zaterdag, maart 08, 2003

De droom. Waarbij ik ter verontschuldiging wil aanvoeren dat ik veel over de hoofdrolspeler heb nagedacht de laatste tijd, 'm een beetje zielig vind op de manier waarop je iemand zielig vindt die ondanks alle waarschuwingen tòch het ijs op stapt en er jammerlijk doorheen zakt. En ik heb het boek 'De lijst Mallebrootje' van Remco Campert gelezen, waarin het jonge ding uit de achterban drs. Mallebrootje met raad en daad terzijde staat.
Op de een of andere manier kwam ik Balkenende tegen. Waarna we samen in een erg grote auto met chauffeur zaten en ik daar blijkbaar was als een soort hulpje: in de gaten houden hoe laat hij waar moest zijn en wat hij daar moest. Het was een grote puinhoop, hij kon het niet alleen, en ik probeerde wat orde in de chaos te brengen (wie mij kent, moet nu hard lachen). Ik ruimde alle rotzooi op, zocht papieren bij elkaar, wierp af en toe een blik op het landschap, en was bij aankomsten panisch gefotografeerd te worden, want ik wenste niet met B. geassocieerd te worden. Bijeenkomst na bijeenkomst, zorgen dat alle toespraken op de juiste plek in de juiste volgorde werden voorgelezen, dat er gesouffleerd werd waar nodig.
Het eindigde ermee dat B. dwars over de bank lag te slapen met het hoofd in m'n schoot, zachtjes pruttelend. En ik dacht: tis best een aardige man, maar wat moet ie in de politiek?
Daarna werd ik gegeneerd wakker ;-)
Opvallend: waar eerder achter sommige ramen Pim hing, hangt nu Jim.
Zo probeer je te slapen, en zo breekt de hel los: twee vechtende katten in de tuin, en twee katten binnen die dwars door het raam heen proberen de indringers te verjagen.
En toen ik uiteindelijk sliep, ben ik nog een keer wakker geworden van een raar geluid. Katten op tilt, maar niet ernstig, dacht ik.
Hun heropvoeding van mij gaat echter nog steeds door, merkte ik toen ik helemaal wakker was uit een benarde droom (waarover later meer).
Ik kwam de huiskamer in, en sja, toen bleek ik de favoriete kattensnoepjes en de iets-minder-favoriete-maar-toch-erg-lekkere knaagstokjes niet helemaal catproof te hebben opgeborgen. Snippers overal, en beide pakjes leeg, op dat ene snoepje na. Waarschijnlijk was de lust toen wat afgenomen. Ik verdenk er één kat van, die alles doet voor iets lekkers. Maar de ander zal ongetwijfeld mee hebben gesnoept als ie de kans heeft gekregen. Het valt wel op dat de hoofdverdachte veel meer drinkt dan anders.
Vandaag geen snoepjes meer.

vrijdag, maart 07, 2003

Ik blijf lachen om Crank Yankers, vrijdag bij de VPRO op 3. Totale gekken die allerlei nummers bellen, de gesprekken tapen, en die dan weer verfilmen met poppen.
Vorige week was er een briljant gesprek waarbij een sexlijn werd gebeld door een man die zei namens zijn dove vriend te bellen. De vriend typte op de computer, de beller werkte als tolk tussen de dove en de dame. Waarbij uiteindelijk voor de ultieme kick via hard gillen in de hoorn trillingen werden overgebracht op onderdelen van de dove, die zo aan z'n gerief kwam.
Het is verrassend om te zien/horen hoe mensen meewerken aan zo'n telefoontje. En ontzettend lachwekkend :-))
Kopen op internet niet populair

AMSTERDAM - Kopen via het internet geniet onder Nederlanders maar weinig populariteit. Dat komt naar voren uit het Jaarboek ICT en Samenleving 2003 van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).
De omzet van internetboodschappen maakt slechts 0,2% uit van de 192 miljard euro aan consumptieve bestedingen van Nederlanders. In 2001 winkelde 11% van de Nederlanders wel eens digitaal. Die groep bestaat vooral uit jonge, welvarende mannen.
SCP meent dat wantrouwen over de kwaliteit van de producten mensen weerhoudt van online-winkelen. Ook zijn Nederlanders terughoudend met het verstrekken van betalingsgegevens.
(Bron)

Het is ook een beetje een kwestie van ervaring denk ik. Ikzef laat alle zware boodschappen eens in de zoveel tijd bezorgen door Albert, en ik heb goede ervaringen met sommige webwinkels, die ik dus vertrouw. Voorbeelden: De winkel van Jeanne, Proxis, Amazon, De Slegte, AllPosters. (Raad eens wat ik het meeste online koop?)
Er is een Webtraderlogo, maar als een site dat jat, zal het toch even duren voor dat gemerkt wordt. En ja, ik ken ook verhalen van mensen die belazerd zijn via het net :-(
Waar ik een groot fan van ben, over shoppen op het net gesproken, is El Cheapo, die de laagste prijs kan zoeken voor bijna alles. Voor 'grote' aankopen is er Miep Kniep, die ook een mogelijkheid heeft om in te schrijven op producten, zodat Miep kan proberen een soort kwantumkorting te regelen.
Ik ben meestal erg teleurgesteld als een groot bedrijf geen catalogus op het net heeft. Ik zou graag online in de plantencatalogus van een tuincentrum willen kijken, of zien welke verven een bouwmarkt precies heeft, met voorbeelden op het scherm.
Treiterwas
Je was buiten hangen is geen misdaad. Maanden je onderbroeken aan een waslijn hangen uiteindelijk ook niet. De buren van de 79-jarige Ruth MacFarlane in Sydney sleepten hem en zijn dochter voor de rechter wegens belediging. Het burenpaar Heather en Walter Holter kon het bloed wel drinken van hun buren. Telkens als ze een potentiële koper voor hun huis op bezoek hadden, hingen de MacFarlanes (vies) ondergoed op en plaatsten ze een look-a-like vogelverschikker in de tuin. Na een 'goed' gesprek verzoenden beide buren zich.
(Bron)

Als ik het bloed wel kon drinken van mijn buren, zorgde ik er juist voor dat ze zo snel mogelijk konden verhuizen.
TT 112 Werknemer kan vrije zondag claimen

DEN HAAG Werknemers krijgen het recht om werken op zondag te weigeren. Het kabinet heeft een initiatiefwet van de PvdA en de ChristenUnie die dit regelt, overgenomen. De wet beoogt de zondag als collectieve rustdag te waarborgen.
Werken op zondag kan worden geweigerd als "de persoonlijke omstandigheden" van de werknemer daar aanleiding toe geven. Het gaat daarbij onder meer om zorgtaken en sociale verplichtingen.
Overigens geldt het recht alleen als dat van de werkgever "redelijkerwijs" kan worden verwacht. Ook zijn sectoren waar het werken op zondag vaak niet te vermijden is, zoals de zorg, uitgesloten.

Dus je mag weigeren op zondag te werken, tenzij je werkt in een sector waar op zondag gewerkt wordt.
Zowaar: een folder van een politieke partij over de verkiezingen. GroenLinks. Met weliswaar alleen algemene punten, dus niet toegespitst op deze provincie, maar toch. Het is tot nu toe de enige folder die ik gekregen heb. Verder heb ik alleen een eng VVD-spotje gehoord op de radio.
Het ritme moet weer aangepast worden. Ik ben een zes-uur-journaalmens, en tot nu was het: tis donker, zometeen nieuws kijken.
Nu is het bijna tien voor zes, en de zon schijnt nog. Zo ben ik dus al een paar keer te laat geweest voor het nieuws. Nog niet ingesteld op het langere licht.
Mooi nieuw fotolog: Maup & co.
TT 105 Weer vondeling op CS Amsterdam

AMSTERDAM Voor de Burger King op het Centraal Station in Amsterdam is weer een kind te vondeling gelegd. Het gaat om een meisje van zeven maanden met een Chinees uiterlijk, meldt de Volkskrant.
In augustus werd een zesjarig jongetje, met de naam Luca, als vondeling gevonden bij hetzelfde restaurant. Ook hij is van Chinese afkomst. Zijn moeder werd later aangehouden. Ze kreeg drie maanden cel waarvan de helft voorwaardelijk.
Het meisje, dat twee weken geleden al werd aangetroffen, heeft net zo min als indertijd Luca wenkbrauwen en wimpers.
Ze verkeert volgens de Raad voor de Kinderbescherming in goede gezondheid.

Het zal toch geen zusje zijn?
TT 104 De Telegraaf: De Roy jeugdcrimineel

HILVERSUM Edwin de Roy van Zuydewijn (36) heeft als tiener inbraken gepleegd en had later een hoger uitgavenpatroon dan gezien zijn uitkering mogelijk was.
Om die redenen had het Koninklijk Huis bezwaar tegen zijn huwelijk met prinses Margarita, meldt De Telegraaf "op grond van welingelichte bronnen in Den Haag".
[Bernhard woont toch helemaal niet in Den Haag?]
De strafbare feiten zouden zich rond 1982 hebben voorgedaan. Na een inbraak in Amsterdam werd De Roy aangehouden, maar justitie seponeerde de zaak op grond van zijn jonge leeftijd.
Margarita heeft in de pers geklaagd over "tegenwerking en lastercampagnes" door het Koninklijk Huis.

donderdag, maart 06, 2003

TT 401
Prins Charles heeft zich weer eens in de picture gespeeld. Woensdag verrichtte Zijne Koninklijke Hoogheid de aftrap van het jaarlijkse Royal Shrovetide Game, één van de hardste en gemeenste spelen ter wereld.
Zo'n potje Royal Shrovetide, een mix van voetbal, rugby en vrij worstelen, duurt 8 uur en wordt gespeeld met een lederen, handgestikte bal. Het spel stamt uit de elfde eeuw en werd destijds niet met een lederen bal, maar met een afgehakt mensenhoofd gespeeld.
Er zijn geen scheidsrechters aanwezig, en de spelregels verbieden alleen moord met voorbedachte rade.
(Meer info)
TT 371
Amerikaanse acteurs kunnen zich maar beter niet openlijk uitspreken tegen de oorlog in Irak, want zij riskeren het om op een zwarte lijst te komen. De vakbond voor acteurs, Screen Actors Guild, heeft de leden voor deze lijst gewaarschuwd.
Belangrijke acteurs als Martin Sheen en George Clooney spraken zich eerder uit tegen een oorlog. Volgens de bond zou er gesuggereerd zijn dat acteurs het recht op werk moeten verliezen als straf voor het uiten van deze onacceptabele ideeën.
Al eerder was er een zwarte lijst. In de jaren vijftig circuleerde er een lijst van acteurs met communistische ideeën.

Oude tijden herleven...
RTL-nieuws meldt dat de interesse voor de Statenverkiezingen laag is, en dat dat onder andere af te meten is aan het feit dat veel minder mensen nu de Stemwijzers op het net invullen dan voor de Tweede-Kamerverkiezingen.
Het zou ook kunnen dat mensen juist door die verkiezingen al weten wat ze gaan stemmen. (Een mens mag hoop houden toch? En weten de niet-stemmers ook dat de Statenleden straks, op 26 mei, de Eerste-Kamerleden kiezen?)
Jeanne schrijft over kuikens. Ik ben een beetje cynisch in dezen: dieren zijn aaibaar, decoratief, nuttig of eetbaar.
Als ze aaibaar zijn, kan het de meesten niet veel meer schelen wat er na het aaibaarheidsstadium gebeurt (kijk naar de kuikens die je inderdaad als decoratie rillend onder een grote lamp ziet in tuincentra rond de pasen); decoratieve beesten worden na gebruik denk ik ook weggemikt tenzij ze daarna nog nuttig dan wel eetbaar zijn; nuttige beesten houden we totdat ze ieieiets minder nuttig worden; en eetbare beesten, ach, daar willen we niks van weten. Wel kip willen eten, maar niet willen weten hoe dat kipfiletje op je bord terecht komt of wat dat voor milieu-effecten heeft gehad.
Ik ben zelf net zo, eet niet zo heel veel vlees, maar vind het soms lekker. En dan wil ik er ook _niet_ aan denken dat dat iets levends was.
Moet plots weer denken aan dat andere beestenstokpaardje van me: de modehond. Ineens loopt iedereen met een Dobermann, Dalmatiër, windhond, terreurtje. Na een tijdje is die mode voorbij, en dan zie je die beesten ook nauwelijks meer. Terwijl je er vanuit zou kunnen gaan dat zo'n beest na een jaar of wat toch nog wel leeft. (Anders zou je die eigenaren een eeuwig huisdierenverbod moeten kunnen opleggen.) Dus: waar blijven ze? Naar het asiel, ingeruild voor de volgende modehond? Afgemaakt en inmiddels verorberd door andere beesten?

woensdag, maart 05, 2003

Nu.nl weet te melden dat de school, de Park Road Junior Infant and Nursery School in Batley, West Yorkshire, ook de film Babe in de ban heeft gedaan.
Ik kan niet eens een snedig commentaar bedenken.
TT 371
Een kleuterschool in Engeland heeft het klassieke verhaal van de Wolf en de drie kleine Biggetjes verboden.
Het sprookje over de varkentjes met hun huisjes van stro, hout en baksteen zouden bij de moslimgemeenschap in het verkeerde keelgat kunnen schieten. De directrice van de kleuterschool zei dat het voorlezen van verhalen waarin varkens voorkomen niet meer mag in klassen met kinderen jonger dan zeven.
Ze willen rekening houden met de religieuze gevoeligheid ten opzichte van varkens bij Moslims, omdat zestig procent van de kinderen Islamitisch is.
TT 371
Een voetbalwedstrijd in Groot-Brittannië werd flink vertraagd doordat twee scheidsrechters ruzieden over wie de wedstrijd mocht fluiten.
Jimmy Hunter wilde net gaan tossen toen zijn collega Dick Green het veld op kwam rennen. Geen van beide wilde toegeven. Jimmy blies op zijn fluit en dreigde de wedstrijd af te lassen als Dick het veld niet zou verlaten.
De spelers hadden ondertussen een ander gevonden om te fluiten. Jimmy en Dick wilden nog steeds niet vertrekken en bleven uiteindelijk als lijnrechters bij de voetbalwedstrijd.

Lekker sportief... En intussen maar zeggen dat de spelers zich zo misdragen.
TT 107 Balkenende: dossier De Roy gelicht
HILVERSUM Premier Balkenende heeft op een persconferentie in Den Haag erkend dat voorafgaand aan het huwelijk van prinses Margarita en Edwin de Roy van Zuydewijn zoals gebruikelijk onderzoek is gedaan naar de huwelijkskandidaat.
Het onderzoek is uitgevoerd door de vroegere BVD en de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging. Daarbij is ook het dossier bij de sociale dienst in Amsterdam gelicht. De inhoud daarvan is door het Koninklijk Huis besproken.
Ook met Margarita's vader Carlos Hugo de Bourbon de Parme is gesproken over Van Zuydewijn. Of het dossier daar ook ter sprake kwam, zei Balkenende niet.

Blijkbaar staan in dat dossier dus heftige dingen - anders zou het niet besproken zijn. En dat dossier bespreken met het Koninklijk Huis vind ik al dubieus, maar het bespreken met pa Carlos kan helemaal niet. En Carlos maakt geen deel uit van het Koninklijk Huis, dus is een 'gewone' vader. En heeft dus geen privileges. (Privé-leges?)
TT 106
RVD-directeur Brouwers spreekt haar uitspraken met klem tegen en noemt ze ongehoord. Hij denkt dat ze een schroef heeft aangezien voor een microfoon. De landsadvocaat bekijkt of het om laster gaat. Dan zou vervolging mogelijk zijn.

Maar als ze zich vergist heeft wat betreft die schroef / microfoon, dan is het geen laster. Want laster gaat om een bewust kwaadspreken - een vergissing is juist niet bewust.
TT 130
BRUSSEL Amnesty International wil dat de EU aan Bosnië opheldering vraagt over het lot van 17.000 vermisten in de oorlog tussen 1992 en 1995. Amnesty wil dat de verdwijningen worden onderzocht.

17000! Ik ben opgegroeid in een stadje met 17000 mensen. En dan nog kan ik me niet voorstellen hoeveel dat er wel niet zijn.
Dit was dan mijn eerste dag als werkloze. U loopt geen risico meer mij onverwachts ergens te horen en te denken: 'O nee!!' Want ik bracht zelden goed nieuws ;-)

dinsdag, maart 04, 2003

Werknemers leggen werk neer na ontslag over pornosite

BRUSSEL/ZWEVEGEM - Bij de Belgische fabrikant van staaldraad Bekaert is een spontane staking uitgebroken na het ontslag van een werknemer, die gemanipuleerde foto's van collega's op een pornowebsite had geplaatst. De vakbonden steunen de staking inmiddels. Zij vinden dat de directie hen had moeten raadplegen over het ontslag.
(Bron en meer)

maandag, maart 03, 2003

Overigens vandaag wat nuancering over de gedwongen prositutie in de Eindhovense theehuizen (zie). Het ging ook om vrouwen die hier illegaal waren en toevallig in zo'n theehuis zaten. En om vrouwen die achter de bar (hoe heet dat in een theehuis?) stonden.
Neemt niet weg dat ze onder valse voorwendselen hierheen gehaald zijn, en zich niet zomaar los kunnen maken van zo'n situatie.
Tekening Dali gestolen uit Amerikaanse gevangenis

NEW YORK - Een originele tekening van de surrealistische schilder Salvador Dali is gestolen uit de hal van de New Yorkse gevangenis Rikers Island. De tekening van de kruisiging van Jezus is vervangen door een replica, hoewel in de hal 24 uur per dag een bewaker zit.
Het werk is voor het laatst getaxeerd in 1985, toen er een prijskaartje van 175.000 dollar (163.000 euro) aan werd gehangen. Inmiddels zou het driemaal zoveel waard zijn. Dali tekende het werk speciaal voor een medewerker van het ministerie voor het Gevangeniswezen. De tekening hing jarenlang in de eetzaal van de gedetineerden.
"Het is op dit moment een groot raadsel'', zei de woordvoerder van het ministerie voor het Gevangeniswezen in de krant The New York Times. De gevangenismedewerkers die zaterdagochtend de diefstal van de tekening ontdekten, vonden het werk er "te nieuw en te helder'' uitzien. Bovendien viel het op dat de tekening tegen een stuk hout was geniet en de grote vergulde lijst ook was verdwenen.
(Bron)
Studenten bezetten School voor Journalistiek

AMSTERDAM - Een tiental studenten heeft maandagochtend de School voor Journalistiek in Utrecht bezet uit onvrede met het beleid van de directie. De studenten protesteren tegen de plannen van de directie om een groot aantal docenten te ontslaan en meer studenten toe te laten tot de opleiding.
In hetzelfde faculteitsgebouw huist ook de faculteit Communicatie. Communicatie-studenten kunnen via een zij-ingang het gebouw in. Kleine relletjes deden zich voor toen communicatie-studenten het gebouw binnen wilden komen.
(Bron)
Acht gewonden door Roermondse brokkenpiloot

UNTERBRUCH - Acht Nederlandse inzittenden van een personenwagen, onder wie de bestuurder, zijn zondag in Duitsland gewondgeraakt door een verkeersongeval. De 34-jarige automobilist uit Roermond raakte met zijn auto van de weg in de grensplaats Unterbruch vlakbij Roermond. De gewonden zijn naar ziekenhuizen in Heinsberg en Geilenkirchen gebracht, meldde de Duitse politie maandag.
De auto raakte in een bocht van de weg, ramde een muur en een verkeersbord en kwam in een anderhalve meter lager gelegen beek tot stilstand. De politie stelde vast dat de bestuurder behoorlijk aan Bacchus had geofferd. Zij heeft hem een blaastest afgenomen. In de auto was slechts ruimte voor vijf inzittenden. Onder de gewonden zijn drie kinderen.
(Bron)
Weer een eerste keer dit jaar: versgemaaid gras geroken! Eén van mijn meest favoriete geuren.
Gasunie voorspelt flinke stijging gasprijzen

GRONINGEN - De Gasunie voorspelt dat de gasprijzen de komende maanden met minimaal 10 tot 15 procent zullen stijgen. Dat heeft woordvoerder B. Warner maandag gezegd. De tarieven zijn onlosmakelijk verbonden met de olieprijzen. Die zijn als gevolg van de oorlogsdreiging rond Irak in vooral de Verenigde Staten de afgelopen maanden naar grote hoogte gestegen.
Vanaf april zullen bedrijven de prijsstijging al merken, vanaf juli krijgen ook particulieren ermee te maken. De tarieven worden voor bedrijven per kwartaal en voor particulieren per halfjaar bijgesteld. Behalve de oorlogsdreiging is ook de strenge winter in de VS debet aan de stijging. De Gasunie vreest dat de energieprijzen in elk geval nog tot het eind van dit jaar hoog blijven.
Problemen met de levering van gas in Nederland verwacht het bedrijf overigens niet. "Wij kunnen altijd nog op onze eigen ondergrondse paddestoel rekenen", aldus Warner. "Wat betreft gas zijn wij in Nederland nagenoeg zelfvoorzienend."
(Bron)

Dus we zijn zelfvoorzienend, als in: 'niet afhankelijk van de markt', maar we moeten meer betalen omdat de rest van de markt dat ook doet. Ik heb nooit veel begrepen van economie.
Mijn heropvoeding door de katten gaat door. Gisteren ontdekte ik dat de andere kat nu ook gewoon op het aanrecht springt waar ik bij ben.
Gisteren had ik de pan waarin kip gebakken was en onze borden gelijk afgewassen. Ik was iets vergeten, bleek toen ik de huiskamer inkwam. Want ik denk niet dat een houten lepel zelfstandig twee meter ver van het aanrecht springt.
Tot zeven uur vanochtend doorgescharreld in de slaapkamer (doosje hier, vuilniszakje daar, met de hoop het ooit weer wat opgeruimder te krijgen). Dus ook lang doorgeslapen. Eerst een keer wakker geworden uit een droom dat ik op een aftandse boot van Denemarken naar Noorwegen zat (met enorm lange, en vooral beresteile, trappen), daarna uit een droom dat ik door een Amerikaanse stad liep met gebouwen die allemaal een mix waren van kantoor, winkel en iets sociaals - bijvoorbeeld een 'outdoor'-winkel met laarzen en hengels, gecombineerd met een kantoor en een wachtrij sjofele mensen die op geld wachtten en allemaal afgebekt werden via een luidspreker. Ik was onderweg naar zee, maar kwam steeds (ex-)Nederlanders tegen die hun taal weer eens wilden oefenen, dus dat schoot niet op ;-)
Dit alles met dat licht van vlak na zonsondergang, eigenlijk al donker, maar nog zo'n gloed in de verte, die op zich licht lijkt te geven.
De afgelopen tijd wat reisverhalen gelezen, en dat wordt dan één verwarde mix.

zondag, maart 02, 2003

Eten terwijl een paar ogen je hypnotiserend-dwingend-verontwaardigd aankijkt. Klaar met eten, bord op tafel, poes op tafel.
Een waarschuwende brul, poes weer van tafel, poes doet pal bij de borden toevallige rekoefeningen met behulp van de tafel.
Even niet opletten, poes op het aanrecht.
Lastig.
Wilde spinnen logt een merkwaardige disclaimer. Die hoort bij de site van A. Emmes, over MS.

"Copyright by A. Emmes, Utrecht 2001
copyright
Deze hele website staat onder geregistreerd copyright (registratienummer: 4.106816.001) van A.Emmes, Utrecht. Het is dus iedereen verboden deze tekst zonder mijn schriftelijke toestemming te gebruiken. Sowieso niemand krijgt toestemming om er geld mee te verdienen, want die heb ik mijzelf niet eens gegeven. .
Dreige­ment:
Wie mij ergens zwart op wit, of mondeling in het openbaar wil citeren kan zonder mijn schriftelijke toestemming over de uiteindelijke totaal tekst, een proces verwachten, uiteraard als ik erachter kom en als ik me genoeg erover opwind.
De reden voor dit dreigement is:
Het is gewoon niet mijn bedoeling dat mijn woorden uit hun verband worden getrokken en een eigen leven gaan leiden.
Alleen voor belangeloze, integere, niet-commerciële bijeenkomsten van mensen met MS die tot doel hebben de levenskwaliteit te verbeteren geldt het bovenstaande niet -
Voorlopig uitgezonderd MSi, Stichting Multiple Sclerose Internationaal, Amsterdam.
Dit ligt aan mijn persoonlijke onaangename ervaringen met MSi, met name aan de agressieve en intimiderende toon die de heer T. Rookmaker tegen mij aansloeg."

Sja, er bestaat ook zoiets als citaatrecht. Ik heb geen toestemming nodig om een deel van mevrouws tekst te citeren, zolang er een bronvermelding bij staat en de tekst openbaar is.