zaterdag, september 27, 2008

Somalische piraten eisen 35 miljoen dollar losgeld

NAIROBI - De Somalische piraten die een Oekraïens schip met tanks en andere militaire goederen hebben gekaapt, eisen 35 miljoen dollar losgeld voor het schip met zijn bemanning. Dat heeft een Keniase regeringsfunctionaris zaterdag gezegd.
Op het schip bevinden zich 21 bemanningsleden, onder wie enkele Russische zeelieden. Rusland liet vrijdag weten een oorlogsschip naar Somalië te sturen om Russische burgers beter te beschermen tegen de zeerovers.
Regeringsfunctionarissen in Somalië zeiden zaterdag dat het Oekraïense schip Faina onderweg is naar de Somalische kustplaats Harardhere in een gebied dat in handen is van radicale moslims.
De Golf van Aden bij Somalië is berucht om zeeroverij. Dit jaar vielen in de wateren bij Somalië al tientallen schepen in handen van zeerovers. Ze vragen grote sommen losgeld dat meestal ook wordt betaald. De piraten hebben nu ongeveer vijftien schepen in handen.
(Bron)
Nieuwe plaat Bob Dylan gratis te beluisteren

AMSTERDAM - Het nieuwe album van Bob Dylan is een week voor de release zeven dagen lang gratis te beluisteren. Op de website van National Public Radio is het dubbelalbum 'Tell tale signs' vanaf dinsdag te horen.
De stream wordt een week later weer gesloten, op de dag dat de cd officieel wordt uitgebracht in de Verenigde Staten. De plaat is op de website alleen te beluisteren, niet te downloaden.
'Tell tale signs' is het achtste album van de 67-jarige Dylan in zijn zogenaamde Bootleg Series. Deze platen bevatten zeldzame en nog niet eerder uitgebrachte opnamen van de artiest.
Op het nieuwste album staan onder meer opnamesessies van albums als 'Oh mercy' (1989) en 'Modern times' (2006). Ook bevat de cd het duet 'The lonesome river' dat Dylan in 1998 opnam met Bluegrass-legende Ralph Stanley voor Stanley's album 'Clinch Mountain country'.
(Bron)

Let op: Audio for this album will be available at 12 a.m. Tuesday, Sep. 30. (USA-tijd!)
Bewoners blijven toch in overleg over Schiphol

AMSTERDAM - Omwonenden van Schiphol blijven toch meepraten over de uitbereiding van de luchthaven. Dat meldt oud-minister Hans Alders zaterdag. Alders leidt de gesprekken tussen de luchthaven en betrokken partijen en brengt advies uit aan de overheid.
Alleen de voorzitter van de Vereniging Gezamenlijk Platform, Erwin von der Meer, stapte vrijdag uit het overleg.
De vereniging maakt deel uit van De Bewonersdelegatie die meepraat over de uitbreiding van de luchthaven. Twee vertegenwoordigers van bewoners die ook in de delegatie zitten blijven gewoon meepraten.
Von der Meer is ontevreden over de manier waarop het vliegtuiglawaai in de toekomst wordt gemeten. Hij vreest dat het huidige meetsysteem op de schop gaat waardoor er meer vliegtuiglawaai is toegestaan zonder dat de wettelijke normen worden overschreden.
Voor Von der Meer is dat 'onaanvaardbaar'. "Dit nieuwe stelsel verplicht de sector nergens toe. De geluidshinder zal niet worden beperkt. Aan een stelsel dat de bewoners volstrekt aan de sector overlevert, ga ik mijn naam niet verbinden."
Het overleg, ook wel 'De tafel van Alders' genoemd, adviseert de overheid over de uitbereiding van de luchthaven. Aan het overleg doen Schiphol, de KLM, Luchtverkeersleiding Nederland, regionale bestuurders en De Bewonersdelegatie mee.
(Bron)

Op de een of andere manier ben ik wat cynisch over dat overleg. Schiphol krijgt toch z'n zin wel, in naam van de economie. Wat dondert het dat mensen er last van hebben.
Politie Drenthe zit met zwijgende man in de maag

ASSEN - Sinds begin augustus zit bij de politie Drenthe een onbekende man vast. Hij werd aangehouden voor een licht vergrijp [poging tot winkeldiefstal zegt Teletekst] en heeft sinds zijn aanhouding nog geen woord gezegd. De man had ook geen identiteitspapieren bij zich.
Na verspreiding van de foto van de man heeft de politie inmiddels vijf tips gekregen, zo liet zij zaterdag weten. Die worden onderzocht.
Ook na het afnemen van DNA en vingerafdrukken heeft de politie zijn identiteit niet vast kunnen stellen. Er zijn aanwijzingen dat de man met lang rood haar uit het buitenland komt. Zijn foto is inmiddels in binnen- en buitenland verspreid.
De man, die een verwarde indruk maakt, is naar schatting 30 tot 40 jaar oud. Op zijn rechteronderarm staat de naam 'Erin' getatoeëerd.
(Bron)
Personeelsgegevens Britse luchtmacht gestolen

LONDEN - De persoonlijke gegevens van duizenden huidige en voormalige medewerkers van de Royal Air Force, de Britse luchtmacht, zijn gestolen. Dat bevestigde het Britse ministerie van Defensie vrijdagavond.
De harde schijven met de gegevens waren vorige week woensdag ontvreemd van een 'extra beveiligd' gedeelte van een luchtmachtbasis in het westen van Engeland.
De diefstal is pijnlijk nieuws voor de Britse regering, die de afgelopen maanden is opgeschrikt door een reeks schandalen waarbij de privacy van de burgers in het geding kwam.
Zo maakte Defensie in juli bekend dat in de afgelopen vier jaar 650 laptops en 131 usb-sticks zijn ontvreemd.
In januari meldde de Britse Defensie een laptop te hebben verloren met daarop de persoonlijke informatie van 600.000 mensen en vorig jaar november verloor de belastingdienst de gegevens van 25 miljoen burgers.
(Bron)
Personeel fraudeert bij zorginstelling

ERMELO/APELDOORN - Personeel van zorginstelling 's Heeren Loo heeft langere tijd gefraudeerd via een uitzendbureau. De werknemers meldden zich ziek bij hun werkgever, maar gingen dan via het uitzendbureau alsnog aan de slag.
Zo ontvingen zij een dubbel salaris, aldus een woordvoerder van de instelling.
De fraude heeft zich in 'meer dan enkele gevallen' voorgedaan in de regio Midden-Nederland van de landelijk werkende instelling voor ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking.
Toen de directie onraad rook, is een bedrijfsrecherchebureau ingeschakeld. Uit dat onderzoek is nu gebleken dat de fraude met de ziekmeldingen langere tijd heeft geduurd. Hoeveel mensen precies hebben meegedaan, moet de komende week nog blijken.
Enkele betrapte medewerkers hebben al ontslag genomen. De directie beraadt zich nog op maatregelen tegen de rest van de groep. Het contract met het uitzendbureau is verbroken.
(Bron)

Beetje dom als je denkt dat je daarmee wegkomt...
Hof buigt zich over vervolging W.

AMSTERDAM - Het gerechtshof in Amsterdam buigt zich nog dit jaar over een eventuele vervolging van Geert W. voor discriminatie. Dat heeft het hof laten weten in een brief aan advocaat Els Lucas, die aangifte tegen Wilders heeft gedaan.
Ook W. is uitgenodigd om zijn verhaal te doen voor het hof, staat in de brief.
In juli besloot een speciale discriminatieafdeling van het Openbaar Ministerie de PVV-voorman niet te vervolgen voor een aantal uitspraken in de media en in zijn film Fitna, waartegen meerdere aangiftes waren binnengekomen.
Lucas en twee andere partijen die aangifte hadden gedaan gingen tegen dat besluit in bezwaar. Het bezwaarschrift wordt nog dit jaar behandeld.
Justitie kreeg de afgelopen jaren tientallen aangiften binnen tegen W.. Het ging om uitspraken in de Volkskrant, De Pers en in een internetcolumn. Hierin had hij volgens de aangevers gediscrimineerd en aangezet tot haat. De aangiften werden verzameld in Amsterdam en bekeken door het Landelijk Expertise Centrum Discriminatie (LECD) van het OM.
Het LECD adviseerde niet tot vervolging over te gaan. Enkele geraadpleegde wetenschappers vonden ook dat W. op basis van de uitlatingen niet kon worden vervolgd. Het OM nam dit advies eind juni over. Lucas kondigde toen al aan dit besluit voor te leggen aan het gerechtshof.
(Bron)
Honderden demonstranten tegen kraakverbod in Utrecht

UTRECHT - Vier- tot vijfhonderd actievoerders uit het hele land hebben zaterdag in de binnenstad van Utrecht gedemonstreerd tegen het kraakverbod dat de politiek wil invoeren.
Het protest richtte zich behalve tegen het kraakverbod ook tegen het verdwijnen van betaalbare woningen door stadsvernieuwing en de speculatie op de woningmarkt. De demonstratie eindigde rond 16.30 uur.
CDA, ChristenUnie en VVD willen een verbod op kraken invoeren. Krakers hangt een gevangenisstraf boven het hoofd die kan oplopen tot bijna drie jaar.
Inmiddels hebben de drie partijen hiervoor een initiatiefwetsvoorstel naar de Raad van State gestuurd. Naast het kraakverbod moet de wet regelen dat gemeenten voortaan langdurig leegstaande panden kunnen gebruiken. Zij kunnen dan makkelijker over leegstaande panden beschikken door er bijvoorbeeld huurders in te zetten.
Samen met de PvdA zien de gemeenten Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag niets in een kraakverbod. De steden pleiten in plaats van een verbod voor extra mogelijkheden om zelf leegstand aan te pakken, zoals financiële sancties tegen eigenaren.
(Bron)

Een kraakverbod is onzin, want als je een huis kraakt dat in gebruik is of niet lang genoeg leegstaat, sta je zo weer op straat wegens huisvredebreuk (of lokaalvredebreuk als het een pand zonder woonbestemming is). Zorg eerst maar eens dat die panden niet expres leeg blijven staan, zoals de vier grote gemeentes willen.
Ted Kennedy in ziekenhuis opgenomen

WASHINGTON - De Amerikaanse senator Ted Kennedy is vrijdag (plaatselijke tijd) in het ziekenhuis opgenomen. Hij was in zijn woning onwel geworden, liet zijn kantoor in een verklaring weten.
In de loop van de avond werd Kennedy (76) uit het ziekenhuis ontslagen. Hij zou in goeden doen zijn.
Kennedy, broer van de doodgeschoten president John F. Kennedy en senator Robert F. Kennedy, werd in juni geopereerd aan een hersentumor. Hij onderging ook een chemokuur.
Tijdens de Democratische conventie vorige maand hield hij een toespraak, waarin hij zei dat Barack Obama president moet worden om Amerika en de wereld te verbeteren.
(Bron)

Als ik me niet vergis, was het McCain die de opname meldde aan het begin van het debat.
Paul Newman overleden

WASHINGTON - De Amerikaanse acteur Paul Newman is op 83-jarige leeftijd aan kanker overleden. Dat heeft CNN zaterdag gemeld op gezag van een woordvoerder van de acteur.
Bij de Hollywood-legende werd in januari longkanker geconstateerd. In mei gaf hij het acteren op, omdat hij vond dat hij niet meer het beste kon geven. In augustus stopte hij met zijn chemotherapie en maakt hij zich op om thuis te sterven. Newman speelde sinds de jaren vijftig in meer dan tachtig film- en televisieproducties, waaronder Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969), The Sting (1973) en The Color of Money (1986).
Voor die laatste film won de acteur een Oscar. De laatste grote film waar hij zijn medewerking aan verleende, was de animatiefilm Cars. Hiervoor sprak Newman de stem van de auto Doc Hudson in.
(Bron)
Jongetje rijdt met 90 kilometer per uur

OSLO - De Noorse politie heeft vrijdag een 10-jarige jongen van de weg gehaald die met snelheden oplopend tot 90 kilometer per uur over een drukke weg reed.
Een aantal politieauto's zette de achtervolging in. De jeugdige bestuurder reed ongeveer 20 kilometer over een weg richting de stad Trondheim en kwam herhaaldelijk op de andere weghelft terecht, voordat surveillancewagens erin slaagden hem van de weg te duwen.
Er raakte niemand gewond. De jongen was amper lang genoeg om over het stuur heen te kijken. De politie wilde niet zeggen hoe hij aan de auto was gekomen.
(Bron)
Wat een kadootjesdag, en ook nog in het weekend zodat waarschijnlijk veel mensen er plezier van hebben.
Het is druk in de tuin, de mezen eten zich dik voor het kouder wordt, de roodborst maakt duidelijk dat dit Zijn territorium is en de winterkoning zit weer in de boom zijn driftig klinkende trillertje te oefenen.
De kruisspinnen worden groter en groter (vang véél muggen! alsjeblieft! want die zijn helaas ook weer actiever), in de avond hoor ik in elk geval één egel, en de katten liggen lui in de zon te genieten.

vrijdag, september 26, 2008

'De leugen regeert' over het afschaffen van de vrouwenfiets: in het blad van de Fietsersbond stond een beschrijving van verschillen dames- en herenfiets, en dat de fiets met een lage instap erg handig kan zijn. Dus niets over het afschaffen van de damesfiets.
Hierbij gecorrigeerd.
Thuiszorgbranche wil parlementair onderzoek

UTRECHT - De belangenorganisatie van thuiszorgbedrijven ActiZ wil dat de Tweede Kamer een parlementair onderzoek instelt naar de nieuwe zorgmarkt. Voorzitter Han Noten heeft daar vrijdag voor gepleit.
De sector heeft volgens Noten met verbijstering gereageerd op de boetes die de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) vrijdag heeft uitgedeeld aan vijf thuiszorgbedrijven. De boetes variëren van zes ton tot vier miljoen euro.
Volgens de NMa hebben de vijf instellingen uit het Gooi en Kennemerland moedwillig de wet overtreden door onderling de markt te verdelen.
In plaats van onderling te concurreren op prijs en kwaliteit hebben ze afspraken gemaakt over verdeling van het werk, aldus de toezichthouder.
ActiZ stelt dat de bedrijven juist samenwerking met elkaar hebben gezocht in het belang van de cliënten.
Als voorbeeld noemt de organisatie een geval van een zieke mevrouw die thuis woont en regelmatig injecties toegediend moet krijgen.
Om te voorkomen dat ze bij drie verschillende organisaties moet aankloppen voor huishoudelijk werk, medische verzorging en persoonlijke verzorging, hebben de bedrijven een aanpak ontwikkeld waarbij de klant de hulp kant en klaar krijgt aangeboden, aldus ActiZ.
Volgens voorzitter Noten heeft de NMa de nieuwe manier van werken van de bedrijven totaal verkeerd begrepen. Het onderzoek van de toezichthouder deed hij af als "broddelwerk".
De vijf organisaties verwachten de boetes met succes bij de rechter aan te kunnen vechten.
Noten verwijt het parlement regels te hebben uitgevaardigd die voor de bedrijven in de praktijk niet zijn uit te voeren.
Aan de ene kant moeten bedrijven volgens hem met elkaar samenwerken en zogenoemde ketenzorg aanbieden, aan de andere kant worden ze gedwongen elkaars concurrent te zijn. "Je moet schizofreen zijn om hiermee overweg te kunnen", zegt Noten.
(Bron)
'Duizenden banen weg uit industrie'

AMSTERDAM - Dit jaar vervallen er minimaal drieduizend arbeidsplaatsen in de Nederlandse industrie. Dat blijkt uit een telling van Het Financieele Dagblad.
Opvallend is dat de ontslagen gepaard gaan met een krappe arbeidsmarkt. Oorzaken zijn onder andere de kredietcrisis, de dure euro en hoge grondstofprijzen.
Ook FNV Bondgenoten signaleert dat er meer reorganisaties en faillissementen op de agenda staan.
(Bron)
Advocatentweeling aangeklaagd wegens wisseltruc

ROME - Een Italiaanse tweeling is aangeklaagd wegens fraude, omdat de ene zus de ander wel eens verving als advocate, zonder over de juiste papieren te beschikken. Dat berichtte de Italiaanse krant Corriere della Sera vrijdag.
De 54-jarige Gabriella werkte als advocaat, maar bleek haar zus te hebben ingezet toen ze onverwacht moest bijspringen als rechter bij de rechtbank in Milaan.
Zus Patrizia is echter geen advocate maar vertegenwoordigde toch Gabriella's cliënten bij een andere rechtbank. De cliënten kwamen achter de wisseltruc en deden aangifte.
(Bron)
'Tegenstrijdige adviezen over bewoning vakantiehuisjes'

DEN HAAG - De belangenvereniging Vrij Wonen snapt er niets meer van. Vorig jaar oordeelde de inspectie van het ministerie van Vrom dat de huisvesting van arbeidsmigranten op recreatieparken onrechtmatig was.
Deze week stelde de inspectie in een rapport dat huisvesting van bijvoorbeeld Polen in onder meer vakantiehuisjes onder strikte voorwaarden mogelijk is.
Het rapport is een advies aan gemeenten en huisvesters hoe ze om moeten gaan met het verblijf van arbeidskrachten uit onder meer Polen en Roemenië. De belangenvereniging meldt verbijsterd te zijn.
Ze zet zich al jaren in voor permanente bewoning van de vakantiehuisjes door de eigenaren zelf. Daar wordt tegen opgetreden omdat bestemmingsplannen alleen recreatieve bewoning toestaan en geen permanente.
De vereniging eist snel opheldering van minister Jacqueline Cramer (Vrom) over de tegenstrijdige adviezen.
(Bron)
'Politie heeft het drukker door rookverbod'

AMSTERDAM - De politie heeft het door het rookverbod drukker gekregen. Dat zegt Jeroen Steenmeijer, woordvoerder van de Politie Regio Midden en West-Brabant, tegenover BNR Nieuwsradio.
Volgens Steenmeijer zijn er in zijn regio diverse effecten merkbaar van het rookverbod. Zo is er meer sprake van geluidsoverlast. Ook leidt het rookverbod bij horecagelegenheden tot gedrang bij de deur en discussies op straat.
Ondanks de toegenomen drukte op straat heeft de politie nog geen extra mensen hoeven inzetten, aldus Steenmeijer.
Bij de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) zijn sinds het rookverbod in de horeca ruim 1800 klachten binnengekomen. Een VWA-woordvoerder bevestige vrijdag een bericht hierover in het Nederlands Dagblad.
Volgens hem is het aantal klachten over het negeren van het verbod de laatste tijd toegenomen. "Het onderwerp spreekt veel mensen blijkbaar aan."
Veel klachten gaan over café- en restauranteigenaren die roken in hun zaak toestaan. Klagers kunnen bij de VWA met hun opmerkingen terecht via een klachtenlijn. Controleurs gaan op pad na een klacht.
Woensdag zei minister Ab Klink van Volksgezondheid dat horecagelegenheden die het rookverbod overtreden vanaf 1 oktober meteen een boete krijgen. Nu wordt bij elke overtreding eerst een waarschuwing gegeven.
(Bron)

Er was ook al de suggestie gedaan dat café's hun terras wel kunnen uitbreiden, om zo meer plek te maken voor rokers. Kom eens kijken in een gemiddelde binnenstad, zou ik zeggen.
Terreurverdachten uit KLM-toestel gehaald

SCHIPHOL - De Duitse grenspolitie heeft vrijdagochtend om 06.55 twee passagiers van een KLM-toestel aangehouden op het vliegveld van Keulen. Dat heeft een woordvoerster van de KLM vrijdag gezegd.
De Duitse politie heeft geen vermoeden dat de twee verdachten het toestel wilden kapen. Een zegsman zegt dat er sprake was van 'een gewone arrestatie'.
De mannen waren al aan boord van het Fokker 50-toestel, dat met 48 passagiers aan boord klaar stond om naar Schiphol te vertrekken. Na de arrestatie moesten alle passagiers het vliegtuig tijdelijk verlaten.
Na controle van de cabine, mochten de reizigers terug. Het KLM-toestel met als vluchtnummer KL 1804 kon daarna met een vertraging van ruim een uur alsnog naar Amsterdam vertrekken. Het kwam om 09.17 op Schiphol aan.
Volgens de woordvoerster konden alle passagiers na aankomst gewoon hun weg vervolgen.
De twee mannen werden al maanden in de gaten gehouden. Volgens de Duitse nieuwssite Bild gaat om een Somaliër van 23 jaar en een 24-jarige Duitser van Somalische afkomst. Er zou nog gezocht worden naar een derde verdachte.
In de woning van de mannen heeft de politie een afscheidsbrief gevonden. De twee opgepakte mannen zouden in de heilige oorlog willen sterven. Ze zouden op doorreis zijn naar Entebbe in Uganda.
Tegenover de NOS liet een KLM-woordvoerder weten dat er aan boord niets is gebeurd. "Het leek aanvankelijk een rustige vlucht te gaan worden, totdat de commando's aan boord kwamen."
Het lijkt er niet op dat de terrorismeverdachten een dreiging voor Nederland vormden. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb), Tjibbe Joustra, ziet dan ook geen aanleiding om landelijke veiligheidsmaatregelen aan te scherpen.
"Er was geen dreiging tegen Nederland, de KLM of de vlucht." Dat heeft minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie verklaard na afloop van de ministerraad.
De bewindsman zei dat de twee verdachten via Schiphol wilden doorreizen naar Afrika. "Maar aan die reis hebben ze niet kunnen beginnen."
Het incident geeft volgens Hirsch Ballin aan dat het internationaal terrorisme actief is en blijft.
"Het is niet over, zoals sommigen wellicht leken te denken", zei hij. De minister vindt het daarom terecht om het algemene dreigingsniveau in Nederland op 'substantieel' te houden.
Volgens de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) is het goed dat de passagiers even van boord zijn geweest, zodat de bemanning onderling kon praten.
Volgens de VNV is het van belang dat de bemanning even met elkaar praat over "hoe we ons voelen en kunnen we professioneel ons werk doen". Het zou niet goed zijn als emoties het werk in de weg zitten.
(Bron)
Bezorgdheid over Haagse radicaliserende moslims

DEN HAAG - De Haagse As-Soenah-moskee heeft aan de bel getrokken bij de veiligheidsdienst AIVD, omdat zij zich zorgen maakt over een groep moslimjongeren met radicale ideeën.
Gemeenteraadslid Abdoe Khoulani van Islam Democraten bevestigde vrijdag een bericht daarover in het AD.
Een bestuurslid van de moskee aan de Fruitweg vertelde het raadslid dat de vijftien tot twintig jongeren de afgelopen maanden langs de Haagse moskeeën is gegaan. "Volgens de moskee is een groep moslimjongeren met onfrisse ideeën uit het zicht geraakt", aldus Khoulani.
Hij vindt dat alertheid noodzakelijk is om te voorkomen dat er een tweede Hofstadgroep komt. "Ik ben erg bezorgd over wat er nu in Den Haag speelt. Het was een lange tijd rustig."
(Bron)

Dat die moskee aan de bel trekt, lijkt me ook veelzeggend. Die mensen hebben dus ook geen zin in dit soort radicalo's.
Opheldering geëist over brandbrief uit Uruzgan

DEN HAAG - Minister Eimert van Middelkoop (Defensie) moet in de Tweede Kamer uitleg komen geven over de brandbrief over materieelgebrek van twee pelotonscommandanten in Uruzgan.
Dat eisen CDA, VVD en SGP. Volgens voorzitter Jean Debie van de militaire vakbond VBM/NOV brengt Defensie de levens van militairen in gevaar en komt dat door geldgebrek.
Vrijdag bleek dat de commandanten van de zogenoemde Battle Group, die regelmatig 'de poort uit' moet en in gevechtssituaties belandt, een brandbrief naar de militaire vakbond VBM/NOV hebben gestuurd over de kwestie.
Volgens hen zouden al gewonden zijn gevallen door het ontbreken van functionerende veiligheidsriemen in een Patria (gepantserd voertuig). Ook is er gebrek aan munitie en onderdelen voor bepaalde wapensystemen.
Defensie is verbaasd dat zij deze informatie via de media moet vernemen en dat de vakbond niet eerst contact heeft gezocht met het departement.
Maar een woordvoerder erkent dat de krijgsmacht voor een uitdaging staat als het gaat om materieel en onderhoud.
"Er wordt aan alle kanten aan gewerkt om het materieel zo goed mogelijk te laten functioneren", aldus een woordvoerder.
Staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) liet vrijdag in een reactie weten dat het gebrek aan materieel in Uruzgan niet leidt tot extra risico's voor militairen die de poort uit gaan.
De Vries erkent dat er problemen zijn met materieel, maar volgens hem vindt er een 'herschikking' van materieel plaats als mensen op pad worden gestuurd.
Hij gaf aan dat het bericht over gebrek aan materieel en reserveonderdelen geen onzin is. "Daarom hebben we ook om meer geld gevraagd en zijn er nieuwe Bushmasters besteld." Maar het duurt even voordat die gepantserde voertuigen het gebied bereiken, benadrukte De Vries.
Ook werd vrijdag bekend dat de Koninklijke Marechaussee is betrokken bij het feitenonderzoek naar de problemen tussen een peloton van 24 militairen en hun commandant in Uruzgan.
Dat heeft een woordvoerder van Defensie gezegd. Defensie hoopt de eenheid zo snel mogelijk weer in te kunnen zetten.
Donderdag werd bekend dat de 24 militairen op non-actief zijn gesteld omdat zij volgens hun eigen commandant de werkzaamheden dusdanig belemmeren dat ze niet kunnen worden ingezet. Voorzitter Wim van den Burg van militaire vakbond AFMP noemt de zaak zorgwekkend.
"Als 24 ervaren mensen inderdaad weigeren, is er meer aan de hand." Hij noemt het feitenonderzoek verstandig.
(Bron)
Vliegman voltooit vlucht over Kanaal

LONDON - Een Zwitser heeft vrijdag een James Bond-achtige actie uitgevoerd boven het Nauw van Calais. De 49-jarige man sprong op een hoogte van 2400 meter boven Frankrijk uit een vliegtuig met een pak dat was voorzien van een vleugel en vier straalmotoren.
Yves Rossy, normaal gesproken piloot bij luchtvaartmaatschappij Swiss International, noemt zichzelf de 'Fusion Man'.
Na een vrije val opende hij zijn ruim 2 meter lange en 55 kilo zware vleugel, waarna hij binnen tien minuten de circa 35 kilometer lange oversteek voltooide met snelheden tot 200 kilometer per uur.
Boven Engeland opende hij een parachute, waarna hij een zachte landing maakte.
Rossy kopieerde de route van de legendarische Franse luchtvaartpionier Louis Bleriot, die in 1909 stuntte met een vliegtuigje. Rossy werkte vijf jaar aan de vleugel, die is gemaakt van lightgewicht materialen. Hij droeg een vuurwerend pak tegen de hitte van de straalmotoren.
(Bron)
Seks met dieren vanaf komend jaar verboden

AMSTERDAM - Seks met dieren wordt per 1 januari strafbaar. Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) laat dit weten in antwoord op Kamervragen van de PVV.
De Kamer boog zich in juni over een wetsvoorstel dienaangaande. Het plegen van seksuele handelingen met dieren is nu alleen strafbaar als het dier gezondheidsschade oploopt.
De PVV had Kamervragen gesteld naar aanleiding van een door het OM geseponeerde zaak van een man die op heterdaad werd betrapt toen hij zich vergreep aan een pony.
Omdat niet kon worden vastgesteld of het dier letsel had ondervonden, kon het OM hem niet vervolgen.
Het verbod op seks met dieren is in de praktijk vooral bruikbaar om dierenporno tegen te gaan, zei Hirsch Ballin toen in juni het wetsvoorstel in de Kamer besproken werd.
Het is immers moeilijk te bewijzen dat iemand seks heeft gehad met een dier als het niet op film of foto is vastgelegd, aldus de bewindsman.
Bestialiteit, zoals seks met dieren ook genoemd wordt, is al lange tijd onderwerp van discussie. Verschillende wetenschappers hebben zich uitgesproken tegen een verbod op bestialiteit.
Zo liet bioloog en schrijver Midas Dekkers in 2004 in het AD optekenen dat de verontwaardiging over seks met dieren getuigt van een 'dubbele moraal'.
"Als je wordt betrapt terwijl je een paard van achteren neemt, moet je de gevangenis in; als je vijfhonderdduizend kippen onder barbaarse omstandigheden in een hok stopt, krijg je een grote zak subsidie. Dat vind ik niet te rijmen."
Dekkers schreef in 1992 het boek 'Lief Dier' over bestialiteit.
(Bron)

Gemiddelde bedden zitten vol huismijt - wat nu?
Onderzoekers waarschuwen voor mysterieus browserlek

AMSTERDAM - Beveiligingsonderzoekers zeggen een ernstig lek te hebben ontdekt dat alle vrijwel webbrowsers treft. Veel details over het probleem, dat ze 'clickjacking' hebben gedoopt, zijn niet beschikbaar.
Het probleem zou zeer ernstig zijn, omdat kwaadwillenden zonder tussenkomst van de gebruiker allerlei links op malafide websites zouden kunnen 'aanklikken'. Alle browsers zijn kwetsbaar, zoals onder Windows als onder andere besturingssystemen.
Volgens de ontdekkers, die een presentatie over het lek op een conferentie in New York eerder deze maand op dringend verzoek van softwaremakers op het laatste moment afbliezen, zou het lek geen gebruik maken van javascript. Bij veel browserlekken biedt het uitschakelen van javascript bescherming, maar dat zou nu niet zo zijn.
Volgens ZDNet kan de kwetsbaarheid niet met een simpele update worden verholpen, omdat het gebaseerd is op een fundamentele zwakte in webbrowers.
(Bron)
Nieuwe lichaamsscan 'leest gedachten'

AMSTERDAM - Amerikaanse veiligheidsdiensten testen een nieuw soort lichaamsscan die personen met vijandige bedoelingen zou kunnen aanwijzen.
Het apparaat met de naam MALINTENT meet de hartslag, huidtemperatuur en lichaamstaal van voorbijgangers. Bij een experiment van het Amerikaanse ministerie van 'Homeland Security' is de technologie voor het eerst getest op proefpersonen, zo meldt televisiestation FoxNews.
In Maryland liepen onlangs 140 betaalde vrijwilligers door een trailer die was uitgerust met camera's, een infrarood hittesensor en een laserdetector waarmee iemands hartslag op afstand kan worden gemeten.
De proefpersonen waren niet op de hoogte van de technologie. Wel kregen sommige deelnemers aan het experiment de opdracht om zich vijandig en misleidend te gedragen. Ze moesten bijvoorbeeld een nepwapen of nepbom in hun kleding verbergen.
De resultaten waren volgens het ministerie veelbelovend. Ruim 75 procent van de 'terroristen' werd door de scan ontdekt. "Door je op een persoon te focussen, hoef je niet per se het wapen te detecteren dat ze bij zich hebben", zo verklaarde projectleider Bob Burns.
"De scan analyseert je gedrag ten opzichte van gemiddelde statistieken. Als je door de deur loopt, wordt je reactie gemeten. En het gedrag van mensen is nu eenmaal een reactie op wat hun gedachtes zijn."
De vraag is echter nog hoe de nieuwe technologie presteert onder realistische omstandigheden met echte terroristen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de mobiele scan wordt gebruikt op vliegvelden, maar ook voorafgaand aan massale bijeenkomsten zoals concerten en politieke toespraken.
Veel Amerikaanse journalisten vergelijken de technologie van MALINTENT met apparaten uit de sciencefictionfilm Minority Report, waarin misdadigers worden opgepakt voordat ze een misdaad hebben gepleegd.
Maar personen die door de nieuwe scan worden aangewezen, kunnen niet meteen worden aangehouden. Ze zullen volgens projectleider Burns alleen extra worden ondervraagd door veiligheidmensen. "Het apparaat voorspelt niet wie je bent en veroordeelt je niet, het maakt alleen een inschatting van de situatie. En alle data wordt daarna weer weggegooid."
Uiteindelijk zouden reizigers volgens Burns zelfs profiteren van de scan, omdat veiligheidsdiensten zich niet meer op objecten zullen richten. Het meenemen van flessen water en cosmetica aan boord van vliegtuigen kan daardoor mogelijk weer worden toegestaan.
(Bron)

Handig op vliegvelden ja, de mensen met vliegangst pik je er zo uit.
Man wacht 25 jaar op salaris

EISENSTADT - Een Oostenrijker heeft na een kwart eeuw alsnog zijn restsalaris uitbetaald gekregen. De inmiddels 41-jarige man kreeg uiteindelijk gelijk in een taaie juridische strijd.
Het geschil begon in 1982 toen zijn toenmalige werkgever weigerde omgerekend 51,50 euro op zijn rekening te stortten, in verband met een faillissement.
Door de jaren stapelde rente zich op rente, waardoor de Oostenrijker nu 1165 euro uit een speciaal fonds krijgt overgemaakt.
(Bron)
Valiumverkrachter blijft in Scheveningse cel

AMSTERDAM - Valiumverkrachter Johan S. wordt niet overgeplaatst naar een psychiatrisch ziekenhuis. Hij blijft in de Scheveningse gevangenis.
Dat bepaalde de Haagse rechtbank vrijdag. S. wilde overplaatsing omdat hij aan een posttraumatische stresstoornis lijdt na ervaringen in een Braziliaanse cel.
De rechtbank is niet van mening dat S. niet goed kan worden behandeld in de gevangenis. Hij zal door zijn verblijf volgens de rechter geen onherstelbare schade aan zijn gezondheid oplopen en dus is overplaatsing niet nodig.
S. werd vorig jaar tot tien jaar cel veroordeeld voor drie zeer gewelddadige verkrachtingen en een aanranding, alle eind maart 2006. Het Openbaar Ministerie houdt hem verantwoordelijk voor nog een aanranding, maar de rechter sprak hem daarvan vrij.
S. zou zich binnen twee weken aan de vrouwen hebben vergrepen. Daarbij plaste hij onder meer in de mond van een van zijn slachtoffers. Hij zou de vrouwen eerst hebben gedrogeerd, waardoor ze buiten bewustzijn raakten en geen kracht hadden zich te verzetten.
De verdachte vluchtte naar Brazilië, waar hij uiteindelijk eind juni 2006 werd opgepakt. S. lijdt aan een ernstige vorm van posttraumatische stressstoornis. Dat zou komen omdat hij in de Zuid-Amerikaanse gevangenis is verkracht en mishandeld.
(Bron)

En in die bajes hebben ze hem zeker niet eerst gedrogeerd? Wat zielig voor 'm.
Mugabe beschuldigt Westen van genocide

AMSTERDAM - Westerse landen maken zich schuldig aan genocide in Irak. Die beschuldiging heeft de Zimbabwaanse president Robert Mugabe donderdag geuit in zijn toespraak aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.
Mugabe ging tekeer tegen voorstellen die westerse landen eerder dit jaar indienden bij de VN en die zwaardere sancties tegen zijn regime beoogden. Hij prees Rusland en China, die die plannen dwarsboomden.
"Trouwens, degenen die ons valselijk beschuldigen (...) zijn zelf plegers van volkerenmoord, daden van agressie en massavernietiging", zei Mugabe. "De massa's onschuldige mannen, vrouwen en kinderen die bij duizenden sterven in Irak verdienen genoegdoening en wraak. Wie geeft gehoor aan hun noodkreet?"
Mugabe had het in zijn toespraak niet over de Zimbabwaanse presidentsverkiezingen van afgelopen maart, maar bedankte de Zuid-Afrikaanse oudpresident Thabo Mbeki en het zuidelijk Afrikaans samenwerkingsverband SADC voor hun bemiddeling tussen Mugabes partij en de oppositie van Morgan Tsvangirai.
Volgens het akkoord dat begin deze maand door die bemiddeling tot stand kwam moet Mugabe een gedeelte van zijn macht aan premier Tsvangirai afstaan, maar blijft hij president. De afgelopen dertig jaar heerste Mugabe met vrijwel onaantastbare macht over Zimbabwe.
(Bron)

Mugabe herkent iets?
Buitenaardse bacterie-theorie getest

AMSTERDAM - De kans is klein dat er buitenaardse bacteriën op aarde kunnen belanden. Dat hebben wetenschappers aangetoond met een kunstmatige meteoriet.
De onderzoekers van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA bevestigden een twee centimeter dik rotsblokje aan het hitteschild van de Foton M3 ruimtecapsule, die vorig jaar een reis rond de aarde maakte.
Tussen de kunstmatige meteoriet en het hitteschild bevond zich een monster van de bacterie Chroococcidiopsis. Dat micro-organisme komt voor in de droogste woestijnen ter wereld en kan de meest barre omstandigheden aan. Sommige wetenschappers geloven zelfs dat de bacterie van buitenaardse oorsprong is.
De grote vraag was dan ook of de bacterie de ruimtereis zou overleven. Op het moment dat de Foton M3-capsule door de dampkring vloog werd de Chroococcidiopsis blootgesteld aan een temperatuur van minstens 1680 graden Celsius.
Bij terugkomst op aarde was er van het rotsblok alleen nog een witte korst van 8 millimeter over. De bacteriën die op de rots waren aangebracht, waren nog wel zichtbaar, maar totaal verkoold, uitgedroogd en niet meer levensvatbaar.
Volgens hoofdonderzoekster Frances Westall is de kans dat de aarde kan worden 'besmet' met buitenaardse bacteriën dan ook erg klein. "Ons experiment toont aan dat een meteoriet van Mars met sporen van leven in principe zonder gevaar naar de aarde kan worden getransporteerd", verklaarde ze tegenover de website ScienceDaily.
"Een rots van twee centimeter is in ieder geval niet dik genoeg om levende cellen te beschermen."
(Bron)

En toch weet je het niet. Ooit was het een natuurwet dat alle leven ten onder ging in een omgeving van de verkeerde temperatuur, te hoge druk of met teveel of te weinig zuurstof. Daarna werden bacteriën ontdekt in heetwaterbronnen, vissen in de diepzee, allerlei organismen op gletsjers. Wie garandeert dat een vorm van leven elders zich niet kan hebben aangepast aan andere omgevingseisen?
Militairen op non-actief na weigering dienstbevel

AMSTERDAM - De commandant van de Task Force Uruzgan heeft een compleet peloton verkenners op non-actief gesteld omdat de mannen unaniem een dienstbevel hebben geweigerd. Dat schrijven de GPD-kranten vrijdag.
De commandant heeft een onderzoek ingesteld. De 24 mannen weigerden afgelopen week tijdens de voorbereiding van een patrouille bevelen op te volgen.
De verkenners ervoeren het als beledigend dat ze een minder getrainde en minder ervaren eenheid moesten beschermen tijdens de uitvoering van taken, waarvoor de verkenners zelf in aanmerking hadden willen komen. Het zou 'beneden hun niveau zijn', schrijven de GPD-kranten.
Door te weigeren, hoopten ze de commandant van de gevechtstroepen te bewegen hen alsnog de gewenste taak te laten uitvoeren. Het weigeren van een bevel is strafbaar. Het is nog niet duidelijk of de weigering ertoe leidt dat de militairen terug naar Nederland moeten en het OM de zaak voor de militaire rechtbank brengt.
Een woordvoerder van Defensie bevestigt de zaak, maar wil niet ingaan op de toedracht van de weigering.
(Bron)

Wat een losers, en dat zouden "onze helden" moeten zijn? Trap ze er allemaal maar uit.
Vrijgevige Hongaar doneert zijn leven

AMSTERDAM - Een gepensioneerde Hongaar heeft al zijn bezittingen verkocht en de opbrengst van 120.000 euro gedoneerd aan een kinderziekenhuis.
De 85-jarige man verkocht onder andere zijn huis, waardoor hij genoodzaakt is in een kartonnen doos te wonen.
Joe Csarmaz heeft voor hij met pensioen ging in het Tuzolto Utca Kinderziekenhuis gewerkt: "Ik voel erg mee met kinderen die niet alles uit hun leven kunnen halen. Ik ben 85 jaar heel gelukkig geweest, nu is het hun beurt".
Csarmaz vindt het niet erg om in armoede te leven: "Ik weet dat de kinderen beter af zijn nu". Van de opbrengst zijn röntgenapparaten en hartscanmachines aangeschaft.
(Bron)
Vluchtende scooterrijder veroorzaakt ravage

AMSTERDAM - Een 20-jarige scooterrijder heeft donderdagavond een ware ravage aangericht in het Amsterdamse stadsdeel Zuideramstel.
Toen een motorrijder van de politie hem wilde aanspreken omdat hij geen kenteken had, sloeg de man op de vlucht. In de Vechtstraat verloor hij de controle over het stuur en ramde hij zes geparkeerde auto's. Die liepen krassen en deuken op.
Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt. Nadat hij tegen de voertuigen was aangereden, vervolgde de man zijn vlucht te voet en verstopte zich onder een auto.
De politie vond hem daar echter en wist hem ondanks zijn hevige verzet aan te houden. Waarom de scooterrijder op de vlucht sloeg, is nog onduidelijk.
(Bron)
Bankrover vlucht na sceptische vraag

AMSTERDAM - Een bankovervaller op Long Island in de Amerikaanse staat New York is er donderdag vandoor gegaan toen de bankbediende haar vroeg of ze de overval serieus bedoelde.
De vrouw liep de bank binnen en stak de bankbediende een briefje toe, waarop ze geld eiste of anders te zullen schieten.'"Meen je dat?" vroeg de bediende vervolgens, waarop de overvaller ervandoor ging zonder ooit een wapen te laten zien.
De vrouw wordt ervan verdacht dinsdag ook al een bank te hebben beroofd.
(Bron)
Nog 17 graden, voorzichtig fietsend naar de winkel. Langs fluweelbomen die al helemaal knalrood zijn en exemplaren die aan de onderkant nog groen zijn en bovenin verblindend rood. Wingerds op zuidmuren, nog groen; wingerds op noordmuren, al flink verkleurend. Steeds kaler wordende abelen, bladgeuren alom die zelfs met een verkouden neus waar te nemen zijn. Oppassen voor de vallende kastanjes en de kinderen die erop jagen. Genieten van het strijklicht dat roze kleurt en tastbaar lijkt doordat er een heel lichte nevel hangt. Je afvragen wat degenen in de herfstrode luchtballon boven je nu zien.

donderdag, september 25, 2008

Zakenman geeft Lamborghini weg

LONDEN - Een Britse zakenman hoopt met zijn Lamborghini als lokmiddel kopers te vinden voor zijn villa in Essex.
Het lukt de 30-jarige zakenman Rick Hill niet zijn huis voor 1,2 miljoen euro te verkopen vanwege de kredietcrisis, aldus Hills makelaar. De gele, luxe wagen ter waarde van 188.000 euro moet meer geïnteresseerden trekken voor het huis met zeven kamers en zwembad.
Er hebben zich vooralsnog geen potentiële kopers voor het huis met auto als bonus gemeld.
(Bron)
Granieten hoofd Ramses II opgegraven

AMSTERDAM - Archeologen hebben in Egypte een drieduizend jaar oud stenen hoofd opgegraven, dat volgens hen deel uitmaakte van een gigantisch standbeeld van de farao Ramses II.
Dat heeft de Egyptische oudheidkundige dienst donderdag gemeld. De bijna tachtig centimeter grote kop van rood graniet werd onlangs gevonden in Tell Basta, zo'n tachtig kilometer ten noordoosten van Caïro.
De neus van het hoofd is afgebroken en ook de sik ontbreekt. Archeologen zijn op zoek naar de rest van het standbeeld.
In Tell Basta werd in de oudheid de kattengodin Bastet vereerd. De plek bleef tot het einde van de Romeinse tijd een belangrijk spiritueel centrum.
(Bron)
Boete van 1,2 miljoen euro voor snelheidsduivel

SAO PAOLO - Het is nog onduidelijk of het gaat om een wereldrecord, maar een Braziliaanse snelheidsduivel zal zeker in de buurt komen van die titel nadat hij tijdens een politiecontrole tegen de lamp liep. De teller stokte uiteindelijk bij een boetebedrag van omgerekend ruim 1,2 miljoen euro.
Dat meldde de krant O Globo donderdag. Zeven jaar lang slaagde de man erin de politie in de metropool Sao Paolo te ontlopen. Hij kreeg dat voor elkaar door geluk en door rond te rijden in een auto die niet op zijn naam geregistreerd stond.
In die tijd reed hij zo vaak door rood en negeerde hij de maximumsnelheid zo vaak, dat het boetebedrag een recordhoogte bereikte.
De politie wist hem aan te houden op een plek waar hij erg vaak in de fout ging. De automobilist moet de boete binnen negentig dagen betalen. Als hij dat niet doet, wordt zijn auto met een waarde van ongeveer 4400 euro geveild.
(Bron)

Die auto die niet op zijn naam staat?
Bakje ijs. Twee katten die als gehypnotiseerd doodstil en strak zitten te staren. Die na een tijdje bijna uit elkaar spatten, en uit frustratie gaan gapen, in de gordijnen hangen, uitrekken, poetsen, drentelen.
Als je dan nog niks doet, gaat Tom steeds smartelijker kijken op de vensterbank, en hij zakt een beetje in. Tijger denkt dat het ijs al bijna op is en dat terwijl Zij Nog Steeds Niks Gehad Heeft!!! en racet dus de boekenkast in, om pal boven m'n hoofd (en vooral: boven het ijs) half van de plank te gaan hangen. Waarna Tom van de zenuwen gaat niezen.
Dat je niet denkt dat je hier _rustig_ kunt eten...
Ik zit nu in de 'tussen hangen en wurgen'-fase, zoals mijn ma dat vroeger noemde. 's Avonds nog koorts en dus nog zo slap als een vaatdoek, maar na wat slaap best een fit gevoel. Dat aanblijft totdat je een kwartiertje uit bed bent, maar ach, dat gevoel is in elk geval weer terug.
Dus zolang je in bed ligt denk je de wereld aan te kunnen, zodra je er uit komt weet je beter.
Braaf blijven puffen met de anti-astmazooi, want een keer overslaan wreekt zich ook onmiddellijk via dramatische hoestbuien en alle gevolgen van dien.
Iemand van het werk belde al: wanneer kunnen we weer samen een peuk roken? Nou... ehm... Misschien wel helemaal niet :-) Maar ik zit nu aan de kauwgom, dus de nicotine ben ik nog niet ontwend. Uiteraard zou het wijs zijn niet meer te gaan roken. Ik weet het, ik weet het. Scheelt gezondheid, geld, viezigheid, stank...
Ik neem nog maar een mandarijn.
Kwart gescheiden mensen komt moeilijk rond

AMSTERDAM - Een scheiding heeft vaak nadelige financiële gevolgen. Een kwart kan de eerste vijf jaar na de scheiding moeilijk rondkomen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nibud.
Volgens het Nibud vinden veel gescheiden mensen het moeilijk hun inkomsten en uitgaven aan te passen aan de nieuwe situatie.
Meer dan een derde van de onlangs gescheiden mensen is ontevreden met hun financiële situatie, zo staat in het rapport 'Uit Elkaar'. Dat is fors meer dan bij weduwen (9 procent), gehuwden (12 procent), samenwonenden (15 procent) of ongehuwden (17 procent).
Ieder jaar besluiten ongeveer 32.000 echtparen uit elkaar te gaan, waarbij er in 59 procent van de gevallen een achteruitgang te zien is in de financiële situatie.
(Bron)
Werkstraf geëist tegen directeur na 'vlotdrama'

ZUTPHEN - Het Openbaar Ministerie (OM) in Zutphen eiste donderdag voor de rechtbank 240 uur werkstraf en een geldboete van 50.000 euro voor de verantwoordelijken van het 'vlotdrama' op de Berkel.
Bij het incident op 30 september vorig jaar kwamen twee vrouwen om het leven. Zij namen met zestien collega's van drogisterijketen het Kruidvat deel aan een bedrijfsuitje. Bij een stuw over de rivier nabij het Gelderse Rekken viel het vlot ongeveer anderhalve meter naar beneden.
De 40-jarige mededirecteur M.P. en zijn bedrijf Sportwijzer (vertegenwoordigd door de andere directeur) uit Eibergen werd dood door schuld ten laste gelegd.
"P. en het bedrijf waren wat mij betreft de enigen die iets hadden kunnen doen om het ongeluk te voorkomen", aldus officier van justitie C. de Groen.
Het OM meent dat P. heeft nagelaten de vrouwen vooraf te waarschuwen voor de gevaarlijke stuw. Een aantal vrouwen verklaarde bij de politie de organisator nog gevraagd te hebben of ze tijdens de tocht een stuw zouden tegenkomen, maar P. zou dit hebben ontkend. Volgens de vrouwen sprak hij enkel over een 'paar watervalletjes'.
Omdat de vrouwen bij het naderen van de stuw niet direct doorhadden dat het om een stuw ging, zagen de slachtoffers het onheil niet aankomen. Een aantal vrouwen verklaarde ook het gevaar toch niet te hebben kunnen afwenden omdat de stroming van de rivier daarvoor te sterk zou zijn geweest.
Volgens de advocaat van P., Willem Anker, zouden het Recreatieschap Achterhoek-Liemers en het waterschap ook vervolgd moeten worden. De instanties hebben volgens hem nagelaten duidelijke waarschuwingsborden langs de rivier te plaatsen.
De rechter doet over twee weken uitspraak.
(Bron)
Nederlanders bezuinigen op boodschappen

DEN HAAG - De dagelijkse boodschappen zijn voor de Nederlander bezuinigingspost nummer één. Dit bleek donderdag uit een onderzoek dat TNS/Nipo heeft uitgevoerd in opdracht van Aegon Bank.
Volgens het onderzoek wil 72 procent van de Nederlanders het komende jaar bezuinigen.
Na de dagelijkse boodschappen, door 44 procent genoemd als besparingspost, volgt zuinigheid met energie en water in huis (41 procent).
Het laten staan van de auto en minder op vakantie gaan worden door bijna 30 procent genoemd.
Opvallend is verder dat bijna twee derde van de ondervraagden heeft aangegeven aan het eind van de maand minder over te houden dan vijf jaar geleden.
Het gemak waarmee geld kan worden geleend, dat immers ook weer moet worden afgelost, werd door 59 procent als de belangrijkste oorzaak genoemd. Verder vindt ruim een vijfde dat Nederlanders te veel consumeren.
Volgens de onderzoekers zijn de financiële problemen ook te wijten aan de digitalisering van het betalingsverkeer. Ongeveer een derde van de Nederlanders zou minder grip op de uitgaven hebben door pinnen, internetbankieren en online betalen.
Om de uitgaven onder controle te houden pint een derde van de Nederlanders bewust een vast periodiek bedrag dat ze contant uitgeven.
(Bron)
'Kiem voor kanker al jong gelegd'

WAGENINGEN - Als alle Nederlanders gezond zouden leven en eten, zou dat circa 30.000 nieuwe kankergevallen per jaar kunnen schelen. Nu krijgen circa 90.000 Nederlanders per jaar te horen dat zij kanker hebben.
Dat zegt Ellen Kampman, die op 2 oktober van het ambt van persoonlijk hoogleraar Voeding en kanker aan Wageningen Universiteit aanvaardt. Volgens Kampman beseffen vooral jongeren veel te weinig dat zij met een gezonde leefstijl de kans op kanker aanmerkelijk kunnen verkleinen.
Op jeugdige leeftijd wordt de kiem gelegd voor kanker op latere leeftijd, aldus Kampman.
Naast roken en gebrek aan lichaamsbeweging, spelen overgewicht en overmatig alcoholgebruik een rol bij de kans om kanker te krijgen. De gemiddelde consument lijkt de oorzaak van kanker vaak te zoeken buiten zichzelf.
Maar dat vindt Kampman een misvatting: de oorzaken liggen vaak in het eigen leefpatroon, zoals overgewicht of bovenmatig alcoholgebruik.
Kanker ontstaat door fouten of beschadigingen in de genetische informatie in cellen. Bij een op de tien kankerpatiënten is sprake van aangeboren veranderingen in het dna in hun cellen.
Maar bij de overige patiënten ontstaat de beschadiging tijdens hun leven. Het lijkt erop dat voeding een rol kan spelen bij het aan- en uitschakelen van genen, zegt Kampman.
Op grond van zevenduizend studies over de relatie van voeding en kanker adviseert Kampman veel en gevarieerd groenten, fruit, volkoren brood en peulvruchten te eten, matig te zijn met alcohol, overgewicht te voorkomen en dagelijks een half uur lichaambeweging te nemen.
Wat goede voeding is voor kankerpatiënten is volgens Kampman nog niet zo duidelijk. Uit een Amerikaanse studie is gebleken dat manlijke patiënten met darmkanker die veel varkensvlees, rundvlees, vetrijke en vezelarme producten eten een drie keer zo kleine kans hebben om na vijf jaar nog in leven te zijn dan mannen met andere voedingsgewoonten.
Verder is Kampman bezorgd over het gebruik van voedingssupplementen en vitaminepreparaten, speciaal onder kankerpatiënten. Ongeveer een op de tien kankerpatiënten gebruikt die.
Kampman stelt dat hoge doseringen vitaminesupplementen, zoals bètacaroteen of foliumzuur, een risico met zich brengen. Ze kunnen juist het kankerproces bevorderen, omdat ook tumoren voor hun groei de extra voedingsstoffen goed kunnen gebruiken.
(Bron)
In de IJszee borrelt veel methaan omhoog

LONDEN - Britse wetenschappers hebben meer pluimen van opborrelend methaangas geregistreerd op de bodem onder de Noordpool.
Het gaat om meer dan 250 van deze verschijnselen even ten westen van het Noorse eiland Svalbard, berichtte donderdag het Britse dagblad The Independent.
Methaan geldt als broeikasgas en daarom als een gevaar voor het milieu zoals we dat kennen. Het is als broeikasgas twintig keer krachtiger dan koolstofdioxide. Het zou de veronderstelde opwarming van de aarde versnellen.
Het gas moet volgens de betrokken professor Graham Westbrook van de universiteit van Birmingham al sinds de vorige ijstijd, naar schatting 15.000 jaar geleden, opborrelen in het poolgebied.
De moleculen van het gas komen vrij uit een soort ijskristallen kooi van watermoleculen wanneer de druk van het water afneemt of de temperatuur stijgt.
Het is de tweede keer deze week dat onderzoekers melding maken van grote hoeveelheden ontsnappend methaan in het Noordpoolgebied.
Dinsdag meldde dezelfde krant dat Russische wetenschappers voor de Siberische kust methaangas hebben zien opkomen door een stuk smeltend permafrost heen, de bevroren grondlaag van het poolgebied.
Het is nog niet bekend of de hoeveelheid ontsnappend methaangas groter is geworden in de recente periode waarin veel mensen menen dat de aarde ook door hun eigen handelen opwarmt.
(Bron)
Werkplezier leidt niet vanzelf tot beter resultaat

ZEIST - Het is gezellig op de Nederlandse werkvloer. Maar dat leidt niet vanzelf tot goede financiële prestaties van het bedrijf of tot vernieuwende activiteiten. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Hay Group.
Nu werkgevers worden geconfronteerd met schaarste op de arbeidsmarkt, richten zij zich steeds meer op de werksfeer. Maar een goede werksfeer is niet hetzelfde als een goed werkklimaat, zegt Hans Hemels van de Hay Group.
Een goed werkklimaat is meer dan gezelligheid. Dat biedt mensen voldoende uitdaging, zorgt ervoor dat zij erkenning krijgen voor hun werk en het daarbij horende passende salaris. Ook moet het werknemers duidelijk zijn wat van hen wordt verwacht.
Alle werknemers vinden dat het werkklimaat wel wat uitdagender mag worden. Dat geldt voor jongeren sterker dan voor ouderen, aldus Hemels. De werkgever moet zorgen voor voldoende prikkeling.
Uit het onderzoek komt naar voren dat het bedrijfsleven te veel naar binnen is gericht. Dat staat innovatie in de weg.
(Bron)
Gepest meisje weggestuurd van school

AMSTERDAM - Een leerlinge van het Hanze College in Oosterhout is naar huis gestuurd omdat de schoolleiding vreest voor haar veiligheid. Dat meldt BN/Destem donderdag.
Adjunct-directeur van de vmbo-school, Bert van Daatselaar, zegt dat een handgemeen, dat gisteren plaatsvond op het schoolterrein, de directe aanleiding is voor het wegsturen van Rachel van de Kerkhof (15). Rachel werd hierbij belaagd door een grote groep leerlingen.
"Er ging een ruzie tussen haar en een klasgenoot aan vooraf. De afgelopen dagen was er ook sprake van vervelend msn-verkeer, maar of Rachel daarbij is bedreigd, weet ik niet. Wel klopt het dat zij het slachtoffer van de anderen is", zegt Van Daatselaar tegen de krant.
De moeder van Rachel, Mandy van de Kerkhof, is woedend op de school. "Ik heb meerdere keren bij de schoolleiding aangegeven dat mijn dochter wordt gepest, maar dit is toch geen oplossing." Volgens Mandy wordt haar dochter gepest omdat zij niet meedoet aan de laatste mode.
Toch is het volgens Van Daatselaar de enige manier om de zaak te sussen. Hij sluit overigens niet uit dat ook de belagers een of meerdere dagen van school verwijderd worden.
Rachel woont in het Oosterhoutse internaat Lievenshove, maar komt eigenlijk uit Best. Volgens haar moeder heeft Rachel gedragsproblemen, maar heeft zij zich juist op het Hanze College voorbeeldig gedragen.
GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi heeft naar aanleiding van de verwijdering van het meisje schriftelijke vragen ingediend bij staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA).
Dibi wil onder meer van de staatssecretaris weten of dergelijke incidenten vaker voorkomen en of er richtlijnen bestaan omtrent pestgedrag waar scholen zich aan moeten houden. Ook wil hij weten hoe dergelijke incidenten in de toekomst kunnen worden voorkomen.
(Bron)

Zowel pesters als gepeste zullen moeten veranderen - en dat is verrekte moeilijk.
Wit poeder neergedaald in omgeving Europoort

ROTTERDAM - In de gemeenten Spijkenisse en Geervliet is woensdagavond wit poeder terechtgekomen. Het spul is afkomstig van de Shell-raffinaderij in het Europoortgebied.
Volgens de Rotterdamse milieudienst DCMR en het personeel van Shell, die het goedje onderzocht hebben, gaat het om een ongevaarlijke katalyst.
Volgens Shell en de DCMR bestaat de stof hoofdzakelijk uit zand. Hoewel het gaat om een ongevaarlijke stof adviseert de politie om contact te vermijden en de handen te wassen als er wel contact is geweest.
Ook is het verstandig groenten en fruit uit de tuin goed af te spoelen voor gebruik, in verband met lage concentraties zware metalen. Ook vertelt de politie dat de stof irritatie aan ogen en de huid kan veroorzaken.
(Bron)
Boek al-Qaedaleider al-Zawahiri verschijnt

BRUSSEL/PARIJS - Voor het eerst verschijnt het gedachtegoed van de voorman van de meest gewelddadige jihadisten van het netwerk al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, in drukvorm.
De Franse wetenschapper en uitgever Jean-Pierre Milelli publiceert vrijdag in Frankrijk 2000 exemplaren van het boek l' Absolution, de Kwijtschelding, berichtte het Belgische dagblad Le Soir dat de uitgever en vertaler sprak.
Het gaat om 286 pagina's in het Frans waarin de Egyptenaar al-Zawahiri een theologische draai en rechtvaardiging probeert te geven aan het uiterst bloedige terrorisme.
De jihadisten maken daarmee in bijvoorbeeld in Afghanistan, Algerije, Irak of Pakistan al jaren voornamelijk islamitische burgerslachtoffers. De teksten van al-Zawahiri zijn al in maart op internet verschenen maar nog nergens als boek gedrukt, ook niet in het Arabisch.
Al-Zawahiri geldt als het brein van al-Qaeda. Deze 'basis' van terrorisme ontstond twintig jaar terug in Afghanistan rond de Saudiër Osma bin Laden die steenrijk was en misschien nog is.
Maar Bin Laden zou ideologisch en praktisch weinig pijlen op zijn boog hebben. Mede daarom heeft al-Zawahiri zich opgeworpen als drijvende en geestelijke kracht van al-Qaeda.
Al-Zawahri lanceerde in maart via internet een reactie op een geschrift uit 2007. Dat was de 'Rationalisering van de jihadistische actie' van een landgenoot die in Egypte gevangen zit, Sayed Imam Abdullaziz al-Sharif. Hij stond eerder mede aan de basis van al-Qaeda.
Al-Sharif meende dat het geweld van al-Qaeda volkomen uit de hand is gelopen. Het is volgens hem buitensporig en contraproductief. Hij beklemtoonde daarbijdat iemand die zich religieus verplicht ziet de heilige oorlog te voeren, zich automatisch aan een reeks regels moet houden.
Zo zijn er voorschriften dat geen onschuldige islamieten het slachtoffer mogen worden en in islamitische landen helemaal geen onschuldige slachtoffers mogen vallen.
Al-Zawahiri bestrijdt dat in zijn boek. De jihadisten hebben volgens hem het volste recht 'bijkomstige schade te veroorzaken, zelfs al leidt dat tot doden van wat verboden is te doden'.
(Bron)

Altijd handig, als je je geloof zo kunt draaien dat het precies datgene zegt waar je zieke geest behoefte aan heeft. Doen waar je zin in hebt en dat ook nog goedpraten met een 'verheven doel'. Die Finse jongen laatst geloofde ook dat ie gelijk had. Volkert van der G. geloofde ook dat hij gelijk had. Enzovoorts.
Rokende sterren kregen dik betaald

LOS ANGELES - Fabrikanten van rookwaren hebben de sterren van de 'gouden jaren' van Hollywood (de jaren dertig, veertig en vijftig) kapitalen gegeven om te roken in films en op promotiefoto's. Dat meldt de BBC.
Eén firma trok zelfs jaarlijks een bedrag voor het paffen door sterren uit dat nu op 3 miljoen dollar zou neerkomen.
De University of California in San Francisco stelt dat eigenlijk alle grote namen van destijds betrokken waren: Clark Gable, Cary Grant, Spencer Tracy, Joan Crawford, John Wayne, Bette Davis en Betty Grable. Een vergoeding die nu 150.000 dollar zou zijn, kwam veelvuldig voor.
American Tobacco betaalde Warner Brothers de equivalent van bijna 15 miljoen voor een peuk hier en daar in de film Your Hollywood Parade uit 1937.
(Bron)
Oppositie in de aanval bij debat ov-chipkaart

DEN HAAG - De oppositiepartijen in de Tweede Kamer zijn erg kritisch over de gang van zaken rond de ov-chipkaart. SP en GroenLinks willen dat staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer) meer dan nu de touwtjes in handen krijgt bij de invoering van de kaart.
Regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie alsmede D66 zijn het daar niet mee eens, bleek donderdag in een debat over het slepende dossier van de ov-chipkaart. De Kamer ontbood Huizinga na de stap van organisaties als ANWB en Rover om het vertrouwen in de kaart op te zeggen.
SP'er Emile Roemer zei dat hij het gehad heeft. "Ik ga niet verder doormodderen." Hij wil dat de staatssecretaris, die eerder dit jaar al een regierol kreeg, de verantwoordelijkheid voor het project naar zich toetrekt. "Zo krijg je het vertrouwen terug."
De VVD, gesteund door de PVV, wil dat Huizinga het dossier overdraagt aan minister Camiel Eurlings. Die heeft dat idee al afgewezen. Een motie van wantrouwen hield de oppositie, die in april nog wel zover ging, op zak.
De regeringspartijen vielen Huizinga niet af. D66'er Boris van der Ham merkte op dat de Kamer de verantwoordelijkheid voor de ov-chipkaart juist bij lagere overheden en vervoerders heeft gelegd.
"We moeten hen het laten oplossen, aangejaagd door de staatssecretaris." "De kaart is van de decentrale overheden en de vervoersbedrijven", aldus CDA-Kamerlid Jan Mastwijk.
Lia Roefs (PvdA) waarschuwde wel dat de "noodkreet" van de consumentenorganisaties "zeer serieus" moet. Er moet volgens haar een veilige kaart komen waarin het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) zich kan vinden.
Huizinga (Verkeer) zei in het debat dat Rotterdam over een paar weken uitsluitsel krijgt of de strippenkaart in de metro verdwijnt en vanaf eind januari alleen de ov-chipkaart als geldig vervoersbewijs mag worden gebruikt.
(Bron)
Dakloze overleeft aanrijding door auto en trein

BOULDER - Een dakloze man uit de Amerikaanse stad Boulder, Colorado, is in een paar uur tijd aangereden door een auto en een trein. Hij overleefde de aanrijdingen ongedeerd. Dat meldden lokale media.
Het avontuur begon voor Robert Evans (46) dinsdagavond, toen hij op zijn fiets werd geschept door een auto. Met lichte verwondingen werd hij naar het ziekenhuis gebracht, waaruit hij woensdag in de vroege uren werd ontslagen.
Op de terugweg naar een kampeerterrein waar hij verblijft, besloot Evans om een stuk af te snijden via een spoorbrug. Daar werd hij gegrepen door een intercitytrein. Evans viel van de brug en belandde meters lager in een sloot.
Hij bleef ongedeerd, maar krijgt mogelijk wel een boete voor het betreden van een spoorbaan.
(Bron)
'Honderdduizenden verliezen deel huurtoeslag'

DEN HAAG - Ruim 300.000 mensen die nu huurtoeslag ontvangen, zullen er volgend jaar flink op achteruitgaan. Dat stelt vakcentrale FNV samen met andere bonden en belangenorganisaties in een brief aan de Tweede Kamer.
Volgens de FNV kunnen mensen er tot 700 euro per jaar op achteruitgaan doordat zij een deel van hun huurtoeslag kwijtraken.
Dat is volgens de vakcentrale "een onbedoeld effect" van aanpassingen op de regeling Buitengewone Uitgaven.
Omdat mensen vanaf 1 januari een deel van de zorgkosten niet meer kunnen aftrekken, stijgt hun zogeheten verzamelinkomen. Daardoor kunnen zij minder aanspraak maken op huurtoeslag dan voorheen.
In de brief stellen FNV, het CNV, de MHP, de CG-raad en de Woonbond voor de inkomensgrens voor de huurtoeslag te verhogen om zo de inkomensachteruitgang te ondervangen.
(Bron)

Met een beetje pech komen mensen er pas achter als ze aangifte inkomstenbelasting doen - na afloop van het jaar dus. Waarbij ze pas na afloop van het jaar ontdekken dat ze hun inkomen te laag hebben ingeschat en daardoor teveel toeslag hebben ontvangen en een terugvordering krijgen.
Man vervolgd voor laten en uitwaaieren van scheet

AMSTERDAM - Een man wordt vervolgd, en kan zelfs achter de tralies belanden, voor het onrechtmatig laten van een scheet.
Jose A. Cruz (34) werd in Clarksburg, West Virginia, door een agent geboden zijn auto aan de kant te zetten, omdat hij reed zonder zijn lichten aan. Volgens de desbetreffende agent, meneer Parsons, rook Jose naar alcohol, praatte hij met een dubbele tong en slaagde hij er tot drie keer toe niet in een blaastest tot een goed einde te brengen. Jose mocht mee naar het bureau, alwaar het onwelriekende incident plaatsvond.
Terwijl Parsons voorbereidingen trof voor blaastest nummer vier, trok Jose zich wat op van zijn stoel, richtte zijn achterste naar de agent en liet een 'heel harde scheet'. De agent kon vervolgens alleen maar toekijken hoe Jose zijn handen gebruikte om de lucht in zijn richting te wapperen.
"De geur was zeer indringend en was erop gericht agent Parsons te beledigen of te provoceren," luidt de aanklacht. Daarnaast wordt Jose aangeklaagd voor het rijden onder invloed en rijden zonder licht.
Verdachte geeft de scheet toe, maar ontkent hierbij een richting gekozen te hebben. Hij wijt het voorval aan buikproblemen. "Ik heb gezegd dat ik last had van mijn buik, gevraagd of ik naar het toilet mocht maar dat hebben ze geweigerd. Ik kon het gewoon niet meer inhouden."
Jose zegt ook dat de agenten het aanvankelijk juist grappig vonden en met hem meelachten toen het gebeurde. "Wat ze nu zeggen is belachelijk," zegt hij. "Ik kan hiervoor in de gevangenis komen."
(Bron)
School ontruimd wegens gevaarlijke stof

UTRECHT - In Laren is donderdagmiddag een school ontruimd, vermoedelijk na een ongelukje in een scheikundelokaal. Daarbij is een potje met kwik omgevallen.
Volgens de politie is er mogelijk ook nog een andere gevaarlijke stof in het spel.
Alle leerlingen hebben het schoolgebouw verlaten. Om hoeveel mensen het gaat, is nog niet bekend.
(Bron)
18 graden in de tuin, zon, twee katten die overduidelijk genieten (zolang 'de rooie' van verderop uit de tuin blijft, want dan wordt het knap ongezellig), die tsrrrrrrrrr-beesten in het gras, koolmezen die op spinnetjes jagen, pimpelmezen die acrobatieken in de cotoneaster om ondersteboven bessen te eten, een winterkoning in de es die driftig zijn wekkertje laat aflopen.
10 minuten in de zon en mijn kop tolt, maar toch: het voelt goed om even buiten te zijn.

woensdag, september 24, 2008

'Obama' opgehangen aan boom

NEWBERG - Op een christelijke universiteit in de Amerikaanse staat Oregon is beroering ontstaan over een levensgrote beeltenis van presidentskandidaat Barack Obama die opgeknoopt was aan een boom.
Een conciërge trof de kartonnen uitsnijding tijdens een rondwandeling op het universiteitsterrein aan, meldden Amerikaanse media.
Het universiteitsbestuur is woensdag een onderzoek begonnen om erachter te komen wie de inmiddels verwijderde 'Obama' met visdraad heeft opgehangen.
"We kunnen zulk vertoon niet tolereren en veroordelen het ten sterkste", zei bestuursvoorzitter Robin Baker van de George Fox University.
Op het karton stond een korte tekst geschreven waarin een studiebeursprogramma voor jongeren uit de stad Portland werd gehekeld. De zeventien studenten aan de universiteit die daarvan profiteren behoren vooral tot etnische minderheden.
(Bron)
Chaos aantrekkelijker dan wachten in rij

AMSTERDAM - Een chaotische opstelling voor een kassa is vaak aantrekkelijker voor klanten dan een rij, zo blijkt uit een studie van Israëlische wiskundigen.
De wetenschappers van de universiteit in Tel Aviv onderzocht hoe proefpersonen reageerden op wachtrijen in winkels en bij loketten. Al snel kwamen ze er achter dat veel bedrijven klanten verliezen door de 'rijen-cultuur' in de westerse wereld, vooral als het druk is.
Uit hun onderzoek blijkt dat de meeste mensen een winkel verlaten als er al veel klanten in de rij staan om af te rekenen. Wanneer dezelfde mensenmassa zich echter voor de kassa opstelt in een ongeordende groep, wordt de kans groter dat nieuwe klanten wél blijven wachten.
Volgens hoofdonderzoeker Refael Hassin is daar een simpele wiskundige verklaring voor. "Als je in een groep van tien mensen in een ongeorganiseerde opstelling staat te wachten in een ijswinkel, wordt je gemiddeld als 5e geholpen, en soms al als eerste of tweede. Natuurlijk kan het voorkomen dat je als laatste wordt bediend, maar de statistieken van ons onderzoek zijn gebaseerd op menselijke beslissingsstrategieën. En de meeste mensen geven de voorkeur aan een chaotische opstelling, omdat er dan een grote kans is dat ze eerder worden geholpen dan wanneer ze netjes in een rij wachten."
Volgens Hassin zouden bedrijven er dan ook goed aan doen om wachtende mensen niet in een rij te dwingen. Wanneer er geen geordende wachtrijen voor een kassa staan, komen er volgens hem meer mensen in een winkel en wordt er dus ook meer geld omgezet. "Wachtrijen zijn weliswaar democratisch, maar mensen denken vooral aan zichzelf als ze in een rij staan."
(Bron)
Geen verbod op roken in auto met kinderen

Minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil geen verbod op roken in de auto in aanwezigheid van kinderen.
Dit schrijft Klink aan de Kamer in reactie op een onderzoek van het RIVM naar de schadelijke effecten van meeroken op de gezondheid van kinderen. In het onderzoek keek het RIVM speciaal naar het meeroken in de auto.
Minister Klink noemt een dergelijk verbod minder passend en niet proportioneel. Ook wijst hij erop dat niet-roken in Nederland steeds meer de sociale norm wordt.
In Nederland is het aantal rokers gedaald van 33 procent in 2000 tot 28 procent in 2007. Het aantal meerokende kinderen thuis tussen de 0 en 4 jaar daalde van 46 procent in 1998 tot 18 procent in 2007.
(Bron)
UT onderzoekt kwetsbaar koraalrif in Australië

ENSCHEDE - De Universiteit Twente (UT) gaat het kwetsbare koraalrif bij het Groot Barrièrerif in Australië onderzoeken op milieuschade.
Het grootste rif ter wereld met 2000 kilometer lengte wordt bedreigd door meststoffen die vanaf het vasteland in de oceaan terechtkomen. De UT meldde woensdag dat Supriyo Chatterjea van de UT vrijdag op het onderzoek promoveert.
Tijdens het onderzoek worden honderden kleine boeien bij het Australische koraalrif uitgerust met sensoren, die samen een enorm draadloos netwerk vormen.
De UT-promovendus onderzoekt hoe het beste de data uit de sensoren kunnen worden verzameld.
Wetenschappers willen weten hoe het rif tegen afsterven kan worden beschermd. Het bijhouden van temperatuur en lichtintensiteit is daarbij van belang.
Bij het verzamelen van de informatie moeten het rif en het milieu zo min mogelijk worden belast, aldus de UT.
(Bron)
'Cursus roltrap lopen voor treinreizigers'

UTRECHT - Je moet rennen om de trein te halen. De roltrap naar het perron staat vol mensen die kennelijk geen haast hebben en ook geen ruimte laten voor wie dat wel heeft. Een situatie die veel ergernis oplevert bij treinreizigers.
Prorail gaat opnieuw proberen daar iets aan te doen. In Amersfoort komt een proef met voetstapjes op de roltrap. Die moeten mensen duidelijk maken dat zij rechts kunnen stilstaan, zodat de gehaaste medereizeiziger links kan passeren.
Donderdagochtend om 08.00 uur wordt de proef geïntroduceerd met een 'basiscursus roltrap nemen' door actrice Irene van der Aart.
"In veel landen, zoals Engeland, is het heel gebruikelijk dat mensen op de roltrap rechts staan en links kunnen passeren", aldus een woordvoerster van ProRail.
Er is al eerder geprobeerd de treinreiziger in Nederland wat "Engelse discipline" bij te brengen. Maar dat heeft kennelijk geen blijvend resultaat gehad.
(Bron)

De oorspronkelijke bedoeling was zelfs: gewoon dóórlopen, punt. Alleen blijven mensen min of meer automagisch stilstaan als de grond onder ze beweegt. Geen punt, als ze dan inderdaad maar rechts blijven staan zodat lopers er langs kunnen.
Pasgeboren baby inspiratiebron voor crème

Pasgeboren baby's zijn voor onderzoekster Marion Oudshoorn een inspiratie geweest om een huidherstellende crème te ontwikkelen. De crème is vergelijkbaar met de structuur van de hoornlaag.
De onderzoekster promoveert op 1 oktober aan de Universiteit Utrecht. Ze heeft een synthetische crème ontwikkeld, die vergelijkbaar is met vernix caseosa. Dat is een witte, vettige substantie, die op de huid van pasgeboren baby's is te vinden.
De crème herstelt de beschadigde huid sneller dan een natuurlijk herstel. Ook kan de crème gebruikt worden om de zieke, droge en premature huid te beschermen. Er is inmiddels patent op de crème aangevraagd.
Bij de ontwikkeling van de synthetische crème heeft de onderzoekster goed gekeken naar de natuurlijke variant vernix caseosa. Deze kan echter niet zonder meer gebruikt worden, omdat het beperkt beschikbaar is en er een kans is op het overdragen van ziektes. Daarom ontwikkelde ze een synthetische variant.
(Bron)
Losgesneden zeppelin teruggevonden bij Sneek

AMSTERDAM - De reclamezeppelin die maandagavond in Leeuwarden werd losgesneden is weer terecht. Een boer uit het Friese Scharnegoutum, bij Sneek, vond de zeppelin dinsdagavond in een van zijn weilanden.
Dat meldt de eigenaar van de zeppelin, Onno van der Zee van Sky Service Nederland.
De boer die de zeppelin vond krijgt een gratis vliegles aangeboden van de eigenaar.
Diegene die de 'zeppelinvandalen' aangeeft kan bij Van der Zee nog steeds duizend euro op komen halen. "De zeppelin is gevonden, nu de heren die hem lossneden nog", zo meldt hij.
(Bron)

Dat waren geen 'heren', lijkt me.
Prins: water en hygiëne zijn ontbrekende puzzelstuk

NEW YORK - Prins Willem-Alexander vindt schoon water en toiletten het ontbrekende stuk in de puzzel van armoedebestrijding. Tijdens een bijeenkomst dinsdagavond in New York van de Clinton Global Initiative (CGI) hield hij een bont gezelschap van wetenschappers en politici voor dat water en hygiëne noodzakelijk zijn om de millenniumdoelen te kunnen halen.
Hij riep zijn toehoorders op "buiten hun eigen box" te denken en de handen ineen te slaan. Volgens de prins, die voorzitter is van de VN-adviesgroep voor Water en Sanitatie, is de oplossing niet moeilijk maar gaat het vooral om politieke wil om geld te steken in duurzame waterbronnen en voldoende sanitaire voorzieningen.
Hij somde nog eens de feiten op van deze "onacceptabele killer": 40 procent van de wereldbevolking leeft met een permanent risico op gezondheidsproblemen doordat hun ontlasting niet goed wordt afgevoerd. Ze worden ziek door de bacteriën. Dagelijks sterven hierdoor in de wereld 7500 mensen, van wie er 5000 nog geen vijf jaar oud zijn.
Hij refereerde eraan dat de gezondheidswinst en forse afname van de sterfte in de Westerse wereld destijds niet te danken was aan een medisch wonder maar simpelweg aan de komst van toiletten. "De oplossing ligt daar", aldus de prins.
Verder wees hij op de negatieve gevolgen voor het onderwijs: meisjes zitten vaak niet op school, omdat zij elke dag vers water moeten halen voor hun familie. Daarnaast valt nog eens een groot deel van de meisjes uit op de middelbare school, omdat daar voor hen vaak geen toiletvoorzieningen. In Azië valt daardoor naar schatting de helft van de pubermeisjes uit.
Daarnaast wees prins Willem-Alexander erop dat er een groene revolutie in de landbouw nodig is om de 9 tot 10 miljard mensen aan het eind van deze eeuw te kunnen voeden. Volgens hem moeten nieuwe technologieën het mogelijk maken dat de gewassen de helft minder water nodig hebben dan nu. Ook moet het aanwezige waterpotentieel beter benut worden, onder meer in Afrika, waar het merendeel ongebruikt blijft.
(Bron)
IJsbeer kannibaal door smelten ijskap

WASHINGTON - Door de smeltende ijskappen zien ijsberen in het Noordpoolgebied geen andere uitweg dan elkaar op te eten.
Dat zei een medewerker van een Amerikaanse dierenbeschermingsorganisatie woensdag tegen nieuwszender CNN.
Het smelten van het poolijs zorgt ervoor dat het leefgebied van ijsberen drastisch krimpt. Daardoor krijgen de roofdieren het steeds moeilijker met het jagen op vis. Bij gebrek aan ander voedsel zouden zij zich nu dus op elkaar storten.
(Bron)
Baby sluit ouders buiten

LEIDSCHENDAM - Soms zijn ouders hun kinderen even zat. In Leidschendam leek het dinsdagavond eventjes andersom: een elf maanden oude baby greep zijn kans om zijn ouders, die op het balkon stonden, buiten te sluiten. Dat liet de politie woensdag weten.
De baby deed de balkondeur op slot waardoor de ouders niet meer in hun huis konden komen. Door op de ramen bij de buren te kloppen, trokken zij de aandacht.
De buren belden de politie. Samen met de brandweer werd de balkondeur geopend en konden de ouders weer naar binnen.
(Bron)
Laagste aantal zelfmoorden sinds 1975

DEN HAAG - Het aantal mensen dat zich vorig jaar het leven benam, is het laagst sinds 1975. De afname is opvallend omdat het aantal zelfdodingen de laatste vijftien jaar rond de 1500 schommelde.
Dit blijkt woensdag uit door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) naar buiten gebrachte cijfers.
In 2007 pleegden 1353 personen zelfmoord. Dat is 11 procent minder dan in 2006 toen 1524 zelfdodingen plaatsvonden, meldt het CBS.
Vooral het aantal vrouwen dat een einde aan hun leven maakte, daalde aanzienlijk (14 procent). Ophangen, wurgen of verstikken zijn de meest gebruikte manieren waardoor mensen hun leven beëindigen.
Bijna de helft van de mannen en een derde van de vrouwen die zich in 2007 het leven benamen, deed dit op deze wijze. Wel steeg het aantal mannen dat voor de trein sprong van 117 naar 142.
Getrouwde vrouwen benemen zich het minst het leven, gescheiden mannen het meest. De meeste zelfdodingen doen zich voor op middelbare leeftijd. Onder twintigers is een op de vijf sterfgevallen het gevolg van zelfdoding, aldus het CBS.
De daling van het aantal zelfmoorden deed zich in alle leeftijdsgroepen voor, maar niet onder zestigers.
De Tweede Kamer bespreekt volgende maand een initiatief om te komen tot online hulpverlening voor mensen met neiging tot zelfmoord.
Het plan is afkomstig van een groep die zich 113online noemt en bestaat uit onder meer vertegenwoordigers van hulporganisaties en GGZ-instellingen.
Volgens 113online blijkt uit onderzoek dat internettherapie vaak net zo effectief is als "gewone" therapie.
Het plan online suïcidepreventie wil de "laagdrempeligheid van internet combineren met een aanbod van hulp en therapie en contact met de lokale hulpverlening."
(Bron)
Nieuwe toegangspas voor rijksambtenaren vertraagd

DEN HAAG - De invoering van nieuwe, veiliger toegangspassen voor gebouwen van de rijksoverheid is vertraagd. De zogeheten rijkspas zal dit jaar niet meer in gebruik worden genomen.
Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken streeft nu naar introductie in het voorjaar van 2009. De nieuwe rijkspas laat langer op zich wachten omdat de veiligheid van het systeem extra getest wordt, zo heeft Ter Horst woensdag aan de Tweede Kamer geschreven.
De veiligheidsdienst AIVD doet bijvoorbeeld nader onderzoek naar de manier waarop de toegang van ambtenaren en bezoekers tot de ministeries in Den Haag wordt gecontroleerd.
De rijkspas vervangt de huidige beveiligingssystemen van de rijksoverheid. Veel overheidsgebouwen maken momenteel gebruik van toegangspasjes waarvan de chip is gekraakt.
(Bron)

Steeds hetzelfde verhaal.
Amsterdammer doodgeschoten aan de Amsteldijk

AMSTERDAM - In Amsterdam heeft dinsdagavond een schietpartij plaatsgevonden, waarbij een 29-jarige Amsterdammer is omgekomen.
Volgens de politie gaat het om een afrekening. De Amsterdammer was een bekende van de politie, maar niet in de sfeer van de zware criminaliteit, aldus de politie.
De schietpartij vond rond half negen plaats op de hoek van de Amsteldijk en de Vrijheidslaan in Amsterdam-Zuid. Hulpverleners hebben nog geprobeerd het slachtoffer te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten.
De schutter verplaatste zich volgens onbevestigde berichten op een scooter. Hij is nog steeds voortvluchtig.
BNR Nieuwsradio verpreidde woensdagochtend een bericht dat het zou gaan om een leraar van het TEC-college, waar in oktober vorig jaar een 16-jarige leerling werd doodgestoken door een 14-jarige klasgenoot.
Een woordvoerder van de school ontkende dit bericht. De man heeft vorig jaar stage gelopen op het TEC en is sinds dit schooljaar niet meer aan de school verbonden.
Leerlingen die zich woensdag voor de school hadden verzameld, zeiden echter dat ze drie weken geleden nog les van hem hebben gehad. De man gaf wiskunde, vertelden zij.
Sommige klassen kregen vrijaf nadat het nieuws bekend was geworden. Andere docenten besloten door te gaan met de les.
De moord op de Amsterdammer komt hard aan op de school. In een verklaring lieten zijn oud-collega's weten geschokt te zijn door de gebeurtenis. "Dat geldt ook voor leerlingen die hem hebben gekend."
(Bron)
Ophef over uitspraken Van Middelkoop

AMSTERDAM - De uitlating van minister Eimert van Middelkoop (Defensie) dat hij "heel blij" was met het uitstel dat hij jarenlang achter elkaar kreeg voor zijn militaire dienstplicht, leidt zowel binnen als buiten de krijgsmacht tot commotie.
"Het is voor mij een bevestiging van een al langer bestaand beeld van de verkeerde man op de verkeerde tijd op de verkeerde plaats", stelt voorzitter Wim van den Burg van de militaire vakbond AFMP.
Volgens zijn collega Jean Debie van de VBM NOV gooit hij zijn geloofwaardigheid te grabbel en worden militairen heel ongelukkig van deze minister. "Het was beter voor de minister en de krijgsmacht geweest als hij het ambt van minister van Defensie niet had aanvaard."
Van Middelkoop kreeg jaren achter elkaar uitstel wegens 'persoonlijke onmisbaarheid' voor de GPV-fractie in de Tweede Kamer, een van de voorlopers van de ChristenUnie waar hij medewerker van was. Dat duurde tot hij dertig was en niet meer hoefde.
Van Middelkoop geeft aan moeite met gezag te hebben. "Tijdens die twee dagen militaire keuring voelde ik: dit is helemaal niets voor mij. Hier ga ik doodongelukkig van worden. Het is een vorm van eigenzinnigheid."
Van Middelkoop liet woensdagochtend in het Radio 1 Journaal weten dat de militaire vakbonden "milder zouden moeten zijn in de beoordeling van een zeer betrokken minister".
"Niemand moet mij zeggen dat ik niets heb met de krijgsmacht", aldus de minister. "In tegendeel. Alleen, ik ben een politicus en draag politieke verantwoordelijkheid. Je moet mij alleen niet vragen met terugwerkende kracht een uniform aan te trekken."
De minister benadrukte zijn betrokkenheid bij de krijgsmacht. "Ik heb mijn hele politieke leven al een focus op veiligheidspolitieke vraagstukken en voor de krijgsmacht. Als ze eerlijk zijn moeten ze toegeven dat het heel herkenbaar is."
"In die tijd was dienstplicht een heel ingrijpende plicht, maar een politieke carrière lag me meer."
(Bron)

Hij zegt in het interview ook dat ie moeite heeft met gezag, wat natuurlijk ook niet erg gewaardeerd wordt in de krijgsmacht.
Arts herkent flauwvallen vaak niet

LEIDEN - Artsen herkennen flauwvallen vaak niet, omdat een precieze omschrijving ontbreekt van wat dat is. Dat schrijft Roland Thijs van het Leids Universitair Medisch Centrum in zijn proefschrift, waarop hij donderdag promoveert.
Ongeveer twee op de vijf Nederlanders vallen eens of vaker in hun leven flauw. Onder artsen heerst echter spraakverwarring over wat flauwvallen is.
Het duurt vaak een tijd voor artsen weten waarom iemand een flauwte heeft gehad. Thijs denkt dat die tijd kan worden bekort, als artsen over een precieze definitie en een ondubbelzinnige terminologie beschikken.
Thijs noemt vier oorzaken voor flauwvallen: het hart pompt onvoldoende, het onwillekeurig zenuwstelsel houdt de bloeddruk niet op peil, het lichaam heeft te weinig bloed of de hersenen geven een vreemd commando dat de hartslag verlaagt en de bloedvaten in buik en bekken verwijdt.
Dat laatste is de belangrijkste oorzaak van flauwvallen. Wie van zijn stokje gaat als hij bloed ziet, heeft zo'n vreemd commando ontvangen.
In de leerboeken van artsen staat dat hyperventilatie tot flauwvallen kan leiden, maar dat is volgens Thijs een misvatting. De onderzoeker liet vrijwilligers een half uur stevig hyperventileren, zonder dat een van hen in onmacht viel.
De promovendus ontdekte ook dat mensen die aan migraine leiden, iets meer kans hebben om flauw te vallen, doordat hun aandoening met een ontregeling van het onwillekeurig zenuwstelsel gepaard gaat.
(Bron)
Bruinvis moet hard werken voor een maaltje

DE KOOG - Nu de wijting schaars is geworden in de Noordzee moet de bruinvis tegenwoordig harder werken om zijn honger te stillen. Dat concluderen onderzoekers woensdag op basis van onderzoek op aangespoelde bruinvissen.
Ze achterhaalden dat een bruinvis in plaats van één ongeveer 20 centimter lange wijting zoals vroeger, nu wel veertig grondeltjes eet. In de winter is dat goed te doen omdat de grondels samenscholen, maar 's zomers moet de bruinvis de ongeveer 5 centimeter grote grondels één voor één zoeken, vangen en opeten.
En dat is voor veel bruinvissen hard werken, misschien wel te hard, denken de onderzoekers van Wageningen Imares, het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, Naturalis en de Universiteit van Utrecht.
Ze vonden dat uit tijdens hun zoektocht naar antwoord op de vraag waarom bruinvissen stranden. Die vraag staat nog open. In 2008 spoelden tot nu toe tweehonderd bruinvissen aan op de Nederlandse kust.
In 2007 waren dat er 336 en in 2006 536. Veel bleken vooral in de zomer een slechte conditie te hebben. "Mogelijk hebben de dieren dan moeite aan voldoende voedsel te komen."
(Bron)
Internetters trappen gemakkelijk in valse dialoogvensters

AMSTERDAM - Internetgebruikers klikken vaak zonder nadenken op de OK-knop als er een dialoogvenster op hun scherm verschijnt. Ze lopen daardoor onnodige risico's.
Dat blijkt uit een onderzoek van de North Carolina State University, die studenten confonteerde met vier verschillende popups. Een daarvan was een echte systeemfoutmelding, maar de overige drie waren voor oplettende computergebruikers te herkennen als vervalsingen. Een van de popups gebruikte bijvoorbeeld een vreemde kleurstelling, en een andere was herkenbaar als een webbrowservenster.
De studenten bleken in 63 procent van de gevallen op OK te klikken. Hoewel ze vooraf was verteld dat sommige vensters nep waren, maakten ze nauwelijks onderscheid tussen de verschillende popups. Computergebruikers zijn kennelijk nauwelijks in staat om het verschil te zien tussen echte en nagemaakte dialoogvensters.
Malafide websites simuleren vaak dergelijke dialoogvensters van besturingssysteem Windows om gebruikers te verleiden om kwaadaardige software te installeren, zoals spyware.
(Bron)
Badeendjes moeten klimaatonderzoekers helpen

AMSTERDAM - Amerikaanse klimaatwetenschappers hebben badeendjes ingezet om smeltwater van Groenlandse gletsjers te volgen.
Een speciale onderzoeksgroep van de NASA is al enkele jaren bezig om in kaart te brengen hoe het smeltwater van gletsjers zich naar de oceanen beweegt en wat de gevolgen zijn voor de hoogte van de zeespiegel.
Hoofdonderzoeker Alberto Behar heeft daarom negentig badeendjes verspreid op de Jakobshavn gletsjer in Groenland, zo meldt Discovery Channel. Hij hoopt dat de speelgoeddieren met het smeltwater zullen meedrijven.
De Jakobshavn gletsjer op Groenland smelt zo hard, dat zeker 100 vierkante kilometer van de ijsmassa in de laatste vijf jaar in zee is verdwenen. Het smeltwater loopt weg via een soort tunnels die door de warmte in het ijs ontstaan. Het is echter een raadsel waar het water precies heen stroomt en hoe snel het terechtkomt in de Baffinbaai, een zee tussen de Noordelijke ijszee en de Atlantische oceaan.
De wetenschappers deden eerder een poging om het smeltwater te volgen met een speciale robot, die was uitgerust met satellietnavigatie. Dat apparaat begaf het echter al snel.
Behar heeft zijn hoop nu gevestigd op de badeendjes. Alle eendjes hebben een sticker op hun rug met een e-mailadres van zijn onderzoeksgroep. Ook staan de woorden 'wetenschap' en 'beloning' in verschillende talen op de stickers.
De wetenschappers gaan ervan uit dat de eendjes zullen worden gevonden in de zee rondom Groenland. En ze hopen dat de vinders contact met hen zullen opnemen. Op die manier zou de route van het smeltwater alsnog kunnen worden ontrafeld.
"Maar we hebben het natuurlijk over een erg afgelegen plek, waar niet veel mensen komen, eigenlijk alleen maar vissers", zo verklaart onderzoeker Behar op de website van het Amerikaanse televisiestation MSNBC. "Het kan dus wel even duren voordat iemand een eendje vindt en besluit om ons een e-mail te sturen."
(Bron)
Piloten vielen in slaap tijdens vlucht

AMSTERDAM - Twee piloten van de Hawaiiaanse vliegmaatschappij Go zijn in februari tijdens een korte vlucht in slaap gevallen, waarna het vliegtuig zijn bestemming voorbij vloog. Dat is woensdag bekendgemaakt door de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA.
De piloten, twee mannen van 54 en 24, reageerden zeventien minuten lang niet op oproepen van de luchtverkeersleiding tijdens de ochtendvlucht van Honolulu naar Hilo, die normaal gesproken drie kwartier duurt.
Toen er uiteindelijk contact werd gelegd, was het toestel zijn bestemming al ruim twintig kilometer gepasseerd. De piloten keerden om en wisten het vliegtuig met veertig passagiers aan boord uiteindelijk veilig aan de grond te zetten.
Het is nog altijd niet duidelijk waarom de piloten in slaap vielen. Na onderzoek bleken de luchtdruk en koolmonoxidewaarde in de cockpit in orde. Ook hadden de piloten voor de vlucht vijftien uur rust gehad, bijna tweemaal de voorgeschreven norm.
Bij de 54-jarige piloot is sindsdien apneu geconstateerd, een slaapstoornis die tot vermoeidheid kan leiden.
De twee piloten zijn na het incident ontslagen en de FAA legde hen schorsingen van 60 en 45 dagen op. De oudere piloot werd zwaarder gestraft omdat hij verantwoordelijk was voor het radiocontact.
Het is niet bekend of de piloten inmiddels bij een andere maatschappij weer aan het werk zijn.
(Bron)

dinsdag, september 23, 2008

'Moment fusie UWV en CWI slecht gekozen'

DEN HAAG - Niet meer, maar minder mensen zullen straks aan het werk zijn als we er niet voor zorgen dat mensen die hun baan kwijtraken, behouden blijven voor de arbeidsmarkt.
Volgens de nieuwe voorzitter van de Raad voor Werk en Inkomen (RWI), Pieter Jan Biesheuvel, dreigt het helpen van werklozen onder te sneeuwen door bezuinigingen op het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) en uitkeringsinstituut UWV, die per 1 januari fuseren.
Biesheuvel die 1 april voorzitter is geworden van de RWI, waarschuwde dinsdag tijdens een arbeidsmarktdebat in Den Haag dat de werkloosheid binnenkort oploopt.
"We moeten ervoor zorgen dat nieuwe werklozen, geen langdurig werklozen worden die gedesillusioneerd en gedemotiveerd aan de kant blijven staan", zo zei hij.
"Ik ben niet zozeer bang voor de komende recessie", zegt de RWI-voorzitter. Hij is vooral bang voor de betere tijden die daar op volgen. Want dan hebben werkgevers iedereen hard nodig, ook de mensen die er tijdens de recessie zijn uitgevlogen. Door de vergrijzing zijn er immers weinig nieuwkomers op de arbeidsmarkt.
We moeten er "meer dan ooit voor zorgen dat deze mensen inzetbaar en betrokken blijven". Slagen we daar niet in dan is het economisch herstel van korte duur, voorspelt Biesheuvel. "De participatiegraad in dit land doet dan een stap terug in plaats van vooruit."
De fusie tussen het CWI en UWV en de bezuinigingen op beide instanties, komen volgens hem dan ook op een heel slecht moment. Het CWI is hard nodig om werklozen te helpen.
"Er wordt een reparatie aan het dak gepland op het moment dat er regen wordt voorspeld. Tegelijkertijd wordt er bezuinigd op de dakpannen. Er is wel een meesterlijke aannemer nodig om dat zonder waterschade tot een goed einde te brengen."
(Bron)
'Consument betaalt dezelfde prijs voor minder'

PARIJS - Voedselproducenten worstelen met hogere grondstofprijzen en dat heeft in Frankrijk geleid tot een greep uit de trukendoos, waarvan nietsvermoedende consumenten gemakkelijk de dupe kunnen worden.
Dat blijkt uit een onderzoek van het Franse tijdschrift '60 millions de consommateurs', dat donderdag wordt gepubliceerd.
Om de verkopen op peil te houden, handhaven producenten van veel artikelen de prijs en verminderen tegelijkertijd de inhoud van bijvoorbeeld een pak yoghurt.
Volgens het consumentenblad wordt dezelfde truc toegepast bij tientallen andere levensmiddelen. Zo woog een pak biscuits 300 gram, terwijl dat drie maanden geleden nog 330 gram was. Consumenten moeten volgens het blad zeer oplettend zijn om het verschil op te merken.
Het tijdschrift laat een bestuurder uit de levensmiddelenindustrie zeggen dat bij sommige producten inderdaad wordt gekozen voor een kleinere hoeveelheid in plaats van een prijsverhoging.
Bij andere producten kiezen fabrikanten voor een vernieuwde verpakking om de klant te verleiden een hogere prijs te betalen.
Het fenomeen 'dezelfde prijs voor minder' in verband met de gestegen grondstofprijzen doet zich mogelijk ook in Nederland voor. "Het zal best kunnen voorkomen in Nederland."
"En de consument kan dat zien, want het staat op de verpakking. Fabrikanten zijn verplicht om de inhoud te melden'', zei directeur Philip den Ouden van de koepelorganisatie van Nederlandse levensmiddelenfabrikanten FNLI dinsdag.
De Consumentenbond heeft er geen onderzoek naar gedaan. Een woordvoerder van de belangenorganisatie zei dat het producenten vrijstaat de prijzen te verhogen of de inhoud te verminderen. "Als er maar netjes over wordt gecommuniceerd, zodat de consument kan kiezen."
(Bron)