zaterdag, september 20, 2003

Meer demonstranten op de Dam dan verwacht

AMSTERDAM - Tussen de 20- en 25.000 mensen demonstreerden zaterdag in Amsterdam tegen de kabinetsplannen. Tot deze schatting komt de politie en de organisatie Keer het Tij in een gezamenlijke verklaring.
Ongeveer 25.000 mensen hebben zaterdag in Amsterdam gedemonstreerd tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet. Dat zijn er veel meer dan waar de organisatie aanvankelijk op rekende. Actiecomité Keer het Tij verwachtte 10.000 mensen die mee zouden doen aan de manifestatie.
"Het blijkt dat er een enorme woede is in dit land'', verklaarde R. Danen van het actiecomité. Uit heel Nederland kwamen demonstranten naar de hoofdstad. De organisatoren hadden vanuit 25 steden speciale bussen laten rijden. De demonstratie is rustig verlopen.
Afgevaardigden van politieke partijen als de PvdA, GroenLinks en de SP liepen mee met de protestmars. Ook kerkelijke, milieu- en migrantenorganisaties waren van de partij, evenals afdelingen van de FNV en reizigersorganisatie Rover. Bij Keer het Tij hebben zich ruim 350 organisaties aangesloten, met een achterban van 250.000 leden.
De aftrap voor de demonstratie begon op de Dam. Politiek leider Marijnissen van de Socialistische Partij noemde premier Balkenende daar een christelijk-liberaal. Hij gaat gewoon VVD-beleid uitvoeren en heeft niet kunnen uitleggen wat er christelijk-sociaal aan is, aldus Marijnissen in zijn toespraak. "Ik heb het sociale gezicht van dit kabinet nog niet gezien. Dit is een afbraakkabinet.'' Ook PvdA-voorzitter Koole haalde fel uit naar het kabinet-Balkenende. "Dit is het kabinet van de wanhoop, niet van de hoop. Niet betrokken, maar harteloos. Veel erger nog dan een kabinet van boekhouders.'' Andere sprekers op de Dam waren GroenLinks-kamerlid Wijnand Duyvendak en FNV-actieleider Agnes Jongerius.
Vanaf de Dam trokken de demonstranten door de Amsterdamse binnenstad naar het Museumplein voor een manifestatie met debatten, muziekoptredens en theateracts. Veel mensen droegen door GroenLinks uitgedeelde witte ballonnen met zich mee en waren getooid met spandoeken en protestborden. Hier en daar zwaaiden betogers met Palestijnse vlaggen.
Vooral minister-president Balkenende moest het ontgelden op de protestborden. Teksten als 'Balkenende is doof voor zijn geloof', 'Het wordt een bende met Balkenende' en 'Weg met de Balkenbende' kwamen veelvuldig voor. Op het Rijksmuseum langs de route hing een bord met 'Gooi hier uw geld tegen de balk'. Een demonstrant droeg een balk met zich mee met het opschrift 'De Balk van Ellende.'
Op het Museumplein gaven vijftig maatschappelijke organisaties informatie in hun stands en verspreidden ze actiefolders. In zes tenten vonden discussies plaats op het gebied van onderwijs, milieu en vluchtelingen. Tweede-Kamerlid Boris van der Ham (D66) ging er in debat met de Landelijke Studenten Vakbond. Demonstranten konden hun ergernis kwijt op een 'Muur van Verzet', met teksten als 'De pil er uit, het condoom er in' of 'K Zal'm'. Op het zonovergoten plein zochten enkelen verkoeling in de museumvijver.
Volgens de politie van Amsterdam is de demonstratie vreedzaam verlopen. Confrontaties hebben niet plaatsgevonden. De politie had een 'vredesdetachement' van enkele tientallen agenten meelopen om een oogje in het zeil te houden. Ook de organisatoren hadden een eigen ordedienst op de been. In de buurt van het Amerikaanse consulaat reden uit voorzorg enkele busjes rond van de Mobiele Eenheid, maar die hoefden niet te worden ingezet.
Volgens actiecomité Keer het Tij is de demonstratie zaterdag in Amsterdam het eerste grote protest in een lange reeks van acties. De volgende manifestatie is gepland voor november, wanneer het actiecomité in tientallen steden tegelijk protestacties wil organiseren. "Wij gaan net zo lang door totdat de plannen van het kabinet van tafel zijn en er een einde komt aan het harde rechtse beleid'', aldus actieleider Danen.
(Bron)
Militair schiet tijger dood in Bagdad Zoo

BAGDAD - Een Amerikaanse militair heeft in de dierentuin van de Iraakse hoofdstad Bagdad een zeldzame Bengaalse tijger doodgeschoten. De directeur van Bagdad Zoo zei zaterdag dat de militair dronken was.
"De militairen kwamen 's avonds met eten en bier in gezelschap van een groep Iraakse politiemannen'', zei Adel Salman Musa over het incident dat donderdagavond plaatsvond. "Eén van de militairen, die volgens de Iraakse politie veel had gedronken, ging tegen het advies van zijn collega's in de kooi in en probeerde het dier te voeren. De tijger verwondde hem ernstig aan zijn arm'', vertelde Salman Musa. "Eén van de andere militairen schoot de tijger toen dood.''
"De militairen hebben het recht niet zich zo te gedragen. Dat was het dierbaarste en kostbaarste dier van de hele dierentuin. Hij was veertien jaar oud en hier geboren'', aldus Salman Musa. De Bengaalse tijger is een bedreigde en beschermde diersoort. In het wild bestaan nog maar 3.000 tot 4.500 van deze tijgers. Het Amerikaanse leger heeft bevestigd dat een militair de tijger heeft doodgeschoten en onderzoekt het incident.
(Bron)
Een aantal mensen reageerde erg geschokt op mijn mededeling dat ik het lidmaatschap van de coalitiepartijen heb opgezegd - dat hadden ze niet achter me gezocht, dat lidmaatschap ;-)
Beren eten illegale kaviaar op

MOSKOU - Wilde beren in de oostelijke Russische regio Magadan hebben voor een vermogen aan kaviaar verorberd. De dieren vraten een grote hoeveelheid rode kaviaar op die visstropers illegaal hadden opgeslagen. De viseitjes lagen in azijn, maar dat deerde de beren niet.
Rusland kent een groot probleem met illegale kaviaar, die op grote schaal wordt gesmokkeld. Vorige week nog stuitte de politie nabij Moskou op 70 ton illegale kaviaar, met een waarde van 1,8 miljoen euro.
(Bron)
Te koop: ongebruikte map voor Windows XP

Een gloednieuwe, ongebruikte map voor Windows XP staat sinds enige tijd de koop op eBay. Belangstelling voor het item is er genoeg.
De lijst bizarre items die ooit op veilingsite eBay te koop werden aangeboden is schier oneindig. Een kleine greep: gevechtsvliegtuigen, raketten, een dorp, stukken van het World Trade Centre, een tropisch eiland, een penis als advertentieruimte, Irak en brokstukken van het verongelukte ruimteveer Columbia.
Deze week staat een 'gloednieuwe map voor Windows XP' te koop. "Ik heb deze map ooit gemaakt, maar heb hem toch niet echt nodig, dus verkoop ik hem maar. Hij is nooit gebruikt en heeft nog steeds zijn originele naam", zo prijst de verkoper het item aan. De winnaar krijgt het product per mail toegestuurd, dus er zijn geen verzendkosten.
Op moment van schrijven hebben 27 mensen een bod uitgebracht op het item. De hoogste bieder heeft ruim 15.000 dollar over voor de lege map. Er kan nog tot donderdag worden geboden
(Bron)
Familiereunie door E-bay aanschaf

ORLANDO (IPB) - Een transactie op de veilingsite eBay heeft bijgedragen aan een familiehereniging. Een 48-jarige Amerikaan is door de aanschaf van een koektrommel in contact gekomen met zijn twee jaar jongere biologische broer.
Bob Kunath uit Orlando werd vlak na zijn geboorte geadopteerd. Zijn adoptieouders hadden hem de namen van zijn biologische vader en moeder verteld, en ook dat hij nog een broer en een zus had. De man had echter nooit een poging gedaan om met hen in contact te komen.
Totdat Kunath, een verzamelaar van koektrommels, zijn aankoop deed via eBay. Toen hij het koekblik ontving, bleek dat de verkoper dezelfde naam had als zijn biologische vader en in dezelfde plaats woonde.
,,Ik heb je iets opmerkelijks te vertellen, het zou iets kunnen zijn voor de show van Oprah Winfrey", schreef Kunath de man. Na het een en ander te hebben uitgezocht, bleken de twee inderdaad broers te zijn.
(Bron)
Dronken Duitser lest dorst met benzine

Als je dorst hebt drink je alles. Zo moet ook de 30-jarige Duitser gedacht hebben die vandaag een bierglas met loodvrije benzine vulde en deze leeg dronk. Het personeel van het tankstation in het Duitse Halle stond er verbaasd bij te kijken hoe de man de 0,14 liter bezine achterover gooide. De Duitser bleek dronken te zijn.
De man werd ter observatie naar het ziekenhuis gebracht, maar niet zonder eerst zijn rekening te betalen aan de pompbediende.
(Bron)
In Maastricht is het 31 graden; vanavond op tv: 'Makkers staakt uw wild geraas'. Wederom: timing is het halve werk.
Zojuist mijn lidmaatschap van CDA, VVD en D66 opgezegd.
Reden: ik wens niets te maken te hebben met het wanbeleid dat deze regering voorstaat; daarnaast moet ik door dat beleid bezuinigen.

Ik ben helemaal geen lid van welke politieke partij dan ook, maar dat zoeken ze daar maar uit.
Ik ben het erg eens met mevrouw Strijker uit Zwolle:

TT 318 Trix Strijker uit Zwolle:
"Wat ik van deze regering en de plannen wil zeggen is het volgende. Gezien de Algemene Beschouwingen, die ik bijna allemaal heb gevolgd, vind ik dat de bewindslieden totaal wereldvreemd zijn. Ze hebben geen benul van wat het is om van een uitkering of een minimumloon te moeten leven.
Ik denk dat ze maar eens gedwongen een inburgeringscursus op dat gebied moeten volgen.
En dan vooral samen met iemand die ze willen reïntegreren naar een niet-bestaande baan. Ook vind ik dat de wachtgeldregeling onmiddellijk moet worden afgeschaft."
TT 401 Oorlog is natuurlijk nooit leuk, maar van sommige oorlogen kun je behoorlijk profiteren. Dat merken ook de inwoners van Den Haag, waar sinds kort een enorme supermarktenoorlog woedt.
Twee dagen geleden is de prijsbreker Jumbo aan de Leyweg opengegaan. Sinds die dag doet Den Haag daar massaal zijn inkopen en kun je in de andere winkels bij wijze van spreken een kanon afschieten en dan nog niemand raken.
Albert Heijn stuurde daarom bonnen rond waarmee aan de kassa 10% korting kan worden verkregen. Maar ook daar wist de Jumbo wel raad mee, je kunt deze bonnen nu ook bij hen inleveren!
Peiling bureau Interview: Coalitie meerderheid kwijt

Uitgegeven: 19 september 2003 23:09
Laatst gewijzigd: 19 september 2003 23:18

HILVERSUM - De regeringspartijen zijn in de gunst van de kiezer de meerderheid kwijt, blijkt uit een vrijdag gepubliceerde peiling van bureau Interview in opdracht van het tv-programma NOVA.
Het CDA heeft nu 44 zetels in de Kamer en zakt in de peiling naar 31.
[Cursivering van mij, H]
D66 zakt van 6 naar 5. De VVD stijgt 2 zetels en komt uit op 30, maar dat is lang niet genoeg voor de coalitie van CDA, VVD en D66 om een meerderheid in de Tweede Kamer vast te houden.
Bij de cijfers dient te worden aangetekend, dat het effect van de tv-uitzendingen over de algemene politieke beschouwingen er nog niet in verwerkt is. De PvdA komt als grote winnaar uit het kiezersonderzoek met een stijging van 42 naar 50 zetels. De SP zou van 9 naar 14 zetels gaan, als er nu verkiezingen zouden zijn en GroenLinks wint 3 zetels om uit te komen op 11 zetels. Samen zijn de drie linkse partijen in de steekproef dus goed voor 75 ofwel de helft van het aantal Kamerzetels.
[Idem]
De populariteit van de LPF daalt van 8 zetels in de Kamer naar 2 in de enquête. De ChristenUnie laat een stijging zien van 3 naar 5 zetels, de SGP blijft stabiel op 2 zetels.
(Bron)
Aantal doden Isabel loopt op

WASHINGTON - Het aantal mensen dat als gevolg van de orkaan Isabel om het leven is gekomen, is inmiddels opgelopen tot 23, zo melden de Amerikaanse autoriteiten.
De meeste slachtoffers vielen door vallende bomen en verkeersongelukken. In de staat Virginia werden veertien mensen gedood. In North Carolina kwamen drie mensen om het leven en ook in de staten Maryland, Pennsylvania en New Jersey vielen verscheidene slachtoffers.
Vrijdag zaten meer dan 2,7 miljoen mensen zonder stroom, de meesten van hen in Virginia. Electriciteitsbedrijven deelden droog ijs uit aan getroffenen, om etenswaren niet te laten bederven. Bewoners van verscheidene delen van Virginia kregen het advies om geen water uit de kraan te drinken en het eerst te koken, omdat er kans zou zijn op vervuiling.
De schade van de storm lijkt vooralsnog mee te vallen en wordt geschat op een bedrag tussen de 500 miljoen en 1 miljard dollar. Voordat Isabel de oostkust van de VS bereikte, werd rekening gehouden met 4 miljard dollar aan schade. Maar de kosten van de schoonmaak- en hersteloperaties zullen volgens een woordvoerder van een overkoepelende verzekeringsfirma wel in de miljarden dollars lopen.
(Bron)
Burgermeester München hoopt op vredig Oktoberfest

MÜNCHEN- Vijf miljoen liter bier staat koud voor de zes miljoen mensen die naar verwachting het twee weken durende traditionele Oktoberfest in de Beierse stad München zullen bezoeken. Het 170e lederhozen en hoem-pa-pa feest gaat zaterdag van start.
De burgermeester van München, die het evenement om twaalf uur vanmiddag opent door het stukslaan van het eerst fust bier, heeft eerder laten weten vooral te hopen op een 'vredig' Oktoberfest. De beveiliging rond het feestterrein is sterk opgevoerd, nadat vorige week plannen van neo-nazi's uitlekten, om dit najaar aanslagen in zuid-Duitsland te plegen.
Het organisatoren hebben de afgelopen jaren moeite gedaan om het Oktoberfest te ontdoen van het zuipimago en er een familiefestijn van te maken. Er zijn verscheidene 'kinder-oases' ingericht, waar de jongste generatie Duitsers zich kan vermaken met het maken van ritjes op pony's en kermisattracties.
Ook wordt er dit jaar voor het eerst een eerste-hulppost speciaal voor vrouwen geopend, omdat het aantal aanrandingen en verkrachtingen tijdens het evenement het afgelopen decennium drastisch is gestegen.
[Dan kun je maar beter aan eerste hulp doen dan aan preventie. Of er misschien het Bucklerfest van maken.]
Het Oktoberfest begon in 1810 als een feest naar aanleiding van de bruiloft van de prins van Beieren, de latere koning Ludwig I met prinses Therese van Saksen-Hildburghausen. Het evenenent is in de afgelopen twee eeuwen 24 keer afgelast, tijdens oorlogen en een cholera-epidemie.
(Bron)
Record aan warme dagen gebroken

DE BILT - De zomer van 2003 heeft zaterdag het record aan warme dagen gebroken. Om 11.15 uur steeg het kwik in De Bilt tot boven de 20 graden. Daarmee werd zaterdag de 114e warme dag van het jaar. Dat meldt weerinstituut KNMI. De recordjaren 1921 en 1947 telden 113 warme dagen.
De eerste warme dag van dit jaar was 24 maart. De afgelopen week waren op verscheidene plaatsen in het land zomerse dagen (boven de 25 graden). In Maastricht steeg het kwik vrijdag zelfs tot 30,2 graden. Heel uitzonderlijk voor de tijd van het jaar, meldt het KNMI, maar geen record want op 20 september 1926 werd het daar 31,8 graden.
Ondanks de hitte was deze zomer niet de warmste ooit. In 1947 lag de gemiddelde temperatuur in juni, juli en augustus met 18,6 graden 0,1 graad hoger. Elders in Europa, bijvoorbeeld in Zwitserland, Frankrijk en Portugal, zijn deze zomer hitterecords gesneuveld.
(Bron

vrijdag, september 19, 2003

O ja... In het kader van die aankomende verjaardag: Train Simulator. Hij heeft een hele oude haperende versie van een soortgelijk progje, dus een nieuwe(re) vindt ie vast leuk. Dan zal ik wel heel lang enthousiaste verhalen moeten aanhoren, over of ie er wel of niet rampen mee kan veroorzaken en hoe hard ze gaan en dat de seinen zo bediend worden en de wissels anders, enzovoort. Maar ach.
'Medicijnenknaak' wordt 1,70 euro

DEN HAAG - De 'medicijnenknaak', de eigen bijdrage per doktersrecept die het kabinet wil invoeren, komt waarschijnlijk uit op 1,70 euro. Dat zeggen bronnen rond het kabinet.
Aanvankelijk ging het kabinet uit van een eigen bijdrage van 1,50 euro, maar nu het besloten heeft een maximum te stellen aan het bedrag dat iemand per jaar moet bijbetalen, valt de 'knaak' iets hoger uit.
Het maximum zal 100 euro per jaar bedragen, al zei premier Balkenende vrijdag na de ministerraad dat dat nog niet helemaal vaststaat. Volgens de premier zal minister Hoogervorst van Volksgezondheid komende week een voorstel aan de Tweede Kamer doen.
Hoogervorst zelf zei vrijdag te verwachten dat maar heel weinig mensen het 'plafond' van 100 euro per jaar zullen halen. Het kabinet besloot donderdag tijdens de algemene politieke beschouwingen in de Tweede Kamer zijn voorstel over de 'medicijnenknaak' te veranderen na kritiek van een Kamermeerderheid. Het CDA en de linkse oppositie wilden de knaak schrappen, maar konden het niet eens worden over een financiële dekking hiervoor. D66 drong aan op een maximering van de eigen bijdrage.
(Bron)

E 1,70 = f 3,746307
En bedankt.
Grrr... Ik heb weer eens ruzie met software.
TT 401 Een aantal prairiehonden is in het Noorder Dierenpark uit hun verblijf ontsnapt. Prairiehonden zijn geen honden, maar grondeekhoorns die diep in de grond gangen maken en op die manier een heel dorp kunnen creëren.
Om dat te voorkomen, had men in Emmen tot 2 meter diep gaas geplaatst om de diertjes binnen te houden. Tevergeefs. Na jaren graven hadden de prairiehonden toch nog een zwakke plek gevonden.
De medewerkers van het dierenpark troffen bij het graafwerk speelgoed aan en zelfs een fototoestel. Verder ook de resten van dertig prairiehondjes die de afgelopen tien jaar waren overleden.
TT 130 LOS ANGELES De politie in de VS heeft een bodybuildingcoach uit Zwitserland opgepakt. De man had basketbal-superster Kobe Bryant aangeboden om voor $3 mln de 19-jarige vrouw te vermoorden die zegt verkracht te zijn door Bryant.
TT 105 VVD krijgt zijn zin over politie

DEN HAAG De VVD-motie om te voorkomen dat in 2004 het aantal politieagenten licht zou afnemen, is aangenomen. In de motie stond ook de oproep om overtollig Defensiepersoneel een stoomcursus bij de politie te laten doen.
Met de stemmen van CDA en VVD tegen werd een SP-motie aangenomen die aan vertrekkende Kamerleden een plicht tot solliciteren oplegt. CDA en VVD waren op zich ook voor de motie, maar ze wilden het advies van de commissie-Dijkstal over dit onderwerp afwachten.
De moties van de oppositie die ten doel hadden de gevolgen van de bezuinigingen te verzachten, werden alle verworpen.

En gaan die ex-Kamerleden ook kleerhangers sorteren?
Duimt u voor me? Ik krijg waarschijnlijk maandag aan het eind van de middag de uitslag van m'n sollicitatiegesprek van vanochtend. Beide partijen waren positief, dus het hangt een beetje van de andere kandidaten af.
Cavia stamt af van enorm knaagdier

WASHINGTON - Onderzoekers hebben vastgesteld dat de als huisdier pupulaire cavia afstamt van een reusachtig knaagdier waarvan de acht miljoen jaar oude fossiele resten in 2000 in Venezuela werden ontdekt. De resultaten van het onderzoek staan in het wetenschappelijk blad Science van vrijdag.
Het enorme knaagdier woog 700 kilo en was tien keer zo groot als het grootste knaagdier van nu, het in Zuid-Amerika levende waterzwijn dat gemiddeld 23 kilo weegt. "Stel je een wat vreemde maar enorme cavia voor met een lange staart voor zijn evenwicht en steeds aangroeiende tanden," aldus onderzoeker M. Sanchez-Villagra.
Volgens de deskundigen leefde het dier net als het waterzwijn onder andere ook van waterplanten en vond het zijn voedsel aan rivieroevers. De onderzoekers vonden de fossielen in een nu dor gebied ongeveer 400 kilometer ten westen van de Venezuelaanse hoofdstad Caracas.
(Bron)
Virusverspreider helpt FBI bij opsporen hackers

WASHINGTON - Een 35-jarige man die vier jaar geleden het Melissa-computervirus verspreidde, heeft de FBI geholpen met het opsporen van hackers. Dat is gebleken uit vrijgekomen rechtbankstukken, zo meldde CNN vrijdag.
Het Melissa-virus richtte in 1999 voor ongeveer 72 miljoen euro schade aan. David Smith werkte na zijn arrestatie met de FBI samen door contacten te leggen met hackers in binnen- en buitenland. In Nederland werd de maker van het zogeheten Anna Kournikova-virus gearresteerd en ook in Groot-Brittannië werden door Smiths hulp aanhoudingen verricht.
Smith had tien jaar cel kunnen krijgen, maar dankzij zijn medewerking aan de FBI, bracht de rechter dit terug tot twintig maanden.
(Bron)
Buschauffeur in Tilburg neergestoken

TILBURG - Een buschauffeur is vrijdagmorgen in Tilburg ernstig gewond geraakt toen een man hem in zijn nek stak. De bus van de lokale vervoerder BBA stond op het moment van de steekpartij bij het station van de Brabantse stad. De chauffeur is volgens een woordvoerder van de BBA inmiddels buiten levensgevaar.
Kort na de steekpartij hield de politie een verdachte aan op ongeveer 150 meter van het station op de Spoorlaan. Eerder op de ochtend is er volgens een woordvoerder van de Tilburgse politie een incident geweest aan het beginpunt van de buslijn bij het onderwijsgebied Stappegoor in Tilburg. De politie onderzoekt of dit incident verband houdt met de steekpartij.
Collega's van de neergestoken chaufeur hebben het werk neergelegd. Door het grote aantal stilstaande bussen liep het verkeer rond het station van Tilburg vast.
(Bron)

donderdag, september 18, 2003

Overigens heeft vriendje vandaag mijn verjaardagscadeau kunnen aanschaffen. We hebben de overhandiging wegens moeheid maar even uitgesteld naar het weekend.
Bovenbuurman-met-de-losse-handjes is weg. Alleen is nu bovenbovenbuurman knalgek geworden - dat werd eerst in bedwang gehouden door medicijnen, maar die slikt hij niet meer. Dus is iedereen tegen hem, hij is doodsbang, zijn huis is half gedemonteerd en volkomen vervuild, en vannacht sliep ie in het fietsenhok.
Alle buren liggen nu op de loer. Als we hem zien, kunnen we de crisisdienst bellen en wordt hij opgenomen en weer ingesteld op medicijnen.
We hopen dat hij snel opduikt, - in zijn belang - hij heeft hulp nodig, en - eigenbelang - we zijn bang dat ie anders het gas openzet.
Een postordercatalogus in de bus. Met gezellige dingen als een opblaaskerstboom die als standaard kan dienen voor kaarten; kerstservetten; kerstsokken; rieten hertjes...
Timing is het halve werk ;-)
Spookbelegger actief op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM - Er is een spookbelegger actief op het Damrak. De onbekende belegger plaats vrijwel dagelijks aan het einde van de handelsdag grote aan- en verkooporders. Handelaren weten niet wie deze orders plaatst en wat het doel ervan is.
Volgens Jan Paul Raterink, senior medewerkers equity sales bij Delta Lloyd Securities, is vooral de grootte en de timing van de orders opvallend.
"Meestal gaat het om aan- en verkooporders van 60.000 stuks tijdens de slotveiling van de Amsterdamse beurs, het moment waarop de laatste notering wordt opgemaakt." Raterink heeft deze orders al in verschillende beursfondsen gesignaleerd. "Het gaat om zowel om Van der Moolen, een hoofdfonds dat deel uitmaakt van de AEX-index, als om lokale fondsen als Univar,Vopak en PinkRoccade." De mysterieuze handelsactiviteit is al maanden aan de gang.
De reden van de orders kent Raterink niet. Maar van koersmanipulatie is geen sprake, denkt hij. "Het gaat inderdaad om grote aantallen. In een fonds als Univar verwisselen normaal ongeveer 10.000 stuks van eigenaar. Dan is een order van 60.000 stuks groot. Maar de partij geeft zowel aan- als verkooporders. Het lijkt niet uit te maken of er stukken worden gekocht of verkocht. Bovendien lijken de prijzen die hij biedt niet onredelijk." Meest voor de hand ligt dat er een partij actief is die grote belangen heeft in de betreffende fondsen, denkt Raterink. "Wellicht probeert deze partij marktaandeel te winnen."
(Bron)
Het kabinet zit niet te wachten op stakingen en demonstraties.
Balkje moest eens weten waar ik niet op zit te wachten.
De bezorgde omroepmedewerkers hebben het al over op zwart gaan... Stop de uitholling van de publieke omroep!
De advertentie van de week. Of langer.
Balkenende: burger weerbaarder maken

DEN HAAG - Het kabinet wil de komende jaren de Nederlandse burger "weerbaarder maken en minder kwetsbaar" zodat deze tijdens economisch zwaar weer het hoofd beter boven water kan houden. Premier Balkenende zei donderdag tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer dat een grotere arbeidsparticipatie van groot belang is. "Werk is de beste inkomensmaatregel."
Balkenende maakte duidelijk dat voor het omvangrijke bezuinigingspakket "pijnlijke offers" nodig zijn, maar hij benadrukte dat sociaal zwakkeren zoveel mogelijk zijn ontzien.
(Bron)

Ik denk dat het verstandig is als de term 'weerbaar' zorgvuldig gedefinieerd wordt door JPB. Want misschien stel ik me bij 'weerbare burgers' iets heel anders voor dan hij denkt...
Teletekst 717 over Isabel:

Isabel veroorzaakt echter hoge golven en levert enorm veel regen op, hier en daar langs de route zo'n 200 tot 250 mm in 24 uur.

Daar moet je niet aan denken...
(KNMI-info)
Marion linkte ernaar: de foto's van Yann Arthus-Bertrand. Prachtig!
Morgen om tien uur mag u duimen - sollicitatiegesprek voor een tijdelijke baan van 24 uur per week.
Het werkt wel direct: floep, daar is de commentaarfunctie weer ;-)
Zullen we net doen of het niet opvalt dat de commentaarfunctie weer eh... uitgevallen is?
Nog geen actie tegen kleine aanbieders muziekbestanden

HAARLEM - Tot er voldoende legale diensten bestaan om bijvoorbeeld muziek te downloaden gaat de stichting Brein geen kleine aanbieders van illegale digitale bestanden aanpakken. Dat heeft directeur Kuik van de stichting Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland (Brein) woensdag verklaard.
Volgens Brein is het onrechtvaardig om zonder legaal alternatief mensen te vervolgen. De stichting strijdt tegen internetpiraterij namens de film- en muziekindustrie. "Dit gat in de markt heeft zich gevuld met illegale aanbieders. Het is de taak van de industrie om zijn klanten goed te bedienen. Pas daarna kun je effectief gaan handhaven", aldus directeur Kuik.
Brein verwacht niet dat voor het eind van dit jaar breed beschikbare legale downloaddiensten bestaan. "Tot die tijd concentreren we ons alleen op de excessen, de grootverbruikers", zegt directeur Kuik. Net als zijn Amerikaanse evenknie RIAA (Recording Industry Association of America) denkt Brein dan aan particulieren die meer dan duizend bestanden aanbieden via uitwissseldiensten zoals KaZaA. En met name internetters die films verspreiden die nog niet zijn uitgebracht op video of dvd lopen extra risico's, zegt Kuik.
In de Verenigde Staten heeft Apple sinds het begin van dit jaar een succesvolle downloaddienst. Tegen betaling van 99 dollarcent per download stelt Apple een grote catalogus met muziekbestanden ter beschikking. De dienst wordt pas volgend jaar in Europa beschikbaar. In Nederland biedt Yeahronimo.com sinds augustus tegen betaling muziek aan. De stichting Brein acht de catalogus van Yeahronimo.com nog te klein om de dienst als volwaardig alternatief te beschouwen.
De stichting Brein benadert sinds kort grootgebruikers met waarschuwingen dat ze onrechtmatig en onwenselijk handelen. Sommige internetaanbieders helpen met het sturen van de waarschuwingen als de overtreders zich hebben afgesloten voor direct contact. Directeur Kuik wenst om concurrentieoverwegingen geen namen van deze aanbieders te noemen.
Internetprovider XS4ALL weigert om in opdracht van Brein zijn klanten te waarschuwen. "Dat is een probleem tussen de klager en de overtreder", aldus een woordvoerster woensdag.
(Bron)
Adsl groeit nog steeds voortvarend

AMSTERDAM - Adsl (asymetric digital subscriber line) had begin 2003 nog 360.000 abonnees, tegen nu al zeker 680.000. Internet via de kabel heeft er met 800.000 abonnees wel meer, maar de groei is eruit. Met adsl is snel dataverkeer over de gewone telefoonlijn mogelijk. Door een speciaal kastje worden telefoonlijn en internetlijn gescheiden, waardoor bellen en internetten tegelijk kan.
De verschillende internetaanbieders via adsl beconcurreren elkaar flink. Zij geven, ondanks de recessie, miljoenen euro's uit aan reclamecampagnes. Omdat adsl afhankelijk via de koperen telefoonlijn loopt, heeft KPN een dominante positie.
De voormalig monopolist heeft de touwtjes stevig in handen. KPN concurreert met Zon, Tiscali en Wanadoo. Zij leveren de connectie met het wereldwijde web en verzorgen e-mail voor de ontvanger. De KPN-dochters Planet Internet, Het Net en Xs4all hebben op deze markt een aandeel van 60 procent.
Daarnaast concurreert een aantal spelers met KPN met het aanbieden van de adsl-connectie die het snelle verkeer mogelijk maakt. Dit zijn onder meer Versatel, BBNed, en Tiscali. Zij plaatsten afgelopen jaren hun eigen adsl-kasten in de wijkcentrales van KPN. In de markt van adsl-kasten heeft KPN een marktaandeel van 84 procent.
(Bron)
Verisign leidt fout gespelde webadressen naar eigen website

AMSTERDAM - Domeinnamenbedrijf Verisign leidt alle foutief in de browser getikte .com - en .net-adressen naar een zoekpagina op zijn eigen website. Voorheen kwam de gebruiker op een standaard '404'-pagina.
In de internetwereld is met verontwaardiging gereageerd op deze stap. Veel e-mail- en anti-spamprogrammatuur kan nu niet meer functioneren. Verisign is het bedrijf dat van de Amerikaanse overheid het monopolie op de .com en .net-domeinnamen heeft gekregen. Het bedrijf wil met de omleiding ('redirect') met zijn website meer advertentie-inkomsten genereren. Toch noemt een persverklaring van Verisign het een verbetering van de web-ervaring van de internetter. "Voorheen gaf zijn of haar webbrowser een foutmelding waarin geen nuttige informatie te vinden was." Verisign is niet het eerste bedrijf dat aan typfouten probeert te verdienen. Microsoft laat zijn browser bij fout getypte adressen het zoekscherm van MSN tonen. Omdat dit een ingreep in de browser is, aan de gebruikerskant van internet, zijn de gevolgen echter niet zo verreikend als van de actie van Verisign.
(Bron)

Test: www.flauw.com geeft keurig een 404-pagina.
'Voorzitter effectenbeurs New York neemt ontslag'

NEW YORK - De voorzitter van de effectenbeurs van New York (NYSE), Richard Grasso, heeft woensdag ontslag genomen. Dat meldde de website van The Wall Street Journal.
Grasso was in opspraak gekomen omdat hij al het geld dat hij de komende jaren nog tegoed had, in een keer heeft laten uitbetalen. Het ging om bijna 140 miljoen dollar.
De voorzitter van de NYSE stond onder groeiende druk sinds de details van zijn salaris vorige maand bekend werden. Het bedrag bestond onder meer uit opgebouwde pensioenrechten en spaarrekeningen.
Grasso liet in augustus weten de stap te hebben genomen in verband met persoonlijke plannen, onder meer met het oog op zijn nalatenschap. Over het bedrag moest wel inkomstenbelasting worden betaald.
De raad van bestuur van de New York Stock Exchange kwam woensdag in spoedzitting bijeen om over het lot van de beursvoorzitter te spreken. De aandelenbeurs was niet bereikbaar voor commentaar.
(Bron)

Hm. Ik ben op zoek naar werk, maar ik vind mezelf best bescheiden. Doe mij ook een baantje waarbij ik mijn tegoeden voor de komende jaren nu kan laten uitbetalen - maar het mag minder zijn dan 140 miljoen dollar hoor. Ik kan als het moet wel leven met een tiende ervan.
TT 192 Wanhoop om schapen op 'dodenschip'

SYDNEY Dierenbeschermingsorganisaties in Australië hebben een beloning van 6500 dollar uitgeloofd voor degene die kan vertellen waar een schip met 57.000 Australische schapen gebleven is.
Het 'dodenschip' zwerft al weken in het Midden-Oosten rond. Dierenbeschermers eisen dat de schapen zo snel mogelijk uit hun lijden worden verlost. Ze zouden massaal aan honger en hitte sterven, omdat ze nergens aan land kunnen.
De schapen waren eigenlijk bestemd voor Saudi-Arabië. Daar werden ze echter vijf weken geleden geweigerd, omdat ze aan schurft zouden lijden. Ook andere landen willen de blatende lading niet hebben.
TT 124 Aantal leeuwen daalt dramatisch

LONDEN Het aantal leeuwen in Afrika is de laatste twintig jaar schrikbarend gedaald. Begin jaren tachtig leefden er nog 200.000 leeuwen, nu nog maar 23.000. Dat blijkt uit onderzoek van de biologe Laurence Frank, dat is gepubliceerd in het tijdschrift New Scientist.
Ook andere katachtige roofdieren, zoals de jachtluipaard, verdwijnen in hoog tempo. Binnen de natuurreservaten zijn de populaties stabiel, erbuiten zijn de dieren nagenoeg verdwenen.
Oorzaken zijn de bevolkingsgroei en het toegenomen vuurwapenbezit. Een grote rol zou de gegroeide veestapel spelen, die moet worden beschermd.
TT 123 VN: ozongat bereikt recordomvang

GENÈVE Het gat in de ozonlaag boven de Zuidpool heeft een omvang bereikt van 28 miljoen vierkante kilometer, net zo groot als het record van 2000. Dit heeft de VN bekendgemaakt. Verwacht wordt dat het gat nog enige tijd blijft groeien.
Volgens de meteorologen is het echter moeilijk om voorspellingen te doen. De kans bestaat dat het gat plotseling krimpt. Sinds midden jaren tachtig komt er aan het einde van de poolwinter een gat in de ozonlaag boven Antarctica.
Elk jaar wordt het proces dat ozon afbreekt in augustus versneld, doordat de zon na de poolwinter de Zuidpool in die maand weer begint op te warmen.
TT 107 Verzender poederbrief niet vervolgd

ARNHEM Het Arnhemse OM zal de militair die uit Irak een poederbrief verzond, niet vervolgen. Uit onderzoek en verhoor is gebleken dat er onvoldoende bewijs is dat er opzet in het spel was.
Begin deze maand ontving een 21-jarige inwoner van Gorinchem een brief met poeder. De man vertrouwde het niet en schakelde de politie in. Uit vrees voor miltvuur werd het rampenplan ingesteld. Het bleek om verpulverd stucwerk te gaan. De afzender had wat sierpleister van een muur geschraapt en als souvenir aan zijn vriend in Gorinchem gestuurd. Hij zou zich niet hebben gerealiseerd dat het onderweg kon verpulveren.

Wat ik nog steeds niet snap: je krijgt een brief uit Irak. Leg je dan niet de link met het feit dat die vriend daar zit? Of: denk je dat die vriend ineens gek geworden is en jou iets gevaarlijks stuurt?
Anderzijds: als je zo'n stukje pleisterwerk verstuurt, doe je er dan geen briefje bij, en pak je het dan niet goed in?

woensdag, september 17, 2003

Drie dagen meer werken, maar je hebt er niks aan

DEN HAAG - Voor mensen die een hekel hebben aan hun werk wordt 2004 een slecht jaar. Een schrikkeljaar betekent in dit geval op 29 februari een extra werkdag, en daar komt nog eens bij dat Kerstmis in het weekeinde valt.
Drie extra werkdagen dus, maar de meeste werknemers voelen het niet in de portemonnee. Ze worden immers niet per dag, maar per maand uitbetaald. En omdat er dus geen extra koopkracht komt, schiet onze kwakkelende economie er ook al weinig mee op.
Het Centraal Planbureau (CPB) heeft uitgedokterd dat drie werkdagen meer niet leidt tot noemenswaardig meer productie. In veel gevallen zal het gewoon betekenen dat het werk meer gespreid wordt in de tijd en dat er dus minder overwerk is. Al met al zetten de drie werkdagen zo weinig zoden aan de dijk, dat het CPB er niet eens rekening mee houdt bij zijn voorspelling voor volgend jaar.
Het meest hebben we nog aan de extra werkdagen bij de Duitsers. Onze oosterburen zijn onze belangrijkste handelspartner en zij hebben veel meer feestdagen waarop niet wordt gewerkt. Volgend jaar vallen maar liefst zes van die verplichte vrije dagen in het weekeinde, en dat betekent dus zes werkdagen extra. Volgens Duitse economische onderzoekers leidt dat aantal wel tot een merkbaar effect. Ze schatten de extra economische groei op 0,6 procent. Voor handelspartner Nederland heeft dat een groei van 0,1 procent tot gevolg.
(Bron)
Nu.nl plaatst een praktijkverhaal. Cynisch dat dit nieuws is.
Wat eng, ik ben het alweer met Mat Herben eens: 'Nederland verdient beter; dit kabinet mist een ziel'.
Ik slik 7 pillen per dag. In een doosje zitten 90 pillen. Ik krijg maximaal 6 doosjes per recept mee, is 540 pillen, is ruim 77 dagen.
Per jaar 2555 pillen, is ruim 28 doosjes, is 5 keer een recept, is 5 keer 1,50 is al 7,50 euro. Plus andere recepten, en als het tegenzit haal ik de 30 euro makkelijk.

Maandinkomen na nu: 751,25, per jaar dus 9015 netto. Dan ben ik dus al een derde procent van mijn netto jaarinkomen kwijt aan receptengeld. En dan word ik niet eens gezien als een grootgebruiker - alleen maar als iemand die elke dag medicijnen nodig heeft.
MarieBelle Byoux Shop, je bestelt iets, krijgt direct een mailtje terug, je betaalt, en de dag na betaling ligt het in de bus!
Ik wilde dat alle winkels zo waren.
Russische dieven werpen zich op mobieltjes

MOSKOU - Het dievengilde in Moskou heeft een nieuwe methode gevonden om mobiele telefoontjes afhandig te maken, meldde dinsdag de Russische krant Izvestiya. Ze maken misbruik van de wijdverbreide angst voor haperende liften in de vele vervallen flatgebouwen in de stad.
Wanneer iemand in de lift staat, onderbreken de dieven de stroomtoevoer. De ingesloten Moskoviet wordt dan overgehaald om zijn mobiele telefoon door een kiertje in de deuren aan te geven, zodat de hulpdiensten kunnen worden gebeld. Daarop verdwijnen de daders spoorloos met het telefoontje.
(Bron)
Man probeert waterleiding illusionist door te snijden

LONDEN - Een 38-jarige schoonmaker is dinsdag door de Britse politie aangehouden wegens een poging de water- en elektriciteitskabels door te snijden van de glazen kooi van illusionist David Blaine.
Blaine doet een poging om 44 dagen zonder voedsel in een glazen kooi door te brengen, terwijl hij naast de rivier de Theems hangt. De man klom op een steiger en probeerde een halfuur lang de kabels en leidingen door te knippen. Daarna klom hij naar beneden, waar de politie hem opwachtte.
Sinds de New Yorkse illusionist tien dagen geleden begon met zijn stunt, is hij het mikpunt van pesterijen door Londenaren. Hij is bekogeld met eieren en golfballen, bespot door topless vrouwen en hij werd uitgescholden door uitgaanspubliek dat met hamburgers naar hem zwaaide.
Blaine liet zich bij eerdere stunts voor een week levend begraven en drie dagen opsluiten in een blok ijs.
(Bron)

Waarom wekt die man zoveel agressie op?
TT 401 Een Duits reisgezelschap in het Zuid-Afrikaanse Krugerpark keek verschrikt op toen een luipaard plots op de schoot van hun reisleider zat. Toen ook het dier doorhad dat dit niet bij de excursie hoorde, verdween hij net zo snel als hij gekomen was. De reisleider moest met bijtwonden aan zijn kuit in het ziekenhuis opgenomen worden.

Sja... Wil je nou een _wild_excursie of niet?
TT 192 Winkelend stel na 72 minuten ruzie

LONDEN Als mannen en vrouwen samen gaan winkelen, duurt het gemiddeld 72 minuten voordat er ruzie ontstaat. Dat blijkt uit Brits onderzoek onder 2000 mensen.
Volgens de Britse psycholoog Denison vinden mannen het na ruim een uur wel genoeg, terwijl de meeste vrouwen nog een half uurtje verder willen shoppen.
De onderzoeker verklaart dat verschil uit het oer-jachtgedrag van mannen. Mannen hebben een doel voor ogen, zoeken dat op en slaan toe. Voor mannen is het belangrijk dat ze krijgen wat ze voor ogen hadden, zegt Denison. "Vrouwen zijn eerder verzamelaars. Die zoeken meer rond zonder per se een doel te hebben."

Ik ben een man!
Zoek de verschillen:
Je meldt je aan bij uitzendbureau Trend, en bij Start.

Bij Trend zit een dame die je eerst uitgebreid vertelt dat het slecht gaat, dat ze deze week maar twee nieuwe vacatures hebben binnengekregen, dat ze vast niks voor je hebben en ja, dat je wel reageerde op wat er op de site stond, maar dat die site niet actueel is. En als je zelf zegt dat je jezelf niet zo een twee drie representatief genoeg vindt voor een receptiebaan bij een chique advocatenkantoor, worden er wat suggesties gedaan - schaf een nieuwe garderobe aan en (onuitgesproken maar o zo duidelijk) zeik niet. Zoeken in de computer doen ze niet, want er is toch niks. Don't call us, we'll call you. Je hoort er niks meer van.

Bij Start wordt er gevraagd wat je graag zou willen, wat voor bedrijf of sector je ligt, en wordt de landelijke database doorgespeurd. Receptiewerk zou best kunnen, zolang je jezelf maar op je gemak voelt in de kleding die erbij hoort. Er worden drie anderssoortige functies gevonden die veel op elkaar lijken, bij hetzelfde bedrijf maar alledrie anders omschreven, dus de intercedente pakt de telefoon en gaat uitzoeken wat het verschil precies is. Het gaat om twee verschillende locaties, een flinke eind weg, maar toch. Ze zal het verder uitzoeken en dan belt ze je.
De volgende dag belt ze op, met een andere functie, weliswaar part-time, maar veel dichterbij. En ze vertelt erbij hoe andere uitzendkrachten het werk en de sfeer er ervaren hebben.

Ik vind het verschil opvallend.
TT 130 KOPENHAGEN Voor een ziekenhuis in de omgeving van Kopenhagen, Denemarken, is een auto ontploft. De chauffeur van de wagen is omgekomen. De politie vermoedt dat in de auto een bom heeft gelegen.
TT 130 NEW YORK Een Amerikaan (54) is tot een celstraf van zeker 11 jaar veroordeeld, omdat hij smartengeld probeerde los te peuteren. Zijn zoon (29) zou op '11/09' zijn omgekomen. De zoon bestaat niet.
TT 122 Verdachte moord Lindh gearresteerd

STOCKHOLM De Zweedse politie heeft de hoofdverdachte van de moord op minister Lindh gearresteerd. Gisteravond werd de man aangehouden in een voorstad van Stockholm. De politie had tegen hem een arrestatiebevel uitgevaardigd.
Waarschijnlijk is de man degene van wie foto's zijn verspreid. De foto's waren gemaakt in het warenhuis waar Lindh is neergestoken. Zijn DNA wordt onderzocht.
Volgens de Zweedse pers is de verdachte een eerder veroordeelde verslaafde dakloze (35) met neonazi-sympathieën. De politie heeft echter geen aanwijzingen dat de man politieke motieven had. Anna Lindh wordt vrijdag begraven.
TT 107 Groot Nederlands depressieonderzoek

AMSTERDAM Nederlandse universiteiten beginnen een groots opgezet onderzoek naar depressies. Daarvoor worden 3500 Nederlanders die aan depressies lijden tien jaar lang gevolgd. Het gaat om het grootste psychiatrische onderzoek ooit.
Depressie komt veel voor; ongeveer tien procent van de bevolking lijdt aan deze psychische stoornis. Het onderzoek is opgezet door de universiteiten van Amsterdam (VU), Leiden en Groningen.
De onderzoekers hopen onder meer te ontdekken waarom sommige mensen sneller uit een depressie geraken dan anderen. Ook mogelijke biologische en genetische oorzaken worden daarbij bekeken.
TT 106 Ahold-topman Moberg levert flink in

HILVERSUM Ahold-topman Anders Moberg doet afstand van zijn gegarandeerde riante bonus- en vertrekregeling. Beide regelingen worden nu gebaseerd op de omstandigheden en de prestaties van de nieuwe Zweedse bestuursvoorzitter.
Moberg zegt goed geluisterd te hebben naar de kritiek die losbarstte toen zijn arbeidsvoorwaarden bekend werden.
Moberg kreeg 1,5 mln euro per jaar, met twee jaar een niet-prestatiegebonden bonus van 1,5 mln euro per jaar. Met opties en aandelen kwam het inkomen het eerste jaar rond de 10 mln euro uit. Op de aandeelhoudersvergadering van Ahold leidde dat tot grote verontwaardiging.

TT 513 ZAANDAM De samenstelling van de raad van commissarissen van Ahold verandert in de komende maanden. Henny de Ruiter treedt af als voorzitter van de raad na de vergadering van de aandeelhouders waarop de jaarrekening over 2002 wordt goedgekeurd. Waarschijnlijk wordt die vergadering in oktober gehouden.
Oud-Heineken-topman Karel Vuursteen zal De Ruiter opvolgen. Vuursteen kwam in mei bij het in nood verkerende concern.
Op de aandeelhoudersvergadering van 2004, die waarschijnlijk in mei wordt gehouden, volgen verdere aanpassingen binnen de raad. Een benoemingscommissie voor de commissarissen is al ingesteld.
Bron:www.fd.nl
TT 105 Acties tegen kabinet nemen toe

DEN HAAG Met een 'bezetting' van het Binnenhof in Den Haag begint de FNV vandaag met een serie acties tegen het kabinetsbeleid. Zo'n 1300 Melkertiers, gemeente- en rijksambtenaren doen aan de protestactie mee.
De acties verplaatsen zich daarna naar Rotterdam, waar de bonden FNV Bouw, FNV Bondgenoten, de politiebond NPB en de onderwijsbond AOb vanmiddag op de Coolsingel actie zullen voeren.
Het actiecomité Keer het Tij verwacht zaterdag zo'n 10.000 betogers bij een manifestatie op de Dam in Amsterdam. Na een serie toespraken trekt een stoet van demonstranten naar het Museumplein.
Gisteren druiven gekocht die ontzettend lekker zijn. Net even in de zon gezeten, al snoepend. Maar tis hier bijna niet vol te houden - in de zon, uit de wind, warm warm.

dinsdag, september 16, 2003

'Wespengraaier' randt vrouwen aan

BREDA - De politie in Breda is op zoek naar een man die al minstens 27 vrouwen heeft aangerand of proberen aan te randen. In alle gevallen bood hij aan een wesp van hun rug te verjagen. Vervolgens gaf hij geschrokken aan dat de wesp in hun broek was gevallen. Voor zover bij de politie nu bekend is, heeft ongeveer de helft van de vrouwen daarop hun broek losgemaakt en kon de man hen aanranden.
Na een eerste melding eind vorige week in de regionale media over de 'wespengraaier' zijn nog 26 telefonische aangiften binnengekomen. Uit die verklaringen blijkt dat het om een man in een groene jeep gaat van tussen de 25 en 30 jaar en met een bol gezicht. Sommige vrouwen spreken ook van 'een beetje spleetogen.' De politie heeft de zaak verder in onderzoek.
(Bron)
TT 192 Studie: ligging in bed toont je aard

LONDEN De manier van liggen tijdens de slaap laat veel zien van hoe je bent, stelt een Britse slaapdeskundige.
Van de 1000 personen uit zijn onderzoek lag 40% in foetus-houding. Deze personen behoren tot het ruwe-bolster-blanke-pit type.
Mensen die op hun zij liggen, met de armen langs het lijf, zijn makkelijk in de omgang.
Diezelfde houding, maar met de armen vooruit, verwijst naar een open karakter, maar wel met enig cynisme.
Rustige, gereserveerde types liggen op de rug, met de armen langs het lichaam.
Op de buik, met de armen om het kussen wijst op enige brutaliteit, en op de rug met het kussen vast op behulpzaamheid.

Zoek de verschillen:

Mensen die op hun zij liggen met hun armen langs hun lichaam (15 procent) zijn makkelijk in de omgang en sociaal.
Dezelfde houding, maar dan met de armen voor zich uit (13 procent), verraadt een open karakter, maar enig cynisme.
De soldaat (8 procent) slaapt op zijn rug met beide armen langs zijn lichaam.
Dit type is rustig en gereserveerd en houdt niet van toestanden.
De vrije-val-slaper (7 procent) ligt op de buik met de armen om het kussen geklemd en het hoofd naar één kant. Deze mensen zijn een beetje brutaal, maar ook snel op de teentjes getrapt.
De laatste houding is de zeester (5 procent), die op zijn rug ligt en het kussen vastklemt. De zeester maakt snel vrienden, luistert goed en is behulpzaam.
(Bron)
TT 120 STEENWIJK Vanmiddag werden delen van Overijssel en Drenthe opnieuw getroffen door een stroomstoring. De oorzaak was een kapotte voedingskabel in Steenwijk. De storing duurde tweeëneenhalf uur. Donderdag was er ook een stroomstoring.
TT 116 Kok excuseert zich bij Balkenende

HILVERSUM Oud-premier Kok heeft zich bij premier Balkenende persoonlijk verontschuldigd voor het feit dat hij Nederland "het schoothondje van Amerika" heeft genoemd. Dat zegt de premier in een interview met Netwerk.
[Niet erg stijlvol om dat te vertellen...]
Kok deed zijn uitlating begin deze maand, toen Balkenende en minister De Hoop Scheffer een bezoek brachten aan de VS. De opmerking viel bij de premier in slechte aarde. Kok belde hem daarop op. In het onderhoud bood hij "wel vijf keer zijn excuses aan", zegt Balkenende.
[Wel vijf keer! En niet vier van die vijf keer een onderdrukt gesnuif en geproest op de achtergrond?]
De opmerking van Kok wordt overigens door zes op de 10 Nederlanders gedeeld, zo blijkt uit een enquête van Netwerk.

Die laatste toevoeging. Ha.
Vriendje had nog een idee: patiëntenverenigingen moeten zich aanmelden voor de publieke tribune. Het leek hem zinvol te starten met de SARS-patiëntenvereniging.
Vriendje had een fles wijn gekocht. Geselecteerd op naam: President.
Amsterdam-West, Helmond: je krijgt alleen een uitkering als je werkt. In Amsterdam moet je gemeenschapswerk doen (vegen, poetsen); in Helmond doe je ook iets nuttigs: kleerhangers sorteren. 20 uur per week, als je weigert krijg je geen uitkering.
Maar: je krijgt een uitkering omdat je geen werk hebt. Er bestaat in dit land zoiets als het minimumloon. Als je werkt, moet dat betaald worden, als je niet werkt, heb je recht op een uitkering.
Niet: je moet werken om recht te hebben op een uitkering omdat je niet werkt. Niet: je moet werken en wordt daar niet voor betaald.
Daar is een andere term voor. Dat heet dwangarbeid.
Ik heb nog nooit zo sterk het idee gehad dat Trix iets zit voor te lezen waar ze niet achter staat. Afgezien van de sprongen in de tekst die het idee geven dat ze de blaadjes gehusseld heeft.
Trix in paisley, Laurentien in leer. Brrr.
Máxima draagt een mantel van brokaat met gouddraad. Ze is al flink ingeburgerd (ingekoningd?), maar het begrip 'bezuinigen' is blijkbaar nog niet aan de orde geweest.
VS willen nederzettingen Israël aanpakken

WASHINGTON - De Verenigde Staten willen Israël gaan straffen als de joodse staat doorgaat met het uitgeven van geld aan nederzettingen in bezet Palestijns gebied. Dat meldden Amerikaanse functionarissen maandag.
De Amerikaanse regering wil een deel van de beloofde 9 miljard dollar aan leninggaranties inhouden. Om hoeveel geld het gaat is nog niet bekend. De financiële hulp is bedoeld om Israël door de economische crisis te slepen.
De stap komt op het moment dat Washington het internationale vredesplan (de routekaart) nieuw leven probeert in te blazen na een serie Palestijnse zelfmoordaanslagen en Israëls principebesluit om de Palestijnse leider Arafat te verbannen.
(Bron)
Japanse vrouw wordt 116 jaar

AMSTERDAM - De oudste mens ter wereld, de Japanse Kamato Hongo, is dinsdag 116 jaar geworden.
Zij is bedlegerig en slaapt soms twee dagen aan een stuk, maar neuriet volgens haar familie af en toe een volksdeuntje en slaat daarbij de maat met haar handen. Zij kreeg vorige maand visite van 140 familieleden en vrienden en viel daarbij in slaap.
Ook de oudste man ter wereld, de 114-jarige Yukichi Chuganji, is een Japanner.
(Bron)
'Omzet Albert Heijn daalde vorige week 5 procent'

ZAANDAM - Ahold-onderdeel Albert Heijn heeft de omzet vorige week met 5 procent zien dalen, zo meldt de Volkskrant dinsdag op basis van een gesprek met een woordvoerder van het supermarktconcern.
De zegsman kan niet aangeven of de daling een gevolg is van een consumentenboycot doordat klanten ontevreden zijn over het salaris van Aholds nieuwe topman Anders Moberg.
Volgens de woordvoerder kan het eventuele effect hiervan pas over een paar weken bepaald worden. Hij voegde daaraan toe dat het in de gehele branche momenteel slecht gaat.
Albert Heijn leverde het afgelopen jaar al flink marktaandeel in. In het tweede kwartaal van dit jaar had de keten volgens gegevens van GfK 22,1 procent van de markt in handen. Een jaar eerder was dat nog 24,5 procent. Albert Heijn had in het eerste kwartaal een marktaandeel van 22,8 procent, tegen 24,7 een jaar eerder. Elk procentpunt marktaandeel betekent op jaarbasis een omzet van circa 250 miljoen euro.
(Bron)
Ik ben 36, Linke soep is 2.

maandag, september 15, 2003

In NZ is het al 16 september, dus eigenlijk ben ik al jarig :-)
Vriendje ligt al romantisch te slapen. Maar hij heeft wel zijn baard gesnoeid (au).
Toen ik naar vriendje fietste, zag ik prachtige luchten, en hing overal de geur van herfstige populieren. Ik zag een dwergvleermuis en een heel stel vleren die flink wat groter waren (gewone grootoor?).
Op de terugweg was het donker, frisjes, en werd ik aangevallen door een kastanje. (Foto)
Het laatste deel Den Haag achter de schermen, wat een sensatie. De val van het kabinet, de doodstrafmening van de mens Nawijn die dat niet zo vond maar wel zo zei, en dan van binnenuit gefilmd. Met een Den Haag Vandaag-regisseuse die haar mening (als mens) niet onder stoelen of banken stak.
Heerlijke tv.
Morgen nog een heuglijk feit: Linke soep wordt 2.
Vriendje heeft een probleem. Hij wil een telescoop voor me kopen (een relatief goedkope, maar we nemen aan dat ie toch een wat beter beeld geeft dan m'n verrekijker). Die telescoop is er donderdag, zegt de winkel. Da's mooi. Alleen ben ik morgen al jarig ;-)
Op naar de hete herfst:

TT 104 CNV wil toch loonsverhoging

UTRECHT Het CNV vraagt volgend jaar een structurele verhoging van de CAO-lonen van tussen 1,25 en 1,75 procent. Daarmee trekt de vakcentrale zijn voorstel voor een eenmalige loonsverhoging in.
Het CNV reageert met de nieuwe looneis op minister De Geus van Sociale Zaken, die weigerde in te gaan op het eerdere voorstel van de vakcentrale. De Geus verlangt juist dat bonden de komende twee jaar van loonsverhoging afziet.
FNV en CNV zijn woedend over het voorstel om de lonen te bevriezen. Als de partijen er bij het volgende overleg niet uitkomen, komen er acties. De FNV komt later vandaag met een looneis.
SMS-jes verstoren nachtrust tieners

AMSTERDAM - Bijna de helft van jongens en meiden rond de 16 jaar wordt regelmatig gestoord tijdens het slapen door de piep van een nieuw tekstbericht op hun mobiele telefoon. Dat blijkt uit een onderzoek van de Katholieke Universiteit Leuven.
De universiteit onderzocht het slaapgedrag van zo'n 2500 tieners in de leeftijd van 13 tot 16 jaar. Van de jongste groep gaf 13,4 procent aan dat ze één tot drie keer per maand in hun slaap gewekt werden door sms-jes. Ruim vijf procent wordt een paar keer per week op deze manier gewekt. Iets meer dan twee procent verklaart zelfs elke nacht de piep van een sms-je te horen.
Bij de leeftijdsgroep rond de 16 jaar komt het dagelijks verstoren van de nachtrust aanzienlijk vaker voor. Een op de vijf ontwaakt een paar keer per maand door een tekstbericht. Ruim 10 procent minsten eenmaal per week. Tientallen jongeren gaven aan dat ze meerdere malen per nacht wakker worden door het gepiep.
(Bron)

En je moet dat mobieltje ook vooral niet uitzetten, je zou eens een sms-je missen!
Staking bij Coca Cola Luik na ontslag collega

LUIK/BRUSSEL - Werknemers van de Coca-Colafabriek bij de Belgische stad Luik zijn maandag spontaan in staking gegaan. Ze willen zo opkomen voor een ontslagen collega.
De man was de laan uitgestuurd, omdat hij het goede antwoord van een prijsvraag had verklapt aan een bekende, die zo een dvd kon winnen. Door de staking zijn waarschijnlijk al snel geen Coca-Colaflessen en aanverwante frisdrank meer rond Luik en Luxemburg.
(Bron)
Vis houdt kinderen zoet

AMSTERDAM - Kinderen die op jonge leeftijd veel vis eten, hebben als tiener minder last van agressief en asociaal gedrag. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie die de Britse krant Observer zondag heeft gepubliceerd.
Volgens onderzoekers wordt agressie veroorzaakt door een fysiek defect in het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor zelfbeheersing en besluitvorming. Dat wordt biologisch en niet sociaal bepaald.
Voor het onderzoek werden een stel 3-jarige kinderen op het eiland Mauritius als proefkonijnen gebruikt. Ze kregen een intensief dieet, met als hoofdbestanddeel vis, ze werden fysiek begeleid en ook hun mentale vaardigheden werden ontwikkeld.
Toen de kinderen elf waren, gaven scans aan dat hun hersenactiviteit veel hoger lag dan bij kinderen die het programma niet hadden gevolgd. Tegen de tijd dat ze 23 waren bleek dat de proefpersonen 64 procent minder geneigd waren tot gewelddadig gedrag dan hun leeftijdsgenoten.
(Bron)
CPB: Maak van studiebeurs een lening

AMSTERDAM - De studiebeurs moet een lening worden. Hiermee kan de overheid honderden miljoenen euro's per jaar besparen. Dit stelt het Centraal Plan Bureau (CPB) in de Macro Economische Verkenning.
Volgens het zogeheten sociaal leenstelsel schiet de overheid de kosten van levensonderhoud voor in de vorm van een lening. Studenten betalen hiervoor een marktconforme rente plus een risicopremie. De overheid loopt het risico dat studenten na hun studie niet genoeg verdienen om de lening te kunnen afbetalen. Als dat wel zo is, dan wordt het geleende bedrag na afronding van de studie afgelost. Hoger opgeleiden die na hun studie een laag inkomen hebben, hoeven minder of niets terug te betalen.
In het huidige stelsel ontvangen alle studenten een basisbeurs. Studenten met minder draagkrachtige ouders ontvangen een aanvullend bedrag. Iedereen betaalt via collegegelden bij aan de studie. Een lening voor levensonderheid is mogelijk. Door dit subsidiestelsel betaalt de overheid 88 procent van de kosten van de opleiding van een gemiddelde student, zo heeft het CPB berekend.
Het subsidiestelsel is volgens het CPB achterhaald, omdat ook studenten die zelf hun studie kunnen betalen subsidie ontvangen. Bovendien ontneemt de subsidie prikkels voor ouders om te sparen voor de opleiding van hun kind. Verder betaalt de overheid mee aan de studie van mensen die daar later vooral zelf van profiteren omdat ze veel verdienen.
Commerciële banken willen studenten niet verzekeren, omdat de inkomensontwikkeling na de studie moeilijk is in te schatten. Daarom moet de overheid zo'n lening opzetten, aldus het CPB. De Macro Economische Verkenning wordt elk jaar op Prinsjesdag aan het kabinet aangeboden.
(Bron)

Laten we dit ook doen voor uitkeringen! Ik heb nu een WW-uitkering (waar ik alle werkende jaren aan meebetaald heb). Stel dat ik nu een baan vind - dan gaat mijn inkomen er fors op vooruit. Als op dat inkomen een bedrag wordt ingehouden om de ontvangen uitkering terug te betalen, scheelt dat de overheid geld (en mijzelf uiteindelijk ook: minder WW-premie), en bovendien is de psychische klap dan niet zo groot doordat de overgang uitkering-salaris dan minder is.
TT 192 Paren trouwen vaker in de kerk

[Dat vrijgezellen dat nou toch nooit doen, gek hoor...]

UTRECHT Het kerkelijk huwelijk is bezig met een come-back, toont een onderzoek van onder meer NFO Trendbox en het CBS aan. Voor het eerst wil een meerderheid (58%) in de kerk trouwen. In 1999 lag dat percentage nog op 42.
De hang naar geestelijke verdieping en symboliek zou de populariteit van het kerkelijk huwelijk verklaren. En door de open-deur-mentaliteit van de kerken is het ook voor niet-kerkelijken mogelijk hun huwelijk te laten inzegenen.
De belangrijkste reden om te trouwen is liefde, zegt 87 procent. Daarna volgen de kinderwens (33%), romantiek (29%) en de wettelijke zekerheid (12,5%).
TT 130 VITORIA Twee agenten zijn neergeschoten bij de Spaanse stad Vitoria, mogelijk door ETA-leden. De agenten raakten gewond. Ze waren naar een in scène gezet ongeval gelokt. Later werd een van de aanvallers dood aangetroffen.

Dat snap ik niet. Er is op de agenten geschoten, waarbij een aanvaller doodging? Hebben de agenten teruggeschoten, of was het de stress?
TT 104 De Geus: lonen twee jaar bevriezen

UTRECHT Minister De Geus van Sociale Zaken wil een meerjarenakkoord sluiten met de vakbeweging over bevriezing van de lonen. Hij heeft de bonden opgeroepen in '04 en '05 "tot een nullijn te komen voor wat betreft de contractlonen".
De Geus denkt binnen het kabinet meer financiële ruimte te krijgen als de vakcentrales bereid zijn om de lonen te bevriezen. Met dat geld zou hij aan hun wensen tegemoet kunnen komen door onder meer bezuinigingsplannen te verzachten.
FNV en CNV zijn tegen het plan, de MHP staat er wel voor open. Het CNV stelde eerder voor om de lonen in 2004 alleen met een vast bedrag te laten stijgen.

En dan blijkt volgend jaar dat die verzachting helaas niet door kan gaan, maar dat de nullijn wel wordt vastgehouden?
Ik begin me weer thuis te voelen op mijn computer. Ik heb van een van beide oude compjes alles weer overgezet, en dankzij de Women on the web mijn oude mail ondanks een onwillig mailprogje toch kunnen importeren. Ik heb m'n achtergronden en m'n instellingen weer op orde - ik kan er weer tegenaan.
Nu maar hopen dat dit niet de goden verzoeken is ;-)

zondag, september 14, 2003

Albert Heijn in Netwerk, met het steeds herhaalde argument dat Ahold meer is dan de Appie, en dat de klant vooral niet boos moet zijn op de Appie in verband met de centen voor Moberg.
Ik heb het begrepen meneer Heijn. Morgen ga ik winkelen bij de dichtstbijzijnde Appie. Ik zal erop letten dat ik geen producten in m'n wagentje laad die het Albert Heijnmerk dragen. En dan loop ik zonder betalen naar buiten - die spullen hebben tenslotte niets met Albert Heijn te maken.
TT 125 Luchthaven Düsseldorf ontruimd

DÜSSELDORF De luchthaven van Düsseldorf is vanochtend na een reeks bommeldingen ontruimd. Het vliegveld, het op twee na grootste van Duitsland, ontving in totaal 7 telefoontjes waarin gedreigd werd met aanslagen op vliegtuigen en gebouwen. Agenten met honden onderzoeken de luchthaven nu op explosieven.
De bommeldingen treffen het vliegveld op een van de drukste weekeinden van het jaar. Düsseldorf verwachtte vandaag zo'n 64.000 passagiers, het merendeel toeristen. Alle vluchten worden nu omgeleid naar het vliegveld van Keulen.
Rond de luchthaven heerst chaos. Vele duizenden reizigers zijn gestrand.
TT 104 Ook chemicaliënvondst in Sloterdijk

AMSTERDAM De Amsterdamse politie is bezig met de ontruiming van een bedrijfsruimte in de wijk Sloterdijk. Het gaat om een vervolgonderzoek in de Amstelveense chemicaliënzaak. Uit het bedrijfspand wordt een nog onbekende hoeveelheid chemicaliën verwijderd.
De bedrijfsruimte is eigendom van de vader van René P., in wiens huizen een week geleden explosief materiaal is gevonden. De vader is tot dusver geen verdachte. De politie denkt een dag nodig te hebben voor de ontruiming.
De chemicaliënzaak kwam aan het licht nadat krakers in een pand van René P. vuurwapens en munitie hadden gevonden.
Hiephiephoera! Vriendje heeft een tijdje mompelend en morrend en enge dingen roepend achter de comp gezeten. Dan mag ik niet op z'n vingers kijken, en ik mag vooral ook niks vragen als ie 'Shit!!' roept en zo. Want hij baalt dat iedereen denkt dat ie er zoveel verstand van heeft: hij weet óók niet wat ie doet. Belangrijk verschil tussen hem en al die anderen die het niet weten: hij krijgt het wèl voor elkaar.
Dus: de netwerkkaart was geïnstalleerd door vriendje. Volgende stap: de verbinding, maar dat was me de vorige keer ook gelukt, dat kon ik wel zelf.
Dus toen ik net als de vorige keer een foutmelding kreeg, schrok ik niet.
En na een tijdje prutsen besefte ik hoe ik het de vorige keer had opgelost: net doen of ik gek was. Foutmelding die aangeeft dat de verbinding niet ingesteld is? Mwah, het zou wat, ik ga nu eens klikken op verbinding maken.
U ziet het gevolg.