zaterdag, februari 19, 2005

Planning: kort nachtje slapen, schilderen bij Zeppo, in de avond een tukje doen, vannacht de crypto's voor het radioprogramma.
Praktijk: na 2 uur slapen wakker worden met het gevoel alsof er een mes werd rondgeroerd in m'n zij (niet dat ik weet hoe dat voelt, maar ja).
Dat heb ik een jaar of zo geleden ook gehad, toen dacht de huisarts dat het waarschijnlijk een galsteentje was dat verwijderd werd - dus een die de boel niet blokkeert, maar die wel af en toe klem zit op weg naar buiten. Zou goed kunnen, want het klassieke galaanval-profiel is '3F': fat, female, forty.
Hoe dan ook: AU.
Paracetamol er tegenaan, dat de scherpste randjes van de pijn afhaalt.
Wakker gelegen/gezeten/gedrenteld. En dus verder, beetje suffen, en wakker worden bij het draaien.
Zeppo afgebeld, en maar in m'n bed gebleven.
Elke keer als ik wakker werd was het iets minder erg, nu voelt het alsof ik een schop in m'n zij heb gehad, en ik moet niet lachen, hoesten, bukken en zo. Uitrekken lukt weer, dat is al vooruitgang.
Rijst met sla en kip gegegeten, want al te vet spul laat ik maar even, durf ik nu niet aan.
'Handelaren houden hoeren met voodoo in greep'

Mensenhandelaren gebruiken voodoopraktijken om Afrikaanse vrouwen die in de Amsterdamse prostitutie werken in hun greep te houden. Dat meldt Tom Marfo van hulporganisatie Christian Aid and Resources Foundation (Carf). De vrouwen ondergaan voor hun overkomst noodgedwongen een ritueel, dat hen onder de invloed brengt van kwade geesten.
De kwade geesten moeten ervoor zorgen dat de vrouwen de peperdure contracten met de handelaren afbetalen. Volgens Marfo gaat het om bedragen van tienduizenden euro's. "De vrouwen geloven werkelijk dat zij zullen sterven als zij stoppen met werken. Ze wekken daarom de indruk het niet erg te vinden in de prostitutie werkzaam te zijn. Maar ze zijn doodsbang", verklaart Marfo. Zijn verhaal wordt bevestigd door hoerenbelangenorganisatie De Rode Draad.
Carf probeert de bijgelovige prostituees te helpen, door ze in de opvanghuizen opnieuw een ritueel te laten ondergaan die de vrouwen moet bevrijden van de geesten.
(Bron)
Grieken sturen bontjassen en strings naar rampgebied

Een kerkelijk hulporganisatie uit Griekenland is in opspraak gekomen door volkomen misplaatste hulpgoederen naar het door de tsunamiramp getroffen Sri Lanka te sturen. Hulpverleners zijn boos, nadat ze onder andere bontjassen, carnavalspruiken en strings aantroffen.
De goederen werden verstuurd onder verantwoordelijkheid van het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken. Per cruiseschip ging zo'n 600 ton aan hulpgoederen naar Sri Lanka. Arbeiders die in Sri Lanka hielpen bij het lossen van de boot wisten niet wat ze zagen toen de dozen werden geopend.
(Bron)
Vijf minuten straf voor moord op echtgenoot

Een Zuid-Afrikaanse vrouw is vrijdag wegens moord op haar echtgenoot veroordeeld tot vijf minuten gevangenisstraf. De vrouw werd jarenlang fysiek en emotioneel mishandeld door haar echtgenoot. In juni 2002 was de maat vol. Ze trok een plastic zak over het hoofd van haar man die dronken in slaap was gevallen, en liet hem stikken.
"Niemand van ons zal ooit kunnen weten of bevatten wat u over de jaren hebt geleden", oordeelde rechter Kathy Satchwell. Jaco Engelbrecht zou volgens haar de waardigheid en het gevoel van eigenwaarde van zijn vrouw Anne-Marie stelselmatig hebben vernietigd. De vrouw had meermalen de relatie willen beƫindigen en zelfs al eens een echtscheidingsprocedure ingezet.
In december 2001 beloofde Engelbrecht echter beterschap, en smeekte hij zijn eega publiekelijk om bij hem terug te keren. Vervolgens verviel hij weer in zijn oude fout, met het rampzalige einde tot gevolg.
(Bron)
'Medegevangenen brachten Jan Campert om'

AMSTERDAM/AMERSFOORT - Medegevangenen hebben dichter Jan Campert in concentratiekamp Neuengamme vermoord. Prominent verzetsman Gerrit Kleinveld heeft dat gehoord van een van Camperts barakgenoten, meldde NRC Handelsblad zaterdag. Verzetsheld Campert (1902-1943) zou zich volgens kampgenoten aan collaboratie schuldig hebben gemaakt.
Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) en biograaf H. Renders noemen het verhaal van Kleinveld "aannemelijk". Tot op heden werd aangenomen dat Campert stierf aan ziekte danwel uitputting. Zijn reputatie als verzetsheld verwierf hij met zijn beroemde gedicht 'De achttien dooden' over de fusillade van drie Februaristakers en vijftien leden van het Geuzenverzet in 1941. Hij was in het Noord-Duitse concentratiekamp beland omdat hij joden had geholpen.
"We weten het niet zeker. Het is van horen zeggen, maar het verhaal is zeker geloofwaardig. Kleinveld krijgt het voordeel van de twijfel", verklaarde een woordvoerder van het NIOD zaterdag. Dat gevangenen elkaar in concentratiekampen naar het leven stonden, staat volgens het NIOD wel vast. "Maar het is en blijft een taboe."
Voormalig verzetsstrijder Gerrit Kleinveld ontsnapte in 1943 zelf aan de dood toen hij met executie in het vooruitzicht het zwaar bewaakte cellencomplex van Kamp Amersfoort wist te ontvluchten. Zijn verhaal werd in 1992 verfilmd in De Bunker. Kleinveld is ernstig ziek.
(Bron)
Antrax-alarm door lekke batterij

ZWAAG - Een lekkende batterij in een poststuk heeft zaterdagmorgen tot grote consternatie geleid bij een distributiecentrum van TPG Post in Zwaag, vlak bij Hoorn. Het gebouw en de omgeving werden afgezet uit vrees dat het poststuk antrax bevatte, aldus de politie.
De alkaline staafbatterij is vermoedelijk opengesprongen door overhitting, waarna uit het poststuk een witte substantie begon te lekken. Medewerkers van TPG Post vertrouwden de zaak niet en sloegen alarm.
Bij de actie waren in totaal enkele tientallen mensen van politie, brandweer en ambulancediensten betrokken. Het alarm kon binnen een uur weer worden opgeheven, toen de politie contact had weten te leggen met de afzender, een duikvereniging.
(Bron)
NASA lanceert weer Space Shuttle

MELBOURNE - De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA wil na een onderbreking van ruim twee jaar weer een ruimteveer lanceren. De eerste shuttlevlucht sinds de ramp met het ruimteveer Columbia moet 15 mei beginnen, zo maakte het agentschap vrijdag bekend.
De lanceringen van de Amerikaanse ruimteveren waren opgeschort na de ramp met de space shuttle Columbia. Die brak bij de terugkeer uit de ruimte op 1 februari 2003 in stukken uiteen, waardoor alle zeven bemanningsleden omkwamen.
In de tussentijd hebben de Amerikanen de ruimteveren op een aantal punten verbeterd. Een tweede vlucht staat gepland voor 12 juli.
(Bron)
Belgische peuter doodt baby

HOEI - Een 3-jarig jongetje heeft in een opvanghuis voor vrouwen in de Belgische plaats Hoei een baby van vier weken oud gedood. Het meisje lag te slapen in een kinderwagen, toen het jongetje de baby eruit haalde en mishandelde. Daarbij liep de zuigeling dodelijke verwondingen op aan haar hoofd en armen.
Volgens de Belgische politie is het onduidelijk waarom de peuter tot zijn daad overging, maar getuigt zijn gedrag van gewelddadigheid. [Nee echt?!] Hij is onder psychiatrische observatie geplaatst.
(Bron)
Meer seksuele intimidatie op scholen

DEN HAAG - De Onderwijsinspectie heeft over 2004 meer meldingen van seksuele intimidatie op scholen binnengekregen dan in 2003. De cijfers worden pas in april bekend, maar het gaat om een flinke stijging.
Volgens een woordvoerder zijn er minder meldingen van echt seksueel misbruik. Bij kinderen beneden de zestien is ieder seksueel getint gebaar misbruik, ook al is het kind erop gesteld.
De Onderwijsinspectie benadrukte vrijdag dat de aantallen meldingen niet echt iets zeggen over de werkelijke omvang van de problemen, omdat lang niet alles wordt gemeld. Soms is er vrees bij de ouders dat een melding nadelige gevolgen zal hebben voor hun kind. Als een voorval de hele schoolgemeenschap aantast, raadt de Onderwijsinspectie de school aan een en ander te melden.
Zowel basisscholen als het middelbaar onderwijs is betrokken, en leerlingen net zo goed als leraren.
(Bron)
Uitkering vrouw gehalveerd na vechtpartij

ALMERE - De uitkering van een vrouw uit Almere is voor twee maanden gehalveerd, omdat zij klappen heeft uitgedeeld op het stadhuis. Dat maakte de gemeente Almere vrijdag bekend.
Dankzij de nieuwe Wet Werk en Bijstand kunnen gemeenten sinds dit jaar een kortingsmaatregel voor uitkeringen toepassen om klanten van de Sociale Dienst te straffen voor agressief gedrag. Uitkeringen kunnen voor een tot drie maanden worden verlaagd met 10 tot 100 procent.
De Almeerse vechtersbaas vond eind januari dat ze te weinig geld kreeg voorgeschoten van de Sociale Dienst en ging op de vuist met een veiligheidsmedewerker van de gemeente. Ze werd samen met haar man en een andere vrouw, die ook betrokken waren bij de knokpartij, aangehouden. De gemeente heeft aangifte gedaan tegen het trio.
De Sociale Dienst in Almere heeft steeds vaker te maken met agressieve klanten. Daarom wordt al langere tijd gewerkt met een agressierichtlijn. Hierin is vastgelegd dat medewerkers van de gemeente worden beschermd door een veiligheidsbeambte, dat altijd aangifte wordt gedaan bij de politie en dat eventuele schade wordt verhaald op de veroorzaker. Met de kortingsmaatregel voor uitkeringen is deze richtlijn nu uitgebreid.
(Bron)
Speciaalzaken blijven klanten verliezen

DONGEN - De bakker, de slager en de groenteboer, maar ook de drogist, de kaaspecialist en de slijter. Over een breed front hebben de speciaalzaken het afgelopen jaar klanten verloren. Dit blijkt uit vrijdag gepubliceerde gegevens van onderzoeksbureau Gfk.
Volgens Gfk-directeur Joop Holla is de prijzenslag in de supermarktbranche een van de redenen voor het teruglopende klantenbestand in deze winkels. Enige uitzondering in deze negatieve trend zijn de reformwinkels. Daar steeg het aantal kopende huishoudens met 0,4 procentpunt ofwel 100.000.
(Bron)
Niet lezen als je niet tegen horror-verhalen kunt...

Man kruipt letterlijk in huid van moeder

Een 42-jarige man die op 4 februari in Vlaardingen zijn moeder vermoordde, heeft na de moord rondgewandeld in de huid van zijn moeder. De man, computerdeskundige Roland Sylvester Z., liep 's nachts anderhalf uur ongestoord door Vlaardingen heen, terwijl hij droop van het bloed dat kwam uit verwondingen die hij zichzelf had toegebracht. Mensen die hij tegenkwam dachten echter dat hij een carnavalsgewaad aanhad. Een getuige: "Toen ik vanuit mijn flat naar beneden keek, zag ik hem staan. Zijn gezicht was helemaal donker, het moet met bloed besmeurd zijn geweest. Ik dacht dat hij een witte kaftan had omgeslagen. Later hoorde ik wat dat werkelijk was... Sindsdien kan ik niet meer slapen."
Hoewel het midden in de nacht was, hebben veel mensen Z. opgemerkt. Hij schreeuwde namelijk allerlei bijbelteksten in het rond. Deze waren afkomstig uit het bijbelboek Openbaringen van Johannes, dat gaat over het einde der tijden.
De politie die Z. midden in de nacht aanhield, wegens verstoring van de openbare orde, zag pas op het bureau wat voor lugubere uitdossing de man droeg. Een politiearts constateerde dat het ging om een circa vijftien kilo wegende huid met vetweefsel van een vrouw. De man bekende direct dat dit de resten waren van zijn 76-jarige moeder. De politie trof in haar woning inderdaad het gevilde lijk van de vrouw aan.
Z. heeft tegenover de recherche verklaard dat hij zijn moeder in opdracht van God vermoordde. Hij is ervan overtuigd dat hij psychisch in orde is. Jezus stond achter hem, waren zijn woorden. De afschuwelijke verminkingen en het rondsjouwen in de huid verklaart de krankzinnige Z. als "door het slijk gaan en zichzelf vernederen voor God".
Met de intelligente en voorheen redelijk succesvolle Z. blijkt het na de dood van zijn vader, een aantal jaren geleden, snel bergafwaarts te zijn gegaan. De man werd langzaam aan steeds meer bezeten door godsdienstwaanzin, zo melden mensen uit zijn omgeving.
(Bron)
NASA beweert: "Er is leven op Mars"

Wetenschappers van NASA beweren indirect bewijs te hebben gevonden voor leven op Mars. Door een vergelijking te doen van de uitstoot van methaan met die op aarde, is men tot de conclusie gekomen dat er ook op Mars levenvormen aanwezig kunnen zijn, vergelijkbaar met levensvormen die op aarde worden gevonden nabij heetwaterbronnen, extreem zure biotopen en in diepe zeeƫn.
Het leven op Mars zou zich voornamelijk bevinden in grotten, kleine poelen water en zelfs ondergronds. Door zich aan te passen aan de extreme omstandigheden op Mars en ongewone manieren van leven zouden (micro)organismen er prima 'uit de voeten kunnen'.
Een vergelijking kan gemaakt worden met levensvormen op onze planeet, die duizenden meters onder de zeespiegel leven. Deze houden zichzelf in leven door bij gebrek aan zonlicht chemische stoffen om te zetten in energie.
(Bron)
Zoekplaatje: zoek de ekster...



Als je 'm niet kunt vinden, wat ik me kan voorstellen, kun je hier kijken...

vrijdag, februari 18, 2005

Apple-laptop ontploft in Barneveld

Computerfabrikant Apple gaat een ontplofte laptop voor uitgebreid onderzoek terugsturen naar de ontwerpafdeling in Californiƫ. Aanleiding vormt een steekvlam die ontstond na het verwijderen van de batterij uit de laptop. De gebruiker hoorde een sissend geluid uit zijn laptop komen waarna ook een gaswolk uit het toetsenbord kwam.
Volgens de woordvoerder van Apple is het nog niet duidelijk wat de exacte oorzaak is van de steekvlam bij de pas aangeschafte laptop. "Het is voor het eerst dat ik zoiets meemaak." Het model waar het over gaat is nog onbekend omdat de eigenaar het apparaat nog niet heeft opgestuurd. Wel wist de woordvoerder te vertellen dat het niet een van de nieuwste PowerBooks is, een laptop die wereldwijd al miljoenen keren over de toonbank is gegaan.
Voor de Apple-gebruikers is er geen reden om zich zorgen te maken over hun PowerBook. "Als duidelijk is wat de oorzaak is geweest, zullen we stappen ondernemen. Vanzelfsprekend ontvangt deze man een nieuwe PowerBook."
(Bron)
Bouwvakkers krijgen eigen ontbijtshow

Bouwvakkers kunnen voortaan voor het werk naar hun eigen ontbijtshow kijken op tv. Vanaf 28 februari zendt RTL5 het magazine 'Voor Dag en Bouw' uit met Juliette de Wijn, beter bekend als 'Cora' van Mora.
Omdat bouwvakkers vaak al vroeg beginnen, begint het programma ook al om 05.30 uur en en wordt tot 07.00 uur herhaald. Het programma gaat acht minuten duren en heeft aandacht voor serieuze zaken in de bouw, maar moet ook een komische noot hebben. Zo is er een onderdeel dat 'Moppie van de Week' heet. Daarin gaan de programmamakers met een foto van een vrijgezelle vrouw langs de bouwplaatsen om een date te regelen.
Juliette de Wijn zal in het bouwvakkersjournaal een typetje spelen: de 40-jarige Rita met een pittig karakter. Het bulletin wordt mede betaald door Bouwnijverheid, de werkgevers en -nemers in de bouw.
(Bron)
Slechte adem verraadt verkrachter

In de Amerikaanse staat Massachusetts is een verkrachter op een wel heel bijzondere manier ontmaskerd. Zijn slachtoffer herkende hem namelijk aan zijn slechte adem.
De 36-jarige Tuen 'Dickie' Lee, eigenaar van een restaurant in Quincy, wordt beschuldigd van het verkrachten van een van zijn werkneemsters. Volgens de politie brak Lee in bij zijn werkneemster in, bedreigde haar met een dolk, bond haar vast en verkrachtte haar. De vrouw in kwestie had haar baas echter herkend aan zijn slechte adem en via een DNA-test werd haar gelijk bewezen. Lee houdt vol onschuldig te zijn.
(Bron)
Het wordt steeds langer licht...

Guzman na vechtpartij aangehouden

Cabaretier Javier Guzman, die deze week flink in elkaar werd geslagen door een aantal lieden die niet gediend waren van zijn grappen, blijkt na de vechtpartij door de Amsterdamse politie te zijn aangehouden. De 27-jarige grappenmaker werd gearresteerd wegens openbare dronkenschap. Wel werd Guzman naar het ziekenhuis gebracht, waar geconstateerd werd dat hij twaalf kneuzingen en een gehoorbeschadiging had.
De politie wil weinig kwijt over de zaak. "Hij is aangehouden voor nachtcafƩ San Francisco op de Zeedijk en heengezonden. Later wordt besloten of hij wordt vervolgd." Naast de aanhouding van Guzman werden geen arrestaties verricht. Toen de politie ter plaatse kwam troffen zij alleen de dronken Guzman aan.
De ruzie die vooraf ging aan de kloppartij had volgens Guzmans impresariaat De Vente niets met racisme te maken. "Het waren ongure types die zin hadden om te klieren. Guzman zat na opnames van een korte film van een filmstudent wat te drinken in San Francisco. Hij werd niet zozeer herkend als cabaretier. Ze dachten: 'He, een bekende kop, we gaan een bekende Nederlander pesten."
Een getuige tegenover het cafƩ beaamt dat er een flinke vechtpartij heeft plaatsgevonden: "Ik zag een hele groep mensen met elkaar knokken, wel zeven of acht man. Ik heb direct m'n deur op slot gedaan, omdat ik ze niet binnen wilde hebben. Toen ik iemand tegen de grond zag gaan, heb ik de politie gebeld."
De cabaretier, die onder meer tegen zijn hoofd werd geschopt, heeft nog geen aangifte gedaan. Hij zit momenteel nog overstuur bij zijn moeder thuis. Wel overweegt hij om de vechtpartij mee te nemen in zijn cabaretvoorstelling 'Ton Zuur', die al gedeeltelijk over zinloos geweld gaat.
(Bron)
Stel wekt buren met hanengekraai

Een echtpaar uit het Duitse stadje Itzehoe heeft net voor ze op vakantie gingen een wel heel opmerkelijke afscheidsgroet voor hun buren achter gelaten: ze installeerden een luidspreker en een timer samen met een geluidsinstallatie, voorzien van een twintig minuten durende opname van hanengekraai. Sindsdien werden de buren elke nacht meerdere malen gewekt door hanengekraai.
Nadat de politie met klachten werd overstelpt, viel deze het huis binnen en trof men er de apparatuur aan. Een politiewoordvoerder verklaarde "De timer was zo ingesteld dat ze tussen twee uur 's nachts en vier uur in de ochtend verschillende keren afging". De geluidsinstallatie en alle toebehoren werden meteen in beslag genomen.
Volgens de buren waren er in het verleden nog nooit problemen met het stel, maar na dit incident heeft de politie een waslijst aan klachten tegen het koppel kunnen opstellen. Zij wacht echter nog op het moment dat de twee van vakantie terug keren, voordat men er aktie op kan laten volgen.
(Bron)
Boze hondenbezitter rijdt in op kinderen

RIJSWIJK - Een nog onbekende man was donderdag blijkbaar zo verbolgen over grapjes die een groep kinderen over zijn hondjes maakte, dat hij met de auto op hen is ingereden. De politie meldde vrijdag dat het incident donderdagmiddag aan de Van Vredenburchweg in Rijswijk gebeurde.
De kinderen van 11 en 12 jaar oud waren met een docente aan het basketballen op een speelveldje, toen de man kwam aangereden. Hij wilde zijn hondjes in de omgeving uitlaten.
De kinderen maakten volgens de politie wat grappige opmerkingen over de diertjes, waar de man boos over werd. Toen de kinderen terugliepen naar school, kwam de man in zijn auto terug, reed de stoep op en reed op de groep in. De kinderen sprongen opzij, niemand raakte gewond. De boze hondenbezitter is weggereden.
(Bron)
Charlois wil verbod hoofddoekjes voor baliemedewerkers

ROTTERDAM - De Rotterdamse deelgemeente Charlois wil verbieden dat baliemedewerkers hoofddoekjes dragen. Dat staat in een brief die het dagelijks bestuur van de deelgemeente aan het college van burgemeester en wethouders heeft geschreven.
Aanleiding voor de stellingname was een medewerkster die een hoofddoek wilde dragen. "We hebben tegen haar gezegd dat het wettelijk niet verboden is, maar wel ongewenst", aldus secretaris J. van de Poel van Charlois. "Als ze achter de balie zit, draagt ze de doek niet meer. Op andere plekken nog wel."
In maart vorig jaar speelde er al een discussie in de Rotterdamse gemeenteraad over religieuze uitingen in overheidsgebouwen en scholen. Leefbaar Rotterdam wilde dat verbieden, maar burgemeester en wethouders wezen dat af.
"We weten dat er toen is gediscussieerd, maar naar mijn weten is er nooit een conclusie getrokken. Wij hebben tenminste nooit een officieel standpunt van het college gekregen", aldus Van de Poel. De deelgemeente wil de hoofddoekjes verbieden omdat ze "de vereiste onafhankelijkheid en neutraliteit van de overheid in gevaar brengen". Ook vindt Charlois dat de doek voor veel mensen symbool staat voor een leefwijze, cultuur of gedachtegoed die niet strookt met de Nederlandse waarden en normen. Het gaat dan om "de gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen, gebaseerd op de persoonlijke vrijheid om het eigen leven geheel naar eigen inzicht in te richten".
Charlois wil een verbod instellen voor baliemedewerkers, maar ook voor andere ambtenaren die "de deelgemeente naar buiten toe moeten vertegenwoordigen, zoals mensen die aanwezig zijn bij een inspraakavond".
Burgemeester Opstelten zei in Chicago, waar hij op werkbezoek is: "Ik heb van de zaak gehoord, maar weet niet precies wat er aan de hand is. Ik wil derhalve nu geen commentaar geven." Wethouder Van den Anker (Zorg en Veiligheid) pleitte er eerder deze week, in het kader van het islamdebat in de stad, voor dat "moslima's hun hoofddoekjes afdoen". Volgens Van den Anker is het dragen van een hoofddoek een teken van onderdrukking.
De woordvoerder van wethouder Janssens, onder meer belast met personeelszaken binnen de gemeente, noemt de zaak een flinke storm in een glas water. "Het is een beetje gek dat Charlois ons (het college van burgemeester en wethouders) een brief stuurt hierover. De deelgemeenten staan vrij in hun beleid ten aanzien van kledingvoorschriften. Als Charlois dat wil, kan het hoofddoekjes verbieden."
De zegsman benadrukt dat de gemeente Rotterdam zelf geen kledingstukken verbiedt, tenzij een ambtenaar een uniform draagt voor zijn functie. Ook zijn burka's en gezichtsbedekkende kleden verboden bij de gemeente.
(Bron)

Hier een prachtig commentaar op de hoofddoekjesdiscussie.
Lubbers woedend over nieuwe aantijgingen

GENEVE/DEN HAAG - VN-Hoge Commissaris voor de vluchtelingen Ruud Lubbers is woedend over een verhaal in de Britse krant The Independent over vermeende seksuele intimidatie en machtsmisbruik. "Een tien maanden durende lastercampagne heeft nu zijn hoogtepunt gevonden", liet Lubbers vrijdag in een verklaring weten.
Lubbers stelt dat een ding hem wel duidelijk is geworden: "Smerigheid kent geen tijd. Mijn woede betreft vooral wat mijn echtgenote en gezin wordt aangedaan. Mijn echtgenote is ruimdenkend en zij weet als geen ander dat in mijn vrouwvriendelijkheid hoffelijkheid en hartelijkheid de sleutelwoorden zijn. Vunzigheid past daar niet bij", aldus de verklaring van de vroegere CDA-premier.
Lubbers stelt verder: "Voor de ingediende klacht was geen enkel bewijs, geen enkele andere klacht werd ingediend."
De Independent meldde vrijdag dat het interne onderzoek van de Verenigde Naties naar de beschuldigingen tegen Lubbers vorig jaar vernietigend was. Klachten van anonieme medewerksters "duiden op een patroon van seksuele kwelling door Lubbers", citeerde The Independent uit het rapport.
In het verslag van mei 2004 staan naast details over de aanklacht die een 51-jarige medewerkster van de VN-vluchtelingenorganisatie in april van dat jaar tegen Lubbers indiende, anonieme beschuldigingen van andere vrouwen.
VN-secretaris-generaal Kofi Annan liet zijn onderdirecteur na overleg met juridische experts in juli vrijuit gaan. De beschuldiging over "ongewenst fysiek contact" viel volgens de hoogste VN-baas niet te bewijzen. Wel kreeg Lubbers, die seksuele intimidatie altijd heeft ontkend, van Annan een berisping.
Lubbers heeft vrijdag een gesprek met Kofi Annan. Volgens zijn woordvoerder stond die afspraak al vast, voordat The Independent vrijdag publiceerde over het rapport en gaat het gesprek onder meer over Darfur. De woordvoerder wijst erop, dat Kofi Annan vorig jaar al op de hoogte was van het onderzoeksrapport, Ć©n van het weerwoord van Lubbers daarop.
(Bron)
'NS leukt cijfers op voor Kamer'

AMSTERDAM - De NS heeft het vervoersplan gekuisd voor het bedrijf haar toekomstplannen naar de Tweede Kamer stuurde. De ondernemingsraad van de NS heeft een andere versie, waarin de cijfers over agressie op de trein verschillen van de versie voor de parlementariƫrs. Dat schrijft het Algemeen Dagblad, dat beide stukken heeft vergeleken.
In de versie voor de OR staan meer incidenten van agressie vermeld. Ook spreekt de NS in dit rapport van meer gevallen van agressie tegen machinisten en conducteurs, terwijl de Kamer juist een daling wordt voorgehouden. Het ene rapport spreekt over tweeduizend 'ernstige incidenten', het ander van twaalfhonderd.
(Bron)
Griepgolf groeit uit tot epidemie

ROTTERDAM - Nederland heeft te maken met een griepepidemie. Dat blijkt uit cijfers vrijdag van het Nationaal Influenza Centrum. Van een epidemie is sprake als er meer dan vijftien grieppatiƫnten zijn op de 10.000 Nederlanders.
Het zuiden van Nederland, Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Limburg, is het zwaarst getroffen met gemiddeld 26 zieken per 10.000 mensen. In de provincies Noord- en Zuid-Holland zijn dat er vijftien en in Groningen, Friesland en Drenthe zes. In de overige provincies zijn elf van de 10.000 mensen ziek.
Volgens Kennislink zijn er intense en minder intense griepepidemieƫn. Op grond van het beeld in de rest van Europa wordt verwacht dat de epidemie van dit seizoen veel minder intens zal zijn dan die van 2003-2004.
(Bron)
Grote partij olifantenpoten en oren inbeslaggenomen

SCHIPHOL - De Algemene Inspectiedienst van het ministerie van Landbouw heeft donderdag op Schiphol een grote partij delen van Afrikaanse olifanten in beslag genomen. In totaal gaat het om 22 poten, acht oren, drie staarten en acht slagtanden van verschillende olifanten. Ook werden een schedel en een complete olifantenhuid geconfisqueerd. Dat heeft het ministerie van Landbouw vrijdag bekendgemaakt.
De douane deed in oktober 2004 de vondst van de olifantendelen en schakelde de Algemene Inspectiedienst in. Deze stelde een onderzoek in naar de herkomst van de goederen en rondde deze donderdag af. Voor de aangetroffen spullen bleek geen geldige vergunning te zijn afgegeven.
De partij zat in dozen en kratten en was afkomstig uit het zuiden van Afrika. Via Nederland hadden de goederen naar Duitsland verstuurd moeten worden om van daaruit naar Portugal, Spanje en Tsjechiƫ gedistribueerd te worden.
Naast de olifantendelen trof de douane ook schedels en huiden van Litschie-waterbokken aan. Zowel de Litschie-waterbok als de Afrikaanse Olifant zijn internationaal beschermde diersoorten.
(Bron)
Bom beschadigt huis moeder Frits Wester

De woning van de moeder van parlementair journalist Frits Wester is vannacht beschadigd geraakt door vermoedelijk een vuurwerkbom. Rond vier uur 's nachts is de bom door het voorraam van de woning in de Lekstraat in Alkmaar gegooid. De 76-jarige bewoonster bleef ongedeerd.
"Ik heb er niets van gemerkt, ben er gewoon doorheen geslapen", aldus de beduusde vrouw. Ze werd gewekt door de buren die het incident wel hadden meegekregen. Zij hoorden een autoportier dichtslaan, gevolgd door een harde dreun en een lichtflits. De dader(s) hebben zij niet gezien.
Zowel Frits Wester als zijn moeder hebben geen idee wie de aanslag gepleegd zou kunnen hebben. "Het kan in ieder geval niet naar aanleiding van gebeurtenissen van afgelopen week zijn. Het was immers vrij rustig in de politiek", aldus Wester. Het incident vertoont overigens overeenkomsten met de aanslag die in de nacht van dinsdag op woensdag op een joodse broodjeszaak in Alkmaar werd gepleegd. De politie sluit een mogelijk verband niet uit.
(Bron)
Wilders woont in cel, Hirsi Ali op marinekamp

DEN HAAG - De met de dood bedreigde Tweede-Kamerleden Wilders (Groep Wilders) en Hirsi Ali (VVD) zijn ondergebracht in respectievelijk een gevangeniscel op Kamp Zeist en op het zwaar bewaakte marineterrein in Amsterdam. Dat meldt NRC Handelsblad vrijdag.
Hirsi Ali brengt de geheime locaties vandaag zelf in de openbaarheid. Ze wil protesteren tegen de omstandigheden waaronder zij en Wilders in het geheim zijn gehuisvest.
Tweede Kamerlid Hirsi Ali zegt in NRC Handelsblad dat ze de geheime locaties bekend maakt "uit angst dat het door anderen ontdekt wordt. Ik wil wonen op een plek waarvan iedereen weet: daar woont een bedreigd Kamerlid en daar is hij of zij veilig. Zo gaat het ook in landen als de VS en Israƫl, maar ook in Italiƫ en Spanje."
Onafhankelijk Tweedekamerlid Wilders zegt het voor "300 procent eens te zijn" met de kritiek die zijn VVD-collega Hirsi Ali vrijdag heeft gegeven op haar beveiliging.
Kamerlid Wilders zegt dat aan hem wel "andere opties zijn aangeboden dan een gevangeniscel, maar die waren even erg". Hij heeft er begrip voor, dat in de nasleep van de moord op filmmaker Van Gogh niet direct voor een woning kon worden gezorgd, maar inmiddels ligt dat volgens hem anders. Wilders wil niet zeggen of Hirsi Ali met hem heeft overlegd over haar uitspraken.
Voorzitter Weisglas vindt dat de overheid meer haast moet maken met het zoeken van een zo normaal mogelijke huisvesting voor de twee Kamerleden. De Kamervoorzitter noemde het vorige maand al "de plicht van de overheid" om te zorgen dat Kamerleden een normaal leven kunnen leiden.
De vicefractievoorzitter van de VVD, B. de Vries, zegt in een reactie het "onhandig" te vinden dat Hirsi Ali haar verblijfplaats heeft verklapt. "Nu is haar veiligheid nog meer in het geding en dat kan toch niet de bedoeling zijn. De VVD maakt zich daar zorgen over."
(Bron)
Voor Jeanne:

Loesjekalender voor vandaag:

Asielbeleid
Nog even en we scheren Verdonkeremanen gewoon kaal.

donderdag, februari 17, 2005

Inspectie sluit Intensive Care Weert

DEN HAAG - De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) sluit vrijdag de Intensive Care van het Sint Jans Gasthuis in Weert. De inspectie heeft dat donderdag bekendgemaakt. Volgens de IGZ loopt de gezondheid van de patiƫnten er gevaar. Dat komt, aldus de inspectie, onder meer door ruzies tussen de longartsen en anesthesisten.
Volgens een woordvoerder van de inspectie is het nog nooit voorgekomen in Nederland dat een Intensive Care-afdeling per onmiddellijk wordt gesloten. Op de afdeling is plaats voor vijf patiƫnten. Volgens de inspectie zijn vier bedden bezet.
De longartsen en anesthesisten communiceren niet genoeg met elkaar om de patiƫnten goede zorg te kunnen bieden. De maatschap anesthesie beschikt bovendien over te weinig artsen om de patiƫnten op de afdeling intensieve zorg naar behoren te kunnen behandelen. Naar het oordeel van de inspectie is op de afdeling niet duidelijk wie eindverantwoordelijk is voor de zorg aan de patiƫnten.
De woordvoerder van de IGZ noemt het verontrustend dat patiƫnten op de Intensive Care-afdeling van het Gasthuis veel langer aan de beademingsapparatuur liggen dan bij andere ziekenhuizen van hetzelfde niveau. Gemiddeld liggen patiƫnten bij die afdelingen twee tot drie dagen aan de apparatuur. In het Sint Jans Gasthuis krijgen patiƫnten op de Intensive Care gemiddeld tien dagen kunstmatige beademing. Dat kan volgens de inspectie betekenen dat de kwaliteit van de zorgverlening onvoldoende is.
De Intensive Care wordt vrijdag 12.00 uur gesloten. De patiƫnten worden donderdagavond of in de loop van de nacht nog naar het Catharinaziekenhuis in Eindhoven gebracht, aldus een woordvoerder van het Eindhovense ziekenhuis.
Interim-directeur F. Plukker van het ziekenhuis in Weert zegt zelf de inspectie op de hoogte te hebben gebracht van de problemen op de Intensive Care. De problemen zijn volgens hem terug te voeren op een verschil van mening tussen de specialisten over de vraag wie de eindverantwoordelijkheid draagt voor de medische zorg aan de patiƫnten.
Plukker zegt geen maatregelen te nemen tegen de ruziƫnde artsen. Hij denkt dat ze zo geschrokken zijn van de sluiting dat ze hun meningsverschillen snel zullen bijleggen. De sluiting duurt voorlopig zeven dagen. Minister Laagst van Volksgezondheid kan de sluiting, als hij dat nodig vindt, verlengen.
(Bron)
Verdachten van doodschieten dieren opgepakt

NIEUW-LEKKERKERK - De politie heeft vijf mensen aangehouden op verdenking van het doodschieten van beschermde vogels en het doden van en handelen in eenden in de omgeving van Nieuw-Lekkerland. Dat heeft de politie donderdag bekendgemaakt.
Vier verdachten, een 42-jarige man en drie 16-jarige jongens uit Nieuw-Lekkerland zouden reigers, zwanen en wilde eenden hebben doodgeschoten en eenden hebben gevangen met een kooi. De meeste reigers en zwanen werden ter plekke begraven. De andere verdachte, een 42-jarige man uit Streefkerk, is opgepakt op verdenking van het doden van zwanen en reigers en handelen in gestroopt wild.
(Bron)
UWV plaatst rambestendige palen na agressie cliƫnt

HENGELO - Uitkeringsinstantie UWV in Hengelo heeft voor de veiligheid van het personeel betonnen paaltjes geplaatst bij de hoofd- en zij-ingang van het gebouw. De maatregel moet het personeel beschermen tegen agressieve cliƫnten. Dat heeft een woordvoerster donderdag bekendgemaakt.
Aanleiding is een incident van vorige week donderdag. Een 38-jarige man uit Enschede reed met een bestelbus het gebouw binnen uit onvrede over een gesprek dat hij met een medewerker had gehad. De entree en de pui raakten zwaarbeschadigd, er vielen geen gewonden. Het personeel van UWV was bijzonder geschokt over het voorval in Hengelo. "Verbale bedreigingen komen geregeld voor, maar dit soort extreme reacties zijn nieuw."
De woordvoerster van het landelijke UWV zegt dat de instantie gaat bekijken of er ook bij de andere vestigingen aanvullende veiligheidsmaatregelen nodig zijn. " Maar je kunt er ook geen vesting van maken. Een gebouw moet wel een klantvriendelijke uitstraling behouden. UWV heeft ruim honderd vestigingen.
(Bron)

Gratis tip voor het UWV: klantvriendelijkheid zit niet in het gebouw. Ik heb liever een gebouw als een bunker met klantvriendelijke medewerkers en procedures, dan een gebouw met vriendelijke uitstraling, horken achter de bureaus en regels die niemand begrijpt.
Man doodt broer voor beter leven

PHNOM PHEN - Een 37-jarige Combodjaan heeft zijn verslaafde broer doodgeschoten in de hoop dat hij reĆÆncarneert en het in een volgend leven beter heeft. Dat heeft de politie in de stad Kampong Speu donderdag gezegd.
Volgens de dader was de enige manier om zijn broer van zijn verslaving aan methamfetamine af te helpen hem te doden. Nadat hij hem had doodgeschoten, cremeerde hij het slachtoffer. Vervolgens hield hij een ceremonie in de hoop dat zijn broer zou worden herboren en dan een beter leven zou krijgen.
In het boeddhistische Cambodja geloven mensen in reĆÆncarnatie en terugkeer in een volgend leven.
(Bron)
Universiteit Vaticaan biedt exorcistencursus

LONDEN - Aan de universiteit van het Vaticaan is donderdag de eerste cursus van start gegaan voor exorcisten, rooms-katholieke priesters die kwade geesten uitbannen bij bezetenen.
De cursus in het prestigieuze Atheneum Pontificium Regina Apostolorum omvat lessen in de geschiedenis van satanisme (duivelverering) en de context ervan in de bijbel. Ook lessen psychologie en recht maken deel uit van de opleiding, die is voorbehouden aan priesters en theologiestudenten. De lessen moeten de cursisten onder meer leren echte gevallen van bezetenheid te onderscheiden van geestesziektes.
In Italiƫ bestaat grote verontrustheid over de invloed van satanische sekten, vooral op jongeren en anderen die daar ontvankelijk voor zijn. Er zijn al ongeveer vierhonderd exorcisten in Italiƫ werkzaam.
(Bron)

Ze lopen vast voor... Het is nog geen 1 april toch?
Werknemers Heineken leggen werk neer

ZOETERWOUDE - Werknemers van Heineken in Zoeterwoude hebben donderdag om 09.30 uur het werk neergelegd. Het personeel is boos over plannen van de directie om de brouwerij te reorganiseren en de bedrijfskantine uit te besteden aan een cateringbedrijf. Dat heeft FNV Bondgenoten donderdag gezegd.
Bij de vestiging van Heineken in Zoeterwoude werken volgens de bond ongeveer 2400 mensen. De helft werkt op kantoor, de andere helft in de productie. Personeelsleden overhandigen om 10.15 uur een petitie met ongeveer duizend handtekening aan de directie.
(Bron)
Dronken automobilist ramt politiebureau

Het politiebureau in Nunspeet is gisterenavond geramd door een 43-jarige automobilist uit dezelfde plaats. De man, die in beschonken toestand verkeerde, knalde rond half tien 's avonds eerst tegen het hek van het inmiddels gesloten bureau en reed daarna met zijn wagen tegen de glazen pui aan. De schade aan het gebouw is aanzienlijk, aldus de politie.
Na de aanrijding reed de man weg, maar hij kon later op de avond bij het zwembad in Nunspeet worden aangehouden. Daar had hij inmiddels al op het parkeerterrein een slagboom geramd. Op het bureau bleek dat de man een alcoholpromillage van 1.7 had. De politie vermoedt dat de man wegens persoonlijke problemen aan het drinken is geslagen.
(Bron)

Zat ie wel gelijk op de goeie plek...
Pak slaag voor cabaretier Javier Guzman

Cabaretier Javier Guzman is gisteravond in Amsterdam in elkaar gemept door een groepje lieden die niet gecharmeerd waren van zijn grappenmakerij. In het ziekenhuis constateerden artsen twaalf kneuzingen en bleek dat hij minder goed hoort. Guzman, die inmiddels het ziekenhuis weer heeft verlaten, heeft zijn optredens voor deze week afgezegd.
Volgens zijn woordvoerster was Guzman een biertje aan het nuttigen in een cafƩ op de Zeedijk toen een aantal mensen hem herkenden: "Die gingen bijdehand lopen doen, waarop Javier ook bijdehand reageerde. Die mensen werden daarop zo boos dat ze hem uiteindelijk in elkaar sloegen. Hij werd door drie of vier mensen onder handen genomen". De belagers van Guzman verdwenen na de vechtpartij spoorloos in de nacht.
Guzman weet nog niet of hij volgende week zijn optredens hervat: "Hij is emotioneel over de gebeurtenissen, temeer omdat hij in zijn huidige show 'Ton Zuur' minstens tien minuten over zinloos geweld praat. Hij vindt het onverteerbaar dat de daders op basis van woorden hem zo zwaar in elkaar sloegen, aldus zijn woordvoerster.
(Bron)

Een beetje in elkaar slaan is niet onverteerbaar??
Maar die daders zijn dus typisch de hufters die zelf te dom zijn om het met woorden af te kunnen.
Transplantatie geeft Duitsers hondsdolheid

Drie Duitse patiƫnten die een orgaantransplantatie hebben ondergaan zijn daardoor besmet met hondsdolheid. De organen die de drie slachtoffers kregen waren afkomstig van dezelfde donor, die de ziekte vermoedelijk in India heeft opgelopen. Diverse Duitse media hebben bericht dat de drie in levensgevaar verkeren.
De donor overleed in december in Mainz, waarna haar longen, alvleesklier, lever en hoornvlies in zes verschillende patiƫnten zijn getransplanteerd. De drie patiƫnten die nog geen verschijnselen van hondsdolheid vertonen zijn ingeƫnt en worden in de gaten gehouden. Ook zijn er tachtig mensen uit de omgeving van de patiƫnten ingeƫnt.
Hondsdolheid kan op de mens worden overgedragen door een beet, krab of lik van een besmet dier, zoals een hond, vos of een vleermuis. Als de ziekte in een stadium komt waarin die zich openbaart is de afloop ook bijna altijd dodelijk. Overdracht van mens op mens is wel vrij zeldzaam, maar niet onmogelijk.
De ziekte kost wereldwijd nog aan 40 tot 70 duizend mensen per jaar het leven, maar is uiterst zeldzaam in het westen.
(Bron)

Tegen de tijd dat men doorheeft wat je hebt, is het al te laat waarschijnlijk :-(
Britse man brengt granaat naar de politie

Een Britse man heeft woensdag voor grote opschudding gezorgd door met een artilleriegranaat uit de Tweede Wereldoorlog bij het politiebureau binnen te lopen. De man had de granaat al jaren thuisliggen, maar besloot hem af te geven na het zien van een programma over de Tweede Wereldoorlog op tv. Het politiebureau moest vervolgens twee uur ontruimd worden om de bom onschadelijk te kunnen maken.
Na het zien van het tv-programma stopte de man de granaat in een draagtas, om vervolgens dwars door het centrum van zijn woonplaats naar het politiebureau te lopen. Omdat de politie zich realiseerde dat de granaat nog kon werken werd het politiebureau, dat naast een tankstation ligt, meteen ontruimd en werd de omgeving afgesloten.
Bomexperts van het leger haalden de granaat op en brachten hem enkele kilometers verderop in een leeg veld tot ontploffing. "Omdat een granaat 50 jaar in een huis ligt is die nog niet meteen ongevaarlijk", aldus een woordvoerder van het leger.
Britten die ook granaten thuis hebben liggen zijn opgeroepen om de politie te bellen in plaats van er mee door het dorp te gaan lopen. "Dat is iets wat we sterk afraden", aldus een politiewoordvoerder.
(Bron)
Rotterdamse werkweigeraars naar reinigingsdienst

Rotterdammers met een bijstandsuitkering kunnen aan het werk worden gezet bij de gemeentelijke reinigingsdienst Roteb als ze niet voldoende meewerken bij het zoeken naar een nieuwe baan. Dit idee, 'Werk direct', is afkomstig van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de gemeente Rotterdam. Burgemeester en wethouders moeten nog hun goedkeuring geven.
De dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft vorig jaar 4500 mensen, die niet of nauwelijks wilden meewerken naar het zoeken naar een nieuwe baan, gekort op hun bijstandsuitkering. Dit is anderhalf keer zo veel als in 2003.
(Bron)
Jongeren brengen kleding terug na avondje stappen

Uit een enquĆŖte van het vakblad Textilla blijkt dat jongeren massaal hun kleding weer inruilen nadat ze dit eerst eenmalig hebben gedragen tijdens het uitgaan. Veel jongeren zien kledingwinkels als gratis openbare garderobe. De enquĆŖte is gehouden onder 2.000 consumenten uit het hele land.
Tien procent van alle ondervraagden gaf aan wel eens gekochte kleding te ruilen nadat ze die hebben gedragen. Jongeren tussen de achttien en 24 gaven echter aan dit veel vaker te doen, van hen ruilt maar liefst twintig procent de gedragen kleding weer in. Massaal laten zij het prijskaartje aan de kleding hangen als ze een avondje naar de kroeg of nachtclub gaan. Het is niet bekend hoeveel dit ruilen de winkeliers per jaar kost.
De redactrice noemt een aantal redenen voor het hoge percentage onder jongeren. Volgens haar is de economische recessie mogelijk een oorzaak. Ook de de toenemende anonimiteit van de klant in grotere winkels is een oorzaak.
(Bron)
Leraar geeft les in bommen maken

Een scheikundeleraar in Orlando is gearresteerd nadat studenten hem hadden aangegeven wegens een les in het vervaardigen van explosieven.
Docent David Pieski, 42 jaar oud, gebruikte een overheadprojector in de les om uit te leggen hoe je bommen kunt maken, waarbij hij zijn leerlingen tevens adviseerde om een elektrische ontstekingsmechanisme te gebruiken zodat ze uit de buurt van de ontploffing konden blijven.
In Pieski's leslokaal vond men een boek met daarin gedetailleerde instructies voor het vervaardigen van krachtige explosieven. Enkele ontploffingen, die hij op een golfterrein veroorzaakte, waren ook door hem gefilmd. Volgens Pieski was het geheel nodig voor een scheikundeproject om de leerlingen te onderwijzen in de snelheid van een chemische reactie.
Inmiddels is de man op borgtocht vrijgelaten en staat hij weer voor de klas, in afwachting van het verdere politie-onderzoek. De schoolhoofden beweerden tegenover de politie dat Pieski geen enkele vorm van explosieven in bezit mocht hebben.
(Bron)

Schei- en natuurkunde zullen binnenkort wel verboden worden.
Vader verkrachtte dochter in comateuze toestand

Tegen de 52-jarige verpleegkundige J. V. uit Hoorn is voor de rechtbank in Alkmaar drie jaar cel geƫist, waarvan ƩƩn jaar voorwaardelijk. V. stond terecht wegens het veelvuldig verkrachten van zijn dochter. Het misbruik startte op haar 12e jaar.
Voor de rechtbank gaf V. toe dat hij zijn dochter verkrachtte nadat hij haar bewusteloos maakte door stiekem slaapmiddelen aan frisdrank toe te voegen. Door gewenning moest hij op het laatst wel zes capsules toedienen om zijn dochter in comateuze toestand te krijgen. "Nee, aan de gevolgen voor mijn dochter heb ik nooit nagedacht, alleen aan de gevolgen voor mijn huwelijk als het uit zou komen" zo zei V. voor de rechtbank op vragen.
V., die volgens deskundigen lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis waarbij geweld, (seksuele) frustraties en koele berekening een rol spelen, moet na zijn straf weer doorgaan met psychologische behandeling, zo werd geoordeeld.
De verpleegkundige kwam tot zijn daden omdat hij bij zijn depressieve vrouw niet meer voor seks hoefde aan te kloppen. Hij verdoofde zijn dochter alleen in de weekenden zo bezwoer hij, omdat ze door de week fris moest zijn voor school. Ook moesten zijn zoons niet thuis zijn, als hij het misbruik voorbereidde. Het zou 'niet meer' dan 15 keer zijn voorgekomen, aldus V. Op het laatst ging het echter mis toen het slachtoffer toch wakker werd tijdens zijn perverse bezigheden. Na een tijd gaf V. toe dat het niet Ć©Ć©nmalig was geweest, maar al zeker 2,5 jaar speelde. Hierna werd aangifte gedaan.
(Bron)
Gif lijkt oorzaak van sterfte bij geitjes kinderboerderij

Op de kinderboerderij Dierendorp in Den Helder stierven in de afgelopen tijd negen geitjes, waarschijnlijk door vergiftiging. Daarnaast is een varken overdag met een mes bewerkt en doodgebloed.
De kadavers van enkele geiten zijn inmiddels onderzocht. Lichamelijk viel er niets te ontdekken, zo blijkt uit onderzoek. "Uit bloedonderzoek moet blijken of er sprake is van vergiftiging en waarmee", zegt woordvoerder B. van Hoogen van het dierendorp. Wat verder duidt op vergiftiging is de aanwezigheid van scheerplekjes op Ć©Ć©n van die geiten en op een pony. Daar zou de injectienaald in de dieren zijn gestoken. De pony heeft het wel overleefd. "Die zijn wat sterker."
Vrijwilligers van het dierendorp en de politie maken nu wat vaker een ronde langs de kinderboerderij. De dieren binnen houden is geen optie: Dierendorp wil nog steeds een kinderboerderij blijven.
(Bron)
Nawijn zwicht voor druk advocaten SBS

Hilbrand Nawijn noemt zijn nieuwe partij niet Hart voor Nederland. Dat zei de politicus donderdagochtend in het Yorin-FM programma 'Stenders Vroeg Op'. Hij wil geen juridische strijd gaan voeren met de SBS-groep. Advocaten hadden gedreigd met claims als LPF-Tweede-Kamerleden Hilbrand Nawijn en Gerard van As onder die naam zouden gaan werken.
Er is een grote kans dat Nawijn zijn partij nu 'Hart voor Holland' gaat noemen, zo vertelde hij in het programma. Het is bovendien de bedoeling gemeentepartijen op te richten met namen als 'Hart voor Enschede, Almere, Amsterdam'. Stenders grapte nog dat er ook een partij zou komen die 'Hard voor Buitenlanders' zou heten. Nawijn benadrukte hierop dat hij niets tegen buitenlanders heeft, zolang ze maar integreren.
(Bron)

NeerlandS Belang?
Boete van 2250 euro voor hondenpoep

Sinds 1 januari kunnen bewoners van de Zeeuwse gemeente Sluis een boete van 2250 euro krijgen als zij de poep van hun paard of hond niet opruimen.
Volgens de website van de gemeente is deze boeteregeling onderdeel van de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening (APV), die op 1 januari in werking trad. Omdat hondenpoep in de top van 5 van grootste irritaties van Nederland staat, is de gemeente overgegaan tot deze hoge boete.
Binnen de bebouwde kom is het verplicht om de uitwerpselen van je hond of paard op te ruimen. Buiten de bebouwde kom geldt dit als het dier het heeft gedaan op voetgangers- en fietspaden.
(Bron)
Kabinet zal NEE tegen EU grondwet negeren

Wanneer de Nederlandse bevolking bij het referendum over de nieuwe Europese grondwet in meerderheid NEE stemt, zal het kabinet zich daar niets van aantrekken. Volgens staatssecretaris Atzo NicolaĆÆ van Europese Zaken is het referendum een advies van de bevolking aan de Tweede Kamer en niet een advies van de bevolking aan de regering. "Het kabinet staat voor zijn handtekening onder het verdrag", aldus de VVD'er.
De Europese grondwet omschrijft onder meer wat de rechten van burgers zijn, hoe het uitgebreide Europa van 25 lidstaten slagvaardiger kan samenwerken en geeft het Europees parlement en de nationale volksvertegenwoordigingen een grotere stem in de besluitvorming.
Van de Tweede Kamer-partijen zullen alleen de SP en Wilders actief campagne gaan voeren om NEE te stemmen tegen de Europese Grondwet. CDA, PvdA, VVD, GroenLinks en D66 zullen aanraden JA te stemmen. De meeste partijen hebben echter al aangegeven de uitslag van het referendum te zullen respecteren. Wanneer de bevolking in meerderheid tegen stemt, sneuvelt het verdrag dus vrijwel zeker in de Kamer. Of dat dan ook tot een regeringscrisis zal leiden zal de tijd leren.
Uit een peiling van Maurice de Hond, in opdracht van de NOS, bleek eerder deze week dat slechts 29% van de Nederlanders voor de Grondwet zal stemmen.
(Bron)
Moskee gaat gelovigen met lichtsignalen oproepen

HOOFDDORP - De moskee Ar-Rahman in Hoofddorp gaat de gelovigen met lichtsignalen oproepen tot gebed, in plaats van met elektronisch versterkt gezang. Volgens moskeebestuurder D. Karamat Ali is hiervoor gekozen "om de lieve vrede met onze buren te bewaren".
De moskee wordt binnenkort ingrijpend verbouwd. Voor het eerst komt er ook een minaret bij het gebedshuis. Het had voor de hand gelegen als gelovigen met een luidspreker dan zouden worden opgeroepen voor gebed. Maar het moskeebestuur heeft daarvan afgezien.
Volgens Karamat Ali is de sfeer in Nederland er op dit moment niet naar om mensen tegen de schenen te schoppen. "We zitten al vijftien jaar in een woonwijk en hebben nooit last gehad. Maar als je een geluidsinstallatie gaat gebruiken is dat koren op de molen van mensen die Geert Wilders en Ayaan Hirsi Ali steunen."
De moskeebestuurder verwacht dat de verbouwing van de moskee anderhalf jaar gaat duren. Daarna beginnen de oproepen via lichtsignalen. Dat gebeurt dan vijfmaal per dag met een signaal in het puntje van de minaret. Volgens Karamat Ali ondervinden omwonenden hier geen hinder van. "Het is spijtig dat we onze gelovigen niet via een luidspreker kunnen bereiken, maar het is niet anders."
(Bron)
Raddraaiers in Utrecht voortaan bekeurd

De gemeente Utrecht is voornemens om overlastveroorzakende tieners voortaan te gaan bekeuren. Met name de wijk Zuilen kampt met structurele problemen, vooral veroorzaakt door jongeren van Marokkaanse komaf. De meesten van hen zijn slechts twaalf tot veertien jaar oud, zo meldt de gemeente.
De Marokkanen worden door de gemeente verantwoordelijk gehouden voor het stichten van brand, stenengooien en wegpesten van buurtbewoners, aldus woordvoerder Sari Klatter vandaag. Hoewel het al jaren mogelijk is om bekeuringen voor dit soort delicten uit te delen, wordt dit in de praktijk nauwelijks toegepast. Omdat de overlast aanhoudt, zal hierin verandering komen.
Naast het uitdelen van bekeuring gaan ook Marokkaanse buurtvaders de straat op om de jongeren aan te spreken. Klatter zegt dat deze vaders veel respect genieten en daarom van belang kunnen zijn om Zuilen leefbaarder te maken. Daarnaast zal de politie de ouders van de kinderen gaan aanspreken op het gedrag.
De ontwikkelingen op bestuurlijk niveau zijn in een versnelling gekomen, nadat de problemen deze week de landelijke media haalden. Een moeder en haar twee kinderen werden door Marokkaanse buurtterreur uit hun huis gejaagd, de vorige bewoner van het pand werd voor de deur neergestoken.
(Bron)

woensdag, februari 16, 2005

Homo Sapiens blijkt veel ouder

LONDEN Twee menselijke schedels die in 1967 werden gevonden in Ethiopiƫ, zijn nog veel ouder dan gedacht. Aanvankelijk werden ze op 130.000 jaar geschat, maar volgens nieuw onderzoek zijn ze 195.000 jaar oud, staat in het vakblad Nature.
De nieuwe ouderdom is afgeleid uit een herbeoordeling van de bodemlaag bij de Omo-rivier waarin de schedels destijds werden gevonden. Het gaat om de oudste bekende menselijke resten. Het nieuwe onderzoek versterkt de theorie dat de mens afkomstig is uit Afrika.
Pas na 150.000 jaar lijkt de mens te zijn begonnen met het eten van vis en het maken van muziek en gereedschappen.
Gevolgen klimaatverandering rampzalig voor Spanje

MADRID - Spanje is een van de landen die het zwaarst zal worden getroffen door het broeikaseffect. De temperatuur zal volgens het zwartste scenario tussen 2070 en 2100 in de zomer naar verwachting gemiddeld 7 graden hoger liggen dan nu.
Voor stranden in onder meer Cantabriƫ in het noorden en de Costa DoƱana dreigt het gevaar dat ze worden overspoeld. De zeespiegel kan tegen het eind van de 21ste eeuw met 1 meter zijn gestegen.
De Spaanse minister van Milieu Cristina Narbona presenteerde dinsdag de resultaten van een onderzoek naar klimaatverandering, dat in opdracht van haar departement is uitgevoerd. Ongeveer vierhonderd onderzoekers leverden een bijdrage aan de studie.
Voor de omroep Cadena SER maakte Narbona duidelijk dat het toerisme in haar land door het verlies van de stranden zwaar zal worden getroffen. Bovendien dreigt een nog groter watergebrek dan nu al het geval is in grote delen van het land. Verder zijn de hogere temperaturen funest voor zeldzame dieren in Spanje als de lynx en de beer en moet de brandweer vermoedelijk veel vaker uitrukken om bosbranden te bestrijden.
Narbona presenteerde de bevindingen een dag voordat woensdag het Kyoto-klimaatprotocol over het terugdringen van de uitstoot van schadelijke stoffen in werking treedt.
(Bron)
Overvaller gevloerd door tackle

AMSTERDAM - Een 19-jarige overvaller uit Eerbeek is dinsdag in Apeldoorn overmeesterd dankzij een sliding tackle van een omstander. Dit gebeurde kort nadat de man een sigarenzaak had geprobeerd te overvallen. Dat meldt de politie Noord- en Oost Gelderland.
De verdachte probeerde geld uit de kassa van de sigarenzaak te stelen. De eigenaar wilde dit voorkomen, waarop een worsteling ontstond en de verdachte zich kon losrukken. Hij sloeg op de vlucht richting de binnenstad. Omstanders die in de gaten kregen wat er gebeurde, zetten de achtervolging in. De man werd uiteindelijk door een voetganger getackeld.
Na zijn val werd hij door het publiek in bedwang gehouden tot de politie arriveerde. Het is nog niet duidelijk of de man geld heeft kunnen ontvreemden.
(Bron)
Muzikale condooms uitgevonden

De OekraĆÆense wetenschapper Dr. Grigoriy Chausovskiy heeft een speciaal condoom uitgevonden, die tijdens de daad kan zorgen voor muziek. Afhankelijk van het standje, speelt de condoom een bepaald nummer af. Bovendien gaat de muziek harder spelen als de seks heftiger wordt. Het condoom is een veilig voorbehoedsmiddel en volgens de wetenschapper hoef je tijdens het vrijen niet te vrezen voor elektrische schokken.
In het condoom zitten kleine sensoren die de muzieknummers starten. De condooms zelf kosten 30 eurocent meer dan de gewone exemplaren, maar liefdeskoppels zullen dit er vermoedelijk graag voor over hebben. Binnenkort zijn de rubbers verkrijgbaar op de Britse markt. Of Nederland straks ook een speciaal nummertje kan maken door middel van de comdooms is onbekend.
(Bron)

Dit prikkelt mijn fantasie...
Waar zitten de luidsprekertjes? Zit er een batterijtje in? Zijn verzoeknummers mogelijk?
Meisje (12) doodt zusje om hamburger

ST. LOUIS - Een 12-jarig meisje in de Amerikaanse stad St. Louis heeft haar 9-jarig zusje gewurgd tijdens een ruzie over een hamburger. Dat hebben regeringsfunctionarissen dinsdag gezegd.
Het drama gebeurde vorig jaar december. Deskundigen konden niet vaststellen waardoor het 9-jarig meisje om het leven was gekomen.
De 12-jarige, die met psychische problemen in het ziekenhuis was opgenomen, zei maandag tegenover een hulpverlener dat ze ruzie hadden over een hamburger en dat ze haar zusje heeft gedood.
(Bron)
Vuurwerkbom richt zware schade aan in broodjeszaak

ALKMAAR - Een zelfgemaakt vuurwerkexplosief heeft in de nacht van dinsdag op woensdag zware vernielingen aangericht in een joodse broodjeszaak aan de Oudegracht in Alkmaar. Dat heeft de politie woensdag gezegd. Zij vermoedt dat een aantal strijkers op een raam van het pand is geplakt en tot ontploffing gebracht.
Aan het pand werden al eerder vernielingen gepleegd. In november 2004 werd een glazen knikker door het raam geschoten. Diezelfde nacht werden ook leuzen op verschillende islamitische winkels en gebouwen in Alkmaar aangebracht. De politie gaat er van uit dat racistische motieven daarbij een rol hebben gespeeld, maar heeft nog niemand opgepakt.
Het is volgens de politie niet te zeggen of dezelfde daders van de eerdere vernielingen het vuurwerkexplosief aanbrachten. "De zaak is volop in onderzoek", aldus een woordvoerder. Het vuurwerk richtte behoorlijke schade aan in de zaak, aldus eigenaresse A. Sijtsma. "Er zijn ramen kapot, de koelvitrine is voor een deel stuk en er zitten gaten van zo'n zeven centimeter in de muur."
(Bron)

dinsdag, februari 15, 2005

Dodental Chinese mijnramp boven de 200

PEKING - Het aantal mijnwerkers dat maandag in het noordoosten van China is omgekomen door een ontploffing in een kolenmijn is opgelopen tot zeker 203. Zeker 22 kompels raakten gewond. Dat heeft het Chinese persbureau Xinhua dinsdag bericht. De gasexplosie gebeurde in een mijn nabij de stad Fuxin in de provincie Liaoning op een diepte van 240 meter. Zeker dertien kompels zitten nog vast, aldus het persbureau.
De Chinese mijnbouw geldt als een van de gevaarlijkste ter wereld. Bijna dagelijks vinden er ongelukken plaats. Per jaar komen er als gevolg van explosies en andere incidenten 4000 tot 7000 mensen om het leven.
De mijnramp in Fuxin is de ernstigste van de afgelopen vijftien jaar sinds het ongeluk van vorig jaar november in de provincie Shaanxi. Toen kwamen 166 kompels om. Vorig jaar oktober kwamen in de provincie Henan 143 mijnwerkers om door een explosie. De ernstigste mijnramp in de Chinese geschiedenis was in april 1942. Toen vielen 1570 doden.
(Bron)
Proef met Amerikaans raketschild weer mislukt

WASHINGTON - Voor de tweede keer in twee maanden tijd is maandag een proef met het toekomstige Amerikaanse raketschild mislukt. Dat hebben Amerikaanse functionarissen van het ministerie van Defensie in Washington gezegd.
De lancering vanaf de Marshall-eilanden (Stille Oceaan) van een onderscheppingsraket, die inkomende raketten voortijdig onschadelijk moet maken, mislukte, doordat het projectiel niet van de grond kwam. De zegslieden zeiden dat de mislukking waarschijnlijk werd verooraakt door een technische storing in de apparatuur op de grond en dat het niet aan de raket zelf lag.
In december mislukte ook al een lancering van een onderscheppingsraket. De oorzaak bleek toen in de raket zelf te zitten.
Het omstreden Amerikaanse raketschild heeft Washington sinds 1985 al 80 miljard dollar gekost. Het initiatief voor het ruimteschild kwam van de overleden Amerikaanse president Ronald Reagan die de Verenigde Staten wilde beschermen tegen de nucleaire dreiging van de voormalige Sovjetunie. President Bush haalde het plan weer uit de ijskast. Hij wil een raketschild om de VS te beschermen tegen de 'schurkenstaten' als Noord-Korea en Iran.
(Bron)
Militairen vaccineren veestapel Al Muthanna

DEN HAAG - Nederlandse militairen beginnen woensdag met de inenting van koeien, schapen en geiten in de Iraakse provincie Al Muthanna tegen de gevreesde ziekte brucellose. Jaarlijks worden enkele honderdduizenden mensen in Irak door de ziekte besmet.
Enkele honderden inwoners bezwijken aan de gevolgen van de besmetting. Onder dieren leidt de ziekte onder meer tot verminderde melkproductie en steriliteit.
Het Nederlandse vaccinatieproject dient als proef voor geheel Irak. In Al Muthanna worden 60.000 koeien en buffels ingeƫnt en meer dan twee miljoen geiten en schapen. Voor mensen die de ziekte krijgen door contact met een besmette veestapel, bestaat door de ernstige bijwerkingen geen effectief vaccin.
De ziekte brucellose, die vooral in het Midden-Oosten voorkomt, veroorzaakt bij mensen koorts, hoofdpijn, algehele zwakte en slapeloosheid. Sommigen zijn maar een paar dagen ziek, maar bij anderen is de duur enkele maanden of zelfs een jaar.
(Bron)
Ierse ambulance krijgt wielklem bij vliegveld

In Ierland is dinsdag een rel ontstaan omdat een ambulance een wielklem kreeg. Het ambulancepersoneel moest eerst de boete betalen, voordat ze hun patiƫnt naar het ziekenhuis mochten brengen. De ambulance stond zaterdag al 30 minuten bij het Dublin International Airport in een speciale zone voor noodgevallen. Dat zou niet toegestaan zijn, waardoor de politie besloot in te grijpen.
De ambulancemedewerkers waren stomverbaasd toen ze wilden wegrijden met een ernstig gewonde passagier aan boord. Toen ze probeerden de boete van 63 euro te betalen met de creditcard van het ambulancebedrijf, werd dit geweigerd. EĆ©n van de medewerkers werd daardoor gedwongen zelf geld op te nemen bij een pinautomaat om de boete te kunnen betalen.
"Het is echt niet te geloven", aldus David Hall, eigenaar van de ambulancedienst. "Voordat de wielklem werd aangelegd is er helemaal niet gevraagd naar de toestand van de patiƫnt." Volgens Hall hebben zijn 18 ambulances de afgelopen 6 jaar constant gebruik gemaakt van de speciale parkeerzone, zonder ooit in de problemen te komen.
Het vliegveld betreurt de zaak, en heeft laten weten in de toekomst geen wielklemmen meer bij ambulances aan te laten leggen. De boete van 63 euro zal ook worden teruggestort.
(Bron)
Ierse ambulance krijgt wielklem bij vliegveld

In Ierland is dinsdag een rel ontstaan omdat een ambulance een wielklem kreeg. Het ambulancepersoneel moest eerst de boete betalen, voordat ze hun patiƫnt naar het ziekenhuis mochten brengen. De ambulance stond zaterdag al 30 minuten bij het Dublin International Airport in een speciale zone voor noodgevallen. Dat zou niet toegestaan zijn, waardoor de politie besloot in te grijpen.
De ambulancemedewerkers waren stomverbaasd toen ze wilden wegrijden met een ernstig gewonde passagier aan boord. Toen ze probeerden de boete van 63 euro te betalen met de creditcard van het ambulancebedrijf, werd dit geweigerd. EĆ©n van de medewerkers werd daardoor gedwongen zelf geld op te nemen bij een pinautomaat om de boete te kunnen betalen.
"Het is echt niet te geloven", aldus David Hall, eigenaar van de ambulancedienst. "Voordat de wielklem werd aangelegd is er helemaal niet gevraagd naar de toestand van de patiƫnt." Volgens Hall hebben zijn 18 ambulances de afgelopen 6 jaar constant gebruik gemaakt van de speciale parkeerzone, zonder ooit in de problemen te komen.
Het vliegveld betreurt de zaak, en heeft laten weten in de toekomst geen wielklemmen meer bij ambulances aan te laten leggen. De boete van 63 euro zal ook worden teruggestort.
(Bron)
Ierse ambulance krijgt wielklem bij vliegveld

In Ierland is dinsdag een rel ontstaan omdat een ambulance een wielklem kreeg. Het ambulancepersoneel moest eerst de boete betalen, voordat ze hun patiƫnt naar het ziekenhuis mochten brengen. De ambulance stond zaterdag al 30 minuten bij het Dublin International Airport in een speciale zone voor noodgevallen. Dat zou niet toegestaan zijn, waardoor de politie besloot in te grijpen.
De ambulancemedewerkers waren stomverbaasd toen ze wilden wegrijden met een ernstig gewonde passagier aan boord. Toen ze probeerden de boete van 63 euro te betalen met de creditcard van het ambulancebedrijf, werd dit geweigerd. EĆ©n van de medewerkers werd daardoor gedwongen zelf geld op te nemen bij een pinautomaat om de boete te kunnen betalen.
"Het is echt niet te geloven", aldus David Hall, eigenaar van de ambulancedienst. "Voordat de wielklem werd aangelegd is er helemaal niet gevraagd naar de toestand van de patiƫnt." Volgens Hall hebben zijn 18 ambulances de afgelopen 6 jaar constant gebruik gemaakt van de speciale parkeerzone, zonder ooit in de problemen te komen.
Het vliegveld betreurt de zaak, en heeft laten weten in de toekomst geen wielklemmen meer bij ambulances aan te laten leggen. De boete van 63 euro zal ook worden teruggestort.
(Bron)
Italiaan met kanker berooft 23 banken om familie geld na te laten

Een 53-jarige Italiaan die terminale kanker heeft, heeft eind vorig jaar 23 banken beroofd om zijn vrouw en drie dochters wat geld na te laten. Dat heeft een woordvoerder van de politie van Turijn dinsdag bekendgemaakt.
De man, die maandag werd opgepakt, maakte ongeveer 115.000 euro buit met zijn rooftocht. Bij iedere overval gebruikte hij dezelfde methode: zonder zich te vermommen meldde hij zich bij een loket en zei hij dat hij een bom bij zich had. Vervolgens vroeg hij de bankmedewerker om al het geld dat hij in zijn kassa had te overhandigen.
De methode werkte iedere keer, behalve bij zijn laatste poging toen een kassier weigerde om geld te geven en de politie belde. De bankrover maakte zich zonder buit uit de voeten.
Op basis van zijn signalement kon hij enkele dagen geleden worden opgepakt, aldus de politie. De man overviel alleen banken in Turijn en ging bij een bankfiliaal zelfs drie keer langs. De 'bom' die de overvaller bij zich zei te hebben bleek slechts een vreemd pakket met uitstekende draden te zijn.
Tegenover de politie verklaarde de bankrover, eigenaar van een slecht lopende textielwinkel, nog maar korte tijd te leven te hebben en zijn vrouw en kinderen niet met lege handen achter te willen laten. De politie zegt dat er geen rekening zal worden gehouden met de fysieke gesteldheid van de man en dat hij gewoon voor de rechter zal worden gebracht voor de overvallen.
(Bron)
Baby's los in auto tijdens 'rijles'

De politie heeft een 20-jarige vrouw uit Den Helder zondagmiddag bekeurd omdat zij illegaal 'rijles' kreeg van haar vriend. Tijdens de controle van de politie verbaasden de agenten zich erover dat er twee baby's los op de achterbank lagen.
De vrouw kreeg de les in een personenauto op de Waterkeringsweg toen zij werd aangehouden. De politie verklaarde: "Het is heel onverstandig om de baby's onbeschermd te vervoeren, vooral tijdens een rijles waarbij hard op de rem getrapt kan worden." De vrouw was echter een andere mening toe bedeeld: "Er gebeurt toch niets".
(Bron)
Spaanse aanklager eist 74.000 jaar tegen terreurverdachten

Een Spaanse openbare aanklager heeft maandag gezegd dat hij meer dan 74.000 jaar gevangenisstraf gaat eisen voor elk van de drie Al-Qaida-verdachten die ervan beschuldigd worden de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten op Spaanse bodem te hebben voorbereid.
Het proces van Imad Yarkas, Ghasoub al-Abrash Ghalyoun - van oorsprong Syriƫrs - en de Marokkaan Driss Chebli moet half maart beginnen. Aanklager Pedro Rubira zei dat hij tegen de drie verdachten 25 jaar gevangenisstraf zal eisen voor elk van de 2.973 slachtoffers van de aanslagen in New York en Washington, ofwel meer dan 74.000 jaar. Dat zal in de praktijk neerkomen op veertig jaar, de maximale tijd die iemand die wegens terrorisme veroordeeld is in Spanje in de gevangenis kan zitten. Rubira zei ook te zullen eisen dat de drie in totaal 893 miljoen euro schadevergoeding betalen aan de nabestaanden.
Yarkas wordt beschouwd als de leider van een Spaanse Al-Qaida-cel. Behalve hij en de twee andere hoofdverdachten moeten nog 21 anderen terechtstaan. Zij worden niet verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen van 11 september, maar van lidmaatschap van een terroristische organisatie, verboden wapenbezit, fraude en andere delicten.
(Bron)
Vrouw mag rit maken op poepzuiger

In Soest heeft een vrouw uit Amersfoort een wel heel aparte wens die voor haar verjaardag in vervulling wordt gebracht. Vandaag zal ze door Soest een ritje maken op de hondenpoepzuigmachine van de gemeente Soest. Ze krijgt dit cadeau van haar zus.
De wens om op een poepzuigende machine te rijden ontstond toen de twee tijdens een wandeling in Soest de machine aan het werk zagen. "Op zo?n machine zou ik graag eens mee willen rijden, dat lijkt me enig werk", zei ze. Haar zus heeft dit onthouden en met de gemeente een rondrit door de straten geregeld.
De poepzuiger wordt gebruikt om alle uitlaatplaatsen en losloopterreinen te bevrijden van de dagelijkse hopen hondenpoep. Vorig jaar zoog de machine ongeveer tien ton aan hondenpoep op.
(Bron)

Sja. Ik wil altijd nog in de trein door de wasserette :-)
VNG betreurt rapport over beveiliging persoonsgegevens

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) verweert zich tegen een rapport van de Inspectie voor Werk en Inkomen (IWI) over de beveiliging van persoonsgegevens. In het IWI-rapport staat dat tientallen gemeenten in Nederland niet voldoen aan de eisen die gelden voor het werken met persoonsgegevens. De VNG stelt dat het onderzoek niet representatief is voor alle gemeenten en dat er geen aandacht is besteed aan pogingen de problemen aan te pakken.
Gemeenten, het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) en de Uitvoering Werkgeversverzekeringen (UWV) wisselen onderling gegevens uit over aanvragers en ontvanger van bijstanduitkeringen. Dat doen zij via een specifiek elektronisch programma, genaamd Suwinet. Via Suwinet kunnen medewerkers van bijvoorbeeld sociale diensten aan de hand van sofi-nummers toegang verkrijgen tot informatie over het arbeidsverleden, loon, uitkering en opleiding. Op die manier kan worden vastgesteld of iemand recht heeft op een uitkering.
Voor het werken met privacygevoelige gegevens moet een gemeente zich kunnen verantwoorden. Dat gebeurt volgens de IWI niet genoeg. Zo wordt er geen beveiligingsplan opgesteld, waarin de uitwisseling van gegevens tussen verschillende diensten wordt bijgehouden.
De VNG zegt echter dat maatregelen op komst zijn. Het Coƶrdinatiepunt ICT Gemeenten (CP-ICT) is bezig om beveiligingshandreikingen uit te brengen voor alle gemeenten. Ook start het CP-ICT een campagne 'bewustwording beveiliging Gemeentelijke Sociale Diensten'. De VNG vindt het 'opmerkelijk' dat het IWI deze maatregelen niet in het rapport heeft meegenomen.
Daarnaast vindt de VNG het rapport niet representatief voor alle gemeenten in Nederland. "Er zijn slechts vijftig gemeenten onderzocht en niet in alle gemeenten is met dezelfde categorie medewerkers gesproken", leert een communiquƩ van de VNG. Wel noemt de vereniging het onderzoek 'indicatief' en deelt het de mening van het IWI dat het onderzoek zorgwekkende punten aan het licht brengt.
(Bron)
Fans kopen hotel dat model stond voor Fawlty Towers

Fans van de vermaarde televisieserie Fawlty Towers hebben het hotel gekocht dat model stond voor de serie.
Het gaat om Hotel Gleneagles in Torquay, waar John Cleese en andere leden van Monty Python in 1971 verbleven en zo onder indruk raakten van het onbeschofte en boertige gedrag van manager Donald Sinclair dat Cleese besloot er een televisieserie over te schrijven.
De nieuwe eigenaar is de familie Patel, supermarktondernemers die hopen dat de 2,2 miljoen euro die Gleneagles kost een goede investering zal blijken te zijn. ,,We hebben een van de bekendste hotels van het land gekocht. We waren grote fans van de serie en vertrouwen er op dat we de naamsbekendheid van Gleneagles kunnen vertalen in een succesvolle onderneming", aldus Panna Patel, een van de drie nieuwe eigenaren.
Fawlty Towers wordt algemeen beschouwd als een van de grappigste en meest succesvolle Britse televisieseries. In totaal werden er tussen 1975 en 1979 twaalf afleveringen gemaakt over Fawlty Towers, manager Basil Fawlty (John Cleese), zijn vrouw en het personeel van het rampzalige hotelletje. De serie wordt in binnen- en buitenland nog steeds met enige regelmaat herhaald.
Hoewel Gleneagles model stond voor Fawlty Towers, is het niet de plaats waar de serie is opgenomen. Dat hotel staat volgens de huidige manager Ricky Langton in Bournemouth, een andere plaats aan de Britse zuidwestkust.
(Bron)
Nederlander verbruikt minder water

AMSTERDAM - Het waterverbruik bij consumenten thuis is van 2001 tot vorig jaar ruim acht liter afgenomen naar 123,8 liter per persoon per dag. Het zuiniger worden van wasmachines was de grootste oorzaak van de daling. Dat blijkt dinsdag uit een onderzoek van TNS Nipo, in opdracht van de branchevereniging voor waterbedrijven Vewin. Het onderzoek is uitgevoerd onder 1.684 Nederlandse huishoudens.
'Opvallend' is volgens de onderzoekers de afname van het gebruik van het bad en het toegenomen gebruik van de douche. In 1992 badderde de Nederlander gemiddeld op zes van de twintig dagen en ging hij twee van de vier dagen onder de douche. In 2001 gingen Nederlanders gemiddeld nog Ć©Ć©n keer per twintig dagen in bad en stond hij op drie van de vier dagen onder de douche.
De verdergaande invoering van de waterbesparende douchekop kan de toename van het waterverbruik door het vaker douchen niet helemaal compenseren. Ongeveer de helft van de huishoudens in Nederland beschikt over een dergelijke douchekop.
(Bron)
Meppen en pesten gemeengoed onder kleuters

UTRECHT - Kleuters hebben in de klas geregeld te maken met pesterijen en schoppen en slaan. Het merendeel is wel eens dader of slachtoffer van dergelijke vormen van agressie. Slechts 14 procent staat geheel buiten het gekrakeel.
Dit blijkt uit een universitair onderzoek naar agressie onder leerlingen van het eerste jaar van de basisschool. De resultaten worden woensdag in Amsterdam gepresenteerd op het symposium 'Pesten; over leven in een harde leerschool'.
De onderzoekers van de Universiteit Utrecht constateren dat aan de top van de pest- en agressiestructuur slechts enkele daders zitten en op de bodem maar een paar slachtoffers. De grootste groep deelt zowel uit als incasseert.
De leider van het onderzoek, Marjolein Vermande, noemt het verder opvallend dat de agressie niet alleen overslaat van de sterkere naar de zwakkere broeders. Ongeveer een vijfde tot een kwart van de kinderen bijt ook van zich af als een dominant iemand het op hen heeft gemunt.
(Bron)
Kabinet heeft meevaller van half miljard

DEN HAAG - Het kabinet heeft een meevaller van 500 miljoen euro. Dat blijkt dinsdag uit gegevens over de uitgaven van vorig jaar, bevestigen ingewijden. De meevaller komt vooral van de begrotingen van de ministeries van Financiƫn en Onderwijs.
Daarnaast valt door hogere belastinginkomsten hoogstwaarschijnlijk het financieringstekort van de overheid een stuk lager uit dan gedacht. Aanvankelijk werd uitgegaan van een tekort van 2,9 procent van het bruto binnenlands product. Nu lijkt het tekort over 2004 uit te komen op 2,5 procent.
(Bron)
Voor miljoenen aan illegaal stroom afgetapt

ARNHEM - Bij Essent is in 2004 voor 37 miljoen kilowatturen ter waarde van 7,4 miljoen euro aan stroom illegaal afgetapt. De energienetbeheerder maakte dinsdag bekend dat ruim 90 procent van deze stroom is afgetapt door ongeveer 2500 illegale hennepkwekerijen.
Volgens cijfers van koepelorganisatie EnergieNed wordt jaarlijks ongeveer een miljard kilowatturen aan illegale stroom afgetapt. De gemiddelde prijs voor een kilowattuur stroom inclusief ecotax en transportkosten is ongeveer 20 eurocent. Per jaar wordt ongeveer 1 procent van alle energie illegaal afgetapt. Het hangt vaak van de tijd van de politie en justitie af hoeveel illegale verbruikers worden aangepakt, aldus een woordvoerder van EnergieNed.
Essent is netbeheerder in de regio Leeuwarden, Groningen, Drenthe, Brabant, Limburg en Overijssel. Tweederde van de stroomdiefstal vond in 2004 plaats in Brabant en Limburg. De betrapte hennepkwekers hebben allemaal een navordering van Essent gekregen.
Netbeheerder Eneco, vooral werkzaam in de provincie Utrecht en een groot deel van Zuid-Holland, maakt geen cijfers bekend van illegale stroomaftap. Eneco schat wel in dat het jaarlijks ongeveer 12 miljoen euro misloopt door illegaal energieverbruik.
(Bron)
Burgemeester Londen mogelijk geschorst

LONDEN - De Londense burgemeester Ken Livingstone hangt een schorsing boven het hoofd als hij blijft weigeren zijn verontschuldigingen tegenover een joodse journalist aan te bieden. Hij had hem vergeleken met een bewaker in een nazi-concentratiekamp.
De belangrijkste Britse joodse belangenorganisatie heeft formeel een aanklacht ingediend bij het 'Committee on Standards in Public Life', meldden Britse media dinsdag. Deze commissie kan de burgervader voor een periode van Ć©Ć©n tot vijf jaar uit zijn functie zetten als hij schuldig wordt bevonden aan wangedrag. Livingstone kwam twee jaar geleden ook al in aanraking met de commissie in verband met een vechtpartij na een feestje, maar hij werd toen vrijgeproken.
De omstreden Livingstone, die al vaker boude uitspraken heeft gedaan, heeft dinsdag tijdens een persconferentie herhaald dat hij niet van plan is zijn excuses aan te bieden, ondanks smeekbedes binnen Labour om dit wel te doen. Volgens de Livingstone waren zijn woorden "agressief maar niet racistisch".
Livingstone woonde vrijdag een feest bij voor Lagerhuislid Chris Smith van Labour. Buiten zei hij tegen verslaggever Oliver Finegold van de door hem gehate krant Evening Standard dat hij op een kampbewaker leek. "Jij doet het ook alleen, omdat je ervoor wordt betaald", voegde hij de journalist toe. Livingstone heeft erop gewezen dat de Evening Standard en haar rechtse zusterkrant Daily Mail al 25 jaar een haatcampagne tegen hem voeren. Volgens hem zouden excuses van hem een leugenaar maken.
Livingstone keerde vorig jaar terug naar de Labourpartij, vier jaar nadat hij was geroyeerd, omdat hij als onafhankelijk kandidaat meedeed aan de burgemeestersverkiezing in de Britse hoofdstad. Hij besloot daartoe toen de partij een ander officieel kandidaat stelde.
Het burgemeesterschap van Livingstone is volgens velen een succes. Hij heeft ondermeer een einde gemaakt aan de verkeersopstoppingen in het centrum door een spitsuurheffing in te voeren.
(Bron)
FNV pleit voor diepgaand onderzoek naar spoorsysteem

UTRECHT - FNV Bondgenoten wil het zogenoemde ARI-systeem, waarmee in Nederland het treinverkeer geregeld wordt, tegen het licht houden. Volgens FNV-bestuurder A. van den Berg zijn machinisten vaker door rood gereden sinds de invoering van dit systeem.
ARI staat voor Automatische Rijwegen Instellingen en is in 1999 ingevoerd. Het systeem regelt de seininstellingen en maakt het mogelijk dat meerdere treinen via dezelfde spoorbaan kunnen vertrekken van het station. De treinen rijden achter elkaar. ARI voorkomt met gele en rode seinen dat ze op elkaar botsen.
Het systeem van de gedeelde rijweg levert volgens Van den Berg in de praktijk ongelukken op. Op "twintig tot dertig stations" moeten de treinen in zijn ogen daarom voorlopig weer net als voor 1999 een voor een vertrekken.
Die stap terug kan ertoe leiden dat de treinen minder vaak op tijd rijden. De NS wordt juist op die punctualiteit afgerekend door reizigers en politiek. Van den Berg vindt dat geen reden om dan maar vast te houden aan het ARI-systeem. "Veiligheid moet voor alles gaan. Dat vinden ze trouwens bij de NS ook."
In een "diepgaand onderzoek" wil de FNV-bestuurder de veiligheid van het systeem van de gedeelde rijwegen onder de loep nemen. In ten minste vijf gevallen werkte het systeem niet goed. Afgelopen week reden bij Rotterdam CS in de ochtendspits twee treinen tegen elkaar. Het onderzoek naar de oorzaak loopt nog. De FNV-bestuurder vermoedt dat de problemen met het regelsysteem een rol bij de botsing hebben gespeeld.
(Bron)
'Stoppen met roken' voortaan standaard advies

DEN HAAG - Artsen, tandartsen, verplegers en verloskundigen zullen voortaan alle rokers tijdens behandelingen standaard aanraden te stoppen met roken. Ze hebben dat vastgelegd in een richtlijn die donderdag aan minister Hoogervorst van Volksgezondheid wordt aangeboden. Een commissie van medici en paramedici heeft dat dinsdag bekendgemaakt.
Er is jarenlang gediscussieerd over de invoering van het standaard advies. Tot nu toe begon niet elke arts of paramedicus tijdens het consult over de gevaren van roken tegen rokende patiƫnten.
(Bron)
Klachten geluidsoverlast Schiphol opnieuw verdubbeld

SCHIPHOL - Het aantal klachten over geluidsoverlast van de luchthaven Schiphol is het afgelopen jaar opnieuw fors toegenomen.
In 2004 kwamen ruim 2,5 keer zoveel klachten binnen als het jaar ervoor, toen ook al sprake was van een verdubbeling. De Commissie Regioneel Overleg luchthaven Schiphol (CROS) kreeg vorig jaar maar liefst 714.009 meldingen binnen, liet ze dinsdag weten.
Het aantal mensen dat een klacht indiende lag overigens iets lager dan het jaar ervoor. In 2004 meldden zich in totaal 10.756 personen, van wie 4092 nog nooit eerder hun beklag hadden gedaan. Het jaar ervoor registreerde CROS nog 12.006 klagers.
(Bron)
Mink K. verdacht van spectaculaire moord

ROTTERDAM - Justitie heeft dinsdag een verdachte aangehouden voor de moord op J. van der Heiden die in april 1993 in Alkmaar om het leven werd gebracht. Dat liet het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag weten. Volgens welingelichte bronnen gaat het om 'topcrimineel' Mink K. die een gevangenisstraf van 3,5 jaar uitzit wegens omvangrijk wapenbezit.
De toen 47-jarige Van der Heiden kwam in 1993 op paaszaterdag voor zijn woning in het centrum van Alkmaar bij een bomaanslag om het leven. Hij zat destijds een straf uit in de Penitentiaire Inrichting Westlinge in Heerhugowaard, maar had toestemming gekregen het paasweekend bij zijn gezin door te brengen. Toen hij zijn woning binnen wilde gaan, ontplofte een bom die in een plastic zak aan de voordeur hing. Het motief van de liquidatie ligt mogelijk in zakelijke onenigheid in de drugshandel. Bij de ontploffing raakten ook enkele omstanders gewond, onder wie een vrouw die blijvend letsel opliep.
Het strafrechtelijk onderzoek naar de liquidatie is in 1994 stilgelegd na de opheffing van het Interregionaal Rechercheteam Noord-Holland/Utrecht (IRT) eind 1993. Na parlementaire onderzoeken door de Commissie-Van Traa (1995) en de Commissie-Kalsbeek (1998) gaf de minister van Justitie in 1999 opdracht tot een integraal onderzoek naar feiten, gebeurtenissen en geruchten uit de IRT-affaire. Hiervan maakte een nieuw onderzoek naar de liquidatie van Van der Heiden deel uit.
De zaak waar K. nog voor vastzit, begon in 1999 toen de politie in een woning aan de Amsterdamse Nachtwachtlaan op een zeer grote hoeveelheid vuurwapens stuitte. Technisch onderzoek wees uit dat K. bemoeienis had gehad met deze partij.
K. was informant van zowel justitie als enkele inlichtingendiensten en had vanuit die positie een deal met justitie gesloten. K.'s dubbelrol werd door toedoen van justitie bekend, onder meer doordat tijdens een besloten rechtszitting een geluidsverbinding met de perskamer per ongeluk open was blijven staan. Journalisten konden daardoor met geheime informatie aan de haal. Bovendien speelde het OM de van K. ontvangen informatie tegen alle afspraken in door aan de justitiecommissie-Kalsbeek.
Het hof in Amsterdam strafte deze schending van de geheimhoudingsplicht af door het OM niet-ontvankelijk te verklaren. Het OM legde de zaak daarop voor aan de Hoge Raad, die de uitspraak van het hof in Amsterdam vernietigde en de zaak verwees naar het hof in Den Haag. Dat kwam tot een ander oordeel, verklaarde het OM wel ontvankelijk en legde K. andermaal de oorspronkelijke straf van 3,5 jaar cel op.
K., die vrijdag in Rotterdam wordt voorgeleid aan de rechter-commissaris, zou in de loop van dit jaar vrijkomen. Zijn advocaat wilde dinsdag geen commentaar op de zaak geven.
(Bron)
Minder koeien in Nederland

VOORBURG - Nederland telt een derde minder runderen dan twintig jaar geleden. Het aantal boerderijen met rundvee is in diezelfde periode gehalveerd.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de cijfers maandag bekend maakte, wijst de (Europese) invoering van het melkquotum aan als een van de oorzaken.
In 2004 graasden ongeveer 3,8 miljoen koeien in de Nederlandse polder. Dat aantal was in 1984 nog 5,5 miljoen dieren. Het aantal rundveebedrijven liep terug van bijna 80.000 boerderijen toen naar ruim 38.000 vorig jaar.
Het CBS constateert opnieuw dat de huidige bedrijven groter van omvang zijn dan begin jaren tachtig. Per bedrijf zijn er nu bijna honderd runderen; in 1984 waren dat 69 dieren.
In 1983 kregen de melkveehouders te maken met het Europese quotumsysteem, dat de melkproductie in toom houdt. De kleinere rundveestapel is volgens CBS onder meer het gevolg van dat systeem. Een kleiner percentage koeien wordt nu gehouden voor de melkproductie. In 1984 leverde 82 procent van de dieren melk. Dat is inmiddels teruggelopen tot 70 procent van de rundveestapel.
Voorzitter S. Schenk van de LTO-vakgroep rundveehouderij treurt niet om de krimpende rundveestapel. De productie door het vee is min of meer hetzelfde gebleven. Zo leveren de melkkoeien anno 2005 meer melk als begin jaren tachtig. "Het hebben van een grote rundveestapel is geen doel op zich. Het gaat om het hebben van een gezonde melkveehouderij."
Daarbij merkt Schenk aan dat eenderde minder koeien voor eenderde minder mest zorgen. "De melkveehouderij is veel minder extensief geworden". De koeien lopen meer buiten in de wei. Hij verwacht dat het aantal runderen in Nederland de komende jaren met 1 Ć  2 procent zal blijven dalen.
(Bron)

En dan staan ze ook nog eens steeds meer op stal.
Supermarktprijspeiling maand opgeschort

DEN HAAG - De Consumentenbond stopt voorlopig een maand met de supermarktprijspeiling in de Consumentengids. De bond heeft tot deze stap besloten na een handelsconflict tussen koekfabrikant Peijnenburg en supermarktconcern Albert Heijn. Dat heeft een woordvoerder van de bond dinsdag bekendgemaakt.
De Consumentenbond vergeleek de prijzen in de supermarkt aan de hand van een mandje met vijfhonderd A-merkproducten, waar er elke keer honderd uit geselecteerd werden. Voor de supermarkten was het daarom belangrijk om deze producten zo goedkoop mogelijk aan te bieden, zodat de winkels er als goedkoopste uitkwamen.
Directe aanleiding om te stoppen met de peiling is dus het conflict tussen Albert Heijn en Peijnenburg. Albert Heijn eiste levering van de koek van 600 gram, die in het mandje van de Consumentenbond zat. Peijnenburg wilde niet leveren, omdat de koek met een dubbeltje verlies werd verkocht. Volgens de fabrikant verlaagde Albert Heijn de prijs alleen maar, aangezien het product in het mandje van de Consumentenbond zat.
Een woordvoerder van de Consumentenbond vindt een van de argumenten van Peijnenburg een onderzoek waard. De producten in het mandje zouden op een ongunstige plek liggen tegen een lage prijs, zodat supermarkten er weinig van verkochten, maar het product toch wilden voeren om als goedkoop uit de bus te komen. "Dat is manipulatie van het onderzoek. Het gaat ons om de combinatie van plek en prijs."
Binnen de branche was altijd veel kritiek op deze onderzoeksmethode, omdat verse artikelen en huismerken niet in het onderzoek werden betrokken. Ook zouden jaren geleden sommige supermarktorganisaties op de hoogte zijn geweest wanneer er een peiling kwam en welke artikelen daarin zouden zitten. Al die tijd hebben de supermarkten gezorgd de producten uit het mandje tegen een lage prijs aan te bieden. Door de prijzenslag is de sfeer in de handel echter veranderd.
(Bron)
Herkomst lichaamsdelen na zeven jaar opgehelderd

HAARLEM - De lichaamsdelen die 19 november 1997 werden gevonden in een berm langs de snelweg A15 bij Deil blijken van de 28-jarige A.Y. te zijn geweest. Dat is met DNA-onderzoek vastgesteld. Officier van justitie M. Oudendijk heeft dat dinsdag gezegd voor de rechtbank in Haarlem.
De broer van A.Y., de 49-jarige M.Y. uit Haarlem, wordt ervan verdacht het slachtoffer met een hamer te hebben vermoord. Hij stond dinsdag pro forma terecht, maar was niet aanwezig op de zitting. Hij ontkent volgens zijn advocaat, P. Souren, de aanklacht. De broer van de verdachte is nooit als vermist opgegeven.
Een 25-jarige vrouw, T.N., wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord. Zij werd in december opgepakt en moet 8 maart voor de rechter verschijnen.
(Bron)
Software laat blinden kleuren 'lezen'

AMSTERDAM - Victor Wong, een aan de Cornell University (New York) afgestudeerde blinde student heeft software ontwikkeld die kleuren omzet in muzieknoten. Op deze manier kan hij weerkaarten 'bekijken'. Wong is al sinds zijn zevende jaar blind.
De student uit Hong Kong deed zijn ontdekking toen hij voor zijn studie gekleurde kaarten van het weer in de ruimte moest lezen. Om het ruimteweer te ontdekken moest Wong per minuut veranderingen in kaart brengen om een wiskundig model op te stellen. Verschillende methodes om de gegevens vast te leggen passeerden de revue, waaronder een manier om de weerkaarten om te zetten in braille na een omschrijving van een collega.
'In het belang van mijn eigen studie en in het belang van blinde wetenschappers in het algemeen leek het me goed om software te ontwikkelen, die ons kan helpen bij het lezen van kleuren', vertelde Wong aan de BBC.
Uiteindelijk kwam de student op het idee om de kleuren in muziek te vertalen. Met behulp van een computerspecialist en een andere student werd een programma ontwikkeld. Aan elke kleur werd een pianonoot gekoppeld en op deze manier is het mogelijk voor hem om digitaal gemaakte afbeeldingen te lezen.
De uitvinding wordt, vooral omdat er nog haken en ogen aan zitten, nog niet gebruikt voor commerciƫle doeleinden. Zo werkt het bijvoorbeeld nog niet voor elke willekeurige foto. Wong: `Er moet nog heel hard aan worden gewerkt, maar ik hoop dat blinden ooit plaatjes en foto's kunnen lezen.'
(Bron)
Economie trekt aan

DEN HAAG - De Nederlandse economie lijkt op de weg terug. Uit voorlopige cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat de economische groei volgend jaar uitkomt op 2,25 procent. Voor dit jaar voorspellen de rekenmeesters van het kabinet nog een groei van 1 procent. Dat hebben ingewijden dinsdag bevestigd.
Door de aantrekkende economie en de hogere belastinginkomsten loopt ook het financieringstekort van de overheid verder terug: van 2,2 procent in 2005 tot 1,8 procent van het bruto binnenlands product volgend jaar.
De hogere verwachte groei in 2006 komt vooral doordat de binnenlandse consumptie en de uitvoer veel beter uitpakken dan de afgelopen tijd. In 2003 verkeerde de Nederlandse economie nog in een recessie. Nu voorspelt het CPB dat behalve het financieringstekort ook de werkloosheid en de inflatie dalen. Dit jaar zijn naar verwachting 520.000 mensen zonder baan, volgend jaar zouden dat er nog 485.000 zijn. De inflatie in 2006 wordt geraamd op 0,25 procent.
De betere economische voorspellingen zijn goed nieuws voor het kabinet dat de eerste twee jaren van zijn periode vooral moest bezuinigen en hervormen. De voorspellingen van het CPB dienen als basis voor de besprekingen van het kabinet over de begroting van dit jaar en 2006.
(Bron)
Philips laat telefoontoestellen met elkaar 'vrijen'

CANNES - Het kan nog gekker in de mobiele communicatie. Philips heeft software ontwikkeld, en met Sony en Nokia gestandaardiseerd, waardoor mobiele telefoons met elkaar informatie kunnen uitwisselen door ze enkel even tegen elkaar aan te houden. De vrijage van de telefoons moet de weg openen naar nieuwe gebruiksmogelijkheden van de mobiele telefoon.
Enigszins bescheiden, zonder al te veel tromgeroffel, presenteerde Philips de vernieuwde mogelijkheid van communiceren deze week op het 3GSM Wereldcongres in Cannes. De simpele toepassing, Near Field Communication (NFC), wordt mogelijk gemaakt door de chips in de toestellen die ervoor zorgen dat ze even een worden met elkaar. "NFC heeft veel weg van een choke die de auto even een zetje moet geven om aan te slaan", aldus directeur productmarketing M. van Genuchten van Philips.
"Je hebt een gesprek met iemand en je wil dat degene die bij je in de buurt staat ook even aan het gesprek meedoet. Dan pakt hij zijn telefoon en houdt die even kort tegen die van jou en je kan met z'n drieƫn praten, of het gesprek op die manier zelfs overgeven. Waar je vroeger je mobieltje aan een ander moest geven, hou je die nu even tegen een ander toestel aan", licht een medewerker van Philips toe. Volgens Genuchten komen nog dit jaar de eerste mobieltjes met deze toepassing op de markt.
De overdracht van de informatie geldt voor gesprekken, maar ook voor tekst, foto's en bewegende beelden. Feitelijk zijn de mogelijkheden van uitwisseling legio. Zo kun je met de chip mensen ook in de supermarkt attenderen op een aanbieding als iemand met zijn mobiel langs het betreffende product loopt.
"De toepassing is ook mogelijk te maken met onder meer de stereo-installatie en televisie", licht H. Streng, topman van Philips Software toe. "Een liedje op je telefoon kun je via de speakers van je hi-fi laten spelen door enkel je telefoon op die installatie te leggen." Hetzelfde gaat op voor de koptelefoon die even tegen het mobieltje aanvrijt en zo het liedje van de mobiel krijgt overgedragen.
Een geheel andere mogelijkheid zou kunnen zijn dat je op die manier een televisie of andere apparatuur volledig kan laten instellen door de verkoper van zo'n apparaat. "Hij kan een kaartje, waarin de chip zit, meegeven waarop de verkoper de instellingen heeft geprogrammeerd of alles via de mobiel doorseinen", aldus Streng.
(Bron)