zaterdag, augustus 11, 2007

Ik geloof dat ik bijgelovig word. Of misschien vaag helderziend op de verkeerde manier.
Want hoe kan het anders dat je alleen maar lekke banden krijgt op die paar fietstochtjes waarbij je géén plakspullen bij je hebt?
Man schiet vijf mensen neer in café Spijkenisse

SPIJKENISSE - Een nog onbekende man heeft in café El Hombre aan de Voorstraat in Spijkenisse in de nacht van donderdag op vrijdag vijf bezoekers neergeschoten. Een 32-jarige vrouw uit Spijkenisse ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. Drie anderen raakten eveneens ernstig gewond.
De drie zijn een 29-jarige man uit Hellevoetsluis en twee mannen uit Spijkenisse van 22 en 40 jaar oud. Ze liggen nog in het ziekenhuis. Een 39-jarige Spijkenisser mocht na behandeling weer naar huis. De schutter is nog voortvluchtig.
Rond middernacht kwam de man het café binnen en na enige tijd ontstond er volgens de politie commotie, waarna de man begon te schieten. Op dat moment waren ongeveer vijftien mensen in de kroeg aanwezig. Meteen na het schietincident nam de dader de benen. De politie nam na de schietpartij getuigenverklaringen af op het politiebureau.
De gemeente heeft met de exploitant afgesproken dat zijn café voor onbepaalde tijd sluit tot het politieonderzoek is afgerond. Loco-burgemeester Marjolijne Lewis heeft vrijdagochtend een bezoek gebracht aan de buurt en gesproken met winkeliers en buurtbewoners.
De gemeente was al in gesprek met de eigenaar van het cafépand over een verhuizing. Het bestemmingsplan van de oudste winkelstraat van Spijkenisse voorziet niet meer in nachtelijke horeca.
Een gemeentewoordvoerder liet weten dat er zich bij de kroeg de afgelopen zeven jaar - sinds de nieuwe eigenaar - geen bijzondere incidenten hebben voorgedaan. De gemeente stuitte slechts op wat meldingen van overlast. Volgens buurtbewoners is de reputatie van het café discutabel.
De voorzitter van de winkeliersvereniging van het centrum van Spijkenisse, Gjalt Adema uit ook zijn twijfels over de reputatie van de bezoekers van El Hombre. "Het zijn niet de mensen zijn die we graag in de Voorstraat zien."
(Bron)
Laatste waarschuwing voor schreeuwende marktkoopman

DEN BOSCH - Een Bossche marktkoopman zet zijn standplaats op het spel door waarschuwingen over het luidruchtig aanprijzen van zijn fruit in de wind te slaan. Dat blijkt uit twee brieven die de ondernemer heeft ontvangen.
In februari werd de marktkoopman voor het eerste gevraagd zijn waar minder 'schreeuwerig en luid' aan te prijzen. Klachten van de overige kooplui op de Bossche markt vormden de aanleiding, legde een gemeentewoordvoerder uit.
In juli kreeg de man een laatste waarschuwing. Als de overlast blijft bestaan, pakt de gemeente hem zijn standplaats af.
(Bron)

vrijdag, augustus 10, 2007

Herrie in de Noordzee schadelijk voor bruinvis

HAMBURG - Geluidsoverlast door scheepvaart in de Noordzee is zo schadelijk voor zeezoogdieren, dat het geluidsniveau flink omlaag moet volgens de Duitse afdeling van het Wereld Natuur Fonds. Vooral de bruinvis, een walvisachtige, heeft er enorm onder te lijden, blijkt uit een studie naar zeezoogdieren.
De bruinvis oriënteert zich met behulp van geluid (sonar) en spoort, net zoals vleermuizen, zijn prooi met echolocatie op. Geluidsoverlast tast het gehoor aan en jaagt de dieren weg uit hun leefgebied.
In de Noordzee leven naar schatting van het WNF 340.000 bruinvissen.
De zoogdieren in de Noordzee hebben vooral last van scheepvaart, olieboringen en militaire oefeningen. Volgens een zeeëxpert van het Wereld Natuur Fonds is de geluidsoverlast onder water "alsof je buiten in de buurt van een landingsbaan voor vliegtuigen staat".
(Bron)

donderdag, augustus 09, 2007

Hermafrodiete panda krijgt toch tweeling

PEKING - Een reuzenpanda die werd aangezien voor een mannetje en later ervan werd beticht als hermafrodiet door het leven te gaan, heeft totaal onverwachts een tweeling ter wereld gebracht. Dit meldde het Chinese persbureau Xinhua donderdag.
Bij de geboorte van de inmiddels elf jaar oude Jinzhu werd de panda onterecht als mannetje geclassificeerd. Deze fout wordt vaker gemaakt omdat panda's van nature erg klein geschapen zijn.
Toen Jinzhu in 2000 bij een vrouwelijke panda werd gezet om te paren, was er sprake van een complete desinteresse van beide kanten. Een poging tot kunstmatige inseminatie wees vervolgens uit dat Jinzhu vrouwelijke geslachtsorganen had en dus tweeslachtig moest zijn.
(Bron)
Meeste Nederlanders weten niet wat rood staan kost

AMSTERDAM - Een overgrote meerderheid (82 procent) van de Nederlanders weet niet hoeveel rente banken in rekening brengen voor rood staan. Dat terwijl ruim de helft aangeeft af en toe, regelmatig of zelfs doorlopend gebruik te maken van die mogelijkheid.
Dat blijkt uit een woensdag gehouden peiling van onderzoeksbureau TNS NIPO in opdracht van RTL Nieuws. ABN Amro bijvoorbeeld brengt 14,9 procent rente op jaarbasis in rekening voor rood staan. Een negatief saldo kost bij Fortis 14,8 procent rente.
De Postbank en de Rabobank hanteren vergelijkbare tarieven, en hebben die onlangs zelfs iets verhoogd, aldus RTL Nieuws. Schattingen door respondenten in het TNS NIPO-onderzoek lopen uiteen van 3 tot 25 procent per jaar.
Van de ondervraagden heeft 7 procent er bewust voor gekozen niet rood te kunnen staan op de betaalrekening. Van de mensen die dat wel kunnen, zegt bijna twee derde daar het afgelopen jaar zelden of nooit gebruik van te hebben gemaakt.
18 procent had de helft van de tijd of meer een negatief saldo. Twee van de honderd geven toe de laatste twaalf maanden doorlopend rood te hebben gestaan.
(Bron)
Kinderen slikken hormonen voor beter figuur

AMSTERDAM - In België grijpen jonge meiden steeds vaker naar illegale hormonen om een beter figuur te krijgen. Vorig jaar gebruikte maar liefst zeven tot acht procent van de 14- tot 18-jarigen spierversterkende middelen.
Dat blijkt uit het jaarverslag 2006 van de federale hormonencel, zo meldt de Belgische krant De Standaard donderdag.
De federale hormonencel noemt de cijfers "zorgwekkend."
"De hele samenleving is doordrongen van een verbeterzucht", zo meldt het jaarverslag. "Humane doping is een ernstig gezondheidsprobleem geworden."
Volgens de hormonencel is het aantal inbeslagnames van verboden producten bestemd voor mensen vorig jaar met de helft gestegen. In fitnesscentra en sportclubs vonden de meeste inbeslagnames plaats.
Ook op internet worden hormonen aangeboden. Volgens het jaarverslag vaak met alle gevaren van dien. "Zeker de helft van de humane doping is namaak. Dat is gevaarlijk voor de gezondheid."
(Bron)
Trek purperreiger te volgen via internet

AMSTERDAM - Vogelliefhebbers kunnen via een website de trek van zeven purperreigers naar Afrika volgen. Vogelbescherming Nederland heeft de reigers voorzien van een satellietzender, waarmee zij via internet zijn te zien.
Eén van de zeven vogels is vorig weekeinde vertrokken en is nu in Frankrijk.
De Vogelbescherming wil precies weten waar de dieren overwinteren. Dan kunnen deze gebieden en de tussenstopgebieden worden beschermd.
Dat is nodig omdat de purperreiger op een lijst met bedreigde Nederlandse broedvogels staat. Er zijn nog maar 560 broedparen in Nederland.
Medewerkers van de Vogelbescherming hebben eerst het vangen van de vogels geoefend op reigers in gevangenschap. Daartoe werden onder meer reigers in Diergaarde Blijdorp gevangen met een net en voorzien van een zender. Toen dat lukte, zijn de medewerkers de vrije natuur in gegaan.
De afgelopen twee maanden, tijdens het broedseizoen, zijn de dieren voorzien van een zender, waarvan de batterij zich oplaadt met een zonnepaneel op de bovenkant. Volgens de Vogelbescherming hebben de vogels geen last van de zenders en wordt hun gedrag er niet door beïnvloed.
De zeven reigers hebben een naam gekregen en zijn per stuk te volgen via de website van de Vogelbescherming. Lena is in Frankrijk. Henk en Elsa zijn nog in Nederland aan het zwerven.
De rest bevindt zich nog in het broedgebied. De locatie van de vogels is tot op tien meter nauwkeurig te bepalen.
De purperreigers zijn de eerste vogels die de Vogelbescherming van een zender voorziet. Een werkgroep heeft volgens de Vogelbescherming de laatste twee jaar al gewerkt met een zender op kiekendieven.
(Bron)
Dieven stelen Ferrari van tentoonstelling

DUSSELDORF - Dieven hebben afgelopen weekeinde drie oldtimers gestolen van een tentoonstelling in het Duitse Jüchen. De Duitse politie verwacht dat de klassieke wagens opduiken in Nederland.
Meerdere getuigen zeggen dat zij de auto's bij de Nederlandse grens hebben gezien. Het gaat om een Ferrari F40 en twee Mercedessen.
Hoe de dieven de auto's hebben gestolen is onduidelijk. "Het starten van de Ferrari had wel gehoord moeten worden, maar niemand heeft iets gemerkt. Misschien zijn ze dus met een vrachtwagen weggehaald", aldus een woordvoerder over de nachtelijke diefstal.
Ook twee bezoekers moeten het zonder hun dure auto's doen. Hun Porsche en Mercedes stonden voor een café geparkeerd en waren de volgende dag verdwenen. De totale schade van de vijf gestolen auto's bedraagt ongeveer 600.000 euro. Volgens de Nederlandse Ferraridealer Kroymans is alleen de Ferrari F40 al goed voor een schadepost van rond de 300.000 euro.
De verzekering heeft een beloning uitgeloofd van maximaal 15.000 euro. De Duitse politie vraagt mensen die informatie kunnen geven over de diefstal zich te melden bij de politie in het Duitse Neuss.
(Bron)

Bij oldtimers denk ik toch aan iets oudere auto's dan die uit 1987 - 1992. Maar dat zal m'n leeftijd wel zijn.
Zweedse grafdelver levend begraven

STOCKHOLM - Een Zweedse grafdelver is levend begraven en heeft dit ongeluk met de dood moeten bekopen. De veertigjarige man was samen met een collega bezig om na een begrafenis in het Zweedse gehucht Gudmundtorp een graf te vullen.
Massa's aarde raakten door nog onbekende reden aan het schuiven en stortten in het graf, zo meldde de Zweedse krant Sydsvenskan donderdag.
Toen een hulpploeg na ruim drie kwartier graven de mannen bereikte, bleek slechts een van hen nog in leven. De andere grafdelver is waarschijnlijk bezweken onder het enorme gewicht van de aardemassa.
(Bron)
Vlam in buik patiënte op operatietafel

MAASTRICHT - Door de verwisseling van kooldioxide en zuurstof is afgelopen vrijdag tijdens de operatie van een bejaarde vrouw in het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) een vlam ontstaan in haar buikholte.
Een woordvoerder van het ziekenhuis heeft een bericht daarover in de Limburgse kranten donderdagochtend bevestigd.
Over de exacte verwondingen die de vrouw heeft opgelopen, kon het ziekenhuis donderdag niets zeggen. De patiënte is extra geobserveerd en mocht het ziekenhuis na het weekeinde verlaten. Volgens de woordvoerder is geen sprake van blijvend letsel. Het is onbekend of de vrouw een klacht heeft ingediend.
Bij de kijkoperatie werd de kooldioxide gebruikt om de buik te laten bollen zodat de organen vrijer komen te liggen. De kooldioxide slang werd per ongeluk aangesloten op de wandcontactdoos waar zuurstof uit komt.
De vlam is vermoedelijk ontstaan door een vonkje van het elektronische systeem waarmee aders worden dichtgeschroeid, legde de ziekenhuiswoordvoerder uit.
"Het had absoluut niet mogen gebeuren", was donderdag de reactie van het ziekenhuis. Het azM heeft maatregelen getroffen om herhaling te voorkomen. Het ongeluk is gemeld aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg.
De inspectie spreekt van een ernstig en opmerkelijk ongeluk dat gelukkig met een sisser is afgelopen. Volgens een woordvoerder bestaan al jaren landelijke afspraken over verschillende aansluitingen en kleurenslangetjes voor kooldioxide en zuurstof om pijnlijke vergissingen te voorkomen.
Naar aanleiding van het incident is er een rondgang gemaakt langs andere ziekenhuizen. Vergelijkbare gevaarlijke situaties zijn niet aangetroffen.
(Bron)

Met een sisser afgelopen. Hm. (En waarom heb ik steeds 'Met de vlam in de buik' in m'n kop?)
Celstraf voor Nigeriaanse internetoplichter

AMSTERDAM - De rechtbank in Middelburg heeft een Nigeriaanse man veroordeeld tot 29 maanden celstraf voor het oplichten via onder andere pinpasfraude. Dat meldt Webwereld donderdag.
De man maakte zich schuldig aan diefstal, oplichting en valsheid in geschrifte. Met gestolen bankpassen en gehackte creditcardgegevens maakte hij ruim 28 duizend euro buit.
De oplichter stal bankafschriften, salarisstrookjes en pensioengegevens uit de brievenbussen van mensen, waarna hij bankpassen en overschrijvingsformulieren aanvroeg. Zodoende kon hij geld van bankrekeningen opnemen.
Daarnaast gebruikte hij gehackte creditcardgegevens om via internet spullen te kopen zoals een flatscreen tv en een homecinema set.
De Nigeriaan is veroordeeld tot 29 maanden celstraf. Het OM had 30 maanden geëist. De rechter bevond hem schuldig voor het 'ondermijnen van het vertrouwen dat de samenleving moet kunnen stellen in identiteitsbewijzen, postverkeer en betalingsverkeer via internet'.
(Bron)
Wateroverlast in Zwitserland en Duitsland

BERN - Zware regenval heeft in de nacht van woensdag op donderdag tot wateroverlast geleid in delen van Zwitserland en Zuid-Duitsland.
In het Zwitserse Basel zetten de hulpdiensten zandzakken klaar, omdat ze er rekening mee houden dat de Rijn buiten de oevers treedt. Problemen in Nederland door het hoogwater worden vooralsnog niet verwacht.
Het scheepvaartverkeer in onder meer de regio-Basel is uit veiligheidsoverwegingen stilgelegd. Het waterpeil is zo hoog dat schepen niet meer onder bruggen kunnen varen. Ook in het Zuid-Duitse stroomgebied van de Rijn gelden beperkingen voor de scheepvaart, aldus het Duitse journaal.
Het Zwitserse persbureau SDA berichtte dat beken en kleinere rivieren al buiten hun oevers zijn getreden. Tal van wegen zijn onbegaanbaar geworden. Vooral in het kanton Bern en in en rond Basel, Aargau en St. Gallen is de overlast groot. In het kanton Luzern raakte een man bij opruimwerkzaamheden zwaar gewond door een aangespoelde boom.
In Duitsland ontstond na zware regenval wateroverlast in de deelstaten Baden-Württemberg, Sleeswijk-Holstein en Thüringen. Straten kwamen onder water te staan. De brandweerkorpsen kregen tientallen meldingen van ondergelopen kelders.
De hoge waterstand van de Rijn in Zwitserland en Duitsland heeft vooralsnog voor Nederland geen gevolgen. De Rijn bij Lobith staat op een normale zomerstand van 9.17 meter boven NAP. Rijkswaterstaat verwacht voor de komende dagen een stijging naar 9.45 meter boven NAP. Uiterwaarden en kades lopen pas onder als de Rijn bij Lobith nog meters hoger staat.
(Bron)
NS wil agressieve conducteur lozen

AMSTERDAM - De Nederlandse Spoorwegen hebben de rechter ingeschakeld om een 49-jarige hoofdconducteur uit Zwolle te kunnen ontslaan. Dat laat een woordvoerder van de NS weten. Hij zou zich meerdere malen agressief hebben gedragen tegenover passagiers en collega's.
De man is volgens de NS niet meer te handhaven. "Agressief gedrag is bij de man vaker dan eens voorgekomen," vertelt de woordvoerder.
Zo zou hij zich tegenover passagiers onbeschoft hebben gedragen en een hand hebben gebroken toen hij uithaalde naar een reiziger. Ook zou hij een treinpassagier hebben geduwd en een reizigster aan de haren hebben getrokken.
Pogingen om zijn gedrag te verbeteren hebben niets uitgehaald, stelt de NS. De rechtbank in Zwolle doet op 20 augustus uitspraak.
(Bron)
Big Ben zwijgt maand

LONDEN - De inwoners en toeristen van de Britse hoofdstad Londen moeten het zeker een maand lang stellen zonder het vertrouwde geluid van de klokken in de toren van het Britse parlement. Ook de Big Ben, de grootste en beroemdste klok in de toren, heeft vanaf zaterdag rust wegens onderhoud.
Een deel van het mechanisme is toe aan vervanging, meldde het Lagerhuis woensdag. De wijzers van het uurwerk zullen nog wel gewoon de tijd aangeven, maar de slagen op het uur en om het kwartier zijn niet te horen.
Het is voor het eerst sinds 1956 dat de klokken bij het Britse parlement voor geruime tijd zwijgen. Het mechanisme is nooit vervangen sinds de klokken begonnen met luiden in 1859.
(Bron)
Aangifte tegen Geert W. wegens aanzetten tot haat

DEN HAAG - Een advocaat uit Lelystad heeft woensdag bij de politie aangifte gedaan tegen Geert W.. Volgens advocaat Els Lucas zet de politicus in een ingezonden brief in de Volkskrant aan tot haat tussen bevolkingsgroepen.
In de brief vergelijkt W. de Koran met Mein Kampf en bepleit hij een verbod op het heilige boek. "Dat vind ik heel erg ver gaan. Het geeft ook geen pas dat een parlementariër zich op deze manier uitlaat", zei Lucas.
De fractieleider van de PVV noemde de aangifte in een reactie "heel triest". "Ik wil niet aanzetten tot haat; ik wil dat de Koran wordt verboden. Dat is een politieke mening. Ik zit in de Tweede Kamer om die te uiten", aldus W..
Lucas heeft bezwaar tegen de strekking van het hele artikel. Daarom is zij met een kopie van het verhaal en "een stapel wetsteksten" naar het politiebureau gegaan.
Een van haar bezwaren is dat de oproep in het artikel om geen moslimimmigranten meer toe te laten tot Nederland indruist tegen de Vreemdelingenwet. De advocaat deed de aangifte op persoonlijke titel.
Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) in Lelystad bevestigde woensdag dat de aangifte is binnengekomen. De officier van justitie zal daar meteen naar kijken, zei ze.
Ella Vogelaar, minister voor Integratie zegt in een reactie dat "het moet volstrekt duidelijk zijn dat het verbieden van de Koran in Nederland voor het kabinet niet aan de orde is en dat in de toekomst ook niet zal zijn."
Vogelaar noemt de oproep van W. "schadelijk voor de verhoudingen binnen de Nederlandse samenleving, doordat ze één bevolkingsgroep in een kwaad daglicht stelt en de kloof tussen moslims en niet-moslims zou kunnen vergroten".
(Bron)

(En zowaar een leuke column van Nico Dijkshoorn)
Vondsten ondermijnen huidige kennis menselijke evolutie

CHICAGO - Wetenschappers hebben in Kenia opmerkelijke fossiele resten gevonden van voorgangers van de huidige mens.
Volgens een publicatie in het wetenschappelijke blad Nature ondermijnt de vondst van een schedel en een kaakstuk de huidige aanname van hoe het proces verliep in de ontwikkeling van aap tot mens (Homo sapiens).
Algemeen werd aangenomen dat twee voorgangers van de huidige mens, de Homo habilis en de Homo erectus, elkaar geleidelijk opvolgden in de reeks. Nu staat volgens de vorsers vast dat beide zeker een half miljoen jaar naast elkaar hebben geleefd, ongeveer anderhalf miljoen jaar geleden.
Beide soorten mensachtigen stammen volgens de jongste inzichten af van een gemeenschappelijke voorouder, van wie nog geen resten zijn gevonden. De onderzoekers denken overigens dat de Homo erectus nog steeds de waarschijnlijke voorganger was van de Homo sapiens. De Homo habilis zou uiteindelijk binnen de evolutie op een "doodlopende weg" zijn beland.
(Bron)
Britse (18) ondergaat zesde abortus

Een Brits meisje van 18 jaar heeft voor de zesde keer een zwangerschap laten afbreken. Hoewel ze daarmee een uitzonderlijk geval is, komen tienerzwangerschappen en abortussen opvallend vaak voor in het Verenigd Koninkrijk.
Vorig jaar beëindigde 1 op de 22 Britse tieners een zwangerschap voortijdig. Campagnes die dit soort 'ongelukken' moeten voorkomen, slaan totaal niet aan. In het Engelse dagblad de Daily Mail wordt gesproken van een 'drama'.
Anti-abortusverenigingen zijn van mening dat jongeren seks teveel als 'recreatie' zien en zich niet bewust zijn van de mogelijke gevolgen. Vorig jaar vonden er 193.000 abortussen plaats in Groot-Brittannië. 1341 meisjes jonger dan 18 jaar lieten de ingreep voor de tweede keer uitvoeren. Niet minder dan 44 vrouwen lieten voor de achtste keer een ongeboren kind weghalen.
(Bron)
Therapie tegen allergische reactie insectenbeet

HOOFDDORP - Het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp begint volgende maand met een preventieve therapie voor mensen die allergisch zijn voor steken van bijen en wespen. De opzet is om de patiënt uiteindelijk immuun te maken, zo heeft het ziekenhuis donderdag gemeld.
Elk jaar worden duizenden Nederlanders gestoken door een wesp, bij of ander insect. Een deel van hen krijgt een heftige allergische reactie. Gemiddeld overlijden er zelfs drie mensen per jaar aan.
Met de immunotherapie probeert het Spaarne Ziekenhuis dat tegen te gaan. Patiënten die de therapie ondergaan, moeten vijf dagen lang worden opgenomen. Ze krijgen elke dag een beetje gif ingespoten, in totaal net zo veel als 25 steken.
Na de behandeling is de patiënt immuun. Een allergische reactie blijft voortaan uit.
(Bron)
Italiaanse activisten beschieten blushelikopter

AMSTERDAM - Een blushelikopter is in de buurt van de Italiaanse stad Napels beschoten toen het water aan het tanken was. Een bende zou het waterreservoir hebben doorzeefd met kogels, omdat zij niet willen dat bosbranden in de natuur worden gedoofd.
Dit meldt de NOS. De bendes willen dat de branden, die op dit moment op 600 plekken in Zuid-Italië woedden, niet worden geblust zodat toeristen zullen vertrekken. Ze hopen dat op die manier eigenaren van horecagelegenheden hun bezit goedkoop van de hand willen doen.
Vaak blijken de bosbranden te zijn aangestoken.
(Bron)

"Activisten"? Heette dat vroeger niet gewoon maffia?
Grootste Europese graf dinosaurussen bij toeval ontdekt

ZÜRICH - Door een ontdekking van een amateur-paleontoloog heeft Zwitserland mogelijk het grootste massagraf van dinosaurussen in Europa. De hobbyist stootte op een bouwterrein in het dorp Frick bij toeval op beenderen van twee Plateosaurussen.
Elders rond de plaats bij de Duitse grens waren al herhaaldelijk restanten van de planteneters aangetroffen. Door de nieuwe vindplaats is het al bekende 'massagraf' van dinosaurussen fors vergroot, aldus deskundigen.
In het gebied zouden ruim 200 miljoen jaar geleden tientallen Plateosaurussen zijn vast komen te zitten in een moeras.
(Bron)
Stel: je hebt een kat. Die kat reageert nogal fel op voordeurgeluiden, want geluid bij de deur kan bezoek en dus eten en/of extra aandacht betekenen, of misschien post die fijn in de brievenbus blijft hangen zodat je er naar kunt springen.
En stel dat die voordeur op het noorden is. Dat er noordenwind is. En dat elke vlaag de brievenbus laat klepperen.
Ze is nu uit frustratie op bed gaan liggen.

dinsdag, augustus 07, 2007

Helft werknemers maakt veel overuren

DIEMEN - Het overwerk in Nederland is fors toegenomen. Ruim de helft van de werknemers werkt structureel over. Gemiddeld maken zij zeven overuren per week. Dat is een stuk meer dan vorig jaar.
Toen werkte een op de drie werknemers structureel over en ging het om gemiddeld zes overuren per week.
Dit staat in de Werkmonitor van uitzendbureau Randstad die dinsdag is gepubliceerd. Voor het onderzoek zijn ruim achthonderd werknemers ondervraagd.
Van hen geeft 16 procent aan dat overwerk op geen enkele wijze wordt gecompenseerd. Een op de drie krijgt de extra uren in tijd terug. Anderen krijgen de uren (deels) uitbetaald of op een andere manier (deels) vergoed.
Over alle werknemers uitgesmeerd komt het overwerk nu neer op ruim drie uur per week. Vorig jaar was dat anderhalf uur. De werkmonitor noemt het gunstige economische klimaat als een oorzaak voor de toename van het overwerk.
Een op de vijf werknemers heeft het naar eigen zeggen "te druk". Dat komt neer op 1,2 miljoen mensen. Vooral hoogopgeleiden vinden de werkdruk hoog of te hoog.
De gunstige economie leidt er ook toe dat werknemers hun kansen op de arbeidsmarkt zien stijgen. Ruim driekwart heeft er vertrouwen in een andere baan te kunnen vinden. Nog maar 3 procent is bang voor ontslag.
Veel werknemers kijken wel om zich heen voor ander werk, maar slechts een beperkt deel slaat ook daadwerkelijk aan het solliciteren. Het afgelopen half jaar is uiteindelijk 10 procent van de werknemers van baan veranderd.
Werkgevers die op zoek zijn naar nieuw personeel benaderen regelmatig mensen direct of indirect. Vier op de tien werknemers zeggen het afgelopen half jaar een aanbod te hebben gehad om te solliciteren.
(Bron)
Chinese jongeren op kamp tegen internetverslaving

AMSTERDAM - De Chinese overheid neemt maatregelen tegen haar internetverslaafde jeugd. Jongeren die niet achter hun computerscherm vandaan te slaan zijn, kunnen naar een zomerkamp om van hun verslaving af te komen. Dat heeft de Chinese staatsmedia dinsdag gemeld.
Gedurende tien dagen in de zomer krijgen jongeren tussen de 14 en 22 jaar oud een heel scala aan therapieën voorgeschoteld. Ze worden behandeld voor depressie, angst, teruggetrokken gedrag, paniek en prikkelbaarheid.
Dat is niet voor niets, vindt de Chinese overheid. Ruim 13 procent van alle Chinese internetgebruikers onder de 18 jaar is namelijk verslaafd aan het wereldwijde web.
In Peking bestaat al een Internet Verslavingscentrum, waar een mix van therapie en militaire training kinderen van hun verslaving moet afhelpen. In de ontspannen zomerkampen mag het er echter veel minder hard aan toe gaan.
De Chinese overheid is al langer bezig de 'internetvergiftiging' een halt toe te roepen. Zo mogen er geen nieuwe internetcafés meer openen en worden gewelddadige videospellen gecensureerd.
(Bron)
Websites verwijderen ongepaste zoekresultaten

AMSTERDAM - Het is de nachtmerrie van iedere sollicitant: afgewezen worden nadat het bedrijf in kwestie je naam in Google heeft ingetikt. Daar bieden verschillende websites in de VS nu een oplossing voor, zo meldt persbureau Reuters.
Zoekresultaten als schunnige foto's, dubieuze bijnamen en genante verhalen uit een ver verleden kunnen een vertekend beeld geven aan de toekomstige werkgever. Daar willen velen dan ook vanaf op het moment dat ze de arbeidsmarkt op gaan, en zich serieus moeten presenteren.
Websites als Reputationdefender.com en Defendmyname.com kunnen ervoor zorgen dat de ongepaste zoekresultaten verdwijnen. Voor dertig dollar per maand zoekt Reputationdefender uit waar je naam allemaal tevoorschijn komt op internet, en zorgt er vervolgens voor dat de betreffende webpagina's niet meer voorkomen in online zoekresultaten.
Vele onderzoeken wijzen uit dat werkgevers online zoekmachines zoals Google gebruiken om potentiële kandidaten te screenen voordat ze op sollicitatiegesprek komen.
Ruim een kwart van de managers gebruikt zoekmachines op internet om sollicitanten vooraf te 'leren kennen'. De helft daarvan gebruikt daarvoor ook sociale netwerksites als Facebook of MySpace.
De belangrijkste redenen om iemand op basis van de zoekresultaten al af te schrijven voor een baan, zijn gegevens over crimineel gedrag of leugens over opgegeven kwalificaties van de sollicitant.
(Bron)

Dit kun je natuurlijk ook andersom doen: een hele positieve cyberidentiteit opbouwen, zodat (niet al te slimme) werkgevers je al aan willen nemen voor je op gesprek bent geweest ;-)
Extreem weer laat records sneuvelen

GENEVE - Grote delen van de wereld hebben vanaf het begin van het jaar te maken gehad met extreme weersomstandigheden waaronder overstromingen, hittegolven, stormen en periodes van ongewone kou.
Bovendien was de wereldwijde landtemperatuur tussen januari en april nog nooit zo hoog, maakte de Wereld Meteorologische Organisatie dinsdag in een verklaring bekend.
Boven land was het in januari 1,89 graden en in april 1,37 graden warmer dan normaal. In Europa lagen de temperaturen in april gemiddeld zelfs vier graden Celsius boven het gemiddelde.
Ook in Nederland sneuvelden dit voorjaar de records. Januari was de zachtste januarimaand ooit en april was warmer, zonniger en droger dan ooit tevoren, meldde het KNMI eerder.
Op het lijstje van de WMO staan onder meer de ongewoon zware moessonregens in Zuid-Azië en de recente hevige regenval en overstromingen in Engeland. Zuid-Europa ging deze zomer gebukt onder ongewone hittegolven, terwijl in Zuid-Afrika en Argentinië extreem veel sneeuw viel.
In juni werd voor het eerst een tropische cycloon waargenomen in de Arabische Zee. Het natuurgeweld eiste in Oman en Iran vijftig levens. Op de stranden van de Malediven en Indonesië richtten ongewoon hoge golven veel schade aan.
De weersextremen komen overeen met de voorspellingen die de klimaatcommissie IPCC van de Verenigde Naties dit voorjaar deed. Of dit najaar ook veel uitschieters zal laten zien is volgens WMO-wetenschapper Omar Baddour nog niet duidelijk. "Het is erg moeilijk om voorspellingen te doen over de rest van het jaar."
(Bron)
Politie arresteert fraudeurs in Amsterdam-Zuidoost

AMSTERDAM - De politie heeft dinsdag twee mannen en twee vrouwen aanhouden op verdenking van fraude bij een stichting in Amsterdam-Zuidoost.
Het viertal, onder wie een ambtenaar van de dienst maatschappelijke ontwikkeling van de gemeente, heeft vermoedelijk honderdduizenden euro's verduisterd. Dat maakte de politie bekend.
De politie kwam de verdachten op het spoor tijdens een onderzoek naar de fraude naar aanleiding van aangiften. Dat onderzoek is nog in volle gang.
Tot nu toe is duidelijk geworden dat het viertal onder meer subsidiegeld van mensen in financiële nood zou hebben verduisterd. Ook hebben ze waarschijnlijk valse aanvragen voor financiële hulp opgemaakt en echte verzoeken gedeeltelijk of helemaal niet uitgekeerd. In de administratie staan ze echter als uitgekeerd te boek.
Verder blijkt dat de ambtenaar, die gedetacheerd was bij de stichting, ontucht zou hebben gepleegd met een cliënte. Deze vrouw was afhankelijk van de beslissing van deze verdachte of ze het benodigde geld zou krijgen.
De politie vraagt zich af of de man zich aan nog meer cliënten heeft vergrepen en vraagt slachtoffers contact op te nemen.
(Bron)
Beetje vet aan lichaam beter dan onzekerheid

RIJSWIJK - Mannen vinden dat vrouwen eerder hun onzekerheid moeten dumpen dan het beetje vet dat ze hebben. Dat blijkt uit een onderzoek dat de redacties van Cosmopolitan en Men's Health samen hebben uitgevoerd onder ruim 2300 mannen en ruim 2700 vrouwen.
Humor en lief voor elkaar zijn blijken bij mannen en vrouwen nog steeds het best te scoren. "Een man die zo nu en dan een welgemikte, gevatte grap maakt, is eerder een blijvertje dan het type Rambo met een leuk smoelwerk en dito geslachtsdeel", blijkt uit het onderzoek.
'Lief zijn' staat nog steeds op nummer een bij de vrouwen, zegt 54 procent. Op een tweede plaats staat humor, stelt 30 procent van de vrouwen. Bij mannen ligt dat percentage nog hoger. Zeker 80 procent van hen vindt het onaantrekkelijk als een vrouw geen gevoel voor humor heeft. Uiterlijk en intelligentie is voor maar 1 op de 7 mannen het allerbelangrijkste.
Uit de cijfers blijkt dat mannen net zo vaak seks willen hebben als vrouwen. Voor bijna de helft van vrouwen en mannen is drie tot vier keer per week voldoende, maar eenderde heeft aan een tot twee keer per week genoeg.
Daarnaast houden mannen steeds meer van vrouwen met een carrière. "Dat maakt het leven spannender", zeggen ze. En het is voor beiden geen bezwaar als zij meer inbrengt dan hij.
(Bron)

"type Rambo met een leuk smoelwerk en dito geslachtsdeel" - kweenie...
'Schat, wat heb jij toch een leuk geslachtsdeel' klinkt voor mij toch niet erg romantisch ;-)
Lufthansa overweegt stapelbedden voor economy-passagiers

BERLIJN - Mogelijk zullen binnenkort ook de passagiers in de toeristenklasse op lange vluchten lekker kunnen slapen. De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa overweegt ook deze minst betalenden aan boord een bed aan te bieden.
Lufthansa voert nu een onderzoek uit onder zijn vaste klanten of er vraag is naar een dergelijke service. De eerste resultaten zijn volgens een woordvoerster "zeer postief", zo meldde dinsdag de krant The Wall Street Journal.
Tot nu toe was het voor luchtvaartmaatschappijen te kostbaar om passagiers in de economy class een bed aan te bieden, omdat er dan minder mensen op een vlucht meekonden.
Maar volgens Lufthansa is het nu met een nieuwe indeling mogelijk om drie rijen stapelbedden te maken zonder het aantal passagiers te verlagen. Dit zou onder meer kunnen in de dubbeldekker van Airbus, de A380.
De bedden zouden ook een einde maken aan de medische problemen die veroorzaakt kunnen worden door het langdurig rechtop zitten, zoals trombose.
Het is nog onduidelijk of en hoeveel de klanten voor een stapelbedje zullen moeten neertellen. Duidelijk is dat het niet zal gaan om bedragen van duizenden euro's die business- en firstclass passagiers nu betalen voor een comfortabele langeafstandvlucht.
(Bron)

Misschien toch dat SF-scenario verder ontwikkelen: iedere passagier een knock-out-pilletje en stapelen maar.
Een op de vijf leraren basisschool denkt aan overstap

NIJMEGEN - Een op de vijf leraren op basisscholen (22 procent) overweegt om komend jaar over te stappen naar het voortgezet onderwijs. Dat blijkt uit onderzoek van het instituut ITS in Nijmegen in opdracht van het ministerie van Onderwijs.
Die stap wordt mogelijk gemaakt door een regeling van het departement die inhoudt dat scholen in het voortgezet onderwijs 25.000 euro voor een overstappende docent ontvangen.
Die regeling geldt slechts een jaar. Van de onderwijzers zegt 4 procent zeker in het voortgezet onderwijs aan de slag te zullen gaan. Van de ondervraagde docenten zegt 18 procent dat misschien te doen.
De premie kan worden besteed aan scholing en begeleiding van de nieuwe leraar. Binnen twee jaar moeten zij de bevoegdheid krijgen om in het voortgezet onderwijs les te geven. Voor de overstap is 5 miljoen euro beschikbaar, zodat niet meer dan 200 leraren van de regeling gebruik kunnen maken.
De overstap van docenten zou een bescheiden bijdrage kunnen leveren aan de bestrijding van het lerarentekort. In het basisonderwijs is volgens het ministerie momenteel geen tekort. In het voortgezet onderwijs zal dat tekort oplopen.
Als de economie tot 2010 sterk aantrekt, zal het tekort 5 procent van het totaal aantal banen bedragen.
(Bron)
Haai van zes meter op visveiling Zeebrugge

ZEEBRUGGE - De visveiling in het Vlaamse Zeebrugge veilt woensdagochtend een dode haai van zes meter lang en ongeveer 2000 kilo zwaar.
De verkoop is een uitzonderlijke gebeurtenis. "In mijn twintigjarige carrière is het de eerste keer dat ik weet dat we zo'n haai veilen", zei directeur Johan Van de Steene dinsdag.
De haai is door het Zeebrugs vissersschip Z-18 Soetkin gevangen in de Keltische Zee, ten zuiden van Ierland. Het schip brengt de bijzondere vangst rond middernacht aan land in Zeebrugge.
Het vlees van haaien is geschikt voor consumptie. De vinnen zijn veel geld waard in Azië, waar ze worden gezien als delicatesse.
(Bron)
Vacaturetekst:

"Het betreft een full-time dienstverband met bovengemiddelde beloningsstructuur.
Binnen de organisatie heerst een informele doch progressieve bedrijfscultuur."

Dan reageer je toch direct...
En 'informeel doch progressief' is een nieuwe variant voor mij ;-)
Scooterbestuurder rijdt in op Haagse agent

DEN HAAG - Een 23-jarige Hagenaar is maandag in Den Haag met zijn scooter ingereden op een politieagent. De agent had de bestuurder een stopteken gegeven, omdat hij zonder helm reed.
De verdachte reed zonder gas te minderen op de politieman in en raakte hierbij zijn dienstfiets. De agent kwam er vanaf met een aantal kneuzingen. Dat maakte de politie dinsdag bekend.
Een oplettende agent hield de scooterrijder in de nacht van maandag op dinsdag aan.
Begin juli raakte een agent van het politiekorp Haaglanden gewond nadat een automobilist hem opzettelijk omver reed. De dader werd aangehouden op verdenking van poging tot doodslag.
(Bron)

Zonder helm rijden, dat snap ik wel. Als je geen hersens hebt, hoef je ze ook niet te beschermen. En rekening houden met degenen die - als het misgaat - de stukkies van de straat moeten schrapen is dan ook wat veelgevraagd.
Maar dat je zelfs niet kunt bedenken dat de mogelijkheid misschien zou kunnen bestaan dat je gezeik krijgt met domweg doorkarren waardoor je alleen maar meer gezeik krijgt, wat is dat toch? Kunnen die types echt niet verder vooruit "denken" dan twee seconden?
Politie onderzoekt betrokkenheid ouders Madeleine

AMSTERDAM - De Portugese politie is een onderzoek begonnen naar de eventuele betrokkenheid van de ouders van de vermiste Madeleine McCann in de verdwijningzaak, dat meldt de Portugese krant Diario de Noticias dinsdag.
Volgens de krant gaat de Portugese politie ervan uit dat de vermiste Madeleine dood is, dat zou een anonieme bron die betrokken is bij het onderzoek hebben verklaard.
In de slaapkamer van het vakantiehuis waar het vierjarige meisje ruim drie maanden geleden voor het laatst gezien werd, zijn eerder al bloedsporen gevonden. Portugese media melden dat de bloedsporen van een overleden persoon zijn, en dat iemand heeft geprobeerd de sporen schoon te maken. Het bloed was niet meer met het blote oog te zien. De politie laat onderzoeken of het bloed van Madeleine is.
De Portugese politie zou nu onderzoeken of het Britse meisje al in het vakantieappartement om het leven is gekomen in plaats van ontvoerd. Daarbij houden ze de ouders van Madeleine al geruime tijd in de gaten en ondervragen vrienden en familie van het echtpaar.
Onduidelijk blijft vooralsnog of zij worden verdacht van nalatigheid of van het doden van hun dochter met opzet.
Madeleine verdween op 3 mei terwijl haar ouders even verderop in een restaurant zaten te eten. Haar ouders zetten sindsdien een internationale campagne op om te vragen om hulp bij de zoektocht naar het verdwenen meisje.
Britse politieagenten ontdekten met behulp van onder meer speciale speurhonden de bloedsporen in de kamer waar Madeleine sliep in het vakantieappartement aan de Algarve.
Maandag doorzocht de Portugese politie auto's die toebehoren aan een verdachte in de zaak rond de verdwijning van Madeleine, zo meldde de Britse krant The Daily Telegraph dinsdag. Het zou gaan om auto's van Robert Murat, een in Portugal wonende Brit, en zijn familie.
De zaak wordt er niet overzichtelijker op doordat dinsdag in de pers een nieuwe verdachte opdook. Volgens de krant Diário de Notícias onderzoekt de Portugese politie de rol van een man van rond de veertig, met een Brits paspoort en van Afrikaanse origine.
Hij zou op de avond van de verdwijning van Madeleine zijn gezien in het vakantieoord Praia da Luz, terwijl hij een kind in zijn armen droeg dat leek te slapen. De man probeerde de blikken van voorbijgangers te ontwijken. Ook zou die man met Murat zijn gezien vlak na de verdwijning van Madeleine.
Gerry en Kate McCann, de ouders van de vermiste kleuter Madeleine, blijven ervan uitgaan dat hun dochter leeft. Dit zei het Britse echtpaar dinsdag tegen het tv-station Sky News. "Bij tal van gelegenheden heeft de Portugese politie gezegd dat zij op zoek is naar een levende Madeleine", aldus Gerry McCann tegen het Britse tv-station. "Ik heb geen enkele informatie dat dat veranderd is."
(Bron)
Waar o waar zijn die verkiezingsborden voor? Voor het burgemeestersgedoe?
Schutters executeren drie Amerikaanse studenten

AMSTERDAM - Drie Amerikaanse studenten zijn maandag doodgeschoten op het schoolplein van een basisschool. Een vierde slachtoffer overleefde de aanval.
De schietpartij vond plaats in de Amerikaanse stad Newark. Volgens de Amerikaanse media luisterden de vier vrienden, in de leeftijd van achttien tot twintig jaar oud, naar muziek op het schoolplein van een basisschool toen een groep mannen op hen afkwam.
De mannen dwongen hen op hun knieën voor een muur te gaan zitten en schoten drie van hen van dichtbij door het hoofd, aldus de Amerikaanse nieuwszender WNBC.
Het vierde slachtoffer was het zusje van een van de geëxecuteerden. Zij werd zwaar gewond in de buurt van het schoolplein gevonden. Het meisje heeft een schotwond in het hoofd en verschillende messteken.
De vier studenten zouden na de vakantie aan een studie aan de universiteit van Delaware beginnen.
De politie gaat uit van meerdere schutters, maar heeft nog geen verdachten op het oog. Zij zoeken nog naar een motief voor de moordpartij, maar het ziet er niet naar uit dat het om een gerichte moord gaat. Geen van de slachtoffers had een strafblad.
(Bron)
Hackers gevraagd voor steun in strijd tegen terrorisme

AMSTERDAM - De Amerikaanse federale overheid zoekt de steun van hackers in de strijd tegen het internationale terrorisme. Tijdens de Defcon-conferentie in Las Vegas waren sprekers van de NSA, FBI en het Amerikaanse Ministerie van Defensie aanwezig, aldus AFP.
De jaarlijkse Defcon-conferentie is de grootste bijeenkomst van hackers ter wereld. NSA-analist Tony Sager zei in zijn toespraak dat het agentschap steeds vaker informatie vrijgeeft aan het publiek in de hoop dat computerdeskundigen meehelpen het internationale terrorisme aan banden te leggen.
"Ik ben er alleen niet zeker van dat ze me vertrouwen", verklaarde Sager na afloop van zijn toespraak tegenover een journalist van het Franse persbureau.
Aan wantrouwen jegens de federale overheid is op de conferentie dan ook geen gebrek. Zo wordt er tijdens de bijeenkomst geld ingezameld voor de Electronic Freedom Foundation, een stichting die eerder al aanklachten tegen dezelfde NSA indiende wegens "illegaal aftappen van telefoonlijnen en het bekijken van persoonlijke mail".
De NSA was niet de enige vertegenwoordiger van de Amerikaanse overheid op de conferentie. De FBI hanteerde het standpunt dat de slimste technische mensen nodig zijn om cybercriminaliteit tegen te gaan.
Veel van de hackers gebruiken hun kennis echter om de bemoeienis van de Amerikaanse overheid tegen te gaan. Zo werkt de Belg Len Sassaman aan een anonieme e-mailclient en werkt hacker Roger Dingledine zelfs aan een volledig anoniem netwerk.
De twee zijn ervan overtuigd dat de balans tussen het bewaken van de publieke veiligheid en de persoonlijke privacy van mensen volledig is krom getrokken. Dit zou mede komen door het feit dat iedereen op internet traceerbaar is.
Voor de vertegenwoordigers van de veiligheidsdiensten schiet het internet echter tekort op het gebied van 'traceerbaarheid'. Zij spraken duidelijk de wens uit dat het makkelijker moet worden om te zien wie voor wat verantwoordelijk is op het net.
(Bron)

'"Ik ben er alleen niet zeker van dat ze me vertrouwen", verklaarde Sager'.
Ahum.
Australië gaat alcoholgebruik aboriginals registreren

CANBERRA - De Australische autoriteiten gaan met een elektronisch identificatiesysteem het alcoholgebruik in de stad Katherine in de deelstaat Northern Territory registreren.
De maatregel is vooral bedoeld om het alcoholmisbruik onder de aboriginals, de oorspronkelijke inwoners van Australië, aan te pakken.
De Australische nieuwszender ABC meldde maandag dat in Katherine in alle winkels waar alcohol wordt verkocht en in alle horecagelegenheden een elektronisch identificatiesysteem wordt geplaatst.
De elektronische apparatuur wordt gekoppeld aan de database van de regering, zodat de overheid de identiteit van een ieder die ook maar een blikje bier koopt, kan achterhalen.
De gemiddelde Australiër drinkt 9 liter alcohol per jaar. In Katherine wordt elk jaar per persoon 21 liter alcohol gedronken. De autoriteiten stellen dat er een verband is tussen het alcoholmisbruik en het grote aantal moorden, verkrachtingen en andere vormen van geweld in Katherine.
Het bestuur van Katherine wil speciale rechtbanken in het leven roepen, die de bevoegdheid moeten krijgen om drankverboden op te leggen en mensen moeten kunnen dwingen zich te laten behandelen.
(Bron)
Hongerige gieren zaaien paniek in Pyreneeën

Ongeveer 10.000 hongerige vale gieren zaaien paniek in de Pyreneeën en het Baskenland. Zij vallen levende dieren aan en gedragen zich ook agressief tegen mensen.
Dat meldde de krant The Times maandag. Reden voor het gedrag van de gieren, die normaal alleen dode dieren eten, is een nieuwe Europese richtlijn.
Die verbiedt de oude Noord-Spaanse traditie dood vee in de akkers achter te laten. De boeren moeten dood vee nu verbranden of op een andere manier opruimen.
Een boer in Baskenland zag hoe een levende koe werd aangevallen door tientallen gieren: "Je kan je niet voorstellen hoe het is om te zien hoe een dier levend wordt opgegeten."
Ook werd een groep bejaarde wandelaars dreigend benaderd in de Pyreneeën. Een Franse bejaarde was overleden aan een hersenbloeding. De overige leden van de groep raakten in "complete paniek" door het dreigende gedrag van de gieren, aldus een omwonende.
Vogeldeskundigen zeggen dat gieren geen levende dieren aanvallen en dat dit gedrag in duizenden jaar tijd niet is veranderd. Maar boeren hebben al tientallen gevallen van aangevallen en gedood vee gemeld. Een Franse herder in de Pyreneeën zegt dat dertig toeristen ooggetuigen waren toen een groep gieren begon aan de poot van een van zijn schapen.
(Bron)

En dan gaat een andere afdeling van 'Europa' weer maatregelen bedenken om te voorkomen dat de vale gieren uitsterven. Ach ja.
Sterrenregen trekt over Nederland

DWINGELOO - Komend weekeinde zijn boven Nederland honderden vallende sterren te zien. Wel moeten de weersomstandigheden gunstig zijn.
Enkele sterrenwachten openen dit weekeinde speciaal hun deuren, maar de sterrenregen is volgens een medewerker van het Planetron in Dwingeloo ook gewoon met het blote oog te zien. "Gewoon in de tuin gaan liggen en omhoog kijken", zei hij maandag.
Volgens de medewerker zijn de meeste vallende sterren in de nacht van zondag op maandag te zien. Onder gunstige omstandigheden gaat het om tientallen vallende sterren per uur.
Het maanlicht kan het zicht op de sterrenregen in ieder geval niet ontnemen. In het weekeinde is het nieuwe maan en dan is er nauwelijks maanlicht. De eerste vallende sterren zijn overigens donderdagnacht al waar te nemen.
Bewolking kan ook nog het zicht op de sterrenregen ontnemen. Volgens het KNMI is het nog nu nog niet te voorspellen of er wolken zijn of niet. Pas vanaf donderdag is het een en ander duidelijk.
De sterrenregen wordt veroorzaakt doordat de aarde door een zwerm stof- en gruisdeeltjes trekt. Als een deeltje in de dampkring verbrandt is een snel wegschietend lichtpuntje te zien.
Het gruis is afkomstig van de komeet Swift-Tuttle. Deze komeet doorloopt eens in de 130 jaar zijn baan om de zon. Het laatst was Swift-Tuttle te zien in 1992.
Verschillende sterrenwachten, waaronder Mercurius in Dordrecht en Schothorst in Amersfoort, houden zaterdag speciale kijkavonden.
In het Planetron in Dwingeloo staan de sterrenkijkavonden van 9 en 14 augustus in het teken van deze grootste sterrenregen van het jaar.
(Bron)
Onderhoud aan grootste ceder van Nederland

ARNHEM - De grootste ceder van Nederland staat in Arnhem aan de Laan van Klarenbeek. De uit 1875 stammende boom krijgt deze week een onderhoudsbeurt, zodat hij weer jaren mee kan, zo hoopt de gemeente.
Speciale boomverzorgers zullen in de zogenoemde Libanonceder klimmen om de boom te snoeien. Daarna wordt de bestrating rondom de boom verwijderd, zodat de grond belucht kan worden.
De verzorgers voegen voeding toe aan de bodem rondom de boom. De ceder krijgt volgens de gemeente een soort verjongingskuur.
Binnenkort begint de bouw van appartementen in de buurt van de monumentale boom. Dan plaatst de gemeente een hek om de omgeving van de ceder af te sluiten, zodat er geen beschadigingen kunnen optreden.
(Bron)

Dus een lekker fitte boom, ingesloten door appartementen?
NASA gunt blik in eigen keuken

AMSTERDAM - Ruimtevaartagentschap NASA gaat in samenwerking met Microsoft de mensen een blik gunnen op de Space Shuttle Endeavour. Via internet kan men de shutlle in 3D-vorm bekijken.
Dankzij duizenden foto's die gemaakt zijn van de Space Shuttle en de omgeving kan men niet alleen het ruimtevoertuig bekijken, ook het Kennedy Space Center en Cape Canaveral zijn in beeld gebracht.
De NASA heeft hier voor Photosynth van Microsoft gebruikt. Met dit porgramma kan de diepte en structuur van de shuttle goed worden weergegeven.
NASA zelf omschrijft het als een computerspel waar mensen alles in 3D kunnen waarnemen en door in en uit te zoomen een exact beeld kunnen vormen.
Als het project een succes blijkt dan wil de NASA gaan kijken of de technologie gebruikt kan worden om maanlandingen voor te bereiden of voor inspecties van een ruimtestation.
De lancering voor de Endeavour staat gepland voor woensdag.
(Bron)
Britse keten wil geparfumeerde cafés

LONDEN - De Britse exploitant van ongeveer tweeduizend cafés wil zijn horecagelegenheden voorzien van een lekker geurtje.
De pubs kampen namelijk met een nieuw probleem sinds het rookverbod van 1 juli. Tot die dag verdoezelde de sigarettenrook de onsmakelijke geur van verschraald bier, zweet en andere stank.
Exploitant Mitchells and Butlers test momenteel de geur van leer en versgemaaid gras, meldde de Britse krant Sunday Times zondag. Zelfs de geur van tabak wordt overwogen. In pubs in Edinburgh en Glasgow werd al een fris oceaanbriesje verstoven.
(Bron)
Lee Hazlewood overleden

AMSTERDAM - Muziek-icoon Lee Hazlewood is afgelopen zaterdag op 78-jarige leeftijd overleden. Hazlewood is vooral bekend van zijn samenwerking met Nancy Sinatra, voor wie hij These Boots Are Made For Walkin' schreef.
Dit was niet het enige succes dat hij haar bezorgde. In totaal produceerde Hazlewood negen albums voor de beroemde dochter. Ook was hij verantwoordelijk voor haar uiterlijk en imago. Dit totaalplaatje zorgt er voor dat hij heden ten dage nog steeds als stijlicoon geldt.
Naast zijn werk voor Nancy Sinatra, had hij ook een redelijk succesvolle solocarrière. Vooral zijn album Cowboy In Sweden is een klassieker te noemen.
Ondanks zijn hoge leeftijd en steeds slechter wordende gezondheid bleef Hazlewood lang doorgaan met muziek maken. Zo bracht hij vorig jaar nog het album Cake Or Death uit. Onder de vele bewonderaars van Hazlewood bevinden zich vele artiesten. Zo hebben onder andere Elvis Presley, Nick Cave en Courtney Love nummers van hem opgenomen.
(Bron)

maandag, augustus 06, 2007

Je gelooft het niet, maar werken in een kas in de zon terwijl het buiten lekker koel is, 30 graden in de schaduw, is soms niet fijn...

zondag, augustus 05, 2007

Zonnebloemaanplant in het park
Iets later:

Tegen zonsondergang
Vanaf de brug over het spoor (u had het niet kunnen raden!). Het spoor dat naar rechts loopt, gaat naar het Spoorwegmuseum.

Spoor


Dom
De platanen hangen ook al vol bolletjes:

Plataan

Plataan met flits
Langs het fietspad langs de Waterlinieweg groeit hop.

Hop in de struiken, geflitst

Hop wat hoger, met tegenlicht

Hop de boom in...
Weegbree in berm
De sleedoorn zit al vol pruimen, maar hij bloeit ook weer (een beetje). En zoals altijd rond deze tijd zien de struiken eruit alsof het nooit meer goed komt, van die miezerige aangevreten blaadjes en dergelijke:

Sleedoorn

Sleedoorn nabloei
Hm, deze had ik nog, vanuit station Breda, in een andere periode dat het effe heet was:

Zonsondergang vanuit station Breda
China verzacht eenkindpropaganda

PEKING - China heeft ambtenaren opgedragen afstand te nemen van de keiharde propaganda over de eenkindpolitiek. Een rustigere benadering moet verzet tegen het omstreden beleid de wind uit de zeilen nemen, meldden staatsmedia zondag.
Posters met dreigende leuzen over gedwongen abortussen en zware straffen bij het baren van meer dan een kind hebben het imago van het beleid beschadigd, aldus het persbureau Xinhua. Lokale ambtenaren belast met gezinszaken moeten dergelijke slogans vervangen en hebben daarbij de keuze uit 190 gematigder oproepen.
Zo kunnen zij in plaats van de kreet 'Nog een baby betekent nog een graf' de leus 'Moeder aarde is te moe om nog meer kinderen te dragen' gebruiken.
China begon de eenkindpolitiek in 1979. De impopulaire maatregel heeft geholpen de bevolkingsgroei in het land met 1,3 miljard inwoners te vertragen.
Overigens liet een een hoge overheidsfunctionaris onlangs weten dat slechts een krappe 36 procent van de Chinezen echt maar één kind mag hebben. Voor de meerderheid gelden er afwijkende regels.
(Bron)

De meerderheid mag 1,1 kind hebben?
Stelende medewerkster stopt geld in versnipperaar

DEURNE - Een medewerkster van een supermarkt aan de Wolfsberg in Deurne probeerde zaterdag te verbloemen dat zij 410 euro uit de kassa had gestolen door het geld in een papierversnipperaar te stoppen. Dat liet de politie zondag weten.
De 18-jarige vrouw uit de Brabantse plaats verstopte het bedrag in haar kleding. Toen de bedrijfsleiding haar hier op aansprak, zag ze kans het geld ongezien in een papierversnipperaar te deponeren.
Ze hoopte hiermee het bewijsmateriaal te vernietigen. Later bekende de medewerkster de verduistering. Tegen de vrouw is proces-verbaal opgemaakt.
(Bron)
Zes kilometer boeken op Deventer Boekenmarkt

AMSTERDAM - Deventer rekent vandaag op ruim 125 duizend boekenliefhebbers tijdens de 19e editie van de Deventer Boekenmarkt. De boekenmarkt is de grootste van Europa. Bijna negenhonderd kraampjes van boekhandelaren en antiquariaten slingeren zich in een sliert van zes kilometer door het centrum van de Hanzestad.
Van 09.30 uur tot 17.30 uur worden onder meer kinderboeken, poëzie, strips en literatuur verkocht. Bij een boekhandel aan de Keizerstraat wordt het eerste boek dat in Deventer is gedrukt tentoongesteld. Het boek is in 1477 gedrukt. Er zouden wereldwijd nog maar vijf exemplaren van zijn.
In de Grote of Lebuïnuskerk wordt een manifestatie rond de bijbel gehouden. Tussen 11.00 uur en 17.00 uur lezen prominenten voor uit de bijbel en worden onder meer antieke bijbels tentoongesteld.
Verder zijn er in de Overijsselse stad diverse exposities en optredens van onder meer kunstenaars, muzikanten en dichters.
(Bron)

Ik moet ver, ver weg blijven van zulke plekken. Gelukkig is het veel te warm ;-)
VS-militair krijgt 110 jaar cel wegens moord in Irak

FORT CAMPBELL - Een Amerikaanse militair is zaterdag door een krijgsraad veroordeeld tot 110 jaar gevangenisstraf voor zijn rol bij de verkrachting en moord op een 14-jarig Iraaks meisje en drie van haar familieleden.
Dat meldden Amerikaanse media. De 23-jarige Jesse Spielman wordt ook oneervol uit het leger ontslagen en in rang teruggeplaatst.
Drie collega's van Spielman zijn al voor deze zaak veroordeeld tot straffen variërend van vijf tot honderd jaar. Een vijfde verdachte zal voor een civiele rechtbank moeten verschijnen.
Spielman zei op de uitkijk te hebben gestaan terwijl vier andere militairen het meisje verkrachtten en haar daarna met haar ouders en zuster vermoordden.
Het gebeurde op 12 maart 2006 in Mahmudiya even ten zuiden van Bagdad.
(Bron)

110 jaar cel is 10 jaar zitten. Hm...
D66 vindt VS-afluisterwet te ver gaan

DEN HAAG/BRUSSEL - D66 vindt het veel te ver gaan dat de Verenigde Staten mails mag inzien en telefoongesprekken afluisteren in andere landen zonder rechterlijke toestemming, als de verbinding via de VS verloopt. Het Amerikaanse Congres heeft daar zaterdag mee ingestemd.
"De VS kan ons onbegrensd afluisteren, zonder dat wij enige rechtsbescherming of democratische invloed hebben: wij kunnen hier immers niet over stemmen in de VS", meldde Europarlementslid Sophie in 't Veld zondag.
D66 gaat vragen stellen in de Tweede Kamer en het Europees Parlement, meldde In 't Veld. De partij wil weten wat de regering of de EU hiertegen gaat ondernemen.
"De Amerikaanse spionage begint de spuigaten uit te lopen", vindt In 't Veld. De VS heeft al inzage in het Europese geldverkeer en in de privégegevens van vliegtuigpassagiers naar de VS, voor allerlei doeleinden. D66 ageerde ook vergeefs tegen deze rechten.
Binnen EU-landen mogen veiligheidsdiensten al de contactgegevens van mail-, internet- en belverkeer inzien. Maar de inhoud blijft daarbij ongemoeid. Bij de Amerikaanse afluisterwet gaat het wel om de inhoud. Een deel van het Europese internetverkeer gaat via grote computers in de Verenigde Staten.
In 't Veld vraagt zich af wat Nederland gaat doen als de VS om uitlevering vraagt van een Nederlander op basis van door de VS afgeluisterde gesprekken of afgekeken mails.
(Bron)
Dikkere Australiërs probleem voor mortuaria

SYDNEY - Australië heeft snel speciaal uitgeruste mortuaria nodig als in het land niet spoedig iets wordt gedaan aan het groeiende overgewicht. Pathologen krijgen steeds meer te maken met zwaarlijvige lichamen die moeilijk te verplaatsen zijn met de huidige middelen.
Het gaat onder meer om "grotere opslag en onderzoeksruimtes en krachtiger materiaal", aldus een zondag gepbuliceerd onderzoek van de universiteit van Adelaide. Daaruit blijkt dat het aantal zwaarlijvige lichamen dat de laatste twintig jaar in mortuaria is gebracht is verdubbeld. Als de aanpassingen niet worden gemaakt, kan het onderzoek van stoffelijke overschotten van mensen met overgewicht in gevaar komen en zijn er ook risico's voor het personeel.
Het afgelopen jaar kwamen er in Australië ook al verzoeken om grotere crematoriumovens en grafkuilen. Daarnaast willen medici de beschikking krijgen over grotere ambulances, rolstoelen en ziekenhuisbedden.
(Bron)
Nederland massaal naar het strand

DEN HAAG - Zonaanbidders uit heel Nederland stonden zondagochtend al snel in de file als zij een kustplaats wilden bereiken. Rond 11 uur waren er alleen maar files richting de kust, liet de ANWB weten.
De drukte op de Nederlandse wegen richting de kust is sinds half twee afgenomen. "De grootste piek is voorbij", meldde de ANWB. Op het hoogtepunt stond er zondag meer dan 50 kilometer file in Nederland.
De gemeente Westland besloot alle toegangswegen naar het strand af te sluiten omdat er geen lege parkeerplaats meer te vinden was. Ook in badplaatsen als Bergen en Castricum raakten alle parkeerplekken vol. De ANWB adviseert om de auto daar verder van het strand te zetten of gebruik te maken van het openbaar vervoer.
Richting badplaats Scheveningen stond het verkeer in de ochtend helemaal vast. In Noord-Holland stond onder meer op de provinciale wegen richting Zandvoort zo'n 6 kilometer file.
Richting Vlissingen kwamen niet alleen Nederlanders vast te staan. Ook vanuit België nam de drukte toe.
De ANWB raadt mensen aan met de fiets of het openbaar naar het strand te komen. De verkeersdienst verwacht ook files als iedereen weer naar huis gaat.
(Bron)

Heerlijk ontspannen, ruzie maken wat er wel en niet mee mag, onderweg heibel over welke afslag, dan in de file, en in de file, en in de file, auto wordt warmer en warmer, ouders maken ruzie over wel of niet dak open, hoera! Het strand! Geen parkeerplek, eindeloos met alle spullen door de bloedhete duinen sjouwen, heel lang over het strand sjokken langs alle badgasten die er al eerder waren, ver ver ver van enige strandtent neerstrijken, iets essentieels vergeten zijn, en net als je ligt stuurt je ma je naar de strandtent om ijsjes te halen terwijl je weet dat die gesmolten zijn als je weer terugbent.
En dan het ergste: terug naar die kokende auto, moeten zitten op een handdoek op die kunststof achterbank die nog heter is dan de auto zelf, en wederom in de file heeeeeel langzaam terug naar huis, waar je in bad ontdekt waar het allemaal rood is geworden en waar er zoal allemaal zand terecht komt.

Gelukkig heb ik ook hele mooie herinneringen aan het strand, maar die zijn meer van de categorie: wakker worden, tent uit, tas pakken, zoef achter de camping het boslaantje in, wandelwandel, leeg strand, liggen maar. Als de grootste drukte op gang kwam, waren we dan al toe aan terug naar de tent om te eten, lekker in de schaduw, en dan aan het eind van de middag weer fijn terug naar het strand.
Belg gooit lottobriefje van 104.000 euro weg

MUSSON - Een Belg had wel erg veel geluk bij een ongeluk. De man gaf eind vorige maand enkele oude lottobriefjes aan zijn lottowinkelier om weg te gooien. Er zat toch geen prijs op, meende hij.
De winkelier had de briefjes gedachteloos in zijn broekzak gestopt. Toen hij enkele dagen later de briefjes voor de zekerheid controleerde, viel zijn mond open van verbazing: een briefje was goed voor 104.348 euro.
"Ik had dat geld zonder probleem in eigen zak kunnen steken", zei winkelier Guy Boon uit het Waalse Musson zaterdag in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.
"Niemand was getuige, de klant zou het nooit hebben geweten."
De winkelier herinnerde zich echter dat de onbekende klant in een bepaalde bestelwagen reed. Hij zocht in het dorp en vond een soortgelijke wagen.
Via het telefoonnummer op de zijkant vond hij de verbouwereerde winnaar. Die schonk hem een fles champagne.
(Bron)
België laat wapenhandel op internet ongemoeid

BRUSSEL - België laat de omvangrijke verboden wapenhandel op internet vrijwel ongemoeid, bevestigt de Belgische federale politie. De handel is toegenomen, sinds de verkoop via winkels is bemoeilijkt.
Websites bieden jachtgeweren, maar ook krachtig wapentuig zoals een automatisch FAL-geweer (400 euro) of een sluipschuttersgeweer als Remington Varmint (225 euro).
De politie zoekt niet actief naar de advertenties, zegt commissaris Luc Beirens van de federale computer crime unit. Volgens Beirens liggen er wel voorstellen op tafel voor een actievere rol voor zijn dienst.
De beheerders van 2dehands.be verwijderen naar eigen zeggen dagelijks ontoelaatbare advertenties, maar volgens hen bestaat er discussie over wat het handelsverbod precies inhoudt.
(Bron)
Man redt jongen uit bek poema

VANCOUVER - Een heldhaftige Canadees heeft na een worsteling met een poema een 12-jarige jongen uit de bek van het beest weten te redden.
Het incident gebeurde woensdag in een vakantiepark in Brits-Columbia. De jongen, die aan het kamperen was in het park in de buurt van Clinton, werd aangevallen toen hij naar de wc liep.
Mark Patterson, de eigenaar van een vakantiehuisje vlak bij de toiletblokken, wierp zich op de poema, die het hoofd van de jongen al in zijn bek had, en schopte het dier tegen zijn kop.
Toen dat niet hielp, probeerde hij de poema te wurgen, waarna het beest losliet. Patterson wist het dier daarna weg te jagen door angstaanjagend te grommen, zei hij.
De jongen ligt in het ziekenhuis en maakt het goed.
(Bron)
Chippen sterft stille dood

AMSTERDAM - De chippas zal langzaam verdwijnen. In meerdere steden is het binnenkort mogelijk om met de pinpas te betalen bij parkeerautomaten waardoor de chipknip nutteloos wordt.
Als de chippas niet meer nodig is bij het parkeren is het gedaan met de pas, omdat de chipknip verder alleen in bedrijfskantines en voor snoepautomaten wordt gebruikt, stelt het Platform Detailhandel in het AD.
Twee van de drie fabrikanten die de markt van parkeerautomaten in handen hebben verwachten dat Nederland snel overstapt op pinparkeren, weet het dagblad.
Schiedam plaatste onlangs de eerste acht en Amsterdam en Utrecht voeren ze volgend jaar ook in. Rotterdam onderzoekt de mogelijkheden.
Currence, het bedrijf dat achter de chippas zit sluit zich daar in de krant bij aan en verwacht dat het betaalmiddel verdwijnt.
"Nieuwe technologie heeft pinnen goedkoop gemaakt, waardoor klanten ook kleine bedragen kunnen afrekenen met hun pinpas."
Volgens een woordvoerder van Vialis, dat parkeerautomaten levert, is de rol van de chipknip uitgespeeld.
"Alle onderzoeken wijzen uit dat deze niet populair is." De Nederlandse Vereniging van Banken laat weten te zijn gestopt met het promoten van de chippas.
Chippen blijft met 165 miljoen transacties ver achter bij pinnen, met 1,45 miljard. Wel werd er in 2006 twaalf procent meer gechipt dan een jaar eerder.
(Bron)