blootreportage van zichzelf en haar vriendin Durkje in seksblad Foxy tegen te houden. In het aprilnummer was al een voorproefje van de reportage te zien met twee foto's van de Friezinnen. In het meinummer van het blad staan drie nieuwe foto's van de dames.
"Dat nummer was voor alle ophef al gedrukt, dus dat konden we niet meer tegenhouden", zo liet hoofdredacteur Peter J. Muller woensdag weten. Het is overigens mogelijk dat er in de nabije toekomst meer van juf Ingrid te zien is. "Ik heb Ingrid gevraagd voor een prachtige glamourreportage, maar daar heb ik nog geen antwoord op gehad", aldus Muller.
Afgelopen zaterdag bevestigde directeur W. Wouda van openbare basisschool 't Holdersnêst in Harkema dat juf Ingrid een week thuis was gebleven. Daardoor hoopte de school dat de ergste kou uit de lucht zou worden gehaald. Zolang de media-aandacht aanblijft, blijft juf Ingrid echter thuis. "We bekijken per dag hoe de situatie ervoor staat", aldus J. Blom, algemeen directeur van de Stichting ROOBOL, waar 't Holdersnêst onder valt. Overigens worden er voorlopig geen stappen vanuit de school en de stichting tegen juf Ingrid genomen, zo lieten Blom en Wouda weten.
De reportage van Ingrid en Durkje is ook in het buitenland niet onopgemerkt gebleven. "Wij zijn benaderd door bladen en websites uit Ierland, Frankrijk en Duitsland", aldus de hoofdredacteur van het grootste seksblad in Nederland.
De ophef over de blootfoto's van de dames uit het Frieze Harkema heeft Foxy geen windeieren gelegd. "In Friesland zijn alle exemplaren uitverkocht. We hebben een oplage van 82.000 exemplaren, maar door de foto's is het aantal abonnees in Friesland explosief gestegen", aldus Muller.
Als dank voor de gratis publiciteit die Foxy heeft gekregen gaat de redactie van het blad met Ingrid en Durkje en hun partners uit eten. "Dat hebben ze wel verdiend", aldus Muller.
(Bron)
Draagmoeder bevalt van vijfling

PHOENIX - In een ziekenhuis in Phoenix in de Amerikaanse staat Arizona is een 25-jarige draagmoeder bevallen van een vijfling. Dat meldden Amerikaanse media woensdag.
De baby's, jongetjes, wegen allen meer dan een kilo. Een van de vijf moet een operatie ondergaan wegens een hartdefect. De kinderen zijn via een keizersnede ter wereld gebracht.
De draagmoeder, Teresa Anderson , had een contract gesloten met het kinderloze echtpaar Luisa Gonzalez (32) en Enrique Moreno (34). Zij zou met het uitdragen van de zwangerschap 15.000 dollar verdienen. Het geld kon zij goed gebruiken voor haar gezin met twee kleine kinderen.
Toen zij echter te horen kreeg dat alle vijf de geïmplanteerde embryo's in leven waren gebleven en dat zij dus van een vijfling zou bevallen, besloot zij af te zien van de 15.000 dollar. "Zij kunnen het geld beter gebruiken, met zo'n groot gezin."
Toen artsen vijf embryo's bij Teresa implanteerden, zeiden ze dat er een kans van een op drie was dat een ervan zich zou ontwikkelen tot een gezonde foetus.
(Bron)
Ouderenfonds pleit voor 'bejaardenhangplekken'

OUDE PEKELA/BUNNIK - Het Nationaal Fonds Ouderenhulp pleit voor speciale hangplekken voor bejaarden. Deze 'hang-outs', zoals het fonds ze noemt, moeten vereenzaming en verveling van bejaarden voorkomen, aldus directeur J. Romme van het fonds woensdag.
Het ouderenfonds komt met het plan nadat de Groningse gemeente Oude Pekela deze week in een lokaal winkelcentrum een samenscholingsverbod voor hangouderen had ingesteld.
Groepjes verveelde bejaarden zochten elkaar in het centrum op en hielden daar de bezoekers nauwlettend in de gaten. Dit tot grote ergernis van zowel de ondernemers als het winkelend publiek.
(Bron)
Hoofdagent ontslagen wegens fraude

ZWOLLE - Een 31-jarige hoofdagent van het politiekorps IJsselland is ontslagen op verdenking van fraude. De man importeerde via internet elektronische apparatuur en ontdook invoeraccijnzen. Dit maakte de korpschef woensdag bekend.
Uit strafrechtelijk onderzoek blijkt dat de man betrokken was bij een bedrijf dat vermoedelijk lagere bedragen doorgaf bij de invoer om zo de artikelen goedkoper te kunnen aanbieden.
Tevens maakte de agent oneigenlijk gebruik van post- en mailadressen van de politie om zijn zaken af te handelen. De hoofdagent was in oktober al uit zijn functie gezet.
(Bron)