zaterdag, september 25, 2010

'Malariaparasiet komt van gorilla’s'

AMSTERDAM – De malariaparasiet is ongeveer 300.000 jaar geleden overgestapt van gorilla’s op mensen. Dat suggereert een nieuw onderzoek van een internationaal team van wetenschappers.
De parasiet die malaria veroorzaakt bij mensen is waarschijnlijk geëvolueerd uit een parasiet die voorkomt bij Westelijke gorilla’s.
Dat blijkt uit een DNA-analyse van malariaparasieten in de uitwerpselen van de apen.
Het onderzoek is uitgevoerd door wetenschappers uit de Verenigde Staten, Afrika en Europa. Ze hebben hun bevindingen gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.
Tot nu toe gingen wetenschappers ervan uit dat de malariaparasiet vijf tot zeven miljoen jaar geleden ontstond uit een parasiet die bij de gezamenlijke voorouder van mensen en chimpansees voorkwam.
De nieuwe onderzoeksresultaten wijzen er echter op dat de parasiet pas ongeveer 300.000 jaar geleden ontstond, toen het organisme ‘overstapte’ van gorilla’s op mensen.
“Tot nu toe hebben onderzoekers bij hun studies naar malaria vooral naar chimpansees gekeken en daarom hebben ze de gorilla-parasiet niet gevonden”, verklaart hoofdonderzoekster Beatrice Hahn op BBC News.
De wetenschappers kwamen tot hun ontdekking door 2700 poepmonsters te verzamelen van verschillende apen, zoals gorilla’s, chimpansees en bonobo’s. Dat meldt het Britse tijdschrift New Scientist. In de uitwerpselen ontdekten de onderzoekers zes soorten malariaparasieten.
Uit een DNA-analyse bleek vervolgens dat de parasiet die malaria veroorzaakt bij de mens waarschijnlijk afstamt van een parasiet die bij gorilla’s voorkomt.
Volgens onderzoekster Hahn hadden gorilla’s waarschijnlijk al malaria voordat de mens zich afsplitste van de aap. De eerste mensen waren vermoedelijk echter niet vatbaar voor de infectieziekte, omdat de parasiet zich niet kon binden aan de moleculen in hun bloed.
Later evolueerde de parasiet waarschijnlijk, zodat deze toch kon overspringen naar mensen. Dat gebeurde mogelijk toen de mens op gorilla's ging jagen. Overigens is nog niet bekend in hoeverre gorilla’s ziek worden van de parasiet die malaria veroorzaakt.
(Bron)
'VS slaan creditcardgegevens EU-burgers op'

BRUSSEL - D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld is verbolgen over het nieuws dat de Verenigde Staten creditcardgegevens van Europese burgers een jaar lang opslaan.
Ze heeft de Europese Commissie gevraagd snel opheldering te geven.
Passagiers zijn verplicht om voor hun reis naar de VS via internet een reisformulier in te vullen. De kosten hiervoor, 14 dollar, kunnen alleen via een betaling met een kredietkaart worden gedaan.
''Dit betekent dat Europese burgers niet anders kunnen dan hun creditcardgegevens af te staan aan een land buiten de EU'', aldus In 't Veld vrijdag.
De delegatieleider van D66 in het Europees Parlement vindt het volstrekt onnodig dat de Amerikanen deze gegevens een jaar opslaan.
(Bron)
'Eenzame mensen leven korter'

AMSTERDAM - Eenzame mensen leven minder lang dan mensen met meer sociale contacten. Ze hebben meer stress en missen mensen die ze kunnen wijzen op een ongezonde levensstijl. Dat leidt tot meer ziektes, waaronder hartaandoeningen en Alzheimer.
Dat blijkt uit nog niet gepubliceerd onderzoek van de VU, schrijft dagblad Trouw.
De Amsterdamse universiteit volgde een groep mensen van 55 tot 90 jaar. Binnen vijftien jaar was 40 procent van de eenzame mensen in de groep overleden tegen 30 procent van de niet-eenzame mensen.
Nieuwe media zijn volgens de VU geen wondermiddel tegen eenzaamheid, 30 procent van de eenzame mensen heeft er baat bij, maar bij 16 procent benadrukt de communicatie via sociale netwerken en chatsites juist de eigen eenzaamheid.
Volgens een ander gepubliceerd onderzoek van TNS Nipo in opdracht van Coalitie Erbij, de nationale coalitie tegen eenzaamheid, is de helft van de Nederlanders volgens de 'eenzaamheidsschaal' wel eens eenzaam. Mensen schatten zichzelf overigens minder eenzaam in dan ze volgens deze onderzoeksmethode zijn.
Het onderzoek onder ruim duizend mensen is onderdeel van de Week tegen Eenzaamheid, die vrijdag begint. Met de week moet het taboe rond eenzaamheid worden doorbroken en wordt benadrukt dat kleine gebaren een groot verschil kunnen maken.
Eenzame mensen zoeken vaker contact met anderen via internet dan mensen die niet eenzaam zijn. Ze zijn echter minder snel geneigd de telefoon te pakken om contact te onderhouden. Ook het persoonlijke contact verloopt een stuk stroever bij mensen die (zeer) sterk eenzaam zijn.
De meerderheid van de Nederlanders is van mening dat internet heeft geleid tot meer contacten met familie, vrienden en kennissen. Dat geldt voor zowel mensen die eenzaam zijn als mensen die dat niet zijn.
Bijna driekwart van de Nederlanders ziet eenzaamheid als een probleem van de samenleving.
(Bron)
Californië neemt strenge energiewetten aan

SACRAMENTO - De Amerikaanse staat Californië heeft de strengste energiewetten van de Verenigde Staten aangenomen. De energiebedrijven zijn verplicht om in 2020 33 procent van hun energie op te wekken met windmolens, zonnepanelen en andere duurzame bronnen.
De energiebedrijven steunen het streven, maar maken wel bezwaar tegen de boetes van enkele miljarden dollars per dag als ze het doel niet halen.
Enkele politici van de Republikeinse Partij, vooral van de Tea Party-beweging, proberen de maatregel via een referendum nog uit te stellen totdat de Californische werkloosheid zakt onder de 5,5 procent. Die is nu 12 procent.
De 'Golden State' Californië van gouverneur Arnold Schwarzenegger overtreft met het doel de Europese Unie, die streeft naar 20 procent hernieuwbare energie in 2020.
(Bron)
Zimbabwaans wildreservaat leeggestroopt

HARARE - Een wildreservaat in het zuiden van Zimbabwe is leeggestroopt door illegale bezetters. De onrechtmatige bewoners hebben de afgelopen twee maanden minstens driehonderd zebra's afgemaakt voor hun vel.
Ook bijna 560 elandantilopen moesten eraan geloven, meldde het Zuid-Afrikaanse persbureau SAPA vrijdag.
De groep mensen heeft 7 kilometer wildafrastering gesloopt en het ijzerdraad gebruikt voor strikken en vallen.
Het aantal zebra's in het voormalige privéreservaat is gedaald naar 160 stuks. Ook gnoes zijn afgemaakt, aldus een Zimbabwaanse natuurbeschermingsorganisatie.
De bezetters noemen zich de Zhove Natuurbehoudcoöperatie, maar die staat nergens officieel geregistreerd.
De leden zouden voornamelijk aanhangers zijn van de partij van president Robert Mugabe. De eigenaar van het reservaat heeft een rechtszaak aangespannen en gewonnen, maar de bezetters hebben het ontruimingsbevel naast zich neergelegd.
(Bron)
Luchtmacht VS moet lesbienne weer aannemen

WASHINGTON - De Amerikaanse luchtmacht moet een drie jaar geleden ontslagen lesbische verpleegster weer aannemen. Dat heeft een federale Amerikaanse rechter vrijdag bepaald.
De gedecoreerde 46-jarige majoor Margaret Witt werd in 2007 bij de luchtmacht ontslagen nadat een man een klacht tegen haar ingediend.
De man zei dat ze een affaire met zijn vrouw had gehad. Tijdens het onderzoek naar Witt dat volgde, kwam aan het licht dat de verpleegster een relatie had gehad met twee vrouwelijke officieren van de luchtmacht. Het leger besloot Witt vervolgens te ontslaan.
De rechter stelde vrijdag echter dat de lesbienne niet had mogen worden ontslagen. Hij zei dat er geen bewijs was dat de seksuele voorkeur van Witt een negatief effect had op het moreel en de discipline van het onderdeel waarin de vrouw diende.
(Bron)
'Politieman gekort bij te weinig boetes'

AMSTERDAM - Agenten die onvoldoende bonnen uitschrijven worden gekort op hun salaris.
Dat meldt De Telegraaf zaterdag op basis van een speciaal contract van de politie Rotterdam-Rijnmond dat de krant in bezit heeft.
Agenten moeten volgens het stuk dit jaar minstens 120 bonnen uitschrijven, anders kunnen ze een deel van hun salaris vergeten.
Een paar jaar geleden zijn de bonnenquota uit de landelijke prestatieafspraken gehaald. De toenmalige minister wees hierbij op de eigen verantwoordelijkheid van de korpsen. De SP is woedend over het quotum. SP-Kamerlid Ronald van Raak noemt de salariskorting die agenten die te weinig boetes uitschrijven boven het hoofd hangt een perverse prikkel.
Een woordvoerder van de politie Rotterdam-Rijnmond stelt in een reactie in de krant dat bonnen schrijven bij het werk hoort en vindt het quotum zeker niet onhaalbaar. Gewone politiemensen zijn volgens de woordvoerder ongeveer tweehonderd dagen en zeker zes uur per dag op straat.
Dan zouden ze 'wel honderden overtredingen' zien. Als agenten daar elke dag de ernstige uit halen, zouden ze de 120 boetes met gemak moeten kunnen halen.
De politie ontkende later zaterdag dat er een hard bonnenquotum geldt. De politie stelt dat agenten die langere tijd onvoldoende presteren in uitzonderlijke gevallen een periodieke salarisverhoging niet krijgen. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar het aantal bonnen dat een agent uitschrijft. Zo wordt ook gekeken naar het aantal verdachten dat een agent voorgeleid aan justitie en de doorlooptijden bij de afhandeling van jeugdzaken.
Ook zou het bonnenquotum niet hard zijn. Een agent die minder dan honderdtwintig bekeuringen uitschrijft en verder voldoende presteert, zou niet zomaar worden gekort op zijn salaris.
(Bron)

Stompzinnig.
Mes na drie jaar uit hoofd Braziliaan verwijderd

AMSTERDAM - Een man uit het noordoosten van Brazilië is herstellende van een operatie waarbij een tien centimeter lang mes uit zijn hoofd werd gehaald. Het mes zat al drie jaar in zijn hoofd na een ruzie in een café.
De 29-jarige Edeilson Nascimento zei vrijdag zich uitstekend te voelen, nadat eerder deze week het lemmet tijdens een drie uur durende operatie werd verwijderd.
Volgens Nascimento werd hij in 2007 na een ruzie in een café aangevallen met het mes. Doktoren verwijderden toen alleen het heft van het mes, omdat ze vreesden ernstige schade aan de hersenen aan te richten als ze het lemmet ook zouden verwijderen.
Na drie jaar vreselijke hoofdpijn te hebben gehad, besloot Nascimento toch het risico te nemen en ging hij onder het mes.
(Bron)
'Luxebegrafenis trend onder rijken'

AMSTERDAM – Rijke mensen voor wie geld na hun dood niet hoeft te stoppen met rollen, kunnen zich nu in alle luxe laten begraven. Met name in Azië zijn de overdadige uitvaarten in trek.
Toplocaties op begraafplaatsen (vaak op een heuvel) kunnen er voor flinke sommen gekocht worden. Reuters maakt bovendien melding van gouden doodskisten ter waarde van bijna 70.000 euro en urnen, vervaardigd van Canadees jade, ter waarde van 40.000 euro.
Volgens Au Kok Huei, hoofd van een van de grootste begrafenisondernemingen in Azië, neemt de vraag naar dergelijke plechtigheden snel toe, met name onder Chinezen. “Onze klanten zeggen ons dat alleen het beste van het beste goed genoeg is voor hun geliefden”, aldus Kok Huei. “Gedurende hun leven, maar zeker ook na hun dood.”
In 2008 is het bedrijf begonnen speciale begraafplaatsen te bouwen voor de welgestelden. Inmiddels zijn dat er vijf. Iedere chique rustplaats heeft bovendien een aparte tuin waar geliefde huisdieren definitief te ruste gelegd kunnen worden.
“Lokale begraafplaatsen zagen er maar armoedig uit”, zegt Kok Huei over dit idee. “Dus dacht ik, waarom kunnen we geen rustplaats maken die er meer uitziet als een tuin, zodat onze kinderen ons willen komen opzoeken als we er niet meer zijn?”
Het bedrijf, NV Multi Corporation Berhad, gaat zich nu richten op vooraf geplande uitvaarten. Als extra service kunnen afnemers hiervoor investeren in palmolie of rubberplantages, wat kostendekkend zou moeten zijn.
(Bron)
Donaties en bestedingen goede doelen online

AMSTERDAM – Het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) gaat de donaties en bestedingen van goede doelen openbaar maken op de website. Vanaf maandag 27 september zijn de opbrengsten per gemeente en per collecterende instelling te zien.
Dat meldt het CBF vrijdag.
Met het landelijke register wil de organisatie de transparantie van de Nederlandse goede doelen bevorderen.
In het register zijn ruim 1250 instelling opgenomen. Internetters kunnen met de zoekfunctie informatie opzoeken over jaarcijfers, grafieken over bestedingen, jaarverslagen en informatie over vrijwilligers, bestuursleden en directies.
Ook zal het CBF een landelijk en plaatselijk collecterooster publiceren. Daarnaast zijn alle opbrengsten te bekijken per provincie, gemeente, instelling of huishouden. Ook opbrengsten en bestedingen van landelijke acties zoals de acties van giro 555 zullen openbaar gemaakt worden.
(Bron)

Als de directiesalarissen er ook bij staan...
Dode taal ontdekt in Peru

AMSTERDAM – Archeologen hebben bij een afgraving in het noorden van Peru een brief gevonden met daarop tekst in een onbekende taal. De uitgestorven taal werd, zo wijst onderzoek uit, een paar honderd jaar geleden door een deel van de Peruaanse bevolking gesproken.
“We hebben een taal ontdekt die sinds de zestiende of zeventiende eeuw door niemand meer wordt gebruikt”, zegt archeoloog aan de Universiteit Harvard Jeffrey Quilter tegen het Amerikaanse persbureau Reuters.
Op het stuk papier staat een rij cijfers uitgeschreven in het Spaans met daarnaast een vertaling in, naar nu blijkt, een dode taal. Volgens Quilter is de taal sterk beïnvloed door het ‘Quechua’, een oud idioom dat nog steeds door miljoenen mensen in het Andes-gebied wordt gesproken.
Het briefje (foto) werd in 2008 aangetroffen in ruines van een kerk nabij Trujillo, zo;n 560 kilometer ten noorden van de Peruaanse hoofdstad Lima. De wetenschappers hebben hun vondst sindsdien bewust geheim gehouden totdat ze voldoende bewijs hadden om te stellen dat het om een verdwenen taal gaat.
Quilter zegt dat niet moet worden onderschat hoeveel verschillende talen er in het oude Latijns-Amerika werden gesproken. “Het linguïstisch verschil tussen het Spaans van de veroveraars en dat van de inlanders was heel complex.”
Quilter en zijn collega’s publiceren hun bevindingen in het Amerikaanse wetenschappelijk tijdschrift American Anthropologist.
(Bron)
Protest tegen aanleg A4 Midden-Delfland

DELFT - Tegenstanders van de A4 door Midden-Delfland hebben zaterdagmiddag geprotesteerd tegen de aanleg van het stuk snelweg.
Zo'n 250 actievoerders liepen van de twee uiteinden van het 7 kilometer lange tracé in begrafenisstoeten naar elkaar toe.
Op het ontmoetingspunt hebben zij het stuk weg ''ritueel'' begraven.
Dat zei een woordvoerder van Milieudefensie, die het protest organiseerde samen met onder andere de Milieufederatie Zuid-Holland en bewoners van Schiedam, Midden-Delfland, Delft en Vlaardingen.
Tijdens een picknick op het ontmoetingspunt spraken onder anderen de Tweede Kamerleden Liesbeth van Tongeren en Farshad Bashir van de SP.
Voor het ten grave dragen van de weg werd de Zesde Symfonie in F majeur ''Pastorale'' opus 68 van Ludwig van Beethoven gespeeld.
De demissionaire ministers Camil Eurlings (Verkeer) en Tineke Huizinga (Ruimtelijke Ordening) besloten begin deze maand officieel tot de aanleg van het stuk snelweg waarover zo'n vijftig jaar is gesproken.
De actievoerders konden zaterdag op een groot spandoek zogeheten Bekeurlings schrijven, tegen alle plannen en besluiten van Eurlings.
De actiegroepen gaan naar de Raad van State (RvS) om het besluit aan te vechten als volgende week het exacte tracé van de A4 Midden-Delfland bekend wordt.
Volgens de woordvoerder van Milieudefensie zijn alle actiegroepen ervan overtuigd dat het stuk snelweg er ook nu niet zal komen. ''Eurlings had veel haast om het besluiten te tekenen; daarbij heeft hij foutjes gemaakt.''
(Bron)
Duitse auto in sloot na wilde achtervolging

ZEVENBERGEN - Een auto uit Duitsland is in de nacht van vrijdag op zaterdag in Zevenbergen (Brabant) na een wilde achtervolging door de politie in een sloot beland. Tijdens de jacht werden snelheden van 210 kilometer per uur bereikt, meldde de politie.
Nadat de auto in de sloot was terechtgekomen, slaagde de bestuurder er in rennend te ontkomen. Een 43-jarige Duitse passagier werd aangehouden.
De auto was opgevallen omdat hij te hard reed op de snelweg A16. Na een stopteken van de politie minderde de bestuurder vaart, maar bij de afrit Zevenbergschenhoek ging hij er met hoge snelheid vandoor.
Gedurende de achtervolging werden diverse pakketten uit de auto gegooid. De politie heeft die later teruggevonden. Het gaat vermoedelijk om heroïne en verder om hennep en geld.
(Bron)
Aanraking helpt bij acute pijn

LONDEN - Wetenschappers hebben ontdekt waarom mensen automatisch naar een pijnlijke plek grijpen met hun hand. Het biedt namelijk direct verlichting.
Door een plek aan te raken vormen de hersenen een beeld van het gebied, zeggen onderzoekers van de University College in Londen. En dat is essentieel in pijnverlichting.
De pijnbeleving onderzochten ze door gebruik te maken van de zogenoemde Thermal Grill Illusion (TGI). Hierbij werd pijn opgewekt bij gezonde proefpersonen.
De wijsvingers en ringvingers werden in een bakje met warm water gestopt en de middelvinger in koud water. De hersenen geloofden echter dat de middelvingers in heet water zaten en voelde daardoor pijn.
De pijn verdween het snelst wanneer de drie vingers aan de ene hand, dezelfde vingers aan de andere hand aanraakten. De pijn verminderde niet wanneer maar een of twee vingers elkaar aanraakten, of wanneer iemand anders de vingers aanraakte. Dit komt omdat de hersenen het lichaam niet als geheel kunnen zien op deze manier.
Dit experimentele model is voor onderzoekers ook interessant om te gebruiken bij pijnbeleving in andere lichaamsdelen. Bijvoorbeeld bij amputaties.
Het onderzoek is deze week gepubliceerd in Current Biology.
(Bron)
Ed Miliband gekozen als leider Labour

MANCHESTER - De leden van de Britse sociaaldemocratische partij Labour hebben Ed Miliband gekozen als hun nieuwe leider.
Hij won de partijverkiezing met enkele tienden van procenten van zijn oudere broer David.
Dat is zaterdag bekendgemaakt bij het begin van een Labourcongres in Manchester.
De 40-jarige 'Red Ed' had partijleden beloofd een linksere koers te volgen. Deze oud-minister voor Energie en Klimaat won de laatste dagen flink meer aanhang in de peilingen.
Zijn broer David (45), oud-minister van Buitenlandse Zaken, wilde juist de koers van oud-premier Tony Blair voortzetten.
''Een nieuwe generatie heeft vandaag de leiding genomen'', stelde Ed Miliband na zijn verkiezing. ''Mijn leiderschap zal erop gericht zijn dat Labour dit land weer kan gaan leiden.'' Hij zei verder jongeren aan te willen spreken met zijn visie. ''Ik begrijp de behoefte aan verandering.''
De nieuwe leider won met 50,65 procent van de stemmen. Zijn broer kreeg de resterende 49,35 procent. Dat was in de vierde ronde, toen drie andere kandidaten waren afgevallen.
In de eerste ronde had Ed minder aanhang dan zijn oudere broer David. De nieuwbakken leider zette tijdens zijn speech meteen een streep onder de interne machtsstrijd binnen Labour.
''Vandaag maken we een einde aan deze wedstrijd en gaan we verder als een verenigd team'', zo sprak hij. Hij liet weten al zijn tegenstanders hard nodig te hebben in de komende jaren.
Ed Miliband wordt oppositieleider in het Britse parlement. De verkiezing was nodig omdat Gordon Brown aftrad na de zware verkiezingsnederlaag dit voorjaar.
Labour verloor toen de regeringsmacht na dertien jaar geregeerd te hebben. Drie miljoen leden mochten de afgelopen drie weken stemmen.
Ed en David studeerden allebei onder meer in Oxford. Ed was als zeventienjarige al lid van Labour. Hij ging na zijn studie als econoom bij de partij werken en werd een van de vertrouwelingen van Blairs rivaal en langdurig minister van Financiën, Gordon Brown.
David werd op 29-jarige leeftijd al een topman bij Labour en hielp het programma schrijven waarmee Blair in 1997 aan de macht kwam.
(Bron)
Opwarming vormt risico voor trekvogels

LONDEN - Trekvogels die helemaal uit Afrika of Zuid-Europa naar Noord-Europa vliegen, komen tegenwoordig pas aan als de lente een poosje bezig is. Door de klimaatopwarming begint de lente bijvoorbeeld in Engeland nu zo'n elf dagen vroeger dan dertig jaar geleden.
Sommige trekvogels missen door hun late aankomst de beste periode voor verse insecten of andere voeding. Zonder de voedingspiek mislukt soms ook de paring in het voorjaar.
''Een ecologische mismatch'', concludeerde Nicola Saino van de Universiteit in Milaan namens een internationale groep onderzoekers zaterdag tegenover de BBC.
Ze bestudeerden het trekgedrag van 117 soorten trekvogels die in het voorjaar uit Afrika of Zuid-Europa komen vliegen. De vogels komen wel iets eerder, maar niet vroeg genoeg.
Bepaalde eenden, zwaluwen en nachtegalen nemen daardoor sneller af in aantal dan soorten die zich wel hebben aangepast.
(Bron)
Man probeert agent te wurgen

ROTTERDAM - Twee politiemensen zijn zaterdagmiddag in Rotterdam-Zuid aangevallen door een man aan wie zij een bekeuring uitdeelden. De 38-jarige Rotterdammer probeerde zelfs een van de agenten te wurgen.
Dat heeft een woordvoerder van de politie Rotterdam-Rijnmond laten weten.
De man liep op straat met een open fles alcoholische drank. De agenten wilden hem daarvoor een bekeuring geven. Op dat moment werd de man agressief, schold de agenten uit en bedreigde hen. Daarna sloeg hij de politiemensen en probeerde er een te wurgen.
De twee konden de man pas aanhouden door pepperspray te gebruiken. Beide agenten raakten licht gewond. Zij hebben schaafwonden en kneuzingen.
(Bron)
Koninklijk Huis gaat twitteren

DEN HAAG - Het Koninklijk Huis gaat nu ook twitteren. Op zaterdag hebben ze de eerste 'tweet' de wereld in gestuurd, meldde de Rijksvoorlichtingsdienst.
Op www.twitter.com/khtweets is te lezen dat koningin Beatrix zaterdagochtend een kaars aansteekt voor de slachtoffers van geweldsdelicten tijdens de Dag Herdenken Geweldslachtoffers in Doetinchem.
Via de Twitter-pagina worden geregeld berichten verzonden over activiteiten van leden van het Koninklijk Huis in en voor Nederland en over andere actuele gebeurtenissen, aldus de RVD.
Tevens attenderen de berichten op nieuwe informatie op de website van het Koninklijk Huis. De leden van de koninklijke familie zullen overigens niet zelf 'tweets' plaatsen. De redactie wordt gevoerd door de Rijksvoorlichtingsdienst. Rond 14.30 uur zaterdagmiddag had het account al bijna 6000 volgers.
De Oranjes begonnen in maart al met het YouTube-kanaal. Op de Twitter-pagina worden ook berichten gezet als er nieuwe video's op het YouTube-kanaal zijn geplaatst.
Enkele andere koningshuizen zijn al eerder begonnen met twitteten. Zo sturen het Britse koningshuis, het Noorse kroonprinselijk paar en koningin Rania van Jordanië al enige tijd berichtjes de wereld in. In Nederland is prinses Mabel, de echtgenote van prins Friso, een actieve twitteraar.
Koningin Beatrix was tijdens haar laatste kersttoespraak nog kritisch over virtuele contacten. Het maakt de mensen afstandelijker, zei de vorstin. ''Je spreekt elkaar zonder gesprek, je kijkt naar elkaar zonder de ander te zien. Mensen communiceren via snelle korte boodschapjes.''
Kort na de kersttoespraak verzamelden tientallen twitteraars zich op de Dam in Amsterdam om elkaar de hand te schudden. Met deze protestactie wilden ze Beatrix laten zien dat virtuele contacten wel degelijk 'real life' contacten kunnen opleveren.
(Bron)
Baby Britse premier slaapt in kartonnen doos

LONDEN - De nieuwe baby van de Britse premier David Cameron slaapt niet in een wieg, maar in een kartonnen doos. Dochtertje Florence werd vorige maand geboren tijdens een vakantie in Cornwall.
De premier vertelde de krant Daily Telegraph zaterdag dat het gezin daar geen wieg had. De zesjarige dochter Nancy heeft toen een doos beschilderd voor de baby.
Bij terugkeer naar de ambtswoning Downing Street 10 in Londen, bleef baby Florence in de doos slapen. ''Florence is prachtig en gedraagt zich best goed. Ze eet en slaapt de meeste tijd en is verrukkelijk.''
De Conservatieve premier Cameron (43) vindt het wel grappig ''dat zijn dochter later kan zeggen dat ze opgroeide op Downing Street 10 in een kartonnen doos''.
De geboorte van zijn derde kind viel vrijwel samen met de dood van Camerons 77-jarige vader. Die stierf vorige maand aan een beroerte tijdens een vakantie in Frankrijk.
(Bron)
Ik heb een nieuwe wasverzachter, en die heeft vreemde bij-effecten...
Gisteren deed ik een schone dekbedhoes om m'n dekbed en ja, dat vindt Tijger altijd héél erg leuk. Maar de laatste tijd heeft ze een duidelijke voorkeur voor de sprei van nepbont op het bed, net zoals broertje Tom.
Deze keer duwde ze de sprei zo ongeveer weg om op het dekbed te liggen, spinnend, knorrend, kwijlend (doet ze zelden) en met een flink opgezette staart (teken van enorme woede of - meestal - ultieme extase).
Nu hangt de gewassen dekbedhoes over zo'n uitklapwasrekje met gespannen draden. De hoes is nog knap vochtig.
Kijk ik net in de slaapkamer, lag Tom op het dekbed met z'n neus begraven in een plooi - hij werd wakker, vloog van het bed af en ging bij de deur angstig zitten afwachten.
En Tijger? Die lag bovenop de natte hoes op het rekje, in diepe rust, werd niet eens wakker en snurkte zachtjes door. Tijger, de kat die alle nattigheid haat. Die nu ineens op een natte hoes ligt. Er moet iets geks in die wasverzachter zitten ;-)

Tijger op, Tom onder het wasrekje
Sterfgeval door resistente bacterie

BILTHOVEN - Onderzoekers hebben een sterfgeval gemeld, voor zover bekend het eerste in Nederland, als gevolg van een zogenoemde ESBL-vormende bacterie, die resistent is tegen antibiotica.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bevestigde dat vrijdag naar aanleiding van een bericht van de NOS.
Het gaat volgens het RIVM om een oudere vrouw uit de regio Utrecht. Zij overleed in januari aan een gecompliceerde urineweginfectie.
Een ESBL-vormende bacterie was de boosdoener. Nader onderzoek heeft uitgewezen dat zij de bacterie waarschijnlijk buiten het ziekenhuis heeft opgelopen.
ESBL-vormende bacteriën maken enzymen aan die de werking van bepaalde antibiotica tegengaan.
De ziekteverwekkers, die ook veel worden gevonden in kippenvlees, komen de laatste jaren steeds vaker bij mensen voor. Het RIVM luidde daar eerder dit jaar al de noodklok over. Mogelijk krijgen mensen de bacterie binnen door het eten van besmette kip.
Volgens RIVM-onderzoeker Maurine Leverstein-van Hall toont het sterfgeval aan dat het afgelopen moet zijn met de verkoop van kippenvlees dat besmet is met ESBL-vormende bacteriën. ''Dat moet niet meer worden aangeboden. Het is gewoon een risico'', stelt zij.
Volgens Leverstein-van Hall is 95 procent van het kippenvlees dat in de winkels ligt besmet. ''We eten het dus bijna allemaal.''
Van de mensen bij wie een infectie wordt vastgesteld, komt het DNA van de bacterie in 30 procent van de gevallen overeen met dat van de bacterie die bij kippen wordt gevonden.
Het aantal mensen bij wie de bacterie in het bloed wordt aangetroffen, steeg de afgelopen anderhalf jaar met 40 procent.
Het is volgens de onderzoekster het eerste gedocumenteerde sterfgeval maar het is volgens haar vrijwel zeker dat er eerder mensen aan ESBL-vormende bacteriën zijn overleden.
(Bron)
'Tijd verstrijkt sneller als je op trapje staat'

AMSTERDAM – Tijd verstrijkt sneller als je op een bovenverdieping woont en zelfs wanneer je op een trapje staat. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers aangetoond door een experiment uit te voeren met atoomklokken.
Een hoogte van 33 centimeter heeft al invloed op het verstrijken van de tijd. Een atoomklok die is opgesteld op een dergelijke verhoging zal na 80 jaar ongeveer 90 miljardste van een seconde voor lopen.
Ook beweging beïnvloedt het verloop van tijd. Een atoomklok die in beweging is met een snelheid van 10 meter per seconde zal na honderden miljoenen jaren juist ongeveer een seconde langzamer tikken dan een klok die stil op de grond staat.
Dat schrijven onderzoekers van het National Institute of Standards and Technology in het wetenschappelijk tijdschrift Science.
“Mensen denken misschien dat dit soort verschillen verwaarloosbaar zijn”, verklaart hoofdonderzoeker James Chin-Wen Chou in het Amerikaanse tijdschrift Scientific American. “Maar voor ons is dat niet zo. Wij kunnen deze verschillen duidelijk zien.”
De bevindingen tonen voor het eerst aan dat de relativiteitstheorie van Albert Einstein ook op kleine schaal geldt. Einstein stelde dat tijd langzamer verstrijkt op plaatsen waar de zwaartekracht groter is.
De wetenschappers kwamen tot hun conclusies door een experiment uit te voeren met atoomklokken die de tijd registreren door de frequentie van trillingen van aluminium-atomen te registreren.
Ze plaatsten klokken op een kleine verhoging of in elektrische velden waardoor de apparaten in beweging kwamen. Vervolgens werden de tikken van die atoomklokken vergeleken met andere atoomklokken die op de grond waren geplaatst. Uit het onderzoek bleek dat er minieme verschillen optraden, zoals door Einstein al was voorspeld.
Tot nu toe was invloed van zwaartekracht op tijd vooral gemeten op grote schaal. Zo stuurden wetenschappers van de Universiteit van Washington University in 1971 twee atoomklokken op een wereldreis in een vliegtuig. Na de reis bleek er een verschil van enkele tienden van nanoseconden te zijn opgetreden.
(Bron)
Noordoosten Atlantische Oceaan iets schoner

BERGEN - Het noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan is de afgelopen tien jaar iets schoner geworden. Dat komt onder meer doordat er veel minder vervuilende stoffen, zoals olie, kwik en lood, in het zeewater zijn terechtgekomen.
Toch is er nog geen einde gekomen aan overbevissing en het verlies van biodiversiteit.
Dat staat in een donderdag gepresenteerd rapport van de Ospar-commissie, die de kwaliteit van het zeewater tussen de Azoren en de Noordpool onderzoekt.
De commissie is een samenwerkingsverband van vijftien landen in West-Europa, waaronder Nederland.
De auteurs waarschuwen vooral voor verzuring van de zeeën, waardoor dieren kwetsbaarder worden. In de Noordzee is de visstand wel iets verbeterd.
Een bron van zorg is afval in het water. Zo werd bij 90 procent van de onderzochte stormvogels plastic aangetroffen in de maag.
(Bron)
'Crisis motiveert tot betere dienstverlening'

AMSTERDAM - De tevredenheid van klanten over zakelijke dienstverleners is dit jaar tot een recordhoogte gestegen.
De verbetering wordt vooral veroorzaakt door sterkere prestaties bij voorheen zwak presterende verzekeringsmaatschappijen en automatiseerders. Dat blijkt uit een vrijdag gepresenteerd jaarlijks onderzoek van het zakenblad Incompany onder 4000 bedrijven die diensten afnemen.
In 2005 presteerde meer dan de helft van de verzekeraars en IT-bedrijven onder de maat, nu krijgt nog maar één van de 43 bedrijven een onvoldoende. Tegelijkertijd is het aantal bedrijven in deze categorie dat uitstekend presteert verzesvoudigd.
''Het lijkt erop dat de crisis juist bij zwak presterende bedrijven ervoor heeft gezorgd dat klanten weer bovenaan op de agenda's van bestuurders kwamen'', zegt hoofdredacteur René Gerhardus.
(Bron)
'Worm mogelijk gericht op kerncentrale Iran'

LONDEN - Een agressieve computerworm, de Stuxnet, is mogelijk speciaal gelanceerd om Iraanse doelen aan te vallen zoals kerncentrales en waterzuiveringsinstallaties.
Dit berichtte de Engelse krant Daily Telegraph vrijdag.
Met Stuxnet zijn er de afgelopen maanden veel meer infecties in Iran opgedoken. Daarom denken we dat het is ontworpen en gericht tegen dat land, zei Liam O'Murchu van de computerbeveiligers van Symantec deze week tegen de BBC.
Stuxnet is gecompliceerd en richt zich op Siemens software voor industriële computersystemen. Het is volgens sommige waarnemers de eerste 'worm' die zich ten doel stelt de werkelijkheid aangrijpend te veranderen.
Zo verzamelt Stuxnet geen informatie, maar nestelt het zich in de software van het doelwit en wacht af om op een gegeven ogenblik de programma's te herprogrammeren en het doelwit nieuwe instructies te laten uitvoeren.
(Bron)
'Inca’s offerden kinderen uit verschillende gebieden'

AMSTERDAM – Amerikaanse wetenschappers hebben in Peru de resten bestudeerd van zeven kinderen die waarschijnlijk zijn geofferd door de Inca’s. Hun onderzoek suggereert dat de geofferde jongeren uit verschillende delen van het rijk kwamen.
De overblijfselen van de kinderen zijn aangetroffen onder een 600 jaar oud gebouw in de Heilige Vallei nabij Cuzco, de oude hoofdstad van de Inca's. De lichamen zijn begraven rond dezelfde tijd en omringd met gouden beeldjes, schelpen, kleding en andere waardevolle spullen.
Dat wijst er volgens wetenschappers van Southern Connecticut State University op dat de kinderen zijn begraven in een ceremonie waarbij de Inca’s hun goden eerden.
Een analyse van de kinderbotten suggereert dat twee van hen uit verre uithoeken van het Inca-rijk kwamen. Alle kinderen waren waarschijnlijk tussen de 3 en 12 jaar oud. De onderzoekers doen uitgebreid verslag van hun bevindingen in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Archeological Science.
Hun ontdekking ondersteunt verhalen van de Spanjaarden die het Inca-rijk in de zestiende eeuw veroverden. Zij schreven dat de Inca’s kinderen in alle delen van het koninkrijk selecteerden op basis van hun uiterlijk om als offer te dienen voor de goden. De ‘uitverkoren’ kinderen zouden naar de hoofdstad Cuzco worden vervoerd om daar in een speciale ceremonie te worden gedood.
Deze verhalen over kinderoffers kunnen tot nu toe maar gedeeltelijk worden onderbouwd met wetenschappelijke ontdekkingen. Eerder zijn er op de toppen van het Andesgebergte bevroren overblijfselen aangetroffen van kinderen die ook zijn begraven temidden van waardevolle objecten.
“Het is verrassend dat de beeldjes en andere spullen die bij de begraven kinderen in Cuzco zijn gevonden bijna identiek zijn aan de vondsten bij de kinderoffers op grote hoogte”, verklaart hoofdonderzoekster Valerie Andrushko op Discovery News.
De botten van de gevonden kinderen in Cuzko moeten nog worden vergeleken met lichamelijke resten van Inca-bewoners uit andere gedeeltes van het rijk om met zekerheid te kunnen stellen dat ze zijn opgegroeid in verschillende gebieden.
Overigens kan niet definitief worden vastgesteld hoe de kinderen zijn gedood. Uit Spaanse verslagen zou blijken dat de Inca’s de jongeren wurgden. Maar wurging laat meestal geen sporen achter op kinderbotten.
(Bron)

vrijdag, september 24, 2010

Kwart zeespiegelstijging door grondwater

UTRECHT - Ruim een kwart van de jaarlijkse stijging van de zeespiegel wordt veroorzaakt door het onttrekken van grondwater aan de bodem voor bijvoorbeeld irrigatie, drinkwater en industrie. Het grootste deel van dat water komt namelijk uiteindelijk in zee terecht.
Dat meldden wetenschappers van de Universiteit Utrecht en onderzoeksinstituut Deltares donderdag.
Zij publiceren hun bevindingen binnenkort in het wetenschappelijke tijdschrift Geophysical Research Letters.
Volgens de onderzoekers leidt grondwater tot een stijging van de zeespiegel met 0,8 millimeter per jaar.
''Een verrassend grote hoeveelheid wanneer men dit vergelijkt met met de huidige zeespiegelstijging'', aldus onderzoeker Marc Bierkens. Het internationale klimaatpanel IPCC schat die op 3,1 millimeter per jaar.
Dat grondwater bijdraagt aan de stijging van de zeespiegel, was al bekend. De onderzoekers hebben voor het eerst berekend hoe groot die bijdrage is.
''Onze studie bevestigt dat grondwateruitputting inderdaad een factor van betekenis is'', aldus Bierkens.
Het op grote schaal oppompen van grondwater in gebieden waar oppervlaktewater schaars is, zorgt ook voor andere problemen.
Als het grondwater lange tijd onvoldoende wordt aangevuld met neerslag, verdroogt zo'n gebied en kunnen hongersnoden ontstaan.
(Bron)
Veel geld tussen vieze onderbroeken

AMSTERDAM - De politie heeft in Amsterdam in een rugzak van een 36-jarige man 38 duizend euro tussen een verzameling vieze onderbroeken gevonden. De man is aangehouden wegens het witwassen van geld, meldt de politie donderdag.
Agenten spraken vrijdag rond 16.00 uur een groepje drinkende mannen aan in het Westerpark. Zij hadden bezit genomen van een kinderspeelplaats. Een van hen probeerde er tussenuit te knijpen, waarna hij staande werd gehouden. Hij gaf een valse naam op en moest mee naar het bureau.
Bij het fouilleren van de man kwam er 2450 euro uit zijn broekzak tevoorschijn. In zijn rugzak werd het grootste geldbedrag gevonden. Het geld zat in een rol papier tussen de vieze onderbroeken. De man is ongewenst vreemdeling, meldt de politie.
(Bron)

"Witwassen" is dan wel een vreemde term...

donderdag, september 23, 2010

112 via tekstberichten bereikbaar voor doven

DEN BOSCH - Doven, slechthorenden en spraakgehandicapten kunnen binnenkort vanaf elke plek en op elk moment mobiel de 112-alarmcentrale bereiken.
Via speciaal ontwikkelde software is het mogelijk om op hun telefoon tekstberichten uit te wisselen en te tekstbellen met de alarmcentrale.
Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) presenteert de software donderdag in Den Bosch tijdens de Werelddovendag 2010.
De beller zoekt op zijn telefoon of computer via een speciale toepassing contact met 112. In de nieuwe software wordt automatisch een tekstvenster geopend waarmee het gesprek met de meldkamer begint.
Voor doven, slechthorenden en spraakgehandicapten is het al mogelijk om via speciale apparatuur de alarmcentrale te bereiken. Deze apparatuur is echter groot en werkt alleen thuis op de computer.
In Nederland zijn ongeveer een half miljoen mensen doof, slechthorend of hebben een spraakhandicap. De 112-alarmcentrale ontvangt maandelijks ongeveer 25 oproepen via de bestaande teksttelefoon.
De verwachting is dat met de nieuwe software dit aantal zal toenemen.
(Bron)

Dat werd weleens tijd.
'Horrorvlieg' uit 19e eeuw blijkt niet uitgestorven

AMSTERDAM – Een mythische vlieg die voor het laatst is waargenomen in de negentiende eeuw, lijkt opgestaan uit de dood. Dat melden Spaanse wetenschappers.
Onderzoekers van de Universiteit van Alcala hebben vermoedelijk zes exemplaren van de mythische vlieg Thyreophora cynophila aangetroffen in twee regio's in Spanje.
De insecten zijn bij toeval gevangen tijdens een onderzoek waarbij vleesvliegen werden gelokt in de buurt van Madrid en in de provincie La Rioja, zo meldt het Britse tijdschrift New Scientist.
De uitgestorven gewaande vlieg was voor het laatst waargenomen in de negentiende eeuw.
De soort had destijds een griezelig imago, omdat de vliegen alleen werden gesignaleerd in de omgeving van karkassen die in verregaande staat van ontbinding verkeerden.
De insecten voeden zich namelijk het liefst met rottend vlees. Ook nestelen ze zich graag in het beenmerg van dode dieren met gebroken botten. Verder hebben de diertjes een opvallende oranje kop die soms op lijkt te lichten in de duisternis.
Veel wetenschappers gingen ervan uit dat de mythische vlieg was uitgestorven. Door het onstaan van moderne landbouw en het verdwijnen van wolven en beren in Europa, bleven er voor de insecten nauwelijks karkassen over om zich mee te voeden.
Het is onduidelijk of de vlieg inmiddels een nieuwe voedselbron heeft gevonden. Volgens de Spaanse wetenschappers moet het insect in ieder geval als een bedreigde diersoort worden beschouwd. Ook omdat veel verzamelaars de dieren waarschijnlijk graag willen vangen.
“De bescherming van de soort is essentieel, omdat een van de grootste bedreigingen is dat de dieren worden gevangen door insectenverzamelaars”, verklaart hoofdonderzoeker Daniel Martin-Vega in het wetenschappelijk tijdschrift Systematic Entomology.
“Thyreophora cynophila heeft een mythische status gekregen in de gemeenschap van entomologen, vanwege zijn kleurrijke voorkomen en de andere redenen die het tot een unieke soort maken.”
(Bron)
Verdwaalde autodieven lopen tegen de lamp

AMSTERDAM - Twee vermoedelijke autodieven zijn woensdagavond in Amsterdam op nogal sullige wijze tegen de lamp gelopen.
Ze reden namelijk achteruit uit de Piet Heintunnel, die het centrum van Amsterdam met de ringweg A10 verbindt, zo meldde de politie donderdag.
De opmerkelijk actie trok de aandacht van enkele agenten. Bij controle bleek het voertuig onlangs te zijn gestolen in Hilversum.
De politie heeft de inzittenden - een 31-jarige man en een 25-jarige vrouw - aangehouden.
De twee verklaarden dat ze verdwaald waren en daarom achteruit de tunnel uit reden. Ze wilden nog even op verkeersborden kijken waar ze net voorbij waren gereden.
(Bron)
Vrouw verjaagt beer met courgette

AMSTERDAM - Een vrouw in de Amerikaanse staat Montana heeft een beer verjaagd met een wel heel ongebruikelijk wapen -een courgette. Dat heeft de politie in Missoula County gezegd.
Een negentig kilo zware zwarte beer viel een van de honden van de vrouw aan op de achterveranda van haar huis, zo'n 25 kilometer ten westen van Missoula.
Toen de vrouw de dieren uit elkaar probeerde te halen, beet de beer haar in een been. De vrouw reikte hierop naar het dichtstbijzijnde voorwerp dat ze kon vinden, een grote courgette die ze zojuist uit haar tuin had geoogst.
Ze wierp de groente naar de beer toe, die daarop het hazenpad koos.
(Bron)
Cocaïne in water Spaans natuurpark

MADRID - In het water van beken en sloten in het Spaanse natuurpark L'Albufera zijn sporen van cocaïne en zeven andere drugs aangetroffen.
Dat hebben wetenschappers van de universiteit van Valencia vastgesteld, meldt het tijdschrift Analytical and Bioanalytical Chemistry in zijn nieuwste nummer.
Vooral cocaïne en xtc komen in de wateren van het park in het oosten van Spanje veel voor. De geleerden waarschuwen dat de drugs een gevaar voor de dieren en de bezoekers van het park kunnen zijn. De drugs zijn met urine van drugsverslaafden en andere gebruikers van de verdovende middelen in het water terechtgekomen.
Het L'Albufera behoort tot de belangrijkste wetlands van Zuid-Europa. Veel trekvogels strijken er neer. In het terrein van 210 vierkante kilometer ligt het grootste meer van het Iberisch schiereiland.
(Bron)

Je zou bijna een flauw grapje maken over hoe het komt dat die trekvogels na de pauze daar nog zoveel verder kunnen vliegen...
Opzienbarende megabotsing in heelal

LEIDEN – De grootste botsing ooit tussen clusters van sterrenstelsels is momenteel aan de gang. Met deze extreme botsing is een dertig jaar geleden geopperde theorie eindelijk bevestigd.
In de theorie werd gesteld dat clusterbotsingen gigantische schokgolven veroorzaken, in dit geval met een lengte van honderd keer onze eigen Melkweg.
Astronomen van de Sterrewacht Leiden hebben dat ontdekt, zo heeft de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie bekend gemaakt.
De botsing is overigens een vrij langdradige aangelegenheid. ''Het duurt nog wel een miljard jaar voordat de clusters uitgebotst zijn’’, aldus Reinout van Weeren van de Sterrenwacht Leiden.
De ontdekking is volgens hem wetenschappelijk van groot belang. ''Wij weten nu meer over het ontstaan van sterrenstelsels. Met de botsing smelten de stelsels samen tot een groot sterrenstelsel.’’
Het grote cluster in wording, dat de naam ‘CIZAJ2242.8+5301’ heeft gekregen, bevindt zich zo’n 2400 miljoen lichtjaar hiervandaan. Door de betere apparatuur is de botsing nu wel waarneembaar, wat vroeger niet het geval was.
De ontdekking werd een jaar geleden gedaan met onder meer de Westerbork radiotelescoop in Drenthe. ''We hadden toen meteen al een idee wat er aan de hand was, maar voordat alles is nagerekend en gecheckt, gaat daar wel wat tijd overheen’’, aldus Van Weeren.
Clusters van sterrenstelsels behoren tot de grootste structuren in het heelal. De clusters bevatten, naast de sterrenstelsels, ook enorme hoeveelheden ijl en heet gas.
(Bron)
Hennepbos ontdekt bij woonwagenkamp

KLUNDERT - De politie heeft bij een geplande controle op een woonwagenkamp in Klundert donderdagochtend een hennepbos ontdekt.
Op drie velden van in totaal ongeveer 7000 vierkante meter staan volgens de politie enkele duizenden hennepbomen die tot 2,5 meter groot zijn.
De politie heeft drie mensen aangehouden en drie anderen ter plaatse als verdachte verhoord.
De politie ging naar het woonwagenkamp aan de Blauwe Hoefsweg na informatie over de teelt van hennep. In schuurtjes op het kamp werden nog enkele honderden plantjes gevonden.
Een politiewoordvoerder spreekt over een bijzondere vondst. Volgens hem levert een hennepboom tot dertig keer de hoeveelheid van een hennepplant op.
De politie denkt dat de bomen in het voorjaar zijn ingezaaid. Ongeveer vijftien mensen zijn in opdracht van de gemeente Moerdijk (waar Klundert onder valt) begonnen met het uitsteken van de bomen.
(Bron)
Criminaliteit onder Antillianen en Marokkanen daalt

ROTTERDAM - Steeds minder Rotterdammers van Antilliaanse en Marokkaanse komaf worden verdacht van een misdrijf.
Uit de meest recente cijfers, die burgemeester Ahmed Aboutaleb donderdag aan de gemeenteraad stuurt, blijkt wel dat Antillianen nog altijd vaker betrokken zijn bij een misdrijf dan andere bevolkingsgroepen. Dat blijkt uit de Monitor Antilliaanse en Marokkaanse Rotterdammers 2010.
Het aantal Antillianen dat wordt verdacht van een misdrijf, daalde van 8,8 procent in 2008 tot 7,2 procent in 2009. Dat is nog altijd hoger dan onder bijvoorbeeld Marokkanen. Onder die bevolkingsgroep daalde het percentage van 6,4 naar 4,6 procent.
Onder Surinamers is het bijna 4 procent en Turken bijna 3 procent. In 2004 werd nog een op de tien Antillianen verdacht van een misdrijf. Het gemiddelde onder alle Rotterdammers bedraagt circa 2 procent.
Het onderzoek laat ook zien dat bijna een derde van de Antillianen die in de havenstad wonen, tussen 2000 en 2009 wel eens in aanraking is geweest met de politie op verdenking van een misdrijf. Marokkanen (22,6 procent) en Surinamers (21,8 procent) ontlopen elkaar daarin niet veel. Het gemiddelde onder alle Rotterdammers ligt op 12,6 procent.
Het onderzoek, uitgevoerd door de Erasmus Universiteit, schetst een beeld van de maatschappelijke positie van Antillianen en Marokkanen. Rotterdam kent voor beide risicogroepen speciaal beleid.
Zo concludeerden de onderzoekers onder andere dat het aantal Antillianen dat afhankelijk is van een uitkering, daalde van 18,6 procent naar 15,9 procent. Ook het aantal uitkeringsaanvragen onder Marokkanen daalde licht tot ruim 14 procent.
In de havenstad laaide de afgelopen weken de discussie over criminaliteit onder Antillianen weer op. Dat gebeurde na een aantal incidenten waarbij Antillianen zowel als dader(s) als slachtoffer betrokken waren. Jongerenwerkers direct betrokken bij deze groep, stelden al dat de problemen zeker bestaan, maar minder groot zijn dan een aantal jaar geleden.
In Rotterdam wonen ruim 19.000 Antillianen. Het is al jaren bekend dat de criminaliteit onder deze groep relatief hoog is en dat jongeren vaak in herhaling vallen. De Antilliaanse gemeenschap houdt 3 oktober een manifestatie in Rotterdam om een statement te maken tegen vuurwapengeweld onder een kleine harde kern jongeren.
(Bron)
Justitie negeert uitspraak rechter omtrent bekeuringen

AMSTERDAM - Wie een bekeuring krijgt, kan zich niet alleen verzetten tegen de boete, maar ook tegen de zes euro administratiekosten.
Dat heeft de rechter bepaald in een zaak die was aangespannen door een hoogleraar staatsrecht. Toch weigert Justitie de informatie op de website aan te passen.
Bernd van der Meulen, professor recht en bestuur aan de universiteit van Wageningen, stapte naar de rechter nadat hij een bekeuring had gekregen voor te snel rijden.
Met de bekeuring was hij het eens, maar volgens Van der Meulen zijn de administratiekosten in strijd met de wet.
Toen de professor hoorde dat mensen tegen die kosten geen bezwaar konden aantekenen stapte hij naar de rechter en kreeg gelijk.
De zaak werd behandeld door de kantonrechter in Wageningen, die uiteindelijk oordeelde dat het wel mogelijk moet zijn om tegen de administratiekosten bezwaar te maken en de rechter in te schakelen.
Van der Meulen of Justitie kunnen niet in hoger beroep tegen het besluit, want deze mogelijkheid bestaat niet bij bedragen onder de 70 euro. De uitspraak van de kantonrechter is dan ook definitief.
Zowel het OM als de Justitiële incassodienst CJIB willen niet reageren tegenover NU.nl en geven de vragen door aan het Ministerie van Justitie.
“Na een eerste analyse komen wij tot de conclusie dat wij in de uitspraak onvoldoende gronden vinden voor een wijziging ten aanzien van de administratiekosten”, reageert Ivo Hommes, voorlichter van het ministerie van Justitie, na intern overleg en laat het daarbij.
Ondanks dat de rechter zegt dat burgers wel naar de rechter mogen om tegen de administratiekosten in beroep te gaan bij een bekeuring, blijft het CJIB in hun schrijven het tegendeel beweren.
Dat Justitie zo reageert kan bij de professor op geen begrip rekenen. “Justitie en ik hebben een verschil van inzicht over de vraag of Justitie het recht heeft mensen bij de rechter weg te houden. Voor mij is dat een principekwestie. In de rechtstaat kun je de overheid altijd voor de rechter ter verantwoording roepen”, zegt hij dan ook tegenover NU.nl.
“Als de minister van justitie zich niets gelegen laat liggen aan het oordeel van de rechter, wie dan wel?”
Ook Ronald van Raak, kamerlid voor de SP, reageert verontwaardigt. “Als de rechter zegt dat je over administratiekosten naar de rechter kunt dan moet de overheid dat gewoon communiceren. Dat lijkt me nogal simpel”, zegt hij.
Of de partij ook gevolgen aan het nieuws geeft, wordt na bestudering van het vonnis besloten.
Van der Meulen liep kort na zijn eerste bekeuring een tweede boete op. Toen hij bezwaar tegen de administratiekosten maakte, werd dat niet eens behandeld. Hij betaalde wel de straf, maar niet de kosten en kijkt inmiddels tegen een incassoprocedure aan. Inmiddels is ook die zaak aanhangig gemaakt bij de rechter.
De hoogleraar benadrukt niet moeilijk te willen doen, maar vooral het belang van de rechtsstaat te zien. Volgens hem handelt de overheid in strijd met Europese verdragen en daar verzet hij zich tegen.
(Bron)
Brit vermoordt hamster in magnetron

AMSTERDAM – De Brit Anthony Parker is veroordeeld tot negen weken cel, nadat hij zijn hamster in de magnetron had gestopt. Het knaagdier overleefde dit uitstapje niet.
De 29-jarige Parker kwam dronken thuis en kreeg ruzie met zijn vriendin, waarna hij de hamster in de magnetron zetten. Hij wilde haar hiermee choqueren, zo meldt The Daily Mail.
“Het was niet mijn bedoeling haar te vermoorden”, verklaarde de Brit afkomstig uit Hartlepool tegenover de rechter. “Ze was de beste hamster die ik ooit heb gehad. Ik noemde haar Suzie.”
Agenten vonden de hamster in de afvalcontainer van Parker. Volgens hen was duidelijk te zien dat het dier geleden had.
Parker hoeft overigens maar de helft van zijn gevangenisstraf uit te zitten. Dit omdat hij toe heeft gegeven fout te hebben gehandeld.
(Bron)
Postbus 51 gaat verdwijnen

AMSTERDAM - De overheid gaat ophouden met het uitzenden van televisiespotjes onder de naam 'Postbus 51'. Als afzender wordt in de toekomst alleen nog de rijksoverheid vermeld. Dat heeft premier Jan Peter Balkenende (CDA) aan de Tweede Kamer laten weten.
De spotjes bevatten sinds enige tijd al het in 2008 ingevoerde nieuwe logo van de rijksoverheid.
"Op termijn zal dat betekenen dat het label Postbus 51 volledig vervangen gaat worden door de rijksoverheid als afzender", schrijft Balkenende in een brief aan de Tweede Kamer.
De website van Postbus 51 is al opgeheven. Bezoekers worden doorgestuurd naar de algemene site van de overheid.
(Bron)
Kuil graven wordt Duitser bijna fataal

SANTA CRUZ - Een Duitse toerist is op het vakantie-eiland Tenerife aan de dood ontsnapt. De man had op het strand een metersdiepe kuil gegraven, maar die stortte in.
De 23-jarige Duitser werd bedolven onder het zand en kon na twee uur worden bevrijd.
Dat meldden de hulpdiensten op de Canarische eilanden woensdag. De man wilde volgens lokale media een tunnelcomplex graven onder het strand.
(Bron, met video)
Lastige gevangene voor 24e keer verplaatst

BRUSSEL - Na een protestactie van de cipiers in de gevangenis van het Belgische Nijvel wordt de daar gedetineerde Farid B. overgeplaatst. Het is de 24e keer in drie jaar tijd dat deze gevangene wordt overgeplaatst.
Dat heeft de gevangenisdirectie woensdag bekendgemaakt na overleg met de cipiers.
B. staat bekend als een lastige gevangene met als bijnaam 'Farid le Fou' (de gek). Hij zit sinds juli in de gevangenis van Nijvel.
Nadat hij dinsdag twee cipiers had aangevallen met een schaar, eisten de cipiers zijn overplaatsing. Indien B. niet voor vrijdag 16.00 uur is vertrokken uit Nijvel, zullen de cipiers in staking gaan.
Het gevangenispersoneel kreeg woensdag ook de garantie dat er disciplinaire maatregelen worden genomen tegen de lastige gevangene.
De Belgische instantie die verantwoordelijk is voor het gevangeniswezen, heeft woensdagmiddag gezegd dat het besluit om B. over te plaatsen geen rechtstreeks gevolg is van de stakingsdreiging van de cipiers. Onduidelijk is nog wanneer hij zal worden overgeplaatst.
(Bron)
Brits omaatje kweekt 1,09 meter lange komkommer

AMSTERDAM – In het Britse Whittlessey heeft een bejaarde vrouw waarschijnlijk de grootste komkommer ooit geteeld. Het gaat om een lengte van 1,09 meter.
Dat meldt de Daily Express. De 78-jarige Clare Pearce kweekte de komkommer van zaadjes die al twee jaar hun houdbaarheidsdatum waren overschreden.
Het was de eerste keer dat oma Clare de groente ging verbouwen. “Ik vond de zaadjes, heb deze geplant en ze met regelmatig bewaterd. Het heeft beginnersgeluk moeten zijn.”
Kleindochter Louise liet met veel trots de komkommer in de Britse media zien.
Het wereldrecord van langste komkommer staat nu nog op naam van de Brit Frank Dimmock die een van 1,05 meter lang wist te telen.
(Bron)
Ophef Nieuw-Zeeland over dierengooiwedstrijd

WELLINGTON - Een Nieuw-Zeelandse school die een buidelratgooiwedstrijd organiseerde, kwam woensdag onder vuur te liggen van dierenbeschermingsgroepen. Tijdens de wedstrijd was het de bedoeling karkassen van buidelratten zover mogelijk over de speelplaats te slingeren.
Danny Auger, een medewerker van de Nieuw-Zeelandse dierenbeschermingsorganisatie Royal Society for the Protection of Animals, noemde de buidelratgooiwedstrijd immoreel. ''Hoewel het technisch gezien niet illegaal is, is het immoreel om met een dood dier te gooien.''
In Nieuw-Zeeland wordt de buidelratpopulatie als een plaag gezien. In een poging een bonthandel te starten, werd de buidelrat in de negentiende eeuw in Nieuw-Zeeland geïntroduceerd.
Al snel liep de groei van de buidelratpopulatie uit de hand en bedreigden de dieren vogels en kwetsbare ecosystemen.
(Bron)
Kluiskrakers botsen op politieauto

NIEUWEGEIN - Een groep kluiskrakers op de vlucht is dinsdagavond in Nieuwegein frontaal op een tegemoetkomende politiewagen gebotst die niet als zodanig herkenbaar was.
De criminelen passeerden in hun auto op de Laagravenseweg een verkeersheuvel aan de verkeerde kant en raakten de politiewagen frontaal. Een agente liep een hoofdwond op en moest naar het ziekenhuis. Dat meldde de politie woensdag.
De verdachten hadden de kluis gestolen in Tiel en probeerden hem te openen op een bedrijventerrein in Nieuwegein. Ze gingen ervandoor toen de gealarmeerde politie kwam. Drie Amsterdammers van 27, 31 en 47 jaar oud werden aangehouden. Twee anderen konden ontsnappen.
De aanrijding had plaats op een doodlopende weg waar de vluchtauto was gekeerd. Een Duitse vrachtwagenchauffeur die het zag gebeuren, hield een van de verdachten aan.
(Bron)
Kritiek Rover op noodoefening NS

AMSTERDAM – Reizigersverenging Rover heeft kritiek geuit op de test die de Nederlandse Spoorwegen (NS) willen uitvoeren met een nooddienstregeling voor slecht weer. Rover noemt de overlast voor reizigers "buitenproportioneel".
Volgens de NS is het belangrijk om de noodoefening uit te voeren voordat er echt sneeuw valt.
De NS en spoorbeheerder Prorail laten op zondag 10 oktober de treinen in het hele land volgens een nooddienstregeling rijden. Dit noodschema is het gevolg van de problemen op het spoor door de vele sneeuwval van vorig jaar.
Treinen rijden die dag alleen op korte trajecten waardoor reizigers vaker moeten overstappen.
De NS spreken tegenover NU.nl van “een van de grootste logistieke operaties op het spoor”.
Rover bekritiseert het feit dat de NS en Prorail een fysieke test willen uitvoeren. “We vinden het onacceptabel om reizigers onnodig te duperen. Deze test kan beter worden vervangen door een computersimulatie”, meent Chris Vonk van de reizigersvereniging.
“Daarover hebben we een principieel verschil van mening”, reageert NS-woordvoerder Herbert Brinkman. Rover onderschat volgens hem de “complexiteit van de test”. “Een aangepaste dienstregeling heeft grote gevolgen voor al het personeel en het materieel. Dat moet je hebben geoefend voordat er echt sneeuw op het spoor ligt.”
De NS verwachten dat de nooddienstregeling voor de helft van de reizigers een vertraging van vijf minuten betekent. In negen procent van de gevallen zou dit kunnen oplopen naar een half uur of meer.
“Ik snap dat Rover dat vervelend vindt”, zegt Brinkman. “Zij zijn er voor de reizigers. Maar over een aantal maanden ondervinden de reizigers hier juist voordeel van.”
De aangepaste dienstregeling en de oefening zijn onderdeel van een pakket van maatregelen van minister van Verkeer en Waterstaat Camiel Eurlings om de problemen van het treinverkeer tijdens de wintermaanden terug te dringen.
Zo heef Prorail ruim tweeduizend wisselverwarmers opgeknapt of vervangen. Het gaat vooral om wissels op cruciale knooppunten. De NS heeft 1500 treinen beter bestand gemaakt tegen sneeuw en ijs. 670 intercitydubbeldekkers krijgen filters om te voorkomen dat stuifsneeuw in de elektrische installaties terechtkomt.
(Bron)
'Uitgestorven' amfibieën weer opgespoord

AMSTERDAM – Een internationaal team van wetenschappers heeft tijdens expedities in Mexico en Afrika twee soorten kikkers en een salamander opgespoord, die als uitgestorven werden beschouwd.
De meest opvallende vondst van de wetenschappers van natuurorganisatie Conservation International is een salamander met de naam Chiropterotriton mosaueri. Het dier was sinds 1941 niet meer waargenomen. De onderzoekers hebben de amfibie ontdekt door af te dalen in een diepe grot in het regenwoud van Mexico.
De kikkersoorten Hyperolius nimbae (voor het laatst gezien in 1967) en Hyperolius sankuruensis (voor het laatst waargenomen in 1979) zijn gevonden in respectievelijk Ivoorkust en de Democratische Republiek Congo. Dat meldt BBC News.
De expedities in Mexico en Afrika maken deel uit van een missie die slechts een maand geleden door Conservation International is gelanceerd. Het doel is om te zoeken naar honderd amfibieën die door de meeste wetenschappers worden beschouwd als uitgestorven, maar mogelijk toch nog in leven kunnen zijn.
“De eerste ontdekkingen zijn buitengewoon als je bedenkt hoe lang het geleden is dat deze dieren voor het laatst zijn gezien”, verklaart hoofdonderzoeker Robin Moore.
“Toen de Mexicaanse salamander voor het laatst werd waargenomen, was Glenn Miller nog een wereldster. En de kikker uit de Democratische republiek Congo werd voor het laatst gezien toen Sony zijn eerste Walkman verkocht.”
De opmars van mensen in tropische regenwouden, heeft er volgens de wetenschappers voor gezorgd dat veel amfibieën zich schuil houden in verborgen leefgebieden. Zo komt de herontdekte Mexicaanse salamander waarschijnlijk niet meer buiten de grot voor waarin hij is ontdekt.
“Dit soort herontdekte dieren hebben geluk gehad”, aldus Moore. “Maar veel andere soorten waar we naar zoeken zijn waarschijnlijk al voorgoed verdwenen."
(Bron)
'Israël zat fout bij aanval Gaza-konvooi'

GENEVE - Het Israëlische leger heeft het internationale recht geschonden bij de bestorming van een hulpvloot voor de Gazastrook op 31 mei.
Dat is de conclusie van een onderzoek door de Verenigde Naties, dat woensdag is bekendgemaakt. Bij de bestorming zijn negen mensen gedood.
De aanval kan volgens de VN niet gerechtvaardigd worden, ook niet door Israëls recht op zelfverdediging.
''Het gedrag van de Israëlische militairen en ander personeel tegen de passagiers op de vloot was buitenproportioneel voor deze gelegenheid'', aldus de onderzoekers. Ze spreken van ''totaal onnodig en ongelooflijk geweld''.
(Bron)

woensdag, september 22, 2010

Tientallen grienden gestrand in Nieuw-Zeeland

WELLINGTON - Op een strand in het uiterste noorden van Nieuw-Zeeland zijn woensdag zeker 74 grienden gestrand. Ten minste 25 dieren hebben dit niet overleefd, meldde het Nieuw-Zeelandse ministerie van Natuurbeheer.
Volgens het departement neemt het aantal aangespoelde grienden (een dolfijnensoort) snel toe. In de kustwateren zouden er nog ongeveer vijftig zwemmen.
Het is de tweede keer in een maand tijd dat grienden stranden in het noorden van Nieuw-Zeeland.
In augustus belandden er ongeveer zestig op een strand dat ongeveer negentig kilometer zuidelijker ligt. Slechts negen dieren overleefden dit.
(Bron)
'Stofzuigerbende' teistert Parijse supermarkten

AMSTERDAM - Een inbrekersduo in Parijs heeft het gemunt op vestigingen van de supermarktketen Monoprix. De dieven gebruiken stofzuigers om de dagopbrengsten uit de buizenpost te zuigen.
De winkelketen maakt gebruik van een stelsel van buizen, waarmee de inhoud van de kassa's rechtstreeks in de kluis wordt gezogen. De dieven hebben het op dat systeem gemunt.
Volgens de krant Le Parisien is een Monoprix in de Parijse voorstad Saint-Ouen het laatste slachtoffer van het tweetal. Maandagochtend verschaften de dieven zichzelf via een nooduitgang toegang tot de winkel, boorden een gat in de buizen, en zogen met een krachtige stofzuiger bijna 150 enveloppen met inhoud op. De buit bedroeg zo'n 70 duizend euro.
Een politiebron zegt tegen de krant dat de inbrekers al sinds maart 2006 actief is. Al zeker elf winkels in en rond Parijs zijn ten prooi gevallen aan de bende. De totale schade wordt geschat op bijna 600 duizend euro.
De politie is er nog niet geslaagd de identiteit van de twee vast te stellen. Opsporingsdiensten hopen echter dat daar spoedig verandering in komt: bij de laatste diefstal zijn de inbrekers vastgelegd door een bewakingscamera.
(Bron)

Ik weet nog wel dat ik dat als kind fascinerend vond: bij de C&A? Of was het de V&D, of nog een andere winkel? Dan had je moeder iets betaald, en dan ging het papiergeld in een kokertje, het kokertje in een buis, en even later kwam er een kokertje terug met wisselgeld.
De Buddleja is aan de zoveelste bloei bezig:

Buddleja
Tijger spookt nog steeds vrolijk rond in de tuin, soms verstopt, en soms kopjesgevend aan de camera (en nee, scherpe foto's maken lukt dan niet).

Tijgerzoekplaatje

Tijger iets beter te zien

Nieuwsgierige Tijger

Bewogen Tijger
En toch, al is het zo warm, de herfst nadert...

Hondsrozenbottels

Hondsrozenbottels

Fluweelboom in stoplichtkleuren

dinsdag, september 21, 2010

Wat is het 's avonds weer fris als het overdag zo lekker warm was...
Terwijl het nu 18 graden is buiten, dat was een paar dagen terug niet eens de maximale temperatuur. Nog één dagje genieten.
Medische kliniek richt zich op Turken

HILVERSUM - De eerste medische kliniek die zich uitsluitend richt op allochtone patiënten gaat volgende maand open in Amsterdam. De naam van de instelling is Vatan en is opgericht door een aantal specialisten van voornamelijk Turkse afkomst.
Dat meldde kinderarts Sukru Genco, een van de initiatiefnemers, maandagavond in het tv-programma Nieuwsuur.
Uit informatie van zorgverzekeraar Agis blijkt dat jaarlijks ruim 30.000 Turken tijdens hun zomervakantie naar een Turks ziekenhuis gaan met hun klachten.
''Een deel van de Turkse allochtonen voelen zich onvoldoende begrepen door Nederlandse hulpverleners en zoeken hulp in het land van herkomst, vaak ondanks goede kennis van de Nederlandse taal'', aldus de Vatankliniek op haar website.
Kinderarts Genco zei in de uitzending dat Turkse ziekenhuizen soms meer zorg geven dan nodig is. ''Er wordt veel meer medicatie gegeven, er vinden meer onderzoeken plaats, maar ook worden overbodige operaties uitgevoerd'', aldus Genco.
Met zorgverzekeraar Agis als financier, wil de Vatan-kliniek de stroom Turkse patiënten naar Turkije afremmen en overbehandeling in dat land tegengaan.
De initiatiefnemers hebben een marktonderzoek gehouden om te zien of er belangstelling zou zijn voor behandeling in Nederland. Volgens Genco zou 90 procent van de Turken die zich nu in Turkije laten behandelen, voor een behandeling in Nederland kiezen als er een kliniek als Vatan zou zijn.
Vatan is al actief als besnijdeniskliniek met vestigingen in Amsterdam, Utrecht en Apeldoorn.
(Bron)
Grote verzameling fossielen ontdekt in Californië

AMSTERDAM - Een Amerikaans nutsbedrijf dat ten zuidoosten van Los Angeles in een droge vallei een transformatorhuisje wilde neerzetten, heeft op die plek een ware schat aan fossielen van zo'n 1,4 miljoen jaar oud gevonden.
De vondst is van grote waarde voor het invullen van leemtes in de geschiedenis van het zuiden van Californië.
Er zijn bijna vijftienhonderd botfragmenten gevonden, onder meer van de reusachtige voorouder van de sabeltandtijger, grondluiaarden zo groot als hedendaagse grizzlyberen, twee soorten kamelen en meer dan twaalfhonderd botten van kleine knaagdieren.
Daarnaast zijn er waarschijnlijk nieuwe soorten herten, paarden en lama's ontdekt. Uit plantenresten blijkt dat in dit droge gebied eens berken, vijgen, moerbeien, pijnbomen, riet en eiken groeiden. De fossielen van in totaal 35 diersoorten zijn inmiddels verwijderd en worden volgend jaar tentoongesteld.
Volgens onderzoekers vullen de ontdekkingen leemtes in over het klimaat en het ecosysteem in het gebied tijdens de geologische Irvingtonische periode, van 1,8 miljoen tot 300 duizend jaar geleden.
De fossiele botten zijn ongeveer een miljoen jaar ouder dan de eveneens belangrijke vondst van botten in de La Brea-teerputten in Los Angeles, zei Rick Greenwood, microbioloog en directeur milieu en veiligheid van elektriciteitsbedrijf Southern California Edison. "Iedereen heeft het altijd over de La Brea-teerputten, maar ik denk dat dit wetenschappelijk gezien van veel grotere invloed is voor de onderzoeksgemeenschap."
"Sommige dingen die ik zelf fascinerend vind, zijn de prehistorische kamelen, lama's, paarden en herten", vervolgde hij. "Ik denk dat de meeste mensen echt geen idee hebben dat dergelijke dieren hier meer dan een miljoen jaar geleden liepen. We hebben een vaag beeld van hoe de evolutie van zoogdieren verliep in deze periode", aldus Tom Demere, paleontoloog van het natuurhistorisch museum van San Diego. "Een ontdekking als deze kan echt een belangrijke bijdrage leveren."
De fossielen werden gevonden in de San Timoteo Canyon, in een deel van een oude riviervallei op zo'n 140 kilometer ten zuidoosten van Los Angeles. De regio is tegenwoordig stoffig en droog en ligt in de schaduw van het San Bernardino-gebergte in het noorden. Maar een miljoen jaar geleden was het een weelderig gebied, aldus archeoloog Philippe Lapin.
Paleontologen denken dat de botten bewaard zijn gebleven omdat dieren mogelijk vast kwamen te zitten in een moeras of op een modderige rivierbedding. Sommige dieren kunnen hierbij ten prooi zijn gevallen van roofdieren, terwijl andere wellicht niet in staat waren zich uit de modder te bevrijden.
(Bron)
Twitter getroffen door lek

AMSTERDAM – Heel veel Twitteraars hebben dinsdagmiddag (Nederlandse tijd) last gehad van een veiligheidslek op de site van Twitter. Via dit zogenoemde onmouseover-lek konden bezoekers worden doorgelinkt naar een Japanse pornosite.
Het probleem was rond 16.00 uur verholpen, zo meldt Del Harvey, veiligheidsdeskundige bij Twitter.
Ook in Nederland hadden heel veel mensen acuut last van het lek. Speciale Twitterapplicaties als Tweetdeck waren niet kwetsbaar; hier zagen volgers alleen een rare code verschijnen. Op de persoonlijke twitterpagina’s via het web waren evenwel rare balken te zien.
Volgens webbeveiliger Sophos waren bezoekers van Twitter.com kwetsbaar op het moment dat ze met hun muis over een bepaalde link gingen. Bezoekers zouden vervolgens worden doorgeleid naar een Japanse pornopagina. Ook waren er meldingen dat bezoekers niet meer konden uitloggen.
Bovendien waren er meldingen van het automatisch retweeten van berichten van een bepaalde gebruiker zodra de webversie bezocht werd. Met de muis over een bepaald bericht gaan was in die gevallen niet nodig. Gebruikers van de nieuwe versie van Twitter leken geen last te hebben van het lek.
Een van de voornaamste internationale slachtoffers is Sarah Brown, de echtgenote van de voormalige Britse premier. In Nederland zijn prominenten als Youp van ’t Hek en Frits Wester slachtoffer.
De term ‘onmouseover’ is inmiddels een trending topic. Op Techcrunch staan vijf tips om het lek te vermijden, zoals niet naar Twitter.com gaan, rare tweets verwijderen en - voor de zekerheid - het wachtwoord te wijzigen.
(Bron)
Vaticaan Bank verdacht van witwassen

ROME - Justitie heeft beslag gelegd op 23 miljoen euro van de bank van het Vaticaan en is een onderzoek begonnen naar mogelijke witwaspraktijken door de voorzitter van de instelling. Dat meldt het Italiaanse persbureau ANSA dinsdag.
Ettore Gotti Tedeschi en nog een manager van het Instituut voor Religieuze Werken (IOR), zoals de officiële naam van de bank luidt, worden ervan beschuldigd de wet te hebben overtreden die eist dat banken informatie openbaren over financiële activiteiten.
In een verklaring liet het Vaticaan weten ''onthutst en verbaasd '' te zijn en vertrouwen te houden in beide gearresteerde managers.
Volgens meldingen in de Italiaanse pers zouden personen die fiscaal geregistreerd staan in Italië de Vaticaan Bank gebruiken als een 'scherm' om handelingen zoals fraude en belastingontduiking te verbergen.
Het IOR beheert de rekeningen van de religieuze ordes en congregaties en katholieke verenigingen. De bank benoemde in september vorig jaar Tedeschi tot nieuwe topman.
Hij kwam van de Spaanse bank Santander. De benoeming werd toegejuicht en gezien als een poging het IOR transparanter te maken.
De Vaticaan Bank was voor het laatst in 1982 in een schandaal verwikkeld toen topman en aartsbisschop Paul Marcinkus werd aangeklaagd wegens zijn rol in het faillissement van de Banco Ambrosiano, destijds de grootste particuliere bank van Italië.
Twee hoge functionarissen van de Banco Ambrosiano onder wie Roberto Calvi werden later vermoord. De politie trof Calvi hangend onder een brug in Londen aan.
(Bron)

Wat zijn eigenlijk de criteria waaraan een organisatie moet voldoen wil ie crimineel genoemd worden?
Honderden krokodillen ontsnapt na orkaan Karl

VERACRUZ - Zeker vierhonderd krokodillen zijn ontsnapt uit een natuurreservaat in de Mexicaanse deelstaat Veracruz tijdens het passeren van de orkaan Karl. Dat hebben de Mexicaanse autoriteiten maandag gemeld.
De reptielen wisten door overstromingen na zware regenval weg te komen uit een reservaat in de gemeente La Antigua. De ontsnapte reptielen zijn bultkrokodillen.
De dieren danken de naam aan de bultachtige verhoging van de snuit vlak voor de ogen. De bultkrokodillen kunnen circa 3 meter lang worden.
Voor zes gemeenten in de oostelijke deelstaat Veracruz hebben de autoriteiten een waarschuwing afgegeven.
Karl trok afgelopen weekeinde over Mexico. Zeker twaalf mensen zijn in het land door Karl omgekomen.
(Bron)
'Linkshandige mensen zijn heethoofden'

AMSTERDAM – Linkshandige mensen worden mogelijk sneller boos dan rechtshandigen door ongelijkmatige hersenactiviteit. Dat zou blijken uit een onderzoek van Amerikaanse wetenschappers.
Linkshandige mensen zijn vermoedelijk gevoeliger voor woede-aanvallen door de manier waarop verschillende hersengebieden met elkaar communiceren.
De activiteit in de linker- en rechterhersenhelft zou bij linkshandigen minder goed in balans zijn tijdens het verwerken van negatieve emoties.
Dat schrijven wetenschappers van de Universiteit van Massachussets in het septembernummer van het wetenschappelijk tijdschrift Bevorial and Brain Functions.
Het verschil in hersenactiviteit tijdens momenten van woede kan volgens hoofdonderzoekster Ruth Propper mogelijk verklaren waarom linkshandigen gemiddeld genomen humeuriger zijn dan rechtshandige mensen. Ook dat werd namelijk bij het onderzoek aangetoond.
Ook uit eerdere studies bleek al dat linkshandigen vatbaarder zijn voor negatieve emoties. Die bevinding wordt vaak geïllustreerd met voorbeelden van heethoofdige linkshandige individuen zoals John McEnroe en Bob Geldof.
De Amerikaanse wetenschappers kwamen tot hun conclusies door hersenactiviteit in de verschillende hersenhelften van linkhandige en rechtshandige proefpersonen te meten met een relatief oude methode: het opnemen van de temperatuur in het trommelvlies.
Ook moesten de deelnemers aan het experiment vragen beantwoorden over de manier waarop ze met negatieve emoties omgingen.
Het onderzoek wees uit dat er bij linkshandige mensen grotere temperatuurverschillen tussen de linker- en rechterhersenhelft optreden. Verder bleek de gemiddelde temperatuur in het trommelvlies hoger te liggen bij mensen die relatief snel boos worden.
(Bron)
Poollicht live te volgen op internet

AMSTERDAM - Het Canadese ruimteagentschap CSA en de universiteit van Calgary zijn een website gestart waarop live-beelden zijn te zien van het poollicht.
Zo kan iedereen vanuit zijn luie stoel getuige zijn van dit kleurrijke hemelverschijnsel, dat met name in de buurt van de poolcirkel vaak en goed waarneembaar is.
Poollicht ontstaat als geladen deeltjes van de zon verstrikt raken in het aardmagnetische veld, dat hen naar de polen van onze planeet voert. Hoog in de atmosfeer komen de deeltjes in botsing met gasmoleculen, die als gevolg daarvan licht gaan uitzenden.
Ook vanuit Nederland is soms poollicht te zien, maar spectaculaire vormen neemt dat doorgaans niet aan. Op de website AuroraMAX wordt het poollicht getoond, zoals dit in het winterseizoen vanuit het noorden van Canada te zien is.
Daarnaast wordt informatie gegeven over het ontstaan van dit hemelverschijnsel.
(Bron)
'Plannen treffen chronisch zieke ouderen het zwaarst'

UTRECHT - Chronisch zieke 65-plussers met een klein tot gemiddeld aanvullend pensioen worden het zwaarst getroffen door de bezuinigingsplannen van het demissionaire kabinet.
Dat concludeert het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) in een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de Chronisch zieken- en Gehandicapten Raad (CG-Raad).
In het algemeen gaan de chronisch zieken en gehandicapten in Nederland er in 2011 0,4 tot 3,2 procent op achteruit in koopkracht, stellen de onderzoekers. Ter vergelijk: volgens de verwachting gaan 'gewone' Nederlanders er gemiddeld een kwart procent op achteruit. In deze berekeningen zijn de bezuinigingen van een nieuw kabinet nog niet meegerekend.
In Nederland zijn er enkele honderdduizenden chronisch zieken en gehandicapten. De achteruitgang in hun koopkracht wordt volgens de berekeningen vooral veroorzaakt door de stijging van de eigen bijdragen die ze moeten betalen voor zorg.
De alleenstaande chronisch zieken en gehandicapten met hoge zorgkosten en een inkomen tussen bijstandsniveau en modaal gaan er in de berekeningen tussen de 0,8 en 2 procent in koopkracht op achteruit. Dit komt omdat de fiscale aftrek van de ziektekosten is beperkt.
Door de hogere eigen bijdrage van de WMO, de zorg die door gemeenten wordt verleend, krijgen alleenstaande 65-plussers met een pensioen van 15.000 euro volgens de berekeningen 3,2 procent minder te besteden.
De CG-Raad constateert dat de achterban, die vaak al een laag inkomen heeft, voor het derde achtereenvolgende jaar extra moet inleveren. De raad noemt dat onaanvaardbaar en roept een nieuw kabinet op om de gehandicapten en chronisch zieken bij nieuwe bezuinigingen te ontzien.
Uit verdere berekeningen van het Nibub blijkt dat ouders met kinderen die naar de opvang gaan, volgend jaar fors minder te besteden hebben. Het verlagen van de kinderopvangtoeslag, een van de maatregelen die het kabinet voor volgend jaar neemt, treft hen hard in de portemonnee.
''Wel of geen kinderopvang scheelt tientallen euro's per maand'', aldus de organisatie. Ook gepensioneerden leveren flink in. Zij hebben er vooral last van dat de pensioenuitkeringen niet worden geïndexeerd. ''Over het algemeen gaat bijna iedereen erop achteruit. Dit varieert van een paar euro’s per maand voor de lagere inkomens tot rond de 20 euro per maand voor de hogere inkomens'', zo meldt het Nibud.
Op basis van de huidige Miljoenennota ziet het Nibud dat vooral de kosten voor de zorgverzekering flink omhooggaan. Hierdoor gaat ook de zorgtoeslag, het bedrag dat mensen kunnen terugkrijgen, omhoog. Dat betekent dat mensen die nu net geen recht hebben op zorgtoeslag, dat volgend jaar wel kunnen krijgen.
Gepensioneerden die naast de AOW een aanvullend pensioen krijgen, zullen merken dat de pensioenuitkering hetzelfde blijft, vanwege de problemen bij de pensioenfondsen. De AOW-uitkering gaat wel iets omhoog. Vooral ouderen die vervroegd met pensioen zijn en daardoor nog geen AOW ontvangen, gaan er ''behoorlijk'' op achteruit.
De kinderbijslag blijft op het niveau van 2009. Ook het maximumbedrag van het kindgebondenbudget wordt bevroren. Wel wordt het bedrag voor het tweede en de daaropvolgende kinderen verhoogd. Dit is vooral goed nieuws voor grote gezinnen.
(Bron)

Ik zou eerder zeggen dat mensen er "onbehoorlijk" op achteruit gaan.
Meer betalen, minder rechten, minder voorzieningen - en dat is nog maar een voorschot.

maandag, september 20, 2010

Dronken bromfietser botst op politieauto

MAASTRICHT - De politie heeft het rijbewijs ingevorderd van een 18-jarige jongen uit Maastricht.
Die botste in de nacht van zaterdag op zondag in zijn woonplaats in beschonken toestand met zijn scooter tegen een stilstaande politieauto, maakte de politie zondag bekend.
De botsing was voor de agenten aanleiding om de onfortuinlijke jongen een blaastest af te nemen.
Hij bleek vijf maal meer te hebben gedronken dan wettelijk toegestaan. De agenten legden hem een rijverbod op. De Maastrichtenaar bleef overigens ongedeerd.
(Bron)
Te weinig geld voor behoud wilde tijgers

LONDEN - Jaarlijks is meer dan 60 miljoen euro nodig om ervoor te zorgen dat tijgers in het wild kunnen voortbestaan. Dat geld moet geïnvesteerd worden in 42 gebieden, waar de diersoort het meeste kans maakt om te overleven.
Dat schrijven onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS Biology, aldus de BBC woensdag.
Volgens de wetenschappers is er echter een structureel tekort aan fondsen. Per jaar kunnen natuurbeschermers rekenen op iets meer dan 38 miljoen voor het behoud van tijgers. Dat zorgt voor een gat van 22 miljoen euro.
De onderzoekers hopen dat op de zogeheten Tijger-top in november in Rusland door overheden meer geld voor bescherming van de dieren zal worden toegezegd.
Tijgers kwamen vroeger veelvuldig voor. Nu leven nog slechts 3500 tijgers in het wild, waarvan duizend vruchtbare vrouwtjes.
De dieren hebben zich teruggetrokken in kleine gebieden in het zuiden en oosten van Azië. Voorheen leefden de tijgers in een gebied van Turkije tot de oostkust van Rusland.
De onderzoekers zeggen dat investeren in de 42 uitgekozen locaties de enige manier is om het voortbestaan van de tijger veilig te stellen. Zodra het daar goed gaat, kunnen ook andere gebieden opnieuw bevolkt worden door tijgers.
''De onmiddellijke prioriteit ligt bij het beschermen en het monitoren van de weinige populaties die zich nu al voortplanten. Doen we dit niet, dan is onze moeite waarschijnlijk voor niets'', aldus Nigel Leader-Williams van de Cambridge University.
De 42 gebieden liggen onder meer in India, Sumatra (Indonesië) en Rusland. Een aantal is nu al beschermd gebied. ''Maar de bescherming is er vaak zwak en er is niet veel nodig om de populatie tijgers het laatste zetje naar de ondergang te geven'', aldus John Robinson van de Wildlife Conservation Society.
(Bron)
'Israëliërs doden Palestijnen straffeloos'

JERUZALEM - Israëlische militairen die Palestijnen doden in bezette gebieden, hoeven daarvoor praktisch nooit rekenschap voor af te leggen.
Ook niet als de omstandigheden uitwijzen dat er zeer waarschijnlijk strafbaar is gehandeld. Hierdoor is een klimaat van straffeloosheid ontstaan, stelde de Israëlische mensenrechtenorganisatie B'Tselem dinsdag.
Het beleid van het Israëlische leger leidt tot schietgrage militairen, geeft blijk van een totale veronachtzaming van mensenlevens en staat toe dat militairen de wet kunnen overtreden, aldus B'Tselem.
Volgens de organisatie heeft het Israëlische leger tussen 2006 en 2009 onderzoek geopend naar ''slechts'' 23 van 148 incidenten waarbij enkele honderden burgerdoden vielen.
(Bron)
Rechtbank verbiedt Klink ziekenhuizen te korten

AMSTERDAM - Demissionair minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) mag ziekenhuizen geen korting van 549 miljoen euro opleggen. Dat oordeelde de rechtbank in Den Haag dinsdag in een kort geding.
Volgens de rechter is de korting 'in strijd met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur' en 'onmiskenbaar onrechtmatig'.
Klink wil de ziekenhuizen het geld terug laten betalen dat zij vorig jaar te veel hebben uitgegeven.
Dat bedrag komt bovenop een besparing van 150 miljoen euro die de ziekenhuizen komend jaar moeten bereiken door efficiënter te werken.
De korting is volgens de voorzieningenrechter in strijd met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur.
De minister is namelijk zelf medeverantwoordelijk voor de toegenomen zorgvraag die aan de budgetoverschrijding in 2009 ten grondslag ligt.
Bovendien zou door de bezuiniging, en de korte termijn waarop de ziekenhuizen die zouden moeten doorvoeren, de kwaliteit van de zorg onder druk komen te staan.
Ook valt het volgens de rechter op dat Klink, anders dan bij andere bezuinigingen, nauwelijks met de NVZ heeft overlegd.
Door de voorgenomen bezuinigingen van in totaal bijna 700 miljoen euro zouden de ziekenhuizen volgend jaar ongeveer 5 procent van hun omzet moeten inleveren.
''Ziekenhuizen hadden een dergelijke bezuiniging niet kunnen verwerken'', stelde NVZ-voorzitter Roelf de Boer in een reactie. Hij noemde het besluit van de minister ook principieel onjuist. ''Ziekenhuizen hebben alleen de zorg geleverd waaraan behoefte is.
Het ministerie van VWS laat weten dat het in beroep gaat tegen de uitspraak. VWS probeert via een zogeheten spoedappel binnen drie maanden duidelijkheid te krijgen. Eind september moet bekend worden of het hof het spoedappel toestaat.
(Bron)
Dalende sigarettenconsumptie kost banen

BERGEN OP ZOOM - Sigarettenfabrikant Philip Morris gaat de productie in Nederland terugschroeven wegens een verder dalende sigarettenconsumptie.
In de fabriek van Philip Morris in Bergen op Zoom gaat dit de komende drie jaar mogelijk ten koste van 176 arbeidsplaatsen, zo maakte de fabrikant van onder meer Marlboro maandag bekend.
Vakbond FNV reageerde maandag woedend op de aangekondigde ontslagen. ''De ene reorganisatie is letterlijk nog niet afgerond, of er komt al een volgende overheen'', aldus bestuurder Jet Grimbergen.
FNV beraadt zich nog deze week samen met de leden op vervolgstappen.
Philip Morris ziet zich al jaren genoodzaakt de productie af te bouwen. Op dit moment worden er in Bergen op Zoom jaarlijks 87,7 miljard sigaretten gemaakt. In 2013 moet dit uitkomen op 75 miljard.
In 2006 kwamen er jaarlijks nog 96 miljard sigaretten uit de fabriek, aldus een woordvoerder van de Amerikaanse fabrikant.
Philip Morris spreekt over ''een nog steeds dalende sigarettenconsumptie in de Europese Unie als gevolg van maatschappelijke trends, hogere belastingen en stijgende prijzen''.
Het bedrijf klaagt over een ''forse accijnsverhoging die in Nederland is aangekondigd''.
Ook in Japan wordt een sterke afname van de vraag naar rookwaar verwacht, als gevolg van een flinke accijnsverhoging die volgende maand van kracht wordt.
(Bron)

De rokers zijn dus aan alle kanten goed voor de economie: banen, accijns, eerder dood gaan - het wordt tijd voor een bonus voor rokers.
'Mens trok eerder uit Afrika dan gedacht'

AMSTERDAM – De vondst van werktuigen uit het stenen tijdperk in Azië wijst er op dat de eerste mensen het Afrikaanse continent veel eerder verlieten dan tot nu toe werd aangenomen. Dat beweren Britse wetenschappers.
De eerste uittocht van de Homo sapiens uit Afrika vond waarschijnlijk 80.000 jaar geleden plaats en misschien zelfs eerder. Dat suggereren stenen werktuigen die zijn gevonden in India en op het Arabisch schiereiland.
Tot nu toe gingen wetenschappers er vanuit dat de eerste mensen het Afrikaanse continent ongeveer 60.000 jaar geleden pas verlieten.
Wetenschappers van de Universiteit van Oxford hebben de nieuwe theorie gepresenteerd op het British Science Festival in Birmingham, zo meldt BBC News. “Ik geloof dat verschillende populaties al uit Afrika trokken in de periode tussen 120.000 en 70.000 jaar geleden”, aldus hoofdonderzoeker Michael Petraglia.
De onderzoekers hebben stenen werktuigen gevonden tot een grootte van ongeveer 10 centimeter in diepe grondlagen op honderden kilometers afstand van Afrika. Het gaat voornamelijk om speerpunten en primitieve messen.
De instrumenten zijn gedateerd aan de hand van omliggend vulkanisch materiaal, waaronder asresten die afkomstig zijn van een uitbarsting van de vulkaan de Toba die 74.000 jaar geleden plaatsvond.
De oermensen konden volgens de wetenschappers gemakkelijk migreren door de natuurlijke omgeving. “In de periode waar we nu over praten was de omgeving in deze gebieden erg gastvrij”, verklaart Petraglia. “Waar nu woestijnen zijn, lagen destijds meren en rivieren. Ook was er een overvloed aan planten en dieren.”
Het onderzoek van de Britse wetenschappers werpt een nieuw licht op de historie van de mens in Afrika. Op basis van genetische bevolkingsonderzoeken nemen veel wetenschappers aan dat de eerste mensen pas 60.000 jaar geleden uit Afrika vertrokken.
Dergelijke onderzoeken zijn echter niet geheel betrouwbaar, zo beweren de Britse wetenschappers. De populaties die Afrika als eerste verlieten, zijn mogelijk al in een vroeg stadium uitgestorven, zodat hun genetische sporen niet terug te vinden zijn in de huidige bevolking.
(Bron)
'Niet-inheemse soorten kosten miljarden'

LONDEN - Wetenschappers hebben tijdens een conferentie in Kopenhagen de Europese Unie opgeroepen binnen een jaar met wetgeving te komen om de schade van niet-inheemse soorten in de natuur te beperken.
Zij schatten de schade die niet-inheemse planten, dieren en micro-organismen elk jaar in Europa aanrichten op zeker 12 miljard euro per jaar. Dat heeft de BBC vrijdag gemeld.
Recentelijk waarschuwde de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit in Nederland voor de ambrosia, een van de belangrijkste veroorzakers van hooikoorts in de wereld. Die plant dreigt zich door de klimaatverandering definitief in Nederland te vestigen.
Minister Gerda Verburg (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) verbood vorig jaar de invoering van drie eekhoornsoorten, omdat die een bedreiging zijn voor de rode eekhoorn, die van nature in Nederland voorkomt.
(Bron)
Somalisch meisje (14) vermist

ZWOLLE - De politie is op zoek naar een 14-jarig Somalisch meisje dat na een verblijf van enkele dagen in Nederland wordt vermist. Zij verdween op zondag 12 september op het station in Zwolle.
De politie sluit een misdrijf niet uit, zo zei een woordvoerder maandag.
Hamdi Mohamud Hassan spreekt alleen Somalisch. Ze was die zondag met onder anderen haar vader en stiefmoeder met de trein op weg naar Ter Apel.
De vader ging op het station in Zwolle op zoek naar reisinformatie terwijl het meisje bij de stiefmoeder bleef. Bij terugkomst van de vader bleek het kind weg te zijn.
De zaak komt dinsdag in principe ook in het tv-programma Opsporing Verzocht.
(Bron)
Man dood tijdens achtervolging politie

AVENHORN - Een 50-jarige automobilist is maandagochtend op de A7 bij Avenhorn om het leven gekomen toen hij tijdens een achtervolging door de politie van de weg raakte en tegen een boom botste. Dat heeft de politie bekendgemaakt.
De agenten hadden de man twintig minuten eerder in Hoorn gezien en hem een rijverbod gegeven, omdat hij te veel had gedronken.
De politie zag de man later toch in zijn auto hard wegrijden. Hij reed volgens de agenten zo hard dat ze hem niet konden bijhouden. Later zagen ze dat hij van de weg was gereden. Door het ongeluk ontstond er een verkeersopstopping die tot zes uur duurde.
De verkeersongevallendienst van de politie stelt een onderzoek in naar de toedracht. De politie hoort hierbij in elk geval de betrokken agenten. Ook wordt de ‘black box’ in de politieauto uitgelezen. Hierin liggen gegevens over onder meer de aangehouden snelheid opgeslagen.
(Bron)
'Niet meer koopzondagen bij rechts kabinet'

AMSTERDAM – De VVD, PVV en CDA gaan in hun regeer- of gedoogakkoord geen versoepeling van de winkeltijdenwet doorvoeren.
Dat schrijft het Reformatorisch Dagblad maandag. De onderhandelaars zouden op dit punt een akkoord hebben bereikt.
De VVD en PVV zijn voorstander van het schrappen van regels rondom winkeltijden, zodat winkels ook op zondag open kunnen. Het CDA wil dit echter niet.
Mogelijk speelt de SGP op de achtergrond een rol bij dit akkoord. Zij zijn in beeld als buffer om het beoogde rechtse kabinet met twee zetels extra gedoogsteun te geven.
De coalitie VVD, PVV en CDA heeft immers slechts 76 zetels, waarbij bekend is dat een aantal CDA’ers geen groot voorstander is van deze variant.
GroenLinks en D66 hebben onlangs een nieuw wetsvoorstel ingediend om de het aantal koopzondagen te verruimen. Zij willen de keuze voor koopzondagen overlaten aan de gemeenten.
Een voorstel van minister Van der Hoeven (Economische Zaken) om het aantal koopzondagen te beperken ligt momenteel ter behandeling bij de Eerste Kamer.
De PvdA wil echter nu niet besluiten over deze wet, aangezien het voorstel van GroenLinks en D66 nog in de Tweede Kamer behandeld moet worden.
(Bron)