zaterdag, december 11, 2004

Hallo politie? Ze hebben mijn marihuana gestolen!

Een jong koppel uit Callaway in de Amerikaanse staat Florida had beter eventjes nagedacht om hun diefstal te rapporteren aan de politie. Het ging namelijk om 113 gram marihuana. "Ze hebben onze marihuana gepikt! We willen ons spul zo snel mogelijk terug want we gaan het later verkopen", klonk het aan de telefoon.
"Die twee moeten de domste criminelen van Amerika zijn", zei politiewoordvoerder Ricky Ramie . Agenten arresteerden de 18-jarige Douglas Sheetz en zijn 17-jarige vriendin Misty Ann Holmes. Ze worden aangeklaagd voor drugsbezit en drugdealen. Volgens het politierapport keerden de twee donderdag huiswaarts en stelden daar de inbraak in hun woonst vast. Hun zelfgekweekte marihuana bleek gestolen.
De twee gaven meteen toe dat ze de marihuana verder wilden verkopen. Ze hadden er niets op tegen dat de agenten hun woonst doorzochten. De politie trof er verschillende marihuanaplantjes aan. Momenteel zitten de twee in de cel. Het is niet bekend of de twee apestonnd rondliepen toen ze de politie inlichtten.
(Bron)
Lottowinnaar wordt crimineel

Een Duitse lottowinnaar kwam zonder geld te zitten en ging dan maar over tot criminele activiteiten om toch zijn luxueuze levensstijl verder te zetten. De 49-jarige man uit Thueringen is opgepakt voor tientallen inbraken. Acht jaar geleden won hij de lotto. Toen streek hij meer dan 720.000 euro op.
Een woordvoerder van de politie zei dat de lottowinnaar op heterdaad werd betrapt. Tot zijn buit behoorden gsm's, dure juwelen en horloges, en een cashbedrag van meer dan 10.000 euro. De politie verdenkt hem van tenminste 77 inbraken. De man pleegde zijn eerste inbraak naar verluidt in oktober 2003.
(Bron)
Straat afgesloten om verdachte auto

In Apeldoorn is gisteravond een straat afgesloten omdat tegenover een synagoge een verdachte auto werd aangetroffen. Als gevolg moesten enkele bewoners hun huizen korte tijd verlaten. Na inspectie bleek er met de auto niets aan de hand te zijn.
De wagen werd rond 16.30 uur gesignaleerd door een parkeerwachter, die opmerkte dat het voertuig voorzien was van verschillende buitenlandse kentekenplaten. Na de melding zette de politie de gehele Paslaan af. Het Explosieven Opruimings Commando heeft de auto onderzocht, maar trof geen explosieven aan. Kort na 20.00 uur werd de straat weer vrijgegeven.
De bestuurder van de verdachte auto kon snel achterhaald worden. Het ging om een Amerikaan die nummerborden uit twee verschillende staten op zijn auto had aangebracht.
(Bron)
TT 401 De wereldbol die bij speelgoedwinkel Bart Smit te koop is, klopt geografisch niet. De staat Israël is totaal van de kaart geveegd; het gebied heet volgens de bol Palestina. Daarnaast is Taiwan onderdeel van China geworden. Dit meldt de Telegraaf zaterdag.
Een klant ontdekte de blunder toen hij de wereldbol, die gevallen was, wilde repareren. De Israëlische ambassade in Den Haag wil dat de globe uit de winkel gehaald wordt. "Het is Palestijnse propaganda", zo meent een woordvoerder.
Het is niet duidelijk waar de wereldbol gemaakt is. Bart Smit wilde aan de krant geen commentaar geven.
Bankrover komt bank niet binnen

Een oplettende klant en alert personeel hebben gisteren in het Oostenrijkse Zillertal een bankroof weten te voorkomen. De bankbedienden sloten eenvoudigweg vlak voor de neus van de overvaller de deur waardoor deze niet naar binnen kon.
De man, uitgerust met een neppistool en een masker, stond in de buurt van de bank, toen de klant hem ontdekte. Deze alarmeerde het bankpersoneel, dat bliksemsnel de deur sloot. Net op tijd, want de overvaller stond op het punt om het gebouw binnen te gaan.
Hij vluchtte weg, maar kon al snel door de politie gepakt worden. In zijn zak had de 27-jarige man een handgeschreven brief waarin de bedienden werden opgedragen geld te overhandigen.
(Bron)
Vechtpartij tussen dronken kerstmannen

In Newton (Wales) zijn een dertigtal kerstmannen slaags geraakt. Het geheel gebeurde na een liefdadigheidsactie, de Santa Run. Hierbij rennen zoveel mogelijk kerstmannen door de straten van Newton om geld in te zamelen voor zeker tweehonderd goede doelen.
De sponsorloop eindigde voor een aantal kerstmannen in een café. Daar zorgde de alcohol voor de nodige spanningen wat uitliep op een straatgevecht. De politie pakte vijf kerstmannen op, die ze alleen met behulp van traangas en knuppels uit elkaar konden halen. Enkele van hen moesten de nacht in de cel doorbrengen. Geen van de kerstmannen raakte ernstig gewond.
In totaal namen vierduizend kerstmannen deel aan de sponsorloop, waarmee ze het wereldrecord voor 'zoveel mogelijk kerstmannen bij elkaar' braken. De actie komt dan ook in het Guinness Book of Records.
(Bron)
Vrouw wurgt rottweiler na aanval op hondje

Een vrouw uit Florida heeft de hond van de buren gewurgd, nadat deze haar yorkshireterriër had aangevallen. De vrouw wordt nu mogelijk vervolgd.
De 65 kilo zware Rox rende langs zijn eigenaresse en greep terriër Candy. De eigenaresse van Candy hoorde het gejammer van haar hondje en rende meteen naar buiten. Daar greep ze de rottweiler bij zijn halsband en draaide eraan. Ondertussen hield ze haar hand voor zijn neus. De vrouw liet pas los toen het dier niet meer ademde. Candy kwam er met wat lichte verwondingen vanaf. De politie gaat de zaak onderzoeken en besluit dan of de eigenaresse van de yorkshireterriër vervolgd wordt.
(Bron)
Helft moslims Nederland wil moslimpartij

DEN HAAG - Iets meer dan de helft (51 procent) van de moslims in Nederland vindt dat er een moslimpartij moet komen. Een op de vijf moslims (20,9 procent) is tegen de oprichting van zo'n partij. Dit blijkt uit representatief onderzoek door het bureau Foquz Etnomarketing onder 488 moslims, in opdracht van het televisieprogramma Nova.
Als de moslims die een Nederlandse moslimpartij zeggen te steunen, ook daadwerkelijk op die partij zouden stemmen, kan de partij maximaal acht zetels behalen.
Bijna 30 procent van alle moslims vindt dat het programma van een moslimpartij op de sharia, de islamitische wetgeving, gebaseerd moet zijn, ruim eenderde (34,2 procent) vindt dat dat juist niet zo moet zijn. [Meer niet dan wel dus.]
Van de respondenten die een moslimpartij wensen, vindt ruim de helft dat de partij de sharia in het programma moet overnemen en een op de vijf vindt van niet.
De moslims in Nederland stemden bij de laatste verkiezingen in januari 2003 vooral op de PvdA (32,4 procent), of stemden niet (31,8 procent). GroenLinks haalde 12,5 procent, CDA 6,8 procent. Als er nu verkiezingen zonder moslimpartij zouden zijn, stijgt de PvdA onder de moslims naar 44,3 procent. 32 Procent weet niet wat ze gaan stemmen of wil het niet zeggen.
Van de ondervraagde moslims vindt 45 procent dat hun geloofsgenoten in de huidige Tweede Kamer niet opkomen voor de belangen van moslims. Ruim 27 procent vindt dat ze dat wel doen. De onderzoekers van Foquz keken ook naar de populariteit van de Amsterdamse wethouder Aboutaleb. 18 Procent zegt op hem te zullen stemmen als hij op de Tweede-Kamerlijst van de PvdA komt, 32 procent zal niet op hem stemmen en 50 procent weet het nog niet, kent Aboutaleb niet of wil het niet zeggen.
71 Procent van de ondervraagden vindt dat het beledigen van de islam harder moet worden aangepakt, 12 procent vindt van niet. De helft van de moslims in Nederland voelt zich even veilig of onveilig als voor de moord op Theo van Gogh, 45,5 procent voelt zich minder veilig sinds 2 november. Een ruime meerderheid (58 procent) heeft sinds de moord op Van Gogh minder vertrouwen in de regering, slechts 1,8 procent heeft nu meer vertrouwen.
(Bron)
TT 121 Vrees voor grote olieramp in Alaska

ANCHORAGE Het is nog niet duidelijk hoeveel stookolie is gestroomd uit het Maleisische vrachtschip Selandang Ayu, dat donderdag in tweeën brak voor de kust van Alaska. De autoriteiten vrezen dat zich een natuurramp zal voltrekken.
Het schip vervoerde 2,3 miljoen liter taaie, voor het milieu zeer schadelijke olie. Een grote olievlek drijft naar het natuurgebied Unalaska, waar veel otters, zeeleeuwen en zeevogels leven.
Het schip ligt 1400 km van de plek waar in 1989 de grootste milieuramp uit de geschiedenis van Alaska plaatsvond, toen de tanker Exxon Valdez 40 miljoen liter olie verloor.

vrijdag, december 10, 2004

Politie mag meer doen met persoonsgegevens

DEN HAAG - De politie mag voortaan meer doen met gegevens van personen die bij de uitvoering van de dagelijkse politietaken binnenkomen. De gegevens mogen langer worden bewaard en kunnen ook intern en extern makkelijker worden uitgewisseld.
Dit moet de administratieve lasten voor de politie verminderen en ervoor zorgen dat de politie beter is geïnformeerd. Bovendien moet het de opsporing vergemakkelijken. Het kabinet is vrijdag akkoord gegaan met een voorstel van minister Donner van Justitie om de Wet politieregisters te herzien.
De gegevens die bij de politie binnen komen, zijn niet alleen van verdachten, daders of andere betrokkenen, maar ook van burgers. Het gaat om mensen die overlast melden, aangifte doen of om hulp vragen. Al die gegevens moet de politie verwerken, omdat ze belangrijk zijn voor het werk. De regels hiervoor zijn te beperkend en worden daarom verruimd.
Voortaan mag de politie al deze gegevens een jaar lang bewaren en met andere korpsen uitwisselen om ze eventueel met elkaar in verband te kunnen brengen. Zo krijgt de politie beter zicht op terrorisme, zware criminaliteit of mensenhandel en de personen die daarbij betrokken zijn. Daarnaast mag de politie zo nodig gegevens gaan verstrekken aan onder meer hulpverlenende instanties, woningbouwverenigingen en winkeliers.
(Bron)
Litouwse douane ontdekt wodkapijpleiding

Er is door de Litouwse douane een drie kilometer lange pijpleiding ontdekt. De pijpleiding was bedoeld voor de illegale invoer van wodka uit Wit-Rusland. Dat hebben lokale media vrijdag gemeld.
Wodka is in buurland Wit-Rusland aanmerkelijke goedkoper dan Litouwen, dat sinds afgelopen mei lid is van de Europese Unie. Volgens de autoriteiten betreft het dan ook zeker niet de eerste poging om de sterke drank op deze manier de grens over te smokkelen.
(Bron)
Steeds meer vraag naar schuldhulpverlening

UTRECHT - Steeds meer mensen doen een beroep op schuldhulpverlening. In 2004 meldden zich 152.000 huishoudens met schulden bij een kredietbank, de Sociale Dienst van de gemeente of het maatschappelijk werk. Dat is bijna twee maal zoveel als de 78.000 aanvragen in 2001. Vergeleken met vorig jaar is het een toename met 13,5 procent.
Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek dat het Landelijk Platform Integrale Schuldhulpverlening samen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft verricht. De toename van de vraag zet de uitvoering van de schuldhulpverlening onder druk.
Volgens het platform is een forse verhoging van het budget nodig. Maar de gemeenten, die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de schuldhulpverlening, doen dat niet, zeggen de organisaties.
(Bron)
Chirurgen halen worm uit hersenen van Chinees

HONGKONG - Chirurgen in de Centraal-Chinese provincie Hunan hebben een 12 centimeter lange worm verwijderd uit de hersenen van een 24-jarige man. Dat heeft de China Daily vrijdag gemeld.
Volgens de krant had de man een sparganum. Die parasiet heeft hij waarschijnlijk binnengekregen door het eten van wilde slangen of kikkers. Mensen met die worm lijden meestal aan hoofdpijn en stuiptrekkingen voordat ze in coma raken. Hoe deze patiënt het nu maakt, meldde de China Daily niet.
(Bron)
'Plannen voor aanslag op de Wallen'

AMSTERDAM - Leden van de terroristische Hofstadgroep hebben mogelijk voorbereidingen getroffen voor een aanslag op de Wallen in Amsterdam. Een fundamentalistische Marokkaanse moslim zou de buurt in kaart hebben gebracht tijdens zijn werkzaamheden als pizzakoerier. Dat meldt De Telegraaf vrijdag.
De krant baseert zich op drie anonieme e-mails aan de Nationale Recherche. De e-mails zijn eind september en begin oktober verstuurd. De tipgever, met de schuilnaam ChinTok3, zegt 'een bezorgde moslim' te zijn. Justitie zou de tips zeer serieus nemen.
De pizzakoerier, de 20-jarige Amsterdammer Bilal L., is op 5 november aangehouden op verdenking van deelname aan een terroristische organisatie. Ook wordt hij verdacht van het bedreigen van Tweede Kamerlid Geert Wilders. Een computer van het Turkse pizzarestaurant waar hij werkte, is in beslag genomen. Twee medeverdachten zijn inmiddels vrijgelaten.
Mogelijk onderhield L. contacten met de leider van het netwerk, de Nederland ontvluchte Syriër Redouan al-Issa. De Syriër wordt in de e-mails genoemd als betrokkene bij de plannen voor een aanslag. De groep zou zich kwaad maken over het zedelijk verval in de rosse buurt. Ook de Tweede Kamer zou een doelwit zijn geweest. L. zou voor de aanslag 'middelen' hebben aangeschaft.
Mogelijk stond L. in contact met Jason W., een van de twee mannen die in november zijn opgepakt na een belegering van een pand in de Haagse Antheunisstraat. De groep rond L. zou volgens informatie van de Nationale Recherche regelmatig bijeenkomen in de Aboe Bakr-moskee in Almere, waar Abdul-Jabbar van de Ven zou preken. Van de Ven kwam in opspraak toen hij eind november in een televisieprogramma beaamde Geert Wilders dood te wensen.
De Hofstadgroep, die bestaat uit moslims van Noord-Afrikaanse afkomst, wordt sinds de zomer van 2002 door de AIVD in de gaten gehouden. Tot de groep behoort ook Samir A., die ervan wordt verdacht aanslagen op de Tweede Kamer, Schiphol en het ministerie van Defensie te hebben beraamd. A. zou een goede bekende zijn van Mohammed B., de verdachte van de moord op Theo van Gogh.
(Bron)

Mogelijk, mogelijk, mogelijk. Mogelijk ligt het dus heel anders...
Dieven roven postbus Balkenende leeg

DEN HAAG - In het Haagse appartement waar premier Balkenende woont, zijn brievenbussen leeggeroofd. De dieven hebben vervolgens onder meer geldverkeer van bewoners via een verhuisservice omgeleid. Enkele buren van de premier zijn daar het slachtoffer van geworden.
TPG Post zei vrijdag op de hoogte te zijn van de diefstal van post. Die werd naar een ander adres omgeleid via de verhuisservice van de postorganisatie. "Een zeer uitzonderlijke situatie", stelde de woordvoerder.
"Er zijn jaarlijks 600.000 verhuizingen. Bij nog geen honderd daarvan komt dit soort fraude voor. Dit ging om meerdere gevallen tegelijk in een appartement." Volgens de woordvoerder is de premier hierdoor niet zelf getroffen.
TPG bekijkt hoe deze service beter is te beveiligen. Vooral de aanvragen per internet voor het omleiden van post naar een nieuw adres, gaat het bedrijf scherper beoordelen. In een kwart van de gevallen wordt de verhuisservice via internet aangevraagd.
(Bron, kijk ook even naar de charmante foto bij het artikel)
Dronken soldaat veroorzaakt terreuralarm

LONDEN - Een dronken Britse soldaat heeft eerder deze week een terreuralarm veroorzaakt door verkleed als een Arabische zelfmoordterrorist te verschijnen op een feestje van het regiment waarin hij dient, de Coldstream Guards.
Vijftien politiewagens en agenten met speurhonden moesten uitrukken nadat in de buurt van de legerbasis een man was gesignaleerd met een Arabische outfit, compleet met tulband en valse baard.
In zijn zak zaten kaarsen, verpakt in oranje papier, en elektriciteitsdraden, zodat het leek alsof hij explosieven bij zich droeg.
Bij zijn aanhouding bleek dat de man op weg was naar huis, na een gekostumeerd feestje op de legerbasis Aldershot in het zuiden van Engeland. Zijn regiment vierde de rol die het speelde tijdens de slag bij Waterloo in 1815. Hij heeft een kleine boete gekregen wegens openbare dronkenschap, aldus de politie.
(Bron)
Kerstman schenkt kinderen marihuana

RIO DE JANEIRO - Enkele Braziliaanse schoolkinderen hebben een zakje marihuana van de kerstman gekregen.
De drugs zaten verstopt in kerstpoppen, die door tieners bij de ingang van de school in Rio de Janeiro waren verkocht. De poppen waren hol als een chocoladefiguur en verder gevuld met snoepgoed.
De twee verkopers vluchtten toen de politie hen wilde arresteren. De twee lieten 24 poppen achter. Drugsbendes misbruiken vaak jonge kinderen om verdovende middelen te vervoeren en te verkopen.
(Bron)
Premie ziekenfonds Achmea een derde omhoog

RIJSWIJK - Ziekenfondspatiënten die zijn verzekerd bij Achmea betalen volgend jaar maandelijks een nominale ziektekostenpremie van 33,90 euro, dus bijna 407 euro voor het hele jaar. Nu is de maandpremie nog 25,70 euro of 24,70 euro (Groene Land Achmea).
Zorgverzekaars Nederland dacht onlangs dat mensen tussen de 376 en 394 euro kwijt zouden zijn aan de premie.
En woordvoerster van Achmea heeft de nieuwe premie vrijdag bekendgemaakt. De stijging van de premie komt grotendeels door de invoering van het no-claimsysteem. Dat houdt in dat mensen, afhankelijk van het beroep dat zij doen op zorgvoorzieningen, maximaal 255 euro terugkrijgen.
De nominale premie is de premie die iedereen betaalt. Daar bovenop komt nog een inkomensafhankelijke premie.
(Bron)

Als iemand met een chronische ziekte die gebonden is aan medicijngebruik, ga ik dus veel meer betalen, namelijk per jaar een 3/5 maandloon.
Daar word je niet beter van.

donderdag, december 09, 2004

Holocaustontkenner wil vergast worden

Siegfried Verbeke, een 63-jarige en bekende Vlaamse negationist, zegt in het concentratiekamp van Auschwitz vergast te willen worden. Dit met Zyklon B, wat de Duitse nazi's gebruikten om het joodse volk uit te roeien. Hij wil hiermee een aantal zaken kunnen aantonen.
Met de opmerkelijke doodswens hoopt Verbeke aan te kunnen tonen dat de holocaust, de nazi-gaskamers één grote leugen zijn. Ook denkt hij via deze weg een groot geldbedrag op te strijken van de Amerikaanse ex-goochelaar James Randi. Die loofde reeds één miljoen dollar uit aan diegene die erin slaagt het bestaan van paranormale krachten te kunnen bewijzen.
Verbeke denkt niet bepaald de paranormale krachten aan te kunnen tonen door middel van zijn vrijwillige vergassing, maar wel dat de holocaust een fabel is. De negationist is er heilig van overtuigd dat Zyklon B niet dodelijk is.
Verbeke zit momenteel in Ieper in de cel. Het Duitse gerecht vraagt zijn uitlevering. De Duitsers willen hem aan de tand voelen over het verspreiden van holocaust ontkennende literatuur via het internet. Hiervoor kan hij vijf jaar cel krijgen.
(Bron)

Ik zie niet wat dat paranormale ermee te maken heeft, maar goed. Je zou toch bijna zeggen: 'Meneer, gaat uw gang'.
Vrouw in hongerstaking voor studie

De 33-jarige Bertruda Hagenaars zou graag dierenarts worden. Helaas is voor haar echter geen opleidingsplaats beschikbaar. Om toch tot de opleiding diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht te worden toegelaten is ze nu in hongerstaking gegaan.
Het wordt volgens Hagenaars elk jaar moeilijker om een opleidingsplaats te krijgen. Er is een groeiende stroom van buitenlandse studenten, die de studie komen volgen. "Als je geen diploma met alleen maar achten en negens kunt laten zien, kun je als Nederlandse student geen dierenarts worden. Ook niet als dat je grote passie is."
Hagenaars voldoet zelf echter niet volledig aan de ingangseisen van de opleiding. Ze beroept zich op een uitzonderingsclausule. "Vanwege ernstige examenvrees heb ik op het VWO de verplichte vakken voor toelating niet gehaald. Mijn docenten hebben echter aangegeven dat ik voldoende kwaliteiten heb. De faculteit diergeneeskunde heeft mij vervolgens geen eerlijke kans gegeven. Mijn hele toekomst is me afgenomen. Ik ben doodwanhopig." Sinds woensdag zit ze voor het bestuursgebouw van de universiteit. Ze wil de actie voortzetten tot ze toegang krijgt. De faculteit diergeneeskunde wijst er onverminderd op dat ze eerst het vereiste diploma dient te hebben.
De Universiteit Utrecht biedt de enige opleiding diergeneeskunde in Nederland aan. Het heeft daarbij elk jaar plaats voor 225 nieuwe studenten. Volgens Monique de Vries, directeur van de faculteit diergeneeskunde, betekent dat dat er jaarlijks ongeveer vierhonderd inschrijvers moeten worden teleurgesteld. De beschikbare plaatsen worden middels een 'gewogen' loting toegewezen. Ook kunnen enkele plaatsen na aparte voorselectie worden vergeven. Er wordt bij dit alles geen onderscheid gemaakt tussen Nederlandse of buitenlandse studenten.

Update 15:12 uur
De vrouw heeft haar hongerstaking opgeschort, dit in afwachting van een gesprek met de universiteit. Ze was sinds vorige week woensdag in hongerstaking. Na een gesprek met een studentenpsycholoog van de universiteit keerde Hagenaars huiswaarts.
(Bron)
Baarnse Politie boos over actieve paal bij Soestdijk

De politie van Baarn is onaangenaam verrast door de activiteit van een flitspaal dichtbij Paleis Soestdijk. Het korps was van mening dat deze was uitgeschakeld. De afgelopen periode werden echter diverse dienstwagens op de gevoelige plaat vastgelegd.
De paal in de Vredehofstraat in Soest zou een preventieve werking hebben, aldus de agenten, nu de activiteit echter niet was gemeld bestond deze niet. Justitie denkt daar echter anders over. Het neemt de klacht nu mee in een nieuwe afweging of de paal actief moet blijven.
(Bron)
Chefkok laat mega dure truffel verrotten

Een Londens restaurant dat voor 40.000 euro een truffel had gekocht van maar liefst 850 gram, heeft de paddestoel laten bederven. Het restaurant, Zafferano, was zo in haar nopjes met de enorme truffel dat het besloot tot een expositie. Eén week lang mochten de liefhebbers de in Toscane in Italië gevonden toptruffel bekijken.
Chefkok Andy Needham zette hierna de megatruffel in een safe in de koelkast en ging drie dagen weg. Toen hij terugkwam bleek de "de paus onder de truffels", zoals het restaurant hem zelf omschreef, veranderd te zijn in een schimmelige substantie. De truffel was overigens aangeschaft voor het goede doel; Volgend jaar willen ze een nog grotere kopen.
(Bron)
Forse toename privé surfen op het werk

ROTTERDAM - Het onder werktijd privé-surfen op het internet kost zo'n 253.000 manjaren per jaar. Dat schat directeur J. Verschuur van Ernst & Young Leadership op basis van gegevens uit het jaarlijkse rapport Trends in ICT.
Het afgelopen jaar is door werknemers gemiddeld 2,5 uur per week besteed aan privé surfen op het internet onder werktijd. Dat is 80 procent meer dan het jaar daarvoor.
Uit het Trends in ICT-onderzoek blijkt dat de ondervraagde 700 directeuren, managers en andere professionals in totaal 6,2 uur per week surfen, ruim een uur meer dan uit de meting van een jaar eerder bleek. Veertig procent van de surftijd is voor privé-doeleinden.
Uit eerder onderzoek blijkt dat naast privé surfen werknemers onder werktijd ook veel tijd spenderen aan privé-mailen en bellen. "Een ontwikkeling die te denken geeft over efficiëntie en productiviteit in Nederland", aldus Verschuur.
Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen vaker privé op het werk surfen dan mannen. Relatief veel wordt het ook gedaan binnen de dienstensector, handel en distributie en kleine organisaties.
(Bron)
Commotie in Manhattan om nest roofvogel

NEW YORK - Pale Male, een roodstaartbuizerd die tien jaar heeft gewoond op een rand van een flatgebouw in New York, is verjaagd. Dat heeft The New York Times woensdag gemeld. Pale Male was niet alleen geliefd bij de lokale bevolking, maar ook wereldberoemd. Aan de roofvogel zijn diverse documentaires gewijd en er is een boek over hem geschreven, 'Redtails in Love'.
Drommen mensen zijn afgekomen op het gebouw aan Fifth Avenue op Manhattan, waar hij op een rand van de twaalfde etage zijn nest had gebouwd met uitzicht op Central Park.
Werklieden hebben dinsdag het nest verwijderd en de stalen pennen die het steunden. De actie, vermoedelijk in opdracht van de beheerder van het gebouw, leidde tot hevige verontwaardiging van vogelliefhebbers.
Zij maken zich zorgen over Pale Male, die zijn naam dankt aan zijn wittige veren, en zijn vrouwtje Lola. De twee waren niet in zicht toen hun nest werd weggehaald.
(Bron)
Vier mensen verlamd door namaak-Botox

MIAMI - Vier mensen in de Amerikaanse staat Florida zijn verlamd geraakt nadat ze waren geïnjecteerd met een imitatie van Botox, het middel om rimpels te verwijderen. Dat hebben Amerikaanse media woensdag gemeld.
De vier slachtoffers hebben botulisme opgelopen en verkeren in kritieke toestand. Botox bevat de bacterie die botulisme veroorzaakt. Die bacteriën verspreiden zich echter niet door het lichaam, maar verlammen alleen de spieren waarin ze worden gespoten.
Volgens gezondheidsautoriteiten in Florida waren de antirimpelinjecties die de slachtoffers kregen geen echte Botox, maar een goedkopere imitatie die te koop is via internet.
Onder de slachtoffers is de arts die de injecties mogelijk heeft toegediend in zijn kliniek bij Fort Lauderdale. Wat er precies is gebeurd, is moeilijk te achterhalen, omdat geen van de slachtoffers kan praten.
(Bron)
Na bloedtransfusie geen bloeddonatie

DEN HAAG - Mensen die na 1 januari 1980 een bloedtransfusie hebben gekregen, mogen vanaf februari volgend jaar geen bloeddonor meer zijn. Minister Laager (Volksgezondheid) heeft de in Sanquin verenigde bloedbanken daarvoor toestemming gegeven, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.
Met de voorzorgsmaatregel willen de bloedbanken de verspreiding van de ziekte van Creutzfeldt-Jakob voorkomen, de menselijke variant van de gekkekoeienziekte BSE. In Engeland liepen twee patiënten die in het verleden een bloedtransfusie ondergingen, de ziekte op. De donors van dit bloed bleken jaren later aan Creutzfeldt-Jakob te zijn overleden. In Nederland hebben zich geen ziektegevallen voorgedaan.
Het testen van donorbloed op Creutzfeldt-Jakob is geen alternatief omdat er geen test beschikbaar is om de ziekte op te sporen, aldus Laager die in juni nog eenzelfde verzoek van Sanquin afwees. Een tweede verdacht overlijdensgeval in Engeland deed hem anders besluiten.
Sanquin verwacht dat 8 procent of ongeveer 40.000 bloeddonors door de maatregel van de lijst zullen worden geschrapt. De organisatie gaat nieuwe donors werven, zodat een tekort aan bloed niet wordt verwacht.
(Bron)

Wie een bloedtransfusie heeft gehad, moet dus ook maar afwachten. Geen fijn idee.
Kwart Britten neemt breedbandinternet voor porno

AMSTERDAM - Bijna een kwart van de Britten (23 procent) haalt breedbandinternet in huis om te kunnen surfen naar pornografie. Dit blijkt uit een onderzoek van de Britse internetprovider Homecall. 12 procent zegt breedband te nemen om muziekvideo's te kunnen kijken en 9 procent om online naar de radio te luisteren.
Een klein gedeelte (5 procent) neemt breedbandinternet voor zogenaamde sociale factoren, bijvoorbeeld om foto's te delen met vrienden en familie.
Het onderzoek is gehouden onder 5000 Engelse breedbandinternetters.
(Bron)
Rottweilers richten slachting onder schapen aan

SELLINGEN - Twee rottweilers hebben woensdag een slachting aangericht onder een kudde schapen in een weiland bij Sellingen. Dertig schapen hebben de aanval van de honden niet overleefd, bevestigde de politie donderdag.
Acht schapen uit de kudde van 85 dieren werden direct gedood. Ruim twintig dieren zijn later door een veearts afgemaakt, omdat ze ernstige verwondingen hadden opgelopen. Volgens mede-eigenaar mevrouw A. Bos waren de schapen ernstig toegetakeld. "Oren, uiers en ogen waren weggevreten."
De honden bleken eigendom van een 34-jarige man uit het Duitse Sustrummermoor, net over de grens bij Sellingen. De man heeft toegezegd de schade te zullen vergoeden. Hij laat zijn honden inslapen. De dieren waren in de nacht van dinsdag op woensdag weggelopen.
(Bron)
EU: flink minder spam over enkele jaren

BRUSSEL - Internetters moeten over enkele jaren drastisch minder last hebben van onzinmailtjes, de zogeheten spam. De Europese ministers voor Informatie hebben donderdag afgesproken de strijd op te voeren.
Momenteel bestaat ongeveer 60 procent van de mail uit spam, aldus Europese cijfers. Ze belemmeren het gewone mailverkeer en zijn steeds vaker besmet van virussen. De Europese landen gaan gezamenlijke maatregelen nemen, onder meer door te investeren in onderzoek en ontwikkeling. Ook gaan ze elkaar helpen in de strijd en is overleg gepland met niet-Europese landen waar veel spam vandaan komt.
"De politiek heeft het probleem te lang verwaarloosd", zei minister Brinkhorst (Economische Zaken) die de vergadering in Brussel hierover met zijn EU-collega's voorzat. Het onderwerp staat nu hoog op de agenda, zei de minister. Europees commissaris Reding (ICT en Media) beloofde een pro-actieve aanpak, onder meer om de e-business te beschermen.
Een streefpercentage voor de spambeperking wilden Brinkhorst en Reding niet noemen. "We kunnen de spam niet elimineren, wel verminderen', zei Reding. In Nederland hebben internetbedrijven een gedragscode getekend om de onzinmailtjes te bestrijden.
(Bron)
Romeinen woonden langer in Nederland

BREDA - Ten zuidoosten van Prinsenbeek (gemeente Breda) zijn belangrijke historische vondsten gedaan. De meest aansprekende zijn de goed bewaard gebleven grondsporen van een grote laat-Romeinse woning uit de 4e eeuw na Christus.
In hetzelfde gebied zijn sporen gevonden van een bootvormige boerderij uit de 12e of 13e eeuw. Het onderzoek is verricht, vooruitlopend op de bouw van een woonwijk.
De laat-Romeinse vondst in Prinsenbeek betreft een grote rechthoekige huisplattegrond met grote ingangspartijen en dubbele wandpalen. In Noord-Brabant zijn zelden bewoningssporen uit de 4e eeuw blootgelegd.
Met de vondst van het laat-Romeinse huis en een eerder ontdekte soortgelijke woning op het industrieterrein Steenakker aan de westrand van Breda, is volgens stadsarcheoloog R. Berkvens, aangetoond dat de Romeinen ook na de invallen van Germaanse stammen in Nederland zijn blijven wonen. Tot nu toe werd aangenomen dat de Romeinen na die invallen zijn vertrokken.
(Bron)
Het blijft zo leuk om te zien: Tijger kijkt graag tv. Liefst kinderprogramma's met veel kleuren en duidelijke bewegingen, of natuurprogramma's met veel vogels.
Dan zit ze op de bankleuning, compleet gefascineerd, en volgt alle bewegingen, oren gespitst. Nu kijkt ze Engie Benjy.
Steeds meer vraag naar schuldhulpverlening

UTRECHT - Steeds meer mensen doen een beroep op schuldhulpverlening. In 2004 meldden zich 152.000 huishoudens met schulden bij een kredietbank, de Sociale Dienst van de gemeente of het maatschappelijk werk. Dat is bijna twee maal zoveel als de 78.000 aanvragen in 2001. Vergeleken met vorig jaar is het een toename met 13,5 procent.
Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek dat het Landelijk Platform Integrale Schuldhulpverlening samen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft verricht. De toename van de vraag zet de uitvoering van de schuldhulpverlening onder druk.
Volgens het platform is een forse verhoging van het budget nodig. Maar de gemeenten, die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de schuldhulpverlening, doen dat niet, zeggen de organisaties.
(Bron)
Jongen (16) steekt docent met schroevendraaier

OUD-BEIJERLAND - De politie heeft woensdag een 16-jarige jongen uit Dordrecht gearresteerd omdat hij een docent van een scholengemeenschap aan de Koninginneweg in Oud-Beijerland zwaar mishandeld en bedreigd zou hebben. De jongen zou de docent onder meer met een schroevendraaier hebben gestoken, aldus de politie donderdag.
De verdachte, die geen leerling is van de school, gaf woensdagmorgen het mobieltje van zijn vriendin af bij de balie. Hij werd verzocht te vertrekken omdat hij een slechte invloed zou hebben op het meisje, dat wel op de school zit. Het meisje spijbelde die ochtend.
Vervolgens ontstond een vechtpartij bij de ingang van de school tussen de jongen en een 59-jarige docent uit Oud-Beijerland. De verdachte bedreigde de docent met de dood en greep de man bij zijn nek. Op een gegeven moment pakte de jongen een schroevendraaier uit zijn jaszak waarmee hij de docent in zijn zij heeft gestoken. Ook deelde de jongen enkele klappen uit.
Het slachtoffer en een collega hebben de 16-jarige Dordtenaar uiteindelijk overmeesterd en aan de politie overgedragen.
(Bron)
'Minder geld maakt niet ongelukkig'

UTRECHT - De hoogte van het inkomen heeft nauwelijks invloed op iemands gevoel van geluk. De mate waarin mensen het idee hebben dat zij grip hebben op hun financiële situatie speelt een veel grotere rol. Dat blijkt uit onderzoek door het Nibud, het Platform integrale schuldhulpverlening en Wageningen Universiteit dat donderdag naar buiten is gebracht.
Het onderzoek is gedaan onder mensen die de afgelopen twee jaar te maken hebben gehad met een terugval in inkomen doordat zij bijvoorbeeld werkloos of arbeidsongeschikt zijn geworden of zijn gescheiden. Ruim de helft (58 procent) vindt het lagere inkomen niet of nauwelijks genoeg om van rond te komen. Daarover zijn zij ontevreden, maar het verandert nauwelijks iets aan hun gevoel van geluk.
(Bron)

Er is een ondergrens - als je nog minder geld hebt, word je wel degelijk ongelukkig: piekeren hoe je de maand doorkomt, of je je huur kunt betalen, hoe dat straks moet met die verhoogde ziektekosten, hoeveel dagen je alleen brood kunt eten omdat je tandartskosten hebt gehad. Daar ga je dan van wakker liggen, en daar word je beslist ongelukkig van.
Ikea-wc's

Woonwarenhuis Ikea heeft de toiletten in de showrooms van het conceren afgesloten. Het blijkt namelijk geregeld voor te komen dat klanten met hoge nood hun boodschap doen op de toiletten in de showroom van de meubelgigant. Wereldwijd zijn de showroomtoiletten afgesloten met een doorzichtige kunststofplaat.
(Bron)

woensdag, december 08, 2004

'Fraude in boekhouding LPF'

DEN HAAG - In de LPF is gefraudeerd met de boekhouding. Er is voor 60.000 euro contant betaald aan een Belgisch beveiligingsbedrijf dat helemaal niet blijkt te bestaan. Dat heeft RTL Nieuws woensdag gemeld.
RTL zegt te beschikken over de volledige LPF-boekhouding van het jaar 2003. Daaruit blijkt dat het Belgische Safe Security Europe 60.000 euro heeft ontvangen voor beveiliging van LPF'ers. De bedragen varieerden van enkele honderden tot 14.000 euro per maand.
Oud-bestuurslid en directeur van het partijbureau Ruud Both, betaalde de rekeningen contant. Het is niet duidelijk of hij wist dat Safe Security Europe nergens stond geregistreerd. Pas sinds halverwege dit jaar wordt de beveiliging verzorgd door een legaal bedrijf.
(Bron)
Files door schaarsgeklede dames

MUIDEN - Automobilisten kregen woensdag op de A1 tussen Amsterdam en Amersfoort voor de tweede avond op rij te maken met flinke vertragingen. De oorzaak troffen ze aan het eind van de file, bij tankstation Hondswijck, waar schaarsgeklede vrouwen van een promotieteam veel bekijks trekken.
Volgens een woordvoerder van de ANWB trappen bestuurders massaal op de rem om een glimp op te vangen van de kleumende meiden. Dinsdagavond veroorzaakte dat een lange file die niet voor 19.00 uur was verdwenen, woensdagavond stond omstreeks 16.30 uur ook al weer 7 kilometer file. Ook het verkeer op de A9 loopt als gevolg van de actie vast.
(Bron)

En wat promoten de dames? 'Hou voldoende afstand?' 'Laat hier de diepte van uw bandenprofiel meten'?

Update: het gaat om Red bull.
Mist slecht voor luchtwegen

AMSTERDAM - Tienduizenden mensen met luchtwegaandoeningen hebben last van de mist die al weken als een deken over Nederland ligt. Dat meldt Algemeen Dagblad (AD) woensdag. Omdat het aantal mistdagen dit jaar erg hoog ligt, is de situatie voor de luchtwegen ernstiger dan in voorgaande jaren. Het Astma Fonds krijgt veel klachten over het effect van de mist, vooral van oudere patiënten.
Het KNMI telt dit jaargetijde veel meer mistdagen dan normaal. Alleen al in het zuidwesten van de Randstad, rond Rotterdam, was het in november dertien dagen mistig. In de voorgaande jaren was dat gemiddeld maar zes dagen. Ook december was tot nu toe met vijf mistdagen zeer nevelig. Normaal telt heel december gemiddeld maar zes dagen met mistig weer, zo stelt het AD.
In Nederland heeft één op de tien mensen last van een aandoening aan de luchtwegen, bijvoorbeeld astma of bronchitis. Door mistig of vochtig weer kunnen de klachten verergeren. Doordat het slijmvlies in de luchtwegen extra wordt geprikkeld, krijgt men last van kortademigheid en gaat men hoesten.
Het KNMI werkt, met onder andere het Astma Fonds, aan een speciale weersvoorspelling voor chronisch zieken. In die berichten worden de gevolgen van weersomstandigheden voor de gezondheid uitgelegd. Zoals de hooikoortsvoorspellingen die in de zomer aan het weerbericht worden toegevoegd.
(Bron)

Dat is Nieuws zeg! Uche uche...
Twee gewonden door zelfgemaakte rookbom

DOORN - Twee leerlingen van een middelbare school in Doorn zijn dinsdag gewondgeraakt, toen een rookbom door een andere leerling in de aula van de school werd gegooid.
Beide slachtoffers moesten naar een ziekenhuis, een met een metalen scherf in zijn buik en de ander met verwondingen aan haar been. De politie heeft de 15-jarige jongen die de rookbom gooide, aangehouden.
De knaap verklaarde dat hij de inhoud van 5 kleine rookbommetjes bij elkaar had gedaan en nooit had verwacht dat het ding zou ontploffen, toen hij het in de aula tussen 100 tot 150 medeleerlingen gooide.
(Bron)

Moet je zo iemand nou verplicht extra scheikundeles laten volgen, of juist niet?
Pleger huiselijk geweld mag van Kamer huis niet meer in

DEN HAAG - De Tweede Kamer staat achter een tijdelijk huisverbod voor plegers van huiselijk geweld. De preventieve maatregel maakt het mogelijk om in crisissituaties daders uit hun huis te zetten nog voordat zij strafbare feiten hebben gepleegd.
Dat bleek woensdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer over de kwestie. Minister Donner van Justitie stuurt het wetsvoorstel hierover volgend voorjaar naar de Kamer, zo liet hij weten.
Binnen het huidige strafrecht bestaan al mogelijkheden om daders te verbieden hun eigen huis te betreden. Het is niet bekend hoe vaak dit gebeurt maar Donner wil graag een aanscherping. Justitie vordert volgens hem nu hooguit een straatverbod.
De preventieve uithuisplaatsing is nieuw. Het gaat dan om crisissituaties met een zodanige spanning of dreiging dat het volgens de politie beter is direct in te grijpen. Dat besluit kan volgens Donner ook gebaseerd zijn op eerdere ervaringen of meldingen in het gezin.
Het huisverbod is geen sanctie maar een vrijheidsbeperkende maatregel. Drie dagen na het huisverbod moet de strafrechter de maatregel toetsen. Het verbod duurt in beginsel tien dagen en kan oplopen tot vier weken. Als de betrokkene toch zijn huis betreedt, kan hij in hechtenis worden genomen. Binnen een maand kan gekeken worden of aanvullende maatregelen nodig zijn, bijvoorbeeld een ontheffing uit de ouderlijke macht.
(Bron)

En waar blijven ze dan?
AH wil prijzenoorlog op leverancier verhalen

AMSTERDAM - Albert Heijn wil de laatste ronde van prijsverlagingen die het een maand geleden doorvoerde bijna volledig afwentelen op de leveranciers. De leveranciers, verenigd in de FNLI, stellen in de Volkskrant dat dit leidt tot het verlies van duizenden banen in de levensmiddelenindustrie. "We zijn op het punt gekomen dat het onze sector echt pijn gaat doen."
Albert Heijn wil van sommige leveranciers meer dan 10 procent korting. Als de leverancier niet tegemoet komt aan de eisen van het supermarktconcern, zal Albert Heijn waarschijnlijk producten van de betreffende fabrikanten uit de schappen halen. Het bedrijf heeft al laten weten pas te stoppen met de prijsverlagingen als 40 procent van de andere supermarkten duurder is. Tot nu toe zijn de concurrenten echter steeds meegegaan in de prijsdalingen van Albert Heijn.
De FNLI heeft de regering opgeroepen actie te ondernemen tegen de prijzenoorlog, bijvoorbeeld door een verbod tegen de verkoop van artikelen onder de kostprijs.
(Bron)
Bijstandtrekkers werkten met valse papieren

TILBURG - Bij een controle van mensen met een bijstandsuitkering bleek een groot aantal van hen een baantje te hebben onder een valse identiteit. Van de identiteitsbewijzen bleek ruim eenderde vals of gestolen.
Dat heeft de uitkeringsinstantie UWV woensdag geconstateerd na een actie in Rotterdam, Dordrecht, Tilburg en Eindhoven. Er werd vooral gecontroleerd op mensen die de afgelopen twee jaar vaker dan gemiddeld aangifte deden van vermissing van hun identiteitsbewijs en een bijstandsuitkering ontvangen.
Het UWV heeft 242 dienstverbanden onderzocht van in totaal 128 personen. Zes mensen zijn aangehouden die valse gegevens over hun identiteit zouden hebben aangeleverd. Diegenen die tijdens de controle aan het werk waren en niet de rechtmatige houder van het identiteitsdocument bleken te zijn, zijn aangehouden. Van werknemers die wel de rechtmatige houder waren, zullen de gemeenten onderzoeken of ze de bijstand hebben opgelicht.
Het is de vierde keer dit jaar dat UWV een dergelijke actie ondernam. Tijdens die vier acties zijn bijna negenhonderd dienstverbanden nagetrokken. Er zijn 56 mensen aangehouden. Van de onderzochte identiteitsdocumenten bleken er honderd gestolen te zijn en driehonderd vals of vervalst.
(Bron)
Droomreis naar kerstman wordt nachtmerrie

LONDEN - Een groep Britse kinderen dacht een droomreis te gaan maken, naar Lapland om de kerstman te ontmoeten. Ze reisden duizenden kilometers, maar de bebaarde kindervriend kregen ze niet te zien, door een misrekening van de reisorganisatie. Dat berichtten Britse media woensdag.
Volgens de folder konden de kinderen de kerstman in zijn mooi versierde grot bezoeken, en zouden zij cadeautjes krijgen. De rijen voor de kerstgrot waren echter zo lang, dat velen van hen zich uiteindelijk moesten haasten om de terugvlucht te halen, zonder een glimp van de man in het rood te hebben opgevangen.
De kerstman maakte nog wel even zijn opwachting in het restaurant op de luchthaven. Maar volgens een gedesillusioneerde oma was dat zo'n armoedig tafereel, met vieze borden en flessen ketchup als decor, dat de kinderen niet wilden geloven dat dit de échte kerstman was.
"Wat als een droomreis begon, veranderde in een totale nachtmerrie", vat een van de gedupeerden de situatie kernachtig samen. De reisorganisatie heeft zich verontschuldigd en gezegd dat "de dingen niet zo liepen als gepland".
(Bron)
Verhaal inentende GGD'ster waarschijnlijk verzonnen

AMSTERDAM - De politie heeft het onderzoek gestaakt naar de nep-GGD'ster die op een Eindhovense school een 13-jarig meisje zou hebben ingeënt.
De politie trekt de echtheid van de verklaring van het meisje in twijfel. Het onderzoek heeft geen verdachte opgeleverd die voldoet aan het signalement. Bovendien wijst niets erop dat het meisje daadwerkelijk geïnjecteerd is. Dat laat een politiewoordvoerder van het korps Brabant-Zuidoost woensdag weten.
Het meisje kwam eerder met het verhaal, dat ze vorige maand zou zijn ingeënt door een vrouw die zich uitgaf als medewerker van de GGD. De inenting in beide armen was volgens de vrouw nodig in verband met een nieuwe besmettelijke ziekte. De GGD alarmeerde na het verhaal alle basisscholen en middelbare scholen in de regio over de nep-GGD'ster.
Na een medisch onderzoek, gesprekken met de school, de GGD en het meisje zelf is de politie tot de conclusie gekomen, dat het hele verhaal hoogstwaarschijnlijk door de aangeefster uit de duim is gezogen. De politiewoordvoerder verwacht niet dat de scholiere sancties tegemoet kan zien: "Waarschijnlijk is ze al genoeg gestraft door alle aandacht die ze hierdoor krijgt."
(Bron)
'Flitspalen' langs Amsterdamse grachten

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam wil volgend jaar met laserapparatuur snelheidscontroles uitvoeren voor het waterverkeer op de Amsterdamse grachten.
Dit is een van de voorstellen om de overlast op het water aan te pakken, maakte de gemeente woensdag bekend. Met het Openbaar Ministerie overlegt de gemeente nog over de juridische haalbaarheid van het plan.
Overlast op de grachten, zoals geluidsoverlast, te hard varen, illegaal afmeren, verwaarloosde boten en dronkenschap, is een bron van ergernis van veel bewoners en bezoekers in Amsterdam. Afgelopen zomer kwamen 440 klachten binnen bij een meldpunt voor overlast op het water, eenderde meer dan vorige zomer. In de zomer van 2002 kwamen 430 klachten binnen.
Een ander voorstel is het verlagen van de maximumsnelheid op de grachten van 7,5 kilometer per uur naar ongeveer 6 kilometer per uur, dezelfde snelheid die geldt voor de havens. De gemeente wil wel dat er voldoende handhaving plaatsvindt op snelheidsovertredingen.
Ook krijgt elke rondvaartboot een duidelijk herkenbaar nummer, zodat Amsterdammers dat nummer meteen kunnen bellen bij een klacht. Rederijen hebben al besloten de overlastgevende speakers op het achterdek van de rondvaartboten te verwijderen. Bewoners ergerden zich aan de verhalen van rondvaartbootgidsen die buiten te horen waren.
Na een aantal 'wrakkenacties' hebben de dienst binnenwaterbeheer van de gemeente en de waterpolitie dit jaar 261 wrakken en verwaarloosde vaartuigen verwijderd uit de grachten en de binnenwateren. Het Gemeentelijk Havenbedrijf zal deze wrakken vernietigen.
Per 1 januari wordt de handhavingstaak van de waterpolitie, onderdeel van het Korps Landelijke Politiediensten, overgenomen door de politie Amsterdam. De politie is nog in gesprek over de vorm van de samenwerking met de gemeentelijke dienst binnenwaterbeheer.
De driehoek van gemeente, politie en justitie heeft de aanpak van overlast op het water als een van de prioriteiten gesteld voor volgend jaar.
(Bron)

dinsdag, december 07, 2004

Kerstpakket jaarlijks voor moslims dilemma

Kerstpakketten die alcoholische producten bevatten. Voor vele Nederlanders zijn het welkome cadeautjes. Voor moslims in dit land is het ieder jaar een dilemma. Alcohol is immers verboden in de islam. "Dus", zegt de Rotterdamse imam Abdelwaheb, "als je een wijnfles in je pakket aantreft, moet je die ter plekke weggooien of leeggieten."
Volgens de imam staat dit duidelijk in de koran beschreven. In één van de hoofdstukken, de Al-Maidah, zegt Allah het volgende over alcohol: "O gij die gelooft, wijn en het hazardspel en afgoden en toverpijlen zijn niet anders dan gruwelen, door Satan gewrocht. Vermijdt ze dus, opdat gij voorspoedig moogt zijn. Voorzeker, door middel van wijn en hazardspel, wenst Satan onder u vijandschap en afgunst te zaaien en u af te houden van het gedenken van Allah en van het gebed. Zult gij dan worden weerhouden?"
De hadieth, na de koran de belangrijkste schriftelijke bronnen voor islamieten, bevestigt dit beeld eveneens. Alcohol weggeven aan je collega's of buren mag dus niet. Volgens de imam moeten moslims dan ook hun werkgever verzoeken om geen alcohol in het kerstpakket te doen. "Uit uitspraken van de profeet blijkt dat niet alleen het gebruik van alcohol is verboden, maar ook het vervoer, het verhandelen en het weggeven ervan", zo zegt Abdelwaheb.
Doorgaans geven veel islamitische Nederlanders bijvoorbeeld hun kerstwijn uit hun kerstpakketten aan collega's, buren of kennissen. Daarmee begaan ze volgens de imam een zonde. "Want alcohol beïnvloedt de geest, en is dus slecht voor zowel moslims als niet-moslims."
Steeds meer instellingen en ondernemingen passen zich ondertussen aan en houden rekening met de wensen van de Nederlandse moslims. Zo krijgen werknemers in de praktijk steeds vaker de keuze geven uit verschillende soorten pakketten, onder andere koosjere.
(Bron)

Kweenie, ik had ooit een collega die vanuit een exotische levensovertuiging erg tegen kerst was, en die weigerde het kerstpakket gewoon. Geen enkel probleem.
Wilde achtervolging na inbraak in Hoofddorp

RIJSWIJK - Een inbraak in Hoofddorp heeft maandagavond en dinsdagochtend geleid tot een spectaculaire achtervolging, schoten van agenten en uiteindelijk een arrestatie. Een politiewoordvoerder heeft dit dinsdag gezegd. Voor zover bekend raakte niemand gewond.
De inbraak was rond elf uur maandagavond in Hoofddorp. Toen surveillerende agenten even later de auto met de vermoedelijke inbrekers zagen, reed deze weg richting A4. Op de snelweg ontstond een wilde achtervolging richting Den Haag met snelheden van rond de 170 kilometer per uur.
De vluchters namen de afslag naar een tankstation aan de A4. Tankende automobilisten werden daarbij tenauwernood ontweken. De auto boorde zich in de winkel van het benzinestation. De drie inzittenden zetten het op een lopen, waarbij de achtervolgende politiemensen enkele schoten losten. [Schieten in een benzinestation?]
Een van de drie vluchters ging er vervolgens vandoor in een politiewagen. Het voertuig werd beschadigd teruggevonden in Rijsenhout (gemeente Haarlemmermeer). In deze gemeente arresteerde de politie later een 18-jarige man uit Amsterdam.
Deze had bij een woning aangebeld en gevraagd of hij mocht bellen. De vrouw des huizes had de politie gebeld omdat de man drijfnat was en zij het niet vertrouwde.
De twee andere vluchters zijn niet aangehouden, aldus de zegsman van de politie. In de vluchtauto werden enkele gestolen computers gevonden.
(Bron)
Overvaller komt uit de lucht vallen

AMSTERDAM - Een medewerkster van een postkantoor aan het Purmerplein in Amsterdam-Noord kreeg maandagochtend de schrik van haar leven door een overvaller die letterlijk uit de lucht kwam vallen. De gemaskerde man kwam door een opening in het plafond naar beneden zeilen.
De brutale overvaller had zelf een gat in het dak gemaakt, aldus de politie dinsdag. Hoe hij dat deed, wil de politie "uit onderzoeksbelang" niet bekendmaken. Eenmaal op de grond gijzelde hij de vrouw, die net in de ruimte kwam binnenlopen. Het postkantoor was toen nog niet geopend voor klanten.
De rover wist een onbekend geldbedrag buit te maken en vluchtte weg op een fiets. De politie vermoedt dat in de omgeving een uitkijk stond met wie de overvaller wegvluchtte. De politie is nog op zoek naar de aërodief en zijn mogelijke mededader.
(Bron)
Koopkracht minima valt lager uit

DEN HAAG - De koopkracht van de minima gaat volgend jaar met 0,5 procent omlaag in plaats van met 0,25 procent. Dat staat in een brief die minister De Kneus van Sociale Zaken dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Ook voor veel andere inkomensgroepen pakt de koopkracht volgend jaar slechter uit dan eerder was voorzien.
De inkomensdaling is het gevolg van de hogere ziektekostenpremies. Bij het opstellen van zijn begroting in september ging De Kneus er nog van uit dat de particuliere ziektekostenpremies in 2005 met 4,5 procent zouden stijgen.
Inmiddels verwacht de minister dat deze premies met 8 procent zullen toenemen. De nominale ziekenfondspremie komt volgend jaar gemiddeld 17 euro hoger uit dan eerder geraamd.
Gepensioneerden met alleen AOW en sociale minima met kinderen leveren hierdoor een half in plaats van een kwart procent in. Ook alleenstaanden op het minimum gaan er een kwart procent op achteruit: van 1,5 naar 1,75 procent. Maar ook tweemaal modaal krijgt te maken met een kwart procent minder koopkracht: 1,5 in plaats van 1,25 procent.
PvdA-Kamerlid Noorman zal woensdag bij de behandeling van de begroting van Sociale Zaken met een voorstel komen om het verlies aan koopkracht "te repareren". Zij wil daarvoor ongeveer 300 miljoen euro inzetten. Dat geld kan dan onder meer komen uit de gasbaten van de overheid, die toegenomen zijn dankzij forse stijging van de olieprijzen.
(Bron)
Steenbergenaar komt om bij vluchtpoging

STEENBERGEN - Een 40-jarige inwoner van Steenbergen is in de nacht van maandag op dinsdag door een auto-ongeval om het leven gekomen. De man zou op de vlucht zijn geweest voor de politie. Zijn 39-jarige levensgezel die ook in de auto zat, raakte gewond.
De man was er vandoorgegaan toen de politie hem bij de haven van Steenbergen, waar hij geparkeerd stond, wilde controleren. Enkele minuten later werd de wagen doormidden gebroken tegen een boom bij de Franseweg in Steenbergen teruggevonden.
De bestuurder was vermoedelijk door de klap uit de wagen geslingerd en lag onder het voertuig. Hij moet op slag dood zijn geweest. De vrouw zat bekneld en moest door de brandweer worden bevrijd.
De politie zegt niet te weten waarom de man op de vlucht is geslagen en ontkent een achtervolging te hebben ingezet. De wagen van het slachtoffer zou te snel zijn geweest.
(Bron)

maandag, december 06, 2004

Opera tegen schapenstress

CANBERRA - Schapen in Australië die naar Italiaanse opera's luisteren, hebben voor een topkwaliteit wol gezorgd. Die heeft zelfs een recordprijs opgeleverd, aldus hun eigenaars maandag.
De Italiaanse modeontwerper Loro Piana kocht een baal wol voor 136.000 euro. Hij gaat er vijftig pakken voor maken die hij hoopt te verkopen voor 9000 euro per stuk.
Volgens schapenfokker Barry Walker uit New South Wales is de baal van de beste kwaliteit schapenwol ooit. Hij werkt met andere boeren aan een project om wol van goede kwaliteit te leveren.
De schapen die daarvoor zorgen, blijven doorgaans binnen om de vacht te beschermen tegen extreem weer. Ze krijgen een speciaal dieet en luisteren sinds kort naar Italiaanse opera en platen van de Italiaan Andrea Bocelli. "De dieren moeten zich goed in hun vel voelen en geen stress hebben", aldus Walker.
(Bron)
Stukje afsnijden: twee doden op N50

Een tamelijk bizar verkeersongeval, op de N50 ter hoogte van Zalk, heeft in de nacht van zaterdag op zondag aan twee mannen uit Kampen en IJsselmuiden het leven gekost. De twee mannen zaten in een auto die op de kop in een sloot, onder aan het talud van een viaduct, werd terug gevonden.
Uit een reconstructie van het ongeval, blijkt volgens de politie dat de twee mannen zelf van het talud zijn gereden. Vermoedelijk hebben ze geprobeerd om op de onder een viaduct gelegen weg te komen, door van het talud van het viaduct af te dalen. Toen dat niet lukte omdat er een berg zand in de weg lag, is de auto hoogstwaarschijnlijk bij het achteruitrijden op de kop in een sloot beland. De mannen heben de auto niet meer kunnen verlaten en zijn daardoor verdronken.
(Bron)
Belgische ondernemers woest over enorme pinpasstoring

BRUSSEL - De Belgische ondernemersunie praat maandag met banken over schadevergoeding voor een enorme pinpasstoring zaterdag, de dag voor Sinterklaas.
Door de storing duurden de betalingen zeer lang of mislukten ze. Veel klanten verlieten de winkels, omdat ze niet anders konden betalen. Winkelende mensen lieten volle winkelkarretjes achter, beveiligers moesten caissières beschermen tegen boze klanten.
De ondernemers schatten dat ze 20 procent minder inkomsten kregen. De Belgische bankorganisatie die de pinbetalingen verzorgt, Banksys, spreekt van een technische storing. Van overbelasting zou geen sprake zijn geweest.
(Bron)

zondag, december 05, 2004

Gasflessen slingerden rond bij reactor Petten

DEN HAAG - Alle partijen waren het eens: de kernreactor van Petten moet vervolgd worden wegens milieufraude. Maar Euratom is immuun, strafvervolging is niet mogelijk.
De vuurwerkramp in Enschede. Dat is waar de politieagenten van operatie Esdoorn als eerste aan denken als ze op 29 september 2003 het terrein van Euratom in Petten betreden. Gasflessen staan vlak bij vaten met zwavelzuur en zoutzuur, blootgesteld aan weer en wind. Wat betonnen bunkers behoren te zijn, zijn in werkelijkheid tochtige houten keten. 'Ik zag de gasflessen al over het terrein vliegen', herinnert een betrokken politieman zich.
Het terrein heeft veel weg van een vuilnisbelt. Huisafval, oude tafels en stoelen, een afgedankte koelkast: van alles slingert rond. Een blik op de etiketten van de gasflessen en op toegangsdeuren leert dat die niet deugen. Brandblussers ontbreken. Een stortbak met gif dreigt bij hevige regenval over te lopen. Luchtfoto's bevestigen het verontrustende beeld:Euratom houdt zich op geen enkele wijze aan de milieuregels.
De situatie wordt op video en dia vastgelegd om te voorkomen dat Euratom de spullen in allerijl weghaalt. Ook bij de nucleaire bedrijven NGR, ECN en Mallinckrodt op hetzelfde terrein blijkt van alles mis. In overleg met de top van het Openbaar Ministerie en minister Donner van Justitie - die al drie maanden op de hoogte zijn van het onderzoek - wordt de vervolging in gang gezet.
Het politieonderzoek verloopt voorspoedig. Eind 2003 zijn de zaken rond en kunnen de dagvaardingen de deur uit. Het bestuur van Zijpe, waaronder Petten valt, hoort voor het eerst van de milieufraude. Wethouder Blonk: 'Toen ik de video zag, was ik buitengewoon geschrokken. Ik dacht dat we de zaken aardig onder controle hadden.' Alle aanwezigen zijn het erover eens: hier moet strafrechtelijk worden ingegrepen.
Maar dan komt er plotseling een kink in de kabel. De Europese Commissie, eigenaar van de kernreactor, beklaagt zich in Brussel over de vervolging van Euratom. Waar haalt het OM het recht vandaan om te vervolgen, vragen ambtenaren zich af. Volgens hen zijn de medewerkers, net als ambassadeurs, onschendbaar. Ze hameren op een zogeheten Zetelovereenkomst uit 1961 waarin de immuniteit is geregeld.
Er volgt een razendsnelle briefwisseling tussen de Europese Commissie, de ministeries van Buitenlandse Zaken en Justitie en de permanente vertegenwoordiger van Nederland bij de EU. Keer op keer laat de commissie weten strafvervolging onaanvaardbaar te vinden. Zo dreigt zich een diplomatieke rel te ontspinnen. En dat is het laatste waar Nederland op zit te wachten in de aanloop van het Europees voorzitterschap.
Dan trekt Buitenlandse Zaken opeens de regie naar zich toe. Minister Bot wijst op een 17 jaar oude circulaire, waarin staat dat hij het laatste woord heeft in strafrechtelijke immuniteitskwesties. Hij velt het eindoordeel: Euratom is immuun, strafvervolging moet worden afgeblazen. Bij het OM wordt verbijsterd gereageerd op Bots actie. 'Hij heeft ons met die verklaring voor de voeten gelopen', zegt de ambtenaar, die per se anoniem wil blijven. Een voortvarend aangepakte milieuzaak staat plotseling op losse schroeven.
Volgens juristen deugt Bots redenering van geen kant. Euratom zou slechts beperkte (functionele) immuniteit bezitten, vergelijkbaar met die van ambassadeurs. 'Euratom doet daar dingen die elk privé-persoon ook kan doen. Daar is de functionele immuniteit niet voor bedoeld', aldus ingewijden. Bovendien oordeelt de rechter, en niet de minister van Buitenlandse Zaken, over mogelijke onschendbaarheid. 'Bot heeft dus gehandeld in strijd met de wet. De circulaire is zoals dat heet contralegem.' Bot zou meermalen zijn verzocht hem in te trekken.
Toch wordt de dagvaarding tegen Euratom ingetrokken. In het kabinet sluiten de rijen zich: Donner steunt Bot, terwijl hij zich eerder had hardgemaakt voor vervolging.
Het OM krijgt te horen dat het kabinet vervolging niet zal accepteren. Om de greep op Euratom niet geheel te verliezen wordt een deal voorbereid: Euratom moet het terrein in oude staat herstellen en beterschap beloven. De deal ketst af doordat Euratom onaangekondigde controles weigert te accepteren.
De PvdA gaat Kamervragen stellen over de kwestie. PvdA-Kamerlid Samsom eist opheldering van de ministers Donner en Bot. Van staatsecretaris Van Geel van Milieu wil hij weten waarom de misstanden bij reguliere controles niet aan het licht zijn gekomen. Wat hem betreft draagt Donner het OM alsnog op Euratom te vervolgen. 'Als we strafrechtelijk zijn uitgespeeld is dat zorgelijk.'
Het ministerie van VROM stelt dat de veiligheid van de reactor nooit in het geding is geweest. De afgelopen jaren zijn de controles in de reactor verscherpt.
(Bron)
Kabinet hield vervolging kernreactor Petten tegen

DEN HAAG - Het kabinet heeft tot woede van het Openbaar Ministerie voorkomen dat de kernreactor in Petten wordt vervolgd wegens ernstige milieudelicten. Inspecteurs troffen in september 2003 'Oost-Europese toestanden' aan rond de reactor, maar mochten hiertegen niet optreden.
Dit blijkt uit interne documenten van het ministerie van Justitie die de Volkskrant bezit. Radioactief materiaal was in Petten opgeslagen in zeecontainers, bleek bij een grootschalige politie-inval op het reactorterrein. Zwaar giftige stoffen stonden onbeschermd in de buitenlucht of waren ondergebracht in lekkende houten keten. Er dreigde ontploffingsgevaar.
Het OM wilde een zaak beginnen tegen de reactor, maar die is eigendom van de Europese Commissie. Buitenlandse Zaken vreesde een diplomatiek conflict en stelde de Europese Commissie begin dit jaar gerust: het OM zou geen strafzaak beginnen. Alleen het Europese Hof van Justitie zou mogen optreden. Medewerkers van de reactor zouden in Nederland strafrechtelijke immuniteit bezitten.
Het OM heeft woedend gereageerd op deze 'onbevoegde toezegging', die bovendien juridisch niet zou deugen. Lopend justitieel onderzoek werd in allerijl stilgezet. En de dagvaarding tegen Euratom, een 'werkmaatschappij' van de Europese Commissie, werd in maart plotseling ingetrokken.
Het OM beschouwt de milieuovertredingen van de reactor als zeer ernstig. Vooral de verkeerde opslag van gasflessen in de buurt van een kernreactor wordt Euratom aangerekend. Waarschijnlijk heeft het bedrijf jarenlang zijn gang kunnen gaan.
Het optreden van Buitenlandse Zaken heeft vervolging van Euratom waarschijnlijk geblokkeerd. Het juridische vertrouwensbeginsel eist dat overheden zich houden aan beloftes. 'Het OM zit nu met de handen in het haar', erkent een OM-functionaris. Hij vreest dat Euratom nu vrij spel heeft op Nederlandse bodem. Een andere ambtenaar: 'In Petten is een nucleaire vrijhaven ontstaan.'
Het ministerie van Justitie en de top van het OM, het college van procureurs-generaal, hebben zich er bij neergelegd dat Euratom vrijuit gaat. Zij zijn ervan overtuigd dat het bedrijf immuniteit bezit en willen binnenkort de zaak seponeren.
Drie andere bedrijven die actief zijn op het terrein van de kernreactor worden wel voor de rechter gedaagd. Zij zullen zich tijdens een rechtszaak beroepen op het gelijkheidsbeginsel, waardoor mogelijk enkele aanklachten stranden.
(Bron)
Broeikaseffect kan tot kou leiden

WASHINGTON - De opwarming van de Aarde kan op het noordelijk halfrond leiden tot permanente, strenge vorst. Dat hebben wetenschappers van de universiteit van Illinois in Chicago ontdekt.
Volgens hen deed een opwarming 8200 jaar geleden veel ijs op de Noordpool smelten. Daardoor kwamen enorme hoeveelheden zoetwater in de zoute Atlantische Oceaan terecht en veranderden zeestromingen van richting.
Binnen enkele jaren daalden de temperaturen tot ver onder het vriespunt, en kregen West-Europa en andere delen van het noordelijk halfrond te maken met een periode van zware vorst die ruim honderd jaar aanhield.
De wetenschappers vonden het bewijs voor hun theorie in turfbezinksels in de Golf van Mexico. De samenstelling bracht aan het licht dat de bezinksels waren ontstaan in een zoutwatermoeras dat plotseling door zoetwater was overspoeld. De Amerikaanse wetenschappers publiceren hun bevindingen in het wetenschappelijk blad Geophysical Research Letters, dat op 11 december verschijnt.
(Bron)
Jaarlijks 200 groepsverkrachtingen in Nederland

LEIDEN - In Nederland vervolgt justitie per jaar ongeveer tweehonderd minderjarige jongens voor groepsverkrachtingen. Ze misbruiken de meisjes, omdat het hen leuk lijkt. Het geeft ze iets extra's. Vaak willen de jongens niet onder doen voor de rest van de groep. Na het delict scheppen ze onderling op over het voorval en soms spelen de daders erna voetbal of eten ze een patatje.
Dit heeft criminoloog en jurist C. Bijleveld van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit vrijdag gezegd.
Uit onderzoek blijkt dat de jongens van tevoren bespreken dat zij die avond seks willen hebben met een bepaald meisje. Vaak vragen ze het slachtoffer of zij daar ook zin in heeft. In de onderzochte gevallen antwoordde ze ontkennend, toch doen de jongens wat zij willen.
(Bron)
Regering voor banen onder minimumloon

DEN HAAG - De regeringsfracties CDA, VVD en D66 zijn het eens geworden over een plan waarbij bijstandsgerechtigden tijdelijk onder het wettelijk minimumloon kunnen gaan werken. Vice-fractievoorzitter Verburg van het CDA en haar collega's Weekers (VVD) en Bakker (D66) hebben dat vrijdag gezegd.
Het plan houdt in dat werklozen die langdurig in de bijstand zitten en geen diploma's hebben een leer-werktraject krijgen aangeboden bij een werkgever. Ze ontvangen dan 90 procent van het minimumloon tot ze hun diploma hebben behaald. Daarna moet de werkgever hen nog minstens twee jaar tegen een normaal CAO-loon in dienst houden.
De gemeente kan besluiten om een deel van de bijstandsuitkering die op deze manier wordt bespaard aan de werkgever te geven bij wijze van loonkostensubsidie.
De drie regeringsfracties zullen het voorstel indienen bij de behandeling van de begroting van Sociale Zaken komende week. In oktober kondigden ze al aan dat ze met een dergelijk initiatief zouden komen, maar de details moesten toen nog uitgewerkt worden.
De linkse oppositiepartijen wezen het voornemen destijds scherp af. Ze eisten van minister De Kneus van Sociale Zaken dat hij er afstand van zou nemen. Toen de CDA-bewindsman dat naar hun mening onvoldoende deed, dienden ze een motie van wantrouwen tegen hem in. Die haalde geen meerderheid.
(Bron)
Lawinepijl afgevuurd op auto met inzittenden

OUD-BEIJERLAND - Een lawinepijl is zaterdagavond in Oud-Beijerland in Zuid-Holland op een auto afgeschoten en in de wagen ontploft terwijl er nog twee mensen inzaten. De auto is verwoest, zei een woordvoerster van de politie. De inzittenden zijn volgens haar met de schrik vrijgekomen.
De politie heeft de dader nog niet aangehouden, maar zegt dankzij getuigen wel een vermoeden te hebben wie het is. Wat de politie betreft, zal hem poging tot doodslag ten laste worden gelegd, zei de woordvoerster. De politie vermoedt dat sprake was van een gerichte actie tegen de auto. De lawinepijl kwam volgens de woordvoerster in de voorkant van de auto terecht.
Het incident deed zich voor op het Vierwiekenplein in het uitgaanscentrum van Oud-Beijerland. De politie heeft het gebied rondom de auto afgezet. De technische recherche doet sporenonderzoek. Lawinepijlen zijn in Nederland illegaal vuurwerk.
(Bron)
Fransen en Duitsers opgeschrikt door aardschok

STRAATSBURG/FREIBURG - De Elzas en het noordoosten van Frankrijk zijn zondagochtend omstreeks 3 uur opgeschrikt door een sterke nachtelijke aardschok. Bij de brandweerkorpsen zijn veel telefoontjes van verontruste burgers binnengekomen. Over eventuele schade is nog niets bekend.
Ook in het naburige Zwarte Woud en andere delen van Zuidwest-Duitsland is de aardschok om 02.52 uur gevoeld. Honderden verontruste burgers belden de politie. Ook in Duitsland is mogelijke schade nog niet in kaart gebracht.
Volgens het Ambt voor Geologie, Natuurlijke Hulpbronnen en Mijnbouw van de Duitse deelstaat Baden-Württemberg had de beving een sterkte van 5,4 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag vlakbij Waldkirch in het district Emmendingen. De aardschok was voelbaar tot 250 kilometer in de omtrek.
(Bron)
Militair dreigt explosievendepot op te blazen

PARIJS - Een Franse militair heeft zich zondag in een opslagplaats voor explosieven in Connantray-Vaurefroy in het noordoosten van het land verschanst.
De regionale autoriteiten hebben uit voorzorg vierhonderd omwonenden van het depot geëvacueerd omdat de man met explosies heeft gedreigd. Ongeveer tweehonderd politiemensen en brandweermannen hebben het depot omsingeld.
Prefect Dominique Dubois van Châlons-en-Champagne zei dat de 47-jarige man vermoedelijk tot de actie is overgegaan omdat hem te kennen is gegeven dat hij vervroegd met pensioen moet. Dubois zei dat pogingen worden ondernomen om met de man in contact te komen.
(Bron)