zaterdag, mei 08, 2004

Goh, gaat toch weer de goede kant op met die opwarming van de aarde: Arctic Collectables Unique art from the Sonoran Desert of Arizona and Northern Mexico...
Krakers voormalig politiebureau aangehouden

BEUNINGEN - De politie heeft zaterdagmiddag in het Gelderse Beuningen tijdens een ontruimingsactie vijftien krakers aangehouden. De krakers zaten sinds januari in het voormalige politiebureau en de naastgelegen dienstwoning in Beuningen.
De politie zette bij de actie vijftig politiemensen in, waaronder een mobiele eenheid. De krakers hadden een barricade opgeworpen met meubilair en een oude caravan. Ook bekogelden zij de politie vanaf het dak van het oude politiebureau met eieren en verfbommen, aldus de politie.
De politie hield de krakers aan wegens openbare geweldpleging. Zij zijn overgebracht naar het politiebureau en daar in verzekering gesteld.
(Bron)
Eendje veroorzaakt chaos op Amsterdamse ringweg

AMSTERDAM - Een wandelende eend op de ringsweg A10 bij Amsterdam heeft zaterdagmiddag een verkeersongeval veroorzaakt. Een automobilist trapte op de rem toen hij het dier zag lopen. Dat resulteerde in een botsing waarbij vier auto's waren betrokken en chaos over vier rijstroken ontstond.
Een ambulance voerde twee gewonden af. Ook de dierenambulance kwam opdagen, maar wat er van de eend is geworden, kon de politie niet zeggen.
(Bron)
Simon & Garfunkel, 21 juli in de Arena. Ik zou er graag heen gaan (hoewel, in de Arena?), maar de goedkoopste plaatsen zijn al 1/15 van mijn maandinkomen.
Dus tenzij ik de lotto win zit ik op 21 juli gewoon thuis. En aangezien ik niet meedoe aan de lotto, weet ik wel hoe het afloopt.
TT 125 Aanhang al-Sadr maakt amok in Basra

BASRA In het Zuid-Iraakse Basra hebben gewapende aanhangers van de sjiitische leider Muqtada al-Sadr geprobeerd het kantoor van de gouverneur te bestormen. Daarbij kwam het tot vuurgevechten met Britse militairen. Een Britse zegsman sprak van een ernstige ordeverstoring.
De onlusten volgen op een oproep, die gisteren tijdens het vrijdagse gebed in Basra namens al-Sadr werd gedaan. Wie een Britse soldaat ontvoert, krijgt 350 dollar. Voor een dode Brit is een beloning van 150 dollar uitgeloofd.
Wie verder een vrouwelijke militair gevangen weet te nemen, mag haar houden als slaaf, belooft al-Sadr zijn aanhang.
TT 401 In een buitenwijk van de Amerikaanse stad Milwaukee heeft de politie onlangs een beestachtige ontdekking gedaan. Een, waarschijnlijk enigszins gestoorde, dame hield in haar appartement 200 dieren.
Haar buren hadden geklaagd over felle stankoverlast. De juten troffen ratten, alligators, schorpioenen, padden, eenden en vleesetende kevers in de woning aan. Volgens dr.Dolittle "voor de verkoop".
In haar garage bewaarde ze het voer van haar 'huisdieren'. Wasberen, konijnen en eekhoorns, alle overreden en daarna van de straat geschraapt door mevrouw, lagen daar te ontbinden toen de politie kwam.
De vrouw heeft 'n dagvaarding gekregen.
Grote partij drank in Roosendaal in beslag genomen

ROOSENDAAL - Bij een expeditiebedrijf in Roosendaal is vrijdag beslag gelegd op 30.000 flessen sterke drank. De wodka, gin en whisky waren bestemd voor de zwarte handel. De merkhouders zouden hierdoor naar schatting voor ongeveer 2,5 miljoen euro worden benadeeld.
De stichting TM Eye uit Apeldoorn, die namens merkhouders handel in namaak en zwarte handel bestrijdt, heeft een deurwaarder beslag laten leggen op de partij. Die zat volgens de organisatie in twee grote containers en was afkomstig uit Israël. Het was de bedoeling de drank ver onder de prijs op de markt te brengen.
(Bron)
Homobetoging in Polen loopt uit de hand

KRAKOW - Een homodemonstratie in het Zuid-Poolse Krakow is volledig uit de hand gelopen. Tegenstanders van de manifestatie raakten slaags met de politie. Zeker een agent raakte bij de vechtpartijen gewond. De politie ging over tot meerdere arrestaties.
Ongeveer 1200 personen hadden zich voor de demonstratie in de binnenstad van Krakow verzameld. Enkele honderden jongeren begonnen eieren en stenen naar de deelnemers te gooien. Daarna vernielden de relschoppers winkels aan het plein waar de manifestatie plaatsvond. Een honderdtal agenten greep in.
De organisatie van het evenement had de uitdrukkelijke steun gekregen van twee Poolse winnaars van de Nobelprijs voor literatuur, Milosz en Szymborska.
(Bron)

Het was dus niet de betoging zelf die uit de hand liep, maar de 'reactie erop door wat als extreemrechtse jongeren werd omschreven.
Fraudeurs lichten Belastingdienst op met sofinummers

AMSTERDAM - Een tiental fraudeurs heeft in de regio Amsterdam geprobeerd uit naam van anderen geld terug te krijgen van de Belastingdienst. Ze hebben enkele miljoenen euro's geclaimd. Daar is maar een deel van uitbetaald, zei een woordvoerster van de Belastingdienst zaterdag.
De fraudeurs maakten gebruik van het sofinummer van anderen. Ze eisten met deze informatie geld terug van de Belastingdienst. De criminelen vulden het teruggavebiljet in, waarbij ze hun eigen rekeningnummer gebruikten. Het geld werd naar dat nummer overgemaakt.
De oplichters zijn inmiddels opgespoord door de financiële opsporingsdienst FIOD-ECD. De Belastingdienst wil het geld terugvorderen, aldus de zegsvrouw. De dienst heeft maatregelen genomen om dergelijke fraude te voorkomen.
(Bron)
Kamerleden verleid tot tripje naar Taiwan

DEN HAAG - Drie Tweede-Kamerleden hebben een uitnodiging aangenomen om een bezoek te brengen aan Taiwan. De regering van Taiwan betaalt reis, verblijf en onkosten van de vijfdaagse reis van de CDA-Kamerleden, die maandag vertrekken.
Het gaat om de parlementariërs De Haan, Ormel en Haverkamp, die op kosten van de regering in Taipeh ook hun partners meenemen. Haverkamp bevestigde zaterdag een bericht in De Volkskrant daarover. Verdere vragen wilde over de reis wilde het Kamerlid niet beantwoorden. Van het drietal geldt De Haan als een prominente parlementari?r. Hij is voorzitter van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken. De Haan was zaterdagochtend niet bereikbaar voor commentaar.
Nederland onderhoudt geen officiële betrekkingen met Taiwan. Daarom ligt de reis extra gevoelig. Nederland erkent de Volksrepubliek China, die Taiwan beschouwt als een afvallige provincie.
De CDA'ers hebben Tweede-Kamervoorzitter Weisglas van hun reis op de hoogte gesteld. Dat zijn ze verplicht als ze een trip krijgen aangeboden. Weisglas is momenteel op vakantie. De Kamer houdt tot 18 mei reces.
De afdeling voorlichting van de Tweede Kamer laat weten dat het aannemen van reizen de individuele verantwoordelijkheid van de Kamerleden is. Volgens het vorig jaar aangescherpte reglement van orde moeten dergelijke invitaties (net als nevenfuncties en giften van meer dan 50 euro) bij Weisglas worden gemeld.
Voor De Haan wordt het de tweede trip op kosten van Taiwan in een half jaar. Ook andere parlementariërs, Wilders en Weekers (beiden VVD), blijken recentelijk een geheel verzorgde reis op kosten van Taiwan naar het Aziatische land te hebben gemaakt. Zij namen eveneens hun partners mee.
Volgens Weekers ging het om een werkbezoek, waarbij onder meer werd bekeken hoe de ziekte SARS zich in het land heeft ontwikkeld. De uitnodiging zou zijn onafhankelijkheid niet hebben beïnvloed. Een aantal Kamerleden betwijfelt dat, zo lieten ze zaterdag weten. Om die reden zouden Koenders (PvdA), Bakker (D66) en Van Bommel (SP) een invitatie hebben afgeslagen.
(Bron)

vrijdag, mei 07, 2004

'Trage bevalling vergroot later kans op allergie'

GRONINGEN - Als een bevalling langer duurt dan twaalf uur is de kans groter dat het kind later allergisch wordt. Dat blijkt uit onderzoek naar de ontwikkeling van astmatische verschijnselen onder duizenden personen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RuG).
Volgens onderzoekster J. Vonk kan dit te maken hebben met de langere blootstelling van de baby's aan het hormoon cortisol, dat bij stress via de moeder in contact komt met het kind. Dat zou van invloed zijn op het zich ontwikkelende immuunsysteem.
De epidemiologe onderzocht de medische gegevens van alle 3162 baby's die in de periode van 1975 tot en met 1978 in het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG) zijn geboren. Twintig jaar later zijn deze als jonge mensen nogmaals onderzocht. Er werd onder meer gekeken of ze kenmerken van astma ontwikkelden.
Uit dit bijzondere materiaal kon worden afgeleid dat kinderen waarvan de bevalling langer dan twaalf uur had geduurd, een grotere kans hebben om allergisch te worden. Twintig procent van de baby's heeft er langer dan twaalf uur voor nodig op de wereld te komen.
(Bron)
TT 401 In het kader van weg van de snelweg: de politie van het Brabantse Bladel heeft donderdagnacht op de snelweg A67 (Antwerpen-Eindhoven) een fietser uit Londen aangehouden.
De 53-jarige Engelsman was naar eigen zeggen vanuit Brussel in de richting van Eindhoven gefietst en werd van de weg geplukt bij parkeerplaats 't Goor.
Hij verklaarde dat hij door iemand de verkeerde kant op was gestuurd, zodat hij op de snelweg terechtkwam. De Brit is aangehouden en zijn fiets is in beslag genomen. Overigens reed hij wel aan de goede kant van de weg, aldus een woordvoerder van de politie.
TT 192 Ierse postzegel verplaatst Cyprus

DUBLIN Vanwege de uitbreiding van de EU heeft Ierland een nieuwe postzegel van 65 cent uitgebracht. Op de zegel staat een kaart van het nieuwe Europa. De nieuwe lidstaat Cyprus is verwisseld met het Griekse eiland Kreta.
Op het kaartje is Cyprus afgebeeld als eilandje onder Griekenland op de plaats van Kreta. Ook heeft Cyprus een vorm die doet denken aan het Griekse eiland. In werkelijkheid ligt Cyprus meer naar het oosten, ten zuiden van Turkije.
Volgens de makers is er geen sprake van een blunder. Ze zeggen Cyprus te hebben verplaatst om ervoor te zorgen dat heel Europa op de zegel past.
TT 123 Tweede dag explosies depot Oekraïne

KIEV De brand en de explosies in een militaire opslagplaats in Oekraïne zijn hun tweede dag ingegaan. Granaten en schroot komen neer in omringende dorpen en de vlammen schieten af en toe enkele tientallen meters de lucht in.
De brandweer bestrijdt het vuur niet. Dat is te gevaarlijk en ondoenlijk. Elke twee minuten is er wel een explosie. Uit 15 dorpen rond de opslagplaats zijn om en nabij 10.000 mensen geëvacueerd.
Bij de brand zijn ten minste vijf doden gevallen, onder wie een militair. Circa 2000 brandweerlieden, politieagenten en medische hulpverleners zijn naar het depot bij de stad Melitopol gestuurd.
TT 104 Vervuiling neemt te langzaam af

DEN HAAG De milieuvervuiling neemt al tien jaar af in Nederland,maar dat gaat niet snel genoeg om de doelen die door de Europese Unie zijn gesteld te halen. Dat staat in de Milieubalans 2004, die is opgesteld door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, RIVM.
Door de economische recessie is de uitstoot van CO2 door de industrie iets gedaald. Het verkeer en stroomcentrales hebben echter meer CO2 geproduceerd. Het stikstof- en fosfaatoverschot in de landbouw ligt nu 30% lager dan in 1998.
De uitstoot van andere stoffen is nog altijd veel te hoog. Als Nederland de doelen niet haalt, riskeert het boetes.
'Bezuinigen op eenvoudige geneesmiddelen averechts'

DEN HAAG - De bezuiniging van het kabinet op eenvoudige geneesmiddelen die zonder recept bij de apotheek kunnen worden gekocht, werkt averechts. Dit concludeert de Socialistische Partij (SP) donderdag na een onderzoek onder apothekers. Het is sinds 1 januari niet meer mogelijk om de aanschaf van de middelen, zoals pijnstillers en laxeermiddelen, via het ziekenfonds vergoed te krijgen.
De SP ondervroeg zeventig apothekers. Volgens hen proberen huisartsen de gedupeerde patiënten te helpen door andere, duurdere, geneesmiddelen voor te schrijven die wel worden vergoed door het ziekenfonds. Deze middelen zijn vaak sterker, waardoor de gezondheid van de patiënt extra onder druk zou komen te staan.
Volgens de apothekers worden veel ziekenfondspatiënten die de lichte medicijnen regelmatig gebruiken erg op kosten gejaagd door de maatregel.
(Bron)
'Rumsfeld wil onafhankelijk onderzoek naar martelingen'

WASHINGTON - De Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld wil een onafhankelijk onderzoek laten instellen naar de manier waarop het Pentagon is omgegaan met beschuldigingen over misbruik van Iraakse gevangenen door Amerikaanse militairen. Dat heeft een hoge regeringsfunctionaris tegen de nieuwszender CNN gezegd.
Rumsfeld moet later vandaag voor woedende leden van het Amerikaanse Congres verschijnen. Zij willen dat hij verantwoording aflegt over de mishandeling van Iraakse gevangenen en uitlegt waarom het ministerie daarover pas laat informatie naar buiten bracht.
Rumsfeld zal zich volgens bronnen stevig verzetten tegen beschuldigingen dat hij probeerde de afgevaardigden bewust onwetend te laten over de affaire. Democratische afgevaardigden roepen om zijn aftreden en ook binnen zijn eigen Republikeinse partij groeit de kritiek op Rumsfeld.
President Bush berispte de bewindsman donderdag min of meer openlijk. Hij verweet Rumsfeld, een van de belangrijkste ministers in zijn kabinet, dat die hem niet had geïnformeerd over een reeks schokkende foto's die tonen hoe Amerikaanse militairen Iraakse gevangenen martelen.
Rumsfeld heeft volgens Amerikaanse media oproepen van het ministerie van Buitenlandse Zaken en van het tijdelijke gezag in Irak om misstanden in de Iraakse gevangenissen aan te pakken, maandenlang genegeerd.
Ook het Internationale Rode Kruis heeft verklaard de VS herhaaldelijk te hebben gewaarschuwd dat in de Abu Ghraib-gevangenis bij Bagdad gedetineerden werden mishandeld.
Rumsfeld verschijnt om 17.45 uur (Nederlandse tijd) samen met generaal Richard Myers, de stafchef van het Amerikaanse leger, voor de senaatscommissie van de strijdkrachten. Later volgt een gesloten zitting voor de volledige Senaat.
De bewindsman liet donderdag een lezing in Philadelphia schieten om zich voor te bereiden op de ondervraging. Myers keerde vroegtijdig terug van een reis in de Balkan.
(Bron)

Maar we noemen het nog steeds geen oorlog.
Mensenrechten organisaties luidden noodklok over Sudan

NEW YORK - De Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) heeft de Sudanese overheid vrijdag beschuldigd van etnische zuivering en schending van de mensenrechten in de westelijke regio Darfur. In het gebied vechten overheidstroepen en Arabische milities al vijftien maanden tegen rebellen. De strijd heeft ten minste 10.000 slachtoffers geëist.
Volgens HRW hebben de regeringseenheden meegedaan aan bloedbaden, standrechtelijke executie van burgers, het platbranden van steden en dorpen en het met geweld ontvolken van grote stukken land die al lang worden bewoond door Afrikaanse etnische groepen.
Dorpen zijn volgens HRW "niet willekeurig maar systematisch" in brand gestoken. "Er kan geen twijfel bestaan over de schuld van de Sudanese overheid aan schending van mensenrechten in Darfur", aldus HRW-onderdirecteur Peter Takirambudde. "De VN-Veiligheidsraad moet deze brute feiten niet negeren."
De Verenigde Naties meldden donderdag dat de Sudanese regering met opzet burgers uit in ten minste één stad in Darfur uithongert. De VN wijzen in het rapport ook op etnische zuiveringen en andere ernstige misstanden.
"Talrijke getuigenissen, bevestigd door de recente waarnemingen ter plaatse", wijzen volgens de VN op een strategie van systematische en opzettelijke uithongering van inheemse vluchtelingen door de regering en haar veiligheidsdiensten.
"Het is duidelijk dat de gewapende personen die de vluchtelingen 'bewaken', de toevoer van voedsel hebben tegengehouden, net als initiatieven van de vluchtelingen zelf om het bos in te gaan om basisvoedsel te vinden", aldus het rapport.
De VN spraken begin vorige maand ook van "etnische zuiveringen" en de "tactiek van de verschroeide aarde", die milities in Darfur zouden toepassen. De Sudanese regering steunt er Arabische milities, die zeer gewelddadig optreden tegen niet-islamitische (zwarte) landgenoten.
(Bron)
Donner stelt eisen aan eerder vrijkomen

DEN HAAG - Minister Donner van Justitie wil eisen stellen aan het gedrag van gevangenen die vervroegd willen vrijkomen. Voor hen moet in de toekomst bijvoorbeeld een locatieverbod of een meldingsplicht gelden. Ook kan als eis gelden een alcohol- of drugsverbod, of meedoen aan een cursus.
De bijzondere voorwaarden voor de zogeheten vervroegde invrijheidsstelling staan in een wetsvoorstel dat Donner vrijdag voor advies naar openbaar ministerie, rechterlijke macht en advocatuur stuurt. In Donners plannen blijven veroordeelden ook als zij vervroegd vrijkomen langer onder toezicht van justitie.
In het wetsvoorstel staat ook dat een rechter een gevangenisstraf van twintig jaar kan opleggen zonder voorwaardelijke invrijheidsstelling. De gedetineerde moet in dat geval de straf volledig ondergaan. Hiermee verkleint Donner het gat tussen de hoogste tijdelijke straf die een rechter kan opleggen (twintig jaar) en het zelden uitgesproken levenslang.
Donner kondigde de beperking van de vervroegde invrijheidsstelling al eerder aan. Een meerderheid in de Tweede Kamer en de meerderheid van de rechters pleitten daar ook al voor.
Donner tornt in zijn wetsvoorstel overigens niet aan de termijnen van vervroegde invrijheidsstelling. Nu worden gevangenen met een straf langer dan één jaar na tweederde van hun straf zonder meer vrijgelaten. Dat blijft zo. Nieuw zijn de voorwaarden die Donner nu stelt aan het gedrag van een gevangene die eerder vrijkomt.
(Bron)
Man stuurt hond op kind af

ROTTERDAM - Een 63-jarige Rotterdammer heeft donderdagmiddag zijn hond op een dertienjarige jongen afgestuurd. De puber irriteerde de man met zijn gedrag, waarna hij de hond op de jongen losliet. Deze liep een gezwollen pols op door een beet van het beest.
De hondenbezitter is door de politie in zijn woning aangehouden wegens mishandeling. Na proces-verbaal is hij weer op vrije voeten gesteld.
(Bron)
Europese Commissie verbiedt boringen Waddenzee

AMSTERDAM - De gasboringen in de Waddenzee worden verboden nog voor ze worden toegestaan. De Europese Commissie heeft besloten dat de schade aan het beschermde milieugebied gasboringen ontoelaatbaar maken. De commissie Meijer maakte vorige maand bekend dat de boringen wel toelaatbaar zijn.
De Europese milieucommissaris Margot Wallström gaat de Nederlandse regering tot de orde roepen, schrijft zij in antwoord op vragen van de GroenLinks-europarlementariër Alexander de Roo. Gasboringen zijn een overtreding van de vogel- en habitatrichtlijnen omdat ze, ook al is het tijdelijk, schade aanrichten aan het natuurgebied.
De commissie Meijer maakte begin vorige maand bekend dat er op basis van de beschikbare informatie geen reden was te veronderstellen dat er onomkeerbare schade aan het Waddengebied wordt gedaan door gasboringen toe te staan. Het besluit ontlokte aan de oppositiepartijen en de milieubeweging een storm van protest. De regeringspartijen leken de conclusie te verwelkomen.
De verzakkingen in de Waddenzeebodem door gasboringen worden hersteld door de continue aanvoer van zand door de zeestromingen, zegt de commissie-Meijer. Maar volgens de Europese richtlijnen moet het natuurgebied op 'ieder moment' worden beschermd. Tijdelijke schade is dus ook niet toegestaan.
(Bron)

Nu de kokkelvisserij nog.
Rotterdammer vast voor hardhandig aanhouden dief

ROTTERDAM - Een 56-jarige Rotterdammer is vrijdag aangehouden wegens mishandeling van een man die hij op heterdaad betrapte bij het stelen van zijn koffertje met gereedschap. Hij is aangehouden, omdat hij de dief volgens getuigen van het voorval, "flink aanpakte", meldde de politie vrijdag.
Ook de 35-jarige man uit Rotterdam die wordt verdacht van de diefstal, zit vast. Hij probeerde volgens de politie gereedschap te stelen van twee mannen die werkzaamheden verrichtten aan een flat aan de Huniadijk. De werklui betrapten hem op heterdaad en hij kreeg klappen. De politie meldt dat hij in het Oogziekenhuis is behandeld aan zijn verwondingen.
(Bron)
'82 procent van alle e-mail is spam'

AMSTERDAM - In de Verenigde Staten is onlangs een record verbroken; het beveiligingsbedrijf MessageLabs berekende dat bijna 82 procent van alle e-mail in de Verenigde Staten van ongewenste commerciële aard is (spam). Analisten zeggen dat de situatie nog nooit zo beroerd is geweest, aldus ZDnet .
Experts hadden verwacht dat de grens van 80 procent spam pas eind 2004 zou worden gehaald. Midden 2003 bestond de helft van alle e-mails nog maar uit ongewenste commerciële e-mails. In januari 2004 was dit al opgelopen tot 63 procent.
MessageLabs zegt dat de toename van de spam te maken heeft met de opmars van de 'always on' breedbandverbindingen. Spammers zouden deze verbindingen misbruiken om de e-mails te versturen.
(Bron)
AH: prijzenslag nog lang niet voorbij

AMSTERDAM - De prijzenslag is voor Albert Heijn nog lang niet gestreden. "Wie dacht dat de rust was wedergekeerd, had dat verkeerd gedacht", aldus directeur commercie S. van der Laan van de supermarktketen vrijdag.
Albert Heijn zet maandag het mes in de kaasprijzen, nadat het eerder de prijzenslag had uitgebreid naar het vleesassortiment.
Gemiddeld worden zeventig kaasartikelen 12 procent goedkoper bij de keten. Nieuwe prijsverlagingen zijn in de nabije toekomst niet uit te sluiten, aldus Van der Laan.
(Bron)
Beelden Willibrord bewijs tegen naaktloper Zwolle

ZWOLLE - Mede op basis van televisiebeelden uit het programma van Willibrord Frequin heeft de politierechter in Zwolle vrijdag de 56-jarige E.K. wegens schennis veroordeeld. De Zwollenaar kreeg een voorwaardelijke boete van 750 euro, omdat hij vrijwel dagelijks bloot achter het raam van zijn huis staat.
Nadat boze buren naar Frequin waren gestapt, was in een uitzending van de Week van Willibrord te zien, dat K. poedelnaakt door zijn huiskamer wandelde. De man is zich nog steeds van geen kwaad bewust en ontkende met opzet naakt rond te lopen. Op de zitting werden beelden van de televisieuitzending vertoond.
(Bron)
Bizar: Ik zoek echt nog wat Cavia's erbij zodat er geen inteelt ontstaat tussen mijn eigen cavia's. WIJ FOKKEN ER NIET MEE, maar we laten ze gewoon hun gang gaan, omdat het schitterende dieren zijn!!!!!!!!!! Het is nu ook zielig, omdat er door inteelt nu veel baby's bij de geboorte sterven. De helft (van de goede cavia's) verkopen we zodat er van dat geld weer nieuwe cavia's erbij gekocht kunnen worden met ander bloed.

donderdag, mei 06, 2004

Ziekenhuis zoekt schroef in buiken

In een ziekenhuis in het Zwitserse Lausanne zijn negentig vrouwen gevraagd om een röntgenonderzoek te ondergaan. Men denkt dat er bij een operatie een schroef in de buik van één van de vrouwen is gevallen.
Bij het controleren van een metalen spreidhaak die bij keizersnedes gebruikt wordt merkte een verpleger op dat er drie schroeven misten. Twee daarvan werden al snel gevonden, maar er mist er dus nog een. Het gaat om een roestvrije, ronde schroef die geen gevaar inhoudt voor degene die ermee in de maag zit.
(Bron)
Kok wint prijs na 12 ontslagbrieven

Een Chinese chef-kok die maar liefst twaalf keer is ontslagen wegens het feit dat hij geen wilde dieren wilde koken, is bekroond met de eretitel ‘Green Chef Protecting Wildlife’. De prijs werd hem uitgereikt door een Chinese belangenorganisatie met het doel het wilde leven te behouden.
De 32-jarige Zhang Xingguo moest zijn verzet tegen het gebruik van wilde dieren bekopen met maar liefst twaalf ontslagbrieven. De kok liet weten meer dan 700 collega’s te hebben overgehaald te weigeren wilde dieren bevattende maaltijden te bereiden. Vooral in China is dit opvallend, daar het in het land als gegeven staat dat wilde dieren goed zijn voor de gezondheid.
Bij een bijeenkomst deze week in Bejing zal de Chinese belangenorganisatie een campagne lanceren met het doel wilde dieren uit de keuken te bannen. Door middel van een handtekeningenactie hoopt de ordening nog voor de Olympische Spelen van 2008 in China het gebruik van wilde dieren te verdrijven uit het bijna 1,3 miljard inwoners tellende land.
(Bron)
Nepsjeik met gestolen limousine gepakt

In Helmond hebben agenten de nepsjeik in de kraag kunnen grijpen die al een week door de landelijke politie werd gezocht. De Afghaanse man die schuil ging onder de naam sjeik Shek Remzie uit Dubai, bestelde voor honderdduizenden euro's aan diamanten, Jaguars en diners met kaviaar en champagne zonder ook maar een rooie cent te betalen.
De man liet zich het land door rijden in een 160.000 euro kostende limousine met privé-chauffeur. Uiteindelijk ging hij er met de wagen vandoor. In Helmond liep hij echter tegen de lamp toen hij de gestolen limo naast het politiebureau parkeerde.
(Bron)
Röntgenfoto's verraden dief

Een Duitse dief is gearresteerd omdat hij zijn röntgenfoto's op de plaats van de misdaad had laten liggen. Een 18-jarige knaap uit Berlijn stal ongeveer 11.500 euro van een 80-jarige vrouw.
De kleinzoon van de vrouw hield de dief, die zijn arm gebroken had, enkele dagen eerder gezelschap. Hij vertelde over de grote som geld die zijn grootmoeder thuis bewaarde. De dief stal de sleutel van het appartement van de vrouw uit de rugtas van haar kleinzoon.
Nadat de jongeman röntgenfoto's had laten maken van zijn gebroken arm ging hij langs het appartement. Er was niemand aanwezig en de dief maakte snel bijna 11.500 euro meester. Maar hij vergat de enveloppe met zijn röntgenfoto's mee te nemen. Aangezien de naam en adres van de dief op de enveloppe stond was het voor de politie niet moeilijk de dader te achterhalen. Hij werd gearresteerd wegens inbraak en diefstal.
(Bron)
'Friso en Mabel wilden premier weren bij bruiloft'

Prins Friso en zijn echtgenote Mabel Wisse Smit waren absoluut tegen de aanwezigheid van premier Jan Peter Balkenende bij hun huwelijk. Dat beweert Kay van de Linde (41), voormalig spindoctor van Pim Fortuyn, in een interview in de Metro vandaag. Van de Linde, die zijn bronnen weigert prijs te geven, zegt dat koningin Beatrix de impasse gesust heeft. "Zij moet Balkenende tenslotte elke week zien."
De politiek adviseur die behalve Fortuyn verschillende Amerikaanse politici bijstond in hun campagnes noemt Mabel een topwijf. "Maar Balkenende heeft het zover laten komen dat ze nu bekend staat als een maffiabruidje. De aanval is doorgaans de beste verdediging. Mabel was alom gerespecteerd in met name het buitenland. Maar hij heeft Friso en Mabel eigenlijk laten vallen." Volgens Van de Linde was dit oud-premier Wim Kok niet overkomen.
In het interview gaat Van de Linde nader in op de rol van spindoctors in verkiezingscampagnes. De tijd met Fortuyn bij Leefbaar Nederland noemt hij 'het avontuur van zijn leven'. In de VS werkte hij zowel voor Republikeinse als Democratische kandidaten. "Dat zal ongetwijfeld niet gebruikelijk zijn in Nederland, maar dat moet dan maar veranderen. Kay van de Linde is een spindoctor en dus niet partijgebonden, nooit geweest ook. Iets wat men in Nederland nog wel eens wil vergeten." Van der Linde verbleef tussen 1983 en 2001 in Amerika. Hij werkte er onder meer voor Al Gore, Walter Mondale en in 1993 voor de latere burgemeester van New York, Rudy Giuliani. Die laatste campagne beschouwt hij als een hoogtepunt.
De man die zegt ooit door Hans Wiegel politiek ge?nteresseerd te zijn geraakt hekelt de manier waarop premier Balkenende zich presenteert. "Premier Balkenende probeert zichzelf neer te zetten als een staatsman. Ik ben bang dat dat niet werkt. Kijk naar de verkeerd ingestarte tape met het overlijden van koningin Juliana, dat is dodelijk. Een volstrekt gebrek aan regie, als je het mij vraagt." Van de Linde meent dat Balkenende zijn klungelige imago juist zou moeten benadrukken en koppelen aan het harde werken dat het premierschap met zich meebrengt. Daarmee zou hij sympathie kunnen wekken bij kiezer en journalist.
Ad Melkert wordt genoemd als het beste voorbeeld voor de noodzakelijkheid van spindoctors in de Nederlandse politiek. "Die man is twintig jaar bezig geweest om premier te worden. In ??n uur ging hij op zijn gezicht." Van de Linde refereert aan de voor Melkert rampzalig verlopen televisie-uitzending na de gemeenteraadsverkiezingen van 2002. E?n miljoen kijkers waren er getuige van dat de PvdA-lijsttrekker Pim Fortuyn, de grote overwinnaar in Rotterdam, niet wilde aankijken. "Melkert had Fortuyn gewoon moeten feliciteren. Pims zwakheid was zijn ijdelheid, daar had Melkert gebruik van moeten maken. Hij heeft zichzelf zeer ernstig in de vingers gesneden die nacht."
(Bron)
Steeds meer Nederlanders laten fiets thuis

UTRECHT - Bijna de helft van alle Nederlanders (45 procent) laat de fiets af en toe thuis staan uit angst dat het rijwiel wordt gestolen. Zo durven veel mensen hun tweewieler niet bij stations of in het centrum van steden of dorpen te stallen. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een onderzoek dat de Fietsersbond donderdag naar buiten bracht.
Tot nu toe vulden bijna 4300 mensen uit heel het land de enquête van de Fietsersbond in. Het onderzoek maakt deel uit van een antidiefstalcampagne van de bond. Van de ondervraagden gaven 1951 aan de fiets niet te gebruiken naar bepaalde bestemmingen uit angst voor diefstal.
28 Procent van de ondervraagden laat het rijwiel liever niet bij een station staan. 21 Procent van de mensen laat de fiets liever thuis als ze naar het centrum van een plaats gaan. Ook uitgaansgebieden, winkelcentra, zwembaden en andere recreatiegelegenheden scoren hoog.
(Bron)
5000 Fransen per jaar komen om door luchtvervuiling

PARIJS - Stedelijke luchtvervuiling is jaarlijks de oorzaak van de dood van zeker 5000 Fransen. Dat bleek donderdag uit een rapport van het Franse agentschap voor volksgezondheid en milieu. Het agentschap onderzocht vooral hoeveel mensen stierven door de fijne deeltjes die in uitlaatgassen zweven.
Het agentschap becijferde de kosten van elke vroegtijdige dood op 900.000 euro. "De negatieve consequenties van het wegverkeer zijn hoger dan het inkomen van benzineaccijns en tolopbrengsten.'' De publicatie van het rapport ging gepaard met een politieke rel.
De nieuwe minister van Milieu, Serge Lepeltier, werd er in de pers van beschuldigd dat hij de publicatie van het rapport wilde tegenhouden. Daarmee zou hij de Franse autoindustrie voor slechte publiciteit willen behoeden. De minister ontkende dat en zei dat hij de publicatie had vertraagd om aanvullende cijfers te krijgen.
(Bron)
Russische seksslavinnen bevrijd uit kelder

MOSKOU - De Russische politie heeft dinsdag twee jonge Russische vrouwen bevrijd uit een kelder waar zij drie jaar lang hadden vastgezeten en waren misbruikt als seksslavinnen. Dat hebben Russische nieuwsmedia donderdag gemeld.
De twee vrouwen, nu 21 en 17 jaar oud, verdwenen in september 2000 na een bezoek aan discotheek in Rjazan, tweehonderd kilometer ten zuidoosten van Moskou. De zoektocht naar de twee werd na enige maanden gestaakt en algemeen werd aangenomen dat ze dood waren.
De vrouwen bleken echter te zijn meegenomen door een man die hen opsloot in een met een stalen deur afgesloten bunker onder zijn garage. Daar misbruikte hij hen jaren achter elkaar als zijn seksslaven.
De oudste van de twee vrouwen kreeg in de bunker twee zonen van haar ontvoerder, die hij naar een weeshuis in Rjazan bracht. Ze was bij haar bevrijding dinsdag acht maanden zwanger van een derde kind.
Het was niet meteen duidelijk hoe de politie de vrouwen na drie jaar alsnog heeft weten op te sporen. Een van de vrouwen vertelde dat hun ontvoerder, een 53-jarige fabrieksarbeider, hen afgelopen herfst 's nachts een aantal keer uit wandelen nam. Tijdens een van de wandelingen wist zij een voorbijganger een briefje toe te steken, waarop zij om hulp vroeg.
(Bron)
Cd's bezwijken onder 'cd rot'

AMSTERDAM - Cd's blijken geen eeuwig leven te hebben, zo meldt de Telegraaf. Een Amerikaanse webdesigner Dan Koster kwam hierachter na een inspectie van zijn verzameling cd's. Ook steeds meer muziekliefhebbers zien de kwaliteit van hun geliefde cd's met de jaren achteruit gaan.
Koster bekeek zijn verzameling cd's kritisch door ze tegen het licht te houden. Bij zeker 15 procent van zijn 2000 cd's zag hij hoe er lichtpuntjes door het schijfje kwam. De meeste schijfjes kocht hij in de jaren '80. De cd's van Koster lijden onder 'cd rot' , een geleidelijke aantasting van de datadragende laag. Sommige cd's van de webdesigner zijn al niet meer af te spelen.
Bij de introductie van de cd gingen velen ervan uit dat het schijfje niet kapot te krijgen was. "We kregen in de jaren '80 te horen dat een cd praktisch onverwoestbaar was. Bedrijven gaven deze reden ook aan om de hoge prijs van een cd te vergoelijken. Nu blijkt dat de levensduur van het schijfje veel korter is dan gedacht," aldus een teleurgestelde Dan Koster.
Volgens laborant Jerry Hartke kan 'cd rot' verschillende oorzaken hebben, maar hij verwijt de gebruiker zelf van de meeste ellende met cd's. "Sommige mensen behandelen de cd's niet goed. Bijvoorbeeld plaatsen ze de schijfjes rechtstreeks opelkaar. En daar kunnen ze niet goed tegen." De meeste mensen denken dat de onbeschreven kant van de cd fragiel is. Maar dit is precies andersom. Juist de bedrukte kant is erg fragiel."
(Bron)
Pakistaanse dorpraad gaat akkoord met verkrachting

ISLAMABAD - Een dorpsraad in Pakistan heeft een huisbaas toestemming gegeven om de dochter en schoondochter van een man die een geheime verhouding met zijn dochter had, te verkrachten. Dat meldde de Pakistaanse politie donderdag. Dorpsbewoners grepen in en wisten te voorkomen dat de meisjes daadwerkelijk werden verkracht.
De huisbaas had bij de dorpsraad zijn beklag gedaan en zei dat hij in zijn eer was aangetast. Daarop besloten de drie leden van de raad dat hij als genoegdoening zijn gang mocht gaan met de 16-jarige dochter en de 22-jarige schoondochter van de man die hij beschuldigde.
De meisjes werden onder valse voorwendselen naar de woning van de huisbaas gelokt en daar opgesloten in een kamer. Twee broers van de huisbaas hielden de wacht terwijl hij de dames van hun kleren ontdeed. Dorpsbewoners wisten de meisjes op tijd te ontzetten. De politie in de nabijgelegen stad Kabirwala is een onderzoek gestart naar alle betrokkenen. Een van de broers van de huisbaas is aangehouden. Het hoofd van de provinciale politie heeft het lokale politiekorps opdracht gegeven alles in het werk te stellen om de mannen veroordeeld te krijgen.
(Bron)
TT 130 PEKING Bij een ongeluk in een pakhuis zijn in de Chinese stad Zhengzhou ten minste vijftien doden gevallen. Hoge stellingen met knoflook vielen om en bedolven in totaal dertig arbeiders.
TT 125 Libisch hof: doodstraf zes Bulgaren

SOFIA Een Libisch gerechtshof heeft zes Bulgaarse hulpverleners veroordeeld tot de doodstraf omdat ze ruim 400 kinderen bewust hebben geïnfecteerd met aids. Dat heeft de Bulgaarse radio bekendgemaakt.
Internationale waarnemers hebben het proces tegen de vijf verplegers en een arts in de Libische havenstad Benghazi gevolgd. De Bulgaren werkten daar in een ziekenhuis toen ze begin 1999 werden gearresteerd. Ze zouden de kinderen met hiv besmet bloed hebben toegediend in een poging een geneesmiddel te vinden.
23 kinderen zijn gestorven. De Bulgaren zeggen onschuldig te zijn. De besmetting wijten ze aan slechte hygiëne.
TT 107 Nijpend tekort aan stageplaatsen

ROTTERDAM Het aantal stageplaatsen in Nederland is door de haperende economie drastisch teruggelopen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Algemeen Dagblad.
Volgens de krant vinden leerlingen en studenten nauwelijks nog stageplaatsen. Wie onderdak vindt, moet genoegen nemen met een lage of geen vergoeding. Vier op de tien stagiaires in het onderwijs krijgt een onkostenvergoeding.
Bij het Studentenbureau in Rotterdam, de grootste stagebemiddelaar in Nederland, melden zich voor elke stageplaats rond de 20 kandidaten. "Dat zijn er twee keer zo veel als drie jaar geleden", zegt oprichter Simonse in het ochtendblad.
Zorg slokt beroepsbevolking op

AMSTERDAM - Een kwart van de beroepsbevolking is in 2025 werkzaam in de zorg. Dat is een onaanvaardbaar groot deel van de beroepsbevolking, zo concludeert onderzoeksbureau Prismant in een rapport dat deze week wordt gepubliceerd. De Volkskrant bericht donderdag uit het rapport. In 2003 werkte 13 procent van de beroepsbevolking als verpleger, dokter of verzorger.
Volgens Han van Dijk van Prismant kan de samenleving een dergelijke groot aandeel van zorgpersoneel niet aan: "Ik denk dat het een te hoog aandeel is. Dit betekent dat we het pakket van zorg dat we nu aanbieden, in de toekomst niet in stand kunnen houden", aldus Van Dijk.
Uit CBS-cijfers blijkt dat de werkgelegenheid in de zorg de afgelopen tien jaar met ruim 2 procent is gegroeid. In verband met de vergrijzing en de daarbij toenemende zorgbehoefte verwachten de onderzoekers dat het groeipercentage zal stijgen naar 2,5 procent per jaar. Die prognose is nog aan de conservatieve kant, zegt Van Dijk. "Als je een iets ruimer uitgangspunt neemt, dan pakt de groei nog hoger uit."
In 2003 werkte op een beroepsbevolking van 8,2 miljoen iets meer dan een miljoen in de zorg. In 2025 zal de totale beroepsbevoling ongeveer gelijk gebleven zijn, maar het aantal personeelsleden in de zorg is dan gestegen tot 1,8 miljoen.
(Bron)
'Huisartsenposten slecht bereikbaar'

UTRECHT - Patiënten hebben grote moeite om de huisartsenpost in hun regio te bereiken. Daarnaast slagen maar weinig huisartsen erin binnen de vastgestelde tijd van vijftien minuten bij een spoedgeval te zijn.
Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) geconcludeerd in een onderzoek naar de organisatie van de ongeveer honderd huisartsenposten in Nederland. Een woordvoerster van de inspectie heeft berichtgeving daarover in de Volkskrant donderdag bevestigd.
In een huisartsenpost kunnen burgers sinds enkele jaren buiten kantooruren terecht voor dringende medische hulp. In het rapport, dat donderdag wordt gepresenteerd, is de inspectie kritisch over de organisatie van de posten.
Daarnaast heeft zij er wel begrip voor dat de kwaliteit van de posten onder druk staat, omdat ze in korte tijd opgezet moesten worden.
De kritiek richt zich vooral op de telefonische hulp van de huisartsenposten. Bij de helft moeten patiënten meerdere keren bellen voordat er wordt opgenomen. Vervolgens volgt vaak nog een lange wachttijd. De inspectie wil dan ook dat er meer en kleinere huisartsenposten komen en dat de telefonische bereikbaarheid verbetert.
Oppositiepartij PvdA is geschrokken van de conclusies. Tweede-Kamerlid Arib zegt de minister van Volksgezondheid al jaren gewezen te hebben op de problemen. Zij vreest vooral voor de zorg aan ouderen en gehandicapten. De PvdA wil een spoeddebat met minister Laager (Volksgezondheid) zodra de Kamer half mei weer terug is van reces.
(Bron)

woensdag, mei 05, 2004

Spullen voor de Amerikaanse verkiezingen....
Boshyacinten:



Meer
De watergangen in de wijk worden gebaggerd. Bij een dichtbegroeid kanaal krijg je dan dit effect:

Hoezo 'een kuiken heeft schutkleuren'?

Bromfietser (15) krijgt zes bekeuringen bij controle

BERGEN OP ZOOM - Een 15-jarige bromfietsbestuurder uit Bergen op Zoom heeft het voor elkaar gekregen om bij een controle door de politie in één keer zes bekeuringen op te strijken. Woensdagmorgen rond 02.30 zag een surveillanceauto van de politie een bromfiets rijden met twee jongens zonder helm erop.
Toen de jongens de politieauto zagen gingen zij ervandoor. Na een korte achtervolging reed de politie de bromfietser klem. Toen pas bleek dat de bestuurder een hele reeks aan overtredingen had begaan.
Zo was de bestuurder van de bromfiets nog geen 16 jaar en had hij dus ook geen bromfietscertificaat. Daarnaast was de bromfiets niet verzekerd en onterecht voorzien van een oranje plaat. Omdat zowel de bestuurder als zijn passagier geen helm droegen kwam het totaal op een zestal bekeuringen. De bromfiets werd meegenomen naar het bureau.
(Bron)
"Je kwam niet enthousiast over en je zou niet in het team passen."

In ieder geval weet ik dan dat die manager geen mensenkennis heeft.
Voor de nachtbrakers of de erg vroege vogels:

TT 718 Het ISS trekt morgenochtend als een heldere bewegende 'ster' tussen 03.06 en 03.08 uur van zuidoost naar oost. Tussen 04.38 en 04.44 uur komt het ISS nog eens over van west naar oost. Het toestel komt dan tot 84 graden hoogte.
Kind zit met hoofd tussen deuren stadsbus

BREDA - Een zesjarig jongetje uit Breda heeft dinsdagochtend korte tijd met zijn hoofd tussen de deuren van een stadsbus van de BBA gezeten. Een poging om de deuren te openen mislukte aanvankelijk. Enkele passagiers trokken de deuren daarop open waarna het kind uit zijn benarde positie kon worden bevrijd. Met uitzondering van enkele schaafwonden heeft het kind aan het avontuur geen zichtbaar letsel overgehouden, aldus de politie.
Het jongetje wilde met zijn moeder rond half elf opstappen bij de halte aan de Teteringenstraat in Breda, maar kwam met zijn hoofd tussen de automatische deuren van de bus terecht. Het kind was door zijn geringe postuur waarschijnlijk door de chauffeur over het hoofd gezien. Het jongetje is uit voorzorg naar het ziekenhuis vervoerd waar foto's van zijn hoofd werden gemaakt.
D. Schoemaker, manager van het Rayon Breda van BBA, spreekt van een vervelende samenloop van omstandigheden. Meteen na het voorval is het veiligheidssysteem van de bus gecontroleerd, maar met de beveiliging van de automatische deuren bleek volgens hem niets aan de hand te zijn. De bus wordt aan verder onderzoek onderworpen.
Schoemaker verwacht niet dat de stadsbus hetzelfde mankement vertoont als de bussen van collegabedrijf Connexxion, omdat de BBA met een ander merk voertuigen rijdt.
In december vorig jaar overleed een Almelose buschauffeur toen hij aan het einde van zijn dienst bekneld kwam te zitten tussen de deuren van zijn bus. Korte tijd later raakte een buschauffeur van hetzelfde bedrijf gewond toen hij bij het uitstappen met zijn hoofd tussen de automatische deuren klem kwam te zitten.
(Bron)
Bewoners rijtjeshuizen hebben meest last van buren

AMSTERDAM - Bewoners van rijtjeshuizen kampen relatief het vaakst met overlast van buren. Ongeveer een op de acht bewoners van deze panden heeft hierover vaak of regelmatig klachten. Rijtjeshuizen scoren wat dit betreft zelfs nog slechter dan flatwoningen. Dat blijkt uit een onderzoek dat bureau TPS Nipo uitvoerde in opdracht van dagblad Trouw.
Uit de steekproef onder 537 volwassenen valt de conclusie te trekken dat ongeveer 2,5 miljoen mensen soms kampen met burenoverlast. Geschreeuw, geluid van stereo-apparatuur, stank, honden en kinderen werden veel genoemd als bron van irritatie.
(Bron)
Frituurvet veroorzaakt slippartij

BREDA - Ongeveer vijftig liter gemorst frituurvet zorgde dinsdag voor winterse taferelen in de Bredase deelgemeente Princenhage. Fietsers gingen bij bosjes onderuit, auto's glibberden van links naar rechts en opgespoten ontvettingsmiddel onderscheidde zich alleen door zijn geur van sneeuw.
Het was volgens Arno van Rosmalen van zonnecentrum Cambré 16.00 uur toen hij de eerste fietsers op het kruispunt Dreef Esserstraat onderuit zag gaan. "Het was vijftien graden en spekglad'', wist hij te vertellen.
De oorzaak van de plotselinge gladheid was al snel gevonden. Bij de vishandelaar in de buurt was een vrachtwagenchauffeur bezig bakjes onder de laadruimte van zijn auto te zetten. Er was een vat met vijftig liter gebruikt frituurvet omgevallen en de wagen had een spoor van enkele honderden meters door diverse straten getrokken.
Toen de brandweer arriveerde om het vet weg te spuiten was het kwaad al geschied en hadden auto's het vet in het asfalt gereden. Een gespecialiseerde reinigingsploeg is nog tot middernacht bezig geweest om de straten vetvrij te maken.
(Bron)
Skeletten Maastricht mogelijk Franse musketiers

MAASTRICHT - De zeven skeletten die dinsdag in een tuin aan de Picardenstraat in Maastricht werden gevonden, liggen op een plek waar in de achttiende eeuw fel strijd werd gevoerd tussen Franse troepen en verdedigers van de stad. Daarbij kwam onder meer de beroemde Franse musketier d'Artagnan om het leven.
Buurtbewoners vonden er naar eigen zeggen de afgelopen jaren oude munten uit die tijd in hun tuin, waaronder een "Louis d'Or". D'Artagnan was gardeofficier van de Franse Zonnekoning Lodewijk (Louis) XIV, die de belegering van Maastricht persoonlijk leidde. De Fransen bezetten Maastricht vervolgens van 1673 tot 1679.
(Bron)
Arrestaties na groepsverkrachting 14-jarig meisje

ROTTERDAM - Een 14-jarig meisje uit Rotterdam blijkt op 3 maart in een woning in de wijk Beverwaard door vijf jongens te zijn verkracht. De politie hield afgelopen maandag vijf verdachten aan, Rotterdammers van tussen de 13 en 16 jaar oud. Dat maakte de politie woensdag bekend.
Het meisje was de woning binnengelokt door een vage bekende van haar. De jongen verkrachtte haar. Vier andere jongens, die naar het huis waren gekomen, misbruikten het meisje ook. Het slachtoffer wist daarna te ontsnappen, maar durfde pas later aangifte te doen.
De jongens hebben bekend en worden donderdag voorgeleid aan de officier van justitie.
(Bron)
Fietsend internetten

AMSTERDAM - Het Amerikaanse bedrijf Magicbike heeft een fiets ontwikkeld die dient als WiFi-hotspot. Deze fiets kan afgelegen gebieden tijdelijk van draadloos internet voorzien, bijvoorbeeld bij demonstraties, noodgevallen, kunst- en cultuurevenementen.
Een antenne op het stuur van de Magicbike maakt verbinding met een mobiel netwerk of WiFi-spot. Een op de fiets gemonteerde laptop zorgt voor de verdeling van de verbindingen. De Magicbike kan ongeveer 250 gebruikers voorzien van internet. De fiets heeft buiten een bereik van 100 meter en binnen een bereik van 30 meter.
(Bron)
Amsterdam[se politie] wil geen agenten in homoparade

AMSTERDAM - Als het aan de Amsterdamse politie ligt, vaart er dit jaar geen politieboot mee in de grachtenparade van de Gay Pride. Organisator Gay Business Amsterdam (GBA) meldde eerder dat het festival dit jaar de primeur van een politieboot zou hebben, maar de politie in de hoofdstad vindt het 'niet gepast' als er agenten in uniform meevaren op een partyboot.
De politieboot werd aangemeld door Roze in Blauw, een organisatie die homo's binnen het Amsterdamse korps vertegenwoordigt. Voorafgaand aan de Gay Pride, dat van 5 tot en met 8 augustus wordt gehouden, wordt er in Amsterdam een symposium gehouden over de omgang met homo's binnen de politie. Als extraatje wilde de agenten vervolgens aan de van oudsher carnevaleske botenparade deelnemen.
De boot wordt bezet met politiemensen uit alle Europese hoofdsteden. Tot nu toe mogen alleen politiemensen uit Rome niet in uniform op de boot. Siep de Haan van GBA snapt niets van de commotie. "We hebben ieder jaar een nieuwe club die durft mee te doen. Vorig jaar was de brandweer, het jaar daarvoor een boot met Arabische homo's en weer een jaar eerder een boot van Amnesty. We dachten dat de politie dit jaar ook eindelijk durfde", aldus De Haan.
Amsterdamse agenten die besluiten toch in uniform mee te varen in de parade kunnen dat maar beter niet doen. "Het is niet verstandig om dat te doen", waarschuwt een woordvoerder van het Amsterdamse korps.
De grachtenparade van de Gay Pride wordt op zaterdag 7 augustus gehouden. Het evenement trekt jaarlijks vele duizenden bezoekers naar Amsterdam. Tot nu toe hebben 30 tot 40 boten zich ingeschreven. De Haan verwacht dat dat aantal zal oplopen tot ongeveer 70, evenveel als vorig jaar. Een uiterste inschrijftermijn is er niet: "Dat kan tot een uur van tevoren."
(Bron)
Privé-concert

Een gratis concert in China is deze week uitgelopen op een flop. Ondanks dat de organisatie, die met evenement aandacht wilde vestigen op milieubescherming, 1500 gratis kaarten had uitgedeeld, trok het optreden slechts één jonge student. Niet uit de wind geslagen door de minimale opkomst besloot initiatiefnemer Zhang Yunying het concert doorgaan. Zelfs met een toeschouwer "kon het optreden invloed hebben op de bewustwording van milieubescherming", aldus de organisator.
(Bron)
Schrijfster Thea Beckman overleden

ROTTERDAM - Jeugd- en kinderboekenschrijfster Thea Beckman is in de nacht van dinsdag op woensdag in haar woonplaats Bunnik overleden. Dat bevestigde haar uitgeverij Lemniscaat in Rotterdam. Beckman was 80 jaar oud.
Volgens een woordvoerder van de uitgeverij was de schrijfster al een paar maanden ziek.
Beckman's boeken zijn erg populair. Van de bestseller 'Kruistocht in spijkerbroek' verschenen zeventig drukken en gingen maar liefst een half miljoen exemplaren over de toonbank.
Beckman schreef bijna dertig boeken en verhalenbundels, waaronder 'Zwerftocht met Korilu', 'Hasse Simonsdochter' en 'Saartje Tadema'.
(Bron)
Amerikaan probeert vrouw in bad te elektrocuteren

Een man in de Verenigde Staten liet het bubbelbad voor zijn vrouw vollopen en maakte het compleet met kaarsen en muziek. Daarna probeerde hij haar te elektrocuteren door de radio in het badwater te gooien. Dat heeft de politie gemeld.
De 34-jarige William Wolfe werd vorige week donderdag gearresteerd wegens poging tot moord. Zijn vrouw Teresa vertelde de politie hoe hij de radio met een verlengsnoer vanuit een andere kamer tot bij de badkuip had gebracht. Toen hij het toestel vervolgens omstootte, wist ze het op te vangen voordat het in het water belandde.
Later ontdekte ze dat haar man op het internet informatie had opgezocht over elektrocuties in bad. Volgens de politie had Wolfe vijf maanden geleden een levensverzekering voor zijn vrouw afgesloten. Hij riskeert twintig jaar gevangenisstraf.
(Bron)
Boot kapseist door naaktstrand

Feestvierders die een vaartocht maakten over een meer in Texas verdrongen elkaar bij de reling toen de boot langs een naaktstrand voer. Dat was dom, want de boot sloeg om en alle zestig opvarenden kwamen in het water terecht.
Het ongeluk gebeurde op Splash Day, een manifestatie die een vereniging van homobars in Austin elk halfjaar organiseert in Hippie Hollow, een park bij het Travismeer waar zich het enige naaktstrand van Texas bevindt.
Voorzover bekend werd iedereen gered, maar voor alle zekerheid gingen duikers het water in om te controleren of er echt niemand in de naar vijftien meter diepte gezakte dubbeldeksboot was achtergebleven.
(Bron)
Man achtervolgd voor één cent

Gisteravond is een 58-jarige man uit Leeuwarden achtervolgd door een supermarktmedewerker omdat hij één eurocent te weinig afrekende voor zijn pakje roomboter.
Bij het afrekenen van het pakje boter kwam de man erachter onvoldoende geld bij zich te hebben. Vervolgens verkoos hij met het pakje boter in zijn hand het hazenpad.
Een van de medewerkers van supermarkt ging in de achtervolging en achterhaalde de man. Het pakje boter had de man inmiddels in het water gegooid. De Leeuwarder is aangehouden.
(Bron)

dinsdag, mei 04, 2004

Sja.

frans van mierisstraat sex
fietst hem erin pornosite
bloemen verkoop spanje santander
een dieet voor kindren om te volgen
googlesite maken
eurosets nieuwe eurolanden
programma's als big brother hebben een positieve invloed op de gezondheid
paleis soestdijk telefoonnummer
een nachtje weg met vliegtuig
Helft vrouwen leest stiekem sms'jes partner

AMSTERDAM - Bijna de helft van de vrouwen, 45 procent, leest stiekem de sms'jes in de telefoon van haar partner. Minder dan eenderde van de mannen maakt zich hier schuldig aan. Dat blijkt uit een onderzoek dat het Zwitserse sms-bedrijf Sicap in Groot-Brittannië heeft laten uitvoeren.
Negen procent van de Britten heeft wel eens per sms een partner de bons gegeven. Onder jongeren tussen de 15 en de 24 is dat 20 procent.
Flirten per sms is ook populair: 75 procent van de jongeren heeft dat wel eens gedaan. Negen procent van de 65-plussers heeft ook geflirt per sms. Twee procent van de ondervraagden zegt wel eens ontslag te hebben genomen per sms.
(Bron)
Op tijd weg. Te laat in de plaats waar ik wezen moest. Alle buslijnen die ik genoteerd had ook al weg, maar ik moest wel op tijd bij het uitzendbureau zijn en lopen was geen optie.
Niemand die een idee had waar ik info kon vinden over de bussen - er was wel zo'n infozuil, compleet met knopje en speakertje, maar die deed het niet.
(Later zag ik een stuk naar links nog zo'n zuil, mèt, inderdaad, de plattegrond en de buslijnen, maar goed.)
Uiteindelijk dan maar een taxi genomen. 10 euro, maar ik was op tijd.
Erg functioneel: het enige waar het om ging, was de naam en het adres van het bedrijf. Dat had dus ook telefonisch gekund.
Terug naar het station, verschrikkelijk verdwaald (sja, tis 16 jaar geleden dat ik er woonde).
Teruggelopen naar een winkelstraat, plattegrond gekocht, gezien dat het al laat was, richting dichtstbijzijnde bus, bus naar het station.
Daar te laat voor de trein die ik moest hebben, en bussen komen er niet.
Dus, jawel, laten we eens gek doen, weer een taxi. 15 euro.
Het huisnummer klopte niet, maar gelukkig zie je op bedrijventerreinen wel de namen op de gebouwen staan.
Het gesprek was met de manager en een medewerker. De medewerker begon met: 'Ben je in Nieuw-Zeeland geweest?' Hij had mijn cv net gekregen, dus ik snapte er niet veel van - bleek dat hij de hanger die ik van mijn moeder heb gehad, herkende.
Op zich een prima gesprek voor mijn gevoel. Ik had van het uitzendbureau al eerder een salarisindicatie gehad (die niet klopt, want het is 'iets' lager, maar iets lager is nog altijd meer dan wat ik nu heb, ik wil aan de slag en het lijkt me leuk werk, dus okee) en het totaal aantal uren: 40 (wat 38 blijkt).
Verder volgens mij een leuk gesprek, ook nog op de werkvloer gekeken en met de supervisor gepraat.
Uiterlijk vrijdag krijg ik te horen hoe of wat, en als ik aangenomen word kan ik maandag beginnen...

Dat dus allemaal afgehandeld, op naar het station. Dat is vlakbij, behalve als je met het richtingsgevoel van een dooie schelp de verkeerde kant op loopt. Hele bedrijventerrein gezien, want toen ik de kaart raadpleegde zag ik pas dat ik fout liep.
Terug naar het station en gedacht dat het goed was voor mijn conditie.
Op het station vriendin gebeld die in die plaats woont, met een munt van 20 cent. Gezegd dat ik op een station verderop stond, en welke trein ik naar Centraal zou nemen en of we daar konden afspreken. Ze zei dat ze op pad ging, en toen was de20 cent al op.
Door die mobieltjes heb ik duidelijk wat prijsverhogingen in de openbare telefoonapparatenwereld gemist. (Nieuwe oplader is aangeschaft en ik zal heel blij zijn als ik m'n mobiel weer kan opladen).
Met vriendin wat gedronken en stoom afgeblazen ;-) Dat was erg fijn, en zij kreeg af en toe de kans er tussendoor te komen ;-))
Daarna in een wat beter humeur naar huis terug, en halverweg het station hier en mijn huis ging de rits van mijn (enige goede) jas kaduuk.
Uiteraard op het moment dat het flink begon te regenen. Maar goed, daar verzin ik wel wat op, desnoods een nieuwe rits.
Nu dus moe maar wel redelijk happy, en maar afwachten. Als ze me niet aannemen is het een verrekt dure sollicitatie geweest :-(
Dat wordt niks met die maansverduistering :-(
Mag er tussen 21.52 en 23.08 in elk geval een gaatje in de bewolking vallen, zo ongeveer daar waar de maan staat?
TT 401 Kijk niet raar op als je in een Duits bordeel opgescheept wordt met een stagiaire. De plannen van de regering om bedrijven die niet een bepaald aantal stagiaires in dienst hebben te beboeten, betreffen ook bordelen. Voor elke 15 werknemers moet er één leerling in dienst zijn. Dat levert vast wel weer een specifiek soort klant op.
TT 192 Paspoortloze 't Hart van PvdD-lijst

DEN HAAG Maarten 't Hart is niet langer lijstduwer van de Partij voor de Dieren (PvdD) bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. De schrijver is van de lijst geschrapt, omdat hij niet over een goed legitimatiebewijs beschikt. Hij gaat in beroep bij de Raad van State.
Maarten 't Hart heeft uit principe geen paspoort. Ook heeft hij geen rijbewijs. De wet bepaalt dat kandidaten voor de verkiezingen een kopie van een geldig legitimatiebewijs moeten overleggen.
De Kiesraad wil de auteur niet op zijn woord geloven dat hij Maarten 't Hart is. Dan zou onderscheid ontstaan tussen bekende en onbekende Nederlanders.
TT 120 OSS In Oss rijden vanaf morgen weer stadsbussen. Vervoersbedrijf Maaskant Reizen gaat de diensten verzorgen. Een week geleden stopte MTI met zijn bussen omdat het contract niet werd verlengd.
TT 112 Vertrekcentrum Crailo van de baan

DEN HAAG Minister Verdonk heeft het gesprek met de gemeentes Hilversum en Laren over een vertrekcentrum in Crailo afgebroken. Volgens de minister van Vreemdelingenzaken vragen de gemeenten te veel voor de komst van het centrum.
Hilversum en Laren wilden onder meer extra agenten, politiewagens, huisvesting en voorzieningen voor automatisering.
Eerder hielden de andere twee beoogde gemeenten Dongeradeel en Eindhoven de komst van vertrekcentra tegen. Verdonk is nu in onderhandeling met andere gemeenten. Het ministerie verwacht dat het eerste vertrekcentrum nog altijd voor de zomer zijn deuren kan openen.

In ieder geval weet nu elke gemeente hoe ze het kunnen tegenhouden.
TT 107 Illegalen op boten in haven R'dam

ROTTERDAM Het ministerie van Justitie mag twee detentieboten afmeren in de Rotterdamse Merwedehaven. Op de boten worden honderden illegale vreemdelingen vastgezet in afwachting van uitzetting.
De regio Rotterdam kampt met een groot cellentekort in de gevangenissen. De extra celruimte die dankzij de boten ontstaat wil de gemeente gebruiken voor het vastzetten van veelplegers die voor veel overlast verantwoordelijk zijn.
De gemeente benadrukt dat de boten geen uitzetcentra zijn voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Het eerste schip moet er voor de zomer al liggen. Om de schepen komt een omheining en bewaking.
Behang beschermt bij aardbevingen

KARLSRUHE - Duitse wetenschappers hebben een speciaal supersterk behang ontwikkeld dat bescherming kan bieden bij aardbevingen. Het behang vergroot de stabiliteit van een wand die daardoor minder snel instort, aldus de jongste editie van het Duitse weekblad Der Spiegel.
Een instituut in Karlsruhe claimt dat het dragend vermogen van een behangen muur met een factor 2,5 toeneemt. Het speciale behang wordt aangebracht met een lijm met expoxyhars.
(Bron)

Staalplaten tegen de wand, met stempels ertussen - helpt tegen aardbevingen, en is goed voor je conditie omdat je steeds over de horizontale stempels moet springen...
Vrouwen heldhaftiger dan mannen

AMSTERDAM - Alhoewel in heldenverhalen meestal de onverschrokkenheid van mannen wordt bezongen, zijn vrouwen niet minder moedig en heldhaftig. In de Tweede Wereldoorlog bijvoorbeeld hielpen meer vrouwen dan mannen de joden aan de gaskamers te ontkomen. Dat meldt Trouw op basis van Amerikaans onderzoek, gepubliceerd in American Psychologist.
Mannen worden vaker beloond voor hun heldendaden, zoals het aan wal halen van een drenkeling of iemand redden uit een vlammenzee. Vrouwen etaleren hun dapperheid met gevaar voor eigen leven meer in de anonimiteit: door een nier te doneren, of door hulp te bieden in streken waar honger en ziekte heersen.
Heldendom wordt doorgaans geassocieerd met spierkracht en roekeloosheid, meer een mannenzaak dus. Mannen deinzen minder snel terug voor gevaren, gaan eerder op oorlogspad of bij de brandweer. Mannen strijden ook om de vrouwen, die op hun beurt juist risico's mijden om te kunnen zorgen. Dat beeld komt ook naar voren bij onderscheidingen van het Carnegie-heldenfonds. Negen op de tien penningen en medailles in de VS gingen sinds 1904 naar mannen die hun moed hadden bewezen.
Echter bij minder openbare heroïek verdwijnt de dominantie van de man. Op de lijst van de Righteous Among the Nations van het Holocaust Memorial Museum staan evenveel mannen als vrouwen die joden hielpen onderduiken. Dat is inclusief echtparen, zonder de echtparen blijken meer vrouwen dan mannen hun nek uitgestoken te hebben.
Zowel in de VS als in Nederland komt 57 procent van de donornieren van vrouwen, terwijl tweederde van de nieren naar een man gaat. Verder blijkt de vrouw ook oververtegenwoordigd in gevaarlijke missies van het door John Kennedy ingestelde vredeskorps en Doctors of the World van de VS. Die doen oorlogsgebieden en streken aan waar honger, ziekten en geweld heersen.
(Bron)
Forser beroep op Bureau Krediet Registratie

TIEL - Het aantal verzoeken om informatie over leen- en aflosgedrag bij het Bureau Krediet Registratie is vorig jaar flink toegenomen. Er werden bijna 15,5 miljoen inlichtingen verstrekt aan financiële dienstverleners en enkele aanbieders van mobiele telefonie, 11,5 procent meer dan in 2002, zo blijkt uit het dinsdag verschenen jaarverslag.
Het aantal geregistreerden nam toe van 8,1 miljoen naar 8,4 miljoen. Vorig jaar vroegen ook aanzienlijk meer consumenten om inzage van hun eigen gegevens. Hun aantal steeg met 28 procent naar 68.000. Consumenten kunnen via de banken opvragen wat er over hen is vastgelegd in Tiel, na legitimatie en betaling van 4,50 euro. Het BKR heeft geen specifieke verklaringen voor de forse stijging van het aantal verzoeken om informatie.
(Bron)
KLM-toestel scheert langs vliegtuig

AMSTELVEEN - Een Boeing 737-300 van KLM is maandag op de luchthaven van München bijna op een ander toestel gebotst. Het vliegtuig moest kort na landing een bocht naar rechts maken om een kleiner toestel te ontwijken. De twee vliegtuigen passeerden elkaar op enkele meters, zo liet KLM dinsdag weten.
Aan boord van de KLM-Boeing bevonden zich 127 passagiers en vijf bemanningsleden. Kort na de landing zag de piloot een tweemotorig propellertoestel van het Italiaanse Air Dolomiti van links de landingsbaan opdraaien. Het KLM-vliegtuig had toen een snelheid van ongeveer 200 kilometer per uur.
KLM heeft het incident bij de luchtverkeersleiding van München aangekaart. Ook heeft de luchtvaartmaatschappij een speciaal team samengesteld dat een onderzoek begint naar het bijna-ongeluk.
(Bron)
'Een op de tien baby's geboren uit tienermoeder'

NEW YORK - Een op de tien kinderen wordt ter wereld gebracht door een tienermoeder, wat de levenskansen van zowel de jonge moeders als hun kinderen sterk verlaagt. Dat zegt de humanitaire organisatie Save the Children in haar jaarverslag.
Elk jaar sterven naar schatting 70.000 tienermeisjes door complicaties rond zwangerschap en geboorte. Belangrijkste oorzaken zijn illegale abortus, gebrek aan gezondheidszorg en problemen bij de bevalling.
In de ontwikkelingslanden, waar zich 99 procent van alle sterfgevallen voordoen, zijn problemen rond zwangerschap en bevalling doodsoorzaak nummer 1 onder tienermeisjes, zei woordvoerder Mike Kiernan van Save the Children. De meeste jonge zwangeren sterven in zwart Afrika. Daarbuiten is de kans op overlijden het grootst in Afghanistan, Bangladesh, India, Nepal, Jemen, Guatemala, Haïti en Nicaragua.
In de tien landen waar het risico het grootst is brengt meer dan een op de zes meisjes tussen de 15 en 19 een kind ter wereld. Van deze baby's sterft een op de zeven in het eerste levensjaar.
Save the Children breng elk jaar een rapport uit over het welzijn van moeders in 119 landen, waarbij wordt gekeken naar gezondheid, onderwijs en politieke status. Dit jaar wordt speciale aandacht gegeven aan moeders die lichamelijk nog niet rijp zijn om een kind te baren.
In de ontwikkelde wereld spannen de Verenigde Staten de kroon wat betreft het aantal tienermoeders, gevolgd door Rusland en Nieuw-Zeeland. Zuid-Korea heeft het kleinste aantal tienermoeders, gevolgd door Japan en Nederland.
Onderwijs is veruit de belangrijkste factor bij het voorkomen van zwangerschap bij tieners. In Nigeria bijvoorbeeld raakt van de meisjes die zeven jaar onderwijs hebben genoten slechts 7 procent voor haar 20ste zwanger. Bij degenen die geen onderwijs hebben gehad is dat 43 procent. Ook de 'Moeder-index' waarin Save the Children de tien landen opneemt die het beste en het slechtste zijn voor moeders, toont een enorme kloof in onderwijs. In Zweden, dat als beste land voor moeders uit de bus komt, kan meer dan 99 procent van de moeders lezen en schrijven. In Niger, het slechtst voor moeders, slechts 9 procent.
Na onderwijs is gezondheidszorg de factor die het meest kan bijdragen tot het welzijn van jonge moeders. Save the Children beveelt 'zorg op maat' aan voor jonge moeders, waarbij vrijwillige geboorteregeling een belangrijke rol moet spelen.
Na Zweden zijn de negen beste landen voor moeders Denemarken, Finland, Oostenrijk, Nederland, Noorwegen, Australië, Canada, Groot-Brittanni? en de VS.
Na Niger zijn de slechtste landen voor moeders Burkina Faso, Ethiopië, Mali, Guinee-Bissau, Tsjaad, Sierra Leone, Jemen, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Mauritanië.
(Bron)
Hm. Bij dit bericht staat toch een verkeerde foto... Zal Kim Clijsters blij mee zijn.

This Day in History

• 1626: Dutch explorer Peter Minuit landed on Manhattan Island. Native Americans later sold the island (20,000 acres) for $24 in cloth and buttons.
• 1814: Napoleon Bonaparte disembarked at Portoferraio on the island of Elba in the Mediterranean.
• 1970: Ohio National Guardsmen opened fire on anti-war protesters at Kent State University.
Kwart ANVR-reisorganisaties onvoldoende verzekerd

DE MEERN - Circa een kwart van de ruim 180 ANVR-reisorganisaties is per 1 mei door de reisbrancheorganisatie geschorst, omdat deze leden hun aansprakelijkheidsverzekering niet op orde hebben. Dat heeft het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen (ANVR) dinsdag bekendgemaakt.
Sinds de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten worstelen reisorganisaties met hun aansprakelijkheidsverzekering. Lange tijd wilde geen enkele verzekeraar de reisbranche dekken. "Nu kunnen touroperators terecht bij slechts één verzekeraar, maar dat is voor ons voldoende om de verzekering weer verplicht te stellen voor het ANVR-lidmaatschap", zei een woordvoerster.
Vorig jaar had de reisbrancheorganisatie samen met Aon, makelaar in assurantiën, de Britse verzekeraar Lloyd's bereid gevonden een aansprakelijkheidsverzekering te ontwikkelen. Volgens de Wet op de reisovereenkomsten zijn toeroperators verantwoordelijk voor wat hun klanten kan overkomen. Daarbij gaat het om zaken als legionella, (bus)ongelukken, brand, gebreken in hotels, misgelopen excursies en nalatig reispersoneel.
Momenteel is ongeveer de helft van de ANVR-reisorganisaties voldoende verzekerd. Daarnaast zijn 40 touroperators bijna rond met de verzekeraar. "De overige 45 leden die zijn geschorst, hebben nu een maand tot zes weken de tijd om alsnog de verzekering op orde te krijgen. Anders moet ons bestuur van reisorganisatoren overgaan tot het opzeggen van hun lidmaatschap", stelde de ANVR-zegsvrouw.
(Bron)
Zeven skeletten in tuin Maastricht

MAASTRICHT - In een tuin van een woonhuis aan de Picardenlaan in Maastricht zijn zeven menselijke skeletten gevonden. Dat heeft de politie dinsdag gezegd. De politie onderzoekt of het om een archeologische vondst gaat of dat het resten van personen zijn die later door een misdrijf om het leven kwamen.
Het eerste geraamte werd maandagmiddag gevonden bij werkzaamheden in de tuin. De bewoners van het huis zijn volgens de politie onlangs in het pand getrokken en laten een tuin aanleggen. Ze zijn op vakantie en zijn inmiddels van de vondst op de hoogte gebracht.
De graafmachine van de hovenier legde de eerste resten bloot. De ingeschakelde politie stuitte dinsdag tijdens onderzoek in de tuin op nog eens zes skeletten.
"Een van de skeletten is al helemaal blootgelegd", aldus een politiewoordvoerder. "De andere resten worden nu uitgegraven. Dat kan enige tijd duren omdat het een bijzonder secuur werkje is."
Als de skeletten eenmaal blootliggen, worden het Nederlands Forensisch Insituut en archeologen ingeschakeld om te onderzoeken hoe oud de botten zijn. "Als blijkt dat de resten ouder dan vijftig jaar zijn, doen we verder geen strafrechtelijk onderzoek omdat een eventueel misdrijf dan verjaard is", aldus de politiewoordvoerder. "Op die regel is een uitzondering, als het om oorlogsslachtoffers gaat. Dan worden er andere instanties ingeschakeld om onderzoek te doen."
De woningen in de Maastrichtse straat zijn in de jaren '60 gebouwd. Volgens een aantal bewoners liep voorheen op de plek van de tuin een pad naar het klooster een eindje verderop. De bewoners denken dat de skeletten misschien van vroegere broeders uit het klooster zijn.
Een andere buurtbewoner die hier sinds 1966 woont, houdt er een andere visie op na. Volgens hem zijn de skeletten uit de zeventiende eeuw. De man beweert dat tijdens de bouw van de huidige woning al twee skeletten gevonden zijn. De archeologische dienst zou hier toen niets mee hebben gedaan.
(Bron)
Boomkikker

Een vrouwelijke passagier deed tijdens een recente vlucht met de Australische luchtvaart- maatschappij Qantas een bizarre ontdekking. Tijdens het verorberen van een salade trof ze een nog levende Australische boomkikker aan. Het is onduidelijk hoe de boomkikker in de salade terecht is gekomen. De boomkikker komt wel veelvuldig voor in het gebied waar de sla van Quantas wordt gekweekt. Het incident was voor Quantas in ieder geval een goede reden om het productieproces van de salades aan te passen.
(Bron)

maandag, mei 03, 2004

Hardrijder haalt politieauto in

Een 47-jarige Zwitserse automobilist kon afgelopen nacht makkelijk van de weg worden geplukt toen hij te snel reed. De man reed met 217 kilometer per uur over een snelweg, waar 120 is toegestaan, maar had niet door dat hij een politieauto inhaalde.
De achtervolging werd ingezet en de bestuurder van de wagen kon enige tijd later aangehouden worden. De hardrijder gaf als reden voor de overtreding van de maximumsnelheid op dat hij wegens een technisch mankement aan zijn auto wel zo snel móest rijden. Het rijbewijs van de man is ingenomen.
(Bron)
Marokkanen verjagen kermis Culemborg

In Culemborg heeft een minikermis met grote haast moeten vertrekken, nadat een grote groep Marokkanen met messen en slagwapens verhaal kwam halen bij een kermisexploitant. De ongeveer zestig tot honderd jongeren maakten amok, nadat de exploitant twee jongens uit de botsauto's verwijderde wegens vernielingen.
Vier agenten, die ter plaatse waren, voelden zich dermate bedreigd, dat ze groot alarm sloegen. Tientallen agenten waren er nodig om de rust te herstellen. De kermis werd stilgelegd en één kermisexploitant moest mee naar het politiebureau om te worden gehoord. De man zou met een mes hebben gedreigd toen zijn woning werd bestormd. Hij ontkende mensen te hebben mishandeld.
In overleg met de burgemeester, justitie, Oranjecomité en andere kermisexploitanten is besloten de kermis op te doeken. Het was de bedoeling dat deze bleef staan tot en met 5 mei. Burgemeester Van Agt wil nu een dialoog met de Marokkaanse jongeren, om de problemen te bespreken. Een vader van één van de jongens ontkende de vernielingen. Ook zou de groep Marokkanen aanzienlijk kleiner zijn geweest.
(Bron)
Labiele studente vernielt berg kunstwerken

Een 30-jarige studente heeft in het Zwingli museum in Zürich (Zwitserland) en het instituut over de geschiedenis van de Reformatie van de universiteit in en van Zürich een groot aantal kunstwerken beschadigd. De totale schade is bijna 20.000 euro.
De psychisch labiele vrouw stak in de nacht van vrijdag op zaterdag 150 werken van de hervormers Huldrych Zwingli en Heinrich Bullinger in brand. Ook overschilderde ze met felle kleuren zestig panelen van Zwingli. De vrouw bekende haar misstappen en is met psychische problemen opgenomen in het ziekenhuis. Door de politie wordt elk politiek motief uitgesloten.
(Bron)
Politie vernietigt radarverklikker onder wiel

De politie heeft zondagmiddag de radarverklikker van een snelheidsovertreder vernietigd door er met de wagen over te rijden. De 25-jarige automobilist was door de agenten van de weg gehaald nadat hij met veel te hoge snelheid over de Provincialeweg richting Castricum had gereden. Waar de 25-jarige Zaandammer 50 mocht, reed hij 103 km per uur.
Nadat hij aan de kant was gezet, ontdekten de agenten de verklikker in zijn auto. Deze apparatuur is sinds 1 januari van dit jaar verboden. Wanneer een bestuurder niet vrijwillig afstand wil doen van het apparaat, wordt het in beslag genomen. Toen de man werd gevraagd het apparaat te verwijderen, gaf hij te kennen dat hij het ding niet zelf kon demonteren. Toen de agenten hierop aangaven dat zij de hele auto in beslag moesten nemen, wist de man het apparaat te verwijderen.
De verklikker werd vervolgens in het bijzijn van de bestuurder vernietigd. De agenten legden het ding onder het wiel van de politiebus en reden er vervolgens overheen zodat het ding voorgoed buiten werking werd gesteld. De man kan een acceptgiro van 250 euro tegemoet zien voor de verklikker. Hier zal de snelheidsoverschrijding van 49 km per uur nog bovenop komen.
(Bron)
'BMW-rijders hebben meer seks'

AMSTERDAM - Duitse mannen die in een BMW rijden zeggen meer seks te hebben dan eigenaren van welke auto dan ook. Dit blijkt uit een onderzoek van het Duitse magazine Men's Car. De magazine ondervroeg 2.253 mannelijke automobilisten in de leeftijdscategorie 20 tot 50 jaar. BMW-rijders hebben 2,2 keer seks in de week. Porsche-rijders daarentegen zeggen 'het' maar 1,4 keer per week te doen.
Audi-klanten en Volkswagen-liefhebbers doen het ook goed. De eigenaren van een Audi bedrijven 2,1 keer per week de liefde, Volkswagen-rijders 1,9 keer per week. Ford-rijders doen het 1,7 keer per week en Mercedes-coureurs 1,6 keer.
Het gemiddelde van mannen met een Italiaanse auto is 2,0 keer per week, daar vlak achter zitten de rijders van een Franse auto met 1,9 keer per week. De 'Japanners' doen het 1,8 keer, de Zweedse rijders 1,6 keer en de Koreaanse liefhebbers 1,5 keer per week.
(Bron)
Ross wil landelijke norm voor crisis in verpleeghuizen

DEN HAAG - Staatssecretaris Ross van Volksgezondheid wil een landelijke norm voor calamiteiten in verpleeg- en verzorgingshuizen. Ze maakt zich zorgen over het ontbreken van duidelijke regels in verpleeghuizen in het geval van een calamiteit als een grote brand. Zij schreef dit maandag in een brief aan de Tweede Kamer.
Ross neemt de aanbeveling over van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), die in april een rapport hierover presenteerde. De IGZ concludeerde dat waarschijnlijk de meeste verpleeg- en verzorgingshuizen hun evacuatieplan niet op orde hebben, omdat er geen landelijke controle bestaat en er geen landelijke norm is waar ze zich aan moeten houden.
(Bron)
Nationaal Archief lanceert twee educatieve WOII-sites

DEN HAAG - Het Nationaal Archief heeft maandag twee nieuwe internetprojecten over de Tweede Wereldoorlog beschikbaar gesteld voor scholieren en onderzoekers. Via de website www.nationaalarchief.nl kunnen bezoekers doorklikken naar een site over Nederlandse verzetsstrijders tussen 1940 en 1945.
Onder de naam Oorlogsgids stelt het Nationaal Archief verder ook ongeveer 350 archieven over de oorlog via internet beschikbaar.
Op de website Oranjehotel, de bijnaam voor de Scheveningse gevangenis waar in WOII veel verzetsstrijders vastzaten, kunnen scholieren zelfstandig onderzoek doen voor bijvoorbeeld een werkstuk. Door gerichte onderzoekstips over bronnen op internet, in bibliotheken en in de (verzets)musea kan de leerling in zijn eigen woonplaats biografische en andere gegevens verzamelen.
Ook kan de internetbezoeker een kijkje nemen in de Dodenboeken van het Oranjehotel. Hierin zijn de foto's bijeengebracht van 750 Nederlanders die de gevangenis niet hebben overleefd of van hieruit naar een concentratiekamp zijn gebracht en daar zijn omgekomen. Ook zijn daarvan biografieën beschikbaar.
Het Nationaal Archief krijgt vrijwel dagelijks vragen over de Tweede Wereldoorlog. Waarom is mijn grootvader na de oorlog zijn stemrecht kwijtgeraakt? Wat is er in jullie archieven te vinden over concentratiekampen in Nederland? Ik heb gewerkt als dwangarbeider: in welk archief vind ik daar informatie over?
Daarom heeft de organisatie de link Oorlogsgids gecreëerd. Het Nationaal Archief beschikt over ongeveer 350 archieven van overheidsinstellingen en particulieren over deze periode. Op de website is te lezen in welke archieven onderzoek moet worden gedaan om een antwoord op de 25 meest gestelde vragen te krijgen. De Oorlogsgids zet ook de inzagenprocedures voor oorlogsarchieven uiteen en verwijst naar relevante literatuur.
(Bron)
OM voorkomt verjaring moordzaak

UTRECHT - Het Openbaar Ministerie (OM) in Utrecht heeft door de toepassing van een ongebruikelijk middel de verjaring van een in 1986 gepleegde moord voorkomen. Dat deed justitie op 29 april door bij de rechter-commissaris een gerechtelijk vooronderzoek tegen de verdachte te vorderen, van wie niet de identiteit maar wel een uniek DNA-profiel bekend is. Dat maakte het OM maandag bekend.
De moord op de toen 11-jarige Arthur Ghurahoo zou dinsdag, achttien jaar na dato, verjaren. Door de vordering van het OM wordt de verjaring 'gestuit', wat volgens persofficier M. Somsen inhoudt dat de nog onbekende verdachte ook na de verjaringsdatum van 4 mei voor de rechter kan worden gebracht, als de identiteit ooit bekend mocht worden.
De rechter-commissaris moet nog bepalen of hij met de opzet van het OM akkoord gaat. Wanneer daarover een beslissing valt is volgens Somsen nog niet te zeggen. Wel staat vast dat de verjaring in ieder geval tot dat moment is gestopt.
Somsen noemt het ongebruikelijk dat het OM een vordering tegen een onbekende (NN) verdachte doet met als doel een verjaring te stuiten. "Het OM heeft hiervoor gekozen omdat de aard en de ernst van het feit, in combinatie met de maatschappelijke impact, het zoeken naar de grenzen van hetgeen juridisch mogelijk is, rechtvaardigen", aldus de persofficier.
Voorwaarde bij het stuiten van een verjaring is dat de verdachte daarvan in kennis wordt gesteld. Somsen: "In deze zaak is dat lastig omdat politie en OM tot op de dag van vandaag de identiteit van de verdachte niet kennen. Maar door de vordering formeel te betekenen op de griffie van de rechtbank en ook via de media bekend te maken meent het OM dat het de verdachte duidelijk moet zijn dat er een vervolging tegen hem loopt."
(Bron)
Konijn op sommige plaatsen vrijwel uitgestorven

DEN HAAG - Het konijn is op een aantal plaatsen in Nederland vrijwel uitgestorven. Dat heeft minister Veerman van Landbouw maandag in een brief aan de Tweede Kamer geschreven. Oorzaak van de massale konijnensterfte is een virus, het viraal haemorrhagisch syndroom (VHS), dat onder de dieren in heel West-Europa huis houdt.
Voorlopig wil de minister geen extra maatregelen als het intrekken van jachtvergunningen treffen. In de gebieden waar het VHS-virus (ook wel de Chinese ziekte) rondwaart, wordt geen gebruik van vergunningen gemaakt, omdat de kleine populaties geen schade aanrichten. Daarbij is het jachtseizoen voor de konijnen afgelopen. Bij het begin van het nieuwe seizoen, half augustus, zal Veerman opnieuw bekijken of een jachtverbod voor bepaalde gebieden alsnog nodig is.
Dat het konijn in de duinen in het westen van land en rondom het Gronings-Friese Lauwersmeer vrijwel uitgestorven is, heeft grote gevolgen voor de rest van de natuur in die gebieden. Roofvogels als buizerds en haviken komen voedsel tekort. Andere vogelsoorten, die normaal gesproken in de verlaten holen van konijnen broeden, kunnen geen nest maken. Ook woekert het gras in sommige gebieden, omdat het niet wordt opgegeten.
Voerman rekent erop dat de konijnen het virus zelf overwinnen. Bij eerdere virusinfecties, bijvoorbeeld in de jaren vijftig waarbij populaties bijna volledig ten onder gingen, is dat ook gebeurd. In een aantal gebieden in Nederland heeft de konijnenpopulatie niet te lijden van de Chinese ziekte of is zij ervan hersteld. Op dit moment wordt in heel West-Europa onderzoek gedaan naar de konijnenstand en het VHS-virus, schrijft de minister.
(Bron)
Maansverduistering live te volgen op internet

AMSTERDAM - Dinsdagavond 4 mei vindt er een totale maansverduistering plaats. Deze zal op internet te volgen zijn via de website Kennislink. Volgens het KNMI zal de maansverduistering op de meeste plaatsen in ons land niet of nauwelijks te zien zijn met het blote oog. Een groot gebied met bewolking en regen passeert 's avonds ons land.
Ruwweg tussen tien en elf uur 's avonds is de maan bloedrood en volledig verduisterd. Het begin van de verduistering zal niet te zien zijn. De maan is dan nog niet op in Nederland en België.
Kennislink organiseert in samenwerking met volkssterrenwachten Copernicus in Haarlem en Mira in Grimbergen (België) een live webcast van de maansverduistering. Als het helder weer is, zullen veel andere publiekssterrenwachten hun deuren voor het publiek openstellen.
Op 8 juni doet zich ook een zeer bijzonder hemelverschijnsel voor. De planeet Venus trekt precies tussen de aarde en de zon door. Dit verschijnsel deed zich het laatst voor in 1882.
(Bron)
Dikke kinderen grootste pesters en gepesten

AMSTERDAM - Dikke kinderen worden vaker gepest dan kinderen met een normaal gewicht. Ook zelf pesten ze vaker. Dat blijkt uit een onderzoek onder 5.749 Canadese jongeren dat maandag in het vakblad Pediatrics verscheen.
Ook uit eerder onderzoek in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten blijkt dat overgewicht zowel de fysieke als de emotionele gezondheid in gevaar brengt. Omdat adolescenten heel erg afhankelijk zijn van leeftijdsgenoten wat betreft sociale steun, identiteit en zelfvertrouwen, kan pesten de sociale ontwikkeling hinderen.
Dat dikke kinderen vaak gepest worden, is niet zo verrassend, maar het Canadese onderzoek benadrukt ook het belang van onderwijzers en scholen om de kinderen te helpen bij hun strijd tegen de kilo's. Dikke kinderen worden vooral 'relationeel' gepest: ze worden bewust uitgesloten bij sociale activiteiten.
Van de ondervraagde jongeren met een normaal gewicht, beweerde 11 procent het slachtoffer te zijn van pesterijen. Voor jongeren met overgewicht was dat 14 procent en voor zwaarlijvige jongeren zelfs 19 procent. Doordat dikke kinderen zo vaak het onderwerp van spot zijn, is de kans groter dat ze zelf ook gaan pesten. Van jongeren met een normaal gewicht gaf 8 procent toe zelf ooit te pesten, vergeleken bij 11 procent van de dikke kinderen.
Dikke meisjes gebruiken vijf keer vaker fysiek geweld dan meisjes met een normaal gewicht. Dikke jongens lachen vaker uit en verspreiden leugens over anderen, meer dan twee keer zo vaak als jongens met een normaal gewicht.
Het aantal kinderen met overgewicht in Canada is tussen de jaren '80 en '90 verdrievoudigd en voorlopig wijst nog niets op een afname.
(Bron)
Dronken automobilist met moeite aangehouden

Een 46-jarige man is afgelopen zaterdag aangehouden nadat hij zich had verzet tegen een proces-verbaal. De man werd door de politie op de snelweg betrapt op het telefoneren zonder handsfree-apparatuur en hield hem aan. Toen een agent vervolgens om de papieren vroeg, gaf de man vol gas, terwijl het hoofd van de agent nog in de auto stak. Hierdoor werd de agent enkele meters meegesleurd voordat hij zich uit zijn benarde situatie wist te bevrijden.
De politie besloot vervolgens de man uit Holtum te achtervolgen tot zijn huis. Daar probeerden ze hem te overmeesteren met pepperspray, omdat de man zich verzette. Tijdens de arrestatie probeerde zijn vijftienjarige zoon een arrestatie te voorkomen door de agenten te bedreigen met een steigerpijp. Nadat de agenten hun pistool hadden getrokken besloten beide met de politie mee te gaan naar het bureau.
Uit ademanalyse van de man bleek dat hij onder invloed van alcohol, ruim twee keer de toegestane hoeveelheid, achter het stuur had gezeten.
(Bron)
'Nieuwe beeldschermen zijn kankerverwekkend'

AMSTERDAM - Nieuwe computerbeeldschermen scheiden een hoge concentratie van een gevaarlijk stof af. Dat heeft het Duits onderzoeksinstituut BIA ontdekt. De stof fenol zit in de printplaten van een monitor en kan boven een bepaald percentage kankerverwekkend zijn. Deze printplaten zitten zowel in CRT- als in flatscreen monitoren.
Twee weken na levering is de concentratie van de aan alcohol verwante stof gezakt tot onder de gevaarlijke grens. Hoe kankerverwekkend de stof is en hoe vaak de consument er mee in aanraking komt is niet duidelijk. Het onderzoeksinstituut overweegt een certificaat te gaan instellen waarmee de consument gewaarschuwd wordt voor het fenol-percentage.
(Bron)
De nieuwe 'Apeldoornreclame' is errug leuk.
Het bliksemt hier (nog) niet, de zon schijnt onder een inktzwarte lucht door, de regen is weer gestopt. De knallen trillen m'n ribben zowat los. Van die rommelrommelKNAAAAAAALLLLLrommelrommel-effecten. Van die 'kat zit op de vensterbank en wil weer naar buiten tot ie bij de volgende knal weer twee meter van het raam vandaan sprint'-effecten.
Niet meer kunnen. Tukje op de bank. Tot je van een enorme knal wakker wordt en twee katten tegelijk door de raamopening schieten en bibberend bovenop je springen.
Onweer okee, maar moet er zo'n herrie bij?
Pijnlijk.
Aso's moeten in containers gaan wonen

AMSTERDAM - Het stadsdeel Amsterdam-Noord wil asociale gezinnen die extreme overlast veroorzaken in de toekomst gaan onderbrengen in 'shockproof' containers aan de rand van de stad. Dat wil een meerderheid van de stadsdeelraad, aldus het Algemeen Dagblad maandag.
Volgens mede-initiatiefnemer van het plan en CDA-fractievoorzitter John Geelof is de spanning in sommige wijken zo hoog opgelopen, dat onleefbare situaties zijn ontstaan. "Het gaat om een enorme overlast waarbij vaak alcohol en drugs in het spel is. We moeten iets doen", zegt Geelof.
De gezinnen zullen ondergebracht worden in groepjes van vier à vijf containerwoningen, gemaakt van kunststof golfplaten. Omdat de ervaring leert dat het interieur vaak wordt beschadigd, zal bijvoorbeeld de gootsteen worden ingemetseld.
De gezinnen waar het om gaat zijn notoire probleemgevallen, die vaak extreme geluids- en stankoverlast veroorzaken en buurtbewoners intimideren. Ze zijn al vaker verplaatst door het stadsdeel, en volgens Geelof zit er daarom niets anders op voor de gezinnen om het 'vrijwillige' aanbod aan te nemen: "Het is voor hen op straat of in deze containers."
(Bron)

Dan zou ik het toch niet 'vrijwillig' durven noemen.
Vissen vinden IJsselmeer te schoon

AMSTERDAM - Het IJsselmeer is zo schoon, dat vissen zich er niet meer in thuis voelen. Door onder meer de fosfaatvrije wasmiddelen is er minder algengroei. Hierdoor gaat het voedselaanbod voor vissen en dus ook voor vogels achteruit. Dat zegt voorzitter J. Nooitgedagt van de Nederlandse Vissersbond maandag in het Algemeen Dagblad.
Het ministerie van Verkeer en Waterstaat onderschrijft de theorie van de vissersbond inmiddels. "Schoorvoetend geven ze toe dat de ingrepen in het ecosysteem door het milieubeleid deze bijwerkingen hebben. Het is eindelijk een bespreekbaar thema, want vissers krijgen altijd de schuld van achteruitgang van de visstand", aldus Nooitgedagt.
Hij noemt het verdwijnen van de driehoeksmosselen in het Markermeer als voorbeeld: "Dat komt duidelijk door het schonere water. Wanneer je tot je knieën in het water staat, zie je je tenen. Dat is wel leuk, maar het betekent dus ook dat er geen algen meer zijn. Ook de aal, de rode baars en de snoekbaars zijn in aantallen sterk teruggelopen."
De vissers hebben bij het ministerie enkele suggesties aangedragen om het IJsselmeer weer interessanter te maken voor vissen. Zo is er gesuggereerd de loop van rivieren te veranderen richting IJsselmeer of een brug te maken in de Houtribdijk, de verbinding tussen Lelystad en Enkhuizen, om het Markermeer en het IJsselmeer weer met elkaar te verbinden.
(Bron)
31.000 werknemers rijker dan minister

VOORBURG - Bijna 31.000 mensen in loondienst verdienen meer dan een minister. Per jaar strijken zij bruto meer dan 120.000 euro op. Dat blijkt uit cijfers over eind 2002 die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag heeft gepubliceerd.
"Het aantal werknemers dat meer dan een minister verdient, is sinds 1995 meer dan verdubbeld. In dat jaar was het ministersalaris nog 100.000 euro", aldus het CBS.
(Bron)
Nederlander komt steeds meer tijd tekort

AMSTERDAM - Nederlanders hebben steeds meer het gevoel tijd tekort te hebben. Ruim vier op de tien Nederlanders ziet tijdgebrek als grootste rustverstoorder in het dagelijks leven. Onder Belgen leeft hetzelfde gevoel, zo blijkt uit onderzoek onder 1.100 Nederlanders en Belgen in opdracht van Center Parcs. Vorig jaar gaf nog eenderde van de ondervraagden aan met tijdgebrek te kampen.
Als Nederlanders moeten kiezen aan wie ze hun tijd thuis het liefst besteden doet 28 procent van de moeders dat aan zichzelf. Van de vaders kiest 29 procent voor de partner. Kinderen komen bij de vaders pas op de vierde plaats als favoriete tijdsbesteding, bij moeders staan de kinderen op plaats twee.
Huishoudelijke taken, sociale verplichtingen en onverwachts bezoek worden naast tijdgebrek genoemd als zaken die de harmonie het meest verstoren. De televisie en computer worden het meest genoemd als favoriet tijdverdrijf, maar respectievelijk 15 en 14 procent van de respondenten noemt de apparaten ook als rustverstoorders.
Verder blijkt uit de zogeheten 'Relaxindex' van Center Parcs thuis en op vakantie in veel gezinnen nog de oude rolmodellen te bestaan. Vrouwen zijn voornamelijk bezig met het huishouden, koken, sociale contacten, lezen en winkelen, terwijl mannen meer tijd kwijt zijn aan verbouwen, klussen, sporten en sport kijken.
(Bron)
Meerkoeten gebruiken alles wat ze tegenkomen om een nest van te bouwen. Zo weet je gelijk welke rommel er zoal in de sloot drijft.
De basis van het nest is een tak die bij een storm van een boom afscheurde.

Het zag er dreigend uit, maar een echte bui kwam er niet uit:

zondag, mei 02, 2004

Jonge dieven fotograferen zichzelf

Twee minderjarige dieven hebben zichzelf ontmaskerd door op de plaats van de misdaad een foto van zichzelf achter te laten, die ze met een gestolen polaroid toestel hadden genomen. De feiten deden zich voor in het openluchtcentrum Duin en Zee in Oostende, waar donderdagmorgen een inbraak en diefstal van klein materiaal werd vastgesteld.
De politie stootte tijdens het onderzoek naar de diefstal op een polaroid toestel. Aan de hand van een foto kon één van de daders worden geïdentificeerd en gevat. Toen de tweede dader donderdagmiddag terugkeerde naar het openluchtcentrum om de rest van de buit op te pikken, werd ook hij gevat. Hij was op dat moment in het bezit van drie verrekijkers. Beide minderjarigen werden in een jeugdinstelling geplaatst.
(Bron)
Chocola als zoethouder voor nachtbrakers

Chocolade is het nieuwste wapen van de politie in het Zuid-Engelse Bournemouth in de strijd tegen wangedrag door dronkaards. Het korps ziet meer in het zoet houden van dronkenlappen dan in een harde aanpak. De agenten delen dit weekeinde chocoladerepen uit aan nachtbrakers die de etablissementen verlaten.
De Britse overheid is een campagne begonnen om overmatig alcoholgebruik af te remmen en richt zich vooral op jongeren. De voornaamste oorzaak van geweld als gevolg van drankgebruik, is dat mensen gefrustreerd raken en daarna agressief worden omdat ze honger hebben of op de taxi naar huis moeten wachten, zei een woordvoerder van de politie in Bournemouth. Door hen iets te eten te geven als zij uit de bars en clubs komen, hoopt de politie dat zij geen problemen gaan veroorzaken.
(Bron)
Illegaal gevangen kreeften inbeslaggenomen

KERKRADE - Een provinciaal visstroperijteam heeft zaterdagavond tijdens een gerichte controle op de Oosterschelde enkele illegaal gevangen kreeften inbeslaggenomen. Dat heeft de Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zondag laten weten.
Volgens de AID komt het de laatste tijd regelmatig voor dat duikers kreeft meenemen vanuit de Oosterschelde. Dat is verboden. Het visstroperijteam trof in de buurt van Wilhelminadorp een groep Belgische duikers aan die kreeften had gevangen. In een bestelbus van een van de duikers lagen enkele kreeften en nog enkele losse scharen van kreeft. Ook de duikuitrusting van de betrokken duiker is inbeslaggenomen.
De illegaal gevangen kreeften zijn vermoedelijk vooral voor persoonlijk gebruik. De AID heeft niet de indruk dat de schaaldieren op grote schaal worden verhandeld, zei een woordvoerder.
De controle was gericht op het vissen met ongeoorloofde vistuigen. Bij de sluis in Katseveer kregen vijf mensen een proces-verbaal, omdat zij visten met meer dan drie haken per hengel.
Het visstroperijteam, dat behalve uit medewerkers van de AID ook uit mensen van het Korps Landelijke Politiediensten en de provincie Zeeland bestaat, werd vorig jaar in het leven geroepen om de toenemende stroperij van vis in de Zeeuwse wateren een halt toe te roepen.
(Bron)