zaterdag, november 11, 2006

Tom eet dieetbrokjes. Het zijn brokken die blaasgruis moeten voorkomen. Blaasgruis leidt tot uiterst pijnlijk plassen, wonden en ontstekingen aan de blaas en als je niets doet gaat een beest er dood aan. Sinds hij die brokken eet, heeft hij nergens last meer van.
Alle mensen met een gruiskat die ik ken, hebben meerdere katten. En al die mensen moeten dus de 'gruiskat' apart voeren omdat de andere katten anders ook op dat speciale voer aanvallen.
Ik had het erg makkelijk: Tijger rook eens aan Toms voer, en nee, dat vond ze duidelijk niks. Terwijl Tom sinds ie dat voer eet, bijna niks anders meer lust. Ja, okee, blikvoer, kip, tonijn, dat soort dingen - daar komt ie voor in de poten. Maar als ie lekker ligt, hoef je niet te denken dat ie komt bedelen als je gebakken vis zit te eten.
Hier komt het probleem, dat voelde u al aankomen. Tijger vrat wel erg veel de laatste tijd. Nou ja, zou kunnen, de Whiskas was laatst in de bonus en ik heb een hoger inkomen, dus die Whiskas kon wel eens een keer. Best mogelijk dat ze er meer van at want ze vond het duidelijk erg lekker. Tom daarentegen at minder. En dat klopte niet.
Vanavond, Tom komt binnen, loopt rechtstreeks naar Tijgers bak, begint te schrokken.
Nou mag ie van mij best dat voer eten als ie het zo lekker vindt, maar dan wel heel af en toe. Want als ie dat blaasgruisvoer niet meer eet, komt die klacht onvermijdelijk terug. En ik wil hem niet weer kruipend van pijn en ellende druppeltjes bloederige urine zien uitpersen. Maar leg dat maar eens uit aan een kat...
Als Tom binnenkomt, zet ik Tijgers voer dus zolang maar in een doos waar alleen zij in durft te klimmen. Maar als Tom het echt wil, klimt hij er ook in.
Ik hoop dat het gaat om het voer dat Tijger nu krijgt, dan is het probleem zo weer voorbij. Hij heeft nooit enige interesse getoond in haar voerbak als ze Felix eet. Maar als hij zijn voer zat is, dan wordt het lastiger. Een andere smaak van dit voer heb ik weleens geprobeerd, maar dat at ie met tegenzin.
Dus uitproberen maar weer, en anders zullen ze toch moeten omschakelen naar vaste voertijden :/
Toch geen minimumloon voor 13- en 14-jarigen

DEN HAAG - De Hoge Raad heeft een uitspraak van het Haagse gerechtshof en de rechtbank in Den Haag vernietigd die jongeren van 13 en 14 jaar het recht geeft op een minimumloon. Dat blijkt uit een uitspraak die het hoogste rechtscollege van Nederland vrijdag heeft gedaan.
De Hoge Raad stelt dat het uitblijven van minimumloon voor kinderen van 13 en 14 jaar geen leeftijdsdiscriminatie is. Vakcentrale FNV en de CNV jongerenorganisatie vinden van wel. Zij zijn daarom enkele jaren geleden een zaak tegen de Staat begonnen. De kwestie is nu definitief in hun nadeel beslecht. Sinds 1996 mogen 13- en 14-jarigen licht werk verrichten. In tegenstelling tot 15-jarigen hoeven bedrijven zich bij deze groep niet aan een minimumsalaris te houden. De vakbonden vinden dat iedereen die werkt, moeten worden beschermd door een minimumloon.
De overheid wil de jongeren echter niet stimuleren uit de schoolbanken weg te blijven. Het is daarom tegen het recht op een minimumloon voor de groep.
Eerder vonden de lagere rechtscolleges dat de Staat onvoldoende kan hardmaken dat meer 13- en 14-jarigen zullen gaan werken als zij altijd een minimumnorm voor het salaris ontvangen. Deze colleges stelden dat het ontoelaatbaar is dat zij een andere behandeling krijgen dan jongeren van 15 jaar en ouder.
De Hoge Raad vindt echter dat "voor het maken van een onderscheid tussen deze leeftijdscategorieën op het punt van een minimumjeugdloon een redelijke en objectieve rechtvaardiging bestaat".
Volgens de Raad in het namelijk internationaal aanvaard dat jongeren pas na hun 15e verjaardag betaald werk mogen verrichten.
Met de lichte klusjes die zij alleen onder toezicht mogen uitvoeren, is het niet de bedoeling dat zij daarvan moeten kunnen leven. "Invoering van een minimumjeugdloon zou de verkeerde indruk kunnen wekken dat inschakeling van deze kinderen in het gewone arbeidsproces aanvaardbaar zou zijn", aldus de Hoge Raad.
(Bron)
Verkeersongevallen kosten 12,3 miljard euro

DEN HAAG - Ongelukken in het verkeer hebben de samenleving in 2003 12,3 miljard euro gekost. Dat blijkt uit berekeningen van de Adviesdienst Verkeer en Vervoer (AVV) over de jaren 1997-2003.
Een woordvoerster van het ministerie van Verkeer en Waterstaat bevestigde zaterdag een bericht hierover in het AD. Het bedrag betekent een stijging van 1 procent in vergelijking met 1997.
Kosten als gevolg van files, het vervoeren van slachtoffers en medische hulp zijn weliswaar toegenomen, maar de kostenstijging blijft beperkt door de afname van het aantal verkeersdoden en een daling van het aantal mensen dat arbeidsongeschikt raakt.
(Bron)
Rumsfeld aangeklaagd om Guantánamo

WASHINGTON - Een vereniging van advocaten die gevangenen verdedigt die vastzitten in het omstreden kamp Guantánamo, gaat dinsdag topfiguren onder wie de voormalige Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld aanklagen wegens marteling van gevangenen.
Het Centrum voor Grondwettelijke Rechten (CCR) stelt dit zaterdag op zijn website. De juristen gaan dat in Duitsland doen en beroepen zich daarbij op het principe dat dergelijke ernstige misdrijven overal ter wereld kunnen worden berecht.
Het CCR zal ook klachten indienen tegen onder anderen de minister van Justitie Alberto Gonzalez en de ex-directeur van de CIA George Tenet. De Internationale Federatie van Mensenrechten (FIDH) zal voor het CCR het voortouw nemen in de procedures. In Berlijn wordt de FIDH vertegenwoordigd door de Duitse advocaat Wolfang Kaleck.
(Bron)
Zalm: miljardenmeevaller voor Rijk

RIJSWIJK - Het kabinet heeft een financiële meevaller van 1,7 miljard euro. Dat zegt minister Zalm (Financiën) zaterdag in een interview met De Telegraaf. "In de najaarsnota die ik net heb afgemaakt, blijkt dat het nog beter gaat dan verwacht." Het extra geld komt van hogere belastingafdrachten uit het bedrijfsleven.
Door de meevaller loopt het begrotingsoverschot dit jaar op tot 0,4 procent van het bruto binnenlands product. In de op Prinsjesdag gepresenteerde begroting was dat nog 0,1 procent.
Uiteindelijk kan dat overschot nog groter worden. "Het ziet er buitengewoon positief uit. In de huidige berekeningen ontbreken de maanden november en december. Dus het overschot kan nog verder oplopen richting 1 procent", zegt Zalm.
De minister vindt het niet verstandig nu extra uitgaven te doen. "Toen ik aantrad stond de schuldquota bijna op 80 procent, nu is dat nog geen 50 procent. Slopen gaat sneller dan opbouwen en ik kan me niet voorstellen dat de premier zelf staat te trappelen om samen met Wouter Bos onze gezamenlijke erfenis weer af te breken."
Wel ziet Zalm mogelijkheden om 140 miljoen euro extra uit te trekken voor de monumentenzorg, een vurige wens van ChristenUnie-leider Andre Rouvoet. Zalm zal het kabinet, dat volgende week over de najaarsnota spreekt, voorstellen het geld beschikbaar te stellen.
Volgens Rouvoet zijn bijna 9000 rijksmonumenten in Nederland er slecht aan toe en moeten ze nodig gerestaureerd worden. Bij de algemene financiele beschouwingen vorige maand deed Zalm al de toezegging dat de monumentenzorg bovenaan zijn prioriteitenlijstje zou staan.
(Bron)
'Al-Qaeda plant kerstaanslagen in Europa'

NEW YORK - Het terreurnetwerk al-Qaeda van de Saudische topterrorist Osama bin Laden zou aanslagen plannen met de feestdagen in Europa. Volgens de Amerikaanse televisiezender CBS zouden trein- en vliegverbindingen de voornaamste doelen zijn. Het station baseert zich op bronnen binnen diverse inlichtingendiensten, Arabische diplomaten en de Pakistaanse geheime dienst.
De organisatie trekt voor de komende acties buitenlandse strijders terug uit Afghanistan. De terugtrekking is al zes maanden aan de gang. De strijders dragen hun taken over aan de Taliban en keren huiswaarts. Opgepakte verdachten repten van mogelijke acties niet alleen in Europa maar ook tegen oliedoelen in Arabische landen.
"Een verdachte verklaarde dat de plannen voor een herhaalde Heathrow-aanslag klaar zijn. Het is nu zaak actie te ondernemen", aldus een hooggeplaatste functionaris tegen CBS. "Het lijkt erop dat al-Qaeda de druk op Europa opvoert."
Terreurkenner Rohan Gunaratna vindt de terugtrekking van al-Qaeda-strijders uit Afghanistan niet vreemd. "We geloven dat vandaag de dag Arabieren veel waardevoller zijn voor Bin laden als ze in hun vaderland actief zijn, en dan vooral in het Midden-Oosten om Westerse doelen aan te vallen. Daarom hebben we een verschuiving gezien in het denken en de strategie van al-Qaeda om leden aan te moedigen Afghanistan en Pakistan te verlaten."
(Bron)

Eerste cynische gedachte die in me opkomt: aanslagen op treinen zijn lastig, die zijn toch meestal vertraagd.
Als je het slim aanpakt zorg je dat een paar grote verkeersknooppunten vastlopen op maandagochtend of vrijdagmiddag.

vrijdag, november 10, 2006

Snelste breedbandverbindingen in de Randstad

AMSTERDAM - De gemiddelde snelheid van breedbandverbindingen in Nederland was in juni 2808 Kbps, 53 procent sneller dan aan het begin van het jaar. Dat blijkt uit een onderzoek van Telecompaper. In de Randstad zijn de verbindingen gemiddeld een stuk sneller dan in de provincie.
Zeeuwse breedbandklanten hebben een gemiddelde downloadsnelheid van 2068 Kbps, terwijl inwoners van Noord- en Zuid-Holland rond de 3300 Kbps halen.
De onderzoekers noemen het opvallend dat de gemiddelde snelheid van de breedbandaansluitingen achterblijft bij de pakketten die internetproviders aanbieden. Slechts 13,6 procent van de internetters had in juni een aansluiting van meer dan 8192 Kbps. Vooral klanten van Orange en Tele2 hebben vaak zo'n snelle verbinding. Hun providers richten zich dan ook op de verkoop van snelle ADSL2+-aansluitingen.
Van de DSL-aanbieders is Tele2 volgens de onderzoekers ook de provider met de hoogste gemiddelde snelheid, gevolgd door XS4ALL en Orange. Het Net en Direct ADSL hebben de traagste verbindingen. UPC biedt de hoogste downloadsnelheid onder de kabelaanbieders, het kleine Zeelandnet zit flink onder het gemiddelde, volgens het rapport.
(Bron)

Zelf je snelheid testen kan via Speedtest.
Samir A. wil weg uit 'dit zieke land'

AMSTERDAM - Terrorismeverdachte Samir A. wil nadat hij uit de gevangenis komt Nederland verlaten. In zijn laatste woord dat hij vrijdag kreeg tijdens het proces dat tegen hem en vijf medeverdachten loopt, zei hij tegen de rechtbank: "Ik ga weg uit dit zieke land."
Samir A. beklaagde zich over de in zijn ogen onmenselijke behandeling in de terroristenafdeling van de gevangenis in Vught.
Ook over zijn vervolging en de hoge strafeis tegen hem, toonde hij zijn afschuw. "Ik heb geleerd van deze zaak dat alleen denkbeelden je hier jaren kunnen scheiden van je familie. Iemand die zegt dat hij het Nederlandse systeem haat, maar zich wel aan de regels houdt, krijgt vijftien jaar cel."
Het volgens justitie andere kernlid van de groep van Samir A., Mohamed C., nam in zijn laatste woord nadrukkelijk afstand van het doden van mensen door aanslagen. "Ik zal het er nooit mee eens zijn dat iemand aanslagen op onschuldige mensen pleegt, en die dat vervolgens goedpraat met de Koran. De islam leert ons dat niet. Ik respecteer de regels hier."
De rechtbank rondde vrijdag de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen het vermeende terroristische netwerk van Samir A. af. De rechtszaak werd de afgelopen weken uit veiligheidsoverwegingen in de extra beveiligde rechtszaal in Amsterdam-Osdorp gehouden.
Het Openbaar Ministerie (OM) eiste maandag straffen tot vijftien jaar cel tegen de zes terreurverdachten. De hoogste strafeis was voor Samir A. en medeverdachte Mohamed C.
Volgens de aanklagers vormden vijf van de zes verdachten een terroristische organisatie die bezig was met het voorbereiden van aanslagen op politici en het gebouw van de AIVD. De officieren van justitie benadrukten dat het plegen van dit soort misdrijven het voortbestaan van de democratische rechtsstaat in het hart raakt.
Ook zijn allen in de ogen van het OM schuldig aan verboden wapenbezit. Samir A., Nourridin El F. en Mohamed C. hebben daarnaast geprobeerd mensen te werven voor de gewapende strijd.
De 20-jarige A. werd eerder vrijgesproken van het voorbereiden van terreuraanslagen. Justitie heeft er vertrouwen in dat het nu wel lukt om A. en de andere verdachten veroordeeld te krijgen. Het OM beschikt volgens zijn eigen overtuiging over concreet bewijs en voelt zich gesterkt door de nieuwe terrorismewetgeving. Die maakt het bestraffen van terroristische activiteiten eenvoudiger.
De verdediging betoogde dat A. kennelijk koste wat kost voor lange tijd de cel in moet verdwijnen. De publieke opinie heeft hem al veroordeeld, evenals de politiek, die zich geschokt en verontwaardigd toonde toen A. in een eerdere zaak de dans ontsprong.
Mocht de rechtbank besluiten dat A. ook in deze zaak vrijuit gaat, dan zal een storm boven de hoofden van de rechters uitbarsten die niet te overzien zal zijn, waarschuwden de advocaten Britta Böhler, Viktor Koppe en Michiel Pestman.
De raadslieden benadrukten dat hun cliënten desondanks vrijuit horen te gaan. Het onomstotelijke bewijs ontbreekt simpelweg, stellen ze. Cruciaal onderdeel van de bewijsvoering zijn de belastende verklaringen van twee 'kroongetuigen', het echtpaar L.B. en H.S. Volgens Pestman zijn dat leugenaars gebleken.
De rechters vellen 1 december hun oordeel over de verdenkingen tegen de zes terreurverdachten.
(Bron)
Nederlanders somber over klimaat

RIJSWIJK/DONGEN - Klimaatverandering is een onderwerp dat Nederlanders steeds meer zorgen baart. Bijna de helft (47 procent) - en mensen onder de veertig jaar meer nog dan 40-plussers - gaat er zelfs van uit dat het klimaat de komende tien jaar behoorlijk tot drastisch gaat veranderen.
Een en ander blijkt uit een 'klimaatmonitor' onder bijna duizend Nederlanders door het onderzoeksbureau GfK Panelservices. Een op de vijf (18 procent) maakt zich (erg) veel zorgen wat er te gebeuren staat. Onder CDA-stemmers (9 procent) ligt dit percentage lager.
SP-stemmers (28 procent) maken zich er vaker druk over. GfK bracht de resultaten van de in september verrichte peiling donderdag naar buiten.
Een stijging van het waterpeil met overstromingen wordt als het grootste gevaar gezien (33 procent), gevolgd door hete zomers en droogte. 65-Plussers zien overstromingen vaker als het grootste gevaar (43 procent).
De sleutel tot actie tegen klimaatverandering ligt in handen van 'internationale overheden', en niet zozeer de nationale overheid of het bedrijfsleven, vindt een meerderheid van 41 procent. In Nairobi (Kenia) is momenteel een VN-klimaattop aan de gang, mede bedoeld om een aanzet te geven tot verdergaande maatregelen tegen de opwarming van de aarde.
Mannen (76 procent) vinden vaker dan vrouwen (63 procent) dat de overheid informatie moet verstrekken over klimaatveranderingen. Jonge Nederlanders (onder 40 jaar) en hoger opgeleiden verwachten in dit opzicht meer van de overheid, dan ouderen en lager opgeleiden.
Een klimaatonderzoek kan niet zonder een peiling naar het belang van het weer, vond GfK. Niet echt verrassend kwam uit het onderzoek dat de overgrote meerderheid (84 procent) het weerbericht minimaal dagelijkse kost vindt. Zo'n 32 procent kijkt of luistert circa vijf keer naar het weerbericht. De bekendste en ook favoriete weerman is Piet Paulusma van SBS6. Hij krijgt 23 procent van de stemmen onder personen die meer dan één weerman of weervrouw kennen.
(Bron)
Google kan artsen helpen bij lastige diagnoses

LONDEN (ANP) - Artsen die moeite hebben een diagnose te stellen aan de hand van de symptomen van een patiënt, kunnen zich een handje laten helpen door de zoekmachine Google op internet. Dat stellen onderzoekers van een Australisch medisch instituut in een vrijdag verschenen artikel in het vakblad British Medical Journal.
De wetenschappers selecteerden 26 'lastige gevallen' die vorig jaar in het vakblad New England Journal of Medicine waren beschreven. Ze sloegen aan het googelen aan de hand van de genoemde symptomen, zonder vooraf de conclusies te lezen. In vijftien gevallen vonden zij de correcte diagnose. In sommige andere gevallen kwam Google zeer dichtbij.
Patiënten moeten echter niet zelf gaan googlen. Om een goede diagnose te stellen is een medische opleiding nodig, benadrukken de onderzoekers.
(Bron)
Migrantenvrouwen zijn te druk om te werken

DEN HAAG - Een heleboel migrantenvrouwen zitten niet thuis duimen te draaien en hebben helemaal geen tijd om te participeren in de samenleving of aan het werk te gaan, zoals veel politici eisen. Ze zouden dat wel willen, maar ze raken in de knel met de zogenoemde mantelzorg die ze als vanzelfsprekend bieden.
Daarom eiste een groep Marokkaanse, Turkse, Iraakse en Surinaamse vrouwen van het project Mantel der Liefde vrijdag dat de politiek, maar ook zorgaanbieders, ambtenaren en belangenorganisaties daar hun ogen voor openen. Zij deden dit op een bijeenkomst met minister Maria van der Hoeven (Onderwijs) in het kader van de Dag van de Mantelzorg.
Turkse, Marokkaanse, Iraakse en Surinaamse vrouwen zouden graag hun persoonlijke ambities willen verwezenlijken. Maar ze merken dat de samenleving die dat ook van hen eist niet ziet dat ze het te druk hebben met de zorg voor bijvoorbeeld de drie kinderen en de man van de buurvrouw die opeens in het ziekenhuis is opgenomen.
Of voor hun ouders waar geen voorzieningen voor zijn. "Migrantenvrouwen zijn sterk, maar geen superwomen", stelden zij.
In een manifest dat zij vrijdag samen met een boek aan minister Van der Hoeven aanboden, daagden zij de politiek uit om mee te denken over manieren waarop zij die zorg wel kunnen combineren met scholing en werk. Verder vroegen ze van hun mannelijke familieleden en vrienden meer hulp en erkenning en stelden zij dat belangenorganisaties en zorginstellingen meer gebruik moeten maken van de kennis en ervaring van deze vrouwen.
Bovendien vinden ze dat het groeiende 'leger' aan allochtone vrijwilligers dat wordt ingeschakeld als tolk wordt misbruikt. Die vrouwen moeten de mogelijkheid krijgen om door te groeien naar een betaalde functie in de zorg.
Deze groep mantelzorgsters wordt te weinig gezien, stelt Sheileen Saib van de Stichting BMP, die de problemen van de migrantenvrouwen bestudeert. Volgens Saib zijn de vrouwen niet vertegenwoordigd in de belangenorganisaties en bij zorginstellingen en wordt hun kennis en ervaring te weinig gebruikt. Dat het om veel vrouwen gaat is bekend. Maar om hoeveel niet. Saib pleit daarom voor een onderzoek. Ook om te kijken wat zij precies betekenen voor de samenleving.
(Bron)

Misschien moet mantelzorg gezien (en beloond) worden als werk.
Irak schat dodental oorlog op 150.000

BAGDAD - Naar schatting 150.000 mensen zijn om het leven gekomen in Irak sinds de Amerikaans-Britse invasie in 2003. Dat heeft het Iraakse ministerie van Volksgezondheid vrijdag gemeld.
Het cijfer is meer dan drie keer hoger dan het dodental waarvan Irak tot nu toe uitging.
Het ministerie houdt dagelijks het aantal doden bij. "Ongeveer 75 tot 80 mensen komen gemiddeld per dag om, maar soms ligt dat aantal hoger", zei de minister van Volksgezondheid Ali al-Shamari.
Onder de doden zijn gesneuvelden bij militaire gevechten, mensen die in koelen bloede zijn vermoord en de lijken die bij de mortuaria worden afgeleverd.
Een rapport in het Britse tijdschrift The Lancet schatte het aantal doden vorige maand op 650.000.
(Bron)
Uitvaartprogramma op kanaal Talpa

AMSTERDAM - Tv-productiemaatschappij CCCP werkt aan een programma waarin mensen doen alsof een persoon in hun omgeving is overleden. Hen wordt gevraagd om speeches te houden, muziek uit te kiezen, de inboedel te verdelen en kistdragers te selecteren. Dat meldde een CCCP-woordvoerster vrijdag.
Het is de bedoeling om 'Jouw Begrafenis' op het nieuwe tv-station Nox uit te gaan zenden. Dat station gaat in de nachtelijke uren het kanaal van Talpa invullen. Volgens de woordvoerster verkeert het plan nog in een pril stadium. Wel zoeken de makers via internet al naar potentiële kandidaten.
CCCP wil via de show laten zien dat de dood ook bij het leven hoort. "Zelf maak je je eigen begrafenis niet mee en op deze manier krijg je er toch een beeld van. We gaan niet een begrafenis naspelen. Het moet een luchtig programma worden."
(Bron)
Neo-nazi's richten vernielingen aan tijdens Kristallnacht

BERLIJN - Rechts-extremisten hebben in de nacht van donderdag op vrijdag in Duitsland vernielingen aangericht op de plaats waar enkele uren eerder de Kristallnacht was herdacht. Een groep neonazi's vernielde in Frankfurt an der Oder de herdenkingskransen, waarbij ze 'Sieg Heil' riepen.
Duitsland herdacht donderdag dat in 1938 de eerste grootschalige aanval op joden plaatsvond. In Frankfurt an der Oder had de plechtigheid plaats op de plek waar toen een synagoge werd vernield.
Volgens de Duitse zender ZDF zijn zestien jongens en mannen van 15 tot 24 jaar aangehouden.
(Bron)
'Geen algemeen verbod boerka'

DEN HAAG - Het kabinet vindt het dragen van een boerka, een sluier die het lichaam van top tot teen bedekt, onwenselijk maar kan op dit moment nog geen algemeen verbod instellen. Wel wordt actief gezocht naar juridische ruimte om te komen tot een verbod op gelaatsbedekkende kleding.
Dat heeft minister Rita V. (Vreemdelingenzaken en Integratie) vrijdag gezegd na afloop van de wekelijkse vergadering van de ministerraad. Volgens haar is die juridische ruimte er wel.
De bewindsvrouw wees erop dat nu ook al regels en beperkingen gelden voor het dragen van gelaatsbedekkende kleding, bijvoorbeeld in het openbaar vervoer en in het onderwijs. Het gaat dan niet alleen om boerka's maar ook om integraalhelmen of andere bedekkingen van het gezicht.
(Bron)

Hoeveel mensen lopen er eigenlijk in boerka in Nederland?
Ouders en kinderen te agressief voor Sinterklaasfeest

AMSTERDAM - Ouders en kinderen in de Haagse wijk Transvaal zijn te agressief voor een Sinterklaasfeest. Dit schrijft de Volkskrant vrijdag. De organisatie zegt de veiligheid van de kinderen en medewerkers niet te kunnen garanderen. Ook een lampionnentocht gaat volgende week niet door.
"De agressiviteit van ouders en oudere kinderen is de laatste tijd enorm toegenomen", zegt initiatiefnemer Joke van den Boomen. Ze zegt niet van plan te zijn beveiliging in te huren voor een kinderfeest. Ook de containers met speelgoed op de pleinen dreigen gesloten te worden.
"Als we aan het eind van de dag dichtgaan, wordt er met stenen naar de vrijwilligers gegooid. Één van onze vrijwilligers is met een mes bedreigd omdat hij een ouder zijn zin niet gaf."
Van den Boomen zegt zelf ook meermalen bedreigd te zijn. Toen ze een kind tegenhield omdat het druk was op een luchtkussen werd ze belaagd door de familie van het kind en kwam een man met uitgestrekte hand op haar keel af. Ze meldde het bij de politie, maar die zou gezegd hebben dat het geen prioriteit had. De politie ontkent dit.
Volgende week is er een gesprek tussen Van den Boomen, de gemeente en de politie.
(Bron)

Gratis langere lontjes uitdelen zal ook wel geen goed gebaar zijn...
Meisje slikt tandenborstel in

AMSTERDAM - Een 16-jarig meisje uit Roemenië moest een operatie ondergaan nadat ze haar tandenborstel had ingeslikt. Het meisje oefende op enkele 'extreme' bewegingen, die ze eerder in pornofilms had gezien. Dat meldt de Britse krant Metro.
De tiener, Andreea Vlad, vertelde de dokters aanvankelijk dat ze was gevallen tijdens het tandenpoetsen. Ze zou het voorwerp per ongeluk hebben ingeslikt.
De artsen konden daar echter geen bewijs voor vinden, aangezien ze geen wondjes of schrammen in haar keel had. Toen de artsen verder vroegen gaf ze toe dat ze met vrienden een pornofilm had gekeken en dat ze haar tandenborstel had ingeslikt nadat ze een poging had gewaagd de vrouwen uit de film te imiteren.
Volgens de artsen mag het meisje van geluk spreken dat het ongelukje relatief goed afgelopen is.
(Bron)
Wat een schitterende zonsopkomst vanochtend! De lucht was felroze, het licht was goud, alle kleuren gloeiden op.
Soms is het jammer als het licht wordt...

donderdag, november 09, 2006

Tijger heeft iets nieuws: in de huiskamer rommelt ze eerst in een tas met plastic tassen, waarna ze vertrekt naar de tafel. Daarop kan ze ruim liggen, maar ze gaat dan half op een papieren tas liggen waar doosjes medicijnen in zitten. Dat kan toch niet lekker liggen. Aan het papier ligt het ook niet, want een krant verderop wordt genegeerd.
Mensen laten rekeningen huisarts en tandarts liggen

DEN BOSCH - Nederlanders laten rekeningen van de tandarts en huisarts liggen. Een op de drie patiënten betaalt wel eens te laat.
Ook facturen van postorderbedrijven, abonnementen en mobiele telefonie worden vaak te laat betaald. Dat blijkt uit onderzoek van Interview-NSS in opdracht van de Groep Gerechtsdeurwaarders Nederland (GGN), waarvan de resultaten donderdag bekend werden gemaakt.
Vergeetachtigheid en nonchalance zijn in de helft van de gevallen de oorzaken voor het te laat betalen van een rekening. Mensen van 55 jaar en ouder zijn de betrouwbaarste betalers, wijst het onderzoek verder uit.
De GGN stelt dat ze het economisch herstel al in de praktijk waarneemt. "Wij constateren vooral een verbetering in de segmenten die door de consument als eerste levensbehoefte worden ervaren", aldus directeur Peter Taks van GGN. Deurwaarders hoeven daardoor in het geval van rekeningen voor huur of energie minder vaak naar de rechter te stappen.
(Bron)
Twaalfjarige verliest geding om behandelplek

HAARLEM - De 12-jarige Leo uit Haarlem heeft een kort geding tegen minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie en bureau Jeugdzorg Noord-Holland verloren.
De advocaat van de jongen, Jelle Klaas, had via het geding een behandelplaats willen afdwingen. Leo heeft psychiatrische hulp nodig, maar verbleef wegens een tekort aan plaatsen in een behandelinrichting tot maandag in de jeugdgevangenis in Vught.
Leo werd eind juli uit huis geplaatst omdat hij niet meer te handhaven was. In Vught belandde hij tussen overwegend delinquente jongeren. Advocaat Klaas vond dat zeer onwenselijk.
Leo werd maandag alsnog overgeplaatst naar een behandelinrichting. Klaas zegt dat Justitie ontkent dat deze overplaatsing iets te maken heeft met het kort geding, maar de raadsman denkt daar het zijne van. Hij betreurt dat het geding is verloren, maar wijst erop dat de rechter heeft gezegd dat het verblijf van de hulpbehoevende Leo in een gevangenis uitermate onbevredigend en maatschappelijk ongewenst is.
De door Leo aangespannen rechtszaak werd gesteund door Defence for Children International. De organisatie vindt dat de overheid kinderen als Leo niet moet opsluiten in een gevangenis maar juist extra moet beschermen.
Vorig jaar besloot het kabinet dat er in 2007 in de jeugdzorg 2000 extra plaatsen komen voor jongeren met psychische problemen die ten onrechte in een jeugdgevangenis verblijven. Deze zomer bleek dat de capaciteit van de jeugdzorg nog steeds tekortschiet en dat het nog jaren zal duren voordat dit gebrek geheel is opgeheven.
(Bron)
Poepinjectie helpt tegen bacterie

AMSTERDAM - Het inspuiten van poep van een gezond familielid in de dikke darm van een patient met de ziekenhuisbacterie clostridium difficile helpt. Het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam heeft vier patiënten die niet reageerden op antibiotica op deze manier behandeld, zo meldt het vakblad Medisch Contact deze week.
Volgens dr. Josbert Keller van het AMC waren drie van de vier patiënten na vier dagen van de door de bacterie veroorzaakte diarree af. Bij de vierde patiënt moest de behandeling een keer herhaald worden.
Het AMC hoopt binnenkort een onderzoek te starten om de behandeling te vergelijken met de gebruikelijke behandeling met verschillende antibiotica.
De behandeling van patiënten met gezonde faeces bestaat al een tijd, maar is in het ongerede geraakt omdat de darminfecties makkelijk met antibiotica geholpen konden worden. Er is volgens professor Joep Bartelsman van het AMC echter nog nooit wetenschappelijk vergelijkend onderzoek gedaan.
Bovendien blijkt de methode te werken tegen de agressieve clostridium difficile PCRRibotype 027 die sinds kort is opgedoken.
Voor de behandeling moeten de poepdonoren eerst goed gekeurd worden. Zij mogen bijvoorbeeld geen antibiotica hebben gehad of andere ziektes hebben die met de ontlastingdonatie overgedragen zouden kunnen worden. Daarna wordt de dikke darm van de patiënt eerst schoongespoeld, waarop de gedoneerde vloeibare ontlasting wordt ingespoten.
Volgens professor Bartelsman is dat laatste geen populair klusje. De donorfaeces moet namelijk eerst in een blender vloeibaar gemaakt worden. De patiënten die door clostridium difficile PCR Ribotype 027 zijn getroffen hebben een door antibiotica verstoorde darmflora.
Ook het gebruik van maagzuurremmers kan daarbij een negatieve rol hebben gespeeld. Het ziet er naar uit dat de poepinjectie de verstoorde darmflora helpt weer gezond te worden.
Clostridium difficile PCR Ribotype 027 is een ziekenhuisbacterie die langdurige diarree kan veroorzaken en die sinds kort in Nederland regelmatig opduikt. Patiënten die geen baat bij antibiotica moeten hierdoor soms wekenlang geïsoleerd behandeld worden. Vorig jaar overleden nog drie mensen in Harderwijk aan de ziekte. Sinds april vorig jaar is de bacterie bij zeker 192 mensen in Nederland aangetroffen.
(Bron)
Jongeren opgepakt voor hulp aan criminelen

AMSTERDAM - De politie heeft deze week in de regio Amsterdam meer dan honderd jongeren opgepakt die hun pinpas en -code aan criminelen zouden hebben gegeven. De criminelen gebruikten de rekeningen van de jongeren om geld, dat ze door fraude hadden verkregen, weg te sluizen, meldde de politie donderdag.
Het Interregionaal Fraudeteam hield behalve in Amsterdam ook acties in Rotterdam, Den Haag, Flevoland, Utrecht en Zaanstad. Het resultaat van de totale actie wordt pas volgende week bekend, zei een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam. Het fraudeteam had ruim tweehonderd jongeren in het vizier.
De criminelen stortten het geld op de rekeningen van de jonge katvangers, waarna handlangers het met de geleende pinpassen van de rekeningen haalden, legt de politie uit. In de meeste gevallen werden zo duizenden euro's opgenomen.
De fraudeurs ronselden de katvangers op schoolpleinen en via internet. Op het politiebureau hebben de meerderjarige verdachten meteen een straf aangemeten gekregen. Standaard is volgens een woordvoerster een taakstraf van 80 uur, maar uitzonderingen zijn daarop mogelijk. De minderjarigen hebben nog geen straf gekregen, omdat daarvoor een advocaat aanwezig moet zijn.
Behalve de arrestaties zetten politie en justitie ook een campagne in om jongeren op de gevaren van dit soort praktijken te wijzen. "De pakkans voor diegenen die hun rekening beschikbaar stellen aan criminelen is 100 procent. Meedoen aan dit soort fraude heeft verstrekkende gevolgen." De gepakte jongeren krijgen een strafblad en het wordt voor hen onmogelijk een hypotheek af te sluiten of een lening aan te gaan. "Dit kan aan het begin van een maatschappelijke carrière tot grote problemen leiden", aldus de politie.
(Bron)
Volmachten aangeboden op Marktplaats

AMSTERDAM - Op de veilingsite marktplaats.nl zijn volmachten voor de verkiezingen van de Tweede Kamer te koop aangeboden. Een inwoner van Den Bosch vroeg voor zijn stem een minimumbedrag van 50 euro.
De veilingsite heeft die advertentie samen met een soortgelijke aanbieding inmiddels verwijderd, zegt een woordvoerder.
"We krijgen elke dag 150.000 nieuwe advertenties. Die kunnen we onmogelijk allemaal screenen. Maar als we worden getipt, worden advertenties voor volmachten onmiddellijk verwijderd."
De Kiesraad, die toeziet op een eerlijk verloop van de verkiezingen op 22 november, is verontwaardigd. De juridische afdeling van de raad gaat uitzoeken of de aanbieders strafbaar zijn, zegt een woordvoerder. "Volgens het wetboek van strafrecht is koop of verkoop van stemmen een misdrijf. Daar staat een gevangenisstraf van zes maanden op of een geldboete van 4500 euro."
(Bron)
Nederland scoort slecht op gebied van privacy

AMSTERDAM - Nederland scoort slecht op het gebied van bescherming van de privacy. Dit komt vooral door het steeds meer tappen van telecommunicatieverkeer, het biometrische paspoort en het uitwisselen van persoonlijke gegevens. In Europa doen alleen Zweden en Groot-Brittannië het nog slechter.
Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar privacy en mensenrechten Privacy International en Electronic Privacy Information Center (EPIC). In Nederland is sprake van een "systematisch falen" bij het handhaven van de privacy-bescherming.
Privacy International en EPIC brachten de privacy van burgers in zeventig landen in kaart. De twee organisaties hebben Groot-Brittannië, Singapore en Rusland op een zwarte lijst gezet, omdat de mate van toezicht en bewaking daar het hoogst is.
Landen die het volgens het onderzoek juist goed doen, zijn België, Canada, Duitsland en Argentinië. De onderzoekers willen met de publicatie niet de slecht scorende landen in een kwaad daglicht stellen, maar te laten zien hoe het beter kan.
(Bron)
Artsen in opleiding oververmoeid

DEN HAAG - Ongeveer 40 procent van de artsen in opleiding is oververmoeid. Een op de vijf loopt zelfs de kans om een burn-out te krijgen. Dat blijkt uit een onderzoek onder arts-assistenten waarvan de resultaten in het tijdschrift Medisch Contact staan.
Artsen in opleiding tot medisch specialist (aios) maken lange werkdagen en hebben te maken met een hoge werkdruk, menen de onderzoekers. Een deel van de arts-assistenten lijdt daardoor onder "ernstige vermoeidheidsklachten, een cynische houding op het werk en gezondheidsproblemen".
De arts-assistenten voelen zich sterk betrokken bij hun werk en maken over het algemeen lange werkweken, van gemiddeld 51 uur. Sommigen zeggen meer dan tachtig uur per week te werken.
De vermoeidheid kan leiden tot fouten in bijvoorbeeld operatiekamers en de intensive care. Om de kans daarop kleiner te maken, zouden onder meer de werktijden moeten worden verminderd.
"De kwaliteit van de specialistische gezondheidszorg leunt zwaar op deze groep artsen. Uitgeruste medici leveren betere kwaliteit van zorg, zijn minder gevoelig voor burn-out en hebben meer aandacht voor persoonlijke en professionele doelen", aldus de onderzoekers.
(Bron)
Verdeling passagiers oorzaak startongeval Transavia

ROTTERDAM - Een slechte verdeling van de passagiers was er de oorzaak van dat een Boeing 737-800 van Transavia Airlines op 12 januari 2003 met zijn staart de startbaan raakte op Rotterdam Airport.
De cockpitbemanning van het toestel had te weinig besef van die verdeling. Bovendien blijken de procedures van Transavia voor het vliegtuigpersoneel een juiste passagiersverdeling niet altijd te garanderen.
Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een donderdag gepubliceerd rapport. De raad heeft Transavia geadviseerd het bewustzijn van piloten wat betreft de passagiersverdeling in de Boeing 737-800 te vergroten. Tevens zou de maatschappij haar kwaliteitssysteem moeten evalueren, vooral waar het gaat om het toezicht op grondafhandelingsbedrijven.
(Bron)

Verdeling van passagiers? Als zwaargewicht ga ik me dan gelijk afvragen hoe dat zit.
DNA-weigeraars opgepakt

AMSTERDAM - De politie heeft deze week bijna 180 mensen die weigerden DNA-materiaal af te staan, aangehouden. Dat heeft de Bovenregionale Recherche donderdag bekendgemaakt.
De arrestanten zijn sinds februari 2005 veroordeeld voor een misdrijf waarop "in de meeste gevallen voorlopige hechtenis is toegelaten", aldus de politie. Daardoor zijn ze wettelijk verplicht DNA af te staan.
De politie neemt alsnog genetisch materiaal af bij de arrestanten en vergelijkt dat met DNA dat is aangetroffen op de plekken van onopgeloste misdrijven. De recherche is nog op zoek naar enkele honderden veroordeelden. Die ontvingen eerder een oproep om zich te melden op het politiebureau, maar kwamen niet opdagen.
(Bron)
V. wil commissie Gelijke Behandeling afschaffen

DEN HAAG - Minister Rita V. (Vreemdelingenzaken) vindt dat overwogen moet worden de Commissie Gelijke Behandeling af te schaffen. De nummer 2 op de kandidatenlijst van de VVD zei dat woensdag in het programma Nederland Kiest.
V. heeft zich zeer gestoord aan een recente uitspraak van de commissie. Die bepaalde dat een VMBO-school niet van een islamitische docente mag eisen dat ze mannen een hand geeft.
V. noemde dat "te gek voor woorden". Volgens haar is de Commissie Gelijke Behandeling opgericht om te voorkomen dat niet alle conflicten tussen burgers aan de rechter voorgelegd hoeven te worden. V. vindt dat de commissie met haar uitspraak over de VMBO-docente te ver is gegaan, omdat die niet bevorderlijk is voor de integratie.
(Bron)

Dus V. is het niet eens met een uitspraak van de Commissie, dan moet de Commissie maar weg. Da's pas democratie.
Negen op de tien toiletten zijn vies

ALPHEN AAN DEN RIJN - Nederlandse toiletten worden steeds viezer. Dat blijkt uit een onderzoek van tijdschrift Service Management, dat donderdag is gepubliceerd. Van de 150 openbare toiletten die onder de loep zijn genomen, bleek slechts 12 procent echt schoon te zijn. In 2005 was dat nog 17 procent.
Vooral bezoekers van warenhuizen, tuincentra en bouwmarkten kunnen de toiletten beter mijden. Daar kwam geen enkel toilet als 'goed' uit de bus. Toiletbezoek in de horeca zal iemand met smetvrees waarschijnlijk ook slapeloze nachten opleveren. Slechts 8 procent van de wc's werd daar als 'goed' bestempeld. Het best scoorden openbare gelegenheden, zoals gemeentehuizen en bibliotheken. Daar is 15 procent van de toiletten schoon.
Ziekenhuisbezoekers met hoge nood kunnen ook maar beter uit de buurt blijven van de toiletten bij de poliklinieken en vlak bij de ingangen. Daar vonden de onderzoekers op 30 procent van de toiletzittingen 'poepbacteriën'. "Die toiletten worden vaak gebruikt, omdat mensen in ziekenhuizen al net zo zenuwachtig zijn als op Schiphol", meldde een woordvoerder van Service Management. "Helaas wordt er niet vaker schoongemaakt."
Het is ook nog maar zeer de vraag of het handen wassen na een toiletbezoek altijd het gewenste effect heeft. De onderzoekers bestempelen bijna de helft van de kraanknoppen als 'slecht'.
Alleen de toiletzitting zelf is smeriger. Daarvan voldoet 58 procent niet aan de eisen. Overigens zijn damestoiletten over het algemeen iets schoner dan die voor de heren.
(Bron)
Apple boos om Japans seksspeeltje

AMSTERDAM - Apple is boos op een Japans tweemansbedrijfje dat onder de naam 'gPod' een geluidsgeactiveerde vibrator op de markt heeft gebracht. Dat meldt online magazine Bright.
Het apparaatje bevat drie elektromotortjes, die worden aangedreven door geluid. De vibrator kan bijvoorbeeld worden aangesloten op een iPod, maar ook worden ingesteld om op een bepaalde stem te reageren, zoals die van de eigenares of haar partner.
Volgens Apple maakt de fabrikant inbreuk op de merknaam iPod. De makers ontkennen: de naam zou zijn afgeleid van het woord 'g-spot' en het Japanse woord voor masturbatie, jii. Apple neemt geen genoegen met die uitleg, en eist dat het bedrijfje de naam van het seksspeeltje wijzigt.
(Bron)
Gevreesd blauw scherm als screensaver

AMSTERDAM - Het is de schrik van menig Windowsgebruiker: het 'blauwe scherm' dat systeemcrashes vergezelt. Maar wie geen genoeg van de foutmelding kan krijgen, kan er op de website van Microsoft een screensaver van downloaden, ontdekte The Register.
De screensaver laat niet alleen blauwe schermen zien, maar simuleert ook een herstart van de computer.
Mogelijk is de downloadpagina een vergissing: de screensaver werd jaren geleden ontwikkeld door het bedrijf Sysinternals. Dat werd eerder dit jaar door Microsoft overgenomen. De software van Sysinternals is daarna overgezet naar de website van Microsoft.
Het zogenaamde "blue screen of death" kwam voor in alle Windowsversies sinds Windows 95. In het nieuwe Windows Vista, dat eind november verschijnt, is het blauwe scherm verdwenen: voortaan worden fatale systeemfouten tegen een rode achtergrond weergegeven.
(Bron)
Balkenende wil energiebox als kerstpakket

AMSTERDAM - Bedrijven moeten hun personeel dit jaar met kerst geen flesje wijn geven of een doos met lekkernijen, maar een spaarlamp of andere zaken waarmee de energierekening omlaag kan. Die oproep doet premier Balkenende.
"Iedereen moet zuiniger doen met energie", zegt Balkenende. "Dat is hard nodig voor ons milieu en kan de burger ook nog eens flink wat geld besparen. Als je als werkgever toch iets wilt doen voor je personeel, geef dan iets verantwoords."
Zelf zal Balkenende het personeel op zijn ministerie van Algemene Zaken in elk geval een energiebox cadeau doen. Ook de mensen die werken op het CDA-partijbureau krijgen die.
Donderdag kregen tienduizend huishoudens in Woerden bij wijze van proef al een energiebox cadeau van de gemeente. Zij kunnen kiezen voor energiebesparende dingen als radiatorfolie, spaarlampen, brievenbusafsluiters en apparaatjes die tv of computer automatisch uitschakelen wanneer die te lang in de zogeheten standby-stand staan.
De box heeft een waarde van honderd euro en kan op jaarbasis 150 euro opleveren aan bespaarde energiekosten.Als de proef een succes wordt, overweegt het kabinet ook elders in Nederland het verstrekken van energieboxen te stimuleren, zei Balkenende.
"Als het energiebeleid niet verder gaat dat zo'n pakket stelt het nog steeds niks voor", reageerde PvdA-energiewoordvoerder Diederik Samsom. Balkenende bekeek begin november in Amsterdam met de voormalige Amerikaanse vicepresident Al Gore diens film An Inconventient Truth over de dreigende gevolgen van klimaatveranderingen.
(Bron)

woensdag, november 08, 2006

Meer eerwraak in Amsterdam dan gedacht

AMSTERDAM - Het aantaal eerwraakgevallen onder jonge meisjes komt vaker voor dan tot nu toe werd aangenomen, zo meldt NOS dinsdag op basis van een onderzoek van de Amsterdamse PvdA. Volgens de partij wordt te weinig aan het probleem gedaan.
Meisjes onder de 18 jaar blijken uit het onderzoek vaak nergens naar toe te kunnen. Vooral Afghaanse, Pakistaanse en Hindoestaanse meisjes zijn slachtoffer. Ze komen in blijf-van-mijn-lijfhuizen, maar die zijn voor volwassenen en ze bieden alleen tijdelijke hulp. Daarna komen de meisjes op straat te staan.
De PvdA in Amsterdam pleit voor twee opvanghuizen in Nederland, waar meisjes uit het hele land terechtkunnen.
(Bron)
Saddam roept op tot verzoening

BAGDAD - De Iraakse ex-dictator Saddam Hussein, die zondag tot de strop werd veroordeeld voor misdaden tegen menselijkheid, heeft de bevolking van Irak dinsdag opgeroepen tot verzoening. Hij deed dat tijdens de eerste dag van een nieuw proces tegen hem.
"Ik roep alle Irakezen, Arabieren en Koerden op te vergeven en te verzoenen in de geest van de profeet Mohammed en Jezus Christus", zei de voormalige president. Hij staat met zes anderen terecht voor zijn rol in een militaire campagne tegen de Koerden eind jaren tachtig, waarbij meer dan 180.000 mensen om het leven kwamen.
De 69-jarige Saddam toonde zich dinsdag rustig en beleefd tegen de rechters van het Iraakse Hoog Strafgerechtshof in Bagdad. Zondag was hij nog in woede uitgebarsten toen de doodstraf tegen hem werd uitgesproken. Dat was in verband met de executie van 148 sjiieten na een aanslag op hem in 1982.
Een hof van beroep is intussen begonnen om de doodstraf tegen Saddam opnieuw te bekijken. Een uitspraak wordt niet voor eind dit jaar verwacht. Als het vonnis wordt gehandhaafd moet de executie binnen dertig dagen worden voltrokken.
Het is onzeker of de tweede zaak voor die tijd is voltooid. De door de sjiieten gedomineerde regering van premier Nuri al-Maliki wil dat de executie zo snel mogelijk wordt voltrokken. Maar Koerdische politici willen wachten tot de afronding van de zaak Anfal, de naam van de operatie van het Iraakse leger op Koerdische dorpen in 1988 waarbij chemische wapens werden ingezet.
Ondertussen dreigt de in 2003 verboden Baath-partij van Saddam met aanslagen op de zwaar bewaakte 'Groene Zone' in Bagdad als hun gevangen leider wordt opgehangen. Dat maakte de partij dinsdag op haar officiële internetpagina bekend.
In de zone zijn onder meer de regering, de Amerikaanse ambassade en de rechtbank waar Saddam terechtstaat gehuisvest.
Overigens kunnen voormalige leden van de Baath-partij binnenkort weer aan de slag bij de overheid. Een commissie die na de Amerikaanse invasie het openbare leven zuiverde van aanhangers van het oude regime, zal de regering aanraden om de Baathisten hun baan terug te geven.
De Opperste Nationale Raad voor Debaatificatie zei dinsdag dat het voornemen betekent dat het aantal Baathisten dat is uitgesloten van functies zal worden teruggebracht van 30.000 naar 1500. Critici klagen dat veel te veel mensen zijn ontslagen en dat de overheid daardoor in grote problemen is gekomen.
De meeste mensen die hun baan verloren waren afkomstig uit de soennitische minderheid die nu de ruggengraat van de opstand vormt.
Soennitische Arabieren waren decennia aan de macht in Irak. Met de val van Saddam kwam hieraan een eind en sindsdien wordt het land bestuurd door de sjiitische meerderheid.
Ongeveer honderd ambtenaren van het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken zijn aangeklaagd wegens vermeende marteling van honderden gedetineerden in een gevangenis in het oosten van Bagdad.
Dat maakte een zegsman van het ministerie dinsdag bekend. De verdachten zouden in een detentiecentrum geheten Locatie No.4 gevangenen hebben mishandeld.
De politie van het ministerie is berucht om haar gebruik van geweld. Een groot deel van de veiligheidstroepen wordt gevormd door sjiitische militieleden. Soennitische politici en mensenrechtenorganisaties beschuldigen hen er al langer van leden van de soennitische gemeenschap te vermoorden.
(Bron)
'Water verdient meer aandacht'

WAGENINGEN - De zorg om en aandacht voor het broeikaseffect en de klimaatverandering is verloren tijd, want er valt toch niet veel aan te doen. Waar het werkelijk om gaat is de uitputting van de aarde en de verkwistende wijze waarop de Westerse wereld de beschikbare hoeveelheid zoetwater verspilt.
Dat zegt milieutechnoloog Jules van Lier, die donderdag aan de Wageningen Universiteit het bijzonder hoogleraarschap Anaërobe Afvalwaterbehandeling aanvaardt. Volgens Van Lier is de westerse wijze van waterzuivering een slecht voorbeeld voor ontwikkelingslanden.
Van Lier stelt dat maar heel weinig water op aarde geschikt is voor menselijk gebruik. Toch vindt de Westerse wereld het gewoon ontlasting door het toilet te spoelen met honderd maal zoveel zoetwater als daarvoor nodig is.
In de Verenigde Staten kost het voorkomen dat iemand hepatitis A zou oplopen door het drinken van water drie tot dertig miljoen dollar meer dan de behandeling van iemand, die deze ziekte door drinkwater zou oplopen, aldus de Wageningse professor.
Langdurige periodes van een tekort aan schoon water zijn een tijdbom onder de samenleving, voorspelt Van Lier. Wereldwijd sterven 1,8 miljoen mensen per jaar door het drinken van besmet water. Dat gebeurt vooral in arme landen. 90 Procent van die sterfgevallen betreft kinderen onder de 5 jaar.
Het Westen zou daarom juist ontwikkelingslanden moeten laten zien hoe een kleine hoeveelheid zoetwater zo economisch mogelijk kan worden gebruikt. Van Lier vindt het niet meer aanvaardbaar op kostbare wijze meststoffen uit drinkwater te zuiveren en dat schone water vervolgens te gebruiken om akkers te besproeien. Zijn vakgroep werkt aan methodes om water goedkoper te zuiveren en anders te gebruiken.
(Bron)
Balkenende wil godsdienstonderwijs op alle scholen

HILVERSUM - CDA-leider Jan Peter Balkenende wil dat leerlingen in het voortgezet onderwijs verplicht godsdienstles krijgen, ook op openbare scholen. Hij zegt dat in het tv-programma van Paul Rosenmöller dat de IKON woensdagavond uitzendt.
In het wekelijkse programma zijn interviews met lijsttrekkers van verschillende partijen te zien. Balkenende wijst in de uitzending op de noodzaak dat jongeren meer inzicht krijgen in religies. "Of je nu wel of niet gelooft, godsdienstonderwijs is ontzettend belangrijk om te weten wat religie voor mensen betekent, wat verschillen en overeenkomsten zijn. Ik denk dat het noodzakelijk is, ook voor jonge mensen, om dingen in de samenleving te kunnen plaatsen en te kunnen beoordelen."
Volgens GroenLinks-leider Femke Halsema schendt Balkenende met zijn voorstel de vrijheid van onderwijs. "Die vrijheid houdt in dat ouders kunnen kiezen of ze al dan niet godsdienstig onderwijs willen voor hun kind. Balkenende schaft in feite het openbaar onderwijs af en wil alleen nog bijzonder onderwijs."
Halsema constateert verder dat de CDA-leider de laatste dagen het ene na het andere breekpunt formuleert. Eerst hypotheekrenteaftrek en kinderopvang. Dinsdagavond voegde hij daar voor de EO-camera nog de vrijheid van onderwijs aan toe. "Het CDA manoevreert zich in een geïsoleerde positie", aldus Halsema. "Ze krijgen het wat hoog in de bol."
Een woordvoerder van Balkenende voegde later toe dat die heeft bedoeld dat alle leerlingen vooral meer informatie moeten krijgen over wat de wereldgodsdiensten inhouden. En niet zozeer les in de beleving ervan, zoals in het bijzonder onderwijs gebeurt.
Per augustus 2007 mogen bijzondere scholen in het voortgezet onderwijs godsdienst als examenkeuzevak opnemen in de profielen die leerlingen kiezen. Op openbare scholen kan godsdienstles alleen buiten lestijd gegeven worden, de scholen krijgen daar geen geld van het rijk voor. Begin dit jaar stak minister Maria van der Hoeven (Onderwijs) nog een stokje voor lessen in transcendente meditatie op een openbare school in Lelystad.
In het openbare basisonderwijs mag binnen lestijd beperkt godsdienst aan de orde komen. Van der Hoeven sprak zich onlangs nog uit tegen de wens van de Kamer om levensbeschouwelijk en godsdienstonderwijs op deze scholen te subsidiëren.
(Bron)

Tis best, mits op alle scholen ook over alle grote geloven wordt gesproken. Dus niet alleen katholicisme op katholieke scholen, alleen islam op moslimscholen, enzovoorts.
Politie tast nog in duister over beschieting PCM

AMSTERDAM - De politie weet nog niet wie achter de beschieting op de krantendrukkerij van uitgever PCM in Amsterdam Duivendrecht zit. Het pand werd in de nacht van dinsdag op woensdag door onbekenden aangevallen met zwaar geschut, mogelijk een granaatwerper.
Willem Woelders, commissaris van de regionale recherche van de politie Amsterdam, zei woensdag dat het nog te vroeg is over daders in een bepaalde richting te denken.
Niemand raakte bij de ontploffing gewond. Wel veroorzaakte de explosie flinke schade aan de betonnen gevelwand en binnen in het pand. Ook sneuvelden drie ramen. Volgens een medewerker van de drukkerij was de dreun tegen 00.30 uur door het hele gebouw te voelen.
De politie onderzoekt de omgeving af naar sporen. Ze roept mensen op die iets hebben gezien of gehoord zich te melden. Van de dader(s) ontbreekt tot nu toe elk spoor.
Het ANP ontving woensdagochtend rond 09.00 uur een e-mail waarin de aanslag werd opgeëist. De verzender zegt te spreken namens RaRa, de gewelddadige actiegroep waarvan de oorsprong teruggaat tot de jaren tachtig. De politie bekijkt die mail serieus.
In het gebouw aan de Van der Madeweg worden onder meer de Volkskrant, Trouw en NRC Handelsblad gedrukt. Woelders wilde woensdag nog niets zeggen over een link met een nabijgelegen transformatorhuisje. Mogelijk zou dat een doelwit zijn geweest. De commissaris zei dat in het onderzoek niets wordt uitgesloten.
De krantenredacties speculeren vanuit welke hoek de aanslag kan komen. "De actie kan gericht zijn tegen de hele pers", zegt Het Parool-hoofdredacteur Erik van Gruijthuijsen. "We zijn allemaal ongelooflijk geschokt. Mensen die dit doen, nemen het risico dat er slachtoffers vallen. Onvoorstelbaar." Volgens hem wordt gedacht aan extra beveiliging bij het gebouw van Het Parool.
Volgens NRC en Trouw waren er de laatste tijd geen publicaties die aanleiding kunnen zijn voor een aanslag. "Het is heel bizar wat er is gebeurd vannacht. Aan de andere kant zijn we ook heel nieuwsgierig wie dit heeft gedaan", aldus Trouw-hoofdredacteur Frits van Exter.
Plaatsvervangend hoofdredacteur Birgit Donker van NRC is vooral verbaasd. "Natuurlijk wordt er druk gespeculeerd, maar daar wil ik me liever niet aan wagen."
(Bron)
Schipholtunnel na ongeluk vol met patat

AMSTERDAM - De Schipholtunnel is woensdagmiddag na een botsing van twee personenauto's met een vrachtwagen gevuld met patat. Er zijn geen gewonden gevallen, meldt de politie. De A4 richting Amsterdam is afgesloten.
Het ongeluk gebeurde rond 15.00 uur. Eén van de auto's is terechtgekomen onder de vrachtwagen, die over de hele breedte van de buis ligt. "Er kan geen muis meer door", zegt een politiewoordvoerder. De vrachtwagenchauffeur vervoerde dozen met friet. De oplegger van de vrachtwagen werd opengereten, waardoor de patat werd verspreid over het wegdek. "Het is een wonder dat er niemand gewond is geraakt."
De brandweer probeert de auto onder de vrachtwagen vandaan te krijgen, waarna de truck kan worden weggesleept. Het is niet bekend hoe lang dit nog gaat duren. Weggebruikers die op weg zijn naar Amsterdam wordt geadviseerd de A5 en de A9 te nemen.
Woensdagmorgen werd de Schipholtunnel ook al tijdelijk afgesloten. Er was een brandmelder afgegaan, maar dit bleek loos alarm.
(Bron)
Kwart Duitsers heeft extreem rechtse opvattingen

LEIPZIG - Iedere vierde inwoner van Duitsland heeft extreem rechtse opvattingen. Ook personen die zichzelf als 'links' bestempelen, keuren niet elke rechts-extremistische uitlating af.
Dit blijkt uit een onderzoek van de Duitse Friedrich-Ebert-stichting, waarvan Duitse media woensdag de resultaten presenteerden. Ruim een kwart van de inwoners van de Bondsrepubliek is voorstander van een sterke eenheidspartij die de zogenoemde Volksgemeenschap belichaamt. Ook het nationalisme neemt toe. In sommige regio's toont bijna de helft van de burgers zich vijandig jegens buitenlanders.
Van de bijna 5000 ondervraagde burgers vindt bijna 18 procent de invloed van joden nog steeds te groot. Een leider met ijzeren vuist ziet ruim 15 procent zitten.
De onderzoekers benadrukken dat extreem rechts eigenlijk een misleidend begrip is. Het suggereert dat het om een duidelijk af te bakenen randverschijnsel gaat. Rechts-extremistische opvattingen worden echter dwars door alle lagen van de bevolking aangetroffen, bij alle generaties, in alle deelstaten en bij kiezers van alle partijen, aldus de wetenschappers van de universiteit in het Oost-Duitse Leipzig.
Omdat personen met rechts-extremistische opvattingen een zeer uiteenlopende groep vormen, zijn niet alleen maatregelen nodig tegen jongeren en personen in moeilijke economische omstandigheden. De onderzoekers pleiten voor een brede maatschappelijke aanpak.
(Bron)
Taxichauffeur verwondt klant met balpen

AMSTERDAM - Een 33-jarige man is in de nacht van maandag op dinsdag in Amsterdam zwaargewond geraakt toen een taxichauffeur hem tijdens een ruzie met een balpen in zijn nek stak. De pen zat zo vast dat hij in het ziekenhuis operatief moest worden verwijderd. Dat maakte de politie dinsdag bekend.
Het slachtoffer ligt nog in het ziekenhuis. Zijn toestand is stabiel. De man had samen met een vriend een taxi genomen vanaf het Leidseplein. Beiden hadden volgens de politie gedronken.
Door nog onduidelijke redenen ontstond ruzie tussen de klanten en de chauffeur en volgden er klappen. Een van de passagiers stapte uit, maar de ander bleef achter. In de auto ontstond een worsteling, waarbij de man in zijn nek werd gestoken.
Toen het slachtoffer hevig bloedend uit de taxi kwam, gaf de chauffeur plankgas. De politie kon de bestuurder snel achterhalen een arresteren. Hij zit nog vast.
(Bron)
Rumsfeld is weg.
Site toont beleid van mogelijke kabinetten

AMSTERDAM - Welke mogelijke regeringscoalitie is voor de aanschaf van de Joint Strike Fighter, welke regering handhaaft de hypotheekrenteaftrek en hoe denken verschillende mogelijke kabinetten over het drugsbeleid? Een nieuwe website laat internetters zelf kabinetten formeren, en toont dan direct over welke standpunten de deelnemende partijen het eens zijn.
Bezoekers kunnen een coalitie formeren door verschillende partijen aan te klikken die op 22 november meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen. Drie tellertjes laten zien of het gekozen kabinet volgens de belangrijkste peilingen op een meerderheid kan rekenen. Daar onder toont de site over welke stellingen uit de online kieshulp StemWijzer de gekozen coalitiepartijen het eens zijn.
De initiatiefnemers hopen dat de site strategische stemmers kan helpen een goede keuze te maken.
(Bron)
Huishoudens krijgen volgende week 52 euro

DEN HAAG - Huishoudens kunnen de door het kabinet beloofde tegemoetkoming van 52 euro in de energiekosten volgende week op hun rekening verwachten. Dit heeft het ministerie van Economische Zaken woensdag bekendgemaakt.
Particulieren en kleine bedrijven, die 1 september een eigen aansluiting voor elektriciteit hadden, komen hiervoor in aanmerking. De tegemoetkoming is bedoeld om de gestegen energiekosten voor een deel goed te maken en de koopkracht te verbeteren. Met ingang van volgend jaar wordt de 52 euro automatisch van de energierekening afgetrokken.
In de verkiezingscampagne greep lijsttrekker Femke Halsema van GroenLinks de gelegenheid aan om mensen aan te sporen de 52 euro over te maken aan de voedselbanken of een ander goed doel.
Greenpeace kwam met de tip de 52 euro te besteden aan een stuk of tien zuinige spaarlampen. Binnen een jaar zou dat al 80 euro beparen en gedurende de levensduur van de lampen, zes jaar, zo'n 500 euro.
(Bron)

Wat een timing...

maandag, november 06, 2006

Ik doe redelijk gewoon werk. Op een redelijk gewone plek. Maar sommige collega's zijn niet zo gewoon. Collega J. trok laatst een vreemde kop en ik dreigde hem op de foto te zetten. Dat was best zei ie, dus hier is hij:

Photobucket - Video and Image Hosting


Nee, die rooie oogjes zijn geen flitseffect. Hij heeft zijn oogleden binnenstebuiten gedraaid:

Photobucket - Video and Image Hosting