zaterdag, juli 24, 2004

Pizzakoerier bekogelt dief met macaroni

Een 18-jarige Rotterdamse pizzakoerier heeft op een wel heel opmerkelijke manier de diefstal van zijn brommer voorkomen. Toen hij onlangs een bestelling wilde afleveren, werd hij overvallen door een man met een bivakmuts. De man wilde de bromfiets van de jongen stelen, maar dat liet de pizzakoerier niet toe, met een worsteling als gevolg. Toen de koerier de dief met macaroni en een pizza bekogelde, droop deze vervolgens af. De dief die de brommer toch te pakken had gekregen sprong erop en reed weg, om niet veel later tegen een geparkeerde auto tot stilstand te komen. Waarschijnlijk kwam dit door het eten in zijn ogen. De pizzakoerier rende naar de bromfiets en greep hem vast met als doel hem niet meer los te laten. De rover gaf de koerier vervolgens een trap in zijn maag, maar dat deerde de koerier niet, hij bleef vasthouden. De dief koos eieren voor zijn geld en sprong achterop de scooter van een medeplichtige die stond te wachten en verdween.
(Bron)
Gapen ook voor chimpansees aanstekelijk

Chimpansees zijn, net als mensen, geneigd te gapen als zij een soortgenoot zien gapen. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van het primateninstituut van de universiteit van Kyoto.
Chimpansees zijn, na de mens, pas de tweede soort waarvoor de aanstekelijkheid van het gapen wetenschappelijk is aangetoond. Chimpansees toonden bij experimenten een significant verhoogde gaapneiging als hen video's van gapende chimpansees werden getoond.
Volgens prof. Tetsuro Matsuwaza blijkt uit het onderzoek nog eens dat chimpansees en mensen genetisch op elkaar lijken. De aanstekelijkheid van het gaapgedrag is volgens de hoogleraar te wijten aan empathie, het vermogen zich in anderen in te leven.
Volgens een publicatie in het Britse wetenschappelijke tijdschrift The Royal Society Biology Letters is de uitslag van het gaaponderzoek bij chimpansees betrouwbaarder dan soortgelijk onderzoek dat eerder bij mensen is uitgevoerd. Menselijke proefpersonen die zich ervan bewust zijn welk fenomeen bestudeerd wordt, zouden kunnen beginnen te gapen door eraan te denken. De chimpansees daarentegen wisten niet wat de wetenschappers onderzochten.
Gapen is alleen voor volwassen chimpansees aanstekelijk, blijkt uit het onderzoek. Dit komt overeen met de uitslag van onderzoek bij mensen waarbij kinderen onder de vijf jaar geen aanstekelijk gaapgedrag vertoonden.
(Bron)
FNV wil WAO grotendeels privatiseren

Vakcentrale FNV wil de WAO voor het grootste deel privatiseren. Alleen de kleine groep volledig en duurzaam arbeidsongeschikten zouden nog onder een publiek stelsel moeten vallen. Dat heeft FNV-bestuurder T. Heerts zaterdag bevestigd.
Het is een logische stap, aldus Heerts. "Een groot deel van de keten is al geprivatiseerd. Dat geldt voor het arbo-beleid, de preventie en het ziekteverzuim in de eerste twee jaar." Nu wil de FNV ook de WAO grotendeels privatiseren.
Heerts, die zijn plannen zaterdag al in De Telegraaf ontvouwde, wil dat vakbonden en werkgevers in CAO's alomvattende afspraken maken over het voorkomen van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid, terugkeer van zieke werknemers naar het werk en aanvulling van het inkomen bij ziekte en arbeidsongeschiktheid. Risico's kunnen worden afgedekt bij verzekeraars.
Nu betalen werkgevers bij ziekte (minstens 70 procent van) het salaris twee jaar door. Wat de FNV betreft, wordt dit minstens drie jaar. "Ten minste drie jaar en tenminste 70 procent van het salaris.", stelt Heerts. Voor hem is 70 procent een minimum, maar "driemaal 100 procent is ook niet de goede weg." Aanvulling van het loon is voor de vakcentrale wel een belangrijk punt, maar zeker niet het enige. Tegengaan van verzuim is dat ook.
De groep volledig (minstens 80 procent) en duurzaam arbeidsongeschikten blijven wat de FNV betreft ook in de toekomst onder een publiek stelsel vallen. Uitkeringsinstantie UWV zou, eventueel samen met de Sociale Verzekeringsbank, voor hen verantwoordelijk blijven. Alleen zij krijgen volgens de nieuwe, strengere regels nog een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Anderen vallen straks onder de Werkhervattingsregeling gedeeltelijk arbeidsongeschikten. Het kabinet wil dat zowel het UWV als private verzekeraars deze regeling kunnen uitvoeren, maar de FNV ziet daar geen heil in. Heerts voorspelt dat dat onwerkbaar wordt.
De rol van de overheid die nu nog de hoogte van de premie bepaalt, kan op termijn verdwijnen. "Het wordt tijd dit volledig aan de markt over te laten", aldus Heerts.
(Bron)
Overgang blijkt zwangerschap

Een 40-jarige Oostenrijkse heeft in het toilet van een postkantoor een baby gebaard, zonder dat zij van tevoren wist dat zij zwanger was. Dit heeft de krant Oberösterreichische Nachrichten zaterdag gemeld.
De vrouw had weliswaar wat klachten, maar dacht dat die met de beginnende overgang samenhingen. In het postkantoor van Aurolzmünster kreeg zij ineens hevige buikpijn. Na enkele minuten op de wc werd haar zoontje van 3,5 kilo geboren. Moeder en kind zijn gezond en wel.
(Bron)
'Slachthuizen niet schoon'

Honderd mensen sterven jaarlijks omdat ze met bacteriën besmet vlees binnen krijgen. De onhygiënische omstandigheden in slachthuizen zijn hiervan de oorzaak. Indirect overlijden nog eens driehonderd mensen aan infecties. Dat is volgens de Telegraaf de conclusie van een onderzoek verricht aan de afdeling volksgezondheid en voedselveiligheid van de Universiteit Utrecht.
Bacteriën als salmonella, campylo-bacter en ecoli zorgen er jaarlijks voor dat 5000 mensen in het ziekenhuis moeten worden opgenomen. Ruim twee miljoen Nederlanders raken door het besmet vlees gemiddeld drie dagen aan bed gekluisterd of hebben diarreeaanvallen of hevige koorts.
Vleeskeuringen voor en na een slachting zijn volgens onderzoeker Byod Berends zinloos. Hij zegt dat er niet wordt gecontroleerd op deze bacteriën. "Keurmeesters kijken alleen van buiten hoe het vlees eruit ziet, overigens geheel in overeenstemming met de door de overheid voorgeschreven wetten. Maar van buiten zie je de besmetting niet."
De onderzoeker is van mening dat het probleem heel makkelijk aan te pakken is. "Eenvoudige ingrepen zoals een ontsmetting van vlees door een behandeling met melkzuur kan 99 procent van deze doden en zieken voorkomen. Het vlees verandert niet van smaak en een kilo vlees kost hooguit een paar eurocent extra door de behandeling die in Amerika al wel wordt toegepast", aldus Berends. Een dergelijke behandeling van het vlees wordt volgens Berends nu nog verboden.
(Bron)
Reebok valt trimmende student aan

Een 21-jarige student uit Achterste Erm is deze week gewond geraakt bij een gevecht met een reebok. De jongeman was aan het trimmen toen het dier zijn pad kruiste en op hem af sprong. Nadat de student per mobiele telefoon zijn ouders, die in de buurt wonen, wist te bereiken, kon het dier overmeesterd worden."Hij spróng letterlijk op mij af", aldus Niels Alberts. "Ik moest alle mogelijke moeite doen om hem van me af te werpen. Maar hij bleef maar komen. Tenslotte probeerde ik hem bij z'n gewei te pakken. Daarbij werd ik door één van de stangen in de hand geraakt. En flink ook; de wond bloedde behoorlijk." Maar ook nadat Alberts gewond geraakte, bleef het dier maar aanvallen. Uiteindelijk kon de jongeman met zijn gsm zijn ouders bereiken, waarna zijn vader hem te hulp schoot.De vader lukte het om de reebok met een stuk touw vast te binden, waarna het dier werd overgedragen aan de plaatselijke jagers. Zij hebben de bok vervoerd en op een andere plaats losgelaten. Volgens Reinder Horst uit Eelde, een ervaren reewildjager, was het dier mogelijk gefrustreerd door zijn al dan niet mislukte jacht op geiten en zag hij Alberts als een indringer in zijn territorium.
(Bron)
Italiaanse stad verbiedt goudvis in viskom

In het Noord-Italiaanse Monza hebben goudvissen niets meer in viskommen te zoeken. Het stadsbestuur kondigde vrijdag een verbod af op het houden van het huisdiertje in een dergelijke glazen bak.
Vissen in een ronde kom geven een verstoord beeld van de werkelijkheid en lijden daaronder, verdedigde een raadsfunctionaris het besluit. Volgens hem heeft het verbod ook een opvoedkundige waarde, in het bijzonder voor kinderen. De bepaling moet de boodschap uitdragen dat huisdieren goed behandeld dienen te worden en geen voorwerpen zijn.
(Bron)

vrijdag, juli 23, 2004

Ryanair ontslaat cabinepersoneel wegens verblijf op toilet

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft twee personeelsleden ontslagen omdat ze een overgeboekte vlucht van het Spaanse Gerona naar Dublin bij gebrek aan zitplaatsen hebben doorgebracht op het toilet. De piloot, die toestemming had gegeven, heeft zelf zijn ontslag ingediend.
Ryanair maakte het ontslag vrijdag bekend. Volgens de prijsstunter is iets dergelijks in het twintigjarige bestaan van de maatschappij niet eerder voorgekomen. De Ierse luchtvaartdienst is een onderzoek begonnen.
(Bron)
Consumentenbond hekelt toilettol

De Consumentenbond en de Stichting de Ombudsman roepen stappers op niet te betalen voor een bezoekje aan de wc in een kroeg. De zogenoemde toilettol is niet illegaal, maar bezoekers kunnen niet gedwongen worden te betalen, zo stellen juristen.
Wie tegenwoordig het nachtleven in duikt, betaalt niet alleen meer bij de ingang of garderobe van een kroeg, maar ook steeds vaker voor een tripje naar de wc. Daar vraagt een wakende toiletjuffrouw al snel twintig eurocent voor een plasje. Die prijs kan in populaire tenten oplopen tot vijftig eurocent. Die "betaalde service" is de Consumentenbond een doorn in het oog. "Een schoon toilet hoort daar wel bij inbegrepen te zijn. In de horeca moet wc-bezoek gratis zijn", zegt Juliëtte Oolders van de Consumentenbond. "Het is uiterst klantonvriendelijk om de kosten daarvoor te verhalen op de gasten. Al helemaal als de kosten oplopen tot een halve euro. Dat is schandalig."
Actie tegen de tolheffing kan de belangenorganisatie niet ondernemen. Zolang ontevreden consumenten zich niet melden bij de bond, krijgt een zaak geen prioriteit. Het gebrek aan klachten komt volgens Oolders vooral doordat mensen het ?toch telkens maar weer slikken". Ze adviseert de stappers vooral zelf een signaal af te geven. "Laat in het café weten dat je het er niet mee eens bent. Weiger gewoon te betalen voor een plasje."
Bordje
De stichting de Ombudsman deed twee jaar geleden juridisch onderzoek naar de vraag of bezoekers van de V&D moesten betalen voor het toiletbezoek. Uitkomst: alleen als met een bordje wordt aangegeven dat er betaald moet worden en de bezoeker neemt plaats op de wc, is er een stilzwijgende, geldende overeenkomst. "Daar gaat het echter om openbare toiletten. Ondernemers van particuliere tenten, zoals cafés en restaurants, mogen wel geld vragen voor het gebruik van het toilet. Ze kunnen echter klanten niet verplichten daadwerkelijk te betalen", stelt een medewerkster van de Ombudsman. "Het is zeer onfatsoenlijk hiervoor geld te vragen. Je kunt niet gedwongen worden te betalen."
Koninklijke Horeca Nederland, één van de grootste brancheorganisaties voor horecaondernemers in Nederland, houdt juist een pleidooi vóór toilettol. Volgens woordvoerder Jaap Brantenaar van de horecaorganisatie zorgt de tol voor sociale veiligheid. "Drugsgebruikers blijven weg uit de wc omdat ze moeten betalen. Bovendien is er een toiletjuffrouw die oplet. Die zitten er echt niet alleen om kruiswoordpuzzels te maken." Brantenaar benadrukt dat ondernemers de tol niet gebruiken om winst te maken. "En waar betaald moet worden, zijn de toiletten schoon. Dat is ook wat waard." Wel vindt de organisatie een bedrag van 20 eurocent per bezoek genoeg.
(Bron)
Verbod op Absint buiten werking gesteld

In Nederland mag van nu af aan weer absint verkocht worden. Het groene drankje werd in 1909 verboden omdat het de stof thujon bevat, hetgeen een gelijksoortige hallicunerende werking als mariuhana zou geven. De rechtbank in Amsterdam stelde de wet vandaag buiten werking, in een rechtszaak die was aangespannen door de Amsterdamse slijter Menno Boorsma. Hij weigerde een boete te betalen van 450 euro voor de verkoop van absint en wilde het oordeel van de rechter hierover.Absint is in de meeste landen van Europa niet verboden. De productie is ook niet meer hetzelfde als begin vorige eeuw, toen vaak groenkleurige insektendoder, koperacetaat en ammonia werden toegevoegd. Tegenwoordig is absint een alcoholhoudende drank met een behoorlijk hoog percentage. Smaak en kleur worden bepaald door uiteenlopende kruiden zoals anijs, venkel en melisse. Belangrijk bestandsdeel is het uiterst bittere vermoutkruid (absint), wat de thujon bevat en dus voor de hallucinerende werking verantwoordelijk is. Het toegelaten gehalte is gering, zodat het effect minimaal blijft. De Amsterdamse rechtbank vindt dat het Nederlandse verbod ingehaald is door Europese regels. Absint mag worden verkocht zolang de werkzame stof binnen de Europese norm blijft. In de rechtbank in Amsterdam vierde de geëmotioneerde Boorsma de uitspraak op de enige gepaste wijze: met een fles absint. Boorsma zegt dat je eerder dronken wordt van absint, dan high: ''Het is gewoon een drankje dat een alcoholpercentage tussen de 50 en 75% bevat, afhankelijk van het merk. Wie er te veel van drinkt zal zeker dronken worden en dat is niet goed voor je, maar teveel is nooit goed".Absint werd vroeger gedronken door bijvoorbeeld Vincent Van Gogh; hij zou onder haar invloed zijn oor hebben afgesneden. De schilder Manet kreeg zijn inspiratie van haar. Ook Oscar Wilde en Baudelaire konden geen genoeg van haar krijgen.
(Bron)
Ziekenhuis geeft foetus mee na miskraam

Een ziekenhuis in Groot-Brittannië heeft aan een 14-jarig meisje dat een miskraam kreeg de dode foetus van elf weken oud in een fles meegegeven. Het meisje kwam tot de ontdekking na het openen van een grote enveloppe die ze van het ziekenhuis had gekregen.De directie van het ziekenhuis heeft toegegeven dat het hospitaal met meer gevoel had moeten handelen. Een verloskundige en een begrafenisondernemer zijn later gestuurd om de foetus bij de familie op te halen.
(Bron)
TT 109  Journalisten opgepakt in Dordrecht 

De politie heeft vandaag drie journalisten van RTV Dordrecht opgepakt en hun camera en beeldmateriaal in beslag genomen.
De drie waren aan het filmen bij het opruimen van een verdacht pakketje aan de Lombardstraat. Volgens een zegsman gingen ze niet in op bevelen van de politie om met filmen te stoppen. Waarom dat niet mocht, is niet duidelijk.
De politie had enige uren het gebied rond de Lombardstraat afgezet wegens de vondst van het pakketje. Dat bleek geen explosieven maar vuilnis te bevatten. De politiewoordvoerder kon niet zeggen hoe lang de journalisten nog vastzitten.
TT 107 CDA wil premie voor koeien in wei   

 Het CDA wil boeren die hun koeien in de wei laten staan, belonen met een premie. Die moet worden betaald met een heffing op de melkprijs. Als dat niet kan, moet de overheid bijspringen, zegt CDA-Kamerlid Atsma,die het plan dit najaar wil voorleggen aan de Kamer.
Volgens Atsma maken nieuwe mestplannen uit Brussel het vrijwel onmogelijk voor boeren om koeien buiten te laten. Als de regelgeving niet van tafel gaat, moet de boer financieel worden ondersteund.
"Als we vinden dat koeien buiten horen, dan moeten we dat boeren ook mogelijk maken", aldus Atsma, die denkt aan een premie van 0,5 à 1 cent per liter melk.

donderdag, juli 22, 2004

TT 401 Een Britse man en vrouw zijn schuldig bevonden aan het smokkelen van 1 kilo cocaïne door hun labradors. In totaal 21 bolletjes cocaïne waren chirurgisch in de buik van beide dieren aangebracht. De douane op het Britse vliegveld Stansted had een tip gekregen van een dierenarts op Schiphol die zag dat de twee honden er slecht uitzagen. Eén is overleden.
Postbank onderzoekt rekening van 'Herr Hitler'

AMSTERDAM - De Postbank gaat archiefonderzoek doen naar een rekening van Adolf Hitler, die net voor het begin van de Tweede Wereldoorlog bij de voorloper van deze bank bestond. Dit gebeurt naar aanleiding van een ontdekking van de Engelse schrijver Cris Whetton in het archief van de Britse Geheime Dienst.
Whetton vond twee vertrouwelijke documenten waarin melding werd gemaakt van een rekening bij de Nederlandse Post-, Cheque- en Girodienst. Officieel viel gironummer 211846 toe aan 'Eber Nachfolger' uit München, maar een belastinginspecteur stelde vast dat 'de rekening toebehoorde aan Herr Hitler'.
De Postbank laat weten dat de rekening in ieder geval is opgeheven, alleen is niet duidelijk wanneer dat is gebeurd en onder welke omstandigheden.
Uit onderzoek in het papieren archief moet blijken hoe lang Adolf Hitler bij de voorloper van de Postbank een rekening heeft gehad.
Whetton heeft voor zijn boek Hitler's Fortune jarenlang onderzoek gedaan naar de persoonlijke rijkdom van der Führer. In zijn naspeuringen stuitte hij op de relatie die er lag met Eher Verlag, de Duitse uitgever van Hitlers boek Mein Kampf en de NSDAP-krant Völkischer Beobachter.
In het archief van de Britse geheime dienst vond Whetton 'per ongeluk' de stukken over de girorekening. Nadat de zoekopdracht 'Eher' niets had opgeleverd, tikte Whetton 'Eber' in en kreeg hij tot zijn verrassing een verwijzing naar de documenten. Daarbij zat ook een brief van ene 'Neville Bland' aan 'William Strang'.
Bland schrijft dat een lokale belastinginspecteur, die weer de vader was van een Nederlandse medewerker, ontdekte dat achter de betreffende rekening van 'Eber' 'Herr Hitler' schuilging. Meer details had hij niet, zo verontschuldigde Bland zich, maar hij wist wel te vertellen dat dit strijdig was met de reglementen.
Milja van Tielhof, schrijver van een boek over banken in de bezettingstijd, noemt de vondst van Whetton opmerkelijk. Aangezien Nederland voor de Tweede Wereldoorlog neutraal was, werden vaker vanuit Duitsland rekeningen geopend, onder anderen door joden. Maar er is niets bekend over nazi's die hun geld in Nederland onderbrachten.
Voor Whetton waren de documenten 'een doodlopende weg'. Over andere bezittingen van Hitler in Nederland, zoals huizen of grond, is de auteur niets te weten gekomen.
Op een brief met vragen over 'Hitlers rekening' die hij twee jaar geleden aan de Postbank stuurde, heeft hij nooit reactie gehad.
'Ze hoeven zich niet te schamen', zegt Whetton. 'Zware criminelen hebben tegenwoordig overal een bankrekening.'
(Bron)
Visser vangt slang in Amsterdam

Een palingvisser in het Amsterdamse Bos kreeg van de week de schrik van zijn leven toen hij een slang aan de haak sloeg. De visser dacht eerst een paling beet te hebben, en daarna dat hij een boa constrictor aan zijn hengel had hangen. Snel belde hij de politie.De politie op haar beurt schakelde een expert in, die constateerde dat het om een ongevaarlijke ringslang ging.
(Bron)

Zoek de verschillen: de ringslang en de boa constrictor. Ze lijken inderdaad errug veel op elkaar. En iedereen weet dat de boa in Nederland veel voorkomt...
Konijntje misbruikt als voetbal

Een vrouw in Zeist heeft een konijntje gered dat door twee jongens werd gebruikt als voetbal. De twee hadden het knaagdier in een doek gewikkeld en schopten het beestje zo over.De vrouw pakte het jonge diertje af en ging ermee naar de moeder van de knapen. Die haalde haar schouders op waarna de vrouw ermee naar een dierenarts ging en de Dierenbescherming opbelde. Het mishandelde konijntje zit inmiddels in een knaagdierenopvang waar het herstelt van de verwondingen.De politie is door de Dierenbescherming ingeschakeld.
(Bron)
Moslims voelen zich minder betrokken bij godsdienst

De betrokkenheid van moslims met hun geloof neemt af. In korte tijd is het moskeebezoek onder zowel Turkse als Marokkaanse moslims flink teruggelopen. Zo is in het betrekkelijk korte tijdsbestek van vier jaar (1998-2002) het moskeebezoek onder Turkse moslims afgenomen van 44% tot 35%. Onder Marokkanen is de voorkeur voor een islamitische school teruggelopen van 38% naar 23%. Bij Turkse Nederlanders daalt ook het subjectieve belang van religie en de voorkeur voor islamitische partners.
Dat blijkt uit het onderzoeksrapport Moslim in Nederland dat het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) donderdag heeft aangeboden aan minister Verdonk (Vreemdelingenzaken). De Tweede Kamer had om het onderzoek gevraagd op voorstel van het GroenLinks-Kamerlid Azough.
Met name jongeren, hoger opgeleiden en moslims die goed geïntegreerd zijn, hechten minder belang aan de islam in het dagelijks leven. Dat wil overigens niet zeggen dat de gelovigen zich niet meer met hun religie identificeren. Ze doen dat alleen anders. Vooral moslims van de tweede generatie zien hun godsdienst als een privé-zaak. Dat geldt voor Marokkanen trouwens sterker dan voor Turken.
Een minderheid (31 procent van de Turken en 35 procent van de Marokkanen) vindt dat religie ook in de publieke sfeer een rol moet spelen. Daarvan wil een overgrote meerderheid de godsdienst wel weghouden van de politiek. Slechts een zeer klein deel van de Turkse en Marokkaanse jongeren is 'exclusionistisch' te noemen, wat wil zeggen dat zij religie en politiek met elkaar vermengen en het daarbij niet zo nauw nemen met de democratische rechten en vrijheden.
Het SCP verwacht dat de secularisering zich voortzet. Toch moet volgens het planbureau rekening worden gehouden met een kleine minderheid van Turken en Marokkanen die de Nederlandse samenleving als vijandig en discriminerend ervaren. Die zouden als gevolg van oplopende etnische spanningen, hun toevlucht kunnen zoeken tot illegale vormen van protest en actie.
(Bron)
Hele dag geslapen wegens een stuip vanochtend. Voel me nog erg brakjes.
Ik werd trouwens wel een beetje narrig van die huisregels van de Arena. Bij de tascontrole kreeg ik te horen dat die petfles water niet mee naar binnen mocht. Prima. Alleen moet ik op bepaalde tijden medicijnen slikken, met water. En dus niet met vloeistoffen die caffeïne of koolzuur bevatten. 'Maar er wordt ook bronwater verkocht', sputterde de man nog tegen. Dus ik weer: 'Vast Spa blauw, daar ben ik allergisch voor'.
Als ik dan wilde beloven dat water en die medicijnen allemaal op de plee te regelen, moest het maar. Net of die man geen zin had in een ellenlange discussie die hij onmogelijk kon winnen, terwijl er 1000 mensen stonden te dringen. Heel gek.
Nou moet ik inderdaad op bepaalde tijden medicijnen slikken, zonder koolzuurhoudend spul erbij. Sterker, ik moet erbij eten. Alleen neem ik die medicijnen allemaal 's ochtends in.
Dit is geloof ik de minst slechte foto:


Enne... Ja, het was top, en de foto's zijn eh... niet zo top ;-) Maar ik zal m'n best doen er nog iets van te maken.
Steeds meer mensen financieel in de put 

Het aantal huishoudens in ons land dat met problematische schulden kampt, blijft stijgen. Het wordt steeds moeilijker een oplossing te vinden. Dat constateert de NVVK, de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet, in haar jaarverslag over 2003.
Volgens de koepelorganisatie van de vroegere "banken van lening" is het aantal verzoeken tot schuldenregeling vorig jaar met 21 procent gestegen naar 34.500. De NVVK voorziet voor 2004 een verdere toeneming. Echt verontrustend vindt de vereniging de stijging van het aantal schuldregelingen dat niet kan worden uitgevoerd. In 2003 steeg hun aantal met 23 procent naar 21.500.
Schuldregeling wordt steeds moeilijker door allerlei nieuwe financiële producten die op de markt komen. Ook zijn er gemiddeld meer schuldeisers per geval. Twintig of meer is geen uitzondering. Schuldeisers blijken ook minder bereid mee te werken aan een sanering en steeds meer mensen vinden de voorwaarden voor een regeling te zwaar.
De NVVK schrijft de stijging van het aantal verzoeken tot sanering toe aan de recessie, de naweeën van de invoering van de euro en de stijging van de kosten van levensonderhoud en van basisverzekeringen. Daarbij leiden de bezuinigingen door het rijk tot een verdere daling van de koopkracht.
(Bron)
14-jarige bromfietser krijgt vijf boetes

Een 14-jarige bromfietser uit Roermond heeft vanmiddag vijf boetes aan zijn broek gekregen. Niet alleen reed de knul terwijl hij dit nog niet mocht, hij reed ook nog zonder helm en zonder verzekering en veroorzaakte een ongeval, waarna hij zijn voertuig verstopte. De jongen reed rond kwart voor één op de Bredeweg in Roermond toen de remmen van de bromfiets weigerden en de jeugdige bestuurder tegen een vrachtauto opreed. De knul raakte hierbij lichtgewond, maar vluchtte weg en verstopte de brommer in de buurt. De politie wist hem echter op te sporen. Voor het rijden onder de 16 jaar en het niet dragen van een helm kreeg de jongen boetes van respectievelijk 115 en 55 euro. De hoogte van de drie andere bekeuringen wordt door de Officier van Justitie vastgesteld.
(Bron)
Vrouw doet gouden munt in parkeermeter

Een Zuid-Afrikaanse vrouw heeft per ongeluk een honderd jaar oude gouden munt in een meter gestopt om 1 uur te parkeren. Ze had haar bril niet op en zag niet dat het een kostbare Kruger-munt met een waarde van ongeveer 875 euro betrof.
De onfortuinlijke 55-jarige vreest verder dat ze met een gouden munt uit 1890 betaalde die zij verwarde met een muntje van twintig cent, meldde de Zuid-Afrikaanse krant Cape Argus woensdag. Zij erfde de munten van haar moeder. Ze zaten in een doos met andere munten en raakten verwisseld.
(Bron)
'Studenten kunnen beter meer betalen voor onderwijs'

Studenten kunnen meer gaan betalen voor hun onderwijs. Hoger onderwijs levert hen genoeg op om na hun studie hun beurs terug te gaan betalen. Bovendien blijkt een student beter te studeren als hij zelf meer voor zijn opleiding moet betalen.
Dat concludeert het Centraal Planbureau (CPB) in een drietal studies die woensdag zijn verschenen. Een jaar hoger onderwijs blijkt 7 tot 9 procent meer loon voor afgestudeerden op te leveren. Een korte studiebeurs, vier jaar in plaats van vijf jaar, zet studenten aan tot sneller studeren. Bovendien geven ze er minder snel de brui aan.
Een goede manier om studenten meer te laten bijdragen aan hun onderwijs is volgens het CPB een sociaal leenstelsel. Dit betekent dat de studiebeurs een lening wordt, die de student na zijn studie terugbetaalt. Hoeveel een afgestudeerde aflost, hangt af van zijn inkomen.
Dat een studie in het hoger onderwijs profijtelijk is, blijkt uit een vergelijking van de inkomens van academici met een vijfjarige studie en met een vierjarige studie. Een goede vergelijking was mogelijk omdat in 1982, met de invoering van de zogeheten Tweefasen Structuur, de studieduur van vijf naar vier jaar ging.
In 1997 bleken afgestudeerden die voor 1982 aan hun studie waren begonnen 7 tot 9 procent meer te verdienen dat studenten die onder de Tweefasen Structuur gingen studeren. Het CPB verwacht dat het rendement dat studenten uit hun opleiding halen alleen maar groter gaat worden.
(Bron)
Arrestatie jonge Rotterdammer reden terreuralarm 

De arrestatie van een 17-jarige moslim uit Rotterdam was een van de belangrijkste redenen voor het afkondigen van het terreuralarm. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken tegenover het NOS Journaal bevestigd. De jongen wordt verdacht van het plannen van een terroristische aanslag.
De jongen werd gearresteerd op 30 juni in verband met een gewapende overval op een supermarkt. Bij huiszoeking vond de politie echter plattegronden en situatieschetsen van Nederlandse gebouwen en werken.
Een woordvoerder van Binnenlandse Zaken zei dat de aanhouding bij de verhoogde dreiging "een rol heeft gespeeld, naast andere informatie uit binnen- en buitenland." Hij laat tevens weten dat de dreiging onveranderd is, sinds die anderhalve week geleden werd ingesteld.
Het terreuralarm werd twee weken geleden afgekondigd. Op locaties als Schiphol wordt sindsdien extra gecontroleerd.
(Bron)

woensdag, juli 21, 2004

Gevangenen ontsnappen om bier te halen

Vier mannen die gevangen zitten in een kleine gevangenis in de Amerikaanse staat Texas zijn vorige week ontsnapt. Ze namen niet de benen, maar gingen eenvoudigweg naar de dichtbijzijndste supermarkt om bier te halen. Na aankoop van een paar sixpacks keerden de vier weer terug naar hun cel.Toen de mannen ontdekten dat de deur van hun cellenblok niet op slot zat en ook het alarmsysteem niet werkte, besloten ze via een nooduitgang het gebouw te verlaten. De deur werd ondertussen opengehouden met een Bijbel. Buiten werd een gat in het hek geknipt en stond niets de gang naar de supermarkt in de weg. Bovendien vielen de gevangenen niet op omdat ze gewone kleren droegen, in plaats van de gebruikelijke oranje overalls. De inrichting heeft namelijk te weinig uniformen voor alle gedetineerden.Hoewel de gevangenen na hun biertocht weer gewoon naar hun cel teruggingen, werd het uitje toch niet op prijs gesteld. De vier moeten terechtstaan wegens ontsnapping en het binnensmokkelen van alcoholische dranken in een strafinrichting.
(Bron)
Video's dierenmishandeling KFC leverancier vrijgegeven

Een detective van een dierenrechtenorganisatie heeft bij een leverancier van Kentucky Fried Chicken schokkende beelden van ernstige dierenmishandeling vastgelegd. De beelden zijn met een verborgen camera gemaakt in de 'Pilgrim's Pride' fabriek in Moorefield, West Virginia, door een infiltrant van de dierenrechtenorganisatie PETA. De infiltrant werkte tussen oktober 2003 en mei 2004 in de fabriek.In de beelden is onder meer te zien hoe levende kippen tegen een muur en op de grond worden gesmeten, worden geschopt en hoe er op de kippen wordt gestampt. Daarnaast zijn er ooggetuigenverslagen over kippen waarvan de snavel werd afgerukt, waarbij tabak in bek en ogen werd gespuugd, kippen in tweeën werden gerukt en koppen werden afgedraaid.Bonnie Warchauwer, woordvoerster van Yum! Brands Inc., de moedermaatschappij van Kentucky Fried Chicken, heeft laten weten te eisen dat de bewuste werknemers ontslagen zullen worden. "Bij nieuwe voorvallen zal de samenwerking met dit bedrijf worden beëindigd," aldus Warchauwer.
(Bron)
Aanvulling op het bedelaar-schopt-weigeraar-het-IJ-in-verhaal:

TV-journalist Roeland aan één oog blind geslagen

Oud NOS-Journaal verslaggever Harmen Roeland is afgelopen zaterdag in Amsterdam door een zwerver dusdanig toegetakeld dat hij waarschijnlijk aan één oog blijvend blind zal blijven. Op de veerpont over het IJ achter het Centraal Station deelde de dakloze met een mini-zaklamp met een scherpe rand zo?n harde klap uit, dat het linkeroog van de tv-journalist vermoedelijk onherstelbaar beschadigd is.Roeland was met een vriend op weg naar een Cubaans muziekfestival op het terrein van de voormalige NDSM-werf in Amsterdam-Noord. De dakloze vroeg Roeland om geld. Toen hij dat weigerde te geven trapte de zwerver Roeland het water in. Toen de pont in Amsterdam Noord aanmeerde wilde Roeland aangifte doen. De zwerver wilde echter weglopen waarop de tv-verslaggever hem tegenhield. Hierop haalde de dakloze totaal onverwacht keihard met de mini-zaklamp uit en doorkliefde Roelands linkeroog en maakte dat hij wegkwam. Een zoontje van een agent heeft de zwerver op de fiets achtervolgd, en later zijn schuilplaats kunnen aanwijzen.De tegenwoordig bij de TROS als freelancer werkzame Roeland is in het VU vijf uur lang geopereerd aan zijn oog. Aanstaande maandag volgt opnieuw een zware operatie, maar de kans op succes is minimaal.
(Bron)

Stuk van Mars gevonden bij Zuidpool

Wetenschappers van het Amerikaanse instituut ANSMET dat onderzoek doet op Antarctica hebben een meteoriet gevonden die afkomstig is van de planeet Mars. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA bekendgemaakt.
De meteoriet was vorig jaar december ontdekt op ongeveer 750 kilometer afstand van de Zuidpool. Het zwarte gesteente weegt ruim 700 gram. Het is een van de ruim 1300 meteorieten die Ansmet in de periode 2003-2004 gevonden heeft.
Deskundigen zijn ervan overtuigd dat de steen afkomstig is van Mars. De steen is volgens hen een van de zeven exemplaren die deel uitmaken van een groep meteorieten die nakhliten genoemd worden. Ze zijn vernoemd naar de eerste steen van Mars die in 1911 bij het Egyptische Nakhla is gevonden.
Nakhliten zijn vermoedelijk 1,3 miljard jaar geleden op Mars ontstaan binnen lavastroom die kristaliseerde. Vervolgens zijn ze 11 miljoen jaar geleden door meteorietinslagen op Aarde beland.
(Bron)

Ik zou bijna een flauw grapje maken over Marsijs...
Britse europarlementariër kwetst vrouwen

De kersverse Britse europarlementariër Godfrey Bloom heeft in Straatburg zijn visitekaartje afgegeven met een serie denigrerende opmerkingen over vrouwen. En dat nog wel terwijl hij zelf zitting neemt in een commissie voor vrouwenrechten. Dat berichtten de Britse media woensdag.
Op de vraag waarom uitgerekend hij in die commissie wilde, antwoordde Bloom: "Ik vind dat vrouwen niet goed genoeg schoonmaken achter de koelkast''. Hij zei op te willen komen voor de rechten van mannen, en voor die van vrouwen "die wel altijd het eten op tafel hebben als hun man thuiskomt''.
Collega Glenys Kinnock van de Labour-partij noemde Bloom in een reactie "een Neanderthaler''. Zij gruwt van het vooruitzicht dat zij met hem moet gaan samenwerken in de vrouwenrechtencommissie.
Bloom vertegenwoordigt in het Europees Parlement de nationalistische en anti-Europese UK Independence Party. Deze partij veroverde bij de verkiezingen in juni twaalf zetels.
(Bron)
'Minder vakantiedagen goed voor economie'

VVD-minister Dekker (VROM) vindt dat de Nederlanders best enkele vakantiedagen kunnen inleveren om zo onze economie op te peppen. Zij zegt dat in een vraaggesprek met het weekblad Elsevier van deze week.
"Ik las een verhaal over vakantie. We hebben met Duitsland het hoogste aantal vakantiedagen. Zou het zo erg zijn om twee of drie vakantiedagen in te leveren? Dat levert extra arbeidsproductiviteit op én een mooi aandeel aan de oplossing van economische problemen. Je krijgt meer belasting binnen en dus meer geld voor de algemene middelen."
Dekker vindt dat alle partijen zich zouden moeten richten op het behouden van de welvaart én het houden van een redelijke sociale zekerheid.
(Bron)

Minder ministers, dat zou ook flink besparen.
Kwak

De rugstreeppad tiert welig tijdens de bar slechte zomer. De beschermde beestjes doen het namelijk het best bij veel regen en relatief warm weer. Biologen hebben regenplassen met duizenden kikkervisjes ontdekt. De pad heeft bekendheid verworven, omdat het dure projecten wist stil te leggen. Binnen enkele weken zal een enorm gekwaak uitstijgen boven drassige bouwterreinen en weilanden.
(Bron)
Die Queen Mary II maakt mensen aardig in de war. Ik heb op het nieuws al mogen vernemen dat het schip bijna 350 meter breed is, en dat de (2620) passagiers elk een half miljoen gaan uitgeven in Rotterdam. Dat zou dan 1.310.000.000 euro zijn - ze mochten het willen.

dinsdag, juli 20, 2004

Dominee wil zonden biechtelingen publiceren
 
Sietze van der Veen trok de afgelopen maanden samen met zijn vrouw in een camper door het land. De dominee bood mensen de kans om in zijn camper hun zonden op te biechten, ook was dit mogelijk via zijn website. Zijn actie was een groot succes. De meest opmerkelijke biechten wil Van der Veen nu bundelen in een boek."Het is tijd dat de kerk naar buiten treedt, in plaats van rond te draaien in het eigen kringetje. Het is inderdaad een wat rebelse actie. De bel mag wel even rinkelen bij de kerken", sprak Van der Veen destijds rebels. En de bel heeft blijkbaar nog niet genoeg gerinkeld, gezien zijn idee.In een reactie op het plan van Van der Veen zegt advocaat Hans Klopstra uit Stadskanaal dat de dominee gerechtelijke procedures riskeert. "De dominee begeeft zich in een behoorlijk grijs gebied", aldus Klopstra.Van der Veen zelf pleit voor uitgave van het boek. "Er is veel verborgen leed onder de mensen. Uit de reacties op de site blijkt dat wel. De kerken schenken te weinig aandacht aan het persoonlijke verdriet van hun lidmaten. Dat is één van de redenen waarom ik het boek wil uitbrengen. De kerken moeten aan het werk. Men laat een verantwoordelijkheid liggen." De verhalen in zijn boek zullen onder andere biechten zijn over incest, mishandeling en zelfmoordplannen.Hij realiseert zich dat lang niet iedereen blij zal zijn met publicatie van de zonden. "Maar ik gebruik geen namen en pas de verhalen aan zodat de persoon in kwestie anoniem blijft." Ondanks dit zet Klopstra grote vraagtekens bij het plan. "Net als artsen, notarissen en advocaten hebben dominees te maken met geheimhouding. Schending in strijd met artikel 272 van het Wetboek van Strafrecht. Justitie kan daar zonder aanleiding een zaak van maken. Personen kunnen een klacht indienen. De dominee kan maar beter voorzichtig zijn."Van der Veen zegt zich geen zorgen te maken over gerechtelijke procedures. "Ik heb een grote uitgeverij gevonden waarvan ik de naam nog even geheim wil houden. Ik ga er van uit dat deze mensen over voldoende juridische kennis beschikken."Sietze van der Veen kwam al eerder opmerkelijk in het nieuws. Zo hield hij op 7 november 2003 een marathonpreek van vijftien uur, enkel onderbroken voor sanitaire stops. Hiermee wilde hij geld inzamelen om een ponykamp voor kankerpatiëntjes te bekostigen.
(Bron)
Vrouw (71) trouwt met student (19)

Een 71-jarige grootmoeder uit Makuyu (Kenia) is onlangs getrouwd met een 19-jarige student. Het stel Nyanginda wa Ngugi van 71 jaar en James Mburu Kamau van negentien jaar wonen in haar woning samen met haar 33-jarige zoon Gicharu wa Ngugi. De vrouw, moeder van vijf getrouwde kinderen, was blij dat James met haar wilde trouwen 'volgens de wil van God'. De student zei dat hij onder geen enkel beding bij zijn vrouw, waar hij van God mee moest trouwen, weggaat. "Ik ga niet terug naar school. Nooit meer. Ik ontdekte dat heel mijn leven een grote leugen is. Nu heb ik God gevonden en ben ik gelukkig," zei James.Op voormalige school in Makuyu, zijn de klasgenoten in diepe shock en zijn zelfs in staat om "de vrouw een lesje te leren om hun medestudent terug te krijgen."
(Bron)
Meisje ziek na drinken alcoholhoudende zeep

Op een popfestival in het Zweedse Karlshamn zijn enkele jeugdige bezoekers ziek geworden na het consumeren van alcoholhoudende zeep. Dat berichtte het lokale dagblad Blekinge Laens Tidning dinsdag.De jeugdigen wilden graag dronken worden. Hiervoor hadden ze de alcoholhoudende zeep uit de toiletten ontvreemd. De zeep, die 62 procent alcohol bevat, werd gemengd met een populair energiedrankje. Een veertienjarig meisje moest in een ziekenhuis worden opgenomen met een alcoholvergiftiging na het drinken van zo'n 'cocktail'.
(Bron)
Stroomuitval na diefstal hoogspanningskabel

Ruim 80.000 inwoners van de Macedonische stad Tetovo en enkele omliggende dorpen zijn zonder stroom komen te zitten na de diefstal van een zware, 600 meter lange hoogspanningskabel. Dat berichtte de krant Dnevnik dinsdag.
Hoe de dieven erin zijn geslaagd de vijf centimeter dikke koperen kabel mee te nemen zonder een schok te krijgen, is de politie een raadsel. Op de kabel stond een spanning van 20.000 volt.
(Bron)
Man steelt telefoon van ex-vriendin

Een 28-jarige man uit Nieuwkuijk heeft in de nacht van maandag op dinsdag de mobiele telefoon van zijn 28-jarige ex-vriendin gestolen. Dat meldt de politie Den Bosch. De man en de vrouw hadden ruzie over de mobiele telefoon. Na de 'scheiding' vonden ze allebei dat ze recht hadden op de telefoon. Dat vertelt politiewoordvoerder Rob van Velsen.
De man volgde in zijn auto zijn ex-vriendin. Op een gegeven moment reed de man zijn ex klem, bedreigde haar en rukte vervolgens de telefoon uit haar hand. Agenten hielden de man aan in de Achterstraat in Vlijmen. De verdachte is ingesloten.
(Bron)
'Savanne Brazilië binnen 25 jaar verdwenen'

Het tropische savanne-landschap in Brazilië is over 25 jaar helemaal verdwenen. Dit maakt plaats voor akkerbouwland, zo blijkt uit een onderzoeksrapport van de milieu-organisatie Conservation International (CI) dat maandag in Brasilia verscheen.
De savanne in Brazilië komt in grootte overeen met West-Europa. Volgens de organisatie is 70 procent van de savanne, of 'cerrado', al verdwenen. De savanne, die veel lijkt op het Afrikaanse graslandschap met verspreid staande bomen en struiken, heeft een grote biodiversiteit en biedt onderdak aan zeldzame planten- en diersoorten.
(Bron)
Nederland stapt massaal over op digitale fotografie

Bijna één op de vijf Nederlanders gaat nog voor hun vakantie over op de aanschaf van een digitale camera, dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van HP is uitgevoerd door Maurice de Hond. Uit het onderzoek blijkt dat bij zowel mannen als vrouwen de digitale camera populair is, maar het gebruik enigszins verschilt tussen de twee groepen.
Meer dan 40 procent van de respondenten zijn in het bezit van een digitale camera. 19 procent is van plan voor de vakantie een digitale camera aan te schaffen. De helft ervaart het direct kunnen terugzien van hun foto's als belangrijkste voordeel van de digitale camera.
57 procent van de digitaal camera bezitters print wel eens foto's thuis. 10 procent vertrouwt nog op filmrolletjes. Bijna viervijfde van de respondenten is van mening dat de gebruiksvriendelijkheid van digitale camera's 'uitstekend' of 'goed' is.
Een op de vijf vrouwen vindt het direct kunnen versturen van foto's per e-mail het belangrijkste voordeel van de digitale camera, tegenover één op de acht mannen.
Een op de tien mannen gebruikt de digitale camera om pikante foto's te maken, terwijl maar 4 procent van de vrouwen de camera hiervoor gebruikt.
(Bron)
Hoger ziekteverzuim vrouwen komt niet door werk

Het ziekteverzuim bij vrouwen ligt gemiddeld ongeveer 2,5 dagen per jaar hoger dan bij mannen. Dat hogere verzuim hangt niet samen met werkomstandigheden maar met de persoonlijke gezondheid en de huishoudelijke taken thuis.
[Oftewel: veel werkende vrouwen hebben feitelijk een _dubbele_ baan.]
Dat blijkt uit analyses van TNO-Arbeid, dat daarvoor gebruik heeft gemaakt van een databestand van het Centraal Bureau voor de Statistiek van bijna 18.000 werkenden.
Vrouwen verzuimden in de periode van 1997 tot 2000 gemiddeld 12,6 dagen per jaar. Mannen waren gemiddeld tien dagen per jaar ziek.
(Bron)
Steeds meer 'aso's' uit huis gezet

Het aantal huurders dat vanwege de overlast voor hun buren uit huis is gezet, is vorig jaar verdubbeld. Ruim 470 hoofdbewoners verspeelden het recht op een huis en belandden op straat. Dat meldt De Telegraaf dinsdag.
Woningcorporaties hebben honderden medewerkers ingezet die zich fulltime bezig houden met de bemiddeling bij burenruzies. Volgens Aedes, de koepel van woningcorporaties, is de toename van het aantal uitzettingen een gevolg van een maatschappelijke trend om minder te gedogen.
De meest voorkomende klachten betreffen lawaai, drugsgebruik en ?handel, wietkwekers, stank, prostitutie en huiselijke problemen. Als de problemen uit de hand lopen, is ontruiming de laatste mogelijkheid om er een eind aan te maken.
Een knelpunt in de problematiek vormen mensen met ernstige gedrags- en psychische problemen, aldus Aedes. Veel van deze mensen zijn niet in staat de volledige regie over hun leven te voeren, maar door plaats- en geldgebrek kunnen zij niet in een inrichting terecht.
De koepel roept daarom op tot een nauwere samenwerking tussen de corporaties, gemeenten, politie, justitie en maatschappelijk werk om te voorkomen dat deze groep tussen de wal en het schip valt.
(Bron)
 
En waar blijven die mensen?
Aardbeiensiroop
 
Een inbraak in een ijssalon in de Amerikaanse stad Jackson is voor de dief anders afgelopen dan hij gehoopt had. De man liep een groot vat aardbeiensiroop omver, gleed uit en werd van kop tot teen bedekt in het kleverige goedje. Daarbij verloor hij zijn portefeuille, waardoor het voor de politie een fluitje van een cent was om hem op te sporen. Toen de politie de dader in zijn huis ging inrekenen, zat hij nog steeds onder de siroop.
(Bron)
Bedelaar duwt weigeraar in het IJ

Een bedelende man heeft op de pont over het Amsterdamse IJ een passagier in elkaar geslagen en het water ingeduwd. De mannelijke passagier, die bij het voorval zwaar gewond raakte, werd rond negen uur 's avonds aangesproken door de bedelaar die geld wilde. De man weigerde, waarop hij in het water werd geduwd. Hij wist echter terug op de pont te klimmen. Daar ontstond ruzie met de bedelaar over het voorval en toen de pont zijn eindbestemming had bereikt wilde het slachtoffer de bedelaar staande houden. Hierop ontstond een vechtpartij. De bedelaar zag alsnog kans te ontsnappen, maar werd met hulp van getuigen getraceerd en door de politie in de boeien geslagen.
(Bron)

maandag, juli 19, 2004

TT 104  Bonden slepen Smead voor rechter
 
HOOGEZAND De directie van Smead en de vakbonden zijn het niet eens geworden over een 40-urige werkweek. De bonden noemen het directieplan een inbreuk op de cao en stappen naar de rechter.
De top van de kantoormeubelfabrikant wil dat de werknemers vier uur per week langer werken tegen hetzelfde loon in verband met de gestegen kosten. Uit een peiling onder de 230 Smead-werknemers zou blijken dat 94% met de 40-uursweek instemt. De CNV twijfelt daaraan.
Volgens bestuurder Van der Velde van CNV Dienstenbond betekent invoering van het plan het einde van de collectieve arbeidovereenkomst in Nederland.
Een tijdje terug werd bekend dat Simon & Garfunkel naar Nederland zouden komen. Op een mailinglijst werd druk gediscussieerd: de een zou wel willen, de ander zag er niks in. Ik zou best willen - maar al snel werden de prijzen bekend en was duidelijk dat ik het me niet kon veroorloven, op geen enkele manier.
Het concert is woensdag. En plots krijg ik een mailtje van een lijstgenoot - ze heeft een kadootje voor me. Een kaartje.
Ik was helemaal met stomheid geslagen. Inmiddels ben ik over de eerste schrik heen, maar de blijdschap is nog lang niet gezakt :D
Gulle geefster: *smak*smak*smak*!!!
De vertraging bij het laden van het log bleek veroorzaakt te worden door het Wie-script - dat is dus verwijderd.
Britse anti-terreurplannen liggen letterlijk op straat

De Britse politie onderzoekt hoe het mogelijk is dat een geheim anti-terreurplan zoek is geraakt en op straat is beland. Een automobilist heeft de documenten vlakbij de luchthaven Heathrow gevonden en overhandigd aan een journalist van het dagblad The Sun.
Volgens The Sun van maandag staan in het rapport 62 plaatsen aangemerkt vanwaar terroristen een raketaanval zouden kunnen uitvoeren. Vooral een veld bij de luchthaven werd aangemerkt als "een uitstekende plek om een vertrekkend vliegtuig aan te vallen", aldus The Sun.
De documenten zijn gedateerd op 26 juni 2004 en bevatten gedetailleerde informatie over ontsnappingsroutes, evacuatieplannen en wegblokkades, aldus de krant.
Het rapport bevat volgens The Sun verder gedetailleerde kaarten en foto's, waaronder satellietopnames van de luchthaven. Ook bevat het geheime informatie over de tijden waarop de politie patrouilles uitvoert en over de inzet van honden en scherpschutters.
De politie bevestigde dat het document is gevonden en inmiddels aan de politie is overhandigd, maar zij wilde niet ingaan op de inhoud ervan. Een woordvoerster wilde niet zeggen of het plan is opgesteld door de speciale anti-terreureenheid SO18 voor de beveiliging van de luchtvaart die is gestationeerd op Heathrow.
De veiligheidsmaatregelen op de luchthaven werden vorig jaar aangescherpt, nadat er inlichtingen waren binnengekomen dat een bende bewapend met een raketwerper een aanval beraamden.
(Bron)
Geen antrax in pakketje bij TPG-distributiecentrum

Een TPG-beambte in Alkmaar is zondagavond door nog onbekende oorzaak onwel geworden nadat hij een poststuk hadden aangeraakt. De politie meldde zondagavond dat het pakketje geen antrax bevatte. Wat de inhoud wel is, kon de politie nog niet zeggen.
[Men denkt nu aan de inhoud van een brandblusser.]
Het poststuk was afkomstig uit een postbus aan de Prinses Julianalaan om de hoek van het Alkmaars Medisch Centrum. Bij het legen hiervan raakte de dienstdoende postbode onwel. Hij was nog wel in staat naar het TPG-distributiecentrum in Alkmaar-Noord te rijden. Daar kwamen nog vier collega's in aanraking met het poststuk, maar raakten niet onwel. De bezorger werd uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht wegens ademhalingsproblemen. Inmiddels is de TPG-beambte weer uit het ziekenhuis ontslagen.
Een monster van de inhoud van de postzak is naar het onderzoeksinstituut ID-Lelystad gestuurd. Het kan nog enkele dagen duren voor bekend welke stof het poststuk bevatte. Een TPG-beambte die na het aanraken van het poststuk onwel naar huis is gegaan, zei dat er gele stof in de postzak zat.
De politie heeft nog geen verklaring voor hetgeen is gebeurd. Het terrein van het distributiecentrum blijft afgezet totdat het sporenonderzoek is afgerond. In het gebouw werden vijf medewerkers van het distributiecentrum tijdelijk afgeschermd van de buitenwereld.
(Bron)
Hard rijden na bloederig spotje 

Hoe bloederiger de veilig verkeersreclame, hoe harder mannen gaan rijden. Dat blijkt uit een onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV), waaruit  het AD maandag publiceert.
Schokkende beelden op de tv, die zijn bedoeld om mensen te weerhouden van veel te hard rijden, blijken juist het tegenovergestelde te bereiken. Het SWOV liet 81 ervaren automobilisten een bloederig, Australisch filmpje zien en liet ze voor en na het vertonen van de beelden een vragenlijst invullen.
Vooral op mannen leek het spotje weinig indruk te maken. Zij bleken juist minder bereid zich aan de maximumsnelheid te houden en bagatelliseerden de boodschap van het spotje. Bij vrouwen leek de spot wel het bedoelde effect op te roepen.
(Bron)
SP dreigt Kamer terug te roepen over 'spookbrief'

SP-Tweede-Kamerlid Van Bommel wil onmiddellijk opheldering van minister Remkes van Binnenlandse Zaken over een vermeende dreigbrief van terreurorganisatie Al-Qaeda aan de Verenigde Naties. Als de uitleg van de minister over de 'spookbrief' niet toereikend is, wil Van Bommel dinsdag de Tweede Kamer terugroepen van reces.
Remkes liet vorige week weten dat de inlichtingendienst Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) de brief van Al-Qaeda, waarin gedreigd zou worden met aanslagen in Den Haag en Brussel, in onderzoek had. Inmiddels is gebleken dat de brief niet bestaat.
Volgens een woordvoerder van Binnenlandse Zaken is er sprake van een misverstand. "Er was een gerucht in journalistieke kring over een brief. Dat gerucht is nagetrokken en de brief blijkt niet te bestaan. Remkes doelde met zijn uitlating op het onderzoek naar het gerucht."
[Dat had ie dan zorgvuldiger moeten formuleren.]
Van Bommel neemt de zaak hoog op. "Het belangrijkste wapen van Al-Qaeda is angst", zegt hij. "Dat betekent dat de overheid uiterst terughoudend moet zijn in het verspreiden van angstaanjagende berichten, anders speelt ze het terrorisme in de kaart."
Volgens het SP-Kamerlid zou het 'beschamend' zijn als Nederland als EU-voorzitter de bevolking ten onrechte schrik heeft aangejaagd.
(Bron)
'Verkrachting in Darfur oorlogswapen'

De massale verkrachtingen in de Sudanese provincie Darfur zijn in feite oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, maar de internationale gemeenschap doet er te weinig tegen. Dat stelt mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een maandag verschenen rapport.
Ondanks de groeiende aandacht voor de humanitaire ramp die zich in Darfur afspeelt en de belofte van de regering om de Janjawid-milities te ontwapenen, worden vrouwen en kinderen nog steeds niet beschermd, vindt Amnesty. In het rapport staan honderden getuigenissen. Daaruit maakt de organisatie op dat vrouwen en meisjes massaal worden verkracht, ontvoerd en ingezet als seksslaven. In vrijwel alle door Amnesty onderzochte aanvallen op dorpen was het regeringsleger direct betrokken bij dergelijke misdaden, of er getuige van.
Een vrouw stelt dat zij zes dagen lang vrijwel constant is verkracht door vijf tot zes mannen. Haar man kon dat niet verkroppen en heeft haar verlaten. In een ander dorp zijn vijftien vrouwen en meisjes in een hut gedreven waarna Janjawid-milities hun botten braken zodat ze niet konden vluchten. Daarna zijn ze dagenlang verkracht.
Sudan wordt al tientallen jaren geteisterd door een burgeroorlog tussen de Arabische, islamitische regering in het noorden en de zwarte, overwegend christelijke en animistische bevolking in het zuiden. Deze strijd eiste sinds 1983 ruim anderhalf miljoen mensenlevens.
De afgelopen tijd zijn de gewelddadigheden toegenomen. Arabische pro-regeringsmilities (Janjawid) vermoorden en verdrijven op grote schaal niet-Arabische bewoners. In de afgelopen maanden zijn naar schatting 30.000 doden gevallen en 1,2 miljoen mensen hun huizen ontvlucht. Ongeveer 200.000 Sudanezen zijn vertrokken naar het buurland Tsjaad. Amnesty houdt de regering van Sudan verantwoordelijk.
"Verkrachting heeft een verwoestend en blijvend effect op de gezondheid van vrouwen en meisjes", stelt de organisatie. Dat heeft weer gevolgen voor de economische en sociale situatie in een gebied en dat maakt de slachtoffers extra kwetsbaar. "Vrouwen en meisjes worden aangevallen, niet alleen om de vrouwen te verlagen, maar ook om ze te vernederen, straffen, beheersen, bang te maken en ontheemden, en om de gemeenschap waartoe ze behoren op zijn kop te zetten."
Amnesty International wil dat alle betrokken partijen stoppen met verkrachtingen en deze praktijken ook publiekelijk veroordelen. De milities moeten nu snel ontwapend en een internationale commissie moet zoeken naar bewijzen voor oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en volkerenmoord, en andere schendingen van internationale verdragen.
(Bron)
Nederland steunt beperkte hervatting walvisvangst
Nederland steunt het pleidooi van voorzitter Fischer van de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC) om het vangstverbod op walvissen stapsgewijs op te heffen. De Nederlandse regering is voorstander van een beperkte, gecontroleerde walvisvangst, aldus een woordvoerster van het ministerie van Landbouw.
Nederland zal dat standpunt naar voren brengen tijdens de IWC-conferentie die maandag in het Italiaanse Sorrento is begonnen. Volgens de woordvoerster wordt het huidige moratorium op walvisvangst, dat al achttien jaar geldt, op allerlei manieren ontdoken. "Er worden nu tweemaal zo veel walvissen gevangen als toen het verbod nog niet van kracht was."
Bovendien vreest het ministerie dat het handhaven van het vangstverbod het voortbestaan van de IWC in gevaar kan brengen. Japan heeft vorig jaar al gedreigd uit de commissie te stappen.
Geen overleg
GroenLinks heeft moeite met het kabinetsstandpunt, blijkt uit schriftelijke vragen die Tweede-Kamerlid Duyvendak maandag aan ministerVeerman van Landbouw heeft gesteld. Volgens Duyvendak valt aan het opheffen van het vangstverbod pas te denken als een goed controlesysteem zich in de praktijk heeft bewezen. Bovendien had het kabinet met de Kamer moeten overleggen, stelt hij.
(Bron)
 
Dus omdat landen zich niet aan de regels houden, schaf je de regels af. Lekker makkelijk.
Slaapverwekkend

Een bejaarde vrouw uit San Francicso heeft een inbreker overmeesterd door haar familiefoto's aan de man te laten zien. De man wilde inbreken bij de oude dame, toen de vrouw wakker werd van zijn gestommel. Toen de man de vrouw zag, wilde hij haar overmeesteren maar de dame kreeg het voorelkaar de man te kalmeren en bood hem wat te eten aan. Onder het eten liet de vrouw haar familiefoto's zien en vertelde lange verhalen over haar dochter. De inbreker sukkelde weg en gaf de vrouw de gelegenheid om de politie te bellen.
(Bron)

zondag, juli 18, 2004

Motorrijder aangehouden na stuiven over snelweg

De politie heeft zaterdag bij een snelheidscontrole een 28-jarige motorrijder uit Waarder aangehouden omdat hij met 246 kilometer per uur op de N11 (Leiden-Alphen aan den Rijn) reed.
De toegestane snelheid daar is 100 kilometer per uur. De politie maakte dat zondag bekend. De man kreeg een bekeuring en moest zijn rijbewijs en zijn motor inleveren.
(Bron)
Amerikaanse jongeren spiesen zichzelf op vleeshaken

Amerikaanse jongeren hebben een nieuw tijdverdrijf ontdekt. Zij gaan aan driepotige bamboeconstructie bungelen door zichzelf vleeshaken in de rug de spiesen. Dit meldde de krant Key West Citizen zondag op gezag van de plaatselijke sheriff van Monroe County.
De bizarre hobby wordt beoefend op zandbanken uit de kust. Op een video van de kustwacht is een jonge vrouw te zien die hangt aan vleeshaken in haar schouders. Zij lijkt er geen last van te hebben.
Volgens een luitenant van de kustwacht is er in de VS geen wet die het verbiedt om op een zandbank aan een vleeshaak te gaan bungelen.
(Bron)
Duitser wil kliniek voor Arische ras

Een extreem-rechtse advocaat in Duitsland bouwt in de buurt van Bremen een vruchtbaarheidskliniek waar alleen Arische baby's zullen worden verwekt. De advocaat in kwestie, Jürgen Rieger, is een fervent aanhanger van het pure Arische ras; mensen dus met blond haar en blauwe ogen. De 57-jarige Rieger heeft zich gespecialiseerd in het verdedigen van extreem-rechtse verdachten. Hij was in het verleden lid van de neo-nazistische Nationale Democratische Partij. Hij is reeds verschillende keren veroordeeld wegens het aanzetten tot rassenhaat. Het meeste zorgen baart hem echter ''de bezoedeling van het Arische ras''. Rieger schreef zelfs een boek over de "afgrijselijke effecten van de bastaardrassen'', en hij beloofde meteen dat "de blanke reuzen kwamen''. Niet bekend is hoe Rieger het voor elkaar wil krijgen dat er alleen maar blonde kinderen met blauwe ogen verwekt worden. Zijn project zou steunen op een speciale techniek met draagmoeders. Omdat die verboden zijn in Duitsland, heeft de advocaat zijn kliniek in Londen geregistreerd, in plaats van in Bremen. Belgische vruchtbaarheidsspecialisten noemen de plannen van Rieger ''totaal krankzinnig'', zowel op ethisch als wetenschappelijk vlak.In 1995 wilde Rieger overigens een Zweedse boerderij ombouwen tot een verzamelplek voor "leden van het noordelijke blonde ras''. Er kwamen echter veel te weinig Arische medewerkers op af om de boerderij draaiend te houden. Toen een bende zorgvuldig geselecteerde Noordelijke Biggen ontsnapte en een ravage aanrichtte, stierf het project een stille dood.
(Bron)
 
Van mij mag meneer. Ik weet ook wel een plekje voor hem en zijn stam- en gedachtegenoten: het midden van Groenland is onbewoond, plek genoeg. Kunnen ze een mooie gemeenschap opzetten en verse Ariërtjes kweken zonder gevaar van inmenging van 'onzuivere rassen'.
Ik begon in de tuin met bewolking, daarna een minimaal zonnetje, en inmiddels, jawel: grijs, en rommelend.
Politie krijgt groene zwaailamp 

Surveillancewagens van de politie krijgen, naast het vertrouwde blauwe zwaailicht, ook een groene zwaailamp. Het lichtsignaal moet agenten en andere hulpverleners er na een misdrijf of ongeluk op attenderen voorzichtig te opereren om mogelijke sporen intact te laten. Dat liet het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) zondag weten.
Het zwaailicht zit in een speciaal koffertje met diverse artikelen die gebruikt kunnen worden om de zogenoemde plaats delict af te schermen. Hierin zitten ook afzetbakens en een groen hesje met het opschrift 'Beheerder plaats delict'. Het kledingstuk is bestemd voor de agent die als eerste op de plek des onheils aankomt en de sporen moet afschermen.
(Bron)