zaterdag, november 16, 2002

Verspreking in NOVA: 'De jonge sociaal-demagooo...democratische hoop in bange dagen' (over Wouter Bos).
Mja.
NOS-TT 371 za 16 nov

Het kan heel vervelend zijn: je maakt een lange busreis en naast je zit iemand de hele reis ontzettend te snurken. Zelf doe je dan geen oog dicht.
Passagiers die reizen met busbedrijf Abbey Coachways zullen dit nooit meer meemaken. Het bedrijf heeft, nadat veel reizigers hierover geklaagd hadden, een slaapexpert geraadpleegd.
Deze ontwikkelde op basis van kruiden een neusspray, die een einde maakt aan het snurken. Oudere mannen krijgen de spray vlak voor vertrek in hun neus gespoten. Volgens de eerste berichten zijn de bussen nu snurk-vrij.

Ik ben geen oudere man, maar toch... Vriendje is ook geen oudere man, maar toch...
En wat als je daar zit, je voelt je jong en fit, en ze komen op je af met die spray?
Donker en mistig buiten, tijd om naar bed te gaan...

vrijdag, november 15, 2002

Chipo linkt een geweldig verhaal over de Nigeriaanse olieheren. Over olie, geld en badkuipen. En James T. Kirk...
Plots moet ik weer denken aan die sinterklaas. Toen ik al wel wist dat ie niet bestond, maar nog niet uitgevogeld had wie er dan zo hard op de deur bonkte. De buren waren het niet, dat wist ik. Ik hield alles scherp in de gaten, het tijdstip naderde. In de huiskamer een paar mensen, in gespannen anticipatie. Totdat mijn zus met een of ander vaag smoesje wegliep. Dat klopte niet. Op dat moment was het geen excuus - we zaten allemaal nagelbijtend af te wachten. Dus...
Ik sloop mijn zus achterna. Mijn ouders hadden niets door. Zus ging de keukendeur uit, en ik draaide die achter haar snel op slot. Ik ging terug naar de huiskamer, en hé! Daar werd op de deur gebonkt! Voor de huisdeur stond de vertrouwde wasmand met cadeautjes. We droegen 'm de huiskamer binnen. Het duurde even voor mijn ouders begrepen dat het bonken op de deur en de ramen niets meer met het 'bezorgen' van de pakjes van doen had.
Vriendje heeft een crimineel verleden. Toen hij in Gouda woonde, was hij banketrover. Met zijn bende wist hij precies de juiste plekken en tijdstippen. Het is ermee geëindigd dat de fabriek uit wanhoop een deal aanbood: ophouden met banket roven, in ruil voor een regelmatige toevoer van breuk (kruimels, mislukt banket, etc.).
Het is ook niet slim om deuren open te zetten als daarachter een lopende band vol verse, warme, dampende, geurige stroopwafels voorbij komt. Jongetjes van vijf zien dan onmiddellijk dat ze hun hand maar naar binnen hoeven te steken, en dat de lopende band vanzelf stapels wafels tegen hun hand drukt.
Dus een zakje kruimels was goedkoper voor de fabriek. Ook omdat ze dan dat groepje kwajongens niet meer achterna hoefden te zitten.
Met vriendje is alles nog goed gekomen. Maar ik zie hem wegdromen als de stroopwafelkar bij de supermarkt staat te dampen. Terug naar dat jongetje van vijf dat hij was, en de stroopwafelfabriek in zijn buurt.
Tip van een vriendin: teensokken.
Die tapijtreclame over carpet madness - daar krijg ik nou jeuk van.
Ook leuk: het Hoaxmuseum.
Er kan veel meer met Coca-Cola...
Vandaag arriveerde mijn bestelling van een van mijn favoriete online-winkels: De winkel van Jeanne.
Ik kreeg er van de bezorger iets bij: iets met kiezel, glycerine, aluminium, jojoba, methylparabeen, saccharine en sorbitol. Verwijdert niet-hardnekkige vlekken, weekt hardnekkige vlekken los, polijst en zorgt voor een glanzend eindresultaat.
Een monstertube Theramed perfect complete protection caries control.
Soms moet je je niet verdiepen in ingrediënten, of in wat makers bezielt als ze productnamen bedenken..
Minder slim:

NOS-TT 371 vr 15 nov

In de Britse metrostations hing tot voor kort een vreemde geur. Dit in verband met een campagne voor een Italiaanse amandellikeur.
In drie grote metrostations stonden onderaan de roltrappen metalen bakken met amandelolie. Ventilatoren zorgden voor de verspreiding van de geur.
Nu blijkt echter dat de geur van amandel verdacht veel lijkt op de geur van cyanide. Al na drie dagen besloten de Britse distributeurs van de drank de campagne toch maar in te trekken. Zij waren bang dat de actie voor paniek onder de reizigers zou zorgen.

(Overigens zit in amandelen, en appelpitten en dergelijke, ook gewoon blauwzuur - erg weinig maar toch. Berucht is het verhaal van de man die erg van appelpitten hield, een kopje vol spaarde en aan het snoepen ging. Hij heeft het niet overleefd.)
Slim, en voor een goed doel:
"SMS de letters MS naar 4004 en steun daarmee het Nationaal MS Fonds.
Per ontvangen bericht wordt u E 1,10 in rekening gebracht.
De Nationale (S)MS Collecte loopt van 1 november t/m 30 november 2002 en is geïnitieerd door het Nationaal MS Fonds."
NOS-TT 103 vr 15 nov

Rosenmöller weg als partijleider GL

HILVERSUM Paul Rosenmöller stapt uit de politiek en zal niet meer optreden als lijsttrekker van GroenLinks. Hij noemt persoonlijke redenen als oorzaak. De laatste tijd heeft een ongelooflijke impact gehad op hem en zijn familie, zo zei hij. Femke Halsema volgt hem op.
Ik ben een detailmens. Vaak komt dat goed tot uiting als vriendje en ik ergens wandelen: hij zegt dat het een grasland type zus-of-zo is, ik zie dat ene plantje van drie centimeter hoog. Een 'landschap' bekijken kost mij moeite. Ik zie een boom, een heuvel, een bankje, een huis. Maar niet het geheel dat die vier vormen.
Niet zo gek dus dat ik in een bibliotheek terecht kwam. Categorieën, subcategorieën, subsubcategorieën en ga zo maar door. De droom van een bibliothecaris is elk boek z'n eigen, unieke categorie. Omdat dat niet haalbaar is, wordt er een ruimere indeling gehanteerd van meer boeken per categorie, maar eigenlijk...
Nu is dat precies wat me nekt in huis. Als kind al: mijn moeder stofzuigde op maandag mijn kamer. En als ik op maandag uit school kwam, lag alle troep die mijn moeder op de grond en op mijn bureau had gevonden, op mijn bed. Ze dacht natuurlijk: 'Dan moet ze wel opruimen, anders kan ze niet slapen'. Maar ik negeerde de troep hardnekkig ('Ha fijn! Een leeg bureau! Daar kan veel op!'), tot bedtijd. Dan pakte ik de dekens aan één kant vast, trok ze omhoog, en stortte alle troep in de ruimte tussen mijn bed en mijn bureau. Niet uit dwarsheid, niet uit luiheid - maar uit onmacht.
Ik ZIE het niet. Ik zou tevreden zijn met een huis waar zoveel kastplanken zijn (in diverse dieptes), dat alles uitgestald kan worden zonder dat er iets voor of achter hoeft te staan. Maar dat is geen optie, dan moet ik in een heel groot huis gaan wonen en dat ombouwen tot kast.
Als ik weer eens een opruimvlaag heb, ga ik ergens bij een hoop zitten, en begin te sorteren. ongeveer vijf minuten. Zolang duurt het voor ik ben afgeleid, verdiept in die oude brief, het plot van dat boek, dat ene lapje wat ik ooit uit een broek knipte waar ik zeer aan gehecht was maar die ik toch weg wist te gooien.
Ik zie de grote lijnen niet. Ik verlies me in de details. Diverse mensen hebben me aangeboden te helpen, maar dat wil ik niet. Ten eerste zou het me niet echt helpen, ten tweede zou ik ze nooit meer onder ogen durven te komen.
Ik heb nu iets uitgedacht met een rij dozen: in doos 1 de bewaardingen die nog wel even in een doos kunnen blijven, in doos 2 dingen die na het sorteren opgeruimd moeten worden (papieren die al wat ouder zijn maar wel bij de hand moeten blijven, oude giro-afschriften en zo), in doos 3 boeken. En daarnaast een vuilniszak voor wat echt weg kan. Als een doos volloopt: weg ermee - boeken naar de huiskamer, papieren in de slaapkamer, bewaardingen in de gang. Tegen die tijd zijn er weer genoeg dozen vrij om drie nieuwe te maken.
Het klinkt als iets wat ik zelfs zou kùnnen - omdat ik niet zoals eerder alles direct een definitieve plek moet geven - wat nooit lukt omdat die plek er dan gewoon nog niet is.
Ik ga het erop wagen. Nu nog dat andere probleem tackelen: dat ik niet zo goed ben in beginnen, ook al heb ik het in mijn hoofd al zeventien keer uitgedacht. En dat ik voor het beginnen al zo moe ben omdat ik in gedachten al zeventien keer gedaan heb.

donderdag, november 14, 2002

LOL, in mei citeerde ik een snugger typje dat het over linkse ratten had. Die hadden de wereld in het verderf gestort, dat linkse tuig had het allemaal gedaan.
Dus nu krijg ik een referral via Yahoo - als je daar op 'linkse ratten' zoekt, kom je als eerste hier uit ;-)
Wat is dat nou voor rare discussie dat die overvaller minder straf zou moeten krijgen omdat ie zelf mishandeld is? Dat staat toch los van elkaar, of ben ik nou gek? Hij wordt al dan niet veroordeeld voor wat hij zelf heeft gedaan; wat daarna gebeurd is, is een andere zaak.
Rosenmöller wil met SP optrekken tegen 'rechts'

DEN HAAG - GroenLinks wil samen met de Socialistische Partij oppositie voeren tegen 'rechts'. Fractievoorzitter Rosenmöller van GroenLinks herroept donderdag in een open brief aan de Socialistische Partij het verwijt dat de SP te weinig stelling heeft genomen tegen de LPF.
Volgens Rosenmöller is zijn opmerking daarover door de pers te veel 'uitvergroot'. Hij nodigt voorman Marijnissen van de SP uit voor een 'bakkie koffie'.
Rosenmöller deed zijn uitspraken maandag bij de presentatie van het verkiezingsmanifest en de kandidatenlijst van GroenLinks. Hij vond dat Marijnissen en de zijnen de LPF de afgelopen maanden "met fluwelen handschoenen" hadden aangepakt. De SP zou dit puur uit politiek-strategische overwegingen hebben gedaan. De partij staat er in de peilingen nu erg goed voor.
(Bron)
Ryanair geeft vliegtickets weg

EINDHOVEN - Ryanair geeft de komende maanden een half miljoen tickets weg.
[knip]
Ryanair onderhoudt onder meer een dagelijkse lijndienst van Eindhoven Airport naar Stansted bij Londen. Vanaf de Brabantse luchthaven kunnen 3000 passagiers gebruik maken van een gratis ticket. Ze hoeven alleen de luchthavenbelasting te betalen.
De gratis stoelen zijn beschikbaar van 1 december tot 10 februari. Ze moeten via internet worden besteld tussen 15 en 19 november. Volgens de zegsman is het in beginsel zelfs mogelijk om vanaf Stansted met een andere vlucht van Ryanair gratis door te vliegen naar weer een andere bestemming.
(Bron)
El Nino komt weer terug

DE BILT - Er komt weer een grote El Nino, met duidelijke gevolgen voor het weer in grote delen van de wereld. Dit verwacht KNMI-deskundige G. van Oldenborgh. Op het weer in Nederland heeft dit natuurverschijnsel niet zo heel veel invloed, maar op het weer in andere delen van de wereld wel.
[knip]
Uit onderzoek van het KNMI over de gegevens van de laatste honderd jaar blijkt dat na een sterke El Nino in West-Europa de kans op een nat voorjaar groter is. Normaal is die kans 33 procent, nu 50 procent.
Een grote El Nino betekent grote kans op een droge winter voor de Filipijnen, oostelijk Australië, Zuid-Afrika en de noordkust van Zuid-Amerika. Langs de evenaar in de Stille Oceaan tot aan de kust van Ecuador en Peru valt juist meer regen, blijkt uit modelberekeningen.
(Bron)
Timing: brandweerstaking in Groot-Brittannië, en in Manchester ontploft een vuurwerkfabriek...

Update: brandweer heeft zich er toch maar mee bemoeid, ook omdat de brand al overgeslagen schijnt te zijn naar een woonwijk.
NOS-TT 401 do 14 nov

In Nederland klagen veel mensen over de gezondheidszorg, maar in Engeland is het ook niet best gesteld met deze sociale sector.
Twee Britse sociaal werkers hebben het gepresteerd een werkbezoek te brengen aan een geestelijk gestoorde vrouw en niet op te merken dat ze dood was. Ze lieten zichzelf binnen en vonden de vrouw in de keuken, waar ze met haar rug naar hen toe zat. Toen ze totaal niet reageerde op hun vragen, is het snuggere tweetal gewoon maar weer weggegaan.
De volgende dag werd de vrouw dood aangetroffen door twee collega's met iets meer herseninhoud.
NOS-TT 120 do 14 nov

DEN HAAG Ex-LPF-fractievoorzitter Harry Wijnschenk gaat in de Kamer verder als eenmansfractie: Groep Wijnschenk. Eerder splitsten Winny de Jong en Cor Eberhard zich van de LPF af, die nu nog 23 zetels over heeft, evenveel als de PvdA.
NOS-TT 120 do 14 nov

DEN HAAG Het spaarloon over 1999 en 2000 komt volgend jaar vrij, heeft de Kamer besloten. Het spaarloon zou eerst per 1 januari verdwijnen, waardoor het hele bedrag gedeblokkeerd zou worden. Nu de regeling deels behouden blijft, komt het spaarbedrag ook gedeeltelijk vrij.
Vriendje belt vanaf een station. Hij staat op het perron dat bijna over de snelweg hangt, en meldt opgewekt: 'Ze hebben hier de snelwegberm gemaaid. En ze hebben netjes om het winkelwagentje dat er ligt, heengemaaid. Daar groeien allemaal bramen in.'
Ik zie het gevolg al voor me: een vogelnestje in een winkelwagentje, beschermd tegen grotere rovers, verse bramen voor de deur...
Via Chipo: een gruwelijk verhaal over de 153 konijnen en 2 cavia's van een zeer verwarde liefhebster. Chipo waarschuwt terecht voor de inhoud van het verhaal en de foto's - die zijn niet leuk.

En uiteraard: 'Wilt u een donatie doen voor deze inbeslagname dan kunt u geld overmaken op girorekening 140580 t.n.v. Dierenbescherming in Utrecht, o.v.v. gift inbeslagname De Meern code 4901. Het geld zal voornamelijk gebruikt worden om de hoge medische kosten te kunnen dekken.'
Lijkt me een goed doel.

woensdag, november 13, 2002

AKO, Huis en tuin -> in en om het huis -> huishouding:
Het worst-case scenario dating & seks.
Tja.
Klopt het dat je in een luchtballon weinig tot geen last hebt van hoogtevrees?
Chocoladeletterinformatie.
(Galgje, anyone?)
'Kloof internetters en digibeten steeds groter'

ROTTERDAM - De dreiging bestaat dat er in de samenleving een scheiding komt tussen mensen die het internet wel en het internet niet kunnen gebruiken. Dat zei prins Willem-Alexander, voorzitter van het Platform Internet voor Alledag, dinsdag in Rotterdam tijdens een gesprek met journalisten.
(Bron)
Als kind was ik panisch voor helikopters. Geen idee waarom. De angst is wel weg, sterker, ik heb zelfs eens in een (kleine) heli gezeten. Maar er is één type wat me nog steeds de zenuwen geeft, de reflex 'wegwezen!' opwekt.
Dat is de CH-47, de Chinook. Het ligt aan het geluid, want zodra ik er een hoor, verstijf ik.
Dus please, kunnen jullie ergens anders je rondjes gaan doen? En niet meer elke dag een paar cirkeltjes over deze regio vliegen?
Jagende wolken, loodgrijze luchten, stekend zonlicht zonder warmte, donderklap, regengordijnen, stapelwolken, windvlagen, regenboog.
De herfst zet alles op alles.
Toch kijken mensen een beetje eigenaardig als ze de tuin ingluren en je zien zitten achter de computer, meezingend met diverse muziekjes. Het zal er wel raar uitzien.
Ben momenteel weer erg in een De Kift-stemming. Ik kan de muziek moeilijk beschrijven - Nederlandstalige ehm... sja, muziek, op teksten die geïnspireerd zijn door diverse auteurs. Ik vind het prachtig. Op de site kun je een aantal MP3's downloaden (Nat & stinkend stro; Liereman; Oe; Rolfie; Nauwe mijter), de bio- en discografie lezen en CD's bestellen.

dinsdag, november 12, 2002

Etos-folder: zeepletters. Model chocoladeletter, maar dan rose, bleu, oranje enzovoorts. Leuk cadeau voor vraatzuchtige collega's.
In de aanbieding: het Vrijbewijs, mèt condoom.
'Serieuze terreurdreiging bij Britse ferry-havens'

LONDEN - In heel Groot-Brittannië geldt een verhoogde staat van paraatheid bij havens waar veerdiensten aanleggen. Dat meldde dinsdag de Britse omroep BBC. Volgens de BBC hebben Franse en Nederlandse inlichtingendiensten eerder deze week gewaarschuwd voor een aanslag.
Volgens de informatie zou een met explosieven gevulde vrachtwagen aan boord van een ferry willen gaan. Maar de regering ontkende dinsdag dat er sprake is van zo'n dreiging. Onderminister Denham van Binnenlandse Zaken zei dat alle vervoersbedrijven, waaronder ferrydiensten, de afgelopen week zijn gewaarschuwd goed uit te kijken.
Volgens Downing Street kunnen mensen gewoon met de veerboten reizen. Wel moet iedereen alert blijven. De BBC meldde dat het om de hoogste alarmfase sinds zeker twee jaar gaat.
(Bron)

maandag, november 11, 2002

Niet doen: een al wat oudere pan met kunststof handvatten op een handvat op de grond laten vallen. Nu heb ik een pan met één handvat en aan de andere kant een zwart frummeltje met scherpe randen.
Wat een overgang - gisteren (okee, om kwart over zeven) stond ik buiten in een witte wereld die later felroze en -oranje zou oplichten, min drie op de thermometer en snel besloten dat de bus eigenlijk best een goede optie was. Vandaag (okee, om half drie) buiten fietsend en het lentegevoel dook op: weg met die sjaal!
Dit zijn dus de leuke herfstdagen. Die zonsopgang gisteren was spectaculair (misschien vandaag ook wel, maar toen lag ik net in bed), bloeiende rozen met een laagje rijp zijn prachtig, maar doe mij toch maar de temperatuur die we vandaag hebben.
In de nacht van 18 op 19 november verschijnen de eerste Leoniden rond elf uur. In de uren daarna neemt het aantal geleidelijk aan toe, tot tijdens het maximum misschien wel 20 of meer meteoren per minuut oplichten. "Een spectaculair verschijnsel. Overal aan het hemelgewelf zijn talloze lichtzwakke meteoren te zien of juist zeer heldere exemplaren die met een felle lichtflits geluidsloos ontploffen en een nalichtend spoor achterlaten, dat minuten lang zichtbaar blijft", aldus Urijan Poerink van de sterrenwacht.
(Bron)
Kijk eens aan, stuit ik zomaar op de nachtmerrie van mijn zus. Ze was elf toen we uit NZ weg gingen, en ze rilde jaren later nog van alleen het denken aan weta's. Weta's zijn een soort sprinkhanen, in het Latijn Deinacrida ofwel de duivelse sprinkhaan; in het Maori heten ze Wetapunga, naar de 'god of bad looks'. En ze hebben die namen niet zomaar gekregen. Kijk maar. En scroll vooral een stukje naar beneden om te zien wat het formaat is. Ik kan me goed voorstellen dat dat voor kind niet echt een knuffelbeest is.
Hoeveel procent van de Nederlanders doet wat op welk moment? Je kunt een moment kiezen, of een dag laten afspelen, waarbij je een steeds veranderend taartdiagram ziet. Tijd in beeld.

zondag, november 10, 2002

Mars-drank. In een flesje. Vloeibare Mars.
Ik moet er niet aan denken.
Zijn er dromenexperts in de zaal? Wat is er aan de hand als je dit droomt:
je loopt met je vriend het huis binnen waar je samen woont (we wonen niet samen), een smal, hoog huis. Je zet je boodschappen in de keuken (zaalachtig maar knus). Op de trap die ineens in beeld komt, lopen de zes anderen met wie we samenwonen: de... (durf ik het te zeggen?) de Dolly Dots.
Ik werd wakker van de verbijstering volgens mij. Nooit een Dots-fan geweest, vond alleen Give the girl a break wel leuk. En wist ook zeker dat Patty de mooiste was.
Reactie van vriendje op de droom: nee joh, de Dolly Dots waren met z'n drieën. Hij bedoelde Luv ;-)
Eén probleempje: verbinding en firewall willen niet samen door één modem. So to speak. Firewall aan, verbinding weg. Zelf wat mogelijke oplossingen bedacht, uitgeprobeerd: noppes. GeGoogled, zelfde oplossingen tegengekomen. Maar die werken dus niet, of niet bij deze versie. Ik ga eerst eens een andere versie opsnorren en het daarmee proberen.
Dingen in elkaar zetten, dat kost me geen moeite.
Progjes installeren ook niet. Als ze dat zelf voor me doen.
Dus werd ik chagrijnig toen er iets niet lukte - je moet ergens tijdens de installatie een IP-adres opgeven om in een pagina te komen
van waaruit je verder kunt, maar het enige dat er gebeurde, was dat er een verbindingsschermpje kwam met een foutmelding.
Paar keer opnieuw begonnen, uiteindelijk helpdesk gebeld. Die op zondag dicht is.
Tenslotte werd ik echt kwaad, en installeerde alles wat er verder aan progjes genoemd werd in de handleiding, rechtstreeks vanaf de cd-rom gekopieerd. (Want uiteraard werkte het niet met een cd-rom in de andere comp van je netwerk, dus eerst de hele cd-rom overgezet op de c-schijf.)
En de gok maar genomen. Gewoon m'n username en password opgegeven, link ingetypt, enter, bingo!
Merkwaardig dat een handleiding die keurig elk klikje en elk puntje aangeeft, niet vermeldt dat je dat schermpje krijgt.
Hoe het zit snap ik (nog) niet, maar het werkt dus wel.
Het lijkt (flink) sneller dan de oude kabelverbinding.
Nu eerst even ontstressen.
Werkdag zit er op, vakantie is begonnen (het is er ook echt weer voor), en dan moet ik het maar gaan proberen.
Als u even niets meer hoort, lukt het niet zo met die ADSL-verbinding. Maar ik ga er vanuit dat het gaat lukken.