zaterdag, februari 04, 2006

Heisa rond USB-stick; jongens hebben spijt

Als ze vooraf hadden geweten welke heisa die gevonden USB-stick zou opleveren, dan hadden ze de geheime informatie van Defensie die ze daarop vonden nooit doorgespeeld naar het RTL Nieuws.
Hun computers zijn in beslag genomen, ze zijn verhoord en sinds woensdag krijgen ze scheldtelefoontjes. De Valkenburgse Michiel (17) en Katwijkse Gijsbert (19) - hun achternamen willen ze liever niet meer in de krant - vinden het achteraf spijtig dat informatie over de militaire missie in Afghanistan nu op straat ligt.
Dat geldt ook voor de landmachtkapitein die vorig jaar vijf maanden in Afghanistan verbleef en de geheugenstick met informatie over die missie liet slingeren in een huurauto. Hij is inmiddels geschorst, heeft defensieminister Kamp bekendgemaakt. De Tweede Kamer houdt waarschijnlijk volgende week een spoeddebat over de zaak.
Vandaag nemen defensiespecialisten uit de Tweede Kamer, onder wie Van Baalen (VVD), Van Bommel (SP) en Blom (PvdA), een voorschot daarop met een debat bij de lokale Katwijkse radio-omroep VLOK. De omroep zit boven op het nieuws, omdat Gijsbert er zelf werkt. Zo ontstond ook het idee om contact te zoeken met de redactie van RTL Nieuws, legt Gijsbert uit. "Ik ken daar mensen en we waren nieuwsgierig wat zij ervan dachten. We hadden toen niet de indruk dat het om supergeheime informatie ging. Wij kenden die codewoorden niet."
En het was tenslotte nogal raar gelopen, vonden de vrienden. In december vond Michiels vader de USB-stick in een huurauto. Michiel, die de stick pas weken later bekeek, kopieerde de informatie, want het zag er boeiend uit. De stick stuurde hij terug naar de kapitein, die hem bedankte met een VVV-bon. Gijsbert: "Maar geen brief of telefoontje dat dit niet mocht uitlekken of iets dergelijks. Achteraf denken we dat dat komt doordat hij het zelf heeft afgehandeld, zonder Defensie erbij te betrekken."
Toen het nieuws eenmaal op straat lag, stond de marechaussee nog diezelfde avond bij beide jongens voor de deur om hun computers mee te nemen. Die hebben ze nog niet terug. Later zijn hun verklaringen opgenomen. "Wij worden niet vervolgd. De marechaussee is blij dat wij de afspraak met RTL hebben gemaakt dat de informatie niet herkenbaar in beeld werd gebracht. Dat SBS dat wél heeft gedaan, is buiten onze schuld, dat heeft iemand anders doorgespeeld."
(Bron)
Image hosting by Photobucket
Er staat één lelijke, slechtzittende bank in de huiskamer, die ik met liefde bij het grof vuil zou zetten (waar ie ook vandaan komt), maar ja... De katten zitten er graag op en krabben er graag aan.

Image hosting by Photobucket

Ja, die zijkant is al gesloopt. En ja, de rest van de bank staat vol rommel.

Image hosting by Photobucket

Tom had geen zin om op de foto te gaan.

En o wonder, laatst lagen ze zomaar allebei op de bank!

Image hosting by Photobucket
Ja! Ja! Het is weer zo ver :-)
"Hè? Nu al vijf uur? Het is nog zo licht!"
*rondedansje*
Het is pas op 16/17 april. Maar de paaseitjes zijn er alweer.
Taïda mag voorlopig in Nederland blijven

AMSTERDAM - De 18-jarige scholiere Taïda Pasic mag voorlopig in Nederland blijven. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vrijdag besloten. Eerder was het uit Kosovo afkomstige meisje uit haar klas in scholengemeenschap De Driemark in Winterswijk gehaald en naar een uitzetcentrum overgebracht.
De rechtbank in Groningen gelastte woensdag dat ze de beslissing over haar uitzettingsprocedure in vrijheid mocht afwachten. Ze had toen al bijna twee weken doorgebracht in het uitzetcentrum in Rotterdam.
Taïda had nu in kort geding geëist haar uitzetting te verbieden totdat Verdonk een definitief besluit neemt over het bezwaar dat de scholiere had ingediend tegen de beslissing om haar geen reguliere verblijfsvergunning voor bepaalde tijd te geven.
"De rechtbank is van oordeel dat de beslissing van de minister om het meisje niet toe te staan haar vwo af te maken niet zorgvuldig is genomen, omdat op een aantal door het meisje aangevoerde argumenten niet of onvoldoende is gereageerd", zo staat in een samenvatting van de uitspraak.
De verblijfsvergunning voor bepaalde tijd heeft Taïda nodig om haar vwo-opleiding in Nederland te kunnen afronden. Taïda doet dit schooljaar eindexamen. Haar medeleerlingen hadden een brandbrief naar Verdonk gestuurd en lieten zich tijdens een estafetteactie opsluiten in een kooi op de Markt in Winterswijk.
De IND moet het meisje nu eerst horen voordat de dienst een onherroepelijk besluit in haar zaak neemt. Hoe lang dat gaat duren, kon een woordvoerder van de IND nog niet aangeven.
"Geen feestvlag uit, maar we hebben de hoop ook nog niet verloren." Dat is de reactie van locatieleider E. de Graaf van Scholengemeenschap Driemark op de uitspraak van de rechtbank.
Ook bij de medeleerlingen van de 18-jarige Kosovaarse die met uitzetting wordt bedreigd, zijn de gevoelens gemengd. Taïda, die bij gastouders in Winterswijk woont, is vrijdag niet naar school gegaan. "Haar verblijf in het uitzetcentrum in Rotterdam heeft flinke sporen nagelaten. We vinden het beter dat ze eerst enkele dagen op verhaal komt in haar eigen omgeving", zegt De Graaf.
H. Meulenkamp, gastouder van Taïda, zegt dat het oordeel van de rechter een dubbel gevoel oproept. "Het neemt bij haar aan de ene kant wat spanning weg, anderzijds blijft uitzetting nog steeds als een zwaard van Damocles boven haar hoofd hangen."
Meulenkamp verwacht dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND binnen een week met een nieuw besluit komt. "Als dat negatief uitpakt, zullen we kijken welke juridische mogelijkheden er nog resten. Voor Taïda zijn al die procedures natuurlijk vreselijk. Het zal heel moeilijk worden haar aandacht bij het leren te houden."
(Bron)
Oppas verdacht van doden baby

AMSTERDAM - De politie in Amsterdam verdenkt een 33-jarige oppas ervan een vijf maanden oude baby zodanig te hebben mishandeld dat het kindje overleed. De vrouw zou de zuigeling vorige week vrijdag hebben mishandeld. Ze ging er mee naar de huisarts, maar het meisje overleed dinsdag in het ziekenhuis.
De verdachte heeft zich donderdagavond bij de politie gemeld en een bekentenis afgelegd. Ze zit nog vast. Door het "toepassen van fysiek geweld", aldus de politie, raakte de baby "onwel". De huisarts zag meteen dat het om ernstige verwondingen ging en zorgde dat het kindje naar een ziekenhuis werd gebracht.
(Bron)
DNA wordt inzetbaar als ooggetuige

AMSTERDAM - Het wordt mogelijk daders van een misdrijf op te sporen op basis van uiterlijke kenmerken. Het Erasmus Medisch Centrum heeft een methode ontwikkeld waarmee informatie als haar-, huidskleur, lengte en kleur van de ogen uit het DNA kan worden gehaald. Dat maakt het ziekenhuis donderdag bekend.
Momenteel wordt DNA alleen als bewijsvoering gebruikt om het te vergelijken met het DNA van een verdachte. Met de beschikbare biologische informatie hoeft de politie in de toekomst niet meer te zoeken naar een 'grote onbekende'. Op basis van DNA-materiaal kan worden gezocht naar specifieke uiterlijke kenmerken van een dader. Deze beschrijving is betrouwbaarder dan informatie van een ooggetuige.
Het is nog niet bekend wanneer de nieuwe methode in de praktijk zal worden toegepast.
(Bron)
Pleidooi voor fatwa tegen roken

LONDEN - Een groep van Britse islamitische artsen heeft alle moslimleiders ter wereld opgeroepen om een fatwa (een religieus decreet) af te kondigen tegen roken. De artsen doen hun oproep in de zaterdag te verschijnen editie van de British Medical Journal. Ze vinden dat het hoog tijd is om een einde te maken aan het rookgedrag in de Arabische wereld en in andere moslimlanden.
De artsen wijzen onder meer op Syrië en Jordanië, waar de helft van alle volwassen mannen rookt. In Indonesië gaat het zelfs om tweederde. Sommige Arabische landen hebben al op grond van de islamitische wetgeving roken tot een verboden handeling verklaard, maar zeker in Aziatische moslimlanden heeft dat tot dusver geen navolging gekregen.
(Bron)
Stadsregio Arnhem-Nijmegen woedend op NS

ARNHEM/NIJMEGEN - Het bestuur van de Stadsregio Arnhem-Nijmegen (KAN) is woedend op de NS wegens de onlangs gepresenteerde dienstregeling voor treinen voor 2007. Als de plannen van de NS doorgaan, is er geen enkele doorgaande spoorverbinding meer in de regio die zowel Nijmegen als Arnhem aandoet, aldus het bestuur van het KAN.
De NS wil de doorgaande verbinding van Zwolle naar Roosendaal doorknippen en vervangen door een lijn Zwolle-Nijmegen en een lijn Arnhem-Roosendaal. De stoptrein van Nijmegen naar Zutphen zou verdwijnen. Daarvoor in de plaats wil de NS een nieuwe stoptrein van Zutphen via Arnhem naar Ede laten rijden.
De Stadsregio wil dat staatssecretaris Schultz van Verkeer ingrijpt. "Ze heeft 45 miljoen geïnvesteerd in het openbaar vervoer in dit gebied. Het plan van de NS haalt een streep door die investeringen", aldus de Stadsregiobestuurders.
(Bron)
Drama bij stadion Manilla: tientallen doden

MANILLA - Bij een stadion in de Filipijnse hoofdstad Manilla is zaterdag paniek uitgebroken onder een grote menigte mensen. Aanwezigen vertrapten elkaar om weg te komen. Volgens vice-president Noli de Castro vielen er zeker 79 doden en circa 200 gewonden. Vrijwel alle doden waren vrouwen, aldus Filipijnse media zaterdag.
De drukte bij het stadion was groot in verband met opnames van het populaire tv-spelprogramma Wowowee. Naar schatting 30.000 mensen, veelal armere vrouwen uit de provincie, verbleven al dagen voor het stadion om kaarten te krijgen.
De paniek brak uit op het moment dat de eerste toegangskaarten werden uitgereikt en iemand riep een bom bij zich te hebben, aldus sommige ooggetuigen. Anderen zeiden dat er mensen vast kwamen te zitten in een nauwe toegang tot het stadion en dat er daardoor paniek uitbrak.
Ondanks het drama stonden er zaterdagmorgen duizenden mensen in de rij om toegang te krijgen tot het stadion. De opnames van het programma gaan volgens de omroep ABS-CBN ook gewoon door, maar er komt een volledig aangepaste show zonder spelletjes waarin extra oproepen worden gedaan voor hulp aan de gewonden en de nabestaanden van de doden.
Wowowee is zeer populair op de Filipijnen, vooral onder vrouwen uit arme gemeenschappen. Tijdens het spel- en entertainmentprogramma worden grote prijzen weggeven aan mensen in het publiek. De show in het stadion was extra groot wegens het eenjarige bestaan van Wowowee. De hoofdprijs is een miljoen peso, ruim 17.500 euro.
(Bron)
Aziatische krabbensoorten duiken op in Waddenzee

GRONINGEN - Twee uit Azië afkomstige krabbensoorten zijn aangetroffen op Vlieland. Dat heeft krabbenspecialist R. Nijland van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) dinsdag bekendgemaakt. De exotische diertjes vormen een bedreiging voor de strandkrabben die er nu zijn.
Nijland verwacht dat de twee Aziatische soorten binnen tien jaar de meest algemene krabben in de Nederlandse getijdenzone zullen zijn. Het gaat om de blaasjeskrab en de penseelkrab. De Aziatische krabsoorten werden vijf jaar geleden voor het eerst in de Zeeuwse Oosterschelde aangetroffen.
De universitair bioloog vermoedt dat de krabben zich explosief hebben voortgeplant en hun habitat hebben uitgebreid. De eerste exemplaren zijn vermoedelijk met een schip meegekomen naar Nederland.
De Aziatische diertjes hebben grote invloed op de Nederlandse soortgenoten. "Ze verspreiden zich heel snel", merkt Nijland.
"Vijf jaar terug vonden we er drie in Zeeland, nu zitten ze onder elke steen." Plaatselijk komen in de Zeeuwse wateren al meer dan honderd exemplaren per vierkante meter voor. In Noord-Amerika is de blaasjeskrab er in geslaagd de inheemse krabbenpopulatie te decimeren.
In Nederland zijn de 'gewone' strandkrabben voorlopig verhuisd naar dieper water. "Daar kunnen ze ook leven", zegt de wetenschapper. "De biotoop van de Aziatische krabben beperkt zich tot de warmere wateren. Het is een zeer interessante aanwinst voor de Nederlandse fauna." De penseelkrab wordt maximaal drie centimeter groot. De blaasjeskrab is met zijn vijf centimeter ongeveer even groot als de Nederlandse strandkrab.
Eerder al vestigde zich een Japanse oestersoort in de Waddenzee.
(Bron)
Belgen betalen twee derde van boetes niet

BRUSSEL - Belgen liggen bepaald niet wakker als de rechter hen veroordeelt tot een boete. De justitiediensten hebben namelijk te weinig mensen om het geld echt te innen. Bijna twee op de drie boetes blijft daarom onbetaald.
De Belgische minister Reynders (Financiën) heeft dat geantwoord op Kamervragen. De regio Antwerpen spant de kroon. Een veroordeelde krijgt daar geen dwang om echt te betalen. De dienst stuurt slechts een 'uitnodiging om te betalen': voor deurwaarders is in Antwerpen geen tijd. VLD-kamerlid Sabien Lahaye-Battheu is het almaar groeiende aantal openstaande boetes beu, meldde ze zaterdag in De Standaard.
"Dit kan niet voortduren. Moeten we de inning van boetes niet overdragen aan bijvoorbeeld particuliere incassobureaus?" Door de onbetaalde boetes liep België in 2003 bijna 50 miljoen euro mis. In 2004 is dat 65 miljoen en in de eerste helft van 2005 al 40 miljoen euro.
(Bron)

Voor dat geld kun je toch wel wat extra mensen inhuren lijkt me.
Misdaadjournalist verdacht bezit vertrouwelijke informatie

AMSTERDAM - Politie en justitie verdenken misdaadverslaggever Bas van Hout van het helen van vertrouwelijke informatie van de politie. Van Hout vertelde vrijdag dat de Rijksrecherche hem daar woensdag 25 januari over heeft ondervraagd.
Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam zegt dat de misdaadverslaggever wordt verdacht van het voor handen hebben van geheime politiestukken. De naspeuringen naar de journalist vloeien volgens het OM voort uit van het onderzoek naar de 49-jarige rechercheur Jacques K. van de Nationale Recherche.
Die wordt verdacht van schending van zijn ambtsgeheim, of wel het lekken van gevoelige informatie aan buitenstaanders. Hij deed dat volgens justitie in het zeer omvangrijke onderzoek naar de Hells Angels. Hierdoor konden de Angels zich vooraf voorbereiden op de grootscheepse actie die politie en justitie vorig jaar oktober tegen de motorclub ondernam.
Ook ex-rechercheur Hans van E. en de broer van K. zijn verdachten in deze zaak.
(Bron)
Portugese politie stuit op 3 ton coke

LISSABON - De Portugese politie heeft bijna 3 ton cocaïne aangetroffen in een huis in het noorden van het land. De verdovende middelen hebben een straatwaarde van circa 117 miljoen euro. Het huis werd gehuurd door een Britse man, die in voorlopige hechtenis is genomen.
De Brit maakt volgens de Portugese justitie deel uit van een bende internationale drugssmokkelaars afkomstig uit Groot-Brittannië, Spanje en Colombia. De bende opereert vanuit Spanje, maar gebruikt de Portugese kust voor de aanvoer van Colombiaanse cocaïne.
De inval in Portugal gebeurde al donderdagavond. De Spaanse politie kwam toen ook in actie en arresteerde vier mannen niet ver van de Portugese grens. Zij transporteerden ongeveer een ton cocaïne, waarschijnlijk afkomstig uit het huis in Noord-Portugal.
(Bron)
Vader vast na dood dochtertje

TERNEUZEN - Justitie verdenkt een 43-jarige man uit Terneuzen van doodslag of van mishandeling met de dood tot gevolg van zijn vier maanden oude dochter.
Het Openbaar Ministerie (OM) in Middelburg heeft de man vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft het voorarrest van de verdachte verlengd met veertien dagen.
De man werd donderdag aangehouden en bekende aan de politie zijn dochtertje te hebben mishandeld. De politie begon het onderzoek naar aanleiding van een melding van de huisarts.
(Bron)
Australië in de ban van bloedzuigertjes

SYDNEY - Australië is in de greep van een bedwantsepidemie. De onstuimige groei van het aantal bloedzuigende diertjes - vroeger bekend als wandluis - kost de toeristische industrie tientallen miljoenen euro's per jaar, meldden Australische media vrijdag.
Bedrijven die gespecialiseerd zijn in insectenverdelging, varen er echter wel bij. Zij moeten tot tien maal zo vaak uitrukken om bedwantsen te bestrijden.
Dat het zover is gekomen, komt volgens deskundigen een gevolg doordat hotels en andere accommodatiebedrijven bang zijn om toe te geven dat zij te maken hebben met een insectenplaag. "Zij steken hun kop in het zand en daardoor neemt de besmetting alleen maar toe."
Een woordvoerder van de afdeling onderzoek van het Westmead-ziekenhuis in Sydney zei tegen de tv-zender ABC dat het toenemende aantal reizigers naar en vanuit exotische bestemmingen en de huidige manier van insectenbestrijding de oorzaak van de bedwantsenexplosie is. Vooral hotels en andere accommodaties zijn de dupe. Soms moet een hotel maanden dicht omdat alleen dat een garantie biedt voor totale uitroeiing van de bloedzuigende insecten.
Stephen Doggett van het ziekenhuis zei dat verandering in de insectenbestrijding de belangrijkste oorzaak is van de toename van het aantal bedwantsen. "Vroeger werden hotel- en motelkamers regelmatig bespoten tegen insecten als kakkerlakken. Daarvan gingen ook bedwantsen dood. Nu is de trend dat insectenbestrijding gebeurt met milieuvriendelijke gespecialiseerde lokmiddelen die bijvoorbeeld alleen kakkerlakken trekken en die geen onbedoeld effect hebben op andere plagen, zoals bedwantsen."
Bedwantsen zijn bruine vleugelloze diertjes die ongeveer 4 millimeter lang kunnen worden en die 's nachts op zoek gaan naar bloed van mensen of dieren. Sommige mensen houden aan een beet bloedvergiftiging over. Bedwantsen houden zich schuil op donkere plaatsen vlak bij plekken waar mensen slapen, zoals in matrassen, in bedframes en onder tapijt.
De Raad voor de Toeristische Industrie in de deelstaat Queensland houdt dinsdag een speciale 'bedwants-topconferentie' over de bestrijding. Overigens heeft niet alleen Australië te maken met een toename van de bedwants. Ook in Europa en Amerika komen de diertjes tegenwoordig meer voor dan vroeger.
(Bron)
Mestsilo in Musselkanaal ontploft

MUSSELKANAAL - In Musselkanaal is in de nacht van vrijdag op zaterdag een mestsilo geëxplodeerd. "Hierdoor loopt ongeveer 2400 kubieke meter stront door de weilanden en over de wegen", aldus een politiewoordvoerder. Het ondergelopen weiland werd zaterdagochtend rond 09.30 uur ontdekt.
Door de explosie is de silo "uit elkaar gereten". Het weiland van 100 bij 300 meter is volledig ondergelopen. Volgens de woordvoerder zijn er geen slachtoffers. Een nabijgelegen boerderij is door de ontploffing niet geraakt. "Zij hebben hooguit wat stankoverlast", aldus de zegsman.
Volgens de woordvoerder had de ontploffing veel erger uit kunnen pakken als de mest niet in het weiland terecht was gekomen, maar op de provinciale weg N366. "Je moet er niet aan denken wat er zou zijn gebeurd als daar dan auto's gereden hadden". De oorzaak van de explosie is nog onbekend.
(Bron)
Olietanker aan de grond voor kust Alaska

LOS ANGELES - Een olietanker met een lading te vergelijken met ruim 100.000 vaten olie is donderdag voor de kust van Alaska tegen een ijsschots gebotst en vervolgens aan de grond gelopen. De olietanker verloor uiteindelijk door het incident maar enkele honderden liters olie. Dat hebben de Amerikaanse kustwacht en de oliemaatschappij die het schip had ingehuurd bericht.
Het vaartuig, de dubbelwandige Seabulk Pride, was bezig met laden in de haven van Nikisi toen het na de botsing met een ijsschots lossloeg en verderop aan de grond liep voor het Kenai Schiereiland. De tanker had een lading van diesel, benzine en andere olieproducten.
Van de 34 opvarenden van de tanker raakte voor zover bekend niemand gewond. Twee sleepboten zijn naar de plek des onheils gestuurd om het vastgelopen schip vlot te trekken en terug te brengen naar de haven.
Het ongeluk gebeurde in het gebied waar in 1989 de olietanker Exxon Valdez verging. Toen stroomde er 42 miljoen liter olie in zee Dat ongeval leidde tot een van de grootste milieurampen uit de scheepvaartgeschiedenis.
(Bron)
Oud ruimtepak wordt minisatelliet

CAPE CANAVERAL - De bemanning van het internationale ruimtestation ISS maakt vrijdagavond een opmerkelijke ruimtewandeling. De astronauten zullen een oud Russisch ruimtepak in een baan om de aarde brengen.
Het afdankertje is omgebouwd tot een minisatelliet dat radiosignalen gaat uitzenden. Radio-amateurs kunnen dat signaal dan tijdelijk ontvangen op 145,990 MHz op de FM-band. SuitSat, zoals de satelliet heet, is overigens geen lang leven beschoren. Na ongeveer 90 uur is de batterij op.
Het ruimtepak zal eerder opgenomen berichten uitzenden en ook een digitale foto kunnen overstralen. Deze foto kan met speciale software op een pc worden bekeken. Het initiatief voor SuitSat is genomen door een groep radioamateurs in de VS en Rusland. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA besloot haar medewerking aan het ludieke project te verlenen.
(Bron)
Mannen vervolgd voor seks in vliegtuig

SCHIPHOL - De marechaussee op Schiphol heeft vorige maand twee mannen gepakt die tijdens een vlucht van Azië naar Nederland orale seks met elkaar hadden. De Haarlemse persofficier M. Vos zei vrijdag dat het tweetal voor de rechter moet verschijnen.
De purser betrapte de twee mannen, een Koreaan en een Ier, in de businessclass te midden van andere passagiers. Zij werden bij aankomst op Schiphol aangehouden. Het tweetal kreeg een schikking aangeboden van 1000 euro, maar dat weigerden de mannen te betalen.
Volgens de persofficier moeten de twee daarom alsnog terechtstaan voor schennis van de eerbaarheid.
(Bron)
Veerboot met 1400 opvarenden gezonken in Rode Zee

CAIRO - In de Rode Zee is een Egyptische veerboot met circa 1400 opvarenden gezonken. Dat hebben de Egyptische autoriteiten vrijdag gemeld. Reddingswerkers hebben al tientallen lijken uit de Rode Zee gehaald.
Eerder meldden maritieme bronnen dat reddingswerkers veertien lijken en twaalf overlevenden van de scheepsramp in de Rode Zee uit het water gehaald. Dat hebben maritieme bronnen gemeld.
De veerboot was onderweg van Saudi-Arabië naar Egypte De Salaam 98 zou in de nacht van donderdag op vrijdag in de Egyptische haven Safaga moeten aankomen. Kort nadat het donderdagavond uit de haven van Dubah was vertrokken, verdween het echter van de radarschermen. Het zonk ongeveer honderd kilometer voor de kust van de badplaats Hurghada.
De zoektocht, die vrijdagochtend op gang kwam, wordt door het slechte weer bemoeilijkt, aldus Egyptische functionarissen. De Egyptische autoriteiten hebben behalve helikopters marineschepen naar de rampplek gestuurd. Ook de Saudische autoriteiten speuren naar overlevenden. Egypte heeft ook schepen in de omgeving opgeroepen om aan de zoektocht deel te nemen.
De meeste opvarenden, circa 1300, zouden Egyptenaren zijn, onder wie moslims die terugkeerden van de jaarlijkse pelgrimstocht naar Mekka. Ook waren Saudiërs en Sudanezen aan boord en vervoerde het schip meer dan veertig voertuigen.
De Salaam 98 is een oud schip, gebouwd in 1970. Minister van Transport Mohamed Loufty Mansour vertelde CNN echter dat de veerboot aan alle veiligheidseisen voldeed.
Het zusterschip, de Salaam 95, kwam in oktober bij de haven van Suez in aanvaring met een Cypriotisch vrachtschip. Toen konden alle ruim 1400 opvarenden worden gered.
(Bron)
Jongen (15) steekt vader op school neer

CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Een 15-jarige jongen heeft donderdag op zijn school aan de Merellaan in Capelle aan den IJssel zijn vader met een mes en een glas in zijn hoofd gestoken. Vader en zoon hadden een gesprek met de schoolleiding over het gedrag van de jongen. Tijdens dit gesprek ontstak de tiener in woede, aldus de politie vrijdag.
De 51-jarige vader uit Schiedam raakte niet ernstig gewond. De jongen is aangehouden.
(Bron)
Geheime informatie Defensie weer op straat

DEN HAAG - Een kapitein van de landmacht van het ministerie van Defensie heeft een memorystick met geheime informatie over de Nederlandse militairen in Afghanistan in een huurauto laten liggen. De vinders hebben de stick inmiddels bij de eigenaar terugbezorgd, maar de gegevens eerst overgezet op hun eigen computer.
Dat meldde RTL Nieuws, dat de informatie heeft kunnen inzien, woensdagavond. Volgens het tv-programma staan op de stick ook gegevens over de beveiliging van minister Kamp van Defensie.
Het ministerie van Defensie bevestigt dat een kapitein van de landmacht een USB-stick is kwijtgeraakt. Defensie neemt de zaak "zeer serieus" aldus een woordvoerder. Nu wordt onderzocht of de informatie ook echt vertrouwelijk en gevoelig was. Ook de Koninklijke Marechaussee gaat de zaak onderzoeken.
De kapitein is niet werkzaam op het ministerie, maar op "een kazerne in het land". De informatie zou gaan over de beveiliging van minister Kamp tijdens een buitenlands bezoek van Kamp. Volgens RTL was de landmachtkapitein vorig jaar in Afghanistan.
De stick kwam in handen van twee jongens, die de informatie kopieerden en hem daarna terugstuurden. Als dank ontvingen ze een cadeaubon. Tot hun verbazing kregen zij verder geen instructies over geheimhouding van de gegevens, zeiden ze in RTL Nieuws.
Volgens veiligheidsdeskundige R. Vleugels is de informatie op de stick in strijd met de voorschriften niet gecodeerd. Bovendien bevat hij zowel privé-informatie als zakelijke gegevens, wat ook tegen de regels is. De stick bevat volgens Vleugels "harde informatie" over de operatie in Afghanistan, zei hij in RTL Nieuws.
De fractie van GroenLinks zal donderdag aan minister Kamp opheldering vragen, zo kondigde zij woensdag aan. Ook D66 is "verbijsterd", zegt vice-fractievoorzitter Van der Laan. Ze wil dat Kamp snel met opheldering komt, zodat het debat over de Aghanistan-missie dat de Kamer donderdag voert er niet door wordt beïnvloed.
Van der Laan wijst erop dat er de afgelopen tijd al diverse malen zeer gevoelige informatie van overheidsdiensten op straat is beland. Zo kwam een afgedankte pc van een officier van justitie terecht bij misdaadverslaggever Peter R. de Vries. De Vries kreeg ook een floppy in handen die een AIVD-medewerker in een auto had laten liggen. Een medewerker van de militaire inlichtingendienst MIVD raakte eerder deze maand een memorystick kwijt.
(Bron)

Gelukkig was het alleen maar niet-belangrijke informatie.
Kans op extra meevaller van 650 miljoen euro

DEN HAAG - Het kabinet kan 650 miljoen euro extra uitgeven aan wegen, kennis en milieu als het vrijdag het advies volgt van de studiegroep Begrotingsruimte. Die stelt voor om voor de laatste drie jaren van deze kabinetsperiode uit te gaan van een vaste olieprijs.
De laatste tijd is er sprake van hoge olieprijzen. De aardgasbaten zijn gekoppeld aan de olieprijs en een deel van de aardgasmeevallers gaat vervolgens in het fonds voor investeringen in onder meer wegen. Als gevolg van de torenhoge olieprijzen eind vorig jaar liep het zogenoemde Fonds economische structuurversterking (FES) helemaal vol.
Om de invloed van de steeds wisselende olieprijs kleiner te maken, stelt de studiegroep nu voor de olieprijs vast te stellen op een vast bedrag. Eventuele meevallers of tegenvallers door hogere of lagere olieprijzen worden voor lief genomen en hebben alleen invloed op de hoogte van de staatsschuld.
De nieuwe methode levert het kabinet nu een meevaller op, aldus de studiegroep. Ze heeft berekend dat als de olieprijs voor 2005 op 52 dollar wordt vastgesteld, voor 2006 op 50 en voor 2007 op 35 er nog 650 miljoen euro extra is te besteden. Opgeteld met het nog niet uitgegeven geld komt de meevaller op 900 miljoen euro.
De meest betrokken ministers Zalm (Financiën) en Brinkhorst (Economische Zaken) voelen wel voor het advies van de studiegroep. Vrijdag praat het hele kabinet erover. De studiegroep komt later dit jaar met een advies over de toekomstige spelregels van het FES-fonds.
(Bron)
'Dansgen' ontdekt

JERUZALEM - Niet alleen de juiste lichaamsbouw, technische perfectie en discipline zijn nodig om als danser de top te bereiken. Uit een studie aan de universiteit van Jeruzalem blijkt dat ook de genetische samenstelling van veel dansers iets verschilt van dat van andere mensen.
De twee variaties zitten in het twaalfde chromosoom. De eerste in de zogenoemde receptor (ontvanger) van de stof vasopressin 1a.
Daarnaast is ook de hoeveelheid serotonine, een neurotransmitter, anders. Beide stoffen regelen de communicatie tussen zenuwcellen en zorgen volgens de onderzoekers ook voor de versterking van bepaalde karaktereigenschappen. Zo zouden de dansers spiritueler zijn, een groter gevoel voor symboliek hebben en communicatiever zijn ingesteld.
De onderzoekers zeggen niet verbaasd te zijn over hun bevindingen, meldde donderdag de Duitse krant Die Welt. Uit andere studies bleek eerder dat ook de genetische samenstelling van bijvoorbeeld musici en sporters duidelijke variaties vertoont.
(Bron)
Leerling duwt vuurwapen in rug lerares

BRUSSEL - Een vijftienjarige jongen heeft woensdagmorgen in zijn schoolklas in de Brusselse gemeente Watermaal-Bosvoorde een pistool getrokken. Hij duwde het wapen in de rug van de lerares en bedreigde ook medeleerlingen, meldde donderdag dagblad Het Laatste Nieuws.
De jongen, die later kon worden overmeesterd, was boos omdat hij van school zou worden gestuurd. Het wapen bleek een alarmpistool te zijn.
(Bron)
Memorysticks nauwelijks beveiligd

ROTTERDAM - Bedrijven en non-profitorganisaties gebruiken nauwelijks extra beveiligingsmiddelen bij het gebruik van memorysticks. Meer dan 80 procent van de bedrijven staat het gebruik van dergelijke opslagmedia toe. Dat blijkt uit een donderdag gepresenteerd onderzoek van adviesbureau KPMG onder 150 bedrijven en instellingen.
De afgelopen week liet een legerkapitein een stick met gevoelige informatie in een huurauto liggen. De afgelopen tijd is al diverse malen zeer gevoelige informatie van overheidsdiensten op straat beland. Zo kwam een afgedankte pc van een officier van justitie terecht bij misdaadverslaggever Peter R. de Vries. De Vries kreeg ook een floppy in handen die een AIVD-medewerker in een auto had laten liggen. Een medewerker van de militaire inlichtingendienst MIVD raakte vorige maand een memorystick kwijt.
Driekwart van de bedrijven ziet de komende jaren het gebruik van mobiele opslagmedia toenemen, maar hebben problemen met de beveiliging daarvan. Het gebruik van bestaande hulpmiddelen voor gegevensbeveiliging blijkt in de praktijk onmogelijk of zeer omslachtig. Ook elektronische zakagenda's (PDA's) tolereren bijna acht van de tien organisaties. Niet meer dan 40 procent zorgt echter voor afdoende beveiliging van de informatie. Het onderzoek is vorige maand uitgevoerd.
(Bron)
Seychellen zetten leger in tegen muggen

VICTORIA - De Seychellen hebben donderdag hun krijgsmacht in hoogste staat van paraatheid gebracht. Het eilandengroepje in de Indische Oceaan kampt met een uitbraak van een vervelend virus dat wordt verspreid door muggen. In de afgelopen vier weken zijn 2000 van de 80.000 Seychellers ziek geworden.
De ziekte, chikungunya-koorts, is in de meeste gevallen niet dodelijk, maar wel extreem pijnlijk. Mensen die de aandoening onder de leden hebben, lijden aan hoge koorts, zware hoofdpijn, uitslag en hevige gewrichtspijnen. Bovendien verzwakt het virus de natuurlijke afweer tegen andere ziekteverwekkers.
De Seychelse strijdkrachten gaan onder meer helpen bij de bestrijding van de muggen die de ziekte bij zich dragen. Zo worden plekken waar de beestjes zich voortplanten, zoals waterplassen, opgeruimd. Ook op nabijgelegen eilanden als Reunion en Mauritius is het leger ingezet tegen de chikungunya-koorts.
(Bron)
Verloren portemonnee na 39 jaar terug bij eigenaar

Een Amerikaanse man heeft zijn portemonnee terug, hetgeen hij waarschijnlijk nooit meer had verwacht. Antiekhandelaar Doug Schmitt was zijn beurs 39 jaar geleden kwijtgeraakt nabij een benzinepomp. Nu is gebleken dat de eigenaar van de pomp de portemonnee van de man al die jaren bewaard heeft.
Schmitt raakte zijn portemonnee kwijt in het voorjaar van 1967. De pompeigenaar vond hem en bewaarde hem in een la, voor het geval de eigenaar terug zou komen. Jaren later ontdekte zijn schoonzoon de portemonnee tijdens het opruimen. Via internet wist hij Schmitt op te sporen en stuurde hem zijn portemonnee op.
In de beurs trof de 57-jarige Schmitt, die als antiekhandelaar wel gewend is aan oude spullen, een briefje van vijf dollar, een bekeuring voor een verkeersovertreding, postzegels van acht cent en zijn studentenkaart aan. Ook zaten er foto's van oude vriendinnen in, evenals een stomerijbonnetje. Schmitt zei niet te weten of hij nog ergens kleren af moest halen.
(Bron)
Haagse jongens filmen aanranding

DEN HAAG - De politie heeft woensdag in Den Haag vijf jongens tussen 12 en 15 jaar oud aangehouden wegens aanranding van drie andere jongens. Dat liet een woordvoerder donderdag weten. De slachtoffers zijn tussen de 12 en 16 jaar oud.
De vijf verdachten, van wie een onbekend aantal heeft bekend, zouden hun slachtoffers hebben gedwongen hun kleren uit te trekken en zouden dat vervolgens hebben gefilmd met een mobiele telefoon. Het filmpje hebben ze aan anderen doorgestuurd, aldus de politie.
Volgens de zegsman wordt het vastleggen en verspreiden van deze beelden gezien als beschadiging van minderjarigen.
(Bron)
Kersvers blowverbodsbord spoorloos

AMSTERDAM - Het gloednieuwe bord dat jongeren moet wijzen op het blowverbod in de Amsterdamse wijk De Baarsjes, is nog geen dag na plaatsing al verdwenen. Stadsdeelvoorzitter Van Waveren plaatste het bord woensdag, om overlast van blowende jongeren in de omgeving van het Mercatorplein tegen te gaan.
Volgens een woordvoerster van het stadsdeel wordt donderdag nog een nieuwe geplaatst. "We vermoeden dat het een collectorsitem is en hebben meteen een hele reeks nieuwe besteld", liet ze weten.
Een meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad ging eind december akkoord met de invoering van een blowverbod. Voor de duur van een jaar kan de gemeente een blowverbod afkondigen voor specifieke straten of pleinen. Jongeren die daar een joint roken of wiet op zak hebben, krijgen een boete van 50 euro. Onder de 16 jaar is de boete de helft.
Het verbod op het Mercatorplein en de straten daar omheen, een gebied met veel coffeeshops, is het eerste in de stad. Bewoners klagen al lange tijd over blowende jongens die urineren in portieken, deuren bekladden en ruzies uitlokken. Het gaat veelal om minderjarigen die bij de coffeeshops wachten op de grotere jongens die daar stuff voor hen halen. Het blowverbod is een idee van een buurtregisseur van de politie in De Baarsjes.
(Bron)
Bank: Geld maakt niet gelukkig

'Geld maakt niet gelukkig' is een boodschap die door veel mensen verkondigd wordt. Dat een internationale bank die waarschuwing afgeeft, is echter een stuk unieker. Toch heeft de Dresdner Kleinwort Wasserstein investeringsbank een brief naar een groot aantal klanten gestuurd, met daarin precies die boodschap.
Volgens bankier James Montier lopen mensen het risico op grote psychische problemen als ze alleen maar uit zijn op materieel genoegen. Die drang zou ze alleen maar ontevredener maken.
Materiële zaken zouden volgens Montier niet gelukkig maken, omdat je er snel aan went. Een nieuw huis of een nieuwe auto vergroten dus het geluk niet. "In het begin was je je auto elk weekeinde. Maar na een half jaar ben je het beu. Dan hebben de kinderen de achterbank vernield en zit de kofferbak vol hondenhaar", aldus Montier.
(Bron)
Automobilist onder invloed van porno

Amerikaanse verkeersagenten hebben vorige week na klachten van andere automobilisten een man aan de kant gezet omdat hij vervaarlijk over de weg slingerde. Kennelijk kon de bestuurder zich niet beheersen tot hij thuis kwam, want tot grote verbazing van de agenten lagen er pornografische tijdschriften op zijn passagiersstoel.
Door stuurkunsten van de man werd bijna een medeweggebruiker van de weg af geduwd. Zijn geilheid, of het onder invloed zijnde van porno, heeft hem een aanklacht opgeleverd wegens het roekeloos in gevaar brengen van andere weggebruikers.
(Bron)

vrijdag, februari 03, 2006

Knoop doorgehakt.
Niet mooi, maar wel erg herkenbaar:

Image hosting by Photobucket
Coca Cola heeft een nieuwe fles. In de schappen vind ik nu flessen van 1 liter en van 1,5 liter, waar vroeger flessen van 1,5 en 2 liter stonden. Om te testen zo'n literfles gekocht.
Het is een rotfles, dunner plastic (zal ook wel minder grondstoffen eisen), dus als de dop eenmaal open is heb je een wat slappe fles in je handen, de stevigheid van de vorige fles is er niet meer.
Een fles van anderhalve liter was 85 cent, is nu 1,29. Een fles van een liter is 1,19.
Daar is een term voor, wat mij betreft. Die begint met een o en eindigt op plichting.
Nu moet ik maar eens echt van de cola af.
De spreeuwen zijn druk bezig met het verwekken van de volgende generatie. Af en toe vallen ze al parend bijna uit de boom.

donderdag, februari 02, 2006

Even naar de longverpleegkundige. Om 9 uur daar zijn, afspraak van een half uurtje. Daarna wilde ik wat rondfietsen om foto's te maken. Onderweg naar de afspraak besefte ik dat ik mijn camera vergeten was, maar ach, dan gewoon even heen en weer
fietsen.
Ik ben nu net thuis, en ik heb geen fiets meer :-(
Halverwege de afspraak kwam er iemand binnenstormen: heeft u een blauwe fiets? Daar is net een auto tegenaan gereden, en die is nu weg.
Lang leve de oplettende mensen: de dame die het meldde, had ook het kenteken genoteerd. Gelukkig maar, want mijn achterwiel was krom, het spatbord was kapot, de reflector was stuk, de bagagedrager was stuk en het frame leek me verbogen.
Politie gebeld, die begonnen direct met 'doorrijden na aanrijding, hm, niet zo mooi'.
Naar het bureau om aangifte te doen. Kom ik daar, tref ik een oudere agent die ook al ernstig begon te mopperen. Die het nummerbord natrok, en daarna tegen mij zei: 'Niet schrikken, ik ga wat druk uitoefenen'. Hij ging die mensen bellen, en ik hoorde 'm in de wachtruimte helemaal toeteren: of u komt nu naar het bureau, of mevrouw doet aangifte, kiest u maar.
Ik braaf wachten, met koffie. Agent legt uit: sja, tis een misdrijf, 500 euro boete of zes maanden zitten, of ze moeten het onderling met u regelen natuurlijk, dan hoeft u ook geen aangifte te doen.
Het bleek een ouder stel, de dame had een buurvrouw naar de dokter gebracht en zei niets te hebben gemerkt (later zag ik dat de lantaarnpaal ook helemaal scheef stond...). Maar: ze hadden nog wel een fiets, als die nou op hun kosten rijklaar werd gemaakt als reparatie van mijn fiets niet haalbaar was?
Vond ik een prima idee.
Terug naar de plaats delict, fiets naar de fietsenboer gesjouwd, die ging eens kijken. En hij wilde de boel best opknappen, maar dan kwamen we zeker boven de 200 euro, vooral door dat het frame inderdaad verbogen was, we moesten maar eens nadenken of het ons dat waard was. (Hij had het ook gewoon kunnen doen en de rekening kunnen presenteren, dus dat vond ik dan wel weer netjes.)
Man wilde dan liever zijn reservefiets afstaan. Gaat mij aan m'n hart, ik ben reuze gehecht aan m'n fiets, maar ja, de enige onderdelen die nog in orde waren, waren zadel, stuur en voorwiel.
Ik kreeg een lift naar het huis van meneer, en hij ging wat sleutelen aan de fiets. Daarna ben ik met fiets de hele wijk doorgelopen, want de spaken van het achterwiel deugden niet. Zou een uurtje duren zei de fietsenmaker.
Ik een uur zitten kleumen, kom ik daar weer, zegt die fietsenman: ik doe het niet, zinloos. Enige optie is een nieuw wiel, dat is 120 euro exclusief montage want trommelrem en versnellingen, misschien kun je beter tegen die man zeggen: geef me 150 euro, ik koop zelf een tweedehands fiets, deze is het niet waard.
Ik weer met de fiets teruggelopen, slechte nieuws gebracht. Man was beledigd want hij had zelf die spaken erin gezet en die waren goed en vroeger repareerden ze het dan gewoon, brombrom.
Daarna ben ik weer naar huis gelopen, en meneer en mevrouw zijn nu boodschappen aan het doen en geld aan het pinnen.
Zucht.
Update: geld is inmiddels gebracht, morgen ga ik op jacht.

woensdag, februari 01, 2006

Kalf wandelt doe-het-zelfzaak binnen

Een doe-het-zelfzaak in het Belgische Sint-Andries kreeg vanochtend bezoek van een wel heel bijzondere klant. Een kalf, dat ontsnapt was van de Brugse veemarkt in Sint-Michiels, kwam de zaak binnengestapt.
Het dier heeft enkele kilometers afgelegd om de winkel in het verderop gelegen dorpje te bereiken. De eigenaar van het kalf kon het dier met behulp van de politie en het winkelpersoneel vangen. Het kalf is teruggebracht naar de veemarkt.
(Bron)
Amerikaan: 'Mijn marihuana is gestolen'

Een Amerikaanse jongeman uit de staat Utah is gearresteerd nadat hij de politie meldde dat iemand bij hem had ingebroken. "Alles wat de dief heeft meegenomen, is mijn marihuana", zo vertelde de 18-jarige Kory C. Tippetts enkele verbaasde agenten.
Toen de politie later een deel van de drugs vond, werd Tippetts opgeroepen om vast te stellen of het zijn marihuana was. Hij bevestigde dit, waarna hij in de boeien werd geslagen. De man is aangeklaagd wegens drugsbezit.
(Bron)
Politieke splinter op campagne in burka

De extreemrechtse Rotterdamse partij Nationale Alliantie voert verkiezingscampagne in een oranje burka. Voorman Jan Teijn maakte zondag een eerste wandeling door de stad in het allesverhullende islamitische gewaad. De burka is te koop op internet, en eigenlijk bedoeld voor voetbalfans die willen opvallen tijdens het WK.


Teijn heeft niet het idee dat hij Rotterdamse moslims provoceert. "De meeste migranten moeten lachen", stelt de lijsttrekker. De uitdossing is volgens hem bedoeld om op te vallen én als waarschuwing. "Straks komt één of andere vreemde sultan aan de macht. Dan moeten alle mensen misschien een burka dragen", denkt Teijn, die tussen 1994 en 1998 al in de Rotterdamse raad zat namens de CD en CP'86.
Het Rotterdamse antidiscriminatiebureau Radar zet vraagtekens bij de actie. "Zulke rare acties tonen dat ze wel erg desperaat zijn. Het is een karikatuur van de islam, die ongetwijfeld kwetsend is voor de mensen die het moslimsgeloof belijden", zegt directeur Cyriel Triesscheijn. De Nationale Alliantie is van plan om zaterdag met Teijn in de burka een manifestatie te houden op de Rotterdamse Beijerlandselaan.
(Bron)

Logica is meestal ver te zoeken bij dit type mens.
Hondenvoer voor hongerend Kenia

Een zakenvrouw uit Nieuw-Zeeland had een opmerkelijk aanbod voor de hongerige kinderen in Kenia. Christine Drummond wilde hen hondenvoer te eten geven. Het aanbod is woedend van de hand gewezen.
Drummond heeft een eigen merk dierenvoer. Ze was van mening dat het poeder met een beetje water een voedzame maaltijd zou vormen voor hongerige mensen. Het voedsel is immers ook goed voor honden. Een woest parlementslid liet weten dat zelfs de honden in zijn land het voer niet zouden krijgen. "Onze honden eten geen poeder, die eten vis."
(Bron)
Jeugdzorg luidt de noodklok over wachtlijsten

De Jeugdzorg in Amsterdam slaat alarm over de lange wachtlijst van gedragsgestoorde jongeren. Dat zijn jongeren die eigenlijk uit huis geplaatst moeten worden, om zorg te krijgen in een jeugdinstelling. Vijfduizend van hen staan op een wachtlijst, maar er is geen plaats. Volgens Jeugdzorg ontstaan er onaanvaardbare situaties als ze niet snel worden opgevangen.
"In het ergste geval gebeuren er ongelukken of vallen er doden", zegt een woordvoerder van de Jeugdzorg. Sommige kinderen zitten thuis, terwijl hun ouders alcohol- of drugsverslaafd zijn. Maar het gebeurt ook geregeld dat kinderen in de verkeerde opvang terechtkomen.
Jeugdzorg zegt dat er meer dan 100 miljoen euro nodig is om de problemen op te lossen, maar staatssecretaris Ross heeft niet meer dan 33 miljoen toegezegd.
(Bron)
Leefbaar Rotterdam schrikt van peiling

De politieke top van de lokale partij Leefbaar Rotterdam is geschrokken van de resultaten van een opiniepeiling, die gisteren bekend werden gemaakt. In de peiling stijgt de PvdA, nu nog oppositiepartij in de havenstad, naar 21 zetels (42,0 procent), wat het beste resultaat in twintig jaar zou betekenen. Leefbaar, nu nog de grootste, zou blijven steken op negen zetels.
Leefbaar-lijsttrekker Marco Pastors heeft er de pé in. "Dit is gewoon een klap. Ik kan het niet geloven", meent de Rotterdammer. Hij spreekt van 'een ramp voor de stad' als het waar is. "Dit staat zo haaks op hoe ik denk dat de stad in elkaar steekt en hoe mensen het laatste half jaar op ons reageren. Mijn gezonde verstand zegt dat dit niet kan kloppen. Maar het gezonde verstand heeft niet altijd gelijk." Ook fractievoorzitter Ronald Sorensen reageert teleurgesteld. "Het herhalen van onwaarheden heeft klaarblijkelijk toch invloed. We gaan aan de marketing werken want we hebben te lang gedacht dat goede wijn geen krans behoeft", aldus Sorensen in een reactie op de website van de PvdA Rotterdam.
De peiling werd uitgevoerd door onderzoeksbureau TNS NIPO, in opdracht van het gemeentebestuur van Rotterdam. Een opinieonderzoek van bureau Interview/NSS voor het tv-programma NOVA liet begin december, kort na het gedwongen aftreden van Leefbaar-wethouder Pastors, nog een heel ander beeld zien. In die peiling werd Leefbaar verreweg de grootste, met 19 zetels. De PvdA was destijds goed voor 12 zetels. Bij de verkiezingen van 2002 haalden de twee grootste partijen van Rotterdam nog respectievelijk 17 en 11 zetels. PvdA-lijsttrekker Peter van Heemst reageert ingetogen. "Uiteindelijk komt het aan op de verkiezingen van 7 maart. Ik ben al blij als we ons verlies van vier jaar geleden terugdraaien en van 11 stijgen naar 15 zetels."
(Bron, rapport
Ministers onderzoeken kraakverbod

VVD-minister Sybilla Dekker van Volkshuisvesting is samen met CDA-minister Piet Hein Donner van Justitie bezig een wet voor te bereiden die kraken strafbaar stelt danwel zoveel mogelijk verbiedt. Het CDA heeft al heel lang de wens om kraken geheel te verbieden.
CDA-Kamerlid Jan ten Hoopen, die sinds 2003 kraken probeert strafbaar te stellen, zegt dat de kraakbeweging hoofdzakelijk illegalen en criminelen aantrekt. Daarbij zijn ook steeds meer buitenlanders, omdat de kraakbeweging in de ons omringende landen wel verboden is.
In de Kamer is 'links' tegen een algeheel kraakverbod. Met de steun van CDA, VVD en LPF zou echter een krappe meerderheid voor een verbod kunnen worden gehaald.
(Bron)
Michiel Smit 'snel voor de rechter' na schoenendoosjaarverslag

Nieuw Rechtsvoorman Michiel Smit zal waarschijnlijk nog voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgende maand voor de rechter worden gedaagd. Tegen het Rotterdamse raadslid loopt een terugvorderingsprocedure voor een bedrag van ongeveer 45.000 euro. Naar verwachting zal de gemeenteraad morgen instemmen met de procedure tegen Smit.
Als raadslid splitste Smit zich eind 2002 af van Leefbaar Rotterdam. Tussen 2003 en 2004 ontving hij de 45.000 euro als voorschot voor zijn éénmansfractie-onkosten. Hij leverde echter niet op tijd een jaarverslag in, waardoor zijn toelage werd stopgezet. In december kwam hij wel op de proppen, maar de bezwaarschriftencommissie vond dat onvoldoende: "Een schoenendoos vol bonnen is wel iets anders dan een jaarverslag. Het wordt een tijdrovende klus om de boel inzichtelijk te krijgen, als dat al mogelijk", aldus de commissie.
Smit is woest over de gang van zaken: "Dit is gewoon een politieke afrekening. Het is partijtje pesten. Ineens moet het voor de verkiezingen zijn afgehandeld. Normaal is de gemeente nooit zo snel." Het is overigens niet de partij Nieuw Rechts die wordt gedaagd, maar Smit in eigen persoon als raadslid: "Ik blijf erbij dat het geld goed is besteed. Je ziet heel makkelijk waar het naartoe is gegaan. Ik heb geen luxe auto voor de deur staan. Bij mij valt niets te halen."
(Bron)
Australisch winkelcentrum pakt rolstoelen af

Het Australische winkelcentrum Westfield heeft de rolstoelen afgenomen van twee broers die zich door een spierziekte niet op eigen benen kunnen voortbewegen. De stoelen, eigendom van het bedrijf, werden door een beveiligingsagent afgenomen toen de mannen naar hun auto wilden rijden. Hierdoor moest één van de twee naar zijn auto terugkruipen en de ander door zijn zus gedragen worden.
Om het voorval te vergoeden heeft het Westfield Shopping Center ruim dertigduizend euro betaald aan de Australische spierdystrofievereniging. "Westfield verontschuldigt zich voor de omstandigheden die tot het incident geleid hebben en betreurt de onwaardigheid die de broers aangedaan is", aldus de leiding van het winkelcentrum.
(Bron)
Luv' wil terugkeren in de showbizz

Luv', de meidengroep die in de jaren zeventig en begin jaren tachtig grote hits scoorde, werkt aan een terugkeer in de muziekbussiness. De drie oorspronkelijke leden, Patty Brard, José Hoebee en Marga Scheide, willen van hun comeback een real life-soap maken. RTL5 zou die in april op de buis kunnen brengen.
De drie kwamen vorig jaar bijeen voor een eenmalige reünie. Dat was ter ere van Hans van Hemerts 40-jarig artiestenjubileum. Van Hemert schreef een groot deel van de hits van het trio. Voor die reünie moest eerst een langlopende vete tussen Brard en Hoebee worden bijgelegd.
Luv' brak door in 1978 toen ze de titelsong zongen van het VPRO tv-programma 'Waldolala' (een pikante serie van Wim T. Schippers met onder meer Dolf 'Sjef van Oekel' Brouwers). Daarna volgden grote hits als 'You're The Greatest Lover' 'Trojan horse' en '(Ooh) Yes I Do'. Brard vertrok in 1980 na een ruzie en werd vervangen door Ria Thielsch. Het succes nam daarna snel af en de groep werd ontbonden.
(Bron)
Politie verbiedt seks tijdens erotische party

NIJMEGEN - De politie heeft de directie van megadiscotheek The Matrixx in Nijmegen expliciet verboden dat er seks plaatsheeft tijdens de erotische danceparty Erotixx aanstaande zaterdag. Volgens de politie is seks in een discotheek op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) verboden. Dat heeft eigenaar D. Brons van The Matrixx woensdag bevestigd.
Brons en zijn mede-eigenaar Krebbers zijn verbijsterd over het seksverbod. "Erotixx heeft elk kwartaal een keer plaats. We hebben altijd een zogenoemde darkroom en er is nog nooit iets verkeerds gebeurd. Tijdens Erotixx gaat het ook niet om keiharde extreme seks, het is een dansfeest voor hetero's met een soft-erotisch tintje", aldus Brons.
De politie heeft The Matrixx woensdag laten weten dat de APV "oraal, anaal of vaginaal contact" waar dan ook in de disco verbiedt. De directie moet daarom zorgen dat er nergens in The Matrixx seks plaatsheeft.
"We moeten ons daar wel aan houden, anders zijn we in overtreding en kunnen we een fikse boete krijgen. We zullen twee beveiligers speciaal met toezicht in de darkroom belasten. Hoe de politie dan weer controleert of wij ons aan het seksverbod houden, zou ik ook niet weten", aldus Brons die ook wel een beetje moet lachen om het politieoptreden.
Erotische feesten met darkrooms, waarin bezoekers zich terug kunnen trekken voor seksueel contact, zijn de laatste jaren snel populair geworden. Op de vele sites over danceparty's blijkt dat het er tijdens die feesten ruig aan toe kan gaan, maar Erotixx staat niet als zodanig bekend. Sinds The Matrixx het seksverbod woensdagmiddag op de sites bekend maakte, stromen de verontwaardigde en boze reacties binnen.
Brons zegt nooit eerder van een seksverbod tijdens een erotische party te hebben gehoord. "We snappen ook echt niet waarom de politie dit doet. Maar we zullen de darkroom anders noemen om misverstanden te voorkomen en seksverbodsbordjes ophangen", aldus de discotheekeigenaar.
De politie was woensdag niet bereikbaar voor commentaar.
(Bron)
Ouders aangehouden na overlijden peuter

DEN HAAG - De vader en moeder van een 1,5-jarige peuter zijn aangehouden na de dood van het meisje. De peuter werd zaterdag binnengebracht in het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag.
Pogingen om het kleine meisje te reanimeren mislukten. Sectie op het lichaam van de peuter heeft uitgewezen dat het kind zowel oud als nieuw letsel vertoonde, waaronder een aantal ernstige botbreuken, aldus de politie woensdag.
(Bron)
Vakbond sleept Connexxion voor rechter om werkroosters

UTRECHT - FNV Bondgenoten spant een kort geding aan tegen Connexxion in de Zaanstreek. In het proces eist de vakbond dat de streekvervoerder de werkroosters voor de buschauffeurs terugdraait. De roosters leidden eerder al tot wilde stakingen onder de chauffeurs.
"Het huidig roosterpakket is niet door de Ondernemingsraad goedgekeurd en daardoor in strijd met de cao", aldus FNV Bondgenoten dinsdag. Volgens de bond hebben de 180 chauffeurs voor het vervoer in de Zaanstreek "niet of nauwelijks de tijd om naar het toilet te gaan of een kop koffie te drinken."
De nieuwe roosters in de Zaanstreek waren voor de chauffeurs aanleiding om begin januari het werk een ochtend lang neer te leggen. Twee dagen later gebeurde hetzelfde in het vervoergebied van Connexxion ten zuiden van Rotterdam. Ook de chauffeurs daar waren ontevreden over de nieuwe dienstregeling.
(Bron)
Affankluk (aanvankelijk of afhankelijk)
Vnoggut (vanochtend)

Wie zei daar taalverloedering?
Fraude van 22 miljoen euro bij VWS

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft zeven verdachten aangehouden die betrokken zouden zijn geweest bij oplichting van het ministerie van Volksgezondheid. Ze worden ervan verdacht een bedrag van 22 miljoen euro te hebben verduisterd. Het is nog niet bekend of het ministerie het geld nog terugkrijgt. Een van de verdachten is een voormalige ambtenaar van VWS. Het OM en het ministerie hebben dat woensdag bekendgemaakt.
De zeven personen worden verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting, omkoping van een ambtenaar en deelname aan een criminele organisatie.
De fraude deed zich voor bij de afdeling Gehandicaptenzorg van het ministerie in de jaren 2002 en 2003. Een stichting kreeg in die jaren via zes leningen geld voor het uitvoeren van projecten voor gehandicapten. Het geld, in totaal 22 miljoen, werd vervolgens door de stichting doorgeboekt naar andere stichtingen, bedrijven en personen.
Het bedrag is verstrekt door de Bank Nederlandse Gemeenten op basis van een garantiestelling van het ministerie van Volksgezondheid. Het OM verdenkt de ambtenaar ervan te hebben gemanipuleerd zodat het leek alsof de stichting aan de voorwaarden van de garantiestelling voldeed. De man zorgde er in 2003 bovendien voor dat het leek alsof de leningen waren terugbetaald.
Het ministerie kwam de zaak in 2005 op het spoor omdat de aflossing van de leningen uitbleef, en de Bank Nederlandse Gemeenten bij VWS aanklopte voor genoegdoening. Het ministerie heeft de bank inmiddels de 22 miljoen betaald.
Volgens een woordvoerder van VWS is de verdachte voormalige ambtenaar al in 2004 wegens slecht functioneren ontslagen. Zijn ontslag stond toen los van de fraude die nu aan het licht is gekomen. Volgens het OM zitten drie van de zeven verdachten nog steeds in voorlopige hechtenis. Het gaat om een 58-jarige man uit Zoetermeer, een 49-jarige man uit Vlaardingen en een 59-jarige man uit Zeist. Een van hen is de ambtenaar van VWS.
(Bron)
FNV: Ouderen dupe zorgstelsel

AMSTERDAM - Het nieuwe zorgstelsel kost vooral gepensioneerden veel geld extra. Veel ouderen gaan er door het nieuwe stelsel honderd tot 250 euro per maand op achteruit. Dat zegt Y. Knaap van de FNV Belastingservice woensdag in het magazine van de vakcentrale.
"Ouderen die voorheen particulier verzekerd waren, betalen dit jaar alleen al aan nominale (vaste) premie evenveel premie als vorig jaar. Daar komt de inkomensafhankelijke premie nog eens bij", aldus Knaap. Die is 6,5 procent over de AOW en 4,4 procent over het aanvullend pensioen.
(Bron)
Stukjes glas in groenteschotel van Iglo

ROTTERDAM - In de Milanese groenteschotel van Iglo kunnen in een aantal verpakkingen kleine stukjes glas voorkomen. Dat heeft moederbedrijf Unilever woensdag bekendgemaakt. Unilever adviseert consumenten het product weg te gooien. Ze kunnen hun geld terugkrijgen.
Het gaat om de groenteschotel van 450 gram met productiecodes die beginnen met L 5334 of L 5335. De codes staan vermeld in de gele balk aan de zijkant van de verpakking.
(Bron)
Worst case scenario: olieprijs naar $262

Twee toonaangevende investeerders waarschuwen dat al over enkele maanden een tekort aan olie kan ontstaan. George Soros waagt zich niet aan een voorspelling over de olieprijs maar is "zeer bezorgd over de balans tussen vraag en aanbod". Soros wijst op het conflict over nucleaire installaties met Iran en de energiepolitiek van Vladimir Putin. "Iran ligt op een ramkoers en ik zie niet hoe een confrontatie kan worden vermeden".
Bill Browder, oprichter van het succesvolle Hermitage Fund bedacht zes scenario?s wat er met de olieprijs gebeurt indien één grote producent niet meer kan of wil leveren. Worst case scenario: de val van het Huis van Saud in Saoedi-Arabië, goed voor een prijsstijging naar $262. Realistischer gebeurtenissen: een boycot door Iran ($131), een burgeroorlog in Nigeria ($98) of een aanslag op olie-installaties in Irak ($88).
Los van de geschetste doemscenario?s is er mijns inziens een potentieel groter gevaar. De ?bewezen? oliereserves van landen en bedrijven. Vorige week meldde Petroleum Intelligence Weekly (PIW) dat de oliereserves van Koeweit slechts de helft zijn van wat het land officieel opgeeft. Kort daarop maakte Repsol, de op vier na grootste oliemaatschappij van Europa, bekend zo'n 25% van haar olie- en gasreserves af te schrijven.
Shell topman Jeroen van der Veer verklaarde in Davos ?geen reden voor pessimisme? te zien. Eind jaren tachtig verhoogde Saoedi-Arabië haar olievoorraden van 170 naar ruim 260 miljard vaten. Zou Van der Veer nog zo optimistisch zijn als ?s werelds grootste exporteur de volgende is met een forse afwaardering? Een prijs komt tot stand door vraag en aanbod. Dat simpele principe geeft voor olie maar één richting aan: omhoog.
(Bron)
'Vrouwen doen dure aankopen op internet'

AMSTERDAM - Vrouwen doen in Nederland de duurste aankopen op internet, zeven procent besteedt meer dan 2500 euro per jaar, terwijl slechts twee procent van de mannen zoveel besteedt. Mannen geven aan zich op internet vooral te oriënteren (90 procent), terwijl 43 procent van de vrouwen zich vooral via de traditionele weg laat informeren: via via. Dit blijkt uit onderzoek van CheetahMail Nederland , uitgevoerd door Trendbox.
Uit het onderzoek blijkt dat de Nederlandse consumenten zich liever via internet (85 procent), en online nieuwsbrieven (35 procent) oriënteren dan via de traditionele wegen zoals tv-reclame (14 procent) of dagbladadvertenties (13 procent). Vier jaar geleden waren dagbladen het meest populair en maakte slechts 15 procent gebruik van internet. Consumenten tussen 16 en 24 jaar staan meer open voor aanbiedingen per e-mail (52 procent) dan de oudere generatie (39 procent).
In de EU 15 zijn alleen de Zweden (42 procent) en Denen (39 procent) actiever in online winkelen dan de Nederlanders (35 procent). Nederlanders winkelen twee keer zoveel als Belgen (mannen 42 tegen 21 procent en vrouwen 17 tegen 9 procent) en zelfs tien keer zoveel als de Grieken. De manier waarop Europeanen online winkelen wordt voornamelijk bepaald door sexe en leeftijd. Online winkelen is de afgelopen vijf jaar verviervoudigd en het aantal aankopen zal de komende vijf jaar bijna tien maal zo groot zijn als in 2000.
Uit het onderzoek blijkt dat aankopen op veilingsites bijna even populair zijn als online aankopen van reizen, boeken en muziek. Gemak en prijs zijn de belangrijkste redenen voor de Nederlandse consument om online aankopen te doen. Bijna 50 procent koopt online omdat dit eenvoudiger wordt gevonden, terwijl 31 procent vooral op basis van prijs winkelt. Nederlanders besteden gemiddeld tussen de 250 en 500 euro per jaar.
(Bron)
Wanbetalers mogen heraansluiting gas en licht afbetalen

ARNHEM - Afgesloten huishoudens hoeven de heraansluitkosten die energiebedrijven rekenen, niet meer vooraf te betalen. Ze kunnen voortaan een beroep doen op een afbetalingsregeling. Voorwaarde is wel dat de wanbetalers zich aanmelden voor wettelijke schuldsanering. Dat liet de brancheorganisatie EnergieNed maandag weten.
Afgelopen vrijdag leverde de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet NVVK, die mensen helpt met problematische schulden, kritiek op de heraansluitkosten. Voorzitter G. Jaarsma van de NVVK zei dat wanbetalers vaak de ongeveer 500 euro niet hebben om opnieuw aangesloten te worden.
Door de sterk gestegen energiekosten, waarvan een groot deel bestaat uit belasting, is het afgelopen jaar een groeiend aantal huishoudens in betalingsproblemen gekomen.
Minister Brinkhorst van Economische Zaken is blij met de toezegging van de energiebedrijven dat zij bereid zijn de kosten voor heraansluiting van wanbetalers te betrekken bij de schuldsanering van hun klanten. De D66-bewindsman zei dit dinsdag in de Tweede Kamer, toen Irrgang (SP) vragen stelde naar aanleiding van kritiek van de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK).
Volgens Brinkhorst waarborgt een gedragscode, waarvan de naleving gecontroleerd wordt door de Directie Toezicht Energie, dat de energiebedrijven niet lichtvaardig overgaan tot afsluiten van gas en licht.
(Bron)
Gevaarlijk virus in Hongkong

HONGKONG - De voor mensen gevaarlijke H5N1-variant van vogelgriep is geconstateerd in de Zuid-Chinese metropool Hongkong. De autoriteiten berichtten daar woensdag dat twee overleden vogels het virus bleken te hebben. In een straal van vijf kilometer rond de vindplaats van de dode vogels worden alle vogels of al het pluimvee afgemaakt.
De autoriteiten in Hongkong hebben woensdag opdracht gegeven alle vogelparken met onmiddellijke ingang te sluiten omdat vogelgriep is geconstateerd in een overleden beo en een kip. De beo, een Aziatische spreeuwensoort, werd aangetroffen op een speelplaats en was besmet met de H5N1-variant van het vogelgriepvirus, wezen voorlopige tests uit.
De kip werd op 26 januari door een Hongkonger vanaf het Chinese vasteland meegenomen en vertoonde op 30 januari vogelgriepsymptomen. Ook deze vogel bleek met het vogelgriepvirus besmet te zijn.
Het Hongkongse ministerie van volksgezondheid heeft gemeld dat drie mensen in quarantaine in het ziekenhuis liggen die mogelijk in contact zijn geweest met de besmette vogels. Bij hen zijn tests afgenomen waarvan de voorlopige resultaten waarschijnlijk donderdag bekend zullen zijn.
(Bron)
Fors hogere winst voor Google

MOUNTAIN VIEW - De Amerikaanse internetonderneming Google heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst geboekt van 372 miljoen dollar. Dat is een stijging van 82 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De omzet steeg tot 1,29 miljard dollar. Dat werd dinsdag bekendgemaakt.
De winst per aandeel kwam uit op 1,22 dollar tegen 0,71 dollarcent een jaar eerder. De winst per aandeel is aanzienlijk lager dan de verwachtingen van analisten. Zij gingen in doorsnee uit van een winst per aandeel van 1,76 dollar. De omzet kwam wel overeen met de prognoses van analisten. De totale omzet steeg met 86 procent tot 1,92 miljard dollar. Dat is exclusief de betalingen die Google moet doen aan zijn zakenpartners.
Het aandeel Google verloor meer dan 19 procent na het slot van de effectenbeurs in New York. Beleggers hadden duidelijk op een nog hogere winst gerekend.
De winststijging van Google is vooral te danken aan een gestegen verkoop van advertenties. Ook wist Google wederom marktaandeel van zijn belangrijkste concurrent Yahoo af te snoepen. Volgens cijfers van het marktonderzoeksbureau ComScore Networks had Google in november bij alle zoekopdrachten op het internet een marktaandeel van 60 procent, terwijl Yahoo 19 procent van de markt in handen had.
(Bron)
Wildspiegels betaald uit opbrengst doodgereden dieren

ARNHEM - De Koningsweg in Arnhem krijgt donderdag aan weerszijden zogenoemde wildspiegels met reflectoren die het grote aantal aanrijdingen met wild daar moeten terugdringen. Bijzonder is, dat de wildspiegels betaald zijn uit de opbrengst van doodgereden beesten die de poelier heeft gekocht.
Wie een ree, hert of wild zwijn doodrijdt, heeft wettelijk gezien recht op het kadaver. Maar de politie vindt geregeld doodgereden wild zonder dat zich daarvoor iemand heeft gemeld. Of de automobilist wil het beest niet hebben. Agenten brengen dat dier dan naar de poelier, die er behoorlijk voor betaalt. De politie van het district Veluwezoom wist volgens een woordvoerder tot voor kort eigenlijk nooit goed, wat er met dat geld moest gebeuren.
De Koningsweg langs de rand van de Veluwe is een bekende onheilsplek, zegt de politiewoordvoerder. De donkere weg loopt dwars door de bosranden van het natuurgebied. Wildspiegels reflecteren het licht van koplampen van voertuigen via paaltjes langs de weg in het bos. Wild dat wil oversteken, schrikt van de lichtbundels en deinst terug.
Wildspiegels zijn in Nederland nog vrij onbekend. Grofwildbeheerder C. Tieleman van de wildbeheereenheid Zuid Oost Veluwe kwam op het idee om het poeliersgeld voor de aanschaf en plaatsing van dergelijke spiegels te gebruiken.
Ook de politie is tevreden dat de opbrengst van het doodgereden wild gebruikt wordt om de wilde dieren te beschermen. De zegsman van de politie denkt dat het regiokorps Gelderland-Midden als enige in Nederland dit soort toevallig verkregen geld opnieuw besteedt.
(Bron)
Chemietanker zinkt in Kanaal

CHERBOURG - De chemietanker Ece is woensdag in Het Kanaal gezonken. Dat meldden de Franse maritieme autoriteiten. Het met fosforzuur geladen schip was een dag eerder in ruwe zee tussen het eiland Guernsey en de Britse kust in aanvaring gekomen met het vrachtschip General Grot-Rowecki. De lading vormt geen bedreiging voor het milieu.
(Bron)

Toch mooi dat al die stoffen zo ongevaarlijk zijn hè?
Kind (9) aangehouden bij inbraak

BARNEVELD - Een kind van 9 jaar uit Maassluis is woensdagmorgen in Barneveld aangehouden bij een poging tot inbraak. Hij was samen met drie andere jongens in de Gelderse plaats, maar zijn kornuiten zijn vooralsnog voortvluchtig, deelde een woordvoerder van de politie mee.
Een getuige meldde de politie dat er werd ingebroken in een winkel. Agenten die gingen kijken, zagen een gebroken winkelruit.
In de buurt stond een auto, waarvan de ruiten in tegenstelling tot die van alle andere wagens niet bevroren waren. In de wagen zat de 9-jarige jongen. Even later renden drie grotere jongens weg, aldus de politie. Het kind wordt nog verhoord.
(Bron)
Nog 15 lichamen onder puin evenementenhal

KATOWICE - Onder de resten van de Poolse tentoonstellingshal die vorige week instortte, liggen vermoedelijk nog vijftien slachtoffers begraven. Dat heeft een woordvoerder van de gouverneur van de regio Katowice woensdag gemeld. Poolse bergingswerkers haalden dinsdag nog drie lichamen onder het puin vandaan. Daardoor kwam het dodental van de ramp van zaterdagavond op 65.
Op het moment dat een deel van het dak naar beneden kwam, was er juist een postduivententoonstelling gaande, met bezoekers uit tal van landen. Ook een Nederlander kwam om. Zeker 140 mensen raakten gewond. Het is nog steeds onduidelijk waardoor het dak van de recent gebouwde hal in de industriestad Katowice instortte.
(Bron)
'Holleeder opgepakt om liquidatie te voorkomen'

AMSTERDAM - De verondersteld topcrimineel Willem Holleeder is zondag mede opgepakt om een aanslag op zijn leven te voorkomen. Dat schrijft De Telegraaf woensdag. Bronnen bij de politie hebben tegen de krant gezegd dat justitie en politie vermoeden dat Joegoslavische huurmoordenaars de afgelopen weken de liquidatie van Holleeder voorbereidden in Amsterdam.
De Heineken-ontvoerder zou onlangs twee keer zijn ontsnapt aan een aanslag. Beide keren merkte hij de vermoedelijke huurmoordenaars op tijd op, waarna hij vluchtte op zijn scooter en de politie waarschuwde. Bronnen bij de recherche hebben tegen De Telegraaf gezegd dat Holleeder vervolgens niet tevreden was over de 'passieve' houding van de Amsterdamse politie.
Holleeder zou versneld zijn opgepakt om te voorkomen dat hij werd gedood onder de ogen van de politie, die hem voortdurend volgde. Dat zou voor het hoofdstedelijke korps onwenselijk zijn geweest. De Nationale Recherche hield de 47-jarige Holleeder zondagnacht aan. Hij wordt verdacht van afpersing van vastgoedhandelaren. Behalve Holleeder werden nog dertien verdachten opgepakt.
(Bron)

Wat een service.
NS stelt prestaties naar beneden bij

DEN HAAG/UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen hebben een aantal prestaties die de vervoerder dit jaar moet leveren, naar beneden bijgesteld vergeleken met 2005. De NS heeft een zwaar hoofd in de punctualiteit van de treinen. Ook is het bedrijf minder positief over de informatie voor reizigers op de stations en in de treinen bij vertragingen.
Dat blijkt uit het vervoerplan waarin de NS de prestaties voor 2006 heeft vastgesteld. Staatssecretaris Schultz van Haegen (Verkeer) heeft het woensdag naar de Tweede Kamer gestuurd.
Reizigersvereniging Rover noemt de beoogde punctualiteit een "totaal gebrek aan ambitie". Als het bedrijf de normen niet haalt, moet het harder werken en niet eenvoudigweg de prestaties neerwaarts bijstellen, aldus Rover.
De NS is wel optimistisch over het aantal reizigers dat het bedrijf in 2006 zal vervoeren. Het ging in eerste instantie uit van een jaarlijkse groei van 1,5 procent, maar heeft dat cijfer naar boven bijgesteld. Nu voorziet de NS een toename van tussen 2 en 3 procent vergeleken met afgelopen jaar.
In het vervoerplan schrijft de NS verder over de dienstregeling voor 2007. Dan wordt het hele spoorboekje omgegooid. Vrijwel geen enkele trein vertrekt op hetzelfde tijdstip als nu. De NS spreekt zelf van een geheel nieuwe dienstregeling, maar Schultz noemt het liever een "bescheiden" stap. Ze eist opheldering van de NS over de gevolgen voor de reizigers.
Vorig jaar reed 84,8 procent van de treinen op tijd. In 2004 was dat 86 procent. De NS streeft dit jaar naar een punctualiteit van 86 procent, maar het bedrijf zegt dat het reëel is rekening te houden met een lager percentage. In 2007 moet tussen 87 en 89 procent van de treinen volgens het spoorboekje rijden.
De NS wil bij 27 procent van de vertragingen reizigers in de trein informatie geven. Dat percentage moet in 2010 zijn opgelopen tot 31. Afgelopen jaar bedroeg het streefpercentage 35. Dat heeft de NS niet gehaald. Op de stations hoopt de NS in 79 procent van de gevallen informatie te verstrekken. Dit percentage moet in 2010 85 bedragen. Dat was afgelopen jaar ook al het streven, maar ook dat heeft het bedrijf niet gehaald.
De kans dat een reiziger binnen een half uur een conducteur tegenkomt in de trein, moet volgens de NS 50 procent bedragen. Vanaf 2008 streeft de NS naar een percentage van 52.
Dit jaar moet 78 procent van de treinen schoon zijn. Dit is ook voor de komende jaren het streefpercentage.
De NS verwacht maximaal 11.255 incidenten, zoals het ontbreken van een treinkaartje, drank- of drugsgebruik en ruzie. Ongeveer 26 procent van de reizigers mag te maken krijgen met incidenten of daar ooggetuige van zijn. De NS verwacht maximaal 972 ernstige incidenten tegen medewerkers.
Het aantal zitplaatsen in de treinen moet beperkt stijgen. De NS heeft als doel gesteld de werkelijke kans op een zitplaats voor de reizigers gelijk te houden. Het bedrijf noemt geen percentages.
(Bron)

Toch opvallend: zodra het gaat om cijfers om prijsverhogingen op te baseren, is NS zo punctueel als wat. Zodra het gaat om werkelijke tijden, ach ja, detail, niet zo precies kijken hoor. Misschien moeten we ook gewoon 80% van ons kaartje gaan betalen.
Ik heb de laatste tijd niet veel per trein gereisd, maar al heel erg lang niet meer in een trein gezeten die op tijd vertrok en/of op tijd aankwam.
Instortingsgevaar parkeergarage in Amsterdam

AMSTERDAM - Een parkeergarage onder het Bos en Lommerplein in Amsterdam-West staat op instorten, nadat woensdagochtend een scheur van 10 meter in het dak is ontstaan. Dat kon gebeuren doordat een vrachtwagen op het plein het dak te zwaar belastte. Volgens de brandweer is de kans op instortingsgevaar 80 procent.
De garage, twee omliggende supermarkten, de markt en winkels op en rond het plein en de bovengelegen woningen zijn onmiddellijk ontruimd. Experts bekijken hoe de druk op het dak kan worden verminderd en hoe de relatief kleine vrachtwagen van Bavaria kan worden weggehaald, aldus een woordvoerder van de brandweer. De scheur ontstond even na 09.00 uur. Niemand raakte tot dusver gewond.
Het gebied op en rondom Bos en Lommerplein is twee jaar geleden compleet vernieuwd. Op het dak van de nieuwe parkeergarage bevinden zich een markt en een winkelcentrum het Gulden Winckelplantsoen met enkele tientallen winkels. Daarboven zitten zo'n negentig appartementen.
Marktkooplui zeiden woensdag dat er al lang problemen zijn met het dak van de garage, waaronder lekkages en tegels die niet sterk genoeg bleken voor vrachtwagens. Marktkoopman Andries is niet verbaasd over wat er is gebeurd. Volgens hem is er maar een afrit voor alle vrachtwagens, die elke ochtend hun spullen komen afleveren an 's avonds komen ophalen.
(Bron)
Het is hier zwaar bewolkt, bijna geen wind, en min 3. Ik dacht dat bewolking zo isoleerde. En het sneeuwt, nou ja, er komen hele kleine vlokjes naar beneden.

dinsdag, januari 31, 2006

18 maanden voor pastoor die kerk verkocht

Een Amerikaanse pastoor die was aangeklaagd voor het illegaal verkopen van een kerk heeft bekend geld te hebben verduisterd en ging akkoord met achttien maanden gevangenis. De 53-jarige Randall Radic had een deal met zijn aanklagers die na schuldbekentenis negen andere aanklachten lieten vallen.
Radic verkocht de kerk in oktober vorig jaar voor 525 duizend dollar, om er vermoedelijk een BMW voor te kopen. Hij had tevens documenten vervalst die hem eigenaar van zijn huis maakten, dat voorheen van de kerk was. Het huis stelde hij ter huur beschikbaar, aldus de autoriteiten.
Voor de bekentenis stond Radic tegenover negen jaar gevangenis voor tien verschillende aanklachten. Twee daarvan waren diefstal door verduistering, twee voor het verkrijgen van eigendommen onder valse voorwaarden, vier keer voor het vervalsen van handtekeningen en tweemaal voor vervalste documenten.
Radics borgsom bedraagt 750 duizend dollar.
(Bron)
Australische scholen verbieden denim

West-Australië is van plan denim-kledingstukken te verbieden op school, omdat denim volgens de regering verwant is aan lui en relaxt gedrag. Met ingang van 2007 zal het verbod op het dragen van de stof op school ingaan.
De West-Australische minister van onderwijs beweert dat denim wordt geassocieerd met weekendkleding en recreatie. Ze probeert de standaard op de scholen omhoog te krikken, en vindt het dragen van denim daarom onacceptabel.
(Bron)

Verwant aan lui en relaxt gedrag? Dat je iets tegen luiheid hebt, okee, maar wat kun je tegen relaxt gedrag hebben?
Utrecht duurste stad voor studentenkamers

Van alle grote studentensteden in Nederland, is Utrecht de duurste op het gebied van studentenkamers. De gemiddelde prijs is hier 19 euro per vierkante meter. Dit blijkt uit onderzoek van Kamerhuren.net. De prijzen zijn inclusief servicekosten zoals gas, water en licht.
De tweede plaats is voor Amsterdam, daar kost een kamer gemiddeld 17 euro per vierkante meter. Maastricht is van alle grote studentensteden met 13 euro het goedkoopst per vierkante meter.
In Nederland kost een gemiddelde kamer 318 euro per maand. Deze prijs is voor een gemiddelde oppervlakte van 21 vierkante meter wat landelijk neer komt op 15 euro per vierkante meter. Studenten ontvangen een basisbeurs van 248 euro per maand.
Extreme kamerprijzen komen ook voor. Zo durfde een verhuurder voor een kamer van 7 vierkante meter in Amsterdam, 425 euro per maand te vragen. Daarentegen werd ook een heel huis van 100 vierkante meter, in de buurt van Leeuwarden en op anti-kraakbasis, aangeboden voor 145 euro per maand.
(Bron)
Vrouw houdt overvaller buiten de deur

Een 39-jarige vrouw uit Enschede heeft gisterennacht een overvaller op kordate wijze letterlijk buiten de deur gehouden. Een gewapende man probeerde via de voordeur naar binnen te gaan, maar de vrouw duwde hem terug en sloot snel de deur.
De Enschedese deed om half drie 's nachts open omdat ze haar echtgenoot verwachtte. Op de stoep stond echter een met een mes bewapende man die geld eiste. De overvaller stapte naar binnen, maar de vrouw wist hem terug te duwen en de deur te sluiten. Zij werd hierbij in haar handen gesneden en moest in het ziekenhuis behandeld worden.
De overvaller is op de vlucht geslagen.
(Bron)
Uroloog wil mannen aan zaadbalonderzoek

Volgens uroloog R. Spermon zouden alle mannen na hun puberteit maandelijks hun zaadballen moet controleren op veranderingen en verdikkingen. Dit omdat jaarlijks ongeveer vijfhonderd mannen zaadbalkanker krijgen. Sinds 1990 neemt het aantal patiënten toe. De ziekte komt het meeste voor bij mannen tussen de 20 en 35 jaar. Als zaadbalkanker vroegtijdig wordt ontdekt, is de kans op volledige genezing 90 procent.
Volgens Spermon, die in februari aan de Radboud Universiteit in Nijmegen promoveert op een onderzoek naar de verfijningen in de behandeling van zaadbalkanker, is het onbegrijpelijk dat zelfonderzoek aan de zaadballen bij mannen niet net zo bekend is als het borstonderzoek bij vrouwen. "Op de een of andere manier pikken mannen dit niet op, terwijl het absoluut zinvol is", aldus de uroloog. De reden voor de stijging sinds 1990 is tot nu toe geen verklaring voor gevonden. Spermon benadrukt dat de toename een extra reden is voor jonge mannen om geregeld hun zaadballen af te tasten.
"We horen heel vaak dat meer jonge mannen afwijkingen hebben gevonden, als er eenmaal één slachtoffer in een groep is. Dan pas onderzoeken ze zichzelf eens. Vroeger kwam de ziekte ook nog wel eens aan het licht bij de keuring voor de militaire dienst. Zaadbalonderzoek was daar een vast onderdeel van'', aldus de uroloog. Als de ziekte bij een man is geconstateerd wordt de aangetaste zaadbal via het lieskanaal operatief verwijderd. In het geval van geen uitzaaiingen, is regelmatige controle gedurende vijf tot tien jaar na de operatie voldoende. Ook de behandeling met chemotherapie is tegenwoordig zo goed, dat bijna iedereen overleeft.
(Bron)
Man ongedeerd na val uit helikopter

Een 42-jarige Oostenrijker is vanmiddag uit een vliegende helikopter gevallen. De man viel veertig meter naar beneden, maar doordat hij in een flinke laag sneeuw landde bleef hij nagenoeg ongedeerd.
Tijdens de vlucht werd de man uit de heli gelaten om werkzaamheden uit te voeren aan een kabelbaan. Vermoedelijk had hij zichzelf niet goed gezekerd, waardoor het touw waaraan hij hing losliet.
(Bron)
Japanse ouderen steeds vaker crimineel

Steeds meer Japanse ouderen begeven zich op het criminele pad. Dat komt naar voren uit de gegevens van de Japanse politie. Zo blijkt dat meer dan tien procent van de mensen die vorig jaar gearresteerd werden, 65 jaar of ouder was. Ter vergelijking: in 1990 lag dit percentage op 2,2 procent.
Het merendeel van de ouderen is betrokken bij diefstal, maar ook werden 141 personen aangehouden voor moord. Dit percentage ligt drie keer zo hoog als vijfien jaar geleden. De moordverdachten leken het vooral voorzien te hebben op hun wederhelft. Eenderde van de slachtoffers bleek namelijk de partner te zijn.
Japan is aan het vergrijzen. Momenteel is bijna twintig procent van de Japanners ouder dan 65. De verwachting is dat binnen tien jaar een kwart van de Japanse bevolking bejaard is.
(Bron)
Douane treft 22 jaar oud vlees aan

Vlees waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken is soms nog best te eten. Maar je kunt het ook overdrijven. Douaniers troffen dit weekend aan de grens tussen Griekenland en Bulgarije een Ierse vrachtwagen aan met daarin een lading vlees van 22 jaar oud.
Bij een doorzoeking waren de douaniers al leveringspapieren uit 1984 tegengekomen. De lading werd echter pas echt verdacht toen de beambten een blauwige kleur op het vlees zagen.
De inhoud van de vrachtwagen was door een Bulgaarse importeur besteld. Het is niet duidelijk waar het vlees al die jaren is geweest.
(Bron)
Amstel Hotel te koop

LONDEN - Het Amstel Hotel in Amsterdam is te koop. De eigenaar, InterContinental Hotels Group (IHG), zet zeven InterContinental Hotels te koop, waarvan dat in Amsterdam er een is. IHG liet dinsdag weten tevens enkele minder luxe onderkomens te willen verkopen. De totale waarde van de af te stoten hotels bedraagt omgerekend 879 miljoen euro.
IHG is al enige tijd bezig om zich toe te leggen op beheer en franchising. Sinds begin 2004 heeft de onderneming 176 hotels verkocht voor omgerekend in totaal 4,1 miljard euro.
(Bron)
TT 108 Peiling: Leefbaar Rotterdam verliest

ROTTERDAM Leefbaar Rotterdam zou fors verliezen als er nu verkiezingen werden gehouden voor de gemeenteraad, zo blijkt uit een peiling van TNS-Nipo, uitgevoerd in opdracht van de gemeente Rotterdam.
De partij zakt van 17 naar 9 zetels. De PvdA stijgt juist van 11 naar 21. D66 zou zijn twee zetels allebei verliezen. Opmerkelijk is wel dat een meerderheid van de ondervraagden nog niet weet dat er in maart gemeenteraadsverkiezingen zijn.
De raadsverkiezingen in Rotterdam staan ook landelijk in de belangstelling. Zo heeft premier Balkenende er al campagne gevoerd, net als PvdA-leider Bos.
Bloedbad bij postbedrijf Californië

GOLETA - Een voormalige postbeambte heeft in de Amerikaanse staat Californië maandagavond zes mensen doodgeschoten, zo meldt CNN. Na de schietpartij bij een postverwerkingsbedrijf pleegde ze zelfmoord, maakten de autoriteiten dinsdagochtend bekend.
Een persoon is volgens de Los Angeles Times in kritieke toestand opgenomen in een ziekenhuis. Ten tijde van de schietpartij werkten er ongeveer vijftig mensen in het gebouw.
Volgens medewerkers van het bedrijf gaat het om een vrouw die ooit flinke ruzie had gekregen met haar baas, aldus de Los Angeles Times. De lichamen zijn zowel binnen als buiten het gebouw aangetroffen.
(Bron)
Britten vrezen enorme stijging zeespiegel

LONDEN - De stijging van de concentraties broeikasgassen kan ernstigere gevolgen hebben dan tot nu toe verondersteld. Als door de opwarming het ijs op Groenland smelt, stijgt de zeespiegel met zeven meter de komende duizend jaar.
Dat staat in een wetenschappelijk rapport, dat maandag door de Britse regering is gepubliceerd. Volgens de opstellers bestaat er slechts een kleine kans dat de uitstoot geen "gevaarlijke" omvang bereikt. De armste landen zullen het kwetsbaarst zijn voor de gevolgen.
De Britse minister van Milieu, Beckett, zei tegen de Britse omroep BBC dat de conclusies uit het rapport voor veel mensen een schok kunnen zijn. De bewindsvrouw wees vooral op de mogelijkheid dat het punt wordt bereikt dat klimaatverandering onomkeerbaar blijkt.
(Bron)
Oslo duurste stad ter wereld

LONDEN - Veertien jaar lang was Tokio voor buitenlanders de duurste stad ter wereld. De Japanse hoofdstad heeft die plaats nu moeten afstaan aan Oslo. Dat blijkt uit onderzoek van de Economist Intelligence Unit (EIU), het onderzoeksbureau van het Britse weekblad The Economist.
De onderzoekers wijzen erop dat Noorwegen een sterke economische groei doormaakt en dat er sprake is van een groot consumentenvertrouwen, grote investeringen en een lage rente. De IJslandse hoofdstad Reykjavik is opgeklommen naar de derde plaats, voor de Japanse stad Osaka.
De verschuivingen in de top hangen onder meer samen met valutaschommelingen. Doordat de Japanse munteenheid, de yen, goedkoper is geworden, zijn Tokio en Osaka in de ranglijst gezakt.
De Europese opmars hangt samen met de daling van de Amerikaanse dollar ten opzichte van Europese munteenheden. De duurste Amerikaanse stad is New York, die op de 27e plaats staat.
De EIU-lijst telt 130 steden, waarvan Teheran in Iran de goedkoopste is. De toptien is vooral een Europese aangelegenheid. Acht van de duurste steden liggen in Europa. Onder de stijgers zijn vooral steden in Oost-Europa, waar het leven duurder is geworden.
(Bron)
'Gevaarlijke immigrant niet zomaar weigeren'

LUXEMBURG - Een land mag iemand niet de toegang weigeren alleen maar omdat hij vermeld staat in het Schengen Informatie Systeem als een gevaarlijk persoon voor de openbare orde. Een land moet zelf kunnen vaststellen of de betrokkene een bedreiging vormt. Het Europees Hof van Justitie heeft dat dinsdag bepaald in het eerste arrest over het Schengenakkoord voor het vrije verkeer van personen.
De zaak was aangespannen door een Algerijn, die was getrouwd met een Spaanse. Spanje had hem de toegang geweigerd. Onterecht, oordeelde het Hof.
Het Schengenakkoord voor vrij verkeer leidde onder meer tot het verdwijnen van grensposten. Daarvoor in de plaats kwam het Schengen Informatie Systeem, een gegevensbank voor politie en justitie met een overzicht van mogelijk gevaarlijke personen in de diverse zogeheten Schengenlanden.
(Bron)
Bedrijven in Weert stilgelegd na vrijkomen zoutzuurdampen

WEERT - Politie en brandweer hebben maandagavond een deel van industriegebied De Kempen in Weert afgesloten nadat er een melding was binnengekomen van ontsnapt chloorgas. Na onderzoek bleek het echter te gaan om een kleine hoeveelheid zoutzuurdampen, die was vrijgekomen bij het chemisch bedrijf Bredox.
Volgens een woordvoerder van Bredox kwamen de dampen vrij uit een vat met chemische stoffen. Doordat een kleine hoeveelheid zoutzuurdamp vrijkwam, ontstond geen gevaar voor de volksgezondheid.
Omdat aanvankelijk werd gedacht dat het om een chloorlek ging, sloeg brandweer meteen alarm. Chloor is een levensgevaarlijk gas, zwaarder dan lucht. Zoutzuurdampen ruiken chloorachtig, aldus de woordvoerder van het bedrijf.
Uit voorzorg werden na half tien omliggende bedrijven tijdelijk stilgelegd en moesten de werknemers het industrieterrein verlaten. De politie zette wegen op het industrieterrein af. Om 23.00 uur werden deze beperkingen opgeheven, omdat er volgens de brandweer geen gevaar voor de omgeving meer was.
(Bron)

Toch mooi dat bij al dit soort dingen geen enkel gevaar voor de gezondheid ontstaat.
Chemietanker dreigt te zinken voor Franse kust

CHERBOURG - Een chemietanker en een vrachtschip zijn dinsdag vroeg in Het Kanaal met elkaar in aanvaring gekomen. Dat meldden de maritieme autoriteiten in het Franse Bretagne. De tanker die geregistreerd staat op de Marshalleilanden maakt zwaar slagzij en dreigt te zinken, aldus de BBC. Twee helikopters van de Britse kustwacht en een reddingsboot hebben de 22 bemanningsleden van boord gehaald.
De 8003 ton metende chemietanker Ece is geladen met 10.000 ton fosforzuur en lekte na de aanvaring met de bulkcarrier General Grot-Rowecki die 26.000 ton fosfaat aan boord heeft. De aanvaring had plaats in ruwe zee tussen het eiland Guernsey en de Britse kust. Het vrachtschip, dat onder Maltese vlag vaart en 21 bemanningsleden telt, heeft lichte schade. Het zet de vaart naar Belgïe voort. De tanker was onderweg naar Polen.
Volgens een woordvoerder van de Britse kustwacht vormt het fosforzuur geen ernstige bedreiging voor het milieu. Hij zei tegen de BBC dat het nog te vroeg is om de oorzaak van het ongeluk te bepalen. Een Franse sleepboot probeert te voorkomen dat de tanker ten onder gaat. Het Kanaal is een van de drukste vaarroutes in de wereld.
(Bron)
Miljoenenroof uit loods Schiphol verijdeld

SCHIPHOL - De marechaussee op Schiphol heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een miljoenenroof van mobiele telefoons verijdeld. Daarbij werden twee verdachten aangehouden die op het punt stonden om een partij toestellen ter waarde van vermoedelijk miljoenen euro's uit een vrachtloods te stelen.
Volgens een woordvoerder kwam de marechaussee na een tactisch onderzoek op het spoor van de groep criminelen die het op de mobiele telefoons had voorzien. Die stonden klaar voor verzending.
Op het moment dat de daders wilden toeslaan en de truck met oplegger voor de loods parkeerden, greep de marechaussee in. Het rechercheteam dat de zaak onderzoekt verwacht later nog meer verdachten te arresteren.
Het is niet de eerste keer dat criminelen het op mobiele telefoons op Schiphol hebben gemunt. In september vorig jaar vond er ook al een grootschalige roof van telefoons op de luchthaven plaats. Toen overvielen vier mannen een transportonderneming en lieten twee personeelsleden onder bedreiging van geweld 26.000 mobiele telefoons ter waarde van ongeveer 15 miljoen euro in een vrachtauto inladen.
Deze overvallers zijn uiteindelijk gearresteerd, waarna een groot deel van de buit werd teruggevonden. Ook een vijfde verdachte werd in oktober nog opgepakt.
(Bron)
Marktaandeel Google blijft toenemen

NIJMEGEN - Het gebruik van zoekmachine Google blijft toenemen. Uit de maandelijkse meting van onderzoeksbureau Checkit blijkt dat Google voor 91 procent van de Nederlandse internetters de meest gebruikte zoekmachine is. Dat is een stijging van 7 procent ten opzichte van een jaar eerder.
De marktaandelen van de overige zoekmachines zijn haast verwaarloosbaar in vergelijking met marktleider Google, aldus Checkit. Zowel de bekendheid als de populariteit van zoekmachine Ilse daalde het afgelopen jaar naar een dieptepunt. Het aantal mensen dat Ilse wel eens gebruikt, daalde aanzienlijk, met 10 procentpunt tot 22 procent. De gestegen bekendheid van MSN Search (Microsoft) leidde niet tot een toename van het aantal mensen dat de zoekmachine als favoriet bestempelt.
Voor het onderzoek werden 1297 Nederlandse internetgebruikers ondervraagd.
(Bron)
Oeroude dolfijnen gevonden in Brabant

BOXTEL - Twee verzamelaars hebben in Noordoost-Brabant onafhankelijk van elkaar oeroude en zeer zeldzame resten van dolfijnen gevonden. Het gaat om de snuit van een spitssnuitdolfijn en een schedeltje van een kortsnuitdolfijn. De vondsten wijzen er op dat de Noordzee vijf tot tien miljoen jaar geleden veel warmer was dan nu, verklaarde geoloog R. Fraaije van het Oertijdmuseum in Boxtel dinsdag.
De Wageningse bioloog N. Taverne vond de snuit van de spitssnuitdolfijn eind vorig jaar tijdens een duik in een recreatieplas bij Mill. Hij dacht dat het ging om een walvisbot, maar zeezoogdierdeskundige K. Post uit Urk stelde kort geleden vast wat het echt is. Mogelijk gaat het zelfs om een totaal nieuwe dolfijnsoort.
De Limburgse verzamelaar R. van Neer vond enkele weken eerder een schedeltje van een kortsnuitdolfijn tussen het zand uit een opgraving. Het schedeltje behoorde vijf tot tien miljoen jaar geleden toe aan een dolfijn die nauw verwant is aan de rivierdolfijn uit het Amazonegebied in Zuid-Amerika. De vondst blijkt de oudste ter wereld, en de meest complete ooit gedaan in Nederland.
Het is volgens Fraaije voor het eerst sinds 1930 dat in Nederland resten van dolfijnen zijn gevonden. "Aanwezigheid van deze twee dolfijnsoorten wijst erop dat de Noordzee in die tijd een stuk warmer was dan tegenwoordig."
De dolfijnen hebben geleefd in het plioceen of het mioceen. In die tijd lag Nederland voor driekwart onder water en was Eindhoven nog een kustplaats. De temperatuur van het zeewater moet mediterraan zijn geweest, redeneert Fraaije.
Zand van de toenmalige zeebodem is opgezogen voor de aanleg van de nieuwe snelweg A50 (Eindhoven-Oss). Verzamelaars troffen tussen het zand nog veel meer resten van het fossiele zeeleven aan. Het gaat om slakken, schelpen, haaien, vogels, zeehonden en walvissen.
Het Oertijdmuseum neemt de unieke dolfijnresten donderdag in ontvangst.
(Bron)