zaterdag, november 04, 2006

Voor het eerst de verwarming aan, later in de winter ben ik wel afgesteld op 18 graden, maar nu duidelijk nog niet :-(
Tom heeft het weer voor elkaar. Ik begrijp maar niet dat een kat die binnenshuis zo schichtig is voor zowat alles, buiten zo'n enorme vechtjas is.
Het scheurtje in zijn oor is genezen, met achterlating van een inkeping in de rand.
Nu heeft ie een paar centimeter onder de inkeping in dat oor een nieuw wondje. Het is maar een klein gaatje, maar het oor is wel geperforeerd. Er zit aan de buitenkant een hele dikke korst op, dus die zal ie er binnenkort wel afkrabben of -likken, en het zal ongetwijfeld wel gewoon herstellen, maar het ziet er zo zielig uit :-(
Je komt thuis, doet de deur open en WHAM! Een meur komt je tegemoet. Het lijkt wel hele slechte wijn. Tijger wil met grote spoed naar buiten, begrijpelijk. Je gaat op zoek naar de bron van de stank, want sja, wijn heb je wel in huis, maar die flessen staan onaangeroerd in de kast. Misschien ben je iets fruitigs vergeten en is dat nu gaan gisten? Maar dat kan toch niet in tijd van een paar uur van geen geur naar overweldigend gaan?
In de keuken is het het ergst. Bij de ijskast. Nee, bij de tafel naast de ijskast. Nee, ónder de tafel. En dan zie je het, en weet je ook waarom Tijger er zo snel vandoor ging. Ze heeft iets van tafel gemikt, en dat is bovenop een heel oude fles gevallen die daar bleek te staan. Fles kapot, driekwart liter wijn op de vloer. Zo te zien heeft het laminaat er geen last van. In elk geval is de vloer daar nu weer eens grondig gepoetst. Het ruikt nog wel erg alcoholisch hier :-(

vrijdag, november 03, 2006

TT 108 RandstadRail in Den Haag ontspoord

Bij het Centraal Station in Den Haag is vanavond een voertuig van de nieuwe RandstadRail ontspoord. Gewonden zijn er niet. Vervoermaatschappij HTM onderzoekt de oorzaak van de ontsporing.
De lightrail was van Zoetermeer op weg naar het eindpunt Monstersestraat. HTM gaat het voertuig vannacht weer op de rails zetten en voor onderzoek naar de remise brengen.
Al eerder kampte RandstadRail met pech. Woensdag viel de nieuwe snelle tram tussen Den Haag en Zoetermeer, lijn 4, door een wisselseinstoring twee keer stil. De verbinding werd zondag pas in gebruik genomen.
Je doet het ook nooit goed :( Ik heb een ouwe trui. Gaten in de mouwen en zo. Maar warm, slobberig, een echte huistrui dus.
Als ik 'm niet aan heb, ligt ie naast m'n bed, gekoloniseerd door Tijger.
Had ik de trui gister aan, ik zat nog in bed te lezen, Tijger aan het voeteneind.
Ze kijkt naar mij, kijkt naar haar ligplekje, kijkt weer es naar mij, naar haar ligplek, snuift eens boos en gaat met de kont naar me toe zitten.
Het is toch erg dat je dan even denkt: ach, laat ik dat ding uittrekken en neerleggen voor haar. Tis MIJN trui!!!
(Toen ik even later ging slapen en de trui neerlegde, installeerde madam zich demonstratief in een papieren IKEA-tas vol oud papier. En elke keer dat ze even wakker werd ging ze fijn liggen snipperen. Ik weet nu hoe vaak een kat wakker wordt 's nachts.)
Informatie voor kernbom op Amerikaanse website

NEW YORK - De Amerikaanse autoriteiten hebben zelf documenten op internet gezet die uitlegden hoe een kernbom gemaakt kan worden.
Dat heeft The New York Times vrijdag gemeld. De informatie is er deze week gehaast weer afgehaald, aldus de krant.
De documenten werden gevonden in Irak na de invasie van maart 2003 en afkomstig van het Iraakse programma van voor de eerste Golfoorlog (1991) om een kernarsenaal op te zetten. Geschokte experts van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) beklaagden zich volgens anonieme bronnen vorige week bij de VS over de openbaarmaking.
De informatie stond op een website met een grote hoeveelheid buitgemaakte Iraakse overheidsdocumenten. Die waren online gezet in de hoop dat het publiek er bruikbare informatie in zou vinden die Amerikaanse vertalers er wegens tijdgebrek nog niet hadden uitgehaald.
(Bron)
'Makkelijker lenen voor energiebesparing'

RIJSWIJK - Wie maatregelen wil treffen die zorgen voor energiebesparing, moet daarvoor tegen een lage rente geld kunnen lenen bij een fonds.Staatssecretaris Pieter van Geel (VROM) stelde vrijdag dat het fonds er al in 2007 zou moeten zijn en dat het gevuld moet worden door rijksoverheid en derden. Het rijk zou er wat hem betreft 25 miljoen euro in moeten stoppen, andere partijen moeten het bedrag verdubbelen.
Van Geel ziet het fonds als een van de maatregelen om vooral in bestaande woningen meer energiebesparende maatregelen te treffen. "Er gebeurt nu weinig terwijl de doelstellingen steeds hoger worden. Je moet daarom kijken wat je kunt doen met bestaande woningen."
De staatssecretaris wil niet alleen particulieren aanzetten tot daden maar ook de energiedistributeurs. Hij verwacht veel van een al bestaand plan om energiebedrijven wettelijk te verplichten besparingsmaatregelen te treffen bij klanten. "Ze moeten slim en inventief zijn bij het zoeken naar wat kan. Het resultaat daarvan is dat het de Nederlandse samenleving miljoenen bespaart."
(Bron)
'Ontslagmailtje' installeert spionagesoftware

AMSTERDAM - Medewerkers van een ziekenhuis in het Amerikaanse Decatur hadden deze week de schrik van hun leven, toen ze per e-mail hun congé kregen. Het bericht verwees naar een website waarop de ontslagen werknemers hulp zou worden aangeboden bij het zoeken naar een nieuwe baan - zo bericht Networkworld.
Wie op de link klikte, werd verwezen naar een website die ongemerkt een zogenoemde 'keylogger' installeerde, een programmaatje dat alle toetsaanslagen op een computer registreert, en zo kan worden gebruikt om bijvoorbeeld wachtwoorden te stelen.
Het mailtje was dan ook niet afkomstig van de personeelsafdeling van het ziekenhuis, maar van oplichters die uit waren op gevoelige informatie. De e-mail was niet opgemerkt door de spamfilters, omdat de daders een afzenderadres van het ziekenhuis hadden vervalst.
Dergelijk gerichte spam en oplichtersmail komt steeds meer voor, zeggen deskundigen. Dit zogenoemde 'spear phishing' is voor traditionele spamfilters moeilijk te detecteren, omdat de berichten heel specifiek zijn.
(Bron)
'Over 50 jaar bijna geen vis meer'

WASHINGTON- Als de overbevissing en vernietiging van het zeeleven in het huidige tempo doorgaat, zal er medio deze eeuw bijna niets meer te vissen zijn. Dat staat in een groot internationaal wetenschappelijk onderzoek waarvan de resultaten donderdag zijn gepubliceerd in het blad Science.
Uit een analyse van wetenschappelijke data van de afgelopen veertig jaar en historische verslagen van ruim duizend jaar, blijkt dat de biodiversiteit van de zeeën - vissen, schelpdieren, vogels, planten en micro-organismen - dramatisch is afgenomen. Het aantal soorten is met bijna een derde afgenomen.
De onderzoekers hebben deze resultaten uit het verleden doorberekend naar de toekomst en komen tot de conclusie dat in 2048 alle soorten voor de ondergang zullen staan.
Dat betekent dat dan van de oorspronkelijke aantallen minder dan 10 procent over zal zijn. Ook grote zeezoogdieren als orka's, dolfijnen en zeehonden zullen drastisch in aantal teruglopen.
"Wat we benadrukken is dat de voorraden eindig zijn; wij zijn al door een derde heen en we zullen ook door de rest heen gaan", zei onderzoeker Boris Worm van de Dalhousie Universiteit in Canada tegen de BBC.
Steve Palumbi van de Amerikaanse Stanford Universiteit stelt dat dit de laatste eeuw is dat we wild zeevoedsel hebben tenzij we drastisch anders met het leven in zee omgaan.
De onderzoekers pleiten voor meer beschermde gebieden waardoor bestaande soorten kunnen overleven. Dit blijkt ook een effectieve manier om uitgeputte gebieden te laten herstellen, zo blijkt volgens Worm uit de praktijk.
Zonder een vangstverbod is de kabeljauw in de Noordzee ten dode opgeschreven, stellen de wetenschappers.
(Bron)

donderdag, november 02, 2006

Stijging zeespiegel vergt kostbare ingrepen

DEN HAAG - Als de zeespiegel met meer dan 1,5 meter gaat stijgen, zijn in Nederland kostbare maatregelen nodig. Het gaat om de aanleg van een tweede duinenrij langs de gehele kust. Ook de afvoer van het rivierwater van de Rijn via de IJssel naar de Waddenzee is dan nodig.
Deze alarmerende conclusies zijn afkomstig van het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP), bevestigde een woordvoerster donderdag na publicatie in NRC Handelsblad.
Het MNP uit tegelijk kritiek op de grote politieke partijen, die het probleem zouden negeren. Er zou meer duidelijkheid moeten zijn over de rol van de overheid in de strijd tegen het water.
Opvallend, stelt het MNP, is dat geen van de verkiezingsprogramma's van de grote partijen een uitspraak doet over de vraag of de overheid de verantwoordelijkheid moet nemen voor de mogelijke gevolgen van de zeespiegelstijging, of kiest voor marktwerking.
Eén meter zeespiegelstijging over honderd jaar is met beperkte technische en ruimtelijke ingrepen bij te houden. Het omslagpunt ligt bij anderhalve meter. Maar ook tot dat niveau liegen de noodzakelijke aanpassingen er niet om.
Niet alleen worden de kosten veel hoger, ook het aanzien van Nederland zal veranderen. "Het rivierenlandschap zal worden gekenmerkt door industrieel aandoende hoge dijken die moeilijker inpasbaar zijn in het landschap." In de samenleving speelt deze dreiging geen rol, aldus het MNP.
Uit recent NIPO-onderzoek blijkt "dat de Nederlander zich absoluut geen zorgen maakt over de gevolgen van klimaatverandering". Ook bij de keuze van de vestigingsplaats van bedrijven in de Randstad "spelen overstromingsrisico's nog geen rol, zo blijkt uit navraag bij Kamers van Koophandel".
Volgens KNMI-klimaatexperts zal de zeespiegel over honderd jaar maximaal 85 centimeter stijgen. Volgens andere onderzoekers moet meer rekening worden gehouden met de versnelde smelting van de ijskappen op Groenland en West-Antarctica. Het monitoren daarvan is daarom cruciaal voor de houdbaarheid van de inrichting van Nederland, schrijft het planbureau.
Tegelijk zou het kabinet een plan moeten opstellen met mogelijke oplossingen, de gevolgen daarvan en een kostenraming.
(Bron)
Pleidooi voor veel meer kerncentrales in de wereld

LONDEN - Het internationaal energiebureau IEA wil dat de wereld veel meer kerncentrales krijgt. Die boodschap staat volgende week in een publicatie van het IEA over de internationale energievoorziening, de gezaghebbende World Energy Outlook.
Het IEA is een belangrijk adviesorgaan voor energiebeleid, waarvan Nederland een van de 26 aangesloten landen is. In een vraaggesprek met de Financial Times donderdag zegt de belangrijkste econoom bij het IEA, Fatih Birol, dat politici burgers moeten overtuigen dat kernenergie veilig en noodzakelijk is.
De afhankelijkheid van een krimpende voorraad fossiele brandstoffen (olie en kolen) en de realiteit van klimaatveranderingen dwingen de internationale gemeenschap tot snelle, nieuwe keuzes, vindt Birol. Volgens hem is kernenergie in vergelijking niet duurder en bovendien is er voldoende uranium op aarde om als brandstof te kunnen dienen voor reactoren.
Zijn oproep komt in een periode dat verscheidene landen juist steeds minder voelen voor uitbreiding van hun aantal kerncentrales of invoering van nucleaire energie. Landen als China, India, de VS en Japan werken aan meer centrales. Groot-Brittannië, Spanje en Duitsland nemen juist meer afstand.
Milieubeweging Greenpeace reageerde donderdag afwijzend op het advies. "Het is werkelijk teleurstellend dat het IEA blijft bij traditionele energievormen en geen revolutionaire andere vormen bepleit", zei een woordvoerder van de organisatie in Nederland.
Bovendien zou er volgens het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) onvoldoende uranium in de wereld voorhanden zijn die een grote investering in kerncentrales rechtvaardigt, aldus Greenpeace.
Tegelijkertijd zijn er internationaal grote zorgen over nucleaire programma's zoals die in Iran, die volgens het westen alleen maar zijn bedoeld om kernwapens te ontwikkelen.
(Bron)
Duitse eurobiljetten verkruimelen

FRANKFURT - Meer dan duizend Duitse eurobiljetten zijn de afgelopen maanden door een onbekend zuur verkruimeld kort nadat het geld uit een geldautomaat was getrokken. Dat heeft de Duitse centrale bank donderdag gemeld.
De biljetten vertegenwoordigden een waarde van 5 tot 100 euro. De eerste keer dat een biljet in snippers uiteen viel, was in juni in de hoofdstad Berlijn.
Volgens een woordvoerder van de centrale bank is een bijtend zuur op de biljetten terecht gekomen en kan het probleem niet worden veroorzaakt door de druktechnieken. "Op dit moment is nog onduidelijk dat er sprake is van onopzettelijke schade of van doelbewuste manipulatie."
Volgens de boulevardkrant Bild zijn de bankbiljetten mogelijk besmeurd met een zout dat verandert in zuur wanneer het in aanraking komt met vocht, zoals zweet.
(Bron)
Singles zoeken partner minder vaak online

AMSTERDAM - Vrijgezellen op zoek naar een partner gebruiken minder vaak het internet om de liefde van hun leven te vinden. Steeds vaker schakelt de single een ouderwetse datingmakelaar in, zo meldt Reuters. Reden hiervoor zijn de vele teleurstellende ervaringen met daten via het web.
Volgens datingexpert Mary Balfour is al vaak gebleken dat verwachtingen niet uitkomen bij de internetdaters. Zo liegen veel potentiele kandidaten over hun leeftijd, gewicht of burgerlijke status. Een andere veelgehoorde klacht is dat de foto bij een profiel niet overeenkomt met het uiterlijk van de kandidaat.
Hoewel er steeds meer gespecialiseerde datingsites komen, bijvoorbeeld voor homo's, gehandicapten of miljonairs, blijkt uit cijfers dat veel singles een vervelende ervaring hebben gehad met internetdaten. "Om teleurstellingen te voorkomen schakelt de vrijgezel vaker een professioneel bureau in", zo stelt Balfour.
Uit recent onderzoek van Pew Internet en American Life Project is gebleken dat online daten overigens nog steeds erg populair is. Zestien miljoen Amerikanen hebben wel eens een online datingsite gebruikt. Zo'n 29 procent van hen liet weten een negatieve ervaring te hebben gehad met dit soort sites.
(Bron)
Huisartsen minder vaak op huisbezoek

AMSTERDAM - Huisartsen leggen steeds minder visites af. Vooral kinderen en patiënten die kampen met koorts kunnen een bezoek van de huisarts vergeten. Dat meldt het Nivel, het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg.
De meeste huisbezoeken worden afgelegd bij ouderen, maar ook bij hen is sprake van een daling. Van alle contacten met de huisarts, zowel telefonisch als in persoon, was in 2001 één op de elf een huisbezoek. In 1987 betrof nog één op de zes contacten een bezoek.
Huisartsen zijn selectief bij het besluiten tot een huisbezoek. Bij bepaalde klachten is het aantal visites in de periode tussen 1987 en 2001 sterker afgenomen dan bij andere. Zo daalde het aantal huisbezoeken bij klachten over koorts in veertien jaar van 53 procent naar 18 procent. Bij keelontstekingen komt de dokter vrijwel helemaal niet meer: het aantal visites bij deze klacht daalde van 36 procent naar 3 procent.
Ook de leeftijd van de patiënt is van invloed. Vooral voor jongere kinderen is de kans op een bezoek van de huisarts geslonken. In 1987 was één op de vijf ontmoetingen van de huisarts met kinderen tot vijf jaar nog een huisbezoek, in 2001 is dat teruggelopen tot één op de 33 contacten.
De afname van het aantal huisbezoeken wordt deels veroorzaakt door niet-medische zaken. Zo hebben meer mensen een auto en moeten de huisartsen meer doen in hun tijd. Uit de studie concludeert het Nivel dat medische afwegingen 'nog altijd een belangrijke rol spelen in de beslissing om al dan niet een visite af te leggen'.
(Bron)
Bejaarde verliest vijf mille tijdens ritje op scootmobiel

ZWIJNDRECHT - Een 79-jarige vrouw uit Zwijndrecht is dinsdagochtend 5000 euro verloren. Ze had het geld kort daarvoor bij de bank opgenomen en was vervolgens op haar scootmobiel vertrokken. Ze ging daarbij volgens de politie bewust op de envelop met geld zitten.
Toen werkzaamheden aan het trottoir haar korte tijd later dwongen de stoep te verlaten, viel de scootmobiel bijna om. Waarschijnlijk is de envelop toen op de grond gevallen. Het geld was bedoeld voor de kleinkinderen van de vrouw.
(Bron)
V. verklaarde imam onterecht ongewenst

AMSTERDAM - Imam Eisha Bersham van de Al Fourkaan-moskee in Eindhoven was geen gevaar voor de nationale veiligheid. Minister Rita V. (Vreemdelingenzaken) heeft de imam op 15 juni 2005 daarom onterecht ongewenst verklaard en een verblijfsvergunning geweigerd. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag besloten.
De rechter vernietigde met zijn uitspraak het besluit van de minister uit 2005 de aanvraag van de imam om verlenging van zijn vergunning voor verblijf als geestelijk voorganger te weigeren. V. baseerde haar besluit destijds op een onderzoek van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).
Volgens de rechter hebben AIVD en minister na onderzoek terecht de conclusie getrokken dat in de Al Fourkaan-moskee in het verleden sprake is geweest van een voedingsbodem voor onder meer het recruteren voor de jihad. Ook bleek dat imam Bersham in het verleden tegenover mogelijke recruteringsactiviteiten in zijn moskee niet zo standvastig is opgetreden als mogelijk was.
Die conclusies van de AIVD zijn volgens de rechter echter niet zo eenduidig dat gezegd kan worden dat de imam persoonlijk en actief betrokken was bij het radicaliseren van een groep moskeebezoekers. Daarom kon de imam volgens de rechter in 2005 geen gevaar voor de nationale veiligheid genoemd worden.
Na zijn ongewenstverklaring moest de imam Nederland verlaten. Eind 2005 is hij opgepakt en heeft hij enkele dagen in vreemdelingenbewaring gezeten. Het moskeebestuur beschouwde dat als een schending van de eer van een vaderfiguur voor tweeduizend moslims in Eindhoven, legde een woordvoerder donderdag uit. Bersham is daarom in afwachting van een definitieve uitspraak teruggekeerd naar zijn geboorteland Sudan.
De moskee heeft donderdagochtend al kort contact met hem gehad. De imam reageerde volgens de woordvoerder dankbaar en opgelucht op de beslissing van de rechter. Over zijn toekomst is nog niet gesproken.
Als Bersham zelf bereid is terug te komen naar Nederland dan is hij weer welkom in Eindhoven, legde het moskeebestuur uit. Vervangers en vrijwilligers leidden sinds eind vorig jaar het gebed in de Al Fourkaan-moskee omdat ook de Keniaanse imam Mahmoed als gevaar voor de nationale veiligheid en als ongewenst werd bestempeld. Mahmoed wacht in zijn geboorteland nog de uitkomst van zijn bezwaar af.
De Al Fourkaan-moskee raakte eerder in opspraak nadat twee jonge Marokkaanse jongens uit Eindhoven in Kashmir door grenstroepen werden doodgeschoten. Ze zouden in de Al Fourkaan-moskee zijn geronseld voor al-Qaeda. In februari 2005 trok minister V. de verblijfsvergunningen van twee imams van de moskee al in. Zij zouden willens en wetens bijdragen aan de radicalisering van moslims in Nederland.
Zowel minister V. als de imam kan binnen vier weken hoger beroep aantekenen tegen de uitspraak.
(Bron)
V. wil imam Fawaz uitzetten

DEN HAAG - Minister Rita V. (Vreemdelingenzaken) laat onderzoeken of de Haagse imam Fawaz, die filmmaker Theo van Gogh kort voor hij vermoord werd tijdens een preek heeft vervloekt, Nederland uitgezet kan worden. "Ik wil weten wat zijn verblijfsrechtelijke status is", zei V. donderdag voor de EO-radio.
V. vindt dat de uitlatingen van de imam, die ook voormalig VVD-Tweede kamerlid Ayaan Hirsi Ali vervloekte, absoluut niet door de beugel kunnen. "Ik neem dit zwaar." Volgens V. bekijkt het Openbaar Ministerie ook of andere maatregelen tegen de imam mogelijk zijn. De fracties van CDA en VVD drongen daar eerder deze week op aan. Ze opperden onder meer het opleggen van een preekverbod.
V. zou er voorstander van zijn om haar huidige portefeuille in de komende kabinetsperiode te splitsen. Vreemdelingenzaken moet dan onderdeel worden van een nieuw te vormen ministerie van Veiligheid, terwijl Integratie bij Sociale Zaken ondergebracht kan worden.
De VVD-minister sluit terugkeer op haar huidige post niet uit, maar is ook beschikbaar voor ander departement waar veel te doen is. Ze noemde als voorbeeld Onderwijs.
(Bron)
Koud!

woensdag, november 01, 2006

Ik durf van mezelf te zeggen dat ik een avondmens ben. Geef mij oneindig vrij en ik ga rond vier uur 's nachts naar bed. Als het zomer is, ga ik slapen als het licht wordt, met het vogelconcert als slaaplied. Daarna ontbijten in de zon ;-)
Nu heb ik werk dat om acht uur 's ochtends begint en waarvoor je dus om kwart voor acht aanwezig moet zijn: computers opstarten, progs opstarten, software vervloeken, opnieuw opstarten, enzovoorts. De wekker gaat om half zeven zodat ik echt Wakker ben als ik richting werk fiets, een klein uur later. Waar ik dan buiten nog even sta te roken tot kwart voor acht.
Okee, ik ben lang werkloos geweest. Okee, het ligt ook aan het seizoen want in de herfst en winter slaap ik altijd meer. Maar is het nou echt nodig dat ik dan voor acht uur 's avonds al aan mijn bed denk? Er om negen uur in lig, nog even lees en voor tien uur 's avonds al lig te dromen? (GAAAAAAAP)
Prehistorische voorwerpen ontdekt in Limburg

RIEMST - In een Belgische leemgroeve, net over de grens bij Maastricht, zijn prehistorische voorwerpen gevonden die mogelijk tussen de 300.000 en 400.000 jaar oud zijn. De vondst door een amateurarcheoloog wordt door kenners omschreven als uitzonderlijk in Europa en ongekend in Vlaanderen.
De exacte vindplaats wordt uit veiligheidsoverwegingen niet bekendgemaakt maar ligt in een van de Belgische gemeenten net ten westen en ten zuiden van Maastricht. De voorwerpen zijn een afgeslagen vuursteen met een scherpe rand en een schaaf. De vondsten werden op een diepte van tien meter gedaan.
In de leemgroeves in Zuidoost-Limburg kwamen eerder al paleolithische vondsten aan het licht. Deze vondsten zijn circa 130.000 - 80.000 jaar oud.
(Bron)
Nu is het echt herfst!

TT 751 17:44 uur Rotterdam - Hoek van Holland

Vanwege gladde sporen door bladval rijden er tussen Maassluis en Maassluis West minder treinen.
Vertraging: ongeveer 15 minuten.

Prognose: * einde om ongeveer 20.00 uur.
'Een op de zeven hoogleraren vrouw niet haalbaar'

DEN HAAG - Nederland heeft nog steeds te weinig vrouwelijke hoogleraren. De doelstelling om in 2010 15 procent vrouwelijke hoogleraren te hebben is waarschijnlijk onhaalbaar.
Dat stellen onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen in het rapport 'Gender en Excellence', dat dinsdag is aangeboden aan minister Maria van der Hoeven (Wetenschap).
Volgens het onderzoek wordt de norm van 15 procent gehaald in de sociale wetenschappen. Dat betekent dat een op de zeven profs een vrouw is. Het percentage vrouwen in de medische wetenschappen (10) en economie (4) blijft daar echter ver bij achter.
(Bron)
Deeltijdbaan makkelijker voor bijstandsmoeders

DEN HAAG - Alleenstaande ouders die in deeltijd werken kunnen in aanmerking komen voor een financiële toeslag, zodat ze niet zijn aangewezen op de bijstand. De Tweede Kamer is in de nacht van dinsdag op woensdag akkoord gegaan met een initiatiefwetsvoorstel van deze strekking van PvdA-kamerlid Noorman.
Omdat Noorman niet meer verkiesbaar is voor de nieuwe Tweede Kamer kan zij het wetsvoorstel niet in de Eerste Kamer verdedigen. Die taak zal nu worden overgenomen door haar fractiegenote Jet Bussemaker.
(Bron)

Bijstandsmoeders m/v dus.
Veel minder rode paddenstoelen met witte stippen

LEIDEN - De vliegenzwam, de bekende rode paddenstoel met witte stippen, is op beduidend minder plaatsen te zien dan normaal rond deze tijd. Gewoonlijk is de paddenstoel eind augustus al in het hele land te bewonderen.
Volgens Hans Adema, bioloog bij Naturalis in Leiden, heeft de vliegenzwam een behoorlijke tik gehad van het extreme zomerweer. In juli was het te heet, in augustus te nat. September leek goed, maar bleek te droog voor de vliegenzwam. "Je ziet er veel minder dan normaal. De meeste zijn verdroogd, al verdwenen of gewoon nooit opgekomen", zegt Adema.
Het is goed mogelijk dat de paddenstoelen alsnog opkomen nu de herfst zijn intrede heeft gedaan. De vliegenzwammen die een poging wagen, hebben maar kort de tijd om hun sporen achter te laten. Als de eerste vorst zijn intrede doet, is het seizoen voorbij.
Het gebrek aan vliegenzwammen heeft geen gevolgen voor het aantal paddenstoelen volgend seizoen. Uit de sporen ontstaan mycelia, een netwerk van schimmeldraden, waaruit onder gunstige omstandigheden een paddenstoel kan groeien. Die mycelia blijven honderden jaren in leven. Mocht het dus volgend seizoen gunstig weer zijn voor de paddenstoel, dan groeien die vanzelf weer uit de voorraad mycelia.
(Bron)
'Hoger ziekteverzuim door vieze werkplekken'

CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Het ziekteverzuim neemt toe door vieze werkplekken. In meer dan 40 procent van de kantoren in Nederland bevinden zich te veel schadelijke bacteriën. Daardoor daalt ook de productiviteit.
De productiviteit ligt 10 tot 15 procent lager wegens de ongezonde werkplekken. Het ziekteverzuim groeit 1,5 tot 2,5 procent. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van Intersafe Groeneveld, een bedrijf dat zich bezighoudt met het klimaat in kantoren.
De onderzoekers hebben in de periode 2004 tot en met 2006 ongeveer 250 bedrijven bezocht en proeven in laboratoria gedaan. Zij noemen de vele bacteriën het gevolg van bezuinigingen op de schoonmaak van werkplekken.
Tijdens de bedrijfsbezoeken werden veel schadelijke bacteriën, schimmels en gisten aangetroffen. De meest voorkomende (Micrococcus)soorten in kantoorpanden kunnen irritaties aan neus, slijmvliezen en ogen veroorzaken. Een schimmelsoort waarvan de sporen ingeademd worden en die tot longinfecties en allergische reacties kan leiden, komt ook vaak voor.
De meest gevaarlijke bacterie is legionella, die in waterleidingen kan groeien. Legionella veroorzaakt verkoudheid, griep of hoofdpijn, maar kan ook tot de dood leiden. Onlangs overleden twee mensen aan legionella. Een koeltoren van een kantoorgebouw nabij het Amsterdam Centraal Station was besmet met de bacterie.
Intersafe Groeneveld heeft het onderzoek in opdracht van het schoonmaakbedrijf Hago uitgevoerd. "We merken dat bedrijven in plaats van vijf keer per week laten schoonmaken, dat nu drie keer per week laten doen", zei een woordvoerder van Hago. "Het is makkelijk om te bezuinigen op de schoonmaak."
Volgens hem bestaan er geen wettelijke normen voor het aantal bacteriën in kantoren. Daarom kunnen bedrijven niet worden afgerekend als er veel vieze werkplekken zijn.
(Bron)
Wimpertransplantaties nieuwste trend

NEW YORK - Na borstvergrotingen, liposuctie en neusoperaties heeft de Amerikaanse cosmetische chirurgie een nieuwe trend gelanceerd: wimpertransplantaties. Voor ongeveer 5000 euro kunnen vrouwen haar op hun ooglid laten naaien met een techniek die vergelijkbaar is met de behandeling van kalende mannen.
De behandelde vrouwen krijgen door de transplantatie niet alleen dikkere wimpers, maar ook langere oogharen. De overgezette haartjes komen van de hoofdhuid en gaan groeien, waardoor de dames ze met een schaartje en een wimperkruller moeten bewerken.
De Amerikaanse zender ABC meldde donderdag dat de transplantatie waarschijnlijk een belangrijk onderdeel wordt van de 'menukaart' van plastisch chirurgen. Amerikanen lieten vorig jaar 10 miljoen cosmetische ingrepen uitvoeren, bijna 40 procent meer dan in het jaar 2000.
(Bron)

Dan moet je dus ook je wimpers gaan knippen, anders groeien ze door??
'Aarde het warmst in miljoen jaar'

WASHINGTON - Door de snelle temperatuurstijging dreigt de aarde het warmst te worden in een miljoen jaar tijd. Daarvoor waarschuwde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA in een studie naar de verandering van het klimaat.
In de afgelopen drie decennia is de temperatuur met 0,6 graad Celsius gestegen. Daarmee is onze planeet nu al in 12.000 jaar niet zo warm geweest. Met een stijging van nog eens 1 graad wordt een gemiddelde temperatuur bereikt die vermoedelijk een miljoen jaar geleden voor het laatst heerste.
Als de opwarming onder dat niveau blijft, zijn de gevolgen relatief beheersbaar. Maar als door verdere opwarming de temperatuur 2 of 3 graden stijgt zullen we "een andere planeet krijgen dan die we nu kennen", aldus NASA.
In het midden van het plioceen ongeveer drie miljoen jaar geleden was het zo warm. De zeespiegel lag toen naar schatting 25 meter hoger dan vandaag de dag.
(Bron)
Testende automonteur raakt rijbewijs kwijt

AMSTERDAM - Een automonteur die een auto van een klant testte op gebreken, heeft woensdag het voertuig en zijn rijbewijs moeten inleveren. De man reed 173 kilometer per uur op een weg waar 80 kilometer is toegestaan.
Hij viel met de exclusieve Mercedes door de mand bij een controle op de Burgemeester Letschertweg in Tilburg. De politie controleerde daar op snelheid omdat zich er onlangs twee dodelijke ongelukken voordeden. De garagemedewerker verklaarde dat hij de auto moest testen op motorstoringen. De officier van justitie heeft bepaald dat de Mercedes wordt teruggegeven aan de eigenaar.
Bij de controle werden 29 boetes uitgedeeld. Behalve van de automonteur nam de politie de rijbewijzen in van drie andere bestuurders. Eén van hen reed 137 kilometer per uur, de andere twee kwamen met een snelheid van 155 kilometer voorbij.
(Bron)
Afghaanse vrouwen delen boerka's uit op Binnenhof

AMSTERDAM - Ongeveer veertig Afghaanse vrouwen en hun kinderen hebben woensdag uit protest boerka's uitgedeeld aan Tweede Kamerleden. De vrouwen protesteren tegen hun uitzetting omdat ze bang zijn dat ze als geëmancipeerde vrouwen in Afghanistan problemen krijgen. Ook willen ze geen boerka meer aan.
Kamerleden van de Naima Azough (GroenLinks) en Krista van Velzen (SP) gingen in gesprek met de Afghaanse vrouwen en probeerden de boerka's uit. De Afghaanse vrouwen vinden dat ze in Nederland een westerse levensstijl hebben aangenomen. Nu ze terug moeten naar Afghanistan zijn ze bang daar bedreigd te worden.
Minister voor Vreemdelingenzaken Rita V. (VVD) vindt dat de vrouwen terug kunnen naar Afghanistan. In een ambtsbericht stelde zij in 2004 dat vrouwen zich in het land kunnen accommoderen. De vrouwen hebben in Nederland volgens haar ook laten zien dat zij zich kunnen aanpassen aan omstandigheden. Advocaat Frits Koers die de vrouwen bijstaat, vindt dat die opvatting tegen het 'gezonde emancipatie-verstand' ingaat.
(Bron)
'Kamerleden vaak afwezig'

AMSTERDAM - Kamerleden zijn vaak afwezig op vergaderdagen. Bij gemiddeld een op de vijf vergaderdagen komen zij niet opdagen, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.
De Kamerleden van de LPF komen er het slechtst van af in het onderzoek. Ook de leden van de SP en D66 blijken grote spijbelaars.
Bas van der Vlies (SGP) en Jan Mastwijk (CDA) blijken de braafste jongetjes van de klas. Hun afwezigheidspercentage ligt rond de 3 procent. Over het algemeen scoren de vrouwelijke Kamerleden nét iets beter dan hun mannelijke collega's.
(Bron)
Tienerbus

Een Amerikaanse tiener heeft zaterdag in Orlando een lijnbus gestolen en is daarmee de gebruikelijke route gaan rijden om passagiers op te pikken. Een passagier merkte op dat de chauffeur er wel erg jong uitzag, en belde de politie. De 15-jarige jongen zei tegen de agenten dat hij beter reed dan de meeste chauffeurs op de lijndienst. "Er zit geen krasje op", stelde hij. De jongen is gearresteerd.
(Bron)
Liegen schadelijk voor het geheugen

MAASTRICHT - Mensen die bewust doen alsof ze zich niets kunnen herinneren van iets, dus liegen, verstoren daarmee hun werkelijke herinneringen. Daardoor kunnen ze zich uiteindelijk weinig herinneren van wat werkelijk is gebeurd. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht.
Vooral de politie heeft nogal eens te maken met verdachten die zeggen zich niets te kunnen herinneren van een misdaad. Dat kan gaan om zware criminaliteit, maar ook om automobilisten die een verkeersongeval veroorzaken en een black-out, een gat in het geheugen als excuus gebruiken.
Volgens onderzoekster Kim van Oorsouw, die 30 november promoveert op een onderzoek naar geheugenverlies en crimineel gedrag, moeten verdachten die zeggen een black-out te hebben gehad daarom direct worden onderworpen aan een geheugenverliestest.
Uit een aantal simulatiestudies blijkt dat proefpersonen die als 'dader' geheugenverlies veinsden, uiteindelijk een slechter geheugen voor 'de misdaad' hadden dan proefpersonen die meteen de waarheid vertelden.
Uit de studie blijkt dat black-outs door alcoholgebruik regelmatig voorkomen, maar zeldzaam zijn als het om crimineel gedrag gaat.
(Bron)
Zorgen in VVD om dreigend verlies verkiezingen

DEN HAAG - In de VVD nemen de zorgen toe over de verkiezingsuitslag die de partij kan halen bij de stembusgang op 22 november.
In de peilingen staan de liberalen op verlies en volgens sommigen slaagt VVD-lijsttrekker Mark Rutte er onvoldoende in zich te mengen in de tweestrijd tussen CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende en PvdA-lijsttrekker Wouter Bos.
Dinsdag besprak de Tweede Kamerfractie het verloop van de campagne met Rutte. Van felle kritiek op de campagnestijl was geen sprake. Er bleek tevredenheid over Ruttes optreden tijdens het lijsttrekkersdebat op de radio afgelopen zondag, maar ook werd geconstateerd dat in de berichtgeving erover de VVD-leider onzichtbaar bleef.
Enkele fractieleden willen daarom dat Rutte steviger de aanval kiest, ook richting coalitiepartner CDA. Ook wordt er wisselend gedacht over hoe groot de rol moet zijn van VVD-ministers als Rita V., Gerrit Zalm en Henk Kamp.
Rutte heeft zich de kritiek aangetrokken en zal iets feller van zich af proberen te bijten. Hij zei het wel moeilijk te vinden zich tussen Balkenende en Bos te wringen "zonder een soort wethouder Hekking te worden", verwijzend naar het op aandacht beluste typetje van Kees van Kooten en Wim de Bie.
Behalve de iets fellere toon is Rutte verder niet van plan zijn strategie aan te passen. De VVD-leider vertrouwt erop dat de kiezers er genoeg van krijgen dat de campagne alleen maar draait om de strijd tussen Balkenende en Bos om het premierschap. Rutte wil zich richten op de inhoud met thema's als economie, veiligheid en onderwijs. Rutte zal zaterdag, tijdens de officiële start van de VVD-campagne in Lunteren, het thema neerzetten waarmee de liberalen zich de komende weken willen onderscheiden.
Rutte wees er woensdag op dat er eerder bewust voor gekozen is om naast hemzelf de drie "VVD-kanonnen" V., Zalm en Kamp volop in te zetten om de vruchten van het kabinetsbeleid te kunnen plukken.
Zalm toonde zich woensdag bezorgd dat een nieuw kabinet van CDA en PvdA juist die resultaten van het hervormingsbeleid van het kabinet weer zal laten verdwijnen. Hij waarschuwde dat hier dan een zelfde situatie van "krachteloosheid en machteloosheid" kan ontstaan als bij de grote coalitie van CDA/CSU en SPD in Duitsland.
Zalm toonde wel begrip voor de zorgen over de slechte peilingen, maar hij riep zijn partijgenoten op daar niet te zwaar aan te tillen. Volgens de VVD-bewindsman voert Rutte heel goed campagne.
Zalm sprak de hoop uit dat de fractieleden van de VVD vanaf nu veel op pad gaan om de kiezer te overtuigen. "Er zal nog veel van de VVD gehoord worden."
(Bron)
Lot paarden Marrum onzeker

MARRUM - Het lot van de ruim honderd paarden die ten noorden van Marrum zijn ingesloten door het hoge water is onzeker. Hulpverleningsdiensten proberen de dieren al de hele dag te evacueren, maar zonder succes. Door de storm is het omliggende land volgestroomd en zitten de paarden klem.
De brandweer en It Fryske Gea proberen met boten naar het eilandje te varen om de dieren daar weg te drijven. De paarden moeten dan zelf 500 meter naar de Waddenzeedijk zwemmen.
Volgens de dierenarts ter plaatse kunnen de paarden beter de komende nacht op hun eilandje blijven staan, aldus landschapsorganisatie It Fryske Gea woensdag.
De dieren staan buitendijks op een hoog punt. Door de storm afgelopen nacht is het omliggende land volgestroomd en staan de paarden geïsoleerd. Naast de brandweer en It Fryske Gea, eigenaar van het land, zijn het leger en de gemeente Ferwerderadiel ingezet.
Wat nu het beste is voor de dieren weten de betrokken organisaties niet. Op het gemeentehuis in Ferwert is om 19.30 uur een persconferentie over het paardendrama met de burgemeester van Ferwerderadiel.
Vijftien dieren zijn inmiddels verdronken. Een particulier is eigenaar van de dieren. Ondanks waarschuwingen heeft deze volgens de betrokken partijen verzuimd de dieren voor de storm in veiligheid te brengen.
(Bron)
De sneeuwluipaard (zie foto van 28 oktober) hangt nu trouwens aan een draadje te bungelen :-(
Vanochtend op de fiets viel het me nog erg mee, die wind. Want vannacht werd ik een paar keer wakker van hagel die tegen de voordeur kletterde (kan alleen als de wind en pal noordwest staat en keihard is), en van geklepper. Daar sta je dan, om drie uur 's nachts in de gierende wind, de klep van de brievenbus vast te plakken met pleisters.
Overdag is het genietweer, met zwarte luchten, felle zon, knallende regenbogen, iets dat verdacht op natte sneeuw leek, en 'keukenluchten': lucht die deels volhangt met grijsgeribbelde plukken zoals de oude emaille kannen van vroeger, deels aangebakken zwart is en deels zo blauw als vroeger veel keukens geverfd werden tegen vliegen.
En zowaar droog aangekomen, heen èn terug :-)

dinsdag, oktober 31, 2006

Halloween. Tijd voor enge dingen. Spoken, monsters, zombies, vampiers. Hier. Niet schrikken!
Oh, enne... Hebben jullie ook zo de neiging op verkiezingsdag met een geheimzinnig apparaatje rond stemlokalen te gaan hangen?
Hoe kan dat nou. Ik ga de deur uit op het werk, het begint te plenzen, hard genoeg me te doorweken dwars door m'n jas heen. Ik kom thuis aan, en het is droog.
Bah bah bah.

zondag, oktober 29, 2006

De herfstkers bloeit trouwens nu pas.
De word verification laat zich nog niet uit zetten, en je moet eerst door twee pagina's heen voor je een comment kunt plaatsen, maar het zou nu wel moeten lukken via de 'linkse' reactiemogelijkheid.
Ik zit te rommelen met de commentaarfunctie, maar vlot gaat het niet. Nu staan er dus twee commentmogelijkheden, de eerste is van Blogger zelf en zou minder problemen moeten opleveren dan de achterste, de YACCS-comments - voor YACCS lijkt plots iedereen een spammer. Maar klikken op de Bloggerknop zou een venstertje moeten openen, in plaats van de hele pagina waarin dan een aparte klikmogelijkheid voor het plaatsen van een reactie zit.
Het 'links to this post' mag ook wel weg, maar dat komt allemaal wel.
Al uren geen kat te bekennen hier. Ze zoefden vanochtend even binnen, aten wat, en weg. Zelfs zonder naar buiten te kijken, weet je dan dat het mooi weer is ;-)
'Nederland onder Balkenende minder sociaal'

AMSTERDAM - Ruim tachtig procent van de Nederlandse bevolking vindt dat Nederland onder de drie kabinetten-Balkenende minder sociaal is geworden. Dat blijkt zondag uit een onderzoek van IntomartGfK, in opdracht van de PvdA. Dat schrijft De Telegraaf zondag.
Ruim vijftig procent van de VVD-kiezers vindt Nederland minder sociaal dan bij het begin van de kabinetten-Balkenende. Van de eigen CDA-aanhang deelt 35 procent deze mening. Verder vindt ruim zestig procent van de ondervraagden dat de situatie in de verpleeghuizen moet worden verbeterd.
Ook vinden zij dat de drie kabinetten onder leiding van premier Jan Peter Balkenende (CDA) niet in staat zijn geweest de gouden handdrukken in de zorg en andere semi-overheidsinstellingen in te dammen. Vijfenzestig procent van hen stelt dat hiertegen moet worden opgetreden.
In totaal werden bijna 1130 mensen ondervraagd. De resultaten van het onderzoek werden zondag in De Telegraaf gepubliceerd op een van de twee pagina's die PvdA-lijsttrekker Wouter Bos als hoofdredacteur mocht vullen. Ook VVD-lijsttrekker Mark Rutte en Balkenende, lijsttrekker van het CDA, waren verantwoordelijk voor de inhoud van enkele pagina's in de krant.
(Bron)

Als zelfs de VVD-kiezers vinden dat Nederland minder sociaal is geworden...
FNV wil snellere ontslagprocedure

AMSTERDAM - De FNV wil een snelle en eenvoudige ontslagregeling. De vakcentrale wil af van de ontslagroute via het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI). Dat zegt bestuurder Wilna Wind zaterdag in een vraaggesprek met het Financieele Dagblad. De route via de kantonrechter verdient de voorkeur van de FNV.
De procedure bij de rechter gaat sneller maar is voor de werkgever meestal niet goedkoper. Dat geldt vooral voor mensen die ergens lange tijd hebben gewerkt. Zij kunnen voor elk gewerkt jaar één maand loon krijgen. De FNV zet in op goede voorlichting tijdens een ontslagprocedure. Als werkgever en werknemer het onderling eens worden, kan een gang naar de rechter worden voorkomen. Wind noemt de ontslagprocedure bij Nedcar een mooie testcase. Nul procent van de betrokken werknemers tekende daarbij verweer aan.
Vrijdag bleek dat het CDA het ontslagrecht wil versoepelen en de ontslagvergoeding wil beperken tot maximaal 6,5 maanden. De partij wil de ontslagprocedure koppelen aan scholing. Als de werkgever of werknemer daar te weinig aan heeft gedaan, moet de kantonrechter boetes kunnen uitdelen.
De vakcentrales FNV en CNV reageerden furieus op die plannen. Zij vinden dat de ontslagprocedure op die manier 'bijna gratis' is voor werkgevers.
In de Sociaal-Economische Raad (SER) overleggen kroonleden, werkgevers en werknemers over het ontslagrecht. Een advies aan de regering wordt eind dit jaar verwacht.
(Bron)
Vrouw ernstig verbrand in aangestoken bus Marseille

MARSEILLE - In de Franse stad Marseille heeft een jonge vrouw zeer ernstige brandwonden opgelopen nadat jongeren een bus waarin zij zat in brand hadden gestoken. Het leven van het slachtoffer, dat over 60 procent van haar lichaam verbrand is, is in gevaar, zo liet een woordvoerder van het ziekenhuis weten waarnaar de vrouw is overgebracht.
Ooggetuigen vertelden dat drie tieners de deur van de bus forceerden, een brandbare vloeistof in het voertuig gooiden en er een lucifer bij hielden. Dit gebeurde in een buitenwijk van Marseille waar volgens de autoriteiten eerder niet speciaal sprake was van veel geweld of onlusten.
De afgelopen dagen heerste al in veel voorsteden in Frankrijk een gespannen rust. Precies een jaar geleden was het land het toneel van ernstige onlusten in achterstandswijken nadat twee jongens op de vlucht voor de politie waren omgekomen. Drie weken lang gingen auto's in vlammen op.
Donderdag en vrijdag, de dag van de herdenking van de dood van de twee jongens, staken jongeren in Parijs ook al verscheidene bussen in brand. Daarbij deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.
(Bron)

In Parijs jagen ze tenminste eerst iedereen de bus uit voor ze 'm in de fik zetten. Maar daar hebben ze ook meer ervaring.
EMI-topman verklaart cd dood

AMSTERDAM - Het hoofd van platenmaatschappij EMI Music, Alain Levy, heeft op een lezing in Londen verklaard dat de cd als muziekdrager is overleden. Dit meldt MarketWatch.
Volgens Levy is er voor de cd geen bestaansrecht meer, omdat zestig procent van de consumenten de nummers van een cd overzet op een pc of draagbare muziekspeler, zoals een iPod.
"Om een muziek-cd weer aantrekkelijk te maken moet er een toegevoegde waarde zijn", zegt Levy. "Je gaat je schoonmoeder geen mp3's van iTunes cadeau doen met kerstmis, maar we moeten creatiever zijn om onze content aan de man te brengen."
De EMI-topman verklaarde dat begin volgend jaar alle cd's van EMI zullen worden aangevuld met extra content.
Van de totale muziekverkoop in de eerste helft van 2006 bestond zeventig procent uit de verkoop van cd's. De verkoop van digitale muziek via internet bedroeg elf procent van de totale verkoop van muziek.
(Bron)
Fatsoen in campagnespotjes daalt tot onder nulpunt

WASHINGTON - "Afgevaardigde Ron Kind betaalt voor seks!" De politicus wil bovendien "illegale immigranten de Amerikaanse vlag laten verbranden" en staat toe dat "veroordeelde kindermisbruikers dit land binnenkomen." Harold E. Ford "wil de abortuspil aan schoolkinderen geven!!"
Net toen Amerikanen dachten dat het met de campagnespotjes in eigen land niet erger kon, kwamen er in de aanloop naar de Congresverkiezingen van dit jaar reclameboodschappen in omloop die van een bedenkelijker niveau dan ooit tevoren zijn.
Nu het slecht gaat met de Republikeinen gooien wanhopige kandidaten werkelijk alles in de strijd om de gunst van de kiezer te winnen. De ether en het internet worden met nog geen twee weken te gaan voor de Congresverkiezingen volgepompt met de meest suggestieve campagneboodschappen sinds mensenheugenis. Karaktermoord vindt op grote schaal plaats en het stemgedrag van zittende politici wordt schaamteloos verdraaid.
In plaats van op de traditionele politieke onderwerpen lijken dit jaar de campagneboodschappen vooral gericht op het gemis van ook maar enige moraal op seksueel, financieel en sociaal vlak bij tegenstanders. Niet zelden wordt daarbij zelfs ingespeeld op latente onderbuikgevoelens van racisme.
Zo wordt bijvoorbeeld de zwarte kandidaat Ford, die een gooi doet naar een van de senaatszetels van Tennessee in Washington, afgeschilderd als een huisvriend van Playboy die warme betrekkingen onderhoudt met blanke blonde bunnies van Hugh Hefner. Hij zou daarnaast voorstander zijn van strenge wapenwetten, belastingverhoging en abortus.
Experts op het vlak van verkiezingsretoriek zoals Brooks Jackson van het Political Fact Check project zeggen zelfs dat het "in termen van een negatieve toon niet erger kan worden dan dit", aldus de Amerikaanse krant Austin American Statesman.
Negatieve spotjes hebben in het verleden echter hun nut bewezen. "Mensen kunnen hun afkeer er wel over uitspreken maar ze onthouden ze wel", zegt professor Tom Baldino van Wilkes University. Tegenwoordig lijken ze echter een ander doel te dienen.
"Negatieve spotjes verscherpen de bestaande visie dat fatsoenlijke mensen zich verre van de politiek moeten houden" aldus professor Rich Hanley van Quinnipiac University. "Als je mensen laat walgen, trekken ze misschien hun handen af van de politiek en dat is het werkelijke doel vandaag de dag", stelt zijn collega Shanto Iyengar van Stanford.
Negatieve spotjes waren in het verleden veel accurater, beter onderbouwd en informatiever dan positieve boodschappen maar dat is niet langer het geval. Dat de retoriek afglijdt, lijkt vooral te danken aan de zogenoemde 527-groepen, niet-kandidaatgebonden organisaties die reclameboodschappen financieren, maken en uit laten zenden zonder dat formeel de kandidaat daar iets mee te maken heeft. Het onfatsoenlijke karakter van de boodschap blijft niet plakken aan de kandidaat.
Internet speelt daarnaast een belangrijke rol in de normvervaging rond politieke boodschappen. Bleven veel spotjes in 2004 op nationaal niveau nog onopgemerkt, nu geldt dat als een lokaal spotje op het juiste moment maar genoeg stof doet opwaaien deze het vanzelf schopt tot een nationale spot. Nog voordat je YouTube (de site waar iedereen zijn eigen video-opnames kan plaatsen) kan zeggen, wordt de boodschap al volledig uitgeplozen en besproken op nationale televisie, merkt de krant USA Today op.
(Bron)

Sja, als je geen argumenten hebt...
Jongeren willen langer werken voor meer loon

AMSTERDAM - Jongeren zijn bereid meer te werken als hun netto-inkomen daardoor hoger is. Ruim driekwart van hen wil wekelijks vijf procent meer uren maken als daar tegenover staat dat het salaris tien procent stijgt. Daarmee kunnen de gevolgen van de vergrijzing worden aangepakt. Dat stelt vakbond De Unie zondag op basis van een onderzoek van TNS Nipo.
Het hogere nettosalaris kan worden mogelijk gemaakt door minder belasting te heffen over de extra gewerkte uren, stelt de vakbond. Maatwerk op de werkvloer wordt daarmee mogelijk, zegt De Unie-voorzitter Jacques Teuwen. "Algemene Haagse oplossingen zijn veel te gekunsteld", vindt hij. "Ze leveren niet echt een oplossing."
Teuwen verwacht dat de beroepsbevolking gestimuleerd wordt om meer te werken als de overuren fiscaal worden beloond. Een kwart van de ondervraagde werkenden vindt herinvoering van de 40-urige werkweek de beste oplossing om de gevolgen van de vergrijzing op te vangen. Het merendeel van de ondervraagden is bereid meer te werken als daar een nettobeloning tegenover staat.
De ondervraagden beseffen dat het herinvoeren van de 40-urige werkweek ook nadelen kan hebben. Zo denkt meer dan de helft dat meer werken ten koste gaat van vrijwilligerswerk, mantelzorg en de opvoeding van kinderen. Ook denkt de helft van de ondervraagden dat het ziekteverzuim toeneemt als meer uren moeten worden gewerkt.
(Bron)

Ik wil wel 10% minder werken voor 5% minder loon ;-)
Israël gebruikte mogelijk munitie met uranium in Libanon

LONDEN - Het Israëlische leger heeft bij de strijd in Libanon in juli en augustus mogelijk munitie met uranium gebruikt. Wetenschappers die grond uit bomkraters in Libanon hebben onderzocht, hebben een hoog stralingsniveau aangetroffen in het materiaal. Dat meldde de Britse krant The Independent zaterdag.
De grondmonsters zijn genomen in Khiam en at-Tiri, plaatsen die tijdens de ruim vier weken durende strijd door het Israëlische leger zijn gebombardeerd. Bij onderzoek in een Brits laboratorium in Oxfordshire is de verhoogde straling gemeten, aldus een Britse stralingsdeskundige Chris Bellamy van het European Committee on Radiation Risk (ECRR).
Het Britse Ministerie van Defensie heeft de concentratie van uraniumisotopen in de monsters bevestigd, meldde The Independent.
Een foto van de explosie van een Israëlische bom die in juli op Khiam werd gegooid toont grote wolken van zwarte rook, die mogelijk het gevolg van brandend uranium is. De krant heeft de foto op de voorpagina afgedrukt.
De directeur van de afdeling Azië en het Midden-Oosten van de VN-milieuorganisatie UNEP zegt dat zijn organisatie de mediaberichten niet kan bevestigen. "Als uranium is gebruikt, zullen we het vinden en zullen we het bekendmaken. We kunnen momenteel niets bevestigen maar zullen wachten op de resultaten", citeerde de Israëlische krant Haaretz Boutros al-Harb. Half december komt UNEP met een rapport over de milieueffecten van de oorlog.
De Israëlische aanvallen tegen Hezbollah in Libanon kostten aan bijna 1300 mensen het leven en er vielen ruim 4000 gewonden. De meeste slachtoffers waren burgers.
Een Israëlische minister zei onlangs dat zijn land in de strijd tegen Hezbollah fosforgranaten als wapen heeft gebruikt. Het leger had altijd beweerd witte fosfor te gebruiken om doelen te markeren.
Witte fosfor is een giftig middel dat vreselijke brandwonden veroorzaakt, en ook organen als lever, longen en hart kan aantasten.
(Bron)

Steeds hetzelfde: beledigd reageren op vaststellingen, 'dat doen we niet!', later: 'ja, dat doen we wel, maar alleen tegen militairen/voor onderzoek/vul maar in', en nog later blijkt de oorspronkelijke vaststelling dus gewoon te kloppen.