zaterdag, augustus 07, 2010

Aangepaste Street View-auto's op Nederlandse wegen

AMSTERDAM – De auto’s van Google Street View zijn de weg weer opgegaan. Sinds vrijdag rijden er in Nederland aangepaste auto’s rond zodat er geen gegevens van draadloze netwerken worden verzameld.
In mei gaf Google toe wereldwijd gevoelige informatie te hebben verzameld die is verzonden via onbeveiligde wifi-netwerken van internetgebruikers.
Google sprak van een fout en in een verklaring liet het bedrijf weten dat er niets gedaan is met de informatie. In verschillende Europese landen lopen nog onderzoeken naar Google. Alleen in Groot-Brittannië is de zoekgigant vrijgepleit van schuld.
“Zodra we de fout ontdekten, kondigden we aan dat we zouden stoppen met het registreren van draadloze netwerken via onze Street View-auto’s en hebben we al onze auto’s van de straat gehaald”, laat een woordvoerster van Google vrijdag weten.
“Vervolgens hebben we de apparatuur verwijderd en zijn we in gesprek gegaan met de lokale toezichthouders. Na de verwijdering van de apparatuur kunnen onze auto’s alleen nog maar foto’s en 3D-beelden verzamelen, precies zoals ze dat eerder deden.”
Google legt in een blog meer uit over de aanpassingen en vertelt in welke landen de auto's nu weer de weg op gaan.
De auto’s zullen ook komende week nog de Nederlandse wegen opgaan om nog niet gefotografeerde gebieden te voorzien van Street View. Gebruikers kunnen op de website ‘Where is Street View’ zien waar de auto’s zich bevinden.
(Bron)
Buitenlandse artsen vermoord in Afghanistan

KABUL - Militanten van de radicaalislamitische Talibanbeweging hebben zeker tien hulpverleners vermoord in Afghanistan.
Onder de slachtoffers zijn acht buitenlanders, onder wie zes Amerikaanse oogartsen, zo meldde de politiechef van de noordoostelijke provincie Badakhshan zaterdag.
De politie had eerder nog gemeld dat zes slachtoffers de Duitse nationaliteit hadden. Deze informatie bleek niet te kloppen.
Naast de zes Amerikaanse lichamen zouden stoffelijke overschotten gevonden zijn van een Duits slachtoffer, twee Afghanen en nog een buitenlander, van wie de identiteit nog niet is vastgesteld.
Een woordvoerder van de christelijke hulporganisatie International Assistance Mission (IAM) meldde dat zes Amerikaanse medewerkers om het leven zijn gebracht. De overige buitenlandse slachtoffers zouden houders zijn van een Duits en een Brits paspoort, en eveneens werken voor IAM.
(Bron)
Bisdom erkent betalen 'schadevergoeding'

BRUSSEL - De voormalige Brugse bisschop Roger Vangheluwe heeft het gezin van een neefje dat hij jarenlang seksueel misbruikte regelmatig grote sommen geld gegeven. Het betrof echter geen zwijggeld maar schadevergoeding.
Een woordvoerder van het bisdom Brugge heeft dat zaterdag gezegd in diverse Belgische media. Hij reageerde op uitlatingen van de Vlaamse misdaadauteur Pieter Aspe, die vrijdag de betalingen van Vangheluwe onthulde.
Hoeveel de ex-bisschop het gezin van zijn neefje heeft gegeven, wilde woordvoerder van het bisdom niet kwijt, maar het ging om ''aanzienlijke sommen''.
De betalingen zouden zijn begonnen nadat het misbruik was gestopt.
Vangheluwe nam in april ontslag als bisschop, nadat hij het misbruik van zijn neefje had bekend. De 73-jarige Vangheluwe heeft zich daarna teruggetrokken in een Belgische abdij.
(Bron)

Heel katholiek: we noemen het anders, en dan is het in orde.
Justitie heropent zaak Nederlandse nazi

BERLIJN/INGOLSTADT - De Duitse minister van Justitie, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, heeft het Openbaar Ministerie opdracht gegeven te onderzoeken of de Nederlandse nazimisdadiger Klaas Carel Faber (88) alsnog berecht kan worden.
Dit heeft de omroep BR vrijdag gemeld. De ex-SS'er Faber werd in 1947 in Nederland ter dood veroordeeld wegens de dood van zeker elf personen in kamp Westerbork.
Die straf werd een jaar later omgezet in levenslang. Faber ontsnapte in 1952 en vluchtte naar West-Duitsland.
Faber woont in Ingolstadt in de Zuid-Duitse deelstaat Beieren. Hij wordt op basis van een decreet van nazileider Hitler uit 1943 niet aan Nederland uitgeleverd, omdat buitenlandse SS-strijders automatisch de Duitse nationaliteit kregen en Duitsland eigen onderdanen slechts uitlevert aan internationale hoven.
De Duitse justitie stelde eerder al een onderzoek in tegen Faber, maar kwam toen tot het oordeel dat er onvoldoende bewijzen waren voor een proces tegen Faber.
Faber was opzichter in Westerbork, een verzamelplaats voor Joden voor transport naar de concentratiekampen van de nazi's.
(Bron)
Politie Zuid-Afrika heeft diamanten Campbell

JOHANNESBURG - De diamanten die het Britse supermodel Naomi Campbell in 1997 kreeg, zijn sinds donderdag in handen van de Zuid-Afrikaanse politie.
Een bestuurslid van het Nelson Mandela Kinderfonds heeft ze afgestaan, zo liet het fonds vrijdag weten.
Campbell bevestigde donderdag tijdens een getuigenis voor het Speciaal Hof van Sierra Leone (SCSL) in Leidschendam dat zij tijdens een bezoek aan Zuid-Afrika diamanten cadeau had gekregen.
Zij kon echter niet zeggen of de edelstenen afkomstig waren van oud-president Charles Taylor van Liberia.
Ook zei het model dat ze ze aan Jeremy Ratcliffe van het Nelson Mandela Kinderfonds had gegeven om iets goeds mee te doen. Ze zei hem vorig jaar nog gesproken te hebben en dat hij de diamanten nog in bezit heeft.
Ratcliffe heeft bevestigd dat hij de drie diamanten op 26 september 1997 van Campbell kreeg en aan de politie heeft gegeven.
Hij had de stenen gehouden omdat hij niet wilde dat het fonds betrokken werd bij illegale activiteiten.
Een politiewoordvoerder in Zuid-Afrika liet weten dat de autoriteiten de diamanten laten onderzoeken om hun herkomst te bepalen. Daarna zal worden bepaald wat er met Ratcliffe gebeurt.
De zegsman herinnerde eraan dat het in Zuid-Afrika verboden is ruwe diamanten zonder certificaat van herkomst te bezitten.
Hierover zijn in internationaal verband afspraken gemaakt in het kader van het zogeheten Kimberley-proces, juist om het fenomeen van de zogeheten bloeddiamanten tegen te gaan.
Ratcliffe verklaarde vrijdag dat hij bereid is in het Taylor-proces te komen getuigen. ''Ik zou graag getuigen als het Internationaal Strafhof in Den Haag erom vraagt'', aldus Ratcliffe, kennelijk het ICC en het SCSL door elkaar halend.
(Bron)
'Melding kindermishandeling gaat beter'

DEN HAAG - De spoedeisende hulpafdelingen van ziekenhuizen merken steeds beter gevallen van kindermishandeling op. Dat stelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vrijdag op basis van onderzoek.
Hierdoor zijn steeds meer meldingen van mishandeling afkomstig van ziekenhuizen. Het aantal meldingen vanuit ziekenhuizen bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling steeg van 500 in 2007 naar 1300 in 2009.
Een vroegtijdige signalering kan de gevolgen voor het kind aanzienlijk verminderen. Dit was voor de inspectie aanleiding om onderzoek te doen naar de kwaliteit van de signalering van kindermishandeling op de spoedeisende hulpafdelingen van ziekenhuizen.
Alle ziekenhuizen in Nederland zijn in 2007 en vervolgens in 2009 ondervraagd hoe zij de juiste methodes hanteren om kindermishandeling te signaleren op de afdelingen spoedeisende hulp.
Volgens de IGZ hebben de ziekenhuizen in de afgelopen jaren een grote inspanning geleverd om die voorwaarden te realiseren.
In 2007 voldeed de spoedeisende hulpafdeling van slechts een enkel ziekenhuis aan alle voorwaarden, eind 2009 was dat in alle ziekenhuizen op een enkele uitzondering na het geval.
Volgens de inspectie voldoen vrijwel alle Nederlandse ziekenhuizen nu aan de norm. Hiervoor hebben zij volgens de IGZ flinke inspanningen geleverd.
(Bron)
Onderzoek naar aftappen eind 2011 afgerond

AMSTERDAM – Eind 2011 zullen de resultaten van een onderzoek naar het aantal internet- en telefoontaps in Nederland gepresenteerd worden.
Dat schrijft minister Hirsch Ballin (Justitie) in een brief aan de Tweede Kamer.
Het onderzoek zal in oktober van dit jaar starten en zal zich richten op het aantal taps vergeleken met andere Westerse landen en het gebruik van de tap in het algemeen. Tevens wordt gekeken naar de redenen waarom en de wijze waarop opsporingsdiensten verzoeken tot dergelijke taps en op welke gronden een dergelijke machtiging verleend kan worden.
In 2009 kondigde Hirsch Ballin het onderzoek aan en kwam daarmee tegemoet aan de wens van een meerderheid van de Tweede Kamer. In 2009 bleken er namelijk 26.425 telefoonnummers te zijn afgeluisterd waarvan 90 procent mobiele telefoonnummers waren.
Het aantal taps is veel hoger dan in buurlanden en de Kamer vroeg om opheldering.
Er wordt op verzoek van de Kamer ook gekeken naar het feit of mensen die afgeluisterd zijn of waarvan hun internetverkeer in de gaten is gehouden, achteraf wel ingelicht worden over de aftappraktijken. Dat is wettelijk verplicht.
Zoals aangegeven zal ook het verschil met het aantal taps in landen als België en Duitsland worden onderzocht, maar Hirsch Ballin blijft over een vergelijking terughoudend.
Zo schrijft hij: “Cijfers uit verschillende landen zijn moeilijk te vergelijken. Enerzijds omdat de rechtsstelsel te veel van elkaar verschillen en anderzijds omdat de cijfers afkomstig zijn uit verschillende bronnen.”
Het onderzoek, uitgevoerd door het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC), zal ook kijken naar de explosieve groei van het aantal taps.
Begin 2011 zal bovendien voor het eerst het aantal internettaps bekendworden. Het ministerie meet deze taps pas sinds januari 2010. Hirsch Ballin heeft wel al aangegeven dat hij verwacht dat deze manier van 'afluisteren' de komende jaren zal toenemen.
(Bron)

Dus er is kennelijk al een 'explosieve toename' en Hirsch Ballin verwacht een verdere stijging, maar het is niet duidelijk waarom dit zo is? Vreemd.
Vrouw van 76 achtervolgt tasjesdief

FLORENCE - Een 30-jarige Tunesische dief dacht kennelijk een makkelijke prooi te hebben gevonden toen hij vrijdag in een lijnbus in Florence de handtas weggriste van een 76-jarige vrouw.
De vrouw was echter geenszins geïntimideerd en zette de achtervolging in toen de dief uitstapte bij de eerstvolgende halte vlakbij het centrum van de Toscaanse hoofdstad.
Uiteindelijk schoten agenten de bejaarde vrouw te hulp. Zij wisten de man aan te houden en gaven de vrouw haar tas terug.
''Ik ben dankbaar voor mijn fysieke conditie, die te danken is aan jaren van sport en zwemmen, waardoor ik achter de dief aan kon rennen'', aldus de vrouw, zo meldde het Italiaanse persbureau ANSA zaterdag.
(Bron)
Duitsland stuurt zuurstofmaskers naar Rusland

BERLIJN - Duitsland stuurt 100.000 zuurstofmaskers naar Rusland als bijdrage in de strijd tegen de bosbranden.
De maskers zullen worden verdeeld onder de militairen die het om zich heen grijpende vuur proberen meester te worden. Dat heeft het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken zaterdag laten weten.
Duitsland stuurt verder nog brandslangen, pompen, aggregaten en ander materiaal, dat zo snel mogelijk richting Rusland gaat. De Duitse bondskanselier Angela Merkel bood de Russische president Dmitri Medvedev woensdag haar hulp aan.
De honderden bos- en veenbranden, die vooral ten zuiden en oosten van Moskou woeden, hebben inmiddels 52 levens geëist. De branden breidden zich ondanks internationale hulp verder uit.
Alleen al in de afgelopen 24 uur braken er volgens de autoriteiten driehonderd nieuwe branden uit. De meeste daarvan konden snel worden geblust, meldde het persagentschap Interfax zaterdag. Desondanks woeden nog zo'n 840 bos- en veenbranden.
Honderdduizenden brandweermensen, militairen en vrijwilligers strijden tegen het om zich heen grijpende vuur. Reddingsdiensten uit onder andere Polen, Italië en Bulgarije dragen een steentje bij. De Russische hittegolf houdt ook de komende dagen nog aan.
Honderden mensen liggen in het ziekenhuis, meer dan vierduizend mensen zijn dakloos geraakt, vluchten zijn omgeleid en vele Moskovieten dragen mondkapjes tegen de smog en rook in de hoofdstad, waar het met 36 graden Celsius zaterdag wederom zinderend heet was.
De rook blijft naar verwachting tot halverwege deze week hangen. Veel bewoners kampen met ademhalingsproblemen. Inwoners van Moskou is geadviseerd zoveel mogelijk binnen te blijven of de stad te verlaten.
Russische militairen hebben een 8 kilometer lang kanaal gegraven om de vlammen weg te houden van het terrein van het nucleaire onderzoekscentrum van Sarov, circa 350 kilometer ten oosten van Moskou. Dat meldde het radiostation Echo Moskvy zaterdag.
Sarov wordt omringd door bos, maar de situatie in het gebied is gestabiliseerd volgens het ministerie van Noodsituaties. Donderdag meldde Medvedev dat al het radioactieve en explosieve materiaal is weggesleept als voorzorgsmaatregel.
(Bron)
Grootscheepse reiniging waterplassen Dunea

DEN HAAG - Waterbedrijf Dunea begint dit najaar met een grootscheepse reinigingsoperatie van de waterwinning in het duingebied Meijendel tussen Wassenaar en Den Haag.
De operatie, waarbij alle plassen worden schoongemaakt, gaat in totaal zeven jaar duren.
''De kwaliteit van het drinkwater zal op geen enkel moment in gevaar zijn, maar er is wel overlast voor omwonenden en mensen die door de duinen wandelen en fietsen'', aldus een woordvoerster van Dunea.
De overlast bestaat vooral uit werkverkeer zoals vrachtwagens die vanaf december af en aan rijden met zand en andere reststoffen die op de bodem van de plassen liggen als het water eruit is.
Het slib wordt - nadat er bodemmonsters zijn genomen - hergebruikt of vernietigd.
De werkzaamheden zijn volgens de woordvoerster eens in de twintig tot dertig jaar nodig om de kwaliteit en veiligheid van het drinkwater te waarborgen. De door de jaren heen verzamelde plantenresten op de bodem van de infiltratieplassen sijpelt het water lastiger door naar de zoetwatervoorraad.De werkzaamheden beginnen in oktober, als het broedseizoen is afgelopen.
(Bron)
'Haider kreeg miljoenen van Saddam Hussein'

WENEN - De Oostenrijkse rechtspopulist Jörg Haider zou in 2002 vijf miljoen dollar hebben gekregen van de Iraakse dictator Saddam Hussein.
Dit heeft het weekblad Profil zaterdag gemeld op gezag van een dossier van het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken.
Een voormalige partijgenoot van Haider, die volgens Profil samen met hem in Irak is geweest, bestempelde het verhaal over het geld van Saddam zaterdag als ''volledige onzin''.
Hetzelfde blad meldde eerder deze week dat de Libische leider Muammar Kaddafi Haider geld heeft gegeven voor zijn verkiezingscampagnes. Honderdduizenden dollars cash zouden regelmatig in een plastic zak bij Haider zijn afgeleverd.
Haider kwam in 2008 door een auto-ongeluk om het leven. De afgelopen dagen ontstond ophef over geheime bankrekeningen van hem met miljoenen euro's erop die zouden zijn ontdekt in Liechtenstein. De Oostenrijkse Groenen eisen een parlementaire enquête.
(Bron)
Medicijnen steeds vaker uit de muur

IJSSELDELTA - Op steeds meer plaatsen zetten apothekers medicomaten neer. Patiënten kunnen hier 24 uur per dag hun medicijnen uit halen.
De apothekers zien veel voordelen in zo'n oplossing. Zo hoeven tweeverdieners niet langer tijdens kantooruren langs te komen. De verwachting is dan ook dat het aantal medicomaten zich uit zal breiden.
Patiëntenorganisaties zijn gematigd enthousiast. Zij hopen dat zulke apparaten niet ten koste gaan van de service van de apotheek. Vooral ouderen en gehandicapten moeten altijd de mogelijkheid hebben om hun medicijnen op de ouderwetse manier op te halen, zo stelt een woordvoerder van de Nederlandse Patiënten en Consumentenfederatie in dagblad de Stentor.
Om medicijnen uit de automaat te halen, heb je een pas nodig met een code. Wanneer je je medicijnen hebt besteld, kun je ze via de medicomaat ophalen.
Wanneer je een medicijn voor het eerst krijgt, moet je deze echter gewoon ophalen aan de balie. Producten zoals koelkastartikelen, breekbare producten en grote pakketten kunnen ook niet via de medicomaat verstrekt worden.
(Bron)
Corporaties bepleiten huurstijging

AMSTERDAM - De huurprijzen moeten fiks verhoogd worden om te voorkomen dat woningcorporaties in de financiële problemen komen.
Verloedering en verpaupering dreigt, stelt koepelorganisatie van woningcorporaties Aedes zaterdag in De Telegraaf.
Aedes stuurt informateur Ivo Opstelten maandag een brandbrief hierover.
Volgens Aedes-voorzitter Marc Calon moet de huur met een procent boven de inflatie verhoogd worden, anders kunnen woningcorporaties binnen tien jaar geen goedkope huurwoningen meer bouwen.
Dit is volgens hem 'maatschappelijk onverantwoord en niet uit te leggen aan de bijna zes miljoen mensen die in een corporatiewoning wonen'.
Aedes zegt bezig te zijn met de aanpak van de hoge salarissen van corporatiedirecteuren, waar de laatste tijd veel kritiek op was.
Toch staan de lonen en bedrijfskosten volgens Calon 'in geen enkele verhouding tot wat nodig is om de sociale huisvesting op gang te houden'.
(Bron)

"De huurprijzen moeten fiks verhoogd worden om te voorkomen dat woningcorporaties in de financiële problemen komen."
Slim idee. Dan komen veel huurders in de financiële problemen, worden hun huis uitgezet en zo stijgen de inkomsten van de wbv's.
Gletsjer Groenland verliest blok ijs

NUUK - Een enorm blok ijs is afgebroken van de Petermann-gletsjer op Groenland. Dat meldden Amerikaanse media zaterdag op basis van bevindingen van wetenschappers.
Via satellietbeelden hebben de deskundigen vastgesteld dat de ijsmassa 260 vierkante kilometer groot is en tientallen meters dik.
Dat betekent dat het ijsblok ongeveer vier keer zo groot is als het eiland Manhattan, dat het centrum vormt van New York. Het is voor het eerst sinds 1962 dat zo'n groot blok ijs afbrak van een van de twee belangrijkste gletsjers op Groenland.
De Petermann-gletsjer ligt in het noordwesten van Groenland, op circa duizend kilometer afstand van de Noordpool.
De deskundigen stellen dat het afgebroken stuk ijs een obstakel kan vormen voor de scheepvaart tussen Noord-Amerika en Europa als het naar het zuiden drijft. Sinds vorig jaar werd al rekening gehouden met een breuk in de gletsjer, nadat er scheuren in het ijs waren geconstateerd.
De oorzaak voor het afbreken van het enorme ijsblok is onduidelijk. Wetenschappers sluiten niet uit dat de opwarming van de aarde ermee te maken heeft.
(Bron)
AIVD runde website voor radicale moslims

AMSTERDAM – De AIVD heeft een half jaar lang een moslimextremistische website gerund en wilde op deze manier radicale moslims in Nederland observeren en opsporen.
De Telegraaf kreeg inzage in een deel van de documenten die de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst heeft verzameld.
De website is inmiddels offline gehaald ondanks groot succes. Er ontstonden binnen het forum namelijk plannen om belangrijke websites te gaan hacken. “Niemand durfde verantwoordelijkheid te nemen wanneer uitkwam dat deze jihadhackers waren gefaciliteerd door de AIVD”, vertelt een bron aan de krant.
Via de website heeft de AIVD computeradressen kunnen achterhalen en kon de dienst meelezen met onderlinge boodschappen. Ook waren er volgens de Telegraaf plannen om bestanden te besmetten met spionagesoftware.
De NOS meldt dat er 150 actieve forumleden op de site waren. De AIVD is er volgens de omroep enerzijds trots op dat de werkwijze succesvol was, maar is niet blij met de publiciteit. Dit omdat de methoden van de dienst nu op straat liggen.
(Bron)

En de AIVD kan ook zeggen: 'Kijk, zo'n site, zie dan! Wij moeten meer geld krijgen om die in de gaten te houden!'
Toerist overleeft val in Grand Canyon

FLAGSTAFF - Een Franse toerist heeft een val in de Grand Canyon overleefd. Hij viel ongeveer 25 meter de diepte in, maar liep wonderbaarlijk genoeg geen levensbedreigende verwondingen op. Dat meldde de Amerikaanse nieuwszender CNN zaterdag.
De 18-jarige jongen gleed volgens ooggetuigen uit toen hij donderdagmiddag bezig was met het maken van foto's van de kloof en het omringende landschap.
Parkwachters daalden met touwen af in het ravijn en troffen de toerist levend aan. Hij raakte wel gewond aan zijn nek, polsen en enkels en werd uiteindelijk met behulp van een reddingshelikopter overgebracht naar een ziekenhuis in de stad Flagstaff in de zuidwestelijke staat Arizona.
Zaterdag was de gezondheidstoestand van de tiener alweer goed te noemen, aldus een woordvoerster van het ziekenhuis.
(Bron)
TT 136 Een Oostenrijkse bisschop beweert dat het drama van de Love Parade een straf was van God. Op een katholieke website zegt hij dat alle bezoekers van het festival hebben gezondigd. Hij noemt de Love Parade een opstand tegen Gods wil. In het gedrang kwamen op de Love Parade in Duitsland vorige maand 21 mensen om het leven. Er waren ruim 500 gewonden.

Dat ie maar door de bliksem getroffen mag worden.
Ouders verliezen zorgplicht over Hitler

NEW YORK - De Amerikaanse ouders van het kind Adolf Hitler zijn terecht de zorgplicht kwijtgeraakt. De kleine jongen blijft onder toezicht van de staat.
Dat heeft een rechtbank in de Amerikaanse staat New Jersey in hoger beroep bepaald, meldden Amerikaanse media vrijdag. Welzijnswerkers konden aantonen dat Hitler en zijn zusjes in hun familie zouden blootstaan aan misbruik en verwaarlozing.
Een lagere rechtbank was eerder tot de conclusie gekomen dat de ouders ten onrechte de zorgplicht was ontnomen.
Ook de zusjes van Hitler kregen namen met een nazi-achtergrond: JoyceLynn Aryan Nation en Honszlynn Hinler Jeannie.
De zaak kwam aan het rollen toen een supermarkt weigerde een verjaardagstaart te maken met daarop de naam van de 3-jarige Adolf Hitler.
De rechtbank in hoger beroep stelde dat de ouders niet nader genoemde fysieke en psychische handicaps hebben.
Heath en Deborah Campbell zouden zelf vroeger slachtoffer zijn geweest van misbruik. Zij werden ook niet adequaat behandeld voor hun ernstige psychologische problemen. De drie kinderen werden begin 2009 uit huis gehaald.
(Bron)

Als je je kinderen zo noemt toon je gelijk al aan dat je niet spoort.
Arme kids.
Subsidiestop voor Aids Fonds en Wereldwinkels

DEN HAAG - Het internationale HIV/Aids-consortium (met daarin het Aids Fonds, Stopaidsnow en het COC) krijgt geen subsidie meer van de rijksoverheid, net als de Wereldwinkels.
Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdagavond laten weten. Bij de beslissing is gekeken naar de kwaliteit van de aanvragen.
In het voorjaar vielen er 23 van de 43 aanvragen voor subsidie uit de pot van ontwikkelingssamenwerking af.
Van de 23 aanvragers gingen er twintig in beroep tegen de afwijzing, waaronder het consortium en de winkels.
Achttien bezwaarmakers zijn in een speciale hoorzitting gehoord. Van hen zijn er drie door in de aanvraagprocedure. De overige vijftien werden afgewezen. De twee resterende bezwaarmakers wachten nog op hun hoorzitting.
Onder de nu 23 resterende kandidaten is overigens lang niet zoveel te verdelen als de organisaties denken nodig te hebben. Ze zouden samen zo'n 900 miljoen euro meer gevraagd hebben dan er te verdelen valt.
De samenwerkende aidsorganisaties hekelen het besluit als 'een harde klap voor de internationale aidsbestrijding'.
''Belangrijke onderdelen van het door Nederland gekozen aidsbeleid kunnen niet langer worden uitgevoerd. Vooral kwetsbare groepen als drugsgebruikers, homomannen, gedetineerden, jongeren, vrouwen en kinderen in ontwikkelingslanden worden de dupe. Een unieke bijdrage aan de strijd tegen hiv en aids in 23 landen wordt afgebroken'', aldus het samenwerkingsverband.
De organisaties dringen er bij de politiek op aan andere mogelijkheden voor de financiering van deze activiteiten te creëren.
(Bron)
Permafrost uit ijstijd in Polen gevonden

WARSCHAU - Geologen hebben in het noordoosten van Polen, niet ver van de grens met Litouwen, permafrost gevonden die dateert van ongeveer 13.000 jaar geleden, aan het eind van de laatste ijstijd.
Volgens de geologen kan de permafrost van groot belang zijn bij het onderzoek naar het opwarmen van de aarde.
Directeur Jerzy Nawrocki van het Poolse geologische instituut PGI zei dat tijdens boorwerkzaamheden bij het dorp Szypliszki op 356 meter diepte permafrost is gevonden.
Het zou gaan om de eerste vondst van permafrost uit de laatste ijstijd in Centraal-Europa. Volgens Nawrocki bevestigt de vondst de theorie van wetenschappers dat er in Polen gletsjers zijn geweest.
Hij zei dat wetenschappers bij het maken van betrouwbare modellen over toekomstige klimaatverandering moeten kunnen beschikken over betrouwbare gegevens uit het verleden, zoals de gevonden permafrost.
(Bron)
Inspectie waarschuwt voor afslankkoffie

DEN HAAG - De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) waarschuwt voor het afslankmiddel Green Coffee 800.
Dit product kan sibutramine bevatten, een ongeregistreerd en dus illegaal geneesmiddel voor de behandeling van overgewicht.
Middelen met sibutramine geven een verhoogd risico op ernstige hart- en vaataandoeningen, zoals een beroerte of hartaanval, meldde IGZ vrijdag.
In meer dan de helft van de onderzochte partijen Green Coffee 800 is het verboden geneesmiddel aangetroffen in een hoge dosering. Op de verpakking staat niet vermeld dat er sibutramine inzit.
De inspectie heeft recent bij importeurs en leveranciers het afslankproduct in beslag genomen. Er loopt nog een onderzoek naar mogelijke sancties.
De IGZ waarschuwt ook voor afslankpillen en dieetkuren die op internet worden aangeboden. Consumenten kunnen er niet zonder meer vanuit gaan dat deze producten veilig zijn.
Sommige middelen bevatten giftige stoffen en bestanddelen die in Nederland niet mogen worden verkocht, zoals sibutramine in Green Coffee 800.
(Bron)

En de meeste werken volstrekt niet, zodat alleen je portemonnee ervan afvalt.
Seks op middenstip voetbalarena

AMSTERDAM – Seks is spannend op plekken waar het risico betrapt te worden groot is, maar een Duits stel ging daarin wel heel ver.
Het paar bedreef hartstochtelijk de liefde op de middenstip van de AWD-Arena van voetbalclub Hannover ’96, meldt Bild.
De twee werden gesnapt door ex-voetballer Claus Brune, die een groep toeristen aan het rondleiden was.
Brune had moeite zijn ogen te geloven. “Er waren ook kinderen in de groep, dus draaiden we ons snel om en liepen verder.”
Toen het stel erachter kwam dat hun gevrij niet onopgemerkt was gebleven, namen ze snel de benen.
(Bron)

vrijdag, augustus 06, 2010

Openbaar leven in Moskou verlamd door rook

MOSKOU - De door bosbranden aangejaagde rookwolken die almaar dikker worden in de Russische hoofdstad Moskou krijgen steeds meer grip op het openbare leven.
Vliegtuigen werden vrijdag omgeleid omdat het zicht was verminderd tot ongeveer 400 meter. Een aantal bedrijven is dichtgegaan vanwege rook in gebouwen.
In andere kantoren zitten medewerkers met mondkapjes op te werken. Ook op straat is het mondkapje een noodzakelijk accessoire geworden. Restaurants die eten bezorgen, nemen geen kleine bestellingen meer aan om de bezorgers op straat te ontlasten.
De vervuiling was vrijdag het ergst sinds de bosbranden enkele weken geleden oplaaiden in de omgeving van de stad met circa 10,5 miljoen inwoners.
Op een satellietfoto van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA was een 3000 kilometer lange rookwolk te zien, die over het westen van Rusland hangt.
Veel Moskovieten hebben hun gezin naar zomerhuisjes of familie buiten de stad gestuurd.
Ondanks dat daar ook rook van bosbranden hangt, is de lucht beter omdar er geen sprake is van andere luchtvervuiling door bijvoorbeeld uitlaatgassen.
(Bron)
Australische begint politieke partij voor seks

AMSTERDAM – Een 27-jarige stripper uit Australië wil wat meer pit in de Australische senaat. De vrouw heeft namelijk een politieke partij voor seks opgericht en probeert hiermee een plek te veroveren in de Senaat.
Marianne Leishman, onder strippubliek beter bekend als Zahra Stardust, begint volgende week met haar campagne. Ze is echter nu al bezig met het kweken van support.
Zo heeft ze onder meer condooms met instructies hoe je moet stemmen uitgedeeld op straat en gepaaldanst om te laten zien wat ze in haar mars heeft.
De vrouw is geen beauty zonder brains – ze heeft mensenrechten gestudeerd en was werkzaam voor een groot juridisch bedrijf in Sydney. Daarnaast kan ze óók baantjes als trapezeartiest, vuurspuwer en burlesque-artiest op haar C.V. schrijven, zo meldt The Sun vrijdag.
Met haar Sekspartij wil ze inspelen op 'de seksuele behoeften van Australië in de 21e eeuw'. Het beleid bestaat uit onder meer seksuele voorlichting op scholen en legalisatie van het homohuwelijk.
Op 21 augustus vinden de verkiezingen in Australië plaats.
(Bron)
Google blijft strijden voor netneutraliteit

AMSTERDAM – Google blijft streven naar netneutraliteit en ontkent dat het bedrijf dichtbij een overeenkomst is met provider Verizon over het betalen voor en voorrang geven aan bepaalde internetdiensten.
Dat laat Google weten aan NU.nl in een reactie op berichtgeving uit de Amerikaanse krant The New York Times, die donderdag schreef over een op handen zijnde deal tussen een van de grootste providers van de Verenigde Staten en internetgigant Google.
De bedrijven zouden praten over het voorrang geven van bepaalde diensten van bijvoorbeeld Google in ruil voor extra geld. Dit zou de netneutraliteit in gevaar brengen en bovendien kunnen zorgen voor een hogere rekening voor consumenten.
Zowel Verizon als Google hebben inmiddels ontkend bezig te zijn met een dergelijk plan. Wel zijn er al enkele maanden gesprekken tussen de twee bedrijven, maar die zouden meer in het verlengde liggen van gesprekken tussen telecomwaakhond FCC en verschillende partijen uit de internetwereld waaronder Google en Verizon.
“Ons doel is om internet open en betrouwbaar te houden. Bovendien willen we voldoen aan de eisen van de FCC, maar de investeringen en innovatie behouden”, aldus Verizon tegenover The Wall Street Journal. “De suggestie dat er een afspraak is tussen twee bedrijven is volledig onjuist.”
Volgens de Amerikaanse zakenkrant blijft de journalist van The New York Times bij zijn verhaal dat gebaseerd is op anonieme bronnen die aanwezig zijn geweest bij de gesprekken.
Sinds eind 2009 wordt er in Amerika namelijk al gesproken over netneutraliteit en hoe die behouden moet worden in de toekomst. Google schreef toen al in een blog dat er gesprekken waren met Verizon.
“Er zijn veel dingen waar we het niet eens over zijn, maar over andere dingen zijn we het wel eens. We vinden het bijvoorbeeld allebei essentieel dat internet vrij en open blijft. Mensen moeten alle (legale) content kunnen raadplegen die ze maar willen”, schreef Google toen.
“Op het moment dat een partij, of het nu de overheid of een bedrijf is, controle begint uit te oefenen op hoe mensen internet raadplegen en gebruiken, is internet zoals we het kennen over. Wij denken dat het gepast is te praten over hoe we er samen voor willen zorgen dat consumenten de informatie, producten en services kunnen krijgen die ze willen”, concludeert Google. “Maar de openheid van internet over de hele wereld moet worden behouden.”
(Bron)
Rover klaagt over OV-chipreclame NS

AMSTERDAM - Een reclame op de zijkant van een trein over de OV-chipkaart is misleidend en moet worden aangepast. Volgens Rover wordt met de tekst 'De OV-chipkaart brengt je nu door heel Nederland' ten onrechte gesuggereerd dat je overal met de kaart kan reizen.
De reizigersorganisatie stapt naar de Reclame Code Commissie voor een oordeel over de slogan van het ministerie van Verkeer.
Nog niet alle vervoerders ondersteunen de kaart. Zo wordt de OV-chipkaart in de treinen van Connexxion, Syntus en Veolia nog niet geaccepteerd. Ook zijn trams of bussen in sommige delen van het land nog niet zover.
Een woordvoerder van Rover benadrukt dat reizigers door de misleiding van de NS op kosten gejaagd kunnen worden. "Als ik in de trein stap in Amsterdam en naar Doetinchem ga en daar niet kan uitchecken dan kost me dat twintig euro borg. Bovendien rij je met je OV-chipkaart zwart als je daar overstapt."
"Als de reclame alleen had gezegd dat je met de NS door heel Nederland kan reizen met de OV-chipkaart, dan klopt dat wel. Maar zolang dit niet voor alle vervoerders geldt klopt de reclame niet", aldus een woordvoerder van Rover.
Het ministerie van Verkeer en Waterstaat laat in een reactie weten dat met de slogan bedoeld is dat mensen met de NS door heel Nederland met de OV-chipkaart kunnen reizen. Het ministerie wil verder het oordeel van de Reclame Code Commissie afwachten en niet inhoudelijk op de klacht van Rover reageren.
Volgens de NS kunnen inmiddels zeshonderdduizend mensen hun treinreis met hun OV-chipkaart afrekenen. Het aantal in- en uitcheckpalen op stations wordt steeds verder uitgebreid, meldde het bedrijf woensdag.
(Bron)
Man gooit ammonia over buurman

ROTTERDAM - Een 29-jarige man uit de Graaf Balderikstraat in Rotterdam heeft donderdag een bak vol ammonia over zich heen gekregen, gegooid door zijn 64-jarige bovenbuurman waarmee hij ruzie had.
De buurman is aangehouden door de politie. De politie maakt dit vrijdag bekend. Deze spreekt van zware mishandeling. De twee kregen om nog onduidelijke redenen ruzie.
Die liep op een gegeven moment zo hoog op dat de 64-jarige man een bak met ammonia over de 29-jarige leeggoot.
(Bron)
KLPD haalt grootste sloopkraan van de weg

DRIEBERGEN - De politie heeft donderdag de grootste sloopkraan van West-Europa op de A12 bij Woerden van de weg gehaald.
De kraan werd met twee vrachtwagencombinaties vervoerd maar de chauffeurs konden geen ontheffing laten zien voor het bijzonder transport, aldus het Korps landelijke politiediensten vrijdag. De vrachtwagens waren te zwaar, te hoog en te breed.
De politie ontdekte het transport dankzij het elektronisch weegsysteem op de A12. Het transport is naar een terrein van Rijkswaterstaat bij Linschoten gedirigeerd waar het werd nagewogen.
Daar bleek dat een van de vrachtwagens 110.000 kilo woog, ruim twee keer zoveel als zonder ontheffing is toegestaan. Met 32,5 meter lengte was de vrachtwagen ook nog eens ruim 10 meter te lang. Het transport reed overigens wel met begeleiders.
Vrijdagmiddag werd voor het transport een spoedontheffing afgegeven, zo liet de politie weten. Het transport zal rond acht uur vrijdagavond verder rijden.
Tegen de twee chauffeurs uit Aalten en het bedrijf in Terborg is proces-verbaal opgemaakt.
(Bron)
Zieke militairen VS in Irak 'vergiftigd'

WASHINGTON - Honderden Amerikaanse militairen en burgerpersoneel hebben kanker, ernstige ademhalingsproblemen of andere medische klachten nadat ze in Irak of Afghanistan hebben gediend.
Ze zeggen dat ze zijn vergiftigd door zwarte dikke rook uit open ovens, waarin het afval van de militaire bases werd verbrand. Dat heeft dagblad The Washington Post vrijdag bericht.
Bijna 250 mensen uit 42 Amerikaanse staten hebben een aanklacht ingediend bij een rechtbank in Houston tegen het in die stad gevestigde bedrijf Kellogg Brown & Root (KBR), die ruim twintig verbrandingsovens had staan in Afghanistan en Irak.
In de open ovens in de buurt van de bases werd van alles verbrand, van plastic flessen tot verf, medisch afval en dode dieren. De dikke rook waaide geregeld over de militaire bases heen.
Zes oudgedienden zijn gestorven aan leukemie, vijf worden behandeld voor bloedkanker. Tientallen liggen aan ademhalingsapparatuur.
''Je hoestte zwart spul op, je was buiten adem en je ogen stonden in brand'', aldus de 33-jarige ex-militair Anthony Roles van de luchtmacht. Kort na thuiskomst uit Irak in 2004 bleek dat hij een bloedstoornis had.
KBR wijst op een onderzoek uit 2008, waarin werd geconcludeerd dat de rook uit de open verbrandingsovens geen langetermijngevaar vormde voor de gezondheid.
Ook zegt KBR dat het leger bepaalt wanneer en waar open verbrandingsovens worden gebruikt en wat erin wordt gegooid.
Het is nog niet zeker of de militairen of KBR-personeel erin slagen te bewijzen dat ze ziek zijn geworden door de rook van open verbrandingsovens, of dat KBR hiervoor verantwoordelijk is. Maar de zaak heeft in elk geval tot beperkingen geleid op het gebruik van open verbrandingsovens door de overheid.
''Het is tragisch wanneer militairen terugkomen zonder een schrammetje van de vijand, maar met mogelijk levensveranderende gevolgen door verbrandingsovens'', zei een Republikeins parlementslid.
(Bron)
Brandweer kritisch op natuurbeheer

AMSTERDAM - Door de natuur haar gang te laten gaan ontstaan steeds vaker branden die nauwelijks onder controle zijn te krijgen.
Dat zegt voorzitter van de Vereniging van Brandweervrijwilligers Cees van Beek dinsdag in De Telegraaf.
Niet het gebrek aan kennis en materiaal, maar de manier waarop natuurgebieden worden beheerd zorgt volgens Van Beek voor oncontroleerbare branden.
Hij wijst erop dat het bos vroeger werd onderhouden en opgeruimd. Omgewaaide bomen werden afgevoerd en brandgangen werden bijgehouden. "Nu laten we alles liggen."
Staatsbosbeheer stelt in de krant echter dat het nieuwe beleid de kans op een grote brand juist verkleint. Zo worden naaldbomen vervangen door loofbomen, die meer vocht opnemen. In de dikke boomstammen die de beheerder laat liggen zou ook veel vocht zitten.
Sinds vorig jaar heeft de brandweer veel natuurbranden moeten blussen. Vooral in de duinen bij Bergen en Schoorl was het vaak raak en bleek het vuur moeilijk te doven. Meerdere keren moesten bewoners worden geëvacueerd omdat het vuur de bebouwde kom dreigde te bereiken.
(Bron)

Meneer Van Beek heeft gelijk. Ik vind dat we in de stad ook alleen maar vrijstaande huizen mogen hebben om te voorkomen dat brand overslaat.
Archeologisch monument onder Domplein Utrecht

UTRECHT - De resten van de Romeinse legerplaats onder en rond het Domplein in Utrecht zijn aangewezen als archeologisch monument. Dat maakte de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed vrijdag bekend.
De Rijksdienst wil de 'archeologische parels' zo goed mogelijk bewaren. Met de aanwijzing als archeologisch monument wordt het bodemarchief in Utrecht beschermd.
''Het gaat vooral om erkenning van een heel uniek monument'', liet een woordvoerder van de Rijksdienst weten.
Onder de straatstenen van het Domplein in Utrecht ligt een tweeduizend jaar oude geschiedenis verborgen met daarin de grootste en best bewaarde Romeinse castellummuur van Nederland. In de zogenoemde Schatkamer van Stichting Domplein 2013 zijn die resten voor het publiek zichtbaar.
Nederland telt in totaal 1500 archeologische monumenten. In Utrecht is dat onder meer een Romeinse nederzetting in de wijk Leidsche Rijn.
(Bron)
Moeder verdacht van moord op vier baby's

LEEUWARDEN - Een 25-jarige vrouw uit het Friese dorp Nij Beets (gemeente Opsterland) wordt verdacht van moord of doodslag op ten minste vier door haarzelf gebaarde baby's.
De vrouw is vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft bepaald dat ze in elk geval nog veertien dagen blijft vastzitten. De baby's zouden ter wereld zijn gekomen tussen 2002 en 2010.
De politie startte het onderzoek naar de 25-jarige vrouw uit Nij Beets na een tip uit haar naaste omgeving.
Na deze tip is de verdachte uitgenodigd voor een gesprek op het politiebureau. Hier verklaarde zij dat zij haar kinderen ter adoptie had weggegeven.
De vrouw kon hiervan echter geen documenten overleggen. Later verklaarde zij dat de kinderen na de bevalling om het leven zouden zijn gekomen. Zij had de lichamen afzonderlijk verstopt in vier koffers op zolder.
Deze trof de politie donderdagavond aan tijdens onderzoek in het huis, waar de vrouw en haar ouders wonen.
De koffers zijn direct voor onderzoek naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gebracht. Uit onderzoek is gebleken dat in alle vier de koffers één stoffelijk overschot van een baby zat.
Op de lichaampjes wordt verder onderzoek gedaan. Het is nog niet duidelijk hoe de baby's om het leven zijn gekomen.
Het Openbaar Ministerie onderzoekt of er andere mensen betrokken waren bij de dood van de baby's uit Nij Beets. Ook is nog onduidelijk wie de vrouw minimaal viermaal zwanger heeft gemaakt.
De ouders van de verdachte zeggen dat ze niet ze op de hoogte waren van de zwangerschappen van hun dochter. De vrouw woonde nog bij haar ouders in huis.
De ouders gelden voor de politie niet als verdachten in deze zaak. Zij zijn elders ondergebracht. Het gezin was niet bekend bij de hulpverlening of bij het gemeentelijke sociaal team.
In het dorp Nij Beets is zeer geschokt gereageerd op het nieuws van de babymoorden. De gemeente heeft zaterdagmiddag een bijeenkomst belegd voor dorpsbewoners.
Op kinderdoodslag staat in Nederland een maximumstraf van 6 jaar, op kindermoord maximaal 9 jaar.
Vorige maand bleek dat een 45-jarige voedingsassistente uit Noord-Frankijk acht van haar baby's had vermoord vlak na de geboorte.
Deze zaak kwam aan het licht toen in de tuin van een vorig huis van de vrouw en haar man babybotjes werden gevonden. Dat gebeurde toen de nieuwe bewoners een vijver wilden aanleggen.
(Bron)
Weerman ontslagen om foute voorspelling

MANILA - Een verkeerde weersvoorspelling heeft het hoofd van de Filipijnse meteorologische dienst vrijdag de kop gekost.
Een boze president Benigno Aquino was woedend toen een tyfoon over de hoofdstad Manila raasde en niet over het zuiden van het land zoals voorspeld. Daarop liet hij de weerman vervangen.
Door de tyfoon vielen zeker 111 doden. De meteorologische dienst heeft aangegeven te kampen met een laag budget en inadequaat materiaal.
(Bron)
Tesco onder vuur om te korte schoolrokjes

AMSTERDAM- De Britse winkelketen Tesco krijgt kritiek van verschillende oudergroepen. De rokjes die de Tesco verkoopt als onderdeel van een schooluniform zijn volgens de ouders veel te kort.
De zogenoemde ‘Hitch and Stitch’ rok is nog geen dertig centimeter lang. De gemiddelde uniformrok is minstens tien centimeter langer. De boze ouders vinden het kledingstuk ongepast voor jonge meisjes en zeggen dat het oogt als een sexy schooluniform.
Een vertegenwoordiger van Tesco stelt hierop tegenover de Daily Mail dat de rok is gemaakt voor 9-jarige meisjes, en nooit verkocht zou worden als het ontwerp aanstootgevend zou zijn.
De discussie over ongepaste kinderkleding is al langer gaande. Eerder lag winkelketen Primark onder vuur in verband met aanstootgevende kinderkleding. De zaak verkocht kinderbikini’s met vulling in het bovenstukje. Na druk van de kinderbescherming haalde Primark de kledingstukken uit de collectie.
(Bron)
Melkreclame Albert Heijn is misleidend

AMSTERDAM - Albert Heijn maakt misleidende reclame voor halfvolle melk, oordeelt de Reclame Code Commissie (RCC) in een zaak die was aangespannen door een biologische boerin.
Het stoorde haar dat Albert Heijn op de verpakking meldt dat het gaat om melk van Hollandse weide, terwijl die ook van koeien kan komen die voortdurend op stal staan.
Volgens de commissie kan door de reclame de onjuiste indruk ontstaan dat de melk geheel afkomstig is van koeien die ten minste een deel van het jaar in de wei staan.
Volgens de supermarktketen komt een ''aanzienlijk percentage'' van de melk van koeien met weidegang.
Wakker Dier is blij met de uitspraak. Deze actiegroep voert al jaren campagne om dieren in de wei te houden en wil dat supermarkten ophouden met de verkoop van ''stalmelk''.
(Bron)
'Gemodificeerde planten vestigen zich in het wild'

AMSTERDAM – Genetisch gemodificeerde koolzaadplanten hebben zich in de Amerikaanse staat Noord-Dakota waarschijnlijk blijvend gevestigd in het wild. Dat melden wetenschappers in een nieuwe studie.
Uit onderzoek van de Universiteit van Arkansas blijkt dat ongeveer 80 procent van alle wilde koolzaadplanten in Noord-Dakota gemodificeerde genen bevatten.
De gemodificeerde planten zijn beter bestand tegen ziektes, droogte en bestrijdingsmiddelen dan ongemodificeerde koolzaadplanten en kunnen daardoor gemakkelijker overleven. Het gevaar voor het ontstaan van een ‘superonkruid’ is volgens de onderzoekers dan ook groot.
De resultaten van het onderzoek zijn bekend gemaakt op het jaarcongres van de Ecological Society of America.
Het is al langer bekend dat genetisch gemodificeerde planten soms ook in het wild opduiken. Maar het nieuwe onderzoek suggereert dat het gemanipuleerd koolzaad zich nu voor het eerst definitief in de natuur heeft gevestigd.
Boeren in Noord-Dakota planten vaak genetisch gemanipuleerd koolzaad dat beter bestand is tegen ziektes en ook bestrijdingsmiddelen. Hun koolzaadproductie is daardoor hoger. Ook kunnen ze hun velden dankzij de gemodificeerde planten besproeien met onkruidverdelger, zonder dat het koolzaad daar onder lijdt.
Hoofdonderzoekster Cindy Sagers en haar collega’s reden voor het onderzoek in totaal ruim 5000 kilometer openbare weg af in Noord-Dakota.
“Onderweg maakten we 604 tussenstops en op 46 procent van alle locaties vonden we koolzaad. Tachtig procent van al die planten bevatten op zijn minst één gemodificeerd gen”, verklaart Sagers op BBC News.
De plaatsen waarop de gemodificeerde planten werden aangetroffen liepen sterk uiteen. “We hebben gemodificeerd koolzaad gevonden in de berm van wegen, in parken, bij benzinestations en zelfs bij supermarkten en kerkhoven”, aldus Sagers.
Vermoedelijk verspreidt het genetisch gemodificeerde koolzaad zich razendsnel door de natuur, omdat de planten erg licht zijn. Het gewas kan gemakkelijk kilometers worden meegesleurd door de wind. Ook vallen de planten vaak van vrachtwagens af.
(Bron)

Toen daar bij de introductie van dit soort planten voor gewaarschuwd werd, werden de waarschuwers uitgemaakt voor debiele ecofundamentalisten. Maar het doemscenario klopt dus helaas wel.
Ik snap van de uitspraken van die onderzoeker alleen het "zelfs bij supermarkten en kerkhoven" niet - waarom zou koolzaad daar niet opkomen? Het is een pionier die op elk beetje zanderig plekje kan opkomen, dus ook in voegen van stoepen en dergelijke.
'Homo als scheldwoord moet kunnen'

AMSTERDAM – Meer dan de helft van de Nederlanders vindt dat het woord ‘homo’ als scheldwoord mag worden gebruikt. Dat blijkt uit een peiling van de Avro en COC Nederland.
Zij namen de 'Hoe straight ben jij?-test' af bij bijna vierduizend mensen op straight.avro.nl en coc.nl.
De volledige testresultaten worden zaterdag besproken in het AVRO-programma Amsterdam Gay Pride – Canal Parade, dat wordt gepresenteerd door Cornald Maas en Abdellah Dam.
In een reactie op de uitkomst van de enquête, zegt voorzitter Vera Bergkamp van COC Nederland: "Dit is geen goed nieuws voor mensen die daar dagelijks mee geconfronteerd worden. Voor middelbare scholieren is het continue gescheld vaak een reden waarom ze niet uit de kast durven te komen.’’
(Bron)

Gelukkig, ik behoor weer eens tot de minderheid, want ik vind het niet kunnen.
Ouders Amersfoort willen alcoholvrije scholen

AMERSFOORT - Een groep ouders in Amersfoort wil alle middelbare scholen alcoholvrij maken. Nu wordt op veel scholen nog gedronken, bijvoorbeeld op schoolfeesten maar ook in de lerarenkamer.
Het oudercomité Amersfoort Fris wil daar helemaal van af. Volgens de ouders is alcohol voor jongeren erg risicovol, omdat het schade toebrengt aan de hersenen.
Door praktische tips te geven aan andere ouders, hopen ze het drinken op Amersfoortse scholen te stoppen.
(Bron)

In de lerarenkamer... Ik wist het wel!
Texel herbergt recordaantal lepelaars

TEXEL - Op het eiland Texel bevindt zich momenteel een recordaantal broedende paren lepelaars. Staatsbosbeheer bevestigde donderdag een bericht hierover in het Noordhollands Dagblad.
Volgens boswachter Erik van der Spek telt Texel op dit moment 540 broedende paren, bijna 150 meer dan vorig jaar.
De lepelaar lijkt op een ooievaar, maar is heel duidelijk herkenbaar aan zijn spatelvormige, verbrede snavel. Het totale aantal lepelaarparen in Nederland ligt iets boven de 2200.
In de jaren zestig nam het aantal lepelaars in Nederland zienderogen af, onder meer als gevolg van een gifongeval in het Botlekgebied.
Dit verslechterde de waterkwaliteit voor de Nederlandse kust lange tijd. De overheid en natuurorganisaties hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd om de kwaliteit van het zeewater te verbeteren.
Ook heeft de internationale milieubeweging flink geïnvesteerd in veilige trekroutes voor de lepelaars. De grote witte vogel geldt als een zeldzame diersoort.
Zij komen in Nederland vooral voor op de Waddeneilanden en langs de IJsselmeerkust.
Er zijn meer landen waarin de lepelaarpopulatie snel toeneemt, zoals Duitsland, Engeland en Hongarije.
(Bron)

donderdag, augustus 05, 2010

Opgroeien met broer of zus vergroot levensgeluk

AMSTERDAM – Opgroeien met in ieder geval één broer of zus, blijkt bijzonder goed voor de mens. Een effect dat optreedt ongeacht leeftijd, het leeftijdsverschil of het geslacht van de gezinsleden in kwestie.
Toch gaat er niets boven het hebben van een zus, zo kwam naar voren uit Amerikaans onderzoek. Zussen blinken namelijk meer dan broers uit in het bespreekbaar maken van problemen en hebben bovendien vaker een verzorgend karakter.
De invloed hiervan blijkt enorm: opgroeien met tenminste één meisje in het gezin beschermt tegen gevoelens van eenzaamheid, depressie, onzekerheid en angst. Bovendien voelen deze kinderen zich door de bank genomen minder schuldig en geliefder dan zij die het zonder zus moeten stellen.
Onderzoekers van de Brigham Young University ontdekten dit door 400 families met minstens twee kinderen onder de loep te nemen. De wetenschappers menen naar aanleiding hiervan zelfs dat de invloed die broers en zussen op elkaar uitoefenen, verstrekkender is dan die van de ouders.
"Ze betekenen in ieder geval meer als het gaat om het leren aardig en gul te zijn voor anderen", verduidelijkt onderzoekster Laura Padilla-Walker woensdag in de Daily Mail. "Tegen ouders van jongere kinderen zou ik dan ook willen zeggen: moedig affectie tussen broertjes en zusjes aan, zijn ze eenmaal ouder dan biedt het belangrijke bescherming."
Het tegenovergestelde blijkt eveneens te gelden: vijandigheid onderling wordt door Padilla-Walker in ieder geval gelinkt aan een verhoogd risico op delinquentie en aanleg tot agressie binnen relaties.
"Ik zou in ieder geval proberen om schelden uit te bannen", stelt mede-onderzoeker James Harper. "Broers en zussen hebben unieke macht over elkaar, we hadden alleen nooit door dat de invloed zo ver gaat."
(Bron)
Canada en VS mengen zich in Blackberryverbod

OTTAWA - De Canadese regering praat met functionarissen in Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Saudi-Arabië over het Blackberryverbod.
Dit heeft de Canadese minister van handel donderdag laten weten. In de Verenigde Staten kondigde minister Hillary Clinton van Buitenlandse Zaken donderdag gesprekken met de VAE aan.
De VAE en Saudi-Arabië willen de mail- en messengerdiensten van Blackberry verbieden, omdat zij niet te controleren zijn door de veiligheidsdiensten.
Het verbod in Saudi-Arabië gaat vrijdag in, dat in de VAE in oktober. Ook India en Libanon hebben er moeite mee en willen dat de Canadese producent RIM de autoriteiten beter inzage in de diensten geeft.
Clinton zei donderdag dat de VS de tijd nemen om de zaak van alle kanten te bekijken. ''Er is een legitieme zorg over de veiligheid'', zei zij. ''Maar er is ook een legitiem recht op vrij gebruik en toegang''.
(Bron)

De VS denkt: hoe meer mensen internetten hoe beter, wij mogen al die gegevens inzien dus dat is alleen maar fijn voor ons.
Dader Scheveningse dakmoord opnieuw ontsnapt

DEN HAAG - Danny T., die vast zit voor de moord op de 25-jarige Pascal Triep, is voor de tweede keer in een half jaar ontsnapt tijdens een begeleid verlof.
Het misdrijf waarvoor T. is veroordeeld staat bekend als de 'Scheveningse dakmoord'.
De dader zat zijn straf uit in justitiële jeugdinrichting De Sprengen in Zutphen. Woensdag wist hij zich te onttrekken aan zijn begeleider en nam de benen.
Een woordvoerder van het ministerie van Justitie bevestigde donderdag een bericht hierover op de weblog GeenStijl.
Danny T. ging er in februari al een keer vandoor, ook tijdens een begeleid verlof. Hij werd kort daarna weer opgepakt in een woning in Voorburg.
(Bron)
Oppositieleider opgepakt in Kirgizië

AMSTERDAM - Kirgizische regeringstroepen hebben donderdag de leider van de oppositie gearresteerd. Een demonstratie werd uiteen geslagen door met scherp te schieten en traan- en schokgranaten af te vuren.
De angst groeit dat het Centraal-Aziatische land verder destabiliseert.
De onrust in de Kirgizische hoofdstad Bisjkek begon donderdag toen zo'n duizend aanhangers van oppositieleider Oermat Bariktabasov zich voor het parlementsgebouw verzamelden om hun afkeer van de interimregering te uiten.
Volgens hen is het land niet klaar voor verkiezingen in oktober.
Militairen probeerden de menigte uiteen te jagen door in de lucht te schieten, de groep deed echter pogingen door een politiekordon te marcheren.
Daarop werd met scherp geschoten. Bariktabasov bevond zich niet onder zijn aanhangers, maar werd elders in de stad gearresteerd.
(Bron)
Onderzoek naar preventief politiegeweld

LEUSDEN - De politie moet gepast geweld kunnen gebruiken als daarmee kan worden voorkomen dat een situatie uit de hand loopt. Dat vindt politievakbond ACP.
Op initiatief van de bond doen de Politieacademie en het Centrum voor Politie- en Veiligheidswetenschappen van de Vrije Universiteit (VU) binnenkort onderzoek hoe de politie nu met het probleem omgaat en wat eraan verbeterd kan worden.
Politieagenten wachten tegenwoordig met het gebruik van geweld tot er daadwerkelijk iets gebeurt. Proportioneel geweld om escalatie van een situatie te voorkomen is al een tijdje uit de mode.
Mede daardoor wordt het gezag van de politie aangetast en wordt er te veel geweld tegen agenten gebruikt, aldus de ACP.
Een van de redenen dat politiemensen soms te terughoudend zijn met ingrijpen, is dat er achteraf lange procedures dreigen. Van de Kamp: ''De toepassing van geweld wordt dan langer uitgesteld dan de situatie vereist.''
''Als de politie naar een burenruzie gaat waar geweld dreigt, maar nog geen klappen zijn gevallen, gaat ze meestal weer weg. Wanneer dan later de boel escaleert, zegt iedereen dat de politie iets had moeten doen'', geeft ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp als voorbeeld.
Het onderzoek van de Politieacademie en de VU heeft meerdere aspecten. Behalve aan de veiligheid van de samenleving kan 'preventief geweld' volgens de onderzoeksopdracht bijdragen aan de doeltreffendheid en geloofwaardigheid van de politie.
De samenleving is blijkbaar zodanig veranderd dat de 'softe' aanpak van de politie niet meer volstaat, schrijven de Politieacademie en de VU.
De politie moet terug in de richting van voor de jaren '70, niet zozeer autoritair, maar wel doortastender, zo stellen de onderzoekspartners zich voor. Jaarlijks raken ongeveer tweeduizend agenten gewond door geweld van burgers.
Uit het onderzoek moet onder meer blijken hoe de politie kan omgaan met schijnbaar onvoorspelbare situaties. Daartoe zal de politie de achtergronden en kenmerken moeten leren kennen van (groepen) daders.
De onderzoekers stellen dat veel plegers van geweld tegen mensen met een publieke functie, zoals politieagenten, al eerder misdrijven hebben gepleegd. Uit de informatie daarover kunnen patronen worden gehaald die misschien toekomstig gedrag voorspellen.
Hoofdcommissaris Frans Heeres van de politie Midden en West Brabant ziet net als de ACP graag dat de politie preventiever kan optreden, zei hij in Netwerk. ''Politiemensen moeten eerder kunnen doorpakken. Dat werkt tot tevredenheid van zowel de politie als het publiek.'' Hij vindt het het overwegen waard om daartoe de wet te veranderen.
In dezelfde tv-rubriek liet advocate Inez Weski weten daarop tegen te zijn. ''Mensen oppakken voordat ze iets hebben gedaan, dat is ver voorbij de grenzen van de wet. Dat is het wetboek weggooien.''
(Bron)
'Gedachte aan dood dempt negatieve emoties'

AMSTERDAM – Als mensen denken aan de dood, is hun brein minder sterk gericht op negatieve emoties en zelfbewustzijn. Dat beweren Chinese wetenschappers in een nieuwe studie.
Nadenken over je eigen sterfelijkheid zorgt er volgens wetenschappers van de Universiteit van Peking voor dat de hersenactiviteit afneemt in de zogenaamde bilaterale insula en de cingulate cortex. Dat zijn delen van het brein die worden geassocieerd met zelfbewustzijn en het verwerken van negatieve emoties.
De afname van hersenactiviteit suggereert dat de negatieve emoties van mensen tijdens gedachtes over de dood worden gedempt.
De onderzoekers hebben hun bevindingen gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Neuropsychologia. Ze kwamen tot hun bevindingen door 20 proefpersonen te confronteren met aan de dood gerelateerde woorden, zoals kerkhof, grafsteen, onthoofding en lijk. Ondertussen werden er hersenscans gemaakt van alle deelnemers aan het experiment.
“Deze studie is erg interessant omdat er wordt gekeken naar het menselijke bewustzijn van de dood”, verklaart neurowetenschapper Philip Servos in het Britse tijdschrift New Scientist. “Het is niet zo verrassend dat we het vermogen hebben om onze emoties in deze context te onderdrukken. Het is wel opmerkelijk dat dit tot uiting komt in twee relatief oude structuren in het menselijk brein.”
Overigens hebben overpeinzingen over de dood niet alleen een dempend effect op hersenactiviteit. Het is al langer bekend dat doodsgedachtes juist leiden tot meer activiteit in hersendelen die zich bezig houden met bedreigende en onplezierige situaties.
(Bron)
'Honderden klachten van HEMA-medewerkers'

UTRECHT - Vakbond FNV Bondgenoten heeft de afgelopen weken honderden klachten uit heel Nederland ontvangen van medewerkers en klanten van de HEMA.
Werknemers klagen vooral over de toegenomen werkdruk, terwijl klanten niet te spreken zijn over de rommelige winkels. Dat zei bestuurder Gea Lotterman van FNV Bondgenoten donderdag.
FNV Bondgenoten opent daarom een online meldpunt voor medewerkers en klanten van de HEMA.
''We horen steeds vaker dat er meer werk gedaan moet worden met minder mensen of dat er geen vervangers zijn als er iemand ziek is. Verder krijgen we klachten dat medewerkers steeds jonger worden'', zegt Lotterman.
''De situatie op de werkvloer heeft gevolgen voor klanten. Zij klagen over rommelige en smerige winkels.''
De toegenomen werkdruk leidt volgens Lotterman ook tot steeds meer verzuim onder werknemers. FNV Bondgenoten wil naar aanleiding van de klachten om de tafel met het HEMA-bestuur om tot een oplossing te komen.
HEMA herkent zich niet in de klachten van werknemers en klanten, liet een woordvoerster weten. ''Het probleem van werkdruk of verzuim onder het personeel is bij ons niet bekend. Wij hebben ook niet gemerkt dat klanten ontevreden zijn.''
(Bron)

Simpel: hetzelfde werk doen met steeds minder mensen levert na een kritische ondergrens dit probleem op.
De FNV heeft twee enquêtes, een voor personeel, en een voor klanten (je hoeft geen vakbondslid te zijn om ze in te vullen).
Aantal overvallen gedaald

RIJSWIJK - Het aantal overvallen is het afgelopen half jaar met 6 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
Een zegsman van de Raad van Korpschefs heeft donderdag een bericht daarover van het RTL Nieuws bevestigd.
Bij tien korpsen was er een daling. Vooral in Brabant Zuid-Oost nam het aantal overvallen af, met maar liefst 47 procent.
In de regio's IJsselland, Gelderland Zuid en Groningen steeg het aantal overvallen echter met vele tientallen procenten.
Volgens de korpschefs heeft de politie flink geïnvesteerd in het bestrijden van overvallen, maar bellen burgers ook sneller en vaker als ze iets verdachts zien.
(Bron)
Dubbele ontsnapping uit kliniek Assen

ASSEN - Een man en vrouw zijn zondagavond ontsnapt uit de Forensische Psychiatrische Kliniek (FPK) in Assen. Dat maakte het Openbaar Ministerie (OM) donderdag bekend naar aanleiding van berichtgeving van de NOS.
De ontsnapte man is veroordeeld voor een geweldsdelict. Hij zat in de laatste periode van zijn TBS met voorwaarden, en mocht de instelling niet zonder toestemming verlaten.
De vrouw wordt verdacht van een geweldsdelict waarvoor zij in het najaar voor de rechter moet verschijnen. Zij moest in de kliniek verblijven ter observatie.
De KLPD is een zoektocht naar het tweetal begonnen.
Als de man gepakt wordt, hangt hem deze keer TBS met dwangverpleging boven het hoofd. De vrouw zal bij aanhouding in voorlopige hechtenis genomen worden.
Het OM wil niets zeggen over de omstandigheden van de ontsnapping of over een relatie tussen de twee. ''De man was al redelijk ver in de behandeling",' zegt een woordvoerster van het OM.
''Nu hij dit heeft gedaan, kunnen we niet goed inschatten of hij gevaar voor de directe omgeving oplevert.''
(Bron)
Dodelijk treinincident Leiden vermoedelijk ongeluk

AMSTERDAM - De dood van een 55-jarige man uit Alphen die donderdagochtend op het station Leiden Centraal onder een trein kwam, was vermoedelijk een noodlottig ongeval.
De man stond op een perron te wachten en verloor waarschijnlijk zijn evenwicht toen de trein arriveerde, meldt de politie.
Het slachtoffer kwam onder de trein terecht en overleed vrijwel direct aan zijn verwondingen.
Vanwege het ongeval was het treinverkeer rond Leiden donderdagochtend enige tijd gestremd. Het ongeluk vond rond 08.45 uur plaats.
Al het treinverkeer werd geblokkeerd, maar een uur later kwam het weer op gang.
(Bron)
TNO testte bodyscanners met opslag naaktbeelden

AMSTERDAM - Bij het testen van de bodyscanner blijkt TNO ook een variant met opslag te hebben onderzocht.
Dat erkent woordvoerster Mirjam Snoerwang van de luchthaven Schiphol tegenover BNR Nieuwsradio.
Eerder zei de woordvoerster nog dat de apparatuur niet geschikt is voor de opslag van afbeeldingen.
Dat houdt ze nog steeds vol, omdat de opslagapparatuur niet in het bezit van de luchthaven zou zijn. Ook benadrukt ze dat de bodyscanner niet op een netwerk is aangesloten.
"Alles kan in het leven, maar het gebeurt niet. Daarvoor is speciale randapparatuur nodig", stelt Snoerwang. "Het is wel in een laboratoriumopstelling getest door TNO. Er zit echt geen randapparatuur op de scanners."
Europarlementariër Sophie in 't Veld (D66) gelooft niets van de uitleg van Schiphol. "Ik heb geen bewijs, maar ben er zeker van dat dit wel gebeurt", stelt ze.
"Ik heb gewoon te veel voorbeelden van overheden die langs wettige en onwettige wegen informatie verkregen", zegt ze.
"Er is een salamitactiek gaande rond het afpakken van rechten, waarbij de burger in dit geval letterlijk in zijn blootje komt te staan."
In 't Veld zegt leveranciers te hebben gesproken, die door Europese overheden zijn gevraagd om hun machines voor demonstraties wel te leveren met opslag. "Die fabrikanten zien daar zelf de zin niet van in, omdat het alleen om een controle gaat."
Voor haar is een belangrijke indicatie dat de Tweede Kamer eerder dit jaar met een kluitje in het riet is gestuurd toen er opheldering werd gevraagd. "We hebben nog steeds de specificaties niet gezien", vertelt de europarlementariër. Ze vindt dat er veel en veel te schimmig op vragen wordt geantwoord. "Ik ben het kotsbeu dat het zo moet. Mensen moeten dit gewoon weten."
Eerder werd duidelijk dat de Amerikaanse overheid wel naaktbeelden van bodyscanners heeft bewaard. Dat zou alleen gebeurd zijn ten behoeve van tests en evaluaties en voor opleidingsdoeleinden.
(Bron)
'Nederlander weet weinig van financiën'

OOSTERHOUT - De financiële kennis van de gemiddelde Nederlander laat te wensen over. Geconfronteerd met verscheidene financiële termen weten slechts weinig die te duiden.
Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van verzekeringsmaatschappij Cardif, onderdeel van de Franse bank BNP Paribas, is uitgevoerd onder ruim duizend respondenten.
Tegelijkertijd overschat de consument zijn kennis van de financiële wereld. Voorafgaand aan de test zei 40 procent van de ondervraagden een goede financiële kennis te bezitten.
Uiteindelijk bleek dat slechts 13 procent het oordeel 'goed' scoorde, door zes van de acht vragen juist te beantwoorden.
De termen koopsom, annuïteitenhypotheek, rendement en betalingsbeschermingsverzekering waren voor de meeste respondenten onbekend terrein. Ondanks de media-aandacht voor de zogenoemde woekerpolissen, wisten slechts vier op de tien mensen de term te duiden in een multiplechoicevraag.
'Pensioengat' werd wel door ruim 70 procent goed omschreven. De andere vragen gingen over de begrippen premie en provisie.
(Bron)
Vliegenpoten worden nepwimpers

AMSTERDAM - Zo nu en dan wordt de wereld weer 'opgeschrikt' door een bizarre beautytrend: van goudmaskers tot crèmes met slangengifextract, alles is mogelijk. Kunstenares Jessica Harrison bedacht ook iets nieuws, ze gebruikt vliegenpootjes als wimpers. Ook wel ‘flylashes’ genoemd.
De kunstenares staat bekend om haar voorkeur voor macabere kunst. De vliegenpootjes zijn haar meest recente uiting.
Harrison filmde zichzelf terwijl ze haar zogenaamde ‘flylashes’ op had. Ze verwijdert de pootjes van vliegen en plakt ze vervolgens op haar wimperrand.
Bizarre trends zijn niet vreemd in beautyland. In de nieuwe show van Jessica Simpson, 'The price of beauty', is bijvoorbeeld te zien hoe de blondine haar gezicht laat insmeren met vogelpoep van de nachtegaal. De natuurlijke enzymen in de poep zouden zorgen voor een zachte huid.
Ook voor het haar zijn aparte behandelingen te krijgen. Zoals bij salon Hari's in London. Hier gebruiken ze het sperma van een stier als haarmasker. Het sperma wordt twintig minuten verwarmd en vervolgens in het haar gemasseerd. De proteïnen in het sperma zorgen voor glans en volume in het haar. De Britten zijn weg van de exclusieve behandeling.
(Bron met video)

Ach ja, is het zoveel gekker dan je kat doodmaken om er een tas van te maken, een olifantenpoot als paraplustandaard of een stuk bont als kraag puur voor de sier?
PVV mag breekpunten aangeven

DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders praat niet alleen mee over het gedoogakkoord voor het minderheidskabinet van VVD en CDA, maar ook over het regeerakkoord.
Dat zei informateur Ivo Opstelten donderdag.
Alles wat de drie partijen afspreken in het gedoogakkoord, komt ook in het regeerakkoord te staan. Maar in het regeerakkoord kunnen VVD en CDA zaken afspreken, waarmee de PVV het niet eens is.
De drie spreken af dat de PVV het kabinet niet mag laten vallen op wat in het regeerakkoord staat. Wilders zit daarom bij alle onderhandelingen, zodat hij het kan aangeven als iets een breekpunt is voor zijn partij.
De PVV heeft hierdoor niet meer macht dan de partijen in het minderheidskabinet, vindt Opstelten. VVD en CDA gaan regeren en ministers leveren en hebben volgens hem veel macht.
''Natuurlijk heb je met gedogen als je daarover een akkoord sluit ook een positie. Je kunt niet zeggen dat ze gelijk zijn, ze zijn verschillend.''
Onder het gedoogakkoord moeten de handtekeningen van de drie fractievoorzitters van VVD, PVV en CDA staan. Daarin komen afspraken te staan over hoe 18 miljard euro wordt bezuinigd om de overheidsfinanciën op orde te krijgen.
Wilders heeft toegezegd hierover te willen praten als in het gedoogakkoord ook maatregelen op het gebied van integratie, immigratie, asielzaken, veiligheid en ouderenzorg worden opgenomen.
In het regeerakkoord dat VVD en CDA sluiten, komt het gedoogakkoord terug. Ook staan er zaken in waarover zij met de PVV geen afspraken kunnen maken. Daarbij gaat het onder meer om buitenlands beleid en de Europese Unie.
Hiervoor moeten de VVD en CDA steun zoeken bij andere partijen voor een Kamermeerderheid.
De PVV mag bij deze zaken tegenstemmen, maar geen motie van wantrouwen indienen of steunen als een andere partij er eentje indient tegen het minderheidskabinet.
Opstelten heeft er vertrouwen in dat met het regeerakkoord in combinatie met het gedoogakkoord een stabiele regering kan komen. Hij erkende dat het staatsrechtelijk nieuw is.
Over ''de toonhoogte'' van de PVV en het uitbrengen van een tweede Wilders-film 'Fitna' over de islam, is volgens de informateur niet gesproken. Dat de drie partijen eraan beginnen, betekent volgens hem dat er een onderling vertrouwen is.
De fractieleiders nemen tijdens de onderhandelingen over een rechts minderheidskabinet ieder één secondant mee.
VVD-leider Mark Rutte kiest voor Edith Schippers, Maxime Verhagen (CDA) neemt Ab Klink mee en PVV-leider Geert Wilders heeft Barry Madlener uitgekozen.
Dat maakten de drie donderdagochtend bekend na hun overleg van ruim anderhalf uur met Opstelten.
De onderhandelaars hebben opnieuw afgesproken dat ze een mediastilte in acht nemen tijdens hun overleg. Tijdens hun informele gesprekken vorige week deden ze dat ook. Bovendien hielden ze die op een geheime locatie.
Opmerkelijk is dat Wilders kiest voor een partijgenoot die niet in de fractie zit. Madlener zit in het Europees Parlement. Hij stond overigens wel op de lijst - plaats 47 - voor de Tweede Kamerverkiezingen in juni.
Tijdens de onderhandelingen voor een paars-pluscoalitie werden vaker secondanten meegekomen, ook als ze niet in de fractie zaten. Femke Halsema van GroenLinks nam onder anderen oud-fractiegenoot Kees Vendrik mee.
Toen hielden de onderhandelaars van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks ook een stilte aan rond het overleg.
Het is nog niet bekend wanneer de VVD, PVV en CDA met hun onderhandelingen beginnen. ''Zo spoedig mogelijk'', zei Wilders.
Opstelten, die de onderhandelingen leidt, voert de hele donderdag nog gesprekken en ontvangt vrijdagochtend nog Herman Tjeenk Willink, als vicepresident van de Raad van State de vaste adviseur van koningin Beatrix.
Opstelten verwacht dat er pakweg drie weken nodig zijn voor de onderhandelingen. Hij zei dat donderdag tijdens een toelichting op zijn opdracht die hij van de koningin heeft gekregen.
Hij noemde het een ''uitdagende'' opdracht waarin een regeerakkoord en een gedoogakkoord ''de basis moeten zijn voor een spoedige komst van een kabinet van VVD en CDA, dat met steun van de PVV tot een vruchtbare samenwerking in de Staten-Generaal moet komen.'' Volgens Opstelten moet dat mogelijk zijn.
Hij ziet zijn rol als bewaker van de onderhandelingen. De onderhandelaars zelf moeten het werk doen, zei hij. Volgens de VVD-partijvoorzitter staat het halen van deadlines niet voorop maar gaat het om een zorgvuldig proces.
Het overleg over een rechts kabinet blijft in het gebouw van de Eerste Kamer plaatshebben, aldus Opstelten. Dit weekeinde wil hij zich inlezen in de materie en dan zullen wat hem betreft maandag de onderhandelingen beginnen.
De onderhandelaars nemen opnieuw een radiostilte in acht. ''We zullen de gesprekken met elkaar en niet via u voeren'', zei hij tegen de pers.
(Bron)

"Gedoogakkoord". Ach ja.
En de PVV is géén partij.
Poollicht rond Saturnus pulseert

AMSTERDAM - De spookachtige, ultraviolette poollichten in de atmosfeer van de planeet Saturnus blijken te pulseren. Bovendien loopt het komen en gaan van de gloed in de pas met de radiostraling die de planeet uitzendt.
Wetenschappers vroegen zich al jaren af waar de langzame variaties in die radiopulsen vandaan komen.
Net als andere planeten met een magnetisch veld zendt Saturnus vanuit zijn poolstreken radiostraling de ruimte in. Deze radiostraling pulseert met een periode van bijna elf uur, wat ook ongeveer de rotatietijd van de planeet is.
Daarom is lang gedacht dat er een verband was tussen die twee. Maar de periode van de radiopulsen bleek te variëren - iets wat je van de draaiing van Saturnus niet kunt zeggen.
Poollichten ontstaan als geladen deeltjes uit de ruimte door het magnetische veld van een planeet naar zijn polen worden geleid, waar zij in botsing komen met moleculen in de atmosfeer.
Dat daarbij radiostraling ontstaat was bekend, maar tot nog toe waren geen variaties waargenomen in het poollicht van Saturnus.
Na een nauwgezette analyse van opnamen die gemaakt zijn met de Hubble-ruimtetelescoop is daar nu verandering in gekomen: radiostraling en poollicht blijken dezelfde variaties te vertonen.
(Bron)
Ongeval met gevaarlijke stoffen in Tilburg

TILBURG - Door een ongeval donderdagmiddag met gevaarlijke stoffen bij een bedrijf aan de Havendijk in Tilburg kampt een aantal mensen met ademhalingsproblemen. Dat meldde de politie.
Nadere gegevens ontbreken nog.
(Bron)
'Katachtige' krokodil opgegraven

AMSTERDAM – Amerikaanse wetenschappers hebben een prehistorische krokodil met een katachtige kop opgegraven, die ruim 100 miljoen jaar geleden op het land leefde.
De resten van het opmerkelijke reptiel met de naam Pakasuchus kapilimai
zijn gevonden in een 105 miljoen jaar oude rotspartij in Tanzania. Vooral de kleine katachtige schedel van de krokodilachtige is erg bijzonder.
De kaken en tanden van het dier lijken meer op het gebit van een zoogdier dan op de bek van een reptiel. Dat schrijven wetenschappers van de Universiteit van Ohio in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.
Ook de neusgaten van het reptiel zijn opvallend. Ze zitten aan de voorkant van de schedel. Bij de meeste krokodillen zitten de neusgaten meer aan de bovenkant, zodat ze adem kunnen halen terwijl ze in het water liggen. De wetenschappers vermoeden dan ook dat het nieuw ontdekte reptiel voornamelijk op het land leefde.
Pakasuchus kapilimai was waarschijnlijk ongeveer 50 centimeter lang van kop tot staart en maakte jacht op insecten en andere kleine landdieren. Zijn dunne, relatief lange poten zouden daarbij goed van pas zijn gekomen.
“Op het eerste gezicht doet deze krokodil erg zijn best om op een zoogdier te lijken”, verklaart hoofdonderzoeker Patrick O’Connor in de Britse krant The Daily Telegraph. “Zijn kop zou in de palm van je hand passen."
"Als je alleen naar de tanden zou kijken, zou je niet denken dat het om een krokodil ging. Je zou je dan afvragen of je met een vreemd soort zoogdier te maken had”, aldus O'Connor.
(Bron)
Man biedt agent snuifje coke aan

LEEUWARDEN - Een 24-jarige man heeft maandagavond in de buurt van de Wirdumerdijk in Leeuwarden cocaïne aangeboden aan een politieagent.
Een agent die in zijn vrije tijd over Wirdumerdijk fietste, werd vanuit een donker steegje door de man geroepen, zo meldde de politie Friesland dinsdag.
Toen de man vervolgens de cocaïne aanbood, legitimeerde de agent zich en hield hij de man aan. De drugsdealer kreeg door dat hij een probleem had en slikte de paar gram drugs in.
Hij verzette zich verder tegen zijn aanhouding en moest door agenten geboeid worden afgevoerd naar het politiebureau. De man is ondertussen weer op vrije voeten.
(Bron)
Atheïsten willen af van klokgelui in Pisa

PISA - Inwoners van Pisa die een hekel hebben aan het klokgelui uit de vele kerken die deze Italiaanse stad telt, mogen hoop koesteren op meer rust in de toekomst.
In september zal het stadsbestuur een voorstel bespreken dat het beieren van de klokken drastisch inperkt.
Dat meldde een woordvoerder van de Unie van Rationalistische Atheïsten en Agnosten (URAA) woensdag.
De organisatie, die ook al geruime tijd campagne voert tegen de aanwezigheid van crucifixen in openbare scholen in Italië, stelt diverse klachten over ernstige geluidsoverlast te hebben ontvangen van inwoners van Pisa die in de buurt van kerken wonen.
Als de URAA haar zin krijgt, mogen kerken de klokken voortaan alleen luiden tussen negen uur 's ochtends en één uur 's middags en tussen vier uur 's middags en acht uur 's avonds.
Italië herbergt het Vaticaan, het hoofdkwartier van de Rooms-Katholieke Kerk. Een meerderheid van de Italianen is van huis uit katholiek. De URAA stuitte in het verleden al op veel verzet uit kerkelijke en conservatieve kringen.
(Bron)

Luidende klok valt uit Spaanse kathedraal

EL BURGO DE OSMA - In het Spaanse El Burgo de Osma is maandag een meer dan 250 kilo zware klok uit de toren van de kathedraal gevallen.
De klok viel vijftig meter naar beneden op een plein waar luttele minuten later een processie zou passeren. Niemand raakte gewond door het incident. De klok spatte uiteen.
De kerkklok werd geluid ter ere van de Heilige Pieter van Osma, de beschermheilige van El Burgo de Osma, een stadje ten noorden van de hoofdstad Madrid.
Volgens de voorzitter van het kerkbestuur is de gelukkige afloop van het incident te wijten aan ''geluk of het ingrijpen van de Heilige''.
(Bron)
Duitsers zwemmen met eenden naar Noordzee

KASSEL - De Duitse vogelliefhebbers Pia Marie Witt (33) en Wilfried Arnold (58) zijn maandag zwemmend met zeven tamme eenden uit Kassel vertrokken richting Noordzee.
Half september hopen zij het 485 kilometer verderop gelegen Bremerhaven te bereiken.
Tal van kijklustigen, fotografen en camerateams waren maandag naar de oevers van de rivier de Fulda gekomen voor het vertrek van de 'Entenexpress'.
Witt heeft de nu zes weken oude eendjes grootgebracht, tam gemaakt en op het avontuur voorbereid. ''De eenden zijn mijn kinderen en ik ben hun mamma. Zij luisteren naar wat ik zeg'', aldus Witt.
Alleen Witt en Arnold zwemmen het hele traject via Fulda en Weser naar de zee. De eendjes mogen geregeld plaatsnemen in een begeleidende boot.
''Zij kunnen weliswaar duizend keer beter zwemmen dan wij, maar hebben niet zo veel uithoudingsvermogen'', aldus Witt.
(Bron)
Amerikaanse miljardairs geven helft vermogen weg

AMSTERDAM - Al 34 Amerikaanse miljardairs hebben gehoor gegeven aan de oproep van softwaremiljardair Bill Gates en 'superbelegger' Warren Buffet om de helft van hun vermogen weg te geven aan goede doelen.
Onder de toezeggingen bevinden zich bekende namen als de mediamagnaten Ted Turner en Michael Bloomberg, hoteleigenaar Barron Hilton, de oprichter van het softwareconcern Oracle Larry Ellison en de filmproducent George Lucas.
De miljardairs geven het geld niet direct weg, maar beloven op de website Givingpledge.com dat zij hun kapitaal tijdens of na hun leven zullen doneren aan een non-profitorganisatie.
Giving Pledge beheert het geld niet zelf, en geeft het dus ook niet aan goede doelen. Dat mogen de miljardairs zelf bepalen.
Gates en Buffet rekenden eerder voor dat als alle rijkste 500 Amerikanen mee zouden doen, er 600 miljard euro toegezegd kan worden. Giving Pledge zegt te hopen dat 'nog vele generaties' miljardairs mee zullen doen aan de campagne.
(Bron)
'Doorbraak aanpak erfelijke bloedziekte'

ROTTERDAM - Onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam zeggen een doorbraak te hebben bereikt in het onderzoek naar erfelijke bloedarmoede.
Het gaat onder meer om de sikkelcelziekte en thalassemie. Die ziekten komen vooral bij migranten voor en kunnen zeer ernstig zijn. Zo worden patiënten met sikkelcelziekte doorgaans niet ouder dan 55 jaar.
Bij de ziekten wordt zuurstof niet goed getransporteerd in het bloed. De onderzoekers hebben in een laboratorium bloedeiwit bewerkt, waardoor de doorstroming zou kunnen worden verbeterd.
Ze kwamen op het idee dankzij een Maltese familie met een erfelijke afwijking aan een eiwit. Deze afwijking zorgt ervoor dat hun bloed beter zuurstof kan opnemen en transporteren dan gemiddeld.
De onderzoekers hopen dat ze eiwitten bij de patiënten van erfelijke bloedarmoede net zo kunnen aanpassen zodat het transport beter gaat verlopen. Op die manier zou kunnen worden voorkomen dat de patiënten regelmatig bloedtransfusies moeten ondergaan, zoals nu vaak het geval is.
Alleen al in Rotterdam zijn naar schatting 15.000 mensen drager van de sikkelcelziekte. Ze kunnen de ziekte, zonder dat ze het weten, doorgeven aan hun kinderen.
Er zouden ongeveer zeshonderd mensen daadwerkelijk patiënt zijn in Rotterdam. Diverse ziekenhuizen in de Randstad hebben speciale poliklinieken waar patiënten kunnen worden behandeld.
Thalassemie komt minder voor. Schattingen geven aan dat in Nederland ongeveer 150 mensen aan de ziekte lijden.
(Bron)
Schipper veerpont aangereden door boze klant

WIJK BIJ DUURSTEDE - Een automobilist die de overtocht met de veerpont van Maurik naar Wijk bij Duurstede niet kon betalen, heeft de 51-jarige schipper uit Maurik uit kwaadheid aangereden. Dat meldde de politie woensdag.
De bestuurder was de pont opgereden en meldde vervolgens dat hij de 1,80 euro voor de overtocht niet kon betalen.
De schipper bood de man aan dat hij zijn telefoon en rijbewijs als onderpand mocht achterlaten om aan de overkant van de rivier geld te pinnen, zodat hij niet mee terug hoefde naar het Gelderse Maurik. Daar ging de automobilist niet mee akkoord.
Nadat de pont was aangemeerd, gaf de man vol gas. De schipper klapte daardoor op de motorkap van de auto en viel op de kade van het voertuig.
Hij raakte door het incident lichtgewond en heeft aangifte gedaan van poging tot doodslag. De bestuurder wist te ontkomen.
(Bron)
Mannen afgeperst na onechte seksdate

ENSCHEDE - Een 46-jarige man uit Enschede is dinsdag opgepakt omdat hij mannen valselijk seksdates aanbood en hen daarna afperste.
Twee slachtoffers deden aangifte, maar de politie vermoedt dat meer mannen het slachtoffer zijn geworden van de oplichting. Dat heeft de politie gemeld.
De Enschedeër bood mannen via kranten en internet betaalde seks aan met twee vrouwen. Nadat de klanten hadden betaald bedreigde de man hen zonder dat de mannen seks met beide vrouwen hadden gehad.
Het OM onderzoekt of de vrouwen betrokkenheid bij de oplichting ten laste kan worden gelegd.
(Bron)
Vrachtwagen rechtop in tuin Maasbree

Bij het lossen van een lading zand is woensdagmiddag in Maasbree een vrachtauto achterover gekiept. De wagen kwam recht overeind te staan in de tuin van een huis aan de Distelstraat. De bewoners van het huis hadden een container zand besteld om hun tuin op te hogen. Niemand raakte gewond. De chauffeur zat niet in de cabine toen de vrachtwagen achterover sloeg. Ook het huis is niet beschadigd. Wel ontstond er een flink gat in de tuin. [Dan heb je nòg meer zand nodig...]
De vrachtwagen heeft de hele middag recht omhoog in de tuin gestaan. Met behulp van een grote kraanwagen is de zandwagen weer op alle vier de wielen neergezet. Daarna is het grondverzetbedrijf nog bezig geweest met het weghalen van de container met zand, en het verwijderen van de gelekte olie.
(Bron, met foto's)
Vreemde sprinkhaan duikt op in Rotterdam

ROTTERDAM - Voor het eerst is in Nederland de kiezelsprinkhaan aangetroffen. Dat heeft conservator Kees Moeliker van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, die unieke biologische vondsten in de regio Rijnmond registreert, dinsdag gemeld.
Op een rangeerterrein langs de Laan op Zuid zijn de afgelopen week tientallen exemplaren gesignaleerd.
Het lichtbruin gekleurde insect van amper 2 centimeter groot leeft in groten getale in Zuid-Europa. ''Noordelijke dan de Vogezen worden ze zelden aangetroffen'', stelt Moeliker.
De habitat van het diertje bestaat uit zanderige, relatief onbegroeide en warme plaatsen. Door de kleur daarvan valt de sprinkhaan vaak weg tegen de achtergrond.
De Rotterdamse bioloog vermoedt dat de sprinkhanen mee zijn gereisd met een trein. Omdat veel voertuigen uit den vreemde Rotterdam aandoen, worden in de stad wel vaker exotische en unieke dieren gesignaleerd.
De unieke diertjes kunnen overigens niet lang in Rotterdam blijven, want het terrein waar ze zijn gevonden gaat binnenkort op de schop.
''Het is een onbeschermde diersoort, dus daar lijkt weinig aan te doen'', vreest Moeliker. ''Ze moeten snel op zoek naar een nieuwe lift of een nieuwe onbegroeide zandgrond.''
(Bron)
Fietser komt om bij botsing met stilstaande truck

AMSTERDAM - Bij een botsing met een stilstaande vrachtwagen in Leidschendam is woensdagochtend een fietser omgekomen.
De politie vermoedt dat de fietser tegen de vrachtwagen is gereden.
Het ongeluk op het Wilsveen gebeurde rond 08.30 uur. Of de vrachtwagen op het moment van de botsing geparkeerd stond of werd gelost, is niet bekend.
Over de leeftijd en de woonplaats van de fietser doet de politie geen mededelingen omdat de familie eerst moet worden geïnformeerd.
(Bron)
Chileens koraal gevonden in Gieten

GIETEN - Bij wegwerkzaamheden in Gieten (Drenthe) zijn de zeldzame fossiele resten van Chileens koraal gevonden. Dat maakte het Hunebedcentrum in Borger dinsdag bekend. De vondst is 475 miljoen jaar oud.
''Dit zijn echt de krenten in de pap, want de Nederlandse bodem is nogal ongeschikt voor dit soort fossielen'', zei ontdekker en gesteente-expert Harry Huisman dinsdag.
De koralen leefden miljoenen jaren geleden voor de kust van Chili. Door het verschuiven van de continenten zijn ze uiteindelijk 150.000 jaar geleden in de bodem bij Gieten terechtgekomen.
Behalve koraal zijn ook afdrukken van een prehistorische inktvissoort gevonden.
Een paar weken geleden werden op dezelfde locatie zwerfkeien ontdekt. De provincie Drenthe schonk de keien als erfgoed aan het Hunebedcentrum. Het centrum krijgt ook de fossiele koralen.
(Bron)
Graanprijs schiet omhoog

DEN HAAG - De prijs van graan schiet omhoog, nu de landen in het zogeheten Zwarte Zee-gebied getroffen worden door hitte en droogte.
De prijs van gerst is in vier weken tijd verdubbeld en die van tarwe ligt zo'n 60 tot 70 procent hoger, aldus een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw.
,De Nederlandse boer zal ervan profiteren en dat was ook hard nodig. Het afgelopen jaar was schrikbarend slecht'', zegt voorzitter Theo Meijer van het productschap.
Voorzitter Jaap Haanstra van de vakgroep Akkerbouw van LTO Nederland zegt dat de prijs van graan nu hard stijgt, maar nog steeds niet hoog te noemen is, als je kijkt naar het verleden. Volgens hem hebben akkerbouwers jarenlang onder de kostprijs gewerkt.
''De Nederlandse boer zal ervan profiteren en dat was ook hard nodig. Het afgelopen jaar was schrikbarend slecht"", aldus voorzitter Theo Meijer van het productschap.
De droogte leidt tot een slechte graanoogst in Rusland, Kazachstan en Oekraïne. Deze landen zullen nu minder exporteren naar Arabische landen, die daardoor weer bij andere landen zullen aankloppen.
Nederland produceert vooral graan voor veevoer, maar volgens Theo Meijer bewegen de prijzen daar wel mee met de prijzen van graan dat bestemd is voor brood.
Hoeveel de Nederlandse akkerbouwer ervan profiteert, is niet duidelijk. Veel akkerbouwers hebben al een deel van de oogst verkocht. Meijer waagt zich niet aan een voorspelling over wat een hogere graanprijs voor de broodprijs betekent.
De prijs van graan is ook van belang voor veevoer. Nederland heeft een grote veevoederindustrie en die voert veel graan in.
Een hogere graanprijs zal op termijn gevolgen kunnen hebben voor de prijs van vlees. Voor een kilo kip is drie kilo voer nodig en voor een kilo rundvlees vijf kilo.
De Europese Unie laat de graanprijs nu in feite vrij. De prijzen liggen ver boven de interventieprijzen, waarbij een deel van de oogst wordt opgekocht. Voor de akkerbouwers betekent dat dat de prijs van jaar tot jaar flink kan schommelen.
Ze hebben daarom een plan ingediend om biobrandstof te maken uit graan in tijden dat het aanbod erg groot is en de prijs van graan laag.
Europa heeft nu een graanvoorraad van 55,6 miljoen ton en volgens de prognoses zal er volgend jaar ook nog een voorraad zijn. Historisch gezien is de huidige prijs van bijna 200 euro, die betaald wordt voor 1000 kilo voertarwe, geen record.
Ook in de periode 2007-2008 lag de prijs op dit niveau. In 1951 en in 1980 lag die prijs, omgerekend maar niet gecorrigeerd voor inflatie, op 255 euro.
De relatief lage graanprijzen heeft de consument sindsdien te danken aan het Europese landbouwbeleid, maar dat beleid zal met ingang van 2013 gewijzigd zijn.
(Bron)
Bom ontploft bij politiestation Noord-Ierland

BELFAST - Een autobom is dinsdagochtend ontploft bij een zwaarbeveiligd politiebureau in het centrum van de Noord-Ierse stad Londonderry. Er vielen geen gewonden, berichtte de BBC. Wel raakten enkele bedrijfjes en de muur om het politiebureau beschadigd.
De lokale burgemeester gaf dissidente republikeinen de schuld van de bomexplosie.
Volgens de politie overvielen twee gewapende mannen een taxi. De mannen laadden vervolgens een bom in de auto en bevalen de chauffeur naar het politiebureau te rijden.
De taxichauffeur waarschuwde kort voor de explosie de politie, nadat hij uit zijn auto was gevlucht. Ook ontving de politie een waarschuwingstelefoontje van de vermoedelijke daders. Maar dat was zo kort voor de ontploffing, dat de politie geen tijd had om mensen uit te omgeving te evacueren.
Een man die zei de Real IRA te vertegenwoordigen, heeft de verantwoordelijkheid voor de bomexplosie opgeëist. De militante splinterbeweging wil dat Noord-Ierland zich bij Ierland aansluit. Aanslagen, vaak gericht tegen de politie, zijn toegenomen, sinds de Real IRA in maart vorig jaar twee militairen doodde bij de poort van een kazerne vlakbij Belfast. Een dag erna doodde de beweging een politieagent.
De meeste analisten menen dat de Real IRA geen serieuze bedreiging vormt voor het Noord-Ierse vredesakkoord van 1998, dat het meeste geweld beëindigde tussen hoofdzakelijk katholieke nationalisten en overwegend protestante unionisten, die willen dat Noord-Ierland onderdeel blijft van het Verenigd Koninkrijk. Het drie decennia durende conflict eiste meer dan 3600 levens.
Het hoofd van de politie in Londonderry zei dat de autobom van dinsdagochtend aantoont dat de dreiging die uitgaat van dissidente republikeinen, ernstig is. ''Het zijn gevaarlijke mensen, maar de overgrote meerderheid staat niet achter hen.''
Vorige maand was het onrustig in Belfast tijdens het Oranjemarsseizoen van protestantse groepen. De parades leiden elk jaar tot grote spanningen met de katholieke meerderheid. Enkele honderden relschoppers gooiden onder meer stenen naar de politie. Enkele tientallen agenten raakten gewond.
(Bron)

Ik las ook dat er een majoor wegreed bij zijn woning, waarop een magnetische bom die onder zijn auto was bevestigd losliet en afging (zodat de man het overleefde).
Het gaat weer goed daar :-(

woensdag, augustus 04, 2010

Bermbranden hinderen treinverkeer

AMSTERDAM - Het treinverkeer tussen Amsterdam en Utrecht is dinsdagavond een paar uur gestremd geweest. Dit kwam doordat naast het spoor een aantal bermbranden woedden, meldde een woordvoerster van ProRail.
De branden werden opgemerkt in de avondspits. Treinen reden eerst langzaam naast de vlammen, maar om half zeven werd het treinverkeer stilgelegd.
Het ging om verschillende brandhaarden over een afstand van 9 kilometer.
Tegen half negen waren alle branden geblust. Daarna is het treinverkeer vrij snel weer hervat, aldus ProRail.
(Bron)