vrijdag, juli 27, 2007

Op sommige avonden lijkt het veel later dan het is.
Ik ben niet de enige: de katten liggen ook al de hele avond voor pampus.

donderdag, juli 26, 2007

Kaart maakt herrie treinen zichtbaar

UTRECHT - Nederlanders die in de buurt van het spoor wonen, kunnen sinds donderdag zien hoeveel decibels de langsdenderende treinen produceren. Spoorbeheerder ProRail publiceerde de zogeheten geluidskaart.
Op basis van deze kaart wordt in 2008 vastgesteld waar maatregelen moeten worden getroffen om de hinder terug te dringen.
Bezoekers van de website www.prorail.nl kunnen tot op straatniveau inzoomen om de exacte geluidbelasting van hun woonomgeving te bekijken. Ook is het mogelijk om de situatie 's nachts te vergelijken met de situatie overdag.
De kaarten maken alleen duidelijk hoeveel decibellen de treinen ter plaatse produceren. Het blijft onduidelijk of sprake is van overschrijdingen van de wettelijke normen. De kaart dekt ook niet heel Nederland af. Alleen trajecten waar per jaar meer dan 60.000 treinen passeren, zijn er in opgenomen.
De geluidskaart is het resultaat van een richtlijn van het Europees Parlement. Dat heeft bepaald dat burgers van de EU beschermd moeten worden tegen de belangrijkste bronnen van herrie. Dat zijn wegverkeer, industrie, luchtvaart en vervoer over het spoor.
Volgend jaar gaat ProRail een actieplan opstellen om geluidshinder van treinen te bestrijden.
(Bron)
Onderzoek naar ernstige mishandeling zorginstelling

ERMELO - Zorginstelling 's Heeren Loo in Ermelo laat een externe commissie onderzoek doen naar een ernstig geweldsincident dat op 15 mei plaats had. Een 16-jarige autistische bewoner ging op die dag een 19-jarige licht gehandicapte bewoonster te lijf.
Het slachtoffer raakte zo zwaar gewond dat ze zes weken in coma lag. Ze revalideert nu.
Dat zei bestuurssecretaris Jan-Willem Woensdrecht donderdag naar aanleiding van berichtgeving over deze zaak in de Volkskrant.
Woensdrecht wil niet ingaan op alle details die in de krant worden genoemd. "Het onderzoek loopt nog. Het duurt langer dan we dachten omdat iederen die er destijds bij was moet worden gehoord. Sommigen hebben nog vakantie", aldus het bestuurslid van de 's Heeren Loo Zorgroep. Hij verwacht het rapport medio augustus.
Het 19-jarige slachtoffer liep tijdens de mishandeling botbreuken, een klaplong, een gescheurde lever en hersenletsel op. Wat precies de aanleiding is geweest voor het geweld, is voor de directie van de zorginstelling nog niet helder.
"Het onderzoek is bedoeld om alle feiten naar boven te halen", aldus Woensdrecht. De verdachte verblijft inmiddels niet meer in de instelling in Ermelo. Omdat het gaat om een misdrijf moet de jongen zich verantwoorden voor de rechter.
Als het slachtoffer is hersteld, is zij weer welkom bij 's Heeren Loo, zegt Woensdrecht. De vraag is of de ouders dat willen en of het tehuis het vertrouwen kan herstellen.
"Het gaat hier om een zeer ernstige gebeurtenis", aldus het bestuurslid, "de ouders gaan er immers van uit dat ze hun kind in een veilige omgeving onderbrengen."
(Bron)
Grote brand na explosie in Russische gaspijplijn

SINT PETERSBURG - Een explosie heeft donderdag in de vroege ochtend een belangrijke gaspijpleiding in het noordwesten van Rusland getroffen.
Gebouwen tot op vijf kilometer van de explosie schudden op hun grondvesten door de enorme klap, aldus een woordvoerder van de regio rond de stad Sint Petersburg, de tweede stad van Rusland.
Na de explosie brak brand uit. Een gebied van 2 hectare rond de plek van de ontploffing stond in lichterlaaie. Brandweerlieden hadden uren nodig om de vuurzee te blussen. Slachtoffers zijn niet gevallen.
Nog niet duidelijk is wat de explosie precies veroorzaakte. Mogelijk zijn onderhoudswerkzaamheden de boosdoener. Om een terroristische daad gaat het zeker niet, meldde het hoofd van het regionale ministerie van Noodsituaties.
Volgens de zegsman van een lokale dochteronderneming van de Russische energiegigant Gazprom loopt de gastoevoer naar binnenlandse en Europese afnemers geen gevaar.
De plek waar de pijplijn explodeerde ligt tussen twee woongebieden in. Na de ontploffing ontstond verkeersopstoppingen omdat bewoners in de omgeving massaal met auto's op de vlucht sloegen. Ook vertrokken honderden mensen te voet.
(Bron)
Voorbijgangers in Amsterdam beschoten met pijltjes

AMSTERDAM - Onbekenden hebben woensdagavond op meerdere plekken in Amsterdam willekeurige voorbijgangers met pijltjes beschoten. Drie mannen van 28, 29 en 38 jaar kregen er bij verscheidene incidenten een in hun rug. De 38-jarige man moest zich in het ziekenhuis laten behandelen.
De politie maakte donderdag bekend dat getuigen bij alle incidenten een witte bestelauto met een buitenlands kenteken hadden gezien. In het voertuig zouden twee of drie jongens zitten. Er is nog niemand aangehouden.
Het gaat om pijltjes met een dunne naald van circa 7 centimeter. De daders gebruikten waarschijnlijk een blaaspijp om ze af te schieten. De beschietingen gebeurden aan de Singel, langs de Amstel bij theater Carré en aan de Stadhouderskade.
(Bron)

Als kind deden wij het met papieren pijltjes, kijken wie het verst kwam.
Wat is de lol van mensen beschieten met naalden?
Bejaarden krijgen 'illegale' stroopwafels

KLAASWAAL - De bewoners van bejaardenhuis De Open Waard in Oud-Beijerland (Zuid-Holland) zijn verblijd met 'illegale' stroopwafels. De politie had de lekkernijen eerder in beslag genomen bij een man die ze in Klaaswaal huis-aan-huis verkocht zonder vergunning.
De 33-jarige man uit Rotterdam zei de koeken te verkopen voor de scouting. Hij kon de politie woensdag echter alleen een zelfgemaakte vergunning laten zien. Die bekeurde hem en nam de tweehonderd stroopwafels die de Rotterdammer bij zich had in beslag.
Na overleg met de officier van justitie leverde de politie de lekkernijen af bij het bejaardenhuis.
(Bron)
Tilburg lijkt ontsnapt aan treinramp

TILBURG - Tilburg lijkt donderdag ontsnapt aan een treinramp. In Tilburg-West botsten om 11.25 uur een passagierstrein met tien reizigers en een goederentrein bijna op elkaar. Hoewel niemand gewond raakte, bleek later dat de goederentrein licht ontvlambaar propaangas vervoerde.
Volgens een woordvoerster van de spoorwegpolitie heeft de machinist van de passagierstrein een rood sein over het hoofd gezien. Deze trein en de goederentrein uit de richting Roosendaal kwamen daardoor op hetzelfde baanvak terecht. De machinist van de passagierstrein kon op het nippertje een botsing voorkomen door fors te remmen.
Beide treinen reden op het moment dat ze elkaar naderden 40 kilometer per uur. De machinisten waren eerder door een geel knipperlicht gewaarschuwd om vaart te minderen.
De gemeente Tilburg denkt dat omwonenden aan een ramp zijn ontsnapt. Wethouder Els Aarts ziet de bijna-botsing als een nieuwe bevestiging dat er een einde moet komen aan het vervoer over spoor van gevaarlijke stoffen, dwars door het stadscentrum. "Deze keer ontspringen we de dans. We ijveren al jaren voor het verleggen van dit soort transporten. Het wordt tijd dat er nu eindelijk iets gebeurt."
De spoorwegpolitie spreekt tegen dat een gevaarlijke situatie had kunnen ontstaan omdat het licht ontvlambare gas was opgeslagen in speciaal beveiligde tankwagons.
(Bron)
Knalhard kletst de regen tegen àlle raam'n
het ritme van de zo-ho-mer
Oh wat worden we toch zeiknat saam'n
Kwou dat het eens óóóóver ging.

Jaja, kreupelrijm. Maar alle eventueel aanwezige dichterlijke kwaliteiten zijn inmiddels ook wel weggespoeld.
Was het echt gisteren bijna te warm in de lunchpauze? Scheen de zon toen echt zo fel?

Vóór het echt op gang kwam. De iepenblaadjes vinden het ook al herfst blijkbaar.
De hele dag raar licht, van dat licht waarbij je opkijkt en hé! Groene bomen, dat klopt niet.
Je wilt door de bladeren schoppen, zoeken naar mooie verkleuringen, kastanjes rapen, eikeldopjes verzamelen, die geur ruiken - maar nee, het is juli, ook al voelt het oktober.

woensdag, juli 25, 2007

De eerste wijnbessen zijn alweer verorberd, jammie!
De dames van 'Roze in Blauw' hebben wel erg clichébevestigende kapsels ;-)
Tijger heeft een nieuwe ligplek. Languit in een plantenbak, zodat ik ineens weet waarom daar hardnekkig alleen in het uiterste hoekje planten groeien.

dinsdag, juli 24, 2007

Veel winkelpersoneel slecht beschermd tegen agressie

DEN HAAG - Bijna de helft van de winkels in buurten waar relatief veel geweld, agressie en overvallen voorkomen, beschermt het personeel te weinig. Dat constateert de Arbeidsinspectie dinsdag na onderzoek bij 733 winkels in zogeheten risicogebieden.
Vorig jaar bleek al dat circa de helft van het winkelpersoneel te maken had met agressieve klanten. Nu heeft de inspectiedienst van het ministerie van Sociale Zaken vooral gecontroleerd in winkelgebieden, vaak in grote steden, waarvan politie en gemeenten waarschuwen dat het risico op geweld en agressie groot is. Desondanks ontbreken daar vaak maatregelen om het personeel te beschermen.
In totaal hebben de inspecteurs circa 350 keer verbetermaatregelen moeten afdwingen. In vergelijking met bijvoorbeeld het openbaar vervoer en de sociale diensten, waar ook relatief veel agressie tegen werknemers voorkomt, blijft de detailhandel volgens de inspectiedienst achter in het beschermen van het personeel.
De inspecteurs zijn volgens een woordvoerster van de Arbeidsinspectie net zo lang teruggekomen in winkels totdat daar alles in orde was. In verreweg de meeste winkels bleken werknemers slecht op de hoogte van wat ze moeten doen bij incidenten en waren ze niet getraind in het omgaan met lastige klanten.
Van de circa 350 verbetermaatregelen die werden opgelegd, ging het ongeveer tweehonderd keer om een opdracht het winkelpersoneel beter te trainen. Maar ook veel winkeliers die hun zaken redelijk op orde hadden, kregen volgens de zegsvrouw het advies hun werknemers beter voor te lichten en/of op te leiden.
Verder moesten inspecteurs optreden, omdat de inrichting van winkels onoverzichtelijk was of omdat er grote sommen geld in de kassa's voor het grijpen lagen. Ook waren personeelsingangen niet altijd goed verlicht of konden insluipers zo binnenlopen, omdat de achterdeur wijd open stond. Bovendien bleek dat werknemers bij alarmoproepen soms bij nacht en ontij in hun eentje de winkel in moeten.
FNV Bondgenoten zegt blij te zijn met het onderzoek. "Het bevestigt eens temeer de noodzaak voor maatregelen", aldus bestuurster Nicole Boonstra. "Een veilige werkomgeving in de detailhandel is essentieel voor zowel het winkelpersoneel als voor het winkelend publiek."
Het onderzoek benadrukt volgens de vakbond het belang van preventieve maatregelen tegen agressie en geweld in de detailhandel.
Platform Detailhandel Nederland laat weten dat er al veel wordt gedaan aan een veilige werkomgeving. "De detailhandel steekt jaarlijks 300 miljoen euro in de beveiliging van de winkels."
"Behalve het aanschaffen van apparatuur zoals camera's, moet hierbij ook gedacht worden aan cursussen en voorlichting", aldus een woordvoerder.
"Als de overheid wil dat er meer gedaan wordt aan de beveiliging van het personeel, dan moet deze de winkeliers op een of andere manier financieel tegemoetkomen."
"Bijvoorbeeld door belastingvoordeel te geven als iemand investeert in de beveiliging. De overheid moet niet alleen de bal bij de winkelier leggen."
(Bron)
Geiten produceren beschermingsmiddel tegen zenuwgas

LONDEN - Wetenschappers zijn erin geslaagd genetisch gemanipuleerde geiten een geneesmiddel in hun melk te laten produceren dat beschermt tegen dodelijke zenuwgassen als sarin en VX.
Met het medicijn, recombinant butyrylcholinesterase genaamd, kunnen ook mensen behandeld worden die al aan een gifgas hebben blootgestaan, meldde de BBC dinsdag.
Butyrylcholinesterase is in het menselijk bloed aanwezig, maar in zulke kleine hoeveelheden dat het niet helpt bij bijvoorbeeld een aanval met zenuwgas.
Wetenschappers van een farmaceutisch bedrijf uit Montreal, dat een overeenkomst heeft gesloten met het Canadese leger en Amerikaanse leger, kunnen het middel nu op grote schaal maken met behulp van gemodificeerde geiten.
(Bron)

Hm, moeten ze weer nieuw gifgas uitvinden.
Jongeren belagen opnieuw homo's

AMSTERDAM - Groepjes jongeren hebben in de nacht van donderdag op vrijdag in Amsterdam twee homoseksuele mannen mishandeld. Een slachtoffer liep daarbij ernstige verwondingen op, liet de politie dinsdag weten.
Het is het tweede incident in korte tijd waarbij homo's worden belaagd.
De jongeren sloegen toe in het 'cruisegebied' Nieuwe Meer/Oude Haagseweg. Rond 02.30 uur liep een van de homoseksuelen op een parkeerplaats bij de ingang van het park toen drie mannen op hem afliepen.
Ze maakten hem uit voor 'vuile homo' en 'smerige homo'. Het slachtoffer wilde weglopen, maar kreeg de kans niet.
Een blonde man in oranje t-shirt gooide hem tegen de grond, trapte op hem in en sloeg hem met een stok. Het slachtoffer liep een gebroken rib op en diverse verwondingen aan zijn rechterarm en -been.
De dader zocht na de mishandeling in de kleding van de man naar een telefoon en geld. Op aandringen van de twee andere jongeren staakte de blonde man het geweld. Ze vertrokkken zonder buit. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan.
Een uur later, rond 03.30 uur, gingen op dezelfde locatie vijf blanke mannen het tweede slachtoffer te lijf. De man sloeg echter een van de daders, waarna hij kans zag te vluchten. Hij wilde geen aangifte doen omdat hij geen verwondingen had opgelopen.
De politie houdt er rekening mee dat beide zaken verband met elkaar hebben. Ze wil onderzoeken of zich de afgelopen tijd nog meer van dit soort incidenten hebben voorgedaan in het cruisegebied waar homoseksuele mannen elkaar ontmoeten.
Getuigen of slachtoffers worden opgeroepen zich te melden bij de politie. Het is ook mogelijk contact op te nemen met het homonetwerk van de politie, waarin homoseksuele agenten zitten die bekend zijn met dit onderwerp.
Begin dit jaar arresteerde de politie al veertien personen op verdenking van mishandeling van zes homoseksuele mannen in hetzelfde gebied. Allen hebben bekend. In slechts een van de gevallen had iemand aangifte gedaan.
Eind vorige maand belaagde een groep van zes mannen en jongens twee homo's in de Reguliersdwarsstraat in de binnenstad van Amsterdam. De verdachten zijn aangehouden. Vermoedelijk hebben zij zich vaker schuldig gemaakt aan dergelijke incidenten.
Een maand eerder luidde homobelangenorganisatie COC Amsterdam al de alarmklok over de veiligheid van homo's in de hoofdstad. Volgens de organisatie neemt het aantal mishandelingen van homoseksuelen toe en zou het 'ouderwetse potenrammen' terug zijn.
(Bron)

Die rammers zijn gewoon jaloers: de homo's hebben wèl vriendjes.
Astronaut zet grofvuil buiten

AMSTERDAM - Een Amerikaanse astronaut heeft maandag het vuilnis buitengezet bij het internationale ruimtestation ISS.
De astronaut, Clayton Anderson, maakte een ruimtewandeling om een tank met ammonia met een aards gewicht van ruim zeshonderd kilo en een cameravoet van negentig kilo handmatig de ruimte in te slingeren.
Normaliter is NASA nogal huiverig om rotzooi in de ruimte achter te laten - de organisatie houdt op dit moment ruim negenduizend objecten die rond de aarde zweven nauwlettend in de gaten - maar omdat in 2010 een deadline afloopt voor alle Amerikaanse vluchten met spaceshuttles, ontbreekt het de geplande missies aan capaciteit om de voorwerpen naar de aarde terug te brengen.
De ammonia was in 2001 als noodvoorraad naar het ruimtestation gebracht, maar de uiterste houdbaarheidsdatum was inmiddels overschreden. De tank zal volgens deskundigen nog ongeveer een jaar in een baan rond de aarde zweven en dan in de dampkring bijna volledig verbranden. NASA hoopt dat de niet verbrande fragmenten in de oceaan zullen vallen. Van de cameravoet zal vanwege zijn kleinere formaat niets overblijven.
(Bron)
Noodweer treft Vlaanderen

POPERINGE - Het Vlaamse dorp Poperinge bij Ieper is onder water gelopen, toen er in enkele uren 60 liter regen per vierkante meter viel. Een groep kampeerders is geëvacueerd naar een sporthal.
Burgemeester Christof Dejaegher van Poperinge heeft een rampenplan in werking gesteld. Het leger heeft 25 militairen gestuurd. De soldaten blijven bewoners helpen tot de situatie weer normaal is, aldus een woordvoerder van minister André Flahaut (Defensie) dinsdag.
In het nabijgelegen Watou is het dorpscentrum voor de tweede keer in vier dagen ondergelopen. In Oostvleteren kwamen enkele boerderijen blank te staan, waaronder een groot aardappelbedrijf. In Zedelgem liepen de kelders van een splinternieuw gemeentehuis onder.
Vooral in de Vlaamse grensstreek met Frankrijk zijn er problemen, meldde omroep VRT. De rivier de IJzer dreigt te overstromen, maar daarbij lopen geen woonwijken gevaar.
In de Antwerpse haven is dinsdag een truckchauffeur omgekomen, toen twee containers op zijn cabine vielen. De lege containers stonden zes hoog gestapeld. Door de harde wind raakten ze los en verpletterden de cabine. De 34-jarige chauffeur uit Wallonië was op slag dood, meldde justitie in Dendermonde dinsdag.
Vorige week raakten in de Antwerpse haven al twee personen zwaargewond toen noodweer dertig lege containers wegblies. Burgemeester Marc Van de Vijver van de Antwerpse havengemeente Beveren begint samen met de brandweer een onderzoek naar de veiligheidsmaatregelen bij het stapelen van containers.
De stormachtige wind die dinsdag langs de Nederlandse kust waaide, heeft vooral in Zeeland problemen veroorzaakt. De Zeeuwse politie kreeg binnen twee uur ongeveer vijftig meldingen van overlast. Het ging voornamelijk om omgewaaide bomen.
In Brouwershaven waaiden tenten van een scoutingvereniging om terwijl in Veere een circustent omwaaide. In Cadzand-Bad werden de voorstellingen van het Staatscircus van Moskou-Holiday afgelast wegens stormschade aan de grote tent. In Middelburg waaide een boom op een chemisch toilet. Daar zat op dat moment niemand op.
Volgens het KNMI kwam de voorspelling uit die het weerinstituut maandag gaf. Langs de kust stond een stormachtige noordwestenwind, windkracht 8, met uitschieters naar 9. De harde wind ging gepaard met krachtige windstoten.
Op Goeree-Overflakkee kwamen windstoten voor van 100 kilometer per uur. In Hoek van Holland werden stoten van 96 kilometer per uur gemeten. Volgens het KNMI komt een wind met zo'n kracht niet vaak voor in deze tijd van het jaar.
Hetzelfde geldt voor de hoeveelheid neerslag die maandagavond en -nacht viel. Op sommige plaatsen in Zeeland viel 45 millimeter regen. Aan de Zuid- en Noord-Hollandse kust werd 30 millimeter gemeten.
(Bron)

Je zou er toch bijna wat van gaan denken.
Reddingsboot in problemen bij actie op zee

HOEK VAN HOLLAND - Een reddingsboot is dinsdagochtend op de Noordzee in problemen gekomen bij een hulpactie. Dat heeft de Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij (KNRM) dinsdag laten weten.
Het KNRM-schip, de Jeanine Parqui, was om kwart over vijf uitgevaren om de zes opvarenden van een in nood geraakt 14 meter lang zeiljacht te helpen.
Bij die actie op een onstuimige zee kwam een sleeptros in de jetaandrijving van de reddingsboot waardoor deze stuurloos raakte. Beide schepen werden uiteindelijk door drie andere reddingsboten naar Hoek van Holland gesleept.
De opvarenden van het zeiljacht 'La belle vie' sloegen alarm nadat, tijdens de storm die dinsdag huishield op de Noordzee, het roer was gebroken en het vaartuig stuurloos was geworden.
Door de hoge golven was het voor hulpverleners niet mogelijk om iemand over te zetten op het jacht. Daarom werd besloten een tros naar de bemanning van het jacht te werpen om het schip naar een veilige plaats te slepen.
Het touw kwam echter in het water terecht en belandde in de aandrijving. Niemand raakte gewond. De reddingsboten die de twee stuurloze schepen naar Hoek van Holland brachten, kwamen uit Stellendam (Prinses Beatrix), Scheveningen (Jan van Engelenburg) en Ter Heijde (George Dijkstra).
(Bron)
Belgische premier in spe excuseert zich voor blunder

BRUSSEL - De Belgische formateur Yves Leterme heeft zijn excuses aangeboden voor de flater die hij zaterdag sloeg. Op de Belgische nationale feestdag zong hij het begin van het Franse in plaats van het Belgische volkslied.
Dat was "een fout en een vergissing", zegt Leterme nu. "Als ik daar mensen mee gebruuskeerd heb, wil ik me daar voor verontschuldigen."
Het Belgische volkslied kent een Nederlands- en een Franstalige versie. Toen Leterme door een Waalse journalist naar de Franstalige versie werd gevraagd zong hij per ongeluk de eerste regels van het Franse volkslied.
Belgische media noemen het maandag opvallend dat hij zijn excuus vervolgens niet in het Frans wilde herhalen.
Leterme ging ook in op de kritiek dat hij zat te bellen tijdens de kerkdienst die onderdeel uitmaakte van de feestelijkheden. Daar had hij geen spijt van, omdat het telefoontje ging over de toestand van zijn vader.
Leterme maakte zijn excuses tijdens de persconferentie over de formatienota die hij de afgelopen week heeft geschreven. De bedoeling is dat Leterme premier wordt van een coalitie tussen christen-democraten en liberalen.
(Bron)
Wetenschappers vinden gen voor schizofrenie

NIJMEGEN - Onderzoekers van onder meer het Nijmeegse Universitair Medisch Centrum St Radboud hebben een gen gevonden dat verband houdt met schizofrenie. Het ziekenhuis heeft dat dinsdag bekendgemaakt.
Het ziekenhuis hoopt dat de vondst bijdraagt tot betere behandeling van de ziekte.
Schizofrenie is een psychische aandoening waarvoor geen genezing is. Medicijnen kunnen helpen het leven van de patiënt draaglijk te maken. Patiënten lijden vaak aan wanen en hallucinaties.
Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met wetenschappers uit New York, Utrecht en Groningen.
(Bron)
Hunebedbouwers voerden schedelboringen uit

BORGER - Hunebedbouwers voerden 5000 jaar geleden al hoofdoperaties uit, waarbij ze gaatjes in hoofden boorden in de hoop daarmee ziektes te genezen.
Na afloop van de operatie genazen de wonden. Dat blijkt uit Zweedse onderzoek van schedels van hunebedbouwers.
De resultaten hiervan zijn vanaf 1 september te zien tijdens een bijzondere expositie in het Hunebedcentrum in het Drentse Borger, zo maakte dit centrum dinsdag bekend.
Het gaat om een tentoonstelling van schedels en ander botmateriaal van hunebedbouwers die voor het eerst in Nederland te zien zullen zijn. Deze resten werden gevonden in Zweden. In Nederland zijn, afgezien van enkele stukjes verbrand bot, nooit botresten in hunebedden gevonden.
In Zweden is daarentegen, door goede bodemconservering, een grote hoeveelheid botresten geborgen van mensen die tot dezelfde cultuur behoren: De Trechterbekercultuur.
Volgens woordvoerder Harry Wolters van het Hunebedcentrum is de uitkomst van het onderzoek zeer fascinerend. Mogelijk werd de ingreep gebruikt om zware hoofdpijn te bestrijden, maar de wetenschap houdt het ook voor mogelijk dat het ging om symbolische of rituele handelingen.
De tentoonstelling in het Hunebedcentrum geeft een extra dimensie aan de kennis van de Trechterbekercultuur in Noord-Europees verband. Naast botresten geeft de tentoonstelling ook een beeld van gebruiksvoorwerpen uit de prehistorische boerencultuur, zoals bijlen en sieraden.
Op 31 augustus 2007 wordt de tentoonstelling Shadows of man officieel geopend door de Zweedse ambassadeur in Nederland, de heer Hans Magnussen.
(Bron)
Excuses na racistische e-mail

AMSTERDAM - Premier Dalton McGuinty van de Canadese provincie Ontario heeft zijn excuses aangeboden aan een zwarte inwoner van Toronto, die een racistische e-mail van de overheid had ontvangen.
De jongeman, die in een deel van Toronto woont waar onder de zwarte bevolking hoge werkloosheid heerst, had het provinciebestuur gemaild met een vraag over een sollicitatie. Volgens persbureau Reuters ontving hij daarop een mailtje van een ambtenaar dat was bedoeld voor diens collega's. Daarin stond "Dit is de 'ghetto dude' waar ik mee gesproken heb".
De premier van Ontario heeft de man gebeld om zijn excuses aan te bieden.
(Bron)
Japan beschuldigd van doden zwangere walvissen

SYDNEY - Meer dan de helft van de ruim vijfhonderd door Japan gevangen walvissen, was zwanger. Die beschuldiging uitte de internationale dierenwelzijnsorganisatie HSI dinsdag.
De HSI deed dit naar aanleiding van een rapport van Japan over de jaarlijkse walvisjacht in de zomer op het zuidelijk halfrond. Volgens Tokio is het rapport voor wetenschappelijk onderzoek opgesteld.
Van de 505 gevangen dwergvinvissen, waren er 262 zwanger evenals een op de drie gewone vinvissen, aldus HSI. "De Japanse regering probeert deze afschuwelijke statistieken te verhullen onder het mom van wetenschap", zei een woordvoerster van de dierenwelzijnsorganisatie.
HSI wil de statistieken gebruiken in de rechtbank in Australië waar dinsdag een zaak tegen Japanse walvisjagers wordt hervat.
(Bron)

Drachtige walvissen moeten ook onderzocht worden natuurlijk.
'Sociale fobie goed te behandelen met medicijnen'

UTRECHT - Mensen met een sociale fobie knappen vaak op door het gebruik van antidepressiva en eventueel gedragstherapie te volgen. Dat schrijft het Trimbos-instituut in een rapport dat dinsdag is gepresenteerd.
Volgens het instituut heeft 43 tot 70 procent baat bij de geneesmiddelen.
Mensen met een sociale fobie mijden vaak contact met andere mensen. Ze kunnen hierdoor in een isolement raken en bijvoorbeeld hun baan verliezen. Ongeveer 8 procent van de Nederlanders heeft ooit last gehad van de fobie.
Volgens het instituut is het belangrijk dat mensen niet met hun klachten blijven rondlopen maar snel naar de dokter stappen.
(Bron)

Maar durven ze wel naar de huisarts?

maandag, juli 23, 2007

Consumentenbond begint actie tegen vliegtax

DEN HAAG - De consumentenbond begint een petitieactie tegen de belasting op vliegtickets. Het kabinet wil deze heffing op basis van het regeerakkoord volgend jaar invoeren en verwacht een opbrengst van 350 miljoen euro.
De maatregel moet consumenten stimuleren tot minder milieubelastend gedrag.
De belangenorganisatie van consumenten is fel tegen de nieuwe belasting. "De vliegtax zoals het kabinet die wil invoeren, is volgens ons niets anders dan een prijsverhoging, die moeilijk is uit te leggen aan de consument", aldus de Consumentenbond.
De organisatie wijst erop dat de heffing niet geldt voor transferpassagiers en voor vrachtvervoer door de lucht.
Verder gaat het principe 'de vervuiler betaalt' niet op omdat de heffing onafhankelijk wordt gemaakt van de feitelijke milieuschade, die vooral wordt bepaald door afstand en bezettingsgraad van het toestel".
(Bron)

We moeten minder milieubelastend gedrag gaan ontwikkelen. En Schiphol breiden we uit.
Langste slagtanden ooit opgegraven

ROTTERDAM - In de Griekse plaats Milia nabij Thessaloniki zijn de langste slagtanden ooit opgegraven. Dit heeft een woordvoerder van het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam, waarvan een deskundige assisteert bij de opgravingen, maandag bekendgemaakt. Het betreft de tanden van een drie miljoen jaar oude olifantachtige, de Europese Mastodont.
De tanden zijn op twee centimeter na vijf meter lang. Medewerkers van de Universiteit van Thessaloniki vonden de resten al in 2006, maar moesten ze laten liggen vanwege hun kwetsbare toestand. Mammoetspecialist Dick Mol van het museum is ingeschakeld om de reusachtige gebitsresten te conserveren.
Waarschijnlijk worden de slagtanden eerst stevig in een dikke laag gips verpakt. Daarna worden ze in een laboratorium verder behandeld. De tanden blijven overigens in Griekenland.
(Bron)
Trippende Deen scheurt rakelings langs tenten

AMSTERDAM - Een 27-jarige Deen is vrijdagnacht rond 01.30 uur op de Amsterdamse camping Zeeburg rakelings langs tenten gescheurd waarin kinderen lagen te slapen. Hij verklaarde onder invloed te zijn van alcohol, wiet en een paddo.
De politie spreekt maandag van een dollemansrit. De Deen verklaarde in de binnenstad van Amsterdam met vrienden 'een aantal glazen' alcohol te hebben gedronken, 'een aantal joints' te hebben gerookt en een verse paddo te hebben gegeten.
Eenmaal terug op de camping reed hij met zijn auto over een paar betonblokken. Daarbij verloor hij een aantal onderdelen, waaronder de bumper. Nadat hij rakelings langs de tenten met campinggasten scheurde, reed hij opnieuw over de betonblokken waarna hij de macht over het stuur verloor. Hij kwam tot stilstand in de bosjes, volgens de politie centimeters verwijderd van een camper en een wateraftappunt.
Agenten moesten het ambulancepersoneel tijdens de rit naar het ziekenhuis assisteren om de Deen onder controle te houden. De man, die verklaarde zich niets meer van het voorval te kunnen herinneren, moest een boete van 430 euro betalen voordat hij huiswaarts mocht. Ook moest hij een schadevergoeding van twintig euro aan de campingeigenaar betalen.
(Bron)

Je moet die spullen niet combineren, en niet in de auto stappen als je zover heen bent, maar ja...
Belgische premier in spe begaat publieke flater

AMSTERDAM - Yves Leterme, de Belgische politicus die waarschijnlijk premier wordt, heeft een blunder begaan. Toen televisieverslaggevers hem zaterdag vroegen het Belgische volkslied ten gehore te brengen, begon hij La Marseillaise te zingen - het Franse volkslied.
Leterme werd bovendien gefilmd terwijl hij mobiel aan het bellen was tijdens een kerkdienst ter herdenking van de onafhankelijkheid die België in 1830 verwierf op Nederland. Delen van het interview met Leterme stonden zondag op YouTube.
Leterme, de leider van de Vlaamse christen-democraten, onderhandelt momenteel over een coalitieregering. Zijn partij won de meeste stemmen bij de verkiezingen van ruim een maand geleden en dus is hij de gedoodverfde nieuwe premier.
Leterme wekte vorig jaar de wrevel van Franstalige Belgen door te stellen dat Franstaligen rond Brussel intellectueel kennelijk niet in staat zijn om Nederlands te leren. Ook zei hij dat Frans- en Nederlandstalige Belgen alleen de koning, het nationale voetbalteam en sommige merken bier gemeen hebben.
(Bron)
Ruim 500 klachten over ov-chipcard

ROTTERDAM - GroenLinks in Rotterdam heeft in drie weken meer dan vijfhonderd klachten binnen gekregen over de ov-chipcard. Raadslid Arno Bonte verstuurt deze lijst met opmerkingen maandag aan wethouder Jeannette Baljeu van Verkeer, directeur Pedro Peters van vervoerder RET en Tineke Huijzinga, staatssecretaris van Verkeer.
Reizigers konden vanaf begin juli op de website ov-chipklacht.nl hun klachten kwijt. Daardoor kwamen meer dan vijftig problemen aan het licht. Mensen klagen vooral over een hogere ritprijs. Als ze vergeten uit te checken, kost een rit bijvoorbeeld vier euro. De RET heeft al 5000 keer dit bedrag terugbetaald om gedupeerden tegemoet te komen.
Rotterdam is de proeftuin van Nederland. Na een uitgebreide testperiode is het de eerste regio van het land waar de reiziger in alle vormen van het openbaar vervoer terecht kan met de speciale kaart, die de strippenkaart moet vervangen.
In de metro gaan deze vervoersbewijzen er per 1 oktober uit. Bonte verzoekt deze datum uit te stellen totdat alle problemen zijn verholpen.
RET-directeur Peters kijkt juist uit naar dit moment. "Pas dan weten we echt of het werkt." Hij ziet het niet somber in, maar voorspelt wel files bij de poortjes op de stations. "En als het uitloopt op een chaos, voeren we de dag erna de strippenkaart weer in."
Volgens hem ontvangt de RET de laatste tijd juist veel minder klachten over de chipkaart. "Het gaat steeds beter. Eigenlijk gaat het momenteel heel goed."
Mensen moeten na bijna dertig jaar afscheid nemen van de strippenkaart en dat is volgens hem voor velen even wennen. Over twee jaar is iedereen naar zijn inschatting "de rottige strippenkaart" vergeten.
Peters: "Een grote verandering gaat altijd gepaard met problemen." Zo kende de testperiode tal van technische problemen. De meeste kinderziektes zijn inmiddels verholpen. Maar nog wel moeten alle vijftig oplaadpunten worden aangepast. Van de zeshonderd poortjes worden er honderd worden vervangen.
Dit gebeurt het komende half jaar op zes stations. Verder komen er nog tientallen kleine oplaadpunten bij in zoal supermarkten, banken en sigarenboeren. Al ruim een miljoen mensen, 100.000 per dag, reizen met de ov-chipcard.
Mochten de problemen toch voortduren dan wordt de datum om afscheid te nemen van de strippenkaart opnieuw vooruitgeschoven, zoals nu ook al meermalen is gebeurd. Storingen zullen blijven bestaan, waarschuwt de directeur.
(Bron)
Kwalijke geuren desastreus bij eerste afspraak

AMSTERDAM - Onwelriekende geuren van zweet en anderszins zijn dodelijk voor de eerste date, concludeert onderzoeksbureau Ruigrok|Netpanel en relatiebemiddelingsbureau Just2Match onder 760 Nederlanders.
Een meerderheid van zowel mannen (51 procent) als vrouwen (57 procent) haken af als de lucht te penetrant is.
Een groot aantal vrouwen (44 procent) knapt ook af op slechte teksten. Hetzelfde geldt voor een humorloze man of slechte humor (36 procent). Bijna 30 procent van de vrouwen houdt het ook bij een afspraak als de man niet luistert (29 procent).
Mannen knappen eerder af op een slecht uiterlijk dan vrouwen: (42 tegenover 28 procent). Wanneer een vrouw te veel praat over haar ex of exen pakken mannen (28 procent) ook al snel hun jas, zo blijkt uit het onderzoek.
(Bron)

Open deur...
Tieners beschieten terrasgangers Vlissingen

AMSTERDAM - Vier tieners zijn zondagavond opgepakt omdat zij met een imitatie-veerdrukgeweer balletjes afschoten op mensen die op een terras in Vlissingen zaten.
Twee Hagenaren werden pijnlijk geraakt, maar raakten niet gewond, meldt de politie in Zeeland maandag.
De tieners, een van 16 en drie van 18 jaar, vuurden de balletjes af vanuit een rijdende auto. Zij wonen in Oost-Souburg en Vlissingen. Getuigen gaven het kenteken door aan de politie, die de knapen aanhield.
Zij hebben proces-verbaal gekregen voor verboden wapen- en munitiebezit.
(Bron)
Patroon regenval aantoonbaar gewijzigd

LONDEN - Het versterkte broeikaseffect leidt nu al aantoonbaar tot gewijzigde patronen in de regenval in grote delen van de wereld.
Het gaat volgens een studie - gepresenteerd in de jongste editie van het wetenschappelijke blad Nature - niet langer om computermodellen die iets zeggen over regenval, maar om alledaagse realiteit.
Noord-Europa, Canada, en Noord-Rusland krijgen meer regenval te verduren, terwijl landen ten zuiden van de Sahara en in Zuidoost-Azië juist droger zijn geworden.
Canadese onderzoekers gebruikten historische gegevens over regenval uit de periode 1925-1999 en vergeleken dat met klimaatvoorspellingen van veertien computermodellen.
Het versterkte broeikaseffect is volgens internationale wetenschappers het gevolg van de uitstoot van broeikasgassen, die onder meer vrijkomen door de verbranding van fossiele brandstoffen.
(Bron)

Vakantiegangers vliegen weg van Hollands weer

DE MEERN - Reisbureaus en luchtvaartmaatschappijen doen deze dagen goede zaken met dank aan het wisselvallige weer in Nederland. De Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen meldde maandag dat het aantal boekingen tot en met de eerste week van juli 4 procent hoger lag dan in dezelfde periode vorig jaar.
Met name verre vakanties, doorgaans naar zonnige oorden, zijn erg populair. Ruim de helft (54 procent) van de mensen die via een bij de ANVR aangesloten reisonderneming boekten, vertrekt met het vliegtuig naar de vakantiebestemming.
(Bron)
KNMI waarschuwt opnieuw voor wateroverlast

DE BILT - Het KNMI heeft maandagmiddag een waarschuwing gegeven voor de komende 24 uur. Maandagavond en in de nacht van maandag op dinsdag gaat het vooral in het westelijke deel van het land hard regenen.
Een woordvoerder van het KNMI denkt dat er zo'n dertig tot veertig millimeter kan vallen. "Dat kan leiden tot wateroverlast." Bovendien gaat het dinsdagochtend aan de kust hard waaien. "De noordelijke tot noordwestelijk wind kan stormachtig worden, windkracht acht", aldus de zegsman. "Zeker in de zomer leidt dat tot problemen, met bijvoorbeeld auto's met caravans."
Het KNMI benadrukt dat er geen sprake is van een weeralarm. Dat is alleen van toepassing wanneer het weer voor gevaar zorgt en aanleiding kan geven tot grote overlast.
(Bron)

Ik ga eens waterlelies planten op straat...
Honderdduizenden Britten zonder drinkwater

LONDEN - Tot overmaat van ramp wordt in de overstroomde gebieden in Engeland de komende uren de drinkwatervoorziening voor circa 350.000 mensen afgesloten.
Een waterzuiveringsinstallatie is door overstromingen niet langer bruikbaar, waardoor de waterleverantie aan huishoudens wordt gestaakt.
Burgers in de getroffen regio's Gloucester, Cheltenham en Tewkesbury zijn door de autoriteiten opgeroepen geen paniekaankopen te doen van water in flessen.
Reddingsdiensten zullen op ruime schaal water uitdelen, mogelijk enkele dagen lang. Duizenden huishoudens die flessenwater krijgen, hebben momenteel overigens ook geen stroom, aldus Britse media.
(Bron)

Bizar, wegens teveel water geen water meer...

zondag, juli 22, 2007

Chiquita aangeklaagd voor financieren van terrorisme

AMSTERDAM - De Amerikaanse bananenproducent Chiquita is donderdag voor een rechtbank in de staat New Jersey aangeklaagd door familieleden van zes slachtoffers van paramilitaire groepen in Colombia.
De rechtszaak is een direct gevolg van een schuldbekentenis van het bedrijf in maart, toen Chiquita toegaf omgerekend 1,2 miljoen euro te hebben betaald aan een Colombiaanse terreurorganisatie in ruil voor de bescherming van winstgevende bananenplantages.
De mensenrechtenorganisatie EarthRights eist nu namens de familieleden een nog onbekende schadevergoeding van Chiquita omdat die zich, door de terroristen financieel te steunen, indirect schuldig heeft gemaakt aan misdaden tegen de menselijkheid en zelfs aan executies.
Het is al de derde soortgelijke rechtszaak die tegen Chiquita wordt aangespannen sinds de schuldbekentenis van maart, die deel uitmaakte van een schikking met justitie. Het bedrijf moet een boete betalen van 25 miljoen dollar, maar hoeft de namen van de leidinggevenden die de betaling van beschermingsgeld goedkeurden niet openbaar te maken.
Chiquita zou het geld tussen 1997 en 2004 aan de rechtse paramilitaire AUC (Verenigde Zelfverdedigingstroepen van Colombia) hebben betaald. Het bedrijf zegt dat het gedwongen was te betalen en dat het slechts aan de veiligheid van zijn werknemers dacht.
De AUC werd in de jaren '80 opgericht om linkse rebellenbewegingen te bestrijden, omdat het regeringsleger daar onvoldoende in slaagde. De groepering ontwikkelde zich echter al snel tot een omvangrijke criminele organisatie die schuldig is aan vele wreedheden en drughandel. De Verenigde Staten beschouwen de AUC als terroristische organisatie.
(Bron)
Reizigers uiten onvrede over spoorboekje 2008

AMERSFOORT - De vertraagde oplevering van het station Amsterdam Hemboog en van HSL-Zuid zorgen ervoor dat het spoorboekje voor 2008 niet optimaal is. Dat stellen de consumentenorganisaties donderdag in een advies aan de Nederlandse Spoorwegen.
De nieuwe dienstregeling gaat begin december in. De belangenorganisaties van reizigers, onder wie Rover, de Consumentenbond en de Landelijke Studentenvakbond, hopen dat de Nederlandse Spoorwegen hun suggesties overnemen.
De organisaties zijn teleurgesteld over het feit de treindienst op de lijn Enkhuizen-Hoorn-Amsterdam-Schiphol niet wordt verbeterd, zoals eerder wel was toegezegd. Oorzaak is het nieuwe station Amsterdam Hemboog, nabij Amsterdam Sloterdijk. ProRail slaagt er niet in om de perrons van het nieuwe station op tijd klaar te krijgen, waardoor de plannen van NS vooralsnog niet doorgaan.
Zonder de Hembooghalte is het voor NS commercieel niet aantrekkelijk om het aantal treindiensten op dit traject te verhogen. De consumentenorganisaties vinden dat het Rijk desnoods geld moet bijpassen, zodat er alsnog meer treinen kunnen gaan rijden. "De Rijksoverheid is immers in gebreke gebleven bij het tijdig realiseren van de overeengekomen infrastructuur".
De belangenclubs maken zich grote zorgen "over de dreigende impact" van onderhoudswerkzaamheden op de dienstregeling. Ze willen in een eerder stadium meepraten over de planning van werkzaamheden en de gevolgen daarvan voor de reiziger.
Verder zijn ze niet helemaal content met de plannen voor het nachtnet van en naar Noord-Brabant. De nachttreinen Tilburg-Den Bosch en Den Bosch-Utrecht sluiten slecht op elkaar aan volgens de huidige planning, waardoor lange wachttijden dreigen te ontstaan voor overstappers. "Gezien de ruimte in de rijtijden zou hier een mouw aan te passen moeten zijn", vinden Rover en consorten.
Een woordvoerder van NS liet donderdag weten dat zijn werkgever het advies gaat bestuderen en zal kijken of er mogelijkheden zijn om tegemoet te komen aan de wensen van de consumentenorganisaties.
(Bron)
Vrouw stalkt 112, politie neemt telefoon in beslag

RILLAND - Een boze vrouw in het Zeeuwse Rilland (gemeente Reimerswaal) belde zaterdagavond zo vaak naar het alarmnummer 112, dat de politie langskwam om haar telefoon in beslag te nemen. Dat liet de politie zondag weten.
De politie was zaterdagmorgen al bij de vrouw langs geweest omdat zij geluidsoverlast veroorzaakte. De bewoonster van de woning aan de Bathseweg bleef, na een waarschuwing, doorgaan met het maken van lawaai.
Nadat weer een melding was binnengekomen, ging de politie langs. De vrouw kreeg een proces-verbaal en haar geluidsapparatuur werd in beslag genomen.
Vermoedelijk was de vrouw het niet eens met de gang van zaken. Die avond belde ze namelijk meerdere keren naar het alarmnummer omdat ze haar apparatuur terug wilde. Hierop kwam de politie weer langs en nam ook haar telefoon in beslag.
(Bron)
SVB mag weer huisbezoeken uitvoeren bij AOW'ers

DEN HAAG - De Sociale Verzekeringsbank mag weer onaangekondigd huisbezoeken afleggen bij AOW'ers in de jacht op fraudeurs. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank in Den Haag.
De SVB hanteert de methode om te controleren of ouderen stiekem samenwonen. Als ze dat doen, hebben ze geen recht op de hogere AOW-uitkering voor alleenstaanden.
Volgens de rechtbank moeten de controleurs aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moeten ze volledige en juiste informatie geven over de reden van het huisbezoek.
De SVB mag het huisbezoek alleen uitvoeren als de AOW'er of aanstaande AOW'er toestemming heeft gegeven voor het bezoek.
De toestemming moet op vrijwillige basis zijn verleend en de SVB mag de uitkeringsgerechtigde dus niet op enige manier onder druk zetten. Ook moet de SVB de AOW'er duidelijk maken dat die toegang tot zijn woning mag weigeren en dat dat zonder (directe) consequenties blijft wat betreft de uitkering.
In maart moest de uitvoerder van de Algemene Ouderdomswet op last van de voorzieningenrechter in Den Haag nog stoppen met huisbezoeken aan AOW'ers die niet concreet ergens van worden verdacht.
De SVB vroeg in kort geding herziening van de eerdere uitspraak en werd vrijdag in het gelijk gesteld. "We zijn hier erg blij mee", aldus de zegsvrouw van de Sociale Verzekeringsbank.
De Algemene Nederlandse Bond van Ouderen, die zich al geruime tijd via onder meer kort gedingen verzet tegen de onaangekondigde huisbezoeken, is net als de SVB tevreden over de uitspraak.
"Mensen houden het recht om een huisbezoek te weigeren, zonder dat dit meteen consequenties heeft voor de uitkering", constateert een woordvoerder van de ANBO. "Dit vonnis schept duidelijkheid en daar zijn wij blij mee."
(Bron)

Dus huisbezoek mag, ook al worden mensen nergens van verdacht. En mensen hoeven niemand binnen te laten - dat heeft geen _directe_ gevolgen. Wat suggereert dat het later wel gevolgen kan hebben, of dat je 1 keer mag weigeren maar daarna niet.
Dierentuinen doden tijgers en verkopen huiden

LONDEN - Dierentuinen doden gezonde jonge tijgers en andere bedreigde diersoorten en verkopen ze om opgezet te worden. Daarna dienen ze als trofeeën voor verzamelaars, blijkt uit een onderzoek waarop de Britse krant The Sunday Times de hand wist te leggen.
Undercoverjournalisten van de krant kregen vorige week de huiden aangeboden van twee tijgers uit dierentuinen die slechts een paar jaar oud waren.
"Er zijn er te veel en als ze niet worden afgemaakt zullen ze door hoge leeftijd overlijden, verbrand worden en weggegooid worden", verklaarde een opzetter van huiden de nieuwe handel.
Volgens de man hebben dierentuinen ontdekt dat er een markt is voor huiden. De dieren krijgen een houdbaarheidsdatum opgeplakt en worden opgezet voordat ze oud en ziek worden en geld gaan kosten.
(Bron)
NS en ProRail steken miljoenen in verbeteren reisinfo

UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen en spoorbeheerder ProRail investeren de komende twee jaar 150 miljoen euro om de reizigersinformatie te verbeteren. Alle intercitycoupés krijgen platte tv-schermen waarop de meest actuele reisinfo te zien is.
De perrons, de stationshallen en fietsenstallingen worden ook voorzien van informatieschermen.
Eind dit jaar zijn de eerste twaalf intercitytreinen voorzien van de schermen. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat het project deze zomer zou beginnen, maar dat is niet gelukt omdat NS in een laat stadium koos voor een meer flexibel systeem van een andere leverancier.
KPN ontwikkelt dit samen met NS. Deze zomer worden tests uitgevoerd. Daarna duurt het nog enkele maanden voordat de eerste beeldschermen zijn geïnstalleerd.
Ze komen om de drie of vier stoelen te hangen en worden waarschijnlijk bevestigd onder de bagagerekken. Reizigers zien daarop de meest actuele informatie over hun trein, eventuele vertragingen en wat dat betekent voor hun overstap op een volgend station.
"Straks informeren we op deze manier onze klanten tot op de minuut nauwkeurig over hun reis, dat geeft de reiziger rust", stelt Tjitske Bezema, manager productontwikkeling reisinformatie bij NS. "We willen zoveel mogelijk onzekerheid wegnemen bij onze klanten. Vertraging is altijd irritant, maar het scheelt een stuk als je goed wordt geïnformeerd over de gevolgen en alternatieve reismogelijkheden."
Als er geen treindienstmededelingen zijn, tonen de schermen videonieuws en weerinformatie. Het geluid van de schermen staat altijd uit.
Een aantal Sprinter-stoptreinen is nu al voorzien van lichtkranten, maar deze tonen alleen informatie op basis van de dienstregeling. Actuele reisinformatie is hierop nog niet te zien.
Reizigersorganisaties en politici klagen al jaren over gebrekkige reisinformatie. NS onderkent het probleem. "Daarom doen we deze investeringen, we streven naar verdere verbetering", aldus Bezema. "Gelukkig gaat het ook al beter. Nog nooit scoorden we op het terrein van klantwaardering voor reisinformatie zo hoog als in het afgelopen kwartaal."
Bezema verwacht dat de waardering van de klanten voor reisinformatie de komende jaren nog fors zal verbeteren, onder meer dankzij de miljoeneninvestering in informatiesystemen.
Niet alleen de treinreizigers, maar ook de verkopers van platte tv-schermen profiteren van de investering van NS en ProRail. De intercity's zijn al goed voor een afname van duizenden apparaten, maar ProRail en NS hangen ook op de perrons, in de stationshallen en in de fietsenstallingen beeldschermen op. "Daarnaast handhaven we de bestaande gele borden met de dienstregeling, zodat je niet alleen afhankelijk bent van wat de schermen tonen", aldus Bezema.
De tv-schermen in intercity's zijn overigens maar een onderdeel in een veel grotere operatie. Zo gaan NS en ProRail de komende twee jaar ook alle zogeheten CTA-bakken vervangen. Dat zijn de bakken met draaiende stroken, die sinds jaar en dag boven de perrons hangen.
In de plaats hiervan komen informatiebakken met digitale informatie, waarmee nu al wordt proefgedraaid op het centraal station in Amersfoort.
(Bron)
Zwaan dood na aanval met speren

AMSTERDAM - Een groep mannen, vrouwen en kinderen heeft zaterdag in Amsterdam een aantal zwanen belaagd met speren.
Een van de vogels werd in de kop geraakt en viel in het water aan de Westerdoksdijk. De zwaan is opgehaald door de dierenambulance, waarna de dierenarts het beest een spuitje heeft moeten geven. Dat meldt de politie.
Omstanders kwamen rond 13.00 uur af op het gekrijs van de zwaan. Daarop gingen de daders er in twee auto's vandoor.
Beide voertuigen hadden volgens hen een Oost-Europees kenteken. Van de belagers ontbreekt nog ieder spoor.
(Bron)
Regens en hitte teisteren Europa

BERN - Hevige regens hebben in het weekeinde op talrijke plaatsen in Europa voor chaos en leed gezorgd. In het midden en westen van Engeland is de luchtmacht naar eigen zeggen bezig aan de grootste operatie in vredestijd tot dusverre.
Helikopters evacueerden meer dan honderd mensen uit overstroomde gebieden vooral langs de rivieren de Avon en de Severn.
Talrijke mensen moesten hun toevlucht zoeken in noodopvang nadat ze door reddingswerkers uit woningen of uit auto's waren opgepikt. De overstromingen in het getroffen gebied dat zich uitstrekt over delen van Gloucestershire, Oxfordshire, Warwickshire en Worcestershire tasten ook de drinkwatervoorziening aan.
In de omgeving van Gloucester is zondag een waterzuiveringsinstallatie ondergelopen wat 350.000 mensen in het noorden van Gloucestershire van drinkwater berooft.
De minister van Milieu, Hilary Benn, noemde de omvang van de regens en de overstromingen die vooral vrijdag plaatsvonden, ongekend. Milieu-autoriteiten in Engeland rekenden dit weekeinde voor dat er meer dan 1,3 miljard euro op korte termijn nodig is alleen al om de grootste overstromingsrisico's tegen te gaan.
De Conservatieve oppositieleider David Cameron heeft om een onafhankelijk onderzoek gevraagd naar de maatregelen om de schade te voorkomen. Tal van hulpmiddelen om overstromingen tegen te gaan, waren niet op de geëigende plaatsen beschikbaar toen het water vrijdag begon te wassen.
Het weer in Engeland is nog niet aan de beterende hand. Op sommige plaatsen worden gebieden opzettelijk onder water gezet om andere te ontlasten. Het is volgens de politie nog geen goed idee naar de normaal gesproken lieflijke West-Engelse streken van Herefordshire en Worcestershire te reizen.
In Duitsland ging de regen onder meer te keer in Beieren en in Rijnland-Pfalz. In de laatstgenoemde deelstaat bemoeide het weer zich via een wolkbreuk met de Grote Prijs van Europa waar de formule-1 raceauto's door de watermassa alle kanten opgleden.
In Beieren verdronk zondag een oude vrouw in haar souterrain toen het pand onder water liep. De Zwitserse hoofdstad Bern is zaterdagavond getroffen door noodweer gevolgd door aardverschuivingen en overstromingen.
In het zuidoosten en midden van Europa is er alles behalve wateroverlast. De aanhoudende hitte in Oostenrijk, Hongarije, Roemenië en Bulgarije vergt veel slachtoffers. In Roemenië wijt men inmiddels vijftien sterfgevallen aan de extreme hitte, in Oostenrijk vijf en in Bulgarije twee.
Noodweer eiste ook elders op de wereld opnieuw veel slachtoffers. De bewoners van het stroomgebied van de rivier de Huaihe in het zuidwesten van China kampen met noodweer en overstromingen.
Inmiddels zijn al meer dan 150 mensen om het leven gekomen in het gebied. Moessonregens in Bangladesh hebben grote schade aangericht en zeker vijftien mensen vonden er sinds vrijdag de dood door overstromingen en aardverschuivingen.
(Bron)
Machinist verliest ongemerkt treinstel

DEINUM - Een treinmachinist van Arriva heeft zaterdag in Friesland ongemerkt een treinstel verloren.
De trein stond even stil voor het station Deinum maar de machinist merkte bij het opstarten niet dat de koppeling tussen twee treinstellen was losgeschoten.
Twee stations verder bij Franeker ontdekte de machinist pas dat de trein wat korter was geworden.
Een sporadisch geval, aldus spoorbeheerder Prorail zondag. Normaal remt de trein in dergelijke gevallen automatisch.
Door het obstakel op de lijn Leeuwarden-Harlingen Haven was 2,5 uur geen treinverkeer mogelijk.
(Bron)
Nationale Alliantie opgeheven

AMSTERDAM - De Nationale Alliantie heeft zichzelf opgeheven. Het driekoppige bestuur gaat maandag naar de Kamer van Koophandel om de partij uit te schrijven, zegt bestuurslid Jan Teijn.
De nationalistische beweging, door antifascisten als extreem rechts beschouwd, telde nog twintig leden.
Een week geleden gaf het bestuur aan op te stappen. Tot dit weekeinde hadden leden de tijd zichzelf op te werpen als nieuwe bestuursleden, maar dat is niet gebeurd.
Een demonstratie in Rotterdam begin april waarbij slechts zeven sympathisanten kwamen opdagen, deed Teijn en consorten beseffen dat er weinig toekomst meer zat in hun partij, die in november 2003 werd opgericht.
De demonstratie had als thema 'stop het demoniseren van nationalisten'. Een eerdere demonstratie in de Maasstad liep in maart uit op een vechtpartij met Feyenoord-supporters.
Teijn hoopte in Nederland een partij uit de grond te kunnen stampen gemodelleerd naar het Vlaams Belang in België of het Front National in Frankrijk. "De nationalistische groeperingen in Nederland maken er een zootje van", zegt Teijn.
"Wij willen niet dat mensen zich als skinhead kleden, puur om te shockeren. Dat pikt de gewone bevolking niet. Het zou op een nette manier moeten, zoals in de omringende landen. We hebben meer standpunten dan alleen maar over de samenstelling van de bevolking, hoor."
De NA weigert zichzelf extreem rechts te noemen en afficheert zichzelf als 'niet links, niet rechts, maar rechtdoorzee'.
De website blijft nog tot april in de lucht, zegt Teijn. De overgebleven leden krijgen hun betaalde contributie, dertig euro, terug.
De Anti-Fascistische Aktie reageert verheugd op het verdwijnen van de Nationale Alliantie, en maakte het zelfs eerder wereldkundig dan de beweging zelf.
"Dat er structurele problemen binnen de Nationale Alliantie zijn, is geen nieuws. De laatste twee demonstraties van deze partij waren genante vertoningen."
(Bron)
ZONdag. Jaja.
Zit je dan met een hysterische kat tegen je aan gekleefd die bij elke donderklap van angst schreeuwt. Voor de bui ècht op gang kwam stond de straat al blank.