zaterdag, juni 12, 2010

Noord-Korea dreigt van Seoul inferno te maken

SEOUL - Het Noord-Koreaanse leger heeft zaterdag gedreigd de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul in een vlammenzee te veranderen.
Noord-Korea is kwaad over elf luidsprekers die Zuid-Korea aan de grens tussen de twee Korea's heeft geplaatst. Met die luidsprekers wil het bewind in Seoul Zuid-Koreaanse propaganda laten horen.
Dat heeft het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap gemeld. Zuid-Korea heeft de luidsprekers aan de grens met Noord-Korea geïnstalleerd als reactie op het zinken van een Zuid-Koreaans oorlogsschip op 26 maart.
Volgens het Zuid-Koreaanse leger is Noord-Korea verantwoordelijk voor het zinken van het schip.
Noord-Korea ontkent betrokkenheid. Het regime in Pyongyang heeft laten weten dat het de Zuid-Koreaanse luidsprekers gaat vernietigen als Seoul die gaat gebruiken voor een ''psychologische oorlogsvoering''.
(Bron)
Meisje in Wildervank verongelukt

WILDERVANK - Bij een ongeluk met een personenauto is zaterdag in het Groningse Wildervank een meisje om het leven gekomen. Een ander meisje raakte zeer zwaar gewond. Dat heeft de politie meegedeeld.
Het ongeluk deed zich midden in een woonwijk voor. Volgens de politie reed de automobilist over een bruggetje terwijl aan het eind daarvan twee meisjes aan het spelen waren.
Beide meisjes kwamen onder de auto terecht. Een van hen overleed ter plekke, het andere is met zeer zware verwondingen naar een ziekenhuis gebracht.
Over de leeftijden van de meisjes kon nog niets worden gezegd. Volgens de politiewoordvoerder waren zeker tweehonderd mensen naar de plek van het ongeval toegegaan en liepen de emoties er hoog op.
De meisjes waren in de buurt goed bekend. Slachtofferhulp is aanwezig om steun te verlenen en ook de burgemeester is ter plekke om met mensen te praten. De automobilist is er volgens de politie erg slecht aan toe, hoewel hij niet gewond is geraakt.
(Bron)
14-jarige betrapt als klant van travestiet

ANTWERPEN - De politie van Antwerpen heeft een wel erg jonge klant uit een bordeel geplukt. Een jongen van veertien werd betrapt bij een travestiet, zo berichten de Belgische kranten De Standaard en Het Nieuwsblad zaterdag.
De politie betrapte de travestiet en de 14-jarige jongen dinsdag op heterdaad in de rosse buurt van de havenstad. De jongeman wilde zich laten verwennen door de travestiet.
De prostituee werd gearresteerd omdat ze seks had met een minderjarige, en de ouders van de jongen werden ingelicht.
Wat de travestiet nu te wachten staat, is nog niet duidelijk. Politie noch parket is bereid tot commentaar.
De minimumleeftijd voor bordeelbezoek in België is achttien jaar, maar blijkbaar kon de minderjarige zonder problemen bij de prostituee op bezoek.
Leyla, een meisje van plezier, stelt dat ze ''toch onmogelijk iedereen naar zijn identiteitskaart kan vragen: dat is bad for business.'' ''Sommige klanten zien er jonger uit, anderen lijken dan weer ouder dan ze werkelijk zijn'', klinkt het.
(Bron)
'Meer koude winters in Europa en VS'

PARIJS - Nederland en de rest van Europa moeten er rekening mee houden dat de afgelopen koude winter met veel sneeuw geen uitzondering zal blijken te zijn.
Ook het oosten van Azië en de Verenigde Staten kunnen koudere, vochtige en sneeuwrijke winters verwachten. Dat heeft James Overland van het Amerikaanse KNMI vrijdag gezegd.
Volgens Overland beïnvloedt het warmere klimaat op de Noordpool dat het gevolg van de klimaatverandering is, de luchtdruk in dat gebied. Daardoor verandert de windrichting zodanig dat aangrenzende delen van de aarde koeler worden.
''Koude winters met veel sneeuw zullen eerder regel dan uitzondering worden'', voorspelde Overland tijdens een wetenschappelijk congres over het poolgebied in Oslo.
Volgens hem was de buitengewoon koude winter van 2010 in de gematigde zones van het noordelijk halfrond het gevolg van unieke natuurlijke processen in het Noordpoolgebied.
(Bron)
Man vangt vallend kind van driehoog

BRUSSEL - Een man die in een H&M in Brussel aan het winkelen was, heeft daar een kind opgevangen dat juist drie verdiepingen naar beneden viel.
''Ik hoorde gekrijs, keek naar boven en zag dat er een kind uit de lucht viel. Ik stak mijn armen uit en ze viel er recht in. Een mirakel'', zegt Matteo Ianiri (54) uit de Brusselse gemeente Vorst zaterdag in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.
Het vierjarig meisje Philine uit Nijvel was aan de aandacht van haar ouders ontsnapt op een bovenverdieping. Ze kroop op de leuning van de roltrap. Ze viel erover en stortte naar beneden.
De redder is zwaar geëmotioneerd door de gebeurtenis. Hij prijst zich gelukkig dat hij iets later in de winkel was, omdat hij toch maar de tram nam in plaats van de auto.
''Als je eraan denkt dat zo'n banale keuze als tram of auto ervoor gezorgd heeft dat ik op het goede moment op de goede plek stond, voelt het ongelofelijk aan. In alle andere gevallen was dat meisje morsdood geweest. Ze viel wel twintig meter naar beneden.''
De H&M ging na de val direct dicht. Het zwaar aangeslagen personeel krijgt psychologische bijstand.
(Bron)
Dodental camping naar beneden bijgesteld

CHICAGO - Het aantal doden door de overstroming van een camping in de Amerikaanse staat Arkansas is naar beneden bijgesteld tot zeker zestien.
Dit heeft een woordvoerder van de rampenbestrijding vrijdag laten weten.
Eerder werd gesproken van zeker twintig doden. Ongeveer dertig mensen worden nog vermist. Op de camping sliepen mogelijk meer dan driehonderd mensen.
In korte tijd viel in de nacht van donderdag op vrijdag tot 15 centimeter regen in een populair gebied voor vissers, wandelaars en mountainbikers vlak bij de rivieren de Caddo en Little Missouri.
Honderden gasten van de Albert Pikecamping in de Ouachitabergen ten westen van Little Rock, de hoofdstad van Arkansas, werden in hun slaap verrast. Onder de doden zijn kinderen.
De reddingsdiensten hebben helikopters ingezet. Ook medewerkers van het Rode Kruis en leden van de Nationale Garde zijn ingezet. Gouverneur Mike Beebe van Arkansas heeft de camping bezocht.
(Bron)
Veel beroemde kometen komen uit andere zonnestelsels

AMSTERDAM - Misschien wel negen van de tien beroemde kometen, zoals Halley en Hale-Bopp, zijn mogelijk immigranten van andere sterren. Dat concludeert een internationaal team van sterrenkundigen uit nieuwe computersimulaties (Science Express, 10 juni).
De computersimulaties laten zien dat de zon vroeg in haar bestaan kleine ijsachtige objecten van naburige sterren kan hebben ingevangen.
Daarbij wordt ervan uitgegaan dat de zon, zoals eigenlijk alle sterren, is geboren in een stervormingsgebied waarin honderden sterren tegelijk ontstonden.
Tussen deze sterren zou een levendige uitwisseling van zogeheten planetesimalen hebben plaatsgebonden - bouwmateriaal uit de materieschijf rond een ster dat door de zwaartekrachtswerking van een al gevormde planeet de ruimte in is geslingerd.
Door deze uitwisseling ontstond rond elk van de sterren een uitgestrekte wolk van kometen. Het bewijs voor dit scenario wordt geleverd door de eigenschappen van de uitgestrekte kometenwolk die onze zon omhult.
Lang is aangenomen dat het materiaal van deze zogeheten Oortwolk een overblijfsel is van de vorming van ons eigen planetenstelsel. Maar gedetailleerde modelberekeningen laten zien, dat de Oortwolk in dat geval veel minder rijk aan kometen zou moeten zijn dan nu het geval lijkt.
(Bron)
Patricia Paay komt lelijk ten val

AMSTERDAM - Patricia Paay is vrijdagnacht lelijk ten val gekomen met haar scooter. De 61-jarige is met een ambulance afgevoerd en onderzocht in het ziekenhuis. Dat heeft haar manager zaterdag bevestigd.
Het ongeluk vond plaats nadat de diva vertrok uit de Amsterdamse RAI, waar de stripshow 'DreamMen' plaatsvond. Rond het evenementencomplex vinden werkzaamheden aan de straat plaats.
Paay reed met haar scooter tegen een losliggende steen, waardoor zij ten val kwam en met haar hoofd tegen de straat klapte. Het gevolg was een flink gat in haar hoofd en veel bloed.
De ambulance kwam ter plaatse en bracht Paay naar het ziekenhuis, waar een scan van haar hoofd werd gemaakt. Zij heeft waarschijnlijk een lichte hersenschudding overgehouden aan het ongeval.
Paay is inmiddels weer thuis en moet het even rustig aan doen.
(Bron)

Jong doen is een vak.
Grote vraag naar oordopjes in Zuid-Afrika

KAAPSTAD - De Zuid-Afrikaanse handelaren in oordopjes doen goede zaken tijdens het WK voetbal. De afgelopen dagen is een ware run ontstaan op de beschermende dopjes vanwege het oorverdovende kabaal van de vuvuzela, de traditionele Afrikaanse 'herrietoeter'.
''We kunnen het niet eens bijhouden'', vertelde een verkoper uit Kaapstad zaterdag in de krant Weekend Argus.
De oordopjes hebben al de bijnaam 'Vuvu-stop' gekregen. Het gewilde product wordt op de verpakking omschreven als ''zeer effectieve geluidsreductie, vooral bij voetbal- of rugbywedstrijden, of voor tv-verslaafden die het geklaag van hun vrouw niet willen horen''.
Volgens de handelaren helpen de oordopjes het geluid met 31 decibel te verminderen. De vuvuzela kan maximaal 130 decibel produceren.
Televisiekijkers hebben al geklaagd over het 'zoemende' geluid van de vuvuzela's dat zelfs de commentator bij vlagen overstemd. De Duitse krant Bild opende zaterdag met de kop 'Dit werkt op je zenuwen!'.
Het lokale organisatiecomité in Zuid-Afrika benadrukte echter nogmaals dat de 'herrietoeters' niet verboden worden. ''Iedereen houdt van de vuvuzela, ze zijn het symbool van dit toernooi. Wij hebben er geen klachten over ontvangen'', beweerde een woordvoerder van de organisatie.
De FIFA heeft de dolenthousiaste voetbalsupporters uit Zuid-Afrika wel gevraagd om tijdens toespraken en volksliederen de vuvuzela uit respect even niet te gebruiken.(Bron)

Een vriend van me vergeleek het met een zwerm bijen, en inderdaad, zo klinkt het.
Man zwaar gewond na aanval hond

OOST-SOUBURG - Een man uit Vlissingen is vrijdag in het Zeeuwse Oost-Souburg in het ziekenhuis beland nadat hij was gebeten door de hond van de buren.
De man raakte zwaargewond door beten in zijn kin en hals. Dat maakte de politie bekend.
Het slachtoffer liep in de tuin van een familielid toen de hond van de buren over de schutting kwam. De Vlissinger aaide het dier, waarop de hond toebeet.
De man is met spoed geopereerd. De politie had vrijdagavond nog geen informatie over het slachtoffer. Wat er met de hond is gebeurd, is eveneens niet bekend.
(Bron)

vrijdag, juni 11, 2010

De SGP wil gedoogsteun geven aan een VVD-PVV-CDA-kabinet.
Jezus.
'Pauze overslaan is schadelijk voor gezondheid'

AMSTERDAM - Mensen die zichzelf geen tijd gunnen om even te pauzeren tijdens de werkdag, riskeren daarmee gezondheidsproblemen. Uit recent onderzoek blijkt dat een derde van de werkenden doorwerkt tijdens de lunch. Een kwart slaat de pauze helemaal over.
Dat blijkt uit Brits onderzoek onder drieduizend werknemers waarover de BBC bericht.
Werken kan mensen mentaal goed doen, maar tegelijkertijd leidt overwerk niet zelden tot gezondheidsproblemen, waarschuwt het onderzoeksorgaan CPS.
De meest voorkomende problemen zijn rugklachten door te lang in één houding te werken en stress. Meer dan veertig procent van de ondervraagden zegt zich minstens een keer per week gestresst te voelen. Onderbezetting en hoge werkdruk zijn daarvan veelal de oorzaak.
Personeelsdeskundige Ben Willmott zegt tegen de BBC dat de uitkomsten van het onderzoek de alarmbellen moet doen rinkelen.
"Een bepaalde mate van werkdruk is natuurlijk best wenselijk. Maar als dat niveau uitstijgt boven wat de werknemer aankan - stress dus - is het tijd om even een pauze te nemen. Dat voorkomt depressies, spanningen en hartproblemen."
(Bron)
Misverstand over autisme genetisch verklaard

DEN HAAG - Sommige genen die al langer in verband worden gebracht met verstandelijke handicaps, spelen ook een rol bij autisme.
Dat heeft de in Nederland opgeleide onderzoekster Dalila Pinto ontdekt, zo meldde de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) vrijdag.
De ontdekking zou kunnen verklaren waarom, mede op basis van een overlap in symptomen, tot voor kort vaak werd gedacht dat autismepatiënten automatisch een verstandelijke handicap hebben.
In werkelijkheid is dat in minder de helft van de gevallen zo, terwijl andere autisten juist normaal of zelfs bovengemiddeld intelligent zijn.
Pinto deed haar ontdekking in het kader van een groot genetisch onderzoek naar autisme in Canada, waarbij 120 onderzoekers en meer dan 1500 gezinnen betrokken zijn.
Haar deelname aan de studie is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de NWO.
De onderzoekers hebben een reeks nieuwe genetische defecten ontdekt die een rol spelen bij autisme en aanverwante stoornissen.
Die defecten ontstaan doordat bij de aanmaak van nieuwe cellen een 'kopieerfout' wordt gemaakt in het DNA, en leiden ertoe dat de cellen hun werk niet goed kunnen doen.
De wetenschappers ontdekten ook genetische factoren die een vroegere diagnose mogelijk kunnen maken.
Dat is volgens Pinto belangrijk omdat het de kwaliteit van leven van autismepatiënten kan helpen verbeteren.
,,Het is aangetoond dat een eerdere behandeling in sommige gevallen de gevolgen van de aandoening kan verminderen.''
Duidelijk is nu dat er honderden genen zijn die een rol spelen bij het ontstaan van autisme. ,,Veel meer dan we dachten'', aldus Pinto.
Maar de studie heeft ook aangetoond dat veel van die genen gemeenschappelijke functies hebben.
Dat biedt volgens de onderzoekster nieuwe aanknopingpunten voor de ontwikkeling van medicijnen.
Ongeveer één op de 110 kinderen heeft een autistische stoornis. De aandoening openbaart zich rond het derde levensjaar en is niet te genezen.
Patiënten hebben moeite met sociale interactie en communicatie en blijven vaak hangen in zich steeds herhalend gedrag.
(Bron)
AIVD geeft dossier geheime informatie vrij

DEN HAAG - De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst AIVD heeft ruim zeshonderd pagina's met geheime documenten over Irak overhandigd aan onderzoeksjournalisten van de publieke omroep.
De rechtbank in Den Haag stelde de betrokken journalist al eerder in het gelijk in zijn strijd om de documenten te krijgen, maar het was nog niet duidelijk of de inlichtingendienst gehoor zou geven aan de uitspraak.
OnJo, een samenwerkingsverband van enkele programma's, heeft dat vrijdag bekendgemaakt.
Journalist Huub Jaspers van het programma Argos is blij met de informatie, die vrijkwam na een beroep op de Wet Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten uit 2002. De AIVD had zich volgens hem nog langer kunnen verzetten.
Jaspers en zijn collega's gaan verder studeren op de documenten. Die geven volgens hem een meer gedetailleerd inzicht in de acties van het kabinet in 2002 en 2003 dan de commissie-Davids in januari openbaar maakte. Nederland gaf politieke steun aan de Amerikaanse inval in Irak.
De overgave van zo'n groot dossier is volgens hoogleraar Bob de Graaff van de Universiteit Utrecht, deskundige op het gebied van inlichtingendiensten, heel bijzonder en is in deze omvang nog niet eerder gebeurd.
De Graaff vindt dat in Nederland documenten veel te lang worden beschouwd als geheim. In de Verenigde Staten wordt dit stempel volgens hem sneller weggehaald.
(Bron)
Darmbacteriën spelen rol bij gewichtsbeheersing

DELFT - Bacteriën in de dikke darm spelen een belangrijke rol bij de beheersing van het lichaamsgewicht. Dit blijkt uit onderzoek van TNO en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).
De bacteriën in de dikke darm breken voedingscomponenten af, die het menselijk lichaam niet kan verteren. Hierbij produceren de bacteriën korte-keten vetzuren (azijnzuur, propionzuur en boterzuur).
Het vetweefsel maakt door propionzuur meer van het verzadigingshormoon leptine aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je je meer en langer verzadigd voelt.
Propionzuur verlaagt ook de productie van resistine. Dit hormoon zorgt voor een betere werking van insuline, dat met name bij mensen met overgewicht niet meer optimaal functioneert.
De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in European Journal of Clinical Investigation.
(Bron)
Klanten profiteren van foutje Neckermann

TERNEUZEN - Voor postorderbedrijf Neckermann begint het WK Voetbal niet goed. Een foute advertentie, die inspeelde op het evenement, levert 182 klanten een voordeel op van een kleine 300 euro.
Voor de onderneming is dat een schadepost van zo'n 50.000 euro. Neckermann bood afgelopen weekeinde in het kader van het WK een moderne breedbeeld-tv aan in combinatie met een tafelvoetbalspel voor in totaal 347,10 euro.
Toen de fout bemerkt werd en het aanbod dinsdag van de website was gehaald, hadden 182 consumenten hun slag geslagen. Inmiddels wordt de tv aangeboden voor 599 euro.
''Gelukkig overkomt ons zoiets hoogst zelden",' aldus een woordvoerder van Neckermann. Het postorderbedrijf zegt over het hart te strijken en niet te proberen geld terug te halen bij de 182 klanten.
(Bron)
Managers AH to go vervolgd wegens discriminatie

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie vervolgt drie filiaalmanagers van Albert Heijn to go vanwege discriminatie. De drie zouden hebben geprobeerd medewerkers van Marokkaanse afkomst buiten de deur te houden.
Dat meldt een woordvoerder van het parket Den Haag vrijdag aan het AD.
Na een strafrechtelijk onderzoek concludeert de officier van Justitie dat de filiaalmanagers -twee mannen van 28 uit Haarlem en een man van 50 uit Den Haag- zich schuldig hebben gemaakt aan ‘beroepsmatige discriminatie’.
Daarop staat een gevangenisstraf van maximaal een jaar.
Vorig jaar veroorzaakte de kwestie nog de nodige commotie, nadat een e-mailcorrespondentie aan het licht kwam tussen enkele filiaalmanagers van AH to go en de afdeling personeelszaken van Servex, de franchisenemer van alle AH to go’s op stations.
De AH to go winkels hadden dringend extra personeel nodig. Daarbij werd door de leidinggevenden van station Amsterdam Lelylaan, Amsterdam Centraal en Den Haag wel een voorwaarde gesteld. ‘Geen Marokkanen!’, viel in de mail te lezen.
Niet alleen de leidinggevenden, maar ook een 24-jarige vrouw uit Waddinxveen wordt vervolgd wegens discriminatie. Zij wees het verzoek van haar collega's niet direct af.
(Bron)
Half Nederland voelt crisis in portemonnee

DEN HAAG - Ongeveer de helft van de Nederlanders zegt in de eigen financiële situatie de gevolgen te merken van de economische crisis.
Dat blijkt uit het halfjaarlijkse onderzoek in opdracht van Centiq, een organisatie van overheid, maatschappelijke organisaties en financiële instellingen, die de kennis van het publiek over geldzaken wil vergroten.
Het onderzoek onder 780 Nederlanders geeft aan dat hoger opgeleiden hun financiële toekomst zonniger inzien dan lager opgeleiden.
Consumenten hebben weliswaar het gevoel dat het ergste van de crisis voorbij is, maar maken zich nog wel zorgen over de gevolgen. Zo denkt driekwart dat alles duurder wordt, terwijl dit een half jaar geleden nog 58 procent was. Ruim 40 procent bezuinigt op de uitgaven.
Ruim 30 procent van de ondervraagden vindt dat het nu moeilijker is om de eigen financiën te regelen dan tien jaar geleden.
Dat komt niet alleen doordat ze nu meer eigen keuzes moeten maken, zoals het kiezen voor een zorgverzekeraar, maar ook doordat de financiële producten ingewikkelder zijn geworden.
(Bron)
Bijtend middel in konijnenoog niet meer nodig

OEGSTGEEST - Onderzoekers hoeven geen konijnen meer te gebruiken om te testen of chemische stoffen ogen irriteren.
TNO-onderzoeker Menk Prinsen ontwikkelde daarvoor een nieuwe methode: de stoffen kunnen voortaan worden getest op de hoornvliezen van geslachte kippen.
Prinsen krijgt voor zijn ontdekking vrijdag in Oegstgeest de Hugo van Poelgeestprijs.
De OESO, de internationale organisatie voor economische samenwerking, heeft de alternatieve methode van de TNO-onderzoeker vorig jaar geaccepteerd.
Bedrijven en laboratoria moeten nu eerst de oogproef op de kippenhoornvliezen uitvoeren. Pas als vaststaat dat de middelen niet ernstig bijten, mogen ze, als dat nodig is, de proef op de levende konijnen uitvoeren.
Volgens Prinsen kan ook steeds vaker kennis via literatuurstudie worden vergaard. Prinsen noemt de proeven op de hoornvliezen van dode kippen een belangrijke vooruitgang.
''De oogproeven op levende konijnen werden wereldwijd niet op grote schaal toegepast. Ik schat bij enkele honderden dieren per jaar. Maar het dierenleed was daar niet minder om. Het kon gaan om middelen die een oog in één klap wegbeten.''
Dieren, inclusief konijnen, worden nog wel voor andere proeven gebruikt.
De Hugo van Poelgeestprijs wordt eens in de vier jaar uitgereikt aan onderzoekers die alternatieven bedenken voor dierproeven. Van Poelgeest was in zijn leven voorzitter van de Dierenbescherming.
Volgens onderzoeker Prinsen neemt binnen de internationale onderzoekswereld het besef toe dat experimenten zo veel mogelijk moeten worden uitgevoerd zonder het gebruik van levende dieren. ''Pakweg de laatste dertig jaar is er heel veel veranderd.''
(Bron)
Frituurolie zorgt voor flinke file

AMSTERDAM - Een lading frituurolie zorgt sinds vrijdagmiddag op de A59 bij Breda voor flinke vertragingen. Het hardnekkige goedje lekte uit een vrachtauto en is lastig te verwijderen.
Een rijstrook is tussen Zonzeel en Oss dicht, waardoor er zo'n tien kilometer file ontstond. De afsluiting duurt tot 21.00 uur, verwacht de ANWB.
Waardoor het frituurvet op de weg terechtkwam is onduidelijk. Rond 20.00 uur stond er nog zo'n zeven kilometer file.
De ANWB adviseert automobilisten om te rijden via Breda en Tilburg over de A16 en A58.
(Bron)
Tweede kerncentrale direct naast oude

HEINKENSZAND - Een mogelijke tweede kerncentrale moet direct tegenover de huidige kerncentrale in Borssele komen staan.
Dat heeft energiebedrijf Delta donderdagavond aan de gemeenteraad van Borsele laten weten.
Daarmee komt de nieuwe centrale iets verder van het dorp Borssele te staan, maar wel direct aan de Westerschelde, die voor koelwater gebruikt wordt. De gemeenteraad en de dorpsraad hadden daar bij het energiebedrijf om gevraagd.
Nu de locatie vrijwel vast staat, is het wachten op een handtekening van de minister onder de eisen voor een milieu-effectrapportage.
Volgens een woordvoerster van het ministerie van VROM kan die handtekening elk moment komen.
Wanneer Delta de rapportage af heeft, kan eind volgend jaar de aanvraag voor een bouwvergunning volgen.
In 2013 wordt dan begonnen met de bouw en in 2018 kan de centrale draaien.
De nieuwe centrale wordt veilig, aldus operationeel directeur Ad Louter van Delta. ''Zo zul je binnen het gebouw niets merken als er een vliegtuig op neerstort.
Mocht de kern binnenin smelten, een ongeval dat eens in de miljoen jaar kan voorkomen, zou je daar buiten de centrale ook niets van merken.
Het hoogradioactief afval wordt door nieuwe technieken tot een minimum beperkt en kan worden opgeslagen in Borssele'', legde Louter uit.
Het bouwen van de centrale levert werk op voor 3000 mensen, twee keer zoveel als er in Borssele wonen. Als de centrale eenmaal in bedrijf is, levert deze werk op voor nog eens 350 tot 400 mensen.
(Bron)
Parlementariërs bezetten Italiaanse Senaat

ROME - Parlementariërs van oppositiepartij Italië van de Waarden (IdV) hebben woensdagavond de zittingszaal van de Senaat bezet.
Op die manier hopen zij te voorkomen dat het centrumrechtse kabinet-Berlusconi donderdag een zeer omstreden afluisterwet in stemming brengt.
Over die wet wordt in Italië al maanden gesteggeld. Officieren van justitie zijn woedend omdat premier Silvio Berlusconi het afluisteren van telefoons van verdachten moeilijker wil maken.
Ook komen er boetes tot 450.000 euro voor kranten die uitgelekte telefoontaps publiceren. Journalistenverenigingen spreken dan ook van een persbreidelwet.
De in Italië machtige Rooms-Katholieke Kerk wist van de conservatieve coalitie een speciale positie te bedingen voor haar hoogwaardigheidsbekleders.
Als een officier van justitie een priester afluistert, moet zijn bisdom worden geïnformeerd. Als een bisschop wordt afgeluisterd, moet zelfs het Vaticaan worden geïnformeerd, een buitenlandse mogendheid.
Berlusconi is in het verleden in verlegenheid gebracht door publicaties van telefoontaps. Zo kwam zijn omgang met escortdames aan het licht.
Na maandenlang getouwtrek wil Berlusconi nu een doorbraak forceren door voor de 34e keer in deze kabinetsperiode de vertrouwenskwestie te stellen, aldus persbureau ANSA.
De parlementariërs van IdV willen met hun bezettingsactie aandacht van het publiek trekken voor ''deze zoveelste dictatoriale daad van Berlusconi en zijn regering''.
IdV-leider Antonio Di Pietro, die in 1992 wereldwijde bekendheid verwierf toen hij als onderzoeksrechter het corruptieonderzoek Mani Pulite (Schone Handen) aanzwengelde, wil naar het Constitutionele Hof stappen om de afluisterwet te laten vernietigen, als die in het parlement wordt aangenomen.
Ook heeft IdV al webadressen in België laten reserveren om op internet journalistiek relevante informatie te publiceren als dat in Italië niet meer kan, zo meldt de krant Corriere della Sera.
(Bron)
Keurmerk voor duurzame soja

RIJSWIJK - Met ingang van volgend jaar komt soja op de markt voorzien van certificaten die uitwijzen dat die duurzaam geproduceerd is.
Het Productschap Margarine, Vetten en Oliën meldt dat de Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja, waarbij organisaties en bedrijven uit twintig landen zijn betrokken, aangescherpte normen heeft aangenomen die leiden tot onafhankelijk gecertificeerde soja.
De productie van soja groeit snel, vooral door de toenemende behoefte aan vlees in sterk groeiende economieën, waaronder die in China.
De teelt van soja vindt vooral plaats in Zuid-Amerika, maar mag volgens de Nederlandse Task Force Duurzame Soja niet leiden tot kap van het regenwoud. Bij duurzaamheid wordt niet alleen rekening gehouden met het milieu, maar ook met rechten van werknemers.
Deelname van Nederland aan het internationale overleg is van belang omdat ons land een grote verwerker is van soja, zowel in veevoer als in de voedingsmiddelenindustrie.
Van de task force maken onder meer Unilever, Ahold (Albert Heijn), Rabobank, diervoederbedrijven en landbouwcorporaties deel uit.
(Bron)
Inbreker valt door plafond in handen politie

UTRECHT - Een 29-jarige inbreker viel in de nacht van donderdag op vrijdag wel heel opvallend door de mand.
Hij had zich na een inbraak in een bedrijfspand in Utrecht op een plafond verstopt voor de politie, maar zakte erdoorheen en kwam terecht voor de voeten van een agent. Dat meldde de politie vrijdag.
De inbraak van de man zonder vaste woon- of verblijfplaats deed het alarm van het pand afgaan, waarop de politie een kijkje kwam nemen.
Samen met een politiehond doorzochten ze alle verdiepingen.
Op de gipsplaten van het plafond op de eerste verdieping gaven handafdrukken de schuilplaats van de inbreker weer. Hij had zich verschanst bovenop de plafondplaten.
De man had zich daar stilgehouden in de hoop dat hij aan de agenten kon ontkomen, maar zijn schuilplaats bleek weinig bestendig voor zijn gewicht. De inbreker is voor verhoor meegenomen naar het bureau.
(Bron)
Vermiste brief Descartes opgespoord via Google

AMSTERDAM – Een Nederlandse onderzoeker heeft met Google een vermiste brief van de Franse filosoof René Descartes opgespoord.
De 41-jarige Erik-Jan Bos voerde de zoekopdracht: 'autograph – letter – descartes' in bij zoekmachine Google.
Dat leverde hem een link op naar de bibliotheek van Haverford College in de Verenigde Staten.
Uit informatie op de website bleek dat in de bibliotheek van het onderwijsinstituut een brief aanwezig was van vier pagina’s die in mei 1641 was geschreven door René Descartes in het kasteel Endegeest. Het schrijven was gericht aan zijn uitgever Marin Mersenne in Parijs.
De bewuste brief was al 150 jaar vermist. De precieze inhoud was ook onbekend bij historici. Het Haverford College heeft het document inmiddels overgedragen aan de rechtmatige eigenaar, het Institut de France.
“Ik ben natuurlijk een beetje verbaasd over wat een simpele zoekopdracht op de computer in je huiskamer allemaal teweeg kan brengen”, verklaart Bos op Discovery News.
De brief van Descartes werd ruim 150 jaar geleden gestolen door de Italiaanse graaf Guglielmo Libri. Het is niet bekend hoe de brief in de bibliotheek van Haverford College terecht is gekomen.
Bos promoveerde op Descartes en werkt aan een nieuwe uitgave van de brieven die de Franse filosoof schreef. Hij heeft inmiddels de kans gekregen om de herontdekte brief in het echt te bekijken. "Ik had hem wat groter verwacht", verklaarde hij achteraf. "Maar kalligrafisch gezien is hij scherp en zeer herkenbaar.'
Volgens wetenschappers kan de inhoud van het herontdekte document een nieuw licht werpen op het netwerk van contacten dat Descartes vanuit Nederland onderhield.
(Bron)
'Contactloos' betalen met bankpas

AMSTERDAM - Zonder pincode of zonder 'doorhalen' van de bankpas kleine bedragen tot 25 euro afrekenen. ABN Amro heeft naar eigen zeggen de primeur en de eerste proef in de eigen bedrijfskantine succesvol afgesloten.
Na de zomer gaat de bank verder met testen, onder het eigen personeel.
''Winkeliers en consumenten hebben behoefte aan betaalproducten die gemak, efficiëntie en veiligheid bevorderen'', aldus een woordvoerster van de bank na berichtgeving hierover vrijdag in De Telegraaf. Net als met de ov-chipkaart hoef je de pas alleen vlak bij, in dit geval de pinautomaat, te houden.
Wanneer de nieuwe manier van betalen op de markt komt, kan de bank nog niet aangeven. ''Het hangt ook af van leveranciers en andere partijen.''
Over de veiligheid is ook nagedacht. ''Je staat met de pas rechtstreeks in contact met je bankrekening. Skimmen is niet mogelijk omdat de betalingen niet via de magneetstrip lopen'', aldus de woordvoerster.
(Bron)
Brinkman blijft lid van PVV-fractie

DEN HAAG - PVV-Tweede Kamerlid Hero Brinkman ''is en blijft lid van de fractie''. Dat heeft PVV-leider Geert Wilders vrijdag gezegd.
Brinkman stelde zich in de afgelopen periode kritisch op tegenover Wilders en pleitte voor partijdemocratie in de PVV. Hij voerde een persoonlijke campagne om bij de verkiezingen zo veel mogelijk voorkeurstemmen te krijgen.
Ook vindt hij dat de PVV een jongerenafdeling moet krijgen. Door al die uitlatingen wordt hij gezien als potentiële dissident en mogelijke risicofactor voor de stabiliteit in de PVV.
VVD-leider en kandidaat-premier Mark Rutte zei vrijdag dat Wilders aan een VVD-informateur ''precies moet uitleggen hoe het zit met Hero Brinkman''.
Volgens Wilders bestaat daarover geen onduidelijkheid. Brinkman blijft lid van de PVV-fractie. ''We zijn een stabiele fractie en dat blijven we'', stelde hij.
(Bron)
Schaamlippen onzichtbaar door speciale onderbroek

AMSTERDAM – De beruchte 'camel toe' bij dames die een erg strakke broek of legging dragen, lijkt verleden tijd. Een Amerikaans bedrijf heeft ondergoed op de markt gebracht dat 'liplezen' voorkomt.
De speciale onderbroek, die de naam Camelflage draagt, zorgt ervoor dat strakke onderkleding niet tussen het kruis van een vrouw gaan trekken. Dit meldt Style.popcrunch.
In de slip is een extra laagje genaaid, zodat de stof van de broek niet tussen de schaamplippen kan glippen en de contouren van het kruis van de dame in kwestie dus niet zichtbaar zijn.
Deze speciale onderbroek zorgt volgens de makers voor zelfverzekerdheid tijdens het dragen van strakke broeken, leggings en sportkleding.
Vrouwen hoeven nu niet meer bang te zijn dat ze uitgelachen worden en kunnen dankzij het ondergoed bij het sporten en bij andere gelegenheden te allen tijden een strakke broek of legging dragen.
Zelfs dames die hun schaamplippen te groot vinden en dachten aan een schaamlipcorrectie bij een plastisch chirurg, kunnen gebaat zijn bij het ondergoed.
De onderbroeken zijn luchtdoorlatend en verkrijgbaar in verschillende maten. Er is zowel een normale slip als een string op de markt die het liplezen tegen gaat.
Het ondergoed is vooralsnog alleen online te bestellen via de site van het merk.
(Bron)

En weer een wereldprobleem opgelost.
Grote zoekactie naar scooterrijder in Almere

ALMERE - De politie heeft vrijdagmiddag een grote zoekactie op touw gezet naar een scooterrijder die rond het middaguur een minderjarig meisje van haar fiets duwde.
Het meisje is ten val gekomen, maar kon zelf naar huis rijden. De dader voldoet aan het signalement van de man die de afgelopen weken geweldsmisdrijven tegen zeven vrouwen heeft gepleegd. Dat heeft de politie bevestigd.
Het incident vond plaats bij het Westerdreefviaduct in Almere Haven waar afgelopen maandag een 46-jarige vrouw werd mishandeld door een scooterrijder.
Aan de zoekactie doen diverse eenheden mee en ook wordt de omgeving afgespeurd met een helikopter. De politie opende deze week al een klopjacht op de man.
(Bron)
Aanrander (20) bejaarde vrouwen aangehouden

DOORN ( ANP) - De politie heeft een 20-jarige man uit Odijk (provincie Utrecht) aangehouden op verdenking van het aanranden van negen oudere vrouwen in Doorn en omgeving.
De vrouwen, onder wie twee bejaarden, zijn de afgelopen winter op straat belaagd. De jonge verdachte is maandag aangehouden, zo meldde de politie vrijdag.
De meeste slachtoffers uit de Utrechtse plaatsen Doorn, Zeist, Leersum, Soest en uit Duitsland werden aangerand op de Buurtweg in Doorn.
De politie deed hier uitgebreid onderzoek en heeft de verdachte op basis van getuigenverklaringen en informatie over zijn werkwijze op kunnen pakken.
De vrouwen zijn met hun 45 tot 80 jaar veel ouder dan de verdachte.
De man uit Odijk is voorlopig weer op vrije voeten. Het onderzoek wordt voortgezet.
(Bron)
Scholier met vuurwapen in les

GELEEN - De politie heeft donderdag in Sittard twee 15-jarige scholieren uit Geleen en Beek in de kraag gevat wegens wapenbezit en mishandeling van een medescholier.
De jongen uit Geleen bleek tijdens een lesuur een klein kaliber pistool in een van zijn sokken gestopt te hebben.
Dat maakte de politie vrijdag bekend. Beide scholieren wezen naar elkaar op de vraag van wie het vuurwapen was. De politie vond het wapen na een melding.
Het tweetal zou bovendien enkele maanden geleden een medescholier mishandeld hebben. De politie onderzoekt of het tweetal nog meer criminele feiten op hun kerfstok heeft.
(Bron)
Weer doden en noodtoestand in Kirgizië

BISJKEK - In het zuiden van Kirgizië zijn opnieuw onlusten uitgebroken, waarbij zeker twaalf doden en 126 gewonden zijn gevallen. De interimregering heeft vrijdag opnieuw de noodtoestand afgekondigd.
De vorige autoritaire president Koermanbek Bakijev was in april verdreven tijdens bloedige onlusten. Hij vluchtte eerst naar het zuiden van het land, waar hij zijn machtsbasis heeft, en week vervolgens uit naar Wit-Rusland.
Etnisch Kirgizische jongeren waren donderdag slaags geraakt met leeftijdsgenoten van de Oezbeekse minderheid. Dat gebeurde onder meer in de stad Osj, waar winkels en auto's in brand zijn gestoken.
De regering heeft pantservoertuigen naar het onrustige gebied gestuurd om de orde te herstellen.
(Bron)
Bedreigingen na leus tegen PVV

AMSTERDAM - Een medewerker van een skateshop in Amsterdam is bedreigd nadat hij op de ruit van de winkel had geschreven: 'PVV-stemmers niet welkom'.
Hij heeft daarop de tekst verwijderd, meldt De Telegraaf.
De 27-jarige Amsterdammer kalkte de kreet donderdagochtend op de etalageruit uit onvrede over de verkiezingsuitslag.
De partij van Geert Wilders behaalde 24 zetels. Nadat de actie veel aandacht kreeg in de media, belden mensen naar de winkel die dreigden knokploegen te sturen of stenen door de ruit te gooien. Daarop werd besloten de tekst te verwijderen.
(Bron)

Gezien de reacties was die kreet gerechtvaardigd. Maar op zich is het een lompe kreet.
Boze weduwe met urn naar huisarts

HOOGEZAND - Weduwe Ineke Verboekend uit Hoogezand was zo boos op haar huisarts over een aantal brieven voor haar overleden man dat ze deze week met de urn van haar overleden man bij de praktijk op de stoep stond.
Nadat Verboekend voor de tweede keer in zeven maanden tijd een uitnodiging voor haar overleden man bij de post aantrof, was voor haar de maat vol en besloot ze zich met urn en al bij de arts te melden, zo meldde ze vrijdag.
De echtgenoot van Verboekend stierf ruim zeven maanden geleden aan een hartstilstand.
Niet veel later lag er voor de overleden man een uitnodiging voor een griepprik bij de weduwe op de mat.
Deze week ontving Verboekend opnieuw een brief voor haar echtgenoot, dit keer met een oproep voor een onderzoek naar botontkalking.
''Mijn man kwam alleen in aanmerking voor het onderzoek als hij afgelopen tijd meer dan drie centimeter was gekrompen en minder dan zestig kilo woog. Aangezien hij al maanden in een potje zit, voldeed hij aan alle voorwaarden'', stelt de boze weduwe.
Volgens Verboekend had de arts moeten weten dat haar man was overleden. ''Als je zo al met overledenen omgaat, hoe ga je dan met patiënten om?''
De verpleegkundigen die het botonderzoek uitvoerden, konden het bezoek volgens Verboekend niet waarderen.
(Bron)
'Ieren illegaal gedood op Bloody Sunday'

LONDEN - Tijdens Bloody Sunday (Bloedige Zondag) zijn in Derry Noord-Ierse katholieken op een onwettige manier gedood door het Britse leger. Dit is een van de conclusies van het onderzoeksrapport van Lord Saville dat komende week dinsdag wordt gepubliceerd.
Dit meldt de Britse krant The Guardian op basis van bronnen betrokken bij het onderzoek.
Het Britse leger trad in 1972 in Derry gewapenderhand op tegen ongewapende burgers tijdens een demonstratie voor burgerrechten.
Daardoor kwamen veertien katholieken om het leven. Het bloedbad deed de strijd tussen protestanten en katholieken in Noord-Ierland oplaaien, die in de volgende decennia aan meer dan drieduizend mensen het leven heeft gekost.
Het onderzoek van Lord Saville heeft twaalf jaar geduurd en is de langste in de Britse juridische geschiedenis. Het is na de presentatie van het rapport aan het Openbaar Ministerie in Noord-Ierland om te beoordelen of tot strafvervolging van Britse militairen wordt overgegaan.
(Bron)

Verrassend.
Fransen bereid Wallonië te adopteren

BRUSSEL - Twee op de drie Fransen is er voorstander van om Wallonië onderdeel te maken van Frankrijk indien België zou worden opgesplitst in een Franstalig en een Vlaams gedeelte.
Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerde Franse opiniepeiling in opdracht van de krant France Soir.
In het grensgebied met België gaf zelfs 75 procent van de ondervraagden aan voorstander te zijn van inlijving van Wallonië.
Bij eerdere peilingen in november 2007 en juli 2008 waren achtereenvolgens nog slechts 54 en 60 procent van de Fransen bereid Wallonië in te lijven.
Voor het onderzoek werden bij een representatieve steekproef in de periode tussen 5 en 7 juni 1006 Fransen naar hun mening gevraagd. Het onderzoek werd uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau.
(Bron)

Maar wij wilden juist Limburg en delen van Brabant door België laten overnemen.
Man slaat prostituee in elkaar

AMSTERDAM - Een 28-jarige man uit Hollandscheveld heeft vrijdagochtend een prostituee in Groningen mishandeld.
De man bleek geen geld bij zich te hebben, maar eiste toch dat er een aantal handelingen bij hem werden uitgevoerd, wat de prostituee weigerde. Dat meldt de politie.
Het incident gebeurde in de Nieuwstad. De man en de prostituee hadden ruzie gekregen, waarna de Drent haar sloeg.
Een passant zag het tafereel en kwam tussenbeide. De man werd vastgezet. De prostituee doet aangifte van mishandeling.
(Bron)

Dappere passant.
'Prehistorische zeereptielen waren warmbloedig'

AMSTERDAM - De reptielen die in de tijd van de dinosauriërs in zee leefden, waren waarschijnlijk warmbloedig. Tot die conclusie komen Franse wetenschappers in een nieuwe studie.
Prehistorische zeereptielen hadden volgens de onderzoekers van het Université Claude Bernand Lyon 1 een lichaamstemperatuur die op kon lopen tot 39 graden Celsius.
Daarmee was het lichaam van de dieren warmer dan het zeewater waar ze in zwommen.
Die warmbloedigheid stelde reptielen zoals de ichthyosaurus en de plesiosaurus vermoedelijk in staat om relatief snel te zwemmen en diep te duiken. Dat schrijven de onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Science.
“Deze zeereptielen konden een hoge lichaamstemperatuur in stand houden, onafhankelijk van de watertemperatuur waar ze in leefden”, verklaart hoofdonderzoeker Christophe Lécuyer op National Geographic News. “Het maakte niet uit of hun leefgebied een tropische zee of een koud oceaandomein was.”
De wetenschappers zijn tot hun bevindingen gekomen door fossielen van de zeereptielen te bestuderen. Ze brachten zuurstofisotopen in de tanden van de dieren in kaart.
Op basis daarvan konden ze de historische samenstelling van diezelfde isotopen in het bloed van de reptielen inschatten. Daarmee kon vervolgens de waarschijnlijke lichaamstemperatuur van de zeedieren worden bepaald.
De resultaten werden vergeleken met de vermoedelijke lichaamstemperatuur van prehistorische vissen. Deze dieren waren waarschijnlijk koudbloedig en namen daarom de temperatuur van het zeewater aan.
Uit de vergelijking blijkt dat de lichaamstemperatuur van de zeereptielen veel hoger lag dan de gemiddelde temperatuur van de zeeën waar ze in zwommen.
Volgens de wetenschappers is het evolutionair gezien logisch dat de ichthyosaurus (een dolfijnachtige reptiel) en de plesiosaurus (een reptiel met vier flippers en een lange nek) warmbloedig waren. Een warmbloedig dier kan zich over het algemeen namelijk sneller voortbewegen dan een koudbloedig dier.
Prehistorische zeereptielen moesten vaak hard zwemmen en snel manouvreren om hun prooien te achtervolgen.
(Bron)
Olieramp mogelijk nog erger dan gedacht

WASHINGTON - Uit het olielek in de Golf van Mexico stromen mogelijk elke dag zo'n 40.000 vaten olie de zee in. Dat is ruim twee keer zo veel als tot nu toe werd geschat.
Dit heeft de leider van groep experts die de hoeveelheid in opdracht van de Amerikaanse regering moet schatten, donderdag gezegd.
''De laagste schatting waarvan wij zien dat wetenschappers denken dat zij geloofwaardig is, is waarschijnlijk zo'n 20.000 vaten, en de hoogste die wij zien, is waarschijnlijk een beetje boven de 40.000'', aldus Marcia McNutt van de US Geological Survey.
Eerder was gezegd dat bij de ergste olieramp in de Amerikaanse geschiedenis zo'n 12.000 à 19.000 vaten per dag in zee stroomt. Een vat is ongeveer 159 liter.
De kap die over het lek is gestulpt, kan volgens de laatste metingen 15.800 vaten olie opvangen, die aan de oppervlakte in een tankschip worden opgeslagen. Gelet op de nieuwste schattingen omtrent de omvang van de lekkage, betekent dit dat dagelijks nog zeker 4200, maar mogelijk nog meer dan 24.000 vaten dagelijks in zee stromen.
(Bron)
Weisglas fel tegen coalitie met PVV

DEN HAAG - VVD-prominent en oud-Tweede Kamerlid Frans Weisglas is er fel op tegen als zijn partij in een coalitie stapt met de PVV van Geert Wilders.
Hij vindt het niet liberaal om met een partij te werken die een hele bevolkingsgroep wegzet, vernedert en discrimineert.
''Liberalen veroordelen iemand bijvoorbeeld niet op het dragen van een hoofddoek'', liet een bezorgde Weisglas donderdagavond weten.
Hij reageerde op een peiling van EenVandaag die aangaf dat 57 procent van de VVD-stemmers voorstander is om met de PVV en het CDA in een regering te gaan.
De VVD'er ergert zich eraan dat als het over verschillen gaat, alleen de AOW en de economische maatregelen aan de orde komen. Maar niemand heeft het volgens hem over het belangrijkste punt: de morele overweging.
De oud-voorzitter van de Tweede Kamer vindt dat VVD-leider Mark Rutte wel een eerste gesprek moet aangaan met de PVV.
''Maar dit moet dan de boodschap zijn. Hij moet hem feliciteren maar tegen de 1,5 miljoen stemmers op Wilders zeggen dat de VVD een groot probleem heeft met een coalitie waarin een partij met zulke standpunten zit'', aldus Weisglas.
Weisglas is veertig jaar lid van de VVD en was 24 jaar lid van de Tweede Kamer waarvan vijf jaar als voorzitter.
(Bron)
Soms word je subtiel op je plek gezet.
Naast mijn stoel ligt een doos want Tijger ligt daar graag op. Op een stoel daar weer naast had ik m'n trui gehangen, voor als het 's avonds fris wordt.
Tijger rekte zich net uit (dacht ik), maar ze had een agenda. Ze sloeg haar nagels in de trui, trok, en inmiddels ligt ze trappelend en spinnend bovenop de trui op 'haar' doos.
De hebberd.
Als je naar buiten kijkt, zie je oktoberlicht. Alsof de zon net op is en niet door de nevel en de wolken heen kan komen.
Als je naar buiten loopt, is het alsof je een badkamer inloopt waar net gedoucht is: warm, klef, plakkerig, alsof het onzichtbaar regent.
De tuin woekert bijzonder vrolijk voort bij dit soort weer.
Nieuw centrum voor zeer ernstig gehandicapten

GRONINGEN - Meer kennis vergaren over de belevingswereld van mensen die niet alleen blind en/of doof zijn maar ook nog verstandelijk gehandicapt en/of invalide zijn.
De Rijksuniversiteit Groningen opent vrijdag een nieuw onderzoekscentrum dat zich richt op deze groep.
Het is een groeiende groep, zegt hoogleraar Orthopedagogiek Carla Vlaskamp van het centrum. ''Door de betere behandelmogelijkheden van pasgeboren baby's blijven meer kinderen leven die vroeger zouden zijn overleden.''
De kinderen blijven dan wel ernstig gehandicapt. Daarbij komen er volgens haar steeds meer kinderen met erfelijke beperkingen.
''Veel zijn van allochtone afkomst. Het gaat vaak om kinderen uit gezinnen waar familieleden met elkaar trouwen.'' De hoogleraar schat het aantal gehandicapten met meervoudige ernstige beperkingen op tien- tot vijftienduizend.
Hoe leer je als ouder of hulpverlener met die gehandicapten communiceren? Hoe help je ze zichzelf te ontwikkelen? Het is een probleem waar hulpverleners in de hele Westerse wereld tegen aan lopen. Nederland loopt volgens Vlaskamp voorop door de kennis nu te bundelen in het centrum.
Het is de bedoeling dat organisaties het centrum kunnen raadplegen voor advies. Ook doen ongeveer 20 wetenschappers onderzoek naar nieuwe methoden om de meervoudige gehandicapten te begeleiden.
Zo lopen er onderzoeken naar gedragsproblemen of naar manieren om de motoriek van jonge kinderen te verbeteren.
''We onderzoeken op welke manier je de groep kunt voorlezen op een manier die ze kunnen begrijpen. Maar we onderzoeken ook hoe je er achter kunt komen wanneer ze pijn ervaren, of hoe je het beste kennis aan ze kunt overbrengen.''
De kennis wordt vervolgens ook verspreid in landen als Engeland, Duitsland en België.
(Bron)

donderdag, juni 10, 2010

Jonge man lijdt meest onder relatieprobleem

WINSTON-SALEM - Jonge mannen zijn psychisch slechter bestand tegen de emotionele ups en downs in een liefdesrelatie dan vrouwen.
Ook de positieve pieken in een relatie worden door de mannen beter gevoeld. Voor vrouwen speelt het meer mee óf ze verkering hebben in de plaats van de kwaliteit van hun relatie. Zij zijn meer gedeprimeerd als ze geen relatie hebben en leven op als ze een relatie hebben.
Dit blijkt uit een studie van het Wake Forest Universtity. Hier werd informatie geanalyseerd van de pyschische gesteldheid van duizend ongetrouwde jongvolwassenen tussen de 18 en 23 jaar.
Dat mannen zo te lijden hebben onder de psychische achtbaan van een relatie sluit totaal niet aan bij de stereotypen van de gevoelige vrouw en onverschillige man. De verklaring van de wetenschappers is dat voor mannen hun vriendin hun enige intieme vriend is.
Vrouwen daarentegen hebben een flinke buffer van familie en vrienden met wie ze ook veel gevoelens delen.
Het onderzoek verschijnt in het juni-nummer van wetenschappelijk tijdschrift the Journal of Health and Social Behavior.
(Bron)
'Nederlandse jeugd groeit alleen nog in de breedte'

ROTTERDAM - Nederlandse kinderen groeien vooral in de breedte en niet meer in de lengte. Aan een periode van 160 jaar waarin kinderen steeds langer werden, is een einde gekomen.
Dat komt omdat goede voeding vaak wordt vervangen door minder gezond en gevarieerd eten, aldus TNO. De organisatie presenteerde donderdag de nieuwste 'groeicijfers' tijdens een symposium in Rotterdam.
Al in 1997 werd duidelijk dat een deel van de Nederlandse jeugd te zwaar is. Die trend heeft zich verder voortgezet. Vooral kinderen van Turkse en Marokkaanse afkomst waren destijds al te dik.
Dat is alleen maar verder toegenomen. Bijna een derde van de Turkse jongens en meisjes heeft bijvoorbeeld overgewicht.
Kinderen van Turkse of Marokkaanse ouders worden overigens nog wel steeds langer. Volgens onderzoekster Yvonne Schönebeck van TNO kan dat komen omdat deze groepen zich aan de gemiddelde lengte van Nederland aanpassen.
Jarenlang werden kinderen steeds langer omdat zij voldoende voeding kregen, de gezondheidszorg goed was en infectieziektes steeds minder vaak voorkwamen. ''We hebben nu een bepaald welvaartsniveau bereikt, dat niet meer kan worden verbeterd'', zegt Schönebeck.
Een overvloed aan eten is nu eerder een probleem. De gevolgen daarvan zijn volgens haar al het duidelijkst zichtbaar in de Verenigde Staten. Daar heeft 'breedtegroei' nog veel explicieter het langer worden van kinderen verdrongen.
Sinds 1955 wordt elke vijftien jaar de groei van kinderen onderzocht. In 1955 bleek dat jongens gemiddeld 1,76 meter (eindlengte) lang waren en meisjes gemiddeld 1,63 meter.
Nu is dat 1,83 meter bij de jongens en bijna 1,71 meter bij de meisjes. Jongens zijn ten opzichte van de vorige meting in 1997 een paar millimeter kleiner geworden. De volgende groeistudie komt in 2025 uit.
(Bron)
EU wil geen palmolie meer in diesel

BRUSSEL - Europa wil geen biodiesel meer van grondstoffen uit tropische bossen of pas ontboste gebieden, gedraineerd veenland of gebieden met veel dier- en plantensoorten. De Europese Commissie heeft dat donderdag gemeld.
De regels betekenen dat er eigenlijk geen plaats meer is voor olie van grote plantages met oliepalmen uit vooral Indonesië en Maleisië.
De palmolie is een veelgebruikte, maar omstreden stof. Critici willen liever de oerwouden behouden dan palmolie om de diesel aan te mengen.
De EU-landen hebben afgesproken dat in 2020 minstens 10 procent van alle brandstof voor het verkeer moet bestaan uit biobrandstof, uit onder meer koolzaad of suikerriet.
EU-commissaris Günther Oettinger (Industrie) stelde donderdag dat daarvoor alleen biobrandstof mag worden meegeteld dat minstens 35 procent minder CO2 uitstoot dan gewone diesel en benzine.
Oettinger moedigde het bedrijfsleven en EU-landen aan om certificaten op te zetten voor goede biodiesel. Hij denkt aan een systeem waar bedrijven vrijwillig aan kunnen deelnemen.
(Bron)
'VVD-kiezers willen met PVV'

HILVERSUM - Een meerderheid van de VVD-kiezers ziet het liefst een samenwerking met de PVV in een nieuw kabinet. Dat blijkt donderdag uit een peiling van het tv-programma EenVandaag.
Aan de representatieve peiling werkten 17.000 mensen mee, van wie er drieduizend woensdag bij de Tweede Kamerverkiezingen hun stem uitbrachten op de VVD. 57 procent heeft een voorkeur voor een coalitie met PVV en CDA.
Ook de PVV-achterban kiest voor deze coalitie (91 procent). De PVV-kiezers blijken bovendien geen punt te maken van het wegvallen van het AOW-breekpunt. Driekwart steunt PVV-leider Geert Wilders in die keuze.
Kiezers van het CDA zitten helemaal niet te wachten op de PVV. Minder dan een derde van de CDA-kiezers is voorstander.
Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 40.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een onlineonderzoek.
(Bron)

VVD-PVV-CDA is wat mij betreft het ergste scenario.
Politie vindt verloren dienstwapen terug

STEENWIJK - In Vollenhove is donderdag een verloren dienstwapen van de politie teruggevonden. Het wapen viel zaterdag uit de holster van een motoragent en was sindsdien zoek. Dat meldde de politie in Steenwijk donderdag.
Een 47-jarige inwoner van Vollenhove vond het wapen in de berm van de Moespot tijdens het maaien. Ook het magazijn en de munitie werden daar aangetroffen.
Een eerdere zoekactie van politie met hulp van de Koninklijke Landmacht leverde niets op. De politie onderzoekt nog hoe het pistool uit de holster kon vallen.
(Bron)
Man verwekt zeven kinderen bij dochter

AMSTERDAM - In de buurt van een afgelegen Braziliaans vissersdorp heeft een man zijn dochter twaalf jaar lang opgesloten gehouden en in die tijd zeven kinderen bij haar verwekt.
Hij heeft niet alleen zijn dochter talloze malen verkracht, maar wordt er ook van verdacht een van de dochtertjes die hij bij zijn dochter heeft verwekt seksueel te hebben misbruikt. Dit heeft de Braziliaanse politie bekendgemaakt.
De 54-jarige José Agostinho Pereira werd in 1998 door zijn vrouw verlaten, waarna hij zich aan zijn dochter ging vergrijpen. Hij heeft zijn nu 28 jaar oude dochter twaalf jaar thuis opgesloten gehouden, in een hutje met slechts twee kamertjes.
Het hutje van de familie, bij een dorpje in het noordoosten van Brazilië, is alleen per kano te bereiken. Toen de politie arriveerde, bleken de kinderen die Pereira heeft verwekt er slecht aan toe.
Zij waren ondervoed en de meesten hadden geen kleren en liepen naakt rond. De kinderen kunnen nauwelijks communiceren en lezen en schrijven kunnen ze al helemaal niet.
Hoe oud de kinderen - vier meisjes en drie jongens - zijn is niet met zekerheid bekend, omdat er nooit aangifte van hun geboorte is gedaan. De politie schat dat de oudste 12 jaar en de jongste twee maanden oud is.
(Bron)
Zeldzame slang als 'vondeling' in Den Haag

DEN HAAG - Onbekenden hebben dinsdag een zeldzame slang ''te vondeling gelegd'' voor de deur van een voormalige dierenwinkelier in Den Haag. Het reptiel is opgevangen door reptielenzoo Serpo die de vondst donderdag bekendmaakte.
Het gaat om een Dumerli grondboa die volgens de reptielenorganisatie ernstig met uitsterven wordt bedreigd en voorkomt in Madagaskar.
Het dier zat in een kartonnen doos. Reptielenzoo Serpo onderzoekt nog of de slang is voorzien van een chip zodat de eigenaar achterhaald kan worden.
''Het zal moeilijk zijn om die te achterhalen"", aldus een woordvoerder. ''Als we niemand kunnen vinden, nemen we de slang op in de collectie.''
(Bron)
'Nederlandse non gezocht voor dood door schuld'

AMSTERDAM - De Deense politie is op zoek een Nederlandse non voor dood door schuld en mishandeling. Het gaat om Theresa Brenninkmeijer, zij maakt deel uit van de C&A-familie Brenninkmeijer, schrijft De Telegraaf donderdag.
In 1993 zou ze haar agressie op verschillende manieren op nonnen in een klooster in Denemarken hebben gebotvierd.
Een oudere, demente vrouw werd aan een stoel vastgebonden. Een andere oudere non werd in de kou met dunne kleding in de tuin buitengesloten omdat ze de mis had verstoord. Een half uur later werd ze volgens de krant dood gevonden.
De zusters moesten tegen de politie zeggen dat de vrouw in bed is overleden. Één zuster stapte naar een Deense bisschop, maar die weigerde volgens De Telegraaf iets tegen de politie te zeggen en meldde het alleen bij het Vaticaan. Daar zou het voorval in de doofpot zijn gestopt.
De zaak is verjaard, maar de politie hoopt dat de kerk door het onderzoek alsnog ingrijpt. De non zou nu in Peru zitten, waar ze net als in Denemarken, Duitsland en Tsjechië een klooster bezit.
Binnen een paar dagen wordt ze terug in Denemarken verwacht.
(Bron)
Berlusconi loopt weg van persconferentie

ROME - De Italiaanse premier Silvio Berlusconi, toch al niet verlegen om aandacht, heeft donderdag weer eens voor opschudding gezorgd.
Halverwege een persconferentie met zijn Spaanse college Jose Luis Zapatero liep Berlusconi plotseling weg. De premier van Spanje, die een bezoek aan Rome bracht, bleef verbijsterd achter.
Beide regeringsleiders hadden net een openingsverklaring afgelegd, toen Berlusconi onverwacht weer het woord nam.
''Ik laat mijn vriend Zapatero hier achter om antwoord te geven op de vragen van journalisten, waarschijnlijk vooral over zijn bezoek aan het Vaticaan. Ik wens hem het beste, zoals je dat een heilige zou toewensen, omdat hij sinds de zegening door de paus in een staat van absolute genade verkeert'', zei Berlusconi.
Vervolgens schudde Berlusconi Zapatero de hand en liep zwaaiend weg. Zapatero lachte vertwijfeld, keek Berlusconi na en vertrok enkele seconden later zelf ook.
Het kantoor van Berlusconi liet naderhand weten dat de premier niets verkeerds had gedaan.
''Een fatsoenlijk gebaar, waarover beide partijen het eens waren, is verkeerd geïnterpreteerd'', aldus een woordvoerder van de premier. Volgens de zegsman zijn de media ''geobsedeerd'' op zoek naar opmerkelijkheden.
Berlusconi heeft een moeizame relatie met de Italiaanse pers. De media hebben het afgelopen jaar een aantal onthullingen over zijn privéleven gedaan.
(Bron)
Aanhouding na ijsjesoverval door vrouwenbende

WELLINGTON - De Nieuw-Zeelandse politie heeft een 18-jarige vrouw aangehouden, die met vier anderen een gewapende overval op een winkel zou hebben gepleegd in het westen van de regio Auckland.
De bende, die vooral uit vrouwen bestaat, ging er met zestig tot zeventig ijsjes vandoor. Dat meldden Nieuw-Zeelandse media donderdag.
Op bewakingsbeelden is te zien hoe de eigenaar van de zaak onder schot gehouden wordt met, na later bleek, een gaspistool.
De bendeleden hadden tevens een mes en hamers bij zich en hadden hun gezicht bedekt. De overval is door een bewakingscamera opgenomen.
De politie heeft er alle vertrouwen dat de overige vier daders ook opgepakt worden.
(Bron, met filmpje)
En jawel. Een deel van de PVV-stemmers stemde neGeert omdat hij pal voor de AOW op 65 stond.

TT 113 PVV laat breekpunt AOW vallen

De PVV maakt bij coalitiebesprekingen geen breekpunt van de AOW-leeftijd. Dat heeft partijleider Wilders gezegd. Hij zei dat hij bereid is zijn standpunt over de AOW te nuanceren.

Weten de stemmers gelijk wat zijn woord waard is.

woensdag, juni 09, 2010

JPB (21 zetels) weg, PvdA en VVD even groot op 31, PVV op 23...
GL 11, D66 10. CU levert een zetel in.
Ik ben benieuwd of deze prognoses kloppen.
Oudste leren schoen gevonden

JEREVAN - Archeologen hebben tijdens een opgraving in Armenië de oudste leren schoen ter wereld gevonden.
De oudste leren schoen ter wereld is ongeveer 5500 jaar oud en werd in een grot in de Kaukasus ontdekt. Het gaat om een rechterschoen, maat 37, aldus wetenschapper Diana Sardarjan van het archeologisch instituut van Armenië in het nieuwe nummer van wetenschappelijk tijdschrift PLoS One.
De oude schoen is 24,5 centimeter lang en tot 10 centimeter breed en kan van een man of een vrouw geweest zijn.
Het schoeisel is rond 3500 voor Christus gemaakt uit één stuk leer van een varken of stier, aldus de bevindingen van het internationale onderzoeksteam. De leren stapper bevindt zich dankzij het koele droge klimaat in het zuiden van Armenië in uitstekende conditie. De bijzondere vondst werd in 2008 al gedaan maar is nu pas bekendgemaakt.
De oudste schoen ter wereld, gemaakt van plantaardig materiaal, is een 7500 jaar oud exemplaar, dat enkele tientallen jaren geleden in de Amerikaanse staat Missouri is gevonden.
(Bron)
Nederlands elftal mag niet meer twitteren

AMSTERDAM - Twitteren is sinds woensdag verboden voor de spelers van het Nederlands elftal. Dat meldt Gregory van der Wiel woensdag via Twitter.
"We mogen niet meer twitteren", schrijft de Ajacied. "Ik houd het hierbij, spreek jullie na het WK, sorry." Ook Ryan Babel en Eljero Elia hebben sinds enkele uren niet meer getwitterd. Daarvoor waren de vleugelspelers vrij actief.
Vooral Babel plaatste meerdere tweets per uur. Waarom de bondscoach het verbod heeft ingesteld, is niet duidelijk.
Woensdag kwam een filmpje naar buiten vanuit het hotel van Oranje. Onder anderen Babel, Elia, Nigel de Jong en Van der Wiel waren te zien, terwijl ze computerspelletjes speelden. Het met een webcam opgenomen filmpje werd door Elia op internet gezet.(Bron)
‘Aantal slangen neemt wereldwijd af’

AMSTERDAM – De populaties van bijna alle soorten slangen zijn in de afgelopen jaren op plaatsen over de hele wereld afgenomen. Dat blijkt uit een telling van Britse wetenschappers.
Zeker elf soorten slangen zijn in de afgelopen 10 tot 12 jaar sterk in aantal afgenomen. Dat blijkt uit een telling van het UK Centre for Ecology and Hydrology in Oxford.
Mannetjes worden opvallend genoeg ernstiger in hun voortbestaan bedreigd dan vrouwtjes, zo schrijven de onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Biology Letters.
De wetenschappers verzamelden gegevens over slangenpopulaties in Engeland, Australië, Frankrijk, Italië en Nigeria. Van de zeventien bestudeerde populaties zijn er 11 sterk geslonken in de periode tussen 1998 en 2002. Ook in de afgelopen jaren is het aantal slangen in de verschillende gebieden laag gebleven.
Volgens de onderzoekers neemt het aantal slangen waarschijnlijk af, omdat de leefgebieden van de dieren in kwaliteit achteruitgaan. Zo zou veel begroeiing verdwijnen die geschikt is voor slangen. Ook leven er in veel gebieden steeds minder prooidieren voor de reptielen.
De wetenschappers kunnen de wereldwijde afname nog niet onomstotelijk bewijzen, omdat ze maar in een beperkt aantal gebieden de slangenpopulaties hebben onderzocht.
“Maar we willen wel alvast waarschuwen voor wat wij denken dat er aan de hand is”, verklaart hoofdonderzoeker Christopher Reading in het Britse tijdschrift New Scientist. “ Andere onderzoekers kunnen hun data van slangenpopulaties nu ook gaan bestuderen, om zo te bepalen of zij hetzelfde patroon zien.”
(Bron)
Europese Commissie verbiedt blauwvintonijnvangst

AMSTERDAM - De Europese Commissie verbiedt met ingang van donderdag de vangst van blauwvintonijn in de Middellandse Zee en het oosten van de Atlantische Oceaan.
Dit gebeurt omdat de Europese vissers de vangstquota voor het jaar 2010 nu al helemaal hebben opgebruikt.
De blauwvintonijn, die vooral in Japan heel gewild is, wordt in zijn voortbestaan bedreigd.
Japan en andere Aziatische landen hebben tot dusverre pogingen van de Verenigde Naties om de blauwvintonijn officieel tot een bedreigde diersoort te bestempelen weten tegen te houden.
(Bron)
Cel geëist tegen frauderende parkeerwachter

HAARLEM - Tegen de 51-jarige Berend K. uit Oostzaan is woensdag voor de rechtbank in Haarlem wegens fraude vijftien maanden cel geëist, waarvan vijf maanden voorwaardelijk.
Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft de man als parkeerwachter bij openluchtmuseum de Zaanse Schans in Zaandam in vijf jaar tijd ongeveer 190.000 euro parkeergeld in eigen zak gestoken.
K. werkte 12,5 jaar als parkeerwachter bij de Zaanse Schans.
De fraude met het parkeergeld kwam begin vorig jaar aan het licht, toen er na het vertrek van de verdachte opeens veel meer geld overbleef. K. heeft toegegeven dat hij parkeergeld heeft verduisterd, maar volgens hem gaat het om hooguit 40.000 tot 45.000 euro.
De Oostzaner gaf als leidinggevende zijn collega's opdracht de parkeerautomaten geregeld te legen, omdat ze anders niet goed werkten. K. nam dat geld later in zakken mee naar huis.
Zijn collega's gingen ervan uit dat de verdachte het parkeergeld op de bankrekening van de Zaanse Schans zette, maar in plaats daarvan stortte hij het op zijn eigen rekening.
K. zei woensdag tegen de rechtbank dat de fraude er langzaam is ingeslopen. Het begon met 20 euro en later werden dat grotere bedragen. Het extra geld ging op aan het huishouden, aldus de verdachte. Hij betaalde er ook werkzaamheden bij de Zaanse Schans mee die door de directie van het museum niet waren goedgekeurd.
De Zaanse Schans heeft de schade van de fraude volledig vergoed gekregen van zijn verzekeraar. Officier van justitie J. Hendriks stelde dat K. daar niet de vruchten van mag plukken. Zij eiste naast de celstraf een ontnemingsvordering van 120.000 euro, een bedrag dat kan worden herleid uit de bankpapieren van de verdachte.
Advocaat P. Stam kwam uit op een bedrag van bijna 85.000 euro. Zij pleitte voor een taakstraf in plaats van cel, omdat in dat geval de kans groter is dat de man de schade kan terugbetalen.
De uitspraak is 23 juni.
(Bron)

Het ging op aan het huishouden. Dan heb je een flink huishouden...
'Hitte stuurde menselijke evolutie'

AMSTERDAM – De gemiddelde temperatuur bij het Turkanameer in Kenia was in de prehistorie zo hoog dat hitte waarschijnlijk een grote invloed had op de evolutie van de voorouders van de mens die in het gebied leefden. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers ontdekt.
De temperatuur rond het Turkanameer lag in de afgelopen 4 miljoen jaar steeds tussen de 30 en 35 graden Celsius. Dat hebben analyses van isotopen in mineralen uit de grond uitgewezen, zo schrijven wetenschappers van de John Hopkins Universiteit in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.
Volgens de onderzoekers ondersteunen hun bevindingen de theorie dat hitte een grote invloed heeft gehad op de evolutie van de voorouders van de mens die in het gebied leefden.
Er wordt al langer aangenomen dat de eerste mensen hun vacht verloren en rechtop ging lopen vanwege de hitte. Rechtop lopen zou voor afkoeling hebben gezorgd, omdat het bij zonnig weer vlak boven het aardoppervlak warmer is dan een meter boven de grond.
“De boodschap van ons onderzoek is dat deze regio, die kan worden beschouwd als een belangrijke vindplaats van fossielen van menselijke evolutie, al heel lang een erg warme plek is”, verklaart hoofdonderzoeker Benjamin Passey op nieuwssite Physorg.com. “Het bleef hier zelfs warm toen de ijstijden drie miljoen jaar geleden begonnen.”
“We hadden al bewijs dat de leefgebieden van primitieve mensen in Afrika steeds meer op open vlaktes werden”, verklaart Passey. “Dat was ook al een onderdeel van de theorie die de ontwikkeling van het lopen op twee benen en andere menselijke evolutie kon verklaren. Nu hebben we ook het bewijs dat het warm was, waardoor de hypothese over evolutie door hitte geloofwaardiger wordt.”
(Bron)
Verstekeling overleeft in landingsgestel

LONDEN - Een Roemeense verstekeling die zich in het landingsgestel van een vliegtuig had verstopt, heeft een vlucht van Wenen naar Londen overleefd.
Hij is na de landing van het toestel aangehouden, meldde de Britse politie woensdag.
De man was op de luchthaven van Wenen vermoedelijk onder een omheining doorgekropen en had zich vervolgens in een lege ruimte van het landingsgestel verstopt.
Hij werd na aankomst op Heathrow door luchthavenpersoneel ontdekt.
De 20-jarige Roemeen overleefde de vlucht omdat het toestel door barre weersomstandigheden op lagere hoogte moest vliegen waar het minder koud was. Toch moest de man in het ziekenhuis behandeld worden voor onderkoelingsverschijnselen.
(Bron)
Oudste bijenkorven ter wereld ontdekt

AMSTERDAM – Archeologen hebben in Israël de overblijfselen van dertig bijenkorven ontdekt die meer dan 3000 jaar oud zijn.
De bijenkorven zijn gevonden bij een opgraving in de buurt van de stad Tel Rehov en bevatten resten van een groot aantal bijen, waaronder werkers, larven en poppen.
De cilindervormige korven zijn gemaakt van klei en dateren uit de periode rond 900 voor Christus. Nog nooit eerder er werd zulk oud bewijs gevonden voor bijenteelt, zo melden de archeologen van de Universiteit van Jeruzalem in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.
Tot nu toe konden wetenschappers alleen op basis van literatuur vermoeden dat er 3000 jaar geleden al bijen werden gefokt door mensen.
“Teksten en muurschilderingen suggereerden al wel dat er bijen werden gehouden in het oude Verre Oosten voor de productie van honing”, verklaren de onderzoekers op nieuwssite Livescience. “Maar er is nooit eerder archeologisch bewijs voor bijenteelt gevonden.”
De wetenschappers hebben met radiometrische datering de leeftijd van de bijenkorven bepaald. Uit onderzoek op de resten van de bijen blijkt dat het om een andere soort gaat dan de bijensoorten die nu Israël voorkomen.
De diertjes lijken nog het meeste op een moderne soort uit Turkije. Dat wijst er mogelijk op dat de imkers in het oude Israël al bijen importeerden.
(Bron)
'Zorg verpleeghuis is gehaast'

DEN HAAG - Twee op de vijf bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen vindt dat het personeel te weinig tijd en aandacht voor hen heeft.
Dat concludeert het Sociaal en Cultureel planbureau (SCP) in een woensdag bekendgemaakt rapport.
Vijf jaar geleden onderzocht het SCP ook wat bewoners van de tehuizen van de zorg vonden.
De conclusies waren toen ongeveer hetzelfde, stelt het SCP.
De bewoners vinden de zorg te gehaast. Ook is er geen tijd om met hen over levensvragen te praten als ze daaraan behoefte hebben. Verpleeghuisbewoners zeggen dat ze te weinig autonomie over hun leven hebben en te weinig privacy ervaren.
De helft van hen kan niet zelf bepalen wanneer ze opstaan uit bed. Een op de vier mensen met lichamelijke ziekten mag niet zelf bepalen wanneer hij of zij naar het toilet gaat. Ook klagen mensen dat personeel de kamer binnenkomt zonder te kloppen.
Het SCP ondervroeg ongeveer 1500 bewoners of hun familieleden dan wel vrienden.
Bijna 15 procent van de bewoners van verpleeg- of verzorgingstehuizen zegt meer sociale contacten te hebben dan vroeger. Maar meer dan de helft van de groep zegt sinds de verhuizing juist minder contact te hebben.
Meer dan 90 procent van de tehuisbewoners zegt toch tevreden te zijn over de zorg die ze ontvangt en de manier waarop het personeel de bewoners behandelt.
Brancheorganisatie Actiz wil vooral dit punt aanstippen. Volgens een woordvoerster doen de medewerkers in de zorg hun stinkende best om het werk zo goed mogelijk te doen. Dat valt niet mee, want zorginstellingen worden gekort op de tarieven.
Daardoor moeten dezelfde aantallen mensen meer werk verrichten. Actiz heeft daarover al meermalen aan de bel getrokken bij onder meer de overheid.
Volgens een woordvoerster wil de organisatie een discussie op gang brengen over wat Nederland overheeft voor de ouderenzorg.
(Bron)
Utrecht ziet af van verbod straatmuzikanten

UTRECHT - De gemeente Utrecht ziet af van een verbod op straatmuzikanten. In plaats van maximaal tien muzikanten per kwartaal, kan iedereen een vergunning aanvragen om op straat muziek te maken.
Dat meldde de woordvoerster van burgemeester Aleid Wolfsen woensdag.
Begin mei maakte de gemeente bekend een eind te willen maken aan de mogelijkheid om op iedere straathoek te spelen. Tientallen Oost-Europeanen zouden vooral bedelen in plaats van muziek maken.
Het maximum van tien vergunningen is van de baan, omdat het toch een erg laag aantal bleek te zijn.
''We voeren vanaf 1 juli wel een vergunning in die 60 euro gaat kosten. Dat zal al een drempel zijn voor muzikanten die niet vaak in Utrecht spelen'', denkt de zegsvrouw. Voor het aanvragen gelden verder geen eisen.
De gemeente verwacht het toezicht op de straatmuzikanten dankzij de vergunningen beter te kunnen handhaven.
(Bron)
Man met bijna half miljoen gepakt op Schiphol

SCHIPHOL - De marechaussee op Schiphol heeft een 58-jarige Italiaan opgepakt, die 460.000 euro aan bankbiljetten onder zijn kleding had verstopt.
Volgens een woordvoerder wordt de man verdacht van het witwassen van crimineel geld. De Italiaan wilde met het kapitaal op een vliegtuig naar de Spaanse hoofdstad Madrid vliegen.
Het geld werd vorige week aangetroffen tijdens een steekproefsgewijze veiligheidscontrole.
Medewerkers van de beveiliging op de luchthaven waarschuwden de marechaussee, nadat ze hadden gezien dat de man uit Italië een band rond zijn middel droeg met daarin een grote hoeveelheid bankbiljetten.
De Italiaan heeft volgens de marechaussee geen aannemelijke verklaring kunnen geven, waarom hij zoveel geld onder zijn kleding had.
Rechercheurs van de marechaussee onderzoeken de achtergrond van de vermoedelijke geldsmokkel. De man zit nog vast.
Op Schiphol worden regelmatig koeriers onderschept. Vaak blijkt dat het geld dat ze bij zich hebben, te maken heeft met drugshandel.
(Bron)
Sexsomnia komt vaker voor dan gedacht

TORONTO - Niet wandelen in je slaap, maar proberen seks te hebben met je partner in je slaap. Het bestaat echt: 8 procent van de patiënten in slaapcentra blijkt er last van te hebben.
Dit onderzoek van het slaapcentrum van de University Health Network in Toronto is het eerste dat bekijkt hoe vaak sexsomnia voor komt.
De problemen worden zelden gemeld bij de arts, wat ook niet verwonderlijk is vanwege de schaamte die de patiënten ervaren.
Tot verbazing van de onderzoekers bleek 8 procent van de 832 patiënten van het Sleep Research Laboratory wel eens last te hebben van sexsomnia.
Terwijl bij de intake maar 4 patiënten aan hadden gegeven hier wel eens last van te hebben.
De onderzoekers benadrukken dat het hier gaat om mensen die behandeling zoeken voor slaapproblemen, onder de totale bevolking zal dit aantal veel lager zijn.
Sexsomnia of slaapseks valt onder parasomnia's: wakend gedrag dat voor komt tijdens de slaap, zoals tandenknarsen, slaapwandelen en nachtelijke angstaanvallen.
De resultaten van dit onderzoek zijn deze maand gepresenteerd tijdens SLEEP 2010, de 24e jaarlijkse bijeenkomst van de Associated Professional Sleep Societies.
(Bron)
Politie zet speciaal team op 'kettingrukkers'

DEN HAAG - De politie in Den Haag heeft een speciaal team geformeerd tegen het toenemende aantal berovingen waarbij sieraden bij mensen van hun nek worden getrokken.
Dat heeft een woordvoerster van de politie woensdag laten weten. Sinds januari heeft Den Haag in toenemende mate te maken met zogenoemde 'kettingrukkers'.
Het speciale Eksterteam van de politie Haaglanden moet die trend de kop in drukken.
De overvallers hebben de gewoonte om achter iemand te gaan staan, het slachtoffer een duwtje te geven om vervolgens de ketting los te rukken.
Volgens de politie speelt de hoge goudprijs een rol bij de toename van dit soort overvallen die vooral plaatsvinden in de wijk Transvaal.
Het Eksterteam is inmiddels een maand actief. In die tijd zijn vijf verdachten gearresteerd. De politie zag vooral sinds begin april een toename in het aantal afgerukte kettingen.
''Het wordt mooier weer en dan gaan de sjaals en dassen af waardoor sieraden zichtbaar worden",' aldus de woordvoerster. ''De overvallers zoeken hun slachtoffers uit. Het is eigenlijk vrij gemakkelijk: de een geeft een duwtje, de ander grijpt de ketting en ze rennen weg.''
Volgens de politie zijn er bij de overvallen nog geen gewonden gevallen.
(Bron)
Wetenschappers ontdekken oorzaak hazenlip

NIJMEGEN - Wetenschappers van het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen hebben ontdekt hoe schisis ontstaat. Dat meldde het UMC woensdag.
Schisis is de medische term voor een hazenlip.
Normaal gesproken groeien bij een embryo de linker- en rechterhelft van het gehemelte en van de lip aan elkaar vast.
''Als een rits die wordt dichtgetrokken'', aldus de wetenschappers. Schisis ontstaat als twee belangrijke genen niet goed met elkaar samenwerken.
Het gaat om twee genen die als een soort regisseurs andere genen aan het werk zetten. Door de miscommunicatie verhindert een dun laagje cellen op de huid het dichttrekken van de 'rits', concluderen de onderzoekers.
Jaarlijks worden in Nederland 400 kinderen geboren met een schisis. Vaak zijn meerdere operaties nodig om een hazenlip te verhelpen.
Lange tijd was onduidelijk hoe een schisis precies ontstaat. De Nijmeegse wetenschappers spreken daarom van een belangrijke vondst.
Hun onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in de online Journal of Clinical Investigation.
(Bron)
Van Marwijk wordt nu al gek van vuvuzela

JOHANNESBURG - De training van het Nederlands elftal was woensdag bijna drie kwartier oud toen bondscoach Bert van Marwijk zich bijna wanhopig tot het massaal toegestroomde publiek wendde.
Met een driftig handgebaar maakte de keuzeheer van Oranje duidelijk dat de vele supporters nu toch wel voldoende op hun vuvuzela hadden geblazen.
De oproep van Van Marwijk miste het gewenste resultaat. Hij motiveerde de fans eigenlijk alleen maar om hun Afrikaanse toeter nog vaker te gebruiken.
Met duizenden waren ze naar het sportcomplex van Wits University gekomen. Het was voor het eerst dat de fans een training van het Nederlands elftal in Johannesburg mochten bijwonen. Waarschijnlijk ook voor het laatst.
Wat Van Marwijk ook probeerde, hij kon zich op het speelveld nauwelijks verstaanbaar maken. Vuvuzela's kun je nu eenmaal niet overstemmen.
(Bron)
Luchtmacht brengt dikke Haïtiaanse naar VS

SANTO DOMINGO - De luchtmacht van de Dominicaanse Republiek vervoert een dikke Haïtiaanse donderdag naar de VS, waar haar zeven kinderen leven.
Dominique Lanoise, die meer dan 240 kilo weegt, was er elf dagen lang niet in geslaagd een luchtvaartmaatschappij te vinden die bereid was haar mee te nemen.
Dit hebben Dominicaanse media dinsdag gemeld. De vrouw heeft sinds de aardbeving op 12 januari geen familie meer in Haïti omdat al haar familieleden in het eilanddeel om het leven zijn gekomen.
De vrouw, die zich in een rolstoel verplaatst, is van Haïti naar de eveneens op Hispaniola gelegen Dominicaanse Republiek vervoerd op een bed achterin een klein vliegtuig.
Op de luchthaven van de hoofdstad Santo Domingo zocht zij vervolgens vergeefs naar een plek op een commerciële vlucht naar Miami, waar haar kinderen leven.
(Bron)
Vegan streaker krijgt celstraf en taakstraf

ROTTERDAM - Peter Janssen, beter bekend als de vegan streaker, is veroordeeld tot een cel- en taakstraf. De rechtbank in Rotterdam achtte woensdag bewezen dat hij in maart 2009 in een fokkerij in het Zeeuwse Stavenisse 2500 nertsen heeft vrijgelaten.
Naomi van der P. werd wegens gebrek aan bewijs voor hetzelfde vergrijp vrijgesproken.
De rechters legden Janssen 265 dagen celstraf op, waarvan hij er 180 niet hoeft uit te zitten. Ook moet hij een werkstraf uitvoeren van 240 uur. Als hij dat niet doet, moet hij nog eens 120 dagen de cel in.
In afwachting van het proces werd het voorarrest van Janssen overigens geschorst omdat hij voor zijn zieke moeder wilde zorgen. De streaker zat vorig jaar tussen begin april en eind juni vast.
Justitie eiste twee weken geleden tegen beiden achttien maanden cel waarvan zes maanden voorwaardelijk. De 24-jarige Janssen bekende dat hij de dieren heeft losgelaten. Van der P. (21) heeft altijd ontkend bij de nachtelijke actie betrokken te zijn geweest.
De meeste nertsen werden na korte tijd weer gevangen. Vijftig dieren kwamen om, honderd nertsen bleven spoorloos. Janssen bevrijdde de beesten omdat hij wilde voorkomen dat ze zouden worden afgemaakt.
De rechters kwamen tot een lagere straf omdat Janssen het syndroom van Asperger heeft en mede daardoor verminderd toerekeningsvatbaar is. Bovendien legde het Openbaar Ministerie (OM) in de tenlastelegging onvoldoende een vernieling uit, waardoor hij daarvoor niet kon worden veroordeeld.
De nertsenfokker diende twee weken geleden en schadevergoeding van ruim 4,5 ton in, vooral door het mislopen van inkomsten omdat de fokdieren onbruikbaar waren geworden door stress die ze opliepen door hun plotselinge vrijheid.
Ook maakte Janssen fokkaarten met foklijnen kwijt. Omdat de vordering ingewikkeld is, stelden de rechters dat die moet worden ingediend bij de burgerlijke rechter.
De vegan streaker kreeg landelijke bekendheid door de tv-show van Paul de Leeuw. Hij liep met spreuken op zijn lijf gekleed in een onderbroek door het beeld. De Leeuw zette hem vervolgens te kijk door voor het oog van de natie de slip naar beneden te trekken.
Van der P. en Janssen verschenen woensdag niet in de rechtbank, ook hun raadslieden waren niet aanwezig.
(Bron)
'Relatiebemiddeling voor mensen in bijstand'

DOKKUM - De Friese gemeente Dongeradeel wil bijstandsmoeders en -vaders koppelen aan welgestelde mannen en vrouwen. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente woensdag gezegd naar aanleiding van berichtgeving daarover in verscheidene media.
De gemeente zou voor eenieder die in de bijstand zit, eenmalig 1400 euro willen uittrekken om een succesvolle relatiebemiddeling mogelijk te maken.
De plannen zijn volgens de gemeentewoordvoerder in april in werking getreden. Door alle commotie die erover is ontstaan, heeft het college van burgemeester en wethouders besloten de plannen woensdagavond nog eens nader te bestuderen.
Met het plan probeert de gemeente haar kosten voor uitkeringsgerechtigden omlaag te brengen. Als iemand met een uitkering een relatie krijgt met een bemiddeld persoon, hoeft de gemeente niet meer uit te keren.
De eenmalige 1400 euro kan de bijstandsgerechtigde gebruiken om bijvoorbeeld naar de kapper te gaan of nieuwe kleren te kopen.
Ook in de gemeente Dantumadiel, eveneens in Friesland, zouden dergelijke plannen zijn gemaakt. Volgens wethouder Marianne Hofs is daar echter geen sprake van.
''Het plan is hier geopperd door de cliëntenraad. Die hebben het naar buiten gebracht. Maar ik beloof met mijn hand op mijn hart dat wij ons niet wagen aan relatiebemiddeling.''
(Bron)

Waar staat dat ze die 1400 euro alleen mogen gebruiken om een welgestelde partner te zoeken? Of verzint Nu.nl dat?
Brandweer forceert deur stembureau

AMSTERDAM - Op een stembureau in Amsterdam-Oost moest de brandweer er woensdagochtend vroeg aan te pas komen om de deur te openen. Degene met de sleutel kwam niet op tijd opdagen, waardoor hulp van buitenaf werd ingeroepen.
Dat liet een woordvoerster van de dienst persoons- en geoinformatie weten.
Volgens haar schrijft de procedure voor dat de brandweer te hulp kan worden geroepen, als er niemand met een sleutel is. "Het gebeurt bijna nooit", aldus de zegsvrouw. Het stembureau kon op tijd opengaan.
De grote stembiljetten zorgen in verschillende gemeenten voor propvolle stembussen. Onder meer in de Zeeuwse gemeenten Sluis en Bruinisse en in het Gelderse Renkum waren de stembussen al snel tot aan de rand toe gevuld, meldden de gemeenten. In Renkum ging het stembureau korte tijd dicht om de stembiljetten aan te stampen.
Bij de Kiesraad waren rond 13.00 uur vijf of zes gemeenten bekend waar problemen waren. Wat die gemeenten moeten doen, weet de Kiesraad niet. ''We denken daar nu over na. Dit is een nieuw probleem'', aldus een woordvoerster.
In Rotterdam gooide een optreden van Jan Keizer roet in het eten van een grote groep bejaarden. Bewoners van woonzorgcentrum Borgsgate konden voor het eerst in 25 jaar niet stemmen in eigen huis, omdat de Volendamse zanger er optrad.
"Mensen moeten rustig kunnen stemmen en als er tegelijkertijd een optreden is, kan dat afleiden", aldus een woordvoerster van de gemeente.
De bejaarden werden daarom met een speciaal stembusje naar het stembureau vervoerd. "Omdat de meesten slecht ter been zijn, was dat een hele opgave."
(Bron)
Er zat weer speling in m'n pedaal. Dan weet ik wel hoe laat het is: nieuwe crank, nieuw pedaal. Voor zover mogelijk nog wat vastgedraaid (wie heeft er %^#&@* kauwgom in m'n slot geduwd?), en héél voorzichtig naar de fietsenmaker fietsen, die wel tijd had als ik gelijk kwam.
Op de hoek bij de fietsenmaker: klabang, daar ging de trapper.
Het was iets over negen, om elf uur was ie wel klaar schatte de maker in.
Oh. Ehm. Nou... Boodschappen doen, hopen dat dat de lunchroom annex koffieboer open zou zijn, eventueel tussendoor stemmen bij het cultureel centrum aan de overkant, als ik echt veel tijd over had zou ik nog naar de kapper kunnen. (Ik ben niet dol op de kapper, het komt financieel niet uit, normaal was ik zelf m'n haar omdat ik dat wassen bij de kapper haat, maar op zich... Hm.)
Boodschappen. Het blaadje van de super lezen op de trap naast de super. Kijken naar de gestage stroom mensen op weg naar het stemlokaal aan de overkant. Merken dat bijna iedereen de winkel uitkwam met ''Pfffft! Wat een warmte!' (Het is 18 graden maar nogal klef.)
Toen de lunchroomman de tafel buiten begon te zetten, schoof ik aan voor koffie. En toen die op was, was het 10 uur.
Nog drie kwartier op de trap naast de winkel, met het boek dat ik voor alle zekerheid had meegenomen. En dan weer fijn op de fiets naar huis, met de verzekering dat de slijtage van de crank en het pedaal geheel losstaat van mijn overgewicht.
Door naar het stemlokaal waar het overal druk was, behalve in het stemlokaal. Dat kun je zo hebben op een kinderboerderij.
In elk geval kan ik weer gewoon fietsen.
Proef spitsmijden Amsterdam uitgesteld

AMSTERDAM - De proef met spitsmijden rond Amsterdam gaat voorlopig niet door. Dat heeft de Amsterdamse wethouder Eric Wiebes (verkeer) dinsdag in een brief aan demissionair minister Camiel Eurlings laten weten.
De proef was bedoeld om te onderzoeken in hoeverre mensen bereid zijn om tijdens de spits de auto te laten staan als ze per gereden kilometer moeten betalen.
Eerder al was er onenigheid tussen Eurlings en de gemeente over de tarieven van het systeem.
Wiebes schrijft aan Eurlings dat er onvoldoende draagvlak is in de stad om de proef door te zetten. De Amsterdamse wethouder wil opnieuw in gesprek over de proef met kilometerheffing rond Amsterdam.
(Bron)
'Wilders ziet mij als bedreiging'

AMSTERDAM - PVV-leider Geert Wilders ziet de persoonlijke campagne van PVV-Kamerlid Hero Brinkman als een bedreiging voor zijn eigen positie. Dat zegt Brinkman dinsdagavond in het tv-programma Netwerk.
Brinkman doet de uitspraken niet in een interview, maar in gesprek met een PVV-aanhanger.
Brinkman werd enkele dagen door Netwerk gevolgd en droeg daarom een draadloze microfoon. Zo registreerde het tv-programma zijn uitspraken bij toeval.
"Wat Geert natuurlijk ook niet wil is dat ik te groot word", zegt Brinkman, die denkt enkele honderdduizenden voorkeurstemmen te kunnen kringen. "Dat is voor hem een bedreiging. Ik ken Geert."
Tijdens een interview zegt Brinkman precies het tegenovergestelde. Op de vraag of Wilders zich bedreigd voelt in zijn positie, antwoordt Brinkman dat de PVV-leider zich daar 'totaal geen zorgen' over maakt.
Brinkman, nummer elf op de PVV-kandidatenlijst, is bezig met een campagne om voorkeurstemmen voor zichzelf binnen te halen. Hij zegt na de verkiezingen meer openheid en democratie in de PVV te willen afdwingen.
(Bron)

Gaat dus goed daar. En we weten gelijk wat het woord van Brinkman waard is.
Voorlopig geen gezinnen op straat

DEN HAAG - Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) heeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers opdracht gegeven geplande ontruimingen voor gezinnen met kinderen tijdelijk aan te houden, tenminste als er sprake is van een rechtmatig verblijf.
De Kamer ging onlangs akkoord met een motie van de SP waarin de regering werd verzocht onmiddellijk te stoppen met het op straat zetten van gezinnen met kinderen die rechtmatig in Nederland verblijven en voor overige gezinnen met kinderen ruimhartig om te gaan met het bieden van opvang.
Als einddatum van de tijdelijke maatregel heeft Hirsch Ballin gekozen voor 1 juli 2010, de datum van inwerkingtreding van de nieuwe asielprocedure.
Naar verwachting zal de groep rechtmatig in Nederland verblijvende vreemdelingen zonder opvang met de invoering van de nieuwe asielprocedure verder worden verkleind, aldus de minister.
Er zal volgens hem niet alleen minder aanleiding zijn voor het indienen van herhaalde asielaanvragen en reguliere aanvragen maar, voor zover ze toch worden gedaan, zal ook een aanzienlijk snellere afhandeling kunnen plaatsvinden.
Verder zal het toetsen van medische problematiek voortaan parallel aan de asielprocedure plaatsvinden.
(Bron)
Weer aanranding in Almere

ALMERE - In Almere heeft zich dinsdagochtend opnieuw een zedenmisdrijf voorgedaan. Rond half tien is in een bosrijke omgeving van Almere Haven een 46-jarige vrouw aangerand en mishandeld door een onbekende man. Dat heeft de politie bevestigd.
Vorige week deden zich in Almere-Hout meerdere zedenmisdrijven voor waarbij de dader een scoorterrijder was. Dat is ook nu het geval.
De dader, een man die op een zwarte scoorter of brommer reed, droeg een bruine lederen jas en een zwarte helm. Een grootscheepse zoekactie waarbij ook een helikopter werd ingezet, heeft niets opgeleverd.
Het slachtoffer, een inwoonster van Almere, kon na behandeling in het ziekenhuis weer naar huis.
(Bron)
'Graf van gladiatoren ontdekt in York'

AMSTERDAM – Archeologen in de Engelse stad York hebben vermoedelijk de best bewaarde begraafplaats van gladiatoren ter wereld ontdekt.
Het graf is blootgelegd in de tuin van een herenhuis in het centrum van York en bevat ongeveer tachtig overblijfselen van skeletten die dateren uit de eerste tot de vierde eeuw na Christus.
Op de botresten zijn bijtsporen aangetroffen die afkomstig lijken van roofdieren. Ook zijn veel lichamen onthoofd, vermoedelijk met een zwaard of bijl. Die aanwijzingen suggereren volgens onderzoekers van de York Archeological Trust dat het gaat om skeletten van gladiatoren. Dat meldt de Britse krant The Times.
“Er zijn niet veel situaties waarin mensen op deze manier worden gedood”, aldus hoofdonderzoeker Kurt Hunter-Mann. “Deze lichamen hebben allerlei wonden en zijn vervolgens onthoofd. Waarschijnlijk gaat het om de resten van gladiatoren die betrokken waren bij gevechten met dieren.”
“Een van de meest significante bewijzen is een grote bijtwond die we aantroffen en die vermoedelijk is veroorzaakt door een leeuw, tijger of beer”, aldus Hunter-Mann. “Een dergelijke verwonding moet wel zijn veroorzaakt in de context van een arena.”
De resultaten van forensisch onderzoek op de skeletten wijzen er verder op dat de mannen gladiatorentrainingen hadden ondergaan. Bij veel van was één arm namelijk veel sterker ontwikkeld dan de ander. Dat is een bekend gevolg van het trainen met grote wapens zoals zwaarden.
De wetenschappers vermoeden dat de gladiatoren vanuit Zuid-Europa naar het huidige Groot-Brittannië zijn gebracht om te vechten in een groot amfitheater. Tot nu toe hebben de archeologen echter nog geen overblijfselen van een grote arena ontdekt in de buurt van York.
Het staat dan ook nog niet vast dat de lichamen in het graf toebehoorden aan gladiatoren. Romeinse strijders werden namelijk meestal niet onthoofd, maar om het leven gebracht door een zwaardsteek in hun keel. Volgens de wetenschappers is het echter goed mogelijk dat de in York aangetroffen gladiatoren zijn onthoofd vanwege lokale tradities.
Tot nu toe werd er nooit eerder een graf van gladiatoren aangetroffen dat zo goed bewaard is gebleven als de begraafplaats in York. “Op dit moment is onze belangrijkste theorie dat de skeletten afkomstig zijn van Romeinse gladiatoren”, aldus Hunter-Mann. “Maar het onderzoek is nog in volle gang, dus we moeten alle opties open houden."
(Bron)