zaterdag, mei 12, 2007

TT 108 Verdachte Cessna stort in Waddenzee

Ten westen van Harlingen is vanavond een Cessna neergestort in de Waddenzee. Het vliegtuigje kwam uit Duitsland en vloog zonder contact te leggen met de autoriteiten het Nederlandse luchtruim binnen. Het vliegtuigje werd onderschept door twee F16's van de luchtmacht, die het begeleidden tot het neerstortte.
Waarschijnlijk is de Cessna verongelukt doordat de brandstof op was. Over het lot van de inzittenden is nog niets bekend.
Massale vissterfte in kanaal door regen

VEENENDAAL - Grote en langdurige regenbuien in de regio Ede hebben afgelopen week de dood van zeker duizend vissen veroorzaakt in het Valleikanaal, tussen Veenendaal en Woudenberg. De vissen kwamen donderdag opeens bovendrijven, waarna het Waterschap Vallei & Eem ze met drie ploegen opruimde.
Volgens het waterschap is zuurstofgebrek ontstaan door de abrupte weersomslag. Opvangbassins bij de rioolwaterzuivering in Ede raakten vol en liepen over. Dit ongezuiverde water kwam bovenop een zuurstofgebrek dat al was ontstaan door overlopende riolen door de heftige regen.
Brasems, voorns, zeelten en ook verschillende snoeken en karpers werd het zo teveel.
Inmiddels is het zuurstofgehalte bijna weer hersteld, meldde het waterschap zaterdag. Via een sluis bij Rhenen laat het waterschap 1500 liter zuurstofrijk water per seconde vanuit de Rijn in het Valleikanaal lopen.
(Bron)
Examenstunt loopt uit de hand

HEEMSKERK - Een eindexamenstunt in Heemskerk is vrijdag flink uit de hand gelopen. Dat meldde de politie zaterdag. Aan de buitenkant van het Kennemer College waren op de ruiten hakenkruisen aangebracht en hadden jongeren sloten vernield.
Binnen had een groep van ongeveer vijftien jongens en meisjes van vijftien en zestien jaar oud vernielingen aangericht aan de gymzaal. Zij hadden daar onder meer op diverse plekken geürineerd en peuken uitgedrukt op de vloer.
Agenten die rond 03.15 uur bij de vmbo-school naar binnen gingen omdat het alarm was afgegaan, troffen in een opslagruimte een 15-jarige Beverwijker aan die zwaar onder invloed was door overmatig alcoholgebruik. Hij is door een ambulance meegenomen voor controle in een ziekenhuis.
Het is volgens de politie aan de school om te bepalen wat er moet gebeuren met de leerlingen. Volgens de jongeren in de gymzaal was een groep scholieren van een andere school verantwoordelijk voor de vernielingen aan de buitenkant van het pand.
In Haaksbergen zijn donderdagavond eveneens tijdens een eindexamenstunt vernielingen aangericht op een middelbare school. Jongeren gooiden eieren, vla en yoghurt tegen alle schoolramen en propten maandverband in de wc, waardoor de riolering verstopt raakte.
De eindexamenscholieren van Het Assink Lyceum gooiden verder fietsenrekken op het dak, waardoor deze zou kunnen gaan lekken. Ook lag er op het plein overal glas, waarschijnlijk van gebruikte drankflessen.
(Bron)
Callcenters blijven irriteren

HUIZEN - Nederlanders zijn nog steeds weinig te spreken over callcenters. Dat blijkt uit onderzoek dat het Amerikaanse softwarebedrijf Genesys zaterdag bekend heeft gemaakt. Minder dan een op de tien mensen vindt dat klantenservices aanzienlijk zijn verbeterd in de afgelopen drie jaar.
Verder heeft ongeveer 55 procent van de consumenten het gevoel dat het niveau van de service door callcenters de afgelopen drie jaar gelijk is gebleven. Nederlanders zijn daarmee negatiever over belcentra dan mensen in de meeste andere rijke landen.
Bijna de helft van de Nederlanders zegt vaker bij een bedrijf te kopen als het callcenter een goede service biedt. Voor een even groot deel is een slechte klantenservice reden om niet langer gebruik te maken van de diensten van een onderneming.
(Bron)
Bestrijding eikenprocessierups gehinderd door weer

BREDA - De bestrijding van de eikenprocessierups heeft ernstige hinder ondervonden door de regen, wind en lage temperatuur van de afgelopen dagen.
De effectieve bestrijdingsperiode is daardoor bijzonder kort geweest en de rups kan daarom de komende maanden voor veel overlast gaan zorgen.
Expertgroepvoorzitter Henk Jans van de GGD West-Brabant heeft dat vrijdag gezegd.
(Bron)

Warm weer is niet goed, koud weer is niet goed...
Tom-update: hij is wat minder bang. Het ooglid is nog steeds opgezet. Als ie zijn koppie poetst, lijkt ie bij het wassen van die kant te beseffen dat ie dat maar even moet laten. Dus pijnlijk is het wel, maar vooral bij aanraken.
De tenen aan de voorpoten wassen, dat gaat nog. Niet van harte, maar hij kan er wel wat mee.
De tenen aan de achterpoten slaat ie over. Helemaal, niet pas na proberen, 'Oh ja, au!', nee, hij mijdt ze.
Dat zijn inmiddels korstige dingen vol dotten haar (van die andere kat). De langste slierten haar heb ik afgeknipt, om te voorkomen dat ze losgetrokken worden en zo weer wonden openmaken. De enige manier om die 'anderkats' haren weg te krijgen is denk ik de voetjes weken in warm water of iets dergelijks, maar dat is geen optie, dan wordt ie gek.
Hij loopt en springt zonder merkbare pijn, maar dat zegt bij katten niet altijd iets.
Ik kijk het aan, en als hij alsnog pijn lijkt te hebben, of de boel raakt ontstoken, dan is het richting dierenarts.
Bultrug zwemt rond in Marsdiep

DEN HELDER - In het Marsdiep tussen Den Helder en Texel zwemt een bultrug rond. De ongeveer 15 meter lange walvis werd donderdag voor het eerst opgemerkt door de bemanning van een patrouilleboot van de marine bij de Helderse zeedijk.
Het is de vijfde waarneming van een bultrug in Nederlandse wateren sinds 2003, zei Kees Camphuysen van het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) zaterdag. "In de voorafgaande driehonderd jaar is er geen enkele waarneming geweest."
Een bultrug is een baleinwalvis die leeft in het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan. Ongeveer een week geleden werd er ook al een bultrug gezien boven de Doggersbank in de Noordzee. Mogelijk gaat het om hetzelfde dier.
Volgens Camphuysen maakt de bultrug een gezonde indruk. "Hij weet precies wat ie aan het doen is." Hij verwacht dat de walvis het Marsdiep snel weer zal verlaten omdat er weinig voedsel te vinden is.
"Het gaat goed zolang hij niet in visnetten verstrikt raakt. Dat is mijn enige zorg."
(Bron)

vrijdag, mei 11, 2007

Parkiet in zwaarbeveiligde gevangenis

DUBLIN - Een binnengesmokkeld grasparkietje was de opmerkelijkste vondst die bewakers deden tijdens een zoekactie in de zwaarst bewaakte gevangenis van Ierland. In de Portlaoise gevangenis in het midden van het land zitten de zwaarste misdadigers van Ierland opgesloten.
Afgezien van het illegale vogeltje bleken veroordeelde criminelen ook volop te beschikken over drugs, injectienaalden, zelfgemaakte alcohol en mobiele telefoons.
De Ierse minister van Justitie Mischael McDowell reageerde furieus toen hij vernam dat gevangenen vanuit de cel kunnen bellen. Volgens hem regeren bendeleiders hun criminele imperium vanuit de cel.
De zoekactie ging van start nadat een gedetineerde met zijn mobieltje naar een radioshow had gebeld.
(Bron)
Spotje Beemsterkaas moet van de buis

DEN BOSCH - Het reclamespotje voor Beemsterkaas met acteur Peer Mascini moet van de buis. De rechter in Den Bosch heeft dat vrijdag, een dag na de eerste uitzending, bepaald.
De commercial kan leiden tot verwarring bij het publiek en de indruk wekken dat de kaas is gemaakt door Campina, beargumenteerde de rechter in een kort geding dat de grote zuivelfabrikant had aangespannen.
Peer Mascini ('Ik had nog zo gezegd: geen bommetje!) maakte tot 2000 furore met spotjes voor MelkUnie, een merk dat Campina destijds voerde. Naast Mascini speelden koeien in deze commercials de hoofdrol. Dat is ook het geval in het nieuwe spotje van Cono Kaasmakers.
De rechter noemde de nieuwe commercial vrijwel een exacte kopie van het prijswinnende spotje Bommetje uit 1997. Het verbod gaat volgende week in.
Cono mag het spotje ook niet meer zelf op internet tonen. Op elke overtreding staat een dwangsom van 20.000 euro.
Volgens advocaat Henk Jan Boukema is de kaasmaker niet verantwoordelijk te houden voor de inmiddels wijde verspreiding van het filmpje op het web.
(Bron)

Een exacte kopie? Dat is blijkbaar niet dat spotje dat ik gisteren zag, met die koe op de rodeostier. Die vond ik briljant.
Direct aan het werk schrikt deel bijstandsvragers af

AMSTERDAM - Gemeenten weten met zogeheten work first-projecten mensen succesvol af te schrikken om een bijstandsuitkering aan te vragen.
Gemiddeld een derde van de personen die aanklopt voor bijstand, haakt af als de gemeente zegt dat ze direct een traject ingaan om aan de slag te komen en desnoods moeten werken voor hun uitkering. Ook worden zo meer mensen die wel in de bijstand terechtkomen, aan een baan geholpen.
Dat blijkt uit een donderdag gepresenteerd onderzoek van de vereniging van directeuren van sociale diensten (Divosa) naar het effect de nieuwe aanpak van gemeenten.
De gemiddelde uitstroom naar werk bij mensen die deelnemen aan een work first-traject, bedraagt 45 procent. Dat is ruim anderhalf maal zo hoog als de 'normale' uitstroom uit de Wet werk en bijstand.
Inmiddels hanteren ruim acht op tien gemeenten de work first-benadering. Ondanks het succes roept de opkomst van de aanpak bij Divosa-voorzitter Tof Thissen ook "twijfelachtige gevoelens" op.
Het is volgens hem goed om vanaf dag één dat iemand zich meldt aan het loket van de sociale dienst, hem te helpen aan een baan. Maar hij stelt dat vaak wordt gezocht naar de "kortste weg" naar werk.
Veel mensen komen daardoor terecht in tijdelijke, onzekere en laagbetaalde banen met weinig perspectief. Dat brengt het gevaar van "draaideurklanten" met zich mee, waarbij cycli van werk worden afgewisseld met periodes dat mensen moeten terugvallen op een WW-uitkering en bijstand. Hij waarschuwt voor "werkenden armen".
Bovendien verdwijnen volgens Thissen kwetsbare mensen uit het gezichtsveld van de sociale dienst. "Ik maak mij zorgen over de 33 procent die afziet van een aanvraag voor bijstand als ze horen dat ze in work first-traject moeten." Een deel gaat aan het werk, maar personen kunnen ook het illegale circuit induiken, accepteren "eenvoudig" een leven onder de armoedegrens of zijn aangewezen op familie en vrienden.
Sinds de invoering van de nieuwe Bijstandswet in 2004 zijn gemeenten financieel verantwoordelijk voor de uitkeringen. Daardoor worden ze geprikkeld om het aantal bijstandsgerechtigden zo laag mogelijk te houden. Het aantal mensen in de bijstand is gedaald van 336.000 eind 2003 tot 302.00 eind vorig jaar. Dat is het laagste aantal in 25 jaar.
Opvallend is dat gemeenten die door de nieuwe wet werden geconfronteerd met een tekort op hun bijstandsbudget, de work first-projecten strakker organiseren. Daar schrikt de aanpak gemiddeld 8 procent meer mensen af om een uitkering aan te vragen ten opzichte van lokale besturen met een overschot op hun budget.
De uitstroom in de bijstand bij gemeenten met een tekort bedraagt bovendien 57 procent, tegen 42 procent in plaatsen met een overschot.
(Bron)

In Utrecht haakt ongeveer 20% af. Waarom scoort Utrecht lager?
Op 17 april werd ik werkloos. Ik vroeg WW aan, zoals je dan geacht wordt te doen (menend dat ik daar niet voor in aanmerking kwam, maar je moet eerst een WW-afwijzing hebben voor je bijstand kunt aanvragen).
Vanmiddag kreeg ik een brief van het UWV: al met al heeft u 25 weken gewerkt, dus u krijgt geen WW, vraag bijstand aan.
Dat moet dan weer via de site van werk.nl, waar je ongetwijfeld dezelfde vragen moet invullen - alleen, dat lukte niet.
CWI gebeld: kon ik ook zo langskomen? Ja hoor, geen probleem.

Ik erheen. Vriendelijke meid, keek wat gegevens na, en zei: 'Ik geef u een folder, "Werk loont", en u wordt over 2 minuten opgehaald'.
Intussen kreeg ik ook dat overzichtje met mijn werkverleden in handen geduwd, dus dat heb ik gelijk maar gekopieerd. Opvallend: daar staat op: Nationaliteit: Nederlandse; Brits onderdaan; Nieuwzeelandse. Dus blijkbaar heb ik nu officieel drie nationaliteiten.

'Werk loont' - dat is een project van de gemeente, en het houdt in dat je een arbeidscontract voor drie maanden krijgt, 1164,70 bruto per maand voor 32 uur.
Waarbij je 24 uur per week werkt en 8 uur scholing krijgt.

De folder toont plaatjes van schoonmakers, winkeldames, bouwvakkers en magazijnmedewerkers, maar het is gewoon de Sociale Werkvoorziening.
(Van de site: " Gedurende het tijdelijke dienstverband met Apprenti krijgen medewerkers de gelegenheid om - meer - werkervaring op te doen. De aangeboden werkzaamheden zijn altijd ordergericht. Dat betekent dat het werk vaardigheden vraagt die nodig zijn om het werk op tijd en volgens de wensen van de klant op te leveren. Denk aan vaardigheden als samenwerken, doorwerken, plannen, steun vragen en geven aan collega's e.d. Het ontwikkelen en versterken van werknemersvaardigheden vormen een belangrijk onderdeel van Werk Loont.")

Daarnaast ben je dus 8 uur per week bezig met het vinden van ander betaald werk, waarbij je een coach krijgt. Focus: hoe maak ik een CV, hoe bel ik naar werknemers, hoe vul ik sollicitatieformulieren in, hoe voer ik een sollicitatiegesprek.
Sja.

Maar goed, dik een half uur wachten later, komt een man op me af, die meldt dat het bijna sluitingstijd is en dat we op moeten schieten.
(Man werkt in ander deel van het CWI, en hmmm, daar staan de stoelen vastgeschroefd aan de vloer...)

Dat ik maandag, dinsdag en woensdag van 8 tot 17 uur op die lokatie verwacht word die in de folder staat.
Dus ik zeg dat ik dinsdagmiddag en woensdagochtend een sollicitatiegesprek heb, ik neem aan dat ik daar gewoon heen kan?

Reactie: "Die moet u afzeggen, of u belt volgende week maandag voor een nieuwe afspraak hier, en dan kunt u de week daarna starten. Want dit werk gaat boven sollicitatiegesprekken waar u toch niet aangenomen wordt". (?!)

Dus ik zeg nog dat het hele project feitelijk bedoeld is om mensen aan het werk en uit de uitkering te krijgen, dat sollicitatiegesprekken me daarvoor een redelijke mogelijkheid lijken, dat het vreemd is dat je zo'n project ingaat om werk te vinden, maar dat je niet weg mag om te solliciteren?
Man haalt zijn schouders op. Dan moet ik volgende week maandag maar bellen voor een afspraak. (Donderdag en vrijdag is het CWI dicht.)
Zucht.

Ik denk: dan word ik wel ineens ziek op dinsdag en woensdag. Barst maar.

Maar: ik zit sinds 17 april zonder inkomen, wat gebeurt daarmee?
Man: 'U meldt u nu aan, u begint maandag, u krijgt vanaf maandag betaald. Als u ervoor kiest later te beginnen, dan krijgt u betaald vanaf wanneer u begint, aan het eind van elke maand.'
En die tussenliggende maand die we nu al verder zijn dan?
Man haalt zijn schouders op.

Samengevat: ik krijg geen cent voor de tussenliggende maand, ik kan maandag een contract krijgen mits ik mijn sollicitatiegesprekken afzeg, en dan ga ik 3 dagen werken en 1 dag leren hoe ik mijn kans op een baan kan vergroten.

Ik ben weggegaan, naar huis gefietst, en volledig hysterisch geworden.

Nou ja, ik ga me maandag melden op die plek, en maar even kijken.
Ben benieuwd of ze reiskostenvergoeding geven, en zo niet, hoe ze dan denken dat je daar moet komen zonder geld.

Dus, vanaf maandag: Hippo aan de slag op de sociale werkplaats.

En ik ga nog even verder speuren of de Sociale Dienst zomaar kan zeggen dat ik die maand niet betaald krijg, want ik heb niet om die maand vertraging gevraagd.

Maar wel spannend om te leren hoe je steun geeft aan en vraagt van collega's, en hoe je dóór moet werken, en om te leren hoe je moet solliciteren...

(Overigens: het project 'Werk loont' is een enorm succes, blijkt uit onderzoek van de gemeente. Het loopt sinds oktober vorig jaar, en ze hebben onlangs onderzoek gedaan onder VIER deelnemers. Negentig procent van de deelnemers was enthousiast.)
Ik had bezoek, dus Tom kwam niet binnen.
Ik zag 'm ook niet in de tuin. Meestal laat ie zich dan wel even bij het raam zien, om te kijken of dat Héle Enge Bezoek al weg is. Dus dat was raar.
Hij kon wel de slaapkamer in, daar stonden voor de zekerheid ook brokjes voor 'm, maar 's avonds zag ik dat ie er niet van had gegeten.

Half uurtje lezen, bijna klaar om het licht uit te doen, komt Tom binnenracen, hij zag er anders uit maar ik zag zo snel niet waarom, en hij duikt zo in m'n arm, rolt zich op en blijft liggen. Erg onToms.

Ik 'm losgepeuterd, en verrek: grote haal over z'n hele ooglid en daarboven. Ooglid helemaal opgezet (daarom zag ie er dus anders uit), in het vleziger deel daarboven was het echt een diepe vleeswond.

Stress! Want wat als dat oog beschadigd is...
Maar hij zag er duidelijk wel mee, pupilreflex was goed, ik kon niks aan het oog zelf ontdekken (hoewel ik niet onder dat ooglid kan kijken want teveel opgezet).
Dat liet ie allemaal toe, deed duidelijk pijn maar hij zat het uit.

Ging ie weer liggen, zie ik dat z'n voorpoot over z'n achterpoten slaat, en hé! Z'n tenen zaten vol haren. Ik druk op een teen, normaal druk je dan de nagel tevoorschijn.
GGRRRRRRRROOOOOOOMMMMMMMMMM... Grommen doet ie alleen als iets ècht heel pijnlijk is :-(

Waar hij het dus wel goed vond dat ik z'n oog bekeek, mocht ik beslist niet aan z'n tenen komen. Voorzichtig toch gedaan, met heel veel gebrom: vrijwel al zijn nagels zijn weg.
Gisterochtend zaten ze er nog. En nu zitten er op een paar plekken nog stukjes nagel (met dikke plukken haar), maar niet één die nog intact is, en op de meeste plekken houdt de nagel al onder dat 'hoesje' op. Hoe ie dat nou precies gedaan heeft...

Door de haren die aan die resten nagels kleven, weet ik wel met welke kat hij gevochten heeft. (Cyperse kater, nog een maatje groter dan Tom en erg fel.) Geen idee hoe die er aan toe is, hij is in elk geval veel haar kwijt.

Tom heeft een tijdje geslapen, daarna wat gegeten en hij is alweer een paar keer even buiten geweest, dus lopen is geen probleem lijkt het. Wel is ie duidelijk erg bang, anders dan zijn gewone bangigheid. Komt steeds binnenrennen, negeert Tijger, en komt dicht tegen me aan liggen. Na een tijdje gaat het dan wel weer, even spinnen, en dan wil ie weer naar buiten, of op de mat voor de deur liggen.
(En waar Tijger normaal graag naar 'm mept of doet alsof ze dat gaat doen, laat ze hem nu opvallend met rust.)

We moeten toch nog naar de dierenarts voor entingen binnenkort, dus ik hou dat ooglid in de gaten, als er iets mis lijkt te zijn gaan we direct.

Vannacht dus nauwelijks geslapen, zo nog maar even naar bed.

woensdag, mei 09, 2007

TT 120 In Zeeland is een man betrapt met 126 levende kreeften. Hij had die opgevist uit het Grevelingenmeer en was van plan ze te verkopen aan restaurants. De kreeftjes waren nog jong. Ze zijn weer uitgezet in de Oosterschelde.
Van Anraat veroordeeld tot zeventien jaar cel

DEN HAAG - De Nederlandse zakenman Frans van Anraat heeft met zijn leveringen van chemische stoffen de mosterdgasindustrie van Irak draaiende gehouden tussen 1985 en 1988. Dat stelt het gerechtshof in Den Haag in zijn uitspraak tegen de 65-jarige Nederlander.
Het hof veroordeelde Van Anraat woensdag tot zeventien jaar gevangenisstraf wegens medeplichtigheid aan de oorlogsmisdaden die Saddam Hussein in die jaren pleegde.
Van Anraat leverde volgens het gerechtshof vele honderden tonnen thiodiglycol (TDG) aan het regime van Saddam Hussein. De stof is essentieel bij de vervaardiging van het giftige mosterdgas, dat Saddam in de jaren tachtig op grote schaal inzette tegen de Koerdische bevolking in Noord-Irak, aldus het hof. Tienduizenden burgers stierven hierdoor op gruwelijke wijze of raakten zwaargewond.
Ook gebruikte de dictator het gas tijdens de oorlog tegen Iran medio jaren tachtig. Het gebruik van mosterdgas is internationaal verboden sinds het zogenoemde gasprotocol van Genève uit 1925.
Van Anraat, die niet bij de uitspraak aanwezig was, is vrijgesproken van medeplichtigheid aan volkerenmoord. De rechtbank veroordeelde Van Anraat eind 2005 tot vijftien jaar cel, ook wegens medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden.
Het gerechtshof vindt dat Van Anraat een langere straf moet uitzitten, omdat hij meerdere malen medeplichtig is geweest aan Saddams oorlogsmisdrijven.
De drie rechters van het hof hadden hem twintig jaar kunnen geven, zeiden ze. Maar omdat het inmiddels twee decennia geleden is dat Van Anraat de misdrijven pleegde en hij bovendien op leeftijd is, zagen de rechters daarvan af.
Van Anraat handelde volgens het hof "uit grof winstbejag" en negeerde de gevolgen van zijn handelen volkomen. Verder laat hij tot op heden niet blijken dat hij enig besef van schuld heeft en toont hij "geen deernis met de zo vele slachtoffers", menen de rechters.
Het rechtscollege rekent het de Nederlander zwaar aan dat hij jarenlang ladingen TDG aan Irak leverde, terwijl hij wist dat het die stof gebruikte voor de vervaardiging van mosterdgas.
Het hof: "Die leveranties stelden het regime in staat hun dood en verderf zaaiende aanvallen gedurende een reeks van jaren onverkort voort te zetten".
De advocaten van Van Anraat toonden zich teleurgesteld in de veroordeling tot een hogere straf. Zij kondigden aan in cassatie te gaan bij de Hoge Raad. Of het Openbaar Ministerie (OM) zich tot de Hoge Raad wendt, is nog onduidelijk.
Het OM had graag gezien dat Van Anraat ook straf zou hebben gekregen voor medeplichtigheid aan genocide. "Ik sluit niet uit dat we in cassatie gaan, maar we moeten eerst het arrest eens even goed lezen", reageerde aanklager Simon Minks.
SP-Tweede-Kamerlid Krista van Velzen vindt dat het hof een mooie uitspraak heeft gedaan. Ze benadrukte dat haar partij de laatste jaren veel moeite heeft gedaan dergelijke zaken onder de aandacht van het kabinet te brengen. "Maar de minister zei altijd dat deze zaak verjaard was."
(Bron)
Jonge vogels missen rupsen

WAGENINGEN - Het vlinderseizoen is dit jaar door de extreem hoge temperaturen ongeveer drie weken eerder begonnen dan normaal. Dat betekent dat jonge trekvogeltjes de rupsenpiek gaan missen en mogelijk te weinig voedsel krijgen.
Dat zeggen onderzoekers van De Natuurkalender, een onderdeel van de Wageningen Universiteit. Volgens hen zijn de vlinders en dus ook de rupsen veel eerder dan normaal. Maar trekvogels als de gierzwaluw, de bonte vliegenvanger, de tapuit en de koekoek komen nauwelijks eerder terug uit het warme zuiden en moeten dus nog volop jongen krijgen. De Natuurkalender houdt samen met natuurorganisaties komend weekeinde een nationale Vlindertelling.
Natuurvorsers hebben koolwitjes en boomblauwtjes begin april al gezien. De vliegtijd van het oranjetipje was eind april al voorbij, terwijl het beestje gewoonlijk voor het eerst rond koninginnedag wordt aangetroffen.
Na de eerste vliegperiode treedt in juni de zomerdip in de vlinderstand in. De eerste generatie is voorbij en de tweede generatie moet nog komen. Dan zijn er voldoende rupsen voor de jonge vogels. Maar de onderzoekers verwachten dat de zomerdip dit jaar al rond deze tijd zal plaatshebben.
Dat moet onder meer blijken uit de Vlindertelling. De Natuurkalender wil graag dat mensen van tien vlindersoorten doorgeven hoeveel ze er zaterdag en zondag zien.
(Bron)
Daders vernieling herdenkingskrans Opmeer gepakt

OPMEER - Twee meisjes van 14 jaar uit Spanbroek blijken verantwoordelijk te zijn voor de vernieling op 4 mei van een herdenkingskrans en bloembakken bij het oorlogsmonument in Opmeer. Dit heeft een woordvoerder van de politie woensdag bekendgemaakt.
De meisjes hebben inmiddels bekend, aldus de woordvoerder. De politie kwam de twee op het spoor door de beloning van 1000 euro die burgemeester Gert Jan Nijpels van Opmeer had uitgeloofd aan degene die de daders wist te vinden.
Hierop belde een 16-jarig meisje, die de twee 14-jarigen met naam en toenaam noemde. De 16-jarige heeft zelf verder niets te maken met de vernielingen.
De herdenkingskrans en bloembakken werden 4 mei vernield. De gemeente herstelde dit in het weekend, maar afgelopen maandagochtend bleken vandalen weer te hebben toegeslagen. Of de twee 14-jarigen ook achter deze tweede vernieling zitten, is nog onduidelijk, zo meldde de woordvoerder.
De politie kijkt nog of er meer vandalen betrokken waren bij de vernielingen. Volgens de woordvoerder hebben de twee meisjes ook niet aangegeven waarom ze de krans en bloembakken hebben gesloopt. Hij denkt dat ze dat hebben gedaan uit baldadigheid.
(Bron)
Grutto ziet steeds bleker

WORKUM - De grutto wordt steeds bleker. Althans, de mannetjesgrutto's zijn de afgelopen 150 jaar minder bont geworden. Dat zijn de voorlopige conclusies van promovenda Julia Schroeder, die onderzoek doet naar de weidevogel.
"Het is nog geen wetenschappelijk resultaat, maar mannetjes waren vroeger veel bonter", aldus Schroeder woensdag vanuit de weilanden in Zuidwest-Friesland.
Schroeder trekt de voorlopige conclusies onder meer na bestudering van oude opgezette grutto's in natuurhistorische musea in Kopenhagen, Leeuwarden, Amsterdam en Leiden.
Hoe het precies komt dat de grutto bleker wordt, is nog niet duidelijk. "Maar blekere mannetjes hebben een grotere kans op broedsucces. Dus je zou verwachten dat ze daarom bleker worden", zegt Schroeder.
Nederland telt naar schatting 40.000 gruttopaartje. De weidevogel zit al jaren in de verdrukking. Dat is een van de redenen waarom Schroeder en haar collega's uit onder meer Portugal alles naar wat met de vogel te maken heeft onderzoeken.
(Bron)
Noordelijk onderzoek naar tekenbeten

AMSTERDAM - De Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD's) in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe doen deze zomer een onderzoek naar tekenbeten en de ziekte van Lyme. Dat meldt de GGD Friesland woensdag.
Het onderzoek moet inzicht geven in de risico's in de gebieden waar de meeste tekenbeten worden opgelopen en de gevolgen daarvan voor de gezondheid.
Via zestig huisartsen in de drie noordelijke provincies worden 420 patiënten gevraagd deel te nemen aan het onderzoek. Mensen die een tekenbeet hebben opgelopen en de teek zelf worden onderzocht op de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt.
Door bloedonderzoek en een vragenlijst verzamelt de GGD informatie over de opgelopen tekenbeet, lichamelijke klachten en wat mensen weten over de gevolgen van een tekenbeet.
De beet van een teek die besmet is met de Borrelia-bacterie kan bij mensen de ziekte van Lyme veroorzaken. De ziekte kan het zenuwstelsel aantasten en gewrichtsontstekingen en hartaandoeningen veroorzaken.
Met een antibioticumkuur is de ziekte vaak goed te behandelen. De resultaten van het onderzoek zijn volgens de GGD volgend voorjaar beschikbaar.
(Bron)
Brits meisje vermist in Portugal

LISSABON - De Portugese voetballer Cristiano Ronaldo heeft zich dinsdag betrokken getoond met de verdwijning van een Brits meisje aan de Zuid-Portugese Algarve-kust.
In een op tv uitgezonden boodschap riep de speler van Manchester United op de 3-jarige Madeleine McCann vrij te laten.
Een Portugese krant suggereerde eerder dinsdag dat het meisje mogelijk is ontvoerd door een groep pedofielen. Ook werd geopperd dat Madeleine het slachtoffer is van kinderhandelaren. De autoriteiten sloten niet uit dat het kind en haar ontvoerder(s) inmiddels in het buitenland zijn.
De politie zei honderden tips en aanwijzingen na te trekken. De afgelopen dagen onderzochten agenten vijfhonderd appartementen in en bij het vakantiepark waar Madeleine vorige week verdween. Haar ouders verschenen al vier keer op tv om voor de veilige terugkeer van hun dochter te pleiten.
Volgens de ouders verdween hun "Maddie" donderdag toen zij in een nabijgelegen restaurant aten. Zij zouden hun dochter hebben achtergelaten in haar bed in hun vakantieverblijf.
De verdwijning van Madeleine is al dagen voorpaginanieuws in Groot-Brittannië en inmiddels ook in Portugal.
(Bron)

Laat je een kind van 3 dan alleen achter? En wat een toeval dat er net op dat moment ontvoerders rondslopen.
Jongen gooit winkelwagentje voor politiemotor

AMSTERDAM - Een 16-jarige jongen heeft dinsdag in Utrecht geprobeerd een motoragent te torpederen met een kliko en een winkelwagentje. Al scooterrijdend gooide hij de voorwerpen voor de motor van de agent in een poging hem te laten vallen.
De jongen reed in de Utrechtse wijk Overvecht zonder helm weg op zijn scooter toen hij de motoragent zag. De agent zette hierop de achtervolging in. Hij kon de voorwerpen ternauwernood ontwijken en wist de jongen uiteindelijk aan te houden.
(Bron)

Opsluiten in de kliko?
Schitterendste explosie ster

WASHINGTON/LONDEN - In de letterlijk en figuurlijk schitterendste explosie die ooit is waargenomen, explodeerde een stervende ster in het verschijnsel bekend als supernova. Daarbij werd bij de recente waarnemingen licht uitgestraald dat vijftig miljard keer feller was dan dat van de zon.
Dit berichtte dinsdag het Amerikaanse dagblad USA-Today op gezag van astronomen bij het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA.
Het kolossale vuurwerk in de ruimte wordt veroorzaakt door de enorme uitbarstingen van vuur en licht wanneer een ster verdwijnt. De supernova wordt uiterst zelden waargenomen.
De supernova SN2006gy werd in september gesignaleerd. De piek van de explosie duurde circa zeventig dagen. "Van alle exploderende sterren die ooit zijn waargenomen was dit de koning," zei de Amerikaanse astronoom Alex Filippenko tegen de BBC.
Hij observeerde de explosie die zich op een afstand van 240 miljoen lichtjaren heeft voorgedaan. Ze was volgens astronomen honderd keer krachtiger dan wat tot dusverre voor een normale supernova doorgaat.
SN2006gy schittert overigens nog steeds, 250 dagen na de eerste waarneming van de explosie. Wanneer een exploderende ster wordt waargenomen is die meestal binnen enkele weken verdwenen. Maar SN2006gy licht 250 dagen na de eerste waarneming nog steeds op.
Sterren exploderen wanneer ze aan het einde van hun bestaan hun eigen gassen opbranden en eigenlijk imploderen onder hun gewicht waarbij ze een massa radioactieve as uitstoten.
Astronomen verwachten dichterbij, op een afstand van 7500 lichtjaren, al langere tijd een supernova. De ster Eta Carinae, honderd maal krachtiger dan de zon, is volgens astronomen op zijn eind en kan dus een supernova opleveren. Dat wordt evenwel als sinds de jaren veertig van de 19e eeuw verwacht.
De explosie van Eta Carinae kan deze week zijn, maar ook over een half miljoen jaar. Astronomen hopen dat het niet zo lang duurt, want "deze ster kan de beste en grootste sterrenshow in de geschiedenis van onze beschaving worden", aldus een enthousiaste Mario Livio van het Space Telescope Science Institute in Baltimore.
(Bron)
Winnares borstvergroting nog te jong

AMSTERDAM - De vrouw die onlangs een gratis borstvergroting won in de Rotterdamse Baja Beach Club moet het voorlopig nog even met haar eigen borsten stellen. De 20-jarige Rotterdamse is nog te jong voor de ingreep, zo meldt het AD woensdag.
De kliniek waar de borstvergroting wordt uitgevoerd hanteert voor dergelijke ingrepen een leeftijdsgrens van 21 jaar. "Op jongere leeftijd achten wij een borstvergroting in principe niet verantwoord", aldus een woordvoerder van de kliniek in de krant.
De 'borstverloting' van de Rotterdamse club is naar eigen zeggen een groot succes geweest. Ruim 325 vrouwen hadden zich op de website ingeschreven. "Veel meer dan verwacht", aldus een woordvoerder van de club. Een borstvergroting kost ongeveer vijfduizend euro.
(Bron)
Abu's vlucht eindigt in Overijsselse weide

RAALTE - De witruggier Abu is woensdagmiddag in een weiland nabij het dorpje Lierderholthuis in Overijssel gevangen. Een politieman van IJsselland spotte het dier aan het einde van de middag en alarmeerde roofvogelpark Stonehenge Wildlife in Schoonrewoerd.
Valkeniers van het park reden meteen naar de plek om de vogel, die vorige week ontsnapte, te vangen. Dit lukte met slechts één lokroep waarop de vogel reageerde.
Volgens de agent zat het dier rustig ineengekrompen in het weiland. "Zo is het net een pluizige, uit de kluiten gewassen kip." Toen de vogel zich echter uitrekte, zag hij de grootte van het dier. "Heel indrukwekkend", aldus de politieman.
De directe omgeving was voor nieuwsgierigen afgezet in afwachting van de valkeniers.
(Bron)
Sekslijn moet uitbreiding Weense bibliotheek financieren

Het Weense stadsbestuur heeft een sekslijn geopend om de uitbreiding van de openbare bibliotheek te financieren.
Een opmerkelijk initiatief, maar de sekslijn zelf blijkt vrij tam. Voor 39 eurocent per minuut kunnen bellers luisteren naar de Oostenrijkse actrice Anne Bennent die passages voorleest uit erotische fictie uit de 18de, 19de en 20ste eeuw.
De lijn is open tot eind deze maand.
(Bron)
Witte vulling levert geen nieuwe gaatjes op

AMSTERDAM - Rond witte tandvullingen ontstaan niet sneller nieuwe gaatjes dan bij ongevulde tanden. Ook hoeven mensen niet bang te zijn dat nieuwe gaatjes ontstaan in de spleet tussen tand en vulling. Dat stelt tandheelkundige Renske Thomas op basis van onderzoek waarop ze op 16 mei promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Gaatjes naast of onder bestaande vullingen worden secundaire cariës genoemd. Volgens Thomas heerst bij sommige tandartsen de opvatting dat bij witte vullingen gemakkelijk secundaire cariës ontstaat.
Dit zou komen doordat het witte vulmateriaal, het zogeheten composiet, het cariësproces versnelt. Of er zouden nieuwe gaatjes ontstaan in de spleet tussen tand en vulling. Wit composiet is het meest gebruikte vulmateriaal.
Uit het onderzoek bleek volgens Thomas echter dat secundaire cariës bij witte vullingen overwegend aan de buitenzijde van de tand ontstaat, rond de vulling. Het gebeurt niet in de smalle spleten tussen tand en vulling.
Alleen bij wijde spleten lijken de laatste soort gaatjes te kunnen ontstaan. Thomas wijst daarom op het belang van goed poetsen met fluoridehoudende tandpasta.
Verder concludeerde de onderzoeker dat cariës even snel ontstaat bij tanden met witte vullingen als bij tanden zonder vulling. Witte vullingen hebben dus geen invloed op het ontstaan van cariës.
Wel bevatte de tandplak op de plekken van oude gaatjes meer schadelijke bacteriën dan op plaatsen zonder vulmateriaal. Witte vullingen lijken de groei van bacteriën te stimuleren.
Om de precieze samenhang tussen witte tandvullingen, bacteriën en cariës te verhelderen is volgens Thomas meer onderzoek nodig.
(Bron)
Goh. UWV belt terug, en nu is duidelijk wat het probleem is. De correctie is prima aangekomen. De datum 1 maart is prima ingevoerd. Het uitzendbureau heeft daarbij echter het verkeerde hokje aangekruist, dus nu sta ik te boek als 'per 1 maart met zwangerschapsverlof'...
De meneer die zo slim was om die fout te ontdekken, heeft 'm ook maar gelijk gecorrigeerd.
Ik was per 1 maart ziek. Ik kreeg op 26 maart een bevestiging, dat ik per 7 maart ziek zou zijn.
Dus ik bellen: klopt niet, 1 maart, dat moet gecorrigeerd.
Reactie UWV: dan moet het uitzendbureau dat goed doorgeven.
Uitzendbureau gebeld. Dat zegt: we hebben 1 maart doorgegeven, maar we zullen het opnieuw doorgeven.

Niks meer gehoord. UWV gebeld. 'Hier staat 7 maart.'
Uitzendbureau gebeld. Dat belt het UWV, krijgt wederom te horen dat de datum niet klopt, geeft wederom door welke datum het moet zijn.
Ik word door zowel het uitzendbureau als het UWV gebeld: nu is het in orde.
(Inmiddels zijn de dagen ná die tijd wel uitbetaald.)

Week later: ik bel eens, waar dat geld van die eerste dagen blijft. Geld, geld, hoezo geld, er is uitbetaald, hier, ziek vanaf 7 maart. Oh, klopt dat niet? We bellen u terug!
Dat gebeurt (weer) niet.

Weer gebeld: 'Tis in orde hoor, het wordt deze week nog geregeld.'

Weer gebeld: 'Helemaal in orde nu, morgen betalen we uit.'

Nou ja, zo is het lang lang doorgegaan. Vrijdag weer gebeld. 'U wordt binnen 2 dagen teruggebeld, heeft u dan nog niets gehoord, belt u ons dan weer.'
Ik hoor niks.

Dus ik bel wéér. 'We weten van niets. Hier staat 7 maart. En nee, het uitzendbureau heeft niks doorgegeven.'
Helemaal stap voor stap nagevraagd hoe en waar het uitzendbureau precies welke gegevens (voor de vierde! keer) moet doorgeven.

Uitzendbureau gebeld. Die kunnen niet bij het online formulier, waarmee het binnen 2 dagen geregeld zou kunnen zijn (lijkt me sterk, maar ja).
Dus ze gaan een brief naar UWV sturen, met bijsluiting van alle eerdere correspondentie. Ik heb gezegd dat ik daar een kopie van wil, en dat ik verwacht dat ze die brief vandaag nog versturen.

En stel dat ze dat doen. En stel dat het dan in orde is.
Dan krijg ik eind mei of begin juni misschien al wel dat ziektegeld voor die 6 dagen van maart uitbetaald.

Nou ja, als ik morgen of overmorgen geen kopie van die brief in huis heb, ga ik weer het uitzendbureau bellen, waar ze inmiddels gaan zuchten als ze mij aan de lijn krijgen.
En als het dan weer niet goed gaat, aan welke kant dan ook, dan hoop ik dat ik niet compleet dol word :-(

dinsdag, mei 08, 2007

Poolse Parlementariër wil verbod 'hoerenoutfit'

WARSCHAU - Een Pools parlementslid wil kleding die 'uitlokt tot seks' in zijn land verbieden. De ultrakatholieke Artur Zawiswa denkt dat de politie krachtiger kan optreden tegen "straatprostitutie" wanneer minirokjes, diepe decolletés en zware make-up worden verboden.
Eventuele vergissingen zegt Zawiswa op de koop toe te willen nemen. "Het kan gebeuren dat een leuk meisje op weg naar de disco opgepakt wordt, maar ik vertrouw erop dat de politie onderscheid kan maken tussen fatsoenlijke vrouwen en vrouwen van lichte zeden."
(Bron)

Straatprostitutie is veel makkelijker tegen te gaan. Gewoon een verbod op het bezit van geld voor kerels.
E-mails Lexa geven toegang tot profielen

AMSTERDAM - Datingsite Lexa heeft te kampen met een beveiligingsprobleem. Een link in een doorgestuurde uitnodiging voor een singlefeest geeft volledige toegang tot het profiel van de afzender.
De fout werd ontdekt door een lezer van NU.nl. Die ontving van een vriend een doorgestuurd mailtje van Lexa, waarin het feest werd aangeprezen. Toen hij op de link in het mailtje klikte, bleek hij automatisch te zijn ingelogd via het account van zijn vriend.
Hij kon vervolgens onder meer diens reacties bekijken, het profiel aanpassen of foto's verwijderen of vervangen. De link in het mailtje lijkt een inlogcode te bevatten. Wie er op klikt, is automatisch aangemeld.
Lexa en haar moederbedrijf Meetic konden niet worden bereikt voor commentaar.
(Bron)
Werkstraf voor Giel Beelen

HAARLEM - Dj Giel Beelen is vorige week door de politierechter in Haarlem veroordeeld tot een werkstraf van dertig uur en een boete van 340 euro, omdat hij september vorig jaar ondanks een rijverbod toch achter het stuur zat. Dat heeft zijn advocaat Ben Fritz dinsdag bevestigd.
De Haarlemse dj zat september vorig jaar in Zandvoort achter het stuur, nadat de kantonrechter in Den Haag hem eerder een rijontzegging van een half jaar had opgelegd voor een snelheidsovertreding.
Volgens advocaat Fritz was Beelen in de veronderstelling dat hij over die ontzegging nog bericht zou krijgen van justitie.
De raadsman stelt dat Giel Beelen wel eens te hard rijdt om 's morgens vroeg op tijd in de studio in Hilversum te zijn. Hij presenteert elke ochtend een radioprogramma tussen zes en negen.
Advocaat Fritz wijst erop dat Beelen een half jaar lang met de taxi naar de studio is gegaan en dat hem dat veel geld heeft gekost.
De populaire dj hield er rekening mee dat hij dat opnieuw moest doen, omdat er nog een voorwaardelijke rijontzegging van een half jaar openstond van een andere snelheidsovertreding. De politierechter was echter mild voor de dj. In plaats van het rijverbod verlengde zij de proeftijd met een jaar.
(Bron)

Te hard rijden is dom - hij zal zo langzamerhand toch wel weten hoe lang hij nodig heeft om op zijn werk te komen?
Met de taxi naar je werk gaan is duur ja, maar wiens schuld is dat?
'Verstrekken belgegevens is vrije meningsuiting'

AMSTERDAM - Het Amerikaanse telecombedrijf Verizon had het volste recht om belgegevens van zijn klanten te verstrekken aan de geheime dienst NSA. Dat zegt het bedrijf althans in een rechtszaak die privacy-organisaties tegen Verizon hebben aangespannen, zo meldt Ars Technica.
Verizon is, samen met enkele andere Amerikaanse telecombedrijven, verwikkeld in een juridische strijd met onder meer de Electronic Frontier Foundation en de burgerrechtenbeweging ACLU. Aanleiding is de verstrekking van belgegevens van klanten aan de NSA. Na de aanslagen van 11 september 2001 vroeg de geheime dienst ten behoeve van terrorismebestrijding dergelijke informatie op van vele duizenden Amerikaanse burgers.
Volgens de EFF en de ACLU hebben de bedrijven in strijd gehandeld met de privacywetgeving door op die verzoeken in te gaan. Verizon zegt echter dat de verstrekking onder het First Amendment valt, een wijziging van de Amerikaanse grondwet die de vrije meningsuiting garandeert. Daarin is bovendien het recht op vrije communicatie met de overheid vastgelegd.
Verizon zegt dat de critici daarom bij de telecombedrijven aan het verkeerde adres zijn. Als ze menen dat de verstrekking niet mag, moeten ze bij de overheid zijn, meent het bedrijf.
(Bron)
Universiteit mag oude student hoger collegegeld vragen

LEIDEN - Universiteiten mogen van studenten boven de dertig meer collegegeld eisen dan van jongeren. Dat blijkt uit een uitspraak van het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs. De Universiteit van Leiden heeft het vonnis dinsdag bekendgemaakt.
Volgens het hoogste rechtscollege voor onderwijszaken maken universiteiten zich met een verhoogd collegegeld niet schuldig aan leeftijdsdiscriminatie. Een Leidse student had het hogere collegegeld aan de rechter voorgelegd.
Studenten onder de 30 die studeren aan een voltijdopleiding moeten het wettelijke collegegeld van 1519 euro betalen. Voor deeltijdstudenten en oudere studenten mogen hogescholen en universiteiten zelf het collegegeld bepalen.
De Universiteit Leiden brengt oudere studenten 2035 euro aan collegegeld in rekening.
In 2005 oordeelde de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) nog dat een hoger collegegeld aan studenten van 30 jaar en ouder niet door de beugel kon.
De oordelen van de commissie zijn echter niet bindend. De rechter heeft nu een streep door de uitspraak van twee jaar geleden gehaald.
(Bron)
Giraffe valt dronken studenten aan

AMSTERDAM - Met een paar drankjes op leek het drie Litouwse studenten maandagavond een goed idee om in de dierentuin bij een giraffe in de kooi te klimmen.
Daar ging het drietal compleet anders over denken toen de 9-jarige giraffe met een gewicht van 1.300 kilo van schrik buiten zinnen raakte en de indringers aanviel.
Een van hen, een 22-jarige studente van de technische universiteit in Kaunas, liep daarbij een gebroken sleutelbeen en een gebroken neus op en moest in het ziekenhuis worden opgenomen. De andere twee bleven ongedeerd.
"Het was nogal onnozel van ze. De geschrokken giraffe had haar wel dood kunnen trappen", zei woordvoerster Angele Grebliauskaite van de dierentuin van Kaunas.
Volgens de dierentuin had het studentenfeest in een aangrenzend appartementencomplex maandag een groot aantal dieren overstuur gemaakt. De politie onderzoekt nog hoe de studenten over het 3,5 meter hoge hek van de dierentuin hebben weten te klimmen.
(Bron)
Bloggers worden journalisten in Amerikaanse wet

AMSTERDAM - Webloggers gelden in sommige gevallen als journalisten. Daarmee krijgen ze bijvoorbeeld het recht om te weigeren hun bronnen bekend te maken.
Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft wetgeving aangepast die journalisten bescherming biedt, zo meldt Ars Technica. In de nieuwe versie hoeven journalisten niet langer verbonden te zijn aan een nieuwsorganisatie, zoals een krant of een televisiezender. De wetstekst richt zich nu op iedereen die zich bezighoudt met het verzamelen en verspreiden van nieuws of informatie van publiek belang.
De wetswijziging krijgt steun van zowel Democratische als Republikeinse afgevaardigden. Naar verwachting wordt de wet nog dit jaar van kracht.
Amerikaanse rechters hebben zich recent meermalen moeten buigen over de status van weblogs. Zo trachtte computerfabrikant Apple de weblogs Appleinsider en PowerPage te dwingen bekend te maken wie bepaalde bedrijfsgeheimen had gelekt. De blogs weigerden, en kregen uiteindelijk van de rechter gelijk.
In Nederland is de definitie van journalistiek werk niet wettelijk vastgelegd, net zo min overigens als het recht op bronbescherming voor journalisten. De Raad voor de Journalistiek, die zich bezighoudt met beroepsethische kwesties, beschouwt volgens zijn statuten alleen iemand als journalist die "zijn hoofdberoep van maakt mede te werken aan de redactionele leiding of redactionele samenstelling van publiciteitsmedia".
Wel nam de Raad onlangs een zaak in behandeling tegen weblog Geenstijl, dat zich overigens niet als journalistiek product ziet en daarom weigert om op de zitting te verschijnen.
(Bron)
Invallen vanwege miljoenenfraude met WAO-premie

DEN HAAG - De Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) heeft dinsdag op zes plaatsen in het zuiden van het land invallen gedaan en de administratie van diverse bedrijven in beslag genomen.
Dat gebeurde in verband met een onderzoek naar een mogelijke miljoenenfraude met een kortingsregeling voor WAO-premie.
Een aantal werkgevers kreeg van een UWV-kantoor premiekorting, zonder dat vaststond dat zij daar recht op hadden. Uitkeringsinstantie UWV deed vorige week aangifte van fraude nadat intern onderzoek onregelmatigheden aan het licht had gebracht.
Werkgevers hoeven minder premie te betalen wanneer zij arbeidsongeschikte werknemers in dienst nemen. Zij moeten dan wel aantonen dat zij er recht op hebben.
Bij controle bleek dat een UWV-kantoor aanvragen heeft toegekend terwijl "de bewijsstukken mogelijk ontbraken of niet volledig waren", aldus UWV.
Aanhoudingen zijn niet verricht, maar wel zijn vier personen aangemerkt als verdachten, aldus een woordvoerster van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag. Het onderzoek zal moeten uitwijzen of er nog meerdere verdachten en bedrijven bij de fraude betrokken zijn.
De omvang van de fraude bedraagt enkele miljoenen euro's. Het OM wil in het belang van het onderzoek verder geen mededelingen doen.
(Bron)
Puber door het lint om afwas

AMSTERDAM - Een 15-jarige jongen uit Oud-Beijerland is maandagavond volledig door het lint gegaan omdat zijn moeder hem enkele huishoudelijke klusjes wilde laten doen.
Hij gooide met borden, schopte zijn moeder tegen haar benen en smeet ander huisraad rond. Daarna sloot hij zich op in zijn kamer. De politie moest eraan te pas komen om hem 'met gepast geweld' aan te houden.
De agenten die rond 18.30 uur op de schermutselingen aan de Molenwerf afkwamen, kregen van de puber de nodige verwensingen naar hun hoofd, maar slaagden erin hem op te pakken, meldt de politie dinsdag.
Hij is in een politiecel gezet. De politie laat weten dat voor de jongen een hulpverleningstraject wordt gestart.
(Bron)

Hm, als ik zelfs maar overwogen had zoiets te flikken, dan was mijn moeder door het lint gegaan.
Maar het zal je kind maar wezen.
Aanslag op Amerikaanse legerbasis verijdeld

WASHINGTON/NEW YORK - De autoriteiten in de Amerikaanse staat New Jersey hebben dinsdag een aanslag op een legerbasis verijdeld. Zes inwoners van de staat zouden het plan hebben gevat om met automatische wapens zoveel mogelijk militairen op de basis Fort Dix dood te schieten.
De zes zijn maandagavond aangehouden, meldden lokale media.
Een van de verdachten had als pizzabezorger makkelijk toegang tot de basis, aldus de zender ABC. De groep bestond uit zes Amerikanen van Joegoslavische komaf.
De arrestatie hadden plaats na een vijftien maanden durend onderzoek van de FBI op het moment dat een undercover agent van de federale recherche het zestal de automatische wapens zou leveren.
(Bron)
Bende steelt parkeerkaarten invaliden

DEN HAAG - De politie heeft in Den Haag elf verdachten aangehouden die zij verdenkt van handel in gestolen invalidenparkeerkaarten. Twee van hen zijn parkeerwachters.
De parkeerwachters zouden hun vrienden hebben getipt in welke auto's zij het best hun slag konden slaan. Dat liet een politiewoordvoerder dinsdag weten.
De verdachten hebben 31 diefstallen bekend. Zij zouden de kaarten voor 150 euro van de hand hebben gedaan, aldus de woordvoerder. Met de kaarten kan op speciaal voor invaliden gereserveerde plaatsen worden geparkeerd.
De politie kreeg eind 2006 meerdere meldingen binnen van gestolen invalidenparkeerkaarten in de Haagse wijk Laakkwartier. Ook kreeg de politie informatie van de dienst die zich met de verspreiding van de kaarten bezig houdt, waaruit bleek dat een parkeercontroleur zou handelen in de parkeerbewijzen.
Na onderzoek hield de politie in maart en april twee controleurs en nog eens negen verdachten aan. De verdachten variëren in de leeftijd van 15 tot 55 jaar en komen uit Den Haag.
(Bron)
Subsidie belandt bij Amsterdamse eliteschool

DEN HAAG - Het nieuwe potje voor scholieren met een leerachterstand blijkt geld uit te keren aan scholen die geen les geven aan zulke kinderen. Zo heeft het Barlaeus Gymnasium, een eliteschool in het centrum van Amsterdam, onlangs 380.000 euro subsidie gekregen.
Het ministerie van Onderwijs erkent dat de regeling, die sinds 1 januari geldt, 'grofmazig' is. "Het geld is bedoeld voor scholen die het het hardst nodig hebben. Je ziet nu dat het in enkele gevallen anders uitpakt", aldus een woordvoerster van het departement dinsdag.
In de oude regeling kregen scholen met kinderen van asielzoekers extra geld. Omdat het aantal asielzoekers al jaren daalt, bleef het potje begrensd tot 45 miljoen. Met de nieuwe regeling wil het ministerie meer kinderen met een leerachterstand bereiken.
Scholen in het voortgezet onderwijs waarvan een derde van de leerlingen uit een van de 305 achterstandswijken komt, kunnen nu rekenen op 800 euro per leerling. Het nieuwe "leerplusarrangement" omvat 75 miljoen euro.
Tweede Kamerlid Jan de Vries van het CDA heeft staatssecretaris Marja van Bijsterveldt inmiddels vragen gesteld over de nieuwe regeling. Hij wil weten of criteria voor de subsidie wel verfijnd genoeg zijn en vraagt om een snelle evaluatie over de werking van het potje.
(Bron)
Man biedt minderjarige vriendin te koop aan

AMSTERDAM - Een 20-jarige Hagenaar is maandag in zijn woonplaats aangehouden nadat hij had geprobeerd een 16-jarig meisje te koop aan te bieden in een café. Volgens de politie had de man tegen verschillende mensen in het café gezegd dat hij een loverboy was.
Bij zijn aanhouding bleek dat de man een keukenmes bij zich had in de voering van zijn jas.
De man vertelde cafébezoekers volgens de politie dat zijn vriendin alles zou doen voor tachtig euro. De politie onderzoekt de zaak.
(Bron)
Rob Oudkerk onder vuur op Haagse Hogeschool

DEN HAAG - Op de Haagse Hogeschool is onder docenten en studenten ophef ontstaan over de aanstelling van de Amsterdamse oud-wethouder Rob Oudkerk als lector 'Leefstijlverandering bij Jongeren'.
"Met verbijstering heb ik kennis genomen van de benoeming. Deze man heeft zichzelf onsterfelijk gemaakt met een verregaande schending van bestuurlijke integriteit: misbruik van vrouwen op wier welzijn hij als bestuurder geacht werd toe te zien", schrijft docent Paul Wouters in een brief aan directeur Pim Breebaart.
Een woordvoerster zei dinsdag dat de ingezonden brief is gepubliceerd in Atrium, het schoolblad van de hogeschool. Wouters schreef de brief mede namens collega's en studenten.
Oudkerk werd in januari 2004 gedwongen tot aftreden nadat hij een Amsterdamse tippelzone had bezocht. Hij ging daar naar eigen zeggen heen om niet herkend te worden en om zich te kunnen afreageren.
Hij stopte met de bezoekjes toen hij er achter kwam dat er illegale en criminele praktijken plaatsvonden. Volgens Wouters onderscheidde Oudkerk zich bij deze affaire echter door "hardnekkig ontkenningsgedrag".
De oud-wethouder begint zijn werkzaamheden in Den Haag op 15 mei. Oudkerk gaat via het lectoraat onderzoeken hoe overgewicht bij kinderen op zo jong mogelijke leeftijd kan worden aangepakt.
"Men kan vaststellen dat Oudkerk zich geenszins wetenschappelijk onderscheiden heeft op het terrein dat hem als lector is toevertrouwd. Rondvraag heeft me geleerd dat respect voor deze persoon in kringen van de Haagse Hogeschool en daarbuiten schaars is", zo is in de brief te lezen.
Breebaart zegt dat het meevalt met de ophef. "Oudkerk heeft gesolliciteerd en was van alle kandidaten de beste. Het doceren zit hem in het bloed en hij heeft veel ervaring. Hij gaat dus gewoon volgende week aan de slag."
Volgens de directeur heeft de Amsterdamse affaire geen rol gespeeld bij de benoeming van Oudkerk. "Dat is niet relevant en dat hebben we dus niet meegewogen."
Rob Oudkerk was dinsdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.
(Bron)

Leefstijlverandering. HAHAHAHA!!!
Categorie 'natuurwetten'...

Even snel boodschappen doen, voor de zekerheid ook nog even op Buienradar.nl gekeken, moest goed gaan.
Hoop gedoe in de winkel omdat de kassajongen iets te goed kon rekenen, in zijn eigen voordeel. Dus het duurde even voordat hij het correcte bedrag teruggaf.

Kom je buiten, begint het heftig te donderen en komen allemaal mensen krijsend van het plein naar de winkel rennen - alsof dat nog uitmaakte, als je 3 seconden in die regen stond was je volledig doorweekt.
Normaal duurt zulk weer niet zo lang, en je wéét gewoon dat het, als je het erop waagt, droog wordt zodra je thuis bent.
Dus maar even wachten. En wachten. En wachten. Maar ja, ook diepvriesspul bij me, dus toen het iets minder werd, en ook een stuk lichter, toch maar op de fiets gestapt.

En jawel: voor ik 200 meter ver was, werd het weer een stortbui.
En jawel: toen ik eenmaal thuis m'n fiets had weggezet, was het droog.

Ik had gewoon shampoo moeten kopen, was het nog ergens goed voor geweest dat ik bijna net zo nat werd als onder de douche ;-)

Wel een prachtige lucht gezien, met zo'n mooi front met scherpe rand tussen de ellende en de blauwe lucht, en indrukwekkende bliksems.
Controle op veiligheid RandstadRail was niet in orde

DEN HAAG - De controle op de veiligheid van het lightrailproject RandstadRail was "in brede zin" niet in orde.
Wissels raakten tijdens de aanleg beschadigd zonder dat het werd opgemerkt, de verkeersleiding kreeg te maken met veel technische storingen en dienstleiders waren onvoldoende getraind. Ook verliep de communicatie tussen bestuurders en dienstleiders gebrekkig.
Dat concludeert de Inspectie Verkeer en Waterstaat dinsdag in een rapport over de ontsporingen van voertuigen van de RandstadRail. In november vorig jaar legde de inspectie het grootste gedeelte van het deels nieuwe tracé stil na een reeks ontsporingen. Bij het ernstigste incident vielen zeventien gewonden. Het lightrailtraject verbindt de steden Den Haag, Rotterdam en Zoetermeer.
(Bron)
Cohen twijfelt over nieuwe Ajax-huldiging

AMSTERDAM - Burgemeester Job Cohen van Amsterdam heeft ernstige twijfels of de gemeente Ajax de volgende keer nog wel moet huldigen na een overwinning. "De vraag is of we dit nog wel willen", liet hij dinsdag via zijn woordvoerster weten. "Dat ziet er somber uit."
Na het eerbetoon van Ajax op het Museumplein maandagavond braken relletjes uit. Groepen jongeren trokken naar het Leidseplein en omgeving en daagden de mobiele eenheid uit en richtten vernielingen aan. De politie arresteerde 51 personen. Van hen zaten er dinsdag nog 22 vast.
"Klaarblijkelijk is in deze tijd een huldiging zonder vernielingen niet meer mogelijk. Cohen heeft er flink de pest over in." Eerdere huldigingen in Amsterdam mondden ook geregeld uit in rellen. "Elke keer is er gedonder. Dat houdt een keer op."
Het kost de gemeente meer dan een ton om een huldiging te organiseren. Daarbij lopen ook ondernemers elke keer weer schade op door bijvoorbeeld gesneuvelde ruiten.
Cohen heeft dinsdagochtend al contact gehad met Ajax-voorzitter John Jaakke over het gedrag van de voetbalsupporters in de stad. De burgemeester zal ook overleg voeren met justitie en politie. Korpschef Bernard Welten liet maandagavond al doorschemeren dat een huldiging in de Amsterdamse binnenstad waarschijnlijk niet meer mogelijk is als het 'feestje' weer uit de hand loopt.
De gemeente was voor het eerbetoon dit jaar juist uitgeweken naar het Museumplein in plaats van het Leidseplein, waar de huldigingen eerder traditiegetrouw plaatsvonden. Een jaar geleden gingen op het Leidseplein driehonderd supporters met elkaar op de vuist, keerden zich tegen de politie en gooiden met stenen en bierflesjes.
Horecaondernemers rond het Leidseplein hadden Cohen gevraagd een andere locatie te zoeken omdat ze de rellen beu zijn. Omdat het Museumplein groter en overzichtelijker is, hoopte de gemeente dat Ajax-fans minder snel oververhit zouden raken. "Als de huldiging op het Leidseplein was geweest, was de schade nog veel groter", aldus de woordvoerster van Cohen.
(Bron)

Ze hèbben toch een lokatie? De Arena? En waarom moet de gemeente betalen??
Halve wereld heeft geen toilet

AMSTERDAM - Bijna de helft van de gehele wereldbevolking beschikt niet over een toilet. Daar vroegen de Verenigde Naties maandag aandacht voor, zo meldt persbureau Belga dinsdag.
In het kader van het Internationale Jaar van de Volksgezondheid, die in 2008 van start gaat, maakte de VN deze cijfers bekend.
Ruim 2,6 miljard mensen, onder wie 980 miljoen kinderen, hebben geen toilet in de buurt. Het gaat hier vooral om ontwikkelingslanden, waar het gebrek aan sanitaire voorzieningen het risico op ziektes aanzienlijk verhoogt.
De VN zegt dat er in de afgelopen veertien jaar al veel is gebeurd om sanitaire voorzieningen in arme landen te verbeteren. Meer dan één miljard mensen zouden door steun van de internationale gemeenschap nu wel een toilet binnen bereik hebben.
Het Internationale Jaar van de Volksgezondheid wordt voorgezeten door kroonprins Willem-Alexander.
(Bron)

maandag, mei 07, 2007

Zwaardere celstraffen agenten Vierdaagse

ARNHEM - Twee agenten die stelden dat een van hen is mishandeld bij Vierdaagserellen, zijn maandag voor meineed zwaarder gestraft dan het Openbaar Ministerie (OM) eiste. De rechtbank gelooft dat de agenten logen, en beiden worden ook tijdelijk uit hun ambt gezet.
De agenten probeerden in 2005 bij de Vierdaagsefeesten in Nijmegen collega's te ontzetten tijdens grote ongeregeldheden met veel agressie. Die braken uit bij de Waalbrug nadat de muziek was afgelopen. Bezoekers en veertien agenten raakten gewond.
De oudste agent, de 45-jarige hondenbegeleider Van D. uit Molenhoek, gaf een klap aan een bezoeker. Toen deze aangifte deed van mishandeling, stelde Van D. dat hij eerst zelf geslagen was. De jongere agent bevestigde dat achteraf.
Van die klap blijkt op videobeelden echter niets, concludeert de rechtbank in Arnhem. Van D. kreeg een celstraf van vijftien maanden, waarvan vijf voorwaardelijk en mag vijf jaar geen ambt meer bekleden.
Het OM had een jaar cel waarvan vier maanden voorwaardelijk gevraagd, en een ontzetting uit het ambt voor drie jaar.
Zijn 25-jarige collega B.K. moet ook de cel in. Hij kreeg een half jaar, waarvan drie maanden voorwaardelijk en mag zijn ambt tweeënhalf jaar niet meer uitoefenen. De aanklager had tegen hem 200 uur werkstraf en vier maanden voorwaardelijke celstraf geëist.
"Het gaat om zeer ernstige feiten, een rechtschapen opsporingsambtenaar onwaardig", vindt de rechtbank. "Een onschuldige had met deze valse verklaringen vervolgd en veroordeeld kunnen worden. Het raakt het politiewerk in het hart en zet de integere politiemensen te kijk."
Het tijdelijke verbod op ambtsuitoefening is ook bedoeld als signaal. "Dit moet alle opsporingsambtenaren ervan doordringen dat voor het verklaren van onwaarheden geen plaats is in het ambt", aldus de rechter.
(Bron)
Onderzoek leidt tot arrestatie politiefunctionaris

UTRECHT - Een strafrechtelijk onderzoek door de Rijksrecherche heeft maandag geleid tot de arrestatie van een politiefunctionaris van de regiopolitie Utrecht. Dat heeft het Openbaar Ministerie maandag meegedeeld.
Het OM wil niets zeggen over de aard van het onderzoek om de voortgang ervan niet in gevaar te brengen. Behalve de politiefunctionaris werden ook een 27-jarige man uit Utrecht en een 32-jarige vrouw uit Lopik gearresteerd.
De arrestaties van de drie verdachten gingen gepaard met doorzoekingen op acht locaties in en buiten Utrecht. Een woordvoerster van het OM Utrecht, dat de leiding heeft van het onderzoek, zei te verwachten dat later deze week meer informatie naar buiten wordt gebracht.
(Bron)
TT 112 Meer ruimte voor slachtkippen in EU

Slachtkippen krijgen in de hele EU evenveel ruimte. Op een vierkante meter mogen 21 volgroeide kippen. Er waren nog geen eisen, maar 25 stuks was normaal.
Minister Verburg van Landbouw denkt dat Nederlandse boeren ermee kunnen leven. Nederland had eigenlijk strengere eisen willen stellen, maar daar waren met name Polen en Frankrijk tegen. Verburg denkt dat veel kippenboeren al volgens de eis van 21 volgroeide dieren werken.
Onder kippenhouders wordt gezegd dat er wel boeren failliet zullen gaan. Als kip uit Nederland duurder wordt, komt er concurrentie van goedkope kip uit Azië. Daar gelden dit soort regels niet.
TT 120 De nucleaire onderzoeksreactor in Petten ligt stil vanwege een lekkage. De veiligheid zou op geen enkele manier in het geding zijn. De stillegging duurt enkele dagen en volgde op het lekken van wat druppels water uit een leiding.
Wat krijg je als je kipfilet in een ovenschaal legt, filet en schaaltje volstouwt met knof, kruiden, tomaatjes, beetje olie en peper erover, en je de boel in de oven zet?
In dit geval: binnen 5 minuten twee zeer enthousiaste katten binnen, beiden aan het mauwen en drentelen.
Ze weten dat ze heus wel een klein stukje krijgen, maar als het zo lekker ruikt zijn ze toch niet te houden. Je hebt een hand nodig om te eten, maar in dit geval daarnaast nog twee handen om te voorkomen dat de monsters in je bord springen. Normaal gedragen ze zich (iets) beter, maar ja, kip, en knoflook, en het rook al zo lang zo lekker...
Uiteindelijk zit je dan je eten weg te werken, terwijl de ene kat panisch aan de deur krabt, en de ander hysterisch aan het raam. Beiden overtuigd dat ze he-le-maal niks gaan krijgen, of nog erger: de ander wèl, en tisnieeerluk!
Op de een of andere manier eet dat ineens niet zo lekker meer, maar het smaakte toch.
Beide katten hebben daarna wat kip met knof gekregen en zitten nu nog vuil te kijken, overtuigd dat er veel meer was (klopt) en dat het niet eerlijk verdeeld is (hahaha).
Veertig millimeter regen in 24 uur. Het is ook echt alles of niks ;-)
Leerstoel Boekhandel aan Universiteit van Amsterdam

AMSTERDAM - Aan de Universiteit van Amsterdam is sinds kort een bijzondere leerstoel Boekhandel gevestigd. Hiermee moet wetenschappelijk onderzoek worden gestimuleerd om nieuwe ontwikkelingen te kunnen volgen en daarop te anticiperen. Gedacht wordt aan bijvoorbeeld het bestsellersfenomeen en de ontwikkelingen van de nieuwe media.
De leerstoel, ondergebracht in de Faculteit der Geesteswetenschappen, is een initiatief van de 100-jarige Nederlandse Boekverkopersbond (NBb) in Bilthoven. De bond ziet de bijzondere leerstoel als een belangrijke aanvulling op het onderwijsaanbod en onderzoek op het gebied van de boekwetenschap.
"De boekhandel bekleedt een unieke positie in de maatschappij, dankzij het spanningsveld tussen commercie enerzijds en cultuurbeleid anderzijds", zegt NBb-directeur Ari Doeser.
Hij vindt dat dat gegeven de boekhandel tot een interessant onderwerp maakt voor wetenschappelijk onderzoek met raakvlakken aan allerlei academische disciplines, zoals economie, sociologie, cultuurgeschiedenis, literatuur- of communicatiewetenschap. Wie de leerstoel gaat bekleden is nog niet duidelijk. Binnenkort wordt een wervingsprocedure opgestart voor een bijzonder hoogleraar.
(Bron)
Bush krijgt 'manierengids' voor staatsbanket Queen

WASHINGTON - De Amerikaanse president George Bush heeft van het Witte Huis een speciale etiquettegids over goede manieren gekregen om te zorgen dat hij zich maandag niet misdraagt tijdens het staatsbanket met de Britse koningin Elizabeth.
Het manierenadvies lijkt op zijn plaats bij een president die zich volgens de New York Times eerder aan tafel misdroeg. Zo dronk hij tijdens een lunch bij de Verenigde Naties eens water uit een fles. Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell gaf zijn baas een vriendelijke hint door water voor hem in te schenken in een glas.
Ook is Bush ooit door de pers erop betrapt dat hij met volle mond praatte tijdens een ontmoeting met de Britse premier Blair.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel deed Bush tijdens een ontmoeting met wereldleiders schrikken door een onverwachte schoudermassage. Bush benaderde haar van achteren terwijl Merkel al aan tafel zat.
(Bron)
Hoofdagent verdacht van hennepteelt

MAASTRICHT - Een 46-jarige hoofdagent van de politie Limburg-Zuid is maandagochtend aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij hennepteelt en schending van het ambtsgeheim.
De korpsleiding en justitie hebben dat maandag laten weten. De politieman is per direct geschorst, meldde een politiewoordvoerder.
In verband met het onderzoek deed de Rijksrecherche maandag invallen op acht locaties in Maastricht en Eijsden. Woningen, bedrijfspanden en auto's werden doorzocht. In twee hennepplantages stonden enkele honderden wietplanten. Van een aantal in beslaggenomen vuurwapens onderzoekt de politie nog of er een vergunning voor was.
In totaal werden vijf personen aangehouden. Wegens exploitatie van de hennepplantages zitten nog drie mensen vast.
(Bron)
Jawel: een plas! Op de grond die aangestampt is doordat de katten die als landingsplaats gebruiken bij het uit het raam springen.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


En, ja, waardeloze foto maar toch maar: ineens is een tak van de kronkelwilg helemaal afgezakt. Gisteren stond ie nog gewoon rechtop, nu buigt ie naar links, waar ie (nu nog?) rust op struiken. Alsof ie een pak sneeuw te torsen heeft.
Ik vermoed dat het zagen wordt, iemand zin in een stekje van 2 meter? (Da's het deel met vertakkingen, compleet is ie het dubbele denk ik.)

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
'Rechtsextremist financiert The Pirate Bay'

AMSTERDAM - De Zweedse downloadsite The Pirate Bay wordt medegefinancierd door de Zweedse rechtsextremist Carl Lundström, zo meldt het Duitse blad Der Spiegel.
Geruchten over de financiële betrokkenheid van Lundström deden al langer de ronde. Tobias Andersson van The Pirate Bay werd in een Zweeds praatprogramma met de kwestie geconfronteerd, waarop hij toegaf dat Lundström servers en internetverbindingen voor de site had gedoneerd. "Die hadden we nodig om de site te kunnen oprichten", zegt hij.
Lundström zou volgens talkshowhost Bert Karlsson ook nog miljoenen Zweedse kronen in de site hebben gestoken, maar noch The Pirate Bay, noch Lundström ging op die beschuldiging in.
Lundström financierde in de afgelopen jaren verschillende extreem-rechtse politieke partijen, waaronder Sverigedemokraterna, de Nationaldemokraterna en Bevara Sverige Svenskt ('Houd Zweden Zweeds'), een organisatie die onder meer stickers verspreidde met teksten als 'Laat je dochter geen negerspeeltje worden'.
Andersson gaat in het vraaggesprek niet in op de motieven van Lundström om bij te dragen aan zijn downloadsite. "Het is beter dat hij zijn geld aan ons uitgeeft, dan aan Sverigedemokraterna", zegt hij.
The Pirate Bay biedt links aan naar zogenoemde torrentbestanden. Die maken het mogelijk om bijvoorbeeld films, muziek of software uit te wisselen via het populaire Bittorrent. De site was onlangs korte tijd offline, na een inval van de Zweedse politie. Inmiddels is The Pirate Bay weer actief.
De initiatiefnemers van The Pirate Bay zijn zelf overigens eveneens politiek actief: hun Piratenpartij heeft naar eigen zeggen ongeveer negenduizend leden.
Volgens antipiraterijstichting Brein zijn er aanwijzingen dat ook Nederlandse rechtsextremisten actief zijn bij downloadsites. Zo zou uit een onderzoek van Brein zijn gebleken dat een van de beheerders van de onlangs gesloten torrentsite 'Dsb-tracker' betrokken is bij de neonazistische Nationale Alliantie.
(Bron)
Jongens gooien steen door ruit van trein

AMSTERDAM - Zes jongens zijn zondag in Gouda aangehouden voor het gooien van een steen naar een voorbijrazende trein. Vermoedelijk sneuvelde daardoor een ruit, meldt de politie maandag.
De jongens, in leeftijd variërend tussen 14 en 16 jaar, zouden de steen in de buurt van het station van Goverwelle hebben gegooid. Niemand raakte gewond.
Toen agenten arriveerden, renden de jongens weg. In de achtervolging vorderde een agent een fiets, waarmee hij de tieners snel achterhaalde. De jongens zijn op het bureau verhoord, hun ouders zijn ingelicht.
De fiets is overigens inmiddels terug bij de eigenaar.
(Bron)
Vandalen vernielen herdenkingskrans in Opmeer

OPMEER - Vandalen hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag een herdenkingskrans en bloembakken vernield bij het oorlogsmonument in Opmeer. Dit liet de politie Noord-Holland maandag weten.
De gemeente heeft de krans en de bloembakken bij het oorlogsmonument in het weekeinde hersteld, maar moest maandagochtend vaststellen dat de vandalen opnieuw hadden toegeslagen.
Burgemeester Gert Jan Nijpels had de bloemenkrans tijdens de dodenherdenking op 4 mei bij het monument neergelegd. Hij vindt de vernielingen onvoorstelbaar. "Het zijn niet zomaar bloemen. Deze bloemen zijn neergelegd om de bemanning te herdenken van de Engelse bommenwerper die op 11 mei 1941 neerstortte in Opmeer." De gemeente heeft maandag aangifte gedaan.
De burgemeester heeft een beloning van 1000 euro uitgeloofd aan degene die de daders weet te vinden. Tipgevers kunnen zich bij de politie melden.
In Amsterdam is iets vergelijkbaars voorgevallen. Daar heeft de politie een Engels sprekende man in verwarde toestand aangehouden, die een herdenkingskrans omver heeft geschopt. De identiteit van de man is nog onbekend.
(Bron)

Stoer hoor.
Automobilist terrasongeluk had te veel gedronken

AMSTERDAM - De automobilist die zondagavond een terras in Maastricht opreed, had drie keer meer gedronken dan toegestaan. Dat heeft de politie maandag laten weten. Bij het ongeluk raakten zes mensen gewond.
De 36-jarige Portugese bestuurder stond rond 18.15 uur stil voor een stoplicht bij een terras op de hoek van de Graanmarkt en het Onze Lieve Vrouweplein. Om nog onduidelijke reden reed hij vervolgens met hoge snelheid achteruit het terras op. Daarbij reed hij eerst een paaltje omver.
Over de huidige toestand van de gewonden is nog weinig bekend. Drie gewonden, van wie twee met ernstig letsel, lagen zondagavond nog in een ziekenhuis, zegt een politiewoordvoerder maandag. De andere drie lichtgewonden mochten na behandeling naar huis.
De bestuurder, die in een Mercedes met Frans kenteken reed, is op het terras aangehouden. Agenten hebben bij de Portugees urine afgenomen om te onderzoeken of hij ook onder invloed was van medicijnen of drugs.
De politie onderzoekt verder onder meer of de automatische versnelling van de Mercedes een rol heeft gespeeld bij het ongeluk. De bestuurder moet nog worden gehoord.
(Bron)
Vrouw krijgt smartengeld wegens verplicht drinken alcohol

AMSTERDAM - Een 29-jarige Zuid-Koreaanse heeft van een rechtbank in Seoul een bedrag van omgerekend 24.000 euro aan smartengeld toegewezen gekregen omdat zij van haar baas alcohol moest drinken bij officiële etentjes en borrels van de zaak.
De vrouw had haar 38-jarige baas voor de rechter gesleept omdat zij zich door hem gedwongen zag flink te drinken tijdens de in het Zuid-Koreaanse bedrijfsleven zeer gebruikelijke gezamenlijke etentjes en drankgelagen.
In haar geval vonden deze uitjes minstens twee keer per week plaats tot ver in de vroege uurtjes.
(Bron)
'Postcode Loterij doet aan emotionele chantage'

AMSTERDAM - De Nationale Postcode Loterij doet aan emotionele chantage. Door reclameslogans als 'Staat u straks met lege handen uw buren die wel meespelen te feliciteren', bezorgt ze mensen die niet meedoen aan het spel angst om spijt te krijgen.
Dat stelde maandag Monique Ennenking, advocaat van Helene de Gier, voor de rechter in Amsterdam.
De Gier viel op 1 januari 2006 samen met haar partner buiten de prijzen toen de Postcode Kanjer van 13,9 miljoen euro in de Hoogstraat in het Brabantse Heusden terechtkwam. Aangezien zij geen loten had, ging het geld aan haar neus voorbij.
Volgens haar raadsvrouw had haar cliënt er bewust voor gekozen niet mee te doen met het spel, maar is ze er door de "onrechtmatige" werkwijze van de loterij volop in betrokken. Hierdoor is inbreuk gemaakt op het privéleven van De Gier, stelde Ennenking.
(Bron)

Ze koos bewust voor niet meespelen - maar eerder vond ze dat ze wel recht had op die prijs.
Beetje vaag.
Heel vroeg wakker. De gebruikelijke geluiden: merels aan het zingen, geruis van de snelweg, een scholekster die tepietend zijn rondjes vliegt, en... Wat hoor ik nou toch? Een soort getik, en een ander geruis...
Hoera, regen!
Tijger vindt het nog steeds niks, Tom komt nog steeds met de druppels in zijn vacht binnen om vervolgens gezellig voor een aai op bed te springen.
En KNMI-actueel ligt eruit, dat zal wel geen toeval zijn.

zondag, mei 06, 2007

The Beatles brengen nieuwe single uit

De twee resterende leden van de Fab Four bewerkten hiervoor een oude opname van John Lennon. Het nummer krijgt de titel Now And Then en bevat bijdragen van alle vier de Beatle-leden.
Paul McCartney voegde een zangpartij toe en Ringo Starr ging naast zijn eigen drumwerk ook aan de slag met oude opnamen van gitarist George Harrison. Het origineel stamt uit de periode dat Lennon samenwerkte met ELO-frontman Jeff Lynne.
Deze verklaarde als reactie op de bewerking van het nummer dat hij het altijd jammer heeft gevonden dat Now And Then nooit netjes is afgemaakt en is uitgebracht.
(Bron)
Man ernstig gewond bij reddingspoging gegijzelde partner

GOIRLE - Een man is zondagochtend ernstig gewond geraakt toen hij in zijn woning een man betrapte die zijn partner in gijzeling hield. Dit meldde de politie.
Zaterdag kwamen één of twee personen de woning van het stel binnen. De man was op dat moment niet thuis.
De vrouw werd vervolgens gegijzeld. Toen de man zondagochtend rond 10.30 uur thuis kwam, ontstond er een gewelddadige confrontatie tussen hem en een gijzelnemer.
Hij raakte hierbij ernstig gewond. Hij is naar het ziekenhuis vervoerd en zijn toestand is stabiel. De vrouw bleef ongedeerd.
Een verdachte, een 18-jarige man uit Goirle, vluchtte na het incident uit het huis, maar de politie wist hem na onderzoek aan te houden. De politie onderzoekt nog of er een tweede verdachte bij de gijzeling was betrokken.
(Bron)
'The Queen' komt niet eten bij de Queen

LONDEN - De Britse actrice Helen Mirren (61), die een Oscar won voor haar rol als koningin Elizabeth II in de film The Queen, heeft een uitnodiging om te komen eten met de echte Queen afgewezen. Mirren had het te druk.
Dit meldde de Britse krant Mail on Sunday zondag. Hoge functionarissen van Buckingham Palace zijn not amused en reppen over een belediging. Zij wijzen erop hoe bijzonder de uitnodiging is.
Elizabeth had op 1 mei in haar Londense paleis willen dineren met Mirren, voorafgaand aan haar staatsbezoek aan de Verenigde Staten. Mirren was toen al in de VS, waar zij meewerkt aan een film.
In Buckingham Palace was men verheugd over de toespraak die Mirren hield bij de Oscar-prijsuitreiking. Zij prees Elizabeth toen voor het behouden van "haar waardigheid, haar plichtsbetrachting en haar kapsel" in meer dan een halve eeuw op de troon.
In The Queen lijkt Mirren ook qua kapsel sprekend op de echte Queen. De film vertelt over de dagen na de dood van Lady Diana, de vrouw van kroonprins Charles, en de problemen die koningin Elizabeth had bij het omgaan met de spontane rouw van het volk.
(Bron)

Een belediging? Ah ja, je moet natuurlijk alles direct cancellen om met Liz te kunnen dineren. Dat noemen we geen uitnodiging, dat heet een bevel.
New Order nu echt uit elkaar?

De geruchten gingen al heel lang rond, maar nu lijkt het er toch echt op dat de Britse band er echt mee gaat stoppen. Tenminste, dit nieuws bracht bassist Peter Hook naar buiten tijdens een interview voor de Engelse radio.
In november vorig jaar liet Hook ook al eens weten dat de band het voor gezien zou houden, maar dit nieuws werd later weer ontkracht door drummer Stephen Morris.
De journalist van radiostation XFM die met Hook sprak had dit voorval in zijn achterhoofd en vroeg door over de kwestie, waarna de bassist antwoordde dat het nu echt definitief is. Peter Hook heeft zich intussen al bij de nieuwe band van Perry Farrell, Satellite Party, gevoegd.
Als deze geruchten waar blijken te zijn, komt hiermee een einde aan een band die ontstond toen Joy Division, na de dood van Ian Curtis, uiteen viel. Nadat de band na dit tragische voorval eerst nog zoekende was naar een eigen stijl, volgde in 1983 hun grote doorbraak met de hit Blue Monday.
Deze single is nog steeds de best verkochte 12" ooit en dit zorgde tevens bijna voor het faillissement van de platenmaatschappij van New Order. Door de prachtige hoes van de single, waren de kosten veel hoger dan de baten, per verkocht exemplaar leed met soms bijna 1 pond verlies.
Het laatste werk van de band is nu dus hoogstwaarschijnlijk de filmmuziek die New Order maakt voor de film Closer van de Nederlandse regisseur Anton Corbijn. Speciaal voor deze film, over het leven van Ian Curtis, speelde de band enkele nummers van Joy Division opnieuw in.
(Bron)
TT 120

In Maastricht zijn zes mensen gewond geraakt toen een auto een caféterras opreed. Dat gebeurde in de binnenstad op de hoek van het Onze Lieve Vrouweplein en de Graanmarkt. Van de gewonden zijn twee er slecht aan toe. De oorzaak van het ongeluk is niet duidelijk.
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
De sering is bijna uitgebloeid:

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Tom ziet wat:

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kaasuienbollen. Kent u die? Gisteren legde ik een zak met 4 van die bollen op het aanrecht.
Vanochtend: zak niet meer op het aanrecht. Verdacht teken: een snipper van de zak, achtergebleven op het aanrecht. En jawel, op de vloer, een opengescheurde zak, met nog een half bolletje en een los stukje. Her en der kruimels, maar het meeste was gewoon weg...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


De onschuld zelve:

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Brits merk vibrator verboden op Cyprus

NICOSIA - Vibrators van het type Love Bug 2 mogen niet meer gebruikt worden op Cyprus. Het verbod is uitgevaardigd op last van de Cypriotische strijdkrachten.
Volgens de militairen zendt de vibrator van Britse makelij golven uit die het militaire radioverkeer kunnen verstoren. Dit heeft de krant The Observer zondag gemeld.
(Bron)
Creditcard zonder pin zorgt voor problemen in buitenland

Nederlandse gebruikers van creditcards van ondermeer de ANWB en Fortis kunnen op vakantie voor vervelende situaties komen te staan nu in veel Europese landen een pincode nodig is bij creditcardbetalingen. Dit schrijft de Telegraaf zondag.
Nederland loopt achter bij de aanpassing van creditcards. In het nieuwe Europese systeem is het niet meer voldoende om bij betaling de creditcard door een mangneetstrip te halen en een handtekening te zetten. In veel landen moet nu ook een pincode ingetoetst worden.
International Card Services (ICS), dat 2,3 miljoen kaarten uitgeeft van ondermeer de ANWB en Fortis, wordt nu al veel gebeld door onwetende reizigers die er op een camping of in een restaurant achter komen dat ze niet met hun creditcard kunnen betalen.
Het bedrijf vreest dat de naderende zomervakantie voor honderdduizenden Nederlanders met betaalproblemen in het buitenland gaat zorgen.
"Om fraude te voorkomen wordt de pincode naar het huisadres gestuurd, maar daar heb je natuurlijk niets aan als je in Malaga zit", aldus woordvoerder Arthur Smulders van ICS in de Telegraaf.
De ANWB heeft begin dit jaar al veel leden een nieuwe creditcard mét pincode toegestuurd, maar laat weten dat nog zeker dertig procent van de circa 900.000 kaarten in omloop niet zijn vervangen.
De kaarten van de meeste banken zijn al aangepast. Vanwege het overgangssysteem in Europa hebben deze kaarten zowel een 'ouderwetse' magneetstrip als een chip met pincode.
(Bron)
Hoogbejaarde met invalidenwagen op snelweg

BARNEVELD - De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 92-jarige Amersfoorter van de snelweg A30 (Barneveld-Ede) gehaald. De man reed daar met zijn invalidenwagen. Passanten belden de politie.
Agenten wisten de hoogbejaarde man bij een afrit van de snelweg af te halen. Het bleek dat zijn familie al sinds zaterdagavond naar hem op zoek was.
De Amersfoorter verklaarde dat hij verdwaald was. De politie heeft hem thuisgebracht.
(Bron)
Eerste regen maakt einde aan uitzonderlijke droogte

Het droge, zonnige en vrij warme weer van de afgelopen weken wordt zondagmiddag gevolgd door regen. Op Vlieland zijn de eerste druppels rond 15.00 uur gevallen. Dat meldt het KNMI. Sinds 22 maart was in bijna het hele land geen regen van betekenis gevallen.
In De Bilt viel de afgelopen anderhalve maand alleen op 3 april drietiende millimeter. De meeste regen verdampt. Echte buien volgen later in de avond, verwacht het KNMI. Het zwaartepunt valt tussen middernacht en maandag 12.00 uur. Verkeer in de ochtendspits zou hier vanwege gladheid last van kunnen krijgen.
Volgens het KNMI levert de eerste helft van de week enkele tientallen millimeters regen op. Deze hoeveelheid is voorlopig nog te weinig om het tekort, dat inmiddels is opgelopen tot bijna honderd millimeter, weg te werken.
Het landelijk gemiddelde tekort neemt naar verwachting de komende tien dagen af tot iets minder dan negentig millimeter. Het is in deze tijd van het jaar nooit eerder zo droog geweest.
(Bron)

Het leek even veelbelovend hier:

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Maar inmiddels is het alweer iets lichter. Nou ja, het komt nog wel.
Gier ontsnapt uit roofvogelpark

SCHOONREWOERD - Uit roofvogelpark Stonehenge Wildlife in Schoonrewoerd, nabij Leerdam, is vrijdag een witruggier weggevlogen. De vogel ontkwam tijdens een training. Een medewerker vertelde zondag dat het beest door een 'vreemde thermiek' niet meer kon landen en het vergeefs boven het park rondcirkelde. De toeschouwers zagen de vogel langzaam in de hoogte verdwijnen.
De witruggier heeft een spanwijdte van 2,4 meter en kan volgens de medewerker gevaarlijk zijn. "Als mensen hem proberen te pakken, zou hij naar oren of vingers kunnen pikken. Zeker nu wij hem al een paar dagen niet meer hebben gevoerd, zou hij honger kunnen hebben. Dat kan het beest fanatieker maken."
Het roofvogelpark is sinds vrijdag dan ook hard op zoek naar de vogel. De grijze gier is ongeveer een meter lang, heeft een lange nek, en een grote zwarte snavel, meldde de medewerker.
Stonehenge Wildlife is zowel een fokkerij van roofvogels als een attactiepark waar demonstraties met roofvogels worden gegeven.
(Bron)

Gevaarlijk is een betrekkelijke term: het beest is gewend aan mensen, dus zou als ie honger krijgt, mensen kunnen opzoeken. En als een domoor dan een hand uitsteekt, en het beest pikt - sja, die snavel is gróót.
Maar voor hetzelfde geld zeilt ie gewoon door naar Spanje of zo.