zaterdag, november 13, 2004

Paspoppen met dikke billen in de etalage

Trendy winkels in New York doen hun dunne paspoppen de deur uit. Wil je namelijk echt hip zijn, dan heb je een pop met dikke billen in de etalage staan. In navolging van de achterwerken van bijvoorbeeld Jennifer Lopez en Beyonce Knowles zijn ook winkels erachter gekomen dat mooi dik niet lelijk is.

Volgens Dwight Critchfield, paspopontwerper bij de firma Goldsmith, zijn dikke paspoppen de nieuwe trend. "Ze zien er fantastisch uit en hebben een duidelijke seksuele uitstraling." Daarnaast zijn de poppen uitermate geschikt om lage broeken voor de meer bedeelde dames te showen. Dat dit succes heeft is duidelijk. Bij winkels die de nieuwe poppen in de etalage hebben staan is de omzet soms verdubbeld of zelfs verdrievoudigd.
(Bron)
Tweeling strijdt om vaderschap

Een rechter in de Canadese stad Montreal heeft een van de moeilijkste denkbare zaken voor zijn kiezen gekregen. Hij moet namelijk bepalen wie de biologische vader van een vijfjarig meisje is. Normaal gesproken zou een DNA-test uitkomst kunnen bieden, maar er is een probleem: de twee mogelijke vaders zijn een eeneiige tweeling.
Beide mannen hebben lange tijd gelijktijdig een verhouding met dezelfde vrouw gehad. Ten tijde van de verwekking van het dochtertje had volgens de aanklagers echter nog maar een van hen een relatie met de moeder. Hij wil nu voogdij over het meisje, maar de vrouw gooide roet in het eten. Zij stelt dat zij ten tijde van de bevruchting nog steeds een relatie had met de andere broer en dat dus niet zeker is wie de vader is.
De mannen hebben de zaak voor het gerecht gebracht, maar rechter Paul Jolin is bang dat de zaak niet opgelost kan worden. De advocate van de tweeling liet weten dat er, voorzover zij kon nagaan, niet eerder een dergelijke zaak is geweest in Canada.
(Bron)
Amerikaans leger bouwt eigen internet

NEW YORK - Het Amerikaanse ministerie van Defensie bouwt aan een eigen internet, dat de oorlog van de toekomst grondig moet veranderen. Het draadloze netwerk zal alle militairen een exact beeld geven van de vijandelijke troepen en hun bewegingen, aldus de New York Times van zaterdag.
Aan het systeem wordt al zes jaar gesleuteld en de eerste verbindingen zijn volgens de Amerikaanse krant zes weken geleden gelegd. De bouw van het systeem, Global Information Grid (wereldinformatienetwerk) genoemd, kost naar schatting alleen al de komende tien jaar 200 miljard dollar. Daarna is nog minstens tien jaar nodig om het af te maken.
Als het eenmaal zover is, moeten militairen vanuit "Gods perspectief" naar het slagveld kunnen kijken. Dan wordt het mogelijk dat "mariniers in een Humvee, in een ver land, middenin een stortbui hun laptops openen, beelden van een spionagesatelliet opvragen en het binnen seconden gedownload hebben", aldus de hoge luchtmachtcommandant Peter Teets.
(Bron)
Cheney met ademhalingsproblemen naar ziekenhuis

WASHINGTON - De Amerikaanse vice-president Dick Cheney is zaterdag vanwege benauwdheid naar een ziekenhuis in Washington gegaan. Dat heeft het Witte Huis bekendgemaakt.
De 63-jarige Cheney heeft in het verleden vier hartaanvallen gehad. De ademhalingsproblemen houden deze keer mogelijk verband met een zware verkoudheid. Cheney wil echter "elke voorzorgsmaatregel" nemen en laat de symptomen daarom in het George Washington University Hospital onderzoeken, aldus een woordvoerder.
[Terecht, elke Amerikaan heeft die keuze toch?]
De rechterhand van president Bush kreeg bijna vier jaar geleden voor het laatst een hartaanval. Het ging toen om een lichte aanval, vlak na de presidentsverkiezingen van november 2000.
(Bron)
Nederlandse steden willen Olympische Spelen

AMSTERDAM - De vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag onderzoeken de mogelijkheid tot het organiseren van de Olympische Spelen van 2016. Dat schrijft het Parool zaterdag. Welke stad zich daadwerkelijk kandidaat wil stellen, indien het zover komt, is nog onbekend.
Sinds de Spelen van 2000 in Sydney heeft met name Rotterdam belangstelling voor de Olympische Spelen. In november vorig jaar herhaalde wethouder Janssens van die stad dat voornemen in een uitzending voor de VPRO-radio. En in augustus dit jaar zei burgemeester Opstelten van Rotterdam in het RTL-nieuws dat zijn stad in samenwerking met de drie andere grote steden een haalbaarheidsonderzoek wilde. Dat is nu dus gebeurd.
Jan Rijpstra is VVD-parlementariër en al vanaf het begin groot voorstander van een haalbaarheidsonderzoek naar de Spelen. Niet om hoe dan ook ons land kandidaat te stellen voor de Olympische Spelen, maar vooral om eens te bekijken waaraan we behoefte hebben op dit terrein.
Amsterdam heeft voornamelijk slechte ervaringen met kandidaatstellingen: voor de edities van 1920, 1924, 1952 en 1992 werd Amsterdam gepasseerd door het IOC. Er is in de olympische geschiedenis daarom amper een stad op deze wereld die meer is afgewezen als gastheer. In 1928 waren de Spelen wél in Nederland.
(Bron)

We hebben ook riant veel geld over, dus wat kan het schelen. Kijk naar Griekenland - daar hebben ze toch een bak geld aan de OS overgehouden...
Bromfietser rijdt in op parkeercontroleur

Een 16-jarige bromfietser is gisteren in Eindhoven op een parkeercontroleur ingereden nadat ze een stopteken kreeg. De controleur wilde het meisje staande houden omdat zij en haar passagier zonder helm reden.
Nadat de man het stopteken had gegeven, gaf het meisje extra gas en reed op de controleur in. Deze wist de arm van de bestuurster te grijpen en werd enkele meters meegesleurd, voordat de drie vielen. Tegen de meisjes is proces-verbaal opgemaakt.
(Bron)
Zeeuwse scholier bedreigde Ali, Wilders en Van Gogh

De 17-jarige Yeyha K. uit Sas van Gent die al sedert 27 september in de cel zit, heeft op internet ondubbelzinnig opgeroepen Theo van Gogh en de Kamerleden Ayaan Hirsi Ali en Geert Wilders te vermoorden, zo meldt de Provinciale Zeeuwse Courant. Eerder al liet de Telegraaf weten dat de Atheneum-scholier van het Zeldenrust-Steelantcollege in Terneuzen het op Wilders had gemunt. Bij een huiszoeking in zijn ouderlijke woning in Sas van Gent vond de politie indertijd stoffen die gebruikt kunnen worden om een bom mee te fabriceren. Het OM verdenkt de tiener verder van het voorbereiden van brandstichting.
Uit informatie die minister Donner van Justitie bekend maakte blijkt dat Yeyha K. zichzelf op internet de 'AIVD-doder' noemde. Op 30 juni reeds plaatste hij op het internetforum van Marokko.nl deze tekst: "Als ik die vervloekte Hirsi Ali een keer tegenkom, zal ik haar strot doorsnijden. Met zijn allen moeten wij haat creëren jegens gestoorde figuren zoals Hirsi Ali, het moet een gewoonte worden dat personen als Pim, Hirsi en Wilders gedood worden." De Zeeuwse politie volgde de internetactiviteiten van de scholier vanaf half juli en vermoedt dat hij met anderen voorbereidingen trof voor het plegen van een aanslag met explosieven.
Op 28 augstus schrijft K. op internet: "Moge Allah een einde maken van het leven van onze vijanden, ik zweer bij God dat ik verlang naar de dag dat ik deze koefar de hel in zie geworpen worden. Broeders en zusters dood deze vijanden van de Islam als jullie hen op straat ontmoeten, God heeft ons het recht gegeven om dit soort personen te doden. Wie aanbidden wij? Allah de Heer of het Nederlandse democratische rechtssysteem?"
De Atheneum-leerling bedreigde ook Theo van Gogh, want een andere tekst van hem is: "Het gaat mij om de intenties van Hirschi en Theo, zij doen er alles aan om de Moslims/Islam in een kwaad daglicht te stellen. In Nederland geldt de Nederlandse wet en ik weet wat de gevolgen van een moord op bijvoorbeeld Hirschi zouden kunnen zijn. Dat interesseert mij echter niet, wat mij interesseert is het geloof."
Yeyha K. is een zoon van een familie van Marokkaanse komaf. Eind september laten die in een interview weten niet te begrijpen waarom hun zoon en broer door de politie werd opgepakt. De familie zei geen aanhanger te zijn van de fundamentalistische islam. Ze gaan naar een moskee in Zelzate. De zoon die nu vastzit, gaat een paar keer per jaar mee. "Hij is moslim, maar niet fanatiek", aldus zijn vader toen.
(Bron)

Wat een sneue loser.
Rocklegende Cream weer bij elkaar

De legendarische rockband Cream, die in relatief korte tijd grote furore maakten in de tweede helft van de jaren zestig, komt weer bij elkaar voor een reunie.
De band, bestaande uit gitarist Eric Clapton, bassist Jack Bruce en drummer Ginger Baker, maakten vanaf 1966 grote indruk op zowel publiek als critici door vanuit een blues- en jazzperspectief een heavy en bij tijd en wijle psychedelische rocksound neer te zetten die latere generaties (hard)rockbands van grote inspiratie voorzag. Mede door hun geweldige live-reputatie, voorzien van knappe (maar soms ook ellenlange) improvisaties, verkreeg de band destijds de status van 'eerste supergroep ooit'. Ik krap vier jaar tijd brachten de heren zeven albums uit, die te samen zo'n 35 miljoen keer over de toonbank gingen.
De laatste decennia werd er regelmatig gespeculeerd op een reunie van de band, waarbij vooral Eric Clapton, die als bandleider van Derek and the Domino's en vooral als solist grote successen kende, de boot afhield: "Alsjeblieft niet, dat lijkt me doodeng", was steevast zijn antwoord, als een verzoek tot hereniging van Cream ter sprake kwam.
Elf jaar terug kwam Cream één keer kort bij elkaar, om in Los Angeles een aantal succesnummers live te spelen, maar daar bleef het toen bij, omdat volgens Clapton "...Baker en Bruce constant ruzie maakten." Toch schijnt Eric Clapton nu opnieuw te hebben toegezegd om met Cream enkele optredens te doen. Deze optredens zouden volgens enkele welingelichtte bronnen volgend voorjaar moeten plaatsvinden in de Royal Albert Hall in Londen, Groot Brittanië.
(Bron)
TT 104 CDA-leden in de bres voor minima

UTRECHT De leden van het CDA vinden dat de minima moeten worden ontzien, wanneer "onverhoopt" nieuwe bezuinigingen nodig zijn. Het CDA-congres nam vanmiddag tegen de zin van het partijbestuur een resolutie van die strekking aan van de basisgroep sociale zekerheid.
De indieners vinden dat eventuele nieuwe bezuinigingen moeten worden opgevangen door de hogere inkomens, om zo "de solidariteit te herstellen". De minima hebben de meeste lasten van de bezuinigingen gedragen, zo zeggen ze.
De partijtop vindt dat het kabinet en de CDA-fractie juist alles hebben gedaan om minima en ouderen te ontzien.
Tis zomaar ineens wit hier, kwam een heel pak hagel naar beneden.
Vrouw zit vier dagen vast in lift

Het is de vrees van veel mensen: vast zitten in een lift. Het gebeurde een 51-jarige Franse schoonmaakster ook. Ze was net een nieuw opgeleverd gebouw aan het schoonmaken in Pont-Saint-Esprit in Zuid-Frankrijk, toen ze in de lift vast kwam te zitten tussen de eerste en tweede verdieping. De noodknop in de lift bleek echter nog niet te werken. Ze zat vervolgens vier dagen lang vast.
Gisteren kon de vrouw bevrijd worden dankzij haar fout geparkeerde auto. Een vuilniswagen kon daardoor zijn route niet vervolgen. Terwijl de vuilnismannen op de gemeentepolitie aan het wachten waren om het voertuig te verplaatsen, hoorden de vuilnismannen iemand roepen. Ze gingen naar het appartementsgebouw, waar ze zich realiseerden wat er gebeurd was.
De vrouw leed aan onderkoeling en uitdroging en was haar tijdsbesef kwijt.
(Bron)
'Huisgenoot heeft mij er ingeluisd'

UTRECHT - Weer thuis schommelt Hassan O., tot voor kort hoofdverdachte in de Utrechtse terreurzaak, zijn dochtertje in zijn armen. Het meisje giert het uit van pret. Hassan glimlacht, gaat weer zitten op de sofa.
Hoe zat dat eigenlijk met video?s, cassettes en boeken over de politieke islam en jihadstrijd die de politie vond bij de huiszoeking? Hassan wijkt even naar achteren. Zwijgt. Herhaalt dan weer het verhaal dat hij ook aan de politie vertelde. Hij is er ingeluisd door zijn oude huisgenoot Mustafa, een radicale moslim en rekruteur van jihadstrijders, met wie hij een conflict had.
Op 27 september, een dag na zijn arrestatie, zei hij al: "Ik verdenk hem ervan dat hij dingen tegen de AIVD of politie over mij heeft verteld die niet waar zijn." Justitie beschikt dan al bijna drie maanden over een verontrustend gesprek waarin Hassan spreekt over een grote explosie door zelfmoordenaars. In België, zo bleek uit dat afgeluisterde gesprek, bekeek hij videobanden van het verzet in Afghanistan, Pakistan en Irak. Hassan, in dat gesprek: "Dus het verzet bestaat. En het verzet zal doorgaan, Insjallah, zo God het wil".
Maar Hassan is vrij. Justitie had onvoldoende bewijs om hem nog langer vast te houden. Bij thuiskomst huilde zijn dochtertje een dag van geluk. Hij knuffelt haar. "Dat heb ik gemist."
Mustafa, ontmoet in de moskee in Kanaleneiland, is volgens Hassan de kwade genius. De man had huwelijksproblemen, zijn vrouw dreigde hem op straat te zetten. Hassan hielp hem aan een kamer in Soest, waar hij zelf onderhuurde.
Op 1 juni trok Mustafa bij Hassan in. Pas toen kwam Hassan erachter dat zijn huisgenoot niet welkom was in verschillende moskeeën vanwege zijn radicale ideeën. Daar noemden ze hem ?de psychoot?. "Hij vertelde mij vaak dat hij andere jongens wilde gaan rekruteren voor de jihad", aldus Hassan in een politieverhoor.
Ook zou Mustafa de twee Marokkaanse jongens uit Eindhoven hebben gekend die in 2002 in Kasjmir door grenswachten werden doodgeschoten. Mustafa had ze gesproken toen hij in Pakistan en Afghanistan was om de islam te prediken.
Mustafa kwam vaak bij nacht en ontij bij Hassan binnenvallen. Toen Hassan daarover klaagde, 'verweet hij mij dat ik geen goed moslim was omdat ik veel te verwesterd zou zijn,' aldus Hassan tijdens een verhoor. De ruzie bereikt het kookpunt als Hassan besluit te verhuizen. Mustafa weigert zijn sleutel in te leveren. Hij schrijft Hassan een dreigbrief. Als de twee elkaar ontmoeten om toch de zaak af te handelen ontstaat een vechtpartij. De politie pakt ze allebei op.
Dat is het moment, denkt Hassan, dat Mustafa hem van terreur beschuldigde tegenover de politie. Zijn ex-huisgenoot biedt plots zijn excuses aan, maar Hassan vertrouwt het niet, zegt hij. Hij besluit een wapen te kopen om zich te verdedigen. Het is vooral zijn Iraakse vriend Mohamed die er op aandringt. Ook die zou bang zijn voor Mustafa. Hassan zegt Mohamed te kennen uit een shoarmazaak aan de Kanaalstraat. Begin juni gingen ze naar Den Haag, waar ze foto?s namen. De AIVD schaduwt hen dan al. Tegenover de politie verklaart Hassan dat Mohamed de foto?s naar familie in Irak wilde sturen.
Op 31 juli reizen de twee naar Brussel om een vuurwapen te kopen. Mohamed zou dan tegen Hassan hebben gezegd dat ze voor 'iets anders' moesten zorgen als de koop mislukt. "Ik begreep meteen dat Mohamed met 'iets anders' explosieven bedoelde," verklaart Hassan in een verhoor.
De deal voor een vuurwapen mislukt, aldus Hassan. Duizend euro voor twee pistolen is hem te duur. Om Mohamed, die volgens Hassan nog steeds aandringt, 'aan het lijntje te houden' vertelt hij dat explosieven naar Nederland worden gebracht. Medio september, als Mohamed onrustig wordt, zegt hij dat zijn kennis in Brussel, Abdelaziz E., onderweg is met de explosieven. "Dit hele verhaal was echter niet waar," verklaart hij tegen rechercheurs.
Hassan wordt ruim een week later gearresteerd. Tegelijk valt een politiemacht bij een Marokkaans gezin binnen op zoek naar explosieven. Er wordt niets gevonden. Abdelaziz uit Brussel blijkt familie van hen. Tegenover de politie verklaart Hassan niets met explosieven te maken te hebben. Hij spreekt wel langdurig over Mustafa en Mohamed. De politie besluit 7 oktober dat de twee moeten worden opgespoord, aangehouden en verhoord. Onduidelijk is of dat is gebeurd. Hassan zegt ze uit het oog te zijn verloren. "Nee, ik heb ze niet meer gezien. Ik weet niet waar ze nu zijn."
(Bron)
Omstreden uitspraak nekt leider Milli Görüs-jeugd

AMSTERDAM (ANP) - De voorzitter van de jongerenafdeling van de Turkse sociaal-religieuze beweging Milli Görüs, Mehmet Öztoprak, heeft zijn functie met onmiddellijke ingang neergelegd. Aanleiding daarvoor is een verhaal in het vakblad De Journalist, waarin Öztoprak onder meer de holocaust ontkent.
Dat heeft directeur H. Karacaer van Milli Görüs zaterdag gezegd. Öztoprak had volgens De Journalist van eind oktober gezegd dat hij niet gelooft dat er in de Tweede Wereldoorlog zes miljoen joden zijn vermoord. Volgens hem gaat het om "hooguit een paar duizend".
Öztoprak, die gebrekkig Nederlands spreekt, stelt zich niet te herkennen in de citaten, aldus een verklaring van Milli Görüs. Toch menen het bestuur van de organisatie en Öztoprak gezamenlijk dat het artikel de geloofwaardigheid van de voorzitter zo heeft aangetast "dat het verstandiger is dat hij terugtreedt". Dat heeft Öztoprak inmiddels gedaan.
De jongerenafdeling telt ongeveer duizend leden, zei Karacaer. Het bestuur van de Federatie Milli Görüs Nederland maakt zich zorgen over het discussieklimaat binnen die afdeling. "Ontkenning van de holocaust is niet alleen strafbaar, maar ook strijdig met het lidmaatschap van de Federatie", staat in de verklaring. Het bestuur gaat binnenkort met de jongerenafdeling nadenken over een scholingsprogramma voor de leidinggevenden en de leden.
(Bron)

Zelfs als je zo achterlijk bent dat je dit denkt, zou je niet zó dom moeten zijn om het ook zo uit te dragen. Hij deed het wel, en dus zijn we van hem af. Maar goed ook.
TT 111 Donner wil godslastering aanpakken

HILVERSUM Minister Donner van Justitie onderzoekt of meer gebruik kan worden gemaakt van het strafwetartikel tegen 'ergerlijke godslastering'. Momenteel leidt godslasterlijk taalgebruik zelden of nooit tot vervolging.
Donner zei op een congres van het CDA in Utrecht dat je mensen niet tot in het diepst van hun overtuiging en op grove wijze mag beledigen. Hij voegde er aan toe dat hij daarmee niet wil zeggen dat Theo van Gogh te ver is gegaan.
Het CDA roept in een resolutie iedereen op tot eendracht. In het stuk staat dat agressieve, beledigende meningsuitingen heilloos polariserend kunnen werken.
Geldcontainer valt open op straat

Een medewerker van geldtransportbedrijf Brinks maakte afgelopen vrijdag bijna een wel heel duur foutje in Leeuwarden. De medewerker vervoerde een geldcontainer op een karretje, maar maakte daarbij volgens de directeur van Brinks, Joop van Werkhoven, een 'procedurefout'. Door die fout viel de container op straat, en scheurde deze open. De container bevatte duizenden munten, maar gelukkig voor de medewerker vielen deze niet allemaal op straat. Van Werkhoven verklaarde: "Het was een leuk foutje, dat niemand geld gekost heeft."
Terwijl de container van 350 kilo begon te wankelen op het vervoerskarretje, probeerde de medewerker deze nog tegen te houden. Dat lukte echter niet, hij bezeerde daarbij alleen zijn voet. De munten raakten kort daarop verspreid over de straatstenen. Na onderzoek in het ziekenhuis mocht de medewerker weer naar huis.
Van Werkhoven wil overigens niet zeggen hoeveel geld in de geldcontainer zat. "Het waren vooral munten met een lage waarde. Een pakje bankbiljetten is meer waard dat de inhoud van de container", aldus de directeur.
(Bron)
Niet naar school door wormen

Scholieren in de Italiaanse stad Bologna hebben er zelf voor gezorgd dat ze tot nader order niet naar school hoeven. Ze hebben vrijdag duizenden wormen losgelaten in het schoolgebouw. De wormen verspreidden zich razendsnel over de lokalen van het gymnasium.
Leerlingen van een school in Milaan zetten drie weken geleden hun school onder water om zo onder hun proefwerk Grieks uit te komen. Ze richtten daarmee voor 300.000 euro aan schade aan.
(Bron)
Piloten Delta leveren fors deel salaris in

ATLANTA - De piloten van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Airlines gaan er bijna eenderde in salaris op achteruit. Ze hebben ingestemd met een overeenkomst daarover die de vakbond en directie eerder hadden gesloten. De maatregel is nodig om het noodlijdende bedrijf van de ondergang te redden.
Het was al bekend dat de piloten salaris zouden inleveren, maar nog niet hoeveel. De afspraak geldt voor een periode van vijf jaar en moet een besparing opleveren van 5 miljard dollar. In die periode zullen de lonen worden bevroren.
(Bron)
'Utrechtse en Amersfoortse horeca discrimineert'

AMSTERDAM - Horecagelegenheden in Amersfoort en Utrecht discrimineren in een aantal gevallen aan de deur, zo blijkt volgens de Volkskrant uit onderzoek van de politie. Agenten van het korps Utrecht zijn de afgelopen twee maanden gaan stappen om mogelijke discriminatie te onderzoeken.
Agenten in burger probeerden in koppeltjes van autochtonen en van allochtonen los van elkaar op vrijdag- en zaterdagavond een tiental kroegen en discotheken binnen te komen in Utrecht en Amersfoort. In één kroeg kwamen allochtone agenten zes van de zeven keer niet binnen. Op één avond kwamen de getinte politieagenten vier van de vijf horecagelegenheden niet in terwijl hun blanke collega's wel werden toegelaten.
Verder bleken agenten met het uiterlijk van een 'standaard-Marokkaan' volgens het onderzoek vaker geweigerd te worden dan agenten met Aziatische trekjes of een Surinaams uiterlijk. Voor het eind van het jaar hoopt de politie het eindresultaat van het onderzoek op tafel te hebben, waarna met de betreffende zaken gesproken zal worden over de uitkomsten.
(Bron)

Dit is helaas geen nieuws :-(
Antwerpen verbiedt dragen burka

BRUSSEL - In de stad Antwerpen is het verboden om over straat te gaan in een burka, een alles bedekkend gewaad dat sommige islamitische vrouwen dragen. Dagblad Het Laatste Nieuws meldde zaterdag dat de korpschef van de Antwerpse politie dat in samenspraak met de burgemeester heeft vastgelegd.
Ze beroepen zich op een wet die het verbiedt om zich in het openbaar te maskeren of zo te verkleden dat men onherkenbaar wordt. Eerder al verbood de Brusselse gemeente Molenbeek de burka.
Het is niet voor het eerst dat in België de discussie over de burka oplaait. Vlaams regionaal minister Keulen (Binnenlandse zaken en Inburgering) noemde het gewaad enkele maanden geleden "een onaanvaardbaar symbool van onderdrukking van vrouwen".
Hij wilde geen verbod in heel Vlaanderen afkondigen, maar was evenmin van plan om te verhinderen dat gemeenten een plaatselijk verbod instellen. "Een burka kan niet worden beschouwd als een normaal religieus symbool en ook niet als een vorm van vrije meningsuiting", zei hij in september.
De burgemeester van Maaseik in Belgisch Limburg overweegt ook een verbod. Volgens hem roept de burka een gevoel van onveiligheid op bij de burgers.
(Bron)

Dus een masker met carnaval mag ook niet?
'Hirsi Ali en Wilders doelwit verdachten Laakkwartier'

ROTTERDAM - De twee vermeende terroristen die woensdag na een lange belegering in het Haagse Laakkwartier werden aangehouden, wilden de Tweede-Kamerleden Hirsi Ali en Wilders vermoorden. Dat meldt NRC Handelsblad zaterdag op basis van diverse bronnen.
De nationale recherche is volgens de krant in actie gekomen na een ambtsbericht van de AIVD op dinsdag. Daarin werd melding van de moordplannen gemaakt.
Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie wilde niet op het bericht reageren. Zowel VVD'er Hirsi Ali als het onafhankelijke Kamerlid Wilders heeft zich herhaaldelijk zeer kritisch uitgelaten over de islam. Hirsi Ali wordt wegens aanhoudende bedreigingen sinds twee jaar bewaakt. Ook Wilders krijgt persoonsbeveiliging na de vele bedreigingen aan zijn adres.
(Bron)

vrijdag, november 12, 2004

Interim-bestuur voor LPF na aanhouding voorzitter

DEN HAAG - De LPF heeft een nieuw interim-bestuur. Na zijn aanhouding voor het doen van een valse aangifte is partijvoorzitter Moleveld afgetreden. De leiding is nu in handen van een tijdelijk managementteam onder leiding van G. Snel, voorzitter van het wetenschappelijk bureau van de LPF.
Verder zitten volgens een verklaring vrijdag van de LPF in het overgangsbestuur L. Simons, die eerder op de LPF-lijst voor de Tweede Kamer stond, en J. van der Vorm-de Rijke, die LPF-lijsttrekker was bij de jongste Europese Verkiezingen. Het interim-bestuur bereidt een algemene ledenvergadering voor die een nieuwe partijleiding moet kiezen.
De rechter-commissaris verlengde vrijdag de voorlopige hechtenis van Moleveld met tien dagen. De dreigbrief die hij verstuurde, zou afkomstig zijn van een islamitische groepering. Inmiddels heeft Moleveld volgens justitie bekend dat hij de dreigbrief zelf schreef.
(Bron)
Familie dumpt man in ziekenhuis met bord om nek

"Gelieve voor hem te zorgen, wij kunnen het niet meer". Deze tekst hing om de nek van een 82-jarige man in een Londens ziekenhuis. De man was door zijn vrouw achtergelaten.Het ziekenhuispersoneel trof de 82-jarige Alzheimerpatiënt "verward en geërgerd" aan in een wachtkamer van de spoedafdeling.
De autoriteiten zijn er achtergekomen dat de man is achtergelaten door zijn in Spanje woonachtige vrouw. Ze verzoeken de familie contact op te nemen met de man. "Help the Aged" een hulporganisatie voor ouderen veroordeelde het geval als de "tot nog toe ergste in zijn soort". Het geval is echter wel typerend voor het toenemende probleem van families die overbelast zijn door de verzorging van hun familieleden. "Een dergelijke situatie kan uiterst vermoeiend zijn", vertelde een woordvoerder van "Help the aged". "De les voor betrokkenen moet zijn dat ze professionele hulp moeten inroepen, voordat de druk ondraaglijk wordt."
(Bron)
Nederlandse werknemer minst ambitieus van Europa

LEIDEN - Nederlandse werknemers zijn minder gericht op carrière maken dan hun Europese collega's. Nog niet een op de tien Nederlanders (9 procent) is bereid "bijna ten koste van alles" een stap verder te komen in hun werk. Terwijl van de Europese werknemers gemiddeld 22 procent er vrijwel alles voor over heeft om carrière te maken.
De Italianen zijn het meest ambitieus: van hen heeft meer dan eenderde bijna alles over voor het werk. Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerd onderzoek van vacaturewebsite Stepstone onder ruim 1800 werknemers in Europa, van wie circa driehonderd uit Nederland.
(Bron)
Gezin zat uren in schuurtje achter 'terroristenpand'

DEN HAAG - Buren van de vermeende terroristen uit de Antheunisstraat in Den Haag hebben woensdag tijdens de uitgebreide politieactie in Den Haag urenlang in een schuurtje achter het belegerde pand gezeten. Het gaat volgens de politie om een man, zijn vrouw en hun kind.
Het gezin vluchtte naar het schuurtje in de tuin vlak nadat rond halfdrie 's morgens een arrestatieteam had geprobeerd de verdachten te arresteren en een handgranaat was ontploft. Daarna begon de afsluiting van de wijk en de aanvoer van vele eenheden bijstand. Het gezin heeft ondertussen uren in de schuur gezeten, erkende een politiewoordvoerder vrijdag.
De zegsman kon niet helemaal duidelijk maken waarom de politie het gezin zo lang heeft laten zitten. De politie wist dat zij in het schuurtje zaten. "Er is een afweging gemaakt wat het beste moment was om de mensen daar weg te halen." Onder begeleiding van leden van een arrestatieteam is het drietal in veiligheid gebracht en apart van andere geëvacueerden opgevangen.
(Bron)
LPF-voorzitter blijft langer vastzitten

ROTTERDAM - LPF-voorzitter S. Moleveld blijft langer vastzitten. De rechter-commissaris verlengde vrijdag de voorlopige hechtenis voor tien dagen. Moleveld (33) is woensdag opgepakt voor het sturen van een valse dreigbrief naar zijn eigen partij.
Tweede-kamerlid Herben en Moleveld werden bedreigd in de brief die vorige week binnenkwam bij de politieke partij. Het epistel zou zijn verstuurd door een islamitische groepering, maar inmiddels heeft Moleveld volgens justitie bekend dat hij de dreigbrief schreef.
Justitie legt hem niet alleen de bedreiging ten laste, maar verwijt Moleveld ook dat hij een valse aangifte deed van diezelfde bedreiging.
(Bron)
Betrapte inbreker 'zocht bal'

Je komt thuis, steekt de sleutel in het slot, opent de deur en ziet een paar vreemde schoenen op de deurmat staan. Je denkt: 'Wat is dat nou?' Vervolgens komt er een onbekende man op sokken de trap af, die zich doodleuk met zijn voornaam voorstelt en je hartelijk begroet.
Dat overkwam een 41-jarige vrouw uit Utrecht. "Ik heb een bal op het dak gezocht", zei hij tegen de vrouw alvorens hij zijn schoenen aan deed en vertrok. De vrouw belde daarop de politie en gaf zijn voornaam en het signalement door. Toen agenten in de stad een man zagen fietsen die aan het signalement voldeed, riepen ze hem bij zijn voornaam. De inbreker reageerde spontaan, waarna hij in de boeien werd geslagen. De 18-jarige bleek een bekende van de politie te zijn. Uit het huis was niets ontvreemd.
(Bron)
Consumentenbond: kaaseiwit en nitriet in gerookte zalm

DEN HAAG - De Consumentenbond eist dat de Voedsel en Warenautoriteit optreedt tegen kaaseiwit en nitriet in gerookte zalm. Uit eigen onderzoek onder 24 verkochte merken blijkt dat vier merken kaaseiwit en twaalf nitriet bevatten.
Kaaseiwit wordt volgens de bond gebruikt als waterbinder, waardoor de vis zwaarder wordt. "Volksverlakkerij", zegt de belangenclub in zijn Gezondgids van november, omdat de consument daarmee water voor de prijs van vis koopt. Palingfabrikanten bleken eerder al hetzelfde te doen.
De Consumentenbond vermoedt dat het gevonden nitriet dient als conserveringsmiddel. De bond zegt hierover verontrust te zijn, omdat nitriet in combinatie met vis mogelijk kankerverwekkend is.
(Bron)

Nitriet in zalm? Dus dan maakt het ook niet uit als je zalm in combinatie met spinazie eet (errug lekker).
Kamer wil buitenlandse imams per 2008 weren

DEN HAAG - De Tweede Kamer wil dat Nederland per 2008 geen imams uit het buitenland meer toelaat. Over uiterlijk vier jaar mogen de moskeeën dan alleen voorgangers aantrekken die in Nederland hun imamopleiding hebben gevolgd. De Kamer wil dat het kabinet zich actief gaat bemoeien met de opzet van zo'n imamopleiding. Die bestaat nu nog niet in Nederland.
Een voorstel daartoe van de PvdA wordt gesteund door in elk geval het CDA, VVD en GroenLinks. De honderden moskeeën in Nederland halen hun imam meestal uit het buitenland waarna ze na enige jaren weer vertrekken. De Kamer vindt dat niet goed en wil dat imams meer binding hebben met de Nederlandse samenleving.
De PvdA bracht de motie uiteindelijk niet in stemming, omdat dit het terrein is van minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie. Zij was donderdag niet aanwezig bij het debat over de moord op Theo van Gogh. Verder wees minister Donner (Justitie) erop dat het voorstel discriminerend is als het tot imams beperkt is. Het zou om alle geestelijke bedienaren moeten gaan.
Verder wil de Kamer dat haatzaaien en geweldsoproepen via buitenlandse radio- en televisiezenders wordt tegengegaan. Nederland moet bekijken of zenders die zich daaraan schuldig maken, kunnen worden geweerd uit Nederland. Op het Kamerlid Lazrak na, stemde de hele Kamer in met dit voorstel van de LPF.
Een voorstel van GroenLinks om ook gewone burgers bescherming door de rijksoverheid te bieden als zij bedreigd worden, haalde geen meerderheid. Het CDA en de PvdA stemden tegen. Nu vallen alleen specifieke groepen, zoals politici, daar onder en krijgen bijvoorbeeld bedreigde opiniemakers via de lokale autoriteiten beveiliging. Volgens minister Donner van Justitie maakt dit echter niets uit voor de kwaliteit van de beveiliging.
Tweede-Kamervoorzitter Weisglas sloot het debat diep in de nacht af door het VVD-Kamerlid Hirsi Ali namens de hele Kamer sterkte en kracht toe te wensen. "We hebben haar gemist in dit debat en hopen haar snel weer te zien."
(Bron)
Nationale recherche rolt trainingskamp PKK op

LIEMPDE - De nationale recherche heeft in de omgeving van Liempde in Brabant en andere locaties in Nederland invallen gedaan. Volgens burgemeester J. van Homelen van Boxtel en een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie gaat het in Liempde om een opleidingscentrum van de PKK.
De inval is gedaan in kampeerboerderij De Mus'donck aan de Gemondesestraat. Op de kampeerboerderij zijn 29 aanhoudingen verricht, zegt de woordvoerder van het OM. Van Homelen zei ook nog dat er verder in het land invallen in kader van dit onderzoek worden gedaan en dat de camping al geruime tijd als opleidingscentrum werd gebruikt.
De omgeving van de kampeerboerderij bij Liempde is afgezet. De zegsman van het OM benadrukt dat het niet gaat om een actie in verband met de recente ontwikkelingen met radicale moslims in Nederland.
De Mus'donck ligt in het hart van het Noord-Brabantse natuurgebied De Meijerij. Dit is een drukbezocht natuurgebied met stuifzand, vennen, uitgestrekte heidevelden en kleine bos- en natuurgebieden. De camping heeft vier grasveldjes voor tenten en caravans en een kampeerboerderij die te huur is voor groepen tot zeventig personen. Op het terrein zijn allerlei recreatiemogelijkheden. Er zijn bijvoorbeeld kano's beschikbaar.
(Bron)

En wat voor opleiding is het precies? Gaat het om politieke scholing, of om iets anders?
Chemische fabriek ontruimd wegens bommelding

UITHOORN - De chemische fabriek Cindu in Uithoorn is vrijdagmorgen kort ontruimd. Volgens een woordvoerder van de politie Amsterdam-Amstelland was er een bommelding binnengekomen. Na onderzoek bleek dit een loze melding te betreffen, aldus de politiewoordvoerder.
Het scheepvaartverkeer langs de fabriek werd ook stilgelegd. Twee boten van de KLPD hielden de schepen tegen. De fabriek kwam in 1992 in het nieuws door de ontploffing van een hars-polymerysatieketel. De brand die daarbij ontstond, leidde tot meerdere explosies. Drie brandweerlieden kwamen toen om het leven.
Cindu Chemicals houdt zich voornamelijk bezig met de raffinage en verwerking van ruwe steenkoolteer.
(Bron)
Albert Heijn maakt 2000 producten goedkoper

ZAANDAM - Albert Heijn verlaagt de prijzen van 2000 artikelen. Het concern zei vrijdag dat het de grootste prijsverlaging sinds het begin van de supermarktoorlog in oktober vorig jaar betreft.
De producten worden tussen de 5 en 40 procent goedkoper. Het gaat om onder meer chips, bier, tomatenketchup en chocoladevlokken van bekende merken.
Albert Heijn heeft sinds het begin van de prijzenslag meer dan 5000 producten blijvend in prijs verlaagd. Dat is ruim een kwart van het assortiment. Volgens directievoorzitter D. Boer krijgen de winkels meer klanten over de vloer en nemen de verkochte volumes toe.
(Bron)

En de andere winkels klagen steen en been - ze zeggen dat op deze manier uiteindelijk de consument de dupe wordt. En ja, als er concurrenten doodgedrukt worden, heeft AH een betere positie, en wie houdt ze dan tegen de prijzen weer omhoog te doen?
Overigens is de C1000 hier nog steeds in vrijwel alles goedkoper dan de Appie, en er is ook nog een Lidl in de buurt waar veel dingen (niet alles) goedkoper zijn dan bij de C1000.
'Blanke vrouwen in Ivoorkust verkracht'

PARIJS - Enkele tientallen blanke vrouwen zijn verkracht tijdens de rellen in Ivoorkust. Dat heeft een Franse militaire functionaris vrijdag gezegd.
Catherine Rechenmann, een vertegenwoordiger van de Franse regering in Ivoorkust, repte in een reactie van 37 "serieuze wreedheden" tegen buitenlanders in het land. Daaronder waren drie of vier verkrachtingen, aldus Rechenmann.
De bevelhebber van de Franse militairen in Ivoorkust, generaal Henri Poncet, zei donderdagavond al dat in Ivoorkust verkrachtingen hebben plaatsgehad. "Uit respect voor de slachtoffers" wilde hij verder niets over de kwestie zeggen.
In Ivoorkust braken onlusten uit toen Ivoriaanse vliegtuigen eind vorige week stellingen van het Franse leger bij het rebellenbolwerk Bouaké bombardeerden en daarbij negen Fransen en een Amerikaan doodden. De Fransen vernietigden daarop de complete luchtmacht van het Ivoriaanse leger. Westerse gezinnen, onder wie enkele Nederlandse, werden daarna door plunderende bendes uit hun huizen verjaagd.
(Bron)

Zijn er geen gekleurde vrouwen verkracht? Of is dat minder erg?
Liefde op internet omgeven door taboes

NIEUWEGEIN - Het internet wordt steeds meer gebruikt als ontmoetingsplaats voor nieuwe liefdes. Toch praten veel mensen er niet of nauwelijks over met vrienden of kennissen. Dat heeft voor een groot deel met vooroordelen te maken. Een kwart van de mensen denkt dat er op internet alleen maar smeerlappen en maniakken ronddolen.
[Zoals de waard is...]
Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerd onderzoek van TNS NIPO in opdracht van de bemiddelingssite Parship.nl onder vijfhonderd vrijgezellen. Van de respondenten bezoekt de helft wel eens datingpagina's op internet, de andere helft zoekt op de 'traditionele' manier een partner.
Uit het onderzoek blijkt dat één op de zeven respondenten graag een relatie wil. Zo'n 65 procent is niet actief op zoek naar een levensgezel, maar staat er wel voor open. De favoriete plaatsten om potentiële lovers tegen te komen, zijn in uitgaansgelegenheden (17 procent), via vrienden of buren (16 procent) en op het werk (8 procent). Ongeveer 8 procent van de personen vindt de liefde via het internet.
Over dat internet bestaat nog veel scepsis. Eenvijfde van de ondervraagden denkt dat mensen zich op internet anders voordoen dan ze in werkelijkheid zijn. Daten op internet is ook gevaarlijk of onbetrouwbaar, vindt een kwart van de respondenten. Evenveel mensen vinden het ongevaarlijk om via de digitale snelweg een relatie te beginnen.
Voordat er liefde in het spel is, moet de andere persoon wel eerst aan een flink pakket voorwaarden en eisen voldoen, zo concludeert Parship.nl. Het allerbelangrijkste is een goed karakter. Meer dan driekwart van de ondervraagden vindt dat erg belangrijk. Zo'n 65 procent vindt dat de potentiële partner de juiste leeftijd moet hebben en 61 procent wil gezamenlijke hobby's en interesses. Pas daarna komen uiterlijk, figuur en gewicht aan bod.
(Bron)

donderdag, november 11, 2004

TT 128 Activist Indonesië vergiftigd

JAKARTA De belangrijkste Indonesische mensenrechtenactivist, Munir, die begin september aan boord van een Indonesisch vliegtuig is overleden, blijkt te zijn vergiftigd. Diverse betrouwbare bronnen zeggen dat in het lichaam van Munir een dodelijke hoeveelheid arsenicum ontdekt is. Officieel is dat niet bevestigd.
Op 6 september maakte de 38-jarige activist een vlucht van Jakarta naar Amsterdam. Hij werd aan boord onwel en bezweek korte tijd later. Munir was al eerder het doelwit van aanslagen.
Hij zat in 1999 in een commissie die onderzoek deed naar de schending van de mensenrechten op Oost-Timor.
Om tien voor vier was de verdoving uitgewerkt. Het tandvlees is gevoelig, maar vooral m'n kaak, van dat mond opensperren.
Tis wel prettig dat ik m'n mond weer terug heb, in plaats van een halve mond en een half wattenachtig ding.
De eerste gelukzaligheid was toen ie de spuit weer uit m'n mond trok. Want dat is echt het allerergste. De tranen liepen uit m'n ogen.
En in mijn ervaring doet het dan stiekem toch nog een beetje zeer, nou ja, gevoeligheid is een betere term. Maar hij ging na een tijdje fanatiek aan het boren en nee, niks.
Daarna zo'n aha-Erlebnis: dat vreselijke ding dat ze om je kies zetten om te kunnen vullen, die ring. Maar ook niks van gevoeld, wel hoe hard de tandarts duwde, maar geen centje pijn.
Wel eng: ik heb nooit eerder zo'n composietvulling gehad, maar dan zetten tandarts en assistente ineens een veiligheidsbril op omdat ze met zuur en rotzooi bezig zijn -_in jouw mond_, ga je je toch liggen afvragen of je zelf geen veiligheidsbril op zou moeten.
Maar er zit nu dus een keurige vulling in, beetje geliger dan m'n eigen tandkleur. Rechterkant van m'n mond en wang is nog helemaal doof, ik heb steeds het gevoel dat ik zit te kwijlen - moet zo tegen half twee echt uitgewerkt zijn. Enige dat ik nu voel is een beetje zere kaak van het 3 kwartier mond opensperren.

En ja, ik ben er voorlopig vanaf - tot januari ;-) Dan is het weer jaarlijkse controle.
Kabinet pakt gewelddadig radicalisme aan

DEN HAAG - Het kabinet gaat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) uitbreiden. Ook komt er extra geld voor persoons- en objectbeveiliging. Van personen met een dubbele nationaliteit kan in de toekomst de Nederlandse nationaliteit worden afgenomen. Moskeeën die in strijd handelen met de openbare orde kunnen worden verboden. [Kerken en andere religieuze gebouwen ook, neem ik aan?]
Het kabinet heeft deze maatregelen aangekondigd in een brief over de moord op Theo van Gogh, die het woensdagavond laat naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Het kabinet ziet meerdere invalshoeken om in Nederland het gewelddadige moslimextremisme tegen te gaan. Zo moet voorkomen worden dat een radicale ideologie verspreid wordt in moskeeën en door imams.
Moskeeën moeten verboden kunnen worden en kwalijke imams of andere buitenlandse personen met dergelijke bedoelingen, worden geweerd of uitgezet.
In de brief staat dat filmmaker Theo van Gogh op basis van de informatie die er was niet anders beveiligd had moeten worden. Wel was sprake van bedreigingen aan het adres van Van Gogh, maar die waren volgens de beide bewindsmannen "zodanig algemeen van karakter" dat er geen aanleiding was concrete maatregelen te nemen.
De verdachte van de moord op filmmaker Theo van Gogh, Mohammed B., was voor de aanslag al een bekende bij politie, justitie en veiligheidsdienst. In augustus 2002 kwam Mohammed "zijdelings" in beeld bij de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).
Uit onderzoeken kwam naar voren dat hij "ondersteunend" optrad voor de kernleden van een groep radicaliserende moslims, die bekend stond onder de naam Hofstadgroep: een netwerk van personen die voor een belangrijk deel in Amsterdam verbleven.
(Bron)
Extreemrechts misbruikt moord op Van Gogh

In Nederland is een harde kern van tussen de 60 en 80 extreemrechtse activisten actief die bereid zijn geweld te plegen. Dat blijkt uit diverse onderzoeken die de afgelopen jaren naar extreemrechtse groeperingen zijn uitgevoerd. Om die harde kern hangen een paar honderd sympathisanten heen, maar de meeste daarvan kunnen beschouwd worden als meelopers.
Veiligheidsadviseurs van het ministerie van Binnenlandse Zaken stellen dat de harde kern deze dagen vol nationale onrust probeert te gebruiken voor het realiseren van hun nazistische, fascistische of nationalistische idealen. Ze grijpen de moord op cineast Theo van Gogh door een moslimjongere aan om op te roepen tot geweld tegen moslims en migranten.
In totaal zijn in Nederland zo'n 30 extreemrechtse splintergroepen actief. Ze variëren van marginale politieke groepjes tot nazistische clubjes, racistische schietclubs en verenigingen van radicale skinheads. Ze luisteren naar namen als: 'De Witte Nationalistische Gemeenschap', 'Stormfront', 'Landstorm', 'De Germaanse Jeugd in Nederland' en 'Weerwolf Nederland', het actiefront van de Nationaal Socialisten in Nederland. De meeste van deze clubjes, die op hun websites kwistig strooien met logo's van de SA, SS en nazistische leuzen, zien migranten, joden en antifascisten als hun grote vijanden. Op veel van die radicale websites verschijnen al jaren oproepen tot geweld tegen bijvoorbeeld moslims, negers, Turken en Marokkanen.
Veel 'Hollandse neo-nazi's' komen op internet bijeen op het Nederlandse forum van Stormfront, een in Amerika gehoste website waarop internationaal extreemrechts elkaar treft. Op dit soort buitenlandse extreemrechtse sites kunnen bezoekers ongestraft racistische en nazistische teksten verkondigen.
Dat Theo van Gogh zelf niets moest hebben van extreemrechts deert dergelijke lieden kennelijk weinig. Van Gogh, die zich afzette tegen alle extremisten schreef bijvoorbeeld eens in een column: "Nu ben ik geen liefhebber van Michiel Smit en de zijnen, wier gedachtegoed een samenraapsel van rassentheorieën en gebabbel namens het Jan Hagel, in mijn ogen verwerpelijk is."
(Bron)

Tis nogal simpel: die types misbruiken alles voor eigen doel - ze zijn blijkbaar niet in staat zelf na te denken.
De soap gaat maar door:

Mat Herben ontving dreigbrief van voorzitter LPF

ROTTERDAM - LPF-voorzitter S. Moleveld (33) is woensdag door de politie aangehouden. Dat bevestigde een woordvoerder van justitie donderdag. Het Openbaar Ministerie verdenkt Moleveld ervan een valse dreigbrief aan zijn eigen partij te hebben gestuurd.
Per fax bedreigde hij afgelopen vrijdag een lid van de partij en Tweede-Kamerlid Mat Herben. Als afzender meldde hij een islamitische groepering.
De LPF deed vrijdag aangifte van de bedreiging. Moleveld heeft volgens het Openbaar Ministerie ook een valse aangifte gedaan. De voorzitter heeft inmiddels bekend.
(Bron)
Politie plukt 'rijdende bom' van de weg

EIJSDEN - De politie heeft woensdagmiddag een Mercedes personenauto, die bomvol vuurwerk was geladen, op de A2 bij Eijsden van de weg gehaald. De 51-jarige Amsterdamse bestuurder had zijn auto volgestouwd met drie miljoen rotjes, meldde de politie donderdag.
De politie sprak in dit verband over een "rijdende bom". De Amsterdammer had de achterbank uit zijn Mercedes gehaald om in totaal dertig zogenaamde Chinese rollen te kunnen laden. Elke rol bestaat uit honderdduizend rotjes.
Het vuurwerk had een totaal gewicht van 249 kilogram. De man verklaarde dat hij het vuurwerk in België had gekocht voor 1350 euro. Het vuurwerk werd in beslag genomen en tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.
(Bron)

woensdag, november 10, 2004

Utrecht beperkt toegang tot tippelzone

UTRECHT - De gemeente Utrecht heeft maatregelen genomen om de toestroom van prostituees uit andere steden naar de tippelzone aan de Europalaan te beperken. Nieuwe prostituees kunnen zich niet langer inschrijven en per avond worden gemiddeld niet meer dan vijftig vrouwen toegelaten in de hulpverleningsbus. Als deze maatregelen niet helpen voert Utrecht een pasjessysteem in, aldus verantwoordelijk wethouder H. Spekman woensdag.
Volgens Spekman is de situatie op De Baan beheersbaar voor politie en hulpverlening als per avond gemiddeld niet meer dan vijftig vrouwen de hulpverleningsbus bezoeken. Nu ligt het gemiddelde op 63, met uitschieters tot zeventig.
De toegenomen drukte wordt volgens de wethouder veroorzaakt door (overwegend niet verslaafde) prostituees uit Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, waar maatregelen zijn genomen om de tippelprostitutie te beperken.
Spekman vreest dat de veelal verslaafde Utrechtse tippelaarsters in de verdrukking komen als maatregelen uitblijven. Dat kan negatieve gevolgen hebben voor hun gezondheid en leiden tot vrouwenhandel en prostitutie van minderjarigen, aldus de wethouder.
Overleg met de andere grote steden heeft volgens Spekman geen effect gehad. Als de maatregelen die hij nu doorvoert evenmin tot vermindering van de druk op De Baan leiden, gaat Utrecht over op de invoering van een pasjessysteem. Aan de voorbereiding daarvan wordt al gewerkt. Vrouwen zonder pasje mogen dan de hulpverleningsbus niet meer in, iets wat hen nu niet geweigerd kan worden, aldus Spekman. Het bezoeken van de bus is min of meer een noodzaak voor de prostituees, alleen al om naar het toilet te gaan.
Als ook het eenmaal ingevoerde pasjessysteem niet blijkt te werken, overweegt Spekman de openingstijden van de Utrechtse tippelzone te beperken en in het uiterste geval over te gaan tot sluiting. In Amsterdam is dat vorig jaar al gebeurd en in Rotterdam en Den Haag zijn als voorbereiding op sluiting, een vergunningenstelsel en respectievelijk verkorting van openingstijden doorgevoerd.
(Bron)
YY 126 Excuses Rep. Srpska voor Srebrenica

SARAJEVO De regering van Republika Srpska heeft voor het eerst openlijk haar excuses aangeboden voor de massamoord in Srebrenica.
In een communiqué betuigde de regering van de Servische entiteit in Bosnië haar spijt voor de slachting tijdens de oorlog in Bosnië-Herzegovina, waarbij in juli 1995 zo'n 8000 moslimmannen werden vermoord door Bosnische Serviërs.
De regering van Republika Srpska geeft toe dat de Bosnisch-Servische troepen "enorme misdaden hebben gepleegd die het internationaal oorlogsrecht ernstig schenden". Alle oorlogsmisdadigers zullen worden berecht, zegt de regering.
Over. We kunnen weer herademen.
Update 15.22
NOS teletekst meldt dat de onderhandelingen met de aanwezige personen in het pand zijn mislukt. Op de daken staan de scherpschutters op scherp. Verder zijn brandweer, ME, ambulances en mariniers aanwezig.
TT 109 Nieuwe actie op stapel in Den Haag

DEN HAAG In het Haagse Laakkwartier wordt alles in gereedheid gebracht voor een nieuwe inval in een pand in de Antheunisstraat, waar zich een onbekend aantal terreurverdachten zou ophouden.
Vannacht mislukte een politieinval in de woning, omdat een granaat afging toen de deur werd geforceerd. Vermoedelijk ligt het pand vol explosieven.
Op de daken nabij het pand hebben zich sluipschutters opgesteld. Er zijn veel ME-busjes, ambulances en brandweerwagens ter plaatse. Ook is een bijzondere bijstandseenheid van de mariniers aanwezig. Het luchtruim boven Den Haag is afgesloten voor kleine vliegtuigjes.

Update 15.00
In een zijstraat in de buurt van het betreffende pand zijn zojuist vijf panterwagens gearriveerd. De eerdere geruchten van de komst van tanks blijken niet waar te zijn. In de omgeving is al het verkeer stilgelegd.
(Bron)
Update 14.50
Omwonenden zijn door de politie opgeroepen om dekking te zoeken.
Verder meldt RTL 5 dat er geruchten zijn dat tanks en helikopters onderweg zijn naar Den Haag, ook om te helpen bij de anti-terreuractie. Autoriteiten hebben dit nog niet bevestigd.
[Lulkoek natuurlijk, die tanks]

Update 14.44
Alle eenheden staan in opperste paraatheid. De bestorming zal binnen afzienbare tijd gaan beginnen.
(Bron)
Europa overtreft VS met kerstinkopen op internet

AMSTERDAM - West-Europa overtreft dit jaar de Verenigde Staten met kerstinkopen op internet. Het onderzoeksbureau Forrester verwacht dat de West-Europese consumenten rond de feestdagen 13 miljard euro zullen spenderen tegen 10 miljard voor de Amerikanen.
De Europese uitgaven stijgen 44 procent, stelt Forrester in een woensdag gepubliceerd onderzoek. Deze sterke toename is vooral toe te schrijven aan welgestelden die steeds meer online winkelen. Ook is de aanwezigheid van traditionele winkelketens op internet sterk toegenomen en wordt er flink gestunt met prijzen.
(Bron)
Agent ziet eigen kentekenplaten op auto dief

DEVENTER - Een politieagent heeft dinsdagavond in Deventer de diefstal van zijn eigen kentekenplaten opgelost. Hij kon de verdachte aanhouden, nadat hij zijn kenteken op een andere had auto ontdekt.
De verdachte, een 19-jarige automobilist, stond voor een verkeerslicht te wachten. De nummerplaten waren die ochtend van de auto van de agent geschroefd, meldde de politie woensdag. De agent herkende zijn eigen nummerplaten meteen en hield de man aan. In de wagen werd een tas met de oorspronkelijke kentekenplaten gevonden, vergezeld van een schroevendraaier. De man is in verzekering gesteld.
(Bron)
Dokter ontdekt per ongeluk ´Orgasmatron´

Toen Dr. Stuart Meloy een nieuw apparaat uitteste dat helpt tegen chronische pijn, was hij verrast te ontdekken dat het behalve de pijn verminderen vrouwen ook een ander pleziertje gaf...
Toen de dokter een elektrode in de ruggegraat van een patiënte stopte, voelde de vrouw haar pijn verminderen, maar kreeg ze te maken met een zalig neveneffect. "Toen we de electriciteit aansloten, begon ze te kreunen en te hyperventileren. Toen we het apparaat dan maar afsloten en keken wat er aan de hand was, pufte de vrouw 'dàt moet je mijn man leren.'"
De elektroden die aan de zenuwen in de ruggegraat gekoppeld zijn, sturen een signaal naar de hersenen, die het op hun beurt interpreteren als een orgasme, meent de dokter. Hij meent ook dat hij daarmee dé uitvinding heeft die duizenden vrouwen ter wereld kan helpen.
De man testte zijn bevindingen bij elf vrouwen, waarvan zes nog nooit een orgamse hadden beleefd. Alle vrouwen waren zeer tevreden, en vonden het moeilijk na het experiment de 'Orgasmatron' terug te geven.
(Bron)
Calamiteitenstream Den Haag.
Bommelding bij paleis Noordeinde

RTL 5 meldt dat zojuist een bommelding bij paleis Noordeinde in Den Haag is binnengekomen.
(Bron)

Da's of een heel dom iemand, of een kwaaie buurtbewoner die vindt dat Trix ook maar geëvacueerd moet worden.
Europa kijkt mee naar geweld in Nederland

De gespannen situatie in Nederland na de moord op Theo van Gogh is ook in het buitenland niet onopgemerkt voorbij gegaan. De Spaanse krant El Mundo signaleert "een spiraal van fanatisme" in Nederland, nu als reactie op de moord moskeeën en koranscholen in brand zijn gestoken. Het dagblad omschrijft de toestand als "zeer ernstig", omdat "de spiraal van actie en reactie het fanatisme middenin 'geciviliseerd' Europa naar het hart van de samenleving dreigt te verplaatsen." Heel Europa moet volgens El Mundo nu naar Holland kijken om een kwaad te voorkomen dat zich nog verder zou kunnen uitbreiden.
De altijd kritische Britse krant The Independent schrijft dat de verstoorde relaties in Nederland tussen moslims en niet-moslims "weinig goeds voorspellen voor de rest van Europa". De krant schrijft dat de publieke opinie in Nederland "jammer genoeg is opgeschoven naar rechts." Het blad vreest dat de regering van premier Balkenende verkeerde keuzes zal maken. "In deze crisistijd moeten de Nederlanders alles doen wat in hun macht is om traditie van vrije meningsuiting te bewaren, maar ze mogen niet toestaan dat geïnstitutionaliseerde islamhaat de prijs is die zij betalen."
Het Amerikaanse dagblad Newsday noemt de moord op Van Gogh een "ontnuchterend alarmsignaal voor die genoegzame Europeanen die de dreiging van terreur hebben afgedaan als een gevaar dat vooral op de Verenigde Staten en Israël is gericht".
Het hardst in zijn oordeel is het Deense dagblad Politiken, dat vreest dat ons land "in dezelfde logica" kan vervallen "die in 1938 leidde tot de Kristallnacht". Destijds werd de aanslag door een Poolse jood op een Duitse diplomaat aangegrepen om pogroms tegen Duitse en Oostenrijkse joden te beginnen. "Wij Europeanen moeten van de geschiedenis geleerd hebben dat we tegen zulke opvattingen in verzet moeten komen", aldus de liberale krant.
Een columnist van de International Herald Tribune, John Vinocur, vraagt zich in een opiniestuk af waarom Nederland de moord op Van Gogh niet op de Europese agenda heeft gezet. "Hier was een kwestie van zeldzame, levensgrote politieke afmetingen en enorme betekenis voor de Europese bevolking - de moord door een vermoedelijke terrorist op een Nederlandse filmer die moslims treiterde, wegens het feit dat deze ronduit, hoe lomp ook, had gesteld dat de islam niet verenigbaar is met het moderne Europese leven. De Nederlanders, bij toerbeurt voorzitter van de Europese Unie, hadden deze schanddaad op de agenda kunnen zetten als een ontstellende aanslag op ieders vrijheid. Maar men praatte er in Europees verband niet over."
Volgens Vinocur heerst het gevoel dat het debat over de plaats van de islam in de Nederlandse samenleving - op zijn volstrekt open en openhartige, geëmotioneerde wijze - veel verder is gegaan dan elders in Europa, zowel in de eerlijkheid waarmee men zijn bezorgdheid uitspreekt als in de onbekommerdheid over woordkeuze en verantwoordelijkheid. De realiteit van het debat in de rest van Europa is echter dat men daar, in tegenstelling tot de Nederlanders, wel een gematigde toon, een consensus zoekt, maar gekweld wordt door angsten.
De moord op Theo van Gogh is volgens Vinocur een aanslag op het vrije woord in Europa - de moordenaar riep in een brief immers op tot de ondergang van Europa. Complex in de discussie echter maakt het dat het slachtoffer een provocateur was, die openlijk moslims als geitenneukers bestempelde en oordeelde dat zijn extreme optreden juist zijn beste bescherming was.
Verder wijst Vinocur op Frankrijk waar presidents-kanidaat Nicolas Sarkozy de rechtstreekse vraag ontwijkt of de islam verenigbaar is met de geest van de Franse republiek. Vijf maanden geleden werd nog een rapport van de Franse binnenlandse veiligheidsdienst gepubliceerd dat meldde dat het land zo'n 300 islamitische fundamentalistische enclaves telt, waar de Franse wetten en normen vrijwel geen rol spelen. Maar in tegenstelling tot Nederland, waar wel openlijk wordt gediscussieerd over de verenigbaarheid van de islam met de Europese opvattingen over bestuur en democratie - noemde Sarkozy de kwestie van verenigbaarheid te laat. "De islam is de tweede godsdienst van Frankrijk, daar hebben we mee te leven. Wij moeten hem dus integreren door er een Franse islam van te maken." Hoe Sarkozy dat precies wil doen blijft onduidelijk.
(Bron)
TT 401 Landbouwwetenschappers in Nieuw-Zeeland zijn iets verdergegaan dan het Hawaïaanse hoelarokje met 's werelds eerste galajurk van gras. Bedenker Travis Glare noemt het een "modieuze avondjurk" die veel zorg nodig heeft.
Zo is het aan te raden een plantenspuit en wat kunstmest in je handtas mee te nemen, aangezien de japon regelmatig water en mest nodig heeft. Ook is het belangrijk niet in de buurt van een koe of een ander soort herkauwer te staan.
De jurk is gemaakt van diverse soorten gras en ontworpen door Vicky Wynn-Williams. Woensdag wordt de grasjurk gepresenteerd op een landbouwshow.
TT 125 Familie Iraakse premier ontvoerd

BAGDAD Drie familieleden van de Iraakse interimpremier Allawi zijn vanmorgen in Bagdad ontvoerd. Het gaat om een neef, diens vrouw en hun schoondochter. Tot dusver hebben de ontvoerders nog geen eisen bekendgemaakt.
De drie werden door gewapende mannen uit hun huis in Bagdad gehaald. Volgens een politiebron was er sprake van een kort vuurgevecht bij het huis voordat de drie ontvoerd werden.
De afgelopen maanden hebben criminele bendes honderden, vooral rijke, Irakezen ontvoerd voor losgeld. Onduidelijk is of deze ontvoering om geld draait of dat er politieke belangen spelen.
TT 120 VIJLEN Op de Vijlenerberg bij Vaals is vannacht 10 centimeter sneeuw gevallen. Veel mensen gaan er heen om de eerste wintersneeuw te bekijken.
TT 108 Aanhoudingen voor Keileweg-moorden

ROTTERDAM De Rotterdamse politie heeft twee mannen aangehouden in verband met de moord op twee prostituees nabij de tippelzone aan de Keileweg. Het gaat om twee Rotterdammers van 21 en 22 jaar.
De politie is de mannen op het spoor gekomen na een uitzending van Opsporing Verzocht, afgelopen maandag. Tijdens de uitzending werden de mannen herkenbaar in beeld gebracht.
De beelden waren afkomstig van een beveiligingscamera. Op de opnames was te zien dat de mannen op 14 oktober op de Keileweg waren, slechts enkele uren voor de moorden. De mannen liepen met de twee vrouwen uit het zicht van de camera.
TT 103 Grote zorgen kabinet over escalatie

DEN HAAG Premier Balkenende zegt zich zorgen te maken over het klimaat van verharding in het land. Hij reageerde op onder meer de brandstichting in de islamitische school in Uden. De premier veroordeelde die vorm van geweld, die hij onnederlands noemde, krachtig. [Ander geweld mag wel?]
Minister Verdonk zei dat de overheid niet alleen hard zal optreden tegen moslim-extremisten, maar ook tegen mensen die moslims of islamitische instellingen en scholen bedreigen.
GroenLinks ziet in de escalatie die nu gaande is een rol voor de koningin weggelegd. Ze zou een regeringsoproep tot verzoening moeten voorlezen.

Reactie van een chatter annex reageerder:
Jaja de koningin, ik zie het helemaal voor me: Zwaarbewapende terroristen beschieten vanachter zandzakken in hun huis de politie in Den Haag, en op hun krakende transistorradiootje horen ze: "Landgenoten..."
De recreatieplas die vervuild is en vol drijfzand en helemaal omhekt, is een lekkere plek voor vogels:

En het was gisteren koud, maar zonnig, dus lekker fietsen. Alle beschaduwde plekken waren nog wit:

Leg ook nooit effe dat dekbed op de bank...

Ook Amsterdamse wethouder duikt onder

Op last van de politie heeft de Amsterdamse wethouder Ahmed Aboutaleb (PvdA) zijn beide woningen moeten verlaten. Zowel zijn huis in Amsterdam als in Rijswijk staan nu leeg. Hij is ondergedoken en wordt nu 24 uur per dag bewaakt, zo bevestigde hij gisteren.
Ook het gezin van Aboutaleb is op een geheime locatie ondergebracht. Volgens de wethouder is de dreiging concreet en is hij uit voorzorg elders ondergebracht. "Ik word 24 uur per dag bewaakt door drie bodyguards", aldus de wethouder.
Aboutaleb is de meest vooraanstaande politicus van Marokkaanse afkomst. De maatregelen genomen kort na de moord op Theo van. Toen zei de wethouder dat Marokkaanse extremisten ons land moeten worden uitgezet. Ook andere Tweede-Kamerleden zoals Ayaan Hirsi Ali en Geert Wilders staan nu onder strenge beveiliging.
(Bron)
Ministers Ashcroft en Evans nemen ontslag in VS

WASHINGTON - De Amerikaanse minister John Ashcroft van Justitie en zijn collega op het ministerie van Handel, Donald Evans, hebben hun ontslag ingediend. Dat maakte het Witte Huis dinsdag bekend.
President Bush heeft hun ontslag geaccepteerd.
(Bron)
Sja.
Driehoek Den Haag doet een uitspraak: 'veiligheid staat voorop'.
Wauw.
Onbekende duikboot in Japanse wateren

TOKIO - De Japanse marine is woensdag voor het eerst in vijf jaar gemobiliseerd omdat een ongeïdentificeerde duikboot Japanse wateren was binnengedrongen. De onderzeeër verdween kort na zijn ontdekking.
De marine loste geen waarschuwingsschot, maakte de regering woensdag bekend. Wel volgden een vliegtuig en een torpedobootjager de duikboot in de hoop alsnog de afkomst vast te kunnen stellen.
Media speculeerden dat de duikboot van de Chinese marine zou zijn. Een verkenningsvliegtuig had de onderzeeër bij de Okinawa-eilanden ontdekt, ongeveer 1600 kilometer ten zuidwesten van Tokio. Japan en China zijn daar in een territoriaal conflict verwikkeld.
(Bron)
Da's nou Hollands: alles zowat klaar voor de inval in Den Haag, alleen staat de EOD nog bij Bodegraven in de file en zijn er veel te weinig kogelvrije vesten.
Het kan goed dat alle gedoe eigenlijk voor niks blijkt te zijn, maar wel prettig om te merken dat ze het erg serieus aanpakken.
Gewonden bij politieactie in Den Haag

DEN HAAG - Bij een actie van een arrestatieteam in Den Haag zijn drie agenten gewond geraakt door een ontploffing. Het incident had plaats in de Antheunisstraat. Het arrestatieteam kwam in actie op verzoek van de Nationale Recherche. De politie heeft de wijde omgeving rond het pand afgezet. Het is niet bekend of zij aanhoudingen heeft verricht. Justitiële bronnen zeggen dat de operatie nog niet voorbij is.
Volgens buurtbewoners begon de actie van de politie iets na half drie. "We werden wakker van een flits en een harde knal", aldus J. Trijsselaar die in een straat achter de Antheunisstraat woont. "Om 03.00 uur volgde er nog een knal en er werd geschreeuwd. Rond half vier hoorden we ook schoten."
De straat ligt in de wijk Laakkwartier. De politie heeft de wijk grotendeels afgesloten. Politieagenten in kogelvrije vesten leiden het verkeer bij de afgezette straten om. Alle tramverkeer door de wijk wordt omgeleid.
De politie wil iedereen spreken die de wijk uit wil. Volgens ooggetuigen houden agenten auto's aan die de buurt verlaten. Nadat ze de bestuurder hebben gesproken en het nummerbord hebben genoteerd, kunnen de automobilisten weer verder rijden.
De Bijzondere Bijstands Eenheid van de Mariniers (BBE), die woensdagochtend betrokken is bij de politieactie in Den Haag, richt zich vooral op kapingen, gijzelingen en andere terroristische acties in Nederland. De militairen zijn zwaar bewapend.
De BBE'ers worden in eerste aanleg ingezet als verlengstuk van de bijzondere eenheid van de politie, het arrestatieteam. Daarnaast verleent de eenheid bijstand aan de Brigade Speciale Beveiligingen (BSB) van de Koninklijke Marechaussee.
De huidige BBE ontstond in 1973 als de Close Combat Unit. Aanleiding waren de terroristische aanslagen begin jaren zeventig met in het bijzonder het gijzelingsdrama tijdens de Olympische Spelen in 1972 in München.
(Bron)

TT 109 Drie agenten arrestatieteam gewond

DEN HAAG Drie agenten zijn rond 03.00 uur vannacht gewond geraakt bij een explosie in de Haagse Antheunisstraat. De agenten maakten deel uit van een arrestatieteam dat in actie kwam op verzoek van de Nationale Recherche.

Radio 1 meldt: de drie zijn gewond geraakt (twee licht, één zwaar) toen er een granaat geworpen werd, het is nog niet bekend wie de granaat wierp (zou dus ook de politie zelf kunnen zijn geweest).

dinsdag, november 09, 2004

Vanochtend langs de Laagravense Plas gefietst. Thermometer stond op 1 graad, de aalscholvers groepten samen op een eilandje, de zon scheen en met een dikke jas, sjaal en want (de rechter ben ik kwijt), was het best comfortabel.
Ik zag nog van alles bloeien (een kruiskruid, gele honingklaver, roze klaver, braam, boerenwormkruid, paardenbloem, madeliefjes, duizendblad, enz.), en tot mijn verbazing zag ik een koperwiek! Die ken ik alleen als invasiegast als het in het noorden ècht koud is, samen met kramsvogels.
Maar daar zat ie, in een boom, in z'n eentje. Ik werd er blij van :-)
TT 112 Positie Remkes lijkt te wankelen

DEN HAAG Minister Remkes is onder grote druk gekomen, nu opnieuw AIVD-informatie bij terroristen terechtgekomen lijkt te zijn. Fractieleider Van Aartsen van zijn eigen VVD uitte vrijdag al twijfel over Remkes' inzet tegen het terrorisme. Ook zijn recente uitspraken over minister Donner zijn slecht gevallen.
Remkes zei gisteren in NRC Handelsblad dat Donner niet ver genoeg gaat in de strijd tegen het terrorisme. Vandaag spraken beide bewindslieden tegen dat ze een conflict hebben.
De Kamer houdt donderdag een spoeddebat over de moord op Van Gogh. Morgen sturen Donner en Remkes hierover een brief.
Studie: neus speelt grote rol bij seks

BERLIJN - De geur van een man is voor de vrouw het belangrijkste bij het bedrijven van de liefde. Op de tweede plaats staat 'de juiste stemming', gevolgd door 'hygiëne'. Aantrekkelijkheid, verliefdheid of de ervaring van de partner spelen veel minder een rol. Dat blijkt dinsdag uit een onderzoek van een Berlijns ziekenhuis onder bijna zeshonderd vrouwen tussen de 17 en 71 jaar.
Ook vertrouwen en openheid werden veel genoemd. De lengte van het mannelijk geslacht speelt volgens de ondervraagde vrouwen geen belangrijke rol. Bijna 90 procent gaf aan weleens een orgasme te hebben gesimuleerd, 10 procent deed dat wel vaker.
Volgens de onderzoekers, onder leiding van psychologen, gaat het om een van de diepgravendste studies over het vrouwelijke seksleven die ooit in Duitsland zijn gedaan. Uit de nationale studie van de Charité-universiteitskliniek in Berlijn blijkt ook dat 19 procent van de vrouwen ooit seksueel is misbruikt. Bijna 5 procent gaf aan te zijn verkracht. De ondervraagde vrouwen hadden gemiddeld acht seksuele partners gehad.
(Bron)
Steeds meer kinderen vergiftigd met multivitaminen

BILTHOVEN - Het aantal kinderen tot 12 jaar dat is vergiftigd met multivitaminen is vorig jaar met 25 procent gestegen tot 233. Dat blijkt uit het jaaroverzicht 2003 dat het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag heeft gepubliceerd.
Volgens het centrum komt die toename door het aantrekkelijke uiterlijk van de pillen. Ze zijn soms niet van snoep te onderscheiden. Het centrum waarschuwt voor de ongewenste gevolgen van de trend om de verpakkingen en de preparaten zelf steeds meer op snoep te laten lijken. Dat geldt ook voor niet-eetbare cosmeticaproducten die steeds vaker lijken op eet- of drinkwaren.
Daarnaast blijken de reinigingstabletten voor kunstgebitten al jaren door hoogbejaarden te worden aangezien voor pepermuntjes. Uit het rapport blijkt verder dat ondanks alle waarschuwingen en voorlichtingscampagnes, nog steeds veel kinderen medicijnen of schoonmaakmiddelen binnenkrijgen. Jaarlijks overkomt dit 15.000 kinderen. Het gebeurt vooral vaak bij kinderen tussen de een en vier jaar.
Het aantal ongevallen en calamiteiten met chemische stoffen waarbij meer mensen bij betrokken waren, nam met 38 procent toe. De hoeveelheid meldingen over vergiftiging door drugs bij volwassenen, is gestegen van 656 in 2000 tot 1210 in 2003. Het ging daarbij veelal om een combinatie van verschillende drugs, of zogeheten 'smartpillen', paddo's of XTC.
Ook het aantal overdoseringen met afslankmiddelen of prestatieverbetering met de stof efedra nam toe: van 16 in 2000 tot 110 vorig jaar. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld "stäcker" een middel met efedra dat in capsules wordt gebruikt op sportscholen. Een overdosis kan leiden tot heftige opwinding, angst, hartkloppingen en nervositeit.
Het jaarrapport is gebaseerd op het aantal telefonische informatieverzoeken dat het centrum binnenkrijgt. Het centrum is 24 uur per dag bereikbaar en wordt vaak geconsulteerd door medici, maar ook andere hulpverleners, zoals politie en brandweer. De al eerder ingezette stijging van informatieverzoeken hield ook in 2003 stand.
Ten opzichte van 2002 steeg het aantal vragen met ruim duizend naar 33.000, over 43.948 mensen die mogelijk vergiftigd waren. Vaak ging het daarbij om personen die verschillende medicijnen in een overdosis hadden ingenomen, of die bij een ongeval in aanraking waren gekomen met een chemische stof.
(Bron)
Hoveniers stuiten in tuin op antitankgranaat

ALPHEN AAN DEN RIJN - Hoveniers hebben dinsdag in een tuin aan de Marokkostraat in Alphen aan den Rijn een projectiel uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Volgens een politiewoordvoerder gaat het vermoedelijk om een antitankgranaat. De politie heeft uit voorzorg de straat afgezet en 25 woningen ontruimd.
De Explosieven Opruimingsdienst is het projectiel aan het onderzoeken. Mogelijk wordt de granaat verwijderd en elders tot ontploffing gebracht.
(Bron)

Nee, dat grapje maak ik niet...
Meisjes verzonnen verhaal over verkeerde snoepjes

HAARLEM - Het verhaal van vijf leerlingen van een Haarlemse vmbo-school dat ze vrijdag onwel werden, nadat zij van een onbekende man snoepgoed hadden aangenomen, blijkt verzonnen. Het incident is een uit de hand gelopen grap, zo heeft de politie dinsdag bekendgemaakt.
De politie meldde vrijdag dat de meisjes, vier van 12 jaar en één van 13 jaar, duizelig en misselijk werden en last kregen van branderige ogen. Uit voorzorg werden de vijf naar een ziekenhuis gebracht, waar ze een nachtje ter observatie moesten blijven.
De politie verspreidde het signalement van een man die de meisjes de snoep zou hebben gegeven. Ook werd er een rechercheteam gevormd dat onder meer samen met de GGD wilde onderzoeken welke stof de leerlingen hadden binnengekregen.
Volgens de politie is op grond van tegenstrijdige verklaringen van de leerlingen de waarheid boven water gekomen. De meisjes hebben toneel gespeeld. De vijf zijn aangeklaagd voor het doen van een valse aangifte. Justitie onderzoekt of de kosten voor het politieonderzoek op hen kan worden verhaald.
(Bron)
Geheim AIVD-stuk lekt uit naar groep rond Mohammed B.

AMSTERDAM - Geheime informatie van de AIVD is terechtgekomen bij een groep moslimfundamentalisten waar Mohammed B. deel van uitmaakt, de verdachte van de moord op Theo van Gogh. Dat maakt het NRC Handelsblad dinsdag bekend. De krant beschikt over dit interne onderzoeksverslag.
Volgens NRC Handelsblad zou een vriend van Mohammed B. afgelopen zomer een ongeadresseerde envelop in zijn brievenbus hebben ontvangen, met daarin informatie over een extremistisch netwerk waarvan hijzelf volgens de veiligheidsdienst deel uitmaakt. De vriend kwam geregeld samen met een groepje dat over de koran en politiek sprak, waartoe ook Mohammed B. behoorde.
Uit het interne onderzoeksverslag van de AIVD blijkt dat de geheime dienst een groep in de gaten houdt rondom Samir A. Deze A. werd in oktober 2003 opgepakt voor het beramen van een terroristische aanslag. De verdachte leden van deze 'Hofstadgroep', zoals de AIVD het omschrijft, werden na twee weken vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Deze zomer werd hij opnieuw gearresteerd.
(Bron)
Klagen over stemmachine? Bel een sekslijn

De Amerikaanse krant The Florida Times-Union heeft op de voorpagina van haar speciale bijlage over de verkiezingen in de Verenigde Staten een flinke blunder gemaakt. Bij een advertentie voor een telefoonnummer voor vragen en opmerkingen over de verkiezingen werd in plaats van dit nummer namelijk het nummer van een sekslijn gepubliceerd.
"We hebben ons beleid niet goed gevolgd en het nummer niet gebeld voor we het publiceerden", aldus redacteur Pat Yack van de krant. Hij zegt dat er direct nadat men achter de fout was gekomen een correctie op de website van de krant is geplaatst. Ook is de fout de volgende dag toegeven in de krant zelf.
(Bron)
Feestruimte Bridget Jonesfilm ontruimd

AMSTERDAM - De politie heeft maandagavond laat een feestzaal in de Amsterdamse bioscoop Tuschinski ontruimd om die te controleren op de aanwezigheid van explosieven. Dat gebeurde tijdens de afterparty van de première van de tweede Bridget Jonesfilm. Dat liet de politie dinsdag weten.
Na afloop van de première kwamen de gasten, onder wie tal van bekende Nederlanders, in de zaal bijeen voor een feest. De organisator hiervan schakelde de politie in nadat er een aantal mensen was binnengelaten die niet op de gastenlijst stonden. Ze kwamen binnen door zich uit te geven als medewerkers van een beveiligingsbedrijf. Toen deze personen echter al snel onvindbaar bleken, kreeg de organisator argwaan.
De politie ontruimde de zaal en voerde een bomcheck uit. Toen de politie niets vond, werd de zaal rond 01.30 uur weer vrijgegeven.
(Bron)

Zullen waarschijnlijk wel gewoon partycrashers zijn geweest...
Onbekenden stichten brand in Utrechtse kerk

UTRECHT - Onbekenden hebben maandagavond brand gesticht in de Triomfatorkerk in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Het vuur werd in een vroeg stadium door politiemensen gedoofd. Volgens een woordvoerder van de politie hadden de brandstichters eerst een ruit vernield en daarna brandbaar materiaal naar binnen gegooid.
De technische recherche heeft voor het onderzoek de ruime omgeving van de Samen-op-Wegkerk aan de Vasco da Gamalaan afgezet. Over de daders en hun motief kon de woordvoerder nog niets zeggen.
(Bron)
Kritiek Remkes op Donner valt slecht

DEN HAAG - Uitlatingen van minister Remkes (Binnenlandse Zaken) over zijn collega Donner van Justitie zijn slecht gevallen. Premier Balkenende bestempelde het gekissebis binnen zijn kabinet als Haags gedoe. Verscheidene Tweede-Kamerfracties, waaronder coalitiepartij D66, reageerden ontstemd.
Remkes zei in NRC Handelsblad van maandag dat Donner niet ver genoeg wil gaan bij het aanpassen van wetten aan de terreurdreiging. Volgens D66-fractievoorzitter Dittrich "geeft dat geen pas". "Nederland is in de problemen en dan gaat de minister die verantwoordelijk is voor de AIVD, zitten zwartepieten. De bevolking zit te wachten op maatregelen, niet op ministers die rollebollend over straat gaan. Dit is typisch Haags spel."
Dittrich zal zijn kritiek naar voren brengen in het spoeddebat over de moord op cineast Theo van Gogh, dat waarschijnlijk woensdag plaatsvindt.
Premier Balkenende noemde de kwestie in het NOS Journaal "Haags gedoe over wie nu wat zegt". In zijn ogen moet de aanpak van geweld voorop staan.
Tweede-Kamervoorzitter Weisglas onderschreef in het tv-programma Nova het standpunt van de minister-president. "Het kabinet moet het goede voorbeeld geven en geen onderlinge verdeeldheid laten zien."
Ook GroenLinks reageert gepikeerd op de uitspraken van Remkes. Fractieleider Halsema noemt het "treurigmakend zoals Remkes blijk geeft van falend crisismanagement en politiek amateurisme". Volgens haar zoekt Remkes "steun via de media, omdat hij in het kabinet een conflict heeft". Halsema noemt dat "een zwaktebod".
In Nova sprak PvdA-Kamerlid Van Heemst van een beschamende vertoning. "Verdeeldheid over terrorismebestrijding past niet." In NRC Handelsblad zei VVD'er Remkes onder meer dat CDA'er Donner (coördinerend bewindspersoon voor terreurbestrijding) "sneller de neiging" heeft grenzen van bestaande wetten te onderstrepen. "Ik zeg dan: maar die kun je toch veranderen als je een probleem moet oplossen", aldus Remkes.
Kringen rond het kabinet ontkennen overigens dat Remkes en Donner een conflict zouden hebben over de wenselijkheid van stappen tegen de omstreden El-Tawheed-moskee in Amsterdam. Binnen het kabinet bestaat hierover overeenstemming, maar het gaat erom dat de maatregelen ook juridisch haalbaar zijn, aldus een bron.
(Bron)
Groep dreigt met aanslagen na anti-islamitische acties

DUBAI - Een onbekende islamistische groep dreigt met aanslagen in Nederland na een serie van aanvallen op islamitische instellingen in ons land. Dat staat in een verklaring van de Islamitische Tawhid Brigades die dinsdag op het internet is geplaatst.
"We vragen jullie voor de laatste keer en jullie hebben nog steeds een kans, om te stoppen met aanvallen op onze moskeeën, scholen en de moslimgemeenschap in Holland want anders betalen jullie een hoge prijs", schrijft de groep in de verklaring die staat op een website die veelvuldig wordt gebruikt door radicale islamieten.
Sinds de moord op cineast Theo van Gogh zijn verscheidene islamitische gebedshuizen beklad. Maandag ontplofte een bom bij een islamitische school in Eindhoven. De ingang van de school raakte zwaar beschadigd. Niemand raakte gewond. De verdachte van de moord op Van Gogh is een vermoedelijke islamitische militant.
De Islamitische Tawhid Brigades stelt niet machteloos te blijven toekijken en schrijft dat "We de Nederlandse regering en het volk flink zullen laten boeten". De authenticiteit van de verklaring kon niet worden geverifieerd.
De groepering heeft ook de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslagen vorige maand in Egypte. Toen kwamen bij aanslagen op onder meer een hotel in Taba meer dan dertig mensen om het leven. De Egyptische autoriteiten hebben officieel geen verband gelegd tussen de aanslagen en de Islamitische Tawhid Brigades.
(Bron)

maandag, november 08, 2004

TT 125 Rechter staakt Guantanamo-proces

WASHINGTON Een federale rechter in de VS heeft voorlopig een einde gemaakt aan de berechting van de Jeminitische chauffeur van Osama bin Laden. De rechter vindt dat eerst moet worden onderzocht of Salim Ahmed Hamdan (34) niet een gewone krijgsgevangene is, die valt onder de Conventie van Genève.
De uitspraak kan gevolgen hebben voor andere gevangenen in Guantanamo Bay op Cuba. Washington ziet hen als "vijandige strijders", en wil hen daarom laten berechten door een militaire commissie.
De federale rechtbank vindt verder dat de speciale tribunalen niet voldoen aan de normen voor militaire rechtspraak.
Callcentermedewerker
Referentie : 1266414
Bron : Werk.nl website
Plaatsingsdatum : 05-11-2004

De werklocatie is in Utrecht.

Het werk
CALL CENTER VACATURE (FULL TIME)

WERKEN IN ANTWERPEN voor een Amsterdamse werkgever. ID2001 zorgt voor huisvesting en betaalt de huur (? 300,- per maand inclusief servicekosten, nieuwe studentenkamers) tijdens de proefplaatsingsperiode. Bij ondertekening van het arbeidscontract krijg je per gewerkt uur een huisvestingstegemoetkoming van ? 1,50.
Heb je een uitkering? Zo ja, dan heeft het zin om te reageren op deze vacature. Na de proefplaatsingsperiode (met behoudt van uitkering) van 450 uren (doorgaans 3 maanden) krijg je een detacheringscontract van 6 maanden (+ 1 dag voor gemeente kandidaten). Daarna krijg je een uitzendcontract voor onbepaalde duur.
Heb je interesse, reageer dan snel.
Arbeidsvoorwaarden
Aantal uur per week : 38
Dienstverband : vast
Beloningsvorm : Vast loon / uurloon
Nederlands uitstekend
Aanvullende eisen Spreek je vloeiend Frans of Italiaans, dan is dit een pre.

Zelf beheersen ze het Nederlands niet uitstekend (zie cursivering), en ik wist niet dat ik in Antwerpen woon...
Blinde vrouw mag supermarkt niet in

De bedrijfsleider van een buurtsuper in Soesterberg wil niet meer dat een blinde vrouw boodschappen komt doen op vrijdag en zaterdag. De medewerkers van de winkel zouden dan te veel belast worden om haar te helpen. De Soesterbergse is nu boos.
Volgens de winkel zorgt de economisch zware tijd ervoor dat de vrouw nu niet meer op drukke tijden mag komen winkelen.
(Bron)
Ratelband-leeuw naar Duitsland

De Algemene Inspectie Dienst (AID) heeft een onderzoek ingesteld naar het houden van de leeuw in de tuin van Ratelband. Volgens de AID staat de Faunawet het houden van leeuwen helemaal niet toe.
Na goed overleg tussen de AID en Ratelband heeft men deze middag besloten dat de leeuw vandaag nog naar het Russisch Staatscircus gaat. Dat heeft zijn tenten momenteel opgeslagen in Duitsland. Voor het vervoer van Leon naar Duitsland zijn inmiddels de papieren geregeld, aldus de AID.
(Bron)
Vandaal besmeurt kleding met autolak

Een onbekende man heeft vanmiddag alle kleding in een winkel in Heerlen met zilverkleurige autolak besmeurd. De schade bedraagt naar schatting 80.000 euro. De man is na zijn daad gevlucht.
Medewerkers van de kledingzaak in het Heerlense winkelcentrum CorioCenter roken kort na half twee een sterke verflucht. Direct constateerden zij dat alle kleding in de zaak met zilverkleurige autolak was bewerkt. De kleding in de zaak is in één klap waardeloos geworden.
(Bron)
'Zeer hoog sterftecijfer in kampen Uganda'

Volgens Artsen zonder Grenzen is het aantal sterfgevallen in de vluchtelingenkampen in het noorden van Uganda 'buiten proportie', en is er onmiddellijke actie nodig. Dit heeft de organisatie uit eigen onderzoek geconcludeerd. Er zou sprake zijn van "immens leed en een zeer ernstige slepende humanitaire crisis".
Uit het onderzoek van Artsen zonder Grenzen, dat zich toespitste op zes vluchtelingenkampen, bleek een sterftecijfer van 2,8 op de 10.000 mensen per dag. Bij een sterftecijfer van 2 op de 10.000 per dag wordt normaal al gesproken van een noodsituatie.
In Uganda woedt al meer dan achttien jaar een burgeroorlog tussen het regeringsleger en de rebellen van het 'Verzetsleger van de Heer' (LRA). Meer dan 1,6 miljoen mensen hebben hun huizen moeten verlaten en verblijven nu in de vluchtelingenkampen.
"De oorlog in Uganda is een typisch voorbeeld van een chronisch conflict dat in stilte miljoenen mensenlevens ontwricht", aldus een woordvoerder van Artsen zonder Grenzen. Vorig jaar zei een ondersecretaris-generaal voor Humanitaire Zaken van de VN ook al dat hij "geen ander deel van de wereld weet waar een ramp plaatsvindt op dezelfde schaal als in Uganda, dat zo weinig internationale aandacht krijgt".
(Bron)
Mobieltje tegen louche autoverkoper

LONDEN - De Britse politie roept kopers van een tweedehands auto op met hun mobieltje de verkoper te fotograferen. Mocht er iets misgaan met de deal van het voertuig, dan kan de verkoper makkelijker worden opgespoord.
Volgens de politie van West Midlands maakt de overvloed aan mobieltjes en digitale camera's het makkelijk om het advies op te volgen. Bonafide verkopers zouden er geen moeite mee moeten hebben dat ze worden gefotografeerd, aldus een woordvoerder maandag tegen de Britse omroep BBC.
De politie werd geïnspireerd door een vrouw die de man fotografeerde die haar voor 7000 pond een gestolen auto had verkocht. Het ministerie van Binnenlandse Zaken toonde al belangstelling voor de oproep van de politie.
(Bron)
Landelijk onderzoek naar gebruik internet

NIJMEGEN - De Radboud Universiteit in Nijmegen gaat samen met het Instituut voor Toegepaste Sociologie (ITS) onderzoeken hoe mensen thuis met internet op de computer omgaan. Tweeduizend Nederlanders worden de komende weken ondervraagd over hun privé-computergebruik en de invloed van internet op hun sociale leven.
Volgens onderzoeksleider prof. R. Eisinga heeft de komst van internet verstrekkende gevolgen gehad voor communicatie, consumptie en tijdbesteding van personen. Over de invloed van internet op het leven van mensen zijn echter nog weinig wetenschappelijke gegevens bekend.
De onderzoekers gaan ook het tv-gedrag vergelijken met het gebruik van internet.
(Bron)
Geen niertransplantatie meer voor kind met open rug

UTRECHT - Negen van de tien kinderen met een open rug kan met moderne urologische behandeling de urine ophouden. Met deze behandeling hoeven de kinderen geen nierdialyse en nierttransplantie meer te ondergaan.
Dat stelt kinderuroloog P. Dik in een onderzoek, waarop hij op 12 november aan de Universiteit Utrecht promoveert. Voordat de vernieuwende behandeling werd toegepast, moesten veel patiënten aan de nierdialyse en hadden later een transplantatie nodig. Dertig procent overleed aan niervergiftiging.
(Bron)
Garnalenverwerkers kopen niet meer via veiling

ZOUTKAMP/VOLENDAM - De bedrijven Heiploeg en Klaas Puul, de twee grootste verwerkers van Noordzee-garnalen in Europa, kopen nauwelijks meer garnalen via de veiling. Dit is een grote tegenslag voor veel garnalenvissers.
De Nederlandse Vissersbond vreest dat binnen afzienbare tijd vissers op de fles gaan, als er op veilingen geen afname is. "De meeste vissers leveren via de veilingklok. Ik heb het dan ook eerder over weken dan over maanden", aldus een woordvoerder van de bond maandag.
De twee verwerkers hebben nog zes miljoen kilo in koelcellen opgeslagen als gevolg van de massale aanvoer van garnalen. Heiploeg kan genoeg garnalen bij zijn honderd contractvissers kopen. De vijftig contractvissers van Klaas Puul voorzien ook nagenoeg in de behoefte.
De twee ondernemingen verwachten dat de malaise in de garnalensector vissers de kop gaat kosten. Velen werken onder de kostprijs. Dat is volgens de vissers de schuld van de kartelautoriteit NMa. Die heeft een stokje gestoken voor prijsafspraken tussen vissers.
"Sindsdien is de prijs gezakt, maar je moet ook geen prijsafspraken maken. Het is een vrije markt", aldus exportmanager C. Machielsen van Klaas Puul. Hoofd inkoop Noordzee-garnalen W. Smit van Heiploeg vindt ook dat de NMa gelijk heeft. "De vissersvloot is aan de grote kant. Ik denk dat een grote groep het niet redt."
(Bron)
Truffel brengt 41.000 dollar op

ROME - Op een internationale veiling in Italië heeft een truffel zondag 41.000 dollar (circa 32.500 euro) opgebracht. De delicatesse uit de noordwestelijke streek Piemonte woog 1 kilo en 50 gram. Dat hebben de organisatoren van de veiling in Alba maandag gemeld.
De koper is een Italiaans-Amerikaanse ondernemer van 89 jaar, die de verkoop telefonisch vanuit New York volgde. Om de truffel te bemachtigen, moest hij opbieden tegen een jonge Rus. Het bieden was begonnen bij 19.000 dollar.
Op de veiling kwamen vijftien grote truffels onder de hamer. Een deel van de opbrengst gaat naar een instituut voor kankeronderzoek in Turijn.
De witte truffels van Piemonte zijn de beroemdste van Italië, in het bijzonder die van de jaarmarkt in Alba.
(Bron)
Oproep tot geweld tegen moslims op internet

AMSTERDAM - Het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) heeft de afgelopen dagen veel sites opgespoord waar wordt opgeroepen tot geweld tegen moslims. Tegen de verwachting in kreeg het meldpunt veel minder meldingen hierover binnen dan over internetsites waar de moord op Theo van Gogh wordt toegejuicht en waar de jihad wordt gepredikt. Dat liet een woordvoerder van het MDI maandag weten.
"De sfeer op internet is sinds de moord op Van Gogh in snel tempo verslechterd", aldus de woordvoerder. Volgens hem wordt er niet alleen op weblogs, forums en sites van extreemrechts opgeroepen tot geweld tegen moslims "ook op 'normale' sites zijn opruiingen aan de orde van de dag."
Het MDI roept eigenaren van deze sites op "om nadrukkelijk te modereren en zaken die over de schreef gaan, zoals oproepen tot moord of geweld, te verwijderen". De woordvoerder adviseert internetgebruikers ook actie te ondernemen. "Door op discussiesites een weerwoord te geven."
(Bron)
TT 106 Remkes: Donner is te terughoudend

DEN HAAG Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) vindt dat minister Donner van Justitie niet ver genoeg wil gaan bij het aanpassen van wetten aan de huidige terreurdreiging. Remkes (VVD) zegt dat vandaag in NRC Handelsblad.
Remkes zegt ook dat hij en Donner "heel verschillend" zijn en dat hij het eens is met VVD-leider Van Aartsen, die het kabinet aanspoort tot meer daadkracht bij het aanpassen van het strafrecht om extremistische moslims aan te pakken.
Volgens D66 geeft het geen pas om nu te gaan "zwartepieten". GroenLinks ziet het als "een zwaktebod", dat Remkes via de media steun zoekt in een interne ruzie.
Aantal schuldsaneringen blijft groeien

VOORBURG - Het aantal mensen dat zelf de eindjes niet meer aan elkaar kan knopen, blijft stijgen. In het eerste halfjaar van 2004 sprak de rechter ruim 6600 schuldsaneringen uit. Dat is bijna 30 procent meer dan in de eerste zes maanden van vorig jaar. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Sinds december 1998 kunnen personen met schulden via de rechter een regeling treffen met hun schuldeisers. Onder toezicht van een bewindvoerder betalen zij dan ongeveer drie jaar lang zoveel mogelijk van hun schulden af.
Bijna twee van de drie personen die onder curatele zijn geplaatst, zijn tussen de 25 en 44 jaar oud. Eentiende is 55 jaar of ouder en bij ongeveer 500 schuldsaneringen ging het om personen die jonger waren dan 25 jaar. Het gemiddelde schuldbedrag bedroeg 30.000 euro bij privépersonen. Schuldenaren met een eenmanszaak stonden gemiddeld met 99.000 euro in de rode cijfers.
In het eerste halfjaar zijn ruim 3600 schuldsaneringen beëindigd. Bijna twee van de drie personen konden, doorgaans na een periode van drie jaar, weer met een schone lei beginnen. Een op de zes eindigde in een faillissement, dat meestal plaatsvond in het eerste of tweede jaar na het begin van de schuldsanering.
(Bron)
Keukendieven

De tv, computer en sieraden waren blijkbaar niet interessant. De inbrekers die zaterdag de woning van een 21-jarige vrouw uit Hoogeveen bezochten, hebben een bijzondere smaak. De dieven stalen het complete keukenblok uit de woning. Alle kastjes en apparatuur in de keuken waren ordentelijk gedemonteerd. De vrouw zal voorlopig buiten de deur moeten eten.
(Bron)
Woninginval na Van Gogh-moord misser

In de jacht op companen van verdachte Mohammed B. is de Amsterdamse politie na de moord op film- en opiniemaker Theo van Gogh tot drie keer toe dezelfde verkeerde woning binnengevallen. Het betreft de woning van de volkomen onschuldige Marokkaanse Nederlander Ibrahim Ben Salah (24), aan de Marianne Philipsstraat 29 in Amsterdam. Mohammed B. woonde echter één deur verder.
Ben Salah is een uitzendkracht, werkzaam als bagagemedewerker op Schiphol. Hij is drie dagen vastgehouden in een politiecel en ondervraagd op het hoofdbureau, maar kwam afgelopen vrijdagavond vrij toen het tot de recherche doordrong dat men totaal verkeerd zat. De man is dan ook formeel geen verdachte meer. Ben Salah blijkt overigens voor zijn werk als bagagesjouwer nog gescreend te zijn door de marechaussee, in opdracht van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Hij kreeg een Schipholpas nadat uit onderzoek was gebleken dat hij volledig betrouwbaar was.
Bij de drie huiszoekingen is het interieur van de woning volledig ondersteboven gehaald. De vloer van het huisje ligt bezaaid met glas en is besmeurd met modderige schoenafdrukken. De voordeur is versplinterd en overal liggen kledingstukken als vodden rondgestrooid, zo constateerden verslaggevers van de Telegraaf die poolshoogte kwamen nemen. Ook de achtertuin is volledig omgespit, wat notabene gebeurde na Ben Salahs vrijlating.
In de Telegraaf zegt Ibrahim Ben Salah dat zijn leven door de affaire geknakt is. De arrestatie komt in een dramatische periode, waarin hij vier familieleden kort achtereen verloor. Tussen 1998 en 2001 verloor hij zijn vader, moeder en zus. Onlangs werd zijn achterneef, de bokser Nordin Ben Salah geliquideerd. "Ik deed mijn stinkende best een goed leven op te bouwen. In dit huis kan dat niet meer. Ik loop nu rond als een zombie. Als ik kinderen achter me hoor rennen, denk ik dat de politie me weer gaat oppakken. De hele buurt ziet mij als een levensgevaarlijke gek."
Justitie erkent dat Ben Salah niet langer verdacht is. "Het is voor de bewoners erg vervelend, maar let wel, de aanwijzingen waren voldoende om een onderzoek in te stellen. Dat dit uiteindelijk niets oplevert, kan nu eenmaal gebeuren," aldus persofficier Dop Kruimel.
(Bron)

Hallo, politie? Ik ben een buitenlandse Nederlander. Ben hier niet eens geboren! Kunt u even langskomen?
Zwaan op gruwelijke wijze gedood

Langs de A1 bij Deventer is een zwaan op gruwelijke wijze omgebracht. Het gebeurde op de parkeerplaats De Hop langs de snelweg toen de zwaan zich in de buurt van voorbijgangers waagde. Het dier werd gevonden met zijn kop en lange zwanennek om de balk van een bankje geknoopt waardoor de vogel is gestikt.
Medewerkers van de Dierenambulance Deventer werden ingeschakeld. "Overal bloed en veren. Het is met veel geweld gebeurd", aldus coördinator Harry Wormgoor. Hij heeft aangifte bij de politie gedaan. "Hopelijk zijn er getuigen die kunnen helpen de dader of daders op te sporen", aldus Wormgoor.
(Bron)