zaterdag, februari 05, 2005

Huurders demonstreren tegen kabinetsbeleid

AMSTERDAM - Ongeveer 250 actievoerders hebben zich zaterdag rond 13.00 uur op de Dam in Amsterdam verzameld om zich te verzetten tegen het huurbeleid van minister Dekker. Hoewel het kabinet afgelopen week een deel van de plannen in de ijskast heeft gezet, blijven de huurders ongerust over de toekomst.
Het actiecomité Stop Afbraak Sociale Huisvesting (SASH) organiseerde de landelijke betoging, die om 14.00 uur naar het Museumplein vertrok.
De demonstranten vrezen dat de plannen om de huren vrij te geven op een later moment alsnog zullen worden doorgevoerd. Verder maken ze een vuist tegen de voorgenomen verkoop en sloop van sociale huurwoningen en verzetten ze zich tegen de korting op de huursubsidie. De huurders vrezen dat ze hun huis op de lange termijn niet meer kunnen betalen en dat ze gedwongen moeten verhuizen.
Uit het hele land zijn actievoerders present, onder meer uit Groningen, Leeuwarden, Leiden, Rotterdam, Utrecht en Tilburg. Zij dragen leuzen als 'Minister Dekker, u bent niet lekker', 'Huur vogelvrij is asociaal', 'Als u deze woningen sloopt, dan sloopt u ons ook' en 'Dekker huurmoordenaar'. Onder de demonstranten zijn ook mensen uit de krakersbeweging.
Op de Dam spraken enkele huurders die zijn getroffen door het nieuwe beleid, en prof. Thomsen, die onderzoek heeft gedaan naar sloopwoningen. Op het Museumplein sprak nog aantal gedupeerden.
(Bron)
Marokkaanse politici helpen Amsterdam

Vandaag en gisteren hebben acht parlementariërs uit Marokko in Amsterdam gesprekken gevoerd met burgemeester Job Cohen en wethouder Ahmed Aboutaleb. De acht kwamen naar Nederland om Amsterdam te helpen bij de problemen met een deel van de Marokkanen in de stad.
Volgens de parlementariërs hebben veel Marokkanen in Nederland "nog opvattingen van veertig jaar terug. Marokko is inmiddels gemoderniseerd", stelden ze. Zo is in het Noord-Afrikaanse land de hoofddoek geen issue meer, "het staat vrouwen vrij om die te dragen of niet". Bovendien heeft de vrouw sinds de modernisering van het familierecht bij een echtscheiding dezelfde rechten als haar man.
De parlementsleden wezen erop dat in Marokko de liberale vorm van de islam geldt. De fundamentalistische opvattingen bij sommige Marokkaanse groepen hier komen volgens hen niet uit Marokko, maar uit Saoedie-Arabië en Iran.
Burgemeester Cohen was zeer te spreken over het bezoek van de Marokkaanse politici. "Geen onderwerp bleef onbesproken. We hebben het ook gehad over de dubbele nationaliteit die Marokkanen hebben. Daardoor is het voor velen moeilijk om voor Nederland te kiezen, terwijl ze zich daar ook niet thuis voelen." Delegatielid Aswa Chaabi benadrukte dat Marokkanen zich hier aan de Nederlandse wet dienen te houden. Een ander lid van de delegatie, Mohammed Ahajgan, waarschuwde om niet de hele Marokkaanse gemeenschap verantwoordelijk te stellen voor daden van een enkeling.
De Amsterdamse burgemeester wil naar aanleiding van het bezoek zijn voorgenomen reis naar Marokko vervroegen.
(Bron)
Duvel is geruchten extreem rechts beu

BRUSSEL - Brouwerij Duvel Moortgat heeft aangifte gedaan bij justitie, omdat het de telkens terugkerende geruchten beu is dat het bedrijf de extreem-rechtse partij Vlaams Belang (voorheen Vlaams Blok) zou steunen. De laatste maanden circuleert op internet een Franstalige e-mail met de vermeende politieke voorkeur van Duvel.
Volgens directeur Michel Moortgat zijn de geruchten zeer schadelijk. Sommige consumenten boycotten daardoor het bier van de brouwerij (waaronder Duvel en Maredsous). Het bericht wordt vooral verspreid in Wallonië en Brussel maar bereikt inmiddels ook Frankrijk, een belangrijke exportmarkt voor het bedrijf.
De geruchten zijn niet nieuw, maar Moortgat zegt zaterdag in dagblad De Morgen dat het verhaal "nog nooit zo is opgelaaid". Het is volgens hem mogelijk terug te voeren op de ligging van de brouwerij, vlak bij Breendonk, het vroegere doorgangskamp in de Tweede Wereldoorlog. Bovendien was de broer van de grootvader van de huidige directeur letterlijk burgemeester in oorlogstijd.
(Bron)
Brand verwoest deel trein bij Culemborg

CULEMBORG - In het achterste deel van een intercity-trein is zaterdagmiddag nabij station Culemborg brand uitgebroken. De lokale brandweer wist de uitslaande brand binnen een uur te blussen. Niemand raakte bij de brand gewond.
Rond 16.00 uur bleek het achterste rijtuig van de trein die onderweg was van Heerlen naar Haarlem, in brand te staan. De spanning werd tijdens het blussen van de bovenleidingen gehaald, waardoor het overige treinverkeer zeker een uur helemaal stil lag. Reizigers werden met bussen vervoerd. Rond kwart voor vijf was de brand geblust.
Volgens ProRail is het achterste rijtuig door de brand onbruikbaar geraakt. Het deel daar achter liep ernstige rookschade op. De tweehonderd reizigers uit de trein zijn in Culemborg opgevangen en met bussen vervoerd.
Om kwart over zes werd het treinverkeer volledig hervat. De beschadigde trein is naar Utrecht gebracht, waar de technische recherche de oorzaak van de brand onderzoekt. Een woordvoerder van ProRail acht brandstichting niet onmogelijk.
(Bron)
Anti-downloadsite met Peter R. gehackt

De anti-downloadsite van 'B.I.G.', waaraan Peter R. de Vries meewerkt, is gehackt. De site maakt onderdeel uit van een campagne waarbij de misdaadverslaggever jongeren waarschuwt dat het downloaden en verspreiden van films, muziek en games verboden is.
Op de site stond vrijdagmiddag echter ineens te lezen: 'Eerlijk zullen we alles delen, dus ook de nieuwste games en software.' Daaronder was een verklaring van de hackers achtergelaten dat software en games veel te duur zijn.
De B.I.G.-campagne, dat staat voor Ban Illegale Games & Software, maakt tot nu toe overigens weinig indruk op de doelgroep. Het forum van de site, waar gediscussieerd zou moeten worden over dat downloaden illegaal is, is een platform geworden om locaties uit te wisselen waar de nieuwste games, films en muziek zijn te vinden.
(Bron)
Echtpaar gearresteerd voor kindermarteling

Een echtpaar in Florida is aangeklaagd voor het mishandelen en uithongeren van vijf van de zeven kinderen die onder hun voogdij stonden. Gisteravond werden de ouders buitenshuis in Utah opgepakt door de lokale politie. De 51-jarige Linda Dollar en de 58-jarige John Dollar kunnen tot 30 jaar gevangenisstraf verwachten. De Dollars boden geen weerstand tijdens de arrestatie.
De kinderen kregen elektrische schokken toegediend, werden geslagen met hamers en hun teennagels werden met nijptangen uitgetrokken. Ook kregen de kinderen nagenoeg geen eten. Een tweeling van veertien jaar woog respectievelijk slechts zestien en zeventien kilo. "Ze zagen er uit als op de foto's van Auschwitz", zei de sheriffs woordvoerster Gail Tierney. De kinderen hadden niet eens een fatsoenlijke slaapplaats: een kast.
De zaak kwam aan het licht toen een van de uitgehongerde kinderen in het ziekenhuis werd opgenomen met een bloedende hoofdwond en rode plekken in de nekstreek. De buren hadden niets opgemerkt van de martelingen. Ze hadden volgens eigen zeggen niet eens geweten dat het echtpaar zeven kinderen had. De kinderen werden thuis geschoold en speelden nooit met andere kinderen buiten. Daarnaast verhuisden de Dollars vaak, waardoor niemand ze goed leerde kennen.
In een adoptieformulier heeft Linda Dollar ooit geschreven: "We hebben vijf kinderen geadopteerd en hebben gezien wat voor goeds we kunnen doen voor de minder toebedeelden. We zien zoveel kinderen die een speciale liefdevolle behandeling behoeven." Het stel was van maart tot oktober 1995 gemachtigd om als foster-parent kinderen in huis te nemen, maar het is nog niet duidelijk hoe de kinderen daardoor bij het stel terecht gekomen zijn.
(Bron)
Jason W. woonde in AIVD-huis

RIJSWIJK - De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft ervoor gezorgd dat terreurverdachte Jason W. in een met afluisterapparatuur geprepareerde woning in het Haagse Laakkwartier terechtkwam. Dat hebben verscheidene bronnen aan het ANP bevestigd.
De AIVD had W. al veel langer op de korrel. Hij werd in 2003 al met andere terreurverdachten aangehouden, maar het Openbaar Ministerie (OM) liet hem na een week weer vrij wegens gebrek aan concreet bewijs.
De inlichtingendienst heeft hem daarna in de gaten gehouden en er dus voor gezorgd dat hij in een woning terechtkwam die was voorzien van afluisterapparatuur. Een woordvoerder van de AIVD zei zaterdag dat hij niet op de zaak kan ingaan.
In de eerste zogenoemde pro forma-zitting die op 26 januari in het proces tegen Mohammed B. werd gehouden, citeerde officier van justitie F. van Straelen al uit gesprekken die de AIVD in de woning aan de Antheunisstraat in Den Haag heeft afgeluisterd.
B. wordt verdacht van de moord op filmmaker Theo van Gogh. De aanklager zei dat de AIVD twee cd-roms met twintig uur gesprekken uit de woning van Jason W. aan het OM ter beschikking heeft gesteld.
Justitie had voor die zitting met voorrang twee gesprekken tussen W. en Ismaël A. uitgewerkt. Daarmee wilde zij aangeven dat B. mogelijk betrokken is bij de zogenoemde terroristische Hofstadgroep, waar W. en A. ook deel van zouden uitmaken en om duidelijk te maken dat B. waarschijnlijk hulp heeft gehad bij de moord op Van Gogh.
De twee afgeluisterde gesprekken gaan over de moord op Theo van Gogh, bleek uit de voordracht van Van Straelen. "Wij hebben", zo zeggen de twee in die afgeluisterde gesprekken "conform de authentieke islamitische wijze, een lam afgeslacht. Dit zal voortaan de straf zijn die opgelegd zal worden aan ieder in dit land die Allah en zijn gezant uitscheldt en uitdaagt. O, jij Ayaan Hirsi, morgen als Allah het wil ben jij aan de beurt Ali. Allah is de allergrootste, de Islam zal zegevieren."
Uit de tweede conversatie is alleen de zinsnede in het dossier opgenomen van een van de twee verdachten: "hahaha. Wij, wij zijn het groepje van Mohammed B. met Theo van Gogh..."
Jason W. en Ismael A. vormen het tweetal dat op 10 november in het Haagse Laakkwartier na een urenlange belegering werd gearresteerd. Aanvankelijk hielden zij een arrestatieteam van de politie van het lijf door een handgranaat te laten ontploffen, toen deze politiemensen het huis wilden binnenvallen. Daarbij raakten vijf leden van het arrestatieteam gewond.
Aan het einde van de middag slaagden speciale antiterreureenheden erin het tweetal alsnog in te overmeesteren. Hierbij raakte Jason W. gewond.
(Bron)

vrijdag, februari 04, 2005

Auto's in Noord-Holland beschoten

HEEMSKERK - Zes autoruiten zijn sinds 27 januari op mysterieuze wijze gesneuveld. Van drie autoruiten, die afgelopen weekend op of rond de A10 bij Amsterdam-Noord kapot gingen, is inmiddels duidelijk dat erop is geschoten met een windbuks.
Dat heeft de politie Kennemerland vrijdag bekendgemaakt. De politie is op zoek naar getuigen van een mogelijk andere beschieting. Deze vond plaats op de A9 bij Heemskerk. In totaal telt de politie zes zaken, waarbij het lijkt dat auto's zijn beschoten.
Op de A9 bij Heemskerk sneuvelde afgelopen dinsdag, vermoedelijk door beschieting, een portierruit van een auto. Een ander geval was op de A9 bij Badhoevedorp op 27 januari. "De bestuurder deed hierbij in eerste instantie aangifte van een stukgeslagen achterruit. We hebben die zaak nog eens goed bekeken en zijn tot de conclusie gekomen dat het onmogelijk is dat de ruit kapot is gegaan door een steen", aldus een politiewoordvoerder.
De politie Kennemerland en de politie Amsterdam-Amstelland doen onderzoek naar de beschietingen.
(Bron)
'Baby's krijgen te veel flesvoeding'

LONDEN - Veel baby's lopen het risico de eerste maanden van hun leven te veel kunstvoeding binnen te krijgen en te dik te worden. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.
Nieuwe gegevens wijzen volgens de WHO uit dat de groeitabellen die in veel landen worden gehanteerd, zijn afgestemd op kinderen die uitsluitend kunstvoeding krijgen. Baby's die aan de borst drinken voldoen daardoor vaak niet aan de norm en ouders krijgen dan het advies om met kunstmelk bij te voeden of op te houden borstvoeding te geven. Kinderen krijgen dan vaak te veel voeding binnen.
[Dus lijkt het te gaan om _bij_voeding per fles, niet om 'gewone' flesvoeding?]
Volgens de nieuwe studie zijn de 'magere' borstkinderen de norm en moeten de groeitabellen naar beneden worden bijgesteld. Als baby's uitsluitend kunstvoeding krijgen, moet de hoeveelheid melk die als richtlijn staat aangegeven omlaag. De zuigelingen zouden 7 procent minder calorieën binnen moeten krijgen dan nu wordt aanbevolen, zo meldde de BBC vrijdag.
(Bron)
Japanner steekt baby dood in supermarkt

TOKIO - Een baby van elf maanden is vrijdag doodgestoken in een supermarkt in Japan. Een man stak het jongetje in zijn hoofd en verwondde in de speelhoek van de winkel ook diens 3-jarige zusje in haar gezicht. Dat meldde de Japanse politie vrijdag. De man vluchtte na zijn bloedige daad uit de winkel, maar is enkele uren later gearresteerd.
Japan kent in verhouding weinig moorden, maar de laatste jaren zijn kinderen verscheidene keren doelwit geweest, vaak van verwarde mannen. Een voormalige psychiatrisch patiënt doodde in 2001 acht scholieren. Een krantenbezorger verdronk vorig jaar een meisje in zijn badkuip en sneed haar in stukken. De foto's van zijn gruwelijke daad stuurde hij per telefoon naar de moeder van het meisje.
(Bron)
Verrassing:

Man plast zich uit sneeuw blijkt hoax

Het bericht dat een man zich uit een ingesneeuwde auto bevrijd had door bier te drinken en op de sneeuw te plassen blijkt een hoax, zo meldt The Register. De website Snopes.com, die zich bezig houdt met het ontkrachten van broodje-aap verhalen heeft dit uitgezocht. Veel FOK!kers op de Frontpage hadden al twijfels over de geloofwaardigheid van dit bericht.
Dat dit opmerkelijke verhaal toch in de Westerse media verscheen, is volgens Snopes.com te wijten aan de vage kenmerken van het bericht en dat informatie uit Slowakije sowieso moeilijk te verifiëren valt, zeker omdat weinig mensen de Slowaakse taal kennen.
Een lokale correspondent meldt bovendien dat de Slowaakse media hierover niets hebben bericht. Wel bleek in Slowakije een soortgelijk verhaal te circuleren via de e-mail, waar een Tsjechische man in de Oostenrijkse Alpen overvallen werd door een lawine. Vanzelfsprekend kon die man ook ontsnappen door de sneeuw weg te plassen.
(Bron)
Killer-mieren bedreigen Disney-pretpark

HONGKONG - Een dodelijke mierensoort heeft een groot nest gebouwd bij het Disney-pretpark in aanbouw in Hongkong. Het gif van de rode mieren kan fataal zijn voor kinderen, ouderen en mensen met allergische reacties.
Hongkong kampt sinds kort met de agressieve dieren, die waarschijnlijk met geïmporteerde planten en bloemen uit het aangrenzende Zuid-China meekwamen.
In de stad zijn al ruim zeshonderd nesten aangetroffen. Het nest bij het Disney-park is na overleg met de autoriteiten vernietigd, meldde de krant South China Morning Post vrijdag.
(Bron)
Gemanipuleerde rijst kan helpen tegen hooikoorts

Uitgegeven: 4 februari 2005 08:16
Laatst gewijzigd: 4 februari 2005 08:17

TOKIO - Japanse wetenschappers hebben rijst zo gemanipuleerd, dat die kan helpen tegen hooikoorts. Volgens het Japanse ministerie van Landbouw hebben ze een gen toegevoegd, waardoor het lichaam de proteïne aanmaakt die de allergische reactie veroorzaakt. Daardoor bouwt het lichaam weerstand op.
Japan zoekt naar manieren om hooikoortsaanvallen binnen de perken te houden, omdat 10 procent van de bevolking er last van heeft. Daardoor hebben miljoenen Japanners elk voorjaar te maken met de allergische reactie, die vooral wordt veroorzaakt door de pollen van de Japanse cederboom. Wetenschappers proberen daarom een ceder zonder pollen te ontwikkelen. Ook een speciale thee zou mogelijk helpen.
In Japan worden tot nu toe geen genetisch gemodificeerde producten gekweekt. Rijst was altijd het belangrijkste voedsel in het land, maar de consumptie ervan is de laatste jaren afgenomen.
(Bron)
Commotie door luchtige actie studenten

EINDHOVEN - Een luchtige actie van een aantal studenten van Design Academy in Eindhoven heeft de nodige commotie veroorzaakt.
Omdat het nog maar de vraag is of schone lucht voor iedereen gratis beschikbaar blijft, willen de studenten op 10 december op de Dag van de Rechten van de Mens in Eindhoven een luchtmuseum inrichten.
Daarom vroegen ze honderd prominenten in binnen- en buitenland een capsule met lucht te vullen. Onder hen onder anderen de Amerikaanse president Bush en zijn voorganger Clinton.
De studenten verstuurden de capsules in een plastic zakje waarin verder alleen wat Eindhovense lucht zat. De Amerikaanse douane vertrouwde de zaak niet en vroeg de Eindhovense politie om poolshoogte te nemen.
Na een onderzoek op de ontwerpacademie heeft de politie een geruststellend mailtje naar Amerika gestuurd en gemeld dat het om een ludieke studentenactie gaat, aldus een woordvoerder vrijdag. Of de zakjes vervolgens alsnog zijn doorgestuurd naar de geadresseerde, is niet bekend.
(Bron)
Meeste Duitsers laten mobieltje aan tijdens vrijen

MÜNCHEN - Duitsers zijn over het algemeen wel genegen om hun mobieltje uit te zetten in de bioscoop, maar laten hun telefoon gewoon aan tijdens een vrijpartij. Dat heeft het Duitse tijdschrift Focus vrijdag uit een onderzoekje gemeld.
Van de 860 ondervraagden wil 54 procent tijdens seks gewoon bereikbaar blijven. 90 procent zet het ding uit in de bioscoopzaal of bij een concert. Iets meer dan de helft blijft ook bereikbaar in een restaurant. Eenderde houdt z'n mobieltje aan onder het autorijden.
(Bron)
Inwoners Zweedse stad ingesloten door gaswolk

STOCKHOLM - Een grote lekkage in een opslagtank met zwavelzuur heeft vrijdag een giftige gaswolk boven de Zweedse havenstad Helsingborg veroorzaakt. De 118.000 inwoners van de stad kregen de opdracht binnenshuis te blijven en de veerdiensten met Denemarken lagen tijdelijk stil.
Volgens een woordvoerder van het bedrijf waar de lekkage plaatsvond, is naar schatting 11.000 ton zwavelzuur weggelopen. "Dat is vergelijkbaar met driehonderd vrachtwagens vol zwavelzuur", zei een woordvoerder van het bedrijf.
Volgens de politie zijn zes medewerkers van het bedrijf met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis gebracht. Na drie uur konden de Helsingborgers weer veilig naar buiten. De gaswolk is naar zee gedreven en daar verdund.(Bron)
Jongen (13) eist opname in jeugdinrichting

HAARLEM - Een 13-jarige jongen zonder vaste woon- of verblijfplaats heeft een kort geding aangespannen om opname in een jeugdinrichting af te dwingen. Volgens zijn advocaat, P. Fischer uit Haarlem, zit de jongen op dit moment zonder enige grond vast in een jeugdgevangenis in Amsterdam.
Het geding tegen de provincie Noord-Holland, het Regionaal Orgaan Amsterdam (ROA) en de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) dient volgende week vrijdag in Haarlem. De jongen voerde eerder een rechtszaak tegen de Nederlandse Staat, maar dat leidde niet tot het gewenste resultaat. De rechter in Den Haag oordeelde eind vorig jaar dat de jongen in feite bij de Tweede Kamer moest zijn.
Er zijn in Nederland veel te weinig plaatsen in jeugdinrichtingen. Daardoor worden jongeren soms tegen hun wil in jeugdgevangenissen ondergebracht.
(Bron)

donderdag, februari 03, 2005

Duizenden banen weg bij zorgverzekeraars

ZEIST - De komende jaren verdwijnen er tussen de 3000 en 5000 banen bij de zorgverzekeraars in Nederland. Dat blijkt donderdag uit informatie van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en vakbond De Unie.
In totaal werken er ongeveer 12.500 mensen in de zorgverzekeringsbranche. De werkgelegenheid krimpt door de invoering van de basisverzekering, fusies tussen zorgverzekeraars en de voortgaande automatisering.
"We ontkomen niet aan gedwongen ontslagen", verwacht R. Sandbrink, hoofd werkgeverszaken bij de koepelorganisatie van zorgverzekeraars ZN. De werkgevers denken dat er tot 2010 tussen de 3000 en 4000 banen verdwijnen. De Unie stelt dat 5000 banen op de tocht staan bij de zorgverzekeraars.
Vanzelfsprekend staat de aanstaande ontslaggolf bovenaan de agenda tijdens de onderhandelingen over een nieuwe CAO, die vrijdag beginnen. Vakbond De Unie heeft al laten weten dat het "vreest voor de hardste reorganisatie die ooit in de sector heeft plaatsgevonden".
De komende jaren verandert er veel op het gebied van zorgverzekeringen. Het ziekenfonds en de particuliere zorgverzekering gaan op in de nieuwe basisverzekering. Het verwerken en controleren van informatie van klanten gebeurt nu nog vaak handmatig, door duizenden lager geschoolde werknemers van de verzekeraars. De automatisering en de simpeler georganiseerde zorgverzekering maakt veel banen overbodig, terwijl fusies tussen zorgverzekeraars ook leiden tot minder vraag naar arbeid.
"Ik verwacht dat er over een jaar of zes nog vijf grote zorgverzekeraars en een paar kleintjes overblijven", zegt Sandbrink. "Voor onze werknemers heeft dat grote gevolgen. We moeten zorgvuldig kijken naar mogelijkheden om mensen om te scholen of ze te helpen aan een andere baan. Dat wordt moeilijk, want het gaat om mensen die vaak al heel lang hetzelfde werk doen en weinig flexibel zijn."
De Unie is somber over de gevolgen voor de werknemers die hun baan verliezen. "Zorgverzekeraars zijn niet in staat voor zoveel werknemers passende oplossingen te bieden. Het betreft vaak werknemers met lange dienstverbanden met specialistische kennis die straks nergens meer nodig is", aldus een woordvoerder.
(Bron)
Buitenlanders moeten blokken voor inburgeringstoets

DEN HAAG - Buitenlanders die in hun eigen land het toekomstige Nederlandse inburgeringsexamen succesvol willen afleggen, hebben 250 tot 350 uur zelfstudie nodig. Dat schat het ministerie van Justitie, dat de inburgeringstoets donderdag presenteerde.
De overheid stelt geen cursusmateriaal beschikbaar, maar wel een oefenpakket met een documentaire over Nederland op video en drie oefentoetsen. Dat pakket gaat ongeveer 45 euro kosten. Het examen bij de Nederlandse ambassade kost 350 euro per keer.
Het beslaat kennis van de Nederlandse taal en van de Nederlandse samenleving. Slagen voor het examen wordt een voorwaarde voor het verkrijgen van een machtiging tot voorlopig verblijf. Ook analfabeten moeten volgens het ministerie in staat zijn om de toets met goed gevolg af te leggen.
De norm voor de beoordeling van de taalvaardigheid is gebaseerd op 1200 proefpersonen uit diverse delen van Nederland en met het Nederlands of een andere taal als moedertaal. De norm is opgeslagen in de computer waarnaar de kandidaat moet bellen om het examen te doen. De computer beoordeelt de prestatie van de kandidaat-Nederlanders.
Kandidaten kunnen geen bezwaar maken tegen de uitslag van het examen, wel tegen de omstandigheden waaronder het heeft plaatsgevonden. De ambassades zullen ongeveer twintig mensen moeten aannemen om het extra werk te doen dat met de examens gemoeid is. Het ministerie van Justitie, waar integratie onder valt, verwacht dat ongeveer 14.000 migranten per jaar een examen willen afleggen. Het zal vooral gaan om gezinsmigranten uit Turkije, Marokko en Suriname.
De film van 105 minuten, basis van het examen over de Nederlandse samenleving, komt in dertien talen uit. Ze presenteert Nederland als een klein, dichtbevolkt, overzichtelijk en bovenal democratisch land. Artikel 1 van de Grondwet, dat discriminatie verbiedt, wordt "een van de belangrijkste" onderdelen genoemd.
Ook wordt duidelijk gemaakt dat eerwraak en huiselijk geweld in Nederland uit den boze zijn. Als belangrijke Nederlanders passeren Willem van Oranje, Thorbecke, Anne Frank en prinses Máxima - "de bekendste Nederlander van buitenlandse afkomst" - de revue. [Anne Frank was geen Nederlandse. En het zou zomaar eens kunnen dat zij bekender is dan Máxima.]
Nederland mag het inburgeringsexamen niet verplicht stellen in EU-lidstaten en landen als de VS, Canada en Japan waarmee het een verdrag heeft. Nederland moet nog uitsluitsel krijgen van de Europese Unie of de exameneis strookt met het associatieverdrag met Turkije.
De Tweede en Eerste Kamer moeten zich nog uitspreken over het wetsvoorstel dat het verplichte inburgeringsexamen in het buitenland mogelijk moet maken. Het ministerie hoopt het examen in de zomer te kunnen invoeren.
(Bron)
'Kosten verpakkingsafval voor bedrijven en consument'

DEN HAAG - Fabrikanten, gebruikers en consumenten draaien vanaf 2006 op voor de inzamel- en verwerkingskosten van melkpakken, kartonnen dozen en plastic drinkflessen.
Staatssecretaris Van Geel (Milieu) wil het bedrijfsleven verantwoordelijk maken voor het afval dat ze produceren.
Wie nu een nieuwe wasmachine koopt, betaalt via de verwijderingsbijdrage direct mee aan het opruimen van het apparaat. Een dergelijk systeem wil Van Geel ook invoeren voor het verpakkingsmateriaal.
Omdat de huidige afspraken met het bedrijfsleven eind dit jaar aflopen, wil de staatssecretaris het nieuwe systeem met ingang van 2006 laten ingaan.
(Bron)
Tiener opgepakt wegens keylogging leraar

AMSTERDAM - Een 16-jarige jongen uit de Amerikaanse staat Texas is opgepakt wegens het keyloggen van zijn leraar. De jongeman werd betrapt omdat hij alle vragen van een tentamen wilde verkopen aan medestudenten.
De jongen gebruikte een apparaatje dat hij aan de kabel van het toetsenbord van zijn leraar plugde. Een keylogger (of logger) registreert alle aanslagen die iemand maakt op zijn toetsenbord. De apparaten zijn veelvuldig te koop op internet voor zo'n 70 tot 150 dollar.
De jongen kan een straf verwachten van het betalen van 2000 dollar of een celstraf van 180 dagen.
(Bron)
Vader onthoofdt dochter om geld

Volgens de politie van Hong Kong en diverse nieuwsmedia in de regio heeft een 67-jarige vader zijn eigen 17-jarige dochter onthoofd. Na de onthoofding nam de man het hoofd mee en sloeg op de vlucht.
Het geweld begon na een ruzie over geld in het appartement van zijn dochter en zijn 20-jarige zoon. De man begon vervolgens zijn kinderen aan te vallen. De zoon wist aan zijn gewapende vader te ontkomen door zich ergens te gaan verstoppen. Daarbij liep hij oppervlakkige snijwonden op aan zijn hoofd en armen.
Toen de zoon hoorde dat zijn vader verdwenen was, ging hij kijken waar zijn zusje was. Haar onthoofde lichaam lag ergens in het appartement. De politie heeft nog geen idee waar de vader en het hoofd van het meisje zich bevinden.
(Bron)
Zingende aap ontdekt in Bolivia

LA PAZ - Wetenschappers hebben in de jungle van Bolivia een nieuwe apensoort ontdekt, meldde de krant La Prensa donderdag. Het fruit etende diertje is krap een halve meter lang en weegt ongeveer een kilo. Volgens de ontdekkers hebben de aapjes de gewoonte 's morgens voor elkaar te zingen.
Biologen Robert Wallace en Humberto Gomez, van de Wildlife Conservation Society, ontdekten de nieuwe oranje-bruine primaat in het Maididi National Park. Dit reservaat staat bekend om zijn grote verscheidenheid aan dieren-en plantensoorten.
De naam van het diertje zal worden gekozen via een internetveiling. De opbrengst daarvan wordt besteed aan bescherming van de natuurlijke leefomgeving van de aap, aldus La Prensa.
(Bron)
TT 110 Liberalisering huren op lange baan

DEN HAAG Minister Dekker is onder druk van het CDA bereid om het huurbeleid aan te passen. De liberalisering van de huurmarkt kan daardoor op zijn vroegst pas in 2008 van start gaan. Dekker wilde eerst volgend jaar al een groot deel van de huurprijzen vrijgeven.
Het CDA is bang dat een snelle vrijgave tot enorme huurverhogingen zou leiden, terwijl er niet genoeg huizen zijn. De verhuurders moeten nu eerst bewijzen dat ze voldoende huizen bouwen.
In de tussentijd worden de huren aan een maximum gebonden. De aanpassing van het beleid wordt morgen besproken in de ministerraad.
Baby's besmet na orale besnijdenistechniek

In New York is momenteel een onderzoek gaande naar Rabbi Yitzhok Fischer nadat een aantal baby's besmet zijn geweest met herpes en één als gevolg daaraan gestorven is. Fischer voerde religieuze circumcisie uit bij baby's op een tamelijk ongebruikelijke manier.
Volgens Joodse wetten hoort een mohel ? iemand die de besnijdenis uitvoert ? bloed uit de circumcisie-wond te laten komen. De meeste mohels doen het met de hand, Fischer daarentegen met de mond.
Fischer's advocaat, Mark Kurzmann, verklaarde dat Fischer volledig wil meewerken met het onderzoek. Fischer heeft echter nog niet een bloedtest ondergaan ondanks een verzoek van de onderzoekers. Kurzmann zegt dat Fischer internationaal bekend staat als een goede mohel.
(Bron)
Youp van 't Hek mag niet meer rijden

Cabaretier Youp van 't Hek mag niet meer rijden. De kantonrechter in Middelburg heeft hem woensdag veroordeeld tot een rijontzegging van vier maanden en tot een boete van ruim 460 euro. Van 't Hek werd in oktober 2003 met een snelheid van 128 kilometer geflitst op een weg in Vlissingen waar een maximumsnelheid geldt van 70 kilometer per uur.
Omdat hij al eerder voor te hard rijden is veroordeeld, werd een onvoorwaardelijke rijontzegging geëist die hij nu ook heeft gekregen.
(Bron)
Proef met geldautomaten in de AH

In 25 winkels van Albert Heijn in de regio Utrecht en Amersfoort komen geldautomaten van de Postbank. De supermarktketen is vandaag een proef met de automaten van vier maanden begonnen.
Klanten kunnen nu nog maximaal 50 euro bij de kassa's van supermarkten 'extra pinnen'. Een woordvoerster van Albert Heijn sluit niet uit dat deze dienstverlening in de toekomst zal verdwijnen als de test met de geldautomaten een succes wordt.
Albert Heijn stelt dat uit onderzoek is gebleken dat 70 procent van de consumenten enthousiast is over de beschikbaarheid van een geldautomaat in de supermarkt.
(Bron)
Verdachte Van Gogh-roof mishandeld in cellencomplex

AMSTERDAM - Een van de verdachten van Van Gogh-roof is woensdag ernstig mishandeld door een arrestantenbewaarder nadat hij was aangekomen bij cellencomplex Meer en Vaart in Amsterdam.
Henk B. brak daarbij een paar tanden, liep enkele kneuzingen op en verloor uiteindelijk even zijn bewustzijn. Dat liet zijn advocaat N. Meijering weten in het gerechtshof, waar de zitting over de schilderijenroof eind 2002 donderdag verder gaat.
Bij de mishandeling waren drie bewaarders betrokken, zei de raadsman. Een van hen zou B. twee keer met zijn hoofd tegen de grond hebben geslagen omdat de verdachte zijn veter niet snel genoeg uit zijn schoen verwijderde.
Volgens Meijering had zijn cliënt niet de intentie te willen vluchten. Hij heeft inmiddels aangifte gedaan.
(Bron)
'Spiegel' projecteert uiterlijk in de toekomst

LONDEN - Een spiegel die laat zien hoe je er over vijf jaar uitziet. Dat hebben Franse wetenschappers ontworpen, zo berichtte het Britse wetenschapsblad New Scientist donderdag.
De spiegel bestaat uit een plat tv-scherm met een camera en een computer met gegevens over leeftijd, gewicht en eetgewoonten. Daarnaast is de computer gekoppeld aan camera's die her en der in huis staan opgesteld. Als echte 'bigbrothers' registreren ze nauwkeurig hoelang iemand voor de televisie hangt en wat hij snoept of drinkt.
De 'spiegel' laat via de camera zien hoe iemand er op dat moment uitziet. Met een druk op de knop laat de 'spiegel' vervolgens zien hoe die persoon er over vijf jaar uitziet. Hierbij worden alle gegevens gebruikt over de leefgewoontes, lichaamsbeweging en de hoeveelheid voedsel en drank die iemand tot zich neemt."Te veel alcohol? Verwacht vroeg rimpels en een vlekkerige huid", aldus het blad.
De 'spiegel' "kan vaststellen of je het grootste deel van de dag op de bank of op de hometrainer hebt gezeten en signaleert ook bezoeken aan de koelkast. De computer kan dan vragen wat je eet of drinkt. Hoe eerlijk je bent hangt natuurlijk van jezelf af", aldus de New Scientist.
Wetenschappers verwachten dat de 'spiegel' het gedrag van iemand kan veranderen als die eenmaal een blik in de toekomst heeft gezien. "Technologie kan heel overtuigend zijn", aldus directeur Martin Illsey van het Accenture Technology bij Nice.
(Bron)
Utrecht pakt hennepteelt ongekend stevig aan

UTRECHT - De thuisteelt van hennep in de gemeente Utrecht zorgt te vaak voor overlast, vinden acht Utrechtse organisaties. Ze ondertekenden donderdag een overeenkomst waarin ze afspreken hennepkwekers stevig aan te pakken.
Naast de gemeente Utrecht, zetten ook de politie, het Openbaar Ministerie, woningcorporaties, energiebedrijf Eneco, Belastingdienst en de uitkeringsinstanties UWV en SVB hun handtekening onder het contract.
Volgens de gemeente Utrecht is het de eerste keer dat in Nederland de thuisteelt in zo'n brede samenwerking wordt aangepakt. De reden daarvoor is het groeiende aantal thuiskwekers de afgelopen jaren. Vorig jaar werden in Utrecht 152 kwekerijen opgerold. De thuisteelt is niet alleen strafbaar, zeggen de partijen, maar zorgt ook voor stank en een groter brandgevaar in woonwijken.
De gemeente gaat de samenwerking coördineren, die vooral gericht is op het snel doorspelen van informatie aan elkaar. Op die manier kunnen hennepkwekers vaker en sneller worden aangepakt. Donderdag begint ook de campagne 'Stop Wiet-thuisteelt in Utrecht'.
Met de campagne informeren de partijen de stadsbewoners over de strengere straffen en het snellere ingrijpen. Zo zullen huurders, die betrapt worden met een wietplantage in huis, per direct uit hun huis worden gezet door de woningcorporaties. De uitkeringsinstanties zetten de uitkeringen meteen stop. Verder roepen de partijen in de campagne Utrechters op om wiet-thuisteelt in de buurt te melden aan politie en woningcorporaties.
Het aantal hennepkwekerijen nam, volgens het OM, de laatste jaren flink toe in Utrecht. Naar schatting waren in de afgelopen jaren tussen de zeshonderd en 2000 thuiskwekerijen in de stad. "Die zorgen voor gevaar en schade in woningen en voor spanningen in de wijk. Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat er grote criminele organisaties achter de thuisteelt zitten. Door de voorkant aan te pakken, willen we die organisaties ontmoedigen, en waar mogelijk aanpakken", zei burgemeester A. Brouwer-Korf.
(Bron)
'Nederlanders leven korter door vervuilde lucht'

DEN HAAG - Veel Nederlanders leven een tot drie jaar korter door luchtvervuiling. Dat stelt het Oostenrijkse onderzoeksinstituut IIASA, zo bleek uit de uitzending van Zembla donderdag. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bevestigt de onderzoeksresultaten.
Doordat de lucht vervuild is met onder meer fijn stof lopen vele tienduizenden Nederlanders het risico enkele jaren korter te leven, zei H. Diederen van het RIVM.
Hij tekende daarbij wel aan dat de resultaten onzeker zijn. "Er is nog weinig bekend over de langetermijneffecten van luchtvervuiling op mensen."
(Bron)
IRA niet meer bereid te ontwapenen

DUBLIN - Het ondergrondse Noord-Ierse verzetsleger IRA heeft het aanbod om zijn overgebleven voorraden wapens te vernietigen, ingetrokken. Dat maakte de terreurbeweging woensdag bekend in een verklaring.
De beslissing volgt op beschuldigingen van de Britse en de Ierse regering aan het adres van de IRA. Londen en Dublin betichten de katholieke verzetsbeweging van betrokkenheid bij een bankroof in Belfast, waarbij de daders vorige maand ruim 38 miljoen euro buitmaakten.
Die aantijgingen zijn de IRA in het verkeerde keelgat geschoten. De zaak "heeft ons geduld tot het uiterste op de proef gesteld", aldus de verklaring.
(Bron)
Apen 'betalen' voor blik op vrouwtjesbillen

Zoals sommige mannen graag geld geven voor een pornovideo of een peepshow, zo 'betalen' apenmannetjes ook graag om een blik te mogen werpen op achterwerken van vrouwelijke soortgenoten en gezichten van dominante mannetjes. Van apenpornografie is echter geen sprake, menen onderzoekers.
Tijdens een onderzoek van de Duke-universiteit in de Amerikaanse staat North Carolina werden rhesusaapjes voor de keuze gesteld. Ze konden een grote hoeveelheid bessensap krijgen, maar als ze kozen voor een kleinere hoeveelheid kregen ze daarbij ook enkele foto's te zien. "Bijna alle apen gaven het vruchtensap af om daarvoor in de plaats een vrouwelijk achterwerk te kunnen zien", vatte neurobioloog Robert Deaner het onderzoek samen. "Ze stelden die foto's werkelijk op prijs."
Volgens de onderzoekers gaat het hierbij echter niet om apenpornografie. Het gaat er voornamelijk om de seksuele bereidwilligheid van potentiële partners te testen. Ook in de wildernis letten apen er steeds op welke vrouwtjes seksueel aantrekkelijk zijn en wat het gedrag van de leider daarop is.
(Bron)
Baas dwingt personeel om af te vallen

Een Amerikaanse verzekeringsintermediair stelt de keuze aan zijn personeel simpel: Afvallen of opstappen. Enige tijd geleden dwong de eigenaar zijn personeel ook om te stoppen met roken.
Eigenaar Howard Weyers van het bedrijf ?Weyco? pakt het overgewicht van zijn medewerkers op verschillende manieren aan. Zijn personeel krijgt advies van een therapeut, er is een bonussysteem ingevoerd en gratis toegang bij een sportschool. "We moeten iets doen aan eetgewoonten en mensen laten bewegen. Maar als je echt vetzucht hebt, hoef je niet bang te zijn voor ontslag."
Vanwege het eerder ingevoerde rookverbod, niet alleen op het werk maar ook thuis, stapten vier medewerkers op bij Weyco. Weyers dwong zijn 200 personeelsleden zelfs tot een verplichte urinetest. "Als je de test niet doet, kun je opstappen. Ik beheers hun leven niet, ze hebben zelf de keus om hier te werken." Twintig medewerkers zijn gestopt met roken.
(Bron)
Kamer voor afschaffing verjaringstermijn moord

DEN HAAG - De verjaringstermijn van misdrijven waar een levenslange gevangenisstraf op staat, komt te vervallen. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer steunde woensdag het wetsvoorstel van D66 en CDA om de huidige verjaringstermijnen voor de vervolging van moord (18 jaar) en doodslag (15 jaar) te schrappen.
Volgens de initiatiefnemers van het voorstel moet een onopgeloste moord altijd tot vervolging en veroordeling van verdachten kunnen leiden. Dankzij verbeterde technieken, zoals DNA-onderzoek, is het bovendien mogelijk ook na de huidige verjaringstermijnen misdrijven op te lossen. Behalve het CDA en D66 spraken ook de VVD, de PvdA, de LPF en de christenunie hun steun uit voor de wijziging van het Wetboek van Strafrecht.
De verjaringstermijn van delicten waarop een gevangenisstraf van meer dan tien jaar staat, gaat volgens het wetsvoorstel omhoog van vijftien naar twintig jaar. De LPF wil onder meer dat ook de verjaringstermijn voor de vervolging van verkrachting wordt geschrapt. In het wetsvoorstel is die termijn 20 jaar.
Initiatiefnemer Dittrich van D66 had de discussie over de verjaringstermijnen ruim vier jaar geleden aangezwengeld. De toenmalige minister van Justitie Korthals voelde niets voor die plannen. Hij stelde zich op het principiële standpunt dat er ergens een punt achter een misdrijf gezet moest worden.
Zijn opvolger Donner dacht daar anders over en ging zelf aan de slag met voorstellen om de wet te veranderen. Uiteindelijk werden de wetsvoorstellen van de Kamerleden en de regering samengevoegd. De regering bleek er toen ook voorstander van te zijn de verjaringstermijn bij zeer ernstige misdrijven op te heffen.
Minister Donner (Justitie) zal woensdagavond in de Kamer zijn reactie geven op het wetsvoorstel.
(Bron)
Productiebedrijf Vader Abraham bedreigt redactielid 3FM

Het productiebedrijf van Vader Abraham heeft redactielid Astrid de Jong van het 3FM-programma 'Wout!' bedreigd. Ze werd vanochtend gebeld met de boodschap: "Leuke grap gisteren, leuke baan heb jij. Ik zou de komende tijd maar goed over mijn schouder kijken."
Pierre Kartner (Vader Abraham) was gisteren in de uitzending van 'Wout!'. Hierin liet presentator Wouter van der Goes aan Vader Abraham voorbeelden horen van ranzige liedjes die de zanger ooit maakte, waarop Vader Abraham boos werd.
Verslaggever Bart Meijer van het programma ging vanmiddag op bezoek bij Vader Abraham producties. "Bart werd doorgestuurd naar mevrouw Kartner, de oppersmurf van het bedrijf. Hij mocht komen eten, en nu weer niet. Enfin, ze doen heel raar," aldus Astrid de Jong.
(Bron)
Trein lanceert auto tegen bestuurder aan

Een Belgische automobilist die vanmorgen vroeg met zijn wagen vast kwam te zitten op een spoorwegovergang in Lier had het geluk op tijd uit zijn auto te kunnen kruipen. Het engeltje op zijn schouder was echter weggevlogen toen de trein langskwam. Deze lanceerde de auto tegen de man aan, die daardoor ter plekke overleed.
Toen de man met zijn auto vast kwam te zitten in de rails, sprong hij uit zijn wagen en ging achter de slagbomen staan. De aankomende trein reed vervolgens in op de auto, die door de kracht van de botsing werd weggeslingerd en op de bestuurder terecht kwam.
(Bron)
Zuid-Afrikaan voerde werknemer aan leeuwen

Een Zuid-Afrikaanse herenboer staat terecht omdat hij in januari 2004 samen met twee bedienden een ex-werknemer aan de leeuwen voerde. Nelson Chisale was eerst met machetes bedreigd, en daarna in elkaar geslagen. Vervolgens werd Chisale naar een leeuwenreservaat gereden en door de drie over de omheining gegooid.
De man was door herenboer Mark Scott-Crossley ontslagen, en kwam terug om een aantal bezittingen op te halen. De kwestie heeft veel protest losgemaakt in Zuid-Afrika. Demonstranten betoogden dat de moord op de zwarte Chisale een racistische achtergrond heeft. Een woordvoerder van een Zuid-Afrikaanse mensenrechtenorganisatie beschouwt de moord als een extreem voorbeeld van misbruik en geweld van boeren tegen hun medewerkers. "Historisch beschouwen Zuid-Afrikaanse boeren hun personeel als bezit, waarmee ze kunnen doen wat ze willen", stelde Jody Kollapen.
Chisale werd aanvankelijk als vermist opgegeven. Dagen later vonden onderzoekers enkele menselijke resten en kleren in het reservaat. Eén van de betrokken bedienden verklaarde dat Chisale schreeuwde toen hij voor de leeuwen werd gegooid. Over zijn baas zei hij: "We konden hem niet stoppen. Hij keek erg boos. Hij is blank. We waren bang om te sterven."
(Bron)
Negen overlevenden tsunami gevonden

PORT BLAIR - Indiase hulpverleners hebben woensdag op de afgelegen eilandengroep Andamanen negen uitgemergelde overlevenden van de zeebeving aangetroffen. Volgens de politie gaat het om vijf mannen, een vrouw en drie kinderen op het zuidelijkste eiland Campbell Bay.
De negen hielden zich al sinds de zeebeving op 26 december 2004 in leven met kokosnoten. Volgens een zegsman van de politie is het een wonder dat de groep het heeft overleefd.
De Indiase Andamanen en Nicobaren in de Indische Oceaan werden zwaar getroffen door de zeebeving en de daarop volgende tsumami's. De eilandengroepen, relatief dichtbij het epicentrum van de grote beving, kampten sindsdien nog met talrijke naschokken.
(Bron)
'Spoofing-verhaal is een hoax'

Het verhaal over cybercriminelen die met behulp van DNS-spoofing de 'slagaders' van internet innemen is een hoax. Dat meldt weblog GoedZo.com. Het nieuwe glossy techtijdschrift Bright zou het bericht bewust hebben verspreid om zo gratis publiciteit voor de lancering van het eerste nummer te krijgen.
Het bericht over de hitmen van het internet werd vandaag overgenomen door onder meer De Telegraaf, NU.nl, Webwereld, Radio 1 en FOK!. Ook weblogs als sargasso.nl, GeenStijl en GoedZo.com besteedden, weliswaar kritisch, aandacht aan het artikel dat geschreven zou zijn door Francisco van Jole en Tonie van Ringelestijn. De bewering dat 'criminelen' voor 1000 euro konden zorgen voor een miljoen hits bleek daarmee nog niet zo gek, door alle aandacht werd de website van Bright vandaag massaal bezocht. Of de actie voldoende is om het blad succesvol in de markt te zetten zal de toekomst moeten uitwijzen.
Het eerste nummer is overigens door Bright gratis digitaal beschikbaar gesteld (pdf-bestand, 37 Mb). Het bewuste artikel is tevens op de site te lezen.
(Bron)
Criminelen hebben touwtjes in handen op internet

AMSTERDAM - Criminelen hebben de slagaders van internet in hun greep en kunnen er mee doen wat ze willen. En dat doen ze ook, tegen betaling. Dat maakt de nieuwe tech glossy Bright bekend in zijn eerste nummer dat vanaf donderdag 3 februari in de winkel ligt.
De hacktechniek heet 'DNS spoofing' en is naar buiten gekomen via Toine Verheul, eigenaar van een internationale pornozoekportal. Hij werd benaderd door een crimineel die hem een miljoen bezoekers voor slechts 1000 dollar beloofde. In één dag. Dat is een ongekend groot aantal binnen een dergelijke korte periode, zelfs voor de drukstbezochte sites in Nederland.
Bij DNS spoofing wordt op een DNS-server (een soort telefoonboek met internetadressen) ingebroken en valse adressen in het geheugen geplaatst. Hierdoor kan de inbreker internetverkeer omleiden naar elke gewenste website. Ook in Nederland zijn servers kwestbaar voor zulke aanvallen.
"Internetverkeer wordt zonder pardoes omgeleid naar dubieuze adressen. Gedupeerde websites lopen zo bezoekers mis en daarmee potentiele inkomsten. Dit gaat verder dan spam of irritante pop-up advertenties. Het is een hack die zijn weerga niet kent", aldus Bright-hoofdredacteur Erwin van der Zande.
Hij gaf internetjournalisten Francisco van Jole en Tonie van Ringelestijn opdracht het verhaal te verifieren, want de implicaties zijn enorm. Het verhaal bleek te kloppen. Internetexperts als Ted Lindgreen van NLnet Labs, Olaf Kolkman van RIPE-NCC en Jaap Akkerhuis die tot voor kort voor de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland werkte, bevestigden tegenover Bright het lek in het hart van internet.
Een passage uit het artikel: "Ik kan beslissen waar gebruikers op internet heen gestuurd worden", had de Amerikaan gezegd. "Geef me je ip-nummer en ga naar Google." Vervolgens diende Verheul een bepaalde zoekterm in te tikken. Hij voerde de opdracht uit, maar nadat hij op 'zoeken' had geklikt kreeg hij niet zoals gebruikelijk een lijst met zoekresultaten. In plaats daarvan verscheen er een pornosite op het scherm. Zoekresultaten waren nergens te bekennen. Sterker nog, heel Google was er niet meer. Hij was direct naar een andere site gevoerd door alleen maar op 'zoeken' te klikken.
De Amerikaan gaf hem een andere zoekterm en hetzelfde voltrok zich. Verheul dacht snel na. Google had er niets mee te maken. Deze lui moesten zelf aan de knoppen zitten, ergens heel hoog in de technische hiërarchie van internet.
(Bron)
Leerlingen naar school in voorjaarsvakantie

Leerlingen van de protestants-christelijke basisschool Groen van Prinsterer in de Rotterdamse wijk Feijenoord hebben pech als ze in groep vier of vijf zitten. Deze kinderen krijgen in de voorjaarsvakantie namelijk gewoon les.
De school heeft hiertoe besloten om de grote leerachterstand wat in te kunnen halen. Bovendien vervelen de leerlingen zich in de vakanties enorm, aangezien er in de wijk Feijenoord weinig te doen is voor kinderen.
Een lichtpuntje voor de kinderen is er nog wel: ze hoeven niet de gehele vakantie braaf in hun bankjes te zitten. Naast rekenen en taal staat er namelijk ook veel ontspanning en cultuur op het programma.
(Bron)
Ambities NS 'ondermaats' en 'erg voorzichtig'

UTRECHT/DEN HAAG - De ambities van de Nederlandse Spoorwegen, zoals dieblijken uit het dinsdag vrijgegeven vervoerplan van het bedrijf, zijn ronduit ondermaats, stelt de reizigersvereniging Rover.
CDA-Tweede-Kamerlid Van Hijum vindt de NS "erg voorzichtig" in zijn plannen als het gaat om veiligheid en reizigersgroei.
Volgens Rover liggen de 'instelwaarden' voor bijvoorbeeld de punctualiteit, het op tijd rijden van de treinen, "nauwelijks hoger" dan de vorig jaar behaalde resultaten.
Het argument van de NS dat de toename van het autobezit zal leiden tot een geringe reizigersgroei de komende jaren, vindt Rover ,slap'. "Het toenemende autobezit zegt blijkbaar iets over de (on)tevredenheid van de Nederlandse mobilist over de kwaliteit van het openbaar vervoer", aldus woensdag woordvoerder Spithorst.
Rover en ook andere consumentenorganisaties zoals Locov hebben tot nu toe niet overlegd met de NS over het plan. Dat vonden ze "voorbarig" zolang het Rijk de concessie, het contract dat de NS recht geeft treinen te laten rijden op het kernnet, niet had verleend. Die is per 1 januari verleend, maar de NS heeft nog geen initiatief tot overleg genomen, aldus Rover.
CDA-fractiespecialist Van Hijum toonde zich al "verbaasd" over het uitblijven van een advies van Locov. Volgens de Rover-reactie hebben de organisaties het vervoerplan van de website van het ministerie van Verkeer en Waterstaat moeten halen.
Rover hoopt dat de Tweede Kamer de ambities bijstelt. De fractiespecialisten bespreken het stuk woensdag. Van Hijum mist naar zijn zeggen, ook na een door de Kamer omarmde motie voor een landelijke aanpak van het zwartijden, de inzet bij de NS om echt werk van de veiligheid te maken.
Het spoorbedrijf laat het volgens hem ook afweten als het gaat om eigen initiatieven om meer reizigers de trein in te krijgen.
(Bron)
'Dochter Balkenende hoort op school'

Premier Jan Peter Balkenende geeft een slecht voorbeeld door zijn zesjarige dochter Amelie een week van school te houden. Dat zegt Nicole Stadhouder van de Landelijke Vereniging van Leerplichtambtenaren (LVLA). Balkenende neemt zijn vrouw en dochter deze week mee naar de Antillen en Aruba, waar hij een kennismakingsbezoek aflegt.
Het reisje van Amelie tijdens een normale schoolweek lijkt volgens de LVLA sterk op 'luxeverzuim'. De Leerplichtwet geeft twee acceptabele redenen voor verzuim. Een kind mag mee op vakantie als ouders onder geen beding tijdens de schoolvakanties vrij kunnen nemen. Daarnaast wordt verzuim wegens 'gewichtige omstandigheden', zoals bijvoorbeeld een begrafenis, gehonoreerd. Balkenende hangt volgens Stadhouder een boete boven het hoofd van 45 euro per dag.
Boetes kunnen door de rechter worden verhoogd indien deze het idee heeft dat de boete wordt ingecalculeerd. Hardleerse ouders kunnen zelfs een maand celstraf krijgen, hoewel dat zelden gebeurt. De gemeentevoorlichter van Capelle aan den IJssel, waar Amelie Balkenende op school zit, houdt het vooralsnog op 'bijzondere omstandigheden'. Hij meent dat de schooldirecteur per situatie kan bepalen of er sprake is van gewichtige omstandigheden. Wel moet een school verantwoording afleggen aan de leerplichtambtenaar.
(Bron)

Normen! Waarden!
Fietser op rotonde veiliger zonder voorrang

LEIDSCHENDAM - Fietsers op rotondes met vrijliggende fietspaden zijn veiliger als ze geen voorrang hebben op autoverkeer. Als op al deze rotondes auto's voorrang krijgen op fietsers, kan dat per jaar vijftig tot zeventig ziekenhuisgewonden schelen, blijkt uit een onderzoek dat de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) woensdag publiceerde.
In Nederland liggen binnen de bebouwde kom zes- tot achthonderd rotondes met vrijliggende fietspaden. De voorrangsregeling is niet overal hetzelfde. In 60 procent van de gevallen hebben fietsers voorrang.
De SWOV heeft voor beide varianten de consequenties onderzocht en komt tot de conclusie dat een fietser zonder voorrang veiliger is. Een eenduidige verklaring hebben de onderzoekers niet. Mogelijk denken automobilisten ten onrechte dat ze voorrang hebben. Volgens de andere veronderstelling moeten bestuurders bij het verlaten van een rotonde alert zijn op (te) veel gevaren.
De aanbeveling van het nationale kennisplatform voor infrastructuur (CROW) luidt al jaren dat fietsers voorrang moeten hebben op rotondes. "In afwachting van vervolgonderzoek is het uit veiligheidsoogpunt beter om fietsers op rotondes binnen de bebouwde kom uit de voorrang te halen", aldus een woordvoerder.
Belangenorganisaties zien geen enkele aanleiding om bestaande aanbevelingen te herzien. De Fietsersbond hoopt dat wegbeheerders vasthouden aan de bestaande richtlijnen. "Onduidelijkheid ontstaat juist door automobilisten wel voorrang te geven en fietsers niet. Voorrang aan fietsers op rotondes sluit aan bij de standaardregel: rechtdoorgaand verkeer heeft voorrang op afslaand verkeer."
"Automobilisten houden zich niet aan de regels en fietsers moeten zich daarom aanpassen? Dat is de omgekeerde wereld", aldus een verontwaardigde reactie van verkeersveiligheidsorganisatie 3VO. Een woordvoerder stelt dat rotondes uniform moeten worden ingericht. "Aanbevelingen zijn te vrijblijvend. Gemeenten moeten daar beter op letten."
(Bron)

Een beetje fietser gaat er sowieso vanuit dat ie geen voorrang krijgt, of ie het nou heeft of niet.
Maar een rotonde zonder auto's, dat zou nog veel veiliger zijn.
Mobiel bellen met het graf

OSNABRÜCK Een Duitse uitvinder uit Osnabrück heeft een speciale mobiele telefoon ontwikkeld voor in het graf van een overledene. De 'Telefoon-Engel' maakt het mogelijk om na de begrafenis nog te 'bellen' met de gestorvene.
De telefoon bestaat uit een luidsprekertje en een batterij die tot twaalf maanden meegaat. De producent garandeert op zijn website een goede ontvangst onder de grond.
De telefoon, verpakt in een soort plastic schoenendoosje, heeft een eigen nummer en meteen na het intoetsen komt er contact tot stand. Wie wil kan dan de overledene nog toespreken; ook handig als je geen tijd hebt voor een bezoek aan de begraafplaats, aldus de website.
Kosten voor de telefoon: 1495 euro. De 'Handy' komt overigens niet in de lijkkist, maar in de grond erboven. Wie binnen achttien maanden de telefoon terugstuurt naar de producent, krijgt 50 euro retour.
(Bron)
Schiphol laat reizigers weer naar vliegtuig lopen

SCHIPHOL - Passagiers die een goedkope vlucht vanaf Schiphol hebben geboekt, moeten binnenkort waarschijnlijk naar hun vliegtuig lopen. De nieuwe speciale pier voor prijsvechters krijgt namelijk geen overdekte loopbruggen.
Volgende week begint Schiphol met de bouw van de H-pier, die vooral bedoeld is voor luchtvaartmaatschappijen als bijvoorbeeld easyJet. Het is de bedoeling dat net gelande vliegtuigen op de nieuwe pier zo snel mogelijk weer klaar worden gemaakt voor vertrek. Een korte zogenoemde omkeertijd is erg belangrijk voor prijsvechters, die het moeten hebben van een groot aantal vluchten per dag.
Het weglaten van de 'slurven' levert tijdwinst op, lichtte een woordvoerster van de luchthaven woensdag toe. Het los- en vastkoppelen van het vliegtuig kost veel tijd.
De H-pier krijgt bovendien geen toiletten, winkels of horeca. De reizigers moeten in een lounge wachten die aan het complex vastzit. Daar kunnen ze wel genieten van een hapje of een drankje. Als het tijd is om aan boord te gaan, moeten ze richting het toestel wandelen.
Op veel kleinere luchthavens zijn uitgeklede voorzieningen al gebruikelijk. Schiphol maakte tot nu toe altijd gebruik van de loopbruggen of desnoods bussen om passagiers bij het vliegtuig te krijgen.
Maatschappijen die gebruik maken van de nieuwe pier betalen wel evenveel havengelden als vervoerders die vanaf andere pieren vliegen. Schiphol denkt het gebouw, dat ruimte heeft voor zeven vliegtuigen, in november in gebruik te nemen.
(Bron)

woensdag, februari 02, 2005

Agressieve hond valt negen mensen aan

AXEL - Een agressieve Mechelse herder heeft woensdagochtend in Axel zes kinderen en drie volwassenen gebeten. Een politieagent die de hond probeerde te vangen, heeft het dier uiteindelijk met zijn dienstpistool doodgeschoten, aldus een woordvoerder.
De herder viel de kinderen aan die omstreeks 8.15 uur op weg waren naar een basisschool in het dorp. Ook drie ouderen die de kinderen te hulp schoten, werden door de hond gebeten.
Alle gewonden zijn met beten in armen en benen naar een huisarts gegaan. Zeker twee personen zijn met ernstige verwondingen in het ziekenhuis geweest. Tegen de eigenaar van de hond is proces-verbaal opgemaakt. De getroffenen kunnen een schadeclaim bij hem indienen.
(Bron)
'Eigenaar chatsite niet verantwoordelijk voor uitspraken'

AMSTERDAM - In de Amerikaanse staat New Jersey is een eigenaar van een chatsite vrijgesproken. De man, Stephen Moldow, was aangeklaagd door de lokale autoriteiten omdat er hatelijke uitspraken op zijn forum waren geplaatst over de bestuursleden.
De rechters vonden dat de internetsite net als de traditionele media, zoals kranten en tijdschriften, zich kon beroepen op de wet van de vrijheid van meningsuiting.
De wethouders probeerden de rechters nog op andere gedachten te brengen door op te merken dat mensen zich niet hoefden te registreren op de bewuste site. "Zo kan iedereen anoniem berichten plaatsen." De rechters vonden het argument niet relevant.
(Bron)
Wegwerker overleden na val van brug

ARNHEM - Een nog onbekende man is woensdagmiddag om het leven gekomen terwijl hij aan de Nelson Mandelabrug in Arnhem werkte. Het is volgens een woordvoerder van de politie nog onduidelijk of de man overleden is aan een hartstilstand of dat er sprake is van een bedrijfsongeval.
De man stond op ongeveer twee meter boven het wegdek in de bak van een hoogwerker. Hij was bezig met werkzaamheden aan de pijlers van de brug. De bak schoot los en viel met de wegwerker er in naar beneden. Toen hulpverleners arriveerden was de man al dood.
Arbeidsinspectie en technische recherche onderzoeken of de bak van de hoogwerker spontaan is losgeschoten en of de man overleden is aan de gevolgen van dat ongeluk. Het is ook mogelijk dat de wegwerker in de bak een hartaanval heeft gekregen en te zwaar op het hekwerk heeft geleund, waardoor de bak het begaf.
(Bron)

Dus stel, je zwikt en je valt tegen dat hek, dan lazer je gewoon naar beneden? Waarom is er dan een hek?
Eerste maand identificatieplicht: 3300 boetes

DEN HAAG - In de maand januari hebben 3300 mensen een boete gekregen omdat zij bij controle geen geldig identificatiebewijs op zak bleken te hebben. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) woensdag bekendgemaakt.
De huidige identificatieplicht is van toepassing op iedereen van 14 jaar en ouder en is per 1 januari ingevoerd. De boete bedraagt 50 euro. Voor jongeren van 14 en 15 jaar is de boete 25 euro. De overheid wil met de uitbreiding van de identificatieplicht de veiligheid vergroten.
Controle geschiedt vooral bij onrust of dreigend geweld, zoals bijvoorbeeld 's nachts in uitgaansgebieden. Ook bij voetbalwedstrijden, waarbij ordeverstoring dikwijls op de loer ligt, is de kans op controle groot.
Volgens het OM zal de politie omstanders bij een plaats delict, zoals een schiet- of steekpartij of een brand, ook om geldige papieren vragen.
Wie geen identiteitsbewijs bij zich heeft, hoeft er bij controle niet op te rekenen dat de politie de hand over het hart zal strijken, zegt het OM. Dat zou de waarde van de identificatieplicht voor de rechtshandhaving ondergraven. Iemand die zich niet kan identificeren en vervolgens ook nog eens een valse naam opgeeft, kan rekenen op strafvervolging voor beide feiten.
(Bron)
Roma-meisjes nog steeds uitgehuwelijkt

AMSTERDAM - In Amsterdam-Zuidoost is nog steeds sprake van het uithuwelijken van jonge Roma-meisjes. Acht meisjes die graag lessen wilden volgen bij voor hen georganiseerd onderwijs, kwamen vorig schooljaar niet opdagen.
Drie van hen, in de leeftijd van 13 tot 15 jaar, waren nog leerplichtig. Bij de school kwamen meldingen binnen dat deze meisjes zijn uitgehuwelijkt aan mannen in Duitsland en voormalig Joegoslavië.
Dit bleek woensdag uit een rapport van het Projectenbureau Primair Onderwijs Zuidoost, dat in stadsdeel Amsterdam-Zuidoost een project begon voor jonge Roma-meisjes die nauwelijks onderwijs hebben gevolgd. Voor kinderen in de basisschoolleeftijd is het project wel succesvol, maar na hun dertiende jaar gaan de meeste Roma-meisjes nog steeds niet naar school.
(Bron)
Peijnenburg weigert koek 'kapot te laten dumpen'

GELDROP - Supermarktketen Albert Heijn en koekfabrikant Peijnenburg zijn in een pijnlijk gevecht verwikkeld rondom de 600 gram-versie van de overbekende ontbijtkoek. Peijnenburg weigert sinds 1 januari de koek nog te leveren aan Albert Heijn omdat het supermarktconcern de duimschroeven te ver wil aandraaien. Albert Heijn probeert via de rechter levering af te dwingen. Het duo ontmoet elkaar woensdag (vandaag) in de rechtbank van Den Bosch.
De problemen tussen de twee hebben alles te maken met de supermarktoorlog die al bijna anderhalf jaar woedt. Volgens Peijnenburg wil Albert Heijn een substantiële verlaging van de consumentenprijs doorvoeren. "De opstelling van Albert Heijn zorgt ervoor dat ons product met fors verlies wordt verkocht", meent directeur Johan Lokhorst van Peijnenburg. "Dat brengt de toekomst van ontbijtkoek in gevaar. Wij werken daar niet aan mee. Ik weiger toe te zien hoe ons Nederlandse product in de prijzenoorlog wordt 'kapotgedumpt'."
De controverse beperkt zich tot de koekvariant van 600 gram. Peijnenburg levert nog wel circa twintig andere producten aan de marktleider. De koek van 600 gram is echter een van de populairste producten onder consumenten. Daarom wil Albert Heijn de zogenoemde 'hardloper' graag opnemen in zijn kernassortiment.
(Bron)
Celstraffen voor schietpartij Muiderberg

AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft woensdag straffen van vijf en vier jaar opgelegd aan respectievelijk vader J. en zoon H. van V., wegens het met een pistool schieten op vijf Marokkaanse jongens op de Brink in Muiderberg. De schietpartij deed zich op 3 april voor. Drie jongens raakten gewond.
Tegen de vader was tien jaar cel geëist en tegen de zoon acht. Anders dan de officier van justitie, acht de rechtbank meervoudige poging tot moord niet bewezen. De rechtbank kwam uit op een bewezenverklaring van meervoudige poging tot doodslag. Daarom vielen de straffen aanzienlijk lager uit. Officier van justitie M. Hollander beraadt zich nog, maar volgens een woordvoerster van het Openbaar Ministerie is de kans "erg groot" dat de officier in hoger beroep gaat.
Dat vader en zoon Van V. een vooropgezet plan hadden om een poging te doen de slachtoffers te doden vond de rechtbank niet bewezen. Aan de schietpartij waren dreigende confrontaties voorafgegaan tussen de groep Marokkanen, afkomstig uit Naarden-Bussum, en een groep rechts-extremistische jongeren uit Muiderberg.
Vader Van V. heeft zijn zoon vlak voor de confrontatie op 3 april van het wapen voorzien. Daarbij heeft hij zijn zoon de werking van het wapen uitgelegd en is hij op de bewuste avond meegegaan naar de Brink en is hij getuige geweest van de schietpartij. Vader Van V. had het vuurwapen betrokken van een buurman, die hiervoor zes maanden cel heeft gekregen.
Gebleken is dat zoon Van V. (19) onder grote druk van zijn zeer dominante vader (48) heeft gehandeld. Volgens advocaat G. Spong vormde die situatie reden zoon Van V. te ontslaan van rechtsvervolging, maar de rechtbank deelde die mening niet. De jongeman was volgens het vonnis in staat om zelfstandig te beslissen. Vader Van V. was een dag voor de schietpartij woest op zijn zoon geworden, omdat deze zich door het groepje Marokkanen had laten bedreigen zonder iets terug te doen.
Omdat de volgende dag een hernieuwd treffen tussen de twee groepen jongeren in de lucht hing, zorgde vader Van V. voor een vuurwapen. Volgens de rechtbank heeft de man een "sturende en organiserende rol" gespeeld en "op het gemoed van zijn zoon gewerkt".
Op de avond van 3 april is zoon Van V. nagenoeg direct gaan schieten toen het groepje Marokkanen op de Brink arriveerde. Nadat hij er drie had neergeschoten, koos hij het hazenpad. Met hulp van zijn vader is hij naar Israël gevlucht, waar hij op 20 april werd gearresteerd, om vervolgens te worden uitgeleverd. De schietpartij leidde tot grote onrust, tot ver buiten de dorpsgrenzen van Muiderberg.
De rechtbank kende de vijf beschoten jongens in totaal een schadevergoeding van circa 50.000 euro toe.
(Bron)
'Reumapatiënt moet de kou in'

GRONINGEN - Reumapatiënten moeten meer tijd buitenshuis doorbrengen, bij voorkeur zonder jas. Dat stelt bioloog W. Patberg van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG).
Patberg heeft jaren onderzoek gedaan naar reuma. De onderzoeker lijdt zelf aan reumatoïde artritis. Sinds 1983 houdt hij zijn eigen gewrichtspijnscores bij. Bij hemzelf werden de gewrichtsklachten minder als hij langer dan twee uur per dag buiten was.
De bioloog promoveert 16 februari op zijn bevindingen.
(Bron)
Een op de vijf vrouwen wil cosmetische ingreep

AMSTERDAM - Een op de vijf Nederlandse vrouwen overweegt een cosmetische ingreep. Dat leert een wereldwijd onderzoek over 'schoonheid'. Het onderzoek werd uitgevoerd door zeepfabrikant Dove en de Universiteit van Harvard onder ruim drieduizend vrouwen. Volgens de ondervraagde vrouwen is de druk om te voldoen aan het ideaalbeeld dat media en reclames scheppen de laatste jaren steeds groter geworden.
De Nederlandse vrouw is er volgens de onderzoekers van overtuigd dat de maatschappij van hen verwacht dat ze voortdurend aan hun uiterlijk werken. De afgelopen jaren zijn de mogelijkheden hiertoe sterk toegenomen en worden die door de vrouwen ook benut. Toch zijn Nederlanders nog relatief nuchter in vergelijking met Brazilië, waar meer dan de helft van de vrouwen een ingreep overweegt.
De media is de oorzaak van het eenzijdige schoonheidsbeeld, zo meent de Nederlandse vrouw. Het merendeel denkt dat op televisie en in tijdschriften alleen de aantrekkelijkste vrouwen getoond worden.
Het onderzoek werd in tien landen over de hele wereld gehouden.
(Bron)
Bijbaantjes scholieren kosten miljoenen

DELFT - De 480.000 scholieren en studenten met een klein bijbaantje kosten per jaar ruim 132 miljoen euro aan administratieve lasten.
Het grootste deel daarvan komt op het bordje van de werkgevers. Dat bedrag moet en kan volgens de werkgeversorganisatie MKB Nederland omlaag. Dat scheelt niet alleen de werkgevers geld, maar ook de jongeren.
Ruim driekwart van de scholieren en studenten heeft een baantje van maximaal vijftien uur per week. Zij hebben met dezelfde rechten en plichten te maken als iedere andere werknemer. Werkgevers betalen voor een bijklussende scholier voor allerlei werknemersrechten (als WW, arbowet, pensioenwet) vaak net zoveel als voor een werknemer met een volledige baan.
Maar scholieren en studenten maken niet of nauwelijks gebruik van die rechten, zo blijkt uit onderzoek dat MKB Nederland dinsdag heeft gepresenteerd.
(Bron)

En nu gaat het MKB zeuren? Wie zijn ook alweer degenen die medewerkers zoeken TOT 23 jaar?
Dronken Duitser demonstreert granaat

Een dronken Duitser werd door zijn vrienden niet geloofd toen hij zei dat de handgranaten die hij in huis had wel degelijk echt waren. Dus gooide de man ter bewijs één van de granaten uit het raam. De granaat ontplofte, maar maakte geen slachtoffers.
De 36-jarige Frankfurter had jaren geleden drie granaten gekocht op een markt in Bosnië. Na enkele glazen gedronken te hebben liet hij de granaten aan zijn vrienden zien, die dachten dat het om speelgoedwapens ging. Om te bewijzen dat dit niet het geval was trok de man de pin uit een granaat en gooide hem naar buiten. De granaat ontplofte tussen twee appartementenblokken.
Getuigen belden de politie, die de man even later kon inrekenen. Hij wordt onder meer beschuldigd van illegaal wapenbezit.
(Bron)
VWA laat partij veevoer blokkeren

DEN HAAG - De Voedsel en Waren Autoriteit heeft begin deze week een partij van bijna 3,7 miljoen kilo veevoer van Nederlandse makelij laten blokkeren door de Europese Commissie. Het voeder bevat waarschijnlijk te veel dioxine. Een woordvoerster van de VWA heeft dat woensdag bevestigd.
De partij zogenoemd grasbrok was bestemd voor Britse en Nederlandse veehouders. De VWA heeft de hele voorraad volgens de woordvoerster kunnen achterhalen voordat het vee ervan gegeten had. Grasbrok wordt vooral aan melkkoeien gevoerd. De partij is uit voorzorg van de markt gehaald. Vermoed wordt dat verbrand gras in de lading grasbrok terecht gekomen is. Daardoor kan het voer vervuild zijn met dioxine.
Onderzoekers bekijken nu of het veevoer daadwerkelijk te veel van het kankerverwekkende gif bevat. De woordvoerster verwacht dat het nog tien dagen duurt voordat de eerste resultaten hiervan bekend zijn. De blokkade komt op een moment dat de veevoersector onder vuur ligt. In een rapport uit 2003 over milieucriminaliteit concludeerden KLPD en VROM dat de sector zich slecht aan de milieuregels houdt. De Tweede Kamer debateert woensdagmiddag over deze kwestie.
De VWA houdt sinds oktober de veevoersector weer in de gaten. Van de 227 bedrijven die sindsdien geïnspecteerd zijn, bleken dertig fouten te maken. Zij lopen het risico hun vergunning kwijt te raken wanneer bij een volgende controle, die binnen drie maanden plaatsvindt, de zaken niet in orde zijn.
(Bron)
Miljonair dankzij koffieverpakking

LOS ANGELES - "U lijkt sprekend op de man op mijn pak koffie", zei een vrouw bijna drie jaar geleden tegen de Amerikaan Russell Christoff. Christoff wist niet waar ze het over had, maar hij ging snel koffie kopen. Zijn foto stond tot zijn verbazing op de verpakking van Taster's Choice van de firma Nestlé-USA.
Voor Christoff bleek dit een feest der herkenning. Een rechter in Los Angeles heeft Nestlé opgedragen Christoff 15,6 miljoen dollar uit te keren omdat de foto zonder zijn instemming jarenlang op verpakkingen is afgedrukt. Het is een foto uit 1986 toen Christoff nog fotomodel en acteur was. Ooit nam een fotograaf die voor Nestlé op pad was foto's van Christoff. Maar de fotograaf liet net als Nestlé niets meer van zich horen.
Het dagblad The Los Angeles Times berichtte dinsdag dat de firma na de behandeling van de zaak afgelopen week in beroep wil gaan.
(Bron)
Jongeman overleden na mishandeling

HEELWEG - Een 20-jarige man uit Doetinchem is dinsdag overleden aan de gevolgen van een mishandeling in Heelweg. Een 18-jarige verdachte uit Doetinchem is inmiddels aangehouden. Hij wordt woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Zutphen.
Het slachtoffer werd zondagmorgen op een parkeerplaats bij een horecazaak in het naburige Heelweg geslagen. Hij kwam ten val en raakte korte tijd buiten bewustzijn.
Toen de man weer bij kennis kwam, heeft zijn vader hem naar het ziekenhuis in Doetinchem vervoerd. Daar werd besloten het slachtoffer over te brengen naar het Universitair Medisch Centrum St. Radboud in Nijmegen. Daar is hij overleden.
(Bron)
Zweedse politieagent berooft bank

STOCKHOLM - Een Zweedse politieagent heeft een bank beroofd en daarna zelf het onderzoek op zich genomen. Hij vertelde journalisten dat de politie op dood spoor zat. De justitie in de stad Bollnas heeft de 36-jarige man maandag aangeklaagd, bleek uit documenten die de rechtbank in de stad dinsdag vrijgaf.
Het bedrag dat de man in december buitmaakte, wordt omvangrijk genoemd. Collega's van de agent roken onraad, toen de man halverwege januari een nieuwe auto kocht en die deels betaalde met biljetten die uit de bankkluis waren verdwenen.
(Bron)
Defensie wil onderzoek naar raketten
UTRECHT - 01/02/05 - Staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap wil een onderzoek laten uitvoeren naar de relatie tussen kanker en het werken met het Hawk-rakettensysteem. Dat heeft hij dinsdagmiddag toegezegd aan Kamerlid Bert Bakker (D66).
In België en Duitsland zouden militairen ziek zijn geworden na het werken met Hawk-raketten. De staatssecretaris roept Nederlandse militairen op zich bij het ministerie van Defensie te melden wanneer zij met de raketten hebben gewerkt en ziek zijn geworden.
Op dit moment zijn volgens Van der Knaap negentig militairen ziek geworden na het werken met de raketten. "Er is geen reden tot ongerustheid. Wetenschappelijk is niet aangetoond dat er een relatie is", zei de staatssecretaris tijdens het wekelijkse vragenuur op dinsdagmiddag.
Van der Knaap doelt op een onderzoek dat in de jaren negentig werd uitgevoerd door TNO. Toen werd geen relatie ontdekt tussen het werken met Hawk-raketten en kanker. Wanneer het nieuwe onderzoek wordt gehouden en wie het gaat uitvoeren is nog niet duidelijk.
(Bron)
Wachtende man onder naderende metro geduwd

PARIJS - Een ogenschijnlijk verwarde persoon heeft in de Parijse metro een wachtende man onder een naderende trein geduwd. Het slachtoffer overleed ter plekke. De verdachte duwde de man van het perron van halte Rambuteau, bij het museum Centre Pompidou, nadat hij eerder al had geprobeerd een meisje voor de trein te gooien.
Geschrokken omstanders grepen de verwarde dertiger direct vast en droegen hem over aan de politie. Volgens het Parijse openbaar vervoerbedrijf RATP doen dergelijke incidenten zich slechts "een of twee keer per decennium" voor.
(Bron)
Veel bollen staan al in knop, de ganzen trekken naar het noordoosten. Toch is februari gemiddeld de koudste maand. Een Elfstedentocht is nog niet uit te sluiten...
Verdachte regelde huurmoord om vakantie af te betalen

MAASTRICHT - Roger H., die door het Openbaar Ministerie (OM) wordt gezien als de tussenpersoon in de zogeheten kofferbakmoord, regelde de huurmoord om zijn vakantie naar Mexico te kunnen afbetalen.
Dat bleek dinsdag voor de rechtbank in Maastricht. De 31-jarige Heerlenaar was in financiële problemen gekomen. Hij vroeg 1500 euro provisie voor het regelen van huurmoordenaar Harold R., die de moord heeft bekend.
In de zaak worden twee mannen en vier vrouwen verdacht van betrokkenheid bij de gewelddadige dood van Ger Douven (51) uit Schinveld. Het verkoolde lichaam van Douven werd op 12 maart 2003 teruggevonden in de kofferbak van zijn uitgebrande auto in het Danikerbos bij Puth-Schinnen. De man bleek te zijn doodgeschoten.
Douven werd vermoord toen hij op proefverlof was. Hij zat een gevangenisstraf van drie jaar uit voor handel in drugs.
(Bron)
NHTCC-leider weg na kritiek op aanpak computeraanval

SCHIPHOL - Projectleider N. van den Berg is na enkele maanden weggestuurd bij het National High Tech Crime Center (NHTCC). Een verschil van inzicht over de toekomst van de bestrijding van computercriminaliteit is officieel de reden.
Forse kritiek op het optreden van politie, justitie en de overheid tegen de computeraanval op de internetpagina's overheid.nl en regering.nl begin oktober speelde ook een rol, bevestigde een woordvoerder van het NHTCC dinsdag.
Vijf tieners openden begin oktober de aanval op overheid.nl en regering.nl. De computerkrakers misbruikten daarvoor naar eigen zeggen 180.000 slechtbeveiligde computers. Het duurde vijf dagen tot de situatie was hersteld. Overheidsinformatie was al die tijd onbereikbaar.
Het NHTCC is een samenwerkingsverband van de ministeries van Justitie, Binnenlandse Zaken en Economische Zaken en het Korps landelijke politiediensten (KLPD) dat er op is gericht dit soort misdaden met en tegen computers vroeg te signaleren en tegen te gaan. Van den Berg noemde de trage reactie van politie, justitie en de ministeries op de computeraanval tegen de overheidssites "waardeloos" en het schoolvoorbeeld van hoe het niet moet. De opdrachtgevers waren "not amused" met haar uitlatingen, verklaarde de woordvoerder dinsdag.
Een beleidsmedewerker van het KLPD die zich kort na de computeraanval eveneens laatdunkend uitliet over gebrekkige coördinatie bij politie en justitie neemt de taken van Van den Berg voorlopig waar.
(Bron)
Aantal WW'ers blijft dit jaar stijgen

AMSTERDAM - Het aantal WW'ers zal ook dit jaar sterk toenemen. In 2005 stijgt het aantal WW-uitkeringen met 24.000 tot 341.000. Deze schatting heeft het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) dinsdag bekendgemaakt.
Eind vorig jaar ontvingen ongeveer 317.000 mensen WW. "Het aantal mensen dat in de WW instroomt, neemt dit jaar toe tot 458.000. Dat is 34.000 meer dan in 2004. Het aantal mensen dat weer uit de WW komt, neemt toe van 387.000 in 2004 tot 434.000 in 2005", schat het UWV.
(Bron)

WW'ers? Mensen tussen twee salarissen!
McDonald's serveert hamburger met glasscherven

Een politieagent uit New York dacht lekker te gaan lunchen bij de McDonald's. Hij bestelde een Big Mac, maar kreeg deze geserveerd met glasscherven erin.
De man liep snijwonden op aan hals en mond. Ook brak hij een tand toen hij een hap nam van de burger vol scherven. Een 18-jarige medewerker is gearresteerd. Hij zou de glasscherven met opzet in de burger hebben gedaan. De jongen wordt nu beschuldigd van mishandeling. Eigenaar Juan Rodriguez neemt de zaak hoog op. "De veiligheid van mijn klanten en personeel heeft de allerhoogste prioriteit", verklaarde hij.
(Bron)
Campagne Noord-Korea tegen lang haar

UTRECHT - De communistische regering van Noord-Korea is een campagne begonnen tegen mannen met lang haar. Volgens de Noord-Koreaanse staatstelevisie zijn mannen met lang haar "onhygiënische, antisocialistische dwazen" en "blinde volgelingen van de bourgeois levensstijl".
De campagne is al in oktober begonnen en heeft als doel alle mannen weer de socialistische haarstijl te geven. Dat betekent dat haar nooit langer mag zijn dan vijf centimeter. Zelfs de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il heeft zijn haar, dat naar verluidt altijd overeindstond om hem groter te doen lijken, op de voorgeschreven manier laten knippen, aldus de tv-zender. Alleen oudere mannen zijn gevrijwaard van de regel, zij mogen hun haar zeven centimeter laten groeien om het over kale plekken te kunnen kammen.
De strijd tegen langharige mannen is zo fel dat de naam en het adres van de schenders van de haarvoorschriften op tv worden genoemd. "We moeten wel twijfelen aan de culturele smaak van deze kameraad, die niet in staat is zich te schamen voor zijn haardracht", berichtte de staatszender maandag bij een afbeelding van een zekere Ko Gwang Hyun, wiens ongekamde haar over zijn oren valt. "Kunnen we van een man met zo'n onverzorgd uiterlijk verwachten dat hij zijn functie fatsoenlijk uitoefent?"
Volgens de organisatoren van de campagne blokkeert lang haar de toevoer van zuurstof naar de hersenen. Waarom Noord-Koreaanse vrouwen wel gewoon lang haar mogen blijven dragen blijft een raadsel.
Door de economische groei in buurland en bondgenoot China hebben de Noord-Koreaanse leiders steeds meer moeite om schadelijke kapitalistische invloeden van buitenaf, waar lang haar volgens hen bij hoort, tegen te houden. Noord-Koreanen gaan vaak naar China om er eten te halen, wat in hun eigen land nog erg schaars is.
(Bron)

dinsdag, februari 01, 2005

Vroeg wakker, en uitgeslapen (voor nu, over een paar uur denk ik daar anders over). En besloten om weer eens een tosti te maken. Tostiding staat op de slaapkamer, dus brood, kaas en spek opgehaald en me weer in bed genesteld met twee kwijlkatten op het voeteneind.
Tosti gebrouwen met brood, ketchup, kaas, spek en veel: "Néé!"-s.
Ding in het tosti-ijzer, stekker erin, knopje om, krantje van gisteren van buurman erbij.
Ruik ik nou een raar luchtje? Hm, zit zeker nog een oude kruimel in dat tosti-ding die nu een beetje zwart wordt.
Klik, tosti klaar.
Plok, licht uit. Radio uit.
Op de tast naar de stoppenkast, zaklamp erbij, in de huiskamer gekeken: daar deed het licht het niet, maar de vriezer stond nog wel aan. Licht buiten deed het ook nog: lokaal probleem dus.
Het was snel gelokaliseerd want de middelste stop van de 3 was bijna aan het smelten. En ja, dat branderige luchtje kwam daar dus van. Stop eruit, nieuwe stop klaargelegd, overwogen dat het waarschijnlijk wijs was om te wachten tot dat ding (stophouder? dat ding waar je de stop indoet voor je 'm in de kast draait) enigszins afgekoeld was. Die houder was niet gewoon beet te pakken, was echt gloeiend heet.
Dus op bed met een kaarsje aan de tosti opgegeten, stop erin, en er was weer licht.
Het zal wel toeval zijn geweest, want eigenwijs als ik ben (en met de wetenschap dat ik nog een voorraad stoppen heb), heb ik een tweede tosti gemaakt, en dat ging goed.

Maar soms is ontbijten dus veel meer gedoe dan de bedoeling was ;-) En ontdekt dat op Radio 1 tussen het nieuws om half en heel geen tijdmelding wordt gedaan.

Nu wachten tot 9 uur, als ik maar weer eens ga bellen naar Het Vierde Huis (vangnetregelaars). Of ze met 'uiterlijk 31 januari staat het op uw rekening, op z'n láátst, want de 21e is het overgemaakt' misschien toch een beetje iets anders bedoelden dan ik dacht. 31 januari 2006 of zo.
Na ruim 4 jaar heb ik er eigenlijk genoeg van. Bij elk vertragingsbericht heb ik de neiging naar de comp te rennen om even de Teletekst-melding te kopiëren. Ook als ik in bed lig, bij iemand op bezoek ben, aan het eten ben.
Door afnemend enthousiasme kwam het steeds meer neer op alle meldingen verzamelen en eens per zoveel tijd posten, nog wel keurig op datum (de laatste post is een verzamelpost, deels nog geredigeerd, de laatste meldingen niet meer).
Wat het nog minder leuk maakte, was dat er regelmatig gemaild werd door mensen die boos waren dat ik niet elke dag logde - zo moesten ze eens per zoveel tijd vertragingsformulieren inleveren, wat blijkbaar veel meer administratie is dan elke dag één. Financieel zal het niets uitmaken. Maar ik kreeg bij elke post het idee dat ik het vooral logde voor degenen met een OV-studentenkaart die dan konden claimen dat ze toevallig net in die trein zaten op dat traject.
Ontspoord is nu echt even ontspoord. Misschien pik ik het over een tijdje weer op, misschien ook niet.

maandag, januari 31, 2005

De site van het CWI, werk.nl, is vernieuwd. Eindelijk is dat gedoe van de schermgrootte opgelost: ik open nieuwe schermen standaard klein, maar als je dat scherm vergrootte, bleef het venster met de info op de oude grootte, ook bij doorbladeren. Nu past dat venster zich aan aan de grootte in het voorgaande scherm.
Ook mooi: je kunt zien hoeveel vacatures er snds je laatste bezoek zijn bijgekomen, en die apart bekijken.
Je kunt zien hoe vaak je CV bekeken is, in totaal en in de laatste week.
Wat nog steeds niet veranderd is: de 'landelijke' vacatures, die dus waar je ook zoekt, opdoemen - gaat dan om werk in Ierland.
En: de zoekcriteria. Ik zoek werk als medewerker klantenservice, en in de meest passende vacatures zitten dan: verkoper natuursteen, verkoper lingerie.
Maar ze zijn op de goede weg, het werkt al een stuk prettiger.
Vrachtschip overvaart roeiboot

LEIDEN - Een roeiboot met een ouder echtpaar is maandagmorgen door een vrachtschip overvaren in het Rijn-Schiekanaal. De twee opvarenden, een 65-jarige man en een 63-jarige vrouw, zijn door omstanders uit het water gehaald.
Met onderkoelingsverschijnselen en water in de longen is het tweetal opgenomen in het Leids Universitair Medisch Centrum. Dit heeft de politie maandag bekendgemaakt.
Van de roeiboot bleef weinig over. De politie heeft de schipper van het vrachtschip, een 46-jarige man uit Alblasserdam, aangehouden voor het doorvaren na een aanvaring. Het is niet bekend of de man wist van het ongeluk. De politie te water van het Korps Landelijke Politie Diensten heeft de aanvaring in onderzoek.
(Bron)
Chips eten zou cholesterol kunnen verlagen

WALTHAM - Vette snacks hoeven niet langer de oorzaak van een hoog cholesterolgehalte te zijn, claimen Amerikaanse wetenschappers. Door een plantaardig middel toe te voegen aan het vet waarin bijvoorbeeld chips worden gebakken, zou de cholesterol verdwijnen zonder dat de smaak verandert.
Volgens een woordvoerder van de universiteit van Brandeis zullen vette snacks nooit gezonde etenswaren worden. Maar omdat er nu eenmaal veel mensen zijn die geen weerstand aan dergelijke snacks kunnen bieden, moeten de snacks worden 'verbeterd', oordelen de wetenschappers maandag in The Washington Post.
Het wondermiddel dat het cholesterol kan verlagen, is phytosterol. Dat zou voorkomen dat het lichaam de 'slechte' LDL-cholesterol opneemt. Phytosterol is afkomstig uit onder meer sojabonen en wordt al langer gebruikt in bijvoorbeeld cholesterol verlagende margarines.
(Bron)
Groningse politie jaagt op zelf geënsceneerde ontvoering

GRONINGEN - De Groningse politie is maandagmiddag twee uur tevergeefs op zoek geweest naar een ontvoerder. Na een melding van een getuige riep de centrale alle wagens van het korps op om uit te kijken naar een zwarte Ford waarin een man onder schot werd gehouden.
Dit bleken naderhand echter twee collega's te zijn die bezig waren met een oefening voor agenten in opleiding. Door een slechte communicatie was het eigen korps niet op de hoogte gesteld van de training.
Dat heeft een zegsman bevestigd. Op de regionale zender RTV Noord was het publiek inmiddels al gevraagd uit te kijken naar de vermeende ontvoerder. Twee uur later werd echter duidelijk dat het om een oefening ging. De oproep werd direct ingetrokken.
De politie geeft de fout ruiterlijk toe. "Erom lachen lijkt me een goede reactie", aldus een zegsman. "Ook de politie kan zich soms vergissen." De miscommunicatie wordt geëvalueerd. "Dit is een leermoment dat we zeker ter harte zullen nemen."
(Bron)
Verhoging van koffieprijs lijkt in aantocht

UTRECHT - Marktleider in koffie Douwe Egberts verhoogt woensdag de prijs van koffie voor de afnemers als Albert Heijn en Laurus (Edah, Super De Boer en Konmar). Een pak van 250 gram wordt 15 cent duurder en een zak koffiepads stijgt een dubbeltje in prijs.
Het is echter nog niet gezegd dat koffie in de supermarkten ook in prijs stijgt. Marktleider Albert Heijn zegt goed naar de concurrentie te kijken, alvorens een prijsverhoging door te voeren.
Een woordvoerster van het bedrijf sluit niet uit dat er een verhoging komt. Bij concurrent Laurus kon de woordvoerster nog geen commentaar geven.
(Bron)
'RDW zet gevoelige informatie online'

AMSTERDAM - De Rijksdienst voor Wegverkeer zet de veiligheid van opsporingsdiensten op het spel door gegevens online te verstrekken van auto's. Dit zegt de Nederlandse website The Frequency Monitor Centre. Volgens de website kunnen criminelen handig gebruik maken van deze service.
"Elk voertuig wat op dit moment met een legaal Nederlands kenteken over straat rijdt is in dit register terug te vinden. Wat echter ontbreekt in dit openbare register zijn de kentekens van belangrijke voertuigen die in alle anonimiteit de criminaliteit en terrorisme bestrijden, zoals observatieteams, arrestatieteams en bijvoorbeeld voertuigen van de AIVD," zo is te lezen op de site.
"Een potentieel crimineel of terrorist die het vermoeden heeft dat hij gevolgd wordt hoeft alleen maar het juiste kenteken van één van zijn achtervolgers te noteren en het kenteken in te voeren op de website. Als je zo'n kenteken invoert krijg je keurig de melding van het RDW: Er zijn geen gegevens gevonden voor het ingevulde kenteken..."
De website probeerde dit uit met het kenteken van een Audi A6 van de KLPD. Deze Audi maakt deel uit van de beveiliging rond Koningin Beatrix.
(Bron)
Escortbureau beroofde klanten

ROTTERDAM - De politie Rotterdam-Rijnmond heeft drie mannen en een vrouw aangehouden die een escortbureau als dekmantel gebruikten om mensen te beroven en op te lichten. Op het afgesproken tijdstip verscheen doorgaans geen dame. In plaats van het geplande rendez-vous werden de klanten beroofd, soms met geweld, meldde de politie maandag.
Sinds oktober 2003 kreeg de politie in het gehele land meer dan 25 aangiften van personen die waren beroofd, nadat ze via het escortbureau een dame hadden besteld. De klanten reageerden op advertenties in dagbladen.
De politie roept personen die ook op deze manier zijn opgelicht, maar geen aangifte deden, op zich alsnog te melden. Behalve de nu aangehouden 29-jarige vrouw uit Tsjechië, de 26-jarige Schiedammer en twee Rotterdammers van 34 en 43 jaar verwacht de politie nog meer verdachten te kunnen oppakken.
(Bron)
PvdA: gedwongen anticonceptie mogelijk maken

DEN HAAG - Rechters moeten verstandelijk gehandicapten, tijdelijk, gedwongen anticonceptie kunnen opleggen. Tweede-Kamerlid Van Dijken van de PvdA zei dat maandagavond in het tv-programma Netwerk. "Je moet er wel heel voorzichtig mee zijn", nuanceerde ze. "Het gaat heel erg ver, het is het laatste wat je moet willen."
Het Kamerlid reageerde op een rechtszaak tegen twee zwakbegaafde ouders, die ervan worden verdacht hun tien dagen oude dochter Naomi gedood te hebben. Ze zouden niet opgewassen zijn geweest tegen de opvoeding van hun kind.
Staatssecretaris Ross van Volksgezondheid zei vorig jaar al dat hulpverleners er goed aan doen de kinderwens bij verstandelijk gehandicapten te ontmoedigen, omdat deze groep vaak niet in staat is hun kind goed op te voeden.
Het pleidooi van Van Dijken om gedwongen anticonceptie voor een bepaalde periode mogelijk te maken, wordt gesteund door de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Verstandelijk Gehandicapten, aldus voorzitter Scholte in Netwerk.
(Bron)
'Veevoersector bedreigt gezondheid'

DEN HAAG - De Nederlandse veevoersector rommelt met het veevoer. Door afvalstoffen uit bijvoorbeeld diergeneesmiddelen door het voer te mengen, zetten de voederproducenten de veiligheid van het voedsel op het spel.
Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) en de Informatie en Opsporingsdienst (IOD) van het ministerie van VROM hebben de omvang en ernst van de milieucriminaliteit in Nederland onderzocht.
De onderzoekers hebben 43 zaken tussen 2001 en 2003 onderzocht en menen dat "ernstige overtredingen" binnen de veevoersector aan de orde van de dag zijn. In het vertrouwelijk rapport dat maandag via dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier naar buiten kwam, wordt gerept van "organisatiecriminaliteit en ketencriminaliteit".
Volgens Wakker Dier wilde minister Donner (Justitie) het rapport geheim houden. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie wees er in een reactie op dat Donner op 20 december in een brief aan de Tweede Kamer heeft aangegeven dat hij het rapport niet openbaar kan maken. Publicatie ervan kan volgens Donner namelijk schade toebrengen aan opsporingsbelangen, omdat er informatie in staat die door ingewijden tot bepaalde bedrijven is te herleiden.
De minister baseerde zich bij zijn besluit op het advies van het college van procureurs-generaal, de top van het Openbaar Ministerie. Dat Wakker Dier het rapport nu toch openbaar heeft gemaakt, neemt het ministerie voor kennisgeving aan, zei de woordvoerder.
Het oordeel van de KLPD en de opsporingsdienst van VROM over de veevoersector is klip en klaar. Het MPA-hormoonschandaal, waarmee de varkenshouderij enkele jaren geleden mee te maken kreeg, is volgens het rapport "slechts een van de vele voorbeelden van malversaties" in de voederhandel. Het "wegmengen" van allerhande afvalstoffen is "bijzonder lucratief".
Afvalverwijderingsbedrijven lappen de milieuregels ook vaak doelbewust aan hun laars. "Valsheid in geschrifte en fraude zijn dan ook meer regel dan uitzondering."
Zonder risico zijn deze praktijken niet. In meer dan tweederde van de gevallen was volgens de onderzoekers de volksgezondheid in het geding. In 42 procent van de gevallen zijn ook buitenlandse handelaren en bedrijven erbij betrokken. Bestrijding van deze "criminaliteit" wordt daardoor "bemoeilijkt". In 24 van 43 zaken blijkt ook de integriteit van bestuurders en milieu-inspecteurs niet helemaal in de haak.
Minister Veerman van Landbouw vindt dat in eerste instantie de sector zelf verantwoordelijk is voor deze misstanden. Wegens herhaalde schandalen met veevoerproducenten stelde hij afgelopen oktober wel de kaderwet diervoeders in. Hiermee kan de bewindsman zelf ingrijpen als dat nodig is en bijvoorbeeld gevaarlijke producten uit de schappen halen. Tot dan toe kon hij dat niet.
PvdA-Kamerlid Samsom wil dat het kabinet reageert op het rapport, dat alsnog officieel openbaar moet worden. Niet alleen de ministeries van Justitie, VROM en Landbouw zijn wat hem betreft betrokken. "Het gaat ook Volksgezondheid aan."
(Bron)
Scheidsrechter geeft zichzelf rode kaart

Een scheidsrechter in Engeland heeft zichzelf van het veld gestuurd. Het gebeurde tijdens de voetbalwedstrijd tussen de Engelse clubs Peterborough North End en Royal Mail AYL. Omdat er geen vervangende scheidsrechter was, moest de wedstrijd vervolgens gestaakt worden.
Het gebeurde allemaal in de 63e minuut van de wedstrijd. Na de 2-1 voor Peterborough vond de keeper van North End dat de goal niet mocht tellen, omdat er een overtreding was begaan door een tegenstander. In plaats van de keeper zijn beslissing uit te leggen, verloor de scheidsrechter zijn beheersing.
De scheidsrechter gooide zijn fluitje woedend op de grond, en stormde naar de keeper toe om hem woedend aan te staren. Hij zag zijn fout later in, en gaf toe dat hij het niet had moeten doen. In de dagen voor de wedstrijd had hij persoonlijke problemen gehad. Zijn schoonvader was de de dag voor de wedstrijd overleden en een 38-jarige bekende van hem was net voor de wedstrijd overleden. De scheidsrechter zei achteraf dat hij thuis had moeten blijven.
"Het was totaal niet professioneel. Als een speler dat had gedaan, had ik hem van het veld gestuurd, dus ik heb mezelf er nu afgestuurd.", aldus de 39-jarige scheidsrechter. "Ik hoorde de keeper zeggen dat het altijd hetzelfde met mij is, dat ze nooit iets kregen. Dat was de laatste druppel voor mij."
(Bron)